Alkohol u šećernoj bolesti tipa 1 i 2

Osobe sa dijabetesom trebale bi znati važne informacije o učincima alkohola:

  • Alkohol usporava izlaz šećera iz jetre.
  • Alkohol će naštetiti krvnim sudovima i srcu.
  • Piće snižava šećer u krvi dijabetičara.
  • Česti unos alkohola dovodi do hipoglikemije.
  • Negativni uticaj na gušteraču.
  • Opasno je uzimati alkohol s tabletama i inzulinom.
  • Alkohol se može piti nakon jela. Opasno je piti na prazan stomak.

Za dijabetičare postoje 2 grupe alkoholnih pića

  1. Prva grupa. Uključuje jak alkohol, u kojem je oko 40% alkohola. Obično u takvim pićima uopće nema šećera. U ovu grupu spadaju konjak, votka, viski i džin. Ovakva pića mogu se konzumirati kod dijabetesa, ali ne prekoračujući dozu od 70 ml. Obavezno popijte tako jako piće. Vodka za dijabetes može biti čak i korisna, ali u razumnom iznosu.
  2. Druga grupa. Uključio je pića koja sadrže fruktozu, glukozu i saharozu. Ovo je šećer, koji je toliko opasan za dijabetičare. Ljekari smiju piti samo suha pića, u kojima ne više od 5 posto šećera. To se odnosi na suho vino i šampanjac. Možete piti takva pića, ne prelazeći dozu od 200 ml.

Pivo s dijabetesom je dopušteno piti, ali ne prekoračujući dozu od 300 ml.

Alkohol i dijabetes - opasnosti

  1. Nakon pijenja, osoba ne može tačno odrediti dozu inzulina i tableta koje je tijelu potrebno kod dijabetesa.
  2. Alkohol kod dijabetesa usporava djelovanje inzulina i osoba ne zna tačno kada će lijek djelovati. To je veliki rizik za dijabetičare koji visoko ovise o dozi inzulina.
  3. Pijenjem se uništava gušterača.
  4. Učinak alkohola teško je predvidjeti za svakog ponaosob. Piće može dramatično smanjiti nivo glukoze i osoba će pasti u komu.
  5. Glukoza pada u nepredvidivom trenutku. To se može dogoditi nakon 3 sata, pa čak i nakon jednog dana. Za svaku osobu sve je individualno.
  6. Česti unos alkohola dovodi do napredovanja dijabetesa.
  7. Kod ljudi se hiperglikemijsko stanje naglo povećava.

Dijeta za dijabetes - šta može, a što ne može biti

Evo što se može dogoditi dijabetičarima nakon alkohola:

  • Osoba se počinje naglo znojiti i osjeća toplinu.
  • Puls u tijelu se usporava.
  • Osoba ne osjeća reakciju na bilo kakve vanjske podražaje.
  • Postoji duboka ili površna koma.
  • Mozak u tom stanju doživljava snažnu glad od kisika.

Površnom komom dijabetičar se može spasiti ubrizgavanjem glukoze u venu. Ako dođe do duboke kome, pacijent se prebacuje u bolnicu, a glukoza se ubrizgava kapaljkom.

Hiperglikemijska koma javlja se u sljedećim fazama:

  1. Nakon pijenja alkohola, koža osobe postaje oštro suha.
  2. Iz usta se oseća jak miris acetona.
  3. Samo će glukometri pomoći u uspostavljanju stanja u tijelu.
  4. Hitno je napraviti kapaljku i injekciju inzulina kako bi se glukoza vratila u normalu.

Pravila za piće alkohola s dijabetesom

Ako se pridržavate ovih preporuka, tada alkoholno piće neće biti štetno za zdravlje.

  • Pijte alkohol s dijabetesom samo s hranom.
  • Pratite nivo šećera, merite ga svaka 3 sata
  • Ako ste premašili normu alkohola, ovog dana nemate potrebu koristiti tablete inzulina i dijabetesa.
  • Popijte hljeb, kobasicu i krompir. Preporučuje se jesti ugljene hidrate koji se polako apsorbuju.
  • Recite prijateljima o svojoj bolesti kako bi bili što pažljiviji. U slučaju naglog pada šećera, odmah biste trebali dati slatki čaj.
  • Ne pijte metformin i akarbozu sa alkoholom.

Kako piti vino za dijabetičare?

Liječnici dopuštaju pacijentima da piju 1 čašu crnog suhog vina na dan. Mnogima se ovo čini korisnim, jer piće ima polifenole, koji će kontrolisati nivo šećera u organizmu. Međutim, prije kupovine morate pročitati etiketu na boci. Na primjer, u poluslatkom i slatkom vinu više od 5% šećera. A to je velika doza za dijabetičare. U suhim vinima samo 3%, što ne šteti organizmu. Svakog dana možete piti 50 grama vina. U praznike, s rijetkim izuzećem, dozvoljeno je oko 200 grama.

Može li se fruktoza koristiti za dijabetes

Kako piti votinu dijabetičara?

Ponekad vodka za dijabetes može stabilizirati razinu šećera ako je previsoka. Međutim, ljekarima se ne preporučuje da potraže pomoć od alkohola. Vodka će poremetiti metabolizam i štetiti jetri. Možete popiti više od 100 grama alkohola dnevno. Ne zaboravite da se obratite lekaru. Vodka za dijabetes u nekim fazama bolesti je zabranjena.

Da li je pivo dozvoljeno za dijabetes?

Mnogi vjeruju da je pivski kvas dobar za dijabetičare. Mogu poboljšati metabolizam, rad jetre i krvotok. Međutim, ljekari ne preporučuju zloupotrebu pića. Ako pijete ne više od 300 ml piva, neće nanijeti veliku štetu. Ne zaboravite da se obratite lekaru, jer je u određenim fazama alkohola alkohol potpuno zabranjen. Pivo s dijabetesom u velikim količinama može izazvati komu.

Savjeti stručnjaka

  1. Ojačana vina, slatki šampanjac i voćni liker su vrlo opasni za dijabetičare. Ne preporučuje se upotreba likera, desertnih vina i koktela na bazi soka od niskog alkohola.
  2. Obavezno izmjerite šećer prije spavanja ako ste prethodno pili alkohol.
  3. Alkohol je zaista opasan za dijabetičare. Ako ne možete bez alkohola, treba da pokušate kodirati. Ovaj je postupak dopušten kod dijabetesa.
  4. Zabranjeno je mešati alkohol sa drugim pićima. Ljekari upozoravaju da čak i sok i pjenušava voda u kombinaciji s alkoholom štete dijabetičarima. Alkohol možete razrijediti samo pitkom vodom bez plina i aditiva.
  5. Pokušajte uvijek pročitati etiketu prije nego što kupujete alkohol. Pokazat će postotak glukoze koji je toliko važan za dijabetičara. Kupujte samo dobra, skupa pića, u koja ste potpuno sigurni.

Utvrdili smo da dijabetes i alkohol nisu najbolja kombinacija. Međutim, uz dozvolu liječnika i u određenoj fazi bolesti možete priuštiti alkohol. Važno je ne prekoračiti dozvoljenu granicu za konzumaciju alkohola i pridržavati se svih pravila i preporuka. Tada napitak ne šteti zdravlju i ne pogoršava dijabetes.

Pogledajte video: Šta oboleli od dijabetesa mogu, a šta ne bi trebalo da jedu savetuje prof. dr Katarina Lalić. (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar