Oralno zdravlje

Želim vam sve najbolje! Koliko često idete stomatologu? A koliko često se obavlja profesionalna oralna higijena, čišćenje od zubnog kamena? Kako pratite svoje oralno zdravlje? Jako mi je drago ako pažljivo to pratite i nemate ozbiljnih problema. Dakle, članak nije o vama. Danas će informacije biti korisne onima koji nikada nisu pomislili da dijabetes može uzrokovati probleme čak i na ovom području i nisu posvetili dužnu pažnju njezi usne šupljine i zuba.

Vjerovatno svi znate iz djetinjstva da je zube potrebno četkati dva puta dnevno: ujutro i prije spavanja. Ali ko to radi? Od djetinjstva to ne volimo raditi i rijetko to radimo. Iako upravo takav režim četkanja zuba štiti zube od karijesa, zajedno s ostalim faktorima. Takođe se preporučuje dva puta godišnje da se obavlja profesionalna oralna higijena i čišćenje od zubnog kamena. I šta je ovo? Da, da, dva puta godišnje trebate povjeriti stomatologu zubarima, a dva puta godišnje obaviti pregled i pravovremeno liječenje karijesnih zuba.

Ova potreba je diktirana činjenicom da sami ne možemo svakodnevno očistiti plak sa vrata zuba koji se nakuplja na samom rubu desni, a zatim se pretvara u zubni kamen. A tartar je direktan put do parodontitisa i ranog gubitka zuba. Gubitak zuba neizmjerno će utjecati na probavu, a utjecati će i na apsorpciju supstanci potrebnih tijelu, što dovodi do različitih bolesti. Evo lanca odnosa. A sve započinje jednostavnom stomatološkom njegom.

Ali ljudi koji imaju dijabetes mogu imati ne samo probleme sa zubima, već i sa oralnom sluznicom. Ovi problemi mogu biti izravno uzrokovani šećernom bolešću, ili bolje rečeno, visokom razinom šećera u krvi, tj. Nekompenzirano stanje. Ako se dijabetes u potpunosti nadoknadi, ne bi trebalo biti problema sa sluznicom, ili je uzrok svibanj biti drugačiji. Ali to ne znači da trebate prestati nadzirati higijenu, već na sve načine provoditi prevenciju kako ne bi došlo do problema jer je, kao što znate, liječenje sebe skuplje.

Bolesti usne šupljine s dijabetesom

Već znate da dekompenzirani dijabetes melitus doprinosi disfunkcijiji svih organa i tkiva, a usna šupljina nije iznimka. Usna šupljina prvi je dio cijelog probavnog sustava. Zdravlje cijelog gastrointestinalnog sistema ovisi o stanju usne šupljine. Evo najčešćih problema koje pacijent s dijabetesom može imati:

Parodontitis - Ovo je upala, oticanje, bol i krvarenje desni koje drže zube u svojim rupama. Kao rezultat upale, ligamenti i mišići slabe i potpuno zdravi zubi počinju se labavati i ispadati.

S visokim šećerom u krvi, suha usta često nastaju zbog nedovoljne funkcije žlijezda slinovnica. Zbog nedostatka pljuvačke, koja ima baktericidna i hidratantna svojstva, može doći do opeklina sluznice i lošeg zadaha (halitoze). Najčešća komplikacija dijabetesa je parodontitis.

Izloženi su vratovi, a počinju reagirati na vruće, hladno ili kiselo. Nažalost, prema statističkim podacima, parodontna bolest pogađa 50-90% pacijenata sa nekompenziranom dijabetesom.

Kandidijaza - gljivična bolest oralne sluzokože izazvana gljivicama Candida albicans. Kad je uvijek povećana razina glukoze u krvi, tada se glukoza pojavljuje u visokoj koncentraciji u slini. Za uspješan uzgoj kandidu je potrebno toplo i slatko mjesto, koje postaje usna šupljina pacijenta. To se posebno odnosi na ljude sa protezama i koji ne vole redovno nadgledati čistoću usta. Ponekad je vrlo teško riješiti se gljivica, a bez normalizacije šećera u krvi bit će još teže.

Karijes Na ljude pogađa najčešće ne samo zato što jede puno slatkiša. U osnovi, problem je mnogo globalniji. Karijes se javlja kada postoji neravnoteža u metabolizmu kalciju-fosfora, što takođe nije neuobičajeno kod dijabetesa. Kad nema dovoljno kalcijuma i fluora, caklina postaje krhka i u njoj se formiraju pukotine, koje su napunjene krhotinama hrane, a patogene bakterije se već naseljavaju tamo, zbog čega se lezija zuba produbljuje i razvija se rizik od pulpitisa.

Prevencija oralne bolesti

Glavna metoda prevencije oralnih bolesti je normoglikemija. Mora se zapamtiti da iako imate nestabilnu ili visoku razinu glukoze u krvi, imate visok stupanj rizika od parodontitisa i gubitka zdravih zuba, kandidne upale sluznice i karijesa. Stoga su mjere za normalizaciju glukoze u krvi istovremeno prevencija svih ovih bolesti.

Osim toga, postoje dodatne mjere oralne higijene koje mora poštivati ​​svaki pacijent s dijabetesom. Evo ovih jednostavnih i poznatih pravila:

  • Za pranje zuba i ispiranje usta nakon svakog obroka. Ako nema desni koji krvare, pacijenti sa šećernom bolešću mogu koristiti četkicu za zube srednje mekoće, koja nježno masira desni. Pasta za svakodnevnu upotrebu ne treba da sadrži jake antibakterijske materije, jake perokside sa efektom izbjeljivanja, jako abrazivne tvari.
  • Ako desni krvare, zube morate prati samo mekom četkom četkicom. U tom slučaju trebate koristiti samo specijaliziranu pastu za zube s jačanjem, antibakterijskim i protuupalnim komponentama. Sredstvo za ispiranje treba sadržavati regenerativne i antiseptičke komplekse. Ljekari preporučuju korištenje ovog sistema najviše 1 mjesec, za vrijeme egzacerbacija.
  • Nakon četkanja zuba pacijenti bi trebali uklanjati ostatke hrane iz interdentalnih prostora zubnom konac. Ali to trebate učiniti vrlo oprezno kako ne biste oštetili desni.
  • Dovoljno učinkovito sredstvo za očuvanje svježine daha je upotreba sredstava za ispiranje. Učinak njihove upotrebe traje nekoliko sati.
  • Dva puta godišnje provodite profesionalnu oralnu higijenu i čišćenje desni od zubnog kamena.

Koju pastu za zube odabrati

Moram odmah reći da su te paste za zube koje se stalno reklamiraju na TV-u i koje se široko prodaju u supermarketima potpuno neprikladne za pacijenta s oralnim problemima. U tom slučaju morate koristiti profesionalne proizvode za njegu oralne njege koje možete kupiti, na primjer, u stomatološkim ordinacijama.

Zubne paste kompanije Avanta - DIADENT takođe posjeduju profesionalna i specifična svojstva. Kompanija predstavlja cijelu liniju proizvoda za oralnu njegu isključivo za pacijente sa dijabetesom. U ponudi je malo proizvoda, pa ću govoriti više o svakom od njih.

Pastu za zube možete koristiti za svakodnevnu njegu i četkanje. DiaDent Regular. Ova pasta dobra je po tome što sadrži regenerirajući i protuupalni kompleks. Ovo je kompleks metiluracila, ekstrakta zobi i alantoina, koji imaju stimulativan učinak na metaboličke procese u parodontologiji, poboljšavaju lokalni imunitet i pomažu u jačanju tkiva.

Uz to, sastav uključuje antiseptičku komponentu (timol) koja osigurava prevenciju bolesti desni. Aktivni fluorid pomaže ojačati zubnu caklinu i sprečava kvarenje zuba.

Kada su se već pojavili problemi i postoji stalna upala, zube morate mazati pastom s izraženim ljekovitim svojstvima. Takvu pastu za zube treba koristiti kratko vrijeme, tako da nema ovisnosti. Obično su dovoljne dvije sedmice da oralni problemi nestanu. Pastu za zube DiaDent Asset Sadrži antiseptik - hlorheksidin, koji ima antimikrobno svojstvo i sprečava stvaranje plaka.

Osim toga, sadrži adstrigentni, antiseptički kompleks (aluminijum laktat, esencijalna ulja, timol) koji pruža hemostatski efekat. A alfa-bisabolol ima snažan smirujući učinak, aktivira regenerativne procese i potiče brzo zarastanje oštećenih tkiva.

Stomatolozi preporučuju korištenje sredstava za ispiranje usta, ali malo ih uopće koristi. Ispiranje - ovo je poput posljednjeg mrlja u umjetnikovoj slici, bez kojeg slika ne bi bila gotova. Dakle, sredstvo za ispiranje ne samo da dugo daje svježinu vašem dahu, već također kontrolira razinu pljuvačke, a može imati i protuupalna i antiseptička svojstva.

Obično se ovo rješenje pravi uz dodatak ekstrakata ljekovitog bilja: ruzmarin, kamilica, konjski rep, kadulja, kopriva, limun, hmelj, ovas. Možete koristiti isperite DiaDent redovito svakodnevno i sredstvo za ispiranjeDiaDent Asset, kada postoje ozbiljni problemi u usnoj šupljini.

Ride DiaDent Regular sadrži biljne ekstrakte i antibakterijsku komponentu triklozan. A DiaDent Active sredstvo za ispiranje sadrži esencijalna ulja eukaliptusa i čajevca, hemostatsku supstancu (aluminijum laktat) i antimikrobni triklozan.

Novo u kompaniji je balzam za desni DiaDent. Ovaj balzam propisuje se jakim suhim sluznicama, tj. Kršeći sline, a uz loš zadah. Može se koristiti svaki dan nakon četkanja zuba kako biste se zaštitili od razvoja bakterijskih i gljivičnih infekcija (gingivitis, parodontitis, kandidijaza). Sastojci: biosol, suzbijajući razvoj parazitskih bakterijskih i gljivičnih mikroorganizama, betain, vlaži usnu šupljinu, normalizira sline, metil salicilat mentol, koji poboljšava cirkulaciju krvi u desni, ubrzava proces oporavka, ima analgetski učinak i dezodorira usnu šupljinu.

Kako se ispostavilo, od dijabetesa ne boluju samo krvne žile, već i osjetljive sluznice usta, kojima je potrebna posebna njega i, po potrebi, liječenje. Potpuno Na proizvodima možete pročitati opis proizvoda DIADENT serije kompanije Avanta(klikni na link) i tamo možete saznati u kojem gradu i gdje možete kupiti te proizvode. Usput, ne samo u ljekarnama, već i u internetskim trgovinama, ne napuštajući dom.

Ovim želim završiti razgovor o oralnoj njezi dijabetesa i nagovarati vas da pravilno brinete o zubima. za nove neće rasti, ali to nije sve ...

Ako niko ne zna, onda je 14. novembar Svjetski dan dijabetesa. Moj jezik se ne usuđuje da vam čestitam ovaj dan, skoro da sam napisao praznik, jer nema šta da se slavi :) Ali želim da poželim svim slatkim ljudima da se ne „kisele“ i ne „lutaju“ u pokušajima da uspostave život zajedno sa tako neprijateljskim komšijom kao dijabetes melitus. Glavna stvar je pozitivan stav i prezir sa omalovažavanjem, što je gore od smrtnog grijeha. Da bih to dokazao, želim citirati jednu prispodobu koja mi se jako svidjela:

Prije mnogo godina, Đavo je odlučio hvaliti se i izložiti sve alate svog zanata. Pažljivo ih je presavio u staklenu vitrinu i na njih zalijepio naljepnice kako bi svi znali o čemu se radi i koja je cijena svakog od njih.

Kakva je to kolekcija bila! Tu su bili sjajni bodež zavisti i gnjevni čekić i zamka pohlepe. Na policama su s ljubavlju ležali svi instrumenti Straha, Ponosa i Mržnje. Svi su instrumenti ležali na prekrasnim jastucima i divio im se svaki posjetitelj Pakla.

A na najudaljenijoj polici nalazio se mali, nepretenciozni i prilično drhtavi drveni klin s oznakom "Razočaranje". Začudo, koštalo je više od svih ostalih alata zajedno.

Na pitanje zašto Đavo tako visoko ceni ovu temu, odgovorio je:

"Ovo je jedino sredstvo u mom arsenalu na koje se mogu osloniti ako su svi ostali nemoćni." - I nježno je milovao drvene klinove. "Ali ako uspem da ga uguram u nečiju glavu, on otvara vrata za sve ostale alate ..."

S toplinom i pažnjom, Dilyara Lebedeva

>>> Dobijajte nove članke o dijabetesu Triklozan je opasan po zdravlje, doprinosi pojavi RAKERA i inhibira funkciju štitne žlijezde. Ovo su naučni podaci, na ovom blogu postoji članak o ovoj temi. Aluminijum - doprinosi pojavi raka dojke. Postoje prirodni načini za čišćenje usne šupljine i uklanjanje plaka, jedan od njih je ispiranje (usisavanje) bilo kojeg biljnog ulja, a ako tome dodate i par kapi ulja crnog kumina, onda je to čarolija.Ako niste primijetili, onda se proizvodi s triklosanom mogu koristiti samo 2 tjedna isključivo u terapeutske svrhe, a ne u svrhu prevencije. Takav kratkoročni učinak ni na koji način ne može uzrokovati suzbijanje štitne žlijezde, a posebno karcinom. Slažem se da je dnevnog sapuna ili paste za zube s antibakterijskim sredstvom već previše. Da je moćna kao što kažete, onda bi se uspješno koristila u operaciji za obradu ruku i instrumenata, ali kirurzi koriste potpuno drugačija sredstva. Općenito, Amerikanci imaju zadivljujuću sposobnost žongliranja i praviti slona iz muhe, dok još uvijek uspijevaju zaraditi novac ili jednostavno pozajmiti nekog drugog bez potražnje. Nedavni događaji u svijetu to dokazuju više puta. Ne bih im savjetovao da u sve vjeruju.Dilyara, hvala puno na članku! Već ste pisali o Avanta liniji lijekova. Nakon sedmicu dana upotrebe paste za zube i ispiranja "DiaDent Regular" krvarenja desni su prestala. Redovno koristimHvala, Dilyara. Sve nam je jednostavno i jasno govorilo kako zaštititi zube kod dijabetesa.Dilyarochka, draga, laku noć! Hvala na savetu. Peta izliječena zahvaljujući vama, sada nije sramota skinuti cipele. Razmazala je muževe noge - nema dijabetesa, ali postoji problem sa ispucalim petama. Savetovao sam svekrva, veoma sam zadovoljan sa svojim prijateljima ... Ali glavno je što je tražila od endokrinologa jedno mesto (4 lekara su se menjala u mojoj klinici tokom godinu dana) i niko zaista nije rekao ništa! Sad ću se pobrinuti za usta i preporučiti ga drugima.Hvala ti Dilyara što si se pobrinula za nas! Također sam koristila ovu pastu za zube tokom upale u usnoj šupljini, bila sam zadovoljna. Koristim i njihove kreme za ruke i noge, jako mi se sviđaju.Hvala, Dilyara! Vaši se članci danas za mene ispadaju kao relevantna tema. Hvala na nezi i savetima.Hvala, Dilyara! Za vaše članke i savjete! Takođe stalno koristim Avanta proizvode. Stvarno mi se sviđa. Doista, morate pažljivo pročitati upute za upotrebu. Sve najbolje vama! Pozdravi, ValentineKljučne činjenice

  • Oralne bolesti su među najčešćim nezaraznim bolestima (NCD) i pogađaju ljude čitavog života, uzrokujući bol i nelagodu i nered, pa čak i smrt.
  • Prema istraživanju Globalnog opterećenja bolesti iz 2016. godine, polovina globalne populacije (3,58 milijardi ljudi) pati od oralnih bolesti, a zubni karijes trajnih zuba najčešći je među procijenjenim zdravstvenim problemima.
  • Teške parodontne (desni) bolesti, koje mogu dovesti do gubitka zuba, procjenjuju se kao 11. najznačajnija bolest na svijetu.
  • Nagli gubitak zuba i edentulizam (nedostatak prirodnih zuba) su među deset najboljih uzroka godina izgubljenih zbog invaliditeta (YLD) u nekim zemljama s visokim dohotkom.
  • U nekim zemljama zapadnog Tihog okeana rak usne šupljine (karcinom usne i usne šupljine) je jedna od tri najčešće vrste raka.
  • Stomatološki tretman je skup - u većini zemalja s visokim dohotkom otpada u prosjeku 5% svih troškova zdravstvene zaštite i 20% troškova zdravstvene zaštite iz vlastitih sredstava.
  • U većini zemalja sa niskim i srednjim dohotkom (LMIC) potražnja za oralnim zdravljem premašuje kapacitet zdravstvenih sistema.
  • U svijetu i u životu ljudi postoje nejednakosti u zaštiti oralnog zdravlja unutar i između različitih skupina stanovništva. Socijalne odrednice imaju značajan utjecaj na oralno zdravlje.
  • Faktori rizika ponašanja za razvoj oralnih bolesti, poput ostalih velikih NCD-a, uključuju nezdravu hranu s visokim šećerom, upotrebu duhana i štetnu upotrebu alkohola.
  • Neadekvatna oralna higijena i neadekvatna izloženost fluoridnim spojevima negativno utječu na oralno zdravlje.

Bolesti i stanja usne šupljine

Većina tereta oralne bolesti pripisuje se sedam bolesti i stanja usne šupljine. Tu spadaju karijes zuba, parodontalne (desni) bolesti, onkološke bolesti usne šupljine, intraoralne manifestacije HIV infekcije, ozljede usne šupljine i zuba, rascjep usne i nepca i noma. Gotovo sve bolesti i stanja ili su u velikoj mjeri spriječiva ili se mogu liječiti u ranim fazama.

Prema istraživanju Globalnog opterećenja bolesti iz 2016. godine, najmanje 3,58 milijardi ljudi u svijetu pati od oralnih bolesti, a zubni karijes trajnih zuba najčešći je među procijenjenim zdravstvenim problemima 2.

U većini LMIC-a sa sve većom urbanizacijom i promjenom životnih uvjeta, prevalenca oralnih bolesti nastavlja se značajno povećavati zbog nedovoljne izloženosti fluoridnim spojevima i neadekvatnog pristupa primarnim oralnim zdravstvenim uslugama. Agresivno stavljanje šećera, duhana i alkohola dovodi do povećane potrošnje nezdrave hrane.

Zubni karijes

Zubni karijes nastaje kada mikrobni biofilm (plak) koji se formira na površini zuba pretvara slobodne šećere koji se nalaze u hrani i pićima u kiseline koje vremenom rastvaraju zubnu caklinu i tvrdo tkivo. Uz kontinuirano konzumiranje velikih količina slobodnih šećera, neprimjereno izlaganje spojevima fluora i bez redovitog uklanjanja mikrobiotskog biofilma, zubne strukture se uništavaju, što doprinosi stvaranju šupljina i boli, utječe na kvalitetu života povezano s oralnim zdravljem, a u kasnijim fazama dovodi do gubitak zuba i generalizovana infekcija.

Parodontološka bolest (desni)

Parodontna bolest zahvaća tkiva koja okružuju i podržavaju zube. Ovo je često u pratnji krvarenja ili otečenih desni (gingivitis), bolova, a ponekad i lošeg mirisa. U težem obliku, odvajanje desni od zuba i potpornih kostiju dovodi do stvaranja "džepova" i labavljenja zuba (parodontitis). U 2016. godini, teške parodontne bolesti, koje mogu dovesti do gubitka zuba, postale su 11. najznačajnija bolest na svijetu 2. Glavni razlozi za razvoj parodontalne bolesti su neadekvatna oralna higijena i upotreba duhana 3.

Gubitak zuba

Zubni karijes i parodontna bolest glavni su uzroci gubitka zuba. Snažan gubitak zuba i edentulizam (potpuno odsutnost prirodnih zuba) su rasprostranjeni i posebno uočljivi kod starijih ljudi. Snažan gubitak zuba i edentulizam uvršteni su među deset najboljih uzroka godina invaliditeta (YLD) u nekim zemljama s visokim dohotkom zbog starenja populacije 2.

Oralni karcinom

Oralni karcinom uključuje rak usne i sva ostala mesta u usnoj šupljini i orofarinksu. Procijenjena globalna učestalost oralnog karcinoma (karcinom usne i usne šare) prilagođena je 4 slučaja na 100.000 ljudi. U isto vrijeme, u različitim dijelovima svijeta ovaj pokazatelj uvelike varira - od 0 zabilježenih slučajeva do 20 slučajeva na 100.000 ljudi 4. Oralni karcinom je rašireniji kod muškaraca i starijih ljudi, a njegova prevalenca u velikoj mjeri ovisi o socijalno-ekonomskim uvjetima.

U nekim azijskim i pacifičkim zemljama oralni karcinom je jedna od tri najčešće vrste raka 4. Upotreba duhana, alkohola i oraha katehua (betel orah) jedan je od glavnih uzroka oralnog karcinoma 5.6. U regijama kao što su Sjeverna Amerika i Evropa, postotak karcinoma orofaringeusa među mladima raste kao rezultat "visokog rizika" infekcija uzrokovanih humanim papiloma virusom 6.7.

Intraoralne manifestacije HIV infekcije

30-80% osoba sa HIV infekcijom ima intraoralne manifestacije 8, čiji oblici u velikoj mjeri ovise o faktorima poput pristupačnosti standardne antiretrovirusne terapije (ART).

Intraoralne manifestacije uključuju gljivične, bakterijske ili virusne infekcije, od kojih je oralna kandidijaza najčešća, često prvi simptom bolesti u ranoj fazi. Lezije usne šupljine povezane sa HIV-om uzrokuju bol i nelagodu, dovode do suvih usta i ograničenja prehrane, a često su stalni izvor oportunističke infekcije.

Rano otkrivanje oralnih lezija povezanih sa HIV-om može pomoći u dijagnosticiranju HIV infekcije, praćenju napredovanja bolesti, predviđanju imunološkog statusa i pravovremenom terapijskom liječenju. Liječenje i upravljanje oralnim lezijama vezanim za HIV mogu značajno poboljšati oralno zdravlje, kvalitet života i blagostanje

Ozljede usne šupljine i zuba

Ozljede usne šupljine i zuba ozljede su zuba i / ili drugog tvrdog ili mekog tkiva koje su posljedica udara unutar i oko usta i u usnu šupljinu 10. Globalna prevalenca povreda svih zuba (mlečnih i trajnih) je oko 20% 11. Uzroci ozljeda usne šupljine i zuba mogu biti stanje usne šupljine (malokluzija u kojoj gornja vilica znatno prekriva donju vilicu), faktori okoliša (npr. Nesigurna igrališta i škole), visoko rizično ponašanje i nasilje 12. Liječenje takvih ozljeda skupo je i dugotrajno, a ponekad može dovesti do gubitka zuba s posljedicama na oblikovanje lica, psihološki razvoj i kvalitetu života.

Noma je nekrotična bolest koja pogađa djecu u dobi od 2-6 godina koja pate od neuhranjenosti i zaraznih bolesti, žive u krajnjem siromaštvu i imaju oslabljeni imunološki sistem.

Nome je najrasprostranjeniji u subsaharskoj Africi, ali rijetki su slučajevi bolesti zabilježeni i u Latinskoj Americi i Aziji. Noma započinje lezijama mekog tkiva (ulceracija) desni. Početna lezija desni razvija se u nekrotizirajući ulcerozni gingivitis, koji brzo napreduje, uništavajući meka tkiva, a zatim zahvaćajući tvrda tkiva i kožu lica.

Prema procjenama WHO-a, 1998. godine dogodilo se 140 000 novih slučajeva noma 13. Bez liječenja, noma je smrtna u 90% slučajeva. Kad se čvorovi otkriju u ranoj fazi, njihov se razvoj može brzo zaustaviti uz pomoć pravilne higijene, antibiotika i nutritivne rehabilitacije. Zahvaljujući ranom otkrivanju domova, može se spriječiti patnja, invalidnost i smrt. Preživjeli ljudi pate od teškog oštećenja lica, teškoća u govoru i prehrani i socijalne stigmatizacije i trebaju složene operacije i rehabilitaciju 13.

Rascjep usne i nepca

Rascjep usana i nepca heterogene su bolesti koje zahvaćaju usne i usnu šupljinu, bilo odvojeno (70%), bilo kao komponenta sindroma koji pogađa više od svakog tisućitog novorođenčeta na svijetu. Iako je genetska predispozicija važan faktor urođenih abnormalnosti, drugi promjenjivi faktori rizika uključuju neadekvatnu prehranu majke, uporabu duhana i alkohola i pretilost tijekom trudnoće 14. Zemlje sa niskim dohotkom imaju visoku stopu smrtnosti novorođenčadi 15. Pravilnim tretmanom rascjepa usne i nepca moguća je potpuna rehabilitacija.

NCD i uobičajeni faktori rizika

Većina bolesti i stanja usne šupljine imaju iste faktore rizika (upotreba duhana, konzumiranje alkohola i nezdrava dijeta zasićena slobodnim šećerima) kao četiri glavna NCD-a (kardiovaskularne bolesti, rak, hronične respiratorne bolesti i dijabetes).

Pored toga, zabilježena je veza između dijabetesa i razvoja i progresije parodontitisa 16.17.

Štaviše, postoji visoka uzročna veza između visokog nivoa unosa šećera i dijabetesa, pretilosti i karijesa zuba.

Nejednakosti u oralnom zdravstvenom nivou

Nejednakosti u razinama oralnog zdravlja temelje se na širokom rasponu interaktivnih bioloških, socio-bihevioralnih, psihosocijalnih, socijalnih i političkih faktora koji formiraju „uslove u kojima se ljudi rađaju, rastu, žive, rade i dobi“ - tzv. Socijalne odrednice 18.

Bolesti usne šupljine nerazmjerno utječu na siromašne i socijalno nezaštićene članove društva. Postoji vrlo jaka i stabilna veza između društveno-ekonomskog statusa (dohotka, zanimanja i nivoa obrazovanja) i prevalencije i ozbiljnosti oralnih bolesti. Ta se veza primjećuje tokom cijelog života - od ranog djetinjstva do starosti - i među stanovništvom zemalja sa visokim, srednjim i niskim primanjima. Stoga se nejednakosti u stupnju oralnog zdravlja smatraju spriječivim i priznaju se kao nepravedne i nezakonite u modernom društvu 19.

Prevencija

Opterećenje bolesti usne šupljine i ostalih NCD-a može se smanjiti intervencijama javnoga zdravstva protiv uobičajenih faktora rizika.

  • promocija uravnotežene prehrane:
    • s malo slobodnih šećera radi sprečavanja razvoja zubnog karijesa, preranog gubitka zuba i drugih NCD-a povezanih sa prehranom,
    • s pravilnim unosom voća i povrća koji mogu igrati zaštitnu ulogu u prevenciji karcinoma oralne bolesti,
  • smanjenje pušenja, upotrebe duhana bez dima, uključujući žvakanje katehua, i konzumacija alkohola za smanjenje rizika od oralnog karcinoma, parodontne bolesti i gubitka zuba, i
  • promocija upotrebe zaštitne opreme za vrijeme bavljenja sportom i putovanja na motornim vozilima radi smanjenja rizika od ozljeda lica.
Pored čimbenika rizika koji su zajednički s NCD-om, kako bi se spriječile oralne bolesti i smanjile nejednakosti u nivou oralnog zdravlja, potrebno je poduzeti mjere u vezi s neprimjerenim izlaganjem spojevima fluora i većem broju društvenih odrednica zdravlja.

Zubni karijes se u velikoj mjeri može spriječiti održavanjem konstantnog niskog nivoa fluora u usnoj šupljini. Optimalni učinci fluoridnih spojeva mogu se dobiti iz različitih izvora, kao što su fluorirana pitka voda, sol, mlijeko i pasta za zube. Preporučuje se četkanje zuba dva puta dnevno pastama za zube koje sadrže fluor (1000 do 1500 ppm) 20. Dugotrajna izloženost optimalnim nivoima fluoridnih spojeva dovodi do značajnog smanjenja incidencije i prevalencije zubnog karijesa u bilo kojoj dobi.

Nejednakosti na razini oralnog zdravlja moraju se smanjiti bavljenjem zajedničkim odrednicama zdravlja kroz brojne komplementarne strategije na tercijarnom, sekundarnom i primarnom nivou, poput fluoridacije vode, regulacije marketinga i promocije slatke hrane za djecu i uvođenja poreza na zaslađene napitke. Pored toga, promocija zdravih mjesta poput zdravih gradova, zdravih poslova i škola koje promoviraju zdravlje, presudna je za stvaranje okruženja pogodnog za promociju oralnog zdravlja.

Zdravstveni sistem i univerzalno zdravstveno pokrivanje (UHC)

Neravnomerna raspodjela oralnih zdravstvenih radnika i nedostatak odgovarajućih medicinskih ustanova u mnogim zemljama znači da je pristup primarnim uslugama oralnog zdravstvenog osiguranja često neadekvatan. Ukupna pokrivenost odraslih sa izričitim oralnim zdravstvenim potrebama varira od 35% u zemljama sa niskim prihodima i 60% u zemljama sa niskim dohotkom do 75% u zemljama sa srednjim dohotkom i 82% u zemljama visoki prihodi 22. U većini LMIC-a potražnja za oralnim zdravljem premašuje kapacitet zdravstvenih sistema. Kao rezultat toga, značajan dio ljudi koji imaju oralne bolesti ne primaju liječenje, a mnoge potrebe pacijenta ostaju neostvarene. Štoviše, čak je i u zemljama s visokim dohotkom zubno liječenje skupo - u prosjeku čini 5% svih troškova zdravstvene zaštite 23 i 20% troškova zdravstvene zaštite iz vlastitih sredstava 24.

Prema definiciji WHO, HEI znači da „svi ljudi i zajednice primaju zdravstvene usluge koje su im potrebne bez finansijskih teškoća“ 25. S obzirom na ovu definiciju, za postizanje univerzalnog zdravstvenog osiguranja ključno je osigurati:

  1. sveobuhvatne osnovne usluge oralnog zdravlja,
  2. radni resursi u oblasti oralnog zdravlja, fokusirani na zadovoljavanje potreba stanovništva i preduzimanje mjera koje se tiču ​​socijalnih odrednica zdravlja,
  3. financijska zaštita i povećane proračunske mogućnosti za oralno zdravlje 26.

Aktivnosti WHO

Najefikasniji javnozdravstveni pristupi liječenju oralnih bolesti uključuju integraciju s drugim NCD-om i nacionalnim javnozdravstvenim programima. Globalni program oralnog zdravlja WHO-a usklađuje se s Globalnom agendom za NCD i Šangajskom deklaracijom o promicanju zdravlja u skladu s Agendom 2030 za održivi razvoj 27.

Globalni program oralnog zdravlja SZO pomaže državama članicama u sljedećim oblastima:

  • razvoj i diseminacija zdravih zagovaračkih materijala kako bi se povećala posvećenost oralnom zdravlju među kreatorima politika i drugim globalnim dionicima,
  • izgradnja kapaciteta i tehnička pomoć zemljama za podršku pristupu životnog ciklusa i strategijama za smanjenje potrošnje šećera, kontrolu upotrebe duhana i promociju upotrebe pasta za zube koje sadrže fluor i drugih nosača, s posebnim naglaskom siromašne i socijalno ugrožene grupe
  • Doprinoseći jačanju oralnih zdravstvenih sistema primenom javnozdravstvenog pristupa koji je usredsređen na potrebe ljudi kao komponente primarne zdravstvene zaštite (PZZ),
  • jačanje informacionih sistema oralnog zdravlja i integrisani nadzor, uključujući nadzor ostalih NCD-a, kako bi se skrenula pažnja na obim i uticaj problema i pratili napredak postignut u zemljama.

Referentni dokumenti

2. Suradnici sa incidencijom i prevalencijom bolesti i ozljede GBD 2016. Globalna, regionalna i nacionalna učestalost, prevalencija i godine proživljene s invaliditetom za 328 bolesti i ozljeda za 195 zemalja, 1990–2016: sistematska analiza za studiju globalnog opterećenja bolesti 2016. Lancet. 2017,390 (10,100): 1211-1259.

3. Petersen PE, Bourgeois D, Ogawa H, Estupinan-Day S, Ndiaye C.Globalni teret oralnih bolesti i rizici za zdravlje oralne bolesti.Bull World Health Organ. 2005,83(9):661-669.

4. Ferlay J EM, Lam F, Colombet M, Mery L, Piñeros M, Znaor A, Soerjomataram I, Bray F. Globalna opservatorija za rak: Cancer Today. Lyon, Francuska: Međunarodna agencija za istraživanje raka. Objavljeno 2018. Pristupljeno 14. septembra 2018.

5. Mehrtash H, Duncan K, Parascandola M, et al. Definisanje globalnog programa istraživanja i politike za betel quid i areca nut.Lancet Oncol. 2017.18 (12): e767-e775.

6. Warnakulasuriya S. Uzroci karcinoma oralne ustanove - ocena kontroverzi. Br Dent J. 2009,207(10):471-475.

7. Mehanna H, Beech T, Nicholson T i dr. Prevalencija humanog papiloma virusa u orofaringealnom i nororofaringealnom karcinomu glave i vrata - sistematski pregled i meta-analiza trendova po vremenu i regionu. Glava vratu. 2013,35(5):747-755.

8. Reznik DA. Oralne manifestacije HIV bolesti. Vrhunski HIV Med. 2005,13(5):143-148.

9. Wilson D NS, Bekker L-G, Pamuk M, Maartens G (eds). Priručnik za medicinu HIV-a. Cape Town Oxford University Press Južna Afrika, 2012.

10. Lam R. Epidemiologija i ishodi traumatičnih zubnih ozljeda: pregled literature. Aust Dent J. 2016.61 Suppl 1: 4-20.

11. Petti S, Glendor U, Andersson L. Rasprostranjenost i incidencija svjetskih traumatičnih ozljeda, metaanaliza - Jedna milijarda živih ljudi zadobila je traumatične zubne ozljede. Dent Traumatol. 2018.

12. Glendor U. Etiologija i faktori rizika koji se odnose na traumatične zubne povrede - pregled literature. Dent Traumatol.2009,25(1):19-31.

13. Regionalna kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije za Afriku. Informativna brošura za rano otkrivanje i upravljanje noma. Objavljeno 2017. Pristupano 15. februara 2018.

14. Mossey PA, Little J, Munger RG, Dixon MJ, Shaw WC. Rascjep usne i nepca. Lancet. 2009,374(9703):1773-1785.

15. Modell B. Epidemiologija oralnih usjeka 2012: Međunarodna perspektiva Cobourne MT (ur.): Cleft usna i nepce. Epidemiologija, etiologija i liječenje. . Vol 16. Bazel: Prednji oralni biol. Karger., 2012.

16. Taylor GW, Borgnakke WS. Parodontna bolest: povezanost s dijabetesom, kontrola glikemije i komplikacije. Usmeni dis.2008,14(3):191-203.

17. Sanz M, Ceriello A, Buysschaert M et al. Naučni dokazi o povezanosti parodontnih bolesti i dijabetesa: Izvještaj o konsenzusu i smjernice zajedničke radionice o parodontnim bolestima i dijabetesu od strane Međunarodne dijabetes federacije i Europske federacije parodontologije. J Clin Periodontol. 2018,45(2):138-149.

18. Watt RG, Heilmann A, Listl S, Peres MA. Londonska povelja o nejednakostima oralnog zdravlja. J Dent Res. 2016,95(3):245-247.

19. Svjetska zdravstvena organizacija. Pravednost, socijalne odrednice i javni zdravstveni programi. Objavljeno 2010. Pristupljeno 15. februara 2018.

20. O'Mullane DM, Baez RJ, Jones S i dr. Fluor i oralno zdravlje. Zdravlje u zajednici. 2016,33(2):69-99.

21. Petersen PE, Ogawa H. Prevencija zubnog karijesa upotrebom fluorida - pristup WHO. Zdravlje u zajednici.2016,33(2):66-68.

22. Hosseinpoor AR, Itani L, Petersen PE. Socio-ekonomska nejednakost u pokrivanju oralne zdravstvene zaštite: rezultati su Svjetske ankete o zdravlju. J Dent Res. 2012,91(3):275-281.

23. OECD. Zdravlje na prvi pogled 2013: pokazatelji OECD-a. Objavljeno 2013. Pristupljeno 15. februara 2018.

24. OECD. Zdravlje ukratko 2017: pokazatelji OECD-a. Objavljeno 2017. Pristupano 15. februara 2018.

25. Svetska zdravstvena organizacija. Univerzalno zdravstveno pokriće, informativni list. Objavljeno 2018. Pristupljeno 7. maja 2018.

26. Fisher J, Selikowitz HS, Mathur M, Varenne B. Jačanje oralnog zdravlja za univerzalno zdravstveno pokrivanje. Lancet. 2018.

Veza između dijabetesa tipa 2 i oralnog zdravlja> Dijabetes utječe na sposobnost vašeg tijela da koristi glukozu ili šećer u krvi za energiju. Dijabetes može izazvati mnoge komplikacije, uključujući oštećenje živaca, srčane bolesti, moždani udar, bolest bubrega, pa čak i sljepoću. Druga uobičajena zdravstvena komplikacija je bolest desni i ostali oralni zdravstveni problemi.

Prema Američkom udruženju za dijabetes, ljudi koji imaju dijabetes više su u riziku od gingivitisa, bolesti desni i parodontitisa (teške infekcije desni s razaranjem kostiju). Dijabetes utječe na vašu sposobnost borbe protiv bakterija koje mogu izazvati infekciju desni, a bolesti desni mogu utjecati i na kontrolu šećera u vašem tijelu.

Dijabetes je povezan s povećanim rizikom za groznicu, poput gljivične infekcije. Pored toga, ljudi koji imaju dijabetes vjerojatno će imati suha usta. To je povezano s povećanim rizikom za nastanak čira na ustima, bolova, karijesa i zubnih infekcija.

Šta kaže studija

Studija iz 2013. godine u časopisu BMC Oral Health pregledala je 125 ljudi koji imaju dijabetes tipa 2. Istraživači su izmjerili faktore koji uključuju zube koji nedostaju, učestalost parodontalne bolesti i broj prijavljenih krvarenja iz zuba.

Studija je pokazala da što je duže obolijevanje od dijabetesa veća, što im je veća glukoza u krvi na glavi, viši im hemoglobin A1C (koji mjeri prosječni šećer u krvi tokom tri mjeseca), vjerojatnije je da će imati parodontnu bolest i krvarenje zuba .

Oni koji nisu prijavili pažljivo samoupravljanje svog stanja, vjerovatnije su imali nestale zube od onih koji su radili na kontroli šećera u krvi.

Faktori rizika Čimbenici rizika

Neki ljudi koji imaju dijabetes izloženi su većem riziku od oralnih bolesti od drugih. Na primjer, ljudi koji ne održavaju strogu kontrolu nad šećerom u krvi imaju veću vjerojatnost da će dobiti bolest desni.

Osim toga, ako pušite i bolujete od dijabetesa, imate veći rizik za oralno zdravlje od osobe koja ima dijabetes i ne puši.

Prema Nacionalnom institutu za zdravstvo, više od 400 lijekova povezano je sa suhim ustima. Oni uključuju lijekove koji se obično koriste za liječenje dijabetičke nervne boli ili neuropatije. Možete pitati svog ljekara ili ljekarnika mogu li vaši lijekovi povećati rizik od suvih usta. Ako je potrebno, stomatolog može propisati oralna ispiranja, što može umanjiti simptome suvih usta. Torte bez šećera za ublažavanje suhih usta dostupne su bez recepta u većini ljekarni.

Znakovi upozorenja Znakovi upozorenja

Bolest desni koja je povezana sa dijabetesom ne izaziva uvijek simptome. Iz tog razloga je važno učiniti redovno i redovno imenovati stomatologe, međutim, postoje neki simptomi koji mogu upućivati ​​na to da imate bolest desni. Oni uključuju:

krvarenje desni, posebno prilikom četkanja ili maženja

  • promjene u načinu na koji se zubi spajaju (ili „pogrešan ugriz“)
  • hronični loš zadah, čak i nakon četkanja desni
  • uklonite zube, što može dovesti do toga da zubi izgledaju duže ili veće
  • trajni zubi koji počinju osjećati labavost
  • crvene ili natečene desni
  • Prevencija

Najbolji način za sprečavanje komplikacija povezanih s dijabetesom u vašem zubnom zdravlju je održavanje optimalne kontrole šećera u krvi. Redovno provjeravajte šećer u krvi i obavijestite svog liječnika ako ne možete kontrolirati razinu prehrane, oralnih lijekova ili inzulina.

Takođe biste trebali voditi veliku brigu o zubima redovnim posjećivanjem zuba, četkanjem zuba i posjetom stomatologu. Možda ćete trebati kontaktirati svog stomatologa ako trebate posjećivati ​​redovnije posjete nego dva puta godišnje. Ako primetite bilo kakve znakove upozorenja za bolesti desni, odmah se obratite svom lekaru.

Svakog meseca proveravajte usta na nepravilnosti. To uključuje pronalaženje područja suvoće ili belih fleka u ustima. Krvarenje je takođe problem.

Ako ste planirali stomatološki postupak bez praćenja šećera u krvi, možda ćete trebati odgoditi postupak ako nije hitan slučaj. To je zato što se rizik od infekcije nakon postupka povećava ako vam je šećer u krvi previsok.

Liječenje dijabetesa povezanog s usnom šupljinom ovisi o stanju i težini.

Na primjer, parodontalna bolest se može liječiti postupkom koji se naziva skaliranje i planiranje korijena. Ovo je metoda dubokog čišćenja koja uklanja zubni kamen odozdo i ispod linije desni. Vaš stomatolog takođe može propisati liječenje antibioticima.

Manje uobičajeno, osobe s uznapredovalom parodontalnom bolešću trebaju operaciju desni. Ovo može spriječiti gubitak zuba.

Učinak dijabetesa na stanje usne šupljine

Glavni faktori koji značajno utječu na zdravlje usne šupljine kod pacijenata s dijabetesom uključuju:

  • visoka glukozau krvi. To doprinosi rastu mikroba i, prema tome, kiselosti usne šupljine, što dovodi do razaranja zubne cakline, tj.
  • smanjena otpornost na infekcije. To doprinosi razvoju upale što negativno utječe na stanje desni i mekih tkiva usne šupljine.

Kao rezultat toga, pacijenti koji ne prate šećer u krvi često razvijaju parodontitis, što često dovodi do gubitka zuba. Da bi se izbjegle takve posljedice bolesti, potrebno je osigurati stalno praćenje razine šećera u kući pomoću glukometra i primijeniti posebna terapijska i profilaktička sredstva koja su razvijena uzimajući u obzir utjecaj dijabetesa na stanje usne šupljine.

6 pravila za održavanje zdravog oralnog dijabetesa

Redovne pregleda zuba

Dijabetičari trebaju redovite preglede zuba kako bi izbjegli moguće probleme poput infekcije gljivicom. Istovremeno, stomatologa treba obavijestiti o svojoj dijagnozi kako bi mogao prilagoditi postupak liječenja i odabrati medicinske postupke posebno dizajnirane za pacijente s dijabetesom. Na primjer, pacijenti koji moraju proći stomatološku operaciju vjerojatno će trebati antibiotike da bi izbjegli infekciju. Prije operacije, pacijent s dijabetesom će najvjerovatnije morati prilagoditi vrijeme obroka i dozu inzulina. Također u ovom slučaju, potrebno je stabilizirati razinu šećera u krvi.

Usmeno praćenje

Odmah nazovite liječnika ako otkrijete sljedeće simptome: crvenilo, oticanje, krvarenje i preosjetljivost desni, njihova recesija, trajni loš zadah, čudan okus nakon usta, gnoj u predjelu između zuba i desni, labavi zubi ili promjena položaja na primjer, sa ugrizom, promjena u naklonu djelomične proteze.

Svakodnevno četkanje i nitkanje

Pacijenti s dijabetesom trebaju svakodnevno cijepiti zube i perati zube nakon svakog obroka. Tako ćete izbjeći infekciju i daljnje komplikacije. Dajte prednost mekim četkicama za zube. Najefikasniji rezultati mogu se postići četkanjem zuba držeći četkicu pod uglom od 45 stepeni od linije desni. U ovom slučaju potrebno je izvršiti meke pokrete, obrađujući cijelu površinu zuba. Jezik takođe treba očistiti, pa iz njega uklanjate bakterije i pružate svjež dah. Kod grickanja mora se pomicati gore i dolje s obje strane zuba i dodirnuti bazu svakog zuba kako biste ih očistili od hrane i mikroba. Interdentalne četkice savršeno nadopunjuju zubni konac.

Dijabetičari koji žele smanjiti rizik od razvoja parodontitisa trebalo bi koristiti antimikrobne paste za zube kako bi izbjegli bakterijske infekcije. Proizvodi za oralnu njegu dijabetičara također ne bi trebali sadržavati šećer. U suprotnom, mogu doprinijeti lošem zdravlju.

Žvakaće gume bez šećera

Žvakaće gume bez šećera još je jedan proizvod koji može biti koristan ljudima koji imaju dijabetes. Uostalom, jedan od glavnih problema ove bolesti je povećana suha usta. Često nastaje iz uzimanja lijekova za dijabetes i visoki šećer u krvi. Stimulirajući rad pljuvačnih žlijezda, žvakaće gume pomoći će riješiti ovaj problem. Suha usta potiču uništavanje zubne cakline bakterijama i infekcijama, što na kraju može utjecati na koštano tkivo ispod zuba i dovesti do gubitka zuba. I slina može neutralizovati djelovanje mikroba. Izaberite gumu bez šećera, jer u suprotnom njegova uporaba može dovesti do povećanja glukoze u krvi i povećanja broja bakterija, što će se negativno odraziti na zdravlje usne šupljine.

Ispiranje usta

Čišćenje zuba četkicom za zube nije dovoljno, jer čine samo 25% površine usne šupljine, dok bakterije koje izazivaju bolest desni žive i na jeziku, nepcu i unutrašnjoj površini obraza. Upotreba ispiranja nakon četkanja omogućava vam da očistite gotovo cijelu usnu šupljinu. Međutim, nisu sva ispiranja podjednako djelotvorna.

LISTERINE ® je prva svjetska pomoćna sredstva za ispiranje za učinkovitu oralnu higijenu.

Ovo je jedino ispiranje sa sadržajem esencijalnih ulja koje vam omogućava efikasnu kontrolu rasta bakterija u usnoj šupljini zahvaljujući aktivnoj antibakterijskoj formuli. Klinički je dokazano da LISTERINE ® Total Care:

  • podržava zdravlje desni
  • uništava do 99,9% štetnih bakterija u usnoj šupljini 1,
  • smanjuje stvaranje plaka za 56% efikasnije od čišćenja zuba 2,
  • čuva prirodnu bjelinu zuba,
  • efikasno uklanja uzroke halitoze,
  • Pomaže u sprečavanju propadanja zuba.

LISTERINE ® Total Care preporučuju ruski stomatolozi za svakodnevnu upotrebu 2 puta dnevno. Omogućuje 24-satnu zaštitu usne šupljine 3 i ne narušava ravnotežu normalne mikroflore 4.

  1. Fine D. i dr. Usporedba antibakterijskog djelovanja antiseptičkih sredstava za ispiranje usta protiv izogenih planktonskih oblika i biofilmaActinobacillusactinomycetemcomitans.Časopis za kliničku parodontologiju. Juli 2001.28 (7): 697-700.
  2. Charles i dr.Uporedne performanseantiseptičko ispiranje usta i pasta za zube protiv plaka / gingivitisa: 6-mjesečno istraživanje.Časopis Američkog stomatološkog društva. 2001, 132,670-675.
  3. Fine D. i dr.Usporedba antibakterijskog djelovanja antiseptičkih ispiranjaza usta koja sadrže esencijalna ulja 12 sati nakon upotrebe i dvonedjeljnu upotrebu.Clinical Periodontology Journal. April 2005.32 (4): 335-40.
  4. Minakh G.E. et al. Učinak 6-mjesečne upotrebe antimikrobnog sredstva za ispiranje na mikroflori zubnog kamena.Časopis "Klinička parodontologija". 1989.16: 347-352.

Postoji li veza između bolesti desni i dijabetesa?

Skoro 4 miliona Rusa koji pate dijabetesmožda će se iznenaditi kad sazna da postoji neočekivana komplikacija povezana s ovim stanjem. Studije pokazuju da je povećana prevalenca bolesti desni kod pacijenata sa dijabetesom, dodajući ozbiljne bolesti desni na listu ostalih komplikacija povezanih s dijabetesom, poput srčane bolestimoždani udar i bolest bubrega.

Nova istraživanja pokazuju i da je veza između ozbiljne bolesti desni i dijabetesa dvosmjerna. Ne samo da su ljudi s dijabetesom podložniji ozbiljnim bolestima desni, već i ozbiljne bolesti desni mogu imati potencijal da utječu na kontrolu glukoze u krvi i doprinesu dijabetesu. Studije pokazuju da su ljudi s dijabetesom izloženi većem riziku od problema. oralna higijenakao što su gingivitis (rana faza bolesti desni) i parodontitis (ozbiljna bolest desni). Ljudi koji boluju od dijabetesa imaju povećan rizik od ozbiljnih bolesti desni jer su uglavnom podložniji bakterijskim infekcijama, te imaju smanjenu sposobnost borbe protiv bakterija koje prodiru u desni.

Više informacija o bolestima desni i zuba, kao i oralnoj higijeni možete naći na web stranici. Onlinezub. Dobro oralno zdravlje sastavni je dio vašeg ukupnog zdravlja. Ne zaboravite da pravilno perite zube i konce i posjetite svog stomatologa radi redovnih pregleda.

Ako imam dijabetes, riskiram li zbog stomatoloških problema?

Ako vam je nivo glukoze u krvi loše kontroliran, vjerovatnije je da ćete razviti ozbiljnu bolest desni i izgubiti više zuba nego kod dijabetičara. Kao i sve infekcije, i teška bolest desni može biti faktor koji potiče porast šećera u krvi, a upravljanje dijabetesom može biti teško.

Kako mogu spriječiti stomatološke probleme povezane sa dijabetesom?

Pre svega kontrola glukoze u krvi. Obavezna nega zuba i desni, kao i redovne posjete stomatologu svakih šest mjeseci. Za kontrolu strija, gljivičnih infekcija osigurajte dobru kontrolu dijabetičara, izbjegavajte pušenje i, ako nosite proteze, svakodnevno ih uklanjajte i čistite. Dobra kontrola glukoze u krvi takođe može pomoći u sprečavanju ili ublažavanju suvih usta izazvanih dijabetesom.

Osobe sa dijabetesom imaju posebne potrebe i vaš stomatolog mora biti opremljen da zadovolji te potrebe - uz vašu pomoć. Obavijestite svog stomatologa o svim promjenama u vašem stanju i svim tretmanima koje ste poduzeli. Odložite bilo koji nekritični stomatološki postupak ako vam šećer u krvi nije u dobroj kontroli.

    Prethodni članci iz naslova: Pisma čitalaca
  • Galaktosemija

Klasična galaktosemija Klasična galaktozemija je nasledna bolest. Zbog neispravnog gena postoji nedostatak enzima galaktoza-1-fosfat uridil transferaze. Ovaj ...

Uzroci i posljedice varikoznih vena na nogama

Kao i u arterijama, promjene u venama događaju se s povećanjem učestalosti i težine kako starimo. Jedna od ...

Adenoma prostate

Što je prostata? Kako sam naučio iz različitih izvora, prostata, jednostavnim riječima, dio je reproduktivnog sustava ...

Biljna medicina za komplikacije dijabetesa

Za prevenciju i liječenje komplikacija dijabetesa, uz tradicionalne metode, sve se više koristi i biljna medicina.Ostalo je oko 150 vrsta ...

Dijabetes nije prepreka sreći

Život počinje nakon pedesete. Pa čak i dijabetes i amputirana noga zbog svojih komplikacija ne predstavljaju prepreku da ...

Pogledajte video: ORALNO ZDRAVLJE- saveti i smernice, Dr Nemanja Ljuboja (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar