Povrće za pankreatitis: šta može, a što ne može biti

Osnova zdrave prehrane je povrće. Sadrže veliku količinu vlakana i vitamina, složene ugljikohidrate. Svi su oni potrebni za metaboličke procese. Oni su dio svih tablica prehrane, kako za zdrave ljude, tako i za ljude s kroničnim bolestima. Povrće uz pankreatitis osnova je prehrane, uz žitarice i mliječne proizvode.

Opća ideja bolesti

Pankreatitis je upala gušterače. Sitni organ se osjeća sa jakim bolovima. Bolest prati dispeptički sindrom. Ne smijemo zaboraviti da gušterača proizvodi hormone. To su inzulin i glukagon. Ako je zahvaćen endokrini dio žlijezde, tada se povećava rizik od razvoja hiperglikemije.

Ova bolest uvelike pogoršava dobrobit osobe, što dovodi do opasnih komplikacija. Stoga se liječenje treba shvatiti vrlo ozbiljno. A najvažniji ljekoviti faktor je dijeta. Povrće sa pankreatitisom trebalo bi biti na stolu svakog dana, samo ih morate moći odabrati i pravilno kuhati.

Ono što trebate odbiti

Popis ovih proizvoda mora biti obješen na zid u kuhinji kako biste ga u svakom trenutku mogli provjeriti. Unatoč prirodnosti i očiglednim prednostima, neki od voćnih kultura su u potpunosti zabranjeni za upotrebu kod ove patologije gastrointestinalnog trakta. Pogledajmo koje povrće za pankreatitis trebate ukloniti iz svog jelovnika:

  • Bijeli kupus.
  • Spanać
  • Beli luk.
  • Radish.
  • Repa.
  • Hren.
  • Ljute paprike.
  • Sorrel.
  • Rhubarb

Ljekari objašnjavaju zašto su povezane takve zabrane. To se događa zbog promjena u radu pogođenog organa. Štoviše, čak i u periodu remisije preporučuje se potpuno napuštanje navedenih proizvoda. U suprotnom, možete izazvati pogoršanje.

Ovo povrće sa pankreatitisom sadrži puno grube vlakana. Izaziva povećanje peristaltike probavnog trakta: želuca i jetre, žučnog mjehura, žučnih puteva i crijeva. To povećava motoričku funkciju, što dovodi do razvoja bolnih simptoma. Ova mučnina i povraćanje, pojačana plinova, proliv i trbušni grčevi.

Odobrena grupa proizvoda

Sada znamo šta treba izbjegavati. A što povrće možete jesti protiv pankreatitisa? Među povrćem ima i onih koje se mogu i trebaju konzumirati kod hronične upale gušterače. To su krompir i mlade tikvice, šargarepa i bundeva, repa i patlidžan. Mnogi sumnjaju u luk. Ne brinite, on je i na listi dozvoljenog povrća. Paradajz, paprika i krastavci mogu biti neprestano na vašem stolu.

Kupus sa pankreatitisom je sporna točka. Ako liječnici s bijelom glavom odgovore nedvosmisleno, onda bi to trebalo pokušati ući u dijetu malim obrocima. To su brokula, Brisel, Peking i morski kelj. U ovu grupu spadaju i zelje.

Očigledna korist

Povrće i voće kod pankreatitisa gušterače vrlo su važni za opskrbu tijela hranjivim tvarima, vitaminima i vlaknima. Također, ovi su proizvodi korisni za obnovu tkiva gušterače nakon akutne upale. Spojevi koji su prisutni u njima doprinose regeneraciji parenhimskog tkiva žlijezde i normalizaciji njegovih funkcija.

U akutnom pankreatitisu

Slična je situacija u tijelu moguća i sa pogoršanjem kroničnog oblika. Oštećena je gušterača, koja se manifestira u obliku edema, hiperemije tkiva organa i kanala. A najveća nevolja je što se pogoršava odljev soka pankreasa s enzimima koji razgrađuju hranu. Trebali bi ući u dvanaestopalačno crijevo, ali umjesto toga, ostati unutar žlijezde, a ono počinje lučiti i sam.

Ovaj proces je vrlo težak. Zove se nekroza pankreasa. Za pacijenta je opasno po život. S njegovim razvojem potrebne su trenutne hospitalizacije, konsultacije s hirurgom. Često je potrebna operacija da bi se spasio život pacijenta. Zbog toga je u fazi akutne upale potrebno žlijezdi osigurati maksimalan mir. Odnosno, nekoliko dana pacijent bi trebao potpuno gladovati i piti samo čistu vodu. Kad se bol smanji, postepeno možete uvesti dozvoljenu hranu u ishranu.

Sirova mrkva sa pankreatitisom, kao i svo drugo povrće, zabranjeno je u akutnoj fazi. Čak se i korijenski usjevi s liste dozvoljenih proizvoda moraju ukloniti iz prehrane dok ne postane lakše. U suprotnom, jaki bolovi se ne mogu izbjeći.

Prehrana tokom remisije

Ako vam se jednom dijagnosticira to, nikad ne treba zaboraviti važnost dijetalne ishrane. Dopuštena lista proizvoda za pankreatitis je prilično opsežna, pacijent neće patiti od ograničene prehrane. Po dostizanju faze remisije, izbornik se može učiniti raznovrsnijim. Ta se granica određuje prilično jednostavno. Dugo vremena pacijenta ne muči mučnina, želudac prestaje da boluje, prolazi proljev.

Ali čak ni sada se ne preporučuje jesti svježe povrće. Ako ih se uvede u ishranu, onda u minimalnoj količini. Biljna vlakna i druge tvari u njihovom sastavu mogu ponovno izazvati pogoršanje hronične bolesti.

Biramo samo najkorisnije

Kako ne biste naštetili svom tijelu, trebate kupiti dobro povrće i kuhati ih u skladu s tim. Započnimo s tim kako odabrati povrće preporučeno za dijetu iz tablice 5. Stol možete spremiti za sebe i koristiti ga svakodnevno. Najbolja opcija je konzumiranje povrća uzgojenog u vlastitom vrtu bez upotrebe gnojiva i pesticida. U ovom slučaju možete biti sigurni u njihov kvalitet, svježinu i prednosti.

Kada ih kupujete u trgovini, najprije se morate pobrinuti za to da se pravilno skladište (na tamnom i hladnom mjestu). Trebale bi biti prirodne boje, čiste i svježe. Znakovi propadanja su neprihvatljivi.

Ali o konzerviranom povrću s pankreatitisom morate zaboraviti. Štetni su za gušteraču, jer sadrže veliki broj konzervansa i aroma, soli i octa.

Priprema povrća

Prije svega, iz tabele pišemo dozvoljene proizvode. Dijeta "Tabela 5" uključuje pravilnu obradu voća i povrća prije termičke obrade:

  • Povrće treba oguliti i sjemenke suncokreta. Ne preporučuje se upotreba bundeve ili tikvice za kašu i hranu jer je ona slabo probavlja.
  • Piling je takođe od velikog značaja. Akumulira najveći dio štetnih hemikalija. Takođe u kore se nalazi i velika količina grubog vlakna. Uz pankreatitis uzrokuje pojačane bolove u trbuhu.

Načini kuhanja

U slučaju bolesti gušterače, posebno u razdoblju pogoršanja, ljekari preporučuju jesti povrće samo nakon kvalitetne termičke obrade. Izloženost visokoj temperaturi omekšava gruba biljna vlakna, koja se nalaze u svom povrću i smanjuju štetne učinke isparljivih i kiselina.

U fazi akutne upale nakon 2-3 dana potpunog posta dozvoljeno je jesti kuhano povrće u zdrobljenom obliku. Najbolje je ako je to krem ​​čorba ili tekući pire. S prelaskom bolesti u stadij remisije možete se pribjeći drugim metodama. Odnosno, pirjajte, kuvajte povrtnu ragu, pecite u foliji. Ne zaboravite da svako novo jelo možete kušati u malim komadima. A samo s zadovoljavajućom tolerancijom možete povećati posluživanje.

Voćni asortiman

Voće je izvor vitamina i minerala, jednostavnih ugljikohidrata i vlakana. Odbijanje njih bilo bi pogrešno. U ranim danima bolesti i u razdobljima pogoršanja moraju se napustiti. Kako se stanje poboljšava, u prehranu se najprije unose nezaslađeni kompoti i pire krompir. Nakon potpunog oporavka na meniju možete unijeti naribano svježe i kuhano voće. Kod hroničnog oblika bolesti preporučuje se uklanjanje kože s plodova i njihovo korištenje u malim obrocima, nadzirući vaše dobrobit. Dopušteno voće uključuje: jabuku, bananu, breskvu, ananas i avokado, kivi i dinje. Treba odbiti mango, citrusno voće i kruške, grožđe i šipak.

Pogledajte video: Trigliceridi (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar