Glibenklamid (Glibenklamid)

Glibenklamid
Hemijsko jedinjenje
IUPAC5-kloro-N-(4-N- (cikloheksilkarbamoil) sulfamoilfenetil) -2-metoksibenzamid
Bruto formulaC23H28Cln3O5S
Molarna masa494.004 g / mol
Cas10238-21-8
PubChem3488
DrugbankAPRD00233
Klasifikacija
ATXA10BB01
Farmakokinetika
Vezanje proteina plazmeOpsežan
MetabolizamHidroksilacija jetre (posredovana CYP2C9)
Poluživot.10 sati
IzlučivanjeBubrega i jetra
Oblici doziranja
tablete
Put administracije
unutra
Ostala imena
Maninil

Glibenklamid (sin. Antibet, Apoglyburide, Gene glib, Gilemal, Glibamid, Glibenclamide Teva, Gliburide, Glucobene, Daonil, Dianti, Maninil, Euglycon) Predstavnik je druge generacije derivata sulfoniluree, jednog od najpopularnijih i proučavanih lijekova za snižavanje šećera, koji se od 1969. godine naširoko koristi u mnogim zemljama svijeta kao pouzdan i dokazan tretman za dijabetes melitus tipa 2 s neučinkovitošću promjena životnog stila.

Unatoč pojavi novih preparata sulfoniluree s poboljšanim karakteristikama, kao i antidijabetičkih lijekova s ​​drugim mehanizmima djelovanja, još je rano da se stavi na kraj povijest glibenklamida - u eksperimentalnim i kliničkim studijama ovaj lijek nije samo mjerilo za procjenu učinkovitosti novih molekula i terapijskih pristupa, već pokazuje i potencijalno korisna dodatna svojstva.

Efikasnost i sigurnost

Glavni mehanizam djelovanja glibenklamida, kao i drugi predstavnici preparata sulfonilureje, dobro je proučavan na nivou molekularnih receptora. Glibenklamid blokira kalijumske kanale zavisne od ATP-a (K + -ATP-kanali), lokalizovane na plazma membrani beta ćelija pankreasa. Zaustavljanje izlaza iz kalijeve ćelije vodi depolarizaciji membrane i dotoku Ca 2+ jona kroz kalcijeve kanale ovisne o naponu. Povećanje sadržaja unutarćelijskog kalcijuma aktivacijom proteina kinaza II ovisne o kalcijumu / kalmodulinu potiče egzocitozu sekretornih granula s inzulinom, kao rezultat toga hormon prodire u međućelijsku tekućinu i krv. Nejednaki afinitet preparata sulfoniluree prema beta-ćelijskim receptorima određuje njihovu različitu aktivnost snižavanja šećera. Glibenklamid ima najveći afinitet prema receptorima sulfonilureje na beta ćelijama i najizraženiji efekat snižavanja šećera među preparatima sulfonilureje.

Učinak stimulacije izlučivanja inzulina direktno ovisi o uzetoj dozi glibenklamida i očituje se kako u hiperglikemiji, tako i u normoglikemiji ili hipoglikemiji.

Čitava skupina preparata sulfonilureje, u jednom ili drugom stupnju, ima periferne (izvan pankreasne) efekte, a to je povećati osjetljivost perifernih tkiva, prije svega masnih i mišićnih, na djelovanje inzulina i poboljšati unos glukoze u ćelije.

Učinkovitost i sigurnost uređivanje |Kontraindikacije

Preosjetljivost na derivate sulfoniluree i sulfonamidne lijekove, dijabetes melitus tipa 1, dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma i koma, dekompenzacija dijabetesa melitusa za zarazne bolesti, ozljede, opekotine, operativne zahvate, teška oštećenja funkcije bubrega i jetre, trudnoća, dojenje.

Obrasci za sastav i izdanje

U 1 kartici. antidijabetički lijekovi sadrže 1,75 mg, 3,5 mg ili 5 mg aktivnog sastojka, a to je glibenklamid.

Takođe u leku su prisutni:

  • Povidone
  • Monohidrat laktoze
  • Krompirni škrob
  • Magnezijum stearat
  • Ponceau 4R.

Tablete su okrugle, blijedo ružičaste boje, može doći do mrlje. Lijek je dostupan u staklenoj boci u kojoj se nalazi 120 tableta, priložen je dodatni priručnik za upotrebu.

Ljekovita svojstva

Vrijedi napomenuti da se trgovački naziv lijeka podudara sa nazivom aktivne komponente. Lijek ima hipoglikemijski učinak kako kod osoba koje pate od dijabetesa melitusa tipa 2, tako i kod apsolutno zdravih ljudi. Mehanizam djelovanja zasnovan je na povećanoj izlučivanju inzulina od β-stanica gušterače zbog njegove aktivne stimulacije. Takav učinak prije svega ovisi o nivou glukoze u mediju koji se nalazi oko β-ćelija.

Nakon uzimanja tablete, aktivna tvar se brzo i gotovo u potpunosti apsorbuje. Uz obrok, ne dolazi do značajnog smanjenja brzine apsorpcije glibenklamida. Pokazatelj komunikacije sa proteinima plazme je 98%. Najveća koncentracija neke tvari u serumu uočena je nakon 2,5 sata. Pad koncentracije glibenklamida zabilježen je nakon 8-10 sati i ovisi o dozi lijeka koju pacijent uzima. Poluvrijeme eliminacije u prosjeku je 7 sati.

U ćelijama jetre događa se metabolička transformacija glibenklamida, stvaraju se metaboliti, koji praktično ne sudjeluju u učinku na snižavanje šećera aktivne tvari. Izlučivanje metaboličkih produkata provodi se mokraćom, kao i žuči u jednakim količinama, a konačno izlučivanje metabolita primjećuje se nakon 45-72 sata.

Kod osoba s oslabljenom aktivnošću jetre zabilježeno je odloženo izlučivanje glibenklamida. Kod pacijenata koji pate od zatajenja bubrega izlučivanje neaktivnih metabolita direktno u urinu povećava se kompenzacijski.

Upute za upotrebu tableta

Cijena: od 56 do 131 rubalja.

Doziranje lijekova određuje se pojedinačno uzimajući u obzir dob pacijenta, glikemiju, kao i težinu tijeka bolesti. Preporučuje se uzimanje tableta na prazan stomak ili nakon 2 sata nakon jela.

Uobičajeno, prosječna dnevna doza varira između 2,5 mg - 15 mg. Učestalost upotrebe pilula je 1-3 p. tokom dana.

Prijem dnevne doze od 15 mg i više propisan je vrlo rijetko, to ne povećava hipoglikemijski učinak lijeka. Stariji ljudi se preporučuju započeti liječenje s 1 mg dnevno.

Prijelaz s jednog antidijabetičkog lijeka na drugi ili promjena njihovih doza trebala bi se odvijati pod nadzorom liječnika.

Mjere sigurnosti

Terapijsku terapiju treba provoditi pod redovnim nadzorom šećera u krvi i urina.

Za vrijeme liječenja trebali biste odbiti uzimati alkoholna pića, jer razvoj hipoglikemije, kao i manifestacije slične disulfiramu, nisu isključene.

Kada se pojave znakovi hipoglikemije, bit će potrebno nadoknaditi nedostatak glukoze oralnom primjenom dekstroze. U nesvjesnom stanju dekstroza se daje intravenski. Da biste izbjegli relaps, vrijedno je obogatiti prehranu ugljikohidratima.

Međusobno interakcije lijekova

Antimikotički lijekovi sistemskog djelovanja, etionamid, fluorokinoloni, inhibitori MAO i ACE, H2-blokatori, NSAID, tetraciklinski lijekovi, paracetamol, inzulin, anabolički steroidni lijekovi, ciklofosfamid, β-adrenergički blokatori, klofibrat, rezerpilamin, proberpilin, p-grupa, alopurinol, paracetamol, kao i hloramfenikol mogu povećati ozbiljnost hipoglikemije.

COC, barbiturati, glukagon, saluretici, preparati na bazi litijum soli, diazoksida, derivata nikotinske kiseline, fenotiazini, kao i adrenomimetički lijekovi smanjuju hipoglikemijski učinak glibenklamida.

Sredstva koja zakiseljuju mokraću povećavaju efikasnost lijeka.

Rifampicin potiče inaktivaciju aktivne supstance i smanjuje njen terapeutski efekat.

Nuspojave

Mogu se pojaviti sljedeće reakcije:

  • CCC i hematopoetski sistem: eozinofilija, eritrocitopenija, trombocitopenija, leukocitopenija, granulocitopenija, rijetko agranulocitoza, u nekim slučajevima anemija (hemolitički ili hipoplastični tip)
  • NS: glavobolja praćena vrtoglavicom
  • Senzorni organi: povreda ukusa
  • Metabolizam: razvoj kasne kožne porfirije, proteinurija, kao i hipoglikemija
  • Gastrointestinalni trakt: dispepsija, patologija jetre, kolestaza
  • Alergijske manifestacije: osip na koži
  • Ostalo: vrućica, poliurija, debljanje, artralgija, kao i razvoj fotosenzibilnosti.

Predoziranje

Moguća je hipoglikemija kod koje se javlja osjećaj gladi, letargija, pojačano znojenje, povećana brzina otkucaja srca, mišićni drhtaj, oštećenje govora, anksioznost, glavobolje s jakom vrtoglavicom i oštećenjem vida.

U teškim slučajevima mora se infuzirati 50% -tna otopina glukoze ili 5-10% dekstroze, moguća je intravenska primjena glukagona. U ovom će slučaju biti potrebno kontrolirati pokazatelje glikemije, nivo elektrolita, kreatinina, a takođe i ureu.

Mnogi traže sinonime (analoge) glibenklamida koji će imati identičan terapeutski učinak. Među njima se izdvaja Maninil.

Berlin Chemie, Njemačka

Cena od 99 do 191 rubalja.

Lijek je analogan Glibenklamidu, aktivne tvari se podudaraju, odnosno učinak na tijelo je isti. Lijek je dostupan u obliku tableta.

  • Niska cijena
  • Smanjuje vjerovatnost razvoja retinopatije i nefropatije
  • Produljeno djelovanje (više od 12 sati).

  • Recept je dostupan
  • Kontraindiciran kod ketoacidoze
  • Može izazvati alergijske reakcije.

Opis aktivne tvari (INN) glibenklamida.

Farmakologija: Farmakološko djelovanje - hipoglikemijsko, hipoholesterolemičko.

Indikacije: Šećerna bolest tipa 2 s nemogućnošću nadoknade hiperglikemije dijetom, gubitkom težine, fizičkom aktivnošću.

Kontraindikacije: preosjetljivost (uključujući lijekove na sulfa, tiazidne diuretike), dijabetičnu prekomatozu i komu, ketoacidozu, opsežne opekline, operaciju i traumu, crijevnu opstrukciju, želučanu parezu, stanja praćena poremećajem apsorpcije hrane (razvoj hipoglikemije) bolesti itd.), hipo- ili hipertireoza, oslabljena funkcija jetre i bubrega, leukopenija, dijabetes melitus tipa 1, trudnoća, dojenje.

Trudnoća i dojenje: Kontraindicirano. U vrijeme liječenja treba prekinuti dojenje.

Nuspojave: Sa strane kardiovaskularnog sistema i krvi (hematopoeza, hemostaza): rijetko - trombocitopenija, granulocitopenija, eritrocitopenija, pancitopenija, eozinofilija, leukocitopenija, agranulocitoza (vrlo rijetko), u nekim slučajevima - hipoplastična ili hemolitička.

Iz nervnog sistema i osjetilnih organa: glavobolja, vrtoglavica, promjena ukusnih osjeta.

Sa strane metabolizma: hipoglikemija, proteinurija, kasna kožna porfirija.

Iz probavnog trakta: oslabljena funkcija jetre, kolestaza, dispepsija.

Alergijske reakcije: kožni osip (eritem, eksfoliativni dermatitis).

Ostalo: vrućica, artralgija, poliurija, debljanje, fotosenzibilnost.

Interakcija: Sistemski antigljivični lekovi (derivati ​​azola), fluorokinoloni, tetraciklini, hloramfenikol (inhibira metabolizam), H2-blokatori, beta blokatori, ACE inhibitori, NSAID, MAO inhibitori, klofibrat, bezafibrat, probenecid, paracetamol, anabolic pentoksifilin, alopurinol, ciklofosfamid, rezerpin, sulfonamidi, inzulin - potencira hipoglikemiju. Barbiturati, fenotiazini, diazoksid, glukokortikoidni i štitnjačni hormoni, estrogeni, gestageni, glukagon, adrenomimetički lijekovi, litijeve soli, derivati ​​nikotinske kiseline i saluretici slabe hipoglikemijski učinak. Sredstva za zakiseljavanje mokraće (amonijum-hlorid, kalcijum-hlorid, askorbinska kiselina u velikim dozama) pojačavaju učinak (smanjuju stepen disocijacije i povećavaju reapsorpciju). To je sinergist (aditivni efekat) indirektnih antikoagulansa. Rifampicin ubrzava inaktivaciju i smanjuje efikasnost.

Predoziranje: Simptomi: hipoglikemija (glad, jaka slabost, anksioznost, glavobolja, vrtoglavica, znojenje, palpitacije, mišićni drhtaji, moždani edem, oslabljen govor i vid, oslabljena svijest i hipoglikemijska koma, smrtni ishod).

Liječenje: u blagim slučajevima - neposredan unos šećera, slatkog vrućeg čaja, voćnog soka, kukuruznog sirupa, meda, u težim slučajevima - unošenje 50% -tne otopine glukoze (50 ml iv i unutra), kontinuirana iv infuzija od 5-10% otopina dekstroze, i / m primjena glukagona 1-2 mg, diazoksid 200 mg oralno svaka 4 sata ili 30 mg iv tokom 30 minuta, sa moždanim edemom - manitol i deksametazon, praćenje glikemije (svakih 15 minuta), određivanje pH, azot uree, kreatinin, elektroliti.

Doziranje i primjena: Unutra se, bez žvakanja, ispire s malom količinom vode. Dnevna doza se bira pojedinačno, ovisno o dobi, težini dijabetesa, nivou hiperglikemije i obično je 1,25-20 mg (početna doza je 2,5-5 mg / dan, maksimalna dnevna doza je 20-25 mg), koja je propisana u jedna, dve, ređe - tri doze u trajanju od 30 do 60 minuta (mikronizovani oblici 10-15 minuta) pre obroka. Uz nedovoljan učinak, moguća je kombinacija s biguanidima i inzulinom.

Mjere predostrožnosti: Za prevenciju hipoglikemijskih stanja treba strogo poštovati redovan unos. Obavezna je upotreba hrane najkasnije 1 sat nakon upotrebe lijeka. Tijekom odabira doze za početnu svrhu ili prelaska s drugog hipoglikemijskog lijeka prikazano je redovito određivanje profila šećera (nekoliko puta tjedno). U procesu liječenja potrebna je dinamička kontrola razine glukoze (glikoziliranog hemoglobina) u serumu u krvi (barem 1 put u 3 mjeseca). Treba imati na umu da kliničke manifestacije hipoglikemije mogu biti maskirane kada se uzimaju beta blokatori, klonidin, rezerpin, gvanetidin. U slučaju prelaska glibenklamida iz inzulina u dozi od 40 jedinica / dan ili više, prvog dana propisuje se pola doze inzulina i 5 mg glibenklamida s postupnim prilagođavanjem doze potonjeg po potrebi. Oprezno se koristi kod starijih bolesnika - započinju liječenje s pola doze, koje se naknadno mijenjaju ne više od 2,5 mg / dan s tjednim intervalom, s febrilnim uvjetima. Liječenje glibenklamidom zahtijeva odbijanje pijenja alkohola (moguće u obliku disulfirama), produženi boravak na sunce i ograničenje masne hrane. Na početku liječenja ne preporučuju se aktivnosti koje zahtijevaju povećanu brzinu reakcije.

Proizvođač: LLC "Farmaceutska kompanija" Health "Ukrajina

Kod PBX: A10B B01

Oblik za puštanje: Kruti oblici doziranja. Tablete

Opće karakteristike. Sastav:

Međunarodna i hemijska imena: glibenklamid, 5-kloro-N-amino-sulfonilfeniletil-2-metoksibenzamid,
osnovna fizikalna i hemijska svojstva: bijele tablete, ravno-cilindričnog oblika sa konusom,
sastav: 1 tableta sadrži 5 mg glibenklamida,
pomoćne tvari: manitol, krumpirov škrob, povidon, kalcijev stearat.

Farmakološka svojstva:

Farmakodinamika Hipoglikemijsko sredstvo, derivat sulfoniluree druge generacije. Učinak lijeka za snižavanje šećera nastaje uslijed složenog mehanizma djelovanja gušterače i ekstrapankreasa.
Djelovanje pankreasa sastoji se u poticanju izlučivanja inzulina b-ćelijama gušterače, što je praćeno mobilizacijom i povećanim oslobađanjem endogenog inzulina. Taj efekt nastaje uslijed interakcije glibenklamida s receptorima integriranim u strukturu K + kanala ovisnih o ATP-u plazma membrana funkcionalnih b-stanica gušterače, depolarizacijom stanične membrane, aktiviranjem Ca2 + kanala ovisnih o naponu. Inhibira oslobađanje glukagona od strane ćelija pankreasa.
Ekstrapankreasni efekat sastoji se u povećanju osjetljivosti perifernih tkiva na djelovanje endogenog inzulina, inhibirajući sintezu glukoze i glikogena u jetri.
Postepeno povećanje nivoa inzulina u krvi i smanjenje nivoa glukoze nastaju postepeno, što smanjuje rizik od hipoglikemijskih reakcija. Hipoglikemijski učinak razvija se 2 sata nakon primjene, dostiže maksimum nakon 7-8 sati i traje 8-12 sati.
Glibenklamid pojačava lučenje somatostatina gušterače i želuca (ali ne i glukagona), ima umjeren diuretski učinak (zbog povećanja bubrežnog klirensa slobodne vode). Smanjuje rizik od razvoja svih komplikacija smrtnosti ne-inzulinu (vaskularna, kardiopatija) i dijabetesa. Ima kardioprotektivni i antiaritmički efekat.


Farmakokinetika Nakon oralne primjene, brzo se i gotovo potpuno apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Istovremeno jedenje može usporiti apsorpciju.
Maksimalna koncentracija u krvi nakon pojedinačne doze postiže se nakon 1-2 sata. Vezivanje na proteine ​​u krvi - više od 98%. Loše prodire kroz placentnu barijeru.
Biotransformira se u jetri u dva neaktivna metabolita (otprilike u jednakim količinama), od kojih se jedan izlučuje bubrezima, a drugi žuči. Poluvrijeme eliminacije je 6-10 sati. Telo se ne nakuplja.
Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima. U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega blagog do umjerenog stupnja, nema klinički značajne razlike u farmakokinetikama lijeka, s mogućom ozbiljnom kumulacijom kreatinina manjom od 30 ml / min.

Doziranje i primjena:

Dodijelite ih unutra, 20-30 minuta prije jela, bez žvakanja, s malom količinom tekućine (oko ½ šalice).
Početna i održavajuća doza, vrijeme primjene i raspodjela dnevne doze postavljaju se pojedinačno na temelju rezultata redovitog određivanja razine glukoze u krvi i urinu.
Početna doza lijeka je 2,5 mg (1/2 tablete) 1 put dnevno. Ako je potrebno, povećanje dnevne doze provodi se redovitim praćenjem razine glukoze u krvi, postepeno povećavajući dozu u intervalu od nekoliko dana do tjedan dana za 2,5 mg (1/2 tablete) dok se ne postigne terapeutski učinkovita doza. Maksimalna efikasna doza je 15 mg (3 tablete). Doze veće od 15 mg / dan ne povećavaju ozbiljnost hipoglikemijskog efekta.
Dnevna doza do 10 mg (2 tablete) uzima se 1 put dnevno, prije doručka. Kod veće dnevne doze preporučuje se da se podeli u dve doze u omjeru 2: 1, ujutro i navečer.
U starijih bolesnika liječenje započinje s pola doze, koja se dodatno povećava za ne više od 2,5 mg / dan s tjednim intervalom.
S promjenom tjelesne težine ili načina života pacijenta, kao i sa pojavom faktora koji doprinose povećanom riziku od razvoja hipo- ili hiperglikemije, potrebno je prilagoditi dozu.
Koristite u kombinaciji s inzulinom. Glibenklamid u kombinaciji sa inzulinom propisan je kad nije moguće postići normalizaciju koncentracije glukoze u krvi uzimanjem maksimalne doze glibenklamida u monoterapiji. Štoviše, na osnovu posljednje doze glibenklamida propisanog pacijentu, liječenje inzulinom započinje njegovom minimalnom dozom, s mogućim naknadnim postupnim povećanjem doze inzulina pod kontrolom koncentracije glukoze u krvi. Kombinovano liječenje zahtijeva obavezan medicinski nadzor. Kada se kombinira glibenklamid sa inzulinom, njegova doza može se smanjiti za 25-50%.
Trenutno nema informacija o upotrebi lijeka za liječenje djece.

Značajke aplikacije:

Lijek se koristi s oprezom u slučaju febrilnog sindroma, alkoholizma, bolesti štitnjače (hipo- ili), kod starijih bolesnika i kod bolesnika sa oštećenom funkcijom jetre.
Uz produženu monoterapiju (više od 5 godina) može se razviti sekundarna rezistencija.
Praćenje laboratorijskih parametara. U liječenju lijekom potrebno je redovno pratiti nivo glukoze u krvi i urinu (nekoliko puta tjedno tokom perioda odabira doze), kao i koncentraciju glikoziliranog hemoglobina (barem 1 put u 3 mjeseca), što će omogućiti pravovremeno otkrivanje primarne ili sekundarne otpornosti na do droge. Osim toga, potrebno je kontrolirati rad jetre i sliku periferne krvi (posebno broj trombocita i leukocita).
Uvjeti koji zahtijevaju prebacivanje pacijenta s glibenklamida na inzulinsku terapiju: opsežna, teška višestruka trauma, opsežna operacija, malapsorpcija hrane i lijekova u gastrointestinalnom traktu (crijevna opstrukcija, crijevna pareza), teška oštećenja funkcije jetre i bubrega, uključujući .u toku hemodijalize. Potreba za privremenim premještanjem inzulina može se pojaviti u stresnim situacijama (ozljede, hirurške intervencije, zarazne bolesti praćene vrućicom).
Rizik od razvoja na početku liječenja glibenklamidom. U prvim tjednima liječenja rizik od razvoja hipoglikemije može se povećati (posebno kod neredovnih obroka ili preskakanja obroka). Sledeći faktori mogu doprineti njegovom razvoju:
nespremnost ili (posebno u starosti), nedovoljna sposobnost pacijenta da sarađuje sa lekarom,
neredovita prehrana, preskakanje obroka, neuhranjenost,
neravnoteža između fizičke aktivnosti i unosa ugljenih hidrata,
promjene prehrane
konzumiranje alkohola, posebno sa nedovoljnom ishranom ili preskakanjem obroka,
oštećena funkcija bubrega,
teška disfunkcija jetre,
predoziranje lijekom
nekompenzirane popratne bolesti endokrinog sustava koje utječu na metabolizam ugljikohidrata ili kontraregulaciju hipoglikemije (uključujući oslabljenu funkciju štitnjače, hipofizu ili adrenokortikalnu insuficijenciju)
istodobna upotreba određenih drugih lijekova (vidjeti Interakcija s drugim lijekovima).
Simptomi hipoglikemije mogu biti blagi ili čak izostati tokom njegovog postepenog razvoja u starijih bolesnika, kao i u bolesnika sa autonomnom disfunkcijom ili istovremeno primaju liječenje blokatima b-adrenoreceptora, klonidinom, rezerpinom, gvanneidinom ili drugim simpatolitikom.

Lijek treba uzimati samo u propisanim dozama i u određeno doba dana.

Vrijeme primjene i raspodjele dnevne doze lijeka određuje liječnik, uzimajući u obzir karakteristike dnevnog režima pacijenta.
Obavezan je obrok najkasnije 1 sat nakon uzimanja lijeka.
Kako bi se postigla optimalna kontrola razine glikemije prilikom propisivanja glibenklamida, potrebno je slijediti odgovarajuću prehranu, provoditi fizičke vježbe i po potrebi smanjiti tjelesnu težinu. Trebali biste napustiti dugotrajno izlaganje suncu i ograničiti upotrebu masne hrane.
Pogreške u primjeni glibenklamida (izostavljanje doze zbog zaboravnosti) ni u kojem slučaju se ne mogu ispraviti naknadnom primjenom veće doze. Liječnik i pacijent trebali bi prvo razgovarati o mjerama koje bi trebalo poduzeti u slučaju pogrešaka u uporabi lijeka (preskakanje doze, preskakanje obroka) ili u situacijama kada nije moguće uzimati lijek u zakazano vrijeme.
Pacijent treba odmah obavijestiti liječnika u slučaju slučajnog unosa previsokih ili prekomjernih doza lijeka.
Prebacivanje pacijenta na glibenklamid iz drugih preparata sulfoniluree (osim hlorpramida) i inzulina (dnevna doza - više od 40 jedinica). Pri prelasku pacijenta na glibenklamid preporučuje se postepeno povećavanje doze. Uz inzulinsku terapiju, prvog dana je propisana pola doze inzulina i 5 mg glibenklamida.
Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima. Na početku liječenja ili s nepravilnom primjenom glibenklamida može se primjetiti smanjenje koncentracije pažnje i brzine pacijentovih psihomotornih reakcija uslijed hipo- ili hiperglikemije. U takvim situacijama treba se suzdržati od bavljenja potencijalno opasnim aktivnostima koje zahtijevaju povećanu pažnju i brzinu psihomotornih reakcija.

Nuspojave:

Sa strane metabolizma. Hipoglikemija, uključujući noćnu noć (glavobolja, glad, umor, noćne more, pijano stanje, drhtanje, zbunjenost, poremećaji govora i vida, vrlo rijetko - koma). Pored toga, kao rezultat mehanizma adrenergičke povratne informacije mogu se ponekad pojaviti sljedeći simptomi: hladan, ljepljiv znoj,. Preosjetljivost na alkohol, debljanje, dislipidemija, taloženje masnog tkiva, nakon duže upotrebe - hipotireoza.
Iz gastrointestinalnog trakta. Ponekad - mučnina, osjećaj težine ili nelagode u epigastriju, bol u trbuhu, gubitak ili povećanje apetita, vrlo rijetko - oslabljena funkcija jetre, holestatska žutica,.
Iz krvnog sistema. Vrlo rijetko - hemolitička ili aplastična, pancitopenija,.
Alergijske reakcije. Rijetko - multiformni eritem, eksfoliativni, fotoosjetljivost. Moguća je unakrsna alergija s drugim derivatima sulfoniluree, sulfonamidima i lijekovima sličnim tiazidima.
Ostali. hipoosmolarnost ili sindrom neodgovarajućeg lučenja antidiuretskog hormona (depresija, letargija, lice, gležnjevi i ruke, grčevi, stupor, koma), prolazni poremećaj smještaja.

Interakcija s drugim lijekovima:

može doći do pojačanja hipoglikemije akcija glibenklamid dok upotreba inzulina ili drugih hipoglikemije droge, inhibitori angiotenzin konvertirajućeg enzima, alopurinol, anaboličkih steroida i muških spolnih hormona, kloramfenikol, cimetidin, derivati ​​kumarina, ciklo, Trojan i ifosfamid, fenfluramin, feniramidolom, fibrati, fluoksetin, guanetidin, inhibitori MAO, mikonazol, flukonazol, pentoksifilin, fenilbutazon, oksifenbutazon, azapropano om, probenecid, salicilati, sulfinpirazon, dugo-djelujući sulfonamidi, tetraciklini, tritokvalinom.
Slabljenje hipoglikemijskog učinka glibenklamida moguće je uz istodobnu upotrebu s acetazolamidom, barbituratima, glukokortikosteroidima, diazoksidom, salureticima, tiazidnim diureticima, epinefrinom (adrenalinom) i drugim simpatomimeticima, glukagonom, laksativima (uz produženu upotrebu), kiselinom i njenom nikotinom , estrogeni i progestogeni, fenotiazin, fenitoin, rifampicin, hormoni štitnjače, litijeve soli, hlorpromazin.
Može se primijetiti i jačanje i slabljenje hipoglikemijskog učinka glibenklamida uz istodobnu upotrebu blokatora histaminskih receptora H2, klonidina i rezerpina, jednokratnu ili kroničnu upotrebu alkohola.
Na pozadini uzimanja glibenklamida može se primijetiti povećanje ili slabljenje djelovanja kumarinskih derivata.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Glibenklamid je oralni hipoglikemijski lijek povezan sa derivatima sulfonilureje. Mehanizam delovanja Glibenklamida uključuje stimulaciju izlučivanja β-ćelija u gušteračepovećanjem oslobađanja inzulina. Uglavnom, efikasnost se očituje u drugoj fazi proizvodnje inzulina. To povećava osjetljivost perifernih tkiva na djelovanje inzulina, kao i njegovu povezanost sa ciljanim ćelijama. Pored toga, za glibenklamid je karakterističan hipolipidemični učinak i smanjenje trombogenih svojstava.

Unutar tijela primijećena je brza i potpuna apsorpcija tvari iz probavnog trakta. Komunikacija s proteinima plazme odgovara gotovo 95%. lijek se provodi u jetri što rezultira stvaranjem neaktivnih. Izlučivanje se javlja uglavnom u sastavu urina i dela - žuči, u obliku metabolita.

Posebna uputstva

Preporučuje se pažljivo liječenje bolesnika koji pate od oštećenja jetre i bubrega, sa febrilnim stanjima, patološkim funkcioniranjem nadbubrežne žlijezde ili štitne žlijezde, te hroničnim alkoholizmom.

Za tijek punopravnog terapijskog procesa potrebno je pažljivo praćenje nivoa glukoze u krvi i izlučivanja glukoze.

Ako se kod pacijenata u svijesti razvije hipoglikemija, tada se šećer ili glukoza daju oralno. U slučajevima gubitka svijesti glukoza se daje intravenski, i glukagon - intramuskularno, subkutano ili intravenski.

Kad se svijest obnovi, pacijentu se odmah daje hrana bogata ugljikohidratima kako bi se izbjegla ponovljena hipoglikemija.

Glibenklamid je lijek s hipoglikemijskim svojstvima iz razreda derivata sulfoniluree druge generacije. Takođe ima hipolipidemski efekat i smanjuje rizik od vaskularne tromboze.

Opća karakteristika

Naziv lijeka Glibenclamide u međunarodnom formatu na latinskom jeziku je Glibenclamide. Spolja je lijek svijetlo ružičasta pilula u obliku diska s razdjelnom linijom. Premaz može imati mramornu strukturu s manjim uključenjima.

Pakirane tablete u blistere od 10 komada. U jednoj kutiji može biti i do 12 takvih ploča.

Glibenklamid se izdaje na recept, čuva se u normalnim uvjetima, bez pristupa djece. U uputama se navodi rok trajanja lijeka - 5 godina. Ne treba uzimati lijek koji je istekao.

Svaka tableta sadrži 5 mg glibenklamida i pomoćnih sastojaka u obliku laktoze monohidrata, krumpirovog škroba, magnezijum stearata, polivinilpirolidona, E 124.

Domaće farmaceutske kompanije proizvode sredstvo za snižavanje šećera:

Lansira ga i ukrajinska kompanija Health. Za Glibenklamid, cijena u ruskom lancu ljekarni je 270-350 rubalja.

Farmakodinamika lijeka

Oralni hipoglikemijski lek. U Glibenklamidu mehanizam delovanja zasnovan je na stimulaciji proizvodnje inzulina pankreasnim β-ćelijama. Paralelno s tim smanjuje se inzulinska rezistencija perifernih tkiva. Lijek djeluje ako u pankreasu ima dovoljno aktivnih β-stanica koje sintetišu endogeni hormon. Smanjuje lijek i agregaciju trombocita.

Farmakokinetičke karakteristike

Iz gastrointestinalnog trakta nakon oralne primjene na prazan želudac, lijek se apsorbuje brzo, veže se za proteine ​​u krvi za 95%. Transformacija aktivne tvari u neutralne metabolite provodi se u jetri. Izlučivanje kontroliraju bubrezi i žučni kanali. Poluvrijeme života iz krvotoka je od jednog i pol do tri i pol sata. Šećer kontrolira jednu dozu lijeka najmanje 12 sati.

Uz jetrene patologije inhibira se izlučivanje lekova.Ako se zatajenje jetre izrazi u slabom obliku, to ne utječe na proces izlučivanja metabolita, a u težim stanjima nije isključeno njihovo nakupljanje.

Sinonimi nozoloških grupa

Naslov ICD-10Sinonimi bolesti prema ICD-10
E11 Dijabetes melitus neovisan o insulinuKetonurski dijabetes
Dekompenzacija metabolizma ugljikohidrata
Neinzulinski ovisan dijabetes melitus
Dijabetes tipa 2
Dijabetes tipa 2
Dijabetes koji nije ovisan o insulinu
Neinzulinski ovisan dijabetes melitus
Neinzulinski ovisan dijabetes melitus
Inzulinska rezistencija
Dijabetes rezistentan na inzulin
Koma dijabetičar sa mliječnom kiselinom
Metabolizam ugljikohidrata
Dijabetes tipa 2
Dijabetes tipa II
Dijabetes melitus u odrasloj dobi
Dijabetes melitus u starosti
Neinzulinski ovisan dijabetes melitus
Dijabetes tipa 2
Šećerna bolest tipa II

Tablete su bijele ili bijele boje s blagim žućkastim ili sivkastim nijansama, ploskilindris s rizikom.

Hipoglikemijsko sredstvo za oralno davanje sulfoniluree grupe druge generacije.

Glibenklamid ima pankreasne i ekstrapankreasne efekte. Potiče lučenje inzulina snižavanjem praga iritacije glukoze beta-ćelijama gušterače, povećava osjetljivost na inzulin i njegovo vezivanje na ciljne stanice, povećava oslobađanje inzulina, pojačava učinak inzulina na mišićni i jetreni unos glukoze i inhibira lipolizu u masnom tkivu (ekstra pankreasni efekti) . Djeluje u drugom stadijumu lučenja inzulina. Ima hipolipidemijski efekat, smanjuje trombogena svojstva krvi.

Hipoglikemijski učinak razvija se nakon 2 sata, dostiže maksimum nakon 7-8 sati i traje 12 sati. Lijek osigurava glatko povećanje koncentracije inzulina i glatko smanjenje glukoze u plazmi, što smanjuje rizik od hipoglikemijskih stanja. Aktivnost glibenklamida manifestuje se očuvanom endokrinom funkcijom gušterače na sintezi inzulina.

Ako se uzima oralno, apsorpcija iz gastrointestinalnog trakta je 48-84%. Vrijeme postizanja maksimalne koncentracije je 1-2 sata, zapremina raspodjele je 9-10 litara. Komunikacija sa proteinima plazme iznosi 95-99%. Bioraspoloživost glibenklamida je 100%, što vam omogućuje da uzimate lijek gotovo prije jela. Planetarna barijera slabo prolazi. Gotovo se u potpunosti metabolizira u jetri uz stvaranje dva neaktivna metabolita, od kojih se jedan izlučuje bubrezima, a drugi žuči. Poluvrijeme eliminacije je od 3 do 10-16 sati.

Šećerna bolest tipa 2 sa neučinkovitošću dijetalne terapije.

dijabetes tipa 1

dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma i koma,

stanje nakon resekcije pankreasa,

teška disfunkcija jetre,

ozbiljno oštećenje bubrega,

preosjetljivost na glibenklamid i / ili druge derivate sulfoniluree, sulfonamide, diuretike koji sadrže sulfonamidnu skupinu u molekuli i probenecid, kao što je poznato iz anamneze mogu se pojaviti unakrsne reakcije

dekompenzacija metabolizma ugljikohidrata kod zaraznih bolesti ili nakon većih hirurških operacija kada je indicirana terapija inzulinom,

crevna opstrukcija, pareza želuca,

stanja praćena malapsorpcijom hrane i razvojem hipoglikemije,

trudnoća i period dojenja.

Glibenklamid treba koristiti za:

bolesti štitne žlijezde (sa oštećenom funkcijom),

hipofunkcije prednjeg dijela hipofize ili nadbubrežne kore,

u starijih bolesnika zbog opasnosti od razvoja hipoglikemije.

Najčešći neželjeni efekat u lečenju glibenklamidom je hipoglikemija. Ovo stanje može poprimiti dugu prirodu i doprinijeti razvoju teških stanja, sve do komatoznog, životnog opasnog pacijenta ili završiti smrtno. Uz dijabetičku polineuropatiju ili istodobno liječenje simpatolitičkim lijekovima (vidjeti dio „Interakcija s drugim lijekovima“), tipični prekursori hipoglikemije mogu biti blagi ili uopšte izostati.

Razlozi razvoja hipoglikemije mogu biti: predoziranje lijeka, pogrešna indikacija, nepravilan obrok, stariji pacijenti, povraćanje, proljev, visoki fizički napor, bolesti koje smanjuju potrebu za inzulinom (poremećena funkcija jetre i bubrega, hipofunkcija kore nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde) zloupotrebu alkohola, kao i interakciju s drugim drogama (vidjeti odjeljak „Interakcija s drugim lijekovima“). Simptomi hipoglikemije su: jaka glad, iznenadno obilno znojenje, palpitacije, blijeda koža, parestezija u ustima, drhtanje, opća tjeskoba, glavobolja, patološka pospanost, poremećaji spavanja, osjećaj straha, poremećena koordinacija pokreta, privremeni neurološki poremećaji (npr. poremećaji vida i govora, manifestacije pareza ili paralize ili izmijenjene percepcije senzacija). S progresijom hipoglikemije pacijenti mogu izgubiti samokontrolu i svijest. Često takav pacijent ima vlažnu, hladnu kožu i sklonost grčevima.

Uz hipoglikemiju, moguća su i sledeća:

Poremećaji probavnog sistema: retko se javljaju mučnina, belching, povraćanje, "metalni" okus u ustima, osećaj težine i punoće u stomaku, bol u trbuhu i proliv. U nekim je slučajevima opisano privremeno povećanje aktivnosti enzima „jetre“ (alkalna fosfataza, glutamin-oksalacetatna sirćetna aminotransferaza, glutamin-piruična aminotransferaza) u serumu krvi, hepatitisom izazvanim lijekovima i žuticom.

Retko se pojavljuju alergijske kožne reakcije: osip, svrbež kože, urtikarija, crvenilo kože, Quinckeov edem, tačkasti krvarenja na koži, osip koji pahulja na velikim površinama kože i povećana fotoosjetljivost. Vrlo rijetko kožne reakcije mogu poslužiti kao početak razvoja teških stanja, praćena kratkoćom daha i padom krvnog tlaka do pojave šoka, što prijeti životu pacijenta. Opisani pojedinačni slučajevi teške generalizirane alergijske reakcije s kožni osip, bolovi u zglobovima, vrućica, pojava bjelančevina u urinu i žutica.

Iz hemopoetskog sistema: trombocitogenija se retko primećuje ili vrlo retko leukocitopeja, agranulocitoza. U izoliranim slučajevima razvija se hemolitična anemija ili pancitopenija.

Do drugih nuspojava promatrani u izoliranim slučajevima uključuju: slab diuretski učinak, privremenu pojavu proteina u urinu, oštećenje vida i smještaj, kao i akutnu reakciju nepodnošljivosti alkohola nakon pijenja, izraženu komplikacijama cirkulacijskih i respiratornih organa (disulfira-reakcija: povraćanje, osjet) vrućina u licu i gornjem delu tela, tahikardija, vrtoglavica, glavobolja).

U slučaju predoziranja moguć je razvoj hipoglikemije.

Uz blagu ili umjerenu hipoglikemiju, peroralno se uzima glukoza ili otopina šećera.

U slučaju teške hipoglikemije (gubitak svijesti), 40% otopina dekstroze (glukoze) ili glukagon daje se intravenski, intramuskularno, potkožno.

Nakon povratka svijesti, bolesniku se mora dati hrana bogata ugljikohidratima kako bi se izbjegao ponovni razvoj hipoglikemije.

Primjećuje se jačanje hipoglikemijskog učinka Glibenklamida uz istovremeno korištenje inhibitora enzima koji inhibiraju angiotenzin, anaboličkih lijekova.

ostali inhibitori hipoglikemijskih lijekova (na primjer, akarboza, biguanidi) i inzulin, nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), beta blokatori, kinin, derivati ​​kinolona, ​​kloramfenikol, klofibram, derivati ​​kumarina, disoyramidin, mikrofenoksilamin, fenflufnonofmin, fenfludofenol-felnofamamin, fenfludofenol-felnofamamin, fenfludofenol-felnofamamin para-aminosalicilna kiselina, pentoksifilin (u velikim dozama parenteralno), perheksilin, derivati ​​pirazolona, ​​fenilbutazoni, fosfamidi (npr. ciklofosfamid, ifos amid, trofosfamide), probenecid, salicilati, sulfinpirazona, sulfonamidi, tetraciklini i tritokvalina. Sredstva za zakiseljavanje mokraće (amonijum-hlorid, kalcijum-hlorid) pojačavaju učinak glibenklamida smanjujući stepen njegove disocijacije i povećavajući o reapsorpciju.

Lijekovi koji inhibiraju hematopoezu koštane srži povećavaju rizik od mijelosupresije.

Zajedno s povećanim hipoglikemijskim efektom, beta blokatori, klonilip, gvanetidin i rezerpin, kao i lijekovi sa središnjim mehanizmom djelovanja, mogu oslabiti osjećaj prekursora hipoglikemije.

Hipoglikemijski efekat glibenklamida može se umanjiti istodobnom primjenom barbiturata, izoniazida, ciklosporina, diazoksida, glukortikostrosroida, glukagona, nikotinata (u velikim dozama), fenitoina, fenotiazina, rifampicip, tiazidnih diuretika, acetaminofenskih kopija, štitna žlijezda, blokatori „sporih“ kalcijevih kanala, simpatomimetičari i litijeve soli.

Hronična zloupotreba alkohola i laksativa može pogoršati kršenje metabolizma ugljikohidrata.

Antagonisti receptora H2 mogu s jedne strane oslabiti i pojačati hipoglikemijski učinak Glibenklamida s druge strane. U rijetkim slučajevima pentamidin može izazvati snažno smanjenje ili povećanje koncentracije glukoze u krvi. Učinak derivata kumarina može se povećati ili smanjiti.

Zajedno s povećanim hipoglikemijskim učinkom beta blokatora, klonidin, gvanetidin i rezerpin, kao i lijekovi sa središnjim mehanizmom djelovanja, mogu oslabiti osjećaj prekursora hipoglikemije.

Lijek treba uzimati redovno i, ako je moguće, istovremeno. Potrebno je pažljivo promatrati režim lijeka i dijetu.

Liječnik treba pažljivo razmotriti imenovanje Glibenklamida bolesnicima s oštećenom funkcijom jetre i bubrega, kao i s hipofunkcijom štitne žlijezde, prednje hipofize ili nadbubrežne kore. Prilagođavanje doze Glibenklamida je potrebno uz fizičku i emocionalnu prekomjernost, promjenu prehrane. Veće hirurške intervencije i ozljede, velike opekotine, zarazne bolesti sa febrilnim sindromom mogu zahtijevati prekid oralnih hipoglikemijskih lijekova i primjenu inzulina.

Pacijente treba upozoriti na povećan rizik od hipoglikemije u slučaju unosa alkohola, NSAID-a i gladovanja.

Na početku liječenja, tijekom odabira doze, pacijentima sklonim razvoju hipoglikemije ne preporučuje se baviti se aktivnostima koje zahtijevaju povećanu pažnju i brzinu psihomotornih reakcija.

Prilikom liječenja pacijenata s nedostatkom laktaze treba imati na umu da lijek sadrži laktozu monohidrat.

Na tamnom mjestu pri temperaturi ne višoj od 25 ° C.

Čuvati van dohvata dece.

Uvjeti za ljekarne u ljekarni

Droge ima antitrombotski, lipidno snižavajući i hipoglikemijskiradnja.

Doziranje i tretmani

Glibenklamid se preporučuje odmah nakon obroka. Endokrinolog izračuna dozu ovisno o rezultatima krvnih pretraga šećera, dobi pacijenta, težini osnovne bolesti, pratećim patologijama i općenitom zdravlju.

U prvoj fazi bolesti standardna norma je 2,5-5 mg / dan. Lijek uzimajte jednom nakon doručka. Ako se potpuna kompenzacija glikemije ne može postići, liječnik može prilagoditi dozu dodavanjem 2,5 mg lijeka nakon sedmice. Granična stopa (do 15 mg / dan) jednaka je tri tablete. Maksimalna doza se rijetko propisuje i nema značajnog povećanja glikemije.

Ako dijabetičar ima tjelesnu težinu manju od 50 kg, prva je doza propisana u 2,5 mg, što odgovara polovini tablete. Ako dnevna norma ne prelazi dva komada, piju se potpuno ujutro za doručkom, u ostalim slučajevima lijek se distribuira dva puta, ujutro i navečer u omjeru 2: 1.

Kada se Glibenklamid prenese nakon uspešnog lečenja alternativnim hipoglikemijskim lekovima, početna doza biće 2,5 mg jednom ujutro.

Sa lošom efikasnošću, možete svake sedmice prilagođavati normu dodavanjem 2,5 mg.

U slučaju da je rezultat liječenja drugim antidijabetičkim lijekovima nezadovoljavajući, početna doza bit će 5 mg ujutro, nakon obroka. Ako je potrebno, dozvoljeno je prilagođavanje 2,5-5 mg svake sedmice. Granična norma ostaje ista - 15 mg / dan.

Ako maksimalna dnevna stopa Glibenklamida, uz poštivanje prehrane s malo ugljikohidrata i optimalne fizičke aktivnosti, ne osigura 100% nadoknadu šećera, dijabetes se prebacuje na sveobuhvatni režim liječenja. Glavni lijek je nadopunjen biguanidima, inzulinom i drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Ako se endogena proizvodnja hormona inzulina kod dijabetičara s drugom vrstom bolesti potpuno suzbije, složeno liječenje ne garantira isti rezultat kao kod monoterapije s inzulinskim pripravcima.

Ako je iz nekog razloga vrijeme uzimanja Glibenklamida promaklo više od sat ili dva, ubuduće ne možete uzimati lijek. Sljedećeg jutra uzmite standardnu ​​dozu, ne preporučujem povećanje stopa.

Nuspojave

Uz predoziranje lijeka moguća su hipoglikemijska stanja različite težine, uključujući i komu. Uz zlouporabu alkohola i jedan ili dva obroka dnevno, prekomjerni rad, problemi s jetrom, štitnom žlijezdom i bubrezima mogući su i neželjeni posljedici.

Organi i sustaviNuspojaveUčestalost manifestacije
CNSPeriodično oštećenje vida, parestezijaPonekad
Protok krviTrombocitopenija, eritrocitopenija, leukocitopenija, granulocitopenija, pancitopenija, vaskulitis, hemolitička anemijaU rijetkim slučajevima
Gastrointestinalni traktDispeptički poremećaji, promene ukusa, kršenje ritma crevnih pokreta, bolovi u stomaku, disfunkcije jetre, kolestaza, žuticaRetko
Urinarni sistemNedovoljna diurezaČesto
AlergijeHiperergične reakcije, Lyell i Stevens-Johnson sindromi, fotosenzibilnost, eritroderma, eksfolijativni dermatitis, egzantema, urtikarijaRetko
Ostale mogućnostiDisfunkcija štitnjače, povećanje težineSamo uz produženu upotrebu

Slučajevi predoziranja glibenklamida

Sistematična primjena precijenjenih porcija lijeka izaziva tešku hipoglikemiju koja je opasna po život žrtve.

Sličan rezultat se može dobiti primjenom lijeka protiv pozadine nepravilne prehrane, fizičkog prekomjernog prekomjernog djelovanja, utjecaja određenih lijekova koji se uzimaju zajedno s Glibenclamidom.

Znakovi hipoglikemijskog stanja:

  • Nekontrolirana glad
  • Smanjena kvaliteta sna
  • Nervoza
  • Slom
  • Pojačano znojenje
  • Glavobolja
  • Dispeptički poremećaji
  • Hipertoničnost
  • Tremor ruke
  • Tahikardija.

Odstupanja u radu psihe s endokrinim problemima mogu se izraziti u zbunjenoj svijesti, pospanosti, grčevima, slabim zahvatnim gestama, oslabljenoj pažnji, podijeljenom fokusu, panici pri upravljanju vozilom ili kontroliranju preciznih mehanizama, depresivnim stanjima, agresivnosti, problemima krvnih žila i disajnih organa, koma.

I u apsolutnom i u relativnom obliku predoziranja hipoglikemija će biti izraženija u odnosu na predoziranje derivata sulfanilureje prve generacije.

Da biste ublažili stanje žrtve blagom do umerenom težinom napada, možete odmah uzimati brze ugljikohidrate - slatkiše, pola čaše čaja sa šećerom ili sokom (bez umjetnih zaslađivača). Ako takve mjere više nisu dovoljne, glukoza (40%) ili Dekstroza (5-10%) ubrizgavaju se u venu, glukagon (1 mg) se ubrizgava u mišiće. Diazoksid se može uzimati oralno. Ako je žrtva uzela akarbozu, oralna hipoglikemija može se ispraviti samo glukozom, ali ne i oligosaharidima.

Ako je žrtva hipoglikemije još uvijek u svijesti, propisan je šećer za unutrašnju upotrebu. U slučaju gubitka svijesti, glukoza se daje iv, glukagon - iv, i / m i ispod kože. Ako se svijest vratila, radi sprečavanja recidiva, dijabetičarima treba omogućiti ishranu na bazi brzih ugljenih hidrata.

Kontinuirano se prati glikemija, pH, kreatinin, elektroliti, azotni urea.

Rezultati interakcije lijekova s ​​glibenklamidom

Izlučivanje gleceklamida kasni uz povećanje njegovog hipoglikemijskog potencijala, azopropanona, mikonazola, preparata kumarinske kiseline, oksifenbutazona, lijekova iz grupe sulfonamida, fenilbutazona, sulfapirazonfeniramidola.

Kombinovana terapija sa alternativnim lijekovima za snižavanje šećera koji ublažavaju otpornost na inzulin pokazuje slične rezultate.

Uz istovremenu upotrebu anaboličkih lekova mogući su alopurinol, cimetidin, blokatori β-adrenoreceptora, ciklofosfamid, gvanetidin, klofibrikiselina, inhibitori monoamin oksidaze, sulfonamidi sa produženim delovanjem, salicilati, tetraciklini, alkohol, hipoglikemijska svojstva bazičnih bazičnih.

Ako terapijski režim sadrži barbiturate, klorpromazin, rifampicin, diazoksid, adrenalin, acetazolamid, druge simpatomimetičke lijekove, glukokortikosteroide, glukagon, indometacin, diuretike, uključujući acetazolamid, nikotinat (u velikim dozama), fenotiazini, fenitinoidi, , saluretici, litijeve soli, velike doze alkohola i laksativa, učinak glenceklamida je smanjen.

Nepredvidivi rezultati interakcije s paralelnom primjenom pokazuju antagonisti receptora H2.

Pogledajte video: Cara Minum Glibenklamid yang Tepat! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar