Popularni i jeftini analozi Roxer-a

Moderni statini dugo su bili sastavni dio glavne ili kombinirane terapije opasne patologije - hiperholesterolemije, tj. Neprestano povišenog nivoa kolesterola u krvi, što se dugoročno ne može ispraviti ne-lijekovim metodama.

Jedan od tih lijekova je Roxer: mnogi kardiolozi smatraju ga poboljšanim omjerom učinkovitosti i sigurnosti. Ako pacijent nema priliku da ga kupi, možete kupiti lijekove koji su što bliže sastavu ili učinku na tijelo - analozi.

Opće informacije o lijeku i upute za upotrebu

Roxera (Roxera) - lijek na bazi rosuvastatina (IV generacija statina) iz istočnoeuropske kompanije KPKA (KRKA), Slovenija.

Indikacije za upotrebu uključuju različite vrste dislipidemije i hiperholesterolemije, kao i aterosklerozu i druge kardiovaskularne patologije.

Djelovanje statina temelji se na inhibiciji enzima koji su odgovorni za proizvodnju holesterola u jetri (izvor oko 80% tvari).

Učinak smanjenja lipida očituje se u promjeni odnosa „loših“ (LDL, LDL) i „dobrih“ (VLDL, HDL) plazma lipoproteina. Farmakološka aktivnost je lokalizirana u jetri, gdje rosuvastatin blokira HMG-KoA-reduktazu, enzim koji katalizira sintezu kolesterola (Chol, XC).

Uz to, Roxer ublažava grozne kronične upale što je jedan od glavnih razloga stvaranja kolesteroloških plakova, a podstiče i proizvodnju dušikovog oksida, što doprinosi opuštanju krvnih žila, što stvara dodatni antiaterosklerotski učinak.

Oblik za puštanje - zaobljene (okrugle ili ovalne) tablete koje sadrže 5, 10, 15, 20, 30 ili 40 mg rosuvastatina, prekrivene membranom bijelog filma.

Lijek se uzima oralno u bilo koje doba dana. Početna doza od 5 mg dnevno, u nedostatku pozitivne dinamike, raste na 10–40 mg.

Rezultat efekta je uočljiv nakon 7–9 dana uzimanja Roxera, ali je potrebno 4-6 nedelja da se postigne maksimalan efekat. U prosjeku se nivo ukupnog holesterola smanjuje za 47–51%, lipoproteina niske gustine - za 42–65%, a sadržaj lipoproteina visoke gustine raste za 8–14%.

Najpoznatiji analozi i zamjene za Roxers

Izravni analozi i nadomjesci Roxersa nazivaju se „sinonimima“ ili „generičkim proizvodima“ - lijekovima koji su međusobno zamjenjivi u svom djelovanju zasnovani na istoj aktivnoj tvari. Razlikuju se od početnog razvoja proizvodnom tehnologijom, komercijalnim nazivom i brojem dodatnih komponenti.

Budući da učinkovitost takvih lijekova u pravilu nije inferiorna u odnosu na izvornik, pacijent ima pravo da sam odabere prihvatljivi generički fokus, fokusirajući se na alergijsku netoleranciju, budžet ili druge osobne preferencije. Glavna stvar je pridržavati se doze koju je propisao liječnik i režima lijeka.

Mertenil (Mertenil) - jedan od najboljih analoga Roxera. Odlikuje ga najviši stupanj pročišćavanja aktivne komponente, što osigurava njegovu dobru toleranciju čak i kod duže upotrebe. U vezi s tim, Mertenil se često koristi za liječenje starijih i maloljetnih pacijenata.

Značajke kompozicije: U svemu je identična izvorniku, osim bojila.

Kompanija, zemlja porijekla: Gedeon Richter, Mađarska.

Procijenjeni trošak: od 487 RUB / 30 kom 5 mg do 1436 rubalja / 30 kom. 40 mg

Rosuvastatin-SZ

Rosuvastatin-C3 (Rosuvastatin-SZ) jeftiniji je analog roksera domaće proizvodnje. Ima istu količinu rosuvastatina kao originalni, ali se neznatno razlikuje u količini pomoćnih sastojaka, što ga čini manje uravnoteženim i brzo djelujućim lijekom.

Značajke kompozicije: sadrži sojin lecitin i aluminijumski lak 3 vrste.

Kompanija, zemlja porijekla: FC Northern Star 3AO, Rusija

Procijenjeni trošak: od 162 p / 30 kom. 5 mg do 679 p. / 30 kom. 40 mg

Crestor (Crestor) - originalni lijek na bazi rosuvastatina, koji je mnogo skuplji od analoga. Minimalno se metabolizira u jetri (manje od 10%), što u velikoj mjeri smanjuje vjerojatnost neželjenih reakcija tijela - to potvrđuju brojne pozitivne kritike pacijenata.

Značajke kompozicije: originalno patentirana formula za doziranje.

Kompanija, zemlja porijekla: Astra Zeneca, Engleska.

Procijenjeni trošak: od 1685 do 5162 rubalja.

Rosart je univerzalna zamjena za Roxers. Lijek vrlo rijetko izaziva negativnu reakciju tijela, jer su i aktivna supstanca i pomoćne komponente temeljno očišćene. Odnosno, analogni ima sve prednosti originala, a istovremeno košta puno jeftinije od njega.

Značajke kompozicije: formulacija odgovara originalu, osim boje.

Kompanija, zemlja porijekla: Actavis Group, Island.

Procijenjeni trošak: od 422 rub. / 30 kom. 5 mg do 1318 rubalja / 30 kom. 40 mg

Suvardio je još jedan slovenski lijek. U Rusiji je predstavljen u ograničenom asortimanu - samo 10 i 20 mg, što ga čini neprikladnom opcijom za započinjanje terapije, jer se, kako bi se izbjegla pogrešna doza, ne preporučuje dijeljenje tableta s rosuvastatinom u dijelove.

Značajke kompozicije: na bazi suhog kukuruznog škroba.

Kompanija, zemlja porijekla: Sandoz, Slovenija.

Procijenjeni trošak: od 382 do 649 rubalja.

Slični lijekovi na bazi druge aktivne supstance

Ako je potrebno, na primjer, preosjetljivost na rosuvastatin, Roxer možete zamijeniti lijekom sličnog učinka, ali na temelju druge aktivne tvari - pitavastatina. Takvu zamjenu nije moguće učiniti sami, jer su režim doziranja i doziranje značajno različiti.

Livazo (Livazo) - originalni lijek s pitavastatinom. Ovaj novi lijek karakterizira bioraspoloživost veća od 51% i vezanje za proteine ​​krvne plazme više od 99%, zbog čega on ima izrazito djelovanje čak i s malim dozama i manje utječe na stanje bubrega i jetre.

Značajke kompozicije: sadrži laktozu, kao i većina drugih statina.

Kompanija, zemlja porijekla: Recordati, Irska

Procijenjeni trošak: od 584 RUB / 28 kom 1 mg do 1244 rubalja / 28 kom. 4 mg

Tabela sažetaka poređenja cijena

Kako bi se objektivno usporedio trošak lijekova, sastavljena lista uključuje samo najbliže lijekove Roxera s dozom u količini dovoljnoj da provede minimalni kurs (28-30 dana) - ovog puta u pravilu je dovoljno za utvrđivanje dinamike terapijskog odgovora.

CompnacijazamjeneiteleiRoxersprosečantoimoSTI(tablica):

Naziv i doziranje lijekaBroj tabletaCijena po paketu, rub.
Rosuvastatin - 10 mg
Roxera (Roxera)30438–465
Mertenil (Mertenil)30539–663
Rosuvastatin-C3 (Rosuvastatin-SZ)30347–411
Crestor281845–2401
Rosart30527–596
Suvardio28539–663
Pitavastatin - 1 mg
Livazo28612–684

Najisplativiji analog Roxera je ruski Rosuvastatin-C3, koji je dostupan većini potencijalnih potrošača. Ipak, pri odabiru lijekova, vrijedi uzeti u obzir ne samo njihovu cijenu, već i zemlju proizvođača (po mogućnosti Europu), kao i reputaciju farmaceutske kompanije.

Atoris ili Roxer: što je bolje?

Atoris (Atoris) je generički oblik atorvastatina, koji pripada III generaciji grupe statina.

Po efikasnosti, on je približno usporediv s lijekom Roxer, ali drugi djeluje nježnije, ima manje nuspojava i općenito se tijelo lakše prilagođava.

Osim toga, Roxerove tablete ne inhibiraju rad jetre koliko i prethodne generacije, ali njihova produljena upotreba može pogoršati stanje bubrega, pogotovo ako je pacijent već imao problema sa mokraćnim sistemom. Stoga ponekad i doktor preferira Atoris.

Gdje kupiti Roxer kolege?

Lijek Roxer ili njegovu zamjenu možete kupiti u bilo kojoj velikoj ljekarni:

  • https://apteka.ru - Roxera br. 30 za 10 mg 436 rubalja., Rosuvastatin-C3 br. 30 za 10 mg 315 rubalja., Atoris broj 30 za 10 mg 312 rubalja., Livazo br. 28 za 1 mg 519 rubalja.,
  • https://piluli.ru - Roxer br. 30 za 10 mg 498 rubalja, Rosuvastatin-C3 br. 30 za 10 mg 352 rubalja, Atoris broj 30 za 10 mg 349 rubalja, broj Livazo 28 za 1 mg 642 rubalja.

U glavnom gradu Roxerra analozi se prodaju u mnogim obližnjim ljekarnama:

  • Dijalog, st. 6 Kozhukhovskaya, d. 13 od 08:00 do 23:00, tel. +7 (495) 108–17–25,
  • Rigla, st. B. Polyanka, d. 4-10 od 08:00 do 22:00, tel. +7 (495) 231–16–97.

U Sankt Peterburgu

U Sankt Peterburgu su lijekovi dostupni i u ljekarnama na pješačkoj udaljenosti:

  • ZdravCity, st. Zvezdnaya, d. 16 od 09:00 do 21:00, tel. +7 (981) 800–41–32,
  • Ozerki, st. Michurinskaya, d. 21 od 08:00 do 22:00, tel. +7 (812) 603–00–00.

Zaključno, važno je napomenuti da se liječenje bilo kojim statinima, uključujući tablete Roxer, provodi isključivo na pozadini potpunog oporavka organizma: dijeta s holesterolom, redovito vježbanje, dobar san i, ako je moguće, izbjegavanje konfliktnih situacija i stresova.

Šta je bolji rosucard ili roxer?

Lijek Rosucard djelotvoran je lijek protiv borbe protiv visokog kolesterola, što može negativno utjecati na aktivnost srca. Rosucard je dostupan u obliku tableta za oralnu primjenu. Njegov aktivni sastojak je rosuvastatin. Lijek je propisan pacijentima koji pate od:

  • različite vrste hipertrigliceridemije,
  • ateroskleroza,
  • hiperholesterolemija.

Zahvaljujući uzimanju lijeka, preventivni učinak postiže se od:

  • srčana ishemija
  • infarkt miokarda
  • ostale komplikacije kardiovaskularne aktivnosti.

Rosucard se smatra analogom Roxera, iako ima neke karakteristične osobine. Uputa za upotrebu Rosucard jamči smanjenje kolesterola u tijelu već 5 dana od trenutka primjene. Roxerove tablete pokazuju takav efekat tek 10. dana.

Opisane tablete mogu izazvati nuspojave u obliku dijabetesa. Sama priprema Roxera ne daje takvu kliničku sliku. Rosucard ne dovodi do pojave proteina u unutrašnjim tečnostima tijela za razliku od svog protivnika.

Proizvođač Rosucard preporučuje da se ovaj lijek uzima s 15 godina pod nadzorom liječnika. Roxer bi trebali koristiti osobe od 18 godina jer ove tablete imaju utjecaj na aktivnost jetre. Cijena Roxera u ljekarnama iznosi 1676 rubalja, a cijene za Rosucard ne prelaze 600 rubalja.

Šta je bolje od Roxera ili Crestora?

Krestor je ista zamjena za Roxera. Njegova svojstva za snižavanje lipida mogu sniziti količinu kolesterola u pogodnije za tijelo. Glavni aktivni sastojak je rosuvastatin. Terapeutski učinak opisanog lijeka pojavljuje se nakon tjednog unosa, a maksimalna korist - nakon kalendarskog mjeseca.

Ovaj analog Roxera izlučuje se iz tijela izmetom. Indikacije za njegovu upotrebu:

  • napredovanje ateroskleroze,
  • primarna Fredriksonova hiperholesterolemija,
  • hipertrigliceridemija,
  • porodična homozigotna hiperholesterolemija.

Uz istodobnu upotrebu Krestora s drugim lijekovima, pacijentu je propisana stroga dijeta za snižavanje lipida. Kontraindikacije za Crestor su:

  • povećana pozadina osetljivosti tela,
  • intrauterina gestacija mrvica,
  • period dojenja
  • bolest bubrega
  • napadi miopatije.

Opisane tablete možete piti u bilo koje doba dana, bez obzira na obrok. Krestor može izazvati razvoj šećerne bolesti drugog tipa, što nije karakteristično za Roxerove tablete. U ljekarnama se opisani Roxer analog prodaje po 720 rubalja po pakiranju. Brojni pregledi pacijenata dokazuju učinkovitost oba lijeka, pa bi izbor u korist svakog od njih trebalo provesti prema preporuci liječnika.

Utvrđeno

Atorvastatin tablete uključene su u kategoriju jeftinih Roxer analoga. Zasnivaju se na molekulama atorvastatina-kalcijum trihidrata s kompleksom pomoćnih spojeva. Lijek je klasifikovan kao hipolipidemski statin. Također, opisani analog pozitivno utječe na stanje ateroma i krvnih žila. Njegove redovne komponente, ako se redovno uzimaju, pokazuju antiproliferativna i antioksidativna svojstva, poboljšavajući reološke karakteristike u krvi.

Zahvaljujući Atorvastatinu smanjuje se količina holesterola kod pacijenata iz kategorije „homozigotna porodična hiperholesterolemija“, što nije moguće postići s drugim hipolipidemičkim lijekovima. Indikacije za upotrebu:

  • endogena hipertrigliceridemija,
  • primarna hiperholesterolemija,
  • kombinovana "mešovita" hiperlipidemija.

Tablete Atorvastatina uzimaju se oralno u pojedinačnoj dozi, paralelno sa posebnom dijetom. Pozitivan učinak takve terapije postiže se petnaestog dana od trenutka prijema. Ne preporučuje se piti navedeni analog osobama sa:

  • umjerene i teške jetrene bolesti,
  • preosjetljivost na atorvastatin,
  • djeca mlađa od 18 godina
  • trudnice
  • u fazi dojenja,
  • nije pouzdana kontracepcija u reproduktivnom dobu.

Osobama s hepatičkom insuficijencijom preporučuje se piti Atorvastatin s velikom pažnjom, prateći relevantne pokazatelje. Ako je patologija počela napredovati, onda treba napustiti liječenje lijekom. Istodobna upotreba inhibitora, opisanog analoga i alkohola opasna je za zdravlje!

Neželjene reakcije na ovaj analog su:

  • mišićni grčevi
  • miozitis
  • hipoglikemija,
  • hiperglikemija
  • pankreatitis
  • hepatitis
  • nemoć

Prosječna cijena tableta je 112 rubalja.

Na temelju gornjih podataka može se zaključiti o prednostima uzimanja Atorvastatina i Roxer tableta.

Atoris je jedan od najpopularnijih kolega s niskim cijenama. U ljekarnama je cijena Roxera najmanje 1650 rubalja, a Atoris - 350 rubalja.

Glavna aktivna komponenta lijeka su molekule rosuvastatina. Lijek je tableta obložena prozirnom prevlakom.

Pozitivan učinak lijeka zabilježen je na kraju 2. tjedna liječenja analogom. Istovremeno se značajno smanjuje tendencija pojave ishemijskih komplikacija.

Za razliku od lijeka Roxer, Atoris je propisan osobama koje pate od:

  • hiperlipidemija:
  • primarna hiperholesterolemija,
  • kombinirana (mješovita) hiperlipidemija,
  • disbetalipoproteinemija,
  • porodična endogena hipertrigliceridemija.

Atoris se može koristiti kao profilaktički lijek za određene kardiovaskularne patologije. Da bi se izbjegao rizik od nastanka neželjenih reakcija, ovaj se analog ne smije piti s progresijom u tijelu:

  • ciroza jetre,
  • preosjetljivost na sastav proizvoda,
  • aktivna oboljenja jetre
  • zatajenje jetre
  • bolesti koštanih mišića.

Kako bi se spriječio razvoj neželjenih reakcija i posljedica, Atoris se ne smije uzimati tijekom gestacije i tijekom dojenja. Kako se ne bi uništile mlade ćelije jetre, analog se ne bi trebao davati djeci mlađoj od 18 godina.

Filmom obložene tablete stavljaju se na jezik i isperu s malom količinom vode. To možete učiniti prije jela ili nakon njega.

Rosuvastatin

Prosječna cijena rosuvastatina iznosi 138 rubalja. Svaka tableta sadrži kalcijum rosuvastatin, maksimalna koncentracija. Kako bi se spriječilo povećanje sadržaja pojedinih elemenata u plazmi, opisani lijek treba uzimati sa:

  • porodična homozigotna hiperholesterolemija,
  • hiperholesterolemija (tip IIa).

Kontraindicirano kod pacijenata sa zatajenjem bubrega.Rosuvastatin se ne smije piti sa:

  • preosjetljivost tijela na njegov sastav,
  • bolesti jetre
  • miopatije
  • dojenje
  • trudnoća bilo kojeg tromjesečja,
  • ne dostiže 18 godina.

Rosuvastatin se ne smije uzimati ženama reproduktivnog doba koristeći pouzdane metode kontracepcije. Učestalost primjene i doziranje određuje liječnik za svakog pacijenta ponaosob ili preporučuje pridržavanje odredbi priloženih uputa.

Ovaj lijek se može naći u prodaji po cijeni od 420 rubalja. po paketu. Aktivna supstanca lijeka su molekuli kalcijum rosuvastatina. Proizvodi se u tabletama u Sloveniji.

Suvardio snižava holesterol i supstance koje sintetiše u krvotoku. Iz organizma se izlučuje jetra, a uz njene patologije trebalo bi uzimati lijekove s velikom pažnjom. Kontraindicirano u:

  • reakcije preosjetljivosti
  • trudnoća
  • dojenje

Može dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2 u tijelu. Zbog toga, osobe sklone takvoj bolesti ne bi trebale koristiti Suvardio za snižavanje holesterola u krvi.

Rosucard je propisan za:

  • primarna hiperholesterolemija,
  • heterorozna nasljedna hiperholesterolemija,
  • dodatak prehrani
  • nasljedna hiperholesterolemija,
  • progresija ateroskleroze.

Može se koristiti kao profilaktički lijek protiv većih kardiovaskularnih komplikacija:

  • arterijska revaskularizacija,
  • srčani udar
  • moždani udar
  • koronarna bolest srca (CHD).

Kontraindiciran je osobama koje pate od:

  • preosjetljivost na rosuvastatin,
  • progresija bolesti jetre,
  • zatajenje jetre
  • nasljedna netolerancija na laktozu,
  • zatajenje bubrega
  • miopatija.

Ne možete uzimati Rosucard s nedostatkom kreatina, trudnicama i djeci mlađoj od 18 godina. Dojeće majke također se trebaju suzdržati od uzimanja lijekova, jer ne postoje pouzdane informacije o učinku komponenata lijeka na djecu putem majčinog mlijeka. Slučajna dijagnoza - trudnoća signalizira povlačenje lijeka.

Utječe na sposobnost upravljanja vozilima. Zbog toga je u periodu njegove uprave potrebno voziti vozila s maksimalnim oprezom i obavljati aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje uz brzu psihomotornu reakciju. Prosječna cijena lijeka je 400 rubalja.

Glavna komponenta Rosart-a je različita koncentracija kalcijevog rosuvastatina:

Lijek se propisuje osobama starijim od 18 godina u svrhu liječenja sljedećih patologija:

  • hiperholesterolemije raznih vrsta,
  • prevencija kardiovaskularnog zatajenja,
  • ateroskleroza

Kontraindikacije za upotrebu su:

  • istodobni unos fibrata,
  • povećani prag osjetljivosti na sastav,
  • pripadnost Mongolima,
  • bolest jetre
  • zatajenje bubrega
  • miopatski napadi
  • nasljedne bolesti mišića.

Prosječna cijena lijeka je 411 rubalja.

Učinkovitost tableta Roxer dokazana je brojnim pozitivnim kritikama pacijenata i ljekara. Ako je potrebno, lijek zamijenite njegovim analogom, prvo se morate posavjetovati s liječnikom.

Mogući zamjene za Roxer tablete

Analog je jeftiniji od 306 rubalja.

Druga supstanca statinske grupe, atorvastatin, proizvodi se pod imenima Atoris, Torvakard, Restator, Amvastan. Tablete ne sadrže laktozu pa su pogodne za osobe sa nedostatkom laktaze. Atorvastatin je jeftin - od 120 rubalja po paketu.

Analog je jeftiniji od 217 rubalja.

Djelatna tvar Vasilipa je simvastatin. Vasilip se smije kombinirati s drugim lijekovima (kolestiramin, kolestipol, ljubitelji kotača) kako bi se poboljšao učinak snižavanja kolesterola. U nekim slučajevima za liječenje je potrebna velika doza simvastatina (do 80 mg / dan).

Rosistark (tablete) Ocjena: 31 Top

Analog je jeftiniji od 148 rubalja.

Rosuvastatin, koji u Hrvatskoj proizvodi Belupo, zove se Rosistark. Dostupna su mala pakovanja od 14 tableta. Ovaj lijek djeluje isto kao i Roxer, a prodaje se po sličnoj cijeni.

Analog je jeftiniji od 82 rubalja.

Još jedan zamjenski Roxery, Rosulip, proizvodi mađarska farmaceutska kompanija Egis. Za starije ljude starije od 65 godina preporučuje se smanjivanje početne doze sa 10 na 5 mg dnevno. Proizvođač istražuje upotrebu Rosulippa do 18. godine, ali do sada lijek nije dozvoljen za djecu.

Analog je jeftiniji od 41 rubalja.

Suvardio tablete, koje u Sloveniji prodaje Sandoz, sadrže istu aktivnu tvar. Lijek se prodaje u dozama od 10 i 20 mg. Lijek Suvardio je jeftin, jedno pakovanje košta oko 350 rubalja.

Rustor (tablete) Ocjena: 20 Top

Analog je jeftiniji od 41 rubalja.

Domaći lijek Rustor dostupan je u dozi od 10 mg. Od 2014. lijek proizvodi farmaceutska kompanija Obolensk u moskovskoj oblasti. Uprkos ruskoj proizvodnji, Rustor ne košta manje od stranih lijekova sličnog sastava.

Analog je skuplji od 62 rubalja.

Još jedan ruski lijek, rosuvastatin, Akorta, proizvodi najveća domaća kompanija Pharmstandard. Lijek će kupca koštati skupo - oko 550 rubalja za 30 tableta. Među nuspojavama Acorta istaknuta je bronhijalna astma, bronhitis, upala pluća.

Indikacije za upotrebu ovog alata i njegovih analoga

Kao što je već spomenuto, glavna supstanca koja aktivno sudjeluje u rješavanju zdravstvenih problema je rosuvastatin. Pored aktivnog sastojka koji je predstavljen, sastav leka uključuje i druge pomoćne sastojke:

  • magnezijum stearat,
  • crospovidone
  • laktoza.

Ovaj lijek ne bi djelovao bez mikrokristalne celuloze.

Također, poput Roxera, analozi djeluju prvenstveno na jetru, jer je ovaj organ sintetizer holesterola u krvi i na vanjskim membranama drugih organa. Tablete prilično efikasno i brzo povećavaju broj receptora jetre. Zbog ovog efekta, za nekoliko dana se značajno smanjuje nivo holesterola i drugih lipoproteina.

Takvi lijekovi su propisani za mnoge dijagnoze. U pravilu se ovaj lek i njegovi analozi najčešće propisuju za različite oblike hiperholesterolemije:

Ne šteti da se u najtežim slučajevima uzmu sredstva.

Često se za aterosklerozu propisuju analozi. Supstanca djeluje dobro na sve pacijente koji pate od koronarne bolesti srca. Liječnici preporučuju upotrebu Roxera nakon primanja nepoželjnih posljedica ozbiljnih bolesti krvnih žila.

Koji analog se smatra najučinkovitijim?

U stvari, Roxer se smatra kvalitetnim proizvodom, ali nije pogodan za sve pacijente koji se žale na kolesterol i bolesti povezane s ovim štetnim elementom. U ovom slučaju profesionalcima se savjetuje odabir domaćeg lijeka.

Iskusni farmaceuti uspjeli su razviti mnoge lijekove koji mogu zamijeniti lijek. Jedan od najpopularnijih i najtraženijih holesterola su Roxerovi analozi kao što su Atoris i Krestor. Princip izloženosti ovim lijekovima je gotovo identičan. Rezultat obično nije dug, a nekoliko dana nakon primjene pacijent obično osjeća poboljšanje općeg zdravstvenog stanja. Glavna razlika između ovih lijekova je njegov sastav.

Glavna tvar i u Krestoru i u Roxerovom lijeku je rosuvastatin. Možemo reći da su ovi lijekovi apsolutno identični. Jedina razlika između ovih lijekova je sam proizvođač. Ako je Roxeru razvio ruski ljekarnik, onda je Krestor rezultat plodonosnog rada stranih stručnjaka, a alat nije baš jeftin.

Mnogi pacijenti tvrde da još uvijek postoji razlika između tih lijekova. Prema njima, Krestor utječe na tijelo mnogo puta brže, dok Roxer s kolesterolom počinje postati aktivan tek nakon nekoliko prijema. Ipak, brzina ovisi i o drugim faktorima: pojedinačnim karakteristikama tijela, složenosti tijela, a također i zanemarivanju bolesti.

Drugi analog, koji je na tržištu velike potražnje za takvim lijekovima, sadrži atorvastatin. Upravo je ova komponenta ključna u alatu. Trošak Atorisa-a praktično se ne razlikuje od prethodnog lijeka. Uz holesterol, preporučuje se upotreba njega kao profilaktička sredstva. Holesterol će također nestati u početnim fazama bolesti. Obično se prepisuje lijek ako se utvrdi da pacijent ne podnosi Roxer.

Naravno, još uvijek postoji puno sličnih lijekova koji pomažu ljudima da se riješe određenih bolesti. Među njima se mogu razlikovati Rosucard, Rosistark, Tevastor, Emstat, Rosulip i drugi. Koga možemo nazvati najučinkovitijim, nemoguće je sa sigurnošću reći, jer to zavisi od osobe i njegovog tijela. U ovom je slučaju svakom pacijentu potreban vlastiti pristup.

Ako vam kolesterol sprječava da živite punim životom, počnite uzimati Roxerov lijek ili njegove analoge, ali tek nakon savjetovanja sa pouzdanim stručnjacima.

Analozi lijeka Roxer

Analog je jeftiniji od 306 rubalja.

Proizvođač: Biocom (Rusija)
Oblici izdanja:

  • Tablete 10 mg, 30 kom., Cijena od 110 rubalja
  • Tablete 20 mg, 30 kom., Cijena od 186 rubalja
Cijene atorvastatina u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Atorvastatin je pripravak za otpuštanje u obliku tableta namijenjen liječenju i prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Kontraindicirana tokom trudnoće, dojenja i kod dece mlađe od 18 godina.

Analog je skuplji od 62 rubalja.

Proizvođač: Pharmstandard (Rusija)
Oblici izdanja:

  • Tablete 10 mg, 30 kom., Cijena od 478 rubalja
  • Tablete 20 mg, 30 kom., Cijena od 790 rubalja
Cijene Acorta u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Akorta je lijek ruske proizvodnje koji je dostupan u obliku tableta i namijenjen je za liječenje bolesti kardiovaskularnog sistema. Kontraindicirano u trudnoći i dojenju. Postoje nuspojave.

Analog je jeftiniji od 41 rubalja.

Proizvođač: Lek dd (Slovenija)
Oblici izdanja:

  • 10 mg tablete 28 kom, cijena od 375 rubalja
  • Tablete 20 mg, 30 kom., Cijena od 790 rubalja
Cijene Suvardio u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Suvardio je slovenački lijek na bazi rosuvastatina u dozi od 5 mg. Glavne indikacije za upotrebu: primarna hiperholesterolemija prema Fredrikosovoj klasifikaciji, porodična homozigotna hiperholesterolemija, hipertrigliceridemija, primarna prevencija većih kardiovaskularnih komplikacija. Suvardio se ne propisuje prije navršene 18 godine života, u toku trudnoće i dojenja. Potpuni popis kontraindikacija i ograničenja nalazi se u uputama za upotrebu.

Analog je jeftiniji od 217 rubalja.

Proizvođač: Krka (Slovenija)
Oblici izdanja:

  • Tablete 20 mg, 14 kom., Cijena od 199 rubalja
  • Tablete 10 mg, 28 kom., Cijena od 289 rubalja
Vasilip cijene u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Vrijednija slovenska zamjena s istim oblikom oslobađanja i setom aktivnih tvari. Glavne indikacije za uporabu: primarna hiperholesterolemija ili miješana dislipidemija, smanjenje kardiovaskularne smrtnosti i morbiditeta u bolesnika s kliničkim manifestacijama aterosklerotske kardiovaskularne bolesti ili dijabetes melitusa. Postoje kontraindikacije.

Analog je jeftiniji od 148 rubalja.

Proizvođač: Belupo (Hrvatska)
Oblici izdanja:

  • Tablete 10 mg 14 kom., Cijena od 268 rubalja
  • Tablete 10 mg, 28 kom., Cijena od 289 rubalja
Cijene Rosistarka u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Rosistark je hipolipidemični lijek grupe statina. Sadrži molekul rosuvastatina. Smanjuje holesterol i njegove frakcije, eliminira endotelnu disfunkciju. Ima antiproliferativna i antioksidativna svojstva. Propisan je za hiperholesterolemiju, povećane trigliceride u krvi kako bi se uklonilo napredovanje ateroskleroze i smanjio rizik od vaskularnih nesreća. Svi proizvodi koji sadrže rosuvastatin koriste se u svako doba dana, bez obzira na unos hrane. Apsolutne kontraindikacije za upotrebu su teške bolesti bubrega i jetre, miopatija, žene reproduktivne dobi bez kontraceptiva. Od nuspojava, najčešće su zatvor, glavobolja i bolovi u mišićima.

Analog je jeftiniji od 82 rubalja.

Proizvođač: Aegis (Mađarska)
Oblici izdanja:

  • Tab. p / obol. 5 mg, 28 kom., Cijena od 334 rubalja
  • Tab. p / obol. 10 mg, 28 kom., Cijena od 450 rubalja
Rosulip cijene u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Rosulip je još jedan rosuvastatin iz klase statina. Proizvodi se, poput Rosart-a, kao i svih postojećih rosuvastatina, u obliku tableta. Kada se uzima, snižava povišene razine kolesterola, lipoproteine ​​niske i vrlo niske gustine (LDL, VLDL), trigliceride i povećava lipoproteine ​​visoke gustoće, koji štite ljudsko tijelo od srčanih i moždanih komplikacija. Poboljšava svojstva krvi, sprječava stvaranje aterosklerotskih plakova. Indikacije za upotrebu, režim doziranja i primjene, kontraindikacije i nuspojave potpuno su identični kao Rosart i Rosistark, jer svi ti lijekovi sadrže rosuvastatin.

Analog je jeftiniji od 41 rubalja.

Proizvođač: Se razjašnjava
Oblici izdanja:

  • Tab. p / obol. 10 mg, 28 kom., Cijena od 375 rubalja
  • Tab. p / obol. 10 mg, 28 kom., Cijena od 450 rubalja
Rustor cijene u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Domaći lijek Rustor dostupan je u dozi od 10 mg. Od 2014. lijek proizvodi farmaceutska kompanija Obolensk u moskovskoj oblasti. Uprkos ruskoj proizvodnji, Rustor ne košta manje od stranih lijekova sličnog sastava.

Analozi u sastavu i indikacija za upotrebu

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Cross Rosuvastatin29 rub60 UAH
Mertenil rosuvastatin179 rub77 UAH
Klivas rosuvastatin--2 UAH
Rovix rosuvastatin--143 UAH
Rosart Rosuvastatin47 rub29 UAH
Rosator Rosuvastatin--79 UAH
Rosuvastatin Krka rosuvastatin----
Rosuvastatin Sandoz Rosuvastatin--76 UAH
Rosuvastatin-Teva Rosuvastatin--30 UAH
Rosucard Rosuvastatin20 rub54 UAH
Rosulip Rosuvastatin13 rub42 UAH
Rosusta Rosuvastatin--137 UAH
Romazik rosuvastatin--93 UAH
Romestine rosuvastatin--89 UAH
Rosucor rosuvastatin----
Fastrong rosuvastatin----
Acorta Rosuvastatin Calcium249 rub480 UAH
Tevastor-Teva 383 rub--
Rosistark rosuvastatin13 rub--
Suvardio rosuvastatin19 rub--
Redistatin Rosuvastatin--88 UAH
Rustor Rosuvastatin----

Gore navedeni popis analoga lijekova, što ukazuje roxer zamjenice, je najprikladnije jer imaju isti sastav aktivnih tvari i poklapaju se prema naznakama za upotrebu

Analozi po indikaciji i načinu upotrebe

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Vabadin 10 mg simvastatina----
Vabadin 20 mg simvastatina----
Vabadin 40 mg simvastatina----
Vasilip simvastatin31 rub32 UAH
Zokor simvastatin106 rub4 UAH
Zokor Forte simvastatin206 rub15 UAH
Simvatin simvastatin--73 UAH
Vabadin --30 UAH
Simvastatin 7 rub35 UAH
Vasostat-Health simvastatin--17 UAH
Vasta simvastatin----
Kardak simvastatin--77 UAH
Simvakor-Darnitsa simvastatin----
Simvastatin-zentiva simvastatin229 rub84 UAH
Simstat simvastatin----
Alleste --38 UAH
Zosta ----
Lovastatin lovastatin52 rub33 UAH
Prava za ljudska prava----
Leskol 2586 rub400 UAH
Leskol Forte 2673 rub2144 UAH
Leskol XL fluvastatin--400 UAH
Amvastan --56 UAH
Atorvacor --31 UAH
Atoris 34 rub7 UAH
Vasocline --57 UAH
Livostor atorvastatin--26 UAH
Liprimar atorvastatin54 rub57 UAH
Thorvacard 26 rub45 UAH
Tulip Atorvastatin21 rub119 UAH
Atorvastatin 12 rub21 UAH
Limistin Atorvastatin--82 UAH
Lipodemin Atorvastatin--76 UAH
Litorva atorvastatin----
Pleostin atorvastatin----
Tolevas atorvastatin--106 UAH
Torvazin Atorvastatin----
Torzax atorvastatin--60 UAH
Etset atorvastatin--61 UAH
Aztor ----
Astin Atorvastatin89 rub89 UAH
Atocor --43 UAH
Atorvasterol --55 UAH
Atotex --128 UAH
Novostat 222 rub--
Atorvastatin-Teva Atorvastatin15 rub24 UAH
Atorvastatin Alsi Atorvastatin----
Lipromak-LF atorvastatin----
Vazator atorvastatin23 rub--
Atorem atorvastatin--61 UAH
Vasoclin-Darnitsa atorvastatin--56 UAH
Livazo pitavastatin173 rub34 UAH

Različiti sastav, može se podudarati u indikaciji i načinu primjene

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Lopid Gemfibrozil--780 UAH
Lipofen cf fenofibrate--129 UAH
Tricor 145 mg fenofibrata942 rub--
Trilipix Fenofibrate----
Pms-kolestiramin obični kolestiramin s aromom naranče--674 UAH
Ulje semenki bundeve109 rub14 UAH
Ravisol Periwinkle mali, glog, livada djeteline, konjski kesten, bijeli imetak, japanski sofora, konjski rep--29 UAH
Sicode riblje ulje----
Vitrum kardio kombinacija mnogih aktivnih materija1137 rub74 UAH
Omacor kombinacija mnogih aktivnih materija1320 rub528 UAH
Riblje ulje ribljeg ulja25 rub4 UAH
Epadol-Neo kombinacija mnogih aktivnih materija--125 UAH
Ezetrol ezetimibe1208 rub1250 UAH
Repata Evolokumab14 500 rubUAH 26381
Praluent alirocoumab--28415 UAH

Kako pronaći jeftin analog skupog lijeka?

Da biste pronašli jeftin analog lijeka, generičkog ili sinonima, prije svega preporučujemo obratiti pažnju na sastav, naime iste aktivne supstance i indikacije za upotrebu. Isti aktivni sastojci lijeka znače da je lijek sinonim za lijek, farmaceutski ekvivalent ili farmaceutska alternativa. Međutim, ne zaboravite na neaktivne komponente sličnih lijekova, koje mogu utjecati na sigurnost i efikasnost. Ne zaboravite na upute liječnika, samoliječenje može naštetiti vašem zdravlju, zato se prije upotrebe bilo kojeg lijeka uvijek posavjetujte s liječnikom.

Roxerovo uputstvo

UPUTSTVO
o upotrebi sredstava
ROXER

Sastav
Filmsko obložene tablete 1 tab.
Jezgra
Aktivni sastojak: rosuvastatin kalcij 5,21 mg, 10,42 mg, 15,62 mg, 20,83 mg, 31,25 mg, 41,66 mg.
(ekvivalentno 5, 10, 15, 20 mg rosuvastatina, respektivno)
Pomoćne tvari: MCC, laktoza, krospovidon, koloidni silicijum dioksid, magnezijum stearat
Omotač filma: butil metakrilat, dimetilaminoetil metakrilat i metil metakrilat kopolimer (1: 2: 1), makrogol 6000, titanov dioksid, laktoza monohidrat

Opis oblika doziranja
Tablete, 5 mg: okrugle, bikonveksne, presvučene bijelim filmom premazom, sa stožastim slovom, s jedne strane označenim s „5“, utisnut *.
Tablete od 10 mg: okrugle, bikonveksne, prekrivene bijelim filmom premazom, sa nagibom, s oznakom „10“, utisnute na jednoj strani *.
Tablete od 15 mg: okrugle, bikonveksne, obložene oblogom od belog filma, sa konusom, sa oznakom "15", utisnutim na jednoj strani *.
Tablete, 20 mg: okrugle, bikonveksne, obložene oblogom od bijelog filma, sa konusom *.
* Na poprečnom presjeku su vidljiva dva sloja, jezgra je bijela.

Farmakološko djelovanje
Farmakološko djelovanje - snižavanje lipida, inhibiranje HMG-CoA reduktaze.

Farmakodinamika
Mehanizam delovanja
Rosuvastatin je selektivni, konkurentni inhibitor HMG-CoA reduktaze, enzima koji pretvara metilglutarilni koenzim A u mevalonsku kiselinu, preteču Xc. Glavna meta djelovanja rosuvastatina je jetra gdje postoji sinteza holesterola (Ch) i LDL katabolizma.
Rosuvastatin povećava broj jetrenih LDL receptora na staničnoj površini, povećavajući unos i katabolizam LDL-a, što zauzvrat dovodi do inhibicije VLDL sinteze, smanjujući na taj način ukupnu količinu LDL i VLDL.

Farmakodinamika
Rosuvastatin smanjuje povišene koncentracije u plazmi LDL kolesterola (HDL-C), ukupni holesterol, trigliceride (TG), povećava serumski HDL-C holesterol (HDL-C), a smanjuje i koncentraciju apolipoproteina B (ApoV), HDL-C, LDL-C, TG-VLDLP i povećava koncentraciju apolipoproteina AI (ApoA-I) (vidi tabele 1 i 2). Smanjuje omjer Xs-LDL / Xs-HDL, ukupnog Xs / Xs-HDL i Xs-non-HDL / Xs-HDL i omjer ApoV / ApoA-I.
Terapeutski učinak razvija se u roku od jedne sedmice nakon početka terapije, nakon 2 tjedna liječenja dostigne 90% maksimalnog mogućeg učinka. Maksimalni terapeutski učinak obično se postiže u 4. tjednu terapije i održava se redovnom primjenom lijeka.
Tabela 1
Učinak ovisan o dozi u bolesnika s primarnom hiperholesterolemijom (Friedrichson tip IIa i IIb) (prosječna prilagođena promjena postotka u odnosu na početnu vrijednost)
Doza, mg Broj bolesnika Chs-LDL Ukupno Chs Chs-HDL TG Xs-non-HDL Apo B Apo A-I
Placebo 13 -7 -5 3 -3 -7 -3 0
5 mg 17 -45 -33 13 -35 -44 -38 4
10 mg 17 -52 -36 14 -10 -48 -42 4
20 mg 17 -55 -40 8 -23 -51 -46 5
40 mg 18 -63 -46 10 -28 -60 -54 0
Tabela 2
Učinak ovisan o dozi u bolesnika s hipertrigliceridemijom tipa IIb i IV prema Fredricksonu (prosječna promjena u postotku od početne vrijednosti)
Doza, mg Broj bolesnika sa TG Xs-LDL Ukupno Xs Xs-HDL Xs-non-HDL X-non-HDL TG-VLDL
Placebo 26 1 5 1 -3 2 2 6
5 mg 25 -21 -28 -24 3 -29 -25 -24
10 mg 23 -37 -45 -40 8 -49 -48 -39
20 mg 27 -37 -31 -34 22 -43 -49 -40
40 mg 25 -43 -43 -40 17 -51 -56 -48
Klinička efikasnost. Rosuvastatin je efikasan u odraslih bolesnika sa hiperholesterolemijom sa ili bez hipertrigliceridemije, bez obzira na rasu, spol ili starost, uklj. u bolesnika sa šećernom bolešću i porodičnom hiperholesterolemijom.
U 80% bolesnika s hiperholesterolemijom tipa IIa i IIb prema Fredricksonu (prosječna početna koncentracija LDL-C u serumu iznosi oko 4,8 mmol / L) pri uzimanju lijeka u dozi od 10 mg, koncentracija LDL-C doseže manju od 3 mmol / L.
Pacijenti sa heteroroznom porodičnom hiperholesterolemijom koji su primali rosuvastatin u dozi od 20 do 80 mg pokazali su pozitivnu dinamiku u pokazateljima lipidnog profila (u istraživanju je učestvovalo 435 bolesnika). Nakon odabira doze na dnevnu dozu od 40 mg (12 tjedana terapije), primjećuje se smanjenje koncentracije LDL-C u serumu za 53%. U 33% pacijenata serumska koncentracija LDL-C je manja od 3 mmol / L.
U bolesnika s homozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom koji uzimaju rosuvastatin u dozi od 20 i 40 mg, prosječno smanjenje koncentracije LDL-C u serumu iznosilo je 22%.
U bolesnika s hipertrigliceridemijom s početnom koncentracijom TG u serumu od 273 do 817 mg / dl, koji su primali rosuvastatin u dozi od 5 do 40 mg jednom dnevno, tijekom 6 tjedana, koncentracija TG u krvnoj plazmi značajno je smanjena (vidjeti tablicu 2).
Primjetan je učinak u kombinaciji s fenofibratom u odnosu na sadržaj triglicerida i nikotinske kiseline u dozama za snižavanje lipida u odnosu na koncentraciju HDL-C (vidi također „Posebna uputstva“).
U istraživanju METEOR na 984 pacijenta u dobi od 45–70 godina sa niskim rizikom od razvoja bolesti koronarnih arterija (10-godišnji rizik po Framinghamovoj skali manji od 10%), sa prosečnom serumskom koncentracijom LDL-C od 4 mmol / l (154,5 mg / dl) i Subklinička ateroskleroza (koja je procijenjena debljinom karotidnog intimno-medijskog kompleksa (TCIM)) proučavala je učinak rosuvastatina na TCIM. Pacijenti su primali rosuvastatin u dozi od 40 mg / dan ili placebo tijekom 2 godine. umjetnost Rhee u odnosu na placebo sa razlikom od -0,0145 mm / godišnje (95% CI -0,0196 do -0,0093, str Sve informacije predstavljene u informativne svrhe i nisu razlog za samoliječenje ili zamjenu odredište

Pogledajte video: The Vietnam War: Reasons for Failure - Why the . Lost (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar