Račići za visoki holesterol

Holesterol možete pronaći u gotovo svakom proizvodu koji ljudi jedu. Prekoračenje preporučene norme prilično je jednostavno, jer njegov pokazatelj ne smije prelaziti 500 mg.

Ako pojedete staklenku konzervirane ribe ili kušate jetrene kotlete, možete premašiti dnevnu dozu za pola. Postoji li holesterol u kozicama i koliko često ih možete konzumirati?

Koliko holesterola ima u kozicama

Rakovi sadrže puno holesterola. Kozice vode u broju kolesterola (holesterola) u sastavu među ostalim morskim plodovima. 200 g proizvoda sadrži gotovo 400 mg tvari slične masnoći. Kozice su zaista lideri u holesterolu iz morskih plodova.

100 grama rakova sadrži otprilike 150-190 mg holesterola - to je relativno velika vrijednost. Morski karcinom (tzv. Škampi) sadrži mali postotak masti (u 1 kg proizvoda je samo 22 g). Na primjer, u piletini, gotovo 200 g masti se odnosi na istu težinu.

Zasićene masne kiseline nalaze se u minimalnoj količini u rakovima, tako da razumna upotreba proizvoda neće izazvati sintezu kolesterola u tijelu. Kozice sadrže veliki broj korisnih elemenata, vitamina i omega-3 kiselina.

Korist i šteta

Na kraju 20. stoljeća naučnici su tvrdili povišenu razinu kolesterola u morskom raku. Da li je to zaista tačno, ima li holesterola od škampa? A koliko holesterola ima u kozicama? Godine 1996. provedena su istraživanja, zbog kojih je utvrđeno da rakovi sadrže 160 mg organskog spoja.

Količina holesterola u kozicama i lignjama veća je nego u ostalim rakovima. Međutim, istovremeno su naučnici otkrili da se holesterol sadržan u kozicama ne može akumulirati u tijelu.

Sigurnost mesa škampi objašnjava činjenica da se zasićene masti ne nalaze u sastavu proizvoda, a pronađeni holesterol se ne može apsorbirati u krv. Na istraživanju je radila australijska naučnica Renaka Karappaswami.

Tokom pripreme škampi obojeni su u jarko crvenu nijansu. To je zbog prisustva astaksantina, tvari koja djeluje efikasnije na tijelo od antioksidanata koji se nalaze u voću i povrću.

Učinak astaksantina nadmašuje učinak vitamina E. Supstanca pomaže u zaštiti ljudskih stanica od starenja, učestvuje u procesu eksfolijacije epitelijskog tkiva i štiti organizam od vanjskih toksičnih efekata.

Ostala korisna svojstva kozica

Osim nabrojanih korisnih tvari koje se nalaze u rakovima, vrijedi istaknuti i druge elemente koji su dio morskog raka. Proizvod sadrži veliku količinu:

  • vitamini A, E, C,
  • kalcijuma
  • Selena
  • cink
  • fosfor
  • jod
  • bakar
  • zdrave omega-3 masti.

Sustavno jedući škampe, osoba će izgledati vitkija, budnija i mlađa. Nizak postotak zasićenih masti sadržanih u mesu škampi blagotvorno utječe na funkcioniranje kardiovaskularnog sustava.

Možete jesti samo one škampe koji su pravilno kuvani. Tako će jelo zadržati maksimalnu količinu hranjivih sastojaka. U jednom trenutku preporučuje se jesti ne više od 300 g morskih plodova, da ne bi izazvali porast nivoa lošeg holesterola.

Stručnjaci ne preporučuju jesti rakove kao hranu:

  • zajedno s alkoholom, slatkim sodama ili čajem,
  • peciva ili tjestenina,
  • s jelima od mesa i gljiva, jer kombinacija takvih proizvoda izaziva višak proteina.

Najbolje je služiti morsku hranu s kopra, što doprinosi boljoj apsorpciji vitamina i minerala, uklanjanju lošeg holesterola iz organizma.

Kozice, kao i svaki drugi proizvod, mogu donijeti ne samo korist, nego i štetu. Osobe s alergijom trebale bi jesti malu količinu rakova, jer često izazivaju alergijsku reakciju i probleme s bubrezima.

U slučaju dijabetesa, bolje je napustiti poslastice sa mesom škampi, jer proizvod povećava loš holesterol. Uvoženi morski plodovi prilično često sadrže antibiotike, koji poduzetnici prerađuju robu da bi izbjegli brzo kvarenje proizvoda. Nažalost, privrednici ne razumiju koju štetu nanose ljudskom zdravlju.

Ako prodavač nije ispoštovao uvjete skladištenja robe, tada se gube korisna svojstva proizvoda. Ako zanemarite preporučenu temperaturu za čuvanje, meso škampi nakuplja štetne materije.

Treba kupiti samo one škampe koji su ulovljeni u ekološki čistim područjima. Inače, rakovi su zasićeni toksičnim supstancama, što dovodi do trovanja. Takva hrana dramatično povećava loši kolesterol.

Prije kupovine trebali biste se pažljivo upoznati s mjestom odakle je roba uvezena i pobrinite se da postoji oznaka kvalitete. Rakovi praktički ne bi trebali biti prekriveni ledom, što će ukazivati ​​na pravilno skladištenje.

Mogu li jesti škampe sa visokim holesterolom?

Postoje škampe sa visokim holesterolom - je li moguće ili ne? Holesterol može biti loš (lipoproteini niske gustine) i dobar (lipoproteini visoke gustoće). Zbog lošeg holesterola u krvi se na vaskularnim zidovima formiraju plakovi, što provocira razvoj ateroskleroze.

Uz upotrebu morskog raka, nivo dobrog holesterola u krvi raste. To omogućava poboljšanje zdravstvenog stanja osoba koje pate od poremećenog metabolizma lipida. Sistematična upotreba rakova koji sadrže polinezasićene masti doprinosi:

  • uklanja loš holesterol iz organizma,
  • održavanje normalnog funkcionisanja mozga,
  • poboljšanje sastava krvi,
  • održavanje normalnog funkcionisanja kardiovaskularnog sistema.

Da biste sačuvali korisna svojstva proizvoda, važno je kuhati jela od škampi. Stručnjaci preporučuju kuhanje rakova 3-4 minute nakon vrenja.

Kozice možete poslužiti ili kao neovisno jelo, ili u kombinaciji rižota, salate ili tjestenine. Mjesec je najbolje jesti ne više od 1,8 kg mesa škampa, kako ne biste izazvali porast organskih spojeva u krvi.

Stručnjaci iz oblasti dijetetike ne preporučuju uživanje u popularnom jelu, čija je osnova škampa pržena u brašnu od jaja i jaja. Kalorični sadržaj takve poslastice prevelik je i od takve ishrane neće biti koristi.

Kontraindikacije

Uprkos korisnim svojstvima proizvoda, postoji niz kontraindikacija kod kojih se ne preporučuje uključivanje rakova u prehranu. Ne preporučuje se uživanje mesa škampi u slučaju:

  • prisutnost alergijske reakcije na proizvod,
  • uoči konzumiranja alkohola ili jedenih jela sa gljivama i mesom.

Meso škampa nije uzalud popularno među ljudima koji vode zdrav način života i brinu o svom zdravlju. Japanci, čija se hrana temelji na plodovima mora, žive mnogo duže od predstavnika naše nacionalnosti. Teško je raspravljati o prednostima kozica, ali vrlo je važno da proizvod koristite u ograničenim količinama.

Šta je holesterol?

Holesterol u ljudskom tijelu obavlja nekoliko važnih funkcija:

  • Sudjeluje u stvaranju omotača živčanih vlakana.
  • Tvori staničnu membranu.
  • Ono je dio žuči.
  • Sudjeluje u sintezi steroidnih i spolnih hormona.

Kao što vidite, holesterol je vitalna supstanca koja osigurava funkcioniranje i normalno funkcioniranje svih organa i sistema. Ova supstanca ne samo da ulazi u tijelo izvana, nego se i samostalno sintetiše.

U testovima krvi obično se pronalazi nekoliko pokazatelja: ukupni holesterol, lipoproteini niske i visoke gustoće (LDL i HDL, respektivno). Oni se kombinuju zbog činjenice da se holesterol prenosi u tijelu kao dio tih lipoproteina. LDL se smatra lošim zbog činjenice da su odgovorne za razvoj ateroskleroze i stvaranje aterosklerotskih plakova na zidovima krvnih žila. A HDL štiti krvožilni sistem od ateroskleroze, a naziva se dobrim, alfa-holesterolom.

Hranjiva vrijednost kozica

Ova morska hrana bogata je vitaminima, elementima u tragovima i nezasićenim masnim kiselinama. Takođe, oni imaju puno proteina koji se lako apsorbuje, a što je važno za pravilnu prehranu.

100 grama škampi sadrži samo 2% masti! Dijetalna su plodovi mora.

Kozice su izvor mnogih korisnih tvari, ali je i holesterol u kozicama vrlo visok.

Kozice sadrže vrijednu komponentu - astaksantinski karotenoid. Učinkovitije je od antioksidanata koji se nalaze u voću. Prednosti morskih plodova dokazane su tijekom liječenja i za prevenciju bolesti endokrinog i krvožilnog sustava, dijabetes melitusa, bronhijalne astme, varikoznih vena, autoimunih bolesti. Takođe poboljšavaju memoriju i vid.

Koji je najbolji način kuhanja škampa?

Iako kolesterol u kozicama nije štetan, važno je pravilno ga pripremiti kako biste maksimalno iskoristili ovaj proizvod. Neki recepti koriste masne sastojke ili umake koji gube sve blagodati škampi. To morate znati, jer koliko dobrog holesterola nastaje, a koliko loše, ovisi o proizvodima s kojima su pripremljene kozice. Tvrtka sa masnim sastojcima proizvest će loš kolesterol.

Korisnost proizvoda u velikoj mjeri ovisi o načinu njegove pripreme. Račići se mogu kuhati na različite načine, a neke metode značajno smanjuju njihovu upotrebu.

Jedan od najpopularnijih recepata je kuhanje škampi u tijestu, što uključuje upotrebu velike količine putera, brašna i jaja. Zbog toga je ovaj način kuhanja neprihvatljiv za osobe sa povišenim holesterolom i za one koji prate njihovo zdravlje.

Najbolja opcija za kuhanje škampi biće kuhanje. Na ovaj način, kozice se kuhaju za nekoliko minuta, očuvajući korisna svojstva i vitamine. Kuvane škampe koristite kao samostalno jelo ili dodajte salatama.

Račići sa svježim listovima zelene salate - ukusni i zdravi. Ovako jednostavna salata izvrstan je zalogaj koji se sastoji od proteina, zdravih masti i vlakana.

Mediteranska jela su takođe zdrava. Na primjer, rižoto ili tjestenina od morskih plodova. Tjestenina od durum pšenice zdrava je, neškodljiva figura. Takođe sadrže puno proteina, vlakana. U kombinaciji s morskim plodovima i maslinovim uljem ovo je zdravo jelo.

Zapamtite da je holesterol pokazatelj koji direktno ukazuje na stanje krvožilnog sustava, omogućavajući vam procjenu rizika od razvoja aterosklerotske vaskularne bolesti. Što je viša razina ovog pokazatelja, to je veći rizik od razvoja oštećenja ishemijskih organa. Zbog toga je tako važno jesti zdravu hranu s malom količinom kolesterola ili onu gdje holesterol ne povećava razinu LDL-a, poput kuhanih škampi.

Da li je moguće jesti morsku hranu s hiperholesterolemijom

Povišen holesterol u krvi igra odlučujuću ulogu u patogenezi kardiovaskularnih bolesti, povećavajući rizik od infarkta miokarda i moždanog udara. Za račiće se smatralo da povećavaju razinu lipoproteina niske gustoće, glavnog krivca za aterosklerotske plakove, ali nakon temeljitog proučavanja pitanja postalo je poznato da ovo mišljenje nije sasvim tačno. Zapravo, jedenje školjkaša povećava koncentraciju lipoproteina visoke gustoće u krvi i na taj način podržava zdravlje srca.

Račići su niskokalorični, praktično ne sadrže zasićene masti, čija upotreba povećava nivo holesterolemije u većoj mjeri nego prehrambeni holesterol. Iako se holesterol doista nalazi u škampi u poprilično visokom udjelu, njegova prisutnost u proizvodu djelomično se nadoknađuje istodobnim sadržajem taurina, aminokiseline koja poboljšava metaboličke procese u tijelu i sprečava stagnaciju u cirkulacijskom sustavu.

Najvrjednija kvaliteta prehrane kod škampi je sadržaj nezasićenih masnih kiselina koje sprečavaju fatalne aritmije, visoki krvni pritisak, rak, pa čak i Alzheimerovu bolest. 2 porcije kozica tjedno nadoknađuju potrebu tijela za omega-3 masnim kiselinama jednako učinkovito kao i svakodnevni dodaci ribljem ulju.

Šteta ili korist?

Upotreba škampi kao dijela uravnotežene prehrane nije samo sigurna, već dodaje i puno minerala, vitamina i hranjivih sastojaka koji su neophodni i neophodni za tijelo.

Uprkos visokom sadržaju holesterola u kozicama, blagodati dijeta s kozicama nadmašuju njene mane:

  • Minimalna količina zasićenih masti (2 g na 100 g proizvoda) u kombinaciji s visokim sadržajem proteina čini škampe idealnim alatom za mršavljenje i pretilost, što je čest pratitelj ateroskleroze. Proteini škampi sadrže 9 aminokiselina koje su tijelu potrebne za sintezu probavnih enzima, hormona i tkiva poput kože i kostiju.
  • Kozice sadrže koenzim Q10, antioksidans koji djeluje u organizmu poput vitamina K. Koenzim snižava krvni pritisak kod osoba sa hipertenzijom, sprečava patologiju srca i krvnih sudova, sprečavajući oksidaciju „lošeg“ holesterola.
  • Astaksantin je pigment iz karotenoidne klase koji daje narančasto-crvenu boju lososu, kozicama i drugim rakovima. Ima antioksidacijska svojstva koja premašuju djelotvornost beta-karotena i vitamina E. Zahvaljujući antioksidativnom učinku, astaksantin štiti od onkoloških i kardiovaskularnih bolesti.
  • Magnezijum deluje kao regulator ritma kontrakcija srčanog mišića. On snižava serumski holesterol, sprečava aterosklerozu, širi koronarne arterije, pomaže u sprečavanju visokog krvnog pritiska i infarkta miokarda.
  • Selen pruža tijelu antioksidacijsku zaštitu, sprječava stvaranje slobodnih radikala. Porcija od 100 g pokriva potrebu za selenom za 70%.
  • Škampi su bogati cinkom, koji je uključen u proizvodnju genetskog materijala, zaceljivanje rana i razvoj ploda. Cink je odgovoran za hormone štitnjače i uključen je u sintezu inzulina.
  • Fosfor je odgovoran za stvaranje zuba i kostiju, regeneraciju tkiva, održava normalan pH.
  • Gvožđe se koristi za transport kisika dopremljenog u ćelije. Njegovim učešćem dolazi do stvaranja crvenih krvnih zrnaca i hormona.
  • Kozice sadrže i veliku količinu vitamina:3, In12, D i E, uključeni u hematopoezu i druge metaboličke procese.

Hranjive materijeKoličina
protein21.8 g
lipidi1,5 g
ugljeni hidrati0 g
voda72.6 g
vlakno0 g
Vitamin E1,5 mg
Vitamin B30,05 mg
Vitamin B121.9 mcg
fosfor215 mg
kalijuma221 mg
gvožđe3,3 mg

Unatoč brojnim prednostima škampi, postoji kategorija ljudi kojima ti predstavnici porodice rakova mogu naštetiti. Kozice su bogate purinima, pretečama mokraćne kiseline. Iz tog razloga, osobe s gihtom treba isključiti svoje jelo.Prekomjerna mokraćna kiselina prisutna kod pacijenata s gihtom u nenormalno velikim količinama u krvi može pogoršati bolove u zglobovima i uzrokovati napadaje.

S obzirom da škampe sadrže alergijski protein tropomiozin, ljudi koji imaju preosjetljivost također trebaju biti na oprezu od njihove upotrebe. Sličan protein se nalazi u rakovima i jastozima. Stoga se prije uvođenja plodova mora u prehranu posavjetujte s alergologom.

Sastav škampi

KomponenteDostupnost u gramimaKomponenteDostupnost miligrama
Proteinska jedinjenja18.9Jod110,0 mcg
UgljikohidratineKalcijum joni135
Komponenta pepela1.7Molekuli gvožđa2200,0 mcg
Voda77.2Mineralni magnezijum60
Masnoća2.2Molekuli kalijuma260
Kobalt12,0 mcgFosfor u tragovima220
Molekuli natrijuma450,0 mcgMangan110,0 mcg
Bakar850,0 mcgMolibden10,0 mcg
Fluor100,0 mcgCink2100,0 mcg

Vitaminski kompleks kozica:

VitaminDostupnost miligrama
Vitamin A - Retinol0.01
Vitamin B - karoten0.01
Tokoferol - vitamin E2.27
Askorbinski vitamin C1.4
Tiamin - vitamin B10.06
Riboflavin - Vitamin B20.11
Folna kiselina - B913
Niacin - vitamin B3 (PP)1
Kalorijski škampi95 kcal

Vitamini

Osim korisnih komponenti, morski plodovi sadrže i holesterol:

Morski proizvodPrisutnost holesterola,
dostupnost u 100,0 gramamiligram jedinica
Riblje ulje485
Chum meso214
Kozice150,0 — 160,0
Sockeye riba141
Lignje95
Rakova meso87
Dagnje64
Luk meso53

Škampi su zaista lideri među morskim plodovima po sadržaju kolesterola, ali ona je, poput jeseterskih riba, dio dijetne hrane za prevenciju sistemske ateroskleroze.

Crvena riba jesetra sadrži puno holesterola, ali sadrži i omega-3 kiseline polinezasićene masnoćama, koje su glavna preventivna mjera za vaskularne i kardiološke patologije.

Račići jačaju krvne žile, daju im elastičnost i oslobađaju njihov mišićni tonus, što poboljšava protok krvi i snižava loš kolesterol.

Podići ili sniziti holesterol?

Holesterol je masnoća koja je tijelu potrebna za razvoj i normalno funkcioniranje. Lipidi su dio membrane svih ćelija, a holesterol također aktivno sudjeluje u sintezi spolnih hormona i vitamina D.

Uz pomoć kolesterola uspostavlja se ispravan proces probavnog trakta i unutrašnjih organa. Najveći broj molekula holesterola nalazi se u ćelijama mozga.

Većina holesterola sintetiše ćelije jetre unutar tijela, a samo petina ga unosi u organizam s hranom.

Ako većina lipida uđe u prehranu, tada tijelo smanjuje sintezu, što dovodi do neravnoteže u metabolizmu lipida, jer se sintetizira samo dobar kolesterol, a značajan dio lošeg ulazi u prehranu.

Holesterol i njegova uloga u organizmu

Tijelo ima jasan i racionaliziran mehanizam za transport kolesterola u tijelu.

Ako dođe do poremećaja u radu transportera, tada se molekuli holesterola niske gustine naseljavaju na arterijskom endotelu, formirajući neoplazmu holesterola, koja izaziva razvoj sistemske ateroskleroze.

Višak holesterola niske gustine opasan je za tijelo, jer može izazvati ne samo sistemsku aterosklerozu, već i druge ozbiljne sistemske i srčane patologije:

  • Hipertenzija
  • Srčana patologija tahikardija, aritmija,
  • Srčana angina pektoris i ishemija,
  • Ishemija srčanih organa,
  • Infarkt miokarda
  • Moždani udar moždanih stanica.

Za smanjenje rizika od šloga i srčanog udara, koji su često fatalni, potrebno je koristiti morsku hranu, a to je omega-3 borati.

Ako uporedimo pileće meso i škampe po sadržaju masti u njima, onda škampe sadrže manje kolesterola od piletine, ali 540,0 miligrama omega-3 polinezasićenih masnih kiselina u 100,0 grama proizvoda stvara veliku prednost mesa škampi u odnosu na pileće meso .

Zbog toga je dokazano da se škampi mogu jesti sa visokim holesterolom, jer njegova upotreba ne povećava indeks holesterola, a omega-3 kiseline, polinezasićene masnoćom, pročišćavaju krvotok molekula holesterola niske gustoće, povećavajući sintezu HDL lipidne frakcije.

Plodovi mora, sadržeći Omega-3, povećavaju proizvodnju dobrog holesterola, osim škampi, lignje podižu dobar holesterol, masne ribe:

  • Pored Omega-3, škampe, lignje i mnoge druge morske hrane sadrže veliku količinu kalijuma, koji podstiče miokard i sprečava razvoj srčanih patologija,
  • Jod ima pozitivan uticaj na aktivnost moždanih stanica, a takođe pomaže u poboljšanju pamćenja i povećanju inteligencije.
  • Molekuli gvožđa pomažu B vitaminima u njihovoj potpunoj asimilaciji od strane tijela, a također sprečavaju tijelo da razvije anemiju,
  • Niacin (vitamin PP) tonizira tijelo, oslobađa nervni stres od stresa, a takođe poboljšava kvalitetu sna i bori se protiv bolova tokom migrene. Vitamin B3 vraća pacijentu mentalno stanje i aktivira rad moždanih stanica,
  • Selen u sastavu proizvoda pojačava aktivnost imunološkog sistema, a takođe normalizuje reproduktivni sistem i zaustavlja upalni proces zglobnog artritisa,
  • Tokoferol (vitamin E) odolijeva starenju stanica u tijelu, a također štiti stanice od djelovanja toksičnih i radijacijskih elemenata,
  • Prisutnost magnezija u kozicama doprinosi normalnoj aktivnosti srčanog organa. Magnezijum kontrolira ravnotežu lipida u tijelu i pomaže povećati HDL frakciju smanjujući LDL frakciju,
  • Vitamini A, E i vitamin C pomažu u snižavanju šećera i holesterola u krvi. Vitamini pomažu obnavljanju stanica, što pozitivno djeluje na zacjeljivanje ogrebotina i rana, posebno trofičnih čira na patologiji dijabetesa melitusa i obliteracijske ateroskleroze. Pomažu radu vidnog organa. Svojstva ovog vitaminskog kompleksa u kozicama pomažu dijabetičarima da se nose s patologijom,
  • Komponenta molibdena povećava potenciju u muškom tijelu. Takođe snižava i indeks lošeg holesterola, normalizuje pokazatelj šećera u organizmu,
  • Komponenta je astaksantin. Ova se komponenta odnosi na antioksidante koji odolijevaju takvim patologijama u tijelu kao što su infarkt miokarda, moždani moždani udar, kao i razvoj malignih onkoloških neoplazmi. Zahvaljujući komponenti astaksantina, ribe su crvene boje.

Omega-3 u 100,0 grama proizvoda stvara veliku prednost kozice od kozica.

Visoki holesterol

U prehrani i hrani za bebe kozice su nezaobilazni proizvod, jer imaju uravnoteženu količinu mikro i makro elemenata, kao i bjelančevinskih i lipidnih spojeva.

Račići se lako apsorbuju u organizmu, što im omogućava davanje djeci od 3. godine života.

Sa povećanim indeksom holesterola, škampe imaju više koristi nego štete od masnoće u svom sastavu.

Isto tako, ne zaboravite na količinu upotrijebljenih kozica, ne više od 100,0 150,0 grama odjednom. Možete jesti kozice 2 3 puta tjedno.

Zaključak

Valja zapamtiti da indeks holesterola ukazuje na stanje srčanog organa i krvotoka. Što je holesterol u tijelu veći, to je veći i rizik od razvoja smrtnih patologija.

Upotreba škampi u prehrani smanjuje rizik od nastanka srčanih patologija miokarda zbog mikroelemenata u njihovom sastavu, a Omega-3 pruža otpor razvoju sistemske ateroskleroze i aktivno se bori s visokim indeksom kolesterola.

Kolesterol od škampi: dobar ili loš?

Učinak holesterola od škampi na lipide u plazmi detaljno je proučavan tokom dvomjesečnog istraživanja naučnika sa Univerziteta Rockefeller u New Yorku i Harvardu. Učinkovitost različitih dijeta testirana je kod ljudi s normalnom holesterolemijom, uključujući dijetu s dnevnim unosom 300 g kozica dnevno, čime je osigurano 590 mg dijetalnog kolesterola.

Studija je pokazala da je takva prehrana povećala holesterol niske gustine (LDL) za 7,1%, holesterol s visokom gustinom (HDL) - za 12,1% u usporedbi s osnovnom prehranom koja sadrži samo 107 mg kolesterola. Odnosno, dijeta škampi nije pogoršala odnos LDL prema HDL ("loš" prema dobrom kolesterolu). Uz to, konzumiranje mekušaca smanjilo je nivo triglicerida u krvi za 13%.

Istodobno, dijeta jaja koja sadrži 2 velika jaja dnevno sa 581 mg dijetalnog kolesterola također je povećala koncentraciju LDL-a i HDL-a u usporedbi s početnom razinom, no omjer LDL-a i HDL-a pokazao je lošije rezultate i iznosio je 10,2% / 7,6% .

Tako su naučnici došli do zaključka da umjereno konzumiranje škampa ne narušava ravnotežu lipoproteina u serumu te se može preporučiti za uključivanje u zdravu prehranu osobama sa normalnom holesterolemijom.

To ne znači da ljudi koji imaju aterosklerozu mogu sebi priuštiti neograničenu konzumaciju škampi. Uobičajena porcija školjkaša pripremljena prema pravilima zdrave prehrane (pare i bez ulja) za njih je sasvim prihvatljiva. Da biste uživali i maksimalno iskoristili prednosti morskih plodova, važno je pridržavati se načela uravnotežene prehrane i pokušati održati razinu kolesterola u normalnim granicama.

Korisna svojstva kozica

Hranjiva vrijednost ovih rakova neprocjenjiva je zbog postojanja vitamina, minerala, makro- i mikroelemenata u njihovom sastavu, neophodnih za održavanje dostojnog kvaliteta života:

  • jod - za normalno funkcionisanje štitne žlijezde,
  • selen - za aktiviranje imunološkog sistema,
  • kalcijum - za stvaranje jakog koštanog sistema,
  • B vitamini - za potporu nervnog sistema,
  • Vitamini grupe A - za poboljšanje vida,
  • Vitamini grupe E - radi zaštite stanica od štetnog djelovanja otrovnih i radioaktivnih supstanci.

Snažan i jedinstven antioksidans koji se nalazi u mesu škampi - karotenoid astaksantin, koji mu tijekom kuhanja daje crvenu boju, štiti stanice od starenja, stresa i infekcija.

Upotreba škampi kod žena kritičnih dana čini ih poželjnim proizvodom za pripadnice nežnog spola, ne samo na osnovi ukusa, već i ljekovitih svojstava. Aminokiseline sadržane u deliciji stabiliziraju proizvodnju ženskih hormona, smanjuju bol tokom menstrualnog ciklusa i pomažu u suzbijanju razdražljivosti i depresije.

Kako kuhati i jesti

Vrijedna svojstva morskih rakova nezamjenjiva su u prehrambenoj i terapijskoj prehrani. Zbog toga je vrlo važno odabrati pravi način pripreme jela iz njih. Očuvanje vitamina i minerala bez gubitka korisnih kvaliteta najlakše je pri kuhanju. Za potpunu spremnost dovoljno je samo 3 minute, nakon čega se može koristiti kao samostalno jelo ili dodati salatama, rižotu, tjestenini. Bez štete zdravlju, ljudi koji kontroliraju holesterol mogu jesti do 500 g mesa škampa tjedno u malim porcijama.

Oprez Popularno jelo: škampi prženi u tijestu od jaja i brašna povećat će ne samo kalorijski sadržaj proizvoda, već i razinu lošeg kolesterola, a poništavajući sve prednosti delicije.

Pogledajte video: Jest' dobro jest' EP-11 Frigane lignje i majonez sos (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar