Detemir: upute za upotrebu, analozi

Tabela 1. Promjena tjelesne težine tijekom terapije insulinom

Trajanje studijeInsulin detemir jednomInzulin detemir dva putaIzofan inzulinInsulinski glargin
20 sedmica+ 0,7 kg+ 1.6 kg
26 sedmica+ 1,2 kg+ 2,8 kg
52 sedmice+ 2,3 kg+ 3,7 kg+ 4,0 kg

U studijama, upotreba kombinirane terapije Levemir-om FlexPen® i oralnim hipoglikemijskim lijekovima smanjila je rizik od razvoja hipoglikemije tokom noći za 61–65%, za razliku od izofan-inzulina.
Otvoreno, randomizirano kliničko ispitivanje provedeno je s pacijentima oboljelima od dijabetesa tipa 2 koji oralnom hipoglikemijskom terapijom nisu postigli ciljni nivo glikemije.
Studija je započela s pripremnim razdobljem u trajanju od 12 tjedana, tijekom kojeg su pacijenti primali kombiniranu terapiju liraglutidom u kombinaciji s metforminom, a protiv koje je 61% bolesnika postiglo HbA1c® FlexPen ® u jednoj dnevnoj dozi, drugi pacijent je nastavio primati liraglutid u kombinaciji sa metforminom narednih 52 sedmice. U tom periodu je terapijska grupa, koja je uz liraglutid sa metforminom primala i jednu dnevnu injekciju Levemira ® FlexPen ®, pokazala daljnje smanjenje HbA indeksa1c od početnih 7,6% do 7,1% na kraju perioda u 52 sedmici, u nedostatku epizoda teške hipoglikemije. Dodavanjem doze Levemir ® FlexPen ® terapiji liraglutidom, ovaj je zadržao prednost u odnosu na statistički značajno smanjenje tjelesne težine kod pacijenata, vidjeti tablicu 2.
Tabela 2 Podaci o kliničkim ispitivanjima - terapija levemirom®, propisana uz kombinirani režim liječenja liraglutidom s metforminom

Nedelje lečenjaPacijenti randomizirani da primaju terapiju Levemirom ® FlexPen ® pored liraglutida + metformina N = 160Pacijenti su nasumično primali terapiju liraglutidom + metforminom N = 149Koeficijent pouzdanosti promjena P-vrijednosti
Prosječna promjena vrijednosti indikatora HbA1c u odnosu na početnu točku ispitivanja (%)0–26- 0,51+ 0,02
0–52- 0,500,01
Omjer pacijenata koji su dostigli ciljanu vrijednost HbA1c0–2643,116,8
0–5251,921,5
Promjena tjelesne težine pacijenata u usporedbi s pokazateljima na početku ispitivanja (kg)0–26- 0,16- 0,950,0283
0–52- 0,05- 1,020,0416
Epizode blage hipoglikemije (u količinama izloženosti ispitivanog lijeka 0 pacijenata-godina)0–260,2860,0290,0037
0–520,2280,0340,0011

U dugoročnim studijama (≥ 6 mjeseci) koje su uključivale bolesnike sa šećernom bolešću tipa 1, koncentracija glukoze u plazmi na glasu bila je bolja u usporedbi s liječenjem Levemir ® FlexPen ® u usporedbi s izofan-inzulinom koji je propisan za početnu / bolus terapiju. Glikemijska kontrola (HbA)1c) tijekom terapije lijekom Levemir ® FlexPen ® bio je usporediv s onim s izofan-inzulinom, ali s nižim rizikom od noćne hipoglikemije i bez povećanja tjelesne težine s Levemirom ® FlexPen ®.
Rezultati kliničkih studija kojima se procjenjuje bazalno-bolusni režim terapije inzulinom pokazuju uporedivu učestalost hipoglikemije općenito tijekom terapije lijekom Levemir ® FlexPen ® i izofan-inzulinom. Analiza razvoja noćne hipoglikemije u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 pokazala je značajno nižu učestalost blage noćne hipoglikemije primjenom Levemira ® FlexPen ® (kada pacijent može samostalno eliminirati stanje hipoglikemije i kad se hipoglikemija potvrdi mjerenjem koncentracije glukoze u kapilarnoj krvi manjoj od 2 , 8 mmol / L ili rezultat mjerenja koncentracije glukoze u krvnoj plazmi manjoj od 3,1 mmol / L), u usporedbi s onom kada se koristi izofan-inzulin, dok između ta dva studija lijek nije otkrila razlike u učestalosti pojavljivanja epizoda noćne hipoglikemije pluća kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.
Profil noćne glikemije je ravniji i ravnomjerniji s Levemirom ® FlexPen ® u usporedbi s izofan-inzulinom, što se odražava na niži rizik od razvoja noćne hipoglikemije.
Kada se koristi Levemir ® FlexPen ®, primećena je proizvodnja antitela. Međutim, ta činjenica ne utječe na kontrolu glikemije.
Trudnoća
U randomiziranom kontroliranom kliničkom ispitivanju, koje je obuhvatilo 310 trudnica sa dijabetesom tipa 1, efikasnost i sigurnost Levemir ® FlexPen ® u osnovnom bolus režimu (152 pacijenta) uspoređeni su s izofan-insulinom (158 bolesnika) u kombinacija aspart inzulina, koja se koristi kao prandial inzulin.
Rezultati studije pokazali su da je kod pacijenata koji su primali lijek Levemir ® FlexPen ® primijećen sličan pad u usporedbi s skupinom koja je primala izofan-inzulin HbA1c u 36. tjedna gestacije. Grupa pacijenata koja su primala terapiju Levemir ® FlexPen ®, i grupa koja je primala terapiju izofan-inzulinom, tokom gestacijskog razdoblja, pokazala su sličnosti u ukupnom profilu HbA1c.
Ciljana razina HbA1c ≤ 6,0% u 24. i 36. tjednu trudnoće postignuto je kod 41% pacijenata u terapijskoj skupini Levemir ® FlexPen ® i u 32% bolesnika u skupini za terapiju izofan-inzulinom.
Koncentracija glukoze na gladovanje nakon 24. i 36. tjedna trudnoće bila je statistički značajno niža u skupini žena koje su uzimale Levemir ® FlexPen ® u usporedbi s skupinom koja je liječila izofan-inzulinom.
Tokom čitavog razdoblja trudnoće nije bilo statistički značajnih razlika između pacijenata koji su primali Levemir ® FlexPen ® i izofan-inzulin u učestalosti epizoda hipoglikemije.
Obje skupine trudnica liječenih Levemir ® FlexPen ® i izofan-inzulinom pokazale su slične rezultate u učestalosti nuspojava tijekom cijele trudnoće, međutim, utvrđeno je da je u kvantitativnom smislu pojava ozbiljnih nuspojava kod pacijenata tijekom ukupna gestacijska dob (61 (40%) naspram 49 (31%)), kod djece u razdoblju intrauterinog razvoja i nakon rođenja (36 (24%) naspram 32 (20%)) bila je veća u skupini liječenja lijekom Levemir ® Fle Spenny ® u poređenju sa grupom isophane inzulinske terapije.
Broj živorođene djece od majki koje su zatrudnile nakon što su nasumično smještene u terapijske grupe kako bi primile liječenje jednim od testiranih lijekova bio je 50 (83%) u skupini liječenja Levemir ® FlexPen ® i 55 (89%) u skupini za liječenje izofanom insulin. Broj djece rođene s urođenim malformacijama bio je 4 (5%) u skupini liječenja Levemir ® FlexPen ® i 11 (7%) u grupi za liječenje izofan-inzulinom. Od ovih, zabilježene su ozbiljne urođene nepravilnosti kod 3 (4%) djece iz grupe za liječenje Levemir ® FlexPen ® i 3 (2%) u grupi za liječenje izofan-inzulinom.
Djeca i tinejdžeri
Učinkovitost i sigurnost primjene Levemir ® FlexPen ® kod djece proučavane su u dva kontrolirana klinička ispitivanja koja su trajala 12 mjeseci s adolescentima i djecom starijom od dvije godine oboljelima od dijabetesa tipa 1 (ukupno 694 pacijenta), a jedno od tih ispitivanja je uključivalo ukupno 82 djece sa dijabetesom tipa 1 u starosnoj grupi od dvije do pet godina. Rezultati ovih studija pokazali su da je kontrola glikemije (HbA)1c) na pozadini terapije lijekom Levemir ® FlexPen ® bio je uporediv s onim u liječenju izofan-inzulinom, uz njihovo imenovanje na bazi terapije bolusom. Pored toga, postojao je manji rizik od noćne hipoglikemije (zasnovane na vrijednostima glukoze u plazmi koju su sami izmjerili pacijenti) i nije došlo do povećanja tjelesne težine (standardno odstupanje za tjelesnu težinu prilagođenu s obzirom na spol i dob pacijenta) tijekom liječenja lijekom Levemir ® Flexpen®, u poređenju s izofan-insulinom.
Jedno je kliničko istraživanje produljeno za još 12 mjeseci (dobiveno je ukupno 24 mjeseca kliničkih podataka) kako bi se dobila cjelovitija baza podataka za procjenu stvaranja antitijela kod pacijenata protiv dugotrajnog liječenja Levemir ® FlexPen ®.
Rezultati dobiveni tijekom studije pokazuju da je tijekom prve godine liječenja dok je uzimao Levemir ® FlexPen ® došlo do povećanja razine antitijela na inzulin detemir, međutim, do kraja druge godine liječenja razina stvaranja antitijela na Levemir ® FlexPen ® smanjila se kod pacijenata na nivo koji malo prelazi početni u vrijeme početka terapije lijekom Levemir ® FlexPen ®. Tako je dokazano da stvaranje antitijela kod pacijenata sa šećernom bolešću tijekom liječenja Levemirom ® FlexPen ® ne utječe negativno na razinu kontrole glikemije i dozu intemulina detemir

Farmakokinetika
Apsorpcija
Maksimalna koncentracija u plazmi postiže se 6-8 sati nakon primjene.
Uz dvostruki dnevni režim davanja, ravnotežne koncentracije lijeka u krvnoj plazmi postižu se nakon 2-3 injekcije.
Intraindividualna varijabilnost apsorpcije manja je za Levemir ® FlexPen ® u odnosu na druge bazne inzulinske pripravke. Nije bilo klinički značajnih međupolnih razlika u farmakokinetici lijeka Levemir ® FlexPen ®.

Distribucija
Prosječna distribucija Levemira ® FlexPen ® (otprilike 0,1 L / kg) ukazuje da visoki udio detemir inzulina cirkuliše u krvi.

Metabolizam
Inaktivacija lijeka Levemir ® FlexPen ® slična je onoj u pripravcima humanog inzulina, svi nastali metaboliti su neaktivni. Studije vezivanja proteina in vitro i in vivo pokazuju nepostojanje klinički značajne interakcije između inzulina detemir i masnih kiselina ili drugih lijekova koji se vežu na proteine.

Uzgoj
Terminalni poluživot nakon potkožne injekcije određuje se stupnjem apsorpcije iz potkožnog tkiva i iznosi 5-7 sati, ovisno o dozi.

Linearnost
Sa supkutanom primjenom, koncentracije u plazmi bile su proporcionalne primijenjenoj dozi (maksimalna koncentracija, stepen apsorpcije).
Nije bilo farmakokinetičke ili farmakodinamičke interakcije između liraglutida i lijeka Levemir ® FlexPen ®, u ravnoteži, uz istodobnu primjenu bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 2 Levemir ® FlexPen ® u jednoj dozi od 0,5 U / kg i liraglutide 1,8 mg.

Posebne grupe pacijenata
Farmakokinetička svojstva Levemira FlexPen ® proučavana su kod djece (6–12 godina) i adolescenata (13–17 godina) i uspoređena sa farmakokinetičkim svojstvima odraslih sa šećernom bolešću tipa 1. Nisu pronađene razlike. Nema klinički značajnih razlika u farmakokinetikama Levemira ® FlexPen ® između starijih i mladih pacijenata ili između bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega i jetre i zdravih bolesnika.
Predkliničke studije sigurnosti
Istraživanje in vitro, u ljudskoj staničnoj liniji, uključujući studije vezivanja inzulinskih receptora i IGF-1 (inzulinu sličnog faktora rasta), pokazao je da detemir inzulin ima nizak afinitet za oba receptora i ima malo utjecaja na rast ćelije u odnosu na ljudski inzulin. Predklinički podaci utemeljeni na rutinskim studijama farmakološke sigurnosti, toksičnost na ponovljene doze, genotoksičnost, kancerogeni potencijal, toksični učinci na reproduktivnu funkciju nisu otkrili opasnost za ljude.

Šta je ovaj lijek?


Upotreba modernih tehnologija rekombinacije DNK pomogla je naučnicima nekoliko puta da povećaju efikasnost agenasa redovitim inzulinom.

Otopina za ubrizgavanje Detemira stvorena je metodom biotehnološke obrade rekombinantnih lanaca DNK.

Koristi se soj Saccharomyces cerevisiae - ovo je bazni prototip dugog humanog inzulina koji nema vršnu aktivnost u profilu delovanja.

Detemir je otopina sa neutralnim pH, prozirna je i nema boju. Ovo antidijabetičko sredstvo pripada nizu dugotrajnih inzulina. Na tržištu se inzulin detemir prodaje pod imenom Levimir.

Pakovanje izgleda ovako: U ljekarnama se prodaje u obliku patrona, u svakoj je po 0,142 ml detemira. U prosjeku pakiranje košta oko 3.000 rubalja. Kao i druge vrste lijekova koji sadrže insulin, ovaj se lijek prodaje na recept.

Suština akcije Detemira

Detemir djeluje mnogo šire od inzulina glargin i izofan. Dugoročni učinak ovog sredstva rezultat je svijetle samo-asocijacije molekularnih struktura i njihovog povezivanja u bočni lanac masnih kiselina s molekulama albumina. U poređenju s drugim inzulinama, detemir se raspršuje sporije po tijelu. Takav mehanizam rada produžava djelovanje lijeka i pojačava njegovu apsorpciju.

Takođe, za razliku od drugih sredstava, ovaj inzulin je predvidljiviji, pa je lakše kontrolirati njegovo djelovanje.

To je zbog nekoliko faktora:

  1. Detemir ostaje u tečnom stanju od trenutka kada je ampula do trenutka uvođenja sredstva u tijelo,
  2. Njegove čestice se vezuju za molekule albumina u krvnom serumu puferskom metodom.

Alat stupa u interakciju s vanjskim receptorima koji se nalaze na citoplazmatskoj staničnoj membrani. Stvara se inzulinski receptorski kompleks koji stimulira tijek unutarćelijskih procesa. Postoji pojačana sinteza enzima glikogen sintetaze, hekokinaze i piruvat kinaze.

Koncentracija glukoznih spojeva opada zbog povećanog transporta šećera unutar stanica, on se počinje bolje apsorbirati u tkivima. Poboljšane su i glikogenogeneza i lipogeneza. Jetra počinje stvarati glukozu mnogo sporije.

Ovaj agens ima manji učinak na brzinu rasta ćelije u odnosu na druge insuline. Nema kancerogeni, toksični i genotoksični učinak na sve tjelesne funkcije, uključujući i seksualnu.

Kinetička svojstva sredstva

Nakon unošenja detemira u organizam on se najviše koncentriše u plazma tekućini nakon 7 sati. Ako se pacijentu daju injekcije dva puta dnevno, tada se glikemijski uvjeti stabiliziraju nakon nekoliko dana terapije. Kada se u tijelo unese više od 3 mg, prolog djelovanja je oko 15 sati, a maksimalna efikasnost postiže se nakon 2 sata.

Budući da detemir ima dobru distribuciju, cirkuliše u krvi u značajnim dozama.

Metabolizira se gotovo u potpunosti, a svi metaboliti su potpuno sigurni za tijelo. Poluživot lijeka varira ovisno o doziranju koje se daje pacijentu. U prosjeku je 6 sati.

Upute za upotrebu

Doza potrebna za pacijenta bira se pojedinačno. Detemir se može davati 1-2 puta dnevno. Ako je propisan detemir za optimizaciju kontrole glikemije, lijek se koristi dva puta. 1 doza se daje ujutro, a 2 uveče prije spavanja ili nakon 12 sati nakon jutarnje injekcije.

Pacijenti stariji od 50 godina i pate od disfunkcije jetre ili bubrega moraju izabrati dozu vrlo pažljivo. Osim toga, potrebno ih je stalno nadzirati zbog glukoze u krvi.

Injekcije Detemira inzulina postavljaju se supkutano u rame, bedra ili područje prednjeg trbušnog zida. Intenzitet djelovanja (apsorpcija) lijekova ovisit će o mjestu ubrizgavanja. Ako se injekcija vrši u jednom području, mjesto umetanja igala mora se mijenjati tokom svake sesije. To je zbog činjenice da se lipodistrofija može dogoditi - to su osebujni češeri, kojih se tada teško riješiti.

Napominjemo: ako se inzulin ubrizgava u stomak, tada se trebate povući 5 cm od pupka i zabiti ga u krug.

Veoma je važno pravilno injektirati. Za to će vam trebati: inzulin sobne temperature (uzmite ga za pola sata), špricu (ako je potrebno), antiseptik i pamučni bris.

Nadalje, sve se radi prema algoritmu:

  1. Mjesto je tretirano antiseptikom, ostaci moraju isušiti na koži,
  2. Koža je uhvaćena u nabora
  3. Igla se umetne pod uglom. Nije napravljen snažan pritisak, nakon čega se klip malo ispruži unazad. Ako udarite u posudu, tada morate promijeniti mjesto ubrizgavanja.
  4. Tečnost se uvodi postepeno i odmerno. Ako se klip ne kreće dobro, koža preko igle nabubri i boli - iglu morate gurnuti dublje.
  5. Nakon ubrizgavanja inzulina, trebate ostaviti iglu ispod kože 4-6 sekundi. Nakon toga, igla se oštrim pokretom uklanja, mjesto ubrizgavanja ponovo se trlja antiseptikom.

Da biste injekciju učinili što bezbolnijom, odaberite kraću i tanju iglu, prilikom nanošenja ne pritiskajte kožu snažno, ubodite je samouvjerenom rukom.

Važno! Ako pacijent ubrizgava nekoliko vrsta lijekova s ​​inzulinom, prvo morate birati kratko, a zatim dugo.

Na šta treba paziti prije unošenja sredstava?

Prije ubrizgavanja morate:

  • Ponovno provjerite vrstu proizvoda
  • Dezinficirajte gumenu membranu alkoholom ili drugim antiseptikom,
  • Ponovno provjerite integritet kartuše. Ako je izvana oštećen ili vidljivi dio membrane prelazi širinu bijele trake, ne može se koristiti i mora se vratiti u ljekarnu.

Imajte na umu da se prethodno ne smiju koristiti smrznuti ili nepravilno uskladišteni inzulin, uložak s mutnom i obojenom tekućinom iznutra. Detemir se ne smije koristiti u inzulinskim pumpama.

Kod ubrizgavanja morate se pridržavati ovih pravila:

  1. Lijek se primjenjuje samo supkutano.
  2. Nakon svake injekcije promijenite iglu (ako se inzulin koristio u ampuli) jer proizvod može iscuriti zbog skokova temperature.
  3. Ketridže nije moguće napuniti. Ovaj postupak je moguć samo sa štrcaljkama za višekratnu upotrebu.

Predoziranje lijekovima

U medicini se ne formira koncept predoziranja inzulina kao takvog. Istovremeno, kad pacijent konzumira dozu veću od one koju je pokupio, razvija kliničku sliku hipoglikemije (premala koncentracija šećera).

Pacijent ima sledeće simptome:

  • Blijedost
  • Tremor
  • Tinnitus
  • Gubitak koncentracije
  • Osećaj mučnine
  • Oštar pad kvalitete vida,
  • Anksioznost i apatija.

Obično se osoba odjednom razboli. Blage manifestacije ovog stanja mogu se eliminirati uzimanjem male količine šećera ili bilo kojeg drugog proizvoda glukoze. Postoje posebne tablete koje pomažu u prevladavanju ne intenzivne hipoglikemije.

U teškim slučajevima količina šećera smanjuje se toliko kritično da pacijent može pasti u glikemijsku komu.

Ovo stanje prate znakovi:

  • Oslabljena svijest
  • Vrtoglavica
  • Pogoršanje govora
  • Loša koordinacija
  • Snažan osećaj unutrašnjeg straha.

Teška hipoglikemija liječi se intramuskularnom ili subkutanom injekcijom 1 mg glukagona. Ako ljudsko tijelo na 20 sati na bilo koji način ne reagira na ovu injekciju, otopina glukoze daje se intravenski. U najtežim slučajevima pacijent može umrijeti ili dobiti poremećaj u mozgu.

Nuspojava

Njihov izgled direktno ovisi o dozi uzimanog inzulina. Osoba može doživjeti takve reakcije na Detemir:

  1. Kršenje metaboličkih procesa. Pacijent može patiti od poremećaja gastrointestinalnog trakta i neravnoteže različitih supstanci u krvi.
  2. Opće i lokalne reakcije tijela. Može crvenilo, svrbež i oteklina. Možda je razvoj lipodistrofije i edema na različitim dijelovima tijela.
  3. Imuni sistem. Neki pacijenti imaju alergiju, urtikariju. Jaka alergijska reakcija može izazvati Quinckeov edem i druge reakcije koje dovode do smrti.
  4. Poremećaj refrakcije. Svjetlosne zrake se nepravilno lome u sočivu, zbog čega dolazi do općeg kršenja vida i percepcije boje.
  5. Rinopatski poremećaj.
  6. Oštećenje perifernog nervnog sistema, zbog čega dolazi do kršenja osjetljivosti kože, mišići postaju slabi i ne slušaju. Neuropatija takođe može postati bolna.

Ako je osoba preosjetljiva na neke od komponenti Detemira, ove reakcije mogu se pojaviti čak i nakon uzimanja malih doza lijeka. Oni će biti intenzivniji nego kod ostalih pacijenata.

Kao što je već spomenuto, detemir može izazvati hipoglikemiju, što nepovoljno utječe na koncentraciju. S takvim poremećajem preporučuje se ograničavanje vožnje automobilom, kontrola složenih mehanizama i određenih vrsta rada, jer mogu biti opasni za ljude.

Kod nekih bolesnika hipoglikemija se može razviti bez simptoma ili sa njihovom neintenzivnom manifestacijom.. Ako postoji rizik da pacijent može razviti ovaj fenomen asimptomatski, potrebno je poduzeti mjere za sprečavanje smanjenja šećera, a također razmotriti preporučljivost vožnje i obavljanja opasnih poslova tijekom trajanja terapije.

Da li je to moguće dojiljama, trudnicama i djeci?

Nema teratogene ili embriotoksične razlike kada se koristi inzulin Detemir i obični čovjek. U tom slučaju, trudnice i one u periodu dojenja, kada provode terapiju, moraju biti stalno pod nadzorom liječnika i nadzirati količinu šećera.

Kod žena sa šećernom bolešću, razina glukoze im se neznatno stabilizira u 2-3 tromjesečja, tako da se potreba za inzulinom smanjuje. Kad žena rodi i prestane dojiti, tijelu ponovo počinje nedostajati inzulina. Tako da ne možete ostaviti ritam uzimanja lijekova isti u takvim uvjetima, morate prilagoditi dozu.

Postoje ograničenja upotrebe detemira za male pacijente. Ne treba ga koristiti bebe mlađe od 6 godina.

Za stariju djecu terapija inzulinom moguća je, dok ako dijete ima disfunkcije jetre, bubrega i drugih organa, treba redovito pratiti koncentraciju glukoze i stanje pogođenih sistema.

Kompatibilnost s drugim lijekovima

Neki lekovi mogu pojačati efekte Detemira:

  • Oralni lekovi za snižavanje šećera
  • Lijekovi koji inhibiraju enzim koji pretvara monoamin oksidazu i angiotenzin,
  • Neselektivni blokeri adrenergičkih b-grupa.

Alkoholna pića takođe djeluju na inzulin na isti način. Takođe podstiču trajanje hipoglikemijskog efekta.

Slijedeće tvari suzbijaju djelovanje ove tvari:

  • Različitih hormona rasta,
  • Glukokortikoidi,
  • Simpatomimetici grupe b,
  • Hormoni štitnjače,
  • Lijekovi s danazolom.

Lancreotidi i oktreoditi mogu utjecati obostrano. U različitim situacijama ga stimuliraju ili prigušuju. Sulfiti i tioli se ne mogu koristiti sa inzulinom detemir, jer oni uništavaju strukturu inzulina i smanjuju njegovo djelovanje. Ovaj se alat ne može dodati infuzijskim otopinama za kapalice.

Prelazak na Detemir sa drugim vrstama inzulina

Takav postupak treba provesti pod nadzorom stručnjaka. Promjena koncentracije, promjena vrste sredstva (s analoga ljudskog u životinjski / humani inzulin i obrnuto) i drugi faktori mogu zahtijevati promjenu ritma inzulinske terapije.

Kad traka
Kad idete u Detemir, morate stalno pratiti pacijentovu razinu šećera u krvi.
Takva se kontrola provodi prvih nekoliko tjedana.

Kada provodite složeno liječenje dijabetičara, morate napraviti pauze između doza različitih vrsta lijekova. Mogu uticati na apsorpciju i apsorpciju jednih drugih.

Slično sadržava inzulin

Detemir inzulin ima dva glavna analoga u kojima je glavni aktivni sastojak (insulin detemir) isti.

Evo njihovih imena i procijenjenih cijena:

  • Levemir Flekspen u obliku injekcija - cijena po pakovanju po 100 ml iznosi 4500 rubalja.
  • Levemir Penfil se takođe nalazi u obliku rješenja - isti iznos košta 5.000 rubalja.

Ista farmakološka grupa uključuje sredstva s inzulinom glargin. Trgovačka imena i troškovi pakiranja:

  • Otopina za ubrizgavanje Aylar - do 3500 rubalja,
  • Latus Optiset i Latus Standard - 2900 rubalja,
  • Latus Solostar - 3000 rubalja,
  • Tozheo Solostar od 1000 do 2700 rubalja.

Ostali analozi detemira:

  1. Monodar Ultralong (suspenzija za ubrizgavanje) - kao dio svinjskog inzulina.
  2. Tresiba Flekstach - rastvor s inzulinskim degludecom, košta oko 5000 rubalja.

Prije promjene vrste korištenog inzulina, potrebno je konzultirati se s liječnikom, jer neki od navedenih sredstava mogu biti kontraindicirani pacijentu.

Detemir je jedan od najboljih inzulinskih lijekova u pogledu fizičkih i hemijskih parametara. Što je bliže prirodnom ljudskom inzulinu. Proizvod ne ostavlja iza sebe nikakve aktivne tvari koje bi imale negativan učinak na organizam. Cijena mu nije veća od ostalih vrsta inzulina.

Stoga prosječna cijena ovog sredstva i svestranost omogućuju njegovo korištenje za razne kategorije bolesnika.

Kontraindikacije:

Upotreba tijekom trudnoće i dojenja
Trudnoća
Kada koristite Levemir ® FlexPen ® tijekom trudnoće, potrebno je razmotriti koliko prednosti njegove upotrebe nadmašuju mogući rizik.
Jedno od randomiziranih kontroliranih kliničkih ispitivanja koje su uključivalo trudnice sa šećernom bolešću tipa 1, tokom kojih su se učinkovitost i sigurnost kombinirane terapije Levemirom ® FlexPen ® s inzulinom aspart (152 trudnice) uspoređivali s izofan-inzulinom u kombinaciji s inzulinom aspart (158 trudnica), nisu otkrile razlike u ukupnom profilu sigurnosti tokom trudnoće, u ishodima trudnoće ili u zdravlju fetusa i novorođenčeta (vidjeti odjeljak „

Doziranje i primjena:

Prosjek glukoze u plazmi mjeri se samostalno prije doručkaPrilagođavanje doze lijeka Levemir ® FlexPen ®, ED
> 10,0 mmol / L (180 mg / dl)+ 8
9,1-10,0 mmol / L (163-180 mg / dl)+ 6
8,1–9,0 mmol / L (145–162 mg / dL)+ 4
7,1–8,0 mmol / L (127–144 mg / dl)+ 2
6,1–7,0 mmol / L (109–126 mg / dl)+ 2
4,1-6,0 mmol / LNema promjene (ciljna vrijednost)
Ako bilo koja pojedinačna vrijednost glukoze u plazmi:
3,1–4,0 mmol / L (56–72 mg / dl)- 2
- 4

Ako se Levemir ® FlexPen ® koristi u sklopu osnovnog režima bolusa, treba ga propisati 1 ili 2 puta dnevno, na osnovu pacijentovih potreba. Doza Levemira ® FlexPen ® određuje se pojedinačno u svakom pojedinom slučaju.
Pacijenti kojima je potrebna upotreba lijeka dva puta dnevno kako bi se optimalno kontrolirala razina glikemije, mogu uzimati večernju dozu bilo na večeri ili prije spavanja. Prilagođavanje doze može biti potrebno s povećanjem tjelesne aktivnosti pacijenta, promjenom njegove uobičajene prehrane ili sa pratećom bolešću.
Lijek Levemir ® FlexPen ® može se koristiti i kao monoterapija i u kombinaciji s bolus inzulinom. Može se koristiti i u kombinaciji sa oralnim hipoglikemijskim lijekovima, kao i kao dodatak postojećoj terapiji liraglutidom.
U kombinaciji s oralnim hipoglikemijskim lijekovima ili pored liraglutida, preporučuje se upotreba Levemir ® FlexPen ® jednom dnevno, počevši od doze od 10 PIECES ili 0,1-0,2 PIECES / kg. Lijek Levemir ® FlexPen ® može se davati u bilo koje vrijeme za pacijenta u toku dana, međutim, prilikom određivanja vremena dnevne injekcije morate se pridržavati utvrđenog režima ubrizgavanja.
Levemir ® FlexPen ® namijenjen je samo za potkožno davanje.
Levemir ® FlexPen ® ne treba davati intravenski, kao to može dovesti do teške hipoglikemije. Intramuskularna primjena lijeka se također mora izbjegavati. Levemir ® FlexPen ® nije namenjen upotrebi u insulinskim pumpama.
Levemir ® FlexPen ® ubrizgava se supkutano u bedro, prednji trbušni zid, rame, deltoidni ili glutealni deo. Mjesta ubrizgavanja treba redovito mijenjati čak i kada se primjenjuju na istom području kako bi se smanjio rizik od lipodistrofije. Kao i kod ostalih inzulinskih pripravaka, trajanje djelovanja ovisi o dozi, mjestu primjene, intenzitetu protoka krvi, temperaturi i razini fizičke aktivnosti.
Posebne grupe pacijenata
Kao i kod ostalih inzulinskih pripravaka, kod starijih bolesnika i bolesnika s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom, koncentraciju glukoze u krvi potrebno je pažljivije nadzirati, a dozu detemira individualno prilagoditi.
Djeca i tinejdžeri
Učinkovitost i sigurnost Levemir ® FlexPen ® u adolescenata i djece starije od 2 godine potvrđena je u kliničkim ispitivanjima koja su trajala do 12 mjeseci.
Prenos sa drugih inzulinskih preparata:
Prijelaz s preparata inzulina srednjeg djelovanja i s produženih inzulinskih pripravaka na Levemir ® FlexPen ® može zahtijevati prilagođavanje doze i vremena.
Kao i kod ostalih inzulinskih pripravaka, preporučuje se pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi tijekom prijenosa i prvih tjedana propisivanja novog lijeka.
Možda će biti potrebna korekcija istodobne hipoglikemijske terapije (doza i vrijeme primjene kratko djelujućih inzulinskih pripravaka ili doze oralnih hipoglikemijskih lijekova).

Nuspojava:

Nuspojave opažene kod pacijenata koji koriste lijek Levemir ® FlexPen ® uglavnom ovise o dozi i razvijaju se zbog farmakološkog učinka inzulina. Hipoglikemija je obično najčešća nuspojava. Hipoglikemija nastaje ako se daje previsoka doza lijeka u odnosu na potrebe tijela za inzulinom. Iz kliničkih studija poznato je da se teška hipoglikemija, koja zahtijeva intervenciju trećih strana, razvija u otprilike 6% pacijenata koji su primali Levemir ® FlexPen ®.

Reakcije na mjestu ubrizgavanja mogu se primijetiti češće kod Levemir® FlexPen ® nego s unošenjem humanog inzulina. Te reakcije uključuju crvenilo, upalu, modrice, otekline i svrbež na mjestu ubrizgavanja. Većina reakcija na mjestima ubrizgavanja su manje i privremene prirode, tj. nestaju sa kontinuiranim liječenjem nekoliko dana do nekoliko tjedana.

Udio pacijenata koji primaju liječenje i za koje se očekuje da će razviti nuspojave procjenjuje se na 12%. Učestalost nuspojava za koje se obično procjenjuje da su povezana sa Levemir ® FlexPen ® tijekom kliničkih ispitivanja, prikazana je u nastavku.

Poremećaji metabolizma i prehrane

Često (> 1/100, 1/100, 1/1 000, 1/1 000, 1/1 000, 1/10 000, ® FlexPen ®, može prouzrokovati destrukciju insulinskog detemira. Levemir ® FlexPen ® se ne sme dodati infuziji rešenja.

Uslovi skladištenja:

Ne čuvajte rabljenu olovku za špriceve u hladnjaku. Ako se koristi ili prenosi kao rezervna olovka za šprice s lijekom, treba čuvati 6 tjedana na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C.

Nakon upotrebe, olovku štrcaljke zatvorite poklopcem da biste je zaštitili od svetlosti.
Čuvati van dohvata dece.

Proizvođač:

Novo Nordisk A / S
Novo Alle,
DK-2880 Baggswerd, Danska

Predstavništvo "Novo Nordisk A / S"
119330, Moskva,
Lomonosovsky Prospekt 38, kancelarija 11

Levemir ®, FlexPen ®, NovoFayn ®, NovoTvist ® - zaštitni znaci u vlasništvu Novo Nordisk A / S, Danska

Upute za pacijente o upotrebi Levemir® FlexPen ®

Pažljivo pročitajte ove upute prije upotrebe levemira. ® Flexpen ®

Levemir ® FlexPen ® je jedinstvena olovka za inzulin s dozatorom. Primijenjena doza inzulina, u rasponu od 1 do 60 jedinica, može se mijenjati u koracima od 1 jedinice. Levemir ® FlexPen ® dizajniran je za upotrebu sa NovoFine ® i NovoTvist ® iglama dužine do 8 mm. Kao predostrožnost, uvek nosite rezervni sistem za unošenje insulina u slučaju da izgubite ili oštetite Levemir ® FlexPen ®.

Boja olovke za špriceve prikazana na slici može se razlikovati od boje vašeg Levemir ® FlexPen ®.

Početak

Provjerite naljepnicu kako biste bili sigurni da Levemir ® FlexPen ® sadrži pravu vrstu inzulina.

A

Uklonite poklopac sa olovke štrcaljke.

Dezinficirajte gumenu membranu pamučnim tamponom.

B

Skinite zaštitnu naljepnicu sa igle za jednokratnu upotrebu. Zavijte iglu nežno i čvrsto na Levemir ® FlexPen ®.

Sa

Uklonite veliki vanjski poklopac sa igle, ali nemojte ga odbacivati.

D

Uklonite i odbacite unutrašnju kapicu igle.
• Upotrijebite novu iglu za svaku injekciju kako biste spriječili infekciju.
• Pazite da se igla ne savije ili ošteti pre upotrebe.
• Da biste izbegli slučajne injekcije, nikada ne stavljajte unutrašnji poklopac na iglu.

Preliminarno uklanjanje zraka iz uloška

Čak i uz pravilnu upotrebu olovke, mala količina vazduha može se nakupiti u ulošku pre svake injekcije.

Kako biste spriječili ulazak mjehurića zraka i osigurali unošenje ispravne doze lijeka:

E

Nazovite 2 jedinice lijeka.

F

Dok držite Levemir ® FlexPen ® s iglom prema gore, dodirnite uložak nekoliko puta prstom tako da se mjehurići zraka pomaknu na vrh kertridža.


G

Dok držite olovku za štrcaljku s iglom prema gore, pritisnite dugme za pokretanje do kraja. Selektor doziranja vratit će se na nulu. Kapica inzulina trebala bi se pojaviti na kraju igle. Ako se to ne dogodi, zamijenite iglu i ponovite postupak, ali ne više od 6 puta.

Ako inzulin ne dolazi iz igle, to ukazuje da je olovka štrcaljke oštećena i ne biste je trebali koristiti ponovo.

Podešavanje doze

Provjerite je li selektor doze postavljen na "0".

N

Birajte broj jedinica potrebnih za ubrizgavanje.

Doza se može prilagoditi okretanjem selektora doze u bilo kojem smjeru dok se ispred pokazatelja doze ne postavi ispravna doza. Prilikom okretanja birača doze vodite računa da ne slučajno pritisnete tipku za pokretanje kako biste spriječili oslobađanje doze inzulina.

Nije moguće podesiti dozu koja prelazi broj preostalih jedinica u spremniku.

• Nemojte koristiti ljestvicu ostataka za mjerenje doza inzulina.


Primjena inzulina

Umetnite iglu ispod kože. Koristite tehniku ​​ubrizgavanja koju preporučuje vaš ljekar.

Da biste napravili ubrizgavanje, pritisnite dugme za početak sve dok se ispred indikatora doziranja ne pojavi „0“. Pazite: prilikom davanja lijeka pritisnite samo tipku za početak.

Kada se selektor doze rotira, primjena doze se neće dogoditi.


J

Kad uklonite iglu ispod kože, držite gumb za pokretanje potpuno pritisnut.
Nakon ubrizgavanja, iglu ostavite ispod kože najmanje 6 sekundi. To će osigurati unošenje pune doze inzulina.


Za

Usmjerite iglu u vanjski poklopac igle bez dodirivanja poklopca. Kad igla uđe, stavite poklopac i odvijte iglu.
Odbacite iglu, poštujući sigurnosne mjere i zatvorite olovku štrcaljke kapicom.
• Izvadite iglu nakon svake injekcije i nikada ne čuvajte Levemir ® FlexPen ® sa pričvršćenom iglom. U protivnom, Levemir ® FlexPen ® može iscuriti tečnost, što može dovesti do pogrešne doze.
• Medicinsko osoblje, rodbina i ostali negovatelji trebaju biti oprezni prilikom uklanjanja i bacanja igala kako bi se izbjegao rizik od slučajnih uboda igala.
• Koristite Levemir ® FlexPen ® s isključenom iglom.
• Levemir ® FlexPen ® je samo za ličnu upotrebu.

Skladištenje i njega

Levemir ® FlexPen ® dizajniran je za efikasnu i sigurnu upotrebu i zahteva pažljivo rukovanje. U slučaju pada ili jakog mehaničkog naprezanja, olovka štrcaljke može se oštetiti i inzulin može procuriti.

Površina Levemir ® FlexPen ® može se očistiti pamučnim tamponom natopljenim u alkohol. Nemojte uranjati olovku u špricu u alkohol, ne periti i podmazivati, kao ovo može oštetiti mehanizam.

Ne dolijevajte Levemir ® FlexPen ®.

Pogledajte video: How to administer insulin via pen Levemir detemir? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar