Dijabetes tipa 1: prehrana i liječenje bolesti u skladu s pravilima

Ako imate dijabetes, i dijete i odrasla osoba trebaju potpuno preispitati svoje prehrambene navike i način života. Važan dio prevencije je zdrava prehrana kada na meniju nema proizvoda sa šećerom. O uzrocima patologije, njenom liječenju i komplikacijama govorit ćemo u članku.

Šta je ovo

Šećerna bolest tipa 1 odnosi se na vrstu inzulina ovisnu vrstu bolesti povezanu s visokim šećerom u krvi, čiji su uzroci autoimuni. Obično se ova patologija pojavljuje kod odraslih do 30 godina zbog genetske predispozicije. Pored faktora nasljednosti postoje i druge karakteristike koje uzrokuju ovu bolest.

Glavni simptomi šećerne bolesti tipa 1 su stalna žeđ, učestalo mokrenje, gubitak težine, dok apetit ostaje dobar i osoba jede puno. Uz to se može dijagnosticirati i svrbež na koži.

Kao glavne mjere se koriste kod dijabetesa tipa 1 konzervativne terapiječija je osnova osnova nadomjesne terapije. Uz to, potrebno je prilagoditi način ishrane i prehrane, tako da su u liječenje uključeni endokrinolog i gastroenterolog. Principe prehrane za djecu i odrasle, kao i jelovnik za sedmicu, razmotrićemo u nastavku u članku.

ICD-10 kod

Šećerna bolest tipa 1, ovisno o stadiju i prisutnosti komplikacija, ima ICD-10 kod - E10-E14.

Dijabetes melitus nastaje uglavnom iz jednog glavnog razloga - genetskog faktora. Na primjer, roditelj je bolestan, na primjer:

  1. Ako majka ima patologiju, onda vjerovatnost oboljenja kod djeteta iznosi i do 2%,
  2. S očevom dijabetesom šanse da se razbole su veće - 4-6%,
  3. Ako su se simptomi i znakovi bolesti pojavili kod krvne braće ili sestara, tada je rizik od dijabetesa veći od 6%,

Drugi front uzroka koje emitiraju endokrinolozi više se odnosi na faktore zbrinjavanja. Povećava učestalost:

  • Ako se nekom od rođaka dijagnosticira dijabetes tipa 2,
  • Akutna virusna ili zarazna bolest u prisustvu genetskih predispozicija, na primjer, ospice, rubeola, kozica kod djeteta ili odraslih, zaušnjaka, virusa Coxsackie itd.
  • Oštećenja na ćelijskim strukturama gušterače, odgovorne za proizvodnju inzulina, dovode do oštrih promjena u nivou šećera u krvi. U tom je slučaju moguće poboljšati rad šećera promjenom prehrane i prehrane.
  • Autoimuna anomalija, zbog koje beta ćelije gušterače napadaju njihov vlastiti imunološki sistem, jer je iz različitih razloga percipiraju kao strane. U tom slučaju, osobi je propisano liječenje lijekovima.
  • Dugotrajni stres koji rezultira pogoršanjem kroničnih patologija.
  • Zloupotreba određenih lijekova, produženo liječenje hemoterapijom za onkologiju.
  • Interakcija sa opasnim hemikalijama. Dakle, dijabetes se može pojaviti ako se otrov iz štakora unese u organizam.
  • Prisutnost upalne reakcije u pankreasu, posebno kod insulitisa, odbacivanje u ovom organu,
  • Značajna višak kilograma zbog gojaznosti.

U nekim situacijama se ne mogu utvrditi uzroci dijabetesa tipa 1. Ovo su najteži slučajevi za liječenje, jer identificirani patogeni faktor djeluje kao polazište djelotvorno za terapiju.

Klasifikacija

Endokrinologija dijeli dijabetes tipa 1 u dvije podskupine:

  1. 1a - bolest virusne prirode, karakteristična više za decu,
  2. 1b je najčešća sorta kada je fiksirano oslobađanje antitijela na izolocite, zbog čega inzulin prestaje da se oslobađa gotovo u potpunosti. Takva bolest javlja se kod adolescentne djece i odraslih koji još nemaju 30 godina.

Dijabetes melitus bilo koje vrste javlja se kod otprilike svakog 50. stanovnika Zemlje, što je povezano s uzrocima autoimunih, upalnih ili idiopatskih svojstava.

Kada se pojavi, patološko stanje prolazi kroz nekoliko faza razvoja:

  • Prediabetes zovu prvi početak patološkog procesa kada se zdravstveno stanje ne mijenja ni na koji način, a laboratorijski testovi su normalni,
  • In skrivenom obliku uputiti situaciju u kojoj nema simptoma, ali laboratorijski uzorci krvi već bilježe odstupanja u vrijednosti šećera. Veoma je važno započeti liječenje u ovom periodu, a to možete učiniti bez prilagođavanja prehrane i prehrane.
  • Očiti oblik se razlikuje obiljem vanjskih simptoma kada medicinska anamneza postane tipična.

Šećerna bolest tipa 1 odgovara klasifikaciji prema stupnjevima na osnovu težine njegovih simptoma:

  • Blag oblik nazivamo slučajevi kada nema vanjskih manifestacija, ali postoje znakovi odstupanja u proučavanju urina i krvi,
  • Prisutnost glukoze u urinu i krvi smatra se umjerenom. U ovoj fazi postaje primjetna prva simptomatologija - slabost, žeđ, učestalo mokrenje,
  • U težim slučajevima, na osnovu ozbiljnosti simptoma, može doći do dijabetičke kome i drugih komplikacija karakterističnih za muško i žensko tijelo.

Općenito, hronični tijek odgovara dijabetesu melitusa tipa 1, međutim u prisustvu ponavljajućih uzroka brzo prelazi u teži stadij s teškim simptomima.

Navodimo glavne karakteristike:

  1. Konstantna žeđ, što rezultira velikom potrošnjom vode ili druge tečnosti - do 10 l dnevno!
  2. Čak i naporno pijenje ne olakšava suha usta.
  3. Mokrenje postaje učestalije, kao da tekućina prolazi tijelom bez da se u njemu taloži.
  4. Apetit raste, čovjek zahtijeva obilnu prehranu i stalno osjeća glad.
  5. Suva koža i sluzokože.
  6. Bez razloga se na najmanjim ranama pojavljuje svrbež na koži i njeni gnojni napadi.
  7. Poremećen san.
  8. Smanjena učinkovitost, hronični umor.
  9. Grčevi nogu.
  10. Čak i uz pojačanu dijetu, tjelesna težina se smanjuje.
  11. Do oštećenja vida dolazi zbog oštećenja metaboličkih procesa u mrežnici.
  12. Ponekad postoji želja za mučninom i povraćanjem, nakon čega postaje lakše.
  13. Prekomjerna razdražljivost.
  14. Noćna urinska inkontinencija, što je rijetkost kod odraslih i češće se dijagnosticira kod djece.

Kod šećerne bolesti tipa 1 kod odraslih - muškaraca ili žena - mogu se oblikovati stanja povezana s opasnošću po život, koja zahtijeva brzo profesionalno liječenje. Jedna od njih je hiperglikemijakada se glukoza u krvi naglo povisi, što može biti posljedica kršenja propisane prehrane i ishrane, kad na jelovnik dođe previše ugljikohidrata.

U dužem toku bolesti pojavljuju se hronični simptomi:

  • Kosa ispada na glavi, tijelu, udovima,
  • Pojavljuju se ksenatomi koji su adipozni, nastali usled poremećaja metabolizma lipida tj.
  • Kod muškaraca se formira balanoposthitis, a kod žena vulvovaginitis, s odgovarajućim neugodnim simptomima na genitalijama,
  • Imuni sistem je depresivan, osoba češće oboli od prehlade itd.
  • Kostur kostiju slabi zbog metaboličkih problema, a kao rezultat toga, prijelomi se češće događaju bez ikakvog razloga.

Dijabetes tipa 1 je ozbiljna komplikacija u trudnoći. Ako žena s takvom bolešću zatrudni, za podnošenje joj je potrebna pažljivija ginekološka i endokrina podrška.

Dijagnostika

Točna dijagnoza dijabetesa tipa 1 moguća je samo nakon laboratorijskog ispitivanja krvi i urina. Uz to, propisano je niz posebnih studija o kojima endokrinolog ili gastroenterolog odlučuje na osnovu rezultata primarnih testova. Pored toga, prilikom dijagnoze:

  1. Provjerava se opća medicinska povijest bolesnika, idealno je treba vidjeti medicinsku anamnezu i krvne srodnike - to pomaže da se tačno utvrde izvori bolesti i kako najbolje liječiti.
  2. Neophodno je proći temeljit fizički pregled s dijagnozom stanja površina kože i sluzokože.
  3. Detaljna anamneza koja nadopunjuje istoriju bolesti je vrijeme kada su se pojavili prvi simptomi, koliko se je njihova ozbiljnost mijenjala s vremenom itd.

Za laboratorijsku dijagnostiku potrebni su rezultati:

  • Opšti test krvi koji pokazuje prisustvo zapaljenskih reakcija,
  • Merenje glukoze na prazan stomak (ujutru),
  • Test tolerancije na glukozu Provodi se usmenom metodom i potreban je za nejasne rezultate prethodnog ispitivanja. Prije ove analize vrlo je važna pravilna priprema,
  • Ispitivanje glikoziliranog hemoglobina,
  • Analiza mokraće
  • Biohemijski test krvi

Ako postoji sumnja na oštećenje gušterače, tada se propisuju ispitivanja organa ultrazvukom ili CT i MRI.

Ako je dijagnoza potvrđena i osoba je bolesna od dijabetesa tipa 1, tada se propisuje liječenje. Istovremeno, skoro svi su zainteresirani za nezabranjeno pitanje -Je li moguće potpuno izliječiti dijabetes tipa 1 i riješiti se ga zauvijek?»Na žalost, potpuno izliječite ovu patologiju nemoguće, glavni zadatak u liječenju je poboljšati dobrobit pacijenta i dati mu život punu vrijednost. To se postiže:

  1. Zamjena injekcije insulina. Odabir doze vrši se pojedinačno, ovisi o dobi pacijenta i uvelike će se razlikovati od toga da li se liječi odrasla osoba ili dijete.
  2. Pravilna prehrana i prilagođavanje prehrane. Kakvu prehranu slijediti, koja može i ne može biti uključena u jelovnik, određuje se na osnovu stanja osobe i stupnja dijabetesa u njemu.
  3. Specijalni sportski režim. Osobe sa anamnezom dijabetesa tipa 1 ne bi trebale imati sjedeći način života. Lagane fizičke vježbe u trajanju od sat vremena dnevno uvelike pomažu u preventivnom liječenju i normaliziranju stanja.

Važna komponenta u liječenju je spremnost prijatelja i rođaka za komu pacijenta i znanje kako pružiti prvu pomoć u tom slučaju, kako koristiti inzulin itd.

Lečenje Ne preporučuje se dodavanje tradicionalne medicinejer primanje čak i prirodnih, ali visoko koncentriranih supstanci može prouzrokovati pogoršanje, koje će se završiti samo sa ozbiljnim posljedicama.

Dijeta za osobe sa dijabetesom tipa 1 najvažnija je komponenta liječenja. Proizvode bira liječnik prema posebnoj tablici. Prilikom sastavljanja menija na dan ili sedmicu, treba se voditi sljedećim principima:

  • Potpuno isključite proizvode koji sadrže šećer, poput konditorskih proizvoda od meda, samog šećera i bilo koje proizvode u koje uđe.
  • Dodajte prehrani treba biti kruh, žitarice, krompir, svježe voće.
  • Pored toga što ćete slijediti dijetu, potrebno je jesti i frakcijski, a da istovremeno ne konzumirate velike količine hrane.
  • Ograničite životinjske masti (meso, ribu, mleko).

Dijeta se bira pojedinačno, tako da ne postoji način da date konkretnije preporuke na jelovniku u trajanju od tjedan dana.


Tabela prikazuje primjer dnevnog menija

Komplikacije

Ako se simptomi zanemaruju i ne provede pravilno liječenje, tada dijabetes tipa 1 završava:

  1. dijabetička ketoacidoza,
  2. hiperosmolarna koma
  3. hipoglikemija,
  4. nefropatija
  5. problemi sa vidom
  6. srčana ishemija
  7. moždani udar
  8. trofični čir na koži sa nekrozom,
  9. pobačaj kod trudnica,

Prevencija

Posebne preventivne mjere za dijabetes nisu dodijeljene. Da biste poboljšali dobrobit pacijenta, preporučuje se pridržavati se pravila zdravog načina života:

  • Prestanite pušiti i piti alkohol,
  • Slijedite dijetu i jelovnik
  • Odabir lijekova za liječenje treba obaviti zajedno sa liječnikom,
  • Ne dozvolite da se tjelesna težina značajno poveća ili smanji,
  • Žene pažljivo planiraju i kontroliraju trudnoću,
  • Pravodobno liječiti od zaraznih i virusnih bolesti,
  • Registrirajte se kod endokrinologa i periodično ga pregledajte,

Prognoza koliko ljudi živi s dijabetesom tipa 1 usko je povezana s poštivanjem preporuka za preventivno liječenje ove patologije opisanim u članku i podacima liječnika. U teškim komplikacijama postoji mogućnost smrti.

Neprijatelj to treba znati lično

Šećerna bolest u medicini razvrstava se u dvije vrste (1 i 2) koje imaju zajednički naziv, ali postupak nastanka, razvoja i komplikacija koje nastaju je različit.

Ispravna glukoza ćelije koriste za energiju i sve procese u organizmu. Funkcija se gubi u cijelosti ili djelomično. Čovjek ne može bez hormona ubrizgavanja, koji ima veliku ulogu u metaboličkim procesima.

Ako se bolest stekne, onda uzrok neuspjeha može biti zarazna bolest koja napada gušteraču. Imunitet pokušava zaštititi organizam, ali ubija nije sam virus, već vitalne beta ćelije gušterače, uzimajući ih kao prijetnju. Zašto se to događa nije poznato.

Aktivnost antitela rezultira u različitom procentu gubitka beta ćelija. Ako ustraju i do trećine, pacijent ima šansu da pravilnim režimom liječenja smanji dozu inzulina izvana.

Šećerna bolest tipa 1 opasna je jer se u krvi formiraju velike količine šećera, koja stanica u svom čistom obliku ne može koristiti za svoju namjeravanu svrhu. Tijelo ne prima energiju, dolazi do neuspjeha u svim životnim procesima koji mogu dovesti do komplikacija ili smrti.

Dijabetičarima tipa 1 potreban je inzulin, ali ako doziranje nije točno, postoji i rizik - prekomjerna doza dovodi do glikemijske kome (nizak nivo šećera), nedovoljna doza neće moći pretvoriti sav šećer.

Stoga dijabetičari tipa 1 moraju naučiti kako pravilno izračunati ovu dozu i držati razinu glukoze u granicama prihvatljivim za zdravu osobu. I bez obzira na to kada se vrše mjerenja, ne bi trebalo biti skokova. Tada neće biti razloga za razvoj ozbiljnih komplikacija, čija je lista opsežna za bilo koju vrstu dijabetesa.

Razlika između prvog tipa i drugog je u tome što se bolest dijagnosticira kod ljudi u ranoj dobi, od rođenja do 35 godina. Teže je liječiti male dijabetičare koji ne razumiju zašto postoji ograničenje prehrane i zašto su potrebne stalne injekcije. Tijelu koje raste, potrebno je više energije za nesmetan rad svih sistema.

Pravi tretman za dijabetes tipa 1

Dijabetičari moraju shvatiti da se šećer može kontrolirati i bolest nije dopuštena da bude domaćica. Bez obzira na dob u kojoj je dijagnosticirana bolest, princip liječenja je isti za sve:

  1. Pazi šta ti ulazi u usta. Shvatite principe pravilne prehrane i izaberite dijetu zajedno s endokrinologom ili nutricionistom uzimajući u obzir bilo kakve zdravstvene probleme.
  2. Popunite dnevnik prehrane, opterećenja, digitalne vrijednosti na mjernim instrumentima, doze inzulina.
  3. Konstantno provjeravajte nivo glukoze najmanje 4 puta dnevno.
  4. Vodite aktivan stil života uz pravu fizičku aktivnost.
  5. Pronađite stručnjaka koji ima individualni pristup propisivanju inzulina dijabetičarima. Ovo je vrlo važno jer je kvaliteta hormona različita i možda nije prikladna za određeni slučaj.

Ako se izboru inzulinu i izračunavanju njegove doze u određenom vremenskom razdoblju mora pristupiti individualno, tada prehrana za liječenje dijabetesa tipa 1 može ovisiti samo o dobi bolesnika (djeteta ili odraslih), o individualnoj netoleranciji na proizvode i financijama.

Potrebno je proučiti svojstva proizvoda, napraviti popis onih koji su dozvoljeni dijabetičarima.Važno je promatrati mjeru u hrani, jer čak i zdrava hrana u višku će dovesti do pojačanog stresa na probavnom sustavu. Svaku porciju treba izvagati i računati njene kalorije. Trebali biste kupiti elektronske vage koje mjere težinu proizvoda u gramima.

Odabir prehrane za dijabetes tipa 1

Stručnjaci za dijabetes uvijek nagovaraju pacijente da pređu na posebnu dijetu koja se smatra osnovom u liječenju slatke tegobe. Jednom kada je problem povezan sa prehranom, tada morate isključiti proizvode koji izazivaju nagli porast glukoze u krvi iz vašeg života.

Ako gušterača izlučuje inzulin u količinama potrebnim za pretvaranje svih ugljikohidrata, tada ne bi došlo do ozbiljnih problema. Ali ova veza u metabolizmu ugljikohidrata je narušena i neće biti moguće preraditi višak šećera bez smrtonosne doze hormona u injekcijama.

Ne mogu svi pacijenti pravilno izračunati kratki ili dugi inzulin koji će se ubrizgati i u kojim omjerima. Ako gušterača po prirodi ovaj postupak djeluje poput sata i daje samo zdravu porciju, tada čovjek može pogriješiti u proračunima i unositi više ili manje tekućine.

Postoji samo jedan izlaz - naučiti kako odabrati hranu koja isključuje povećanje glukoze u hrani i napraviti jelovnik za dan, s obzirom na prednosti jela posebno za dijabetičare.

Dijabetičari moraju napraviti izbor između dvije dijete:

  1. Uravnoteženi - njegovi endokrinolozi propisivani su već duže vrijeme, smatrajući da je potrebno iz prehrane isključiti jednostavne (brze) ugljikohidrate i usredotočiti se samo na složene ugljikohidrate, dopunjujući ih proteinima i mastima. Složeni ugljikohidrati daju potreban šećer, ali ne i odmah ga pretvaraju, zidovi želuca proizvode postupno upijaju, bez stvaranja osjećaja gladi u osobi puno duže od brzih ugljikohidrata.
  2. Niska ugljikohidrata - temelji se na isključenju svih proizvoda (ugljikohidrata) koji sadrže šećer ili zaslađivače. Akcenat je na proteinima i mastima. Suština prehrane je da što manje ugljikohidrata ulazi u želudac, potrebno je manje inzulina da ga pretvori. To vam omogućava da smanjite broj injekcija inzulina za nekoliko puta.

Postoji pretpostavka - ako nisu sve beta ćelije umrle u gušterači, pravilnom hranom ostaje moguća prelazak samo na vaš inzulin, eliminirajući potpunu ovisnost o injekcijama. Pravilni ugljikohidrati u maloj količini neće povećati razinu šećera, što znači da je prirodni hormon dovoljan da ga pretvori u energiju.

Obje dijete su dizajnirane za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2, ali njihovi su principi suprotni jedni drugima.
Ako izbalansiran jelovnik omogućava da dijeta postane raznolika i ukusna, tada niskohidratni sastojci isključuju bilo kakve pokušaje jesti nešto slatko, čak i iz asortimana dijabetičara.

Vjeruje se da svi posebni proizvodi zamjenjuju koncept, ali ne isključuju štetne šećere u sastavu. Da biste razumjeli razliku između dijeta i odlučili koju ćete odabrati, morate proučiti principe svake.

Uravnotežena prehrana za dijabetes

Uravnotežena prehrana za dijabetes naziva se i 9 stolova. Neke se namirnice isključuju iz upotrebe što dijabetičarima neće koristiti, ali samo povećavaju porast šećera.

Zabranjena hrana klasificirana je kao visoki glikemijski ugljikohidrat koji se brzo pretvara u šećer i zasiti tijelo za kratko vrijeme. Osjećanje gladi dolazi brzo i mozgu je potrebna nova porcija hrane, bez obzira što ćelije ne apsorbiraju glukozu.

Nakon proučavanja svojstava proizvoda, nutricionisti su zajedno s endokrinolozima sastavili listu zabranjenih proizvoda za dijabetičare tipa 1. Ovi proizvodi neće donijeti nikakve koristi u liječenju dijabetesa tipa 2.

Tabela br. 9 protiv dijabetesa sugerira da iz ishrane pacijenta treba isključiti sledeću hranu:

  • Bilo koji slatkiši industrijske proizvodnje - čokolada, slatkiši, sladoled, džemovi, džem sa šećerom.
  • Pekarski proizvodi izrađeni od pšeničnog brašna, bilo koje vrste muffina, peciva, kolačiće, medenjaci i još puno toga. Ovi proizvodi sastoje se od nekoliko sastojaka, osim toga prisutni su brašno, zaslađivači, masti, razni aditivi.




Popis dopuštene hrane za dijabetes tipa 1 bogatiji je i ne biste se trebali bojati da je pacijent lišen svih radosti u prehrani. Treba samo proučiti listu i stvoriti raznovrstan meni za sedmicu.

7-dnevni meni dijabetičara

U nedostatku suvišne težine, energetska vrijednost može biti veća. O tome se najbolje raspravlja sa endokrinologom. Cjelokupnu dijetu treba podijeliti na 6 prijema - 3 glavna i 3 grickalica. Preporučuje se jesti istovremeno, ali to nije presudno ako dijabetičar ponekad odstupa od rasporeda.

Faza obroka / Dan u sedmiciPonUtoSreThPetSubSunce
DoručakKuhana heljda 150 na vodi, tvrdi sir 50 g, integralni kruh 20 g, nezaslađeni biljni čajMliječni Hercules 170 g, 1 kuhano jaje, hljeb 20 g, nezaslađeni crni čaj2 omlete jajeta, 50 g kuhane piletine, svježi krastavac, 20 g hljeba, nezaslađeni čajLijeni teleći kupus punjeni 200 g, hljeb, ljuti juha od divlje ruže.Sir od sira 5% 200 g bez šećera sa svežim bobicama, 1 šolja kefiraProso na vodi 150 g, teleće meso 50 g, nezaslađena kafa s mlijekomPirinčana kaša 170 g, salata od povrća sa biljnim uljem 20 g hleba, nezaslađena kafa sa mlekom.
2. doručakBilo koje dozvoljeno voće, voda200 g fermentiranog pečenog mlijeka200 g povrća salata sa limunovim sokom.150 g voćne salate sa nezaslađenim jogurtom.200 g posude sa sirom, voda20 g hljeba, 50 g tvrdog sira, nezaslađeni čaj.pečena jabuka, čaj.
RučakJuha od juhe od povrća 200 g, teletine s mesnim okruglicama 4 kom., Komad povrtnog mesa s mesom 150 g, kompot od suhog voća.Riblja čorba sa krompirom, kuvani kupus (cvjetača ili brokoli), 100 g pečene ribe, čaj.Borsch na mesnoj juhi 200 g (krompir zamijenite tikvicama), kuhana heljda 100 g, mesna pašteta, kompot od voća.Pileća supa sa rezancima 200 g, povrtni gulaš 100 g, biljni čajJuha od morskih plodova (smrznuti koktel) 200 g, pilaf s puretinom 150 g, bobica žele.Pasulj od graha 200 g, punjene paprike (pecite u rerni) 1 kom., Svježe cijeđeni sok od povrća.Kiseli luk na mesnoj juhi 200 g, 100 g pirjanog kupusa, kuhana govedina 50 g, nezaslađeni voćni napitak od bobica
Visoki čajorasi 30 g50 g sira od sira, 20 g hleba1 pečena jabuka, čajpovrtna salata sa biljnim uljemdozvoljeno sušeno voćenezaslađeni jogurt 200 gvoćna salata
Večera200 g pirjanog kupusa, 100 g pečene ribe, nezaslađeni čaj200 g punjene pureće paprike sa 15% kiselog vrhnja, nezaslađeni čaj150 g povrtnog povrća bez krompira, 50 g sira, bobica sok200 g kuhane riže s teletinom, 150 g češnjaka, čajSmrznuta salata od morskih plodova kuhana u vodi.200 g puretine ispečeno u rukavu sa dozvoljenim povrćem, bobičastim sokomkuhane kotlete od peradi, salata od bijelog kupusa, čaj
Kasna večeraMliječni proizvod 1 šoljaVoće je dozvoljenoSkuta s malo masnoće 150 g.Beefidok 1 čašaKefir 1 šoljicaSkuti sir 50, tost, zeleni čajMliječni proizvod 1 šolja

Ovaj je izbornik za jasno razumijevanje da je prehrana dijabetesa tipa 1 raznolika. Prvo možete otići k nutricionisti i napraviti mjesec dana važeći meni za dijetu. U budućnosti možete samostalno kreirati jelovnik, fokusirajući se na liste i tablice proizvoda za dijabetičare.

Dijeta sa niskim udjelom ugljenih hidrata

Ovo je nova vrsta dijeta za osobe koje imaju dijabetes. Revidirala je kriterije za lojalnost složenim ugljikohidratima. Zagovornici prehrane s malo ugljikohidrata vjeruju da iz prehrane dijabetičara trebate ukloniti svu hranu koja sadrži i eksplicitne šećere i sakrivenu.

  • Kako biste izuzeli proizvode u trgovini označeni za dijabetičare, jer sadrže umjetna zaslađivača koji povećavaju glukozu,
  • Svo voće, bobice, zabranjeno je,
  • Glavni naglasak je na bjelančevine i masti (biljno i životinjsko). Meso, riba, perad, sir, jaja, maslac, svi mliječni proizvodi postaju osnova dijabetičkog jela,
  • Prihvatljivo povrće, ali ne sve
  • Mnoge žitarice su zabranjene,
  • Derivati ​​cjelovitih žitarica, dozvoljeni uz uravnoteženu prehranu, dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata zabranjuje.

Izbor određene prehrane za dijabetes tipa 1 treba dogovoriti s liječnikom koji liječi, jer osim poremećaja metabolizma ugljikohidrata osoba može imati i druge kontraindikacije. Ali poštivanje prehrambenog režima i pravila ključ je zdravlja kod dijabetesa.

Pogledajte video: Red Tea Detox (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar