Umjetne i prirodne zamjene za šećer za dojilje - je li moguće ili ne?

Nekoliko je razloga zbog kojih žene u periodu dojenja odbijaju šećer i koriste njegove zamjene. Neko je zabrinut za zdravlje bebe, neko preko dodatnih centimetara, a nekima je zbog zdravstvenih razloga jednostavno kontraindicirana saharoza.

Šta je stevija?

„Slatku travu“ su odavno otkrili paragvajski i brazilski Indijanci. Koristi se ne samo kao zaslađivač, već i u medicinske svrhe. Poznato je više od 200 vrsta ove biljke, ali medonosni stevar stevije uzgaja se za masovnu upotrebu.

Na bazi slatke trave prave se aditivi u hrani i proizvodi za dijabetičare i osobe s prekomjernom težinom.

Zahvaljujući steviozidima i rebaudiozidima stevije, koji su dio biljke, 200-400 puta je slađi od šećera i ne sadrži kalorije. Stoga su proizvodi sa stevijom naznačeni za:

Prednosti za dojilje mama

Ne postoje posebne kontraindikacije za upotrebu stevije tijekom dojenja. Prilikom uvođenja proizvoda u prehranu potrebno je pratiti stanje djeteta. Pri prvom znaku alergije, morat ćete napustiti ovaj zaslađivač.

Osim toga, stevija može zasladiti ne samo hranu koju konzumira dojenačka žena, već i majčino mlijeko. Prilikom dojenja važno je imati na umu da se zaslađivač na bazi biljaka pravi u prahu ili tabletama, koji je podvrgnut hemijskoj obradi, a to možda nije korisno za bebe.

Ako žena s GV-om nema bolesti koja zabranjuju uporabu šećera tada nije potrebna upotreba zaslađivača. Ali odabirom alternative saharozi treba dati prednost proizvodima biljnog porijekla. Sa sintetičkim zaslađivačima, bebin se organizam jednostavno ne može nositi.

Druga stvar je kada ne možete bez zaslađivača dojiljama. Stevia gotovo da nema kalorija, pa ovaj zaslađivač pomaže ženama s pretilošću u borbi s viškom kilograma. Istovremeno, zaslađivač:

  • normalizuje varenje,
  • ublažava žgaravicu,
  • smanjuje nivo mokraćne kiseline i na taj način smanjuje verovatnoću razvoja artritisa i bolesti bubrega.

S visokim krvnim tlakom stevija pomaže da se normalizira, ojača stjenke krvnih žila i poveća krvotok.

Glavna upotreba biljnog ekstrakta je snižavanje šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom.

Kod ove bolesti stevija se uzima u različitim oblicima:

  • u obliku infuzije biljke koja se piva i pije umjesto čaja,
  • poput sirupa, tečni ekstrakt se uzima s malim količinama tokom obroka ili ga možete prethodno razrijediti u vodi,
  • u obliku tableta u skladu sa uputama za upotrebu.

Šteta i moguće negativne posljedice

Prije upotrebe stevije, dojilje treba konzultirati stručnjaka. Učinak koji biljni ekstrakt ima na organizam možda nije uvek pozitivan.

Zaslađivač može uzrokovati alergije, a zbog antihipertenzivnog djelovanja ne može se uzimati s hipotenzijom.

Važno je uzeti u obzir da prekomjerna konzumacija stevije može dovesti do naglog smanjenja razine glukoze u krvi i provociranja hipoglikemije. Osim toga, tijelo nekih ljudi ne podnosi ovu biljku. Odmah prestanite uzimati zaslađivač ako:

  • mučnina
  • vrtoglavica
  • ukočenost mišića
  • bolovi u mišićima.

Ako dojilja ima kronične bolesti koje zahtijevaju konstantno uzimanje lijekova, tada je vrijedno otkriti kombiniraju li se sa stevijom.

Upotreba zaslađivača istodobno s lijekovima koji snižavaju glukozu u krvi, normaliziraju koncentraciju litija i snižava krvni tlak očito je zabranjena.

Gdje mogu kupiti steviju?

Unatoč činjenici da se stevija već duže vrijeme koristi kao zamjena za šećer, ona se ne može pripisati proizvodima koji se široko koriste. Pretrage steviozida u malim trgovinama i malim trgovačkim lancima vjerovatno neće biti uspješne. No na policama hipermarketa to možda i jest. Isto vrijedi i za velike trgovačke lance i specijalizirana odjela proizvoda za dijabetičare.

Ako pretraga i dalje nije dala pozitivan rezultat, steviju u bilo kojem obliku i količini lako je naručiti putem internetskih trgovina.

Koji oblik oslobađanja birate za dojilje?

Stevija je često sastavni dio prehrambenih konditorskih proizvoda. Ali, u pravilu, zaslađivač se uzima u sljedećim oblicima.

Ovaj je oblik vrlo zgodan i omogućava vam kontrolu potrebne doze. Zaslađivač se brzo rastvara u vodi. Ako je potrebno, tablete mogu pretvoriti u prah, mogu se lako drobiti žlicom. A ako planirate posjetiti svoje prijatelje, prikladno je ponijeti ambalažu Stevia sa sobom.

Da biste ga dobili, koristite vodeni ekstrakt biljke, koji se postepeno prokuha. Koncentracija stevije u sirupu vrlo je visoka, pa se steviozid ovog oblika obično koristi kao dodatak proizvodima kap po kap.

Gotovo čisti oblik steviozida. To je najkoncentriraniji oblik zaslađivača. Zbog toga je za piće i kuhanje potrebna vrlo mala količina zaslađivača.

Nakon vađenja vrećica medene trave dobiva se ukusan i slatki napitak, koji je indiciran kod probavnih smetnji i za mršavljenje. Uz grlobolju, takav će čaj pomoći da ublaži bolne senzacije i doprinijet će ozdravljenju.

Za dojilje najbolje je koristiti steviju u lišću. Ova vrsta zaslađivača nije hemijski tretirana. Biljka se skuplja, suši i pakuje. Uz to, biljni su čajevi najmanje koncentrirani i samo 30-40 puta slađi od saharoze. Zbog toga djeluju blaže na tijelo i na taj način smanjuju rizik od nuspojava i alergijskih reakcija.

Recepti za deserte i pića sa stevijom umjesto šećera

Ako slijedite dijetu i kontrolirate kalorije koje ulaze u tijelo, zaista želite da ponekad poželite sebi nešto ukusno. Štaviše, razne dobrote ne samo da donose zadovoljstvo, već također doprinose proizvodnji posebnih hormona potrebnih za normalno funkcioniranje moždanih stanica.

Kukuruzni kolačići

Zamjena šećera zaslađivačem može napraviti sjajne kukuruzne kekse. Da biste to učinili, pomiješajte čašu običnog i kukuruznog brašna s dvije kašike zaslađivača u prahu. U dobijenu smešu izmiješajte jaje i 2 kašike biljnog ulja. Zatim se ulije malo manje od jedne žlice đumbira u prahu, žličicu praška za pecivo, vanilin i koricu jednog limuna. Sve se temeljito izmiješa. Tijesto se ne bi trebalo raspadati u vašim rukama, pa ako se pokaže da je rastresito, dodajte malo vode ili mlijeka. Od dobijene mase razvaljajte kuglice, stavite ih na lim obložen pergamentom i malo pritisnete da napravite ravne kolače. Ova poslastica se peče 20 minuta na 170-180 stepeni.

Zobene kaše

Sa stevijom možete kuhati i svoje omiljene kolače od zobene kaše. Za 1,5 šalice zobenih pahuljica trebate 1-2 žlice steviozida u prahu ili sirupu, bananu i šaku suhog voća (suhe marelice ili suhe šljive). Pahuljice, suho voće i banane prvo se usitne odvojeno, a zatim pomešaju sa dodatkom zaslađivača. Nakon primanja tečne mase, potrebno je dodati još zdrobljenih pahuljica. Kuglice tijesta stavljaju se na lim i šalju u rernu, prethodno zagrijanu na 160-180 stepeni za samo 10-12 minuta.

Za razliku od šećera, stevija ne uzrokuje žeđ, pa se iz nje dobivaju ukusna osvježavajuća pića. Iz listova biljke dobija se odličan čaj. Da biste ga pripremili, potrebna vam je 1 čajna kašika trave da prelijete čašu kipuće vode i pustite da piće vari. Steviju možete zakuhati s pola žličice običnih listova čaja ili zelenog čaja.

Da biste pripremili složeniji napitak, morat ćete skuhati 700 ml vode i u njemu prokuhati 10 minuta tri četvrtine čaše nasjeckanog đumbira. Tečnost se filtrira. Zatim dodajte vaniliju, kašiku ekstrakta limuna i četvrtinu čajne kašike steviozida u prahu. Piće treba čuvati u hladnjaku i piti rashlađeno.

Sintetički nadomjesci šećera - koliko su štetni nadomjesci šećera i ima li koristi?

Saharin, ciklamat, aspartam, acesulfam kalijum, sukrazit, neotam, sukraloza - Sve su to sintetičke zamene za šećer. Tijelo ih ne apsorbuje i ne predstavljaju nikakvu energetsku vrijednost.

Ali morate shvatiti da slatki ukus nastaje u tijelu ugljikohidratni reflekskoji se ne nalaze u umjetnim zaslađivačima. Stoga, kada uzimate zaslađivače umjesto šećera, dijeta za mršavljenje, kao takva, neće uspjeti: tijelu će biti potrebni dodatni ugljikohidrati i dodatne obroke hrane.

Nezavisni stručnjaci smatraju najmanje opasnim sukraloza i neotam. Ali vrijedi znati da od proučavanja ovih dodataka nije prošlo dovoljno vremena da se utvrdi njihov puni učinak na organizam.

Zbog toga liječnici ne preporučuju upotrebu sintetskih nadomjestaka za vrijeme trudnoće i dojenja.

Prema rezultatima opetovanih studija sintetičkih zaslađivača, otkriveno je da:

  • aspartam - ima kancerogena svojstva, izaziva trovanje hranom, depresiju, glavobolju, palpitacije i gojaznost. Ne mogu ga koristiti pacijenti sa fenilketonurijom.
  • saharin - To je izvor kancerogenih čimbenika koji uzrokuju rak i štete stomaku.
  • suracit - u svom sastavu ima toksični element, pa se smatra štetnim za organizam.
  • ciklamat - Pomaže u smanjenju težine, ali može prouzrokovati zatajenje bubrega. Ne mogu ga uzimati trudnice i dojilje.
  • thaumatin - može uticati na hormonsku ravnotežu.

Prirodni zaslađivači - jesu li tako bezopasni: razbijanje mitova

Međutim, ove zamjene mogu koristiti osobi u kalorijama nisu inferiorni od običnog šećera. Tijelo ih potpuno apsorbira i zasićuje energijom. Mogu se koristiti čak i kod dijabetesa.

Fruktoza, sorbitol, ksilitol, stevija - ovo su najpopularnija imena prirodnih zaslađivača na ruskom tržištu. Uzgred, dobro poznati med je prirodno zaslađivač, ali on se ne može upotrijebiti za sve oblike dijabetesa.

  • Fruktoza dozvoljena je dijabetičarima, a zbog velike slatkoće smanjuje količinu šećera. Visoke doze mogu izazvati srčane probleme i gojaznost.
  • Sorbitol - sadrži u planinskom pepelu i marelicama. Pomaže u radu želuca i usporava hranjive sastojke. Stalna upotreba i višak dnevne doze mogu dovesti do probavnih smetnji i pretilosti.
  • Ksilitol - to je dopušteno dijabetičarima, ubrzava metabolizam i poboljšava stanje zuba. U velikim dozama može izazvati probavu.
  • Stevia - Pogodno za dijete za mršavljenje. Može se koristiti za dijabetes.

Da li vam je zaslađivač potreban tijekom prehrane? Hoće li zaslađivač pomoći da izgubite kilograme?

Govoreći sintetički zaslađivači , onda definitivno - neće pomoći. Samo oni provociraju hipoglikemiju i stvaraju osjećaj gladi.

Činjenica je da nehranjivi zaslađivač "zbunjuje" ljudski mozak, slanje mu "slatkog signala" o potrebi izdvajanja inzulina kako bi se sagorio ovaj šećer, što rezultira razina inzulina u krvi raste, a nivo šećera brzo opada. To je korist zaslađivača za dijabetičare, ali ništa manje i za zdravu osobu.

Ako sljedeći obrok dugo očekivani ugljikohidrati ipak uđu u želudac traje intenzivna obrada. U tom se slučaju oslobađa glukoza, koja taloženi u masti«.

Istovremeno prirodni zaslađivači (ksilitol, sorbitol i fruktoza), suprotno uvriježenom mišljenju, imaju vrlo visok kalorični sadržaj i potpuno neučinkovit u ishrani.

Stoga je u dijeti za mršavljenje bolje koristiti niskokalorična stevija, koji je 30 puta slađi od šećera i nema štetnih supstanci. Steviju možete uzgajati kod kuće, poput kućne biljke ili kupiti gotove lijekove za steviju u ljekarni.

Pogledajte video: Trajni lak- kako ga staviti kod kuće? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar