Supozitorije sa hlorheksidinom: upute za upotrebu

Učinkoviti antiseptički lijekovi uključuju hlorheksidin. Ovaj alat se široko koristi u medicinske svrhe više od 50 godina. Najčešće se koriste kloreheksidinski čepići. Koja farmakološka svojstva ima ovaj lijek i kako ga pravilno koristiti?

Sastav i svojstva lijeka

Hlorheksidin je otkrila grupa naučnika 50-ih godina prošlog veka. Kao rezultat kliničkih studija utvrđeno je da ima antiseptičke akcije u borbi protiv raznih bakterija. Namijenjen je za lokalnu upotrebu kod različitih bolesti i za prevenciju.

Lijek Hexicon chlorheksidin proizvodi se u nekoliko oblika doziranja:

U ljekarnama se ovi lijekovi izdaju bez recepta. Razmotrit ćemo Hexicon svijeće s klorheksidinom, koji se široko koriste za liječenje mnogih bolesti.

Glavni aktivni sastojak u sastavu proizvoda je hlorheksidin biglukonat. Ova supstanca može komunicirati s fosfatnim skupinama staničnih zidova bakterija. To vodi do gubitka homeostaze patogeni organizam, uslijed kojeg brzo umire. Aktivno se manifestuje u odnosu na gram-pozitivne i gram-negativne patogene bakterije u značajnoj količini.

Terapeutski učinak klorheksidina proteže se na mnoge vrste bakterija i virusa. Ima ne samo antiseptičke efekte, već i bori se protiv neizlječivih infekcija u tijelu. Nakon njegove upotrebe, tvar ostaje aktivna neko vrijeme. Klorheksidin i dalje povećava svoj utjecaj na zahvaćeno tkivo.

Indikacije za upotrebu

Lijek Hexicon na bazi hlorheksidina ima aktivno antiseptičko djelovanje. Za razliku od većine antibiotika, ubija ne samo mikrobe, već i viruse. Ovaj kvalitet čini ga nezamjenjivim alatom u liječenju mnogih bolesti, uključujući ginekološke.

Klorheksidin se proizvodi u Rusiji, proizvode se svijeće u pakovanjima od 10 komada. Svaka od Hexicon svijeća nalazi se u plastičnoj ćeliji i zatvara u tanjiru od 5 komada. Namijenjeni su vaginalnoj upotrebi.

S ovom aplikacijom, ulazeći u tijelo, glavna supstanca praktično se ne apsorbira u opći krvotok. Ovo je veoma važno jer sastav proizvoda nema negativan efekat. Supozitorije sa hlorheksidinom počinju djelovati odmah nakon primjene. Trajanje će ovisiti o stanju pacijenta. U prosjeku, efekat traje 12 sati, ali može se smanjiti zbog mnogih razloga povezanih sa zdravljem.

S obzirom na farmakološka svojstva klorheksidina, izvrstan je za liječenje i prevenciju zaraznih bolesti u ginekologiji i akušerstvu. On je koristi se za sljedeće probleme:

  • zarazne i upalne bolesti genitalnih organa,
  • seksualno prenosive infekcije
  • liječenje bakterijske vaginoze, kolpitisa itd.

Hexicon čepići se takođe propisuju tokom trudnoće u svrhu lečenja zaraznih bolesti. Ovisno o stupnju bolesti propisano je različito doziranje. Supozitorije sa hlorheksidinom mogu biti u različitim koncentracijama - 0,008 g i 0,016 g. Lijek Hexicon djeluje lokalno i ne utječe na cijelo tijelo.

Nuspojave i kontraindikacije

Budući da Hexicon svijeće djeluju lokalno i ne utiču na funkcioniranje cijelog organizma, stoga i oni nemaju kontraindikacije za primenu. Ponekad pacijenti imaju povećanu osjetljivost na glavnu komponentu lijeka. Međutim, takvi su slučajevi izuzetno rijetki. Prema stručnjacima, Hexicon svijeće apsolutno su sigurne, tako da se mogu koristiti u periodu nošenja djeteta.

Ponekad se nakon upotrebe lijeka može pojaviti alergijska reakcija. Najčešće se manifestuje u obliku svrbeža, crvenila ili iritacije. Preporučuje se uzimanje Hexicon čepića s oprezom tokom trudnoće i dojenja.

Da biste izbjegli nuspojave, potreban je savjet stručnjaka. Preporučuje se uzeti analizu za sjetvu blokova kako bi se utvrdila osjetljivost mikroorganizama na preporučeni lijek. Ne bi ga trebalo sami imenovati. Ne možete koristiti lijek Hexicon u djetinjstvu.

Bilo kakve manifestacije trebale bi upozoriti pacijenta, stoga je odmah potrebno obavijestiti o tome liječnika. On će uzeti nakon inspekcije odluka o nastavku liječenja ili povlačenje lijeka Hexicon. Nuspojave obično nestaju same i ne zahtijevaju dodatno liječenje. Oni nestaju nakon otkazivanja liječenja.

Upute za upotrebu

Prije početka upotrebe Hexiciona preporučuje se pranje ruku, jer bez prethodnog čišćenja dlanova situaciju možete samo pogoršati unošenjem dodatne infekcije. Jedna supozitorija odvojena je od prijanjanja i pažljivo se oslobađa iz ćelije konture.

Nakon toga morate leći na leđa i svijeću umetnuti u vaginu što je dublje moguće. Doziranje se odabire pojedinačno za pacijenta. Da bi se uvelo liječenje 1 svijeća dnevno ujutro i uveče. Kurs liječenja traje do 20 dana. Nakon operacije i u svrhu rehabilitacije prije rođenja, propisuje se 1 Hexicon čepiće 1 put dnevno.

Da biste izbjegli spolno prenosive infekcije, trebate unijeti 1 supozitorij najkasnije 2 sata nakon spolnog odnosa.

Vrlo često ginekolozi preporučuju takav lijek budućim majkama nekoliko dana prije porođaja. Dobar je profilaktički lijek protiv mnogih genitalnih infekcija. Lijek Hexicon sposoban je ne samo da eliminira bakterije i infekcije, već i obnavlja mikrofloru. Tačan tok liječenja odabire specijalist, a ukazuje i dozu pacijentu.

Značajke upotrebe Hexicon-a tokom trudnoće

U trudnica je uzimanje bilo kojeg lijeka zabrinjavajuće. Takve sumnje i strahovi su dobro utemeljeni, jer to može negativno uticati na zdravstveno stanje djeteta i same žene. Mnogi stručnjaci smatraju da ako nema akutne potrebe za upotrebom lijekova, bolje je suzdržati se od njih i ne koristiti ih. Međutim, na osnovu kliničkog iskustva ljekari su trudnicama često prisiljeni propisivati ​​određene lijekove.

Svijeće Hexicon, prema ljekarima, može se propisati u bilo kojem periodu trudnoće, kao i u vrijeme dojenja. Pažljivo dezinficiraju vaginalnu sluznicu, ne narušavajući njenu mikrofloru.

Liječenje treba biti sistemsko i njegovo treba da imenuje lekara. U suprotnom, samoliječenje može dovesti do nuspojava.

Oblik doze, sastav

Svijeće (supozitoriji) Hlorheksidin je mali, torpedo oblika, bijele boje. Glavni aktivni sastojak je klorheksidin biglukonat, njegov sadržaj u 1 svijeći je 8 i 16 mg. Također, njegov sastav uključuje pomoćne komponente, koje uključuju makrogol 400 i makrogol 1500. Svijeće klorheksidina upakovane su u blistere za 5 komada. Kartonsko pakovanje sadrži 2 blister pakovanja (10 svijeća), kao i upute za upotrebu lijeka.

Farmakološko djelovanje

Hlorheksidin ima izražen baktericidni efekat. Dovodi do smrti gram-negativnih (Escherichia coli, Klebsiella, Proteus, gonococcus) i gram-pozitivnih (stafilokok, streptokok) bakterija. Takođe ima prilično veliku aktivnost protiv specifičnih uzročnika genitalnih infekcija (klamidija, ureaplazma, Trichomonas, mikoplazma), virusa (uključujući patogene HIV AIDS i virusni hepatitis) i gljivica. Nakon uvođenja čepića, hlorheksidina, aktivna komponenta se praktično ne apsorbuje u sistemsku cirkulaciju, ostaje na sluznici, gde ima terapijski efekat već 4 sata.

Upotreba supozitorija Klorheksidin je indicirana za složeno liječenje različitih zaraznih patologija struktura urogenitalnog trakta žene:

  • Bakterijska vaginoza je kršenje odnosa mikroorganizama na vaginalnoj sluznici s povećanjem broja oportunističkih vrsta.
  • Kolpitis (upala vagine) različitog je porekla.
  • Cervicitis je infektivna upala cervikalne sluzokože.

Takođe, lek se može koristiti za sprečavanje zaraznih bolesti sa pretežno seksualnim prenosom (klamidija, ureaplazmoza, trihomonijaza, genitalni herpes,). Da biste to učinili, unošenje svijeće mora se izvoditi najviše 2 sata nakon nezaštićenog seksa. Kloreheksidinski supozitoriji dobro djeluju na prevenciju sekundarne infekcije, pa se koriste prije obavljanja ginekoloških operacija, invazivnih dijagnostičkih postupaka i liječenja (ugradnja intrauterinog uređaja, provođenje dijatermokoagulacije, radikalno kirurško liječenje ginekološke patologije).

Kontraindikacije

Apsolutne medicinske kontraindikacije za upotrebu hlorheksidin supozitorija su pojedinačna netolerancija na bilo koju od komponenti ovog lijeka, kao i dječja dob, budući da sigurnost i učinkovitost lijeka ostaju nedokazane. Prije upotrebe klorheksidinskih čepića važno je osigurati da nema kontraindikacija.

Supozitorije hlorheksidina namijenjene su intravaginalnoj primjeni. Nakon otpuštanja iz pakiranja s pretisnom pločom, ubacuju se duboko u vaginalnu šupljinu u položaju supice. Za liječenje zaraznih bolesti doza lijeka je 1 čepiće 2 puta dnevno, obično 7-10 dana, ako je potrebno, tijek terapije može se produžiti na 20 dana. Za prevenciju infekcija koje imaju pretežno seksualni prenos, koristi se 1 svijeća u roku od 2 sata nakon nezaštićenog seksa.

Nuspojave

Supozitorije sa hlorheksidinom se dobro podnose. Vrlo rijetko, na pozadini njihove upotrebe, mogu se razviti alergijske reakcije koje su karakterizirane pojavom svrbeža kože koji nestaje nakon ukidanja lijeka. Ako se pojave znakovi negativnih patoloških reakcija, potrebno je prekinuti uporabu ovog lijeka i obratiti se liječniku.

Značajke upotrebe

Prije upotrebe čepića s klorheksidinom, važno je pažljivo pročitati upute i obratiti pažnju na nekoliko značajki pravilne upotrebe lijeka:

  • Toalet vanjskih genitalija ne utječe na baktericidno djelovanje lijeka, zbog činjenice da je čepić ubačen u vaginalni lumen.
  • Klorheksidin zadržava dovoljnu aktivnost nakon kontakta s organskim spojevima (baktericidno djelovanje se ne smanjuje pri dodiru s krvlju, naslagama fibrina, gnojnim sadržajem).
  • Zajednička upotreba s preparatima za intravaginalnu primjenu, koji sadrže jod, se ne preporučuje.
  • Lijek nije kompatibilan s deterdžentima koji sadrže anionsku skupinu (natrijev lauril sulfat, saponini, natrijeva karboksimetil celuloza) pod uvjetom da se primjenjuju intravaginalno.
  • Lijek ne utječe izravno na funkcionalno stanje struktura živčanog sustava, brzinu psihomotornih reakcija i sposobnost koncentracije.

U ljekarničkoj mreži klorheksidin čepići se izdaju na recept. Prije početka njihove upotrebe preporučuje se posavjetovati se s medicinskim stručnjakom.

Rok trajanja, pravilno skladištenje

Rok trajanja klorheksidinskih svijeća je 2 godine od datuma proizvodnje. Lijek treba čuvati u originalnom, neoštećenom originalnom pakovanju, na tamnom, suhom mjestu nedostupnom djeci, pri temperaturi zraka ne većoj od + 25 ° C.

Prosječni trošak klorheksidinskih čepića u moskovskim ljekarnama ovisi o koncentraciji aktivne tvari:

  • 8 mg, 10 čepića - 123-128 rubalja.
  • 16 mg, 10 čepića - 163-167 rubalja.

Opća karakteristika

O lijeku "Chlorheksidin" (supozitorij) u uputi za uporabu stoji da je lijek antiseptički, antimikrobni i antivirusni. Lijek je dostupan u obliku čepića, koji uključuju 8 ili 16 miligrama klorheksidin biglukonata. Postoje i dodatne komponente koje omogućuju proizvođaču da dobije odgovarajući oblik lijeka.

Lijek se proizvodi u Rusiji i proizvodi se u 10 komada po pakovanju. Na svakom pakovanju pišu klorheksidinske svijeće. Uputa za upotrebu prilaže se jedinici robe. Svaka svijeća zapečaćena je u zasebnoj ćeliji i prikupljena u tanjiru od 5 komada.

Akcija lijekova

Kako djeluju čepići sa hlorheksidinom? Uputa za upotrebu kaže da je lijek efikasan protiv mnogih mikroorganizama. Lijek ima aktivno antiseptičko djelovanje. Za razliku od mnogih antibiotika, sposoban je uništiti ne samo mikrobe, već i viruse. Ovim kvalitetom lijek je neophodan na ginekološkom polju.

Aktivna supstanca tokom vaginalne upotrebe praktično se ne apsorbuje u opšti krvotok, što znači da lek ne može imati negativan efekat. Lijek počinje djelovati odmah nakon primjene. Trajanje rada ovisi o stanju pacijenta. Učinak traje u prosjeku 12 sati, ali to vrijeme se može smanjiti sa menstruacijom ili jakim gnojnim iscjedakom.

Šta i kada zamijeniti lijek?

Šta još uputstva za upotrebu govore potrošaču o hlorheksidin čepićima? Analozi lijeka biraju se u onim situacijama kada je uporaba opisanih lijekova nemoguća. To se događa ako postoje kontraindikacije ili vremenski rokovi. Zamjenu za lijek treba odabrati ljekar. Tek tada možete biti sigurni da je tretman ispravan. Apsolutna zamjena su lijekovi Hexicon. Ovaj lijek je dostupan u obliku vaginalnih čepića, od kojih svaka sadrži 16 miligrama klorheksidina. Cijena ovog lijeka je nešto niža od dotične droge. Pakiranje će vas koštati samo 90 rubalja. Dok klorheksidin svijeće koštaju oko 150 rubalja.

Analozi lijeka uključuju takve otopine kao što su Miramistin i klorheksidin. Češće se propisuju za tuširanje i navodnjavanje vagine. Lijekovi se mogu koristiti zajedno za pojačavanje djelovanja. Lijek "Terzhinan" ima sličan učinak, ali praktično nema antivirusni efekat.

Propisivanje lijekova

Prije upotrebe hlorheksidinskih čepića potrebno je pažljivo proučiti upute za upotrebu. U napomeni, potrošač može otkriti predmete poput indikacija i kontraindikacija. Uvijek biste trebali obratiti pažnju na njih, čak i ako lijek propisuje specijalista. Lijek "hlorheksidin" može se koristiti kako za liječenje tako i za prevenciju. Glavne indikacije za njegovo uvođenje biće opisane situacije:

  • bakterijska vaginoza, kolpitis, upalni procesi u vagini,
  • infekcije koje se prenose seksualnim kontaktom (u složenoj terapiji),
  • smanjena imunološka odbrana, poremećaj mikroflore i stvaranje patogenih mikroorganizama,
  • stanje prije i poslije hirurških zahvata (za prevenciju),
  • kao antiseptik sa dugotrajnom nemogućnošću provođenja higijenskih postupaka (na putu, putovanjima, pješačenju).

Stručnjaci kažu da je lijek apsolutno siguran i da se može koristiti čak i u periodu dojenja djeteta. Koje su upute o upotrebi u vezi s tim?

Napomena za trudnice

Da li je moguće koristiti hlorheksidin čepiće tokom trudnoće? Uputa za upotrebu kaže da se aktivna supstanca ne apsorbira u krvotok, da nema teratogeni učinak na fetus i njegovo stvaranje. Ginekolozi propisuju lijek još u vrlo ranoj fazi trudnoće. Lijek se koristi kada je primjena antibiotika i dalje neprihvatljiva (do 15-18 tjedana).

U posljednjim tjednima trudnoće lijek je propisan u svrhu rehabilitacije. Dezinficira porođajni kanal, ubija patogene mikroorganizme koji mogu naštetiti bebi tokom porođaja. Način primjene lijeka strogo određuje ljekar.

Svijeće "Hlorheksidin": upute za upotrebu

Lijek se čistim rukama ubrizgava isključivo u vaginu. Imajte na umu da bez čišćenja dlanova samo možete pogoršati postojeće stanje, jer ćete unijeti dodatnu infekciju. Prije upotrebe lijeka, trebate odvojiti jednu supozitorijum od upotrebe. Nakon toga pažljivo ga otpustite iz ćelije konture. Sjednite na leđa i ubrizgajte lijek duboko u vaginu.

Trajanje upotrebe lijeka i njegova doza u svakom slučaju postavljaju se pojedinačno. Tokom liječenja obično se propisuje dvostruko uzimanje lijeka (ujutro i navečer) do 20 dana. Da bi se reorganizirala prije porođaja i nakon operacije, propisana je 1 vaginalna supozitorija 7-10 dana. U preventivne svrhe, nakon seksualnog odnosa, koristi se 1 svijeća najkasnije dva sata.

Svijeće "Hlorheksidin": recenzije

Pacijenti karakterišu lijek isključivo s dobre strane. To je relativno jeftino u usporedbi s mnogim drugim vaginalnim proizvodima. O hlorheksidin čepićima, recenzije kažu da su čepići prilično efikasni. Vrlo brzo započnu svoju akciju, koja traje nekoliko sati. Nakon nekoliko dana redovite upotrebe, svrab nestaje, nelagoda nestaje.

Žene kažu da hlorheksidin može iscuriti nakon rastvaranja. Ne treba se brinuti. Da biste zaštitili donje rublje od pojave masnih mrlja, nužno je koristiti svakodnevne sanitarne podloge.

Zaključak

Saznali ste o hlorheksidin svijećama. Upute za upotrebu, recenzije lijeka predstavljene su vašoj pažnji. Imajte na umu da čak i takve povoljne i sigurne lijekove treba koristiti samo prema uputama liječnika. Lijek se izdaje iz farmaceutskih lanaca bez recepta. Dobrog zdravlja, pokušajte da se ne razbolite!

Upotreba hlorheksidina

Klorheksidin - ime ovog lijeka je teško izgovoriti, ali treba ga upamtiti. Zašto? Jer je to pouzdan i jeftin antiseptik. Neki ljekari čak tvrde da ga treba čuvati za svaki slučaj u svakoj kućnoj ljekarni zajedno sa sjajnim zelenim, jodom i hidrogen peroksidom. Ovom supstancom možete dezinficirati rane, opekotine, ogrebotine.

U medicini i u svakodnevnom životu hlorheksidin se koristi više od šezdeset godina. Ova supstanca dobila se 50-ih godina prošlog vijeka, a danas je Svjetska zdravstvena organizacija svrstala na listu esencijalnih lijekova. Uz njegovu pomoć provodi se dezinfekcija kože, liječenje rana i mokraćnih katetera, koristi se i za sprečavanje nastanka plaka. Široko se koristi u hirurgiji za liječenje ruku hirurga, kožu pacijenata i za dezinfekciju hirurških instrumenata.

Klorheksidin ima vrlo snažan antimikrobni učinak. Djelotvoran je protiv tako opasnih bakterija kao što su Treponema pallidum (uzročnik sifilisa), vrste Chlamydia (uzrokuje trahomu, upalu pluća, upale mokraćovoda i drugih), ureplazme (izaziva upalu genitalija i mokraćovoda), gonokok (uzročnik gonoreje), Gardnerella vaginalis ( izaziva gardenelozu). Ova supstanca je u stanju da uništi čak i herpes viruse. (O uobičajenim infekcijama mokraćnih puteva kod žena možete pročitati ovdje).

Ponekad se za stomak propisuje hlorheksidin. (O značajkama ove bolesti kod muškaraca pročitajte ovdje). Samo liječnik to može učiniti, jer je potrebno pravilno izračunati dozu. Ako se količina lijeka ne izračuna ispravno, tada neće ili imati efekta ili će spaliti sluznicu. Ali ako se pojavi alergijska reakcija, tada liječenje treba odmah prekinuti i obavijestiti liječnika.

Međunarodno vlasničko ime

Supozitorije Hlorheksidin je antiseptički lijek koji se koristi za prevenciju i liječenje zaraznih bolesti ženskog genitourinarnog sistema.

Svaka vaginalna supozitorija sadrži:

  • klorheksidin biglukonat (8 ili 16 mg),
  • pantenol
  • polietilen oksid (2,9 g).

Zašto se propisuje supozitorij hlorheksidina?

Svijeće sa hlorheksidinom u ginekologiji se koriste za:

  • prevencija infekcije seksualno prenosivim infekcijama (klamidija, ureaplazmoza, genitalni herpes, sifilis i gonoreja),
  • prevencija zapaljenskih bolesti tokom ginekološke hirurgije, pre porođaja i pobačaja, tokom pripreme za uvođenje intrauterinog kontraceptiva, pre kauterizacije erozije grlića materice i histeroskopije,
  • liječenje bakterijskim vaginitisom i cervicitisom, uključujući trihomonas porijeklo,
  • liječenje cistitisa izazvanog kandidijazom vagine i uretre,
  • prevencija egzacerbacija kandidijaze kod dijabetes melitusa.

Kako podesiti?

Supozitorij se oslobađa plastične ambalaže i ubrizgava se duboko u vaginu. Da biste olakšali postupak, leže na leđima. Lijek nije namijenjen rektalnoj primjeni.

Supozitorije se koriste 2 puta dnevno.

Interakcija s drugim lijekovima

Ne preporučuje se primjena klorheksidina istovremeno sa čepićima koji sadrže jod i otopinama za tuširanje. Lijek je nespojiv sa natrijum-lauril sulfatom, saponinima i karboksimetil celulozom. Intimni higijenski proizvodi ne smanjuju učinkovitost čepića ako se koriste samo za liječenje vanjskih spolnih organa.

Proizvođač

Lijek proizvodi farmaceutska kompanija biohemičarka, Saransk, Rusija.

Regina, 24 godine, Naberezhnye Chelny: "Nakon uzimanja antibiotika često se pojavljuje bakterijski vaginitis. U takvim slučajevima koristim svijeće s klorheksidinom. One pomažu da se brzo riješim svrbeža, peckanja i teških sekreta. Jedina mana je da ako se supozitorije koriste tokom dana, to će rezultirati a na donjem rublju ostavite masne tragove. "

Sofia, 36 godina, Podolsk: "Tokom rutinskog pregleda, analiza razmaza pokazala je prisustvo bakterijske vaginoze. Ginekolog je propisao hlorheksidin u obliku čepića. Davao je čepiće ujutro i uveče 10 dana. Lijek nije uzrokovao peckanje ili iritaciju. Jednostavno to nisam volio svijeće su se gasile i stvarale su nelagodu.

Tokom ponovljenih analiza nisu pronađena odstupanja od norme, što ukazuje na visoku efikasnost lijeka. Uprkos neugodnostima koje se susreću tokom upotrebe, supozitoriji zaslužuju pozitivan pregled. "

Doziranje i primjena

Lijek se koristi intravaginalno. Prije upotrebe, čepići se oslobađaju od konturnog pakiranja.

Liječenje: 1 čepiće 2 puta dnevno tokom 7-10 dana, ovisno o prirodi bolesti. Ako je potrebno, moguće je produžiti tijek liječenja do 20 dana.

Prevencija spolno prenosivih bolesti: aplicirati jednom po 1 supozitorijum najkasnije 2:00 nakon seksualnog odnosa.

Trudnoća S obzirom na težinu infektivnog procesa, podatke bakterioloških studija, prijetnju prekida trudnoće, čepiće Cloron 1 ili dva puta dnevno kao monoterapiju ili u sklopu složene terapije. Trajanje upotrebe je od 5 do 10 dana.

Pri dojenju lijek se koristi u uobičajenim preporučenim dozama.

Pogledajte video: Hamza - HZA - Uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar