Mikardis 80 uputstva za upotrebu

Mikardis se proizvodi u obliku tableta: duguljasti, gotovo bijeli ili bijeli, na jednoj je strani gravura „51N“ ili „52N“ (40 odnosno 80 mg, respektivno), na drugoj je simbol kompanije (7 kom. U blisterima, svaki 2, 4, 8 ili 14 blistera u kartonskoj kutiji).

Sastav od 1 tablete uključuje:

  • Djelatna tvar: telmisartan - 40 ili 80 mg,
  • Pomoćne komponente (svaka 40/80 mg): magnezijum stearat - 4/8 mg, natrijum hidroksid - 3,36 / 6,72 mg, meglumin - 12/24 mg, polividon (kolidon 25) - 12/24 mg, sorbitol - 168,64 / 337,28 mg.

Obrazac za puštanje

Lijek su bijele tablete duguljastog oblika s 51H gravurama na jednoj ivici i logotipom kompanije na drugoj ivici.

7 takvih tableta s dozom od 40 mg u blisteru; 2 ili 4 takva blistera u kartonskoj kutiji. Bilo 7 takvih tableta s dozom od 80 mg u blisteru, 2, 4 ili 8 takvih blistera u kartonskoj kutiji

Farmakodinamika i farmakokinetika

Farmakodinamika

Telmisartan - blokator selektivnih receptora angiotenzin II. Ima visok tropizam prema AT1 receptorska podvrsta angiotenzin II. Nadmeta se angiotenzin II u specifičnim receptorima bez istog dejstva. Vezivanje je kontinuirano.

Ne pokazuje tropizam za ostale podvrste receptora. Smanjuje sadržaj aldosteron u krvi, ne suzbija renin i jonske kanale u plazmi u ćelijama.

Početak hipotenzivni efekat promatrana tokom prva tri sata nakon primjene telmisartan. Akcija traje jedan dan ili više. Izraženi efekat razvija se mjesec dana nakon stalnog davanja.

U osoba sa arterijska hipertenzijatelmisartan smanjuje sistolni i dijastolički krvni pritisak, ali ne mijenja broj srčanih kontrakcija.

Ne izaziva sindrom povlačenja.

Farmakokinetika

Kada se uzima oralno, brzo se apsorbuje iz crijeva. Bioraspoloživost se približava 50%. Nakon tri sata koncentracija u plazmi postaje maksimalna. 99,5% aktivne supstance veže se na proteine ​​u krvi. Metabolizira se odgovaranjem sa glukuronska kiselina. Metaboliti lijeka su neaktivni. Poluvrijeme eliminacije je više od 20 sati. Izlučuje se kroz probavni trakt, izlučivanje mokraćom je manje od 2%.

Kontraindikacije

Tablete Micardis kontraindicirane su kod osoba koje imaju alergije na komponente lijeka, teške bolestijetra ili bubreg, intolerancija na fruktozu, tokom trudnoće i dojenje, djeca mlađa od 18 godina.

Nuspojave

  • Iz centralnog nervnog sistema: depresijavrtoglavica glavoboljaumor, anksioznost, nesanica, grčevi.
  • Iz respiratornog sistema: bolesti gornjih disajnih puteva (sinusitis, faringitis, bronhitis), kašalj.
  • Iz krvožilnog sistema: izražen pad pritiska, tahikardija, bradikardijabol u grudima.
  • Iz probavnog sistema: mučnina, proliv, dispepsijapovećava koncentraciju jetrenih enzima.
  • Iz mišićno-koštanog sistema: mijalgijabol u donjem dijelu leđa artralgija.
  • Iz genitourinarnog sistema: edemi, infekcije genitourinarnog sistema, hiperkreatininemija.
  • Reakcije preosjetljivosti: Osip na koži, angioedem, urtikarija.
  • Laboratorijski pokazatelji: anemija, hiperkalemija.
  • Ostalo: eritemasvrbež dispneja.

Mikardis, upute za upotrebu

Prema uputstvu za upotrebu Mikardisa, lek se uzima oralno. Preporučuje se odraslima doza 40 mg jednom dnevno. Kod velikog broja bolesnika, terapijski učinak već se primjećuje kod uzimanja doze 20 mg dnevno. Ako ne dođe do pada tlaka na željenu razinu, tada se doza može povećati na 80 mg dnevno.

Maksimalni učinak lijeka postiže se pet tjedana nakon početka terapije.

U bolesnika sa teškim oblicima arterijska hipertenzija moguća upotreba 160 mg lijek dnevno.

Interakcija

Telmisartan aktivira hipotenzivni efekat druga sredstva za spuštanje pritiska.

Kada se koristi zajedno telmisartan i digoksin potrebno je periodično određivanje koncentracije digoksin u krvi jer može da se digne.

Kada uzimate drogu zajedno litijuma i ACE inhibitori može se primijetiti privremeno povećanje sadržaja litijuma u krvi, što se očituje toksičnim efektima.

Lečenje nesteroidni protuupalni lijekovi zajedno s Mikardisom kod dehidriranih pacijenata može dovesti do razvoja akutnog zatajenja bubrega.

Posebna uputstva

Za dehidrirani pacijenti (ograničenje soli, lečenje diuretici, proliv, povraćanje) potrebno je smanjiti dozu Mikardisa.

Sa oprezom imenovajte osobe sa stenoza oboje bubrežne arterije, stenoza mitralnog zalistaka ili hipertrofična kardiomiopatija aorte opstruktivna, teška bubrežna, jetrena ili srčana insuficijencija, bolesti probavnog trakta.

Zabranjena je upotreba kada primarni aldosteronizam i intolerancija na fruktozu.

Sa planiranom trudnoćom prvo morate pronaći zamjenu za Mikardis sa drugom antihipertenzivni lijek.

Koristite oprezno pri vožnji.

Uz istodobnu upotrebu s lijekovima litijuma prikazano je praćenje sadržaja litija u krvi, jer je moguće privremeno povećanje njegove razine.

Mikardis Price

U Rusiji će pakovanje od 80 mg br. 28 koštati od 830 do 980 rubalja. U Ukrajini se cijena Mikardisa u istom obliku izdavanja približava 411 grivna.

U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka Mikardis. Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovog lijeka, kao i mišljenja medicinskih stručnjaka o korištenju Mikardisa u njihovoj praksi. Veliki je zahtjev aktivno dodavati svoje kritike o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, proizvođač ih možda nije naznačio u napomeni. Mikardis analozi u prisustvu dostupnih strukturnih analoga. Koristite za liječenje hipertenzije i snižavanja krvnog pritiska kod odraslih, djece kao i u trudnoći i dojenju. Sastav lijeka.

Mikardis - antihipertenzivni lijek.

Telmisartan (aktivna supstanca lijeka Mikardis) je specifični antagonist receptora angiotenzina 2. Ima visoki afinitet za AT1 receptor podvrsta angiotenzina 2, kroz koji se reagira angiotenzin 2. Telmisartan izbacuje angiotenzin 2 iz receptora, bez djelovanja agonista u odnosu na ovaj receptor. On formira vezu samo s podtipom AT1 receptora angiotenzina 2. Vezanje je kontinuirano. Telmisartan nema afinitet za ostale receptore (uključujući AT2 receptore) i ostale manje proučavane angiotenzinske receptore. Funkcionalni značaj ovih receptora, kao i učinak njihove moguće prekomjerne stimulacije angiotenzinom 2, čija se koncentracija povećava imenovanjem telmisartana, nisu proučavani. Smanjuje koncentraciju aldosterona u krvi, ne inhibira renin u krvnoj plazmi i ne blokira ionske kanale. Ne inhibira ACE (kininaza 2), enzim koji također uništava bradikinin, stoga se ne očekuje porast nuspojava uzrokovanih bradikininom.

Mikardis u dozi od 80 mg potpuno blokira hipertenzivni učinak angiotenzina 2. Pojava hipotenzivnog djelovanja primjećuje se unutar 3 sata nakon prve primjene telmisartana. Učinak lijeka traje 24 sata i ostaje značajan do 48 sati. Izraženi hipotenzivni učinak obično se razvija nakon 4-8 tjedana redovne upotrebe.

U bolesnika s arterijskom hipertenzijom, telmisartan smanjuje sistolički i dijastolički krvni pritisak, a da ne utječe na rad srca.

U slučaju naglog otkazivanja Mikardisa, AD se postepeno vraća na prvobitni nivo bez razvoja sindroma povlačenja.

Hidroklorotiazid (aktivna supstanca lijeka Mikardis Plus) je tiazidni diuretik. Tiazidni diuretici utiču na reapsorpciju elektrolita u bubrežnim tubulima, direktno povećavajući izlučivanje natrijuma i klorida (otprilike u ekvivalentnim količinama). Diuretički učinak hidroklorotiazida dovodi do smanjenja bcc-a, povećanja aktivnosti renina u plazmi, povećanja izlučivanja aldosterona i praćen je porastom kalija i bikarbonata u urinu, a kao rezultat toga, smanjenjem kalijuma u krvnoj plazmi. Uz istodobnu upotrebu telmisartana, postoji tendencija da se zaustavi gubitak kalijuma uzrokovanog ovim diureticima, vjerojatno zbog blokade RAAS-a.

Nakon uzimanja hidroklorotiazida, diureza se povećava nakon 2 sata, a maksimalan učinak primjećuje se nakon otprilike 4 sata. Diuretički učinak lijeka traje oko 6-12 sati.

Dugotrajna upotreba hidroklorotiazida smanjuje rizik od komplikacija kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti od njih.

Maksimalni antihipertenzivni učinak lijeka Mikardis Plus obično se postiže 4-8 tjedana nakon početka liječenja.

Sastav

Telmisartan + pomoćne tvari (Mikardis).

Telmisartan + hidroklorotiazid + pomoćne tvari (Mikardis Plus).

Farmakokinetika

Kada se primenjuje, telmisartan se brzo apsorbuje iz probavnog trakta. Bioraspoloživost je 50%. Ako se uzima istovremeno s hranom, smanjenje vrijednosti AUC kreće se od 6% (kada se koristi u dozi od 40 mg) do 19% (ako se koristi u dozi od 160 mg). Nakon 3 sata nakon uzimanja, koncentracija u krvnoj plazmi se poravnava bez obzira na vrijeme jela. Metaboliše se konjugacijom s glukuronskom kiselinom. Metaboliti nisu farmakološki aktivni. Izlučuje se kroz creva nepromenjeno, izlučivanje bubrezima - manje od 2% uzete doze.

Postoji razlika u koncentracijama muškaraca i žena. U žena su Cmax i AUC bili približno 3 i 2 puta veći nego kod muškaraca (bez značajnog efekta na efikasnost).

Farmakokinetika telmisartana u starijih bolesnika ne razlikuje se od farmakokinetike u mladih bolesnika. Prilagođavanje doze nije potrebno.

Promjene doze kod pacijenata sa zatajivanjem bubrega nisu potrebne, uključujući bolesnike na hemodijalizi. Telmisartan se ne uklanja hemodijalizom.

U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre blagog do umjerenog stupnja (klase A i B na skali Child-Pugh), dnevna doza lijeka ne smije prelaziti 40 mg.

Glavni pokazatelji farmakokinetike telmisartana u djece i adolescenata u dobi od 6 do 18 godina nakon uzimanja telmisartana u dozi od 1 mg / kg ili 2 mg / kg tijekom 4 tjedna općenito su usporedivi s podacima dobivenim u liječenju odraslih te potvrđuju nelinearnost farmakokinetike telmisartan, posebno u pogledu Cmaxa.

Nakon oralne primjene, Mikardis Plus Cmax hidrohlorotiazid dostiže se u roku od 1-3 sata, a apsolutna bioraspoloživost procjenjuje se kumulativnim bubrežnim izlučivanjem hidroklorotiazida i iznosi oko 60%. Veže se za proteine ​​krvne plazme za 64%. Ne metabolizira se u ljudskom tijelu i izlučuje se mokraćom gotovo nepromijenjeno. Oko 60% doze koja se uzima oralno eliminira se u roku od 48 sati.

Postoji razlika u koncentraciji u plazmi kod muškaraca i žena. U žena postoji tendencija klinički značajnog povećanja koncentracije hidroklorotiazida u plazmi.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega smanjuje se brzina eliminacije hidroklorotiazida.

Indikacije

  • arterijska hipertenzija (pad pritiska),
  • smanjenje kardiovaskularne morbidnosti i mortaliteta u bolesnika starijih od 55 godina i visok rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Obrasci za izdavanje

Tablete 40 mg i 80 mg.

Tablete 40 mg + 12,5 mg i 80 mg + 12,5 mg (Mikardis Plus).

Upute za upotrebu i doziranje

Lijek se propisuje oralno, bez obzira na unos hrane.

Sa arterijskom hipertenzijom preporučena početna doza Mikardisa je 1 tableta (40 mg) jednom dnevno. U slučajevima kada se ne postigne terapeutski učinak, doza lijeka može se povećati na 80 mg jednom dnevno. Prilikom odlučivanja o povećanju doze potrebno je uzeti u obzir da se maksimalni antihipertenzivni učinak obično postiže u roku od 4-8 tjedana nakon početka liječenja.

Da bi se smanjila kardiovaskularna morbiditet i smrtnost, preporučena doza je 1 tableta (80 mg) jednom dnevno. U početnom razdoblju liječenja mogu biti potrebne dodatne korekcije krvnog tlaka.

Pacijentima s bubrežnim zatajenjem (uključujući one na hemodijalizi) prilagođavanje doze lijeka nije potrebno.

U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre blagog do umjerenog stupnja (klase A i B na skali Child-Pugh), dnevna doza lijeka ne smije prelaziti 40 mg.

Režim doziranja kod starijih pacijenata ne zahtijeva promjene.

Mikardis Plus treba uzimati oralno 1 put dnevno, bez obzira na unos hrane.

Mikardis Plus 40 / 12,5 mg može se propisati pacijentima kod kojih primjena lijeka Mikardis u dozi od 40 mg ili hidroklorotiazida ne vodi adekvatnoj kontroli krvnog tlaka.

Mikardis Plus 80 / 12,5 mg može se propisati pacijentima kod kojih primjena lijeka Mikardis u dozi od 80 mg ili Mikardis Plus 40 / 12,5 mg ne dovodi do odgovarajuće kontrole krvnog pritiska.

U bolesnika s ozbiljnom arterijskom hipertenzijom maksimalna dnevna doza telmisartana iznosi 160 mg dnevno. Ova doza je bila efikasna i dobro se podnosi.

Nuspojava

  • respiratorni distres sindrom (uključujući upale pluća i plućni edem),
  • kratkoća daha
  • aritmije,
  • tahikardija
  • bradikardija
  • izražen pad krvnog pritiska (uključujući ortostatsku hipotenziju),
  • nesvijest
  • parestezija
  • poremećaji spavanja
  • nesanica
  • vrtoglavica
  • anksioznost
  • depresija
  • razdražljivost
  • glavobolja
  • proliv, zatvor,
  • suva oralna sluznica,
  • nadutost
  • bolovi u stomaku
  • povraćanje
  • gastritis
  • smanjen apetit
  • anoreksija
  • hiperglikemija
  • hiperholesterolemija,
  • pankreatitis
  • oslabljena funkcija jetre,
  • žutica (hepatocelularna ili holestatska),
  • dispepsija
  • pojačano znojenje
  • bol u leđima
  • mišićni grčevi
  • mijalgija
  • artralgija
  • grčevi telećih mišića,
  • artroza,
  • simptomi slični tendonitisu
  • bol u grudima
  • anemija nedostatka gvožđa, aplastična anemija, hemolitična anemija, trombocitopenija, eozinofilija, leukopenija, agranulocitoza, trombocitopenija,
  • zatajenje bubrega, uključujući akutno zatajenje bubrega,
  • intersticijski nefritis,
  • glukozurija
  • oštećenje vida
  • prolazno zamagljen vid
  • glaukom akutnog zatvaranja kuta,
  • nemoć
  • sepsa, uključujući smrtne slučajeve,
  • infekcije gornjih disajnih puteva (bronhitis, faringitis, sinusitis),
  • infekcije mokraćnih puteva (uključujući cistitis),
  • upala pljuvačnih žlijezda,
  • povećana aktivnost jetrenih enzima,
  • povećana aktivnost CPK,
  • povećana koncentracija mokraćne kiseline u krvi,
  • hipertrigliceridemija,
  • hipokalemija, hiperkalemija,
  • hiponatremija,
  • hiperuricemija
  • hipoglikemija (kod pacijenata sa šećernom bolešću),
  • oslabljena tolerancija na glukozu,
  • smanjenje hemoglobina u krvi,
  • angioedem (uključujući smrtne slučajeve),
  • eritem
  • svrbež kože
  • osip
  • anafilaktičke reakcije,
  • ekcem
  • lijek osip
  • toksična epidermalna nekroliza,
  • reakcije nalik lupusu
  • pogoršanje ili intenziviranje simptoma sistemskog eritematoznog lupusa,
  • nekrotični vaskulitis,
  • sistemski vaskulitis
  • reakcija fotoosjetljivosti,
  • relapsa sistemskog eritematoznog lupusa,
  • vaskulitis
  • sindrom nalik gripu
  • groznica
  • slabost.

Kontraindikacije

  • opstruktivna bolest žučnih puteva
  • teška oslabljena funkcija jetre (Child-Pugh klasa C),
  • teška bubrežna disfunkcija (CC manje od 30 ml / min),
  • vatrostalna hipokalemija, hiperkalcemija,
  • istodobna primjena s aliskirenom kod pacijenata sa šećernom bolešću i zatajivanjem bubrega (GFR manji od 60 ml / min / 1,73 m2),
  • nasljedna intolerancija na fruktozu (lijek sadrži sorbitol),
  • nedostatak laktaze, netolerancija na laktozu, sindrom malapsorpcije glukoze i galaktoze,
  • starost do 18 godina (sigurnost i efikasnost nije utvrđena),
  • trudnoća
  • dojenje (laktacija),
  • preosjetljivost na aktivnu tvar ili pomoćne komponente lijeka ili druge derivate sulfonamida.
  • bilateralna stenoza bubrežne arterije ili stenoza arterije jednog bubrega,
  • oslabljena funkcija jetre ili progresivna bolest jetre (klase A i B na skali Child-Pugh),
  • smanjenje BCC zbog prethodne terapije diureticima, ograničenja unosa soli, proliva ili povraćanja,
  • hiperkalemija
  • stanje nakon transplantacije bubrega (nema iskustva sa upotrebom),
  • hroničnog zatajenja srca 3-4 FC prema klasifikaciji New York Heart Association-a,
  • stenoza aorte i mitralnog zaliska,
  • idiopatska hipertrofična subaortna stenoza,
  • hipertrofična opstruktivna kardiomiopatija,
  • dijabetes melitus
  • primarni aldosteronizam,
  • gihta
  • glaukom koji zatvara ugao (zbog prisustva hidroklorotiazida u sastavu).

Trudnoća i dojenje

Primjena Mikardis-a i Mikardis Plus kontraindicirana je tijekom trudnoće.

Ne preporučuje se upotreba antagonista receptora angiotenzina 2 u 1. trimestru trudnoće, ovi lekovi se ne smeju propisati tokom trudnoće. Kada dođe do trudnoće, lijek treba odmah prekinuti. Ako je potrebno, treba propisati alternativnu terapiju (druge klase antihipertenzivnih lijekova odobrenih za upotrebu u trudnoći).

Upotreba antagonista receptora angiotenzina 2 u drugom i trećem tromjesečju trudnoće kontraindicirana je. U pretkliničkim studijama telmisartana nisu otkriveni teratogeni učinci, ali je utvrđena fetotoksičnost. Poznato je da efekti antagonista receptora angiotenzina 2 u 2. i 3. tromjesečju trudnoće izazivaju fetotoksičnost kod čovjeka (smanjena bubrežna funkcija, oligohidramnije, odloženo okoštavanje lubanje), kao i neonatalnu toksičnost (zatajenje bubrega, hipotenzija, hiperkalemija). Pacijentima koji planiraju trudnoću treba dati alternativnu terapiju. Ako je liječenje antagonistima receptora angiotenzina 2 provedeno u 2. tromjesečju trudnoće, preporučuje se ultrazvuk bubrega i kostiju lubanje fetusa.

Novorođenčad čije su majke primile antagoniste receptora angiotenzina 2 trebaju se pažljivo nadgledati zbog arterijske hipotenzije.

Iskustvo s hidroklorotiazidom tokom trudnoće, posebno u prvom tromjesečju, ograničeno je. Hidrohlorotiazid prelazi placentarnu barijeru. S obzirom na farmakološki mehanizam djelovanja hidroklorotiazida, pretpostavlja se da njegova primjena u trećem i trećem tromjesečju trudnoće može poremetiti fetoplacentnu perfuziju i uzrokovati promjene u embrionu i plodu, poput žutice, neravnoteže elektrolita i trombocitopenije. Hidroklorotiazid se ne smije koristiti za edeme trudnica, trudnica sa arterijskom hipertenzijom ili za vrijeme preeklampsije, jer postoji rizik od smanjenja volumena plazme i smanjenja perfuzije placente, a nema povoljan učinak u ovim kliničkim situacijama.

Hidroklorotiazid se ne smije koristiti za liječenje esencijalne hipertenzije u trudnica, osim u onim rijetkim situacijama u kojima se drugi tretmani ne mogu koristiti.

Terapija lijekom Mikardis i Mikardis Plus kontraindicirana je tijekom dojenja.

U eksperimentalnim studijama na životinjama nisu primećeni efekti telmisartana i hidroklorotiazida na plodnost.

Ispitivanja efekata na plodnost ljudi nisu sprovedena.

Upotreba u djece

Lijekovi Mikardis i Mikardis Plus kontraindicirani su za upotrebu kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina jer podaci o efikasnosti i sigurnosti kod ove kategorije pacijenata nisu dostupni.

Primjena kod starijih pacijenata

Promjene režima doziranja kod starijih pacijenata nisu potrebne.

Posebna uputstva

Uslovi koji povećavaju aktivnost RAAS-a

U nekih bolesnika, uslijed supresije aktivnosti RAAS-a, posebno uz istodobnu primjenu lijekova koji djeluju na ovaj sustav, bubrežna funkcija (uključujući akutno zatajenje bubrega) je oslabljena. Stoga se terapija praćena sličnom dvostrukom blokadom RAAS-a (na primjer, dodavanjem ACE inhibitora ili izravnog inhibitora renina, aliskirena, blokatorima antagonista angiotenzina 2), treba provoditi strogo pojedinačno i uz redovito praćenje bubrežne funkcije (uključujući periodično praćenje kalija i kreatinin u serumu).

Primjena tiazidnih diuretika u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega može dovesti do azotemije. Preporučuje se periodično praćenje rada bubrega.

U bolesnika s bilateralnom stenozom bubrežne arterije ili arterijskom stenozom jedinog bubrega koji djeluje, primjenom lijekova koji utječu na RAAS povećava se rizik od razvoja teške arterijske hipotenzije i zatajenja bubrega.

Poremećena funkcija jetre

U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre ili progresivnim jetrenim bolestima, MikardisPlus treba primjenjivati ​​s oprezom, jer čak i male promjene u vodno-elektrolitnoj ravnoteži mogu doprinijeti razvoju jetrene kome.

Uticaj na metabolizam i funkciju endokrinih žlezda

U bolesnika s dijabetesom može biti potrebna promjena doze inzulina ili hipoglikemijskih sredstava za oralnu primjenu. Tijekom terapije tiazidnim diureticima može se očitovati latentni dijabetes melitus.

U nekim slučajevima primjena tiazidnih diuretika može razviti hiperuricemiju i pogoršanje tijeka gihta.

U bolesnika sa šećernom bolešću i dodatnim kardiovaskularnim rizikom, na primjer, u bolesnika sa šećernom bolešću i koronarnom srčanom bolešću, upotreba lijekova koji snižavaju krvni pritisak, poput antagonista receptora angiotenzina 2 ili ACE inhibitora može povećati rizik od fatalnog infarkta miokarda i iznenadnog srčanog infarkta vaskularna smrt. U bolesnika sa dijabetesom koronarna bolest srca može biti asimptomatska i stoga se možda neće dijagnosticirati. Prije početka upotrebe lijeka Mikardis i Mikardis Plus za otkrivanje i liječenje koronarne srčane bolesti potrebno je provesti odgovarajuće dijagnostičke studije, uključujući test sa fizičkom aktivnošću.

Akutna miopija i glaukom sekundarnog zatvaranja kuta

Hidroklorotiazid, kao derivat sulfonamida, može izazvati idiosinkratsku reakciju u obliku akutne prolazne miopije i glaukoma akutnog zatvaranja kuta. Simptomi ovih poremećaja su neočekivano smanjenje oštrine vida ili bol u očima, koji se u tipičnim slučajevima javlja u roku od nekoliko sati do nekoliko tjedana nakon početka lijeka. Ako se ne liječi, akutni glaukom zatvaranja kuta može dovesti do gubitka vida. Glavni tretman je što brže ukidanje hidroklorotiazida. Mora se imati na umu da ako intraokularni tlak ostane nekontroliran, može biti potrebno hitno konzervativno ili hirurško liječenje. Faktori rizika za razvoj akutnog glaukoma sa zatvorom kuta uključuju anamnezu alergija na sulfonamide ili penicilin.

Kršenja vode-elektrolitne ravnoteže

Pri korištenju lijeka Mikardis Plus, kao i u slučaju diuretičke terapije, potrebno je periodično praćenje sadržaja elektrolita u krvnom serumu.

Tiazidni diuretici, uklj. hidroklorotiazid, može uzrokovati poremećaje u vodno-elektrolitnoj ravnoteži i acidobaznom stanju (hipokalemija, hiponatremija i hipokloremična alkaloza). Simptomi ovih poremećaja uključuju suhu usnu sluznicu, žeđ, opću slabost, pospanost, tjeskobu, mijalgiju ili konvulzivno trzanje tečnih mišića (crumpi), mišićnu slabost, izrazito smanjenje krvnog pritiska, oliguriju, tahikardiju i takve gastrointestinalne bolesti crevni poremećaji poput mučnine ili povraćanja.

Kada se koriste tiazidni diuretici, može se razviti hipokalemija, ali istodobno upotrebljavati i telmisartan može povećati udio kalija u krvi. Rizik od hipokalemije najviše raste kod pacijenata sa cirozom, povećanom diurezom, dijetom bez soli, kao i u slučaju istodobne primjene gluko- i mineralokortikosteroida ili kortikotropina. Telmisartan, koji je dio preparata Mikardis i Mikardis Plus, naprotiv, može dovesti do hiperkalemije zbog antagonizma na receptore angiotenzina 2 (podtip AT1). Iako nije zabilježena klinički značajna hiperkalemija uz uporabu Mikardis Plus, faktori rizika za njegov razvoj uključuju bubrežni i / ili srčani zastoj i dijabetes melitus.

Nema dokaza da lijek Mikardis Plus može smanjiti ili spriječiti hiponatremiju uzrokovanu diureticima. Hipokloremija je obično manja i ne zahteva lečenje.

Tiazidni diuretici mogu smanjiti izlučivanje kalcijuma putem bubrega i uzrokovati (u nedostatku očiglednih poremećaja metabolizma kalcija) prolazan i blagi porast serumskog kalcijuma. Teža hiperkalcemija može biti znak latentnog hiperparatireoidizma. Prije procjene funkcije paratireoidnih žlijezda potrebno je ukinuti tiazidne diuretike.

Pokazano je da tiazidni diuretici povećavaju izlučivanje magnezijuma putem bubrega, što može dovesti do hipomagnenezmije.

U bolesnika s koronarnom srčanom bolešću primjena bilo kojeg antihipertenzivnog lijeka, u slučaju prekomjernog snižavanja krvnog tlaka, može dovesti do infarkta miokarda ili moždanog udara.

Postoje izvještaji o razvoju sistemskog eritematoznog lupusa s tiazidnim diureticima.

Mikardis i Mikardis Plus mogu se, ako je potrebno, koristiti istovremeno s drugim antihipertenzivnim lijekovima.

Disfunkcija jetre s imenovanjem telmisartana u većini slučajeva primijećena je među stanovnicima Japana.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Specijalne kliničke studije za procjenu učinka lijeka Mikardis Plus na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima koji zahtijevaju povećanu pažnju nisu provedene. Međutim, prilikom vožnje i bavljenja potencijalno opasnim aktivnostima treba uzeti u obzir mogućnost razvoja vrtoglavice i pospanosti, što zahtijeva oprez.

Interakcija lijekova

Uz istovremeno korištenje telmisartana sa:

  • druga antihipertenzivna sredstva mogu pojačati antihipertenzivni efekat. U jednom istraživanju, uz kombiniranu upotrebu telmisartana i ramiprila, uočeno je 2,5-puta povećanje AUC0-24 i Cmax ramiprila i ramiprila. Klinički značaj ove interakcije nije utvrđen. Analiza nuspojava koja je dovela do prekida liječenja i analiza ozbiljnih štetnih događaja dobivenih tijekom kliničkog ispitivanja otkrila je da su kašalj i angioedem vjerojatnije za pojavu ramiprila, dok je arterijska hipotenzija češća kod telmisartana. Slučajevi hiperkalemije, zatajenja bubrega, arterijske hipotenzije i sinkopa primijećeni su znatno češće uz istovremenu upotrebu telmisartana i ramiprila,
  • Litijumski preparati zapazili su reverzibilno povećanje koncentracije litijuma u krvi praćeno toksičnim efektima uz upotrebu ACE inhibitora. U rijetkim slučajevima prijavljene su takve promjene kod primjene antagonista receptora angiotenzina 2, posebno telmisartana. Uz istovremenu upotrebu litijumskih preparata i antagonista receptora angiotenzina 2, preporučuje se utvrđivanje sadržaja litijuma u krvi,
  • nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), uključujući acetilsalicilnu kiselinu u dozama korištenim kao protuupalni lijekovi, COX-2 inhibitori i neselektivni NSAID, mogu uzrokovati akutno zatajenje bubrega u bolesnika sa smanjenim BCC-om. Lijekovi koji utječu na RAAS mogu imati sinergistički učinak. U bolesnika koji primaju NSAID i telmisartan, BCC bi trebao biti kompenziran na početku liječenja i potrebno je izvršiti istraživanje funkcije bubrega. Primjećeno je smanjenje učinka antihipertenzivnih lijekova, poput telmisartana, inhibicijom vazodilatacijskog učinka prostaglandina uz kombinirano liječenje NSAID-om. Istodobnom primjenom telmisartana s ibuprofenom ili paracetamolom nije otkriven klinički značajan učinak,
  • digoksin, varfarin, hidroklorotiazid, glibenklamid, simvastatin i amlodipin nisu otkrili klinički značajnu interakciju. Znatno povećanje prosječne koncentracije digoksina u krvnoj plazmi prosječno je za 20% (u jednom slučaju za 39%). Uz istodobnu primjenu telmisartana i digoksina, preporučljivo je periodično određivanje koncentracije digoksina u krvi.

Uz istovremeno korištenje sa:

  • etanolom (alkoholom), barbituratima ili opioidnim analgeticima, postoji rizik od razvoja ortostatske hipotenzije,
  • hipoglikemijski lijekovi za oralnu primjenu i inzulin mogu zahtijevati prilagođavanje doze hipoglikemijskih sredstava za oralnu primjenu i inzulin,
  • metformin postoji rizik od laktacidoze,
  • kolestiraminom i kolestipolom - u prisustvu anionske smole za izmjenu apsorpcija hidroklorotiazida je poremećena,
  • srčani glikozidi povećavaju rizik od razvoja hipokalemije ili hipomagnezimije uzrokovanih tiazidnim diureticima, razvoja aritmija izazvanih srčanim glikozidima,
  • presovani amini (npr. norepinefrin) mogu oslabiti učinak presora amina,
  • nedepolarizacijski mišićni relaksanti (npr. tubokurarin hlorid) hidroklorotiazid može pojačati učinak nedepolarizirajućih mišićnih relaksansa,
  • antigout agensi mogu povećati koncentraciju mokraćne kiseline u krvnom serumu, te će stoga biti potrebne promjene u dozi uricosuric agensa. Primjena tiazidnih diuretika povećava učestalost razvoja reakcija preosjetljivosti na alopurinol,
  • preparati kalcijuma - tiazidni diuretici mogu povećati sadržaj kalcijuma u serumu zbog smanjenog izlučivanja putem bubrega. Ako želite koristiti preparate kalcijuma, trebali biste redovito pratiti sadržaj kalcijuma u krvi i, ako je potrebno, mijenjati dozu preparata kalcijuma,
  • beta blokatori i diazoksid tiazidni diuretici mogu povećati hiperglikemiju uzrokovanu beta blokatorima i diazoksidom,
  • m-antiholinergici (na primjer, atropin, biperidin) - smanjenje gastrointestinalne pokretljivosti, povećanje bioraspoloživosti tiazidnih diuretika,
  • amantadin tiazidni diuretici mogu povećati rizik od neželjenih efekata izazvanih amantadinom,
  • citotoksični agensi (na primjer, ciklofosfamid, metotreksat) - smanjenje bubrežne ekskrecije citotoksičnih agenasa i povećanje njihovog mijelosupresivnog učinka,
  • NSAID - kombinovana upotreba tiazidnih diuretika može dovesti do smanjenja diuretičkog i antihipertenzivnog efekta,
  • lijekovi koji dovode do eliminacije kalijuma i hipokalemije (na primjer, diuretici koji uklanjaju kalij, laksativi, gluko- i mineralokortikosteroidi, kortikotropin, amfotericin B, karbenoksolon, benzilpenicilin, derivati ​​acetilsalicilne kiseline) - povećavaju hipokalemički učinak. Hipokalemija izazvana hidroklorotiazidom nadoknađuje se efektom telmisartana, štedići kalijum,
  • razvoj hiperkalemije moguć je uz pomoć diuretika koji čuvaju kalijum, preparata sa kalijem, drugih sredstava koja mogu povećati sadržaj kalija u serumu (na primjer, heparin) ili zamijeniti natrijum u natrijum hloridu kalijevim solima. Periodično praćenje kalijuma u krvnoj plazmi preporučuje se u slučajevima kada se lijek Mikardis Plus koristi istovremeno s lijekovima koji mogu izazvati hipokalemiju, kao i s lijekovima koji mogu povećati kalij u serumu krvi.

Analozi lijeka Mikardis

Strukturni analozi aktivne tvari:

Analozi u farmakološkoj grupi (antagonisti receptora angiotenzina 2):

  • Angiakand
  • Aprovel
  • Atacand
  • Blocktran
  • Vasotens,
  • Valz
  • Valsartan
  • Valsafors,
  • Valsacor
  • Hyposart,
  • Diovan
  • Zisakar
  • Ibertan
  • Irbesartan
  • Irsar
  • Candecor
  • Candesartan
  • Kardosal
  • Cardosten
  • Cardostin
  • Karzartan
  • Cozaar
  • Xarten
  • Lakea
  • Lozap,
  • Lozarel
  • Losartan
  • Lorista
  • Losacor
  • Lotor
  • Mikardis Plus,
  • Naviten
  • Nortian
  • Olimestra
  • Ordiss
  • Prirator
  • Presartan
  • Renicard
  • Sartavel
  • Tanidol
  • Tantordio
  • Tareg
  • Teveten
  • Tezeo,
  • Telzap
  • Telmisartan
  • Telmista
  • Telsartan
  • Firmast
  • Edarby.

Registracijski broj: P N015387 / 01

Trgovački naziv leka: Mikardis ®

Međunarodno vlasničko ime (INN): telmisartan

Dozni oblik: tablete

Sastav: 1 tableta sadrži:
Aktivna supstanca: - Telmisartan 40 mg ili 80 mg,
Pomoćne tvari: - natrijum hidroksid 3,36 mg / 6,72 mg, polividon (Kollidon 25) 12 mg / 24 mg, meglumin 12 mg / 24 mg, sorbitol 168,64 mg / 337,28 mg, magnezijum stearat 4 mg / 8 mg

Opis
40 mg tablete
Bijele ili gotovo bijele duguljaste tablete, s jedne strane gravura „51H“, s druge strane - simbol kompanije.
80 mg tablete
Bijele ili gotovo bijele tablete duguljastog oblika, s jedne strane graviranje "52H", s druge strane - simbol kompanije.

Farmakoterapijska grupa: antagonist receptora angiotenzina II.
ATX kod C09CA07

Farmakološka svojstva
Farmakodinamika
Telmisartan je specifični antagonist receptora angiotenzina II (tip AT1), efikasan ako se uzima oralno. Ima visoki afinitet prema AT1 podtipu receptora angiotenzina II, kroz koji se realizuje delovanje angiotenzina II. Odstranjuje angiotenzin I iz veze s receptorom, a ne posjeduje djelovanje agonista u odnosu na ovaj receptor.
Telmisartan se veže samo za AT1 podtip receptora angiotenzina II. Veza je kontinuirana. On nema afinitet prema ostalim receptorima, uključujući AT2 receptor i ostale manje proučavane angiotenzinske receptore. Funkcionalni značaj ovih receptora, kao i učinak njihove moguće prekomjerne stimulacije angiotenzinom II, čija se koncentracija povećava imenovanjem telmisartana, nisu proučavani. Smanjuje koncentraciju aldosterona u krvi, ne inhibira renin u krvnoj plazmi i ne blokira ionske kanale. Telmisartan ne inhibira enzim za konverziju angiotenzina (kininaza II) (enzim koji takođe razgrađuje bradikinin). Stoga se ne očekuje porast nuspojava uzrokovanih bradikininom.
U bolesnika telmisartan u dozi od 80 mg potpuno blokira hipertenzivni učinak angiotenzina II. Primjeri hipotenzivnog djelovanja bilježe se u roku od 3 sata nakon prve primjene telmisartana. Učinak lijeka traje 24 sata i ostaje značajan do 48 sati. Izraženi antihipertenzivni efekat obično se razvija 4-8 nedelja nakon redovnog unosa.
U bolesnika s arterijskom hipertenzijom, telmisartan snižava sistolni i dijastolički krvni tlak (BP) bez utjecaja na rad srca (HR).
U slučaju naglog otkazivanja telmisartana, krvni pritisak se postepeno vraća na prvobitni nivo bez razvoja sindroma "povlačenja".

Farmakokinetika
Ako se uzima oralno, brzo se apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Bioraspoloživost od -50%. Kada se uzima istovremeno s hranom, smanjenje AUC-a (površina ispod krivulje koncentracija-vrijeme) kreće se od 6% (u dozi od 40 mg) do 19% (u dozi od 160 mg). 3 sata nakon uzimanja, koncentracija u krvnoj plazmi se smanjuje, bez obzira na obrok. Postoji razlika u koncentraciji u plazmi kod muškaraca i žena. Cmax (maksimalna koncentracija) i AUC bili su otprilike 3 i 2 puta viši kod žena u usporedbi s muškarcima bez značajnog utjecaja na učinkovitost.
Komunikacija s proteinima krvne plazme - 99,5%, uglavnom s albuminom i glikoproteinom alfa-1.
Prosječna vrijednost prividnog volumena raspodjele u ravnotežnoj koncentraciji je 500 litara. Metaboliše se konjugacijom s glukuronskom kiselinom. Metaboliti su farmakološki neaktivni. Poluvrijeme eliminacije (T½) je više od 20 sati. Izlučuje se kroz creva nepromenjeno, izlučivanje bubrezima - manje od 2%. Ukupni plazma u plazmi je visok (900 ml / min.) U poređenju s "jetrenim" protokom krvi (oko 1500 ml / min.).
Stariji pacijenti
Farmakokinetika telmisartana u starijih bolesnika ne razlikuje se od mladih bolesnika. Prilagođavanje doze nije potrebno.
Pacijenti sa zatajenjem bubrega
Promjene doze kod pacijenata sa zatajivanjem bubrega nisu potrebne, uključujući bolesnike na hemodijalizi.
Telmisartan se ne uklanja hemodijalizom.
Pacijenti sa zatajenjem jetre
U bolesnika s blagom do umjereno oslabljenom funkcijom jetre (klasa A i B na skali Child-Pugh), dnevna doza ne smije biti veća od 40 mg.
Kod djece
Glavni pokazatelji farmakokinetike telmisartana kod djece u dobi od 6 do 18 godina općenito su uporedivi s podacima dobivenim u liječenju odraslih i potvrđuju nelinearnost farmakokinetike telmisartana, posebno u odnosu na Cmax.

Indikacije za upotrebu

  • Arterijska hipertenzija.
  • Smanjeni kardiovaskularni morbiditet i smrtnost kod pacijenata starijih od 55 godina i visoki rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kontraindikacije

  • Preosjetljivost na aktivnu tvar ili pomoćne komponente lijeka
  • Trudnoća
  • Period dojenja
  • Bilijarna opstruktivna bolest
  • Teško oštećenje jetre (Child-Pugh klasa C)
  • Nasljedna intolerancija na fruktozu (sadrži sorbitol)
  • Starost do 18 godina (efikasnost i sigurnost nisu utvrđene)

S pažnjom

  • Bilateralna stenoza bubrežne arterije ili arterija stenoze jednog bubrega,
  • Oslabljena funkcija jetre i / ili bubrega (vidi takođe Posebna uputstva),
  • Smanjena zapremina krvi u cirkuliranju (BCC) zbog prethodne terapije diureticima, ograničenja soli, proliva ili povraćanja
  • Hyponatremia,
  • Hiperkalemija
  • Stanja nakon transplantacije bubrega (nema iskustva sa upotrebom),
  • Hronična srčana insuficijencija
  • Stenoza aorte i mitralnog zaliska,
  • Idiopatska hipertrofična subaortna stenoza,
  • Primarni aldosteronizam (efikasnost i sigurnost nisu utvrđeni)

Doziranje i primjena
Unutra, bez obzira na obrok.
Arterijska hipertenzija
Početna preporučena doza lijeka Mikardis ® je 1 tab. (40 mg) jednom dnevno. U slučajevima kada se ne postigne terapeutski učinak, najveća preporučena doza lijeka Mikardis ® može se povećati na 80 mg jednom dnevno. Prilikom odlučivanja o povećanju doze potrebno je uzeti u obzir da se maksimalni antihipertenzivni učinak obično postiže u roku od 4-8 tjedana nakon početka liječenja.
Smanjenje kardiovaskularne morbidnosti i smrtnosti
Preporučena doza je 1 tableta lijeka Mikardis ® 80 mg, i to jednom dnevno.
U početnom razdoblju liječenja mogu biti potrebne dodatne korekcije krvnog tlaka.
Poremećena bubrežna funkcija
U bolesnika s bubrežnim zatajenjem, uključujući bolesnike na hemodijalizi, prilagođavanje režima doziranja nije potrebno.
Poremećena funkcija jetre
U bolesnika s blagom do umjereno oslabljenom funkcijom jetre (klasa A i B na skali Child-Pugha), dnevna doza Mikardis-a ne smije biti veća od 40 mg.
Stariji pacijenti
Režim doziranja ne zahtijeva promjene.

Nuspojava
Zapaženi slučajevi nuspojava nisu bili u korelaciji sa spolom, dobi ili rasom pacijenata.
Infekcije:
Sepsa, uključujući fatalnu sepsu, infekcije mokraćnog sustava (uključujući cistitis), infekcije gornjih disajnih puteva.
Iz krvožilnog i limfnog sistema:
Anemija, eozinofilija, trombocitopenija.
Iz centralnog nervnog sistema:
Anksioznost, nesanica, depresija, nesvjestica.
Iz organa vida i sluha:
Poremećaji vida, vrtoglavica.
Iz kardiovaskularnog sistema:
Bradikardija, tahikardija, izrazito sniženje krvnog pritiska, ortostatska hipotenzija
Iz respiratornog sistema:
Kratkoća daha.
Iz probavnog sistema:
Bol u trbuhu, proliv, suha usta, dispepsija, nadimanje, nelagoda u stomaku, povraćanje, oslabljena funkcija jetre.
Alergijske reakcije:
Anafilaktičke reakcije, preosjetljivost na aktivnu tvar ili pomoćne komponente lijeka, angioedem (fatalno), ekcem, eritem, svrbež na koži, osip (uključujući lijek), hiperhidroza, urtikarija, toksični osip.
Iz mišićno-koštanog sistema:
Artralgija, bolovi u leđima, grčevi mišića (grčevi mišića mišića), bol u donjim ekstremitetima, mijalgija, bol u tetivama (simptomi slični manifestaciji tendonitisa).
Iz bubrega i mokraćnih putova:
Oštećena funkcija bubrega, uključujući akutno zatajenje bubrega.
Općenito:
Bol u grudima, sindrom nalik gripu, astenija (slabost), hiperkalemija, hipoglikemija (u bolesnika sa šećernom bolešću).
Laboratorijski pokazatelji:
Smanjenje koncentracije hemoglobina, porast koncentracije mokraćne kiseline, kreatinina u krvi, povećanje aktivnosti enzima „jetra“, porast koncentracije kreatin fosfokinaze (CPK).

Predoziranje
Nisu utvrđeni slučajevi predoziranja.
Simptomi: izrazito sniženje krvnog pritiska, tahikardija, bradikardija.
Liječenje: simptomatska terapija, hemodijaliza nije efikasna.

Interakcija s drugim lijekovima
Telmisartan može povećati hipotenzivni učinak drugih antihipertenzivnih lijekova. Ostale vrste interakcija kliničkog značaja nisu identificirane. Kombinovana upotreba digoksina, varfarina, hidroklorotiazida, glibenklamida, ibuprofena, paracetamola, simvastatina i amlodipina ne dovodi do klinički značajne interakcije. Znatno povećanje prosječne koncentracije digoksina u krvnoj plazmi prosječno je za 20% (u jednom slučaju za 39%). Uz istodobnu primjenu telmisartana i digoksina, preporučljivo je periodično određivanje koncentracije digoksina u krvi.
Istodobnom primjenom telmisartana i ramiprila, primjećeno je povećanje AUC0-24 i Cmax ramiprila i ramiprilata 2,5 puta. Klinički značaj ovog fenomena nije utvrđen.
Istodobnom primjenom inhibitora angiotenzin pretvarajućeg enzima (ACE) i pripravaka litija, uočeno je reverzibilno povećanje koncentracije litija u krvi, praćeno toksičnim učinkom. U rijetkim slučajevima zabilježene su takve promjene sa primjenom receptora antagonista angiotenzina II. Istodobnom primjenom litijuma i antagonista receptora angiotenzina II, preporučuje se određivanje koncentracije litijuma u krvi.
Liječenje nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAID), uključujući acetilsalicilnu kiselinu, inhibitore ciklooksigenaze-2 (COX-2) i neselektivne NSAID, može uzrokovati akutno zatajenje bubrega kod dehidriranih pacijenata. Lijekovi koji djeluju na sistem renin-angiotenzin-aldosteron (RAAS) mogu imati sinergistički efekat. U bolesnika koji primaju NSAID i telmisartan, bcc se mora nadoknaditi na početku liječenja i nadzirati bubrežnu funkciju.
Primijećeno je smanjenje učinka antihipertenzivnih lijekova, poput telmisartana, inhibicijom vazodilatacijskog učinka prostaglandina tijekom liječenja s NSAID-om.

Posebna uputstva
U nekih bolesnika, uslijed supresije RAAS-a, posebno kada se koriste kombinacije lijekova koji djeluju na ovaj sistem, bubrežna funkcija (uključujući akutno zatajenje bubrega) je oslabljena. Stoga se terapija praćena takvom dvostrukom blokadom RAAS-a mora provoditi strogo pojedinačno i uz pažljivo praćenje bubrežne funkcije (uključujući periodično praćenje serumskih koncentracija kalija i kreatinina).
U slučajevima ovisnosti vaskularnog tonusa i rada bubrega uglavnom o aktivnosti RAAS-a (na primjer, u bolesnika s kroničnim zatajivanjem srca ili bubrežnih bolesti, uključujući stenozu bubrežne arterije ili stenozu arterija jednog bubrega), imenovanje lijekova koji utječu na ovaj sustav, može biti praćen razvojem akutne arterijske hipotenzije, hiperazotemije, oligurije i, u rijetkim slučajevima, akutnog zatajenja bubrega.
Na temelju iskustva s korištenjem drugih lijekova koji utječu na RAAS, uz kombiniranu primjenu lijeka Mikardis ® i diuretika koji štede kalij, dodatke koji sadrže kalij, jestivu sol koja sadrži kalij i druge lijekove koji povećavaju koncentraciju kalija u krvi (na primjer, heparin), ovaj pokazatelj treba pratiti u bolesnika.
Alternativno, Mikardis ® se može koristiti u kombinaciji s tiazidnim diureticima, poput hidroklorotiazida, koji dodatno imaju hipotenzivni učinak (na primjer, Mikardis Plus ® 40 mg / 12,5 mg, 80 mg /) 2,5 mg).
U bolesnika s ozbiljnom arterijskom hipertenzijom, doza telmisartana bila je 160 mg / dan, a u kombinaciji s hidroklorotiazidom 12,5-25 mg bilo je dobro tolerirano i djelotvorno. Mikardis ® je manje efikasan u bolesnika negroidne rase.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima
Posebna klinička ispitivanja utjecaja lijeka na sposobnost upravljanja vozilom i mehanizama nisu provedena. Ipak, tijekom vožnje i rada s mehanizmima treba uzeti u obzir mogućnost razvoja vrtoglavice i pospanosti, što zahtijeva oprez.

Obrazac za puštanje
Tablete 40 mg i 80 mg.
7 tableta po blisteru napravljena od poliamida / aluminijuma / PVC-a. 2 ili 4 blistera s uputama za upotrebu u kartonskoj kutiji (za doziranje od 40 mg). Za 2, 4 ili 8 blistera s uputama za upotrebu u kartonskoj kutiji (za dozu od 80 mg).

Uslovi skladištenja
Lista B.
Čuvati na temperaturi ne većoj od 30 ° C na mestu zaštićenom od vlage.
Čuvajte van dohvata djece!

Datum isteka
4 godine Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti.

Uvjeti ljetovanja u ljekarni
Po receptu.

Naziv i adresa pravnog lica na čije se ime izdaje registracijska potvrda
Beringer Ingelheim International GmbH Bingsr Strasse 173,
55216, Ingelheim am Rhein, Njemačka

Proizvođač
Beringer Ingelheim Pharma GmbH & Co.KG
Bingerstrasse 173, 55216 Ingelheim am Rhein, Njemačka

Možete dobiti dodatne informacije o lijeku, kao i poslati svoje žalbe i informacije o štetnim događajima na sljedeću adresu u Rusiji
Beringer Ingelheim LLC 125171, Moskva, Leningradskoye 16A, 16A

Dozni oblik

Tablete 80 mg / 12,5 mg, 80 mg / 25 mg

Jedna tableta sadrži

aktivne supstance: telmisartan 80 mg

hidroklorotiazid 12,5 mg, odnosno 25 mg

pomoćne tvari: natrijum hidroksid, polividon K 25 (povidon), meglumin, sorbitol, magnezijum stearat, laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza, kukuruzni škrob, gvožđe (III) crveni oksid (E172) (za doziranje 80 / 12.5), željezo (III) oksid oksid žuto (E172) (za doziranje 80/25), natrijum škrob glikolat (tip A).

80 mg / 12,5 mg: tablete ovalnog oblika sa dvostrukom konveksnom površinom, dvoslojne: jedan sloj je bijele boje s otiskom „H8“ i logotipom kompanije, s dozvoljenim uključenjima crvene boje, drugi sloj je ružičaste boje.

80 mg / 25 mg: tablete ovalnog oblika s dvostrukom konveksnom površinom, dvoslojni: jedan sloj je bijele boje s otiskom „H9“ i logotipom kompanije, s prihvatljivim mrljama žute, a drugi sloj žutom bojom.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Istodobna primjena hidroklorotiazida i telmisartana ne utječe na farmakokinetiku ovih lijekova.

Telmisartan: nakon oralne primjene telmisartan se apsorbira brzo, maksimalna koncentracija telmisartana dostiže se za 0,5-1,5 sati.

Prosječna apsolutna bioraspoloživost telmisartana je oko 50%. Jedenje lagano smanjuje bioraspoloživost telmisartana sa smanjenjem područja ispod krivulje "koncentracija u plazmi-vrijeme" (AUC) sa 6% kada se uzima u dozi od 40 mg do 19%, ako se uzima u dozi od 160 mg. 3 sata nakon uzimanja telmisartana, koncentracija u krvnoj plazmi se stabilizira i ne ovisi o unosu hrane. Neznatno smanjenje AUC-a ne uzrokuje smanjenje terapijske efikasnosti.

Farmakokinetika telmisartana kada se uzima oralno, nije linearna u dozama u rasponu od 20 mg do 160 mg s većim proporcionalnim povećanjem koncentracije u plazmi (Cmax i AUC) s povećanjem doze. Telmisartan se pri ponovljenoj primjeni ne nakuplja u velikoj mjeri u krvnoj plazmi.

Hidroklorotiazid: nakon oralne primjene maksimalna koncentracija hidroklorotiazida postiže se otprilike 1,0-3,0 sata nakon primjene. Apsolutna bioraspoloživost hidroklorotiazida je približno 60%.

Telmisartan: ima visok stepen vezanja na proteine ​​u plazmi (> 99,5%), uglavnom sa glikoproteinom albumina i alfa-1 kiseline. Zapremina distribucije je oko 500 litara.

Hidroklorotiazid: 64% veže se na proteine ​​plazme, a njen prividni volumen raspodjele je 0,8  0,3 l / kg.

Metabolizam i izlučivanje

Telmisartan: nakon oralne primjene telmisartana sa oznakom 14C, najveći dio doze (> 97%) izlučivao se izmetom izmetom iz žuči, a vrlo male količine su pronađene u urinu. Metabolizira se spajanjem polaznog materijala s farmakološki neaktivnim acilglukuronidom, jedinim glukuronidom koji je identificiran u ljudi.

Nakon davanja pojedinačne doze telmisartana sa oznakom 14C, detektiran je glukuronid u oko 11% izmjerene radioaktivnosti u plazmi. Citohrom P450 izoencimi ne sudjeluju u metabolizmu telmisartana. Ukupni plazma klirens telmisartana iznosi otprilike 1500 ml / min, terminalni poluživot veći od 20 sati.

Hidroklorotiazid: kod ljudi se ne metabolizira i izlučuje gotovo nepromijenjeno u urinu. Oko 60% oralne doze izluči se u nepromijenjenoj tvari u roku od 48 sati. Bubrežni klirens je otprilike 250-300 ml / min. Konačni poluživot hidroklorotiazida je 10-15 sati.

Stariji pacijenti: farmakokinetika telmisartana u starijih bolesnika i mlađih od 65 godina ne razlikuje se.

Pol: koncentracija telmisartana u plazmi kod žena je 2-3 puta veća nego kod muškaraca. Međutim, u kliničkim studijama nije bilo značajnog povećanja krvnog pritiska niti pojave ortostatske hipotenzije kod žena. Nema potrebe za prilagođavanjem doze. Kod žena u usporedbi s muškarcima postojala je tendencija veće koncentracije hidroklorotiazida u krvnoj plazmi.

Nije otkrivena klinički značajna kumulacija telmisartana.

Pacijenti sa zatajenjem bubrega

Izlučivanje bubrega ne utiče na klirens telmisartana. Na temelju iskustva upotrebe lijeka u bolesnika s blagim do umjerenim zatajivanjem bubrega (klirens kreatinina od 30-60 ml / min, prosječno oko 50 ml / min), pokazano je da prilagodba doze nije potrebna kod pacijenata sa smanjenom funkcijom bubrega. Telmisartan se ne izlučuje tokom hemodijalize. U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega smanjuje se brzina eliminacije hidroklorotiazida.

U studiji kod pacijenata s prosječnim klirensom kreatinina od 90 ml / min, poluživot hidroklorotiazida je povećan. U bolesnika sa nefunkcionalnim bubregom, poluživot eliminacije iznosi oko 34 sata.

Pacijenti sa zatajenjem jetre

U bolesnika sa zatajenjem jetre dolazi do povećanja apsolutne bioraspoloživosti do 100%. Poluživot se ne mijenja sa zatajenjem jetre.

Farmakodinamika

MIKARDIS Plus je kombinacija antagonista receptora angiotenzina II - telmisartana i tiazidnog diuretika - hidroklorotiazida. Kombinacija ovih komponenti daje viši nivo antihipertenzivnog učinka od uzimanja svake komponente odvojeno. Prijem MIKARDIS Plus jednom dnevno u terapijskim dozama omogućava efikasno i glatko smanjenje krvnog pritiska.

Telmisartan: To je efikasan i specifičan (selektivni) antagonist receptora angiotenzina II (tip AT1). Telmisartan s vrlo visokim stupnjem afiniteta tvori vezu samo s AT1 podtipom, angiotenzin II receptorima. Telmisartan nema afinitet prema ostalim receptorima, uključujući AT2 - angiotenzinske receptore i druge, manje proučavane, AT receptore. Funkcionalni značaj ovih receptora, kao i učinak njihove moguće prekomjerne stimulacije angiotenzinom II, čija se koncentracija povećava imenovanjem telmisartana, nisu proučavani.

Telmisartan dovodi do smanjenja nivoa aldosterona u krvi. Telmisartan ne inhibira renin u ljudskoj plazmi i ne blokira ionske kanale. Telmisartan ne inhibira aktivnost enzima koji pretvara angiotenzin (kinaza II), a čija sudjelovanje dolazi do smanjenja sinteze bradikinina. Dakle, nema povećanja nuspojava koje uzrokuje bradikinin.

U bolesnika, telmisartan u dozi od 80 mg gotovo u potpunosti blokira hipertenzivni učinak angiotenzina II. Inhibicijski učinak traje 24 sata i ostaje značajan do 48 sati.

Nakon uzimanja prve doze telmisartana, antihipertenzivna aktivnost postepeno postaje uočljiva u roku od 3 sata. Maksimalno smanjenje krvnog pritiska postepeno se postiže 4 tjedna nakon početka liječenja i zadržava se dugo.

U bolesnika sa hipertenzijom, telmisartan snižava sistolni i dijastolički krvni pritisak bez promjene srčanog ritma.

Antihipertenzivna efikasnost telmisartana može se uporediti sa drugim klasama antihipertenzivnih lijekova (što je pokazano u kliničkim studijama uspoređujući telmisartan s amlodipinom, atenololom, enalaprilom, hidroklorotiazidom, losartanom, lizinoprilom, ramiprilom i valsartanom).

U slučaju naglog otkazivanja telmisartana, krvni tlak se postupno vraća na vrijednosti prije liječenja nekoliko dana, bez znakova brzog nastavka hipertenzije (nema sindroma "povlačenja").

U kliničkim studijama s izravnom usporedbom dviju vrsta antihipertenzivnog liječenja, učestalost suvog kašlja kod pacijenata koji uzimaju telmisartan bila je značajno niža nego u one koja je primala inhibitore enzima koji pretvaraju angiotenzin.

Hidroklorotiazid: je tiazidni diuretik. Mehanizam antihipertenzivnog učinka tiazidnih diuretika nije u potpunosti poznat. Tiazidi djeluju na bubrežne tubularne mehanizme reapsorpcije elektrolita, direktno povećavajući izlučivanje natrijuma i klorida u približno ekvivalentnim količinama. Diuretski učinak hidroklorotiazida smanjuje volumen plazme, povećava aktivnost renina u plazmi, povećava lučenje aldosterona, nakon čega slijedi povećan gubitak kalijuma i bikarbonata u urinu i smanjenje kalija u serumu. Vjerojatno cjelovita blokada sistema renin-angiotenzin-aldosteron u kombinaciji s telmisartanom teži reverzibilnom gubitku kalija povezanom s tim diureticima.

Prilikom uzimanja hidroklorotiazida primjećuje se porast diureze nakon 2 sata, maksimalni učinak se javlja nakon otprilike 4 sata, dok trajanje djelovanja iznosi oko 6-12 sati.

Epidemiološke studije su pokazale da produljeno liječenje hidroklorotiazidom smanjuje rizik od kardiovaskularnog morbiditeta i smrtnosti od njih.

Doziranje i primjena

MIKARDIS Plus se uzima jednom dnevno s malo vode.

Pri prelasku s telmisartana u MIKARDIS Plus, doza telmisartana može se prethodno povećati. Moguć je direktan prijelaz iz monoterapije na uzimanje kombiniranog lijeka.

MIKARDIS Plus 80 mg / 12,5 mg može se propisati pacijentima kod kojih primjena telmisartana (MIKARDIS) 80 mg ne normalizira krvni pritisak.

MIKARDIS Plus 80 mg / 25 mg može se propisati pacijentima kojima primjena MIKARDIS Plus 80 mg / 12,5 mg ne normalizira krvni tlak ili pacijentima čije je stanje prethodno stabilizirano telmisartanom ili hidroklorotiazidom ako se zasebno koriste.

Maksimalni antihipertenzivni učinak obično se postiže u roku od 4-8 tjedana nakon početka liječenja.

Ako je potrebno, MIKARDIS Plus se može kombinirati sa drugim antihipertenzivnim lijekovima.

U bolesnika s ozbiljnom arterijskom hipertenzijom, telmisartan u dozama do 160 mg dnevno (dvije kapsule MIKARDIS-a 80 mg) ili u kombinaciji s hidroklorotiazidom 12,5-25 mg dnevno (dvije kapsule MIKARDIS Plus 80 mg / 12,5 mg ili 80 mg / 25 mg) bilo je dobro podnošljivo i efikasno.

MIKARDIS Plus se može uzimati bez obzira na unos hrane.

Zbog prisutnosti MIKARDIS Plus hidroklorotiazida u preparatu, ne smije se propisati pacijentima s ozbiljnim zatajivanjem bubrega (klirens kreatinina

Pogledajte video: Telmisartan And Amlodipine Tablets, Subscribe- Pharmacy Impact (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar