Glukozurija kod dijabetesa

U ovom ćete članku naučiti:

Glukozurija je otkrivanje glukoze u testu urina. Opšte je prihvaćeno da se normalna glukoza u urinu ne izlučuje. To nije sasvim tačno. Male količine glukoze i dalje ulaze u urin, ali općenito dostupne moderne dijagnostičke metode ne dopuštaju njihovo otkrivanje.

U zdravom bubregu, s normalnom razinom šećera u krvi, glukoza se filtrira i zatim apsorbira natrag u bubrežne tubule. Za apsorpciju su potrebni posebni molekuli nosači, čiji je broj ograničen.

Bubrežni prag se smanjuje za vrijeme bolesti kod djece i trudnica.

Uzroci glikozurije

Pojava glukoze u urinu može biti uzrokovana fiziološkim razlozima, tj. U zdravih ljudi, i patološkim, uslijed bolesti.

Fiziološki uzroci glukozurije:

  • trudnoća
  • jesti puno slatke hrane,
  • jak stres.

Uzroci patološke glukozurije:

  • dijabetes melitus
  • akutne zarazne bolesti, praćene vrućicom i intoksikacijom,
  • bolest bubrega (glomerulonefritis, pijelonefritis),
  • bubrežni dijabetes
  • endokrinih bolesti (tirotoksikoza, Itsenko-Cushingova bolest, feokromocitom),
  • opekotine, masovne povrede,
  • uzimanje određenih lijekova.

Glukozurija tokom trudnoće

Tokom trudnoće, žensko tijelo radi sa povećanim stresom. Već u prvom trimestru bubrežni protok krvi počinje se povećavati, dostižući svoj maksimum do kraja drugog tromjesečja. Povećava se filtracija urina što dovodi do smanjenja bubrežnog praga za glukozu.

Kad se glukoza pojavi u urinu trudnice, potrebno je dodatno ispitivanje, jer ova situacija može biti fiziološka, ​​uzrokovana samom trudnoćom, ili patološka, ​​s razvojem dijabetesa i bubrežnih bolesti. Osim toga, glukoza u mokraći služi kao hranjivo tvar za bakterije što može dovesti do razvoja upalnih bolesti mokraćnog sustava.

Osim toga, radi se krvna pretraga šećera, a po potrebi i test tolerancije na glukozu. Ako se sumnja na patologiju bubrega, provodi se test urina prema Nechiporenku i ultrazvučni pregled bubrega.

Glukozurija za stres i prejedanje

U situaciji jakog stresa, tijelo počinje mobilizirati svoje snage, bacajući u krv velike količine hormona i biološki aktivnih tvari. Oni (posebno adrenalin i kortizol) doprinose naglom povećanju glukoze u krvi što kasnije dovodi do glukosurije.

Jelo velike količine lako probavljivih ugljikohidrata također povećava šećer u krvi, prelazeći bubrežni prag i uzrokuje pojavu glukoze u urinu.

Dijabetes melitus

Pojava glukoze u urinu trebala bi prije svega sugerirati ideju o dijabetesu, to je najčešći razlog. Glukozurija kod dijabetesa obično je praćena drugim simptomima dijabetesa: žeđ, suha usta, izlučivanje velike količine urina, slabost, umor i gubitak tjelesne težine.

Bubrežni prag za glukozu nije isti za sve bolesnike s dijabetesom. Smanjen je kod onih koji primaju inzulin, kao i kod onih koji pate od dijabetičke nefropatije. Važno je da u kasnim fazama nefropatije glukoza prestaje da se izlučuje urinom, što ukazuje na izražene promjene u bubrezima i razvoj teškog zatajenja bubrega.

Nisu svi pacijenti s dijabetesom imaju glukozuriju. Uz dobru kompenzaciju bolesti i šećera blizu normalne vrijednosti, ne dolazi do izlučivanja glukoze u urinu.

Akutne zarazne bolesti

Uz dugi tok bolesti, praćen vrućicom i intoksikacijom, razvija se glukozurija. To je zbog nekoliko faktora odjednom.

Uz groznicu, u tijelu se stvara veliki broj biološki aktivnih tvari zvanih citokini koji uzrokuju vazospazam. Kao rezultat toga, krvni pritisak raste, što znači povećani protok krvi u bubrezima i filtraciju urina.

Kao rezultat stresa uzrokovanog povećanjem tjelesne temperature, dolazi do navale adrenalina, što dovodi do razgradnje glikogena u jetri. Glikogen je glavni oblik glukoze u tijelu kada se on razgradi, poraste razine šećera u krvi.

Bolest bubrega

Kad su pogođeni tubuli bubrega, počinju prolaziti molekule glukoze u mokraću. Ovo se odnosi na bolesti kao što su hronični pijelonefritis, tubulointersticijski nefritis, akutno zatajenje bubrega, oštećenje bubrega kod drugih bolesti (reumatoloških, kardioloških, endokrinih itd.).

Bolesti bubrega prate druge promjene u općoj analizi urina (povećana razina bijelih krvnih zrnaca, crvenih krvnih zrnaca, pojava proteina, boca), stoga dijagnoza u tim slučajevima ne pravi poteškoće.

Bubrežni dijabetes

Bubrežni dijabetes ili bubrežna glukozurija je bolest kod koje se glukoza u urinu oslobađa u svojoj normalnoj razini u krvi. Povezana je s gubitkom osjetljivosti bubrežnih tubula na aldosteron, nadbubrežni hormon. Aldosteron reguliše razmjenu kalijuma i natrijuma, osiguravajući tako metabolizam vode i soli.

Češće se bubrežna glukozurija otkriva u djece i povezana je sa genetskim oštećenjem. Ovaj oblik dijabetesa je teško liječiti. Dijete treba slijediti posebnu prehranu sa ograničenjem jednostavnih ugljikohidrata i povećanom konzumacijom složenih.

Neki oblici bubrežnog dijabetesa povezani su s genetskim kvarovima koji uzrokuju narušeno funkcioniranje enzima koji sudjeluju u unosu glukoze. Ostale uzrokuje izlaganje otrovnim tvarima.

Bubrežni dijabetes

Glukozurija kod endokrinih bolesti

S nizom endokrinih bolesti, praćenih stvaranjem viška hormona, razina glukoze u krvi raste (tirotoksikoza, Itsenko-Cushingova bolest, feokromocitom itd.). To je uzrokovano proizvodnjom hormona koji povećavaju razinu glukoze u krvi, a također smanjuju i osjetljivost tijela na nju.

Često na pozadini ovih bolesti s dugim odsustvom nadoknade razvija se dijabetes.

Dijagnoza glukozurije

Pojedinačna analiza mokraće ne nosi dovoljno informacija za postavljanje dijagnoze. To može odražavati kršenje prehrane dan prije ili nepravilnu pripremu za porođaj. Da bismo preciznije odredili stepen gubitka šećera u urinu, potrebno je uraditi analizu za dnevnu glukozuriju.

Analiza je vrlo jednostavna. Tokom dana, sva se mokraća prikuplja u količini od 2-3 litre. Zatim se ujutro pomiješa, zapremina od 100-200 ml baci se u čašu i dovede u laboratoriju. U smjeru ne smijete zaboraviti navesti dnevnu količinu urina, svoju visinu i težinu.

Tokom dana ne možete obilno piti slatkiše, doživjeti fizički i mentalni stres tako da to ne utječe na rezultat analize.

Normalno, glukoza se ne otkriva u dnevnoj mokraći. Kad se pojavi, provodi se daljnje ispitivanje kako bi se utvrdio uzrok.

Vrste glukozurije

Velika količina šećera u urinu pojavljuje se iz različitih razloga, a slijedi da je bolest podijeljena na podvrste. Glukozurija ima 5 vrsta od kojih svaka uzrokuje pojedinačno posebne faktore.

Bubrežna glukozurija (pozadina - bubrežno porijeklo). Ovu vrstu karakteriše nemogućnost bubrežnih kanala da ponovo absorbuju (reverznu apsorpciju) glukozu.

Postoje sljedeći oblici:

  • Prvi oblik (od rođenja) pojavljuje se zbog oštećenja u normalnom funkcioniranju bubrežnih kanala.
  • Drugi oblik se nalazi u difuznim promjenama bubrega, akutnom zatajivanju bubrega i drugim raznim patologijama bubrega.

Oblik prehrambenog porijekla javlja se kada osoba značajno zloupotrebljava hranu bogatu ugljikohidratima.

Hormonski oblik se javlja u slučajevima povećane aktivnosti funkcije štitne žlijezde, sa adenomima, kao i prekomjernom dozom lijekova i uređaja sa steroidnim hormonima.

Sledeća vrsta bolesti je lekovita. Počinje se razvijati kada uzimate lijekove koji izazivaju anesteziju, psiholeptičke lijekove, lijekove protiv bolova. Takođe, ova vrsta bolesti razvija se zbog uzimanja lekova sa hiperglikemijskim, nefrotoksičnim efektom.

Oblik pankreasa bolest je svojstven osobama sa dijabetesom, različitim vrstama pankreatitisa, kao i pacijentima koji prolaze modifikacije, smrti tkiva gušterače na pozadini egzogenih i endogenih pojava.

Uzroci bolesti

Postoje sljedeće skupine uzroka ove bolesti: oni koji su se pojavili zbog transformacije gušterače i faktora koji nemaju veze s njenim funkcioniranjem.

Baze koje uzrokuju glukozuriju:

  • Nedostatak inzulina koji proizvodi gušterača
  • Disfunkcija bubrega ili jetre
  • Neravnoteža hormonskih bolesnika
  • Adekvatni unos hrane bogate ugljikohidratima u velikim količinama

Najčešća je dijabetička glikozurija, karakterizirana otkrivanjem glukoze u tragovima u urinu ili u obliku određenih koncentracija (dešava se da su prilično velike).

Analiza bubrežne glukozurije je pozitivna kada se tokom ispitivanja otkrije glukoza u više od tri doze dnevno mokraće. Neophodan uvjet je stabilnost koeficijenata glukoze u krvi.

Postoje slučajevi kada se kod trudnice otkriva šećer u urinu. Ova situacija može biti povezana s bubrežnim bolestima, a zauzvrat s gestacijskim dijabetesom kod trudnica (jedna od vrsta šećerne bolesti koja nastaje ili se prvi put popravlja u trudnoći). U tom slučaju je potrebna konsultacija ljekara i neophodan je ljekarski pregled.

Tačan uzrok glukozurije u trudnici može se utvrditi pomoću diferencijalne dijagnoze u medicinskoj ustanovi.

Liječenje bolesti

Pacijent s glukozurijom nalazi se pod nadzorom kvalificiranog stručnjaka sve dok se okolnost bolesti ne iskorijeni u potpunosti. Ako glukozurija ima korijen dijabetičkog porijekla, tada će terapija biti usmjerena na normalizaciju vrijednosti glukoze u krvi.

Osoba sa ovom bolešću tokom liječenja ne bi trebala zabraniti svom tijelu da troši tekućinu. Prisutnost stalne žeđi kod pacijenta je signal koji ukazuje da je tijelo dehidrirano (budući da zajedno s glukozom tekućina također napušta tijelo). Osim toga, terapija inzulinom liječnik propisuje pacijentu unošenjem inzulinskih pripravaka u pacijentovo tijelo.

Poliurija doprinosi gubitku kalijevih soli u tijelu. Nadoknađivanjem nedostatka ovog mikroelementa pomoći će jesti sušeno voće, visokokvalitetni med, povrće.

Tokom trudnoće ženama je propisana pravilna prehrana s potrebnom koncentracijom ugljikohidrata, prehrana u malim obrocima pet do šest puta dnevno, gimnastika. Lijekove, ako je potrebno, propisuje ljekar.

Tehnike strategije upravljanja dijabetesom

Određivanje šećera u urinu u laboratorijskim i kućnim uslovima vrši se pomoću indikatorskih traka na koje se nanosi osjetljivo područje. Terapeutski postupci koji se provode radi zaštite od akutnih i kroničnih komplikacija daju određene ili cjelovite (generalizirane) informacije o stanju organizma.

Ovakve aktivnosti su strategija suzbijanja dijabetesa. Prikladno je kada se na indikatorske trake primjenjuje i bar kod za istovremeno određivanje ketonskih tijela. Njihovo prisustvo se može utvrditi i tabletama sličnog dejstva - "Biohemijskim reagensom". Pacijent u pravilu naglo gubi kilograme, aceton mu miriše iz usta.

Ako se mjerenje glukoze provede otprilike u isto vrijeme kao i mjerenje šećera u krvi, dobivaju se prilično usporedivi rezultati. Urin za posebne testove može se nakupiti u roku od 12 sati ili čitavih dana. Slični testovi daju integralni rezultat.

Dijabetičari moraju znati osnovne metode i uređaje koji se koriste za kontrolu bolesti. Medicinski radnici i pacijenti ih koriste za dobivanje objektivnih informacija o događajima u tijelu, o toku bolesti i njenom stadijumu.

Vrste mjerenja glukozurije, njihove prednosti i nedostaci

Pacijent s dijabetesom često ima neodoljivu žeđ. U skladu s tim dolazi do povećanja dnevne količine urina (poliurija). Procjenjuje se da 70% pacijenata sa dijabetesom ima "bubrežni prag". Šećer se ne otkriva u urinu rutinskim laboratorijskim testovima s glikemijom ispod 10,0 mmol / L.

  • 0,5% glikozurije kada je šećer u krvi iznad 11,0 mmol / L,
  • 1,0% - 12,0 mmol / L,
  • 2,0% - 13,0 mmol / L

Analiza urina, koja je uzeta tokom dana, omogućava vam da dobijete prosječnu vrijednost šećera u krvi. Ako nema u svakodnevnom urinu (nema traga), tada je dijabetes savršeno nadoknađen. A u 24 sata "bubrežni prag" nikada nije bio premašen. Analiza od četiri dijela prikuplja se u zadanim intervalima. Na primjer, prvi uzorak uzima se od 8 sati do 14 sati, drugi - od 14 do 20 sati, treći - od 20 sati do 2 sata, četvrti - od 2 sata do 8 sati.

U jednoj analizi, znajući vrijednosti i koristeći test trake za određivanje šećera u urinu, pacijent može dobiti informacije o razini glikemije.

Manje tačna i indikativna metoda ima nekoliko prednosti:

  • ne morate uboditi prst, ponekad se to dogodi bolno i dobit ćete kap krvi,
  • za oslabljenog ili osjetljivog pacijenta je lakše spustiti indikator u posuđe s urinom nego izvršiti mjerenje glukometra,
  • test trake za određivanje šećera u urinu mnogo su jeftinije nego za uređaj.

Neki poduzetni dijabetičari isječu indikatore na uske vrpce i dobivaju još više materijala za istraživanje. Testovi za određivanje šećera u urinu su taktičke prirode. Oni se rade redovno, pritom slijedeći strateški cilj: najbolje kompenzirati dijabetes.

Glukozometrija se preporučuje 4 puta dnevno i dva puta nedeljno. Ako koncentracija šećera prelazi 2%, tada možete pojasniti vrijednost pomoću brojila. Metoda svakodnevnog određivanja šećera u urinu ima značajan nedostatak: nedostaje mu fleksibilnost za odabir doze inzulina, što znači da nije moguće koristiti raznoliku dijetu.

U nedostatku glikozurije i znakova hipoglikemije (pri malim vrijednostima), bez uređaja je nemoguće utvrditi kakvu razinu šećera ima pacijent: u rasponu od 4,0 do 10 mmol / L. Pacijent može osjetiti simptome oštrog pada glikemijske pozadine zbog pogrešne doze inzulina, preskakanja obroka, duže ili intenzivne fizičke aktivnosti.

Kod nekih dijabetičara, često s dugom poviješću bolesti, pojava znakova akutnih komplikacija javlja se kod 5,0-6,0 mmol / L. Tremor udova, zamagljivanje svijesti, hladan znoj i slabost eliminiraju se trenutnim unosom brzih ugljikohidrata (med, džem, muffin). Nakon napada hipoglikemije i njenog uklanjanja, pacijentu je potrebno posebno nadzirati.

Neželjeni razvoj glukozurije

Lezije malih posuda mogu dovesti do strašnih posljedica. Hronične komplikacije bubrega ili dijabetička nefropatija moguća su kod obje vrste bolesti. Medicinska statistika je takva da 1/3 bolesnika sa dijabetesom ovisnim o insulinu, sa dvadeset godina iskustva, pate od zatajenja bubrega.

Znakovi dijabetičke nefropatije:

  • slabost, umor, loš san, zbunjenost,
  • probavne smetnje, nedostatak apetita, povraćanje,
  • modrice u potkožnom tkivu.

Glavni organ mokraćnog sistema je filter ljudskog tijela. Bubrezi apsorbiraju štetne tvari koje se nakupljaju u tkivima tijela i izlučuju ih mokraćom. Uz visoki šećer u krvi, višak glukoze se također izlučuje iz tijela. Dolazi do prirodnog zaštitnog procesa. Ovde dolazi šećer u mokraći. Ali funkcije bubrega nisu neograničene. Višak supstanci prisutnih u visokim koncentracijama ne može brzo napustiti organizam.

Bubrezi su sastavljeni od tkiva probijenog mnogim kapilarima. Visoki šećer uništava i najmanje krvne žile. Kod dugotrajne i česte hiperglikemije bubrezi se ne nose s funkcijom filtra. Postoji kasna komplikacija - mikroangiopatija. Njen prvi znak: pojava proteina u urinu (albumina). Ponekad je nefropatija kod dijabetesa komplicirana upalom bubrega, infekcijom mokraćnih organa.

U teškoj situaciji dolazi do opijenosti. Dolazi do trovanja unutarnjeg okruženja tijela viškom štetnih tvari. U ovom slučaju život pacijenta se održava na "umjetnom bubregu". Za čišćenje unutarnje šupljine tijela od akumuliranih produkata reakcije (dijaliza) koristi se složeni stacionarni aparat. Postupak se izvodi svaka 1-2 dana.

Podmuklost kasne komplikacije leži u činjenici da se razvija sporo i da nije praćena posebnim senzacijama. Funkciju bubrega bolesnika sa šećernom bolešću treba provjeravati jednom godišnje (ispitivanja urina na albumin, Rebergov test, krvni test na azot uree, kreatinin u serumu).

Zatajenje bubrega liječi se diureticima, inhibitorima, lijekovima koji regulišu krvni pritisak. Glavna prevencija nefropatije je dobra kompenzacija za dijabetes.

Pogledajte video: Čaj od kima sa 9 snažnih ljekovitosti (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar