Metabolički sindrom

Jedna od najčešćih i najopasnijih patologija kod modernog čovjeka danas se smatra metaboličkim sindromom. Liječnici ne pripisuju ovo stanje pojedinačnim bolestima, već je to kombinacija nekoliko ozbiljnih metaboličkih bolesti i kardiovaskularnog sistema. Patologija je česta u srednjim godinama, uglavnom kod muškaraca, ali nakon 50 godina metabolički sindrom je češći kod žena. To je zbog smanjenja proizvodnje estrogena u ovom trenutku. U posljednje vrijeme patologija postaje sve češća, gotovo četvrtina stanovništva civiliziranih zemalja pati od metaboličkog sindroma. Takođe je počeo da zadivljava decu. To je zbog sjedilačkog načina života i dijeta s ugljikohidratima kod većine ljudi.

Metabolički sindrom kod žena: šta je to

Ova patologija nije odvojena bolest. Metabolički sindrom uključuje kombinaciju ove četiri ozbiljne bolesti:

  • dijabetes tipa 2
  • hipertenzija
  • koronarna bolest srca
  • gojaznost.

Sve su ove bolesti same po sebi ozbiljne, ali kada se kombinuju, postaju još opasnije. Stoga liječnici metabolički sindrom nazivaju "smrtonosnim kvartetom". Bez adekvatnog liječenja, patologija često dovodi do ozbiljnih komplikacija, pa čak i smrti. Zbog toga je vrlo važno na vrijeme dijagnosticirati metabolički sindrom kod žena. Ono što postaje najčešće ženama za vrijeme menopauze. A mnoge žene povezuju svoju bolest sa menopauzom. Stoga se savjetuje s liječnikom već u kasnim fazama razvoja patologije, kada su uočljive promjene u kardiovaskularnom sistemu. Ali uz pomoć kompetentnog liječenja, još uvijek je moguće zaustaviti napredovanje zdravstvenih poremećaja. Iako se vjeruje da se patologija ne može u potpunosti izliječiti.

Metabolički sindrom kod žena: opis

Ovaj kompleks promjena zdravstvenog stanja povezan je s metaboličkim poremećajima. Glavni od njih je razvoj neosjetljivosti ćelija na inzulin. Kao rezultat toga, ovaj hormon prestaje da ispunjava svoje funkcije, a glukoza ne apsorbuje tkiva. To dovodi do patoloških promjena u svim organima, posebno pati mozak.

Glavna funkcija inzulina je pokrenuti mehanizam transporta glukoze unutar ćelije. Ali ako receptori koji su uključeni u ovaj ostaju neosjetljivi na ovaj hormon, proces je poremećen. Kao rezultat toga, glukoza se ne apsorbuje, inzulin se i dalje proizvodi, a oni se nakupljaju u krvi.

Osim toga, metabolički sindrom kod žena karakterizira porast razine "lošeg" kolesterola i triglicerida zbog poremećenog metabolizma masti. Tu je i prekomjerna količina mokraćne kiseline i hormonalna neravnoteža. Kao rezultat ovih promjena podiže se krvni tlak, javlja se pretilost, a rad srca je poremećen.

Sve ove promjene razvijaju se u tijelu postepeno. Stoga nije moguće odmah dijagnosticirati metabolički sindrom kod žena. Njegovi znakovi pronalaze se kad promjene utječu na rad mnogih organa. Ali prvo, zbog neuhranjenosti i sjedilačkog načina života, narušava se osjetljivost ćelija na inzulin. Kao rezultat toga, gušterača počinje proizvoditi još više ovog hormona kako bi osigurala glukozu stanicama. Velika količina inzulina u krvi dovodi do poremećaja metabolizma, posebno procesa apsorpcije masti. Gojaznost se razvija, raste krvni pritisak. A višak glukoze u krvi dovodi do dijabetesa melitusa, kao i do uništenja proteinskog sloja ćelija, što izaziva prerano starenje.

Uzroci metaboličkog sindroma u žena

Patološke promjene u tijelu s ovom patologijom povezane su s neosjetljivošću stanica na inzulin. Upravo taj proces uzrokuje sve simptome koji karakteriziraju metabolički sindrom kod žena. Razlozi otpornosti na inzulin mogu biti različiti.

  • Patologija se najčešće javlja zbog prekomjernog konzumiranja ugljikohidratne i masne hrane. Kao rezultat toga, puno glukoze i masnih kiselina ulazi u krvotok. Oni nemaju vremena za probavu i talože se u tkivima. Stoga se razvija pretilost. A masne kiseline uzrokuju promjene u stanicama koje narušavaju osjetljivost na inzulin.
  • Začudo, ali niskokalorična dijeta dovodi i do poremećaja metabolizma. Tijelo stvara rezerve masnog tkiva, što rezultira lošom apsorpcijom glukoze.
  • Nedostatak fizičke aktivnosti uzrokuje usporavanje svih metaboličkih procesa. Naročito zbog toga smanjuje se apsorpcija masti koja se talože u potkožnom tkivu i na unutrašnjim organima.
  • Ponekad metabolički sindrom kod žena može biti uzrokovan genetskom predispozicijom. U tom se slučaju uz sjedeći način života ili pothranjenost brzo razvija pretilost.
  • Neki lijekovi mogu izazvati neosjetljivost ćelija na inzulin. To su kortikosteroidi, hormoni koji stimulišu štitnjaču, oralni kontraceptivi i neki hipoglikemijski agensi.
  • Česti stres i dugotrajni mentalni stres remete proces stvaranja hormona. Često se to odražava na proizvodnju inzulina i osjetljivost ćelija na njega.
  • Hormonski poremećaji dovode do činjenice da se metabolički sindrom kod žena u menopauzi često razvija. To je zbog smanjenja proizvodnje estrogena.
  • Poremećaji cirkulacije, povišeni krvni pritisak ili gladovanje mozga kisikom također smanjuju osjetljivost stanica na inzulin.

Kako se manifestuje metabolički sindrom

Patologija se razvija neprimetno, posljednjih godina sve se češće pojavljuje već u adolescenciji. Ali mnoge se njegove manifestacije ne primjećuju u početnim fazama. Zbog toga se pacijenti često obraćaju liječniku kada su već uočena ozbiljna kršenja u radu unutrašnjih organa i sistema. Kako se na vrijeme može utvrditi da se metabolički sindrom razvija kod žena? Simptomi patologije mogu biti sljedeći:

  • umor, gubitak snage, smanjene performanse,
  • s dugim prekidom prehrane, pojavljuje se loše raspoloženje, čak i agresija,
  • Uvijek želim slatkiše, upotreba ugljikohidrata poboljšava i poboljšava raspoloženje,
  • dolazi do ubrzanog otkucaja srca, a zatim - bol u srcu,
  • glavobolje se često javljaju i krvni pritisak raste,
  • može se pojaviti mučnina, suha usta i pojačana žeđ
  • probava se usporava, pojavljuju se zatvori,
  • razvijaju se simptomi patologije autonomnog nervnog sistema - tahikardija, prekomjerno znojenje, poremećena koordinacija pokreta i drugi.

Postoje i vanjski znakovi ove patologije. Iskusni doktor može na prvi pogled dijagnosticirati metabolički sindrom. Fotografija takvih pacijenata pokazuje zajednički simptom za sve: pretilost prema trbušnom tipu. To znači da se masnoća nakuplja uglavnom u trbuhu. Štoviše, ne samo u potkožnom tkivu već i oko unutrašnjih organa što dodatno ometa njihov rad. Vjeruje se da se trbušna pretilost razvija ako veličina ženskog struka prelazi 88 centimetara.

Osim toga, mogu se primijetiti crvene mrlje na vratu i gornjim dijelovima grudnog koša. Njihov izgled povezan je s vazospazmom s povećanim pritiskom ili stresom.

Komplikacije i posljedice metaboličkog sindroma

Ovo je hronična patologija sa teškim kliničkim tokom. Bez pravilnog liječenja, metabolički sindrom kod žena dovodi do ozbiljnih posljedica. Najčešće, poremećaj krvnih žila izaziva infarkt miokarda ili moždani udar. Ateroskleroza, tromboflebitis ili hronična koronarna bolest srca takođe se mogu razviti.

A nepravilno liječenje dijabetesa tipa 2 dovodi do razvoja njegovog oblika ovisnog o inzulinu. Produljeno povećanje glukoze u krvi uzrokuje sljepoću, prerano starenje i neispravnost perifernih žila. Takođe se može razviti giht ili masna jetra. Ti su pacijenti obično oslabljeni, pa često pate od prehlade, bronhitisa i upale pluća.

Ako se metabolički sindrom razvije u žena reproduktivne dobi, to može uzrokovati neplodnost. Zaista, kršenja ove patologije utječu ne samo na metabolizam ugljikohidrata i masti. Svi organi i tkiva pate, često se primjećuju hormonalni poremećaji. Mogu se razviti policistični jajnici, endometrioza, smanjen seksualni nagon, menstrualne nepravilnosti.

Dijagnoza metaboličkog sindroma

Obično pacijenti s takvim simptomima prvo odlaze terapeutu. Nakon pregleda i prikupljanja anamneze, pacijent se upućuje endokrinologu na daljnji pregled i izbor metoda liječenja. Anketa o pacijentu omogućava vam da utvrdite značajke životnog stila i ishrane, prisutnost hroničnih bolesti. Osim toga, endokrinolog vrši vanjski pregled pacijenta: mjeri struk, izračunava indeks tjelesne mase. Ali ne samo zbog ovih znakova određuje se metabolički sindrom kod žena. Dijagnoza patologije sastoji se i od laboratorijskih ispitivanja. Najčešće se za to rade testovi krvi i urina. Prisutnost metaboličkog sindroma ukazuje na takve pokazatelje:

  • povišeni trigliceridi,
  • smanjena koncentracija lipoproteina visoke gustoće,
  • povišeni nivo lošeg holesterola,
  • glukoza praznog želuca od najmanje 5,5 mmol / l,
  • visoka koncentracija inzulina i leptina,
  • Molekuli proteina i povišena razina mokraćne kiseline nalaze se u urinu.

Pored toga, koriste se i druge metode ispitivanja. Mogu se izvršiti testovi za toleranciju na glukozu, studija koagulabilnosti krvi, svakodnevno praćenje krvnog pritiska.

Principi tretmana

Svakom pacijentu je potreban individualni pristup. Liječenje metaboličkog sindroma kod žena propisano je ovisno o krvnoj slici, stupnju gojaznosti i prisutnosti popratnih bolesti. Njegovi glavni zadaci trebali bi biti smanjenje tjelesne težine, povećanje osjetljivosti stanica na inzulin, normalizacija metaboličkih procesa i krvnog tlaka, ispravljanje hormonalne razine i poboljšanje funkcioniranja kardiovaskularnog sustava.

Za liječenje se najčešće koriste sljedeće metode:

  • posebna dijeta za metabolički sindrom kod žena je obavezan i najefikasniji način smanjenja težine i normalizacije metaboličkih procesa,
  • pacijentu se takođe savjetuje da promijeni svoj životni stil povećanjem fizičke aktivnosti,
  • različiti lijekovi se koriste za ispravljanje poremećaja u funkcionisanju unutrašnjih organa,
  • Psihološka podrška i održavanje pozitivnog stava vrlo je važno za žene s ovom patologijom.

Uz to, pacijent može primijeniti i druge metode. Uz pomoć recepata tradicionalne medicine metabolizam se normalizira, smanjuje se tjelesna težina, poboljšava se cirkulacija krvi. U sanatorijumu je efikasno liječiti metabolički sindrom kod žena. Principi fizioterapije koji se tamo koriste, poboljšavaju metabolizam ugljikohidrata i lipida, smiruju nervni sistem, normaliziraju krvni pritisak. Najefikasnija u ove svrhe je balneoterapija, masaža, unos mineralne vode, elektroterapija.

Lijekovi za liječenje metaboličkog sindroma

Liječenje lijekovima propisano je ovisno o težini simptoma patologije. Najčešće se lekovi koriste za normalizaciju metabolizma lipida i ugljenih hidrata, za povećanje osetljivosti ćelija na inzulin, kao i za snižavanje krvnog pritiska i poboljšanje rada srca. Ponekad se lekovi koriste za normalizaciju hormonske pozadine. Lijekove pojedinačno bira liječnik nakon potpunog pregleda.

  • Za lečenje poremećaja metabolizma lipida propisani su lekovi statinske i fibratske grupe. To može biti Rosuvastatin, Lovastatin, Fenofibrat.
  • Za poboljšanje apsorpcije glukoze u ćelijama i povećanje njihove osjetljivosti na inzulin potrebna su posebna sredstva i vitamini. To su "Metformin", "Glucophage", "Siofor", "Alpha Lipon" i drugi.
  • Ako se kod žena u menopauzi razvije metabolički sindrom, koristi se hormonska terapija. To mogu biti lijekovi koji sadrže estradiol i drospirenon.
  • ACE inhibitori, blokatori kalcijumskih kanala ili diuretici se koriste za normalizaciju krvnog pritiska i poboljšanje rada srca. Najčešći lijekovi su Captopril, Felodipin, Bisoprolol, Losartan, Torasemid i drugi.

Često je liječenje metaboličkog sindroma kod žena lijekovima usmjereno na gubitak kilograma. U ovom se slučaju koriste sredstva koja blokiraju apetit i poboljšavaju psihološko stanje žene prilikom odbijanja hrane. To može biti, na primjer, lijek "Fluoksetin". Druga grupa lijekova za gojaznost omogućava vam brzo uklanjanje masti iz crijeva, ne dopuštajući im da se apsorbuju u krv. Ovo je Orlistat ili Xenical. Kod metaboličkog sindroma nepoželjno je koristiti tako popularne lijekove protiv gojaznosti kao što su Prozac, Reduxin, Sibutramin, kao i savremene dodatke prehrani bez savjetovanja s liječnikom koji mogu izazvati ozbiljne nuspojave.

Metabolički sindrom

Da bi se uspostavili metabolički procesi i povećala osetljivost ćelija na insulin, veoma je važno povećati fizičku aktivnost pacijenta. Ali kada se bavite sportom, potrebno je poštovati nekoliko pravila, tada će lečenje gojaznosti biti efikasno:

  • morate odabrati vrstu sporta koja će vam donijeti zadovoljstvo, jer se morate baviti dobrog raspoloženja,
  • vežbe bi trebale biti svakodnevno najmanje sat vremena,
  • opterećenja treba postepeno povećavati, ne može se prekomjerno raditi,
  • Ne možete se nositi sa visokim krvnim pritiskom, ozbiljnim kršenjima srca ili bubrega.

Koji će trening pomoći ljudima s metaboličkim sindromom? Za žene mlađe od 50 godina prikladne su anaerobna tjelovježba i trening snage. Ovo je jogging, trening na simulatorima, čučnjevi, plivanje brzim tempom, aerobika. Nakon 50 godina, bolje je raditi nordijsko hodanje, plivanje, tihi ples, biciklizam.

Pravilna prehrana za metabolički sindrom

Gubitak kilograma glavni je cilj liječenja ove patologije. Ali da još više ne naštetite zdravlju, gubitak kilograma treba postupno. Vjeruje se da tijelo doživljava, bez stresa, mjesečni gubitak od 3% početne mase. To je otprilike 2-4 kilograma. Ako brže smršavite, metabolički procesi će se usporiti još više. Zbog toga se ženi preporučuje pažljivo obratiti odabir prehrane. Preporučljivo je da dijetu individualno sastavi ljekar. U ovom slučaju će se uzeti u obzir stepen pretilosti, prisustvo komplikacija, starost pacijenta.

Prehrana za metabolički sindrom kod žena trebala bi biti niska ugljikohidrata i masti. Morate se odreći slastičarskih proizvoda, pečenja i pečenja, slatkiša, masnog mesa i ribe, konzervirane hrane, riže, banana, grožđica, rafiniranih masti i slatkih pića. Ishrana bi trebala sadržavati zeleno povrće, nezaslađeno voće, nemasno meso, ribu i mliječne proizvode, integralni kruh, heljdu, ječmenu kašu. Pored toga, morate se pridržavati ovih pravila:

  • morate jesti u malim obrocima, ali ne dopustiti velike pauze između obroka,
  • hrana je najbolje kuhati, pirjati ili peći,
  • sva hrana se mora pažljivo žvakati,
  • hrana se ne može oprati,
  • morate ograničiti unos soli,
  • preporučuje se dnevnik hrane.

Prevencija metaboličkog sindroma

Vjeruje se da je većina modernih žena predisponirana za ovu patologiju. Stoga morate znati kako se ponašati kako biste spriječili razvoj metaboličkog sindroma:

  • jedi pravilno, ne gladi i ne slijedi niskokalorične dijete,
  • više se krećite, bavite se sportom,
  • redovno pohađati tečaj masaže i fizioterapije,
  • nakon 40 godina pratiti nivo holesterola i glukoze u krvi,
  • odreći se loših navika i brze hrane.

Ova patologija sada se nalazi kod svake treće osobe. Naročito je važno za žene starije od 50 godina da prate svoju težinu, jer metabolički sindrom znatno narušava aktivnost svih organa. Stoga, kad se pojave prvi simptomi patologije, morate potražiti liječnika za pomoć. Štoviše, nije važan samo pregled i odabir pojedine prehrane, već i psihološka podrška.

Metabolički sindrom kod žena i muškaraca - simptomi

Prvo zvono u razvoju metaboličkog sindroma je prisustvo opsega ženskog struka više od 80 cm, a muškarca više od 94 cm. Ako se gornje veličine kombiniraju s povećanjem krvnog tlaka većim od 130/85 mm RT. stoljeća, s razinom glukoze većom od 5,6 mmol / l ili povećanjem kolesterola u krvi, prisutnost metaboličkog sindroma nije dovedena u pitanje.

Metabolički sindrom - uzroci

Glavni uzroci metaboličkog sindroma:

  1. promene hormonske regulacije vezane uz starost,
  2. prekomjerna potrošnja junk hrane,
  3. nedostatak vježbanja.

Glavni okidač za sve procese metaboličkog sindroma je INSULIN RESISTANCE, odnosno imunost tijela na inzulin.

Insulin obezbeđuje glukozu u ćeliji. Ako ćelija počne da "gladuje" od nedostatka glukoze, mozak tada prima signal da vam je potrebno: 1) hitno pojesti nešto slatko (povećati nivo glukoze), 2) hitno povećati proizvodnju inzulina, koji će tu glukozu dostaviti u ćeliju.

U slučaju metaboličkog sindroma MEKANIZAM dostavljanja glukoze u ćeliju je PODELJEN, tj. Ispostavilo se da ima puno glukoze u krvi ("visoka razina šećera"), pa ta glukoza ne ulazi u ćeliju (a osoba pati od slabosti i nedostatka energije).

Šta je razlog ove „otpornosti na inzulin“? Činjenica je da unutar ćelije postoje regulatori koji kontroliraju razinu dolazne glukoze. Ako postoji više glukoze nego što je potrebno, ćelija će umrijeti. Stoga, da bi ćelija otvorila "vrata" za unos glukoze, mora se najprije dogoditi čitav lanac događaja koji uključuju mikroRNA.

Ćeliji je potrebno puno nukleotida koji će izgraditi mikroRNA koja će zauzvrat kontrolirati proces unosa glukoze. Ali s godinama, ovaj građevinski materijal u obliku nukleotida postaje sve manje i manje.

Metabolički sindrom - lečenje

Prije svega, liječenje metaboličkog sindroma trebalo bi biti usmjereno na rješavanje problema viška kilograma. Potrebno je povećati motoričku aktivnost, smanjiti unos kalorija.

Vrlo važna stvar: potrebno je u prehranu dodati vitamine i mikroelemente potrebne tijelu, posebno one koji pomažu tijelu u izgradnji mikroRNA koja će kontrolirati unos glukoze. Tijelu su potrebni nukleotidi.

Naše preporuke za metabolički sindrom

Da biste ispunili deficit nukleotida u tijelu, možete koristiti Dienaijeve pripravke. Gotovo svi pripravci iz Dienai linije su izvor nukleotida.

Ako je o metabolički sindrom kod žena, onda možete preporučiti lijekove kao što su Panmelan, Dienai.

At metabolički sindrom kod muškaraca Tarkus se preporučuje. Tarkus je lijek koji pomaže muškom tijelu da održava hormone, održava razinu testosterona (glavni muški hormon). Smanjenje nivoa testosterona prati smanjenje mišićne mase i snage, povećanje masnog tkiva, osteoporoza i smanjenje tonusa i debljine kože (opuštena koža). U međuvremenu, povećanje tjelesne težine zbog masnog tkiva dovodi do daljnjeg smanjenja testosterona. Postoji "začarani krug" kada višak masnoće u tijelu s vremenom može pretvoriti muškarca u stvorenje srednjeg spola. Činjenica je da u muškom tijelu, osim androgena i testosterona, uvijek se stvara mala količina ženskih hormona, a u ženskom - muški hormoni. Ako je težina muškarca 30% veća od normalne, endokrini sistem zaustavlja proizvodnju testosterona i povećava proizvodnju estrogena i progesterona. Pod njihovim uticajem muški lik poprima ženstvenu formu. Naš lijek Tarkus pomaže muškom tijelu da proizvodi vlastiti testosteron, pomažući u prevladavanju ovog stanja.

Kada mogu pomoći

Vaskularna bolest:
Ateroskleroza
Varikozne vene
Hemoroidi
Tromboflebitis
Tromboflebitis donjih ekstremiteta
Trofični čir
Kardiovaskularne bolesti:
Srčana aritmija
Hipertenzija
Koronarna bolest srca
Kardioskleroza
Reumatizam (reumatska bolest srca)
Bolesti nervnog sistema
Sindrom hroničnog umora
Stroke
Alzheimerova bolest
Parkinsonova bolest
Šizofrenija
Cerebralna paraliza (cerebralna paraliza)
Bolesti krvi.
Bolesti endokrinog sistema
Dijabetes melitus
Autoimuni tiroiditis
Hipotireoza
Bolesti zglobova
Artritis i poliartritis
Reaktivni artritis
Reumatoidni artritis
Psorijatični artritis
Artroza
Osteoartroza
Osteohondroza
Reumatizam (reumatoidni artritis)
Fibromijalgija
Očne bolesti.
Katarakta
Glaukom oči
Presbiopija
Gastrointestinalne bolesti:
Hronični gastritis
Kolangitis
Kolecistitis
Pankreatitis
Bilijarna diskinezija
Hronični hepatitis
Parazitske bolesti
Giardiasis
Opisthorchiasis
Kožne bolesti
Metabolički sindrom
Prostatitis
Ženske bolesti:
Hronična upalna oboljenja unutrašnjih genitalnih organa.
Cistične formacije
Fibromiomi, fibroidi maternice
Menopauza
Dishormonalno krvarenje iz maternice
Neplodnost
Hronična urogenitalna infekcija
Mastopatija dojke
Endometrioza
Erozija grlića materice
Genitalni herpes
Onkološke bolesti. Oporavak od hemoterapije

Video webinari

1) "Šta je metabolički sindrom i kako ga na vrijeme prepoznati"

2) "Ispravka metaboličkog sindroma Dienaijevim lijekovima"

Recenzije:
Strpljiv: Muškarac 39 godina. Vladimir grad.

Dijagnoza (pritužbe): Vegetovaskularna distonija. Metabolički sindrom. Gojaznost 1-2 kašike. Istorija gastrektomije za peptični čir. Žučna kamena bolest bez pogoršanja. Klinička slika: Fenomen vegetovaskularne distonije posmatran je od adolescencije i manifestuje se nestabilnim krvnim pritiskom prema hipertoničnom tipu, meteorološkoj zavisnosti i glavobolji. Lijek nema efekta.

Raspored prijema: uzima liniju lijekova Dienai od maja 2009. godine: Dienaionda Venomax 2 pakovanja, trenutno Tarkus.

Rezultati: Moje zdravlje se poboljšalo, prestale su glavobolje, nestala je ovisnost o slatkišima, povećala mi se radna sposobnost i energija. U roku od 3 mjeseca nije bilo skokova krvnog pritiska i reakcija na klimatske promjene.

Klinika i komplikacije

S gledišta kliničara, metabolički sindrom je kolektivni pojam: u skladu s tim, njegove kliničke manifestacije sastoje se od simptoma središnje pretilosti, arterijske hipertenzije, gihta, opstruktivnog sindroma apneje u snu i drugih pridruženih stanja.

Posebnost kliničke slike bolesti je, prije svega, međusobno povezivanje njezinih komponenata, što povlači za sobom oštar porast rizika od kardiovaskularnih bolesti, što se pokazalo u mnogim studijama.

    Klinička slika metaboličkog sindroma pogled je kardiologa.
      Metabolička arterijska hipertenzija

    Prema nekim izvještajima, kod 50% pacijenata s arterijskom hipertenzijom primjećuje se povećani sadržaj inzulina u krvi, što se u većini slučajeva kombinira s oslabljenom tolerancijom na glukozu i dislipidemijom. Utvrđena je i uska veza između arterijske hipertenzije i gojaznosti.

    Klinički, metabolička arterijska hipertenzija ima brojne karakteristike - karakteristični su non-dippper ili čak High-Dippper profili, varijabilnost visokog krvnog pritiska, u pravilu velika osjetljivost na sol.

    Jedna od karakterističnih karakteristika arterijske hipertenzije u metaboličkom sindromu je porast tona simpatičkog nervnog sistema na pozadini smanjenja tonusa parasimpatičkog. Ovo, prema mnogim istraživačima, objašnjava kršenjem cirkadijalnog ritma krvnog pritiska. Normalno, ukupno vrijeme porasta krvnog pritiska dnevno ne bi trebalo prelaziti 25%, a izuzetno je važno za prognozu noćno smanjenje krvnog pritiska i smanjenje otkucaja srca.

    Pored perverzne vegetativne regulacije, zadržavanje natrijuma i vode značajno doprinosi razvoju arterijske hipertenzije u metaboličkom sindromu, što određuje visoku osjetljivost soli na metaboličku arterijsku hipertenziju.

    Hipertrofija lijeve komore, dijastolička disfunkcija miokarda i hronično zatajenje srca.

    Pacijenti s metaboličkim sindromom vjerovatnije su od osoba bez ovog sindroma hipertrofiju lijeve komore i dijastoličku disfunkciju miokarda. >> '), vrati lažno, ">> >>>>" >>>'), vrati lažno, "style =" text-decoration: none ",>

    Pokazano je da se kod arterijske hipertenzije u kombinaciji s abdominalnom pretilošću i hiperinzulinemijom pronalazi prognostički nepovoljan koncentrični tip hipertrofije lijeve komore i porast indeksa mase miokarda i debljine stijenke lijevog ventrikula, a kod bolesnika s ginoidnim tipom pretežno se razvija ekscentrični tip hipertrofije lijeve komore. Karakteristična vrsta remodeliranja lijeve klijetke kod osoba s metaboličkim sindromom je zadebljanje stražnje stijenke i septuma srca.

    Srce pacijenta s metaboličkim sindromom prisiljeno je da se nosi s nizom neprilagođenih mehanizama koji sinergistički povećavaju opterećenje pritiskom i volumenom, kao i radom srca. Nastale strukturne promene miokarda imaju štetne posledice za čitav organizam. Potreba da se zadovolje potrebe tkiva dovodi do postepenog povećanja volumena cirkulirajuće krvi i povećanja srčanog iznosa, što dovodi do pojave i postepenog povećanja preopterećenja lijeve klijetke volumenom i pritiskom.

    Upotreba impedancijskih metoda omogućila je utvrđivanje da je veličina lijeve klijetke više povezana s masom masnog tkiva, dok je debljina septuma i stražnje stijenke u korelaciji s masom masnog tkiva. U normalnim uvjetima oksidacija slobodnih masnih kiselina i glukoze osigurava otprilike 65% i 30% energetskih potreba srca. Istovremeno, u prisutnosti inzulinske rezistencije od 80 do 90% energetske potrebe srca osigurava metabolizam masnih kiselina, dok se i anaerobni i aerobni put proizvodnje ATP-a značajno usporavaju. Takvo „prebacivanje supstrata“ postaje posebno relevantno kod visokog nivoa opterećenja srca, kada se „doprinos“ oksidativnog metabolizma glukoze u njegovom opskrbi energijom normalno povećava. Srce pacijenta s metaboličkim sindromom je pod "pritiskom" obostrano pogoršavajućih poremećaja iskorištavanja glukoze s razvojem "energetske gladi" stanica - zbog prvobitno prisutne inzulinske rezistencije i sekundarnih poremećaja povezanih s preopterećenjem kardiomiocita zbog hemodinamičkih poremećaja.

    Istovremeno, hipertrofija lijeve klijetke jedan je od najmoćnijih prediktora kroničnog zatajenja srca. Promjene u morfologiji struktura i geometriji srca kod pacijenata s metaboličkim sindromom posredni su mehanizmi na putu ka izraženijoj srčanoj disfunkciji. Osim toga, hronično povećanje opterećenja pritiska na miokard i sekundarna koncentrična hipertrofija lijeve komore dovode do progresivnog kršenja punjenja lijeve komore, što povećava rizik od razvoja dijastoličkog zatajenja srca. S tim u vezi, metabolički sindrom se smatra neovisnim prediktorom dijastoličke disfunkcije lijeve komore u općoj populaciji.

    Kako se prekomjerna težina povećava, posebno u kombinaciji s slabo kontroliranom arterijskom hipertenzijom, razvija se progresivna dispneja pod naprezanjem, pojavljuju se ortopneja i paroksizmalna noćna dispneja, oticanje donjih ekstremiteta, a u nekim slučajevima prednjeg trbušnog zida, razvija kliniku kroničnog zatajenja srca.

    Osim toga, hipertrofija lijeve klijetke u kombinaciji s hiperdinamičkom vrstom cirkulacije i dijastoličkom disfunkcijom srca kod ove kategorije bolesnika dovodi do velike prevalencije poremećaja srčanog ritma u obliku ventrikularnih ektopičnih ritmova različitih gradacija, kao i atrijske fibrilacije. Kršenja procesa repolarizacije očituju se produljenjem i promjenom varijabilnosti intervala QT na EKG-u. To je najvjerojatnije razlog tome dobro poznate činjenice da je pretilost povezana s povećanim rizikom iznenadne srčane smrti - prema različitim izvorima 7–40 puta!

    Metabolički sindrom i koronarni rizik

    Klasična studija u Framinghamu pokazala je blisku vezu između inzulinske rezistencije, hiperinzulinemije, arterijske hipertenzije, gojaznosti, hipertrigliceridemije i niskog HDL holesterola s procesima aterogeneze. Među ljudima s metaboličkim sindromom nađen je 3 puta veći rizik od razvoja koronarne srčane bolesti i moždanog udara, kao i značajno (10%) povećanje rizika od kardiovaskularne smrtnosti.

    Kombinacija snažnih faktora rizika karakterističnih za metabolički sindrom oko otpornosti na inzulin tkiva stvara začarani ciklus koji povećava integralni rizik od razvoja kardiovaskularnih komplikacija. Izrazita karakteristika metaboličkog sindroma je ta da je, ako on postoji, nivo ukupnog koronarnog rizika značajno viši u odnosu na bilo koje bolesti povezane sa aterosklerozom.

    Treba napomenuti da ovo stajalište negira više stručnjaka, a neki istraživači zaključuju da je prisutnost metaboličkog sindroma u prediktivnoj vrijednosti usporediva s njegovim pojedinim komponentama. Ovi stručnjaci skreću pažnju na važnost kvantitativnih karakteristika metaboličkog sindroma, kao i istodobnog pušenja. Trenutno se nastavlja konsenzus koji ni na koji način ne smanjuje klinički značaj metaboličkog sindroma, uzimajući u obzir njegovu ozbiljnost.

    Dakle, prema nekim izvještajima, u bolesnika s arterijskom hipertenzijom ili dijabetes melitusom koji nije ovisan o inzulinu, čak i u kombinaciji s prekomjernom težinom, rizik od razvoja koronarnih komplikacija iznosi 5-10%, dok u slučaju metaboličkog sindroma među ljudima koji u početku boluju od hipertenzije ili šećerne bolesti 2- tipa, njegov nivo je 2-3 puta veći, to je 25-30%.Logično je da s tako visokim nivoom ukupnog rizika, 60% bolesnika s metaboličkim sindromom ima koronarnu bolest srca.

    Koronarni rizik se pogoršava sindromom hiperkoagulacije karakterističnim za metabolički sindrom. Kod metaboličkog sindroma s arterijskom hipertenzijom funkcionalna aktivnost trombocita često se mijenja u smjeru povećavanja sposobnosti adhezije i agregacije, povećanje tonusa simpatičkog živčanog sustava dovodi do povećanja hematokrita. U skladu s tim, raste viskozitet krvi što doprinosi trombozi na mestima oštećenja endotela koronarnih arterija. Visoki otkucaji srca i povećana kontraktilna funkcija miokarda u uvjetima simpatičke aktivacije povećavaju rizik od oštećenja aterosklerotskih plakova koji su u osnovi akutnih koronarnih sindroma.

    Dakle, rad sa pacijentom s metaboličkim sindromom uključuje temeljitu analizu subjektivnih i objektivnih simptoma kako bi se prepoznali znakovi koronarne srčane bolesti. Važnost takve analize za određivanje volumena i taktike terapije teško da se može precijeniti, posebno jer se integralni potencijal koronarnog rizika u velikoj mjeri određuje težinom glavnih komponenti ovog sindroma, utvrđenom razinom krvnog tlaka, HDL kolesterola i LDL kolesterola, triglicerida, glukoze, koji su relevantni faktori rizika kardiovaskularne bolesti, zajedno sa neobreznim faktorima.

    Šta je metabolički sindrom

    Metabolički sindrom je stanje koje karakterizira kombinacija posebno prisutna su tri ili više sledećih uslova:

    • Visceralna gojaznosttj. opseg struka prelazi 102 cm kod muškaraca i 88 cm kod žena,
    • Hipertenzijatj. krvni pritisak iznad 130/80 mm Hg,
    • Inzulinska rezistencijatj. razina glukoze u krvi na glavi veća od 110 mg / dl,
    • HDL holesterol („Dobro“) ispod 35 mg / dl kod muškaraca i 40 mg / dl u žena,
    • Trigliceridi na prazan stomak više od 150 mg / dl.

    Ovisno o dijagnostičkim kriterijima koji se koriste za metabolički sindrom, također postoji porast koncentracije mokraćne kiseline u krvi i prisustvo masne jetre.

    Uzroci - Izvori metaboličkog sindroma

    U većini slučajeva otpornost na inzulin Prepoznat je kao čest uzrok metaboličkog sindroma.

    Inzulinska rezistencija manifestuje smanjenjem osjetljivosti perifernih tkiva na djelovanje inzulina, i određuje razvoj:

    • Hiperglikemija: ćelije otporne na inzulin gube sposobnost efikasnog apsorpcije glukoze, glukoza duže ostaje u krvi i postotak razine šećera u krvi konstantno prelazi 110 mg / dl,
    • Hiperinsulinemija: nedostatak glukoze u ćelijama je signal da gušterača poveća lučenje inzulina, što dovodi do povećanja koncentracije ovog hormona u krvi.

    Hiperglikemija stimulira tijelo da povećava reapsorpciju vode u bubrezima, koja je potrebna da bi se glukoza razrijedila u krvi. Povećani udio vode u krvi može povećati rad srca, što je osnova za razvoj hipertenzije. Hipertenzija oštećuje zidove krvnih žila, posebno endotelni sloj koji je u direktnom dodiru s krvlju.

    Hiperglikemija, pak, može povećati HDL holesterol koji se deponuje unutar endotelnih lezija, izazivajući proces ateroskleroze.

    Na ovaj način otpornost na inzulin uzrokuje hiperglikemiju, što zauzvrat povećava krvni tlak i holesterol, što je osnova u razvoju ateroskleroze, koja je povezana s puno zdravstvenih komplikacija.

    Simptomi - od tišine do komplikacija

    Metabolički sindrom je tiha bolest, u smislu da nema simptoma koji mogu jasno ukazivati ​​na razvoj bolesti. Prilično često možete čuti za pacijenta s metaboličkim sindromom, koji nije ni znao za postojanje takve bolesti.

    Jedini način da otkrijete da li patite od metaboličkog sindroma jest podvrgnuti se čestim medicinskim pregledima radi mjerenja krvnog pritiska i krvni test za LDL i HDL holesterol, glukozu, trigliceride i mokraćnu kiselinu.

    Analiza mokraće je korisna i zbog mikroalbuminurija (prisutnost albumina u urinu) je prvi alarmantni signal zatajenja bubrega.

    Teški simptomi će se pojaviti tek kada se razviju komplikacije. Na primjer, kada se hiperglikemija razvije u punopravni dijabetes melitus, poliurija (česta diureza), polidipsija (vrlo česta potreba za pićem vode), zamagljen vid.

    Čimbenici rizika koji mogu pogoršati stanje

    Lako je razumjeti da ove bolesti pogoršavaju kvalitetu života onih koji pate od metaboličkog sindroma i povećavaju smrtnost. Studije koje su proveli finski naučnici pokazali su da pacijenti s metaboličkim sindromom imaju 3 puta veći rizik od umiranja u roku od 10 godina u usporedbi sa zdravim ljudima.

    Zdravstveni rizici će biti veći jer se povećava broj kardiovaskularnih faktora rizika:

    • stariji od 50 godina, genetska predispozicija za srčane bolesti, spol (muškarci su više u riziku nego žene) su nepromijenjeni faktori kardiovaskularnog rizika
    • gojaznost i prekomjerna težina, pušenje cigareta, sjedeći način života, ovisnost o alkoholu, stres su promjenjivi faktori rizika.

Učinci metaboličkog sindroma

Glavni komplikacije metaboličkog sindroma su:

  • dijabetes tipa 2
  • bolesti srca, krvnih sudova i mozga
  • hroničnog zatajenja bubrega

Glavni elementi metaboličkog sindroma su otpornost na inzulin i hiperglikemija. Ako ove dvije komponente dugo djeluju na tijelo, posebno na metabolizam ugljikohidrata, tada imate veliku šansu da se suočite dijabetes sa potpunim ispucanjima.

Dijabetes, zauzvrat, može dovesti do sljepoća, poremećaji cirkulacije, problema u perifernom nervnom sistemu, zatajenje bubrega i kardiovaskularne bolesti.

Inzulinska rezistencija određuje razvoj dislipidemije (povećani LDL kolesterol povezan sa smanjenjem HDL-a), što doprinosi razvoju ateroskleroze: višak holesterola u krvi taloži se u lezijama krvnih žila, tako da se lumen žila sve više sužava i, na kraju, zatvara.

Ako se to dogodi, nastaje ishemija, koji se može razviti u srčani udar ako zahvati koronarne arterije, ili moždani udar ako su zahvaćene arterije mozga. Višak kolesterola ulazi u jetru i ta se naseljava, uzrokujući masnu degeneraciju jetre.

Neki ljudi koji pate od metaboličkog sindroma imaju porast koncentracije u plazmi mokraćna kiselinato može dovesti do gihta.

Takođe je pronađena povezanost između metaboličkog sindroma i psorijaza i između metaboličkog sindroma i različitih vrsta tumora.

Prevencija je glavni oblik terapije

Važno niskokalorična dijeta, koja pomaže pri gubljenju kilograma, kao i normalizaciji šećera u krvi, holesterola i triglicerida.

Ova vrsta dijeta propisuje dnevni unos 1200-1600 kcal, ovisno o fizičkim karakteristikama osobe i ravnoteži u odnosu drugih načela prehrane.

In dijeta bi trebalo biti smanjena u solida se oslobodi pritiska.

Vrlo važno tjelesna aktivnost, jer nam pomaže ubrzati proces gubitka kilograma i smanjiti otpornost na mišićno tkivo na inzulin jer su mišićne stanice sposobne apsorbirati glukozu bez sudjelovanja inzulina samo za vrijeme vježbanja.

Treba se suzdržati od pušenja cigareta i od konzumiranja alkohola, kako bi smanjili stres iz svakodnevnog života.

Definicija bolesti. Uzroci bolesti

Metabolički sindrom (Reaven sindrom) je simptomski kompleks koji kombinira abdominalnu gojaznost, inzulinsku rezistenciju, hiperglikemiju (visoku glukozu u krvi), dislipidemiju i arterijsku hipertenziju. Svi ovi poremećaji povezani su u jednom patogenetskom lancu. Osim toga, takav se sindrom često kombinira s hiperuricemijom (višak mokraćne kiseline u krvi), oslabljenom hemostazom (koagulacija krvi), subkliničkom upalom, opstruktivnom sindromom apneje i hipopneje (zastoj disanja u snu).

Metabolički sindrom je kronična, široko rasprostranjena (do 35% u ruskoj populaciji), polietiološka bolest (koja nastaje iz više razloga), u kojoj faktori ponašanja (hipodinamija, loša prehrana, stres) igraju veliku ulogu. Također je važna nasljedna predispozicija za arterijsku hipertenziju, bolesti ovisna o aterosklerozi i dijabetes tipa 2.

Za praktičare je važno utvrditi grupu rizika za metabolički sindrom. U ovu skupinu spadaju bolesnici s početnim znakovima bolesti i njenim komplikacijama: arterijska hipertenzija, promjene ugljikohidrata, pretilost i povećana prehrana, koronarna bolest srca, aterosklerotske bolesti perifernih i moždanih arterija, poremećen metabolizam purina, masna bolest jetre, sindrom policističnih jajnika, postmenopauzalni period žene i erektilna disfunkcija kod muškaraca, fizička neaktivnost, zloupotreba alkohola, pušenje, nasljedni teret kardiovaskularnih i metaboličkih bolest.

Simptomi metaboličkog sindroma

Kliničke manifestacije metaboličkog sindroma odgovaraju simptomima njegovih komponenata:

  • trbušna pretilost,
  • arterijska hipertenzija
  • promjene u metabolizmu ugljikohidrata, lipida i purina.

Ako su promjene komponenata Reavenovog sindroma subkliničke prirode (što je prilično uobičajeno), tada je tijek bolesti asimptomatski.

Patogeneza metaboličkog sindroma

Inzulinska rezistencija je osnovni uzrok razvoja metaboličkog sindroma. To je kršenje iskorištenja glukoze u ciljanim organima (isprekidani mišići, lipociti i jetra) povezano s disfunkcijom inzulina. Otpornost na inzulin smanjuje apsorpciju i ulazak glukoze u stanice skeletnih mišića, potiče lipolizu i glikogenolizu, što dovodi do patoloških promjena lipida i ugljikohidrata. Uz to, otpornost na inzulin pojačava lučenje inzulina, što rezultira kompenzacijskom hiperinzulinemijom i aktiviranjem endokrinih sustava (simpatiadadrenal, renin-angiotenzin-aldosteron) s nastankom arterijske hipertenzije, daljnjim kršenjem metaboličkih procesa, hiperkoagulacijom, subkliničkim upalama i disfunkcijom, disfunkcijom. Ove promene, zauzvrat, doprinose povećanju otpornosti na inzulin, stimulišući patogenetski "začarani krug".

Klasifikacija i faze razvoja metaboličkog sindroma

Ne postoji jasna klasifikacija i faza metaboličkog sindroma. Njegova podjela nekih autora u cijelosti, uključujući sve komponente sindroma, i nepotpuno djeluje nerazumno. Uprkos tome, ozbiljnost simptoma, broj komponenti Reaven sindroma i prisutnost komplikacija utječu na stratifikaciju rizika i odabir taktike liječenja za određenog pacijenta. Da biste to učinili, uzmite u obzir:

  • stepen gojaznosti i hipertenzije,
  • ozbiljnost metaboličkih promjena,
  • prisutnost ili odsutnost dijabetes melitusa i bolesti povezanih sa aterosklerozom.

Ovisno o indeksu tjelesne mase (BMI), koji se izračunava dijeljenjem mase (kg) na visinu (m 2), klasificiraju se sljedeće vrste tjelesne mase (MT):

    normalan MT - BMI ≥18,5 80 cm kod žena i 94 cm kod muškaraca, a s RT> 88 cm i 102 cm, rizik se značajno povećava.

Centralna patološka veza u metaboličkom sindromu je promjena u metabolizmu ugljikohidrata. Koncentracija glukoze procjenjuje se u kapilarnoj krvi (norma 1
žene > 1.2muž > 1
žene > 1.2muž > 1
žene > 1.2muž > 1
žene > 1.2 Trigliceridi≤1,7≤1,7≤1,7≤1,7 XC
non-HDL≤4,3≤3,8≤3,3≤2,6 Napomena:
OH - ukupni holesterol,
LDL-C - lipoprotein holesterola niske gustine,
HDL-C - lipoprotein holesterola visoke gustoće,
Ne-HDL holesterol - ne-lipoprotein holesterol
velika gustina.

Komplikacije metaboličkog sindroma

Budući da je metabolički sindrom kombinacija faktora rizika za kardiovaskularne i metaboličke bolesti, upravo su te patologije njegove komplikacije. Govorimo prije svega o šećernoj bolesti, koronarnoj srčanoj bolesti i njihovim komplikacijama: dijabetičkoj angio-, neuro- i nefropatiji, akutnoj koronarnoj insuficijenciji, zatajenju srca, poremećenom srčanom ritmu i provodljivosti, iznenadnoj srčanoj smrti, cerebrovaskularnim bolestima i bolesti periferne arterije . Progresija hipertenzije takođe dovodi do oštećenja ciljnih organa i pridruženih kliničkih stanja.

Liječenje metaboličkog sindroma

Liječenje metaboličkog sindroma treba podijeliti na lijekove koji nisu lijekovi i lijekove.

Liječenje bez lijekova Reaven sindrom podrazumijeva održavanje zdravog načina života, odvikavanje od pušenja i zlouporabe alkohola, optimalnu motoričku aktivnost, racionalnu prehranu, kao i racionalnu upotrebu prirodnih i pripremljenih fizičkih faktora ozdravljenja (masaža, podvodna masaža tušem, hipoksička terapija i hiperkapnija, hidroterapija, talasoterapija, balneoterapija - i termoterapija, unutrašnji protok mineralnih voda, opći magnetoterapeutski efekti), psihoterapeutske tehnike i programi obuke.

Liječenje lijekovima metabolički sindrom, ovisno o prisutnosti jedne ili druge njegove komponente, može uključivati ​​lijekove za snižavanje lipida, antihipertenzivne lijekove, lijekove za smanjenje otpornosti na inzulin, postprandijalnu hiperglikemiju i težinu.

Glavni lijekovi koji se koriste u liječenju hipertenzije kod bolesnika sa Reavenovim sindromom i dijabetes melitusom su inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin, sartan i agonisti receptora imidazolin. Međutim, za postizanje ciljane razine krvnog tlaka često je potrebna kombinacija različitih klasa lijekova, kao što su dugotrajni spori blokatori kalcijevih kanala, visoko selektivni beta blokatori i tiazidni diuretici (indapamid) u kombinaciji s lijekovima prvog reda.

Za ispravljanje poremećaja metabolizma lipida u metaboličkom sindromu u početku se koriste statini, moguće njihova kombinacija s ezetrolom i fibratima. Glavni mehanizam djelovanja statina je smanjenje unutarćelijske sinteze OX zbog reverzibilnog blokiranja enzima 3-hidroksi-3-metilglutaril-koenzima A reduktaze. Dovodi do povećanja broja receptora za LDL-C na površini hepatocita i smanjenja koncentracije LDL-C u krvi. Pored toga, statini imaju pleiotropne efekte, poput antitrombogenih, protuupalnih i poboljšanih funkcija endotela, što dovodi do stabilizacije aterosklerotskog plaka. Moderni statini mogu zajedno sa smanjenjem LDL-C na 55% smanjiti trigliceride na 30% i povećati HDL-C na 12%. Istovremeno, ključna prednost statinske terapije je smanjenje kardiovaskularnih komplikacija i ukupne smrtnosti. Najefikasnije je koristiti atorvastatin (10-80 mg / dan) ili rosuvastatin (5-40 mg / dan).

Uz neučinkovitost monoterapije statinom preporučljivo je dodavati ezetrol u dozi od 10 mg / danu, što sprečava apsorpciju OH u crijevima i može povećati pad LDL-C za 15-20%.

Fibrati su druga klasa lekova koji snižavaju lipide. Oni razgrađuju čestice masti bogate trigliceridima, smanjuju sintezu slobodnih masnih kiselina i povećavaju HDL-C povećanjem razgradnje LDL. To dovodi do značajnog smanjenja triglicerida (do 50%), LDL-C (do 20%) i povećanja HDL-C (do 30%). Fibrati imaju i pleiotropne efekte: smanjuju koncentraciju mokraćne kiseline, fibrinogena i poboljšavaju osjetljivost na inzulin, ali njihov pozitivni utjecaj na prognozu oboljelih nije dokazan. Najefikasniji i najsigurniji lijek u ovoj grupi je fenofibrat 145 mg / dan.

Da bi se smanjila otpornost na inzulin, lijek izbora je metformin koji ima dokazano pozitivan učinak na otpornost na inzulin tkiva kroz povećani unos glukoze u ciljna tkiva. Metformin smanjuje brzinu apsorpcije ugljikohidrata u tankom crijevu, ima periferni anoreksigeni učinak, smanjuje proizvodnju glukoze u jetri i poboljšava transport glukoze unutar stanica. Pozitivan učinak metformina (1500-3000 mg / dan) na krajnje točke rezultat je smanjenja otpornosti na inzulin, sistemskih metaboličkih učinaka (gubitak težine, poremećaji lipida, faktori koagulacije itd.).

Za smanjenje postprandijalne hiperglikemije koristi se akarboza koja reverzibilno blokira glukoamilaze, saharozu i maltazu u gornjem tankom crevu. Kao rezultat toga, neprobavljeni ugljikohidrati dostižu donji dio crijeva, a apsorpcija ugljikohidrata se produžuje. Međutim, akarboza je otkrila dodatne efekte. STOP-NIDDM studija (2002) kod bolesnika s metaboličkim sindromom koji uzimaju akarbozu u dozi od 300 mg / dan pokazala je smanjenje razvoja šećerne bolesti za 36%, novih slučajeva arterijske hipertenzije za 34%, a ukupna stopa kardiovaskularnih događaja za 46%.

Ako pacijent sa Reaven sindromom ima dijabetes tipa 2, mogu se koristiti moderne klase hipoglikemijskih lijekova, poput analoga peptida-1 sličnog glukagonu, inhibitora dipeptidil peptidaze-4 i inhibitora transportera glukoze tipa 2. Predstavnik posljednje klase empagliflozina (Jardins) u studiji EMPA-REG OUTCOME (2016) smanjio je kardiovaskularnu smrtnost kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 za 36%.

Ispravljanje lijekova morbidnom gojaznošću indicirano je ako liječenje bez lijekova ne dovede do smanjenja tjelesne težine za više od 5% od izvornog. Lijekovi za liječenje gojaznosti dijele se na anoretike centralnog djelovanja (sibutramin) i lijekove koji utječu na gastrointestinalni trakt, poput orlistata (Xenical).

Lijek za smanjenje apetita, sibutramin, u manjoj mjeri utječe na dopamin i holinergičke procese, ali smanjuje unos masti i ugljikohidrata, što dovodi do gubitka kilograma i poboljšava metabolizam masti i ugljikohidrata. Krvni pritisak i otkucaji srca istodobno se povećavaju za samo 5%.

Orlistat je inhibitor želudačnih i pankreasnih lipaza, uslijed čega trećina triglicerida iz hrane ne apsorbira se i njihova koncentracija u krvi smanjuje, što dovodi do smanjenja kalorijskog sadržaja hrane i težine. Osim toga, snižavaju se krvni tlak, glukoza i otpornost na inzulin.

U medicinskoj praksi liječenje metaboličkog sindroma ovisi o prisutnosti i težini njegovih komponenata. Tablica u nastavku prikazuje taktike odabira terapije za opcije Reaven sindroma koje su najčešće.

Uzroci metaboličkog sindroma

Glavni uzroci metaboličkog sindroma smatraju se pacijentovom genetskom predispozicijom za inzulinsku rezistenciju, preteranom konzumiranjem masti kao i nedostatkom motoričke aktivnosti.

Glavna uloga u razvoju sindroma pripada otpornosti na inzulin. Ovaj hormon u ljudskom tijelu odgovoran je za mnoge važne funkcije, ali njegova je osnovna svrha vezanje za receptore osjetljive na njega, koji se nalaze u membrani svake stanice. Nakon adekvatne komunikacije, proces transporta glukoze u ćeliju počinje da funkcioniše. Inzulin je potreban kako bi se otvorila ta "ulazna vrata" za glukozu. Međutim, kada receptori ostaju neosjetljivi na inzulin, glukoza ne može ući u ćeliju i akumulirati se u krvi. Dolazi i do nakupljanja inzulina u krvotoku.

Dakle, uzroci razvoja metaboličkog sindroma su:

Genetska predispozicija za otpornost na inzulin

Neki imaju tu predispoziciju od rođenja.

Genske mutacije na 19. hromosomu dovode do sljedećih problema:

Ćelije neće imati dovoljno receptora koji su osjetljivi na inzulin,

Možda postoji dovoljno receptora, ali oni nemaju osjetljivost na inzulin, zbog čega se glukoza i hrana talože u masnom tkivu,

Ljudski imunitet može proizvesti antitijela koja blokiraju receptore osjetljive na inzulin,

Nenormalni inzulin će se proizvoditi od gušterače usred iscrpljivanja aparata tijela odgovornog za proizvodnju beta proteina.

Postoji oko 50 mutacija u genu koje mogu dovesti do otpornosti na inzulin. Naučnici su mišljenja da je osjetljivost na inzulin kod ljudi smanjena kao rezultat evolucije, što je omogućilo njegovom tijelu da uspješno podnese privremenu glad. Poznato je da su stari ljudi često imali problema sa nedostatkom hrane. U modernom svijetu sve se drastično promijenilo. Kao rezultat prekomjernog unosa hrane bogate mastima i kilokalorijama, dolazi do nakupljanja visceralne masti i razvija se metabolički sindrom. Uostalom, moderni čovjek u pravilu ne doživljava nedostatak hrane pa konzumira uglavnom masnu hranu.

Lijek lijekovima metaboličkog sindroma

Ako doktor vjeruje da biste trebali pribjeći pomoći lijekovima, ne odbijajte promijeniti način života, što će ubrzati oporavak i smanjiti dozu lijekova.

Lijekovi koje propiše liječnik ovise o konkretnom slučaju: insulin ili hipoglikemijski lekovi za poboljšanje šećera u krvi, statini za snižavanje holesterola, diuretici ili beta blokatori za snižavanje krvnog pritiska.

Dopune sa omega 3, koji poboljšava holesterolemiju i smanjuje koagulaciju krvi, smanjujući tako rizik od srčanog i moždanog udara.

Preovlađivanje namirnica bogatih masnoćama

Kad masa konzumiranih zasićenih masnih kiselina premaši sposobnost tijela da ga prerađuje i oksidira, tada pretilost počinje da se razvija i napreduje. (čitajte takođe: Pretilost - stepen gojaznosti i njeni uzroci)

Zasićene masne kiseline negativno djeluju na fosfolipide sadržane u staničnim membranama, uzrokujući promjene u njihovoj strukturi. Kao rezultat toga, glukoza ne može normalno prodrijeti u ćeliju. Takođe, ne gubite iz vida trenutak da masti imaju veći udio kalorija u odnosu na ugljene hidrate i proteine. Ova vrijednost varira više od 2 puta. Dakle, ako 1 g masti sadrži 9 kcal, tada su bjelančevine i ugljikohidrati samo 4 kcal. Logično je da ljudsko tijelo odlaže suvišne kilokalorije koje dolaze iz hrane u magacinima.

Hipodinamija

Slaba fizička aktivnost još je jedan razlog za razvoj metaboličkog sindroma. Ako se čovjek ne kreće puno, onda usporava proces razgrađivanja masti u lipazama, osim toga u organizmu se skladišti više triglicerida u masnom tkivu, a glukoza u manjim količinama ulazi u mišiće. Kao rezultat toga, razvija se metabolički sindrom.

Lijekovi

Neki lijekovi doprinose činjenici da osoba ima porast tjelesne težine.

Među tim lijekovima:

Antipsihotici (klozapin, olanzapin, risperidon),

Lijekovi koji snižavaju šećer u krvi (sulfonilureje, glitazoni),

Antikonvulzivi (karbamazepin, valproinska kiselina),

Adrenergijski blokatori (Beta i Alpha),

Hormonski kontraceptivi (gestageni).

Upravo su ta četiri razloga (genetska predispozicija, pothranjenost, fizička neaktivnost i lijekovi) vodeća u nastanku metaboličkog sindroma.

Ipak, moguće je zasebno identificirati faktore rizika koji utječu na njegov razvoj:

Muško

Zloupotreba loših navika,

Dugotrajni psihološki stres na tijelu,

Neke bolesti (Wernerov sindrom, sindrom porodične otpornosti na inzulin, Rabson-Mendenhall sindrom).

Pogledajte video: Dobro je, dobro je znati. . - Metabolički sindrom Prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar