11 mitova o šećeru i slatkišima: otkrivanje

Glukoza - Ovo je monosaharid, koji se nalazi u velikim količinama u mnogim voćem, bobicama i sokovima. Posebno ga ima u grožđu. Glukoza kao monosaharid dio je disaharida - saharoze, koji se nalazi i u voću, bobicama, posebno u velikim količinama - u repe i trske.

Glukoza nastaje u ljudskom tijelu zbog raspada saharoze. U prirodi tu supstancu stvaraju biljke kao rezultat fotosinteze. Ali izolirati dotičnu supstancu u industrijskoj mjeri od odgovarajućeg disaharida ili hemijskim procesima sličnim fotosintezi. Dakle, sirovine za proizvodnju glukoze nisu voće, bobice, lišće ili šećer, nego druge tvari - najčešće celuloza i škrob. Proizvod koji proučavamo dobiva se hidrolizom odgovarajuće vrste hrane.

Čista glukoza izgleda kao bijela supstanca bez mirisa. Ima slatkast ukus (iako je značajno inferiorniji od saharoze u ovom svojstvu), dobro se rastvara u vodi.

Glukoza je od velikog značaja za ljudsko tijelo. Ova tvar je vrijedan izvor energije koji je potreban za metaboličke procese. Glukoza se može koristiti kao efikasan lijek za probavne smetnje.

Gore smo napomenuli da, zbog raspada saharoze, koja je disaharida, posebno nastaje monosaharid glukoze. Ali ovo nije jedini proizvod razgradnje saharoze. Drugi monosaharid koji nastaje kao rezultat ovog hemijskog procesa je fruktoza.

Razmotrite njegove karakteristike.

Šta je fruktoza?

Fruktoza Kao i glukoza, to je takođe monosaharid. Nalazi se i u čistom obliku, i u sastavu, kao što već znamo, saharoze u voću i bobicama. U velikim količinama prisutan je u medu koji je oko 40% sastavljen od fruktoze. Kao i u slučaju glukoze, dotična supstanca nastaje u ljudskom tijelu zbog raspada saharoze.

Vrijedno je napomenuti da je fruktoza, u smislu molekularne strukture, izomer glukoze. To znači da su obje tvari identične u pogledu atomskog sastava i molekularne težine. Međutim, one se razlikuju u rasporedu atoma.

Fruktoza

Jedna od najčešćih metoda za industrijsku proizvodnju fruktoze je hidroliza saharoze, koja se dobiva izomerizacijom, s druge strane, produkata hidrolize škroba.

Čista fruktoza je, za razliku od glukoze, prozirni kristal. Takođe se dobro rastvara u vodi. Može se primijetiti da je talište dotične tvari niže od onog glukoze. Osim toga, fruktoza je slađa - po ovom je svojstvu uporediva sa saharozom.

Unatoč činjenici da su glukoza i fruktoza vrlo bliske tvari (kao što smo gore napomenuli, drugi monosaharid je izomer prvog), može se razlikovati više od jedne razlike između glukoze i fruktoze u smislu, na primjer, njihovog ukusa, izgleda i načina proizvodnje u industriji . Naravno, tvari koje se razmatraju imaju puno zajedničkog.

Nakon što smo utvrdili u čemu je razlika između glukoze i fruktoze i utvrdili veliki broj njihovih zajedničkih svojstava, u maloj tablici razmotrit ćemo odgovarajuće kriterije.

Fruktoza je monosaharid koji je u slobodnom obliku prisutan u slatkom voću, povrću i medu.

Spoj je prvi put sintetizovao 1861. godine ruski hemičar A.M. Batler kondenzacijom mravlje kiseline pod djelovanjem katalizatora: barijum hidroksida i kalcijuma.

Dnevna stopa

Smatra se da je fruktoza manje kalorična u odnosu na druge. U 100 grama monosaharida koncentrirano je 390 kalorija.

Znakovi manjka u tijelu:

  • gubitak snage
  • razdražljivost
  • depresija
  • apatija
  • nervna iscrpljenost.

Zapamtite, ako previše fruktoze postane u ljudskom tijelu, ona se prerađuje u masti i ulazi u krvotok u obliku triglicerida. Kao rezultat toga, povećava se rizik od razvoja srčanih bolesti.

Potreba za fruktozom povećava se aktivnom mentalnom, fizičkom aktivnošću povezanom sa značajnom potrošnjom energije, a smanjuje se uveče / noći, tokom odmora, s viškom tjelesne težine. Odnos B: W: Y u monosaharidu je 0%: 0%: 100%.

Međutim, ne žurite sa svrstavanjem tvari u sigurnu hranu, jer postoji nasljedna genetska bolest - fruktozemija. Ukazuje na nedostatke enzima (fruktoza - 1 - fosfataldolaze, fruktokinaze) u ljudskom tijelu koji razgrađuju spoj. Kao rezultat toga, razvija se intolerancija na fruktozu.

Fruktosemija se nalazi u djetinjstvu, od trenutka uvođenja voćnih i povrtnih sokova i pire krumpira u djetetovu prehranu.

  • pospanost
  • povraćanje
  • proliv
  • blijeda koža,
  • hipofosfatemija,
  • averzija prema slatkoj hrani,
  • letargija
  • pojačano znojenje
  • povećanje jetre u veličini,
  • hipoglikemija,
  • bolovi u stomaku
  • pothranjenost,
  • ascites
  • znakovi gihta
  • žutica.

Oblik fruktozemije ovisi o stupnju nedostatka enzima (enzima) u tijelu. Lagane su i teške, u prvom slučaju čovjek može konzumirati monosaharid u ograničenoj količini, u drugom - ne, jer kad uđe u tijelo, on izaziva akutnu hipoglikemiju i predstavlja opasnost za život.

Korist i šteta

Fruktoza u svom prirodnom obliku u sastavu voća, povrća i bobica ima blagotvoran učinak na tijelo: smanjuje upalne procese u usnoj šupljini i vjerojatnost propadanja zuba za 35%. Uz to, monosaharid djeluje kao prirodni antioksidans, produžava rok trajanja proizvoda, održavajući ih svježim.

Fruktoza ne izaziva alergije, dobro se apsorbuje u tijelu, sprječava nakupljanje viška ugljikohidrata u tkivima, smanjuje kalorični sadržaj hrane i ubrzava oporavak nakon mentalnog, fizičkog stresa. Spoj pokazuje tonička svojstva, pa se preporučuje osobama aktivnog načina života, sportašima.

Fruktoza se koristi u kuvanju kao nadomjestak šećera, konzervansa i pojačivača okusa bobica u proizvodnji sljedećih proizvoda:

  • mliječni proizvodi,
  • slatka pića
  • pečenje
  • čuva
  • niskokalorični deserti,
  • bobice salate,
  • sladoled
  • konzervirano povrće, voće,
  • sokovi
  • džemovi
  • slatkiši za dijabetičare (čokolada, kolačići, slatkiši).

Ko treba odbiti fruktozu?

Prije svega, uklanjanje monosaharida iz jelovnika treba biti ljudima koji pate od gojaznosti. Voćni šećer suzbija proizvodnju hormona "sitosti" - peptina, kao rezultat, mozak ne prima signal zasićenja, osoba počinje prejesti, dobivajući na višku kilograma.

Uz to, spoj se preporučuje koristiti s oprezom onima koji žele smršavjeti, bolesnicima sa fruktozemijom, dijabetes melitusom. Unatoč niskom glikemijskom indeksu fruktoze (20 GI), 25% ga se i dalje pretvara u glukozu (100 GI), što zahtijeva brzo oslobađanje inzulina. Ostatak se apsorbira difuzijom kroz crijevnu stijenku. Metabolizam fruktoze završava u jetri, gdje se pretvara u masti i dijeli se uključen u glukoneogenezu, glikolizu.

Dakle, šteta i koristi monosaharida su očite. Glavni uvjet je promatrati umjerenost u upotrebi.

Prirodni izvori fruktoze

Da biste izbjegli presušivanje tijela slatkim monosaharidom, razmislite koja hrana ga sadrži u maksimalnoj količini.

Tabela br. 1 "Izvori fruktoze"
ImeKoličina monosaharida u 100 grama proizvoda, u gramima
Kukuruzni sirup90
Rafinirani šećer50
Suva agava42
Medena pčela40,5
Datum31,5
Ražine28
Smokve24
Čokolada15
Suhe marelice13
Kečap10
Jackfruit9,19
Borovnice9
Grožđe "Kishmish"8,1
Kruške6,23
Jabuke5,9
Persimmon5,56
Banane5,5
Slatka trešnja5,37
Trešnje5,15
Mango4,68
4,35
Breskve4
Muskat grožđe3,92
Papaya3,73
Ribizla crvena i bela3,53
Šljiva (višnja)3,07
Lubenica3,00
Feijoa2,95
Narandže2,56
Mandarine2,40
Maline2,35
Jagode2,13
Kukuruz1,94
1,94
Dinja1,87
Bijeli kupus1,45
Tikvice (tikvice)1,38
Slatka paprika (bugarska)1,12
Cvjetača0,97
0,94
Krastavac0,87
Slatki krompir0,70
Brokoli0,68
Brusnice0,63
Krompir0,5

"Štetni" izvori fruktoze su jednostavni ugljikohidrati: đumbir, žele, slatkiši, muffini, konzerva, sezamova halva, vafle. U pravilu, proizvođači koriste monosaharid kako bi napravili slatke proizvode za dijabetičare, ali mogu ga konzumirati umjereno zdravi ljudi umjesto šećera.

Ko je ko: glukoza ili fruktoza?

Glukoza je monosaharid sintetizovan u ljudskom tijelu iz ugljikohidrata za održavanje aktivnosti ćelije. Ovo je univerzalni izvor energije za sve unutrašnje organe i sisteme.

Fruktoza je prirodni šećer koji se nalazi u voću i povrću.

Nakon ulaska u tijelo, dijetni ugljikohidrati pod utjecajem amilaze gušterače i pljuvačnih žlijezda razgrađuju se na glukozu i adsorbiraju se u crijevu kao monosaharidi. Tada se šećeri pretvaraju u energiju, a njihovi ostaci čuvaju se “u rezervi” u obliku glikogena u mišićnom tkivu i jetri za svakodnevnu upotrebu.

Galaktoza, glukoza, fruktoza - heksoza. Imaju istu molekularnu formulu i razlikuju se samo u odnosu veze s atomom kisika. Glukoza - odnosi se na kategoriju aldoza ili reducirajućih šećera, a fruktozu - ketozu. Nakon interakcije, ugljeni hidrati formiraju saharozni disaharid.

Glavna razlika između fruktoze i glukoze je način na koji se apsorbuju. Za apsorpciju prvog monosaharida potreban je enzim fruktokinaza, za drugi - glukokinaza ili hekokinaza.

Metabolizam fruktoze javlja se u jetri; nijedna druga stanica ga ne može koristiti. Monosaharid pretvara spoj u masne kiseline, dok on ne stvara proizvodnju leptina i izlučivanje inzulina.

Zanimljivo je da fruktoza oslobađa energiju sporije od glukoze koja se prilikom apsorpcije u organizam brzo apsorbira u krv. Koncentracija jednostavnog ugljikohidrata regulirana je adrenalinom, glukagonom, inzulinom. Uz to, polisaharidi koji u organizam ulaze s hranom, medicinskim proizvodima tokom probave pretvaraju se u glukozu u tankom crijevu.

Mit # 1: Šećer je užasno nezdrav

Sam šećer nije ni štetan ni koristan. Po svojim svojstvima on je konzervans i ne sadrži nikakve vitamine i minerale.

Međutim, našem mozgu je potrebna glukoza, što je najlakše dobiti pićem same šalice čaja sa šećerom, nakon čega se pojavljuje kratkotrajno naelektrisanje energije (nije bez razloga da se slatki čaj daje čak i davaocima privremeno iscrpljenim nakon darivanja krvi).

Ali vrijedi podsjetiti da glukoza i rafinirani šećer nisu uvijek identični. Glukoza (plus korisni elementi u tragovima) mogu se dobiti iz meda, voća, sušenog voća. A višak čistog šećera s praznim kalorijama i dalje je štetan - usporava metabolizam (hi, višak kilograma!), Usporava probavu, usporava proizvodnju želučanog soka (ovo je mjesto u kojem želudac dolazi u stomaku nakon jela kolača) i može izazvati alergije i osip na koži s upalom.

Mit br. 2: šećer je glavni krivac.

Ta je izjava djelomično tačna. Šećer je zapravo posredno povezan s debljanjem. Međutim, ako osim slatkiša, ipak volite zloupotrebljavati brzu hranu za ručak, te prženi krumpir i kobasice za večeru, onda je malo vjerojatno da za vaše probleme s likom krive samo komad torte i šalicu čokolade.

Slatko ima visoki glikemijski indeks, odnosno podiže razinu šećera u krvi izuzetno brzo. Da bi ga smanjili, pankreas je primoran baciti inzulin u krv. Aritmetika je jednostavna: više glukoze - više inzulina - više masti se sintetiše u tijelu. Sve to, zajedno s godinama i usporavanjem metabolizma, može dovesti ne samo do pojave prekomjerne težine, nego i do prave pretilosti, dijabetesa, hipertenzije i ateroskleroze.

To, naravno, nije obavezna prognoza, ali s godinama je ipak bolje umjeriti zanos pri pogledu na čokoladu i muffine.

Mit broj 3: neki ljudi neće živeti bez slatkiša i jednog dana

Protiv ove manije, kao i protiv svih drugih ovisnosti, mora se boriti protiv kancelarije profesionalnog psihologa ili psihoterapeuta s iskustvom u radu s ovisnostima o hrani. Budući da se oni u osnovi ne razlikuju od ovisnosti o drogama ili žudnje za kockanjem. Međutim, ako ste svjesni svog problema i sumnjate odakle joj rastu noge, onda možete pokušati motivirati i školovati se. Kad bi samo bila volja dovoljna.

Korijeni ove „nemogućnosti življenja“ nalaze se u percepciji slatkiša ne kao hrane, već kao antidepresiva ili sedativa. Ponekad, od djetinjstva, roditelji koji uspijevaju djetetu bez plakanja dati slatkiš nego odvratiti se od poslova i mirno shvatiti uzroke njegove muke mogu upravljati ovom bolnom ovisnošću.

Tako slatkiši postepeno postaju proizvodi za osobu iz kategorije „antistresa“. Je li gazda ukorio na poslu? Idem se utješiti aparatom za kafu s tortom. Prekinuli ste svoju voljenu? Zajam od tuge sa kutijom čokolade. Sjediš s prijateljima u kafiću? Pa, šta bez deserta za čaj!

Ali stvar nije samo u psihološkoj ovisnosti. Postoje prilično fizički znakovi. Nakon što slatkiši uđu u organizam, obilje jednostavnih ugljikohidrata izaziva skok šećera u krvi - i osjećamo pojačanu energiju i energičnost, što znači i dobro raspoloženje. Ali nakon nekoliko sati, razina šećera u krvi pada mnogo niže nego na nivou prije nego što smo jeli. Odnosno, oseća se glad, letargija i stanje slabosti. Odmah se želim vratiti prethodnom stanju užitka - a ruka sama poseže za još jednom šakom kolačića.

Podsjeća na ponašanje strastvenog ovisnika o drogama ili alkoholičara, zar ne? Stoga se vjeruje da je koncept ovisnosti o hrani gotovo isti s bilo kojom drugom ovisnošću. Ispada začarani krug da samo trebate jednom odlučiti da se razbijete, jer takav zamah predstavlja rizik za organizam.

Mit broj 4: čokoladu ne možete odbiti, jer je korisna

Na ovaj mit možemo odgovoriti dobro poznatim aforizmom: lijek za otrov često se razlikuje samo u dozi.

Prvo, ako svakodnevno apsorbirate čokoladu pločicama, sve njezine korisne osobine nadoknađuju prijetnja disbiozom (poremećaji normalne mikroflore crijeva i vagine) pa čak i padom imuniteta.

Drugo, koristi se samo tamna tamna čokolada s udjelom kakaa od najmanje 75%. Tamna čokolada bogata je magnezijumom, cinkom, kalijumom i selenom. Pomaže održavanju posuda u tonu te je snažan antioksidans zbog prisustva flavonoida (kao i suhog crnog vina).

Međutim, što je češće moguće sjetite se gore napisanog aforizma: bilo koji proizvod smatra se lijekom samo u umjerenim dozama. Stoga, ako je čokolada sve što ste kupili, kupite šipku tamne čokolade i razvucite je tjedan dana, ispijajući komad po jednu za svaku čajanku. I zadovoljstvo, i korist, i nedostatak štete liku!

Mit broj 5: postoje zdravi i bezopasni slatkiši

Da, istinita izjava, ali iz nekog razloga ruka uvijek izdajnički poseže za kolačem s kremom od maslaca ili jetra sa slojem kondenziranog mlijeka, a ne za voćnom salatom s jogurtom i medom.

Krivica je lažni osjećaj trenutne, ali kratke zasićenosti masnim slatkišima. Međutim, kombinacija slatkog i masnog je pravi dinamit, koji lično dodajete svom metabolizmu.

Od nemasnih slatkiša može se razlikovati džem, marmelada, žele, marshmallows, marshmallows. Dobar savjet je jesti suho voće, svježe voće i bobice umjesto slatkiša. Ali u takvim slatkišima kao što su močvarni krem, marmelada i pastila, korisna je tvar pektin (vlakno, koje se u velikim količinama nalazi i u jabukama), koje čisti krvne sudove, snižava holesterol u krvi i obnavlja želučanu sluznicu. Takođe, u proizvodnji mnogih slatkiša konzistencije poput želatine koristi se agar-agar (sredstvo za geliranje iz smeđih algi), koje se takođe smatra vlaknima.

Tako je, zdravi slatkiši postoje.

Mit broj 6: morate izgubiti slatkiše iz ishrane kada gubite kilograme

Dnevna norma šećera za odraslu zdravu osobu je 80 g glukoze. Glavno je ne prelaziti ga preko dijeta.

Međutim, ako mislite da je dovoljno da ne kupujete fabričke slatkiše i peciva - i tako potpuno izgubite šećer, požurili smo da vas razočaramo.

Bilo koja 2 voća na dan je već polovina dnevne norme glukoze. A ako još uvijek konzumirate do 3 žličice meda dnevno zamjenjujući ih šećerom za čaj (ili konzumirate više od 2 voća), tada će vaše tijelo dobiti istu dnevnu stopu, koja je gore spomenuta.

Ako ste na dijeti, ali ne želite se ograničiti samo na med i voće, onda možete izračunati sigurnu dnevnu stopu na temelju takve aritmetike: jedna žličica meda jednaka je žličici rafiniranog šećera, 5-gramskoj kriški tamne čokolade ili jednoj grahu.

Kako koristiti fruktozu s blagodatima?

Prirodna fruktoza je tvar koja plodovima daje slatki okus. Prehrambena ograničenja za dijabetičare i ljude koji pate od gojaznosti (naime, oni su glavni potrošači zaslađivača) sugeriraju ograničenje u meniju slatkog voća i potpuno isključivanje šećera. Prehrambena industrija nudi takvim ljudima širok izbor proizvoda za zaslađivanje. Stručnjaci preporučuju fruktozu za dijabetes i gojaznost kao alternativu redovitim slatkišima.

Korisna svojstva fruktoze:

  • Ne uzrokuje nagli porast šećera u krvi.
  • Prepolavlja rizik od karijesa.
  • Dvostruko je slatki od šećera, koji zadržavajući sladak ukus može značajno smanjiti sadržaj kalorija poznatih poslastica.
  • Proces asimilacije je bez "privlačenja" inzulina.
  • Njegova upotreba pružit će potrebnu prehranu mozgu i mišićima za vrijeme mentalnog ili fizičkog rada.

Treba razumjeti da fruktoza u zdravoj i dijetalnoj prehrani može biti vrlo korisna samo ako:

  • Da biste ga koristili vrlo umjereno, uz obavezno uzimanje u obzir njegove ukupne količine u gotovim proizvodima - sokovima, pićima, konditorima. Ukupna količina ne smije prelaziti 30 g dnevno. Za djecu se norma izračunava na temelju udjela od 0,5 g na kg težine djeteta. Kod šećerne bolesti norma fruktoze u odraslih na 1 kg tjelesne težine iznosi 0,75 g.
  • Upotreba prirodne fruktoze (u medu, povrću i voću) jača imunološki sistem, tonira organizam.

Opasnost od uključivanja u ovaj nadomjestak šećera je lažno uvjerenje da se koristi „dijetalni“ proizvod.

Fruktoza Šteta

Korištenje fruktoze umjesto šećera znači eliminiranje unosa "štetne" glukoze. "Za svaki slučaj", ljudi koji prate njihovu ishranu i žele je učiniti izuzetno zdravim, šećer zamenjuju analognim. Mogu li koristiti zamjenu za zdrave ljude koji ne štete glukozi?

Velika količina fruktoze:

  • Izaziva masnu degeneraciju jetre.
  • Potiče debljanje, koje "odlazi" s velikim poteškoćama.
  • Ono izaziva glad tako što blokira proizvodnju hormona "sitosti" leptina.
  • Povećava holesterol koji se u budućnosti prepun kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije.

Značenje je ovdje jednostavno - korisno je sve što se koristi umjereno. Pročitajte sastav gotovih proizvoda i pročitajte dnevni unos. Sjetite se da fruktozu proizvođači „serviraju“ kao prirodni proizvod. Imajte na umu da je upotreba nadomjestaka šećera izuzetno isplativa i ne spada u reklamne trikove.

Fruktozna čokolada

Čokolada je proizvod koji obožavaju i odrasli i djeca. Potpuno odbacivanje istih za neke značajno smanjuje kvalitetu života. Čokolada na fruktozi dozvoljena je kod dijabetesa, gojaznosti i ljudi koji vode zdrav način života.

Proizvođači dijetalne čokolade proizvode dvije vrste proizvoda:

  • Čokolada za dijabetičare.
  • Čokolada za ljude koji prate figuru.

Fruktoza u čokoladi za dijabetičare sadržana je u velikim količinama, zbog čega je proizvod vrlo kaloričan. Bar sa 100 grama takve čokolade sadrži i do 700 kcal. Njegova glavna prednost je što ne izaziva reakciju na inzulin. Morat ćete se složiti sa specifičnim kiselkastim ukusom i čudnim plavkastim nijansama pločica, koje će proizvodu dati termički obrađenu fruktozu.

Čokolada "za mršavljenje" znatno je manje slatka i visokokalorična (na 100 g oko 300 kcal). Njegov ukus je daleko od uobičajenog. Takav je proizvod dopušten za upotrebu onima koji su ovisni o čokoladi i osobama vrlo velike težine.

Da li je moguće jesti čokoladu s fruktozom - koristi i štete procjenjuju se individualno:

  • To neće naštetiti zdravim ljudima, ali neće donijeti očekivano zadovoljstvo.
  • Oni koji imaju problema sa jetrom čokolade treba isključiti iz ove prehrane (kao i bilo koju drugu).
  • "Predoziranje" kalorija moguće je ako zamijenite "dijetalnu" s "dijabetičnom" pločicom.
  • Takva čokolada se ne može koristiti u kuvanju, jer će proizvodu dobiti neugodan okus.

Pijenje namirnica s fruktozom u preporučenim dozama korisno je za dijabetes tipa 1. Zdravim osobama je preporučljivo svesti na minimum u prehrani, a osobe s poremećajem metabolizma ugljikohidrata trebaju konzumirati voće i povrće kako bi napunile svoje zalihe glikogena.

Mit broj 7: ako već jedete slatkiše, onda samo ujutro

Temeljno netočna izjava, koju podržavaju i autori mnogih modnih dijeta.

Ako dan započnete doručkom koji se sastoji od slatkiša, možete se s gušteračom dogovoriti upravo tako da probudi takvu eksploziju u nivou šećera u krvi, koja je uporediva samo s cunamijem koji puše brana. Ujutro tijelo još spava, pa ga morate lagano probuditi - uravnoteženijim doručkom.

A najbolje vrijeme za piće čaja sa slatkišima je (nećete vjerovati!) Interval od 16:00 do 18:00. Naučnici su dokazali kako se upravo u ovom vremenskom periodu razina glukoze u krvi smanjuje na najnižu razinu - nije štetno podići je malo. Dakle, Britanci sa stoljetnom tradicijom večernjeg čaja od pet sati bili su intuitivno u pravu.

Mit br. 8: Ovisnost o šećeru je opasna

Zaista, slatki zub rizikuje da dobije gomilu bolesti i zdravstvenih problema ako nekontrolirano apsorbiraju slatkiše u neograničenim količinama.

To može biti zatvor zbog kršenja crevne mikroflore (disbioza), problema s kožom (masni sjaj, akne i upale), stresa zbog kršenja vaginalne mikroflore, karijesa i drugih bolesti zuba i desni, i naravno, gojaznosti i dijabetesa.

Mit 9: da biste smanjili štetu zdravlju i tijelu, morate šećer zamijeniti fruktozom ili drugim nadomjestkom

To je u osnovi pogrešno. Fruktoza je, poput glukoze, brzi ugljikohidrat koji takođe podiže razinu šećera u krvi. Stoga, kupujući slatkiše za dijabetičare, mijenjate i buvu.

I vrijeme je da pošaljete umjetna zaslađivača na deponiju istorije. Ovo je čista hemija koja ima toksičan učinak na jetru. Treba li ti?

Ako doista želite šećer zamijeniti nečim, potražite u prodaji prirodne zamjene koji su apsolutno sigurni za tijelo. Ovo je stevija (prirodno slatka biljka, koja se obično prodaje u obliku tekućeg sirupa) i agar-agar.

Mit broj 10: u idealnom slučaju, bolje je potpuno odustati od šećera

To neće raditi nijednoj osobi na zemlji. Osim možda suncokreta, ali je dvojbeno da će dugo živjeti na svojoj "dijeti".

I malo je vjerojatno da ćete uspjeti čak i na najstrožoj dijeti ili preći na vegetarijanstvo. Budući da se šećer, čak i u malim količinama, nalazi u većini povrća i svih voća, bez izuzetka. Procenat šećera je čak i u češnjaku!

Tako naše tijelo zadano dobiva šećer.

Mit br. 11: možete nadvladati žudnju za slatkišima

Naravno da možete, ali prvo morate odlučiti odakle korijeni „slatke“ ovisnosti rastu.

Da biste isključili fiziološke faktore, možete početi s pretragom krvi. Na primjer, poznato je da neobuzdana žudnja za slatkišima često nastaje nedostatkom hroma u tijelu, a nedostatak magnezijuma izaziva jedenje čokolade.

Ako je sve u redu s fiziološkim parametrima, onda ćete najvjerojatnije jednostavno „zasladiti“ život, što vam iz ovog ili onog razloga ne odgovara. Izvorište disharmonije možete potražiti u duši sami ili se možete obratiti profesionalcima ako se obratite psihologu. Pa, i nitko nije otkazao banalne, ali efektne savjete: započnite omiljeni hobi, češće izlazite u šetnje s prijateljima i rođacima, prepustite se nečemu drugom osim hrani - tada će vam ruke rjeđe ispružiti slastice.

Iz svih mitova o slatkišima postoji samo jedan zaključak: glukoza se ne može u potpunosti oduzeti tijelu, a neće uspjeti - ona je potrebna za funkcioniranje našeg „mehanizma“. Međutim, uvijek postoje zdravije (ali podjednako slatke) alternative rafiniranom šećeru i tvorničkim kolačima s tonom konzervansa.

Mogu li trudnice i dojeće žene jesti fruktozu?

Tokom razdoblja gestacije, buduća majka je u riziku od kršenja metabolizma ugljikohidrata. Ovo je pitanje akutno ako je žena imala višak kilograma i prije trudnoće. Kao rezultat toga, fruktoza će doprinijeti daljnjem povećanju tjelesne težine, što znači stvaranju problema s plodom djeteta, rađanjem djeteta i povećat će rizik od gestacijskog dijabetesa. Zbog gojaznosti plod može biti veliki, što će usložiti prolazak bebe kroz porođajni kanal.

Uz to, postoji mišljenje da ako žena tijekom trudnoće troši puno brzih ugljikohidrata, to dovodi do polaganja više masnih stanica u bebi nego što je uobičajeno, što u odrasloj dobi uzrokuje sklonost pretilosti.

Tijekom dojenja, također se bolje suzdržati od uzimanja kristalne fruktoze, jer se dio toga svejedno pretvara u glukozu što podriva mamino zdravlje.

Od čega se sastoji šećer?

To je disaharid nastao iz A - glukoze i B - fruktoze, koji su međusobno povezani. Da bi apsorbovao šećer, ljudsko tijelo troši kalcijum, što dovodi do izlučivanja građevinskog elementa iz koštanog tkiva. Osim toga, stručne recenzije sugeriraju da disaharid oštećuje zubnu caklinu, uzrokuje taloženje masti i ubrzava starenje. Formira lažni osjećaj gladi, troši energiju, “zarobljava” i uklanja vitamine grupe B. Stoga se šećer s pravom smatra ‘slatkim otrovom’ koji polako ubija organizam.

Da li je moguće jesti fruktozu kod dijabetesa?

Umjereno. Dvanaest grama monosaharida sadrži jednu jedinicu hljeba.

Fruktoza je ugljikohidrat s niskim glikemijskim indeksom (20) i glikemijskim opterećenjem od 6,6 grama, kad ga unosimo, ne izaziva fluktuaciju šećera u krvi i oštre navale inzulina poput šećera. Zbog ovog svojstva, monosaharid je od posebne vrijednosti za osobe ovisne o insulinu.

Za djecu s dijagnozom dijabetes melitus, dozvoljeni dnevni unos ugljikohidrata izračunava se na temelju omjera 0,5 grama spoja na kilogram tjelesne težine, za odrasle osobe taj se pokazatelj penje na 0,75.

Koje su koristi i štete od fruktoze za dijabetičare?

Nakon primjene, monosaharid bez inzulinske intervencije dostiže unutarćelijski metabolizam i brzo se uklanja iz krvi. Za razliku od glukoze, fruktoza ne oslobađa crijevne hormone koji podstiču lučenje inzulina. Uprkos tome, neki dio spoja se i dalje pretvara u šećer. Kao rezultat, nivo glukoze u krvi postepeno raste.

Količina uzete fruktoze utiče na brzinu podizanja šećera: što više jedete, brže i veće će doći do kritične tačke.

Fruktoza je monosaharid koji čovjeku opskrbljuje energijom.

Umjereno, tvar je dobra zamjena za rafinirani šećer, jer ima nizak glikemijski indeks i postepeno povećava razinu glukoze u krvi. Ima tonik učinak, doprinosi brzom oporavku tijela nakon intenzivnog treninga, ne uzrokuje propadanje zuba. Uz to, fruktoza ubrzava razgradnju alkohola u krvi, što doprinosi njegovom brzom eliminaciji. Kao rezultat toga, smanjuje se efekat intoksikacije na organizam. U kuhanju se monosaharid koristi u pečenju pekarskih proizvoda, u proizvodnji džema, pekmeza.

Zapamtite, prekomjerna konzumacija kristalne fruktoze, preko 40 grama dnevno, može biti štetna za zdravlje i dovesti do debljanja, razvoja srčanih patologija, alergija, prevremenog starenja. Zbog toga se preporučuje ograničiti konzumiranje umjetnog monosaharida, a povećati prirodne u obliku voća, povrća, suhog voća, bobica.

Zaslađivači su se pojavili početkom XX vijeka. Podijeljeni su na prirodni i umjetni. Pojava i upotreba oboje uzrokuju mnogo polemika. Jedan od prirodnih zaslađivača koji je dio mnogih proizvoda, uključujući dijetu, fruktozu.

Problemi sa štitnom žlijezdom i kršenje razine hormona TSH, T3 i T4 mogu dovesti do ozbiljnih posljedica poput hipotireoidne kome ili tirotoksične krize, koje često rezultiraju smrću. Ali endokrinolog Aleksandar Ametov uvjerava da je izlječenje štitne žlijezde čak i kod kuće jednostavno, samo morate piti.

Kako dobiti fruktozu?

Fruktoza je monosaharid, takozvani spor šećer. Nalazi se u svim voćem, nešto povrća i biljaka, medu i nektaru.

Supstancu koju također nazivaju voće, grožđe ili voćni šećer savršeno apsorbira tijelo. Ovo je najslađi ugljikohidrat koji je 3 puta slađi od glukoze i 2 puta slađi od običnog šećera.

Za one koji brinu o svom zdravlju, postavlja se prirodno pitanje od čega dolazi saharoza. Monosaharid iz voća nastaje hidrolizom saharoze i inulina, kao i izlaganjem alkalijama. Kao rezultat toga, saharoza se razgrađuje na mnoge komponente, uključujući fruktozu.

Sledeći oblici glukoze su:

  • Furanose (prirodno).
  • Otvori ketone.
  • I druge oblike tetovaža.

Naučni naziv za fruktozu je levuloza. Primljena fruktoza počela je industrijski, uključujući od repe.

Značajke fruktoze

Umjetna fruktoza pojavila se zbog potrebe za nadomještanjem saharoze u ljudskom tijelu . Tijelo za svoju preradu zahtijeva inzulin proizveden od gušterače, što je štetno za bolesnike s dijabetesom.

Za razliku od ostalih šećera, voćni šećer:

  • Ne uzrokuje nagli porast inzulina u krvi.
  • Ima nizak glikemijski indeks, što mu daje neke dijetalne osobine.
  • Pomaže u održavanju rezervi željeza i cinka u tijelu.
  • Manje je alergična, stoga može biti prisutna u prehrani male djece i osoba sa alergijom.

Fruktoza je monosaharid, najlakše probavljivi ugljeni hidratni sastav, koji je dio saharoze. Najčešće se proizvod pravi od posebnih sorti kukuruza i šećerne repe.

Primjena

Fruktoza se koristi ne samo u prehrambenoj industriji:

  • U medicini se monosugar propisuje kod intravenskog trovanja alkoholom, ubrzava metabolizam alkohola koji se brzo razgrađuje i izlučuje iz organizma.
  • Dojenčad može apsorbirati fruktozu već u dva dana starosti. Propisana je za normalizaciju probave i omogućiti novorođenčetu koje ne apsorbira glukozu i galaktozu da dobiju dobru prehranu.
  • Fruktoza je neophodna za glikemiju, patologiju u kojoj je šećer u krvi nizak.
  • Monosugar se koristi u proizvodnji kemikalija za kućanstvo i izradi sapuna. Pjena s njom postaje stabilnija, koža postaje hidratizirana.
  • U mikrobiologiji fruktoza se koristi za pripremu supstrata za razmnožavanje kvasca, uključujući i stočnu hranu.

Pozitivna svojstva

Fruktoza, koja sadrži voće, povrće i bobice, doprinosi:

  • Proizvodnja antioksidanata.
  • Poboljšava ishranu ćelija.
  • Ima nizak likemijski indeks, tako da kada se koristi u malim količinama, šećer u krvi se ne povećava puno.
  • Ne provocira razvoj dijabetesa.
  • Ne dovodi do pretilosti.
  • Preporučuje se kao zaslađivač dijabetičarima, jer ne doprinosi proizvodnji hormona odgovornih za inzulin.
  • Jedenje fruktoze ne doprinosi razvoju karijesa.
  • Ne sadrži konzervanse i ubrzava razgradnju alkohola u krvi.
  • Jela pripremljena s dodatkom fruktoze zadržavaju ukus i boju dobro.
  • Poboljšava njihov ukus.
  • Mnoge domaćice upotrebljavaju fruktozu u pečenju koja dobiva meku konzistenciju i ujednačenu boju.
  • Fruktoza zadržava hranu vlažnom, pa se može duže čuvati

Kakva je razlika između fruktoze i šećera?

  • Hemijska struktura fruktoze mnogo je jednostavnija od šećera. To joj pomaže da se brže apsorbuje u krv.
  • Za asimilaciju fruktoze inzulin nije potreban, stoga se preporučuje dijabetičarima koji ga koriste. Šećer im je kontraindiciran.
  • Fruktoza je nekoliko puta slađa od šećera. Zbog toga se mora dodati u čaj i druge proizvode u malim količinama.
  • Daje tijelu brzu energiju. To će vam pomoći da brzo oporavite snagu nakon fizičkog ili mentalnog stresa.

Pročitajte ovdje.

Proces asimilacije

Jednom kada se u želucu fruktoza polako apsorbuje, veći dio ga apsorbira jetra. Tamo se pretvara u slobodne masne kiseline. Ostale masti koje uđu u organizam se ne apsorbuju, što dovodi do njihovog taloženja. Višak fruktoze uvijek se pretvara u masti. Odgovor na pitanje: - pročitajte ovdje.

Zbog činjenice da se voćni šećer pasivno apsorbuje, tijelo dugo „misli“ da je gladno. Inzulin, koji fruktoza ne koristi, ne signalizira zasićenost mozga. Stoga su proizvodi koji sadrže fruktozu beskorisni za one koji žele smršavjeti.

Upotreba fruktoze kod dijabetesa

  • Za pacijenta sa dijabetesom preporučuje se upotreba fruktoze umjesto šećera.
  • Prednosti proizvoda koji sadrže monosugar su da ih lakše podnose osobe koje imaju nedostatak inzulina.

Ali trebali biste se sjetiti opasnosti koje upozoravaju one koji konzumiraju fruktozu izvan svake mjere.

  • Ako pacijent dnevno konzumira voćni šećer veći od 90 grama, nivo mokraćne kiseline može mu porasti.
  • Doza koju preporučuju pacijenti sa šećernom bolešću i djeca je 1 g na kg tjelesne težine dnevno.
  • Osobe s prvom vrstom dijabetesa i normalne težine mogu bez brige konzumirati fruktozu umjereno.
  • Dijabetičari prekomjerne težine drugog tipa trebali bi ga uzimati u minimalnim dozama s oprezom.

Fruktoza Šteta

Fruktoza, uprkos svojim nespornim prednostima, ima negativna svojstva:

  • Fruktoza se smatra jednim od glavnih krivca pretilosti. Uz stalnu upotrebu, osoba se ne osjeća puno, gladna je i apsorbuje veliku količinu hrane. Dobar apetit i prejedanje dovode do taloženja masti.
  • Fruktoza ima malo kalorija, ali nije proizvod dijabetičara. Uz pretjeranu konzumaciju, jetra ga pretvara u masne naslage, što je bogato masnom hepatozom.
  • Prekomjerni unos fruktoze može dovesti do metaboličkog sindroma.

Pročitajte o tome ovdje.

Voćni šećer zdrav je proizvod, pa je poželjnije koristiti fruktozu umjesto šećera. Koristi i štete monosugara uzrokuju puno kontroverzi.

Da bi fruktoza mogla donijeti tijelu samo koristi, trebali biste se sjetiti njegove ispravne doze. A voće, bobice i povrće, koje ga sadrži u svom čistom obliku, korisni su svima. Glavna stvar je osjećaj proporcije!

Fruktoza najslađe je prirodni šećer , koji je u slobodnom obliku prisutan u bilo kojem slatkom voću, povrću i medu. Za one koji se bave sportom, promatranje njihove figure ili samo odlučivanje na ovaj korak, zamjena šećera fruktozom čini se najispravnijim rješenjem. To se događa zbog korisnih svojstava fruktoze. Na primjer, fruktoza je gotovo 1,7 puta slađa od šećera, što znači da se može koristiti u manjim količinama. Osim toga, fruktoza se nalazi u medu i u svim slatkim plodovima - snažan argument za povjerenje.

Sada za činjenice.

Nedostaci fruktoze

  • Fruktozu je teže udovoljiti "slatkoj gladi" ne dolazi do slatkog zasićenja (jer se ne proizvodi inzulin). Iz tog razloga se fruktoza može jesti više nego uobičajeni šećer.
  • Provocira stvaranje visceralne masti . Stalna upotreba fruktoze umjesto šećera dovodi do povećanja volumena masti unutar trbuha, kojih se vrlo teško riješiti (i prehrane i vježbanja).
  • Povećani rizik pojava i razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanja naučnika navode : Nedostatak fruktoze nastaje kada se koristi u velikim količinama. (O tome koliko, koliko čovjek pojede u uobičajenim uslovima šećera).

Zamjena šećera fruktozom

I još jedna činjenica. Fruktoza nije pogodna za zatvaranje prozora s ugljikohidratima. Ali je sjajno za negu tijela tokom treninga.

Fruktoza se naziva monosaharid koji ima najizraženiji ukus od običnog šećera.

Ima ga u voću, bobicama i ponekom povrću, što ih čini slatkim.

Također se može kupiti u trgovinama, a koristiti kao zaslađivač.

Fruktoza: sastav, kalorije, kako se koristi

Fruktoza se sastoji od molekula ugljika, vodika i kisika.

Najviše fruktoze nalazi se u medu, a nalazi se i u grožđu, jabukama, bananama, krušama, borovnicama i drugom voću i bobicama. Stoga se u industrijskom smislu kristalna fruktoza dobiva iz biljnih materijala.

Fruktoze ima dovoljno mnogo kalorija ali još uvijek malo njih manje od običnog šećera .

Kalorična fruktoza je 380 kcal na 100 g proizvoda , dok šećer ima 399 kcal na 100 g.

U obliku pijeska, fruktoza se koristi ne tako davno, jer ju je bilo teško nabaviti. Stoga se izjednačavalo s lijekovima.

Primijenite ovaj prirodni nadomjestak šećera:

- kao zaslađivač u proizvodnji pića, peciva, sladoleda, džemova i brojnih drugih proizvoda. Koristi se i za očuvanje boje i svijetle arome jela,

- uz dijetu, kao zamjenu za šećer. Osobe koje žele smršavjeti ili pate od bolesti poput dijabetesa dopušteno je konzumiranje fruktoze umjesto šećera,

- za vreme fizičkih napora. Fruktoza sagoreva postepeno, ne uzrokujući brzi porast šećera u krvi, što doprinosi nakupljanju glikogena u mišićnom tkivu. Tako je tijelo ravnomjerno opskrbljeno energijom,

- za medicinske svrhe, kao lijek u slučaju oštećenja jetre, nedostatka glukoze, glaukoma, akutnog trovanja alkoholom.

Upotreba fruktoze prilično je opsežna i rasprostranjena. Vodeći naučnici iz mnogih država raspravljaju se o njenim korisnim i štetnim svojstvima.

Ipak, postoje neke dokazane činjenice s kojima se ne možete raspravljati. Stoga oni koji žele uključiti fruktozu u svoju svakodnevnu prehranu trebali bi se upoznati sa svim prednostima i nedostacima njegove upotrebe.

Fruktoza: koje su koristi za tijelo?

Fruktoza je zamjena za biljni šećer.

Njegov utjecaj na zdravlje ljudi prilično je blag i blag u usporedbi s običnim šećerom.

Fruktoza je najkorisnija u svom prirodnom obliku. I to je stoga što kada se koristi fruktoza u njenom prirodnom obliku koriste se i biljna vlakna koja su neka vrsta prepreke koja kontrolira funkciju apsorpcije šećera i pomaže u izbjegavanju pojave viška fruktoze u tijelu.

Za pacijente sa dijabetesom fruktoza - siguran izvor ugljenih hidrata jer ne povećava šećer jer se apsorbira u krv bez pomoći inzulina. Zahvaljujući upotrebi fruktoze takvi ljudi uspijevaju postići stabilan nivo šećera u tijelu. Ali možete ga koristiti samo nakon savjetovanja s liječnikom.

Umereno konzumiranje fruktoze pomaže jačanju imuniteta organizma, smanjiti rizik od karijesa i druge upale u usnoj šupljini.

Zaslađivač pomaže jetri da pretvori alkohol u sigurne metabolite, potpuno očisteći tijelo od alkohola.

Uz to, fruktoza čini dobar posao. sa simptomima mamurluka na primjer, s glavoboljom ili mučninom.

Fruktoza ima odličan tonički kvalitet. Tijelu pruža veću količinu energije od uobičajenog šećera za sve. Monosaharid se nakuplja u jetri kao glavni skladišni ugljeni hidrat zvan glikogen. Ovo pomaže tijelu da se brzo oporavi od stresa. Zbog toga su proizvodi koji sadrže ovaj nadomjestak šećera vrlo korisni za ljude koji vode aktivan stil života.

Ovaj monosaharid praktično ne izaziva alergijsku reakciju. To je rijedak slučaj. Ako se pojavi, uglavnom je u dojenčadi.

Fruktoza je odličan prirodni konzervans. Dobro se otapa, ima sposobnost zadržavanja vlage, a uz njegovu pomoć boja jela se savršeno čuva. Zbog toga se ovaj monosaharid koristi za pripremu marmelade, žele i drugih sličnih proizvoda. Takođe, jela s njim duže ostaju svježa.

Fruktoza: koja je šteta zdravlju?

Fruktoza će doneti štetu ili korist organizmu, potpuno ovisi o njegovoj količini. Fruktoza ne šteti ako je njegova upotreba umjerena. Sada, ako je zloupotrebljavate, onda se možete suočiti sa zdravstvenim problemima.

- poremećaji u endokrinom sistemu, poremećaj metabolizma u tijelu, što može dovesti do prekomjerne težine i na kraju do pretilosti. Fruktoza ima sposobnost brzog apsorbiranja i pretvaranja isključivo u masti. Osim toga, osoba koja neko slatko nekontrolirano koristi, neprestano osjeća glad, zbog čega uzima sve više i više hrane,

- kvarovi u normalnom funkcionisanju jetre. Mogu se pojaviti različite bolesti, na primjer, pojava zatajenja jetre,

- bolesti srca i krvnih sudova, uključujući mozak. Mogu se pojaviti zbog činjenice da fruktoza može povećati holesterol u krvi i povećati razinu lipida. Zbog opterećenja na mozgu kod čovjeka, slabljenja pamćenja, invalidnosti,

- smanjenje apsorpcije bakra u tijelu, što ometa normalnu proizvodnju hemoglobina. Manjak bakra u organizmu prijeti razvoju anemije, krhkosti kostiju i vezivnog tkiva, neplodnosti i drugih negativnih posljedica po zdravlje ljudi,

- nedostatak enzima fruktoza difosfataldolaze, što dovodi do sindroma intolerancije na fruktozu. Ovo je vrlo rijetka bolest. Ali se događa da osoba koja je jednom previše otišla s fruktozom mora zauvijek da napusti svoje omiljene plodove. Osobe s takvom dijagnozom ni u kojem slučaju ne bi trebale koristiti ovaj zaslađivač.

Kao što se vidi iz gore navedenog, fruktoza nije apsolutno zdrav dodatak hrani.

Za trudnice i dojeće majke: štetnost i koristi fruktoze

Korisno je ženama u zanimljivom položaju da konzumiraju fruktozu samo u njenom prirodnom obliku, odnosno s bobicama i voćem.

Malo je vjerovatno da će žena moći jesti takvu količinu voća koja će dovesti do viška fruktoze u tijelu.

Zamjena za šećer dobijene umjetnim putem se ne može koristiti tokom trudnoće . Prekomjerna razina njega u tijelu može uzrokovati neugodne posljedice za zdravlje majke i bebe.

Fruktoza nije zabranjena dojiljama, čak je korisna za razliku od običnog šećera.

Uz njegovu pomoć ispravljaju se moguća kršenja metabolizma ugljikohidrata. Fruktoza pomaže i mladim majkama da se nose s prekomjernom težinom, fizičkom aktivnošću i živčanim poremećajima nakon porođaja.

U svakom slučaju, odluka trudnice ili dojilja da pređu na zaslađivač treba se usuglasiti s liječnikom. Takva se odluka ne može donijeti samostalno, kako se ne bi naštetilo budućem potomstvu.

Fruktoza za djecu: korisna ili štetna

Skoro sva mala djeca vole slatkiše. Ali onda je opet sve dobro umjereno. Djeca se brzo naviknu na sve slatko, tako da je najbolje ograničiti unos fruktoze.

Najkorisnije je ako bebe konzumiraju fruktozu u njenom prirodnom obliku. Umjetna fruktoza se ne preporučuje djeci .

A bebama do jedne godine ne treba fruktoza, jer dijete prima sve potrebno s majčinim mlijekom. Mrvicama ne smijete davati slatke voćne sokove, jer se u protivnom može smanjiti apsorpcija ugljikohidrata. Ovaj poremećaj može izazvati crevne kolike, nesanicu i grlobolju.

Dopušteno je koristiti fruktozu djeci koja pate od dijabetesa. Glavna stvar je promatrati dnevnu dozu od 0,5 g na 1 kg tjelesne težine. Predoziranje može samo pogoršati bolest. .

Pored toga, kod male djece koja neko zasmetalo koriste ovaj zaslađivač, može se javiti alergijska reakcija ili atopijski dermatitis.

Fruktoza: šteta ili korist za gubitak kilograma

Fruktoza je jedno od najčešćih namirnica koje se koriste u dijetalnoj ishrani. Štandovi s dijetalnim proizvodima jednostavno zasipaju slatkišima, u čiju se proizvodnju dodaje fruktoza.

Dijetičari savjetuju korištenje fruktoze umjesto šećera. Ali može, kako pomoći u gubitku kilograma, i obrnuto dovesti do pojave viška kilograma.

Prednost ovog monosaharida za ljude koji žele smršavjeti je ta da ne uzrokuje brzo puštanje šećera u krv. Uz to, fruktoza je puno slađa od šećera koji je svima zajednički, pa se zato konzumira i mnogo manje.

Ali upotreba fruktoze za mršavljenje također bi trebala biti umjerena. Velika količina ovog nadomjestaka samo će pomoći da masno tkivo raste sve više i više, štoviše, brže.

Fruktoza blokira osjećaj punoće, pa osoba koja često konzumira ovaj zaslađivač neprestano doživljava glad. Kao rezultat ove hrane konzumira se još više, što je za prehranu neprihvatljivo.

Dakle, koji zaključak slijedi iz prethodnog? Ne postoje posebne kontraindikacije ili zabrane konzumiranja fruktoze.

Jedino čega biste se uvijek trebali sjećati je da upotreba ovog zaslađivača treba biti umjerena.

Pogledajte video: Pravilan unos šećera i soli za negu tela i kože NSF Be Devoted S02e04 (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar