Dijabetes tipa 1 ili 2: gdje započeti liječenje

Dijabetes melitus - Endokrina bolest koju karakterizira dugotrajno povećanje koncentracije glukoze u krvi zbog apsolutnog ili relativnog nedostatka inzulina

U članku se daje pregled literature o proučavanju utjecaja alkalne vode na ljudsko tijelo, a također se daju preporuke za uporabu u svrhu postizanja maksimalnog učinka. Primijećeno je da upotreba alkalne vode može biti dodatni antioksidans

Globalni izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije za dijabetes naglašava dijabetes kao prioritetnu nezaraznu bolest. Tačni uzroci dijabetesa tipa 1 nisu poznati, ali općenito je prihvaćen

Da bi se utvrdila i složila bubrežna disfunkcija u djece u skladu s konceptom hronične bolesti bubrega, ispitano je 125 bolesnika od 4 do 18 godina sa šećernom bolešću tipa 1 u dobi od 4 do 18 godina. Definirane su glavne kategorije: albuminuria i

Uporedo sa dobro proučenim komplikacijama pretilosti i metaboličkog sindroma, u posljednje vrijeme sve se više pažnje posvećuje razvojnim mehanizmima i posljedicama sarkopenične pretilosti i oslabljenoj motoričkoj funkciji i ravnoteži. Da ih isprave

Dijabetička nefropatija (DN) glavni je razlog loše prognoze za život bolesnika s dijabetesom i razvija se jednako često kod različitih vrsta dijabetesa. Značaj i značaj ovog problema doveli su do aktivnog proučavanja naučnika iz

U članku se pregledava literatura o izboru metode revaskularizacije miokarda u bolesnika s multivaskularnom bolešću, a također se daju podaci o ulozi rezultata randomiziranih ispitivanja u kliničkim preporukama o ovom problemu.

Dijabetička nefropatija (DN) glavni je razlog loše prognoze za život bolesnika s dijabetesom i razvija se jednako često kod različitih vrsta dijabetesa. Značaj i značaj ovog problema doveli su do aktivnog proučavanja naučnika iz

Razmatrani su pristupi liječenju distalne polineuropatije (DPN) kod pacijenta s dijabetesom tipa 2. Otkriveno je prisustvo patogenetički značajne patologije - manjak vitamina D i B12. U pozadini postizanja ciljnih nivoa vitamina D i B12,

U članku se daje usporedna analiza različitih skupina lijekova koji se koriste za bolesti kardiološkog profila i razmatra moguće strategije njihove primjene za prevenciju kardiovaskularnih komplikacija.

Ograničeno financiranje sustava proračunsko-zdravstvenog osiguranja zahtijeva uvođenje posebnih metoda u praktičnu zdravstvenu zaštitu usmjerene na racionalizaciju mjera liječenja. Studija je pokazala ekonomičnom

Članak je posvećen upravljanju trudnoće i porođaja kod gestacijskog dijabetesa melitusa (GDM), izboru metode i vremenskog razdoblja porođaja trudnica s GDM-om kako bi se poboljšali perinatalni ishod porođaja kod takvih pacijenata.

Najveća prijetnja s najvećim brojem komplikacija, sve do pojave kritičnih disfunkcija i smrti, ARVI i gripa su bolesnici s dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.

Da bi se dala klinička karakterizacija djece sa oštećenjem bubrega u endokrinim bolestima, izvršena je analiza primarne medicinske dokumentacije te klinički i klinički pregled djece oboljele od dijabetesa tipa 1 i gojaznosti, od

Alfacalcidol je aktivni sintetički preparat vitamina D, kojeg karakteriše visoka bioraspoloživost i široka farmakološka svojstva. Članak obrazlaže mogućnost široke uporabe alfakalcidola u djece i adolescenata s osteoporozom

U članku se pregledava literatura o pridržavanju pacijenata s dijabetesom tipa 2 i hipertenzijom na antihipertenzivu. Prikazane su glavne povrede režima antihipertenzivnih lijekova i najčešćih kombinacija. O

Prema rezultatima nedavnih studija, zastoj srca (HF) je najznačajniji neovisni faktor prerane smrti pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2. Postoji bilateralna patogenetska veza između dijabetesa i zatajenja srca

Razmatrane su mogućnosti primjene inkretinskih mimetika u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 kako bi se spriječile komplikacije. Pokazano je da inkretinska mimetička terapija dovodi do normalizacije metabolizma ugljikohidrata i glikemije u kombinaciji sa smanjenjem

Suvremene ideje o dijabetičkoj neuropatiji (DN) kao kompleksu kliničkih i subkliničkih sindroma, od kojih je svaki karakteriziran difuznom ili žarišnom lezijom perifernih i (ili) autonomnih živčanih vlakana kao rezultat

U članku su predstavljeni moderni podaci o fiziologiji energetskog metabolizma i ulozi ketonskih tijela u njemu. Razmatrani su glavni razlozi prekomjernog stvaranja ketona, dijagnostičke metode i pristupi liječenju.

U članku su predstavljeni moderni podaci o fiziologiji energetskog metabolizma i ulozi ketonskih tijela u njemu. Razmatrani su glavni razlozi prekomjernog stvaranja ketona, dijagnostičke metode i pristupi liječenju.

Iako je klinička upotreba još uvijek daleko, preliminarni rezultati pokazuju: kratak tijek monoklonskih antitijela može usporiti razvoj bolesti. To se posebno odnosi na djecu i adolescente, jer je rani početak bolesti povezan s lošijom prognozom.

Tijekom suradnje razvijat će se edukativni programi koji će povećati svijest liječnika primarne skrbi o važnosti predijabetesa i metoda za prevenciju dijabetesa tipa 2.

Dr. Ashot Musaelovich Mkrtumyan i predstojnik Odjela za endokrinologiju i dijabetologiju Medicinskog i stomatološkog univerziteta A. I. Evdokimov rekli su nam zašto ciljevi nisu postignuti onoliko često koliko bismo željeli.

Nova kombinirana priprema inzulina glargin i liksisenatida omogućava vam kontrolu glikemije samo jednom injekcijom dnevno.

Upalna bolest zglobova neminovno dovodi do smanjenja fizičke aktivnosti. Osim toga, razvoj artritisa često je uzrokovan gojaznošću, što je i neovisni faktor rizika za dijabetes.

Nedavno je Moskva bila domaćin prezentacije Resource Diabet Plus mikseva kompanije Nestle. Oni mogu zadovoljiti glad bez brige o porastu šećera, a pogodni su i za užinu i za sistemski oporavak od bolesti.

Prema velikoj metaanalizi, rizik kod pacijenata u ranoj menopauzi je 15% veći. Sindrom iscrpljenosti jajnika doveo je do udvostručenja rizika.

Prema velikoj metaanalizi, ova klasa lijekova prepoznata je kao najučinkovitija i najsigurnija za dijabetes tipa 2.

Linija proizvoda Resource® Diabet Plus ulazi na rusko tržište koje je u Europi već steklo popularnost. Sadržan u bjelančevinama i energiji, vitaminima, elementima u tragovima i dijetalnim vlaknima s niskim glikemijskim indeksom, Resource® Diabet Plus nije samo zdrav zalogaj, već je potpuna zamjena za svakodnevne obroke.

Kombinacija električne i mehaničke stimulacije djeluje na tkiva efikasnije i pomaže u suočavanju s najčešćim komplikacijama dijabetesa.

Prekomjerni unos fruktoze izaziva metaboličke promjene što dovodi do razvoja bezalkoholnih bolesti masne jetre.

Kao što je pokazala velika metaanaliza, djeca u riziku za majke s dijabetesom tipa 1 i 2 su u riziku. Suprotno očekivanjima, gestacijski dijabetes nije modificirao rizik od bolesti.

Prema prospektivnom istraživanju američkih naučnika, redovna upotreba velikog broja sokova i slatkih pića značajno povećava smrtnost. Za razliku od slatke hrane, oni ne izazivaju osjećaj punoće, a unos kalorija povećava.

Među 1.500 testiranih lijekova, metildopa je imala pozitivan učinak na dinamiku dijabetesa.

Sustav švedskih autora uzima u obzir ozbiljnost i patogenezu bolesti i omogućava vam preciznije predviđanje tijeka i planiranja terapije.

Sužavanje kruga komunikacije od strane samo jedne osobe povećalo je rizik od dijagnoze za 5-12%. A kod muškaraca koji su živjeli sami, dijabetes tipa 2 dijagnosticiran je dvostruko češće.

Naučnici iz Sjedinjenih Država pokazali su kako porast koncentracije glukoze u krvi povezuje s razvojem neurodegenerativne bolesti i kakvu ulogu igraju posebni nosioci glukoze u moždanim tkivima.

Studija australijskih naučnika analizirala je podatke više od osam hiljada ljudi. Rizik od bolesti direktno je ovisio o doziranju lijeka koji se koristi.

Do ovog je zaključka izvukla studija u kojoj je sudjelovalo gotovo 200 tisuća pacijenata. Mogući uzrok je nedovoljan unos vlakana.

Naučnici sa Stanforda otkrili su zašto se lomljive kosti povećavaju kod pacijenata sa šećernom bolešću, koji protein je odgovoran za to i kako im se oduprijeti.

Gušterača i hormon inzulin

Da biste uspješno kontrolirali dijabetes, morate znati kako radi gušterača i razumjeti kako to funkcionira. Gušterača je otprilike veličine i težine otprilike dlana odrasle osobe. Nalazi se u trbušnoj šupljini iza stomaka, u neposrednoj blizini dvanaestopalačnog creva. Ta žlijezda proizvodi, skladišti i oslobađa hormon inzulin u krvotok. Takođe proizvodi nekoliko drugih hormona i probavnih enzima za varenje ugljikohidrata, posebno masti i proteina. Insulin je ključan za unos glukoze. Ako se proizvodnja ovog hormona od strane gušterače potpuno zaustavi, a to se ne nadoknađuje ubrizgavanjem inzulina, osoba će brzo umrijeti.

Inzulin je hormon koji luče beta ćelije gušterače. Njegova glavna funkcija je reguliranje nivoa glukoze u krvi. Insulin tu funkciju obavlja stimulišući prodor glukoze u milijarde ćelija u ljudskom tijelu. To se događa tokom bifazne sekrecije inzulina kao odgovor na obrok. Prisustvo inzulina stimulira „transportere glukoze“ da se iznutra iz stanice u membranu, uzmu glukozu iz krvotoka i isporuče je ćeliji na upotrebu. Transporteri glukoze su posebni proteini koji prenose glukozu u ćelije.

Kako inzulin reguliše šećer u krvi

Raspon normalnih nivoa glukoze u krvi je vrlo uzak. Međutim, normalno inzulin gotovo uvijek zadržava šećer u krvi u njemu. To se događa zato što djeluje na stanice mišića i jetre, koje su posebno osjetljive na inzulin. Mišićne ćelije i posebno jetra koja pod djelovanjem inzulina uzima glukozu iz krvotoka i pretvara je u glikogen. Ova tvar je po izgledu slična škrobu, koji se skladišti u ćelijama jetre, a zatim se pretvara u glukozu ako nivo šećera u krvi padne ispod normalne.

Glikogen se upotrebljava, na primjer, tokom vježbanja ili kratkotrajnog posta. U takvim situacijama gušterača oslobađa još jedan poseban hormon u krvotok - glukagon. Ovaj hormon daje signal mišićnim i jetrenim stanicama da je vrijeme da se glikogen pretvori u glukozu i tako podigne šećer u krvi (proces zvan glikogenoliza). U stvari, glukagon ima suprotan učinak inzulina. Kada se zalihe glukoze i glikogena u tijelu potroše, ćelije jetre (a u manjoj mjeri i bubrezi i crijeva) počinju stvarati vitalnu glukozu iz proteina. Da bi preživio tokom gladi, tijelo razgrađuje mišićne stanice, a kad završe, tada unutarnji organi, počevši s najmanje bitnim.

Inzulin ima još jednu važnu funkciju, osim što stimuliše stanice da luče glukozu. On daje naredbu za pretvaranje glukoze i masnih kiselina iz krvotoka u masno tkivo, koje se skladišti kako bi se osigurao opstanak tijela u slučaju gladi. Pod utjecajem inzulina, glukoza se pretvara u masti koja se talože. Inzulin takođe inhibira razgradnju masnog tkiva.

Dijeta s visokim ugljikohidratima izaziva višak inzulina u krvi. Zbog toga je tako teško smršavjeti na redovitim niskokaloričnim dijetama. Inzulin je anabolički hormon. To znači da je potrebno za rast mnogih tkiva i organa. Ako u krvi previše cirkuliše, onda on izaziva pretjerani rast ćelija koje iznutra pokrivaju krvne žile. Zbog toga se lumen žila sužava, razvija se ateroskleroza.

Postavljanje ciljeva dijabetesa

Koji je cilj liječenja dijabetesa tipa 1 i 2? Koju razinu šećera u krvi smatramo normalnom i težimo tome? Odgovor: takav šećer koji se opaža kod zdravih ljudi bez dijabetesa. Istraživanja velikih razmjera otkrila su da kod zdravih ljudi šećer u krvi obično varira u uskom rasponu od 4,2 - 5,0 mmol / L. Kratko se povećava samo ako ste pojeli mnogo hrane bogate "brzim" ugljikohidratima. Ako postoje slatkiši, krompir, pekarski proizvodi, tada šećer u krvi raste čak i kod zdravih ljudi, a kod pacijenata sa dijabetesom on se uglavnom "prevrće".

U pravilu, kad se dijabetičar tek počne liječiti, tada mu je šećer vrlo visok. Stoga prvo morate sniziti šećer u krvi s "kosmičkih" visina na manje-više pristojne. Kada se ovo postigne, preporučujemo da postavite cilj liječenja tako da šećer u krvi bude 4,6 ± 0,6 mmol / l svih 24 sata dnevno. Još jednom, jer je važno. Trudimo se da održavamo šećer u krvi na oko 4,6 mmol / L. neprekidno. To znači - osigurati da odstupanja od ove brojke budu što manja.

Pročitajte i odvojeni detaljni članak, „Ciljevi za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2. Koliko šećera u krvi trebate postići. " Posebno opisuje koje kategorije bolesnika s dijabetesom trebaju posebno održavati viši šećer u krvi nego zdravi ljudi. Također ćete saznati kakve se promjene u zdravstvenom stanju mogu očekivati ​​nakon što se šećer u krvi vrati u normalu.

Posebna kategorija bolesnika sa dijabetesom tipa 1 su oni koji su razvili tešku gastroparezu - odloženo pražnjenje želuca nakon jela. Ovo je djelomična želučana paraliza - komplikacija dijabetesa koja nastaje zbog poremećene provođenja živaca. Kod takvih bolesnika povećava se rizik od hipoglikemije. Zbog toga, radi sigurnosti, dr. Bernstein podiže ciljni šećer u krvi na 5,0 ± 0,6 mmol / L. Dijabetička gastropareza je problem koji najviše komplicira kontrolu dijabetesa. Ipak, i to se može riješiti. Uskoro ćemo imati zaseban detaljan članak o ovoj temi.

Kako kontrolirati efikasnost liječenja

Kroz prvu sedmicu programa dijabetesa preporučuje se potpuna kontrola šećera u krvi. Kada se podaci sakupe, mogu se analizirati i utvrditi kako se vaš šećer ponaša pod utjecajem različitih namirnica, inzulina i drugih okolnosti. Ako ste započeli liječenje dijabetesa s inzulinom, tada provjerite da li se šećer tijekom cijelog tjedna nikad nije smanjio ispod 3,8 mmol / l. Ako se to dogodi - dozu inzulina treba odmah smanjiti.

Zašto su fluktuacije šećera u krvi opasne?

Pretpostavimo da pacijent uspe da održi nivo šećera u krvi „u proseku“ oko 4,6 mmol / L, a veruje da ima dobru kontrolu nad dijabetesom. Ali ovo je opasna zabluda.Ako šećer „skoči“ sa 3,3 mmol / l na 8 mmol / l, tada tako jake fluktuacije značajno pogoršavaju nečije zdravlje. Izazivaju hronični umor, česte navale bijesa i mnoge druge probleme. I što je najvažnije, u onim vremenima kada se poveća šećer, razvijaju se komplikacije od dijabetesa i one će se uskoro osvijestiti.

Pravi cilj dijabetesa je da održavate svoj šećer konstantnim. To znači - potpuno eliminirati skokove u nivou glukoze u krvi. Svrha web stranice Diabet-Med.Com je da ponudimo strategije i taktike za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2, što nam stvarno omogućava da postignemo ovaj ambiciozni cilj. Kako se to radi detaljno je opisano u sljedećim člancima:

Naše „škakljive“ metode lečenja mogu ublažiti fluktuacije šećera u krvi kod dijabetesa tipa 1 i 2. To je glavna razlika od "tradicionalnih" metoda liječenja, u kojima šećer u krvi kod dijabetesa varira u širokom rasponu, i to se smatra normalnim.

Kompetentni tretman za uznapredovali dijabetes

Pretpostavimo da ste imali visoki šećer u krvi dugi niz godina. U tom se slučaju šećer ne može odmah smanjiti na normalnu vrijednost, jer ćete osjetiti simptome teške hipoglikemije. Razmotrimo konkretan primjer. Dugi niz godina dijabetičar se liječio nakon rukava, a njegovo je tijelo naviklo na šećer u krvi 16-17 mmol / l. U tom slučaju simptomi hipoglikemije mogu početi kada se šećer smanji na 7 mmol / L. To je uprkos činjenici da norma za zdrave ljude nije veća od 5,3 mmol / L. U takvim slučajevima, preporučuje se postavljanje početnog cilja u području od 8-9 mmol / L tokom prvih nekoliko tjedana. Pa čak i tada će biti potrebno da se šećer smanji na normalu vrlo postepeno, tokom još 1-2 mjeseca.

Rijetko se dogodi da vam program liječenja dijabetesa odmah omogućava da postavite šećer u krvi kao potpuno normalan. Ljudi obično imaju odstupanja i morate stalno mijenjati režim u režimu. Te promjene ovise o rezultatima potpune kontrole šećera u krvi u ranim danima, kao i o ličnim preferencijama pacijenta. Dobra vijest je da naši programi liječenja dijabetesa pokazuju brze rezultate. Šećer u krvi počinje da pada već u prvim danima. Ovo dodatno motivira pacijente da se pridržavaju režima, ne dozvoljavajući sebi da se "razbuktaju".

Zašto se dijabetičari aktivno liječe našim metodama

Činjenica da će se šećer u krvi smanjiti i da će se zdravlje poboljšati može se primijetiti vrlo brzo, nakon nekoliko dana. Ovo je najbolja garancija da ćete ostati posvećeni našem programu njege dijabetesa. U medicinskoj literaturi mnogo se piše o potrebi „posvećenosti“ pacijenata za uspješno liječenje dijabetesa. Oni neuspješne rezultate liječenja vole pripisati činjenici da pacijenti nisu pokazali dovoljno prianjanja, odnosno da su bili previše lijeni da slijede preporuke liječnika.

Ali zašto bi pacijenti trebali biti posvećeni "tradicionalnim" metodama liječenja dijabetesa ako jednostavno nisu učinkovite? Nisu u stanju da se oslobode navale šećera u krvi i njihovih bolnih posljedica. Injekcije velikih doza inzulina dovode do čestih slučajeva hipoglikemije. Pacijenti sa dijabetesom tipa 2 ne žele ići na „gladnu“ dijetu, čak ni pod pretnjom smrti. Proučite program liječenja dijabetesa tipa 1 i metode liječenja dijabetesa tipa 2 - i provjerite jesu li naše preporuke dostupne, one se mogu pridržavati čak i ako kombinirate liječenje s napornim radom, kao i porodičnim i / ili zajedničkim odgovornostima.

Kako započeti liječenje dijabetesa

Danas verovatno nećete naći endokrinologa koji govori ruski, a koji bi dijabetes liječio dijetom koja sadrži malo ugljenih hidrata. Stoga ćete morati sami razviti akcijski plan, koristeći podatke na našoj web stranici. Pitanja možete postaviti i u komentarima, uprava stranice odgovara na njih brzo i detaljno.

Kako započeti liječenje dijabetesa:

  1. Predajte laboratorijske testove koji su navedeni u ovom članku.
  2. Važno! Pročitajte kako biti sigurni da imate tačan mjerač glukoze u krvi i učinite to.
  3. Pokrenite ukupnu kontrolu šećera u krvi.
  4. Idite na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, najbolje s cijelom obitelji.
  5. Nastaviti ukupnu kontrolu šećera u krvi. Procijenite kako prehrambene promjene utječu na dijabetes.
  6. Ispišite popis dozvoljenih namirnica za dijetu sa niskim ugljikohidratima. Objesite jednu u kuhinji, a drugu držite sa sobom.
  7. Proučite članak „Šta trebate da biste imali dijabetes kod kuće i kod vas“ i kupite sve što vam je potrebno.
  8. Ako imate problema sa štitnom žlijezdom, posavjetujte se s endokrinologom. U isto vrijeme zanemarite njegove savjete o održavanju „uravnotežene” prehrane za dijabetes.
  9. Važno! Naučite da uzimate fotografije inzulina bezbolno, čak i ako dijabetes ne liječite inzulinom. Ako imate visoki šećer u krvi tijekom zarazne bolesti ili kao rezultat uzimanja bilo kojeg lijeka, morat ćete privremeno ubrizgati inzulin. Budite spremni na to unaprijed.
  10. Naučite i sledite pravila za negu dijabetesa za stopala.
  11. Za dijabetičare ovisne o insulinu - saznajte kako 1 jedinica inzulina snižava šećer u krvi, a koliko 1 gram ugljikohidrata to povećava.

Svaki put kada pišem o šećeru u krvi, mislim na razinu glukoze u plazmi kapilarne krvi uzete iz prsta. To je tačno ono što mjeri vaš metar. Normalne vrijednosti šećera u krvi su vrijednosti koje se promatraju kod zdravih, mršavih ljudi bez dijabetesa, nasumično, bez obzira na unos hrane. Ako je mjerač tačan, tada se njegove performanse neće mnogo razlikovati od rezultata laboratorijskog ispitivanja krvi na šećer.

Ovdje su dostupni recepti za dijetu s malo ugljikohidrata za dijabetes tipa 1 i 2.

Koji se šećer u krvi može doći

Dr Bernstein je potrošila puno vremena i napora kako bi otkrila koji se šećer primjećuje kod zdravih, vitkih ljudi bez dijabetesa. Da bi to učinio, nagovorio je da izmjeri šećer u krvi supružnika i rodbine dijabetičara koji su mu došli na sastanak. Također, putnički prodajni agenti ga često posjećuju, pokušavajući ih uvjeriti da koriste glukometre jedne ili druge marke. U takvim slučajevima uvijek inzistira na tome da im se izmjeri šećer glukometrom koji oglašavaju, te im odmah izvadi krv iz vena kako bi proveli laboratorijsku analizu i procijenili tačnost glukometra.

U svim tim slučajevima šećer je 4,6 mmol / L ± 0,17 mmol / L. Stoga je cilj liječenja dijabetesa održavanje stabilnog šećera u krvi od 4,6 ± 0,6 mmol / l, u bilo kojoj dobi, prije i nakon jela, zaustavljajući njegove „skokove“. Istražite naš program liječenja dijabetesa tipa 1 i program liječenja dijabetesa tipa 2. Ako ih ispunite, onda je postizanje ovog cilja sasvim realno i brzo. Tradicionalni tretmani dijabetesa - „uravnotežena“ ishrana i velike doze inzulina - ne mogu se pohvaliti takvim rezultatima. Stoga su zvanični standardi šećera u krvi precijenjeni. Omogućuju razvoj komplikacija dijabetesa.

Što se tiče glikoziranog hemoglobina, kod zdravih, vitkih ljudi obično se ispostavi 4,2–4,6%. U skladu s tim, moramo težiti tome. Uporedite sa službenom normom glikovanog hemoglobina - do 6,5%. To je skoro 1,5 puta više nego kod zdravih ljudi! Štoviše, dijabetes se počinje liječiti tek kada ovaj pokazatelj dosegne 7,0% ili više.

Smjernice Američkog udruženja za dijabetes kažu da "stroga kontrola dijabetesa" znači:

  • šećer u krvi prije obroka - od 5,0 do 7,2 mmol / l,
  • šećer u krvi nakon 2 sata nakon jela - ne više od 10,0 mmol / l,
  • glikovani hemoglobin - 7,0% i niži.

Ove rezultate kvalifikujemo kao "potpuni nedostatak kontrole dijabetesa". Otkuda dolazi ovo odstupanje u stavovima specijalista? Činjenica je da visoke doze inzulina dovode do povećane incidencije hipoglikemije. Stoga je Američko udruženje za dijabetes precijenilo razinu šećera u krvi u pokušaju da umanji rizik. Ali ako se dijabetes liječi dijetom s malo ugljikohidrata, tada su potrebne doze inzulina nekoliko puta manje. Rizik od hipoglikemije smanjuje se bez potrebe za održavanjem umjetno visokog šećera u krvi i podvrgavanjem komplikacija dijabetesu.

Snimanje dugoročnih ciljeva kontrole dijabetesa

Pretpostavimo da ste proučavali program liječenja dijabetesa tipa 1 ili program liječenja dijabetesa tipa 2 i pripremate se za početak. U ovom trenutku, vrlo je korisno napisati listu ciljeva dijabetesa.

Šta želimo postići, u kojem vremenskom okviru i na koji način to planiramo? Evo tipičnog popisa ciljeva dijabetesa:

  1. Normalizacija šećera u krvi. Konkretno, o normalizaciji rezultata ukupne kontrole šećera.
  2. Poboljšanje ili potpuna normalizacija rezultata laboratorijskih ispitivanja. Najvažniji od njih su glikovani hemoglobin, „dobar“ i „loš“ holesterol, trigliceridi, C-reaktivni protein, fibrinogen i testovi rada bubrega. Za više informacija pogledajte članak „Testovi za dijabetes”.
  3. Postizanje idealne težine - gubitak kilograma ili dobijanje kilograma, ovisno što je potrebno. Više o ovoj napomeni: Gojaznost kod dijabetesa. Kako smršavjeti sa dijabetesom tipa 1 i 2 ".
  4. Potpuna inhibicija razvoja dijabetesnih komplikacija.
  5. Kompletna ili djelomična remisija dijabetesnih komplikacija koje su se već razvile. To su komplikacije na nogama, bubrezima, vidu, problemi s potencijom, vaginalne infekcije kod žena, problemi sa zubima, kao i sve varijante dijabetičke neuropatije. Posebnu pažnju posvećujemo liječenju dijabetičke gastroparezije.
  6. Smanjenje učestalosti i težine epizoda hipoglikemije (ako su prije bile).
  7. Prestanak hroničnog umora, kao i kratkotrajni problemi s pamćenjem zbog visokog šećera u krvi.
  8. Normalizacija krvnog pritiska, ako je bio visok ili nizak. Održavanje normalnog pritiska bez uzimanja „hemijskih“ lekova za hipertenziju.
  9. Ako beta ćelije ostanu u gušterači, tada ih održavajte živima. Provjerava se krvnim testom C-peptida. Ovaj je cilj posebno važan za dijabetes tipa 2 ako pacijent želi izbjeći injekcije inzulina i živi normalnim životom.
  10. Povećana energija, snaga, izdržljivost, performanse.
  11. Normalizacija razine hormona štitnjače u krvi, ako su analize pokazale da ih nije dovoljno. Kada se ovaj cilj postigne, trebali bismo očekivati ​​slabljenje neugodnih simptoma: kronični umor, hladni ekstremiteti, poboljšanje profila kolesterola.

Ako imate neke druge lične ciljeve, dodajte ih na ovaj popis.

Prednosti pažljivog pridržavanja

Na Diabet-Med.Com pokušavamo predstaviti plan liječenja dijabetesa tipa 1 i 2 koji bi se stvarno mogao provesti. Ovdje nećete naći informacije o tretmanu niskokaloričnom “gladanom” dijetom. Jer svi se pacijenti prije ili kasnije „raspadaju“, a njihova situacija postaje još gora. Pročitajte kako bezbolno ubrizgati inzulin, kako izmjeriti šećer u krvi i kako ga sniziti na normalu sa dijetom sa malo ugljikohidrata.

Ma koliko bio štedljiv režim, svejedno ga treba poštovati i to vrlo strogo. Dopustite da vas obuzda najmanji - i šećer u krvi će poletjeti. Navedimo prednosti koje ćete dobiti ako pažljivo provedete učinkovit program liječenja dijabetesa:

  • šećer u krvi će se vratiti u normalu, brojevi na brojilu će molim,
  • razvoj komplikacija dijabetesa prestat će
  • mnoge komplikacije koje su se već razvile će nestati, posebno u roku od nekoliko godina,
  • zdravlje i mentalno stanje poboljšat će se, povećati se energičnost,
  • ako imate prekomjernu težinu, onda s velikom vjerovatnoćom gubite kilograme.

Pročitajte i poglavlje „Šta očekivati ​​kada vam se šećer u krvi vrati u normalu“ u članku „Ciljevi liječenja dijabetesa tipa 1 i 2“. U komentarima možete postaviti pitanja na koja uprava stranice odmah odgovara.

Pogledajte video: SVI SKRIVENI SIMPTOMI DIJABETESA TIPA 2 - Čak 25% ljudi ne zna da ga ima! (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar