Vrijeme i dijabetes: Uticaj i mjere predostrožnosti

U vrućem vremenu postoji nekoliko opasnosti.

  1. Prvo, inzulini mogu poći loše.
  2. Drugo, vrlo je lako „zaraditi“ sunčanje, što je kod dijabetesa mnogo teže nego kod zdrave osobe.
  3. U toplini se povećava brzina apsorpcije inzulina nakon ubrizgavanja, što može dovesti do razvoja hipoglikemije i dekompenzacije dijabetesa.

Što se tiče mogućeg oštećenja inzulina, onda je sve očigledno. Trebate samo slijediti pravila za njegovo skladištenje, koja su poznata svakom dijabetičaru. Jasno je da putovanje s tim može biti teško. U slučaju da se dugo nalazite daleko od hladnjaka, trebali biste kupiti posebnu vrećicu za termičke posude u trgovini medicinskom opremom.

Da biste izbjegli sunčanje, morate koristiti kremu za sunčanje s visokom razinom zaštite. Treba imati na umu da se takva krema ispere vodom, stoga, kad krenete na obalu s mora ili bazena, morate kožu osušiti ručnikom i ponovo nanijeti kremu za sunčanje na cijelo tijelo. Strogo je zabranjeno sunčati se ako na koži ima kapljica vode: oni prelažu sunčeve zrake, poput moćnih sočiva. Izgaranje u ovom slučaju je neizbežno. Općenito, treba izbjegavati dugotrajni boravak na izravnom suncu, a još više što dugo ne ležite na plaži, pržite poput komada mesa u tavi.

A kako bi se kompenziralo povećanje brzine apsorpcije inzulina, vrijedno je smanjiti interval između ubrizgavanja i unosa hrane.

Problemi u hladnom vremenu

  • U hladnom vremenu inzulin se apsorbira sporije. Ovdje opasnost često leži u čekanju bolesnika s dijabetesom kada uđe u toplu sobu od mraza: čim se ugrije, inzulin počinje brže unositi u krv, kao rezultat toga, postoji visoki rizik od hipoglikemije. Rizik je posebno velik ako je šetnja na hladnom bila praćena upotrebom alkohola.
  • Još jedna opasnost - na hladnoći je lako zamrznuti stopala usled oslabljene temperaturne osetljivosti. Da bi se to izbjeglo, cipele trebaju biti prilično prostrane, ni u kojem slučaju skučene, a ne zgužvane. Preporučuje se da obučete pamučnu čarapu i vunenu čarapu.
  • Ne možete dugo stajati na jednom mjestu Ako vas, na primjer, čeka autobus na autobusnoj stanici, nemojte stajati mirno: krenite se naprijed-natrag, skačite, gnjavite noge i radite lagane gimnastičke vježbe. Posebno dobro drže stopala na hladnom. Ne treba se stidjeti, bojati se nečijih iskrivljenih pogleda. Zdravlje je skuplje!
  • Na putu pokušajte češće ući u toplu sobu - prodavnicu, kafić, muzej.
  • Cipele uvijek trebaju biti suve. Kad izlazite vani, vodite računa da čizme budu suhe nakon prethodnog hodanja.

Druge opasnosti

  • Pri ekstremnim vrućinama i mrazu, imunološki sustav djeluje na povećan stres i može doći do kvara. Kao rezultat toga, virus herpes simpleksa se aktivira (kod odraslih izaziva mjehuriće sa osipom - „prehlada“ na usnama, a kod djece aftozni stomatitis - čireve u usnoj šupljini).
  • Ne samo hipotermija, već i pregrijavanje može izazvati SARS, druge prehlade. Pogotovo ako se pokušavate ohladiti u vrućini pijući ledenu vodu ili jesti sladoled.
  • I vruće i hladno vrijeme opasno su za srčane bolesti: u oba slučaja moguć je napad angine.
  • Često turisti koji ljetuju na moru ljeti hvataju akutni virusni konjuktivitis - bolest koja je vrlo opasna za oči s dijabetesom. Da biste se zaštitili od takvih komplikacija, bolje je plivati ​​u posebnim naočalama.
  • Da biste se zaštitili od masovnog napada virusa, pokušajte se opustiti daleko od većine ljudi, barem ne u njihovoj najdebljem, ali malo u stranu, jer u protivnom dekompenzacija dijabetesa i pokvareni odmor je vrlo vjerojatna.
  • Pokušajte da ne idete bosi. Kupite papuče od fleksibilne plastike u kojima ne samo da možete hodati plažom i ići u vodu, već i plivati. Posebno su korisni na šljunčanim plažama. Takve cipele ne samo da će zaštititi od malih ogrebotina i posjekotina, već će umanjiti i rizik od infekcije gljivicom. U bazenu će, naravno, papuče biti potrebno ukloniti, ali to se može učiniti pravo na samoj vodi.
  • Vraćajući se s plaže ili s bazena u svoju sobu, noge treba namazati antifungalnom kremom, poput klotrimazola.
  • U žena s dijabetes melitusom, na pozadini povećanih opterećenja povezanih s letom i oštrom promjenom klime, vaginalna kandidijaza (mliječ) često se pogoršava. U tom slučaju trebate imati na lageru antifungalne vaginalne supozitorije ili tablete (isti klotrimazol).

Oštra promjena vremena, a posebno klimatskih uvjeta tijekom putovanja, od pacijenata s dijabetesom zahtijevaju posebnu brigu i pažnju. Uvek to zapamti!

Je li stranica bila korisna? Podijelite ga na svojoj omiljenoj društvenoj mreži!

Kontraindikacije

Teški oblici šećerne bolesti s izraženim manifestacijama angiopatije i dekompenzacijom funkcije pogođenih organa, kao i sa sklonošću ketoacidozi i hipoglikemiji, kontraindikacija su za spa-tretman. Nije dopušteno upućivanje pacijenata bilo koje težine u fazu dekompenzacije i ketoacidoze. Treba uzeti u obzir opće kontraindikacije za lječenje: mentalni poremećaji, epilepsija, nemogućnost samoposluživanja, akutni upalni procesi, kaheksija bilo kojeg porijekla, često ponavljano krvarenje bilo koje lokalizacije.

Takođe kontraindikacija za upućivanje na spa tretman je:

  • prekomatozna i koma,
  • opće kontraindikacije za spa tretman,
  • septički procesi
  • akutni hepatitis
  • prateće onkološke bolesti,
  • oštećenja srca u fazi dekompenzacije.

Mnogi pacijenti s dijabetesom odbijaju putovanje. Međutim, medicinska struka ne podržava takva ograničenja. Osoba kojoj je dijagnosticiran dijabetes može putovati na more i u druga mjesta. Ali važno je znati da prije puta o svemu morate razgovarati sa svojim liječnikom i poduzeti mjere koje će zaštititi ostatak dijabetičara.

Da li je moguće ići na more pacijentima sa dijabetesom?

Terapeutske mjere za dijabetes ne znače da je pacijent u medicinskoj ustanovi. Kao rezultat toga, osobe s dijabetesom mogu otići na more. Međutim, s takvim patološkim procesom, prvo morate planirati putovanje i o tome razgovarati sa svojim liječnikom. Pri planiranju putovanja važno je uzeti u obzir ishranu, fizičku aktivnost i uzimanje lijekova u slučaju nepoželjnih komplikacija stanja.

Kako se pripremiti?

Osobi koja boluje od dijabetesa savjetuje se da se prije putovanja upozna s preporukama o putovanju. Trebali biste kupiti narukvicu na kojoj će biti ugravirani telefoni i imena rodbine ili prijatelja. Neki ljekari savjetuju da napravite "pacijentu putovnicu za dijabetes" koja bi trebala bilježiti medicinsku povijest i druge važne podatke.

Kako osigurati odmor?

Na putu se mogu dogoditi neočekivane situacije (kašnjenje vlaka, gubitak prtljaga, itd.). Zbog toga je važno poduzeti mjere koje će osigurati odmor, a to su:

  • Opskrbite se insulinom, špricama ili olovkama za šprice, iglama ili tabletama za dijabetičare. Na putu biste trebali uzimati nekoliko puta više lijekova u slučaju neočekivanosti.
  • Nosite lijek protiv dijabetesa u ručnom blagu. Kada putujete s kompanijom, preporučuje se da se lijekovi podijele u torbe za sve putnike.
  • , koji podrazumeva transport ovog proizvoda na hladnom mestu.
  • Na putu ponesite sredstva za praćenje nivoa glukoze u tijelu i odgovarajuće potrošne test trake, lancete i baterije u mjeraču.
  • Na putu pripremite zalogaje s ugljikohidratima (sendviče, voće i drugo).
  • Ponesite od doktora potrebne potvrde koje potvrđuju potrebu za nošenjem igala i šprica.

Kada se odmarate na moru s dijabetesom, važno je uzeti u obzir da vruće i vlažno vrijeme može utjecati na rezultate mjerača i test traka. Kao rezultat toga, pacijent često ima lažne pokazatelje. Zato je potrebno unaprijed voditi računa o pravilnom skladištenju lijekova i proizvoda. Ako imate pitanja, bolje je da se posavjetujete sa svojim liječnikom, koji će vam reći glavne preventivne komplikacije akcije na odmoru za određenog pacijenta, uzimajući u obzir njegove pojedinačne karakteristike.

Liječenje dijabetesa u mrtvom moru

Liječenje dijabetesa u Mrtvom moru je nova metoda koja je razvijena u klinikama u Izraelu. U kratkom vremenu, takve terapijske mjere potvrdile su pozitivan učinak na pacijenta s patologijom i daljnjim povoljnim rezultatom. Dijabetes melitus je uobičajena patologija koja se često javlja zbog hormonskih poremećaja, kao posljedica toga što pacijent često razvije komplikacije. Za vreme lečenja u Mrtvom moru, terapijske mere se usmeravaju na samu patologiju i njene komplikacije.


Izdavačka kuća „Medgiz“, M., 1958
Skraćenica

Za razliku od dijabetesa insipidusa, kojeg karakterizira ogromno izlučivanje vode (do 8-10 litara dnevno) bez ikakvih drugih metaboličkih poremećaja, dijabetes prvenstveno utječe na metabolizam ugljikohidrata. Postoje različiti pogledi na mehanizam poremećenog metabolizma ugljikohidrata kod šećerne bolesti. Neki vjeruju da je uz dijabetes uglavnom smanjen unos šećera, što rezultira ugljikohidratnom gladi tkiva, što zauzvrat dovodi do povećane glikogenolize i povećanog stvaranja ugljikohidrata iz bjelančevina i masti. Zbog male upotrebe glukoze u tkivima povećava se njegov sadržaj u krvi, a on prelazi u urin.

Eksperimenti sa izoliranim organima životinja s dijabetesom pokazali su da je s ovom bolešću potrošnja glukoze smanjena zbog poremećene sinteze hekso-6-fosfata, međutim smanjenje oksidacije glukoze je neznatno, pa visoki sadržaj glukoze ostaje neobjašnjiv. Drugi, na osnovu eksperimentalnih studija metabolizma dijabetesa gušterače i aloksana, vjeruju da se proces pretvaranja glukoze u masti usporava, dok sinteza proteina iz aminokiselina, za koje se zna da služe kao materijal za pojačano stvaranje ugljikohidrata u jetri, a djelomično i u bubrezi (glukoneogeneza). To dovodi do hiperglikemije i glukozurije.

Poremećaj metabolizma ugljikohidrata ispravnije je predstavljen kao rezultat smanjene pretvorbe ugljikohidrata u masti, glukoneogeneze, a dijelom i smanjenja potrošnje glukoze u tkivu. Pored glavnog simptoma šećerne bolesti - kršenja metabolizma ugljikohidrata, dolazi do poremećaja metabolizma masti, dušika i vode.

U vezi sa smanjenjem opskrbe glikogenom u jetri uočava se mobilizacija masti iz depoa i njen prijelaz u jetru - taj se proces, koji se očituje povećanjem sadržaja neutralne masti i lipoida u krvi, naziva hiperlipemija (sadržaj masti doseže 5-10%). Sadržaj holesterola se takođe povećava, ponekad se na stanicama arterija nalazi taloženje holesterola u obliku čvorova - dijabetička ksantomatoza, pa je ateroskleroza stalni pratitelj dijabetesa čak i u mladoj dobi.

U teškim oblicima dijabetesa metabolizam masti je poremećen i kvalitativno. Zbog nepotpunog sagorijevanja masti u krvi, akumuliraju se međuprodukti metabolizma - oksimebuterna kiselina, acetooctena kiselina, aceton, koji se nazivaju aceton ili ketonska tijela. Višak tih tvari dovodi do trovanja kiselinom, što je posebno izraženo kod dijabetičke kome. Glavno mjesto stvaranja acetonskih tijela je jetra, pa se acidoza (ketoza) razvija kada se faktorima koji uzrokuju pretilost jetre pridruži nedostatak inzulina.

Povećava se i konzumacija proteinskih tvari kod dijabetesa, pa ne koriste se samo prehrambeni proteini, već i proteini organa i mišića, što dovodi do negativnog balansa dušika i ubrzava kaheksiju kod teškog dijabetesa. Aminokiseline su djelomično pretvorene u glukozu i izlučuju se mokraćom, ostale komponente aminokiselina prelaze u acetonska tijela, azotni dio se izlučuje uglavnom u obliku uree. Uz produljeni dijabetes melitus često se otkriva i hronični nefritis u kojem se glomerularna filtracija produkata metabolizma dušika značajno smanjuje, pa se udio preostalog azota povećava u krvi.

Povećani sadržaj šećera u krvi i tkivu povećava procese osmoze, zbog čega se tkiva dehidriraju, pojačava se žeđ, poremećuje se stanični metabolizam, diureza se znatno povećava. Količina urina ponekad doseže 5-10 litara. Povećana žeđ čini neophodnim uzimanje velikih količina tečnosti (polidipsija).

To su glavni metabolički poremećaji u dijabetes melitusu, ali oni ne objašnjavaju sve znakove bolesti, posebno oštećenje živčanog sustava u obliku neuralgije, neuritisa itd., Koji se trenutno pripisuju nedostatku vitamina koji nastaje kao posljedica nedovoljne količine hljeba i brašna jela u prehrani dijabetičara. Žuta boja kože (ksantoza) kod pacijenata s teškim dijabetesom povezana je s oštećenim stvaranjem vitamina A iz karotena. Funkcionalno zatajenje jetre kod dijabetesa doprinosi razvoju endogene hipovitaminoze.

Među uzrocima dijabetesa važnu ulogu igra smanjenje sekretorne funkcije gušterače, što ovisi o atrofiji otočnog aparata koji proizvodi hormon inzulin. Postoje oblici dijabetesa otporni na inzulin koji se javljaju kada postoji disfunkcija hipofize, nadbubrežne žlijezde, štitne žlijezde i žlijezda. Na patogenezu ovih oblika dijabetesa ne utičemo, jer nisu pogodni za spa-tretman.

Davanje inzulina u slučajevima kada dijabetes nije kompliciran nedostatkom lipokaina (S. M. Leites) - totalni dijabetes pankreasa, gotovo uvijek eliminira simptome dijabetesa. Stoga se rasvjetljavanje patogeneze šećerne bolesti u velikoj mjeri svodi na prepoznavanje patogeneze razvoja nedostatka inzulina. Pročišćeni kristalni inzulin razlikuje se od svih proteina s visokim sadržajem sumpora od 3,3% (uobičajeni postotak sumpora u proteinima je 0,3-2,5%), koji je dio aminokiseline cistin. Postoji mnogo radova koji ukazuju na to da je sadržaj sumpora povezan s fiziološkom aktivnošću inzulina. Sumpor je uglavnom prisutan u oksidiranom ili disulfidnom obliku (SS "), ali ne u obliku sulfhidrilnih grupa, jer se aktivnost inzulina gubi kada se disulfidna grupa redukuje do sulfhidrila (-S-H). Dakle, faktori koji doprinose smanjenju sinteze aktivnih disulfidnih grupa ili stimulirajući njihov prelazak na sulfhidril može dovesti do inaktivacije inzulina - do nedostatka inzulina.

U bilo kojem stanju tijela, popraćen padom oksidativnih procesa u tkivima, kada redukcijski procesi prevladavaju nad oksidativnim, pojačava se prijelaz disulfidnih skupina u sulfhidril. Konkretno, u otočnom tkivu gušterače može doći do inhibicije oksidativnih procesa s razvojem poremećaja cirkulacije u njemu s produženim sužavanjem rezultirajućih arterijskih žila.to se može otkriti pod utjecajem fizičke ili mentalne traume, kad postoji kršenje normalnog toka procesa uzbuđenja i inhibicije u moždanoj kore, kada nastaju nenormalni odnosi između korteksa i potkortikalnih ganglija, što dovodi do formiranja žarišta patološke inertne ekscitacije.

Ako je potonji lokaliziran u "šećernom centru", što je moguće pod uvjetom da je razdraženo, onda se ti odnosi ostvaruju u obliku dijabetes melitusa. Konstantni pojačani impuls iz "šećernog centra" koji se kreće simpatičkim stazama, ne samo da pojačava razgradnju glikogena u jetri, već i smanjuje povećanje inzulina i uzrokuje spazam žila pankreasa. To komplicira i smanjuje pristup kisika do otočnog tkiva, stoga se smanjuje intenzitet oksidativnih procesa, a prijelaz aktivnih disulfidnih skupina u sulfhidril povećava, tj. Proces se završava inaktivacijom inzulina.

Slični rezultati mogu biti uzrokovani sklerotičnim promjenama u žilama gušterače. Fiziološka aktivnost inzulina određena je i prisustvom drugih aktivnih tvari koje pripadaju broju mikroelemenata, na primjer cinka, koji se nalazi u prilično velikoj količini pročišćenih inzulinskih pripravaka - 0,52%. Ako je cink sadržan u otočnom tkivu gušterače vezan nekom supstancom, na primjer, dizizonom, dolazi i do nedostatka inzulina.

Manjak inzulina može se pojaviti u slučajevima kada nema poremećaja u otočnom tkivu gušterače, inzulin se proizvodi u dovoljnoj količini i normalnog sastava. Ovo se uočava sa povećanom aktivnošću inzulinaze koju stvara jetra (sa tirotoksikozom). Treba napomenuti da ioni bakra inhibiraju aktivnost inzulinaze. U slučajevima gdje pored beta ćelija otočkog tkiva utječu i drugi elementi koji stvaraju lipokain, javlja se gojaznost jetre i acidoza. I jedno i drugo karakteristično je za totalni dijabetes pankreasa.

Dakle, patogenetički se mogu razlikovati dva oblika dijabetes melitusa (pankreasnog): 1) dijabetes otoka, karakteriziran nedostatkom inzulina, praćen hiperglikemijom i glukozurijom, 2) totalni dijabetes gušterače, koji ima manjak i inzulina i lipokaina, u ovom slučaju, zajedno s hiperglikemijom i glukozurijom opaža se hiperketonemija. Ekstremno-pankreasni nedostatak inzulina, koji nastaje kada je aktivnost inzulinaze povećana, često se kombinira s prvim i drugim oblikom, tako da se prva dva oblika dijabetesa praktično razlikuju.

Pored nedostatka lipokaina, pretilost jetre i posljedično acidoza mogu biti posljedica poremećenog rada jetre kod hepatitisa, kada je jetra osiromašena glikogenom, a masnoća se mobilizira iz depoa u jetru. Gojaznost jetre nastaje i uz pretjerano izlučivanje adrenokortikotropnog hormona, koji povećava funkciju nadbubrežne kore i hormona koji sudjeluje u metabolizmu masti, adipokinina. Oba hormona hipofize doprinose mobilizaciji masnoće iz skladišta, nakon čega slijedi njeno nagomilavanje u jetri. To se primjećuje takozvanom „dezinhibicijom“ hipofize sa nedostatkom inzulina, a češća je u djetinjstvu i adolescenciji, kao i kod trudnica, jer je tokom ovog perioda pojačana aktivnost hipofize.

Svi ovi faktori na kraju dovode do pretilosti jetre, do kršenja njene funkcije. Zbog toga bi svaki pacijent koji boluje od dijabetesa, koji pati, pored hiperglikemije i glukozurije, hiperketonemije, trebao dobiti i čitav asortiman spa tretmana koji se koristi za hepatitis. Međutim, acetonska tijela pojavljuju se u mokraći u slučajevima kada se više od 30 mg% njih akumulira u krvi, dakle odsustvo ovih tijela: u urinu ne daje uvijek točnu predstavu o pacijentovom stanju. Zbog toga je neophodan test krvi za sadržaj acetonskih tijela (normalno ne više od 8 mg%).

Liječenje pacijenata s dijabetesom u odmaralištima ima dugu povijest. U tu su svrhu prije bila korištena uglavnom balneološka odmarališta, ali i klimatska, a ako nije bilo moguće postići potpuni oporavak, tada je primijećeno značajno poboljšanje općeg stanja. Ako uzmemo u obzir da u tim godinama još uvijek nije bilo inzulina, tada se dobiveni rezultati ne mogu prepoznati kao vrlo vrijedni. Spa-tretman dijabetesa posebno je koristan u slučajevima kada je upotreba inzulina iz nekog razloga ograničena. Moguće je dobiti dobre rezultate u liječenju dijabetesa u premorbidnoj fazi i u blagom obliku, koristeći samo resortore i terapijsku ishranu.

Odmarališta koja se koriste za liječenje dijabetesa uključuju Essentuki, Borjomi, Berezovski mineralne vode, Jermuk, Dzau, Sairme, Liepaja i druge, ali Essentuki je odavno najpoznatiji među njima. Godišnje letovalište poseti više od 2000 pacijenata (A. S. Vishnevsky).

Liječenje u odmaralištima treba biti sveobuhvatno uz strogo diferenciran pristup svakom pacijentu, ovisno o složenosti patogeneze bolesti, na kojem su organi i sustavi uključeni u proces. Pozitivnu točku u liječenju u odmaralištima treba uzeti u obzir da je povezana s potpunim odvajanjem pacijenta od svakodnevne situacije. U odmaralištima u sanatorijumu stvara se režim koji štiti od svih negativnih emocija. Tako pacijent dobiva potpuni odmor, iskrcavajući se što je više moguće od normalnog fizičkog i mentalnog stresa, tako da se postupak obnove zdravlja može odvijati s velikim uspjehom.

Od banjskih proizvoda koji su pronašli primjenu u liječenju šećerne bolesti mogu se spomenuti sljedeće: 1) mineralne vode za njihovu unutarnju i vanjsku upotrebu, 2) terapija blatom, 3) klimatoterapija, 4) terapijska fizička kultura, 5) fizioterapija, 6) terapijska prehrana. Pored nabrojanih sredstava trebalo bi nazvati i lijekove na koje morate pribjeći u težim slučajevima bolesti.

Mineralne vode široko se koriste u odmaralištima za liječenje dijabetesa kako za unutarnju tako i za vanjsku upotrebu. Kod pijenja mineralne vode njihov značaj prvenstveno leži u blagotvornom utjecaju na prateće bolesti gastrointestinalnog trakta, ali nije isključena mogućnost izravnog utjecaja voda na tok bolesti, što pokazuju i brojna eksperimentalna i klinička istraživanja koja su proveli balneološki instituti. da mineralne vode djeluju kao posebni iritanti, utječu na različite funkcije tijela, mijenjajući trofizam, a samim tim i razinu metaboličkih procesa. Osim toga, jonski sastav mineralnih voda može izravno utjecati na aktivnost izolacijskog aparata (ioni cinka) i aktivnost enzimskih sustava (bakra) koji razgrađuju inzulin (S. M. Leites).

Međutim, ne samo bakarni i cink ioni mogu imati blagotvoran učinak na aktivnost izolacijskog aparata. Mnogi su naučnici pokazali utjecaj mineralnih voda na intenzitet redoks-procesa. Konkretno, voda ugljičnog dioksida različitog ionskog sastava aktivira oksidacijske procese u tijelu, što se može smatrati vrlo pozitivnom činjenicom, doprinoseći stvaranju disulfidnih skupina u molekuli inzulina.

Prikupljeno je mnogo kliničkog i eksperimentalnog materijala, što ukazuje da mineralne vode kvalitativno mijenjaju metabolizam ugljikohidrata. Kada su liječili pacijente sa šećernom bolešću u odmaralištu Essentuki B.I. Levit, 71 od 84 pacijenta uočilo je smanjenje razine šećera u krvi do 30 mg% već u prvim satima nakon uzimanja mineralne vode Essentuki br. 17. A. B. Vartanyan također napominje da pije izvor mineralne vode Jermuk uzrokuje smanjenje šećera u krvi na 151 mg% kod 90% bolesnika s dijabetesom, a samo u 10% bolesnika nije bilo primjetnih promjena u sadržaju šećera.

Učinak unutarnjeg unosa mineralnih voda nije ograničen na njihov utjecaj na redoks procese i metabolizam ugljikohidrata: blagotvoran učinak vode proširuje se i na druge vrste metabolizma - lipoidni, dušični, vodeni sol, koji su često oslabljeni kod bolesnika sa šećernom bolešću. Arnoldi i dr. Primjetite povećanje alkalne rezerve krvi i smanjenje acidoze prilikom konzumiranja mineralnih voda Karlovy Vary, što je posebno važno u liječenju dijabetesa s ketozom. Promjene u acidobaznom odnosu u tijelu primijećene su u radovima K. M. Bykova, E. E. Martinson, A. I. Lidskoy i drugih.

U liječenju šećerne bolesti najbolji se rezultati dobivaju korištenjem natrij bikarbonata (Borjomi), sulfatne, natrijske i kalcijeve vode, te posebno vode složenog kemijskog sastava, koja predstavlja kombinaciju vode prve i druge skupine, tj. Vode Essentuki tipa br. 17, Jermuk, Isti-Su i dr. Čehoslovačko odmaralište Karlove Vari s hidrokarbonat-sulfat-natrijum-vodama i francusko odmaralište Vichy posebno su popularno.

Upotrebljava se i voda koja sadrži koloidni sumpor ili hidrogen sulfid. Neki autori skloni su tim vodama pripisati veliki antidijabetički značaj zbog mogućnosti povećanja opskrbe sulfhidrilnim skupinama, koje pod određenim uvjetima služe kao izvor formiranja aktivnih disulfidnih skupina u molekuli inzulina. Ovakav stav se još ne može smatrati potpuno dokazanim, ali uloga vode sumpor-vodika u liječenju kožnih bolesti, često povezana s dijabetesom, je nesporna.

Pri liječenju dijabetesa s pitkom vodom propisuju se 3 puta dnevno, po 200 ml, ako je potrebno, doza se može povećati na 400 ml (A. S. Vishnevsky). Interval između obroka i vode varira ovisno o sekretornoj aktivnosti želuca i individualnim karakteristikama pacijenta. S velikom pojedinačnom dozom (400 ml), bolje je ne piti vodu odmah, već je podijeliti u 2 doze u razmaku od 30-40 minuta. Kod acidoze može se propisati mineralna voda između obroka. Ukupna količina mineralne vode popila dnevno može varirati između 600-1200-1500 ml.

Tretman pijenja mineralnim vodama ne isključuje druge metode njihove interne upotrebe. Naročito, u prisutnosti popratnih bolesti gastrointestinalnog trakta, ispiranja želuca, drenaže dvanaestopalačnog creva mogu se propisati različiti oblici rektalnih postupaka koristeći mineralnu vodu. U lečenju dijabetesa koriste se i mineralne vode u obliku kupki. U tu svrhu koristi se voda različitog ionskog i plinskog sastava, ali uglavnom ugljik, hidrogen sulfid radon, koji mijenjaju procese regulacije, pa time i metabolizma.

Međutim, prilikom propisivanja kupki pacijentima sa šećernom bolešću, potrebno je uzeti u obzir individualne karakteristike svakog od njih. Izbor balneoterapije u velikoj mjeri ovisi o pratećim bolestima, indikacijama i kontraindikacijama za korištenje pojedinačnih voda. Mineralne vode, posebno gasne, mogu se propisati ne svim pacijentima, posebno ne mogu se propisati pacijentima sa ozbiljnim organskim oštećenjima pojedinih organa i sistema (tuberkuloza, infarkt miokarda itd.).

Prilikom propisivanja kupki pacijentima na koje su upućeni, treba izbjegavati tople i hladne postupke u svim slučajevima, jer su teška hipotermija i pregrijavanje kod dijabetes melitusa nepoželjni, jer obojica narušavaju metabolizam, što je s ovom patnjom već pretjerano labilno. Osim pomaka u metabolizmu koji neminovno prate svaki primijenjeni balneoterapijski postupak, kupke prvenstveno pozitivno djeluju na bolesti živčanog i kardiovaskularnog sustava i gastrointestinalnog trakta, što često pogoršava tijek dijabetesa.

S našeg gledišta, upotreba plinskih kupelji, posebno ugljičnog dioksida i hidrogen sulfida, s malom koncentracijom hidrogen sulfida u vodi, daje vrlo značajnu pomoć u borbi protiv poremećaja cirkulacije, poboljšanju cirkulacije krvi, a samim tim, procesima redukcije oksidacije, što je izuzetno važno u borbi protiv inzulina insuficijencija.

Kada koristite radonske kupke, prema našem mišljenju, bolje je izbjegavati visoke koncentracije, jer vode s velikom koncentracijom radona izazivaju inhibiciju redoks procesa, što je krajnje nepoželjno u liječenju dijabetesa. Osim toga, eksperimentalna istraživanja S. N. Molchanova u odmaralištu Essentuki i G. A. Smirnova (Centralni institut za balneologiju) pokazala su da se proces pretvaranja glukoze u glikogen značajno usporava, kako unutarnjom tako i vanjskom upotrebom visoko koncentriranih radonskih voda, kao rezultat toga. dolazi do iscrpljivanja jetre glikogenom, dok njeno obogaćivanje masnoćama. Voda s malim sadržajem radona treba smatrati vrlo korisnom u liječenju pratećih bolesti, posebno mišićno-koštanog sistema.

Blato terapija za pacijente sa dijabetesom koristi se kod popratnih bolesti, na primjer, za lezije mišićno-koštanog sustava i perifernog živčanog sustava, za ginekološke poremećaje, bolesti gastrointestinalnog trakta. Neki znanstvenici (S. M. Leites) vjeruju da primjena blata primijenjena na leđa, odnosno projekciju gušterače, može uzrokovati vazodilatacijski refleks, tj. Poboljšanje cirkulacije krvi u gušterači i time poboljšanje oksidativnih procesa u njoj koji pridonose stvaranju aktivne disulfidne grupe u molekuli inzulina.

Iskustvo u liječenju dijabetesa u banjama pokazuje da nije bilo negativnog utjecaja blata na metabolizam ugljikohidrata. Od oblika postupaka blata, aplikacije se najviše primjenjuju. Njihova veličina, trajanje i intervali između njih ovise o karakteristikama svakog pacijenta, njegove reakcije na ovaj postupak, ali kao i kod kupki s mineralnom vodom, treba izbjegavati previše hladne i tople postupke.

Klima Najbolja klima za liječenje pacijenata s dijabetesom smatra se umjereno toplom - štedljivom i ne izazivajući pretjeranu iritaciju. Od oblika klimatoterapije najčešće se šeću svježim zrakom, zračnim i sunčanim kupkama. Međutim, njihovom imenovanju treba pristupiti s većim oprezom, budući da s povredama kardiovaskularnog sustava ili u procesu tuberkuloze nisu naznačeni. Također je potrebno voditi računa o stanju živčanog sustava i dobnim osobinama pacijenta, ali čak i u onim slučajevima kada je indicirano sunčanje, pregrijavanje, a samim tim i dugotrajno kupanje, ne bi trebalo dopustiti, jer to dovodi do poremećaja metabolizma.

Fizikalna terapija za pacijente s blagim do umjerenim dijabetesom je dobra terapijska mjera, koja se sastoji od jutarnje higijenske i medicinske gimnastike, hodanja (to uključuje odlaske na izvore, do zgrada za liječenje), zdravstvenog puta, raznih vanjskih igara (gradova, odbojke), masaže. Kao i kod imenovanja bilo kojeg postupka koji se koristi u složenom liječenju dijabetesa u odmaralištima, imenovanje terapeutske fizičke kulture treba izvršiti uzimajući u obzir karakteristike pacijenta, težinu bolesti. Dakle, kod težih oblika bolesti ne može se preporučiti nijedna vrsta medicinske fizičke kulture, jer sve vrste tjelesnih napora kod takvih bolesnika prate još veće poremećaje metabolizma što pogoršava već postojeću iscrpljenost.

U blagom i umjerenom dijabetesu dobro su odabrane vježbe, ali čak i u tim slučajevima treba uzeti u obzir starost, prisustvo popratnih bolesti, stanje kardiovaskularnog sustava, tjelesnu spremnost pacijenta i njegove druge pojedinačne karakteristike. Ni u kojem slučaju ne biste trebali preopterećivati ​​pacijente - sve vrste vježbi, igara, šetnje ne bi smjele prelaziti 25-30 minuta. V. N. Moshkov preporučuje građenje vježbi kako slijedi: vježbe stajanja - od 3 do 6 minuta, vježbe na gimnastičkom zidu - od 5 do 8 minuta, vježbe s voljnom napetošću i izmjene s gimnastikom - 5 minuta, vježbe disanja - 2 minute.

Ispravno dozirana fizička kultura pomaže poboljšanju metabolizma i, prije svega, oksidacijskih procesa u tijelu. Povećava se iskorištavanje šećera (K. I. Omelyants i dr.), Postupci resinteze tvari koje određuju energetske rezerve u tijelu (glikogen, makroergični fosforni spojevi) povećavaju se. To je osnova korisnih učinaka fizičke kulture u liječenju bolesnika s dijabetesom.

Fizioterapija. U slučajevima kada se prirodni odmarališta iz nekog razloga ne mogu koristiti za lečenje dijabetesa, koriste se fizioterapija koja su jedan od faktora složenog lečenja. Najčešća sredstva u ovom slučaju su hidroterapija, elektroterapija, fototerapija. Ali svi se oni uglavnom koriste u liječenju popratnih bolesti koje se, kao što znate, često javljaju kod dijabetesa i propisuju se, kao i svaki postupak, u strogoj ovisnosti o stanju pacijenta. Posebna pažnja pri imenovanju postupaka treba biti usredotočena na stanje metabolizma ugljikohidrata, uzimajući u obzir šećer u krvi i mokraću. Ako propisani postupak dovede do barem blagog pogoršanja procesa bolesti, treba ga otkazati.

Za vrijeme vodenih postupaka potrebno je pridržavati se općeg pravila - koristite postupke s ravnodušnom temperaturom, izbjegavajući i hladnu i vruću, koja može uzrokovati pogoršanje uslijed oštre promjene razine metaboličkih procesa.

Terapijska ishrana. Liječenje šećerne bolesti u odmaralištima zahtijeva pravilno organiziranu medicinsku prehranu koja se trenutno zasniva na potpuno različitim (novim) principima koje su razvili i iznijeli brojni autori Porges, Adlersberg, S. G. Genes, Reznitskaya i drugi. Smatra se da je potrebno povećati količinu ugljikohidrata u prehrani dijabetičara.

Zagovornici stare metode liječenja smatrali su da je potrebno normalizirati šećer u krvi i urin, vodeći malo računa o općem stanju pacijenta, njegovom učinku i u osnovi su ga smanjili na dijetsku terapiju. Pacijente su godinama držali na dijetama koje sadrže neznatnu količinu ugljikohidrata. Ovom metodom liječenja bilo je moguće postići smanjenje šećera u krvi i njegov nestanak u urinu, ali vrlo često po cijenu ekstremne iscrpljenosti. Dugotrajna opažanja S. G. Genesa i njegovih kolega pokazala su da se dobri rezultati mogu postići ako se težište liječenja bolesnika s dijabetesom prebaci s dijetalne terapije na inzulinsku terapiju s normalnom hranom, ali je nužna racionalna raspodjela oboje tijekom dana.

U uslovima lječilišta potrebno je voditi računa o stupnju balneološkog i fizičkog opterećenja pacijenta, njegovoj dobi, težini, profesiji. Bolesniku s prekomjernom težinom propisana je hrana sa smanjenom kalorijom (ovisno o stupnju gojaznosti), s deficitom težine, preporučuje se pojačana prehrana bez prekomjernog hranjenja. Da bi se izračunali pacijentovi energetski troškovi u odmaralištima, mogu se koristiti norme koje je razvio Institut za ishranu Akademije medicinskih nauka SSSR-a uz obavezno razmatranje specifičnosti režima sanatorija.

Količina ugljikohidrata u prehrani ovisi o stanju pacijenta, obliku i težini bolesti, dozi inzulina itd. Kod pretilosti ugljikohidrati ne bi trebali sadržavati više od 200 g, a za bolesnike sa sklonošću ketozi i jakom iscrpljenju mogu se povećati na 500 g. Uz sve oblike dijabetesa treba izbjegavati ugljikohidrate koji se brzo apsorbiraju: šećer, džem, med itd. Bolje je propisati hranu koja uključuje složene ugljikohidrate poput škroba, inzulina, koja se nalaze u brašnom i povrtnim jelima. Višak ugljikohidrata u hrani može dovesti, kao i njihov nedostatak, do nepoželjnih pojava, povećani sadržaj ugljikohidrata vodi, kao što znate, do hiperglikemije, a ako sadržaj šećera prelazi 250-300 mg, neprestano dolazi do iritacije otočnog aparata. Poremećena bubrežna funkcija, metabolizam vode.

Pored glavnih hranjivih sastojaka, pacijentova hrana treba biti obogaćena vitaminima, posebno vitaminima B i C, stoga je korisno uvesti jela poput različitih mliječnih proizvoda, jaja, maslaca, povrća, pića od kvasca, voća itd. Vrlo je važno da se pridržavate pravilnog kuhanja što pomaže u očuvanju vitamina. Ispitna tablica propisana je pacijentima po dolasku u odmaralište kako bi se otkrila njihova tolerancija na šećer i koristi se kao tablica za liječenje bez upotrebe inzulina za pacijente s blagim ne progresivnim oblikom dijabetesa. Pacijenti s pretilošću 2-3 stupnja smanjuju se kalorično na 1850 kalorija zbog ugljikohidrata (200 g). Pored toga, uz gojaznost korisno je zamijeniti dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata s dijetom bogatom mastima (bjelančevinama 100 g, ugljikohidratima 200 g, masnoćama 125 g, kalorijama 2000), kako bi se ostatak ostavio izolacijskom aparatu. Na svakoj od ovih dijeta pacijent može ostati 4-5 dana. Kada koristite takvu dijetu u kombinaciji sa danima koji poste, debeli pacijenti gube na težini, osjećaju se bolje, hiperglikemija i glukozurija se smanjuju bez upotrebe inzulina.

Dijeta br. 9 koristi se u liječenju bolesnika sa blagim i umjerenim dijabetesom. Ovom dijetom inzulin se ili ne koristi, ili se daje u maloj dozi. Budući da pacijenti dobivaju prilično značajne fizičke napore u odmaralištima zbog imenovanja terapeutske fizičke kulture, balneoterapije i klimatoterapije, dijeta se može donekle proširiti. Dijeta br. 9a propisana je bolesnicima sa umjerenom i teškom šećernom bolešću s acidozom, jakim iscrpljivanjem, trudnoćom, istim teškim bolestima (tuberkuloza, operacija) i dijabetesom u djetinjstvu i adolescenciji. Ova dijeta se od opće tablice (br. 15) razlikuje samo po tome što ne sadrži hranu koja sadrži lako apsorbirane šećere.

U liječenju dijabetesa koriste se i posni dani kada pacijent prima jela od voća i povrća, što pomaže smanjenju tjelesne težine kod pretilih pacijenata, smanjuje hiperglikemiju i glukozuriju. U liječenju dijabetesa pravilna raspodjela hrane tokom dana - mora odgovarati raspodjeli inzulina. Bolje je ako najveći dio ugljikohidrata primaju prvi doručak - u 8-9 ujutro, a potom i na ručak u 3-4 sata, što eliminira mogućnost hipoglikemije u večernjim i noćnim satima. U drugom doručku (11-12 sati) i večeri (7-8 sati), inzulin se ne daje. Ako se inzulin daje 3 puta, tada ugljikohidrate treba ravnomjerno rasporediti između doručka, ručka i večere.

Inzulin se treba davati samo u količinama koje nedostaju u tijelu, jer nedostatak inzulina može uzrokovati povećanje funkcije izolacijskog aparata, što može dovesti do njegovog iscrpljivanja, višak inzulina može dovesti do atrofije otočnog tkiva od neaktivnosti. Pokazatelj dovoljnosti davanja inzulina je odsutnost hipoglikemijskih pojava, glikemijska krivulja koja se približava normalnoj i odsutnost ili mala količina šećera u urinu.

Količina inzulina koja se daje ovisi o težini bolesti i kalorijskom sadržaju prehrane. Ako pacijentova prehrana s blagim do umjerenim dijabetesom sklonom ugljikohidratima s pretilošću sadrži 200 g, a sadržaj kalorija ne prelazi 1800, daje se prosječno 45 jedinica inzulina. Kod težih oblika bolesti, uz porast sadržaja ugljikohidrata i ukupne kalorijske prehrane, doza inzulina povećava se na 56 jedinica s kalorijskim sadržajem od 3500 kalorija i s udjelom ugljikohidrata do 500 g (S. G. Genes).

Kao rezultat složenih tretmana u odmaralištima kod pacijenata sa šećernom bolešću, regulatorni i kompenzacijski mehanizmi jačaju u većoj ili manjoj mjeri ovisno o stanju organizma. Hiperglikemija i glukozurija opadaju, ketonurija nestaje, povećava se tolerancija na šećer i hrana se bolje apsorbira. Kod iscrpljenih bolesnika povećava se težina, a kod pretilih bolesnika smanjuje se zbog pravilno odabranih terapijskih mjera, međutim, istrajnost dobivenih rezultata uvelike ovisi o tome koliko strogo pacijent održava propisani režim.

Uspjeh liječenja u odmaralištima u velikoj mjeri ovisi o tome koliko je dobro proveden sanatorijsko-odmarački izbor pacijenata. Pacijenti s blagim do umjerenim dijabetesom reagiraju bolje na liječenje.

Izbor pacijenata. Svaki pacijent koji boluje od dijabetesa treba pomno nadzirati, čija je svrha utvrđivanje tolerancije na ugljikohidrate. Također je potrebno obratiti pažnju na stadijum bolesti. Dalekosežni slučajevi (teški dijabetes sa sklonošću acidozi) nisu indicirani za spa tretman. Što se tiče izbora sezone, uz pravilno organiziran tretman, uspjeh se može postići u bilo koje doba godine ako osnovna bolest nije opterećena patnjom mišićno-koštanog sustava i živčanog sustava (artritis, neuritis itd.). U takvim slučajevima tretman je najbolje izvesti u proljeće i ljeto.

Izbor odmarališta ograničen je, s jedne strane, kvalitetom medicinske njege i postavljanjem medicinske ishrane u određenom odmaralištu, a s druge, stanjem pacijenta. Essentuki i Borjomi su indicirani za kombinaciju dijabetes melitusa i gojaznosti, gihta, dijateze mokraćne kiseline, bolesti jetre i žučnih kanala. Za bolesnike koji također pate od bolesti bubrega, ali s dovoljno funkcionalnih sposobnosti, indicirano je liječenje u Železnovodsku. Južna obala Krima može se odabrati za oblike komplicirane plućnom tuberkulozom u fazama naznačenim za liječenje na Krimu u ne vrućim mjesecima. Koriste se i ostala lokalna odmarališta s pravilnom prehranom.

Indikacije i kontraindikacije za spa tretman

Indikacije: 1) blagi dijabetes, 2) dijabetes s pretilošću, 3) umjereni dijabetes, 4) kombinacija dijabetesa s gihtom i artritisom, 5) kombinacija s holecistepatijom i gastrointestinalnim bolestima, 6) kombinacija s neurotičnim pojavama (neuritis, radikulitis itd.).

Kontraindikacije: 1) teški dijabetes s acidozom i sklonost komi, 2) kombinacije s teškim parenhimom bubrežne bolesti.

U djetinjstvu i adolescenciji dijabetes je izuzetno težak, pa je slanje djece u sanatorijume moguće samo ako postoje oblici gušterače i pod uvjetom da su briga i klinički nadzor specijalista (pedijatara) pravilno organizirani. Promatranja napravljena u odmaralištu Essentuki (A. K. Slyusareva) pokazala su da sveobuhvatni spa tretman djece sa šećernom bolešću, posebno piju mineralne vode (Essentuki br. 17 i 4) ima blagotvoran utjecaj na njihovo opće stanje, doprinosi fizički razvoj djeteta.

Pozdrav svima! Povezao Lebedev Dilyara, endokrinolog, autor bloga Saxarvnorme.ru

Kalendar je ljeto, mada se ove godine to ne vidi na ulici. A ta činjenica još više motivira za odlazak na toplija mjesta, bliže suncu, moru i snježnobijelom pijesku.

Međutim, postavlja se pitanje mogućnosti takvog odmora na moru za osobe s dijabetesom tipa 1. Na šta obratiti pažnju, koje opasnosti vas očekuju, šta ponijeti sa sobom na put i druga pitanja.

Moram odmah reći da takav odmor uopće nije kontraindiciran kod dijabetes melitusa, samo trebate biti pažljiviji prema sebi.

Kao i zdrava osoba, i osoba s dijabetesom leži u odmoru: termičko i solarno pregrijavanje, opekotine na koži, opasnosti od vode. Sigurnosne taktike djeluju isto za sve.

Mnogo je hitnije pitanje o inzulinu, dozama i drugim pitanjima koja su izravno povezana sa dijabetesom.

Insulin je proteinska supstanca koja denaturira (koagulira) kada je izložena visokim temperaturama.

Stoga se na odmoru mora voditi računa da se najvažniji lijek u životu slatke osobe sigurno sakrije od pretjerane vrućine i direktnog sunca.

Rješenje će biti kupnja posebnih prekrivača i termo vrećica koje će održavati optimalnu temperaturu unutra hlađenjem olovke hormonom.

Ali čak i ako se nalazite u takvoj torbi ili slučaju, morate se sakriti od direktne sunčeve svjetlosti. Na dno torbe za plažu stavili smo futrolu s ručicama za šprice i prekrili je odjećom ili ručnikom. Stvara se dodatni međuspremnik.

Sve zalihe inzulina moraju se čuvati u hladnjači na vratima. Provjerite da nema kontakta s elementima za zamrzavanje. Za inzulin su i vrućina i mraz pogubni.

Na putovanju uvek uzimajte mesečnu zalihu inzulina. Prilikom letanja, odložite zalihe između odjeće u debljini kofera ili ih uzmite u ručnu prtljagu.

Zbog pomicanja bliže ekvatora, potreba za dozama može pasti. Stoga, ne zaboravite snimiti pristojnu količinu test traka, morat ćete to vrlo često mjeriti.

Sreća za one koji imaju nadzor glukoze. Ovdje će vam biti potrebno manje traka, ali ne zaboravite uzeti zalihu senzora.

Na temelju prvog odlomka morate biti pripremljeni za epizode hipoglikemije i stoga u slučaju nužde čuvati tablete ili gelove s glukozom, bunarima ili sokovima. Preporučljivo je pronaći upakirane sokove u hotelu, jer se navodno svježe cijeđeni sokovi besramno razrjeđuju vodom, a nećete znati koliko ugljikohidrata ćete piti.

Ne preporučujem odlazak na more na posao s bolusom inzulina. Vodni postupci su prilično veliko opterećenje i mogu razgraditi šećer u najneprikladnijem trenutku, kada ste daleko od obale, a u morskoj vodi ima samo soli)))

U tom slučaju je bolje pričekati vrhunac inzulina ili jesti dodatne ugljikohidrate. Bolje je usitniti višak nego čekati spasioce kada se počnete utopiti s malo šećera.

Budite oprezni s alkoholom! Imajte na umu da se rizik od hipoglikemije noću povećava.

termalna futrola ili termo vrećica za zaštitu inzulina od zagrijavanja

sobni termometar za mjerenje temperature u hladnjaku u sobi i unutar termalnog kućišta

Spike mjerač glukoze

zaliha igala za olovke za brizgalice i lanceta za piercer

baterije za merač i balans

urin test trake za šećer i aceton (u slučaju dekompenzacije i ketoacidoze)

Lijekovi za česte bolesti na godišnjem odmoru (podvucite po potrebi):

antipiretik (Nurofen i / ili paracetamol)

antivirusni (Kagocel, Anaferon, itd.)

vrećice za pranje nosa s morskom soli (dupin)

sredstva za liječenje usne šupljine (Malavit)

crevni sorbenti (polisorb ili smekta)

protiv dijareje (Loperamid ili Imodium)

enzimski pripravci (Creon)

bakterijski pripravci (Maxilac ili Primadofilus)

antialergijska (Zirtek, Advantan krema)

lijekovi za srce (validol, nitroglicerin itd.)

lijekovi za postojeće hronične bolesti

Hoće li biti problema na carinskoj kontroli?

Radi mira, ponesite potvrdu svog endokrinologa da vam je dijagnosticiran dijabetes melitus i da vam trebaju injekcije inzulina. Ovom potvrdom treba ovjeriti sve službene plombe koje se nalaze samo u klinici.

Senzori za praćenje na ljudskom tijelu sigurno prolaze kroz detektor metala na aerodromu. Bolje je da ne donosite prijemnike i čitače kroz njih, već da ih stavite u zasebnu ladicu, mada smo prošli kroz rendgen i sve je bilo u redu.

Kako se dijabetes ponaša u avionu?

Niko vam neće reći kako će se šećer ponašati u avionu nekoliko kilometara od zemlje. Svaki je organizam jedinstven i svaki ima svoj dijabetes.

Ako morate dugo letjeti, 8-10 sati, tada budite spremni da će u stacionarnom stanju biti potrebna doza inzulina.

Dobro se odmarajte i živopisni dojmovi!

S toplinom i pažnjom endokrinolog Lebedev Dilyara

Dijabetes i prehlada

Prohladno vrijeme nije najbolji period ni za koga, čak ni za zdravu osobu. Osobe s dijabetesom posebno su osjetljive na učinke hladnih zračnih masa. U organizmu se dešavaju slijedeći patološki procesi:

  • smanjuje se imunitet, što je posebno opasno od početno niske pozadine zbog dijabetesa,
  • fizička aktivnost opada, a to izaziva smanjenje iskorištavanja glukoze u tkivima,
  • protok krvi oštro se pogoršava, posebno u donjim ekstremitetima,
  • teško je kontrolisati nivo šećera, jer su pogrešne vrednosti moguće zbog hladnih ruku,
  • rizik od depresije naglo raste, što je izuzetno opasno za pacijenta koji boluje od dijabetesa.

Zbog smanjenog imuniteta, prehlade se lako pridružuju, što brzo dovodi do hiperglikemije. Tome doprinosi i slaba fizička aktivnost. Budući da mjerači glukoze u krvi često pokazuju netačna očitanja, teško je održavati optimalnu dozu inzulina.

Međutim, i pored složenosti situacije, postoje alati koji će vam pomoći u rješavanju prehlade. Pacijentima sa dijabetesom mogu se preporučiti:

  • izbegavajte zagušenja i uzimajte ekstrakt ehinacee da biste sprečili prehlade,
  • ne propustite cijepljenje prema nacionalnom kalendaru,
  • potrebna je dnevna dozirana fizička aktivnost,
  • redovno pratiti nivo glukoze u medicinskim ustanovama i upoređivati ​​sa pokazateljima glukometra,
  • sprečiti zamrzavanje inzulina,
  • poželjno je povećati seksualnu aktivnost - to ne samo da će dobiti ugodne emocije, već i poboljšati iskorištenje glukoze,
  • šetati sunčanim danima, što će vam pomoći u borbi protiv depresije,
  • posebnu pažnju posvetite toplini ruku i nogu - koristite rukavice i odgovarajuću obuću za sezonu.

Jednostavne preporuke pomoći će vam da preživite hladno vrijeme, a radost u komunikaciji s voljenim osobama zaustavit će depresiju.

Uticaj atmosferskog pritiska i padavina na dijabetičare

Razlike u atmosferskom pritisku, kiši, vjetru i snijegu prilično su neugodna pratnja u bilo koje doba godine. Padavine dovode do hipotermije, pa postoji rizik od povećanja šećera zbog slabe aktivnosti. Zato je čak i dok ste kod kuće, važno ne prekinuti fizički trening, koji će poboljšati metabolizam. Ako kiša nije jaka, onda polusatna šetnja pod suncobranom i u toploj odjeći uopće neće naštetiti. No noge uvijek trebaju ostati suhe, jer su žile vrlo ranjivo mjesto kod dijabetesa.

Situacija sa padom atmosferskog pritiska je još gora. Zastoje nastaju zbog zgrušavanja krvi u žilama mozga, stoga se povećava rizik od moždanih udara. Važno je kontrolirati krvni tlak koji treba biti na razini ne većoj od 140/90. Obavezno ponesite lijekove za smanjenje krvi u slučaju porasta krvnog pritiska. U slučaju bilo kakvih odstupanja u zdravstvenom stanju, morate odmah potražiti medicinsku pomoć.

Pogledajte video: Kako nastaje Šečerna bolest?! Nivo šečera u krvi, Insulin, Dijabetes. . (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar