Digestin: upute za upotrebu

Lijek je uravnotežena kombinacija probavnih enzima koji sudjeluju u razgradnji masti, proteina, vlakana i ugljikohidrata.

Papain - enzim iz klase hidrolaze. Dobijeno iz soka dinje dinje. Uključen hidroliza proteini (efikasno razgrađuju mesne proteine).

Pepsin - enzim životinjskog porijekla. Katalizira raspad peptidi i proteini.

Sunzyme 2000 - multienzimski kompleks u kojem amilaze, proteaze i lipazesadržane u tkivima životinjskih biljaka, kvascima, gljivicama i bakterijama.

Provodi se enzim celuloza (nalazi se u mikroorganizmima u tlu) hidroliza celuloza. Ribonuclease katalizira hidrolizu RNA na pojedine peptide.

Indikacije za upotrebu

  • manjak probavnih enzima i nelagoda nakon jela,
  • funkcionalni probavni poremećaji
  • trudnoća,
  • anoreksija nervoze,
  • stanja nakon operacije organa Gastrointestinalni trakt,
  • gastritis, enteritis, pankreatitis,
  • nedostatak apetita.

Kontraindikacije

  • preosjetljivost na komponente,
  • intolerancija na fruktozu,
  • hiperacidni gastritis,
  • peptički čir,
  • erozivni gastroduodenitis,
  • crevno krvarenje
  • starost do 3 meseca
  • pogoršanje pankreatitis.

Sastav lijeka

aktivne supstance: 100 ml sirupa sadrži papain - 1,6 g, pepsin - 0,8 g, Sanzim-2000 - 0,2 g,

Pomoćni sastojci: karmoizin (E 122), limunska kiselina, Trilon B, glicerin, propilen glikol, natrijum, rastvor sorbitola, kristalizira (E 420), prah jagode, sirup od jagode, saharoza, pročišćena voda.

Digestinski sirup za pankreatitis: kako uzeti?

Kod hroničnog pankreatitisa, pacijenti često osjećaju značajno smanjenje izlučivanja enzima pankreasa neophodnih za probavu i asimilaciju hrane. To dovodi do ozbiljnog poremećaja u probavi i pojave takvih neugodnih simptoma kao što su jačina i natečenost, mučnina, belching, nestabilnost stolice i bol.

Da bi se normalizirao rad gastrointestinalnog trakta oboljelima od hroničnog pankreatitisa preporučuje se redovno uzimanje enzimskih preparata koji nadoknađuju nedostatak vlastitih enzima u tijelu. Ovi lijekovi uključuju Digestin, koji je vrlo popularan među ljudima koji imaju upalu gušterače.

Sastav i svojstva

Digestin je multienzimski preparat, koji je dostupan u obliku sirupa. Ima prijatnu aromu i slatki okus jagode, što uvelike olakšava njegov prijem. Digestin je univerzalni lijek koji je pogodan za sve članove porodice - odrasle, adolescente i malu djecu, uključujući novorođenčad mlađu od 1 godine.

Sastav lijeka odmah uključuje tri aktivna enzima - pepsin, papain i Sanzim 2000, koji su nezamjenjivi pomagači probavnog sistema.

Oni u potpunosti razgrađuju proteine, masti, ugljikohidrate i biljna vlakna, doprinoseći njihovoj normalnoj apsorpciji.

Digestin je efikasan za bilo koju vrstu hrane, jer pomaže u probavi svih vrsta hrane, bilo da se radi o životinjskim ili biljnim proteinima, mlijeku, životinjskim ili biljnim mastima, biljnim vlaknima, jednostavnim i složenim šećerima.

Enzimi uključeni u njegov sastav imaju kompleksan učinak na probavu i potpuno oslobađaju pacijenta od simptoma nedostatka enzima.

Digestin sadrži sljedeće aktivne sastojke:

  1. Papain je enzim koji potiče iz soka dinje dinje. Neophodno je za razgradnju proteina, posebno svih vrsta mesa,
  2. Pepsin je enzim životinjskog porijekla koji se dobija s sluznice želuca svinja. Razgrađuje gotovo sve životinjske i biljne proteine,
  3. Sunzyme 2000 je potpuno jedinstven multienzimski kompleks koji je prvi put otkriven u Japanu iz plijesni Aspergillus. Trenutno nema analoga i uključuje preko 30 različitih enzima, posebno proteazu, amilazu, lipazu, celulazu, ribonukleazu, pektinazu, fosfatazu i druge.

Takođe, ovaj lek uključuje pomoćne sastojke:

  • Limunska kiselina je prirodni konzervans,
  • Dinatrijev edetat je konzervans,
  • Propilen glikol je rastvarač hrane,
  • Glicerin je stabilizator
  • Sorbitol je stabilizator,
  • Natrijum-citrat je emulgator,
  • Jagoda u prahu i sirup - prirodna aroma,
  • Suharoza je prirodni zaslađivač.

Svi aditivi u hrani koji su dio Digestina kao pomoćnih tvari odobreni su za upotrebu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji u Rusiji i EU, uključujući proizvodnju dječje hrane i lijekova za djecu.

Upute za upotrebu lijeka

Glavne indikacije za uzimanje Digestina jesu razni poremećaji u radu probavnog sustava uzrokovani neravnotežom ili nedostatkom probavnih enzima. Takve neispravnosti u funkcijama gastrointestinalnog trakta imaju karakteristične simptome, kao što su jačina i natečenost, mučnina i nelagoda nakon jela, česte zatvor ili proljev.

Digestinne sadrži alkohol u svom sastavu, tako da ga mogu koristiti pacijenti svih dobnih skupina, to su odrasli muškarci i žene, stariji i zreli ljudi, djeca školskog i predškolskog uzrasta, kao i djeca do 1 godine i trudnice.

Ovaj lijek ne utječe na brzinu reakcije, zbog čega mu je dopušteno uzimati vozače privatnih, javnih ili teretnih vozila, kao i operatere mašina na proizvodnim linijama, kojima je potrebna povećana pažnja.

Zbog tečnog oblika, brže i aktivnije djeluje na probavu, a ne iritira želudačnu sluznicu, za razliku od lijekova u tabletama. Osim toga, Digestin sirup je prikladniji za doziranje prema dobi i stanju pacijenta.

Za koje bolesti je Digestin naznačen:

  1. Hronični pankreatitis (upala pankreasa)
  2. Hronični enteritis
  3. Gastritis sa niskom kiselošću želuca,
  4. Stanje nakon gastrektomije,
  5. Gubitak apetita
  6. Anorexia Nervosa,
  7. Disbakterioza kod dece
  8. Hirurška intervencija na gušterači, želucu i tankom crevu.

Prema uputama za upotrebu, Digestin se mora uzimati u sljedećim preporučenim dozama:

  • Dojenčad od 3 mjeseca do 1 godine - pola žličice sirupa tri puta dnevno,
  • Djeca starija od 1 do 14 godina - 1 čajna kašika sirupa tri puta dnevno,
  • Adolescenti od 15 godina i odrasli - 1 tbsp. kašike sirupa 3 puta dnevno.

Lijek treba uzimati uz obroke ili odmah nakon obroka. Trajanje liječenja određuje lekar i ovisi o težini bolesti. Ako je potrebno, Digestinu je dozvoljeno duže vrijeme da poboljšava probavu.

Dijete treba uzimati Digestin samo pod nadzorom odrasle osobe. Važno je ne predozirati lijek, jer to može dovesti do neželjenog efekta. Strogo je zabranjena upotreba pokvarenih ili isteklih lijekova.

Trenutno nisu pronađene ozbiljnije nuspojave kod Digestin sirupa. Međutim, u nekim slučajevima može izazvati alergijske reakcije, poput svrbeža na koži, osipa ili osipa. Pored toga, ovaj lijek može da izazove žgaravicu, zatvor, proliv ili bol u trbuhu.

Digestin ima kontraindikacije, i to:

  1. Pojedinačna netolerancija na komponente,
  2. Preosjetljivost na fruktozu,
  3. Hiperacidni gastritis,
  4. Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu
  5. erozivni gastroduodenitis,
  6. Intra-abdominalna krvarenja
  7. Starost do 3 meseca
  8. Akutni pankreatitis
  9. Pogoršanje hroničnog pankreatitisa.

Cijena i analozi

Digestin je prilično skup lijek. Cijene ovog lijeka u ruskim ljekarnama kreću se od 410 do 500 rubalja. Uz to, Digestin se ne može kupiti u svim gradovima naše države, zbog čega mnogi radije kupuju njegove analoge.

Među analogama Digestina najpopularniji su sljedeći lijekovi: Creon, Mezim, Creazim, Pangrol, Panzinorm, Pancreasim, Festal, Enzistal i Hermitage.

Ovi lijekovi su dostupni u obliku kapsula i tableta, pa uprkos sličnom učinku nisu direktni analozi Digestina.

Većina pacijenata i ljekara na Digestin reaguje pozitivno. Ovom lijeku posebno je pohvaljena upotreba u medicinskoj terapiji za malu djecu.

Mnoge mlade majke cijenile su visoku djelotvornost i sigurnost Digestina za novorođenčad i djecu vrtićke dobi.

Ovaj lijek je dobio i najviše rezultata u liječenju pacijenata sa hroničnim pankreatitisom.

Većina pacijenata primijetila je značajno poboljšanje probavnog sustava i potpuni nestanak neugodnih simptoma uzrokovanih nedostatkom enzima pankreasa.

O liječenju pankreatitisa opisano je u videu u ovom članku.

Nuspojave digestina

Ako lijek koristite na preporučenim obrocima, neželjeni efekti se ne razvijaju. Ali ako se pojave, onda u sljedećem obliku:

  • žgaravica, mučnina, bol u trbušnoj zoni, zatvor ili proliv,
  • svrbež ili osip,
  • znaci alergija.

, , , , , ,

Doziranje i primjena

Potrebno je uzimati sirup oralno uz hranu. Za odraslu osobu potrebna je 1 žlica sirupa, koja se koristi 3 puta dnevno. Dojenčad do 12 mjeseci uzimaju 8-15 kapi (uzimajući u obzir težinu probavnih smetnji) 3 puta dnevno. Djeca starija od 1 godine trebala bi konzumirati 1 žličicu lijeka 3 puta dnevno. Djeca 7-14 godina - 2 kašike 3 puta dnevno.

, , ,

Predoziranje

Nema podataka o intoksikaciji digestinom - takvo kršenje nije vjerovatno, jer se lijek ne apsorbira unutar probavnog trakta. Ali u teoriji je moguće pojačanje negativnih manifestacija lijekova.

Za otklanjanje poremećaja provode se simptomatske mjere.

, ,

Interakcije s drugim lijekovima

Ljekoviti elementi doprinose procesima asimilacije antibiotika, sulfonamida i vitamina rastvorljivih u mastima.

Učinak lijekova može biti oslabljen u slučaju upotrebe tanina, antacida i teških metala.

Potrebno je uzeti u obzir da uticaj alkohola uništava pepsin.

, , , ,

Prijava za djecu

Ne propisivati ​​novorođenčadi mlađoj od 3 mjeseca.

, ,

Analozi lijeka su lijekovi Ajizim, Pancreasim, Creon s Creazimom, kao i Zentase i Mezim Forte.

, , , , , , , ,

Digestin se primjenjivao kod djece i pacijenata drugih dobnih kategorija tijekom kliničkih ispitivanja (pacijenti su se žalili na nelagodu i bol u gornjem dijelu trbuha, oslabljen apetit, dispepsiju, nadimanje i kolike). Nakon 14-dnevne upotrebe, svi su pokazali nestanak probavnih smetnji, normalizaciju probavnih procesa i poboljšanje apetita.

Zbog toga što u sastavu lijekova nema alkohola, on se često koristi u djece (što olakšava i prikladan oblik doziranja). Većina komentara na forumima odnosi se samo na upotrebu lijeka za djecu. Uglavnom su roditelji zadovoljni, ali postoje pregledi kako efekt nije primijećen.

Digestin, upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Digestinski sirup uzima se oralno uz hranu. Odraslim se propisuje 1 žlica 3 puta dnevno. Djeca mlađa od 1 godine od 8-15 kapi (ovisno o težini probavnih smetnji) 3 puta dnevno. Djeca od 1 godine do 1 čajne žličice 3 puta dnevno. U dobi od 7-14 godina 2 kašike tri puta.

Interakcija

Komponente lijeka mogu doprinijeti apsorpciji sulfonamida, vitamina topljivih u mastima i antibiotici.

Učinak može biti smanjen ako se uzima antacidi, taninteški metali. Imajte na umu da pod utjecajem alkohola pepsin propada.

Digestinski analozi

Ne postoje analozi sa strukturnim sastavom. Imaju sličan efekat Ajizim, Zentase, Creon, Mezim Forte, Creasim, Pankreasim. Međutim, u njihovom sastavu su izostali napain, nepsin i Sanzim.

Recenzije o Digestin

Enzimi u širokoj medicini koriste se kao agensi koji utječu na metabolizam i mnoge patofiziološke procese u tijelu. U gastroenterologiji se koriste polienzimski pripravci koji reguliraju procese probave i imaju prednosti u odnosu na monoenzimske pripravke, jer potpomažu cjepanje velikim intenzitetom i u kraćem vremenu.

Takvi polienzimski pripravci uključuju Digestin, koji sadrži dva proteolitička enzima - pepsin i papaintakođe digestant sansim-2000koji se sastoji od 1000 različitih enzima. Podaci enzimi podijelite sadržaj Gastrointestinalni trakt lako probavljivi elementi i dovode do završetka hidrolize proteina, škroba do jednostavnih šećera, masti do masno kiselot.

U kliničkim studijama lijek je bio propisan djeci i pacijentima različitih starosnih grupa s pritužbama na bol ili nelagodu u gornjem dijelu trbuha, dispepsijasmanjen apetit, kolike i nadimanje. Svi pacijenti nakon unosa od 2 tjedna primijetili su potpunu probavu hrane, nestali su probavni poremećaji i poboljšao se apetit.

Budući da Digestin ne sadrži alkohol, pa je stoga propisan djeci, osim toga, sirup za njih je pogodan oblik oslobađanja. Recenzije se uglavnom odnose na upotrebu lijeka kod djece.

  • «... Dijete je imalo problema sa apetitom. Preporučio je pedijatar. Uzeli su prema uputama i nakon 4 dana primijetili poboljšanje. Počeo sam tražiti hranu, pojeo sam cijelu porciju, a prije toga bilo je teško».
  • «... Dijete ima heterogenu stolicu, probavljenu hranu, cesto lucenje i nadimanje. Imenuje ih pedijatar - rezultat je uočljiv».
  • «... Moja kćerka ima atopijski dermatitis - osip i svrbež su gotovo stalni i koža nikad nije čista. Potrebno je uzimati enzime, ali za dijete je problematično piti Creon kapsulu. Digestin je bio propisan i primijetio je da se na njegovoj pozadini poboljšavaju stanje kože i koprogram».
  • «... U stomaku je bila težina i ispiranje trulog jajeta. Uzeo sam ovaj alat - jako mi se dopao».
  • «... Problemi sa stolicom (zatvor), propisani heppel i Digestin. Slal se bolje oporaviti».
  • «... Dao sam ga djetetu, jer je Creon imao osipe. Nisam primjetio poseban rezultat.».
  • «... Čini mi se da Digestin uopće ne radi».

Sastav lijeka digestin

U 5 ml pepsin 40 mg papain 80 mg i sapzyma 10 mg karmoizinlimunska kiselina, dinatrijev edetat, propilen glikol, glicerin, sorbitol, natrijum citrat, prašak jagode i sirup, saharoza kao pomoćne komponente.

Farmakološka grupa

Sredstva koja utječu na probavni trakt i metabolizam. Enzimski pripravci. PBX kod A09A A.

Digestin (sirup) - je kombinirani oblik specifičnih probavnih enzima: pepsin, papain, sansima-2000, koji doprinose razgradnji proteina, masti, ugljikohidrata i biljnih vlakana. Digestin osigurava završetak hidrolize, pomažući u olakšanju asimilacije hranljivih sastojaka.

Pepsin, glavni hidrolatni enzim u želučanom soku, katalizira hidrolizu proteina i peptida.

Papain je enzim iz klase katalaze, sličan po učinku želučanom soku, izoliran u kristalnom obliku iz soka dinje dinje - papaje ( Carica papaja )Ali za razliku od pepsina, papain je aktivan ne samo u kiselom, već i u neutralnom i alkalnom okruženju. Kalizira katalizu hidrolize proteina, peptida, amida i estera, a posebno efikasno razgrađuje mesne proteine. Važno je da papain ne samo da ima proteolitičku aktivnost, već i potencira delovanje proteaza.

Sans-2000 - jedinstveni multi-enzimski kompleks koji se u Japanu dovodi fermentacijom gljiva Aspergillus oryzae , koji nema analoge i sastoji se od više od 30 različitih enzima: proteaze, amilaze, lipaze, celulaze, ribonukleaza, pektinaza, fosfataza, tripsin-aktivacijski i drugi enzimi.

Dispepsija sindrom nadutost poremećaji apetita anoreksija nervoze.

Enteritis s malabsorpcijom, hronični gastritis sa očuvanom ili smanjenom želučanom sekrecijom, u rehabilitacijskom periodu nakon akutnog pankreatitisa ili nakon zaustavljanja napada hroničnog pankreatitisa, stanje nakon resekcije želuca.

Digestin - Uputstvo za upotrebu

Digestinski sirup uzima se oralno uz hranu. Odraslim se propisuje 1 žlica 3 puta dnevno. Djeca mlađa od 1 godine od 8-15 kapi (ovisno o težini probavnih smetnji) 3 puta dnevno. Djeca od 1 godine do 1 čajne žličice 3 puta dnevno. U dobi od 7-14 godina 2 kašike tri puta.

Obrasci za sastav i izdanje

Jedini oblik oslobađanja su kapi za oralnu primjenu. Postoje boce zatamnjenog stakla zapremine 20, 50, kao i 100 ml. Takva boca je upakovana u kartonsku kutiju.

Osnova lijeka su tekući ekstrakti na bazi:

  • Trava "guska mahuna",
  • Cvetovi kamilice,
  • Korijeni sladića i angelike
  • Cardobenedict Herbs,
  • Gorko ljekovito bilje
  • Biljka hipericuma jednostavna.

Doziranje i primjena

Lijek se daje oralno. Neposredno prije upotrebe, poželjno je malo protresti bočicu sa lijekom. Prije upotrebe lijeka određenu količinu lijeka treba razrijediti vodom. Veličina pojedinačne doze iznosi od 20 do 30 kapi tri puta dnevno.

  • Uz pokazatelje normalne kiselosti želuca, odnosno sa njegovim niskim pokazateljima, lijek se uzima u količini od 30 kapi 20-30 minuta prije jela tri puta dnevno.
  • Uz povećanu stopu želučane kiselosti - unos se provodi u istoj količini samo 20-30 minuta nakon posljednjeg obroka.
  • Uz pojave spazma, bolnih senzacija iz trbuha, napuhanosti - lijek se uzima svakih 30 minuta ili svaki sat u količini od 20-25 kapi, sve dok simptomi nelagode ne nestanu u potpunosti.

Nuspojave

U rijetkim slučajevima, nakon uzimanja lijeka, postoje negativne posljedice u obliku crvenila određenih područja kože. Ovaj simptom je manifestacija povećane osjetljivosti tijela na komponente lijeka. Ako se pojavi gornja nuspojava, treba prestati uzimati lijek i posavjetovati se s liječnikom za savjet.

Simptomi upale crijeva i njegovo efikasno liječenje lijekovima i narodnim lijekovima.

Koje su bolesti naznačene za pripravak Festal i kako ga pravilno uzimati? Pročitajte ovaj članak.

Posebna uputstva

Pouzdani podaci o negativnim efektima na tijelo trudnice i njezine bebe, kao i na dijete čija dojilja uzima drogu, nisu primljeni, tako da lijek koristite u ovim razdobljima s oprezom.

Prije primjene ovog lijeka potreban je dodatni medicinski savjet kod djece mlađe od 12 godina.

Pogledajte video: 10 things you didn't know about orgasm. Mary Roach (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar