Olivier za dijabetes tipa 2 - 2 recepta

Uprkos strogim ograničenjima prehrane, sasvim je moguće pripremiti ukusna blagdanska jela za dijabetičare. Postoji ogroman broj recepata kojima možete ugoditi sebi i voljenima na odmoru. Kako se ne biste brinuli zbog porasta glukoze u krvi i uživali u društvu, izbornik za dijabetes tipa 2 treba da se sastoji od biljne hrane za 50% i isključuje masnu, vrlo slatku i slanu hranu.

VAŽNO DA ZNATE! Čak se i napredni dijabetes može izliječiti kod kuće, bez operacije ili u bolnicama. Samo pročitajte što kaže Marina Vladimirovna. pročitajte preporuku.

Značajke izbornog odmora za dijabetes

Prilikom sastavljanja prazničnog menija za dijabetičare morate uzeti u obzir sadržaj kalorija, GI i sadržaj hranjivih sastojaka: proizvodi ugljikohidrata moraju prevladavati.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i karcinomi! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

Prednost imaju morski plodovi, perad i hrana koja sadrži velike količine vlakana. Povrće, voće, zelje i integralni kruh su sjajni za to. U ovom slučaju potrebno je isključiti slatkiše, kobasice, svinjetinu, masnu kiselu pavlaku i majoneze. Maslac zamenite maslinom. Najveća količina hranjivih sastojaka nalazi se u jelima na pari, pirjanim u sporenoj šporet ili pečenih u pećnici.

Piletina sa gljivama

Punjene pilići ukrasit će božićnu gozbu. Priprema svečanog jela u sljedećem slijedu:

  1. Operite 2 piletine i prokuhajte.
  2. Skuhajte 250 g gljive kamenica, isečeno na male kockice.
  3. Gljive stavite u šerpu, dodajte 45 g putera, 75 ml vrhnja 10%, začini. Promiješajte sastojke i pirjajte na laganoj vatri 15 minuta.
  4. Piletina punjena gljivama i stavite u rernu. Poslužite toplo, ukrašeno sjeckanim začinskim biljem.
Vratite se na sadržaj

Zec sa povrćem

Za večeru možete kuhati pirjani kunić. Da biste to učinili, operite, narežite i pržite 300 g mesa u rerni u 10-15 minuta. U zdjelu sitno nasjeckajte 60 g mrkve i 2 luka, blitvu i bacite. Nakon 5 minuta dodajte 1,5 kašike žlice. l brašno, 300 g nasjeckanog svježeg paradajza, začinsko bilje i začini. Nakon temeljitog miješanja sastojaka, sipajte 1 kašika. vode, dodajte začine i uključite način "pirjanja" 1 sat. Prije posluživanja, ukrasite zelenilom i kremom sa malo masti.

Salata od škampa

Originalni dodatak svečanom stolu za Novu godinu biće salata od škampa. Da biste to učinili, skuhajte kozice i očistite. Dodajte na kockice povrće i jaja, zeleni grašak, vrhnje i začine. Sastojke temeljno izmiješajte, stavite u posudu za salatu, ukrasite biljem i začinite limunovim sokom. Proporcije proizvoda su navedene u tabeli:

Domaća majoneza

Dijabetičarima je zabranjeno kupovati majonezu zbog njegovog sastava. Međutim, ako trebate začiniti salatu, umak možete napraviti i sami. Stavite 2 žumanjka u suhu plastičnu posudu, dodajte prstohvat soli i ½ kašike žlice. senf. Uključite mikser na minimalnoj brzini i polako sipajte 2 kašike žlice. limunov sok, a zatim maslinovo ulje dok se ne formira homogena masa.

Umak od peradi

Pečeni puretina ili piletina možete začiniti sosom prema sledećem receptu:

  1. U blender stavite 50 g jogurta s malo masnoće i kisele pavlake, 2 kašike. l svježi sok od limuna, 2 režnja češnjaka, 10 g peršuna, ¼ žličice. curryja i prstohvat soli.
  2. Brušite sve komponente. Čuvati u frižideru ne više od 3 dana.
Vratite se na sadržaj

Narandžasti čizkejk sa sušenim marelicama

Za pravljenje sira, trebat će vam:

  • slatki kolači koji sadrže vlakna - 175 g,
  • puter - 50 g,
  • skuti sir s malo masnoće - 500 g,
  • fruktoza - 70 g
  • jaja - 2 kom.,
  • suhe marelice - 150 g,
  • sok i slatkoću naranče.

Pekač podmažite uljem, uključite pećnicu na 150 C. Pečene kekse isecite, otopite puter u vodenoj kupelji, pomiješajte sastojke i temeljito ispecite u kalupu, pecite 10 minuta. Dobro izmiješajte jaja, fruktozu i posni sir. Suhe marelice kuhajte sokom i koricom naranče 5 minuta do jednolične konzistencije, a zatim dodajte sir. Dobivenu smjesu stavite na kolačiće i pecite još 40 minuta. Nakon isključivanja ostavite u otvorenoj pećnici sat vremena. Ohlađeno isecite.

Marmelada od hibiskusa

Blagdansku trpezu djeteta ovisnog o inzulinu možete ukrasiti korisnom marmeladom od hibiskusa:

  1. Sipati 5 kašika. l variva čaja 1 kašika. kipuće vode i ostaviti preko noći.
  2. Sipajte 30 g želatine u tanjir, sipajte malu količinu vode.
  3. Čaj procijedite u loncu, stavite na vatru.
  4. Nakon vrenja sipati u želatinu, dodati dnevnu količinu fruktoze i mešati smešu do jednolike konzistencije.
  5. Procijedite sirup kroz gazu i sipajte u silikonske kalupe, prethodno prekrite ljepljivim filmom.
  6. U hladnjaku 3 sata.
Vratite se na sadržaj

Pirjana kruška

Izvrsna poslastica za praznike bit će pirjana kruška. Unatoč činjenici da je voće slatko, GI proizvoda je 50 jedinica, a to je dozvoljeno za dijabetičare tipa 2. Za pripremu deserta ogulite 4 kruške, stavite ih u gulaš. Dodajte 30 ml maslinovog ulja, ½ kašike. svježe iscijeđen sok od naranče, 1/8 žlice. l cimet i đumbir, te sastojke lagano izmiješajte. Posudu zatvorite poklopcem i kuhajte na laganoj vatri 2 sata.

Da li je dozvoljen alkohol?

Alkoholna pića su visoka kalorija i snižavaju nivo glukoze u krvi ispod prihvatljivih standarda, jer alkohol kategorički ne preporučuje dijabetes.

Međutim, to ne znači da mora biti isključeno: neće se dogoditi ništa loše ako dijabetičar sebi omogući da udovolji ukusnom piću na odmoru. Glavna stvar u ovom slučaju je strogo poštivanje normi. Jaka pića mogu se konzumirati do 100 ml, suha vina - do 250 ml. Istovremeno, u grickalicama bi trebali prevladavati ugljikohidrati. Zbog velike količine šećera, nutricionisti savjetuju pijenje šampanjca, desertnih vina i likera.

Olivije salata za dijabetes tipa 2

Dimljene i kuhane kobasice proizvodi su sumnjivog sastava. Osim toga, salati dodaju masnoću. Zbog toga je bolje zamijeniti ih mršavim mesom. Govedina je savršena.

Sastojci

  • 200 gr. goveđa salata
  • 3 krompira
  • 1 krastavac,
  • 2 jaja
  • zeleni luk, kopar,
  • 1 kašika prirodnog jogurta.

Kuhanje:

  1. Skuhajte krompir i jaja. Ostavite ih da se ohlade, očiste. Isečene na male kockice.
  2. Skuhajte govedinu. Ohladite i isecite na srednje kockice.
  3. Krastavce narezati na kockice.
  4. Sve ove sastojke pomiješajte sa sitno sjeckanim zelenilom.
  5. Začinite prirodnim jogurtom.

Olivier s pilećim grudima

Druga opcija za salatu može se dobiti ako koristite pileći file. U salatu dodajte samo bijelo meso - njen glikemijski indeks pogodan je za dijabetičare. U suprotnom, komponente ostaju nepromijenjene.

Sastojci

  • pileća prsa
  • zeleni grašak
  • 3 krompira
  • 1 krastavac,
  • 2 jaja
  • zelje
  • nemasna pavlaka.

Kuhanje:

  1. Zagrijte dojku, uklonite kožu s nje, oslobođen od kostiju. Isečene na srednje kockice.
  2. Skuhajte krompir i jaja. Ogulite, narežite na kockice.
  3. Krastavce narezati na kockice.
  4. Zeleno nasjeckajte.
  5. Pomiješajte sve sastojke i začinite kašikom kisele pavlake.

Ako štetne proizvode zamijenite korisnim analogima, možete čak i kuhati jela koja na prvi pogled nisu prikladna za dijabetičare.

Meni za dijabetičare tipa 1

Prilikom oblikovanja prehrane kod osobe koja ima prvu vrstu dijabetesa uzima se u obzir maksimalna stabilizacija količine šećera iz konzumiranih proizvoda. Pomoć u zakazivanju dijeta može se dobiti od endokrinologa, koji će vam definitivno reći što i u kojim količinama trebate koristiti svakodnevno. Glavna stvar koja se uzima u obzir pri formiranju jelovnika je glikemijski indeks svakog proizvoda.

Glikemijski indeks (GI) pokazatelj je učinka proizvoda na količinu glukoze u tijelu. Na drugi način, GI jasno govori koliko ugljikohidrata ima u hrani. Budući da je dijabetičarima prve vrste bolesti propisana dijeta s malo ugljikohidrata, izuzetno je potrebno provjeriti ove pokazatelje. GI je podeljen u tri glavne grupe:

  • Do 49 jedinica (proizvodi iz glavnog menija).
  • Do 69 jedinica (ne više od dva puta svakih 7 dana).
  • Od 70 jedinica (proizvodi koji povećavaju šećer, odnosno zabranjeni su za upotrebu dijabetičarima).

Važno je zapamtiti da se pri toplinskoj obradi u pojedinim jelima ili proizvodima digne GI (mrkva, repa). U ovom slučaju možete jesti sirovu hranu, ali ne kuhanu.

Isto vrijedi i za voće s bobicama. Oni kojima je dozvoljen dijabetes veoma su korisni u svom sirovom obliku. Ako ih koristite u obliku svježe cijeđenog soka, tada će oni biti opasni za dijabetičare, jer ako se pritisne, proizvod gubi vlakna i nivo glukoze raste.

Prilikom izračunavanja dijeta potrebno je obratiti pažnju na broj kalorija u hrani, jer neki proizvodi koji imaju GI od 0U ne sadrže glukozu i smatraju se neprihvatljivim za dijabetičare (biljna ulja, mast).

Osnovna pravila ishrane i kuhanja kod prve vrste dijabetesa:

  • Treba jesti češće, dok u malim porcijama (5-6 puta).
  • Pijte najmanje dvije litre tečnosti dnevno.
  • Izbacite visokokaloričnu hranu jer sadrži puno holesterola, što dovodi do povećanja kilograma.
  • Možete kuhati samo na pari, u mikrovalnoj, u pećnici. Također je dozvoljeno jesti kuhanu, pirjanu i prženu hranu bez ulja. Jedan od najsigurnijih načina kuhanja dijabetičara je korištenje dvostrukog bojlera.

Prilikom pisanja dijeta za mesec dana, potrebno je uzeti u obzir da svakoga dana čovek treba da jede povrće, mlečne proizvode, voće, ribu, meso.

Prilikom sastavljanja jelovnika za tjedan dana, potrebno je da obojite listu jela za sljedeća jela:

  • Prvi doručak.
  • Drugi doručak.
  • Snack.
  • Prva večera.
  • Druga večera.

Izborni meni za osobu koja zavisi od insulina može biti sledeći:

  • 1. doručak (skute palačinke od sira s malo masti i bez šećera, zeleni čaj i kriška limuna). 2. doručak (zobena kaša kuhana u vodi, suve šljive i suhe marelice, čaj). Ručak (borsch kuhani bez repe, heljda i salata od povrća). Grickalica (žele ili komad raženog hljeba). 1. večera (variva od povrća, riba pečena u foliji). Druga večera (čaša jogurta ili kefir). Ako je sastavljena dijeta za tjedan dana ili odmah za nekoliko dana, tada treba imati na umu da ona treba biti što raznolika, tako da osoba nema želju jesti bezvrijednu hranu. Prvi doručak možete razrijediti pečenim jabukama sa medom, sirom, dozvoljenim voćem ili bobicama, slabom kafom.
  • Za 2. doručak možete jesti omlet (koji sadrži samo jedno jaje i dodatne bjelančevine, jer žumance sadrži puno holesterola), ječam kašu, jetrenu pljeskavicu, goveđi jezik (kuhan).
  • Kao sorta za ručak dozvoljeno je kuhati ječam, parne riblje kotlete, grašak juhu, tjesteninu (napravljene od tvrdih sorti), juhu od povrća.
  • Snack se može sastojati od sufta od sira, slabe kave, tofu sira, muffina bez šećera i čaja.
  • Za 1. večeru možete jesti pirjani kupus, pureće meso (kuhano), pareno povrće, heljdu.
  • Druga večera - pinjole, suhe marelice, crni čaj, domaći jogurt, kefir s niskim udjelom masti i ostali mliječni proizvodi.

Sredinom nedelje možete učiniti dan za istovar, u kojem će se povećati unos proteina, kako biste stabilizirali stanje. Važno je isključiti veliku količinu soli tokom kuhanja, jer ona nanosi veliki pritisak na bubrege.

Izbornik dijabetesa tipa 2

Druga vrsta dijabetesa pojavljuje se zbog poremećaja metabolizma koji utječu na unos glukoze. Uz to su ljudi koji imaju pretilost osjetljivi na ovu bolest, pa je pitanje pravilne prehrane s ovom dijagnozom izuzetno potrebno. Ako se uz pomoć pravilno dizajnirane prehrane pacijent izgubi višak kilograma, tada se smanjuje potreba za lijekovima koji smanjuju šećer.

Prehrambene smjernice za dijabetičare tipa 2 su sljedeće:

  • Potrebno je pažljivo proučiti sastav bilo kojeg proizvoda.
  • Pri kuvanju uklonite masnoće iz mesnih proizvoda, kao i obavezno uklonite kožu s ptica.
  • Jedite samo svježe povrće i voće.
  • Ne preporučuje se začinjavanje salata majonezom i kiselim vrhnjem, jer povrće gubi svojstva.
  • Hrana pripremljena pirjanjem, kuhanjem i pečenjem sigurna je za zdravlje. Zabranjeno je pržiti hranu, jer povećavaju holesterol.

Da biste se riješili suvišne težine kod dijabetesa, najbolje je stvoriti dnevni plan obroka, jesti samo u malim porcijama i uzimati grickalice kada dođe do gladi.

Dijeta koja se formira za svaki dan može sadržavati i dozvoljenu i zabranjenu hranu (u minimalnom iznosu). Zabranjeno je jesti peciva, kisela i dimljena jela, alkohol, soda, sušeno voće, brzo probavljive ugljikohidrate.

Kad računate dijetu za tjedan ili mjesec, ne zaboravite da su svi proizvodi koje trebate konzumirati poprilično raznoliki. Ljudi koji ne sjede na redovnom insulinu mogu imati otprilike sljedeći meni:

  • 1. doručak: integralni kruh, kuhano jaje, biserni ječam, povrtna salata, čaj bez šećera (zeleni), pečena ili svježa jabuka. Za doručak možete jesti i zobene pahuljice, kuniće meso (gulaš), sir, polloka, kafa (bez šećera), banane, skute i knedle.
  • 2. doručak: kolačići (nezaslađeni), čaj (bez šećera), banana. U prehranu možete dodati proteinski omlet, povrće salate, sok od paradajza, hleb.
  • Ručak se može sastojati od hleba, borschta (s piletinom), parnih kotleta, voćnih salata, voćnih napitaka iz bobica. Kako ne biste jeli istu hranu svakog dana, jelovnik za ručak tokom nedelje razrijedite pečenim krumpirom, povrtnom juhom, kompotom, mekinjama, kruhom od heljde, pilećom jetrom, pitu od jabuka.
  • Popodnevni zalogaj smatra se još jednim obaveznim obrokom. Često se u ovo vrijeme svakodnevno izmjenjuju salata od povrća, voća i bobica (breskve, lingonije, borovnice).
  • Za prvu večeru možete kuhati krumpir od jakne, kuhati ili pirjati ribu, kao desert, pojesti jabuku. Svakodnevnu večeru možete razrijediti sokom od rajčice, kuhanim mesom, heljdom, ječmom.
  • Za vrijeme druge večere, uobičajeno je koristiti fermentirane mliječne proizvode, nespretne kolačiće.

U svakom pojedinačnom slučaju dijeta i jelovnik su propisani odvojeno, stoga se obavezno konzultirajte s liječnikom.

9 tablica za dijabetičare tipa 2

Stručnjaci su razvili posebnu dijetu prema kojoj se sastavlja jelovnik broj 9. Njegove glavne karakteristike su sljedeće:

  • Nedostatak hrane sa visokim GI.
  • Jesti male obroke.
  • Redovni obroci na vreme.
  • Izuzetak su prženi, začinjeni, dimljeni, alkohol.
  • Kao šećer koristi se sorbitol ili ksilitol.
  • Hrana se kuha u rerni, pari.
  • U ishranu se dodaje dovoljna količina voća i povrća.

Uz takvu dijetu zabranjeno je konzumirati:

  • Juhe kuhane u mesnom juhu.
  • Pileća koža.
  • Majonez
  • Maslac.
  • Poluproizvodi.
  • Žumance.
  • Konzervativna hrana.
  • Slana hrana.

Zabranjeno je i brašno, alkohol, pekarski proizvodi. Unatoč velikom broju zabrana, ova dijeta je prilično raznolika i omogućava vam upotrebu poznate hrane. Glavno je pravilno ih pripremiti i kombinirati.

Jelovnik za dijabetično dijete

Način prehrane djece oboljele od dijabetesa treba tretirati što je pažljivije, jer ima niz vlastitih karakteristika i ovisi o starosti djeteta. Glavni cilj prehrane za dijabetes jeste održavanje razine šećera u normalnom položaju, spriječiti nagle promjene šećera, osigurati hranjive tvari i vitamine njegovom tijelu.

Osnovna pravila ishrane djeteta:

  • Hrana 6 puta dnevno.
  • Za svaki obrok predviđeno je određeno vrijeme koje ovisi o dozi inzulina.
  • Zabrana hrane koja može povećati šećer.
  • Dodavanje namirnica koje imaju dovoljno vlakana u vašoj ishrani.
  • Jedenje samo kuhane ili kuhane hrane.

Djeca koja još nemaju godinu dana trebaju konzumirati majčino mlijeko što je duže moguće. U tom slučaju dijetu mora pratiti majka. Najbolje je koristiti režim ishrane br. 9 koji je osmišljen za konzumiranje proteinske hrane i isključenje masnih i ugljenih hidrata. Ako dijete ne doji, mamac bi se trebao sastojati od povrća u pireu i žitarica bez mliječnih proizvoda.

Dijetu starije djece roditelji bi trebali što više kontrolirati. Da biste to učinili, bolje je voditi poseban dnevnik u kojem će biti propisan sadržaj kalorija proizvoda i popis hrane koju dijete pojede. Dnevna prehrana treba da sadrži 50% ugljikohidratne hrane, 20% proteina i 30% masti.

U 47. godini dijagnosticiran mi je dijabetes tipa 2. Za nekoliko tjedana stekao sam gotovo 15 kg. Stalni umor, pospanost, osjećaj slabosti, vid su počeli sjediti.

Kada sam navršio 55 godina, već sam se ubodao insulinom, sve je bilo jako loše. Bolest se nastavila razvijati, počeli su periodični napadaji, kola hitne pomoći doslovno su me vratila iz sljedećeg svijeta. Sve vrijeme sam mislila da će ovaj put biti posljednji.

Sve se promijenilo kada mi je kćer dozvolila da pročitam jedan članak na internetu. Ne možete zamisliti koliko sam joj zahvalan. Ovaj mi je članak pomogao da se potpuno riješim dijabetesa, navodno neizlječive bolesti. Posljednje 2 godine počeo sam se više seliti, u proljeće i ljeto svaki dan odlazim u zemlju, uzgajam rajčice i prodajem ih na tržištu. Moje tetke su iznenađene kako pratim sve, odakle dolazi toliko snage i energije, još uvijek neće vjerovati da imam 66 godina.

Ko želi živjeti dug, energičan život i zaboraviti zauvijek ovu strašnu bolest, uzmi pet minuta i pročita ovaj članak.

GI proizvodi za Olivier

GI je taj pokazatelj na koji se svi endokrinolozi oslanjaju prilikom izrade dijetalne terapije. Za drugi tip dijabetesa pravilna prehrana je glavna terapija. GI je digitalni pokazatelj učinka određenog prehrambenog proizvoda nakon njegove upotrebe na razinu glukoze u krvi.

Što je indeks niži, hrana je sigurnija. S oprezom treba pristupiti odabiru određenih proizvoda koji imaju GI nulte jedinice. Potrebno je obratiti pažnju na kalorični sadržaj hrane. Dakle, masnoća ima 0 jedinica, ali je kontraindicirana dijabetičarima bilo koje vrste, zbog visokog kaloričnog sadržaja i prisustva lošeg kolesterola.

Isto tako, s promjenom konzistencije voća i toplinskom obradom nekih povrća, GI se može povećati. Zabranjeno je praviti sokove od voća, pa tako oni gube vlakna, koja su odgovorna za ravnomjeran dotok glukoze u krv. Samo jedna čaša soka može za kratko vrijeme uzrokovati skok šećera od 4 mmol / L.

GI ima tri podjele ljestvice:

  • 0 - 50 PIECES - nizak indikator,
  • 50 - 69 PIECES - prosječno,
  • 70 jedinica i više - visoko.

Dijeta se sastoji od proizvoda s niskim GI, hrana s prosječnom vrijednošću je dopuštena u malim količinama i do tri puta tjedno da bi ih uključila u jelovnik.

Hrana sa visokim GI je zabranjena, može poslužiti kao prelaz dijabetesa tipa 2 u inzulinski ovisan tip ili izazvati hiperglikemiju.

Pogledajte video: Sugar: The Bitter Truth (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar