Dijabetes: ko je u riziku?

Dijabetes melitus je ozbiljna metabolička bolest u kojoj se zbog nedovoljne sinteze inzulina od strane gušterače ili zbog neosjetljivosti ovog hormona od strane tkiva povećava količina glukoze u krvi (više od 6 mmol / l na prazan želudac). Ovo je popraćeno različitim kliničkim simptomima i opasno je za razvoj različitih komplikacija koje mogu uzrokovati invalidnost pa čak i smrt pacijenta.

Dijabetes melitus može biti dvije vrste: inzulinski ovisan tip 1 (s njim u tijelu nema dovoljno inzulina) i češći neinzulinski ovisan ili tip 2 (s ovim oblikom bolesti stvara se hormon, ali tkiva na njega nisu osjetljiva).

Dijabetes tipa 1 često se javlja u mladoj dobi, a u pravilu odjednom. Drugi tip je tipičan za starije ljude i razvija se postepeno, odnosno prvo dolazi do kršenja tolerancije na glukozu ili dijabetesa, zatim ako osoba ne zna za svoje probleme ili jednostavno ne brine o zdravlju, proces napreduje.

Uzroci dijabetesa i faktori rizika

Uzrok dijabetesa tipa 1 najčešće je autoimuno oštećenje onih stanica pankreasa koje proizvode inzulin. Uz to, povrede, virusne lezije, upale i rak gušterače mogu izazvati kršenje sinteze inzulina.

Za dijabetes tipa 2, glavni razlog je gojaznost kod ljudi, jer receptori inzulina u masnom tkivu mutiraju i prestaju funkcionirati. Također, receptori se mogu oštetiti različitim autoimunim procesima.

Faktori rizika za dijabetes tipa 1:

  1. Opterećena nasljednošću.
  2. Prekomerna telesna težina deteta.
  3. Autoimune bolesti.

Faktori rizika za dijabetes tipa 2:

Kako prepoznati dijabetes?

Sledeći simptomi su karakteristični za ovu bolest:

Poliurija Pacijent često ide u toalet, zahtijeva mokrenje nekoliko puta tokom noći. Polidipsija Jako je žeđ, isušuje se iz usta, pa pacijent troši puno tekućine. Polifagija želim jesti ne zato što tijelu stvarno treba hrana, već zbog gladi ćelija. Kod dijabetičara ćelije ne apsorbiraju glukozu, tkiva pate od nedostatka energije i šalju odgovarajuće signale mozgu.

Uz dijabetes melitus ovisan o inzulinu, gore opisani simptomi se oštro pojavljuju, dok pacijent također počinje primjetno gubiti kilograme. Dijabetes drugog tipa se, kao što je spomenuto, razvija postepeno, stoga simptomi bolesti nisu uvijek izraženi.

Pored toga, dijabetičari su karakteristični za razne upalne kožne bolesti (na primjer, furunculosis), česte akutne respiratorne infekcije, loše zarastanje rana i ogrebotina na tijelu, suvoću i svrbež na koži, oštećenje vida, opće stanje neravnine, glavobolje i značajno smanjenje radne sposobnosti.

Ako se pojave opisani simptomi šećerne bolesti, obavezno je kontaktirati terapeuta ili endokrinologa radi pregleda i pravovremenog otkrivanja endokrinih poremećaja.

Komplikacije i metode liječenja

Akutne komplikacije dijabetesa uključuju:

    Hipoglikemija (može se završiti komom).

Međutim, komplikacije dijabetesa nisu ograničene na akutne probleme. S ovom bolešću pati cijelo tijelo, stoga se kod ovakvih bolesnika dosta često razvijaju specifična patološka stanja.

Ostale vrste mogućih komplikacija dijabetesa:

  • Nefropatija je oštećenje bubrega zbog čega može doći do zatajenja bubrega.
  • Retinopatija - oštećenje mrežnice, opasan potpuni gubitak vida.
  • Polineuropatija, kod koje se pojavljuju “goosebumps”, trnci udova, grčevi.
  • Dijabetičko stopalo, što se očituje pukotinama i trofičnim čirima na koži. Ovo stanje se razvija zbog poremećaja u unutrašnjosti i cirkulacije krvi u udovima.
  • Mentalni poremećaji

Danas je liječenje šećerne bolesti samo simptomatsko, odnosno usmjereno je na normalizaciju razine glukoze u krvi i sprečavanje komplikacija. Osim toga, liječnici provode edukativni rad s pacijentima: uče ih osnovama samokontrole uz pomoć prijenosnih glukometra, ujedno govore i kako ubrizgati inzulin te pravilno formulirati dijetu za dijabetes.

Da bi se smanjila razina glikemije kod prvog tipa dijabetesa koriste se injekcije inzulina, u drugom tipu - lijekovi za snižavanje šećera koji se uzimaju oralno. Odabir lijekova smije obaviti samo ljekar.

Tablete za dijabetes tipa 2

  • Glukofag 500 mg, 850 mg, 1000 mg (aktivna supstanca je metformin hidroklorid), Njemačka
  • Glukonil 500 mg, 850 mg, 1000 mg (metformin hidroklorid), Kazahstan
  • Maninil 3,5 mg, 5 mg (kao dio glibenklamida), Njemačka
  • Gliklazid 80 mg (aktivna supstanca je gliklazid), Kazahstan
  • Glucovans 500 mg / 2,5 mg, 500 mg / 5 mg (kao dio metformin hidroklorida, glibenklamida), Francuska
  • Siofor 500 mg, 850 mg (metformin hidroklorid), Njemačka
  • Diabeton MR 30 mg, 60 mg (na bazi gliklazida), Francuska
  • Glucobai 50 mg, 100 mg (aktivna supstanca je akarboza), Njemačka
  • Metfogamma 500 mg, 850 mg, 1000 mg (metformin hidrohlorid), Njemačka
  • Antaris 1 mg, 2 mg, 3 mg, 4 mg, 6 mg (aktivni sastojak glimepirid), Kazahstan
  • Amaril 1 mg, 2 mg, 3 mg, 4 mg (glimepirid), Njemačka
  • NovoNorm 0,5 mg, 1 mg, 2 mg (repaglinid tvari), Danska
  • Oligim 520 mg (dodatak prehrani, inulin, ekstrakt gimnema), Evalar, Rusija

Prevencija razvoja uzroka dijabetesa je zdrav i nužno aktivan životni stil koji sprečava pretilost. Pa, osobe s faktorima rizika trebaju strogo kontrolirati svoju prehranu (bolje je u potpunosti eliminirati "štetne" ugljikohidrate iz nje) i redovito podvrgavati preventivnim pregledima. Ako se pojave bilo kakvi simptomi šećerne bolesti, što prije trebate kontaktirati medicinsku ustanovu radi dubljeg pregleda.

Zašto telu treba insulin?

Inzulin u tijelu djeluje kao svojevrsni "ključ", osiguravajući prolazak šećera iz krvi u ćelije ljudskog tijela. Odsustvo ili nedostatak inzulina dovodi do dijabetesa.

V. Malova: Galina Nikolajevna, postoje dvije vrste dijabetes melitusa, koja je posebnost svake od njih?

G. Milyukova: Kod dijabetesa tipa 1, gušterača nije sposobna proizvoditi inzulin. Nakon jela hranu bogatu ugljikohidratima nivo šećera u krvi raste, ali oni ne mogu prodrijeti u stanice. Ovo stanje se naziva hiperglikemija, kad se razvije, dovodi do dijabetičke kome i smrti.

- Koji su faktori rizika za nastanak dijabetesa tipa 2?

- Dobro su poznati: prekomjerna težina i gojaznost, nezdrava prehrana, sjedeći način života, stres, pušenje.

- I koji su rani simptomi dijabetesa?

- Često mokrenje (poliurija) (uključujući noću), što ukazuje na prisustvo glukoze u urinu (laboratorijska analiza urina pomoći će otkriti njegovu prisutnost). Konstantna žeđ (polidipsija) - kao rezultat nedostatka tečnosti u organizmu zbog učestalog mokrenja. Akutni, trajni osjećaj gladi (polifagija), koji se pojavljuje kada su metabolički poremećaji. Manjak inzulina ne omogućava ćelijama da apsorbiraju glukozu, pa stoga čak i pri normalnoj prehrani pacijent osjeća glad.

Usput, brzo mršavljenje tipično je za dijabetes tipa 1. Budući da glukoza više nije uključena u energetski metabolizam, ubrzava se razgradnja proteina i ugljikohidrata. Zbog pozadine žeđi i povećanog apetita, ovaj alarmantni simptom trebao bi poslužiti kao razlog za traženje liječničke pomoći.

Gore navedenim glavnim simptomima mogu se dodati dodatni simptomi: suha usta, glavobolja, vrtoglavica i slabost, problemi sa vidom, svrbež kože i upale, ukočenost ruku i nogu, osećaj „trnce“ u mišićima. Kod dijabetesa tipa 1 može doći do acetona u urinu.

Kako se zaštititi od dijabetesa?

- Šta osim pravilne ishrane može smanjiti verovatnoću bolesti?

- Čak i ako vam pretilost ne prijeti, ne zapostavljajte jutarnje vježbe, aerobne vježbe (žurno hodanje, trčanje, vožnja biciklom, klizanje na ledu, skijanje, plivanje, fitnes, igre na otvorenom s djecom, hodanje stepenicama itd.). Trebate optimalno trenirati 3 puta tjedno u trajanju od 1-1,5 sati. Zaštitite sebe i voljene od stresa. Budući da stres doprinosi promjeni krvnog pritiska, držite kontrolu pod krvnim pritiskom: nabavite monitor za krvni pritisak kod kuće. Poremećaji metabolizma ugljikohidrata s visokim krvnim tlakom, kao i bolesti srca i krvnih žila značajno povećavaju rizik od dijabetesa.

- Pušači su u riziku.

- Pušači zbog nikotina rizikuju razvoj dijabetesa tipa 2, a umirujući učinak cigareta na nervni sistem nije ništa drugo nego mit.

- Postoji mišljenje da se dijabetes može razviti s nekontroliranim unosom hormonskih pilula.

- Naravno, liječnik bi trebao propisati hormonsku terapiju, samo liječenje je neprihvatljivo i krajnje opasno.

- Postoji još jedan mit: u trudnica koja je predisponirana za dijabetes melitus ili ima ovu bolest na svojoj nasljednoj kartici, dijete se može roditi s dijabetesom.

- Zdravlje novorođenčeta u velikoj mjeri ovisi o prehrani majke u trudnoći. Odsustvo sintetskih konzervansa, boja i drugih umjetnih dodataka u prehrani trudnice i dojilje, produljeno dojenje (do 1,5 godine) smanjuje rizik od dijabetesa kod djeteta. Mama takođe mora znati preventivne mjere protiv gripa, virusa herpes simpleksa, zaušnjaka, rubeole. Ona treba da se pridržava preporuka lekara za pravilnu ishranu. Ovo se posebno odnosi na žene sa opterećenom porodičnom anamnezom dijabetesa tipa 1. Rođenje djece veće od 4 kg ukazuje na visok rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u majke. U ovom slučaju, kao i ako obitelj ima bolesnike s dijabetesom tipa 2, nakon 45 godina trebate testirati svake tri godine na nivo glukoze u krvi. Preporučuje se uzeti analizu dva puta: prvi put - ujutro na prazan stomak, drugi put dva sata nakon jela.

- Savjetujete bliskoj rodbini ne samo da okružite pacijenta pažljivo, već i da vodite zdrav način života za cijelu porodicu. I kao poklon davati glukometar i test trake?

- Veza između dijabetesa tipa 2 i načina života mnogo je izraženija nego s ostalim društveno značajnim bolestima. Zbog toga nije potrebno posebno pripremati jela za dijabetičare u obitelji, već svi dati prednost zdravoj i zdravoj hrani. Tonometri, glukometri, test trake, posebni vitamini donijet će mnogo više radosti i koristi od još jednog kompleta posteljine ili sto i prvog ogrtača vašim najmilijima.

Čimbenici rizika za dijabetes

Ne postoje jasni razlozi za razvoj dijabetesa. Postoji samo kombinacija predisponirajućih faktora. Njihovo znanje pomaže u predviđanju razvoja, tijeka bolesti i čak u sprječavanju njenog nastanka.

  • Prema suvremenim istraživanjima, sjedilački način života povećava rizik od dijabetesa tipa 2. Stoga je prevencija ove bolesti aktivan stil života. Vježba pomaže u borbi protiv nesanice i održavanju normalne težine.
  • Prekomjerna težina u 85% primjećuje se kod osoba s dijabetesom. Nakupljanje masti u trbuhu dovodi do toga da su stanice gušterače imune na učinke inzulina. Hormonski insulin je neophodan za prodiranje glukoze u ćelije kao energenta. Ako su ćelije imune na inzulin, tada se glukoza ne prerađuje, već se nakuplja u krvi, što uzrokuje dijabetes.
  • Neblagovremena dijagnoza pre-dijabetičkog stanja (visok šećer u krvi, ali ne toliko kao dijabetes).
  • Nema dovoljno sati za spavanje. Nedostatak sna uzrokuje prekomjernu proizvodnju hormona stresa, što dovodi do iscrpljenosti organizma. Ljudi koji malo spavaju imaju pojačan osjećaj gladi. Jedu više i dobivaju dodatnu težinu, što doprinosi razvoju dijabetesa. Da biste se dobro odmorili, trebate spavati 7 do 8 sati.
  • Neuravnotežena prehrana s nedostatkom potrebnih vitamina, minerala, aminokiselina dovodi do poremećaja metabolizma i razvoja dijabetesa.
  • Jelo puno slatkih pića doprinosi gojaznosti i, kao rezultat, dijabetesu. Umjesto pića, preporučuje se piti čistu vodu.
  • Visoki krvni pritisak je dodatno opterećenje za srce. Hipertenzija ne dovodi do dijabetesa, ali često koegzistira s ovom bolešću. Zbog toga je vrijedno nadzirati prehranu i baviti se fizičkom aktivnošću.
  • Depresija povećava rizik za razvoj dijabetesa za 60%. S depresijom se javljaju hormonalni poremećaji, osoba ne igra sport, siromašna je hranom, stalno je u depresivnom, anksioznom, stresnom stanju, što štetno djeluje na organizam.
  • Dijabetes tipa 2 najčešće se razvija kod ljudi, posebno žena starijih od 40 godina. U ovom dobu smanjuje se mišićna masa, usporava metabolizam, raste težina. Zbog toga je nakon 40 godina sve važnije pratiti zdrav način života i fizičke aktivnosti.
  • Prisutnost dijabetesa u bliskih rođaka je nasljedni faktor.
  • Rasa - Azijski i Afroamerikanci imaju 77% veći rizik od razvoja dijabetesa u odnosu na Europljane.

Nasljedna predispozicija

Na prvom mjestu treba navesti nasljednu (ili genetsku) predispoziciju. Složni su gotovo svi stručnjaci. da se rizik od dijabetesa povećava ako neko u vašoj porodici ima ili ima dijabetes - neko od vaših roditelja, brat ili sestra. Međutim, različiti izvori daju različite brojeve koji određuju vjerojatnost bolesti. Postoje opažanja da se dijabetes tipa 1 nasljeđuje s vjerojatnošću 3-7% s majčine strane i s 10% vjerojatnosti od oca. Ako su oba roditelja bolesna, rizik od bolesti povećava se nekoliko puta i iznosi 70%. Dijabetes tipa 2 nasljeđuje se s 80% vjerojatnosti i na majčinoj i na očevoj strani, a ako su oba roditelja bolesna od dijabetes melitusa koji nije ovisan o inzulinu, vjerojatnost njegove manifestacije u djece približava se 100%.

Prema drugim izvorima, ne postoji posebna razlika u vjerojatnosti pojave dijabetesa tipa 1 i 2. Vjeruje se da ako je vaš otac ili majka obolio od dijabetesa, vjerovatnoća da ćete se razboljeti je oko 30%. Ako su oba roditelja bila bolesna, vjerovatnoća za vašu bolest je oko 60%. ovo raščlamba u brojevima pokazuje da apsolutno pouzdani podaci o ovoj temi ne postoje. Ali glavno je jasno: postoji nasljedna predispozicija i ona se mora uzeti u obzir u mnogim životnim situacijama, na primjer, u braku i planiranju porodice. Ako je nasljednost povezana s dijabetesom, djeca trebaju biti spremna na činjenicu da se i oni mogu razboljeti. Mora biti razjašnjeno da oni predstavljaju „rizičnu grupu“, što znači da sve ostale faktore koji utiču na razvoj dijabetesa melitusa treba poništiti njihovim životnim stilom.

Drugi vodeći uzrok dijabetesa je gojaznost.Srećom, ovaj faktor se može neutralizirati ako se osoba, svjesna čitave mjere opasnosti, intenzivno bori protiv prekomjerne težine i pobijedi u toj borbi.

Oštećenja beta ćelije

Treći razlog su neke bolesti koje rezultiraju oštećenjem beta ćelija. To su pankreasne bolesti - pankreatitis, rak gušterače, bolesti drugih endokrinih žlijezda. Provocirajući faktor u ovom slučaju može biti ozljeda.

Virusne infekcije

Četvrti razlog su razne virusne infekcije (rubeola, kozica, epidemija hepatitisa i nekih drugih bolesti, uključujući grip). Te infekcije igraju ulogu okidača koji aktivira bolest. Jasno je da za većinu ljudi grip neće biti početak dijabetesa. Ali ako se radi o gojaznoj osobi s pogoršanom nasljednošću, onda mu gripa prijeti. Osoba u čijoj obitelji nije bilo dijabetičara može opetovano oboljeti od gripe i drugih zaraznih bolesti - a vjerovatnoća da će razviti dijabetes mnogo je manja nego kod osobe koja ima nasljednu sklonost dijabetesu. Dakle, kombinacija faktora rizika nekoliko puta povećava rizik od bolesti.

Nervni stres

Na petom mjestu treba nazvati nervni stres kao predisponirajući faktor. Naročito je potrebno izbjegavati nervno i emocionalno preopterećenje za osobe s pogoršanom nasljednošću i koje imaju prekomjernu težinu.

Na šestom mjestu među faktorima rizika je starost. Što je osoba starija, to je više razloga za strah od dijabetesa. Vjeruje se da s povećanjem dobi na svakih deset godina vjerojatnost razvoja dijabetesa udvostručuje. Znatan dio ljudi koji trajno žive u staračkim domovima pati od različitih oblika dijabetesa. Istovremeno, prema nekim izvještajima, nasljedna predispozicija za dijabetes s godinama prestaje biti presudan faktor. Studije su pokazale da ako je jedan od vaših roditelja imao dijabetes, vjerovatnoća za vašu bolest je 30% u dobi između 40 i 55, a nakon 60 godina, samo 10%.

Mnogi vjeruju (očito se usredotočujući na naziv bolesti) da je glavni uzrok dijabetesa u hrani taj što slatki zub pogađa dijabetes, koji u čaj stavlja pet kašika šećera i pije ovaj čaj sa slatkišima i kolačima. Ima tu neke istine, makar samo u smislu da će osoba s takvim prehrambenim navikama nužno imati višak kilograma.

A činjenica da prekomjerna težina izaziva dijabetes pokazala se apsolutno tačnom.

Ne smijemo zaboraviti da broj oboljelih od dijabetesa raste, a dijabetes je s pravom klasificiran kao bolest civilizacije, odnosno da je uzrok dijabetesa u mnogim slučajevima pretjerano, bogat lako probavljivim ugljikohidratima, „civiliziranom“ hranom. Dakle, najvjerojatnije dijabetes ima nekoliko uzroka, u svakom slučaju to može biti jedan od njih. U rijetkim slučajevima neki hormonalni poremećaji dovode do dijabetesa, ponekad dijabetes nastaje zbog oštećenja gušterače koja nastaje nakon upotrebe određenih lijekova ili kao posljedica dugotrajne zlouporabe alkohola. Mnogi stručnjaci vjeruju da dijabetes tipa 1 može nastati s virusnim oštećenjem beta ćelija gušterače koja proizvode inzulin. Kao odgovor, imuni sistem proizvodi antitela koja se nazivaju izolaciona antitela. Čak ni oni razlozi koji su precizno definisani nisu apsolutni. Na primjer, daju se sljedeće brojke: svakih 20% viška kilograma povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Gotovo u svim slučajevima, mršavljenje i značajna fizička aktivnost mogu normalizirati razinu šećera u krvi. Istovremeno je očito da nisu svi koji su pretili, čak ni u teškom obliku, bolesni od dijabetesa.

Mnogo je toga još uvijek nejasno. Poznato je na primjer da inzulinska rezistencija (to je stanje u kojem tkiva ne reagiraju na inzulin u krvi) ovisi o broju receptora na staničnoj površini. Receptori su područja na površini stanične stijenke koja reagiraju na inzulin koji cirkuliše u krvi, pa su time šećer i aminokiseline u stanju prodrijeti do stanice.

Insulinski receptori djeluju kao vrsta "brave", a inzulin se može uporediti s ključem koji otvara brave i omogućuje glukozi da uđe u ćeliju. Oni koji imaju dijabetes tipa 2, iz nekog razloga, imaju manje inzulinskih receptora ili nisu dovoljno efikasni.

Međutim, ne treba razmišljati o tome da ako naučnici još ne mogu navesti tačno što uzrokuje dijabetes, tada, općenito, sva njihova zapažanja o učestalosti dijabetesa u različitim skupinama ljudi nisu od koristi. Naprotiv, identificirane rizične skupine omogućuju nam da danas orijentiramo ljude, da ih upozorimo na nepažljiv i nepromišljen odnos prema njihovom zdravlju. Ne bi se trebali brinuti samo oni čiji su roditelji bolesni od dijabetesa. Napokon, dijabetes se može i naslijediti i steći. Kombinacija nekoliko faktora rizika povećava vjerojatnost pojave dijabetesa: za pretilog pacijenta, koji često pati od virusnih infekcija - gripa itd., Ova je vjerovatnoća približno ista kao i za ljude s pogoršanom nasljednošću. Dakle, svi ljudi u riziku trebaju biti budni. Posebnu pažnju treba obratiti na vaše stanje od novembra do marta, jer se većina slučajeva dijabetesa javlja u ovom periodu. Situaciju komplicira činjenica da se u tom periodu vaše stanje može zamijeniti s virusnom infekcijom. Točna dijagnoza može se postaviti na osnovu analize glukoze u krvi.

Nuspojave

  • Arterijska hipertenzija. Javlja se dvostruko češće nego normalno, zbog propadanja stijenki tankih žila. U stvari, srce mora preuzeti onaj dio pritiska koji je prethodno formirao mišićni sloj arteriola.
  • Neuropatija. Višak ugljenih hidrata negativno utječe na živce. Toliko da dolazi do povrede osjetljivosti, grčeva, bolova i još mnogo toga.
  • Retinopatija Problemi se primjećuju ne samo u velikim arterijama i arteriolama, već i u malim kapilarima. Zbog toga može doći do odvajanja mrežnice zbog neefikasne opskrbe krvlju.
  • Nefropatija Sve je isto, pogođen je samo aparat za filtriranje bubrega. Urin prestaje da se koncentriše, sadržaj štetnih materija u krvi se nakuplja. Od nefropatije do kroničnog zatajenja bubrega - kamenčić.

Bez obzira jeste li u riziku ili ne, u svakom slučaju, ako se ne osjećate dobro ili sumnjate na nešto zbog simptoma, uvijek potražite savjet stručnjaka. Samo oni mogu postaviti ispravnu dijagnozu i propisati odgovarajući tretman.

Vjerujemo i da bi vam bilo korisno da otkrijete šta trebate jesti za ljude koji imaju dijabetes tipa 2. Usput, dijeta nije tako složena, da ne spominjemo činjenicu da iz dostupnih proizvoda možete skuhati nešto stvarno ukusno.

Razvoj bolesti

Sam naziv sadrži glavni uzrok bolesti - šećer. Naravno, u maloj količini, ovaj proizvod neće naštetiti zdravlju, a još više životu. Međutim, njegov višak može izazvati brojne probleme koji se pojave kao rezultat dijabetesa.

  1. Prva točka koja služi kao katalizator dijabetesa je hrana. Radi se o konzumiranju prekomjerne količine šećera, brašna, pa i alkoholnih pića.
  2. Druga situacija koja uzrokuje bolest je nedostatak redovne fizičke aktivnosti. Ovo se odnosi na pacijente koji vježbaju sjedeći način života, bez odlaska u teretanu i tjelesne aktivnosti.

Kao rezultat navedenog, šećer se nakuplja u krvi osobe.

Opća pravila o ishrani

Najjednostavnija i najpopularnija metoda prevencije ove bolesti je kontrola vašeg jelovnika. Trebali biste prilagoditi količinu potrošenih ugljikohidrata, kao i ukupan broj dnevnih kalorija.

  • Ugljikohidrati vrše pritisak na gušteraču, a prekomjerna količina kalorija dovodi do pretilosti.
  • Takođe je važno pridržavati se dijeta. Najbolja opcija je podijeliti količinu dnevne hrane na 5-6 obroka.
  • Ako pojedete puno jela u roku od 1-2 obroka dnevno, tijelo se počne brinuti da ga sljedeći put nećete uskoro nahraniti, pa počinje nakupljati energiju na svojim stranama, formirajući "životnu buku" na struku.
  • Pokušajte ne prejesti. Osim toga, veliku pažnju treba obratiti na tehniku ​​kuhanja. Najkorisnije će biti kuhane na pari, kuhane, kao i pečene u pećnici.

Kalorični sadržaj

Kako biste spriječili dijabetes, trebali biste smanjiti broj potrošenih kalorija. Ovo je pitanje individualno za sve, no vrijedi zapamtiti da se težina mora padati postepeno, a ne da gladuje. Istovremeno, broj kalorija pojedenih dnevno ne bi trebao biti manji od 1200 kcal za ženske pacijente, a 1500 kcal za pacijente.

Ali nezaslađene sorte jabuka, kupusa, tikvice, bundeve, krastavca, patlidžana i rajčice sadrže znatno manje ugljikohidrata.

  • Kuhajte jela na bazi njih. Prvo, uvijek ćete biti puni, a drugo, višak kilograma pravilnim kuhanjem neće povećati.
  • Za garniranje, umjesto pire krumpira i bijelog hljeba, preferirajte kukuruz, heljdu, proso, zobene pahuljice i biserni ječam.
  • Kako ne biste ostavili tijelo bez bjelančevina, umjesto masnog mesa, jedite ribu, mliječne proizvode s niskim udjelom masti, kao i nemasno meso.

Pogledajte video: Dijabetes u poslednje vreme dobijaju uglavnom oni koji ga nisu imali u porodici (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar