Insulin Actrapid: troškovi i upute za upotrebu

Tradicionalna sredstva za smanjenje šećera nakon jela uključuju ljudske inzuline kratkog djelovanja. Jedan od najpopularnijih lijekova, Actrapid, bori se protiv dijabetesa više od 3 decenije. Tijekom godina dokazao je svoj odličan kvalitet i spasio milijune života.

Trenutno već postoje novi, poboljšani inzulini koji pružaju normalnu glikemiju i oslobađaju se nedostataka svojih prethodnika. Uprkos tome, Actrapid ne odustaje od položaja i aktivno se koristi u lečenju dijabetesa tipa 1 i tipa 2.

Kratka uputstva za upotrebu

Actrapid je jedna od prvih inzulina dobivena metodom genetskog inženjeringa. Farmaceutski koncern Novo Nordisk, jedan od najvećih proizvođača lijekova za dijabetes na svijetu, prvi put ga je proizveo 1982. godine. U to vrijeme dijabetičari su morali biti zadovoljni životinjskim inzulinom koji je imao nizak stupanj pročišćenja i visoku alergenost.

Actrapid se dobija upotrebom modificiranih bakterija, gotovi proizvod u potpunosti ponavlja inzulin proizveden u ljudima. Tehnologija proizvodnje omogućava postizanje dobrog hipoglikemijskog učinka i visoke čistoće otopine, što smanjuje rizik od alergija i upala na mjestu ubrizgavanja. Radar (registar lekova koji je registrovalo Ministarstvo zdravlja) upućuje na to da se lek može proizvoditi i pakovati u Danskoj, Francuskoj i Brazilu. Kontrola izlaza provodi se samo u Europi, tako da nema sumnje u kvalitetu lijeka.

Kratke informacije o Actrapidu iz uputstva za upotrebu, s kojom bi svaki dijabetičar trebao biti upoznat:

Ako se prekorači doziranje, dolazi do hipoglikemije, koja za nekoliko sati može dovesti do kome. Česte male kapljice šećera uzrokuju nepovratno oštećenje živčanih vlakana, brišu simptome hipoglikemije, što ih otežava otkrivanju.

U slučaju kršenja tehnike ubrizgavanja inzulina Actrapid ili zbog individualnih karakteristika potkožnog tkiva moguća je lipodistrofija, učestalost njihove pojave je manja od 1%.

Prema uputama, pri prelasku na inzulin i brzom padu šećera, moguće su privremene nuspojave koje nestaju same od sebe: oslabljen vid, oticanje, neuropatija.

Inzulin je krhki pripravak, u jednoj se špricu može miješati samo s fiziološkom otopinom i srednje djelotvornim inzulinama, bolje od istog proizvođača (Protafan). Actrapid razrjeđivanje inzulina potrebno je pacijentima koji imaju dijabetes s visokom osjetljivošću na hormon, na primjer, maloj djeci. Kombinacija sa srednjo delujućim lekovima koristi se za dijabetes tipa 2, obično u starijih osoba.

Istodobna primjena određenih lijekova može utjecati na aktivnost inzulina. Hormonski i diuretici mogu oslabiti učinak Actrapida, a moderni lijekovi za pritisak, pa čak i tetraciklin s aspirinom, mogu ga pojačati. Pacijenti na insulinskoj terapiji trebaju pažljivo proučiti odjeljak „Interakcije“ u uputama za sve lijekove koje planiraju koristiti. Ako se pokaže da lijek može utjecati na djelovanje inzulina, dozu Actrapida morat ćete privremeno promijeniti.

AkcijaPotiče prelazak šećera iz krvi u tkiva, pojačava sintezu glikogena, proteina i masti.
Sastav
  1. Aktivna supstanca je humani insulin.
  2. Konzervansi potrebni za dugotrajno skladištenje - metakrezol, cink hlorid. Omogućuju ubrizgavanje bez prethodnog tretiranja kože antisepticima.
  3. Za održavanje neutralnog pH rastvora potrebni su stabilizatori - klorovodična kiselina, natrijum hidroksid.
  4. Voda za ubrizgavanje.
Indikacije
  1. Dijabetes melitus sa apsolutnim nedostatkom inzulina, bez obzira na vrstu.
  2. Dijabetes tipa 2 sa očuvanom sintezom inzulina u periodima povećanih potreba za njim, na primjer, tokom operacije i u postoperativnom periodu.
  3. Liječenje akutnih hiperglikemijskih stanja: ketoacidoza, ketoacidotska i hiperosmolarna koma.
  4. Gestacijski dijabetes.
KontraindikacijePojedine reakcije imunološkog sistema koje ne nestaju u roku od 2 tjedna od početka primjene inzulina ili se javljaju u teškom obliku:

  • osip
  • svrbež
  • probavne smetnje,
  • nesvijest
  • hipotenzija
  • Quinckeov edem.

Actrapid zabranjeno koristiti u inzulinskim pumpama, pošto je sklona kristalizaciji i može začepiti infuzijski sistem.

Odabir dozeActrapid je neophodan da nadoknadi glukozu koja u krv ulazi nakon jela. Doziranje lijeka izračunava se količinom ugljikohidrata sadržanih u hrani. Možete koristiti sistem jedinica za hljeb. Volumen inzulina pri 1XE određuje se izračunavanjem, pojedinačni koeficijenti se podešavaju prema rezultatima mjerenja glikemije. Doziranje se smatra ispravnim ako se šećer u krvi vratio na prvobitnu razinu nakon završetka djelovanja Actrapid inzulina.
Neželjena akcija
Kombinacija s drugim lijekovima
Trudnoća i GVTokom trudnoće i dojenja, Actrapid je dozvoljen. Lijek ne prelazi preko placente zbog toga ne može utjecati na razvoj ploda. Prelazi u majčino mlijeko u mikro količinama, nakon čega se odvaja u probavnom traktu bebe.
Actrapid obrazac za oslobađanje inzulinaRadar uključuje 3 oblika lijeka koji su dozvoljeni za prodaju u Rusiji:

  • Uložak od 3 ml, 5 u kutiji,
  • Bočice od 10 ml
  • Uložak od 3 ml u olovkama za jednokratnu upotrebu.

U prodaji su u prodaji samo boce (Actrapid NM) i patrone (Actrapid NM Penfill). Svi oblici sadrže isti pripravak s koncentracijom od 100 jedinica inzulina po mililitru otopine.

SkladištenjeNakon otvaranja, inzulin se čuva 6 tjedana na tamnom mjestu, dozvoljena temperatura je do 30 ° C. Rezervno pakiranje mora biti u hladnjaku. Actrapid zamrzavanje inzulina nije dozvoljeno. Pogledajte ovdje >> opća pravila za skladištenje inzulina.

Actrapid se svake godine uključuje na listu vitalnih i esencijalnih lijekova, tako da dijabetičari mogu dobiti besplatno, uz recept svog liječnika.

Dodatne informacije

Actrapid NM odnosi se na kratku (listu kratkih inzulina), ali ne i na ultra kratke lekove. Počinje djelovati nakon 30 minuta, pa ga unaprijed uvedu. Glukoza iz hrane sa niskim GI (na primjer, heljda s mesom) uspijeva „uhvatiti“ ovaj inzulin i pravovremeno ga ukloniti iz krvi. S brzim ugljikohidratima (na primjer, čaj s kolačem), Actrapid se ne može brzo boriti, pa će se nakon konzumiranja hiperglikemija neizbježno pojaviti, koja će se zatim postupno smanjivati. Takvi skokovi šećera ne samo da pogoršavaju dobrobit pacijenta, već i doprinose napretku komplikacija dijabetesa. Da biste usporili rast glikemije, svaki obrok s Insulin Actrapidom treba sadržavati vlakna, proteine ​​ili masti.

Trajanje akcije

Actrapid radi do 8 sati. Prvih 5 sati - glavna akcija, a zatim - zaostale manifestacije. Ako se inzulin daje često, učinak dvije doze preklapaće se jedna s drugom. Istovremeno je gotovo nemoguće izračunati željenu dozu lijeka, što povećava rizik od hipoglikemije. Za uspješno korištenje lijeka potrebno je podijeliti obroke i injekcije inzulina svakih 5 sati.

Lijek ima vršno djelovanje nakon 1,5-3,5 sati. Do tog trenutka, većina hrane ima vremena za probavu, pa dolazi do hipoglikemije. Da biste ga izbjegli, potrebna vam je užina za 1-2 XE. Ukupno, uz dijabetes melitus dnevno dobivaju se 3 glavna i 3 dodatna obroka.Insulin Actrapid daje se samo prije glavnih, ali njegova doza se izračunava uzimajući u obzir grickalice.

Uvodna pravila

Bočice s Actrapid NM mogu se upotrebljavati samo sa inzulinskim špricama s oznakom U-100. Uložak - sa štrcaljkama i olovkama: NovoPen 4 (dozirna jedinica 1 jedinica), NovoPen Echo (0,5 jedinica).

Da bi inzulin pravilno radio s dijabetesom, morate proučiti tehniku ​​ubrizgavanja u uputama za uporabu i točno je slijediti. Najčešće se Actrapid ubrizgava u nabor na stomaku, šprica se drži pod kutom prema koži. Nakon umetanja, igla se ne uklanja nekoliko sekundi kako bi se sprečilo da otopina ne istječe. Inzulin treba biti na sobnoj temperaturi. Prije primjene potrebno je provjeriti datum isteka i izgled lijeka.

Boca sa žitaricama, sedimentom ili kristalima unutra je zabranjena.

Poređenje sa drugim uvredama

Unatoč činjenici da je molekula Actrapid identična ljudskom inzulinu, njihov utjecaj je različit. To je posljedica supkutane primjene lijeka. Treba mu vremena da napusti masno tkivo i ostvari protok krvi. Osim toga, inzulin je sklon stvaranju složenih struktura u tkivima, što također sprečava brzo smanjenje šećera.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Moderniji ultra kratki inzulini - Humalog, NovoRapid i Apidra - lišeni su ovih nedostataka. Počinju raditi ranije, pa uspijevaju ukloniti čak i brze ugljikohidrate. Njihovo trajanje je skraćeno, a nema vrhunca, pa obroci mogu biti češći, a grickalice nisu potrebne. Prema studijama, ultra kratki lijekovi pružaju bolju kontrolu glikemije u odnosu na Actrapid.

Primjena Actrapid inzulina za dijabetes može biti opravdana:

  • kod pacijenata koji se pridržavaju dijeta sa niskim udjelom ugljenih hidrata, posebno kod dijabetesa tipa 2,
  • kod beba koje jedu svaka 3 sata.

Koliko je droga? Nesumnjive prednosti ovog inzulina su njegova niska cijena: 1 jedinica Actrapid košta 40 kope (400 rubalja po bočici od 10 ml), ultrašokorni hormon - 3 puta skuplji.

Pripravci humanog inzulina sa sličnom molekularnom strukturom i sličnim svojstvima:

AnaloziProizvođačCijena, rub.
patroneboce
Actrapid NMDanska, Novo Nordisk905405
Biosulin PRusija, Pharmstandard1115520
Insuman Rapid GTBelorusija, monoinsulin Češke330
Humulin RegularSAD, Eli Lily1150600

Prijelaz s jednog inzulina na drugi treba obaviti samo iz medicinskih razloga, jer će se nadoknada dijabetesa neminovno pogoršati tijekom odabira doze.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Farmakodinamika i farmakokinetika

Actulin inzulin proizveden rekombinantnom DNK biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae. Njegov INN je - Insulin ljudski.

Lijek djeluje u interakciji s receptorom vanjske citoplazmatske membrane ćelija. Formira kompleks receptora inzulina. Aktivira unutarćelijske procese stimulišući biosintezu. cAMP ili prodiranjem u mišićnu ćeliju.

Smanjenje nivoa glukoze je zbog povećanog intracelularnog transporta i apsorpcije tkivima, aktivacije lipogenezasinteza proteina i glikogenogeneza, kao i smanjenje stope proizvodnje glukoze u jetri, itd.

Djelovanje lijeka počinje u roku od 30 minuta nakon primjene. Maksimalan efekat je uočljiv u proseku u roku od 2,5 sata. Ukupno trajanje akcije je 7-8 sati.

Moguće su pojedinačne karakteristike za pacijente, uključujući i one ovisno o veličini doze.

Upute za upotrebu Actrapid-a (metoda i doziranje)

Upute za Actrapid navode da se lijek primjenjuje supkutano ili intravenski. Doziranje specijalista bira pojedinačno, ovisno o potrebama pacijenta. insulin. U pravilu je doza 0,3-1 IU / kg dnevno. At otpornost na inzulinpotražnja može biti veća, a u slučaju preostala endogena proizvodnja inzulina - ispod. Pacijenti trebaju pažljivo nadzirati svoju glukozu krv.

U slučaju oštećenja bubrežne ili jetrene funkcije insulinmanje. Dakle, morate prilagoditi dozu.

Uputa za upotrebu Actrapida ukazuje da se može koristiti u kombinaciji s dugo delujuće uvrede.

Lijek se daje pola sata prije obroka ili užine s ugljikohidratima. U pravilu injekcije se rade potkožno u regiji prednjeg trbušnog zida. To omogućava ubrzanu apsorpciju. Osim toga, injekcije se mogu napraviti u bedro, deltoidni mišić ramena ili stražnjice. Da bi se sprečilo lipodistrofijamjesta ubrizgavanja trebaju biti promijenjena.

Intravenska primjena je dozvoljena samo ako injekcije napravi medicinski stručnjak. Intramuskularno, lijek se primjenjuje samo prema uputu stručnjaka.

Predoziranje

U slučaju predoziranja moguća su sljedeća: nesanicapretjerana blijeda, pojačana uzbuđenost i apetit, drhtavica, znojenje, glavobolja, parestezija u ustima, palpitacije. U slučaju upotrebe lijeka u dozama koje znatno prelaze normu, pacijent može pasti kome.

U slučaju svjetla hipoglikemijamorate jesti šećer ili hranu bogatu šećerom. Kod teškog predoziranja, 1 mg se daje intramuskularno Glucagon. Po potrebi se dodaju koncentrirane otopine glukoze.

Interakcija

Hipoglikemijski efekat insulinpovećava se kada se uzima oralni hipoglikemijski agensi, inhibitori enzima za konverziju angiotenzina, neselektivni beta blokatori, sulfonamidi, tetraciklin, Ketokonazol, Piridoksin, ciklofosfamidLitijumski preparati inhibitori monoamin oksidaze i ugljična anhidraza, Bromokriptin, anabolički steroidi, Clofibrate, Mebendazole, Teofilin, Fenfluramin te lijekove koji sadrže etanol. Alkohol ne samo da pojačava, već i produžuje efekat Actrapid-a.

Suprotno tome, hipoglikemijski efekat opada pod uticajem oralni kontraceptivi, hormoni štitnjače, Heparina, simpatomimetičari, Klonidin, Diazoksid, Fenitoin, glukokortikosteroidi, tiazidni diuretici, triciklički antidepresiviu, Danazole, blokatori kalcijumovih kanala, morfij, nikotin.

Učinak Actrapid-a može se povećati ili smanjiti zbog upotrebe Reserpine i salicilati. Octreotide, Lanreotid može smanjiti ili povećati potrebu za insulin.

Recepcija beta blokatori može sakriti simptome hipoglikemija i spreče njegovo uklanjanje.

Neki proizvodi, na primjer, sadrže tioliili sulfitimože izazvati degradaciju insulin.

Datum isteka

Otvorena boca čuva se ne duže od 6 nedelja. Prije otvaranja, rok trajanja lijeka je 30 mjeseci. Ne koristite otopinu nakon isteka roka valjanosti.

Recenzije karakteriziraju Actrapid kao pouzdan lijek koji vam omogućava predviđenu kontrolu glikemija. Pacijenti vole brzinu lijeka. Među negativnim aspektima je samo neugodan oblik otpuštanja lijeka u obliku otopine za ubrizgavanječije uvođenje često zahtijeva specijalistički nadzor.

Aktridna cijena, gdje kupiti

Cena Actrapida oko 450 rubalja. Ovaj alat možete kupiti samo na recept.

Cena Insulin Actrapid HM olovka iznosi otprilike 950 rubalja. Stoga se lijek smatra prilično skupim. U nekim internetskim ljekarnama cijena Actrapid-a može biti veća od naznačene.

Sastav i oblik oslobađanja

Rastvor za injekcije - 1 ml:

  • aktivne tvari: ljudski genetski inženjering rastvorljiv u inzulinu - 100 IU (3,5 mg), 1 IU odgovara 0,035 mg bezvodnog ljudskog inzulina,
  • pomoćne tvari: cink-klorid, glicerin (glicerol), metakrezol, natrijum-hidroksid i / ili klorovodična kiselina (za podešavanje pH), voda za injekcije.

10 ml u staklenim bocama, zatvorenim gumenim čepom i plastičnim poklopcem, u pakovanju od kartona 1 bočica.

Otopina za injekciju je prozirna, bezbojna.

Ljudski inzulin kratkog djelovanja.

Ljudski rekombinantni DNK inzulin. To je inzulin srednjeg trajanja djelovanja. Reguliše metabolizam glukoze, ima anaboličke efekte. U mišićnim i drugim tkivima (osim mozga) inzulin ubrzava unutarćelijski transport glukoze i aminokiselina i pojačava anabolizam proteina. Inzulin potiče pretvorbu glukoze u glikogen u jetri, inhibira glukoneogenezu i potiče pretvorbu viška glukoze u masti.

Actrapid nm Primjena u trudnoći i djeci

Tokom trudnoće posebno je važno održavati dobru kontrolu glikemije kod pacijenata s dijabetesom. Tokom trudnoće, potreba za inzulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju i povećava u drugom i trećem tromjesečju.

Preporučuje se da pacijenti sa šećernom bolešću obavijeste liječnika o početku ili planiranju trudnoće.

U bolesnika sa šećernom bolešću tijekom dojenja (dojenje) može biti potrebno prilagođavanje doze inzulina, prehrane ili oboje.

U studijama genetske toksičnosti u in vitro i in vivo seriji, humani inzulin nije imao mutageni učinak.

Actrapid nm Nuspojave

Iz endokrinog sistema: hipoglikemija.

Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i (u izuzetnim slučajevima) smrti.

Alergijske reakcije: moguće su lokalne alergijske reakcije - hiperemija, oticanje ili svrbež na mjestu ubrizgavanja (obično prestaju u razdoblju od nekoliko dana do nekoliko tjedana), sistemske alergijske reakcije (javljaju se rjeđe, ali su ozbiljnije) - generalizirani svrab, kratkoća daha, kratkoća daha , smanjen krvni pritisak, povećani rad srca, pojačano znojenje. Teški slučajevi sistemskih alergijskih reakcija mogu biti opasni po život.

Hipoglikemijski učinak smanjuje se oralnim kontraceptivima, kortikosteroidima, preparatima hormona štitnjače, tiazidnim diureticima, diazoksidom, tricikličkim antidepresivima.

Hipoglikemijski učinak pojačan je oralnim hipoglikemijskim lijekovima, salicilatima (npr. Acetilsalicilnom kiselinom), sulfonamidima, MAO inhibitorima, beta blokatima, etanolom i lijekovima koji sadrže etanol.

Beta blokatori, klonidin, rezerpin mogu maskirati manifestaciju simptoma hipoglikemije.

Doziranje Actrapid nm

P / c, ulaz / ulaz Doza lijeka odabire se pojedinačno uzimajući u obzir potrebe pacijenta. Tipično je potreba pacijenta za insulinom od 0,3 do 1 IU / kg / dan. Dnevna potreba za inzulinom može biti veća kod pacijenata s inzulinskom rezistencijom (na primjer, tijekom puberteta, kao i kod bolesnika s pretilošću) i niža kod bolesnika s rezidualnom endogenom proizvodnjom inzulina.Ako pacijenti s dijabetesom postignu optimalnu kontrolu glikemije, tada se dijabetesne komplikacije u pravilu pojave kasnije. S tim u vezi, treba težiti ka optimizaciji metaboličke kontrole, posebno pažljivim nadzorom nivoa glukoze u krvi.

Actrapid ® NM je inzulin kratkog djelovanja i može se upotrebljavati u kombinaciji s dugotrajnim inzulinama.

Lijek se daje 30 minuta prije obroka ili užine koja sadrži ugljene hidrate. Actrapid ® NM se obično daje sc u prednji deo prednjeg trbušnog zida. Ako je to pogodno, tada se mogu raditi i injekcije u bedro, glutealnu regiju ili regiju deltoidnog mišića ramena. Uvođenjem lijeka u područje prednjeg trbušnog zida postiže se brža apsorpcija nego uvođenjem u druga područja. Ako se injekcija ubrizga u kožu, smanjuje se rizik od ulaska u mišić.

Potrebno je promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije.

Moguće su i intramuskularne injekcije, ali samo prema uputama liječnika.

Actrapid ® NM je također moguće unijeti / ulaziti, a takve postupke može izvesti samo medicinski stručnjak.

S oštećenjem bubrega ili jetre potreba za inzulinom je smanjena.

Prelazak pacijenta na drugu vrstu inzulina ili na inzulinski pripravak s drugim trgovačkim nazivom trebao bi se dogoditi pod strogim liječničkim nadzorom.

Promjene u aktivnosti inzulina, njegove vrste, vrste (svinjetina, ljudski inzulin, analog ljudskog inzulina) ili načina proizvodnje (rekombinantni inzulin DNA ili inzulin životinjskog porijekla) mogu zahtijevati prilagođavanje doze.

Potreba za prilagođavanjem doze može se zahtijevati već pri prvoj primjeni ljudskog pripravka inzulina nakon životinjskog pripravka inzulina ili postepeno tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci nakon prijenosa.

Potreba za insulinom može se smanjiti s nedovoljnom funkcijom nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde, sa zatajenjem bubrega ili jetre.

Uz neke bolesti ili emocionalni stres, potreba za inzulinom može se povećati.

Može se zahtijevati i prilagođavanje doze s povećanom fizičkom aktivnošću ili s promjenom uobičajene prehrane.

Simptomi prekursora hipoglikemije tokom primjene humanog inzulina kod nekih pacijenata mogu biti manje izraženi ili se razlikuju od onih koji su primijećeni tijekom primjene životinjskog inzulina. Na primjer, normalizacijom razine glukoze u krvi, kao rezultat intenzivne inzulinske terapije, mogu nestati svi ili neki simptomi znakova hipoglikemije, o čemu bi bolesnike trebalo obavijestiti.

Simptomi prekursora hipoglikemije mogu se promijeniti ili biti manje izraženi s produljenim tijekom dijabetesa melitusa, dijabetičke neuropatije ili s primjenom beta blokatora.

U nekim slučajevima lokalne alergijske reakcije mogu biti uzrokovane razlozima koji nisu povezani s djelovanjem lijeka, na primjer, iritacija kože sredstvom za čišćenje ili nepravilna injekcija.

U rijetkim slučajevima razvoja sistemskih alergijskih reakcija potrebno je trenutno liječenje. Ponekad mogu biti potrebne promjene insulina ili desenzibilizacija.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Za vrijeme hipoglikemije pacijentova sposobnost koncentracije pozornosti može se pogoršati i brzina psihomotornih reakcija može se smanjiti. Ovo može biti opasno u situacijama u kojima su ove sposobnosti posebno potrebne (vožnja automobilom ili rukovanje strojevima). Pacijente treba savjetovati da poduzmu mjere predostrožnosti kako bi izbjegli hipoglikemiju tokom vožnje.Ovo je posebno važno kod pacijenata sa blagim ili odsutnim simptomima, prekursorima hipoglikemije ili sa čestim razvojem hipoglikemije. U takvim slučajevima liječnik mora procijeniti izvodljivost pacijenta koji vozi automobil.

Farmakološka svojstva

Actrapid je inzulin kratkog djelovanja, koji se prodaje kao otopina za injekciju. Lijek ima hipoglikemijski učinak, pomaže u smanjenju šećera u krvi. To je zbog aktivnog transporta glukoze u ćelije tkiva i organa, njegove brze i potpune apsorpcije. Inzulin potiče glikogenezu i lipogenezu, ubrzava proizvodnju proteina i smanjuje brzinu sinteze šećera u jetri.

Lijek sadrži ljudski inzulin koji se dobiva genetskom modifikacijom. Pored toga, sastav uključuje glicerin, supstance koje održavaju acidobaznu ravnotežu i cink hlorid. Lijek se prodaje u posebnim spremnicima od 3 ml namijenjenim olovci za špriceve.

Trajanje djelovanja Actrapid inzulina ovisi o doziranju, lokaciji i putu primjene injekcije. Dakle, kod potkožne injekcije prvi se efekt primjećuje nakon pola sata, a maksimalan rezultat primjećuje se nakon 2 sata. Ukupno trajanje inzulina u krvi je 8 sati.

U ljekarnama možete pronaći analoge lijeka: Iletin II Regular, Actrapid MS, Betasint neutralni E-40, Maxirapid BO-S i drugi. Zamjena inzulina dopuštena je samo onako kako je propisao liječnik nakon prethodne konsultacije s njim.

Nuspojave i predoziranje

Nuspojave Actrapid inzulina mogu se pojaviti kod pojačanih fizičkih napora, neusvajanja preporučene doze ili neuhranjenosti. Dijabetičari su zabrinuti zbog oticanja ruku i nogu, smanjene oštrine vida, pojačanog znojenja, drhtanja i blijede kože. Moguća je dezorijentacija u prostoru, povećana nervoza i umor.

Često se dijabetičari žale na glavobolju i vrtoglavicu, mučninu i snažan osjećaj gladi. U nekim su slučajevima mogući gubitak svijesti i razvoj komore inzulina.

Uz povećanu osjetljivost na lijek, pacijenti doživljavaju alergijske reakcije. Stanje se manifestuje povraćanjem, prekomjernim znojenjem, vrtoglavicom, palpitacijama srca i problemima sa disanjem.

Možda razvoj lokalne reakcije na području ubrizgavanja: crvenilo, oticanje i svrbež. Redovnim injekcijama u jednom području može se javiti lipodistrofija.

Prekoračenje propisane doze Actrapida dovodi do razvoja hipoglikemije. Manifestira se slabošću, jakom gladi, drhtanjem udova i blijedošću kože. Najopasniji završetak ovog stanja je hipoglikemijska koma.

Kontraindikacije:

Trudnoća i dojenje
Ne postoje ograničenja upotrebe inzulina tokom trudnoće, jer inzulin ne prelazi placentarnu barijeru. Štoviše, ako se dijabetes ne liječi tijekom trudnoće, plod je u opasnosti. Stoga se terapija dijabetesa mora nastaviti tijekom trudnoće.
I hipoglikemija i hiperglikemija, koje se mogu razviti u slučajevima neadekvatno odabrane terapije, povećavaju rizik od malformacija fetusa i smrti ploda. Trudnice s dijabetesom trebaju se pratiti tokom cijele trudnoće, treba im pojačana kontrola razine glukoze u krvi, iste preporuke vrijede i za žene koje planiraju trudnoću.
Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju.
Nakon porođaja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je zabilježen prije trudnoće.
Također ne postoje ograničenja upotrebe lijeka Actrapid NM tijekom dojenja.Provođenje terapije inzulinom za dojilje nije opasno za bebu. Međutim, majci će možda trebati da prilagodi režim doziranja Actrapid NM i / ili prehranu.

Nuspojava:

Vrlo rijetko - anafilaktičke reakcije. Simptomi generalizirane preosjetljivosti mogu uključivati ​​generalizirani osip na koži, svrbež, pretjerano znojenje, poremećaje gastrointestinalnog trakta, angioedem, dispneju, palpitacije, sniženi krvni tlak, nesvjesticu / nesvjesticu.
Generalizirane reakcije preosjetljivosti mogu biti opasne po život.

Poremećaji nervnog sistema
Rijetko - periferna neuropatija.
Ako je poboljšanje kontrole glukoze u krvi postignuto vrlo brzo, može se razviti stanje nazvano „akutna bolna neuropatija“ koje je obično reverzibilno.

Kršenja organa vida
Retko - refrakcijske greške.
Poremećaji refrakcije obično se primjećuju u početnoj fazi terapije inzulinom. Ti su simptomi u pravilu reverzibilni.

Vrlo rijetko - dijabetička retinopatija. Ako se dugo vremena pruža odgovarajuća kontrola glikemije, smanjuje se rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije. Međutim, intenziviranje terapije inzulinom uz oštro poboljšanje kontrole glikemije može dovesti do privremenog povećanja ozbiljnosti dijabetičke retinopatije.

Poremećaji kože i potkožnog tkiva
Rijetko - lipodistrofija.
Lipodistrofija se može razviti na mjestu ubrizgavanja u slučaju kada stalno ne mijenjaju mjesto ubrizgavanja unutar istog područja tijela.

Poremećaji iz organizma u cjelini, kao i reakcije na mjestu ubrizgavanja
Rijetko - reakcije na mjestu ubrizgavanja.
Na pozadini inzulinske terapije mogu se pojaviti reakcije na mjestu ubrizgavanja (crvenilo kože, oticanje, svrbež, bolovi, stvaranje hematoma na mjestu ubrizgavanja). Međutim, u većini slučajeva ove su reakcije prolazne prirode i nestaju tijekom terapije.

Rijetko - natečenost.
Oticanje se obično primjećuje u početnoj fazi terapije inzulinom. U pravilu je ovaj simptom prolazne prirode.

Proizvođač:

Otopina za injekcije Actrapid NM (upute za upotrebu, ona jasno propisuje) preporučuje se osobama oboljelim od dijabetesa. Lijek se temelji na ljudskom insulinu dobivenom biosintetski. Njegov je proizvođač farmaceutska kompanija Novo Nordisk A / S iz Danske, koja se bavi razvojem i proizvodnjom lijekova za dijabetes. Actrapid se koristi samo prema uputama liječnika, a izdaje se iz ljekarni na recept.

Aktivna komponenta i učinak lijeka, indikacije za njegovu svrhu

Actrapid NM je hipoglikemijsko sredstvo sa kratkoročnim učinkom. Proizvodi se u obliku bistre tekućine bez boje i mirisa, namijenjen je primjeni pod kožom i intravenski. Aktivna komponenta lijeka je topljivi ljudski inzulin, dobiven upotrebom tehnike biotehnologije rDNA primjenom soja Saccharomyces cerevisiae. U 1 ml otopine je 100 IU aktivnog sastojka, što je ekvivalentno 0,035 bezvodnog inzulina. Uz aktivnu supstancu, proizvod dodatno sadrži sterilnu vodu, natrijum u obliku hidroksida, cinkov klorid, metakrezol i solnu kiselinu.

Proizvod se prodaje u prozirnim staklenim bocama od 10 ml, zatvorenim gumenim čepovima. Svaka bočica pakirana je u kutiju od debelog papira i opremljena je medicinskom napomenom.

Svojstva Actrapid NM za snižavanje šećera nastaju uslijed apsorpcije glukoze u tijelu nakon vezanja inzulina na stanične receptore i inhibicije njegove proizvodnje u jetri. Alat karakteriše kratkotrajno djelovanje.Efekat njegove upotrebe javlja se u roku od pola sata nakon doze i traje do 8 sati. Maksimalna koncentracija aktivne komponente Actrapid NM u krvnoj plazmi uočena je nakon 1,5–2 sata nakon injekcije.

Actrapid NM koristi se u liječenju dijabetes melitusa ovisnog o inzulinu kod ljudi svih starosnih grupa. Zbog brzog djelovanja lijek se može koristiti u kritičnim slučajevima kada pacijent ima problema s kontrolom glikemije.

Situacije u kojima je potreban oprez s lijekom

Osobe koje pate od dijabetesa trebaju biti svjesne da primjena Actrapid NM nije indicirana za sve bolesnike. Uputa za upotrebu zabranjuju imenovanje ovog lijeka osobama koje imaju:

  • pojedinačna netolerancija na njegove sastavne materije,
  • hipoglikemija.

Upotreba Actrapid NM-a u pedijatrijskoj praksi nije kontraindicirana. Otopina se može koristiti u liječenju djece i adolescenata kojima su potrebne injekcije inzulina za održavanje normalne razine šećera u krvi.

Nije tipično da rastvor inzulina prodire kroz placentarnu barijeru, pa ga mogu koristiti trudnice bez ograničenja. Žene koje se pripremaju za majčinstvo moraju odabrati pravu dozu lijeka, što će im omogućiti kontrolu razine šećera u krvi. Upotreba lijeka u neadekvatnoj dozi može dovesti do pojave hipoglikemije ili hiperglikemije - stanja koja tijekom trudnoće mogu dovesti do nenormalnog razvoja i smrti ploda.

Buduće majke trebaju pažljivo prilagoditi dozu Actrapid NM-a. Treba imati na umu da se u prvom tromjesečju potreba za njim malo smanjuje, a u kasnijim razdobljima i povećava. Nakon rođenja djeteta, potreba žene za inzulinom postepeno se vraća na nivo koji je imala prije početka „zanimljive“ situacije.

Actrapid NM nije štetan za zdravlje dojenčadi, stoga nema potrebe za ograničenjem njegove upotrebe na dojiljama. Ponekad mladoj majci može biti potrebno prilagođavanje doze.

U osoba koje pate od bubrežne i jetrene insuficijencije može se smanjiti potreba tijela za inzulinom. Moraju pažljivo nadzirati nivo glukoze u krvi i izračunati količinu lijeka koja se daje pojedinačno, na osnovu rezultata ispitivanja.

Upotrebu Actrapid NM-a kod osoba starijih od 65 godina treba provoditi u skladu sa redovitim praćenjem glukoze. Kako bi se izbjeglo razvijanje negativnih posljedica liječenja, pacijenti ove dobne skupine trebali bi pokušati ne prekoračiti dozu otopine.

Lijek ne utječe na plodnost ljudi. Pacijenti koji ga koriste stalno za proizvodnju potomstva nije zabranjeno.

Značajke primjene i neželjene posljedice

Actrapid se mora davati pod kožom ili intravenski. Doziranje lijeka ovisi o pacijentovoj potrebi za inzulinom. Endokrinolog bi ga trebao instalirati prema rezultatima testova dijabetesa. Ovaj lijek ima efekat kratko, pa se, ako je potrebno, može prepisati u kombinaciji sa inzulinskim preparatima dugog djelovanja.

Otopina lijeka Actrapid NM preporučuje se koristiti pola sata prije obroka. Supkutanom upotrebom, poželjno je da se lijek uvede u prednji zid peritoneuma. Takođe možete ubrizgati inzulin u rame, bedro ili glutealnu regiju. Da bi se izbjegao razvoj masne degeneracije, pacijent bi trebao redovito mijenjati mjesto unošenja rastvora. Odlukom liječnika, pacijentu se može propisati unošenje Actrapid NM-a intravenski. Ovaj postupak se provodi u medicinskoj ustanovi.

Primjena Actrapid NM može izazvati razvoj neželjenih reakcija kod ljudi.Najčešća neželjena posljedica liječenja ovim otopinom je hipoglikemija, koja se razvija uslijed upotrebe velike količine inzulina i dijagnosticira mu pad šećera u krvi. Uz blagi oblik ove patologije, osoba ima pritužbe na letargiju, slabost, žeđ, mučninu, suhu kožu, nedostatak apetita, učestalo mokrenje, aceton dah.

Teška hipoglikemija može se prepoznati konvulzivnim sindromom, nesvjesticom, oštećenom funkcijom mozga. U nedostatku odgovarajućeg pristupa liječenju, ova patologija može dovesti do smrti osobe. U slučaju hipoglikemije dijabetičari bi se trebali suzdržati od sljedeće primjene inzulina i potražiti kvalificiranu medicinsku pomoć što je prije moguće.

Pored hipoglikemije, pacijent koji prima injekcije Actrapid NM može imati simptome preosjetljivosti na lijek, koji se manifestuje smanjenjem krvnog pritiska, kožnim osipom, nedostatkom daha, tahikardijom, znojenjem, dispepsijom, Quinckeovim edemom, zamućenošću ili gubitkom svijesti. Takva reakcija na ljekovito rješenje smatra se opasnom po život i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Nuspojave koje se kod nekih ljudi razvijaju primjenom Actrapid NM-a uključuju i:

  • periferna neuropatija,
  • problemi sa vidom (miopija, hiperopija, astigmatizam, hiperopija, kratkovidnost),
  • masna degeneracija,
  • alergijske reakcije (svrbež, urtikarija),
  • lokalne reakcije (bol, svrbež, oticanje, hematomi, hiperemija na mjestu ubrizgavanja inzulina).

Svi nepoželjni simptomi koji se pojave kod osobe nakon što je počeo koristiti Actrapid trebali bi biti razlog njegove posjete stručnjaku. Zanemarivanje neželjenih reakcija može dovesti do razvoja nepovratnih zdravstvenih efekata.

Prva pomoć u slučaju predoziranja, interakcije i skladištenja lijekova

Primjena Actrapid NM-a u dozama koje prelaze normu dovodi do razvoja predoziranja, što se očituje u obliku hipoglikemije. Pomoć pacijentu ovisi o težini njegovog stanja. Lagani pad razine šećera se normalizira bez odlaska liječniku. Da bi stabilizovali svoje stanje, dijabetičar to može i sam, jesti malo šećera ili druge hrane koja sadrži puno ugljikohidrata.

U teškoj hipoglikemiji, praćenoj mukom, pacijentu je potrebna hitna medicinska pomoć. Za otklanjanje opasnosti po život, daju mu se glukagon i dekstroza. Da bi izbjegao ponovljeni pad glukoze, pacijentu se nakon što se onesvijestio daje hrana bogata ugljikohidratima.

Actulin inzulin djeluje u interakciji s određenim skupinama lijekova. Za one koji uzimaju beta blokatore, tetraciklin antibiotike, sulfonamide, steroidne anabolike, inhibitore karbohidrata, monoamin oksidaze i ACE inhibitore, ketokonazol, teofilin, mebendazol, klofibrat, lijekove za snižavanje šećera za oralnu upotrebu, moraju se uzeti u obzir svi lijekovi;

Slabi hipoglikemijska svojstva Actrapid NM-a istodobnom primjenom glukokortikosteroida, oralnih kontraceptiva, blokatora kalcijevih kanala, tiazidnih diuretika, simpatomimetika, morfija, heparina, danazola, tricikličkih antidepresiva.

Pri kombiniranju otopine inzulina sa salicilatima i rezerpinom mogu se pojaviti nepredviđene reakcije. Kada paralelno uzimate lijek s lijekovima koji sadrže alkohol i etanol, njegovo djelovanje postaje snažnije i produžnije.

Actrapid NM nije kompatibilan s lijekovima na bazi sulfita i tiola. Njihovo dodavanje rješenju dovodi do njegovog uništenja.

Rok trajanja Actrapid NM-a je ograničen na 30 mjeseci od datuma proizvodnje.Neotvorene bočice s lijekom preporučuje se čuvati u hladnjaku na temperaturi od 2 ° C do 8 ° C. Važno je osigurati da se inzulin ne smrzne, jer se tako smanjuju njegova hipoglikemijska svojstva.

Nakon otvaranja bočice s lijekom treba držati na sobnoj temperaturi na mjestu zaštićenom od jake svjetlosti. Odštampani inzulin mora se konzumirati 45 dana. Lijek koji ostane nakon završetka ovog perioda strogo je zabranjen.

Hvala na odgovorima

Komentari

Megan92 () pre 2 nedelje

Je li itko uspio u potpunosti izliječiti dijabetes? Kažu da je nemoguće potpuno izliječiti.

Daria () prije 2 sedmice

Mislila sam i da je to nemoguće, ali nakon što sam pročitala ovaj članak odavno sam zaboravila na ovu „neizlječivu“ bolest.

Megan92 () pre 13 dana

Daria () prije 12 dana

Megan92, pa napisao sam u svom prvom komentaru) Duplikat za svaki slučaj - link do članka.

Sonya prije 10 dana

Ali ovo nije razvod? Zašto se prodaju na mreži?

Yulek26 (Tver) prije 10 dana

Sonya, u kojoj zemlji živiš? Prodaju ga na Internetu, jer trgovine i ljekarne ocjenjuju zgroženo. Uz to, plaćanje tek nakon primitka, odnosno prvo se pogleda, provjeri i tek nakon toga uplati. Da, i sada na internetu prodaju sve - od odjeće do televizora i namještaja.

Odgovor uredništva prije 10 dana

Sonya, zdravo. Ovaj lijek za liječenje šećerne bolesti zaista se ne prodaje putem ljekarniške mreže kako bi se izbjegle precijenjene cijene. Do danas, možete naručiti samo na službenoj web stranici. Budite zdravi!

Sonya prije 10 dana

Insulin Actrapid je lijek koji se koristi kod dijabetes melitusa tipa 1 i 2, kao i za ublažavanje akutnog napada hiperglikemije. Normalizira šećer u krvi i podržava dobrobit. Za poboljšanje učinka i održavanje optimalne razine glukoze preporučuje se kombiniranje lijeka s inzulinom dugog djelovanja i drugim antidijabetičkim lijekovima.

Posebna uputstva

Da bi se postigao očekivani učinak od upotrebe lijeka, treba ga kombinirati sa inzulinom dugog ili srednjeg djelovanja. Tokom perioda lečenja, redovno pratite nivo šećera u krvi kako biste pravovremeno otkrili i sprečili razvoj hiper- ili hipoglikemije.

Da biste izbjegli lipodistrofiju, stalno mijenjajte mjesto ubrizgavanja.

Insulin Actrapid koristi se tokom trudnoće. U 1. tromjesečju smanjuje se potreba za hormonom, a kasnije se povećava i doza će se postepeno povećavati. Dozu određuje liječnik u svakom pojedinačnom slučaju, uzimajući u obzir individualne karakteristike tijela i tijek trudnoće.

Nakon poroda, ženi se mora vratiti količina inzulina koju je dobila prije začeća. Međutim tokom laktacije potreba za hormonom može se smanjiti, pa je važno stalno pratiti nivo glukoze i vaše dobrobit.

Za vrijeme upotrebe lijeka odustajte od rada koji zahtijeva brz odgovor i povećanu pažnju. Takva ograničenja odnose se na vožnju. To je zbog činjenice da se s hipoglikemijom može smanjiti stopa odgovora na vanjske podražaje.

Hipo- i hiperglikemija prilikom upotrebe lijeka

Primjena Actrapid inzulina može dovesti do razvoja hipoglikemije (oštar pad šećera) ili hiperglikemije (povećanje glukoze). To je zbog nepoštivanja preporučenih doza, neuhranjenosti (preskakanje obroka ili prejedanje), povećanog fizičkog napora, kao i preskakanja injekcija ili nepravilne primjene otopine.

Sljedeći simptomi su karakteristični za hiperglikemiju: jaka žeđ, učestalo mokrenje, smanjen apetit, mučnina i crvenilo kože. S ketoacidozom se pojavljuje miris acetona iz usne šupljine.Alarmantni simptomi upućuju na to da trebate provjeriti nivo šećera u krvi i, ako je potrebno, ponovo ubrizgati Actrapid.

Hipoglikemiju karakteriše porast apetita, blijeda koža i drhtanje udova. Kako bi zaustavili simptome i spriječili razvoj hipoglikemijske kome, pacijentu se preporučuje pojesti malo šećera ili proizvoda s visokim udjelom ugljenih hidrata (kolačiće, bombone), piti slatki sok ili čaj. U slučaju gubitka svijesti, 40% otopina dekstroze i glukagon primjenjuju se intravenski. Kako bi se spriječio povratak nakon normalizacije, pacijentu se preporučuje jesti proizvod bogat bržim ugljikohidratima.

Uslovi skladištenja

Držite podalje od sunčeve svetlosti. Izbjegavajte pregrijavanje ili pregrijavanje i ne dopustite da se otopina smrzne. Odbijte upotrebu lijeka ako je promijenila boju ili su se pojavile ljuskice (sediment). Lijek čuvajte izvan dohvata djece.

Actrapid HM Penfill (Actrapid HM) - pripravak humanog inzulina, koji se proizvodi pomoću genetskog inženjeringa.

Ima kratko trajanje djelovanja i neutralan pH. Unosi se supkutano. HM u nazivu lijeka na latinskom znači "ljudski genetski inženjering, monokomponent".

U ovom ćemo članku razmotriti zašto liječnici propisuju Actrapid NM, uključujući upute za upotrebu, analoge i cijene ovog lijeka u ljekarnama. REALNI PREGLEDI ljudi koji su već koristili Actrapid mogu se pročitati u komentarima.

Farmakološko djelovanje

Ljudski rekombinantni DNK inzulin. To je inzulin srednjeg trajanja djelovanja.

Reguliše metabolizam glukoze, ima anaboličke efekte. U mišićnim i drugim tkivima (osim mozga) inzulin ubrzava unutarćelijski transport glukoze i aminokiselina i pojačava anabolizam proteina. Inzulin potiče pretvorbu glukoze u glikogen u jetri, inhibira glukoneogenezu i potiče pretvorbu viška glukoze u masti.

Indikacije za upotrebu

U slučaju oštećenja bubrežne ili jetrene funkcije insulinmanje. Dakle, morate prilagoditi dozu.

Uputa za upotrebu Actrapida ukazuje da se može koristiti u kombinaciji s dugo delujuće uvrede.

Lijek se daje pola sata prije obroka ili užine s ugljikohidratima. U pravilu injekcije se rade potkožno u regiji prednjeg trbušnog zida. To omogućava ubrzanu apsorpciju. Osim toga, injekcije se mogu napraviti u bedro, deltoidni mišić ramena ili stražnjice. Da bi se sprečilo lipodistrofijamjesta ubrizgavanja trebaju biti promijenjena.

Intravenska primjena je dozvoljena samo ako injekcije napravi medicinski stručnjak. Intramuskularno, lijek se primjenjuje samo prema uputu stručnjaka.

Način primjene

Aktrapid kratkog dejstva propisuje se osobama obolelim od dijabetesa - pojedinačno. Sve zavisi od nivoa glukoze u krvi. Prije nego što liječnik endokrinolog propiše liječenje inzulinom koji sadrži Actrapid, morate proučiti upute. Upute za upotrebu lijeka detaljno opisuju:

  • djelovanje lijeka
  • način primjene
  • kontraindikacije
  • nuspojave
  • kompozicija.

Način primjene actrapida ovisi o obliku ispuštanja. Injicira se kratko djelujući inzulin. Može se unositi ispod kože u stražnjicu, podlaktice i trbuh. Izuzetak je kada je potrebno da se lek daje intramuskularno ili intravenski. Lijek, koji se daje supkutano, ima oblik uloška.

  • lek se daje 30 minuta pre obroka,
  • više puta na istom mjestu, nemojte ubrizgavati inzulin,
  • treba izbegavati ulazak u krvne žile,
  • nakon primjene inzulina, mjesto ubrizgavanja ne preporučuje se dodirivati ​​i pritiskati,
  • ako kratko miješate inzulin kratko djelujući, odmah trebate dati injekciju,
  • doze se izračunavaju ovisno o tome ko je bolestan, odrasla osoba ili dijete,
  • doze se primjenjuju ovisno o kombinaciji lijekova,
  • u slučaju kome ili acidoze, lek se daje intravenski,
  • injekcije se izvode pod nadzorom lekara.

Ima ljudi sa dijabetesom, što je komplicirano pratećim bolestima. U ovom je slučaju važno uzeti u obzir njihovo stanje. Kada uzimate Actrapid na bazi inzulina, preporučuje se pročitati upute za upotrebu. Potražite i savjet svog ljekara. Nezavisne radnje oko upotrebe lijeka dovest će do negativnih posljedica.

Uputa, čije poštivanje treba nadgledati, spasiće vas od mnogih problema. Ali postoje takvi slučajevi da se osoba dogodi. Zbog toga se preporučuje obratiti pažnju na nespecifične simptome:

  • glavobolja
  • umor
  • stalna potreba za snom
  • aritmija,
  • obilno znojenje, čak i u hladnoj sezoni,
  • zbunjenost,
  • koža postaje blijeda
  • povraćanje
  • stanje pretka.

Treba imati na umu da osoba koja dugo prati stanje, uzima određene lijekove, možda ne primjećuje simptome predoziranja. Simptomi se razlikuju kod istodobnih lijekova. Ispravljanje pacijentovog stanja u slučaju predoziranja može se izvršiti koristeći:

  • unošenje specijalnog rastvora pod kožu,
  • unošenje intravenske glukoze.

Takve metode mogu stabilizirati pacijenta sa šećernom bolešću i spriječiti ga da padne u komu.

Obrasci za sastav i izdanje

Aktivni sastojak pripravka je humani inzulin u rastvorenom obliku. Pomoćne komponente u sastavu: cink hlorid, glicerol, voda za ubrizgavanje, metakrezol, natrijum hidroksid.

Lijek se prodaje u obliku injekcija, tu je i oblik actrapid nm penfill-a, koji se također prodaje u obliku otopine za potkožne injekcije.

Mehanizam djelovanja Actrapid NM-a

Proizvod sadrži ljudski inzulin dobiven genetskim inženjeringom. Za njegovu proizvodnju koristi se DNK iz saharomiceta kvasca.

Insulin se veže za receptore u ćelijama, a ovaj kompleks obezbeđuje protok glukoze iz krvi u ćeliju.

Pored toga, Actrapid inzulin pokazuje takve akcije na metaboličke procese:

  1. Pojačava stvaranje glikogena u jetri i mišićnom tkivu
  2. Potiče upotrebu glukoze u mišićnim ćelijama i masnom tkivu za energiju
  3. Raspad glikogena je smanjen, kao i stvaranje novih molekula glukoze u jetri.
  4. Pojačava stvaranje masnih kiselina i smanjuje razgradnju masti
  5. U krvi se povećava sinteza lipoproteina
  6. Inzulin ubrzava rast i dijeljenje stanica
  7. Ubrzava sintezu proteina i smanjuje njenu razgradnju.

Trajanje djelovanja Actrapid NM ovisi o dozi, mjestu ubrizgavanja i vrsti dijabetesa. Lijek pokazuje svoja svojstva pola sata nakon primjene, maksimum se primjećuje nakon 1,5 - 3,5 sata. Nakon 7 - 8 sati lijek prestaje djelovati i uništava ga enzimi.

Glavna indikacija za uporabu Actrapid inzulina je smanjenje razine glukoze u šećernoj bolesti kako za redovitu upotrebu, tako i za razvoj hitnih stanja.

Actrapid tokom trudnoće

Insulin Actrapid NM može se propisati za smanjenje hiperglikemije u trudnica, jer ne prelazi placentarnu barijeru. Nedostatak kompenzacije za dijabetes u trudnica može biti opasan za bebu.

Odabir doza za trudnice je izuzetno važan, jer i visoka i niska razina šećera narušavaju stvaranje organa i dovode do malformacija, kao i povećavaju rizik od smrti ploda.

Počevši od faze planiranja trudnoće pacijente sa šećernom bolešću trebao bi nadgledati endokrinolog, te će im se pokazati pojačano nadgledanje razine glukoze u krvi.Potreba za inzulinom može se smanjiti u prvom tromjesečju trudnoće i povećati u drugom i trećem.

Nakon porođaja nivo glikemije obično se vraća prethodnim podacima koje su bile prije trudnoće.

Za majke koje doje, uprava Actrapid NM-a takođe nije ugrožena.

Ali s obzirom na povećanu potrebu za hranjivim sastojcima, prehrana bi se trebala promijeniti, a samim tim i doza inzulina.

Kako primijeniti Actrapid NM?

Injekcije inzulina daju se subkutano i intravenski. Doziranje se bira strogo pojedinačno. Obično su potrebe za inzulinom između 0,3 i 1 IU po kilogramu težine pacijenta. Kod otpornosti na inzulin kod adolescenata ili kod pretilosti je veća, a kod bolesnika s rezidualnom sekrecijom vlastitog inzulina.

U kompenziranom tijeku dijabetesa komplikacije ove bolesti razvijaju se rjeđe i kasnije. Zbog toga je potrebno stalno praćenje glukoze u krvi i odabir doza inzulina koji održavaju relativno konstantnu razinu ovog pokazatelja.

Actrapid NM je inzulin kratkog djelovanja, pa se obično kombinira s produženim oblicima lijeka. Mora se davati pola sata prije obroka, ili lagani obrok koji sadrži ugljene hidrate.

Najbrži put ulaska je injekcija u želudac. Da biste to učinili, budite sigurni da ubrizgavate inzulinsku štrcaljku u pregib kože. Također se koristi područje kukova, stražnjice ili ramena. Mjesto ubrizgavanja mora se stalno mijenjati kako ne bi došlo do oštećenja potkožnog tkiva.

S razvojem dijabetičke nefropatije smanjuje se potreba za inzulinom, pa se doza revidira uzimajući u obzir brzinu glomerularne filtracije i razinu bubrežne insuficijencije. Kod bolesti nadbubrežne žlijezde, štitne žlijezde, hipofize, kao i oštećenja jetre, potrebna doza inzulina se može promijeniti.

Potreba za inzulinom također se mijenja s emocionalnim stresom, promjenom fizičke aktivnosti ili prelaskom na drugu prehranu. Bilo koja bolest je razlog korekcije upotrebe inzulina dogovorene s liječnikom.

Ako je doza inzulina mala ili je sam pacijent otkazao inzulin, može se razviti hiperglikemija sa sljedećim simptomima:

  • Povećana pospanost i letargija.
  • Povećana žeđ.
  • Mučnina i povremeno povraćanje.
  • Crvena i suva koža.
  • Pojačano mokrenje.
  • Gubitak apetita.
  • Suha usta.

Simptomi hiperglikemije razvijaju se postepeno - nekoliko sati ili čak dana. Ako ne prilagodite šećer u krvi, on se razvija. Karakterističan je znak miris acetona u izdisaju. Rizik od hiperglikemije raste s zaraznim bolestima i vrućicom.

Prijelaz s jedne vrste inzulina na drugu zahtijeva odabir nove doze. Da biste to učinili, morate se posavjetovati s endokrinologom. Insulin Actrapid se ne može koristiti u inzulinskim pumpama, ako nema zaštitnog poklopca na bočici, ako je bio skladišten pogrešno ili je bio smrznut, kao i ako otopina postane zamućena.

Za injekciju morate slijediti ova pravila:

  1. U špricu sakupi zrak, što je jednaka primijenjenoj dozi.
  2. Umetnite štrcaljku kroz utikač i pritisnite klip.
  3. Bocu okrenite naopako.
  4. Uzmite dozu inzulina u špric.
  5. Uklonite zrak i provjerite dozu.

Nakon toga, trebate odmah ubrizgati: skinite kožu u nabor i umetnite štrcaljku s iglom u njegovo podnožje, pod kutom od 45 stupnjeva. Inzulin bi trebao doći pod kožu.

Nakon ubrizgavanja, igla treba biti ispod kože najmanje 6 sekundi kako bi se lijek u potpunosti primio.

Nuspojave Actrapida

Najčešća nuspojava kod prekoračenja doze inzulina je hipoglikemija. Obično se javlja iznenada i prati blijedu kožu, hladan znoj, jak umor ili slabost, narušenu prostornu orijentaciju, anksioznost, nervozu i drhtanje ruku.

Koncentracija pažnje se smanjuje, razvija se pospanost, pogoršava se osjećaj gladi, slabljenje vida.Napreduju glavobolja i vrtoglavica, mučnina i palpitacije. Teški oblici pada šećera mogu ometati rad mozga gubitkom svijesti ili čak smrću.

Ako dijabetes traje dugo vremena, uz dijabetičku neuropatiju, u liječenju beta blokatorima ili drugim lijekovima koji djeluju na živčani sistem, tada rani znakovi hipoglikemije mogu biti atipični, pa se uvijek treba fokusirati na razinu glukoze u krvi.

Za blage trebate uzimati šećer ili sok, kolačiće, tablete glukoze. U težim slučajevima, 40% -tna otopina glukoze daje se intravenski, a glukagon se daje intramuskularno ili subkutano. Nakon što je pacijent vratio svijest, treba jesti hranu s jednostavnim ugljikohidratima.

Napad glikemije može se ponoviti u roku jednog dana, pa je već kod normalizacije nivoa glukoze potrebno pojačati kontrolu nad njegovim sadržajem. Takvim pacijentima je potreban ponovljeni unos ugljikohidrata.

Preostale nuspojave su rijetke i mogu se pojaviti u obliku:

  • Alergijski osip ili osip. Vrlo rijetko s individualnom preosjetljivošću - anafilaktičkim reakcijama.
  • Znojenje, mučnina i glavobolja.
  • Pojačana brzina otkucaja srca.
  • Periferna neuropatija.
  • Smanjena refrakcija ili razvoj retinopatije.
  • Lipodistrofija na mjestu uboda, svrab, hematom.
  • Natečenost, posebno u prvim danima upotrebe.

Oblik oslobađanja i skladištenja inzulina Actrapid NM

Lijek u maloprodajnoj mreži je u obliku: Actrapid NM Penfill insulina (za njega je potrebna posebna olovka za inzulin), kao i inzulina u bočicama (za injekcije je potreban inzulinski špric).

Obje vrste preparata sadrže otopinu koncentracije od 100 IU u 1 ml. Boce sadrže 10 ml, a patrone - 3 ml po 5 komada u pakovanju. Svaki oblik oslobađanja popraćen je uputama za uporabu.

Cijena Actrapid-a u bocama je niža od one u obliku penfil-a. Cijena lijeka može varirati u različitim trgovačkim lancima. Uz to, fluktuacije tečaja valute utiču na formiranje cijena, s obzirom da je riječ o lijeku uvezene proizvodnje. Stoga je cijena Actrapid-a relevantna samo na dan kupovine.

Inzulin se čuva u hladnjaku dalje od zamrzivača, na temperaturi od dva do osam stepeni. Ne možete ga zamrznuti. Otvorena boca može se čuvati na sobnoj temperaturi 6 tjedana, pripazite da je zaštitite od svjetla i topline u kartonskoj kutiji. Videozapis u ovom članku odgovorit će na pitanje o primjeni inzulina.

Kratko djelujući je Actrapid inzulin. Dostupan je u obliku injekcija i koristi se za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2, kao i za hitnu pomoć kod hiperglikemije. Naročito se koristi kod dijabetesa ovisnog o insulinu. Takvim pacijentima trebaju doživotne injekcije inzulina. Za efikasniju kontrolu razine šećera u krvi kombiniraju se različite vrste ovog lijeka. A jedan od lijekova izbora je Actrapid - kratki inzulin.

Karakteristike lijekova

Insulin "Actrapid NM Penfill" je otopina za injekcije. Lijek se sastoji od ljudskog hormona gušterače dobivenog modifikacijom gena. 1 ml rastvora sadrži 3,5 mg inzulina. Pored toga, u vodi za ubrizgavanje rastvaraju se glicerin, cink hlorid i posebne supstance, koji stvaraju željeni nivo acidobazne ravnoteže. Lijek je dostupan u posebnim spremnicima za olovku od 3 ml olovke. Ovo je prosječna pojedinačna doza, ali u nekim je slučajevima potrebno povećati je.

Pored ovog oblika oslobađanja, tu je i Insulin Actrapid NM u bočicama od 10 ml. Sadrži i ljudski topljivi hormon dobiven metodom genetskog inženjeringa. Postoji i analog lijeka - Actrapil MS. Koristi se rjeđe, jer je riječ o neutralnom svinjskom inzulinu.

Akcija ovog lijeka

Inzulin prodire u stanice i utječe na metaboličke procese, poboljšavajući transport glukoze. Zbog toga se povećava apsorpcija njegovih tkiva. Takođe se stimuliše i povećava sinteza glikogena u ćelijama jetre. Inzulin „Actrapid“ odnosi se na lijekove kratkog djelovanja. Njegov hipoglikemijski učinak može biti različit ovisno o metodi i mjestu ubrizgavanja, doziranju i životnim karakteristikama pacijenta. Ali najčešće, efekat lijeka počinje nakon 30 minuta i traje do 8 sati. Maksimalni učinak pada na 2-3 sata nakon unošenja rastvora. Najviši stepen apsorpcije ima Actrapid NM, pogotovo ako je pravilno unesen. Najbolje je učiniti injekciju u nabor kože na stomaku, jer će lijek početi brže djelovati.

Kontraindikacije i nuspojave

Neki pacijenti imaju individualnu netoleranciju na humani inzulin. Ponekad se mogu primijetiti i alergijske reakcije na druge komponente lijeka. U tim je slučajevima propisan drugi inzulin. Upotreba lijeka je kontraindicirana i u slučaju hipoglikemije. Stoga je prije uvođenja potrebno provjeriti razinu šećera u krvi. Ne možete koristiti "Actrapid" za rak gušterače - insuloma. Upotreba ovog lijeka nije kontraindicirana za djecu, kao i za trudnice.

Pri korištenju insulina "Actrapid" mogu se pojaviti sledeće nuspojave:

Uvođenje insulina "Actrapid"

Put primjene ovog lijeka je u nekim slučajevima intravenski. Za to su potrebne posebne injekcije insulina. Imaju stepenicu koja vam omogućuje mjerenje prave količine lijeka. Često se koristi posebna olovka za šprice za inzulin "Actrapid NM". Na ovaj način je injekcija povoljnija. Injekciju treba obaviti u abdomen ili rame, samo u potkožnom naboru, izbjegavajući intramuskularnu injekciju. Ponekad se ubrizgava injekcija u bedro ili zadnjicu, ali se u tom slučaju lijek apsorbira još gore.

Kako primijeniti Actrapid inzulin? Uputa opisuje ovaj postupak na sljedeći način:

  • morate izvući pravu količinu rastvora u špric iz boce ili umetnuti uložak u posebnu olovku za štrcaljku,
  • levom rukom sabrati dva prsta pregib kože na trbuhu, bedrima ili ramenu,
  • zabodite iglu u podnožje pregiba pod uglom od 45 stepeni,
  • polako ubrizgavajte rastvor ispod kože,
  • ostavite iglu 5-6 sekundi,
  • pažljivo izvucite, ako je krv izišla, trebate malo iscijediti mjesto ubrizgavanja.

Insulin „Actrapid“: upute za upotrebu

Samo lekar koji leči može odrediti željenu dozu i učestalost upotrebe lijeka. To ovisi o pacijentovoj metabolizmu ugljikohidrata, načinu života, prehrambenim navikama i potrebama inzulina. U prosjeku nije potrebno više od 3 ml dnevno, ali ovaj pokazatelj može biti veći kod ljudi s prekomjernom težinom, u trudnoći ili s imunitetom tkiva. Ako gušterača proizvodi barem malu količinu inzulina, mora se davati u manjim dozama. Smanjuje se i potreba za inzulinom kod bolesti jetre i bubrega.

Injekcije "Actrapida" rade se 2-3 puta dnevno. Ako je potrebno, možete povećati učestalost upotrebe do 5-6 puta. Pola sata nakon injekcije morate jesti ili barem jesti s ugljikohidratima.

Moguće je miješati ovaj lijek sa lijekovima dugog djelovanja. Na primjer, često se koristi kombinacija: inzulin "Actrapid" - "Protafan". Ali samo liječnik može odabrati pojedinačni režim kontrole glikemije. Ako je potrebno, unesite dva inzulina istovremeno kada se sakupljaju u jednu špricu: prvo - „Actrapid“, a potom - inzulin dugog djelovanja.

Šta učiniti u slučaju hipoglikemije

U nekim slučajevima, najčešće s predoziranjem, pacijent razvije hipoglikemiju. Može se pojaviti ako nakon injekcije pacijent nije jeo ili pokazao previše fizičke aktivnosti.Ovo stanje se javlja iznenada. Pacijent ima sledeće simptome:

  • tahikardija
  • mučnina
  • opći slom, pospanost,
  • znojenje
  • nervoza, anksioznost,
  • glavobolja
  • jak apetit
  • poremećena koordinacija pokreta.

Pojava hipoglikemije lako je uočiti. Prvo što treba učiniti je jesti nešto slatko. Radi toga, dijabetičari uvijek sa sobom nose slatkiše, kolačiće, slatki sok ili komad šećera. Ako se stanje pacijenta pogorša, ima konvulzije ili nesvesticu, neophodna je injekcija glikogena. Morate potražiti liječnika i prilagoditi dozu Actrapida kako bi se spriječio razvoj hipoglikemije.

Hiperglikemija prilikom upotrebe lijeka

Ponekad je moguće i drugo stanje kada poraste šećera u krvi. To može biti s porastom temperature, sa zaraznim bolestima, sa smanjenjem doze lijeka ili povećanjem količine ugljikohidratne hrane. ne tako izraženo, ali stanje je i opasno, jer može dovesti do razvoja ketoacidoze i kome. O činjenici da je šećer porastao mogu se nagađati sljedeći znakovi:

  • snažna žeđ
  • učestalo mokrenje
  • mučnina, gubitak apetita,
  • slabost
  • suva koža i sluzokože,
  • jak miris acetona iz usta.

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, trebali biste odmah provjeriti razinu šećera, možda ćete trebati napraviti dodatnu injekciju Actrapida.

Farmakokinetika

Poluvrijeme inzulina iz krvotoka je samo nekoliko minuta.

Trajanje djelovanja inzulinskih pripravaka uglavnom se odnosi na brzinu apsorpcije koja ovisi o nekoliko faktora (na primjer, o dozi inzulina, načinu i mjestu primjene, debljini potkožnog masnog sloja i vrsti dijabetes melitusa). Stoga su farmakokinetički parametri inzulina podložni značajnim fluktuacijama među i unutar pojedinca.

Maksimalna koncentracija (C max) inzulina u plazmi postiže se u roku od 1,5-2,5 sati nakon supkutane primjene.

Nije primijećeno izrazito vezanje na proteine ​​u plazmi, osim antitijela na inzulin (ako ih ima).

Ljudski inzulin se cijepa enzimima koji odstranjuju insulinazu ili inzulinom, a moguće i protein disulfidomernomerom.

Pretpostavlja se da u molekuli humanog inzulina postoji nekoliko mjesta cijepanja (hidrolize), međutim, niti jedan metabolizam nastao kao rezultat cijepanja nije aktivan.

Period polu absorpcije (T ½) određuje se brzinom apsorpcije iz potkožnih tkiva. Dakle, T½ je prije mjera apsorpcije, nego stvarna mjera uklanjanja inzulina iz plazme (T ½ inzulina iz krvotoka je samo nekoliko minuta). Studije su pokazale da T ½ iznosi oko 2-5 sati.

Djeca i tinejdžeri

Farmakokinetički profil Actrapid® NM proučavan je u maloj grupi djece sa šećernom bolešću (18 osoba) u dobi od 6-12 godina, kao i adolescenata (u dobi od 13-17 godina). Iako se dobiveni podaci smatraju ograničenim, ipak su pokazali da je farmakokinetički profil Actrapid® NM u djece i adolescenata sličan onome u odraslih. Istovremeno, otkrivene su razlike između različitih dobnih skupina po takvom pokazatelju kao što je C max, što još jednom naglašava potrebu za pojedinačnim odabirom doze.

Predklinički podaci o sigurnosti

U pretkliničkim studijama, uključujući farmakološke studije sigurnosti, studije toksičnosti s ponavljanim dozama, studije genotoksičnosti, kancerogeni potencijal i toksični efekti na reproduktivnu sferu, nije utvrđen specifičan rizik za ljude.

Trudnoća i dojenje

Ne postoje ograničenja upotrebe inzulina tokom trudnoće, jer inzulin ne prelazi placentarnu barijeru.

I hipoglikemija i hiperglikemija, koje se mogu razviti u slučajevima neadekvatno odabrane terapije, povećavaju rizik od malformacija fetusa i smrti ploda. Trudnice s dijabetesom trebaju se pratiti tokom cijele trudnoće, treba im pojačana kontrola razine glukoze u krvi, iste preporuke vrijede i za žene koje planiraju trudnoću.

Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju.

Nakon porođaja, potreba za inzulinom u pravilu se brzo vraća na nivo promatran prije trudnoće.

Također ne postoje ograničenja upotrebe lijeka Actrapid ® NM tijekom dojenja. Provođenje terapije inzulinom za dojilje nije opasno za bebu. Međutim, majci će možda trebati da prilagodi režim doziranja Actrapid® NM i / ili prehranu

Ljekovita svojstva

Lijek ima brzo terapijsko djelovanje, jer spada u farmakološku skupinu brzo djelujućih inzulina. Proizvod je proizveden primjenom bioinžinjerijske tehnologije rekombinantne DNA s uvođenjem kulture pekarskog kvasca. Nakon direktne primjene lijeka supkutano, aktivna supstanca počinje interakciju s citoplazmatskim receptorima u staničnoj membrani. Supstanca aktivira procese unutar ćelije stimulišući biosintezu cAMP, što mu omogućava da prodre duboko u ćelijski prostor.

Kao što upućuje radar, smanjenje šećera u krvi uzrokovano je povećanim unutarćelijskim kretanjem i apsorpcijom tjelesnih tkiva, što ubrzava skladištenje masti u tijelu, dolazi do sinteze proteinskih struktura, glikogenogeneze, kao i do smanjenja proizvodnje glukoze u jetri. Lijek počinje aktivno djelovati u organizmu pola sata nakon upotrebe. Vrhunski učinak postiže se nakon 2,5 sata, a ukupno trajanje izlaganja oko 7-8 sati.

Međusobno interakcije lijekova

Tvari koje povećavaju učinkovitost smanjenja šećera: oralni hipoglikemijski lijekovi, anabolički steroidi, androgeni, ketokonazol, tetraciklin, vitamin B6, bromokriptin, mebendazol, teofilin, neselektivni beta blokatori, alkoholna pića, koji ne samo da pojačavaju učinak, već i produžuju trajanje djelovanja.

Povećavaju se razine šećera u krvi: oralni kontraceptivi žena (sintetski analozi progesterona i estradiola), hormoni štitnjače, antikoagulansi, klonidin, diazoksid, danazol, triciklički antidepresivi, blokatori kalcijevih kanala, opioidni analgetici, nikotinska kiselina i nikotroidi, Reserpin, salicilati, oktreotid, lanreotid dvostruko utječu na učinkovitost inzulina. Te tvari mogu i smanjiti i povećati potrebu za doziranjem lijeka.

Tioli i sulfiti doprinose uništavanju ili propadanju otopine lijeka, a beta blokatori uzrokuju lažne pokazatelje hipoglikemije.

Metodologija Uvod

Dozvoljena je subkutana, intramuskularna i intravenska primjena lijeka. Pomoću supkutane primjene, pacijentima se savjetuje da odaberu područje bedara za injekciju, upravo se ovdje lijek otapa polako i ravnomjerno.

Uz to možete koristiti za injekcije stražnjicu, podlaktice i prednji zid trbušne šupljine (kada se ubrizga u trbuh, učinak lijeka počinje što je prije moguće). Ne injicirajte na jednom području više od jednom mjesečno, lijek može izazvati lipodistrofiju.

Ako je potrebno kratki inzulin dopuniti dugim, izvodi se sljedeći algoritam:

  1. Zrak se uvodi u obje ampule (i kratke i duge),
  2. Prvo se inzulin kratkog djelovanja uvlači u štrcaljku, a zatim se nadopunjuje s dugotrajnim lijekom,
  3. Zrak se uklanja tapkanjem.

Dijabetičarima koji imaju malo iskustva ne preporučuje se samostalno unositi Actropid u područje ramena, jer postoji veliki rizik od formiranja nedovoljnog nabora kožne masti i ubrizgavanje lijeka intramuskularno. Vrijedno je napomenuti da prilikom upotrebe igala do 4-5 mm potkožni nabor masti uopće ne nastaje.

Zabranjeno je ubrizgavanje lijeka u tkiva promijenjena lipodistrofijom, kao i u mjesta hematoma, pečata, ožiljaka i ožiljaka.

Actropid se može davati upotrebom uobičajene insulinske šprice, olovke za šprice ili automatske pumpe. U potonjem slučaju lijek se sam unosi u tijelo, u prva dva vrijedi svladati tehniku ​​primjene.

  • Instalirana je igla za jednokratnu upotrebu,
  • Lijek se lako miješa, pomoću dispenzera se odabiru 2 jedinice lijeka, one se unose u zrak,
  • Pomoću prekidača postavlja se vrijednost željene doze,
  • Na koži se formira masni nabor kao što je opisano u prethodnom postupku,
  • Lijek se uvodi cijelim pritiskom na klip,
  • Nakon 10 sekundi, igla se uklanja s kože, nabor se otpušta.

Igla je nužno izbaciti.

Ako se koristi actrapid kratkog djelovanja, nije potrebno miješati prije upotrebe.

Da bi se isključila nepravilna apsorpcija lijeka i pojava hipoglikemije, kao i hiperglikemija, inzulin se ne smije ubrizgavati u neprikladne zone i treba koristiti doze koje nisu dogovorene s liječnikom. Upotreba Actrapida kojima je istekao rok trajanja je zabranjena, lijek može izazvati predoziranje inzulina.

Davanje intravenski ili intramuskularno vrši se samo pod nadzorom lekara. Actrapid se unosi u organizam pola sata prije jela, hrana mora nužno sadržavati ugljikohidrate.

Savjet: bolje je ubrizgati inzulin na sobnoj temperaturi, tako da će bol od ubrizgavanja biti manje vidljiva.

Kako djeluje Actrapid

Insulin Actrapid spada u grupu lijekova čije je glavno djelovanje usmjereno na snižavanje razine šećera u krvi. To je lijek kratkog djelovanja.

Smanjenje šećera je posledica:

Stepen i brzina izlaganja lekovima organizma zavisi od više faktora:

  1. Doziranje insulinskog preparata,
  2. Način primjene (šprica, olovka za injekciju, pumpa za inzulin),
  3. Odabrano mjesto za primjenu lijekova (želudac, podlaktica, bedro ili zadnjica).

Supkutanom primjenom Actrapida lijek počinje djelovati nakon 30 minuta, dostiže svoju maksimalnu koncentraciju u tijelu nakon 1-3 sata, ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta, hipoglikemijski učinak aktivan je 8 sati.

Upotreba tokom trudnoće

Liječenje Actrapidom dozvoljeno je u slučaju trudnoće pacijentice. Tokom cijelog perioda potrebno je kontrolirati razinu šećera i mijenjati dozu. Dakle, tijekom prvog tromjesečja potreba za lijekom se smanjuje, tokom drugog i trećeg - naprotiv, povećava se.

Nakon porođaja, potreba za inzulinom vraća se na razinu koja je bila prije trudnoće.

Tokom laktacije može biti potrebno smanjenje doze. Pacijent mora pažljivo nadzirati razinu šećera u krvi, kako ne bi propustio trenutak kada se potreba za lijekom stabilizira.

Kupovina i skladištenje

Možete kupiti Actrapid u ljekarni prema receptu svog liječnika.

Najbolje je čuvati lijek u hladnjaku na temperaturi od 2 do 7 stepeni Celzijusa. Ne dopustite da proizvod bude izložen direktnoj toploti ili sunčevoj svjetlosti. Kada se smrzne, Actrapid gubi svojstva za snižavanje šećera.

Prije injekcije pacijent treba provjeriti datum isteka lijeka, uporaba inzulina s istekom roka nije dopuštena. Obavezno provjerite ampulu ili bočicu s Actrapidom da li ima sedimenta i stranih inkluzija.

Actrapid koriste pacijenti oboleli od dijabetesa tipa 1 i 2 . Pravilnom upotrebom i poštivanjem doza koje je odredio ljekar, to ne izaziva razvoj nuspojava u tijelu.

Zapamtite da se dijabetes treba liječiti sveobuhvatno: pored svakodnevnih injekcija lijeka, morate se pridržavati određene prehrane, pratiti fizičku aktivnost i ne izlagati tijelo stresnim situacijama.

Liječenje bolesnika s dijabetesom tipa 1 provodi se u obliku nadomjesne terapije inzulinom. Zajedno s ograničenjem prehrane, primjena inzulina može spriječiti takve pacijente da razviju teške komplikacije dijabetesa.

Prilikom propisivanja inzulina potrebno je pokušati reproducirati što je moguće bliže prirodnom ritmu njegovog ulaska u krv. Za to se najčešće propisuju dvije vrste inzulina - dugo i kratko djelovanje.

Produljeni insulini oponašaju bazalno (trajno manje) lučenje. Propisani su kratki insulini za apsorpciju ugljenih hidrata iz hrane. Daju se prije jela u dozi koja odgovara broju jedinica hljeba u proizvodima. Actrapid NM pripada takvim uvredama.

Pogledajte video: Type1 Diabetic New to ActrapidRegular Insulin (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar