Hitna pomoć u slučaju kome za dijabetes

Dijabetička koma je akutna komplikacija dijabetesa, praćena velikom glikemijom, koja se javlja na pozadini apsolutnog ili relativnog nedostatka inzulina i zahtijeva hitnu pomoć. Stanje se smatra kritičnim, može se brzo razvijati (za nekoliko sati) ili dugo vremena (do nekoliko godina).

Dijabetičari moraju znati! Šećer je normalan za sve. Dovoljno je uzimati dvije kapsule svaki dan prije jela ... Više detalja >>

Hitna pomoć kod dijabetičke kome sastoji se od dve faze:

  • pred-medicinski - ispada da su rođaci pacijenta ili jednostavno oni koji su u blizini,
  • lijekovi - kvalifikovana medicinska intervencija predstavnika tima hitne pomoći i zaposlenih u medicinskim ustanovama.

Ketoacidotsko stanje karakterizira formiranje aceton (ketonskih) tijela s njihovim značajnim brojem u krvi i urinu. Komplikacija nastaje kod vrste „slatke bolesti“ zavisne od insulina.

Patogeneza hiperosmolarne kome povezana je s kritičnom dehidracijom i visokim nivoom osmolarnosti krvi. Razvija se kod pacijenata sa osnovnom bolešću nezavisnom od insulina.

Razlike u simptomima

Kliničke manifestacije dve vrste dijabetičke kome su slične:

  • patološka žeđ
  • suha usta
  • poliurija
  • konvulzivni napadi
  • mučnina i povraćanje
  • bol u trbuhu.

Važna stvar u razlikovanju stanja jedno od drugog je prisutnost mirisa acetona u izdisanom vazduhu tokom ketoacidoze i njegovo odsustvo u hiperosmolarnoj komi. Ovaj specifični simptom pokazatelj je prisutnosti velikog broja ketonskih tijela.

Pred-medicinski stadij

Prva pomoć za bilo koju vrstu dijabetičke kome treba započeti nizom događaja do dolaska kvalificiranih stručnjaka.

  1. Pacijenta treba postaviti na vodoravnu površinu bez elevacija.
  2. Da otkopčate odjeću ili da uklonite one dijelove gornje garderobe koji stvaraju prepreke za pomoć.
  3. Sa kratkoćom daha i teškim dubokim disanjem otvorite prozor tako da postoji pristup svježem zraku.
  4. Konstantno praćenje vitalnih znakova prije dolaska vozila hitne pomoći (puls, disanje, reakcija na nadražujuće tvari). Ako je moguće, zabilježite podatke kako biste ih proslijedili kvalificiranim stručnjacima.
  5. Ako dođe do zastoja disanja ili palpitacija, odmah započnite kardiopulmonalnu reanimaciju. Nakon što je pacijent vratio svijest, ne ostavljajte ga samog.
  6. Utvrditi stanje svijesti pacijenta. Pitajte njegovo ime, starost, gdje je, ko je pored njega.
  7. Kad osoba povraća, nemoguće ju je podići, glava mora biti okrenuta na boku kako povraćanje ne bi aspiriralo.
  8. U slučaju konvulzivnog napada, pacijentovo tijelo je okrenuto na boku, između zuba se stavlja čvrsti predmet (zabranjeno je koristiti metalni).
  9. Po želji, osobu trebate ugrijati jastučićima za grijanje, piti.
  10. Ako je pacijent na inzulinskoj terapiji i ima jasan um, pomozite mu da napravi injekciju.

Ketoacidotska koma

Algoritam intervencije u medicinskoj fazi ovisi o razvoju kome u dijabetes melitusu. Hitna pomoć na licu mesta sastoji se u postavljanju nazogastrične cevi kako bi se aspirirao želudac. Po potrebi se provodi intubacija i oksigenacija tijela (terapija kisikom).

Terapija inzulinom

Osnova kvalificirane medicinske skrbi je provođenje intenzivne terapije inzulinom. Primjenjuje se samo hormon kratkog djelovanja, koji se daje u malim dozama. Prvo unesite do 20 IU lijeka u mišić ili intravenozno, zatim svakih sat vremena po 6-8 IU s otopinama tijekom infuzije.

Ako se glikemija ne smanji u roku od 2 sata, doza inzulina se udvostručuje. Nakon što laboratorijska ispitivanja pokazuju da je razina šećera dostigla 11-14 mmol / l, količina hormona se smanjuje za pola i više se ne primjenjuje na fiziologiju, nego na otopinu glukoze u koncentraciji od 5%. S daljnjim smanjenjem glikemije, doza hormona se smanjuje u skladu s tim.

Kad su pokazatelji dostigli 10 mmol / l, hormonski lijek se počinje davati na tradicionalni način (potkožno) svaka 4 sata. Takva intenzivna terapija traje 5 dana ili dok se stanje pacijenta ne poboljša.

Važno! Za djecu se doza izračunava na sljedeći način: jednom 0,1 UNITS po kilogramu težine, zatim jednaka količina svakog sata u mišićima ili intravenski.

Rehidratacija

Sledeća rješenja se koriste za obnavljanje tekućine u tijelu, koja se daje infuzijom:

  • natrijum hlorid 0,9%,
  • koncentracija glukoze 5%,
  • Ringer Locke.

Ne koriste se reopoliglyukin, Hemodez i slična rješenja, tako da se pokazatelji osmolarnosti krvi ne povećavaju dalje. Prvih 1000 ml tečnosti ubrizgava se u prvi sat nege pacijenta, drugi unutar 2 sata, treći unutar 4 sata. Dok se ne nadoknadi dehidratacija organizma, svaki sljedeći 800-1000 ml tečnosti treba unositi u 6-8 sati.

Ispravljanje acidoze i ravnoteže elektrolita

Vrijednosti krvne kiseline iznad 7,1 vraćaju se primjenom inzulina i procesom rehidratacije. Ako su brojevi niži, 4% natrijum bikarbonat daje se intravenski. S istim rastvorom postavlja se klistir i po potrebi se ispira želudac. Paralelno s tim, potrebno je imenovati kalijev klorid u koncentraciji od 10% (doza se izračunava pojedinačno, ovisno o količini dodate bikarbonate).

Za obnavljanje kalijuma u krvi koristi se kalijum hlorid. Lijek se ukida kada razina tvari dosegne 6 mmol / L.

Daljnja taktika

Sastoji se od sljedećih koraka:

  1. Male doze inzulina dok se ne postignu potrebne razine.
  2. 2,5% natrijum bikarbonatna otopina intravenski za normalizaciju kiselosti u krvi.
  3. Sa niskim brojem krvnog pritiska - Norepinefrin, Dopamin.
  4. Cerebralni edem - diuretici i glukokortikosteroidi.
  5. Antibakterijski lijekovi. Ako je žarište infekcije vizualno nevidljivo, tada se propisuje predstavnik grupe penicilina, ako je infekcija prisutna, metronidazolu se dodaje antibiotik.
  6. Dok pacijent promatra odmor u krevetu - terapija heparinom.
  7. Svaka 4 sata provjerava se prisustvo mokrenja, u odsustvu - kateterizacija mokraćnog mjehura.

Hiperosmolarna koma

Ekipa hitne pomoći uspostavlja nazogastričnu cev i vrši aspiraciju sadržaja želuca. Po potrebi se provodi intubacija, terapija kisikom, reanimacija.

Značajke pružanja medicinske zaštite:

  • Da bi se vratili pokazatelji osmolarnosti u krvi, provodi se masivna infuzijska terapija koja započinje hipotoničnom otopinom natrijum-klorida. U prvih sat vremena ubrizgavaju se 2 litre tečnosti, a još 8-10 litara ubrizgava se u naredna 24 sata.
  • Kada šećer dosegne 11-13 mmol / l, u venu se ubrizgava otopina glukoze kako bi se spriječila hipoglikemija.
  • Inzulin se ubrizgava u mišić ili u venu u količini od 10-12 jedinica (jednom). Nadalje 6-8 PIECES svakih sat vremena.
  • Pokazatelji kalijuma u krvi ispod normalnog ukazuje na potrebu unošenja kalijum hlorida (10 ml u 1 litri natrijum-hlorida).
  • Terapija heparinom dok pacijent ne počne hodati.
  • S razvojem moždanog edema - Lasix, hormoni nadbubrežne žlijezde.

Kako bi podržali rad srca, u kapljicu se dodaju srčani glikozidi (Strofantin, Korglikon). Za poboljšanje metaboličkih i oksidativnih procesa - kokarboksilaza, vitamini C, grupa B, glutaminska kiselina.

Od velike važnosti je i prehrana pacijenata nakon stabilizacije njihovog stanja. Budući da se svijest potpuno obnavlja, savjetuje se konzumiranje brzo probavljivih ugljikohidrata - kašika, meda, marmelade. Važno je piti puno - sokove (od naranče, paradajza, jabuka), toplu alkalnu vodu. Zatim dodajte kašu, mliječne proizvode, povrtni i voćni pire. Tokom nedelje, lipidi i proteini životinjskog porijekla praktično se ne unose u ishranu.

Što je dijabetička koma

Dijabetes melitus je patologija endokrinog sustava, praćena poremećajem unosa glukoze zbog apsolutne ili relativne insuficijencije proizvodnje hormona inzulina. Rezultat takvih poremećaja je razvoj hiperglikemije (povećanje šećera u krvi) ili hipoglikemije (smanjenje šećera u krvi bolesnika).

Ovisno o mehanizmu razvoja u medicinskoj praksi, razlikuju se hiperglikemijska i hipoglikemijska koma.

Hiperglikemijski

Hiperglikemijska koma je komplikacija praćena naglim padom hormona inzulina u krvi istovremeno s povećanjem razine glukoze. Ova vrsta komplikacija može se javiti kod bilo koje vrste dijabetesa, ali dijabetes tipa 2 je izuzetno rijedak. Češće se hiperglikemijska koma dijagnosticira kod pacijenata ovisnih o inzulinu sa bolešću tipa 1.

Postoji nekoliko vrsta hiperglikemijske kome:

  • ketoacidotska - javlja se kod nepravilnog liječenja dijabetes melitusa ili zbog neusklađenosti s preventivnim pravilima za bolest. Mehanizam za razvoj komplikacija je značajan porast glukoze i ketonskih tela u krvi,
  • hiperosmolarna - ovu vrstu kome uzrokuje nagli porast nivoa glukoze u krvi zajedno s hiperosmolarnošću i smanjenjem acetona u krvi,
  • laktacidemija - prati smanjenje količine inzulina u pozadini s povećanjem nivoa mliječne kiseline. Ova vrsta komplikacija najčešće dovodi do smrti.

Simptomi u jednom ili drugom obliku komplikacije su slične prirode. Tu spadaju razvoj patološke žeđi, pojava slabosti, vrtoglavica i učestalo mokrenje. Pacijent doživljava promjene raspoloženja, pospanost se zamjenjuje uzbuđenjem. Neki pacijenti osjećaju mučninu, uznemirene stolice i povraćanje. U teškim slučajevima, zapažaju se konfuzija, nedostatak reakcije na okolne ljude i događaje, smanjenje krvnog pritiska i pulsa.

Hipoglikemijska koma

Hipoglikemijska koma obično se naziva pacijentovo patološko stanje koje se razvija kao rezultat smanjenja glukoze u krvi ili naglog pada njene količine. Bez glukoze normalno funkcioniranje moždanih stanica nije moguće. Zbog toga pri padu dolazi do kvara u tijelu, izazivajući jaku ljudsku slabost, zatim hipoglikemijsku komu. Gubitak svijesti nastaje kada nivo glukoze padne ispod 3 mmol / litra.

Simptomi hipoglikemijske kome uključuju neprirodnu blijedu kožu, vlažnu, hladnu kožu, vrtoglavicu, pospanost, ubrzani rad srca, pacijentovo disanje postaje slabo, krvni pritisak pada, zjenice prestaju reagirati na svjetlost.

Prva pomoć za hiperglikemijsku komu

Ako postoje znakovi povećanja glukoze u krvi, odmah morate potražiti ljekarsku pomoć ili pozvati tim ljekara kod kuće. Ovo se stanje smatra posebno opasnim za djecu, žene u položaju i starije osobe. Da bi se spriječile ozbiljne posljedice, postupci rođaka trebaju biti sljedeći:

  1. Dajte bolesniku šećer.
  2. Davati osobi vodu.
  3. Ako nema disanja, puls se ne čuje, potrebno je napraviti indirektnu masažu srca. U mnogim slučajevima to pomaže spasiti život pacijenta.
  4. Ako je osoba bez svijesti, ali disanje se nastavlja, potrebno ga je okrenuti na lijevu stranu, pripazite da se u slučaju povraćanja ne uguši.
  5. Potrebno je pustiti svjež zrak u sobu, nemoguće je omogućiti gužve u blizini pacijenta.

Nakon što stigne hitna pomoć, liječnike je potrebno obavijestiti o vremenu početka napada, karakteristikama pacijentovog ponašanja, njegovim simptomima.

Akcije kod hipoglikemijske kome

Tokom kome u dijabetesu, hitna pomoć bi trebala biti hitna. Osobi treba dati šećer ili čaj s njegovim dodatkom. Osim šećera, možete koristiti med, džem i druge proizvode koji sadrže glukozu.

Ako se stanje pogorša, algoritam pomoći je sljedeći:

  1. Uskoro pozovite pomoć.
  2. Položite pacijenta na levu stranu. Česti simptom kome je povraćanje. Važno je osigurati da se osoba u slučaju ne pojavi.
  3. Ako postoje informacije o tome koju dozu glukagona pacijent obično daje, hitno je to učiniti. Često pacijenti sa šećernom bolešću nose ampulu s ovim lijekom.
  4. Prije dolaska hitne pomoći, potrebno je pratiti disanje osobe. Ako je odsutan, a otkucaji srca prestaju, treba raditi umjetno disanje i indirektnu masažu srca.

Važno! Ako je osoba svjesna, uzeli ste injekciju glukagona, pacijentovo se stanje popravilo, i dalje morate zvati hitnu pomoć. Liječnici bi trebali preuzeti kontrolu nad pacijentom.

Pomoć kod hiperosmolarne kome

Hiperosmolarna koma nastaje kada se ugljikohidrati pretjerano konzumiraju zbog ozljeda i bolesti gastrointestinalnog trakta kod šećerne bolesti. U tom slučaju pacijent doživljava žeđ, slabost, umor. U težim slučajevima opažaju se konfuzija, usporavanje govora, razvoj napadaja.

Prva pomoć takvim pacijentima je sljedeća:

  • Pozovite hitnu pomoć.
  • Okrenite pacijenta na lijevu stranu.
  • Sprečite gušenje jezika.
  • Izmjerite pritisak. Ako je visok, dajte pacijentu hipotenzivno sredstvo.
  • Unesite 40% otopinu glukoze (30–40 ml).

Takve akcije pomoći će podržati vitalne procese pacijenta prije dolaska hitne pomoći.

Što učiniti s ketoacidotskom komom

Glavne akcije za ovu vrstu komplikacija trebaju biti usmjerene na održavanje vitalnih funkcija osobe (disanje, otkucaji srca) prije dolaska liječnika. Nakon poziva hitne pomoći trebalo bi da utvrdite je li osoba svjesna. Ako pacijentova reakcija na vanjske podražaje izostane, postoji prijetnja za njegov život. U nedostatku disanja, potrebno je izvoditi umjetno disanje. Svako ko ga izvodi treba pratiti stanje respiratornog trakta. Sluz, povraćanje, krv ne bi trebali biti prisutni u usnoj šupljini. Ako dođe do zastoja srca, izvršite njegovu indirektnu masažu.

Ako vrsta kome nije definirana

Prvo pravilo hitne pomoći kod znakova dijabetičke kome je poziv hitne pomoći. Često su sami pacijenti i njihova rodbina informirani o tome što učiniti u takvim situacijama. Ako je osoba svjesna, mora obavijestiti rodbinu o mogućnostima pomoći. Ako ima inzulina, morate mu pomoći da ga uvedete pacijentu.

U slučaju gubitka svijesti, potrebno je osigurati slobodan prolaz pacijentovih disajnih puteva. Za ovu osobu stavi na njihovu stranu, ako je potrebno, ukloni sluz i povraća. To će pomoći u izbjegavanju zadržavanja jezika i zastoja disanja.

Medicinska pomoć pacijentu

Kad pacijent uđe u bolnicu, algoritam postupaka medicinskih radnika je sljedeći:

  1. Postepeno smanjenje šećera u krvi davanjem malih doza inzulina.
  2. Unosite natrijum hlorid, Acesol, Ringer i druge lekove. To pomaže u sprečavanju dehidracije, smanjenju količine krvi u tijelu.
  3. Praćenje nivoa kalijuma u krvi. Kada je niži od 4 mmol / l, kalijum se daje intravenski. Istovremeno se povećava doza inzulina.
  4. Da bi se normalizirali metabolički procesi, provodi se vitaminska terapija.

Ako je ozbiljno stanje pacijenta uzrokovano bakterijskom infekcijom, provodi se antibiotska terapija. Pored toga, antibiotici se propisuju u profilaktičke svrhe kako bi se spriječilo pripajanje infekcije, jer tokom bolesti oslabljen imunitet osobe.

Za otklanjanje simptoma koriste se sledeće grupe lekova:

  • vazodilatator,
  • nootropni lijekovi
  • hepatotropni lekovi
  • antihipertenzivne lijekove.

Briga o pacijentima nužno uključuje praćenje fizioloških funkcija tijela. Zbog toga se periodično mere krvni pritisak, puls, centralni venski pritisak, telesna temperatura, pacijentovo disanje, aktivnost gastrointestinalnog trakta i količina izlučenog urina. Zahvaljujući tome, moguće je saznati uzrok dekompenzacije šećerne bolesti, odabrati potreban tretman.

Značajke liječenja različitih vrsta kome

Glavni princip terapije hipersmolarne kome je obavezno unošenje natrijum-hlorida (0,45%) i glukoze (2,5%) na pozadini istodobne kontrole glikemije.

Važno! Kategorično je kontraindicirano davati pacijentu 4% otopinu natrijum bikarbonata jer njegova osmolalnost značajno prelazi nivo osmolarnosti ljudske krvne plazme.

Hiperlaktacidemijska dijabetička koma često se razvija kod ljudi koji imaju dijabetes zbog hipoksije. Uz razvoj komplikacija važno je uspostaviti respiratornu funkciju pacijenta.

Hipoglikemijska koma, za razliku od drugih, brzo se razvija. Uzroci napada često postaju prekomjerna doza inzulina ili neusvajanje odgovarajuće prehrane za bolest. Liječenje ove vrste dijabetičke kome je normalizacija šećera u krvi. Da biste to učinili, koristeći kapaljku ili intravenozno ubrizgali 20-40 ml 40% rastvora glukoze. U težim slučajevima koriste se glukokortikoidi, glukagon i drugi lijekovi.

Dijabetička koma je izuzetno opasno stanje koje se javlja pod utjecajem različitih unutarnjih i vanjskih iritantnih faktora kod pacijenata sa šećernom bolešću. Pozitivna prognoza za pacijenta moguća je samo u slučaju kompetentne hitne njege pacijenta, uz pravovremeno liječenje u bolnicu. Nepažnji prema zdravlju često rezultira teškim komplikacijama i smrću pacijenta.

Dijabetička koma: hitna pomoć i dijabetes

Dijabetes melitus jedna je od najčešćih organskih bolesti povezanih sa endokrinim sistemom. Bolest karakteriše relativna ili potpuna insuficijencija inzulina u krvi. Tijekom posljednjih desetljeća provedeno je bezbroj studija, ali patologija je ostala neizlječiva, a osim toga, brojne njezine komplikacije mogu uzrokovati smrt.

Vremenom se pacijentovo tijelo navikne na mala kolebanja nivoa glukoze u krvi bez reagiranja na njih, međutim, brz pad ili povećanje stope izaziva pojavu stanja koja zahtijevaju intenzivnu medicinsku terapiju.

Video (kliknite za reprodukciju).

Akutne komplikacije dijabetesa u prvom redu uključuju komu, koji su više tipova:

Ketoacidotska koma kod dijabetesa melitusa smatra se posljedicom relativnog ili potpunog nedostatka inzulina, kao i u slučaju neuspjeha u procesu iskorištavanja otpadne glukoze u tkivima. Komplikacija se obično odnosi na pacijente koji pate od teškog dijabetesa.

Stanje ove vrste manifestira se iznenada, ali često mu prethodi nekoliko stresnih momenata, među kojima mogu biti pogrešno izračunata doza inzulina, nepravilno izvedena intramuskularna injekcija, prekomjerna doza alkohola, grubo kršenje prehrane, kao i posebno stanje organizma, primjerice trudnoća, infekcije i slično.

Laktacidemijska koma je mnogo ređe, ali se smatra najozbiljnijim stanjem uzrokovanim dijabetesom. Pojava komplikacije smatra se posljedicom biohemijskog procesa zvanog anaerobna glikoliza, što je način stvaranja energije kada mliječna kiselina postane rezidualni proizvod.

Vrsta koma često se razvija kao rezultat šokovnog stanja, sepse, zatajenja bubrega, gubitka krvi, intoksikacije i tako dalje. Dodatno uvođenje fruktoze, sorbitola i drugih šećera također se smatra provocirajućim faktorom.

Hiperosmolarna koma najčešće se razvija kod pacijenata koji pate od umjerene ili blage težine bolesti. Glavni dio rizične zone ispunjavaju starije osobe čiji su pokreti ograničeni.

Uzrok može biti i pojava patoloških procesa kao što su hipotermija, opekotine, bolesti pluća, bubrega, pankreasa i tako dalje. Takva koma se razvija dugo vremena. Prvi znakovi uključuju žeđ, grčeve, zamagljenu svijest i tako dalje.

Hipoglikemijska koma nastaje zbog znatno smanjenog nivoa glukoze. Često je uzrok predoziranje bilo kojeg lijeka koji smanjuje udio šećera, kao i fizička aktivnost izazivajući intenzivnu konzumaciju glukoze

Koma se osjeća uvijek iznenada. Pacijent prije njegove pojave osjeća drhtanje, anksioznost, bljesak se pojavljuje u očima, usne i jezik zateturaju, želi naglo jesti. Ako se mjere ne poduzmu na vrijeme, pojavljuju se konvulzije, usporavanje disanja, pojačano uzbuđenje i brzi nestanak svih refleksa.

U većini slučajeva od početka nastanka prvih simptoma do pojave nesvjestice prođe najmanje malo vremena. Dakle, prva pomoć za dijabetičku komu i dalje se može pružiti, ali morate znati glavne znakove koji prate nastanak kliničkog stanja.

Temeljnim pregledom dijabetičara prije kome možete uočiti takve temeljne znakove:

  • Koža mu je isušena.
  • Puls vremenom postaje slabiji.
  • Miris iz usta podseća na miris acetona ili kiselih jabuka.
  • Koža postaje primjetno toplija.
  • Oči su meke.
  • Krvni pritisak se smanjuje.

Ako opišete što pacijent doživi prije početka kome, vrijedi primijetiti da su to izražena suha usta, jaka, nekontrolirana žeđ, svrbež kože i poliurija, koja s vremenom postaje anurija.

Dijabetičar počinje doživljavati simptome opće intoksikacije, uključujući sve veću opću slabost, glavobolju, pretjerani umor i mučninu.

Ako postoji nadolazeća dijabetička koma, hitnu pomoć čiji se algoritam sastoji od nekoliko radnji potrebno je pružiti u trenutku kad su otkriveni prvi simptomi. Ako se blagovremeno ne poduzmu mjere, dispeptički sindromi značajno se pogoršavaju.

Pacijent započinje opetovano povraćanje, koje se ne završava s olakšanjem.

Preostalim simptomima pridružuje se bol u trbuhu, zatvor ili proliv. Tada se stupor i stupor brzo zamijene komom.

Prva pomoć za dijabetičke kome: Algoritam djelovanja

Dijabetička koma je najopasnija komplikacija patologije. Ovo se stanje može razviti gotovo odmah i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Međutim, bez pravovremene i ispravne prve pomoći, život pacijenta biti u ozbiljnoj opasnosti. A kako postoji nekoliko vrsta dijabetičke kome, važno je znati razlikovati ih i znati djelovati u kritičnoj situaciji.

Dijabetička koma se uvijek razvija zbog oslabljene proizvodnje inzulina u tijelu. U ovom slučaju dijabetes može biti uzrokovan i njegovim nedostatkom, kao i viškom. Kao rezultat neuspjeha u proizvodnji hormona pankreasa, tijelo brže koristi svoje masne kiseline. Svi ovi faktori dovode do pojave podoksidiranih proizvoda i uklanjanja minerala iz krvi.

Nedostatak hranjivih sastojaka gura tijelo gladuje od nedostatka ugljikohidrata do aktivnog sagorijevanja rezervnih masnih rezervi. Tijekom tog procesa, pored energije, pojavljuje se i velika količina nusproizvoda, ketonskih tijela. Istovremeno se razvija povećana kiselost krvi i želučanog soka. Nakon toga, svi metabolički procesi u tijelu su poremećeni. To dovodi do inhibicije nervnog sistema i moždane kore.

Oštra promjena u sistemu rada tijela dovodi do pojave kome. Patologija zahtijeva hitnu obnovu razine inzulina i glukoze, kao i prirodnih metaboličkih procesa. Ako to ne učinite u najkraćem mogućem roku, pacijent će započeti nepovratne destruktivne procese nervnog sistema.

Iz razloga pojave i mehanizama razvoja razlikuju se 4 vrste dijabetičke kome:

  • Ketoacidotic
  • Hipersmolarno
  • Mlečna acidemija
  • Hipoglikemija.

Ove se vrste patologija ne samo razlikuju po simptomima, već također zahtijevaju drugačiji pristup u pružanju prve pomoći i liječenja.

Za to je stanje karakteristično početak intenzivne pretvorbe masnih kiselina, tijekom kojeg se pojavljuje veliki broj ketona. Upravo povećana koncentracija ketona pridonosi nastanku ketoacidotske kome. Patologija se može razviti kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1.

Takođe, pojava patologije može izazvati takve faktore:

  • Nedovoljna doza inzulina
  • Prelazak na drugi inzulinski pripravak koji nije testiran na individualnu toleranciju,
  • Kasna dijagnoza dijabetesa,
  • Purulentne infekcije
  • Nepravilna injekcija hormona
  • Privremeni ili potpuni prekid terapije inzulinom,
  • Upotreba injekcija kojima je istekao rok trajanja,

Neadekvatna doza inzulina može pokrenuti ketoacidotsku komu

Ketoacidotska koma može izazvati porast potrebe za inzulinom u tijelu. Razlozi za to mogu biti drastične i dramatične promjene u fizičkom ili emocionalnom stanju pacijenta. Takva stanja uključuju ozljede, razdoblja stresa, zarazne bolesti, fizički stres i trudnoću.

Simptomi patologije ovise o težini dijabetičke ketoacidoze:

  1. Faza je umjerena. Prate je opća slabost i umor, loš apetit, bol u trbuhu neizvjesne lokacije, jaka žeđ i suha usta. Istovremeno pacijent može primijetiti učestalo mokrenje i pojavu mirisa acetona iz usta.
  2. Dekompenzirano stadij, ili precoma stanje. Pacijent je svjestan, ali često se mogu primijetiti polusveđa stanja. Nema apetita, koža i jezik postaju suhi i puknuti. Dijabetičar osjeća nezasitnu žeđ, pati od mučnine i povraćanja. Jezik poprima grimiznu nijansu s prljavo sivim premazom.
  3. Koma Pacijentovo disanje je duboko, praćeno bukom i jakim mirisom acetona koji izlazi iz usta. Palpitacije su se ubrzavale s niskim krvnim pritiskom. Pacijent ne odgovara na pitanja, moguć je razvoj stanja urušavanja. Mokrenje pacijenta izostaje, a tjelesna temperatura niže, čak i u prisutnosti zaraznih procesa.

U nedostatku zaraznih bolesti, srčanih bolesti i različitih intoksikacija, koma se može razvijati polako, tokom nekoliko dana, pa čak i sedmica. Prisutnost negativnih faktora ubrzava nastanak kome, koji se može javiti u roku od nekoliko sati.

Glavni razlog za nastanak kome je intenzivna dehidracija tijela. Situaciju mogu pogoršati značajni gubici krvi, povraćanje, proliv, bubrežno-jetrena insuficijencija, opekotine, kao i produljena upotreba tiazidnih diuretika. U ovoj vrsti kome nivo glukoze u krvi može dostići 30 mmol / L, a u mokraći i krvi nema ketona.

Duž ovog lanca razvija se koma:

  1. Pojava nepremostive pospanosti.
  2. Faza ukočenosti ili bolno stanje.
  3. Napad koma.

Pored ovih znakova, uočavaju se i sljedeći simptomi patologije:

  • Povećana suvoća kože,
  • Često plitko disanje
  • Zaustavljanje proizvodnje urina u tijelu. Potpuni prekid mokrenja
  • Hipertoničnost mišićnog tkiva,
  • Nistagmus oba oka ili nenamerno drhtanje zjenica,
  • Nagli pad količine krvi koja cirkuliše tijelom,
  • Tromboza
  • Tromboembolija,
  • Infarkt miokarda
  • Smrt tkiva pankreasa
  • Cerebralni edem.

Koma ovog tipa razvija se na pozadini šećerne bolesti tipa 2 koja nije ovisna o insulinu. Patologija se najčešće razvija kod pacijenata starijih od 50 godina s znakovima gojaznosti.

Koma nastaje kao rezultat kršenja ravnoteže laktata-piruvata u tijelu. Anaerobna glikoliza, koja je aktivni kvar glukoze tokom kojeg tjelesna tkiva ne koriste kisik, dovodi do patologije.

Simptomi patologije uključuju:

  • Gubitak apetita
  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Slabost i bolovi u mišićima, kao nakon intenzivnog fizičkog napora,
  • Apatija
  • Nesanica ili povećana pospanost,
  • Nastanak stanja psihomotorne agitacije,
  • Pojava delirija,
  • Intenzivno oticanje jugularnih vena tokom inspiracije, simptom Kussmaula,
  • Tahikardija
  • Hipotenzija.

Gubitak apetita jedan je od simptoma laktikacidemične kome.

Fenomen je izuzetno rijedak. Dijagnosticiranje stanja obavlja se laboratorijski, određivanjem nivoa piruvata i laktata. Sa mliječnokiselinskom komom ovi pokazatelji prelaze normu.

Javlja se kada se ne poštuju pravila davanja inzulina pacijentu s dijabetesom i principi njegove doziranja. Nepoštivanje prehrane, pojačana fizička aktivnost, fizičke i psihičke ozljede također mogu dovesti do kome. Stanje je popraćeno oštrim padom šećera u krvi na razinu od 2,5 mmol / L ili manje.

Simptomi patologije ovise o stadiju kome:

  1. Laka pozornica. Prati ga opća slabost, nervoza, pojačano znojenje i drhtanje ekstremiteta.
  2. Stanje pretkomatoze. Karakterizira ga prijelaz drhtavih udova u konvulzije. U isto vrijeme pacijent ima obilno znojenje, jaka nervna uzbuđenja i bezosjećajan osjećaj gladi.
  3. Stanje kome. Pacijent je preplavljen besom, postaje nekontrolirano agresivan. Primjećuju se intenzivni grčevi koji sprječavaju produženje udova. Nakon toga dijabetičar naglo gubi orijentaciju u prostoru, gubi svijest i pada u komu.

Češće nego ne, pacijenti s dijabetesom tipa 1 pate od takvih napada.

Ako dođe do dijabetičke kome, prva pomoć treba da se sastoji od sledećih mera:

U slučaju kada je pacijent pri svijesti i treba mu injekcija inzulina, trebate mu pomoći da injekciju dobije što je više moguće.

Pravilno izvedena prva pomoć za dijabetičku komu u mnogim aspektima daje povoljan ishod za naknadnu terapiju.

Hitnu njegu dijabetičke kome treba obaviti što je prije moguće. Treba shvatiti da su aktivnosti medicinske skrbi nešto drugačije jedna od druge, ovisno o vrsti kome. Međutim, ako je nemoguće odrediti vrstu dijabetičke kome, hitnu medicinsku njegu bolesnika s dijabetesom treba provesti u skladu s ovim algoritmom:

  1. Pozovite hitnu pomoć.
  2. Pijte mineralnu vodu s alkalnim sastavom.Ako nema mineralne, prikladna je i obična voda, u koju morate dodati kašičicu sode za piće ili Regidron. U slučaju da je pacijent u nesvijesti, kapaljkom se ubrizgava otopina 0,9% natrijum-hlorida. Za pacijente u prekomičnom stanju, normalizacija vode-alkalne ravnoteže provodi se pomoću klistira sa sodom.
  3. Intramuskularno ubrizgavaju inzulin pacijentu. Doziranje hormona za odraslu osobu iznosi 6-12 jedinica. U slučaju dijabetičke kome kod djece, uz prvu pomoć, količina inzulina izračunava se formulom 0,1ED hormona po kilogramu djetetove težine. U nedostatku svijesti, takve se injekcije ponavljaju na svakih sat vremena dok se nivo šećera u krvi ne normalizira.

Hitna pomoć za dijabetičku komu uključuje poziv hitne pomoći

U slijedećem danu nakon napada prave se injekcije s povećanjem za 4-12 jedinica doze inzulina. Istovremeno se preporučuje ubrizgavanje hormona u 2-3 doze.

Pomoć kod ketoacidozne kome se sastoji u sledećim aktivnostima:

  • Pomoću nazogastrične cevi izvedena je aspiracija želuca,
  • 20 jedinica hormona kratkog djelovanja ubrizgava se u mišić bilo intravenski
  • Nakon svakog sata, pacijentu se ubrizgava kapaljka sa fiziološkom otopinom 6-8 IU inzulina. Postupak se ponavlja dok se ne obnove normalne razine šećera.

Pomažući u pojavi hipermolarne dijabetičke kome u prva 24 sata uz pomoć kapalice pacijentu se ubrizgava 8-10 litara fiziološke otopine. U ovom slučaju prva pomoć je sljedeća,

  • Položite pacijenta na ravnu površinu,
  • Unesite uređaj za normalizaciju disanja,
  • Da biste sprečili povlačenje jezika stavljanjem čvrstog nemetalnog predmeta između čeljusti pacijenta,
  • Intravenski se daje 10-20 ml glukoze čija je koncentracija 40%.

Čak i uz uspješno ublažavanje simptoma, djetetu je potrebna konsultacija

Liječenje dijabetičke kome hipoglikemijskog tipa uključuje takve mjere:

  • Pojedinačna intravenska glukoza u količini od 40-80 grama,
  • Pacijent popije topli čaj sa šećerom u 3 kašike žlice.
  • Sa blagim stadijom patologije dovoljno je pacijentu dati 2-3 komada šećera ili 1 žličicu. dušo.

Važno je da pacijent u budućnosti redovno nosi sa sobom nešto slatko.

Postupak kome je sljedeći:

  • Uz pomoć kapalica, normalizira se acidobazna i vodeno-solna ravnoteža,
  • Da bi se obnovile rezerve energije, pacijentu se intravenski daje 5% otopina glukoze u količini od 400-500 ml.

Kod laktatacidemijske kome pacijentu se mora davati rastvor glukoze

Također, nakon poboljšanja dobrobiti pacijenta, pruža mu se simptomatska terapija.

Nagla i nagla promjena koncentracije glukoze u tijelu prema gore ili dolje uvijek dovodi do razvoja različitih komplikacija. Ozbiljnost patologija koje proizlaze iz dijabetičke kome ovisi o ispravnosti i pravovremenosti pružene prededicinske i hitne medicinske pomoći.

Zbog pretjerano aktivnog rada bubrega i oslobađanja velike količine urina, tijelo doživljava dehidraciju. Iz tog razloga dolazi do smanjenja količine cirkulirajuće krvi i pada krvnog pritiska. Kao rezultat toga, tkivima nedostaju kisik i hranjive tvari. Mozak i živčani sistem najviše pate od toga.

Razbijanje rezervi masti i ugljikohidrata dovodi do intenzivnog oslobađanja ketonskih tijela i mliječne kiseline. Taj fenomen u kratkom vremenu nanosi ozbiljan udarac bubrezima.

Algoritam za hitnu pomoć i djelovanje dijabetesa

Pomoć kod dijabetesa posebno je važna u kritičnom stanju.

Morate biti u stanju prepoznati simptome patologije i na vrijeme dovršiti potrebne radnje prije dolaska hitne pomoći.

Postoji niz pravila kojih se osobe s dijabetesom moraju pridržavati.

Tu spadaju:

  • Redovno izmerite nivo šećera u krvi, sprečite da se on menja gore ili dole. U bilo koje doba dana, glukometri bi trebali biti pri ruci.
  • Potrebno je i nadzirati nivo kolesterola: tijekom dijabetesa protok krvi u žilama i kapilarama se mijenja. S visokim šećerom moguće je povećanje kolesterola, žile počinju trombolizirati, razbijati se. To doprinosi propadanju ili prestanku cirkulacije krvi, dolazi do srčanog udara ili šloga.
  • Jednom svakih 5 mjeseci analizira se glikozilirani hemoglobin. Rezultat će pokazati stepen kompenzacije dijabetesa za navedeni period.
  • Kod dijabetes melitusa pacijent mora znati algoritam djelovanja za pružanje hitne pomoći sebi i drugima.

Sve ove mjere sprovode se za sprečavanje komplikacija bolesti.

Pisma naših čitalaca

Moja baka duže vrijeme je bolesna od dijabetesa (tip 2), ali nedavno su komplikacije prešle na njene noge i unutrašnje organe.

Slučajno sam na internetu pronašao članak koji mi je bukvalno spasio život. Bilo mi je teško vidjeti muku, a gadni miris u sobi izluđivao me je.

Kroz tretman, baka joj je čak promijenila raspoloženje. Rekla je da joj noge više ne bole, a čirevi ne napreduju; sljedeći tjedan idemo u liječničku ordinaciju. Širite vezu na članak

Za dijabetes tipa 1, prva pomoć znači snižavanje nivoa šećera. Za to se daje mala doza (1-2 jedinice) hormona.

Nakon nekog vremena indikatori se ponovo mere. Ako se rezultati nisu poboljšali, daje se druga doza inzulina. Ova pomoć kod dijabetesa pomaže u uklanjanju komplikacija i pojave hipoglikemije.

Ako pacijent s dijabetesom tipa 2 ima nagli porast šećera, tada treba uzimati lijekove za snižavanje šećera koje propisuje lekar. Ako se nakon sat vremena indikatori malo promijene, preporučuje se ponovno piti tabletu. Ako se pacijent nalazi u kritičnom stanju, preporučuje se poziv hitne pomoći.

U nekim slučajevima dolazi do jakog povraćanja, što uzrokuje dehidraciju. Prva pomoć za dijabetes tipa 1 i 2 u ovom slučaju je osiguranje učestalog i obilnog pijenja. Možete piti ne samo čistu vodu, već i čaj.

Preporučuje se obnavljanje potrebnih soli u organizmu rehidronom ili natrijum hloridom. Pripreme se kupuju u ljekarni, a rješenje pripremaju prema uputama.

Kako održati šećer normalnim u 2019. godini

Kod dijabetesa tipa 1 i 2, rane na koži ne zarastaju dobro. Ako postoji, hitna pomoć uključuje sledeće:

  • dezinficirati ranu
  • nanesite zavoj od gaze (menja se tri puta dnevno).

Zavoj ne smije biti previše tijesan, jer će u protivnom protok krvi biti poremećen.

Ako se rana pogorša, pojavi se gnojni iscjedak, moraju se koristiti posebne masti. Oni ublažavaju bol i otekline, uklanjaju tečnost.

Pomoć kod dijabetesa uključuje i kontrolu acetona u urinu. Ispituje se pomoću test traka. Mora se ukloniti iz tijela, prekomjerna koncentracija dovodi do dijabetičke katocitoze, a zatim fatalne. Da biste smanjili nivo acetona, jedite 2 žličice. medom i isperemo tečnošću.

Hiperglikemija je bolest kod koje šećer značajno raste (dok hipoglikemija znači smanjenje šećera). Ovo se stanje može pojaviti zbog kršenja pravila liječenja ili nepoštivanja posebne prehrane.

Aktivno djelovanje kod dijabetesa počinje pojavom karakterističnih simptoma:

  • osjećaj žeđi
  • učestalo mokrenje
  • stalna glad
  • razdražljivost
  • nemoć
  • mučnina
  • promjene u vizualnoj percepciji.

Prva pomoć za hiperglikemiju sastoji se u snižavanju koncentracije šećera: daje se injekcija inzulina (ne više od 2 jedinice). Nakon 2 sata, vrši se drugo mjerenje. Ako je potrebno, daju se dodatne 2 jedinice.

Pomoć kod dijabetesa nastavlja se sve dok se koncentracija šećera ne stabilizira. Ako se ne pruži odgovarajuća nega, pacijent pada u dijabetičku komu.

Neradikalnom hirurškom intervencijom razvija se tirotoksična kriza, koja vodi u smrt.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Prva pomoć za dijabetes počinje nakon pojave simptoma:

  • snažno gakanje,
  • uzrujana stolica
  • dehidracija
  • slabost
  • crvenilo lica
  • učestalo disanje
  • porast pritiska.

Kad se pojave znakovi tireotoksične krize, prva pomoć za dijabetes uključuje sljedeći algoritam djelovanja:

  • uzimati tirostatske lekove,
  • nakon 2-3 sata, daju se lijekovi s jodom i glukozom.

Nakon pojave željenog učinka, otopine Merkazolil i Lugol primjenjuju se 3 puta dnevno.

Uz nedostatak inzulina, može se razviti dijabetička koma. U ovom slučaju ima puno šećera u krvi, a malo inzulina. U tom slučaju metabolički procesi u tijelu su poremećeni, izgubljena je svijest.

Hitna pomoć u ovom stanju sastoji se od sledećeg algoritma delovanja:

  1. daje se insulin
  2. zove se hitna pomoć,
  3. pacijent je položen vodoravno, glava okrenuta u stranu,
  4. obezbeđen je slobodan protok kiseonika (uklanjaju se strani predmeti iz usta - proteze itd.).

Prva pomoć za bolest, kada je pacijent u nesvijesti, može se sastojati od indirektne masaže srca (kad ne možete osjetiti puls, osoba ne diše). U slučaju odbijanja pomoći, mozak prvo pogađa brza smrt ćelija.

Uz zatajenje drugih organa dolazi do smrtonosnog ishoda, pa je potrebno što prije nazvati liječnika.

Sa visokim nivoom šećera često nastaju sljedeće komplikacije.

Da bi se smanjila mogućnost bilo kakve komplikacije, oni prate razinu šećera u krvi i krvni tlak, a pušenje također treba prekinuti.

Pacijenti s dijabetesom trebaju slijediti preventivne mjere.

Tu spadaju:

  • Redovno mere šećer. Kao što je spomenuto, brojilo bi uvijek trebalo biti u blizini.
  • Pregledajte cijelo tijelo godišnje.
  • Pridržavajte se preporuka svog ljekara.
  • Slijedite odgovarajuću prehranu. Izuzmite slatku hranu, jedite više povrća, voća, žitarica. Osim toga, porcije trebaju biti male.
  • Pijte više čiste vode za piće. Slatka gazirana pića nisu korisna, samo povećavaju razinu šećera.
  • Kontrolna težina. S pojavom suvišnih kilograma morate se pridržavati prehrane i fizičke aktivnosti.
  • Vježbajte što više. Nije potrebno baviti se velikim sportom. Svakodnevno je dovoljno malo naboja.
  • Izbjegavajte stresne situacije. Pokušajte što manje kontaktirati s neugodnim ljudima, da se postavite za pozitivno.
  • Spavanje i odmor bi trebali biti puni.
  • Odbacite loše navike (alkohol, pušenje, upotreba droga).

I djeca su osjetljiva na bolest. Roditelji su odgovorni za zdravlje bebe, pa bi trebali:

  • pružiti prvu pomoć za dijabetes,
  • biti u mogućnosti samostalno mjeriti šećer, kontrolne pokazatelje,
  • naučite kako izračunati dozu inzulina, što ovisi o dobi i pokazateljima,
  • prebaciti dijete na dijetu,
  • dajte bebu u sportske sekcije,
  • razgovarati o bolesti sa upravom vrtića ili škole,
  • naučiti kako samostalno i bezbolno davati injekcije.

Sa dijabetesom tokom trudnoće, ljekari daju sljedeće preporuke:

  • izmjerite nivo šećera i pritisak tijekom sata
  • slijedite dijetu, jedite u malim obrocima,
  • uzmite folnu kiselinu i kalijum jodid,
  • mnogi su lijekovi kontraindicirani tokom trudnoće, tako da morate razgovarati s liječnikom koji se od njih mogu koristiti za dijabetes,
  • posvetite se oftalmologu u vezi retinopatije.

Te se mjere moraju poštovati tokom života. Zdravlje pacijenta uvelike ovisi o njegovim naporima, dijabetičar bi trebao biti u mogućnosti pružiti prvu pomoć na bilo kojem nivou glukoze (visokoj i niskoj). U slučaju dijabetesa melitusa odmah treba pozvati hitnu pomoć jer malo kašnjenje može koštati života.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Alexander Myasnikov u decembru 2018. godine dao je objašnjenje o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Prva pomoć za dijabetičku komu: Algoritam djelovanja

Jedna od najzloglasnijih savremenih bolesti je dijabetes. Mnogi čak i ne znaju, zbog nedostatka izražavanja simptoma, da imaju dijabetes. Pročitajte: Glavni simptomi dijabetesa - kada treba paziti? Zauzvrat, nedostatak inzulina može dovesti do vrlo ozbiljnih poremećaja i, u nedostatku odgovarajućeg liječenja, može postati opasan po život. Najozbiljnije komplikacije dijabetesa su koma. Koje su vrste dijabetičke kome poznate i kako pružiti prvu pomoć pacijentu u ovom stanju?

Dijabetička koma - glavni uzroci, vrste dijabetičke kome

Među svim komplikacijama dijabetesa, akutno stanje poput dijabetičke kome je u većini slučajeva reverzibilno. Prema popularnom vjerovanju, dijabetička koma je stanje hiperglikemije. Odnosno, oštar višak šećera u krvi. U stvari, dijabetička koma može biti različitih vrsta:

  1. Hipoglikemija
  2. Hiperosmolarna ili hiperglikemijska koma
  3. Ketoacidotic

Uzrok dijabetičke kome može biti oštar porast količine glukoze u krvi, nepravilno liječenje dijabetesa pa čak i predoziranje inzulinom, u kojem razina šećera padne ispod normalne.

Vrste i razlike u simptomima

Iz razloga pojave i mehanizama razvoja razlikuju se 4 vrste dijabetičke kome:

  • Ketoacidotic
  • Hipersmolarno
  • Mlečna acidemija
  • Hipoglikemija.

Ove se vrste patologija ne samo razlikuju po simptomima, već također zahtijevaju drugačiji pristup u pružanju prve pomoći i liječenja.

Mlečna acidemija

Koma nastaje kao rezultat kršenja ravnoteže laktata-piruvata u tijelu. Anaerobna glikoliza, koja je aktivni kvar glukoze tokom kojeg tjelesna tkiva ne koriste kisik, dovodi do patologije.

Simptomi patologije uključuju:

  • Gubitak apetita
  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Slabost i bolovi u mišićima, kao nakon intenzivnog fizičkog napora,
  • Apatija
  • Nesanica ili povećana pospanost,
  • Nastanak stanja psihomotorne agitacije,
  • Pojava delirija,
  • Intenzivno oticanje jugularnih vena tokom inspiracije, simptom Kussmaula,
  • Tahikardija
  • Hipotenzija.
Gubitak apetita jedan je od simptoma laktikacidemične kome.

Fenomen je izuzetno rijedak. Dijagnosticiranje stanja obavlja se laboratorijski, određivanjem nivoa piruvata i laktata. Sa mliječnokiselinskom komom ovi pokazatelji prelaze normu.

Faze prve pomoći

Ako dođe do dijabetičke kome, prva pomoć treba da se sastoji od sledećih mera:

  1. Položite pacijenta na ravnu vodoravnu površinu.
  2. Otkopčajte odjeću i uklonite one predmete koji mogu stisnuti tijelo i mogu ometati pružanje prve pomoći.
  3. Omogućite pacijentu pristup vazduhu. Kada ste u zatvorenom prostoru, otvorite prozore.
  4. Pozovite hitnu pomoć.
  5. Do dolaska medicinskog tima kontrolirajte vitalne znakove, izmjerite puls i disanje. Potrebno je povremeno nadgledati pacijentovu reakciju na podražaje. Ako je moguće, dobivene podatke treba zabilježiti, što pokazuje vrijeme mjerenja.
  6. Kad se otkucaji srca ili disanje zaustave, oživite umjetnim disanjem i indirektnom masažom srca. Nakon što pacijent ustane, ne bi ga trebalo ostaviti na miru.
  7. Definirajte jasnoću svijesti.Postavljajte pitanja o imenu, prezimenu, starosti i trenutnoj lokaciji.
  8. Ako dođe do povraćanja, pacijentovu glavu treba okrenuti u stranu. Ne možete odgajati osobu, jer to može izazvati težnju povraćanja.
  9. Ako pacijent počne grčiti, potrebno ga je okrenuti na bok i umetnuti čvrsti nemetalan predmet u usta između čeljusti.
  10. Ugrijanu osobu zagrijte grijaćim jastukom ili pokrivačem. Pijte sa vodom.
Pomoć kod dijabetičke kome uključuje niz mjera, uključujući odvrtanje odjeće koja može stisnuti tijelo

U slučaju kada je pacijent pri svijesti i treba mu injekcija inzulina, trebate mu pomoći da injekciju dobije što je više moguće.

Pravilno izvedena prva pomoć za dijabetičku komu u mnogim aspektima daje povoljan ishod za naknadnu terapiju.

Sa ketoacidozom

Pomoć kod ketoacidozne kome se sastoji u sledećim aktivnostima:

  • Pomoću nazogastrične cevi izvedena je aspiracija želuca,
  • 20 jedinica hormona kratkog djelovanja ubrizgava se u mišić bilo intravenski
  • Nakon svakog sata, pacijentu se ubrizgava kapaljka sa fiziološkom otopinom 6-8 IU inzulina. Postupak se ponavlja dok se ne obnove normalne razine šećera.

Sa hipersmolarom

Pomažući u pojavi hipermolarne dijabetičke kome u prva 24 sata uz pomoć kapalice pacijentu se ubrizgava 8-10 litara fiziološke otopine. U ovom slučaju prva pomoć je sljedeća,

  • Položite pacijenta na ravnu površinu,
  • Unesite uređaj za normalizaciju disanja,
  • Da biste sprečili povlačenje jezika stavljanjem čvrstog nemetalnog predmeta između čeljusti pacijenta,
  • Intravenski se daje 10-20 ml glukoze čija je koncentracija 40%.

Čak i uz uspješno ublažavanje simptoma, djetetu je potrebna konsultacija

Sa hipoglikemijom

Liječenje dijabetičke kome hipoglikemijskog tipa uključuje takve mjere:

  • Pojedinačna intravenska glukoza u količini od 40-80 grama,
  • Pacijent popije topli čaj sa šećerom u 3 kašike žlice.
  • Sa blagim stadijom patologije dovoljno je pacijentu dati 2-3 komada šećera ili 1 žličicu. dušo.

Važno je da pacijent u budućnosti redovno nosi sa sobom nešto slatko.

Uz laktičnu acidemiju

Postupak kome je sljedeći:

  • Uz pomoć kapalica, normalizira se acidobazna i vodeno-solna ravnoteža,
  • Da bi se obnovile rezerve energije, pacijentu se intravenski daje 5% otopina glukoze u količini od 400-500 ml.
Kod laktatacidemijske kome pacijentu se mora davati rastvor glukoze

Također, nakon poboljšanja dobrobiti pacijenta, pruža mu se simptomatska terapija.

Posljedice

Nagla i nagla promjena koncentracije glukoze u tijelu prema gore ili dolje uvijek dovodi do razvoja različitih komplikacija. Ozbiljnost patologija koje proizlaze iz dijabetičke kome ovisi o ispravnosti i pravovremenosti pružene prededicinske i hitne medicinske pomoći.

Zbog pretjerano aktivnog rada bubrega i oslobađanja velike količine urina, tijelo doživljava dehidraciju. Iz tog razloga dolazi do smanjenja količine cirkulirajuće krvi i pada krvnog pritiska. Kao rezultat toga, tkivima nedostaju kisik i hranjive tvari. Mozak i živčani sistem najviše pate od toga.

Razbijanje rezervi masti i ugljikohidrata dovodi do intenzivnog oslobađanja ketonskih tijela i mliječne kiseline. Taj fenomen u kratkom vremenu nanosi ozbiljan udarac bubrezima.

Simptomi hipoglikemijske kome, prva pomoć za hipoglikemijsku komu

Hipoglikemijska stanja karakteristična su, uglavnom, za dijabetes tipa 1, iako se javljaju kod pacijenata koji uzimaju droge u tabletama. U pravilu razvoju države prethodi nagli porast količine inzulina u krvi. Opasnost od hipoglikemijske kome je u porazu (nepovratnog) živčanog sistema i mozga.

  • Predoziranje inzulinom.
  • Fizičke / mentalne ozljede.
  • Neadekvatan unos ugljenih hidrata u propisanim satima.
  • Prekomjerni fizički napor.

At napadi pluća napomenuto:

  • Opća slabost.
  • Pojačana nervna uznemirenost.
  • Drhtavi udovi.
  • Pojačano znojenje.

Uz ove simptome je važno odmah zaustaviti napad kako bi se izbjegao razvoj prekomatog stanja čiji su karakteristični znakovi

  • Drhtav, brzo se pretvara u grčeve.
  • Oštar osjećaj gladi.
  • Nagla nervoza.
  • Jako znojenje.

Ponekad u ovoj fazi ponašanje pacijenta postaje gotovo nekontrolirano - do agresije, a porast napadaja čak sprječava i produženje udova pacijenta. Kao rezultat toga, pacijent gubi orijentaciju u prostoru i dolazi do gubitka svijesti. Šta da radim

Sa blagim znacima pacijent hitno treba dati nekoliko komada šećera, oko 100 g kolačića ili 2-3 kašike džema (med). Vrijedno je zapamtiti da kod dijabetesa ovisnog o inzulinu, uvijek biste trebali imati neke slatkiše "na boku".
Sa teškim znakovima:

  • Sipajte topli čaj u usta pacijenta (čaša / 3-4 kašike šećera), ako on može progutati.
  • Prije infuzije čaja potrebno je umetnuti držač između zuba - to će pomoći u izbjegavanju oštrog stiskanja čeljusti.
  • Prema tome, stupanj poboljšanja, hranite bolesničku hranu bogatu ugljikohidratima (voće, jela od brašna i žitarice).
  • Da biste izbjegli drugi napad, sljedećeg jutra smanjite dozu inzulina za 4-8 jedinica.
  • Nakon uklanjanja hipoglikemijske reakcije obratite se ljekaru.

Ako se razvije koma gubitkom svijestionda slijedi:

  • Unesite 40-80 ml glukoze intravenski.
  • Hitno pozovite hitnu pomoć.

Hiperosmolarna ili hiperglikemijska koma - simptomi, hitna pomoć

Ova vrsta kome je karakterističnija za osobe starije od 50 godina i osobe čiji je dijabetes umjeren.

  • Prevelik unos ugljenih hidrata.
  • Hirurgija
  • Interkurektne infekcije.
  • Ozljede
  • Gastrointestinalne bolesti.
  • Prijem diuretika i imunosupresiva.
  • Žeđ, slabost, poliurija - nekoliko dana koji su prethodili razvoju kome.
  • Razvoj dehidracije.
  • Inhibicija i pospanost.
  • Oštećen govor, halucinacije.
  • Grčevi, povišeni mišićni tonus.
  • Areflexia.

  • Ispravno položi pacijenta.
  • Uvedite kanal i isključite povlačenje jezika.
  • Podesite pritisak.
  • Uvesti intravenski 10-20 ml glukoze (40% rastvora).
  • U akutnoj intoksikaciji - odmah pozvati hitnu pomoć.

Hitna pomoć za ketoacidotsku komu, simptome i uzroke ketoacidotske kome kod dijabetesa

Čimbenicikoje povećavaju potrebu za inzulinom i doprinose razvoju ketoacidotske kome su obično:

  • Kasna dijagnoza dijabetesa.
  • Nepismeno prepisano lečenje (doziranje leka, zamena itd.).
  • Neznanje o pravilima samokontrole (konzumiranje alkohola, poremećaji u ishrani i normama fizičke aktivnosti itd.).
  • Purulentne infekcije.
  • Fizičke / mentalne ozljede.
  • Vaskularna bolest u akutnom obliku.
  • Operacije.
  • Porođaj / trudnoća.
  • Stres

Prvi znakovi postaju:

  • Česta mokrenja.
  • Žeđ, mučnina.
  • Pospanost, opća slabost.

Sa jasnim pogoršanjem:

  • Miris acetona iz usta.
  • Akutni bolovi u trbuhu.
  • Jako povraćanje.
  • Bučno, duboko disanje.
  • Tada dolazi do inhibicije, oslabljene svijesti i pada u komu.

Pre svega trebalo bi pozvati hitnu pomoć i provjeriti sve vitalne funkcije pacijenta - disanje, pritisak, palpitacije, svest. Glavni zadatak je podržati rad srca i disanje dok ne stigne hitna pomoć.
Procijenite da li je osoba svjesna, možete na jednostavan način: postavite mu bilo koje pitanje, lagano udarajte po obrazima i protrljajte ušne uši. Ako nema reakcije, osoba je u ozbiljnoj opasnosti. Stoga je kašnjenje u pozivu hitne pomoći nemoguće.

Opća pravila za prvu pomoć kod dijabetičke kome, ako njen tip nije definiran

Prvo što bi rodbina pacijenta trebala učiniti sa početnim i, posebno, ozbiljnim znakovima kome je odmah pozovite hitnu pomoć . Pacijenti s dijabetesom i njihove porodice obično su upoznati s ovim simptomima. Ako ne postoji mogućnost odlaska liječniku, onda na prve simptome trebate:

  • Intramuskularno ubrizgavaju inzulin - 6-12 jedinica. (fakultativno).
  • Povećajte dozu narednog jutra - 4-12 jedinica / odjednom, 2-3 injekcije u toku dana.
  • Unos ugljikohidrata treba pojednostaviti, masti - isključuju.
  • Povećajte broj voća / povrća.
  • Konzumirajte alkalnu mineralnu vodu. U njihovom odsustvu - voda sa rastvorenom kašikom sode bikarbone.
  • Enema s otopinom sode - sa zbunjenom sviješću.

Rođaci pacijenta trebali bi pažljivo proučiti karakteristike bolesti, moderno liječenje dijabetesa, dijabetologiju i pravovremenu prvu pomoć - tek tada će hitna prva pomoć biti učinkovita.


  1. Dreval A.V., Misnikova I.V., Kovaleva Yu.A. Prevencija kasnih makrovaskularnih komplikacija šećerne bolesti, GEOTAR-Media - M., 2014. - 80 str.

  2. Vasiliev V.N., Chugunov V.S. Simpatičko-nadbubrežna aktivnost u različitim funkcionalnim stanjima čovjeka: monografija. , Medicina - M., 2016.. - 272 str.

  3. Grollman Arthur Clinical endokrinologija i njena fiziološka osnova, Medicina - M., 2015. - 512 str.
  4. Pervušina, E. V. Dijabetes i njegova prevencija. Endokrini sistem / E.V. Pervušina. - M .: Amphora, 2013. - 913 str.
  5. Mihail, Rodionov Dijabetes i hipoglikemija. Pomozite sebi / Rodionov Mikhail. - M .: Phoenix, 2008. - 214 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Znakovi razvoja

Znakovi razvoja hiperglikemijske (dijabetičke) kome uvijek se očituju prilično jasno, mada ih je često moguće zbuniti s drugim bolestima. Ključne karakteristike:

  • jake glavobolje
  • mučnina
  • jaka pospanost,
  • apatija
  • žeđ.

Slični simptomi kod ljudi koji imaju dijabetes trebali bi izazvati ozbiljnu sumnju. Srećom, od trenutka kada se pojave prvi simptomi dok koma ne dođe na svoje mjesto, vrijeme je da se spriječe posljedice. Pogoršanje može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.

Glavni uzroci razvoja dijabetičke kome

Razmotrite popis glavnih razloga koji mogu dovesti do takve komplikacije.

  • Neblagovremena primjena inzulina ili njegovo potpuno napuštanje.
  • Povećanje ili smanjenje doze koja je unesena u tijelo.
  • Kršenje prehrane.
  • Teške bolesti i operacije.

Glavni simptomi dijabetičke kome

Vrijedi reći da se glavni znakovi ne pojavljuju odvojeno. U kratkom roku se odmah pojavljuju brojni simptomi dijabetičke kome.

  • Kršenje ili gubitak svijesti. Osoba ne može brzo analizirati šta se događa okolo, počinje zamućenost.
  • Dah Postaje teška i glasna. Štaviše, disanje nije nužno brzo.
  • Nagli pad telesne temperature i krvnog pritiska. U ovom slučaju gotovo uvijek brz puls.
  • Suva koža i sluzokože. Jedan od najvažnijih znakova je suvoća jezika i pojava smeđe prevlake na njemu.

Mogu se pojaviti i drugi znakovi dijabetičke kome, ovisno o karakteristikama pacijentovog tijela. Sa strane, svi simptomi izgledaju kao opće pogoršanje, jaka slabost i apatija. U takvim trenucima postoji najveći rizik od smrti u slučaju komplikacija ukoliko se pacijentu ne pruži kvalificirana skrb.

Vrste dijabetičke kome

Unatoč činjenici da većina ljudi dijabetičku komu smatra isključivo stanjem hiperglikemije, to nije sasvim tačno. Ukupno postoje tri vrste dijabetičke kome.

  • Hipoglikemija.
  • Heterosmolarna ili hiperglikemijska.
  • Ketoacidotic.

Svaka od vrsta ima niz svojih znakova, simptoma i posljedica. Ipak, samostalno određivanje vrste izuzetno je teško, a bez osnovnog znanja o ovom pitanju, to je praktično nemoguće.

Pokušajmo razumjeti karakteristike svake vrste.

Hiperosmolarna ili hiperglikemijska koma

Ova vrsta nije toliko raširena i najčešće se nalazi kod ljudi starih 50-60 godina. Glavni uzroci su ozbiljne popratne bolesti, hirurške intervencije ili konzumirana vrlo velika količina ugljikohidrata.

Hiperosmolarna koma s dijabetesom nema nikakvih karakteristika, simptomi su slični drugim tipovima. Treba reći da se najčešće slično stanje primjećuje u bolnicama kada se osoba nalazi na liječenju. Stoga je najvažnije ovdje, prije operacije ili imenovanja ozbiljnog lijeka od strane liječnika, upozoriti ga na prisutnost dijabetesa.

Prevencija dijabetičke kome

Kao što svi znaju, najbolji tretman je prevencija. Da biste spriječili takve komplikacije, treba poštivati ​​sljedeća pravila:

  • Pravilna prehrana.
  • Redovna primjena doze inzulina propisana od strane stručnjaka.
  • Trebao bi obavijestiti sve rođake i prijatelje o svojoj bolesti i razgovarati o prvoj pomoći za komplikacije.
  • Uvijek nosite potrebne lijekove koji će pomoći u hitnim situacijama.
  • Ako pacijent s dijabetesom krene na dugo putovanje, potrebno je u džep staviti bilješku u kojoj će biti naznačen broj ljudi koji mogu biti pozvani, kao i postupak prve pomoći.

Morate shvatiti ozbiljnost dijabetesa i svakako se posavjetovati sa svojim liječnikom o rizicima bolesti i što treba učiniti kada se pojave komplikacije.

Pogledajte video: Super Veliki Ja Super Size Me, Dokumentarni Film Sa Prevodom (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar