Prirodna i sintetička sladila na dijeti Dukan, dijeta Dukan

Zaslađivači - zlo ili spas? Od 24. februara 2016. godine na vaša pitanja odgovarala je Diana Kakhramanova, endokrinologinja, kandidatkinja medicinskih nauka, prve kategorije kvalifikacija.

Napomena: Od dd, dozvoljeni su sahzami na bazi aspartama, ciklamata, stevije (bilo koji sahzam sa 0 kcal). Zabranjeni - sorbitol, fruktoza, glukoza, maltodekstrin, dekstroza itd.

Korist i šteta

Glavna prednost zaslađivača je, naravno, njihov kalorijski sadržaj, koji je manji od uobičajenog šećera.

To omogućava ljubiteljima slatkog da nastave jesti svoju omiljenu hranu, čak i uz dijetu.

Omogućuju vam da zadržite okus jela i pića isti, ali istovremeno se i kalorijski sadržaj značajno smanjuje. Ako govorimo o prednostima sintetičkih zaslađivača, najvjerojatnije se ovdje može malo reći.

Šta treba da znate

Za početak, treba napomenuti opcije zaslađivača koje su nepoželjne za dijabetes. Među njima se mora razlikovati ksilitol, previše je kaloričan, usprkos sposobnosti ubrzavanja metaboličkih procesa, često se dodaje žvakaćim gumama i slatkišima. Dovoljni su sorbitol i fruktoza bogata kalorijama, također ih je nepoželjno konzumirati.

Ljekari upozoravaju dijabetičare na upotrebu sukcita, usred smanjenog kalorijskog sadržaja on je toksičan i izaziva neugodne simptome i poremećaj probavnog sustava.

Opasan i zabranjen u mnogim zemljama, saharin ima nizak sadržaj kalorija, ali je opasan i za zdravlje. Dakle, štetno je dodavati izomalt u hranu.

Očito je da se neki od gore navedenih zamjena za bijeli šećer mogu koristiti za mršavljenje, ali s dijabetesom ih treba izbjegavati. U suprotnom, moguće je:

  • neželjene posledice
  • pogoršanje metaboličkih poremećaja,
  • druge probleme sa tijelom.

Zaslađivač na Ducan dijeti trebao bi biti siguran i sa niskim udjelom kalorija, aspartam je najbolja opcija, autor prehrambene sheme preporučuje ga za upotrebu. No uz sve to kuhanje sa ovom tvari neće uspjeti, jer je nestabilno kada se zagrijava.

Niskokalorični, ali kontraindiciran kod drugih bolesti, zaslađivač ciklamat, kalijev acesulfam može biti opasan za srčani mišić i živčani sistem.

Jedini prikladan i univerzalni zamjena bila je stevija, nema kontraindikacije, štetne reakcije, na njoj možete kuhati hranu.

Koji je bolji izbor zamjenskog šećera za mršavljenje?

Ako osoba treba sladilo za mršavljenje, onda je bolje da odaberete prirodne opcije.

Sintetički, uprkos niskom, a ponekad potpuno odsutnom kalorijskom sadržaju, mogu čak doprinijeti povećanju kilograma.

To se događa pri redovnoj i dugotrajnoj upotrebi. Idealna opcija je izmjena prirodnih i umjetnih zaslađivača s kratkim pauzama kako se tijelo ne bi naviklo naviknuti.

Naravno, važno je pratiti stopu upotrebe zaslađivača kako se ne bi poboljšali i ne nanijeli štetu tijelu.

Trebalo bi detaljnije razmotriti najčešće supstituente šećera.

  1. Sam autor aspartama smatra jednom od najboljih opcija, ali s njim je teško kuhati, jer je nestabilan kada se zagreva,
  2. Ciklamat je malo kalorija, ali je kontraindiciran kod niza bolesti,
  3. Acesulfam kalijum takođe ne sadrži kalorije, ne apsorbuje se i ne izaziva alergije, ali je opasan za srce, uzbuđuje nervni sistem,
  4. Stevia je jedini prirodni zaslađivač koji nema kontraindikacije.

Na temelju tih tvari stvaraju se različiti lijekovi, tako da biste trebali pažljivo pročitati sastav kako biste odabrali optimalni zaslađivač. Među popularne marke spadaju Rio, Fit Parad, Novasweet, Sladis, Stevia Plus, Milford.

Sladjeljak Rio

Zamjene za šećer ove vrste karakterizira nula kaloričnih sadržaja, što određuje izbor u njihovu korist. Osnova ovog alata je ciklamat, odnosno, lijek ima kontraindikacije. Ne smiju ga koristiti trudnice i dojeće žene, one koje mogu biti preosjetljive na njegove komponente, kao i osobe koje imaju bolesti bubrega, gastrointestinalnog trakta i jetre.

Zaslađivač Novasweet

Novasweet proizvodi nekoliko vrsta zamjena za šećer, koje se razlikuju po sastavu. Dakle, u asortimanu se nalaze tablete na bazi ciklične kiseline, fruktoze, sorbitola, aspartama, sukraloze i suplementacije sa stevijom ─ prisutne su gotovo sve alternative.

Ovi proizvodi nemaju komponente kao što su izomalt, kalijev acesulfam, ali obično nemaju posebnu potrebu. Izbor je širok, a doslovno svaka osoba koja se mora odreći pravog šećera može pronaći rješenje koje je pogodno za sebe.

Dodatna prednost proizvoda ove određene marke je uključivanje u sastav vitamina i minerala koji su nužni prilikom promatranja bilo koje prehrane.

Sladis: bogatstvo izbora

Ista široka paleta proizvoda kao i Novasweet nudi zaštitni znak Sladys. Proizvođač proizvodi fruktozu, sorbitol i niz zaslađivača na bazi ciklamata. Tanja osoba u zamjeni za ovaj brand najviše će se zanimati za Sladys Elite seriju. Zasniva se na ekstraktu stevije i sukralozi.

Rio, Novasvit, Sladis, Fitparad

Zamjena za Rio odlikuje se nultom kalorijskom sadržinom, što joj ne može samo dodati prednosti. Alat je napravljen na osnovu ciklamata, pa postoje neke kontraindikacije, među njima trudnoća bilo kojeg razdoblja, dojenje, prekomjerna osjetljivost na komponente nadomjestka. Ako dijabetičar ima bolest bubrega, jetre ili probavnog sistema, zaslađivač neće raditi.

Sredstva Novasvit proizvode se u više verzija, razlikuju se po sastavu. Svaki pacijent moći će pronaći za sebe najoptimalniji prehrambeni oblik lijeka. Dodatna važna prednost bit će dodavanje Novasvitu minerala i vitamina neophodnih za oslabljenog pacijenta.

Zaštitni znak Sladys nudi podjednako širok izbor proizvoda, a izrađeni su na bazi ciklamata, fruktoze, sorbitola. Čak i pri dugotrajnoj upotrebi, dodatak nije u stanju promijeniti količinu šećera u krvi. Još jedna važna prednost - Sladis se proizvodi u Rusiji, što doprinosi prihvatljivim troškovima.

Proizvođač, pod markom Fitparad, ima seriju dodataka prehrani, prehrambenih proizvoda za pacijente sa dijabetesom.

Zaslađivači se razlikuju po sastavu, tako da Fitparad br. 1 sadrži tvari:

  1. sukraloza,
  2. steviozid
  3. Ekstrakt jeruzalemskog artičoka,
  4. eritritis.

Milford, Stevia

Milford je još jedan zaslađivač koji se preporučuje kod dijabetes melitusa prve i druge vrste, proizvod se izrađuje u tekućem obliku i može se koristiti kao dodatak pićima i desertima.

Unatoč prisutnosti saharina, fruktoze, sorbitolne kiseline i ciklamata u proizvodu, Milforda karakterizira minimalan udio kalorija - samo 1 kilokalorija na sto grama. Pacijenti s prekomjernom težinom mogu si priuštiti ovu posebnu vrstu zamjene šećera, kao što pokazuju pregledi pacijenata, oni često stječu Milford.

Ekstrakt stevije na Ducan dijeti za dijabetes tipa 2 najsigurnija je i najprirodnija vrsta suplemenata, spravlja se od istoimene biljke, ponekad se stevija naziva i medenom travom. Prirodno, zaslađivač ima specifičan ukus, proizvođači ga pokušavaju prilagoditi zbog uključivanja eritritola i sukraloze.

U ljekarni možete pronaći zaslađivače sa svim vrstama aditiva i u različitim oblicima:

Prah je dobro pogodan za deserte, pića i peciva.

Stevia u tabletama je najpopularnije rješenje za dijabetičare, u sastavu proizvoda su bili cikorija, ekstrakt korijena sladića, askorbinska kiselina, što povećava korisnost dodatka. Istovremeno, postoji značajan nedostatak - karakterističan okus radiča, gotov proizvod ispada pomalo gorak.

Nema kontraindikacija upotrebi stevije, ali je potrebno konzumirati umjereno, kao i njeni analozi.

Kao što vidite, svaki dijabetičar može za sebe odabrati dodatak prehrani koji mu najviše odgovara. Zašto birati sukrazit, saharin ili izomalt, koji su u prošlosti štetni i popularni, ako se dijabetičar brine o svom zdravlju, trebao bi nabaviti više prirodnih dodataka.

Ostale preporuke

Da biste postigli maksimalnu korist, zaslađivač je dao očekivani rezultat, potrebno je koristiti ga prema određenim pravilima. Uvijek je potrebno promatrati omjer tekućine, doziranje, oni počinju uzimati tvar s malom količinom nego što je potrebno.

Važno je i naučiti kako kombinirati nadomjestak šećera s drugim sastojcima pića i jela gdje se dodaje. Jedna tableta zaslađivača sadrži otprilike žličicu šećera prema ukusu, a više od tri tablete ne može se uzimati tokom dana.

Dobro je kupiti opcije u praktičnom pakovanju, to će vam omogućiti da proizvod ponesete sa sobom na posao, na posao, za opuštanje. Ne smijemo zaboraviti na moguće predoziranje, kršenje pravila prijema negativno će se odraziti na zdravlje i metaboličke procese.

Pogledajte video: Red Tea Detox (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar