Briga o deci sa dijabetesom: podsetnik za roditelje

Dijabetes melitus je hronična bolest, čiji je glavni znak porast razine glukoze (šećera) u krvi. Glukoza (šećer) je u krvi svake osobe, jer je glavni izvor energije.

Razina glukoze u krvi na glavi je 3,3–5,5 mmol / L normalna, a 2 sata nakon obroka - do 7,8 mmol / L.

Nažalost, dijabetes nema starosnih ograničenja i može se pojaviti u bilo kojem trenutku. Važno je ne propustiti prve signale, posebno ako su to znakovi dijabetesa kod djece koja sama ne mogu opisati svoje stanje.

Ova bolest je podijeljena u dvije vrste: prva i druga.

Skoro 99% djece i adolescenata razvije dijabetes tipa 1.

Dijabetes melitus kod djece: rizične skupine

Dijabetes melitus jedna je od onih bolesti koja ima izraženu nasljednu predispoziciju. Što je bliži odnos bebe sa osobom koja boluje od dijabetesa, veća je verovatnoća da će se razboleti.

U riziku od razvoja ove bolesti su djeca koja imaju pri rođenju i veliku tjelesnu težinu (iznad 4,5 kg) i malu tjelesnu težinu (manju od 2 kg)

Drugi faktor koji izaziva dijabetes kod djece smatra se čestim prehladama uzrokovanim smanjenim imunitetom.

Da li dijete ima dijabetes?

Dijabetes melitus se vrlo lako dijagnosticira provođenjem jednostavnih i bezbolnih testova koji će omogućiti liječniku da utvrdi da li beba pati od ove bolesti. Ali između početka razvoja bolesti i odlaska u bolnicu može proći puno vremena tokom kojeg će dijabetes napredovati. Stoga je vrlo važno da roditelji prepoznaju simptome dijabetesa u djece u najranijim fazama.

Dakle, djetetu je potreban pregled ako:

1. Puno pije. Istovremeno, velika količina tekućine troši se ne samo u vrućini ili tijekom teških fizičkih napora, nego i u mirnom stanju, u hladnoj sezoni i noću.

2. Često urinira (više od deset puta dnevno). U tom je slučaju moguće čak i uklanjanje kreveta. Urin je ljepljiv na dodir.

3. Mršavi. Zdravo dijete dobija na težini, ali ga ne gubi, pogotovo ako za to nema razloga.

4. Jede više nego inače. Zbog jake gladi, dijete teško može izdržati tradicionalne pauze od 3-4 sata između obroka

5. Brzo umorni, pospani neugodno Kršenje endokrinog sistema ne dopušta djetetu da se nosi ni sa stresima u školi. Može se žaliti na glavobolju i umor nakon nastave.

Među znakovima dijabetesa kod djece mogu se naći i suva koža: furunkuloza, napadi u kutovima usta, krvarenje desni i oštećenje vida.

Kod novorođenčadi i dojenčadi dijabetes melitus izuzetno je rijedak i može se očitovati uz gore navedene simptome sljedećim simptomima: nemirno ponašanje, uznemireno stolište, pelenski osip i upale kože, mokraća postaje ljepljiva i ostavlja „škrobne“ mrlje na pelenama.

Šta učiniti da biste smanjili rizik od razvoja bolesti?

• Da biste smanjili vjerojatnost oboljenja kod djece u riziku, potrebno je: održavati normalnu težinu, povećati imunitet, stvoriti prijateljsku psihološku mikroklimu u obitelji, osigurati svakodnevnu fizičku aktivnost, zdravu uravnoteženu prehranu: birati svježe bobice, sokove, voće umjesto slatkiša i kolača, liječiti popratne bolesti.

Ako se bilo koji simptom dijabetesa pojavi kod djeteta, odmah se obratite liječniku!

Pripremila dečja endokrinolog O.A. Smirnova

Glavni razlozi za razvoj patologije kod djece

Dijabetes melitus je endokrino bolest, koja se manifestuje u obliku nesposobnosti gušterače da proizvede hormon inzulin u količini koja je potrebna tijelu. Postoje dve glavne vrste patološkog procesa.

Njegov oblik neovisan o insulinu omogućava razvoj neosjetljivosti ćelija i tkiva na inzulin koji proizvodi gušterača. Tako se isporučeni šećer ne može preraditi u energiju i unutrašnji organi ga apsorbiraju.

Inzulinski ovisan oblik patologije manifestuje se u obliku oštećenja beta ćelija, koje su odgovorne za proizvodnju inzulina. Dakle, šećer opskrbljen hranom ne rasipa se po tijelu u obliku energije, već ostaje da se akumulira u ljudskoj krvi.

U pravilu djeca najčešće obolijevaju od dijabetesa tipa 1. Jedan od glavnih razloga sklonosti majčinom obliku inzulina ovisnog oblika manifestuje se u samo pet posto rođene djece. Istovremeno, sa strane oca se naslednost dijabetesa tipa 1 lagano povećava i dostiže deset odsto. Dešava se da se patologija može razviti i kod oba roditelja. U ovom slučaju dijete ima povećan rizik za dijabetes tipa 1, koji može dostići sedamdeset posto.

Tip bolesti koji nije zavisan od insulina karakteriše veći nivo uticaja naslednog faktora i povećava genetsku predispoziciju za dijabetes. Prema medicinskoj statistici, rizik od razvoja gena za dijabetes kod djeteta, ako je jedan od roditelja prenositelj patologije, iznosi oko osamdeset posto. Štaviše, nasljednost dijabetesa tipa 2 povećava se na gotovo sto posto ako bolest utječe i na majku i oca.

Postoje i drugi faktori koji mogu izazvati razvoj patologije.

Takvi su faktori pretilost, neaktivan način života i česte prehlade (ARVI).

Znakovi za koje treba paziti

Opasnost od razvoja dijabetesa je da u početnim fazama možda ne pokaže nikakve simptome.

Izraženi simptomi su uočljivi čak i kada bolest dobija sve veći značaj u svom razvoju. U takvom je trenutku potrebno djelovati odmah kako se životne posljedice ne bi počele manifestirati.

Medicinski stručnjaci preporučuju obratiti pažnju na prisutnost tri glavna znaka koja su se počela pojavljivati ​​kod djeteta - on puno pije, jede i pipa. Upravo ti signali trebali bi biti razlog kontaktiranja medicinske ustanove.

Popratni simptomi na koje treba obratiti posebnu pažnju su sljedeći:

  • manifestacija lošeg zadaha acetona iz usta,
  • na koži se mogu pojaviti različiti osipi i gnojni čirevi,
  • općenito pogoršanje djetetovog stanja, neprestani osjećaj umora i letargije, oštećenje pamćenja uz stalnu vrtoglavicu i glavobolju,
  • nerazumno se može javiti mučnina i povraćanje.
  • beba postaje raspoložena i razdražljiva.
  • mogu se primijetiti skokovi tjelesne temperature.

Ponekad preuranjena hospitalizacija djeteta može dovesti do stanja dijabetičke kome.

Zato je važno uspostaviti tijek patologije u početnim fazama njezine manifestacije.

Kako objasniti detetu o bolesti?

Njega djece koja imaju dijabetes treba provoditi prema određenim pravilima i medicinskim preporukama.

Dođe vrijeme kada roditelji trebaju reći bebi o njegovoj bolesti. Kako objasniti detetu da ima dijabetes?

Postoji dobra granica između pružanja podrške i predavanja, pa bi roditelji trebali na brižljiv način izraziti zabrinutost.

Za djecu bilo koje dobi, komunikacija s drugom djecom koja imaju dijabetes može biti izvrsna grupa za podršku, jer se neće osjećati baš drugačije od ostalih vršnjaka.

Ovisno o starosti djeteta, trebalo bi da se obratite razgovoru o bolesti u razvoju:

  1. Dojke i novorođenčad ne mogu razumjeti od čega se sastoji neprestano mjerenje šećera pomoću punkcija prsta ili ubrizgavanja inzulina. Počevši od ovog doba trebalo bi kod djeteta navesti da su ti postupci dio njegovog života, poput jela ili spavanja. Izvođenje svih manipulacija treba biti brzo, lako i smireno.
  2. Predškolska djeca po pravilu vrlo vole bajke. Možete napraviti neke interpretacije u svojim omiljenim pričama i ispričati priču o „ljepoti i zvijeri“. Čudovište će biti nevidljiva zvijer, koja zahtijeva stalna mjerenja nivoa šećera, kontrolu hrane i određenu disciplinu. Uporedo s takvim pričama, dijete bi trebalo naviknuti na neovisnost i samokontrolu.
  3. S godinama djeca s dijabetesom postaju neovisnija, počinju pokazivati ​​interes da nešto rade bez pomoći odraslih. Rasprava o bolesti u razvoju trebala bi se odvijati prijateljskim tonom. Roditelji bi trebali pohvaliti dijete koje preuzima određene odgovornosti u kontroli bolesti.

Djeca s dijabetesom melitusom u pravilu rano rastu jer treba stalno pratiti, pridržavati se discipline, pravilno jesti i baviti se potrebnim fizičkim vježbama.

Svaki korak treba provoditi pod njihovom vlastitom kontrolom i analizom akcija.

Bitni savjeti za roditelje djeteta s dijabetesom

Ako je vaše dijete dijabetičar, potrebno je stvoriti posebne uvjete i funkcije za brigu o njemu.

Osnovno pravilo koje bi se sve majke i očevi trebali sjetiti je da dijabetes nije razlog ograničiti bebu u mnogim radostima i narušavati njegovo sretno djetinjstvo.

Zapis za roditelje koji imaju dijabetes kod djeteta sastoji se od nekoliko preporuka.

Glavne preporuke su sljedeće:

  1. Potrebno je objasniti detetu da karakteristike njegove bolesti ne mogu uticati na komunikaciju s vršnjacima. Uostalom, često se deca stide da svojim prijateljima u školi kažu o dijabetesu. Savremeni svijet, uključujući i djetinjstvo, može biti okrutan. Treba naučiti stalno podržavati svoju bebu moralno, ne dopuštajući mu da prihvati moguće ismijavanja od druge djece.
  2. Uprkos činjenici da je djeci koja imaju dijabetes u vrtiću ili školi potreban poseban pristup, ne biste trebali stavljati ograničenja u mogućnost komunikacije s vršnjacima. Roditelji često čine fatalne greške u vidu stalne kontrole, zabrane igranja sa prijateljima, beskrajnih poziva. Ako igre sa drugom djecom i druge zabave djetetu donose pozitivne emocije, potrebno mu je pružiti priliku da primi tu radost. Napokon će vrijeme proći i majka će se naviknuti na ideju da „moje dijete ima dijabetes“, a on će zauzvrat uvijek pamtiti ograničenja koja su postojala u djetinjstvu.
  3. Ne skrivajte od bebe razne slatkiše koji se nalaze u kući, ako takve potrebe nema. Takav pristup bi ga uvrijedio. Nakon što je djetetu pravilno objasnio svoju bolest, nema sumnje da dijete neće iznevjeriti roditelje. Ako se dijete sakrije da jede razne dobrote, potrebno je ozbiljno razgovarati s njim, ali bez vrištanja i svađe. Najbolje je da mu pripremite deserte bez šećera.
  4. Ni u kojem slučaju nemojte lagati kad je dijete da je teško bolesno ili ga krivite. Nažalost, takve situacije nisu rijetkost. Dijabetes melitus kod djece, briga o njima uvijek je teška na nervnom sistemu roditelja. U isto vrijeme, ne treba izraziti nečije misli frazama: „zašto ga ima“ ili „zbog ovog dijabetesa nekontroliran si“, jer takve reči mogu prouzrokovati psihološku traumu detetu.
  5. Ako dijete traži da se upiše u umjetničku školu ili na ples, valja ga uzeti u obzir i omogućiti mu da se razvija u različitim smjerovima.

Dijabetičari su ljudi poput svih ostalih, zbog čega ne biste trebali uvoditi nepotrebna ograničenja u njihov život.

Mitovi o dijabetesu kod djece

Što je dijabetes, mnogi ljudi znaju. Često se u društvu razvija zabluda o ovoj bolesti, što dovodi do pojave različitih mitova. Postoji čitav niz stereotipa koje treba zaboraviti.

Djeca koja konzumiraju previše slatkiša rizikuju od dijabetesa. U stvari, nemoguće je zaraziti se dijabetesom tipa 1. Postoji opasnost od razvoja patologije u toj kategoriji beba koje imaju naslednu predispoziciju za bolest. Oblik dijabetesa koji nije ovisan o insulinu počinje se manifestirati u zrelijoj dobi. A prije se dijabetes tipa 2 smatrao bolešću starijih osoba. Uticaj različitih faktora doveo je do toga da je manifestacija bolesti danas moguća u ranijoj dobi - kod adolescenata ili trideset godina života.

Djeci koja imaju dijabetes strogo je zabranjeno jesti slatkiše. Zaista, rafinirani šećer pridonosi brzom porastu glukoze u krvi. Ali danas postoje razne zamjene koje su dizajnirane posebno za dijabetičare (uključujući djecu). Jedna od njih je i stevija, koja ne izaziva skokove šećera u krvi.

Kod dijabetes melitusa zabranjeni su sportovi. Treba napomenuti da broj kontraindikacija uključuje pretjerani fizički napor, a bavljenje sportom može poslužiti kao odličan razlog za smanjenje i normalizaciju visokih razina glukoze. Mnogo je primjera poznatih sportaša kojima je dana ova dijagnoza. Bolest nije razlog da se bavite aerobikom, plivanjem i drugim sportovima. Štoviše, pravilno odabrana i umjerena tjelesna aktivnost uključena su u kompleksno liječenje patologije.

Šećerna bolest ovisna o insulinu (prva vrsta) može proći s odrastanjem djeteta. Zapravo, ovaj oblik bolesti se ne može u potpunosti izliječiti, i potrebno je naučiti kako živjeti sa ovom dijagnozom.

Dijabetes se može zaraziti. Dijabetes melitus nije oblik SARS-a i nije infekcija koja se prenosi s osobe na osobu. Grupa rizika uključuje djecu dijabetičara, koja zbog nasljednosti mogu dobiti predispoziciju za bolest.

Doktor Komarovsky će govoriti o dijabetesu kod djece u videu u ovom članku.

1. faza. Prikupljanje informacija o pacijentima

- Subjektivne metode ispitivanja:
Tipične pritužbe: intenzivna žeđ dan i noć - dijete pije do 2 litre ili više tekućine dnevno, urinira puno do 2-6 litara dnevno, pospanost u krevetu, gubitak tjelesne težine u kratkom vremenskom razdoblju, sa vrlo dobrim apetitom, slabošću, slabošću, glavoboljom i dr. umor, loš san. svrbež naročito u perineumu.
Istorija (anamneza) bolesti: napad je akutan, brz u roku od 2-3 nedelje, moguće je prepoznati provocirajući faktor.
Istorija života (anamneza): bolesno dijete u riziku s opterećenom nasljednošću.
- Objektivne metode ispitivanja:
Pregled: dijete je pothranjeno, koža je suva.
Rezultati laboratorijskih dijagnostičkih metoda (ambulantna ljestvica ili anamneza): biohemijski test krvi - hiperglikemija na testu od najmanje 7,0 mmol / l, opća analiza mokraće - glukozurija.

2 faza. Prepoznavanje problema bolesnog djeteta

Postojeći problemi uzrokovani nedostatkom inzulina i hiperglikemija: polidipsija (žeđ) danju i noću: poliurija, pojava noćne enureze, polifagija (pojačani apetit), stalni osjećaj gladi: oštar gubitak težine, svrbež kože, umor. slabost, glavobolja, vrtoglavica: smanjena mentalna i fizička sposobnost, gnojni osip na koži.
Potencijalni problemi povezani su prije svega s trajanjem bolesti (najmanje 5 godina) i stupnjem kompenzacije: rizik od smanjenog imuniteta i sekundarne infekcije, rizik od mikroangiopatije, odgođenog seksualnog i fizičkog razvoja, rizik od masne jetre, rizik od perifernih živčanih neuropatija donjih ekstremiteta, dijabetičara i hipoglikemijska koma.

3-4 faze. Planiranje i provođenje njege pacijenata u bolnici

Svrha njege: doprinijeti poboljšanju stanja. nastup remisije, kako bi se spriječio razvoj komplikacija.
Sestra na straži osigurava:
Međuovisne intervencije:
- organizacija režima s adekvatnom fizičkom aktivnošću,
- organizacija medicinske ishrane - dijeta br. 9,
- sprovođenje nadomjesne terapije insulinom,
- uzimanje lijekova za sprečavanje razvoja komplikacija (vitamin, lipotropic itd.),
- prevoz ili pratnja deteta na konsultacije sa specijalistima ili na preglede.
Nezavisne intervencije:
- kontrola nad poštovanjem režima i ishrane,
- priprema za medicinske dijagnostičke postupke,
- dinamična promatranja djetetove reakcije na liječenje: blagostanje, pritužbe, apetit, san, koža i sluznica, diureza, tjelesna temperatura,
- praćenje reakcije djeteta i njegovih roditelja na bolest: vođenje rasprava o bolesti, uzrocima razvoja, tijeka, obilježja liječenja, komplikacija i prevencije, pružanje stalne psihološke podrške djetetu i roditeljima,
- kontrola nad transferima, osiguravanje ugodnih uvjeta u odjelu.
Podučavanje djeteta i roditelja načinu života dijabetesa:
- organizacija hrane kod kuće - dijete i roditelji trebaju znati značajke prehrane, namirnice koje se ne mogu konzumirati i koje moraju biti ograničene, biti u mogućnosti napraviti dijetu, izračunati sadržaj kalorija i količinu hrane pojedene. samostalno primijeniti sistem "jedinica za hljeb", provesti, ako je potrebno, korekciju prehrane,
terapije inzulinom kod kuće, dijete i roditelji moraju savladati vještine primjene inzulina: moraju znati njegov farmakološki učinak, moguće komplikacije od duže upotrebe i preventivne mjere: pravila skladištenja, ako je potrebno, prilagoditi dozu,
- obuka o metodama samokontrole: ekspresne metode za određivanje glikemije, glukozurije, procjena rezultata, vođenje dnevnika samo-nadzora.
- preporučiti pridržavanje režima tjelesne aktivnosti: jutarnja higijenska gimnastika (8-10 vježbi, 10-15 minuta), hodanje u dozi, ne brzo biciklizam, plivanje sporim tempom 5-10 minuta. s odmorom svaka 2-3 minute, skijanje na ravnom terenu pri temperaturi od -10 ° C po mirnom vremenu, klizanje na ledu niskom brzinom do 20 minuta, sportovi (badminton - 5-30 minuta, ovisno o dobi, odbojka - 5-20 minuta, tenis - 5-20 minuta, gradovi - 15-40 minuta).

Šta je dijabetes?

Glavna manifestacija ove, nažalost uobičajene bolesti je konstantno visoka razina glukoze u krvnoj plazmi. Istovremeno, pad aktivnosti inzulina, hormona, prvenstveno je odgovoran za pravilnu razmjenu ugljika u ljudskom tijelu.

Ukupno postoji 5 vrsta dijabetesa. Prva vrsta zavisna od insulina nalazi se kod dece i mladih mlađih od 25-30 godina. Tipovi 2-4 uobičajeni su kod starijih ljudi, a tip 5 uobičajen je kod žena tokom trudnoće. Dijabetes 1. stupnja ovisnog o insulinu razvija se neprimjetno, ali brzo. Oni koji su u svojoj porodici imali slučajeve bolesti, pokušavaju pratiti njihovu prehranu i djecu podučavati isto. Drugi, nikad se nisu suočili s ovim problemom, nesmotreniji su, ne znajući da čak i ako roditelji nisu bolesni od dijabetesa, ostaje rizik prenošenja bolesti kroz generaciju. Ako su roditelji nosioci recesivnih gena, njihovo dijete postaje 100% podložno dijabetesu. Zato se preporučuje još prije začeća posjetiti genetiku i proći određene testove, kako bi nakon rođenja djeteta bilo na oprezu.

Ali to uopće ne znači da je dječji dijabetes nova kuga, pa ne biste trebali paničariti. Morate voditi zdrav način života i znati neke suptilnosti ove bolesti:

1Dijabetes tipa 1 i 2 - to su različite bolesti. A ako je u obitelji bilo slučajeva dijabetesa ovisnog o lijekovima, vjerovatno je da će dijete u starosti biti isto. Ali nije neophodno da će mu morati da ubrizgava insulin iz vrtića.

2Dijabetes melitus 1 stepen Ne možete jesti slatkiše. Naravno, ako je dijeta dijete 50% ili više sačinjena od slatkiša i drugih dobrota, rizik se povećava. Ali vjerojatnije je da ćete ovom dijetom zaraditi alergije i karijes.

3Dijabetes iz djetinjstva koji se ne liječi dijetom, problem je što se inzulin ne proizvodi, pa morate pribjeći lijekovima.

Pojava bolesti može biti bilo koja prenesena zarazna bolest, kozica ili uobičajena SARS. U djece predisponirane za dijabetes, imunitet nakon borbe protiv virusa prelazi na stanice gušterače. Tužno je da ovaj proces može trajati dovoljno dugo, a simptomi se pojavljuju čak i kada je gušterača uništena za 80%.

Uzroci dijabetesa u djece

Pored nasljednih rizika, opasan je faktor pretežak. Vjerojatnost dijabetesa zajedno s pretilošću povećava se za 100%. Gojaznost nepovoljno utječe na hormonalnu ravnotežu i kod odraslih i male djece. Bolesti probavnog sustava, a posebno gušterače, također predstavljaju rizik od razvoja dijabetesa.

U novorođenčadi mogu doći do poremećaja u radu želuca, koji uključuju takve komplikacije zbog nepravilno odabranih formula za umjetno hranjenje. Prehrana na bazi kravljeg mlijeka koju toplo preporučuju djeci mlađoj od 3 godine ponekad dovodi do sličnih posljedica.

Posebno je opasna kombinacija više ovih faktora. Na primjer, dijete koje je pretilo i koje ima dijabetes u svojoj obitelji je pod najvećim rizikom.

Simptomi dijabetesa kod djece

Znakovi zabrinutosti koje bi trebalo riješiti:

1 Ako dijete često traži piće, posebno noću i ujutro. Ovaj simptom je karakterističan za djecu s dijabetesom tipa l. Konstantna žeđ nastaje zbog činjenice da je tijelu potrebno puno tekućine da bi smanjio zasićenost glukozom u krvi. U te svrhe se koristi vlaga iz svih tkiva i stanica. 2 Često mokrenje: pogledajte mokraću deteta, ako ga ima puno, lagana je i lepljiva na dodir, hitno doktoru. Zbog povećanog unosa tečnosti u djeteta, postoji pojačan nagon za mokrenjem. To mogu primijetiti rodbina, nastavnici u vrtiću ili nastavnici u školi. Djeca s dijabetesom također doživljavaju spontano mokrenje tokom spavanja.

3 Ako težina naglo padne ili se dijete brzo umori. Prepuštanje vlage iz tjelesnih tkiva, kao i nemogućnost upotrebe glukoze kao izvora vitalnosti, dovode do očiglednog gubitka tjelesne težine djeteta. Iz istog razloga djeca ovisna o insulinu postaju letargična, pasivna, smanjuje se njihova sposobnost koncentracije i pamćenja.

4 Česti osipi na koži, sporo zarastanje rana. Osip popraćen svrbežom može ukazivati ​​na reakciju organizma na početak terapije. Ovaj se simptom manifestuje kod one djece koja već imaju injekcije insulina.

Takođe, osipi mogu biti posljedica gljivične infekcije. Bolesnici s dijabetesom skloni su bolestima ovog tipa, posebno se ponekad kod djevojčica dijagnosticira stomak.

Posebno akutni simptomi dijabetesa, uključujući novorođenčad, uključuju povraćanje, jaku dehidraciju i miris acetona iz usta. Aceton je jasan znak poremećaja acidobazne ravnoteže.

Posledice dijabetesa kod dece

Neblagovremeni tretman dovodi do usporavanja rasta i razvoja deteta. Dijete koje ovisi o insulinu trebalo bi primiti odgovarajuću terapiju.

U suprotnom, njegove fizičke i mentalne sposobnosti mogu značajno zaostajati za vršnjacima.

Višak šećera doslovno čini krvne žile inferiornim. Zidovi krvnih žila postaju tanki i lomljivi. Mišići očnog fundusa (komplikacija katarakte), izlučujući sistem (zatajenje bubrega) i direktno krvožilni sistem (arterioskleroza) trpe zbog gubitka vaskularne elastičnosti.

Treba shvatiti da su vaskularne promjene rezultat nepravilnog ili neadekvatnog liječenja koje traje godinama. Takva komplikacija ne prijeti djeci i adolescentima, ali može se pokazati u mnogo kasnijoj dobi.

Dijagnoza dijabetesa kod djece

Laboratorijsko ispitivanje je jedini siguran način da se utvrdi prisustvo bolesti kod deteta. Standardne metode koje se koriste u svim medicinskim ustanovama su ispitivanja krvi i urina. Krv se uzima iz prsta ujutro, prije jela. Nije potrebna priprema urina.

Liječenje dijabetesa kod djece

Sve mjere za održavanje i poboljšanje stanja djeteta s dijabetesom zahtijevaju odgovoran i pažljiv pristup.

Roditelji bi trebali biti spremni na činjenicu da će bolest morati preuzeti pod svoju apsolutnu kontrolu. Na liječenju ne može biti slobodnih dana ili praznika.

Možda bi isprva takva formulacija uplašila one koji se ranije nisu suočili sa ovom pojavom. Ali nakon kratkog vremena, i roditelji i sama djeca naviknut će se na novu dnevnu rutinu. Iz dana u dan, ponavljane terapijske mjere trajat će ne više od 15-20 minuta.

Nažalost, trenutno se nije moguće zauvijek riješiti ove bolesti. Pripremite dijete za činjenicu da će se morati liječiti cijeli život. I, naravno, budite spremni na to sami.

Hiljade pacijenata sa dijabetesom širom svijeta sanjaju da će u jednom danu postati stvarno odbiti obvezne injekcije. Vjerovatno će sljedeća generacija, ako ne može u potpunosti prevladati bolest, barem naučiti nositi se sa njom bez svakodnevnog uzimanja inzulina.

Ali za sada, glavne točke u kontroli dijabetesa bit će sljedeće točke:

1 Merenje šećera u krvi. I laboratorijska i kućna mjerenja provode se pomoću glukometra. Postupak se teško može nazvati ugodnim, posebno za djecu. Analiza će se morati obavljati nekoliko puta dnevno (na prazan stomak i prije spavanja) uzimanje krvi se vrši putem punkcije na prstu.

2 injekcije insulina. Kako u početku napraviti injekcije što je moguće efikasnije i bezbolnije, pokazat će vam medicinski stručnjak.

3 Nema ograničenja kretanja. Hipodinamija je u principu najgori neprijatelj čovječanstva. Pacijent s dijabetesom neće dobiti ništa korisno od sjedilačkog načina života. Vaše dijete trebalo bi se kretati u skladu sa svojim mogućnostima, ali kretati se stalno i aktivno. Obavezno pohađajte časove fizičkog vaspitanja, a još bolje - sportske sekcije.

4 Odbijanje neprihvatljive hrane. Tu spadaju, naravno, i slastičarne. Za dijabetičare je upotreba kaše, dimljenog mesa, masnog mesa (patka, svinjetina, janjetina) i juha pripremljenih na njima. Također će biti zabranjeni masni mliječni proizvodi, peciva na bazi margarina, nešto voća i bobica (grožđe, banane, persuna, smokve).

5 Vođenje posebnog dnevnika. Vodite dnevnik u pisanom i elektroničkom obliku. Označite u njemu datum, vrijeme obroka, šta se i u kojoj količini jelo, kvantitativni udio glukoze prema očitanjima.

Prevencija dijabetesa kod djece

Ako je vaša obitelj izložena riziku od predispozicije za dijabetes, bilo bi prikladnije poduzeti preventivne mjere za dijete od vrlo mlade dobi.

Roditelji koji su svjesni genetske vjerojatnosti bolesti trebali bi pažljivo pratiti njeno stanje od prvih dana života novorođenčeta.

Pored skladnog prehrambenog sistema, važan je i sistem za uravnoteženje vode. Voda je druga najvažnija supstanca nakon inzulina, koja utiče na pravilnu apsorpciju glukoze. Vodite računa da dijete popije najmanje 1-2 čaše čiste vode dnevno. Gazirana pića, pretjerano slatki čaj ili kakao nisu dopušteni.

Izvrsna preventivna mjera je dojenje. Ne odbijajte dojenje ako vam zdravlje dopušta: to će pomoći u zaštiti bebe ne samo od dijabetesa, već i od mnogih drugih poremećaja i bolesti.

Ali čak i ako se takva smetnja dogodila u vašoj porodici, ne biste to trebali shvatiti kao strašnu muku i brigu zbog kakve će kazne dijete pasti.

U stvari, danas, hiljade ljudi živi s ovom dijagnozom i vrlo su sretni, dok se bave sportom, rađaju djecu, grade karijeru itd. Naravno, i njihov način života razlikuje se od uobičajenog, ali na sve se možete naviknuti. Zadatak roditelja je da bebi objasne sve i nauče ga kako da živi sa tim.

Grupe rizika

Vodeći faktor u nastanku dijabetesa kod djeteta je nasljedna predispozicija. To može ukazivati ​​na povećanu učestalost porodičnih slučajeva manifestacije bolesti u bliskoj rodbini. To mogu biti roditelji, bake, sestre, braća.

Sljedeći faktori mogu pridonijeti razvoju dijabetesa u djece s predispozicijom:

U riziku su i djeca čija je masa pri rođenju veća od 4,5 kg, koja vode neaktivni način života, pretili su. Sekundarni oblik dijabetesa može se razviti s poremećajima gušterače.

Osnovni principi za prevenciju dijabetesa u djece predškolske dobi i adolescenata

Prevencija dijabetesa kod školske djece i adolescenata uključuje sljedeće mjere:

  • obavljanje ljekarskog pregleda 2 puta godišnje (ukoliko postoje rođaci koji pate od dijabetesa),
  • jačanje imuniteta uz povrće, voće, vitaminske komplekse, sport,
  • pažljiva upotreba hormonskih lijekova (nemoguće je samo-liječiti razne bolesti),
  • liječenje virusnih bolesti, poremećaja gušterače,
  • osiguravanje psihološke udobnosti: dijete ne smije biti jako nervozno, depresivno i pod stresom.

Ako dijete razvije dijabetes tipa 1, roditelji bi trebali redovno vršiti mjerenja glukoze.

Ako je potrebno, razina šećera prilagođava se injekcijama inzulina.

Da bi pobijedio bolest, dijete mora da slijedi posebnu dijetu.

Uzimajući u obzir sve faktore rizika, stručnjaci su razvili multinacionalne programe za prevenciju šećerne bolesti tipa 2.

Glavnu ulogu igraju fizička aktivnost, kao i zdrav način života. Djeca s dijabetesom tipa 2 trebaju biti aktivna.

S fizičkim naporom tijelo postaje osjetljivije na inzulin.

Organizacija pravilne ishrane

Dobro organiziran jelovnik djeteta s dijabetesom tipa 1 ili 2 doprinosi rješenju ključnog zadatka - normalizaciji metabolizma.

Jelo se treba obavljati u isto vrijeme (dijeta - 6 obroka dnevno). Majčino mlijeko u prvoj godini života najbolja je opcija za bolesnu bebu. Ako je potrebna umjetna prehrana, liječnik bi ga trebao pokupiti.

Takve mješavine sadrže minimalni postotak šećera. Od 6 mjeseci beba može koristiti supe, prirodni pire od krumpira.

Starija djeca mogu kuhati meso puretine, janjetine, teletine, kao i nemasno mlijeko, skute, pšenični kruh s mekinjama.Povrće, voće treba imati prednost u ishrani.

Važnost pijenja

Pijenje prave količine tekućine dnevno pomaže u održavanju dobrobiti djeteta s dijabetesom. Najbolje iz vode iz slavine (filtrirane), mineralne vode, nezaslađenog čaja.

Zamjena šećera pomoći će okusu pića. Slatka pića se mogu razrijediti vodom da se smanji koncentracija šećera.

Što je dijete starije, to bi trebalo piti više vode. Na primjer, dijete predškolskog uzrasta treba koristiti najmanje 1,2 litre vode dnevno. Jednako je važna i težina, pokretnost bebe.

Neophodne fizičke aktivnosti

Djeca s dijabetesom trebaju fizičku aktivnost. Uz njegovu pomoć unos glukoze od strane aktivnih mišića povećava se i do 20 puta. Ovo povećava sposobnost tela da koristi insulin.

Ovisno o dobi dijete se može baviti plivanjem, biciklizmom, rolerom, plesom (bez akrobatskih, oštrih elemenata).

Plan njege dijabetesa.

  1. Organizujte pravilnu ishranu.
  2. Educirajte dijete i njegove roditelje o pravilima i tehnikama davanja inzulina.
  3. Strogo pratite unos hrane nakon ubrizgavanja inzulina.
  4. Obratite pažnju na emocionalni i fizički stres djeteta.
  5. Vodite računa da su koža i sluznica čisti i zdravi, pregledajte ih svakodnevno prije spavanja.
  6. Redovno mere šećer.
  7. Kako bi zaštitili dijete od pridruživanja istodobnih infekcija i prehlada, povećavajući mu imunitet.
  8. Upoznajte optimistične porodice sa djetetom koje ima dijabetes.

Pravilna prehrana za dijabetes.

Dijeta za dijabetes zahtijeva posebne zahtjeve. Detaljnije o ishrani dece obolele od dijabetesa govorit ćemo u drugom članku. I ovdje se prisjećamo da lako probavljivi ugljikohidrati daju "salvo" povećanju glukoze u krvi, pa ih mora biti ograničena u prehrani. Ovi ugljeni hidrati uključuju med, džem, banane, slatkiše, grožđe, smokve itd. Potrebno je jesti strogo prema režimu, uzeti u obzir glikemijski indeks i računati broj jedinica kruha u svakom proizvodu.

Njega kože za dijabetes.

Visoka glukoza u krvi i loša cirkulacija krvi negativno djeluju na kožu. Postaje suva, ljuskava. Infekcija joj se lako pridružuje. Da dijete ne bi patilo od gnojnih bolesti, potrebno je da je njega kože pravilna i pratiti čistoću i integritet kože.

Kako se brinuti za kožu s dijabetesom?

  • potrebno je prati svaki dan toplom vodom i neagresivnim tečnim sapunom,
  • nakon pranja kože, navlažite i nahranite je kremama,
  • kožu treba zaštititi od ogrebotina, posjekotina i drugih ozljeda,
  • zaštitite dijete od smrzavanja i dugotrajnog sunčanja,
  • brzo liječite sve ozljede - operite posjekotine i ogrebotine sapunom i vodom, na vrijeme ih prekrijte suvim sterilnim prelivom,
  • konsultujte lekara ako dete ima ogrebotine, ogrebotine koje nisu zacelile ili se zarazi u roku od 24 sata.

Infekcija se može prepoznati po edemu, suppuration, crvenilu, pulsiranju i vrućoj površini kože.

Usna i zubna njega za dijabetes.

Infekcija može utjecati na usta djeteta s dijabetesom. U bolesne djece često se nalaze gingivitis i stomatitis, pa je tako važna briga za desni, zube i usnu šupljinu. Svakodnevno morate četkati zube pastom s protuupalnim učinkom, koristiti četkicu za zube s mekim čekinjama, koristiti irigator s uklonjivim pojedinačnim savjetima, ispirati usta posebnim eliksirima i biljnim infuzijama i ne zaboravite da redovito pregledavate svog stomatologa.

Njega očiju protiv dijabetesa

Uvijek treba redovito pregledavati oči kod specijalista za oči. Ali sa dijabetesom, to bi trebalo raditi jednom u šest mjeseci. Oči su jedan od ranjivih organa kod dijabetesa. Vodite računa da dijete dugo ne sjedi za računalom, češće ga ispirajte toplom, slabom otopinom čaja, radite vježbe za oči. Ako promijenite vid, odmah se obratite svom optometristu.

Preporuke za negu stopala kod dijabetesa.

  1. Svakodnevno perite noge toplom vodom i tekućim sapunom.
  2. Kod dijabetesa ne možete koristiti toplu vodu, ne možete oplakati noge.
  3. Temeljito obrišite stopala, posebno između nožnih prstiju. Mrljajte nježnim pokretima, izbjegavajući grubo brušenje koje ozljeđuje kožu.
  4. Svakog dana trebate provjeravati kožu na nogama na ogrebotine, povrede, posjekotine.
  5. Nakon pranja nogu, njihovu kožu trebate podmazati mekom hranjivom kremom (izuzev praznina između prstiju). Preporučljivo je koristiti kremu za ruke ili kremu za brijanje, izbjegavajući masne kreme.
  6. Obrežite nokte i obradite pilulom na nogama treba biti ujednačen, bez zaobljavanja ivica. Mnogi ljekari ne preporučuju upotrebu makaza i koriste samo datoteku za nokte (samo ne metalnu)
  7. Prije nego što obučete cipele, morate provjeriti unutrašnju površinu cipela - unutra ne smije biti pijeska, šljunka, stranih tijela.
  8. Cipele trebaju biti veličine.
  9. Ne zaboravite da svaki dan nosite čiste čarape. Pazite da elastika nije stegnuta.
  10. Ne koristite grijaće jastučiće ili tople komprese za stopala.
  11. Nemojte dozvoliti da vaše dijete hoda bosonogo ako ima ogrebotine ili posjekotine na nogama. Na plaži dijete ne bi trebalo hodati po vrućem pijesku, jer su đonovi vrlo osjetljivi na visoke temperature.

Slijedeći sve gore navedene preporuke za brigu o pacijentu koji imaju dijabetes, možete zaštititi svoje dijete od komplikacija i nepoželjnih posljedica bolesti.

Kontrola šećera u krvi

Kontrola bolesti je stalno praćenje nivoa šećera u krvi.

Održavanjem optimalne stope smanjuje se vjerovatnoća da simptomi nastanu prenisko ili, obrnuto, visoki nivo glukoze. Zbog toga će biti moguće izbjeći probleme povezane s nedostatkom kontrole.

U poseban dnevnik preporučuje se bilježenje dobivenih rezultata, kao i korištenih proizvoda. Zahvaljujući ovim informacijama, doktor će moći podići dozu inzulina za određeni slučaj.

Smanjivanje stresa

Kao što je već spomenuto, stres može biti ključni uzrok dijabetesa. U sličnom stanju dijete gubi san, apetit.

Opšte stanje se pogoršava. Zbog toga se razina šećera u krvi može brzo povećati.

Roditelji trebaju pažljivo nadzirati duševni mir djeteta. Loši odnosi s obitelji i prijateljima uvijek negativno utječu na zdravlje.

Medicinski pregledi

Da bi održao stabilno stanje, dijete treba redovno da se pregleda kod ljekara.

Uzrok panike može biti previše suha koža, tamne mrlje na vratu, između nožnih prstiju, u pazuhu. U tom slučaju dijete bez greške prolazi opću analizu urina i krvi.

Pored toga, radi se biohemijski test krvi, kao i test krvi za šećer (na prazan stomak i nakon jela), mjeri se krvni pritisak.

Da li je moguće pobijediti bolest u djetinjstvu?

U tom slučaju ćelije gušterače ne proizvode dovoljno inzulina. U skladu s tim, mora se nadopuniti injekcijom. Ako roditelji znaju za predispoziciju djetetovog tijela za razvoj dijabetesa, mora se pratiti stanje djeteta.

U tom slučaju će vjerovatno isključiti ili odgoditi razvoj bolesti.

Srodni videozapisi

O mjerama prevencije dijabetesa u videu:

Roditelji trebaju shvatiti da dijabetes kod djeteta nije rečenica. U slučaju kompetentnog pristupa rješavanju problema, uz pridržavanje glavnih preporuka liječnika, stanje djeteta će ostati stabilno.

Veoma je važno da još od rane dobi roditelji objasne bebi koliko je važno pravilno jesti, da stalno poštuje dnevnu rutinu. Zahvaljujući tome dijete će voditi pun život, razvijajući se zajedno sa vršnjacima.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Pogledajte video: Zašto bebi prija šum fena - kako da pripremite vašu bebu za proces zvani život (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar