Što će se dogoditi nakon uklanjanja adenoma hipofize

Hipofiza je organ endokrinog sistema koji proizvodi hormone koji ulaze u krvotok. Ima ovalni oblik i nalazi se u "turskom sedlu" u središtu glave.

Optički nervi nalaze se direktno iznad hipofize. Uključen je u regulaciju reproduktivne funkcije nadbubrežne žlijezde i ljudske štitne žlijezde.

Posljedice uklanjanja adenoma ovise o njegovoj prethodnoj veličini. Općenito, oko 85% pacijenata se oporavlja. Proces oporavka ovisi o rezultatima hirurškog oftalmološkog pregleda u kombinaciji s endokrinološkim faktorima. Vrijedi napomenuti da tijekom oporavka liječnik mora propisati tečaj hormonske terapije na temelju analiza istraživanja štitne žlijezde. Može se propisati i posebna dijeta koja se takođe mora načiniti uzimajući u obzir analizu krvi, urina, šećera itd. Određenog pacijenta.

Adenoma je najčešća bolest hipofize. U mnogim slučajevima riječ je o benignom tumoru male veličine. Javlja se u bazi lubanje i dolazi od ćelija prednjeg dela žlezde.

Postoji puno vrsta adenoma, ali svi su slični po svojim simptomima. Ovo su problemi sa mokrenjem, tireotoksikozom, povećanim rastom kose i gojaznošću. Izražavaju se i jake ili prigušene glavobolje, oštećenje vida, začepljenost nosa cerebrospinalnom tečnošću. Takvi se simptomi kasnije manifestiraju krvarenjima unutar benignog tumora. Vrijedi napomenuti činjenicu da jaki stres, loša cirkulacija krvi ili zarazna bolest mogu dovesti do porasta adenoma.

Ako se pridržavate svih preporuka liječnika, tada se obnavljanje svih funkcija događa vrlo brzo. U pravilu od 1 do 3 mjeseca. Sve ovisi o stadiju razvoja tumora, ako je započeto, onda postoje slučajevi da se nakon uklanjanja adenoma hipofize ova bolest vraća. Pomoću dijagnostičkog pregleda možete saznati stadij razvoja tumora i koji tretman koristiti. Ovisno o bolesti, može se eliminirati lijekovima, terapijom zračenjem ili operacijom.

Najefikasniji tretman je operacija za uklanjanje adenoma hipofize. Ovaj postupak može biti dva tipa. Prvi je veoma složen, jer je povezan s izravnim prodiranjem u mozak, odnosno trepanacijom. Drugi način je lojalniji. Uklanjanje adenoma nastaje kroz nos, a operacija traje oko dva sata. Operacija je neizbježna u slučaju krvarenja unutar tumora. Nakon operacije, osoba je jedan dan na intenzivnoj njezi. Potom je prebačen u običnu odjelu i prisiljen da počne malo hodati. Ali moramo uzeti u obzir činjenicu da nakon uklanjanja adenoma hipofize postoji rizik od stvaranja novog tumora. Osim toga, operacija je traumatična i može dovesti do neugodnih posljedica po zdravlje ljudi. Naime: slabost, pospanost, mučnina, anoreksija, povraćanje i insuficijencija nadbubrežne žlijezde.

Najmanje su efikasni lijekovi koji jednostavno usporavaju proces razvoja adenoma. Lijekovi samo inhibiraju oslobađanje suvišnog hormona. Što se tiče terapije zračenjem, ona se propisuje samo u slučajevima kada je nemoguće provesti operaciju. Vrijedi napomenuti da nije baš efikasan, jer liječi hormone neaktivne žlijezde. U osnovi, zračenje se provodi nakon operacije za konsolidaciju rezultata.

Postoji mala vrsta adenoma koju nije moguće ukloniti. To je zbog njihove velike veličine i lokacije. Posebno su opasni tumori koji su vrlo blizu venskog pleksusa mozga. Budući da za vrijeme operacije kirurzi mogu oštetiti arterije, što će dovesti do krvarenja ili mogu utjecati živci odgovorni za vid. Takvi adenomi podložni su samo djelomičnom uklanjanju i daljnjem liječenju zračenjem.

Uklanjanje tumora uvelike utječe na daljnji rad hipofize, a posljedice uklanjanja adenoma hipofize raznolike su. Većina pacijenata brine zbog potpunog oporavka vida. Poboljšanje vida uočeno je nakon nekoliko dana. Ali to je samo ako problem dugo nije postojao. Ako se vid smanjio prije godinu ili šest mjeseci, tada je potpun oporavak nemoguć.

U postoperativnom periodu osoba je pod detaljnim pregledom od strane lekara. U bilo kojem slučaju, uspješan lijek za adenom ovisi o tome koliko brzo osoba traži pomoć stručnjaka.

Stanje pacijenta posle operacije

S razvojem adenoma hipofize, kirurško liječenje u mnogim slučajevima je jedina opcija. Operacija sprečava gubitak vida zbog oštećenja vidnog živca, neuroloških poremećaja usled kompresije susednog moždanog tkiva, dejstva hormonske stimulacije polnih žlezda, štitnjače, nadbubrežne žlezde. Ipak, komplikacije u postoperativnom periodu često nastaju. Oni zahtijevaju pravovremeno otkrivanje i terapiju.

Stepen operativnog rizika

Pogoršanje općeg stanja pacijenata ponekad je povezano sa anestezijom i samom operacijom. Rizik od operacije povećava se kod starijih pacijenata. U ovoj grupi bolesnika često se javljaju:

  • oštre promene nivoa krvnog pritiska - prelaz od vaskularnog kolapsa do hipertenzivne krize,
  • neodgovarajući odgovor na lijekove, nedostatak rezultata,
  • poremećaji rada srca (tahikardija, bradikardija, aritmija),
  • razvoj kardiomiopatije i zatajenja srca,
  • blokada dubokih vena ekstremiteta, odvajanje krvnog ugruška plućnom embolijom,
  • postoperativna pneumonija,
  • stresni ulkusi želuca i creva s masovnim krvarenjem.

Stoga prije uklanjanja adenoma, hirurg i anesteziolog utvrde rizik od uklanjanja adenoma, isprave kršenje srca. Nakon operacije prikazano je da takvim pacijentima nadziru EKG, ultrazvuk trbušnih organa.

I ovdje je više o dijagnozi bolesti štitnjače.

Reakcija susjednih struktura

Cerebralne komplikacije uključuju:

  • cerebralni edem,
  • prolazni poremećaji cerebralne cirkulacije,
  • intracerebralni i subarahnoidni hematomi,
  • ishemijski moždani udar.

Pri zaustavljanju krvarenja iz grane karotidne arterije moguće ga je blokirati, suziti ili stvarati lažnu aneurizmu, gubitak krvi tijekom ekspiracije kroz nosne prolaze.

Poremećaj nadbubrežne žlezde i hipotalamusa

Nedovoljnost stvaranja kateholamina (adrenalina, norepinefrina i dopamina) zbog uklanjanja adenoma prilično je česta komplikacija. Može biti povezano sa oštećenjem hipofize tijekom operacije, kao i prethodnim stiskanjem moždanog tkiva koje proizvodi adrenokortikotropni hormon. Ovo stanje smanjuje pacijentovu sposobnost da toleriše operativni stres.

Sa cerebralnim edemom u području hipotalamusa, hematomom ili krvarenjem u tom području, kompresijom arterija Willisova kruga, javlja se hipotalamička kriza. Njegove glavne manifestacije:

  • visoka telesna temperatura ili nekontrolirani pad,
  • zablude, halucinacije, iznenadna uzbuđenja,
  • patološka pospanost s prelaskom u komu,
  • poremećaji srčanog ritma - otkucaji srca u minuti mogu se povećati i do 200 otkucaja na normalnoj ili niskoj telesnoj temperaturi, a pri visokim se dešava više
  • brzo disanje
  • promjena kiselosti krvi.

Teška kardiovaskularna i plućna insuficijencija dovodi do smrti.

Likoreja i meningitis

Odljev iz nosnih prolaza bistre ili ružičaste tekućine (likvora) pojavljuje se nakon uklanjanja tumora zbog oštećenja kostiju kroz koje prolazi kirurški pristup. Može se pojaviti u prvim danima ili čak i nakon nekoliko godina. Postoperativni meningitis (upala vaskularnih membrana mozga) nastaje kada je operativno polje inficirano, njihov rizik se povećava produženim intervencijama.

Stabilno

Pacijent ima samo uobičajene manifestacije stresa - vrućicu, ubrzanje pulsa, nestabilan pritisak, psihološke poremećaje nakon anestezije (zbunjena svijest, dezorijentacija), promjenu tetivanskih refleksa. U pravilu, takvi prekršaji prolaze tokom dana. Pacijentu je prikazano posmatranje 5-7 dana i izvod u mestu prebivališta.

Sa povećanjem pogođenog područja

Znakovi kvara hipotalamusa napreduju - visoka temperatura, tahikardija. Kombiniraju se s oštrim fluktuacijama pritiska, pacijenti imaju neusklađen govor, motoričku anksioznost, drhtanje udova. Takve promjene traju najmanje 7-10 dana, a zatim se postepeno smanjuju. Pacijenti ostaju u bolnici pod promatranjem, prikazana im je terapija lijekovima i ponovni pregled prije otpusta.

Indikacije za operaciju

Uklanjanje tumora hipofize nije uvijek preporučljivo jer može biti popraćeno većim rizikom od pronalaska tumora u tijelu. Osim toga, uz adenom hipofize konzervativna terapija daje dobar efekt.

Preporučuje se hirurgija kod sledećih simptoma:

  • Tumor je hormonski, tj. stvara značajnu količinu hormona, čiji visoki sadržaj može biti opasan za pacijenta.
  • Adenoma komprimira susjedna tkiva i živce, posebno vidnog, što dovodi do poremećaja rada oka.

Koristeći nježnu radiohirurgiju važi u sledećim slučajevima:

  1. Optički živci nisu pogođeni.
  2. Tumor se ne širi dalje od turskog sedla (stvaranje u sfenoidnoj kosti, u čijoj produbljenju se nalazi hipofiza).
  3. Tursko sedlo ima normalne ili nešto veće veličine.
  4. Adenoma je praćena neuroendokrinalnim sindromom.
  5. Veličina neoplazme ne prelazi 30 mm.
  6. Odbijanje pacijenta od drugih metoda hirurgije ili prisutnost kontraindikacija za njihovu provedbu.

Napomena Radiokirurške metode mogu se koristiti za uklanjanje ostataka tumora nakon primjene klasične hirurške intervencije. Takođe se mogu primenjivati ​​nakon standardne zračne terapije.

Transnazalno uklanjanje adenoma hipofize provedeno ukoliko se tumor samo malo proširi izvan turskog sedla. Neki neurohirurzi s bogatim iskustvom primjenjuju metodu za neoplazme značajne veličine.

Indikacije za kraniotomiju (operacije sa otvaranjem lubanje) Sledeći simptomi su:

  • Prisutnost sekundarnih čvorova u tumoru,
  • Asimetrični rast adenoma i njegovo širenje izvan turskog sedla.

Dakle, ovisno o vrsti pristupa, hirurška operacija uklanjanja adenoma hipofize može se izvesti transkranijalno (otvaranjem lubanje) ili transnazalno (kroz nos). U slučaju radioterapije, sustavi poput kiber-noža omogućuju vam da fokusirate zračenje strogo na tumor i postignete njegovo neinvazivno uklanjanje.

Transnazalno uklanjanje adenoma hipofize

Takva se operacija češće izvodi pod lokalnom anestezijom. Hirurg ubacuje endoskop u nos - fleksibilan instrument u obliku cijevi opremljen kamerom. Može se postaviti u jednu ili obje nosnice, ovisno o veličini tumora. Njegov prečnik ne prelazi 4 mm. Doktor vidi sliku na ekranu. Endoskopsko uklanjanje adenoma hipofize može smanjiti invazivnost operacije, a istovremeno zadržati priliku za sveobuhvatno snimanje.

Nakon toga, hirurg odvaja sluznicu i otkriva kosti prednjeg sinusa. Za pristup turskom sedlu koristi se bušilica. Septum u prednjem sinusu je presječen. Hirurg može vidjeti dno turskog sedla koje je podvrgnuto trepanaciji (u njemu se formira rupa). Izvodi se uzastopno uklanjanje dijelova tumora.

Nakon ovoga zaustavlja se krvarenje. Da biste to učinili, koristite pamučne brise navlažene hidrogen peroksidom, posebne spužve i ploče ili metodu elektrokoagulacije („zaptivanje“ posuda djelomičnim uništavanjem strukturnih proteina).

U sledećem koraku hirurg zapečati tursko sedlo. Za to se koriste, na primjer, pacijentova tkiva i ljepilo, na primjer, marka Tissucol. Nakon endoskopije pacijent će morati provesti od 2 do 4 dana u medicinskoj ustanovi.

Kraniotomija

tehnika pristupa mozgu kraniotomijom

Pristup se može provesti frontalno (otvaranjem čeonih kostiju lubanje) ili ispod temporalne kosti, ovisno o poželjnoj lokaciji tumora. Optimalno držanje za operaciju je položaj sa strane. Izbjegava začepljenje cervikalnih arterija i vena koje dovode krv u mozak. Alternativna je pozicija leđa s laganim okretanjem glave. Sama glava je fiksirana.

Operacija se u većini slučajeva izvodi pod općom anestezijom. Sestra obrija kosu s predviđenog mjesta operacije, dezinficira je. Doktor planira projekciju važnih struktura i žila koje pokušava da ne dodirne. Nakon toga, reže meka tkiva i reže kosti.

Liječnik tokom operacije stavlja lupe koje omogućuju detaljniji pregled svih živčanih struktura i krvnih žila. Ispod lubanje nalazi se takozvana dura mater, koju je takođe potrebno prerezati da bi se došlo do dublje hipofize. Sam adenom će se ukloniti pomoću aspiratora ili električnih pinceta. Ponekad se tumor mora ukloniti zajedno s hipofizom zbog klijanja duboko u zdravo tkivo. Nakon toga, hirurg vraća koštani poklopac na svoje mjesto i šavovima.

Nakon završetka djelovanja anestezije pacijent mora provesti još jedan dan na intenzivnoj njezi, gdje će se njegovo stanje neprestano pratiti. Potom će biti upućen u opću odjelu, prosječni period hospitalizacije je 7-10 dana.

Radiohirurgija

Točnost metode je 0,5 mm. To vam omogućava da ciljate adenom bez ugrožavanja okolnog nervnog tkiva. Radnja takvog uređaja kao cyber nož je jednokratna. Pacijent odlazi na kliniku i nakon MRI / CT serije sastavlja se precizan 3D model tumora koji računalo koristi za pisanje programa za robota.

Pacijenta su smješteni na kauču, njegovo tijelo i glava su fiksirani kako bi se isključili slučajni pokreti. Uređaj djeluje na daljinu, emitira valove točno na mjestu adenoma. Pacijent u pravilu ne doživljava bolne senzacije. Hospitalizacija putem sistema nije naznačena. Na dan operacije pacijent može otići kući.

Najmoderniji modeli omogućuju vam podešavanje smjera zrake ovisno o bilo kojem, pa čak i najneznačajnijim pokretima pacijenta. Tako se izbjegava fiksacija i povezani neugodi.

Posledice operacije i komplikacije

Prema B. M. Nikifirovoj i D. E. Matsku (2003, St. Petersburg), upotreba savremenih metoda omogućava radikalno (potpuno) uklanjanje tumora u 77% slučajeva. U 67% bolesnika vidna funkcija se obnavlja, u 23% - endokrina. Smrt kao rezultat operacije uklanjanja adenoma hipofize događa se u 5,3% slučajeva. 13% pacijenata ima relaps bolesti.

Slijedeći tradicionalne hirurške i endoskopske metode, moguće su sljedeće posljedice:

  1. Oštećenje vida zbog oštećenja živaca.
  2. Krvarenje.
  3. Istekanje cerebrospinalne tečnosti (cerebrospinalne tečnosti).
  4. Meningitis nastao kao posledica infekcije.

Pregledi pacijenata

Stanovnici velikih gradova (Moskva, Sankt Peterburg, Novosibirsk) koji su se suočili sa adenomom hipofize tvrde da nivo liječenja ove bolesti u Rusiji u ovom trenutku nije inferiorniji od stranog. Bolnice i onkološki centri su dobro opremljeni, operacije se izvode na modernoj opremi.

Ipak, pacijentima i njihovoj rodbini preporučuje se da ne žure previše sa operacijom. Iskustvo mnogih pacijenata pokazuje da je prvo potrebno proći temeljit pregled, posavjetovati se s više specijalista (endokrinolog, neurolog, onkolog), izliječiti sve infekcije. Opasnost tumora za pacijenta mora se nedvosmisleno potvrditi. U mnogim slučajevima preporučuje se dinamičko praćenje ponašanja neoplazije.

Pacijenti u svojim pregledima primjećuju da je pravovremena dijagnoza postala važna u procesu liječenja. Iako mnogi dugo vremena nisu obraćali pažnju na hormonalne poremećaje koji ih uznemiruju, kad su se obratili specijalistima, brzo su dobili uputnicu za MRI / CT koja je omogućila odmah davanje preporuka u vezi sa terapijom.

Nisu svi pacijenti, uprkos naporima ljekara, uspjeli pobijediti bolest. Ponekad se stanje pacijenta pogorša, a tumor ponovno raste. Depresiju pacijenta, oni često doživljavaju depresiju, osećaj teskobe i anksioznosti. Takvi su simptomi također važni i mogu biti rezultat hormonske terapije ili utjecaja tumora. Moraju ih uzeti u obzir endokrinolog i neurolog.

Operativni trošak

Prilikom kontaktiranja s državnom medicinskom ustanovom, pacijent se podvrgava operaciji besplatno. U tom je slučaju moguća samo kraniotomija ili operacija s transnazalnim pristupom. CyberKnife sistem dostupan je uglavnom u privatnim klinikama. Od državnih bolnica koristi ga samo Istraživački institut za neurohirurgiju N. N. Burdenko. Za besplatno liječenje morate dobiti saveznu kvotu, što je malo vjerojatno s dijagnozom "adenoma".

Kada se odlučite za korištenje plaćenih usluga, morate se spremiti za hiruršku operaciju između 60-70 tisuća rubalja. Ponekad morate posebno platiti za boravak u bolnici (od 1000 rubalja dnevno). Takođe, u nekim slučajevima, anestezija nije uključena u cijenu. Prosječne cijene korištenja cyberknives-a počinju od 90 000 rubalja.

Uklanjanje adenoma hipofize operacija je s dobrom prognozom, čija je djelotvornost veća u ranoj dijagnozi bolesti. Budući da tumor nema uvijek izražene simptome, morate biti pažljivi na svom zdravlju i pratiti takve manje znakove lošeg stanja kao što su učestalo mokrenje, periodične glavobolje i smanjen vid bez vidljivog razloga. Savremena neurohirurgija u Rusiji omogućava čak i složene operacije na mozgu uz minimalni rizik od komplikacija.

Fokalna cerebrovaskularna nesreća

Zbog oštećenja krvnih žila na mjestu operacije javljaju se udaljeni poremećaji hemodinamike. Oni izazivaju grč ili začepljenje arterija Willisovog kruga. Pacijenti nalaze nestabilne pokazatelje pulsa, pritiska, temperature, napadaja, govora i neuroloških poremećaja. Pacijenti su prebačeni na neurološko odjeljenje dok se ne uspostavi moždana cirkulacija.

Komplikacije nakon uklanjanja tumora hipofize

Učestalost komplikacija nakon operacije povezana je s veličinom tumora, stupnjem njegove funkcionalne aktivnosti (stvaranjem hormona) i širenjem. Najteže podnijeti uklanjanje pacijenata kod kojih se bolest otkriva u kasnoj fazi.

Njihov adenom kroz duži vremenski period značajno raste i cijepi okolna tkiva, intenzivno proizvodi hormone, prodire u susjedne strukture.

U takvim se slučajevima povećava volumen operacije što može uzrokovati oštećenja bliskih i udaljenih moždanih struktura. U ovoj skupini je vjerojatnost komplikacija i nepovoljnih ishoda veća.

Izgubio je miris

Gubitak mirisa može biti uzrokovan oštećenjem olfaktornih receptora u nosnoj šupljini endonasalnim uklanjanjem tumora. Ovo se stanje smatra privremenim, obično se događa oporavak dok sluznica zaraste mjesec dana.

Ozbiljnija situacija nastaje ako je mala osjetljivost na mirise dio sindroma nedostatka hormona hipofize - panhipopituitarizma. Nastaje zbog kompresije rastućih dijelova organa rastućim adenomom.

Također, takva je patologija reakcija na terapiju zračenjem, koja je potrebna nepotpunim uklanjanjem velikih tumora. Kod takvih bolesnika je period normalizacije mirisa duži. Njezin uspjeh ovisi o hormonskoj nadomjesnoj terapiji.

Dijabetes insipidus

U slučaju oštećenja lučenja hormona vazopresina zadnjom hipofizom, kod pacijenata se razvija stanje zvano dijabetes insipidus. Uz ovu bolest neprestano je žeđ pa količina oslobađanog urina može doseći 5-20 litara dnevno. Pacijent ne može bez tekućine više od 30 minuta.

Zbog lokacije hipofize ova je komplikacija češća kod endonasalnog uklanjanja tumora. Za njegovo liječenje postoji sintetički analog vazopresina u obliku kapi ili spreja za nos.

Glavobolja

Glavobolja se smatra jednim od znakova porasta adenoma hipofize. Nakon uspješne operacije ovaj simptom postepeno nestaje. Brzina ovog procesa u velikoj mjeri ovisi o početnoj veličini tumora i stanju cerebralne cirkulacije uopće.

Utvrđeno je da je tokom prvog mjeseca zabilježeno značajno smanjenje glavobolje kod manje od polovine operiranih. Većini pacijenata treba 3 do 5 mjeseci. Uz stalnu bol potrebno je obaviti dodatni pregled.

Glavobolja se smatra jednim od znakova porasta adenoma hipofize

MRI nakon uklanjanja adenoma hipofize

Za otkrivanje tumora hipofize, MRI metoda se smatra najpouzdanijom. Takođe vam omogućava da istražite učinak adenoma na okolno tkivo. Da biste povećali tačnost, propisan je zajedno s uvođenjem kontrastnog medija. Adenomi imaju sposobnost nakupljanja, što se ogleda u tomografiji.

Nakon operacije, dijagnostika se koristi za procjenu stupnja uklanjanja tumora, potrebu za zračnom terapijom kao i za znake komplikacija hirurškog liječenja. Da bi pregled imao dijagnostičku vrijednost, mora se izvesti na moćnom uređaju jačine magnetskog polja od najmanje 1 T.

Liječenje komplikacija

Pored MRI-ja, pacijenti su potrebni za proučavanje hormona hipofize i funkcija onih organa koje regulišu:

  • tirotropin i tiroksin,
  • adrenokortikotropni hormon i 17-hidroksiketosteroidi, kortizol,
  • prolaktin koji stimuliše folikule i luteinizira,
  • somatomedin (ili faktor rasta sličan inzulinu IRF1),
  • testosteron i estrogen.

Na temelju rezultata takve dijagnostike propisana je zamjenska terapija - hormoni štitnjače (Eutirox), sintetički hormon rasta (za djecu), lijekovi muških i ženskih spolnih hormona. U slučaju nadbubrežne insuficijencije indicirani su prednizon i hidrokortizon. Dijabetes insipidus ispravlja Desmoproessin. U slučaju cerebrovaskularne nesreće, na terapiju su povezani vaskularni agensi i neuroprotektori.

A ovdje je više o operaciji difuznog toksičnog guša.

Operacija uklanjanja adenoma hipofize može biti popraćena komplikacijama u postoperativnom razdoblju. Njihov rizik se povećava kod starijih bolesnika i s velikim veličinama tumora. Dolazi do poremećaja u cerebralnoj cirkulaciji, oštećenja susednog hipotalamusa i organa koji hipofiza kontrolira.

Da bi se otkrile posljedice operacije, propisane su MRI i krvne pretrage za hormone. Liječenje se provodi zamjenom hormonskog nedostatka sintetskim analogima.

Korisni video

Pogledajte video o liječenju tumora hipofize:

Dosta je teško otkriti hipotireozu, samo će iskusni liječnik odrediti simptome i liječenje. Subklinički je, periferni, često skriven do određene točke. Na primjer, kod žena to se može otkriti nakon porođaja, u muškaraca nakon operacije, traume.

Ako se nađe brzo rastući difuzno-nodularni gušter, onda biste trebali uzeti u obzir prednosti i nedostatke uklanjanja, jer su posljedice prilično ozbiljne. Indikacije za hirurško rješenje su nedostatak reakcije štitne žlijezde na lijekove. Nakon recidiva može doći.

Ako se ustanovi difuzni toksični gušter, operacija postaje šansa za spas života. Može se izvesti endovaskularna operacija na štitnoj žlijezdi, a može biti i minimalno invazivna. Ali u svakom slučaju, oporavak je potreban nakon.

Subklinička toksikoza javlja se uglavnom u područjima nepovoljnim u pogledu sadržaja joda. Simptomi kod žena, uključujući i tokom trudnoće, podmazani su. Samo neredoviti periodi mogu ukazivati ​​na problem čvorovnog guša.

Kompletna dijagnoza bolesti štitnjače uključuje nekoliko metoda - ultrazvuk, laboratorijska, diferencijalna, morfološka, ​​citološka, ​​zračenja. Postoje karakteristike pregleda kod žena i dece.

Epidemiologija: uzroci, pojava

Čimbenik koji stimulira razvoj tumora hipofize još uvijek nije utvrđen, stoga ostaje glavni predmet istraživanja. Prema vjerojatnim razlozima, stručnjaci samo glasovnu verziju:

  • traumatične povrede mozga
  • moždana neuroinfekcija
  • ovisnosti
  • trudnoća 3 ili više puta,
  • nasljednost
  • uzimanje hormonskih lijekova (npr. kontraceptiva),
  • hronični stres
  • arterijska hipertenzija itd.

Neoplazma nije tako rijetka, u ukupnoj strukturi tumora mozga otpada 12,3% -20% slučajeva. Po učestalosti pojavljivanja zauzima 3. mjesto među neuroektodermalnim neoplazijama, drugo mjesto samo glialnim tumorima i meningiomima. Bolest je obično benigne prirode. Međutim, medicinska statistika bilježi podatke o izoliranim slučajevima maligne transformacije adenoma sa stvaranjem sekundarnih žarišta (metastaza) u mozgu.

Patološki proces se češće dijagnosticira kod žena (oko 2 puta više) nego kod muškaraca. Dalje, dajemo podatke o raspodjeli dobi na osnovu 100% pacijenata s klinički potvrđenom dijagnozom. Epidemiološki vrhunac javlja se u dobi od 35-40 godina (do 40%), u dobi 30-35 godina bolest se otkriva u 25% bolesnika, u dobi od 40-50 godina - u 25%, 18-35 i starijih od 50 godina - 5% za svakoga starosna kategorija.

Prema statističkim podacima, oko 40% pacijenata ima neaktivni tumor koji ne luči višak hormonskih tvari i ne utječe na endokrinu ravnotežu. Otprilike 60% pacijenata određuje aktivnu formaciju koja se odlikuje hipersekrecijom hormona. Oko 30% ljudi postaje invalidno zbog posljedica agresivnog adenoma hipofize.

Klasifikacija mozga hipofize mozga

Fokus hipofize nastaje u prednjem režnja žlijezde (u adenohipofizi) što čini najveći dio organa (70%). Bolest se razvija kada jedna ćelija mutira, kao rezultat toga napušta imunološki nadzor i ispadne iz fiziološkog ritma. Nakon toga, ponovljenim dijeljenjem stanice potomstva, stvara se nenormalan rast, koji se sastoji od grupe identičnih (monoklonskih) ćelija. Ovo je adenom, ovo je najčešći mehanizam razvoja. Međutim, u rijetkim slučajevima fokus može u početku doći iz jednog staničnog klona, ​​a nakon ponovnog pojave iz drugog.

Patološke formacije razlikuju se po aktivnosti, veličini, histologiji, prirodi distribucije, vrsti izlučenih hormona. Već smo saznali u kakvoj aktivnosti postoje adenomi, hormonski aktivni i hormonski neaktivni. Rast defektnog tkiva karakterizira parametar agresivnosti: tumor može biti neagresivan (mali i nije sklon povećanju) i agresivan kada dosegne veliku veličinu i napadne susjedne strukture (arterije, vene, živčane grane itd.).

Veliki adenom nakon uklanjanja.

Najveći adenomi hipofize GM-a su sledećih vrsta:

  • mikroadenomi (prečnika manje od 1 cm),
  • mesadenomi (1-3 cm),
  • velika (3-6 cm),
  • džinovski adenomi (veći od 6 cm).

AGGM o distribuciji dijele se na:

  • endosellar (unutar fosse hipofize),
  • endo-ekstraselarni (s izlaskom izvan sedla), koji se distribuiraju:

► suprasellar - u šupljinu kranija,

► laterosellarno - u kavernozni sinus ili ispod maternice,

► Infrasellar - raste prema sfenoidnom sinusu / nazofarinksu,

► antesellar - utječu na etmoidni labirint i / ili orbitu,

► retrocelularno - u zadnju kranijalnu fosu i / ili ispod Blumenbachove struge.

Prema histološkom kriteriju, adenomima su dodijeljena sljedeća imena:

  • hromofobična - neoplazija formirana od blijedih, nejasno obrisanih adenohipofizijskih ćelija sa kromofobima (uobičajeni tip zastupljen s NAG),
  • acidofilni (eozinofilni) - tumori stvoreni od alfa ćelija s dobro razvijenim sintetičkim aparatom,
  • bazofilni (mukoidni) - neoplastične formacije koje se razvijaju iz bazofilnih (beta ćelija) adenocita (najrjeđi tumor).

Među hormonski aktivnim adenomima postoje:

  • prolaktinomi - aktivno luče prolaktin (najčešći tip),
  • somatotropinomi - u višku proizvode somatotropin hormon,
    • kortikotropinomi - stimulišu proizvodnju adrenokortikotropina,
    • gonadotropinomi - poboljšavaju sintezu horionskog gonadotropina,
    • tireotropinomi - daju veliko oslobađanje TSH-a ili hormona koji stimuliše štitnjaču,
    • kombinovani (polihormonalni) - izlučuju 2 ili više hormona.

Kliničke manifestacije tumora

Mnogi simptomi pacijenata, kako sami ističu, u početku se ne uzimaju ozbiljno. Bolesti su često povezana s banalnim pretjeranim radom ili, na primjer, stresom. Zaista, manifestacije mogu dugotrajno biti nespecifične i zakrčene - 2-3 godine ili više. Imajte na umu da priroda i intenzitet simptoma ovisi o stupnju agresije, vrsti, lokalizaciji, volumenu i mnogim drugim karakteristikama adenoma. Klinika za neoplazmu sastoji se od 3 simptomatske grupe.

  1. Neurološki znakovi:
  • glavobolja (većina pacijenata to iskusi),
  • poremećena inervacija očnih mišića, što uzrokuje poremećaje okulomotora,
  • bol duž grana trigeminalnog živca,
  • simptomi hipotalomičkog sindroma (VSD reakcije, mentalna neravnoteža, problemi sa pamćenjem, fiksativna amnezija, nesanica, oslabljena voljna aktivnost itd.),
  • manifestacije okluzalno-hidrocefalnog sindroma kao rezultat blokade odliva cerebrospinalne tečnosti na nivou interventrikularnog otvora (oslabljena svijest, san, napadi glavobolje pri pomicanju glave itd.).
  1. Oftalmički simptomi neuronskog tipa:
  • primjetna razlika u oštrini vida jednog oka od drugog,
  • postepeni gubitak vida
  • nestanak gornjih polja percepcije u oba oka,
  • gubitak vidnog polja nosnog ili temporalnog područja,
  • atrofične promjene u fundusu (određuje oftalmolog).
  1. Endokrine manifestacije ovisno o proizvodnji hormona:
  • hiperprolaktinemija - izlučivanje kolostruma iz dojke, amenoreja, oligomenoreja, neplodnost, policistični jajnik, endometrioza, smanjeni libido, rast dlake na tijelu, spontani pobačaj, muškarci imaju problema s potencijom, ginekomastija, nekvalitetna sperma za začeće itd.
  • hipersomatotropizam - povećanje veličine udaljenih ekstremiteta, supercilijarnih lukova, nosa, donje čeljusti, jagodica ili unutrašnjih organa, promuklost i grubljest glasa, mišićna distrofija, trofične promjene u zglobovima, mijalgija, gigantizam, gojaznost itd.
  • Itsenko-Cushingov sindrom (hiperkortizam) - displastična gojaznost, dermatoza, osteoporoza kostiju, prelomi kralježnice i rebara, disfunkcija reproduktivnih organa, hipertenzija, pijelonefritis, strije, imunodeficijencija, encefalopatija,
  • simptomi hipertireoze - povećana razdražljivost, nemirni san, promjenjivo raspoloženje i tjeskoba, gubitak težine, drhtanje ruku, hiperhidroza, prekidi u srčanom ritmu, visoki apetit, crijevni poremećaji.

Otprilike 50% ljudi s adenomom hipofize ima simptomatsku (sekundarnu) dijabetesu. 56% je dijagnosticirano gubitkom vidne funkcije. Na ovaj ili onaj način, gotovo svi dožive simptome klasične za hiperplaziju hipofize: mozak, glavobolja (u više od 80%), psihoemocionalni, metabolički i kardiovaskularni poremećaji.

Metode za dijagnozu patologije

Stručnjaci se pridržavaju jedinstvene dijagnostičke sheme za sumnju kod osobe na ovu dijagnozu, a koja predviđa:

  • pregled neurologa, endokrinologa, optometrista, ENT ljekara,
  • laboratorijski testovi - opći testovi krvi i urina, biohemija krvi, krvni testovi za koncentraciju šećera i hormona (prolaktin, IGF-1, kortikotropin, TTG-T3-T4, hidrokortizon, ženski / muški polni hormoni),
  • pregled srca na EKG aparatu, ultrazvuk unutrašnjih organa,
  • ultrazvučni pregled žila vena donjih ekstremiteta,
  • Rendgenski snimak kostiju lobanje (kraniografija),
  • računarskom tomografijom mozga, u nekim slučajevima postoji dodatna potreba za MRI.

Imajte na umu da je specifičnost prikupljanja i proučavanja biološkog materijala za hormone ta što se ne zaključuju nakon prvog ispitivanja. Za pouzdanost hormonske slike potrebno je promatranje u dinamici, odnosno bit će potrebno donirati krv za istraživanje nekoliko puta u određenim intervalima.

Principi liječenja bolesti

Odmah napravite rezervaciju, s ovom dijagnozom, pacijentu je potrebna visokokvalificirana medicinska njega i stalan nadzor. Stoga se ne morate oslanjati na slučaj, obzirom da će se tumor riješiti i sve će proći. Ognjište se ne može snaći! U nedostatku odgovarajuće terapije, prevelika je opasnost da postanete invalidi s nepovratnim funkcionalnim oštećenjem, javljaju se i smrtni slučajevi od posljedica.

Ovisno o težini kliničke slike, pacijentima se preporučuje da problem riješe hirurškim zahvatom ili konzervativnim metodama. Osnovni postupci liječenja uključuju:

  • neurohirurgija - uklanjanje adenoma transnazalnim pristupom (kroz nos) pod endoskopskom kontrolom ili transkranijalnom metodom (radi se standardna kraniotomija u frontalnom delu) pod kontrolom fluoroskopa i mikroskopa,

90% pacijenata podvrgnuto je transnazalnoj operaciji, 10% je potrebno transkranijalnu ektomiju. Posljednja taktika koristi se za masivne tumore (veće od 3 cm), za asimetričnu proliferaciju novoformiranog tkiva, za izbijanje izvan sedla, za tumore sa sekundarnim čvorovima.

  • lečenje lekovima - upotreba lijekova niza agonista dopaminskih receptora, lijekova koji sadrže peptide, ciljanih lijekova za korekciju hormona,
  • radioterapija (lečenje zračenjem) - protonska terapija, daljinska gama terapija putem sistema Gamma Knife,
  • kombinirani tretman - Tok programa kombinira nekoliko ovih terapijskih taktika odjednom.

Doktor, u nedostatku žarišnih neuroloških i oftalmičkih poremećaja sa hormonalno neaktivnim ponašanjem tumora, ne može koristiti operaciju, ali preporučuje praćenje osobe s dijagnosticiranim adenomom hipofize. Upravljanje takvim pacijentom provodi neurohirurg u uskoj suradnji s endokrinologom i oftalmologom. Odeljenje se sistematski pregledava (1-2 puta godišnje), šalje se na MRI / CT, očne i neurološke pretrage, merenje hormona u krvi. Paralelno s tim, osoba prolazi ciljane kurseve potporne terapije.

Budući da je hirurška intervencija vodeća metoda liječenja adenoma hipofize, ukratko ćemo istaknuti tijek hirurškog procesa endoskopske hirurgije.

Operacija za uklanjanje adenoma hipofize: kada je potrebno, provesti rezultat

Adenomi hipofize su benigni tumori male žlijezde koji se nalaze u mozgu. Neoplazija može poboljšati proizvodnju određenih hormona i uzrokovati pacijentu neugodnosti različitog stupnja ili se uopće ne manifestirati. Tumor se obično otkriva tijekom računanja ili magnetske rezonance.

Uklanjanje adenoma hipofize vrši klasična hirurgija, endoskopija ili radio emisije. Potonja metoda je prepoznata kao najspremnija, ali ima niz ograničenja u veličini i lokaciji tumora.

Uklanjanje tumora hipofize nije uvijek preporučljivo jer može biti popraćeno većim rizikom od pronalaska tumora u tijelu. Osim toga, uz adenom hipofize konzervativna terapija daje dobar efekt.

Preporučuje se hirurgija kod sledećih simptoma:

  • Tumor je hormonski, tj. stvara značajnu količinu hormona, čiji visoki sadržaj može biti opasan za pacijenta.
  • Adenoma komprimira susjedna tkiva i živce, posebno vidnog, što dovodi do poremećaja rada oka.

Koristeći nježnu radiohirurgiju važi u sledećim slučajevima:

  1. Optički živci nisu pogođeni.
  2. Tumor se ne širi dalje od turskog sedla (stvaranje u sfenoidnoj kosti, u čijoj produbljenju se nalazi hipofiza).
  3. Tursko sedlo ima normalne ili nešto veće veličine.
  4. Adenoma je praćena neuroendokrinalnim sindromom.
  5. Veličina neoplazme ne prelazi 30 mm.
  6. Odbijanje pacijenta od drugih metoda hirurgije ili prisutnost kontraindikacija za njihovu provedbu.

Napomena Radiokirurške metode mogu se koristiti za uklanjanje ostataka tumora nakon primjene klasične hirurške intervencije. Takođe se mogu primenjivati ​​nakon standardne zračne terapije.

Transnazalno uklanjanje adenoma hipofize provedeno ukoliko se tumor samo malo proširi izvan turskog sedla. Neki neurohirurzi s bogatim iskustvom primjenjuju metodu za neoplazme značajne veličine.

Indikacije za kraniotomiju (operacije sa otvaranjem lubanje) Sledeći simptomi su:

  • Prisutnost sekundarnih čvorova u tumoru,
  • Asimetrični rast adenoma i njegovo širenje izvan turskog sedla.

Dakle, ovisno o vrsti pristupa, hirurška operacija uklanjanja adenoma hipofize može se izvesti transkranijalno (otvaranjem lubanje) ili transnazalno (kroz nos). U slučaju radioterapije, sustavi poput kiber-noža omogućuju vam da fokusirate zračenje strogo na tumor i postignete njegovo neinvazivno uklanjanje.

Takva se operacija češće izvodi pod lokalnom anestezijom. Hirurg ubacuje endoskop u nos - fleksibilan instrument u obliku cijevi opremljen kamerom. Može se postaviti u jednu ili obje nosnice, ovisno o veličini tumora. Njegov prečnik ne prelazi 4 mm. Doktor vidi sliku na ekranu. Endoskopsko uklanjanje adenoma hipofize može smanjiti invazivnost operacije, a istovremeno zadržati priliku za sveobuhvatno snimanje.

Nakon toga, hirurg odvaja sluznicu i otkriva kosti prednjeg sinusa. Za pristup turskom sedlu koristi se bušilica. Septum u prednjem sinusu je presječen. Hirurg može vidjeti dno turskog sedla koje je podvrgnuto trepanaciji (u njemu se formira rupa). Izvodi se uzastopno uklanjanje dijelova tumora.

Nakon ovoga zaustavlja se krvarenje. Da biste to učinili, koristite pamučne brise navlažene hidrogen peroksidom, posebne spužve i ploče ili metodu elektrokoagulacije („zaptivanje“ posuda djelomičnim uništavanjem strukturnih proteina).

U sledećem koraku hirurg zapečati tursko sedlo. Za to se koriste, na primjer, pacijentova tkiva i ljepilo, na primjer, marka Tissucol. Nakon endoskopije pacijent će morati provesti od 2 do 4 dana u medicinskoj ustanovi.

tehnika pristupa mozgu kraniotomijom

Pristup se može provesti frontalno (otvaranjem čeonih kostiju lubanje) ili ispod temporalne kosti, ovisno o poželjnoj lokaciji tumora. Optimalno držanje za operaciju je položaj sa strane. Izbjegava začepljenje cervikalnih arterija i vena koje dovode krv u mozak. Alternativna je pozicija leđa s laganim okretanjem glave. Sama glava je fiksirana.

Operacija se u većini slučajeva izvodi pod općom anestezijom. Sestra obrija kosu s predviđenog mjesta operacije, dezinficira je. Doktor planira projekciju važnih struktura i žila koje pokušava da ne dodirne. Nakon toga, reže meka tkiva i reže kosti.

Liječnik tokom operacije stavlja lupe koje omogućuju detaljniji pregled svih živčanih struktura i krvnih žila. Ispod lubanje nalazi se takozvana dura mater, koju je takođe potrebno prerezati da bi se došlo do dublje hipofize. Sam adenom će se ukloniti pomoću aspiratora ili električnih pinceta. Ponekad se tumor mora ukloniti zajedno s hipofizom zbog klijanja duboko u zdravo tkivo. Nakon toga, hirurg vraća koštani poklopac na svoje mjesto i šavovima.

Nakon završetka djelovanja anestezije pacijent mora provesti još jedan dan na intenzivnoj njezi, gdje će se njegovo stanje neprestano pratiti. Potom će biti upućen u opću odjelu, prosječni period hospitalizacije je 7-10 dana.

Točnost metode je 0,5 mm. To vam omogućava da ciljate adenom bez ugrožavanja okolnog nervnog tkiva. Radnja takvog uređaja kao cyber nož je jednokratna. Pacijent odlazi na kliniku i nakon MRI / CT serije sastavlja se precizan 3D model tumora koji računalo koristi za pisanje programa za robota.

Pacijenta su smješteni na kauču, njegovo tijelo i glava su fiksirani kako bi se isključili slučajni pokreti. Uređaj djeluje na daljinu, emitira valove točno na mjestu adenoma. Pacijent u pravilu ne doživljava bolne senzacije. Hospitalizacija putem sistema nije naznačena. Na dan operacije pacijent može otići kući.

Najmoderniji modeli omogućuju vam podešavanje smjera zrake ovisno o bilo kojem, pa čak i najneznačajnijim pokretima pacijenta. Tako se izbjegava fiksacija i povezani neugodi.

Prema B. M. Nikifirovoj i D. E. Matsku (2003, St. Petersburg), upotreba savremenih metoda omogućava radikalno (potpuno) uklanjanje tumora u 77% slučajeva. U 67% bolesnika vidna funkcija se obnavlja, u 23% - endokrina. Smrt kao rezultat operacije uklanjanja adenoma hipofize događa se u 5,3% slučajeva. 13% pacijenata ima relaps bolesti.

Slijedeći tradicionalne hirurške i endoskopske metode, moguće su sljedeće posljedice:

  1. Oštećenje vida zbog oštećenja živaca.
  2. Krvarenje.
  3. Istekanje cerebrospinalne tečnosti (cerebrospinalne tečnosti).
  4. Meningitis nastao kao posledica infekcije.

Stanovnici velikih gradova (Moskva, Sankt Peterburg, Novosibirsk) koji su se suočili sa adenomom hipofize tvrde da nivo liječenja ove bolesti u Rusiji u ovom trenutku nije inferiorniji od stranog. Bolnice i onkološki centri su dobro opremljeni, operacije se izvode na modernoj opremi.

Ipak, pacijentima i njihovoj rodbini preporučuje se da ne žure previše sa operacijom. Iskustvo mnogih pacijenata pokazuje da je prvo potrebno proći temeljit pregled, posavjetovati se s više specijalista (endokrinolog, neurolog, onkolog), izliječiti sve infekcije. Opasnost tumora za pacijenta mora se nedvosmisleno potvrditi. U mnogim slučajevima preporučuje se dinamičko praćenje ponašanja neoplazije.

Pacijenti u svojim pregledima primjećuju da je pravovremena dijagnoza postala važna u procesu liječenja. Iako mnogi dugo vremena nisu obraćali pažnju na hormonalne poremećaje koji ih uznemiruju, kad su se obratili specijalistima, brzo su dobili uputnicu za MRI / CT koja je omogućila odmah davanje preporuka u vezi sa terapijom.

Nisu svi pacijenti, uprkos naporima ljekara, uspjeli pobijediti bolest. Ponekad se stanje pacijenta pogorša, a tumor ponovno raste. Depresiju pacijenta, oni često doživljavaju depresiju, osećaj teskobe i anksioznosti. Takvi su simptomi također važni i mogu biti rezultat hormonske terapije ili utjecaja tumora. Moraju ih uzeti u obzir endokrinolog i neurolog.

Prilikom kontaktiranja s državnom medicinskom ustanovom, pacijent se podvrgava operaciji besplatno. U tom je slučaju moguća samo kraniotomija ili operacija s transnazalnim pristupom. CyberKnife sistem dostupan je uglavnom u privatnim klinikama. Od državnih bolnica koristi ga samo Istraživački institut za neurohirurgiju N. N. Burdenko. Za besplatno liječenje morate dobiti saveznu kvotu, što je malo vjerojatno s dijagnozom "adenoma".

Kada se odlučite za korištenje plaćenih usluga, morate se spremiti za hiruršku operaciju između 60-70 tisuća rubalja. Ponekad morate posebno platiti za boravak u bolnici (od 1000 rubalja dnevno). Takođe, u nekim slučajevima, anestezija nije uključena u cijenu. Prosječne cijene korištenja cyberknives-a počinju od 90 000 rubalja.

Uklanjanje adenoma hipofize operacija je s dobrom prognozom, čija je djelotvornost veća u ranoj dijagnozi bolesti. Budući da tumor nema uvijek izražene simptome, morate biti pažljivi na svom zdravlju i pratiti takve manje znakove lošeg stanja kao što su učestalo mokrenje, periodične glavobolje i smanjen vid bez vidljivog razloga. Savremena neurohirurgija u Rusiji omogućava čak i složene operacije na mozgu uz minimalni rizik od komplikacija.

Video: stručno mišljenje o liječenju adenoma hipofize

Operacija za uklanjanje adenoma hipofize: kada je potrebno, provesti rezultat

Adenomi hipofize su benigni tumori male žlijezde koji se nalaze u mozgu. Neoplazija može poboljšati proizvodnju određenih hormona i uzrokovati pacijentu neugodnosti različitog stupnja ili se uopće ne manifestirati. Tumor se obično otkriva tijekom računanja ili magnetske rezonance.

Uklanjanje adenoma hipofize vrši klasična hirurgija, endoskopija ili radio emisije. Potonja metoda je prepoznata kao najspremnija, ali ima niz ograničenja u veličini i lokaciji tumora.

Uklanjanje tumora hipofize nije uvijek preporučljivo jer može biti popraćeno većim rizikom od pronalaska tumora u tijelu.Osim toga, uz adenom hipofize konzervativna terapija daje dobar efekt.

Preporučuje se hirurgija kod sledećih simptoma:

  • Tumor je hormonski, tj. stvara značajnu količinu hormona, čiji visoki sadržaj može biti opasan za pacijenta.
  • Adenoma komprimira susjedna tkiva i živce, posebno vidnog, što dovodi do poremećaja rada oka.

Koristeći nježnu radiohirurgiju važi u sledećim slučajevima:

  1. Optički živci nisu pogođeni.
  2. Tumor se ne širi dalje od turskog sedla (stvaranje u sfenoidnoj kosti, u čijoj produbljenju se nalazi hipofiza).
  3. Tursko sedlo ima normalne ili nešto veće veličine.
  4. Adenoma je praćena neuroendokrinalnim sindromom.
  5. Veličina neoplazme ne prelazi 30 mm.
  6. Odbijanje pacijenta od drugih metoda hirurgije ili prisutnost kontraindikacija za njihovu provedbu.

Napomena Radiokirurške metode mogu se koristiti za uklanjanje ostataka tumora nakon primjene klasične hirurške intervencije. Takođe se mogu primenjivati ​​nakon standardne zračne terapije.

Transnazalno uklanjanje adenoma hipofize provedeno ukoliko se tumor samo malo proširi izvan turskog sedla. Neki neurohirurzi s bogatim iskustvom primjenjuju metodu za neoplazme značajne veličine.

Indikacije za kraniotomiju (operacije sa otvaranjem lubanje) Sledeći simptomi su:

  • Prisutnost sekundarnih čvorova u tumoru,
  • Asimetrični rast adenoma i njegovo širenje izvan turskog sedla.

Dakle, ovisno o vrsti pristupa, hirurška operacija uklanjanja adenoma hipofize može se izvesti transkranijalno (otvaranjem lubanje) ili transnazalno (kroz nos). U slučaju radioterapije, sustavi poput kiber-noža omogućuju vam da fokusirate zračenje strogo na tumor i postignete njegovo neinvazivno uklanjanje.

Takva se operacija češće izvodi pod lokalnom anestezijom. Hirurg ubacuje endoskop u nos - fleksibilan instrument u obliku cijevi opremljen kamerom. Može se postaviti u jednu ili obje nosnice, ovisno o veličini tumora. Njegov prečnik ne prelazi 4 mm. Doktor vidi sliku na ekranu. Endoskopsko uklanjanje adenoma hipofize može smanjiti invazivnost operacije, a istovremeno zadržati priliku za sveobuhvatno snimanje.

Nakon toga, hirurg odvaja sluznicu i otkriva kosti prednjeg sinusa. Za pristup turskom sedlu koristi se bušilica. Septum u prednjem sinusu je presječen. Hirurg može vidjeti dno turskog sedla koje je podvrgnuto trepanaciji (u njemu se formira rupa). Izvodi se uzastopno uklanjanje dijelova tumora.

Nakon ovoga zaustavlja se krvarenje. Da biste to učinili, koristite pamučne brise navlažene hidrogen peroksidom, posebne spužve i ploče ili metodu elektrokoagulacije („zaptivanje“ posuda djelomičnim uništavanjem strukturnih proteina).

U sledećem koraku hirurg zapečati tursko sedlo. Za to se koriste, na primjer, pacijentova tkiva i ljepilo, na primjer, marka Tissucol. Nakon endoskopije pacijent će morati provesti od 2 do 4 dana u medicinskoj ustanovi.

tehnika pristupa mozgu kraniotomijom

Pristup se može provesti frontalno (otvaranjem čeonih kostiju lubanje) ili ispod temporalne kosti, ovisno o poželjnoj lokaciji tumora. Optimalno držanje za operaciju je položaj sa strane. Izbjegava začepljenje cervikalnih arterija i vena koje dovode krv u mozak. Alternativna je pozicija leđa s laganim okretanjem glave. Sama glava je fiksirana.

Operacija se u većini slučajeva izvodi pod općom anestezijom. Sestra obrija kosu s predviđenog mjesta operacije, dezinficira je. Doktor planira projekciju važnih struktura i žila koje pokušava da ne dodirne. Nakon toga, reže meka tkiva i reže kosti.

Liječnik tokom operacije stavlja lupe koje omogućuju detaljniji pregled svih živčanih struktura i krvnih žila. Ispod lubanje nalazi se takozvana dura mater, koju je takođe potrebno prerezati da bi se došlo do dublje hipofize. Sam adenom će se ukloniti pomoću aspiratora ili električnih pinceta. Ponekad se tumor mora ukloniti zajedno s hipofizom zbog klijanja duboko u zdravo tkivo. Nakon toga, hirurg vraća koštani poklopac na svoje mjesto i šavovima.

Nakon završetka djelovanja anestezije pacijent mora provesti još jedan dan na intenzivnoj njezi, gdje će se njegovo stanje neprestano pratiti. Potom će biti upućen u opću odjelu, prosječni period hospitalizacije je 7-10 dana.

Točnost metode je 0,5 mm. To vam omogućava da ciljate adenom bez ugrožavanja okolnog nervnog tkiva. Radnja takvog uređaja kao cyber nož je jednokratna. Pacijent odlazi na kliniku i nakon MRI / CT serije sastavlja se precizan 3D model tumora koji računalo koristi za pisanje programa za robota.

Pacijenta su smješteni na kauču, njegovo tijelo i glava su fiksirani kako bi se isključili slučajni pokreti. Uređaj djeluje na daljinu, emitira valove točno na mjestu adenoma. Pacijent u pravilu ne doživljava bolne senzacije. Hospitalizacija putem sistema nije naznačena. Na dan operacije pacijent može otići kući.

Najmoderniji modeli omogućuju vam podešavanje smjera zrake ovisno o bilo kojem, pa čak i najneznačajnijim pokretima pacijenta. Tako se izbjegava fiksacija i povezani neugodi.

Prema B. M. Nikifirovoj i D. E. Matsku (2003, St. Petersburg), upotreba savremenih metoda omogućava radikalno (potpuno) uklanjanje tumora u 77% slučajeva. U 67% bolesnika vidna funkcija se obnavlja, u 23% - endokrina. Smrt kao rezultat operacije uklanjanja adenoma hipofize događa se u 5,3% slučajeva. 13% pacijenata ima relaps bolesti.

Slijedeći tradicionalne hirurške i endoskopske metode, moguće su sljedeće posljedice:

  1. Oštećenje vida zbog oštećenja živaca.
  2. Krvarenje.
  3. Istekanje cerebrospinalne tečnosti (cerebrospinalne tečnosti).
  4. Meningitis nastao kao posledica infekcije.

Stanovnici velikih gradova (Moskva, Sankt Peterburg, Novosibirsk) koji su se suočili sa adenomom hipofize tvrde da nivo liječenja ove bolesti u Rusiji u ovom trenutku nije inferiorniji od stranog. Bolnice i onkološki centri su dobro opremljeni, operacije se izvode na modernoj opremi.

Ipak, pacijentima i njihovoj rodbini preporučuje se da ne žure previše sa operacijom. Iskustvo mnogih pacijenata pokazuje da je prvo potrebno proći temeljit pregled, posavjetovati se s više specijalista (endokrinolog, neurolog, onkolog), izliječiti sve infekcije. Opasnost tumora za pacijenta mora se nedvosmisleno potvrditi. U mnogim slučajevima preporučuje se dinamičko praćenje ponašanja neoplazije.

Pacijenti u svojim pregledima primjećuju da je pravovremena dijagnoza postala važna u procesu liječenja. Iako mnogi dugo vremena nisu obraćali pažnju na hormonalne poremećaje koji ih uznemiruju, kad su se obratili specijalistima, brzo su dobili uputnicu za MRI / CT koja je omogućila odmah davanje preporuka u vezi sa terapijom.

Nisu svi pacijenti, uprkos naporima ljekara, uspjeli pobijediti bolest. Ponekad se stanje pacijenta pogorša, a tumor ponovno raste. Depresiju pacijenta, oni često doživljavaju depresiju, osećaj teskobe i anksioznosti. Takvi su simptomi također važni i mogu biti rezultat hormonske terapije ili utjecaja tumora. Moraju ih uzeti u obzir endokrinolog i neurolog.

Prilikom kontaktiranja s državnom medicinskom ustanovom, pacijent se podvrgava operaciji besplatno. U tom je slučaju moguća samo kraniotomija ili operacija s transnazalnim pristupom. CyberKnife sistem dostupan je uglavnom u privatnim klinikama. Od državnih bolnica koristi ga samo Istraživački institut za neurohirurgiju N. N. Burdenko. Za besplatno liječenje morate dobiti saveznu kvotu, što je malo vjerojatno s dijagnozom "adenoma".

Kada se odlučite za korištenje plaćenih usluga, morate se spremiti za hiruršku operaciju između 60-70 tisuća rubalja. Ponekad morate posebno platiti za boravak u bolnici (od 1000 rubalja dnevno). Takođe, u nekim slučajevima, anestezija nije uključena u cijenu. Prosječne cijene korištenja cyberknives-a počinju od 90 000 rubalja.

Uklanjanje adenoma hipofize operacija je s dobrom prognozom, čija je djelotvornost veća u ranoj dijagnozi bolesti. Budući da tumor nema uvijek izražene simptome, morate biti pažljivi na svom zdravlju i pratiti takve manje znakove lošeg stanja kao što su učestalo mokrenje, periodične glavobolje i smanjen vid bez vidljivog razloga. Savremena neurohirurgija u Rusiji omogućava čak i složene operacije na mozgu uz minimalni rizik od komplikacija.

Video: stručno mišljenje o liječenju adenoma hipofize


  1. Klinička endokrinologija / Uredio E.A. Hladno. - M .: Medicinska novinska agencija, 2011. - 736 c.

  2. Liječenje endokrinih bolesti u djece, Izdavačka kuća Perm Book - M., 2013. - 276 str.

  3. Okorokov A. N. Dijagnoza bolesti unutrašnjih organa. Svezak 4. Dijagnoza bolesti krvožilnog sistema, Medicinska literatura - M., 2011. - 504 c.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Vezani članci:

Metabolizam ugljikohidrata nakon uklanjanja hipofize malo se mijenja. Postoji samo neznatno smanjenje šećera u krvi nakon posta, produbljivanje hipoglikemijske faze nakon opterećenja ugljikohidratima, osjetljivost na inzulin je blago povećana. Kod bolesnika sa šećernom bolešću nakon uklanjanja hipofize potreba za inzulinom znatno se smanjuje. To nije posljedica gubitka adrenokortikotropne funkcije hipofize jer povećana osjetljivost na inzulin postoji kod pacijenata koji primaju kortizon, nego prekidom izlučivanja hormona rasta adenohipofizom.

Uvođenje bolesnika sa šećernom bolešću s hipofizom hormona rasta ima izražen dijabetički učinak.

Ostaje mogućnost zacjeljivanja rana i lomova kod pacijenata sa uklanjanjem hipofize. Ne postoje promjene u metabolizmu kalcija i fosfora. Tjelesna težina se ne mijenja značajno, iako postoji određena tendencija dobivanja kilograma.

Transnazalna operacija za uklanjanje adenoma hipofize mozga

Ovo je minimalno invazivna procedura koja ne zahtijeva kraniotomiju i ne ostavlja iza sebe kozmetičke nedostatke. Češće se izvodi pod lokalnom anestezijom; endoskop će biti glavni uređaj hirurga. Neurohirurg kroz nos pomoću optičke naprave uklanja tumor na mozgu. Kako se sve ovo radi?

  • Pacijent je u vrijeme postupka u sjedećem ili polusjedećem položaju. Tanka cijev endoskopa (promjera ne više od 4 mm), opremljena na kraju video kamerom, pažljivo se ubacuje u nosnu šupljinu.
  • Slika fokusa i susjednih struktura u stvarnom vremenu bit će prenesena na intraoperativni monitor. Kako se endoskopska sonda napreduje, hirurg izvodi niz uzastopnih manipulacija da bi došao do dela mozga koji nas zanima.
  • Prvo se odvaja nosna sluznica kako bi se izložio i otvorio prednji zid. Tada se siječe tanki koštani septum. Iza nje je željeni element - tursko sedlo. Na dnu turskog sedla napravljena je mala rupa odvajanjem malog ulomka od kosti.
  • Nadalje, uz pomoć mikrokirurških instrumenata smještenih u kanal cijevi endoskopa, patološka tkiva postepeno se cijepaju kroz pristup koji je kirurg stvorio dok tumor nije u potpunosti eliminiran.
  • U završnoj fazi, rupa stvorena u dnu sedla blokirana je fragmentacijom kosti, koja je fiksirana posebnim ljepilom. Nosni prolazi temeljito se tretiraju antisepticima, ali ne tamponiraju.

Pacijent se aktivira u ranom razdoblju - već prvog dana nakon manje traumatične neurooperacije. Otprilike 3-4 dana napravi se ekstrakt iz bolnice, a zatim ćete morati proći poseban rehabilitacijski kurs (antibiotska terapija, fizioterapija itd.). Unatoč operaciji koja je izvršena na izrezu adenoma hipofize, od nekih će se pacijenata zatražiti da se dodatno pridržavaju hormonske nadomjesne terapije.

Rizici intra- i postoperativnih komplikacija tokom endoskopskog zahvata su minimizirani - 1% -2%. Za poređenje, negativne reakcije drugačije prirode nakon transkranijalne resekcije AGHM javljaju se kod oko 6-10 ljudi. od 100 operiranih pacijenata.

Nakon transnazalne sesije, većina ljudi već neko vrijeme doživljava poteškoće u disanju i nelagodu u nazofarinksu. Razlog je potrebno intraoperativno uništavanje pojedinih struktura nosa, kao rezultat, bolni znakovi. Nelagoda u nazofaringealnoj regiji obično se ne smatra komplikacijom ako se ne pojačava i ne traje dugo (do 1-1,5 mjeseci).

Konačna procjena učinka operacije moguća je tek nakon 6 mjeseci iz MRI slika i rezultata hormonskih analiza. Generalno, pravovremenom i tačnom dijagnozom i hirurškom intervencijom, kvalitetnom rehabilitacijom prognoze su povoljne.

Zaključak

Veoma je važno podnijeti zahtjev za najbolju medicinsku pomoć najboljim specijalistima neurohirurškog profila. Nekompetentan pristup, najmanja medicinska greška tokom operacije na mozgu, natopljena živčanim ćelijama i procesima, vaskularnim arterijama, može koštati pacijenta života. U zemljama ZND-a u ovom dijelu je vrlo teško naći prave stručnjake sa velikim slovom. Odlazak u inostranstvo je mudra odluka, ali ne može je svatko finansijski priuštiti, na primjer, „zlatni“ tretman u Izraelu ili Njemačkoj. Ali u ova dva stanja svjetlost se nije konvergirala.

Centralna vojna bolnica u Pragu.

Imajte na umu da Češka nije manje uspješna na području neurohirurgije mozga. U Češkoj se adenomi hipofize sigurno operiraju pomoću najsavremenijih tehnologija adenomektomije, a tehnički je besprijekorno i s minimalnim rizikom. Ovdje je situacija idealna i uz pružanje konzervativne skrbi ako pacijentu, prema indicijama, ne treba operacija. Razlika između Češke i Njemačke / Izraela je ta što usluge čeških klinika nude barem pola cijene, a medicinski program uvijek uključuje potpunu rehabilitaciju.

Pogledajte video: Evo šta se STVARNO dogodi kad BELI LUK i MED svakog jutra pojedete na prazan stomak RECEPT (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar