Skladištenje i transport inzulina

Skladištenje inzulina zahtijeva neka pravila koja pacijenti često zaboravljaju. U ovom kratkom članku ću vam reći koja pravila skladištenja inzulina su potrebna. Pozdrav, prijatelji! Čini se da vas je ovaj put križaljka naterala da dobro razmislite i nije bilo tako lako kao prošli put. Ali ništa, još uvijek imate vremena da se riješite prije 14. aprila.

Danas neću puno pisati, barem ću pokušati. Članak će biti posvećen inzulinama, i točnije njihovom skladištenju i prijevozu. Članak će biti koristan ne samo za pacijente s dijabetesom tipa 1 koji koriste samo inzulin, već i za bolesnike s dijabetesom tipa 2 koji se tek pripremaju ili su već prešli na injekcije inzulina.

Želim vas podsjetiti, dragi prijatelji, da je inzulin hormon proteinske prirode. A šta se događa s proteinom kada podvrgne dramatičnim promjenama temperature okoline? Svi ste opetovano kuhali ili pržili pileća jaja i promatrali šta se događa s bjelančevinom: ona se savija. Niske temperature imaju i negativan utjecaj na protein, u ovom slučaju se ne guši, ali njegova se struktura i dalje mijenja, iako ne tako primjetno.

Stoga je prvo pravilo skladištenja i transporta inzulina njihova zaštita od utjecaja naglih promjena temperature, kao i od visokih i niskih temperatura.

Zašto je važno pravilno skladištiti proizvod?

Moderni lijekovi proizvode lijekove na bazi hormona gušterače isključivo u obliku rastvora. Lijek se mora davati supkutano. U ovom slučaju je njegova aktivnost najveća.

Supstanca lijeka je prilično osjetljiva na faktore iz okruženja:

  • oštre fluktuacije temperature, njihove visoke stope,
  • smrzavanje
  • direktna sunčeva svjetlost.

Važno! Vremenom se dokazao negativan uticaj na rastvor vibracije, elektromagnetskog zračenja.

Ako se krše uslovi skladištenja inzulina, učinkovitost se smanjuje za nekoliko puta. Nemoguće je tačno reći koliko će supstanca izgubiti aktivnost. To može biti djelomičan ili apsolutni proces.

Na djelovanje okolišnih faktora inzulin životinjskog podrijetla smatra se najmanje osjetljivim, a analozi ljudskog inzulina, sa kratkim i ultra kratkim trajanjem djelovanja, smatraju se najosjetljivijim.

Kako čuvati lijek?

Skladištenje inzulina važno je mjesto u terapiji inzulinom, posebno tokom vruće sezone. Ljeti temperatura u kući i u ostalim sobama dostiže značajne brojke, zbog čega ljekovita otopina može biti inaktivirana nekoliko sati. Ako nema potrebnih uređaja, boca s lijekom se čuva na vratima hladnjaka. To ne samo da će zaštititi od visokih temperatura, već će spriječiti i prekomjernu hipotermiju.

Boca sa rastvorom koja se trenutno koristi može se čuvati kod kuće i izvan frižidera, ali pod sledećim uslovima:

  • temperatura u sobi nije viša od 25 stepeni,
  • ne držite se na prozoru (može biti izložen suncu)
  • ne skladištiti preko plinskog štednjaka,
  • Držite podalje od toplote i električnih uređaja.

Ako je otopina otvorena, može se koristiti 30 dana, pod uvjetom da datum isteka označen na boci dozvoljava. Čak i ako nakon mjesec dana ostane ostatak lijeka, njegova se primjena smatra opasnom zbog oštrog smanjenja aktivnosti aktivne tvari. Treba baciti ostatke, čak i ako je šteta.

Kako ugrijati lijek

Važno je zapamtiti da se prilikom skladištenja inzulina u hladnjaku mora odnijeti pola sata prije nego što se pacijent ubrizga, tako da otopina ima vremena za zagrijavanje. To se može učiniti za nekoliko minuta tako što ćete bočicu držati na dlanovima. Ni u kojem slučaju ne koristite bateriju ili vodenu kupelj kako biste zagrijali lijek. U tom slučaju može biti teško dovesti ga na potrebnu temperaturu, ali može se i pregrijati, zbog čega će hormonska supstanca u lijeku biti inaktivirana.

Također treba imati na umu da u slučaju povišene tjelesne temperature kod dijabetičara, treba povećati dozu inzulina. To se objašnjava istim pravilom koje je ranije spomenuto. Viša tjelesna temperatura dovest će do činjenice da će se učinkovitost lijeka smanjiti za oko četvrtinu.

Značajke prevoza

Bez obzira na to gdje se nalazi dijabetičar, pravila za transport lijeka imaju iste temperaturne potrebe kao i uporaba kod kuće. Ako pacijent često putuje ili u njegovom životu postoje stalna poslovna putovanja, poželjno je kupiti posebne uređaje za transport hormona.

Kada putujete avionom, transport inzulina preporučuje se kao ručni prtljag. To će vam omogućiti kontrolu temperaturnog režima, jer prisutnost lijeka u prtljažnom prostoru može biti popraćena pregrijavanjem ili, obrnuto, hipotermijom.

Transportni uređaji

Postoji nekoliko načina transporta hormonskih bočica.

  • Kontejner za inzulin je uređaj koji vam omogućuje transport jedne doze lijeka. Potrebno je za kratkotrajna kretanja, nije pogodna za dugačka poslovna putovanja ili putovanja. Kontejner nije u stanju osigurati potrebne temperaturne uvjete za bocu s otopinom, ali održava svoju cjelovitost i štiti od izlaganja suncu. Svojstva za hlađenje spremnika nisu karakteristična.
  • Termalna torba - moderni modeli se mogu takmičiti u stilu čak i sa ženskim torbama. Takvi uređaji ne samo da mogu zaštititi od direktne sunčeve svjetlosti, već i održavati temperaturu potrebnu za održavanje aktivnosti hormonske supstance.
  • Thermocover je jedan od najpopularnijih uređaja među pacijentima koji imaju dijabetes, pogotovo oni koji puno putuju. Takvi toplinski poklopci pružaju ne samo podršku potrebnom temperaturnom režimu, već osiguravaju i sigurnost bočice, aktivnost hormonskih tvari i interveniraju u nekoliko bočica. Ovo je najpoželjniji način skladištenja i transporta lijeka, koji je takođe povezan sa rokom trajanja takvog termičkog kućišta.
  • Prijenosni mini hladnjak - uređaj dizajniran za transport droga. Njegova težina ne prelazi više od 0,5 kg. Baterija traje do 30 sati. Temperatura unutar komore je u rasponu od +2 do +25 stepeni, što ne dopušta ni hipotermiju, ni pregrijavanje hormonskog agensa. Nema potrebe za dodatnim rashladnim sredstvima.

U nedostatku takvih uređaja, bolje je transportirati lijek zajedno s vrećom unutar koje se nalazi rashladno sredstvo. To može biti rashladni gel ili led. Važno je da ga transportirate ne baš blizu boce kako biste spriječili pregrijavanje otopine.

Znakovi nepodobnosti lijeka

Upotreba hormona se ne preporučuje u sljedećim situacijama:

  • rješenje kratkog ili ultra kratkog djelovanja postalo je oblačno,
  • Nakon mešanja proizvoda koji deluju dugo, ostaju kvržice
  • rastvor je viskozan,
  • droga je promijenila boju,
  • pahuljice ili sedimenti
  • datum isteka označen na boci je istekao
  • preparati su bili zamrznuti ili izloženi toploti.

Pridržavanje savjeta stručnjaka i proizvođača pomoći će u održavanju hormonskog proizvoda djelotvornim tokom cijelog razdoblja upotrebe, kao i izbjeći injekcije uz uporabu neprikladnog lijeka.

Otkrivanje neupotrebljivog inzulina

Postoje samo 2 osnovna načina za razumjeti da je inzulin zaustavio svoje djelovanje:

  • Nedostatak efekta primjene inzulina (ne smanjuje se nivo glukoze u krvi),
  • Promjena izgleda otopine inzulina u ulošku / bočici.

Ako i dalje imate visoku razinu glukoze u krvi nakon ubrizgavanja inzulina (a isključili ste i druge faktore), vaš inzulin možda je izgubio učinkovitost.

Ako se izgled inzulina u spremniku / bočici promijenio, vjerovatno više neće raditi.

Među svojstvima koja ukazuju na nepodobnost inzulina može se razlikovati sljedeće:

  • Otopina insulina je zamućena, mada mora biti bistra,
  • Suspenzija inzulina nakon miješanja treba da bude jednolika, ali ostaju kvržice i kvržice,
  • Rastvor izgleda viskozno,
  • Boja otopine / suspenzije insulina se promijenila.

Ako smatrate da nešto nije u redu s vašim insulinom, ne pokušavajte sreću. Samo uzmite novu bocu / uložak.

Preporuke za čuvanje insulina (u ulošku, bočici, olovci)

  • Pročitajte preporuke za uvjete i rok trajanja proizvođača ovog inzulina. Uputa je unutar paketa,
  • Zaštitite inzulin od ekstremnih temperatura (hladnoće / vrućina),
  • Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost (npr. Čuvanje na prozoru),
  • Ne držite inzulin u zamrzivaču. Zamrzavanjem gubi svojstva i mora se zbrinuti,
  • Ne ostavljajte inzulin u automobilu na visokoj / niskoj temperaturi,
  • Pri visokim / niskim temperaturama zraka, bolje je čuvati / transportirati inzulin u posebnom termičkom kućištu.

Preporuke za upotrebu insulina (u ulošku, bočici, olovci špriceva):

  • Uvijek provjerite datum izrade i rok trajanja na ambalaži i spremnicima / bočicama,
  • Nikada ne koristite inzulin ako mu je istekao rok trajanja,
  • Pre upotrebe pažljivo pregledajte insulin. Ako rastvor sadrži kvržice ili ljuskice, takav se inzulin ne može koristiti. Bistra i bezbojna otopina inzulina nikada ne bi trebala biti zamućena, oblikovati talog ili kvržice,
  • Ako koristite suspenziju inzulina (NPH-inzulinski ili miješani inzulin) - neposredno prije injekcije, pažljivo miješajte sadržaj bočice / uloška dok se ne dobije ujednačena boja suspenzije,
  • Ako ste ubrizgali više inzulina u štrcaljku nego što je potrebno, ne morate pokušavati da sipate ostatak insulina u bočicu, to može dovesti do kontaminacije (kontaminacije) celokupne otopine insulina u bočici.

Preporuke za putovanja:

  • Uzmite barem dvostruku opskrbu inzulinom u broju dana koji vam je potreban. Bolje je smjestiti na različita mjesta ručne prtljage (ako se izgubi dio prtljage, drugi dio će ostati neoštećen),
  • Kad putujete avionom, uvijek uzimajte sav inzulin sa sobom, u ručnoj prtljazi. Provukavši ga u prtljažnik, riskirate ga zbog izuzetno niske temperature u prtljažnom prostoru tokom leta. Smrznuti inzulin se ne može koristiti,
  • Ne izlažite inzulin visokim temperaturama, ostavljajući ga u automobilu ljeti ili na plaži,
  • Uvek je potrebno čuvati inzulin na hladnom mestu gde temperatura ostaje stabilna, bez oštrih kolebanja. Za to postoji veliki broj posebnih (rashladnih) poklopca, posuda i slučajeva u kojima se inzulin može čuvati u odgovarajućim uslovima:
  • Otvoreni inzulin koji trenutno koristite treba biti uvijek na temperaturi od 4 ° C do 24 ° C, ne duže od 28 dana,
  • Zalihe inzulina treba čuvati na oko 4 ° C, ali ne u blizini zamrzivača.

Insulin u ulošku / bočici se ne može koristiti ako:

  • Izgled otopine insulina se promenio (postao zamućen, pojavili su se pahuljice ili sedimenti),
  • Datum isteka koji je proizvođač označio na pakovanju je istekao,
  • Inzulin je izložen ekstremnim temperaturama (smrzavanje / vrućina)
  • Uprkos miješanju, unutar bočice / uloška sa suspenzijom suspenzije suspenzija ostaje bijeli talog ili kvržica.

Pridržavanje ovih jednostavnih pravila pomoći će vam da inzulin ostane efikasan kroz cijeli njegov rok trajanja i izbjegnete unošenje nepodobnog lijeka u organizam.

Skladištenje inzulina

U pravilu, osoba stalno koristi jedan ili dva uloška ili boce. Takav stalno korišteni inzulin može se čuvati na temperaturi ne većoj od 24-25 ° C, pod uvjetom da se ne nalazi na prozorskom pragu, koji ljeti može smrzavati ili zagrijavati od sunca, a ne u blizini kućanskih aparata koji emitiraju toplinu, a ne u ormarima preko plinske peći. Otvoreni inzulin treba koristiti u roku od mjesec dana, nakon tog razdoblja, učinkovitost inzulina opada, a treba ga zamijeniti novim, čak i ako se uložak ne koristi u potpunosti.

Zasebno, mora se reći i o skladištenju inzulina tokom veoma vrućeg ljeta. U zadnje vrijeme, 2010. godine bilo je upravo takvo ljeto. Dakle, u ovom trenutku temperatura u stanu dostiže 30 ° C i to je već loše za tako nježnu supstancu kao što je inzulin. U tom se slučaju mora čuvati na istom mjestu kao i ostatak zalihe inzulina. Ali ne zaboravite, prije nego što napravite inzulin, uzmite ga i zagrijte u rukama ili ga pustite da legne kako bi postalo toplije. To je potrebno, jer ako se to ne učini, tada se mijenja farmakodinamika inzulina, a ako se to radi u kontinuitetu (ne zagrijavajte), tada se razvija lipodistrofija. Stoga ću nekako razgovarati o posljednjem u sljedećem članku pretplatite se na ažuriranja.

Uvek bi trebalo da postoji „nedodirljiva“ ponuda inzulina, ne treba se oslanjati na državu. Zasebno pitanje je „Gdje ga mogu nabaviti?“. Na klinici se sav inzulin broji do 1 jedinice, ali postoji rješenje i to je jednostavno. Izgovorite precijenjene vrijednosti primijenjenog inzulina, pustite da ih računaju na vas i dajte im odgovarajuću količinu. Tako ćete imati svoju stratešku zalihu. Sjetite se samo da provjerite datume isteka. Inzulina je mali - 2-3 godine. Počnite pakirati sa starijim.

Držite sav inzulin koji se ne koristi, potreban vam je u frižideru na uobičajenoj temperaturi za hladnjak - 4-5 ° C. Ne čuvajte na policama, već na vratima. Upravo tamo postoji velika vjerovatnost da se inzulin neće smrznuti. Ako vam je iznenada zamrznut inzulin, to biste trebali baciti, jer čak i ako izgleda spolja nepromijenjen, struktura molekule proteina se promijenila i možda neće doći do istog učinka. Sjetite se šta se događa s vodom kad je smrznuta ...

Kako transport inzulina

Svi mi, socijalni ljudi, volimo posjetiti, opustiti se, ali ne zaboravite na najvažnije za vas - inzulin. Ponekad, proživljavajući euforiju od nadolazećeg odmora, zaboravljamo razmišljati o sigurnosti inzulina. Ako ste kući malo vremena, tada možete ponijeti sa sobom samo inzulin koji sada koristite, ne zaboravite potražiti njegovu količinu u ulošku. Kad vani nije jako vruće, tada se inzulin može transportirati u običnoj torbi, glavno je da nije izložen izravnom suncu. Ako je jako vruće, sigurnije će koristiti posebnu vrećicu za inzulinski hladnjak. O njoj ću govoriti malo kasnije.

Ako krenete na odmor na more, primjerice, morate ponijeti sa sobom nekoliko zaliha inzulina. Tamo se može dogoditi bilo šta, pa će biti dobro ako imate dodatni inzulin. Kada se odmarate u vrućim zemljama, tada morate inzulin držati na hladnom mjestu.

Sav inzulin možete prevoziti i skladištiti u posebnoj termalnoj kesi ili termo vreći. Ispod možete vidjeti kako izgledaju.

Prva slika je slika električnog hladnjaka na baterije koji se može puniti.Preostale termo-vrećice i termo-poklopci sadrže posebne kristale, koji se od kontakta s vodom pretvaraju u gel za hlađenje. Hladnost unutar kućišta se održava nekoliko dana. A hladna voda u hotelu ili hotelu je uvek tu.

Kad ćete se zimi odmarati, pripazite da se inzulin ne smrzne. Držite je bliže tijelu (u prsnom džepu ili u torbi koja se pričvršćuje za kaiš), a ne u zasebnoj torbi.

Dakle, da sumiramo. Pravila skladištenja i transporta insulina:

  1. Ne zagrevajte.
  2. Ne smrzavajte se.
  3. Ne čuvajte inzulin u blizini električnih i drugih uređaja za proizvodnju topline.
  4. Ne čuvajte na prozoru kako biste izbjegli smrzavanje ili izlaganje sunčevoj svjetlosti.
  5. Čuvajte inzulin na vratima hladnjaka.
  6. Provjerite datum isteka pohranjenog inzulina i ne upotrebljavajte ga nakon što je istekao.
  7. Odmah izbacite smrznuti ili grijani inzulin, a ne provjeravajte efikasnost na sebi.
  8. Za vrućeg vremena koristite inzulin na polici hladnjaka ili u posebnom termo-poklopcu.
  9. Ostatak godine možete čuvati na sobnoj temperaturi, ali ne više od jednog meseca.
  10. U vrućoj sezoni transportujte inzulin u posebnim termo kesama.
  11. U hladnoj sezoni nosite u džepu dojke ili torbicu na kaišu hlača, a ne u zasebnoj torbi.

To je sve za mene. Ako imate nova pitanja o skladištenju i transportu inzulina, pitajte u komentarima. Koristite li takve prekrivače? Koje? Ja biram sebe, želim naručiti putem internetske trgovine. Kupujem i pričam u budućim člancima. Ljeto je odmah iza ugla! Pretplatite se na ažuriranja blogakako ne bi propustili.

Što se događa nakon datuma isteka

Vjeruje se da skladištenje inzulina u pravim uvjetima omogućuje njegovo korištenje i nakon isteka roka valjanosti. Ovakva zabluda može koštati nemarnog dijabetičara života. Prema ljekarima, struktura hormona nakon roka upotrebe se strogo zabranjuje.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

Problem je što ne možete predvidjeti šta će se tačno desiti s insulinom i kakav će on imati utjecaj na tijelo.

Neke aktivne tvari nakon isteka roka trajanja postaju prilično „agresivne“, odnosno naglo smanjuju šećer u krvi. Za dijabetičare je napad teške hipoglikemije takođe nepoželjan, kao i skok šećera.

Događa se da pacijenti daju dvostruku ili čak trostruku dozu isteklog lijeka kako bi nadoknadili nedostatak kvalitete količinom. Takvi slučajevi u 90% završavaju trovanjem inzulinom. Smrtonosni ishod nije isključen.

Dijabetes melitus je najčešća endokrina bolest. Ovo je smrtonosna bolest. Danas ...

Druga grupa lijekova kojima je istekao rok može izazvati porast glukoze u krvi. Za dijabetičare je upravo ono što će pojesti po vrećicu slatkiša. U većini slučajeva takvi eksperimenti završavaju za pacijenta u komi.

Kako zadržati inzulin u pokretu

Dijabetes nije razlog da sebi odreknete zadovoljstvo putovanja i odmora. Pacijenti se moraju truditi živjeti punim, ispunjenim životom. Naravno, ne zaboravite na obaveznu terapiju inzulinom. Hormon se može i treba uzimati sa sobom u šetnje, putovanja i letove. Bolje je ne stavljati bočice s lijekom u zajedničku vrećicu ili kofer kako biste izbjegli oštećenja.

Ako je putovanje planirano automobilom, bolje je presaviti inzulin u prikladnu malu torbu, koja će vam uvijek biti pri ruci. Ljeti je bolje da ga ne ostavljate u automobilu duže vrijeme kako ne bi došlo do pregrijavanja. Izvrsno ako je automobil opremljen posebnim hladnjakom. U tom se slučaju lijek može staviti u njega. Za skladištenje droge možete koristiti druge posebne posude.

Tabela: „Moguće metode čuvanja inzulina“

Vrsta rezervoaraZnačajka
KontejnerNajprikladniji način transporta skladištenja zaliha lijekova. Omogućuje vam zaštitu boca od izloženosti suncu i mehaničkim oštećenjima. Nedostatak je prilično visok trošak.
Termalna torbaUz ovaj uređaj, ampule će biti sigurne u bilo koje doba godine. Zimi će vreća zaštititi od smrzavanja, a ljeti - od pregrijavanja.
Termički poklopacAnalog termalne vreće kompaktnijih veličina. Njegova cijena, odnosno, također je niža. Životni vek - do 5 godina.

U termo-vrećicama i navlakama postoje posebni kristali. Oni se nakon interakcije s vodom pretvaraju u gel za hlađenje. Nakon jednog stavljanja takvog uređaja pod vodu, inzulin se može u njemu čuvati najviše 4 dana.

Prije nego što krenete na put, dijabetičari moraju izračunati potrebni hormon i ponijeti ga sa sobom u dvostrukoj veličini. Nije potrebno čuvati sve boce na jednom mjestu, racionalnije je smjestiti male serije u sve vreće. Tako u slučaju gubitka ili jednog od kofera pacijent neće ostati bez lijekova.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Ako planirate letjeti, tada se inzulin mora ponijeti sa sobom u kabinu u ručnom prtljagu. U prtljažnom prostoru tokom leta temperatura pada znatno ispod nule. Zamrzavanjem lijeka doći će do njegovog oštećenja.

Kada ne možete koristiti inzulin

Najvećim dijelom inzulin je bistra, bezbojna tečnost. Izuzetak su inzulini srednjeg trajanja. U takvim je pripravcima dozvoljen talog koji se pri laganom miješanju rastvara u tečnosti.

Imajte na umu da se ampule ni u kojem slučaju ne mogu intenzivno tresti. Ostale vrste inzulina ne bi trebale imati sedimenta, inače će to značiti da je lijek razmažen i nije pogodan za injekcije. Nije dozvoljeno prisustvo sedimenta u velikim pahuljicama ni u jednom obliku hormona.

Znakovi nekvalitetnog lijeka:

  • film formiran na površini lijeka i zidovima bočice,
  • rastvor je zamućen, neproziran,
  • tečnost je poprimila nijansu,
  • pahuljice formirane na dnu.

Ampula ili insulinska bočica ne mogu se koristiti duže od jednog meseca. Ako nakon tog razdoblja lijek i dalje ostane, treba ga zbrinuti. Na sobnoj temperaturi inzulin gubi svojstva.

Ne izlažite insulinu jakom mućkanju. Da biste pomiješali suspenziju i hormon srednjeg trajanja djelovanja, bočicu morate pažljivo razmotati između dlanova.

Za svakog bolesnika s dijabetesom insulin je „strateški“ važan. Uvijek je bolje imati ga uz dobru opskrbu. Kako ne biste propustili boce s prikladnim vijekom trajanja, korisno je povremeno organizirati revizije. Na mnoge načine djelotvornost lijeka ovisi o pravilnom skladištenju.

U pravilu, upute govore kako sadržavati ovaj ili onaj lijek. Kako se ne biste zbunili, na boci možete označiti datum upotrebe, datum isteka i temperaturu skladištenja. Ako je sadržaj ampule u nedoumici, bolje je da se ne koristi.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Pogledajte video: Carinsko posredovanje, skladištenje i transport (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar