Kako liječiti dijabetes Tiogamma 600?

Lijek se proizvodi u sljedećim oblicima:

  1. Otopina za infuziju. Prozirna, specifične žute boje. Prodaje se u bočicama od 50 ml.
  2. Koncentrirajte se za pripremu infuzijske otopine. Dostupno u posebnim staklenim ampulama od 20 ml.
  3. Tablete koje su obložene posebnim zaštitnim premazom. Pakiraju se u posebne blistere po 10 komada.

Aktivna supstanca u svim oblicima lijeka je tioktična kiselina. 1 tableta sadrži 600 mg kiseline. Dodatne komponente su: makrogol, meglumin i voda za injekcije. U tablete se dodaju i celuloza, silicijum dioksid, laktoza, talk i magnezijum stearat.

Farmakološko djelovanje

Aktivni spoj je čista tioktična kiselina. To je snažan antioksidans koji je u stanju brzo vezati slobodne radikale. To je određeni koenzim specifičnog multienzimskog kompleksa. Nastaje u mitohondrijama i direktno je uključen u oksidativne procese piruične kiseline.

Pod utjecajem ove tvari znatno se smanjuje razina šećera u krvi. Istovremeno, količina glikogena u jetri lagano raste. Aktivira se proces prevazilaženja inzulinske rezistencije. Mehanizam djelovanja sličan je vitaminima skupine B.

Tioktična kiselina reguliše sve procese povezane sa metabolizmom lipida i ugljikohidrata. Stimuliše proces sinteze holesterola. Prehrana neurona postaje bolja, a sam spoj ima izvrstan hipoglikemijski, hepatoprotektivni i hipolipidemični učinak na tijelo.

Farmakokinetika

Ako se uzimaju oralno, tablete se brzo i ravnomjerno apsorbiraju iz probavnog trakta. Ali ako uzimate lijek s hranom, tada se procesi apsorpcije znatno usporavaju. Bioraspoloživost je mala. Maksimalni sadržaj kiseline u krvnoj plazmi uočava se unutar jednog sata.

Metabolizira se uglavnom u jetri. Izlučuje se bubrežnom filtracijom u obliku metabolita i u nepromenjenom obliku.

Za što se koristi?

Indikacije za upotrebu:

  • dijabetička neuropatija,
  • oštećenja centralnog nervnog otvora alkoholom,
  • bolest jetre: hronični hepatitis i ciroza,
  • masna degeneracija ćelija jetre,
  • polineuropatija centralne i periferne prirode,
  • snažne manifestacije intoksikacije trovanjem gljivama ili solima nekih teških metala.

Liječnik određuje doziranje i trajanje liječenja na osnovu težine kliničkih manifestacija osnovne bolesti.

Kontraindikacije

Postoje i neke stroge kontraindikacije kod kojih je lijek zabranjen. Te patologije uključuju:

  • individualna netolerancija na komponente lijeka,
  • djeca mlađa od 18 godina,
  • celokupno razdoblje gestacije i dojenja,
  • disfunkcije bubrega i jetre,
  • opstruktivna žutica
  • čir na želucu i hronični gastritis,
  • dehidracija tijela
  • dijabetes melitus
  • laktacijska acidoza,
  • malapsorpcija glukoze i galaktoze.

Sve ove kontraindikacije moraju se uzeti u obzir prije nego što počnete uzimati lijek. To se posebno odnosi na osobe sa šećernom bolešću i netolerancijom na laktozu.

Kako uzimati Tiogamma 600

Rastvor se daje intravenski. Dnevna doza je 600 mg - ovo je 1 bočica ili ampula koncentrata. Morate ući u roku od 30 minuta.

Za pripremu otopine iz koncentrata 1 ampula lijeka pomiješa se sa 250 ml otopine natrijum-hlorida. Gotovo rješenje odmah je prekriveno zaštitnom futrolom od svjetlosti. Čuva se oko 6 sati. Sve infuzije provode se izravno iz boce. Trajanje takvog tretmana je oko mesec dana. Ako postoji potreba za nastavkom terapije, pređite na tablete s istom koncentracijom aktivnih sastojaka.

Tablete su propisane za oralnu primjenu, prikladno je da ih pijete na prazan stomak. Kurs lečenja u proseku traje 1-2 meseca. Ako postoji takva potreba, tada se terapija ponavlja nekoliko puta godišnje.

Primjena u kozmetologiji

Thiogamm se nedavno počeo koristiti u kozmetologiji kao efikasno sredstvo protiv starenja. Antioksidantna svojstva sprečavaju brzo starenje kože lica. Prednost je u tome što je lijek efikasan ne samo u masnom, već i u vodenom okruženju.

Aktivna supstanca pomaže u obnavljanju oštećenih kolagenih vlakana. Povećavaju elastičnost epiderme kože. Uz dovoljno kolagena, koža zadržava vlagu. Time se sprječavaju nastanak bora i bora.

Na bazi proizvoda izrađuju ne samo maske protiv starenja, već i energetske, čisteći tonike za lice.

U nekim se slučajevima koriste čak i posebni oblozi za mršavljenje.

Iz imunog sistema

Lijek pomaže povećati imunološku zaštitu tijela. Kad se koristi, dolazi do brzog pomlađivanja ćelija, što sprečava brzo umnožavanje patogenih staničnih struktura.

U nekim se slučajevima mogu pojaviti kožni osipi alergijske prirode. Sjajno svrbe i uzrokuju nelagodu pacijentu. U težim slučajevima pojavljuje se urtikarija. Kod nekih bolesnika primjećuje se razvoj Quinckeovog edema i anafilaktički šok.

Posebna uputstva

Mora se zapamtiti da se bolesnici s urođenom netolerancijom na laktozu i saharozu ne smiju uzimati. Pacijentima sa šećernom bolešću tipa 2 savjetuje se da na samom početku liječenja prate sve promjene u pokazateljima glukoze u krvi. Možda je potrebno prilagođavanje doze.To je potrebno kako bi se izbjegla mogućnost hipoglikemije.

Bolje je prestati piti alkohol tokom perioda liječenja, jer je terapijski učinak uzimanja lijeka smanjen, a znakovi intoksikacije samo se pogoršavaju.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Upotreba Thiogamme tijekom trudnoće strogo je kontraindicirana, jer aktivna tvar brzo prodire kroz zaštitnu barijeru placente. Štoviše, na temelju istraživanja može se zaključiti da postoje neki embriogeni i teratogeni učinci lijeka na stvaranje fetusa. Izuzetak se ne pravi čak i ako postoji vitalna potreba za liječenjem majke. Odabran je drugi lijek koji je sličnog djelovanja.

Lijek se ne smije koristiti kod dojenja, jer aktivni sastojak prodire u majčino mlijeko u velikim količinama i štetno djeluje na bebino tijelo.

Predoziranje tiograma 600

Malo je presedna za predoziranje. Ali ako slučajno uzmete veliku dozu, mogu se pojaviti neke neželjene reakcije:

  • jaka glavobolja
  • mučnina, pa čak i povraćanje
  • kada se uzima s alkoholom, primijećeni su teški simptomi intoksikacije, sve do smrtnog ishoda.

Pri akutnom trovanju može se javiti psihomotorna uznemirenost i zamagljivanje svijesti. Primjećuje se konvulzivni sindrom. Često se razvijaju znakovi laktacidoze. U teškim slučajevima dolazi do intravaskularne koagulacije, hipoglikemije i šoka.

Ne postoji specifičan tretman. Terapija je samo simptomatska. U težim slučajevima radi se ispiranje želuca. Samo hemodijaliza može u potpunosti ukloniti toksine iz tijela.

Interakcija s drugim lijekovima

Terapeutski učinak direktne upotrebe tioktične kiseline smanjuje se čak i malom količinom etanola. Kada uzimate čisti Cisplatin, njegova se efikasnost smanjuje. Lijek pojačava protuupalni učinak određenih glukokortikosteroida.

Tioktična kiselina je u stanju da veže neke teške metale. Zbog toga se preporučuje izdržati nekoliko sati pauze između uzimanja Tiogamma i nekih lijekova koji sadrže aktivno željezo. Kiselina može reagirati s velikim molekulama šećera, što dovodi do stvaranja slabo topljivih kompleksa. Lijek nije kompatibilan s čistom Ringerovom otopinom.

Najčešći analozi Thiogamme su:

  • Thioctacid BV,
  • Tiolepta
  • Thioctacid 600T,
  • lipoična kiselina
  • Berlition 300.

Kozmetolozi

Grigory, 47, Moskva

Dolaze mnoge žene koje žele izgledati mlađe. Za neke od njih preporučujem upotrebu posebnih tonika za lice na bazi Tiogamma. Aktivna supstanca inhibira razvoj i napredovanje starenja i uništavanja ćelija kože. U tom se slučaju sloj epiderme obnavlja, a bore se pojavljuju manje. Koža je zaglađena, postaje glađa i čvršća.

Valentina, 34 godina, Omsk

Ovaj lijek usporava starenje ćelija, a takođe pomaže u prevladavanju isušivanja gornjih slojeva kože. Ali svaka žena ima različitu reakciju na lijekove. Neki se žale na crvenilo i osip na koži. Zatim, sredstva koja se temelje na Tiogammi kategorički su nemoguća iskoristiti.

Endokrinolozi

Olga, 39 godina, Sankt Peterburg

Često prepisujem lijekove svojim pacijentima. Uz duže korištenje, razina šećera u krvi opada, ali ovdje morate biti sigurni da se hipoglikemija ne razvija. Učinak na jetru je dobar. Pojačana je sinteza glikogena. Sva su ta svojstva navedena u uputama. Treba ih proučiti prije početka terapije.

Dmitrij, 45 godina, Ufa

Postoji nekoliko strogih indikacija za upotrebu lijeka, tako da ovaj tretman nije pogodan za sve pacijente. A lijekovi su prilično skupi, što je ujedno i jedan od glavnih nedostataka.

Olga, 43 godine, Saratov

Tiogammu koristim u kozmetičke svrhe. Kupujem lijek u bocama i od njega pravim poseban tonik za lice. Efekat je jednostavno odličan, ali ne pojavljuje se odmah. Promjene su počele tek nakon mjesec dana korištenja takvog alata. Koža je postala čvršća i elastičnija. One bore koje su se već počele pojavljivati ​​na vratu i licu gotovo se izglađuju. Preporučujem svim svojim prijateljima.

Alisa, 28, Moskva

Dijagnosticirana polineuropatija. Osjećam slabost u rukama i nogama. Ponekad je teško hodati i držati različite predmete. Propisana je tiogamma - prvo u obliku kapi, a zatim je počela uzimati tablete. Zadovoljan sam rezultatom. Napetost mišića postala je mnogo manja. Nisam osetio nikakve nuspojave.

Oblik i sastav izdavanja

Thiogamma je dostupan u nekoliko oblika doziranja:

  • rastvor za infuziju (za kapaljke),
  • tablete za oralnu primjenu.

Tablete tiogamme obložene su enteričkim omotačem žute boje sa udubljenjima jarko žute i bijele, duguljaste, konveksne s obje strane. Svaka tableta sadrži 600 mg aktivnog sastojka - tioktične kiseline. Tablete se pakuju u blistere od 10 komada (3-10 blistera u kartonskoj kutiji), detaljna uputstva s opisom lijeka su uključena u kutiju.

Otopina kapaljka Thiogamma je žuta, prozirna, sterilna, dostupna je u tamnim staklenim bocama od 50 ml u kartonskoj kutiji s priloženim opisom lijeka. 1 bočica sadrži 600 mg aktivnog sastojka - tioktična kiselina, preparat sadrži i pomoćne komponente - makrogol, meglumin i vodu za injekcije.

Indikacije za upotrebu

Šta pomaže Tiogammi? Tablete i rastvor se propisuju ako pacijent ima:

  • opijenost jakim manifestacijama (na primjer, soli teških metala ili gljiva),
  • bolesti jetre - hepatitis i ciroza različitog porijekla, masna degeneracija hepatocita,
  • periferna ili senzorno-motorna polineuropatija,
  • oštećenje nervnih trupa alkoholom,
  • dijabetička neuropatija.

Tiogamma tablete

Dodijelite unutar 600 mg (1 tableta) jednom dnevno. Tablete se uzimaju na prazan stomak, bez žvakanja, sa malom količinom tečnosti. Trajanje tretmana je 30-60 dana, ovisno o težini bolesti. Moguće ponavljanje kursa tretmana 2-3 puta godišnje.

Na početku tečaja liječenja, lijek se daje intravenski u dozi od 600 mg dnevno (1 ampula koncentrata za pripremu otopine za infuziju ili 1 bočica otopine za infuziju) 2-4 tjedna. Zatim možete nastaviti uzimati lijek unutra u dozi od 600 mg dnevno.

Pravila za pripremu i primenu infuzijskog rastvora (kako ubrizgati Tiogamm)

Za pripremu otopine za infuziju sadržaj 1 ampule koncentrata (koji sadrži 600 mg tioktične kiseline) pomiješan je sa 50-250 ml 0,9% rastvora natrijum hlorida. Odmah nakon pripreme, bočica s infuzijskom otopinom odmah se prekriva priloženim kućištem za zaštitu od svjetlosti, kao tioktična kiselina je osjetljiva na svjetlost. Infuzijski rastvor treba davati odmah nakon pripreme. Maksimalno vrijeme skladištenja pripremljene otopine za infuziju nije veće od 6 sati

Kada se koristi gotova otopina za infuziju, bočica s lijekom se vadi iz kutije i odmah prekriva priloženom futrolom za zaštitu od svjetlosti, jer tioktična kiselina je osjetljiva na svjetlost. Infuzija se pravi direktno iz bočice. Ulazite polako, oko 1,7 ml / min, tokom 30 minuta.

Rješenje i koncentracija

Tiogamma se uglavnom dobro podnosi. Rijetko, uključujući i pojedinačne slučajeve, javljaju se sljedeće nuspojave:

  • lokalne reakcije: hiperemija, iritacija, oteklina,
  • iz hemopoetičkog sistema: hemoragični osip (purpura), trombocitopenija, tromboflebitis, precizna krvarenja na koži i sluznici,
  • na dijelu vidnog organa: diplopija,
  • na dijelu kože i potkožnog tkiva: ekcem, svrab, osip,
  • alergijske reakcije: urtikarija, sistemske reakcije (nelagoda, mučnina, svrab) do razvoja anafilaktičkog šoka,
  • na dijelu centralnog nervnog sistema: povreda ili promjena ukusa, konvulzije, epileptični napadi,
  • iz endokrinog sistema: smanjenje koncentracije glukoze u krvi (poremećaji vida, prekomerno znojenje, vrtoglavica, glavobolja),
  • drugi: u slučaju brze primjene lijeka - otežano disanje, povećani intrakranijalni tlak (postoji osjećaj težine u glavi).

Rijetko kada uzimate tablete, javljaju se sljedeće nuspojave:

  • iz endokrinog sistema: smanjenje koncentracije glukoze u krvi (poremećaji vida, prekomerno znojenje, vrtoglavica, glavobolja),
  • alergijske reakcije: urtikarija, osip na koži, svrab, sistemske reakcije do razvoja anafilaktičkog šoka,
  • iz probavnog sistema: bolovi u trbuhu, mučnina, proliv, povraćanje.

Interakcija lijekova

Molekule šećera (na primjer, iz otopina Levuleze ili Fruktoze) tvore teško topljive komplekse s glavnom komponentom Thiogamme.

Za Tiogamma koncentrat i druge farmaceutske oblike lijeka postoji dodatna lista interakcija:

Kombinirana primjena oralnih hipoglikemijskih lijekova i inzulina tijekom liječenja Tiogammom pojačava terapijske učinke antidijabetičkih lijekova, stoga kod uzimanja Alpha-lipoične kiseline u bolesnika sa šećernom bolešću tijek rehabilitacije dijabetesa treba prikladno prilagoditi.

Protuupalni učinak glukokortikoidnih steroida pojačan je u kombinaciji s tioktičnom kiselinom u režimu konzervativne terapije.

Upotreba tioktične kiseline sa otopinama Dekstroze, Ringerovog rastvora Ringera ili sredstvima koja vežu disulfidne ili sulfhidrilne grupe nije kompatibilna.

Pripravci koji sadrže ione metala (na primjer, na bazi gvožđa) nemaju svoje terapijsko djelovanje, jer aktivna komponenta Thiogamme veže metale i sigurno ih uklanja iz tijela.

Etanol i njegovi metabolički produkti slabe farmakološki učinak alfa-lipoične kiseline, doprinose razvoju ili daljnjem napredovanju neuropatskih bolesti, stoga se primjena alkoholnih pića tijekom liječenja ovim lijekom ne preporučuje.

Uz kombiniranu terapiju, koja uključuje istovremeno korištenje tioktične kiseline i Cisplatina, učinkovitost potonjeg značajno se smanjuje.

Analozi lijeka Thiogamma

Struktura određuje analoge:

  1. Tiolepta.
  2. Berlition 300.
  3. Tioktacid 600.
  4. Lipoična kiselina.
  5. Neuroleipone.
  6. Lipamid tablete.
  7. Thioctacid BV.
  8. Espa Lipon
  9. Berlition 600.
  10. Thiolipone.
  11. Lipothioxone.
  12. Oktolipen.
  13. Alfa lipoična kiselina

Uvjeti odmora i cijena

Prosječna cijena Tiogamma (tablete od 600 mg br. 30) u Moskvi je 858 rubalja. Cijena otopine za infuziju boca od 12 mg / ml od 50 ml - 226 rubalja. Lijek Thiogamma izdaje se iz ljekarni na recept liječnika.

Čuvajte rastvor kapljica van dohvata dece na temperaturi koja ne prelazi 8 stepeni. Preporučuje se da tablete budu zaštićene od direktne sunčeve svjetlosti, mogu se čuvati na sobnoj temperaturi.

Rok trajanja lijeka je 2 godine za otopinu i 4 godine za tablete. Ne upotrebljavajte lijek na datum isteka.

Uputa za upotrebu

Tiogamma tablete

Dodijelite unutar 600 mg (1 tableta) jednom dnevno. Tablete se uzimaju na prazan stomak, bez žvakanja, sa malom količinom tečnosti. Trajanje tretmana je 30-60 dana, ovisno o težini bolesti. Moguće ponavljanje kursa tretmana 2-3 puta godišnje.

Na početku tečaja liječenja, lijek se daje intravenski u dozi od 600 mg dnevno (1 ampula koncentrata za pripremu otopine za infuziju ili 1 bočica otopine za infuziju) 2-4 tjedna. Zatim možete nastaviti uzimati lijek unutra u dozi od 600 mg dnevno.

Pravila za pripremu i primenu infuzijskog rastvora (kako ubrizgati Tiogamm)

Za pripremu otopine za infuziju sadržaj 1 ampule koncentrata (koji sadrži 600 mg tioktične kiseline) pomiješan je sa 50-250 ml 0,9% rastvora natrijum hlorida. Odmah nakon pripreme, bočica s infuzijskom otopinom odmah se prekriva priloženim kućištem za zaštitu od svjetlosti, kao tioktična kiselina je osjetljiva na svjetlost. Infuzijski rastvor treba davati odmah nakon pripreme. Maksimalno vrijeme skladištenja pripremljene otopine za infuziju nije veće od 6 sati

Kada se koristi gotova otopina za infuziju, bočica s lijekom se vadi iz kutije i odmah prekriva priloženom futrolom za zaštitu od svjetlosti, jer tioktična kiselina je osjetljiva na svjetlost. Infuzija se pravi direktno iz bočice. Ulazite polako, oko 1,7 ml / min, tokom 30 minuta.

Kontraindikacije

Lijek Thiogamma može se koristiti za liječenje samo prema indikacijama ljekara. Prije početka terapije, pacijent treba proučiti upute povezane s lijekom radi ograničenja i kontraindikacija. Tiogamma je kontraindiciran u sledećim stanjima:

  • trudnoća i dojenje,
  • tromboflebitis i tromboembolija (za rastvor za infuziju),
  • starost pacijenta do 18 godina - iskustvo sa upotrebom je nepoznato,
  • individualna netolerancija na lijek,
  • nedostatak laktaze (za tablete).

Nuspojave

Rješenje i koncentracija

Tiogamma se uglavnom dobro podnosi. Rijetko, uključujući i pojedinačne slučajeve, javljaju se sljedeće nuspojave:

  • lokalne reakcije: hiperemija, iritacija, oteklina,
  • iz hemopoetičkog sistema: hemoragični osip (purpura), trombocitopenija, tromboflebitis, precizna krvarenja na koži i sluznici,
  • na dijelu vidnog organa: diplopija,
  • na dijelu kože i potkožnog tkiva: ekcem, svrab, osip,
  • alergijske reakcije: urtikarija, sistemske reakcije (nelagoda, mučnina, svrab) do razvoja anafilaktičkog šoka,
  • na dijelu centralnog nervnog sistema: povreda ili promjena ukusa, konvulzije, epileptični napadi,
  • iz endokrinog sistema: smanjenje koncentracije glukoze u krvi (poremećaji vida, prekomerno znojenje, vrtoglavica, glavobolja),
  • drugi: u slučaju brze primjene lijeka - otežano disanje, povećani intrakranijalni tlak (postoji osjećaj težine u glavi).

Rijetko kada uzimate tablete, javljaju se sljedeće nuspojave:

  • iz endokrinog sistema: smanjenje koncentracije glukoze u krvi (poremećaji vida, prekomerno znojenje, vrtoglavica, glavobolja),
  • alergijske reakcije: urtikarija, osip na koži, svrab, sistemske reakcije do razvoja anafilaktičkog šoka,
  • iz probavnog sistema: bolovi u trbuhu, mučnina, proliv, povraćanje.

Deca, u toku trudnoće i dojenja

Lijek Thiogamma kontraindiciran je za primjenu u trudnoći i za vrijeme dojenja (dojenje).

Lijek je kontraindiciran za upotrebu kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina.

Posebna uputstva

Pacijentima koji imaju dijabetes potrebno je stalno praćenje nivoa glukoze u krvi, posebno u početnoj fazi liječenja. U nekim je slučajevima potrebno smanjiti dozu oralnog hipoglikemijskog lijeka ili inzulina kako bi se spriječio razvoj hipoglikemije.

Ako se pojave znakovi hipoglikemije, odmah prekinuti terapiju. U rijetkim slučajevima, kada se lijek koristi kod pacijenata s nedostatkom glikemijske kontrole i ozbiljnim općim stanjem, mogu se pojaviti ozbiljne anafilaktičke reakcije.

Upotreba alkohola tijekom liječenja lijekom smanjuje terapeutski učinak i faktor rizika koji doprinosi razvoju i napredovanju neuropatije. Ne utječe na sposobnost upravljanja motornim vozilom i rada sa drugim mehanizmima.

Interakcija lijekova

Molekule šećera (na primjer, iz otopina Levuleze ili Fruktoze) tvore teško topljive komplekse s glavnom komponentom Thiogamme.

Za Tiogamma koncentrat i druge farmaceutske oblike lijeka postoji dodatna lista interakcija:

Kombinirana primjena oralnih hipoglikemijskih lijekova i inzulina tijekom liječenja Tiogammom pojačava terapijske učinke antidijabetičkih lijekova, stoga kod uzimanja Alpha-lipoične kiseline u bolesnika sa šećernom bolešću tijek rehabilitacije dijabetesa treba prikladno prilagoditi.

Protuupalni učinak glukokortikoidnih steroida pojačan je u kombinaciji s tioktičnom kiselinom u režimu konzervativne terapije.

Upotreba tioktične kiseline sa otopinama Dekstroze, Ringerovog rastvora Ringera ili sredstvima koja vežu disulfidne ili sulfhidrilne grupe nije kompatibilna.

Pripravci koji sadrže ione metala (na primjer, na bazi gvožđa) nemaju svoje terapijsko djelovanje, jer aktivna komponenta Thiogamme veže metale i sigurno ih uklanja iz tijela.

Etanol i njegovi metabolički produkti slabe farmakološki učinak alfa-lipoične kiseline, doprinose razvoju ili daljnjem napredovanju neuropatskih bolesti, stoga se primjena alkoholnih pića tijekom liječenja ovim lijekom ne preporučuje.

Uz kombiniranu terapiju, koja uključuje istovremeno korištenje tioktične kiseline i Cisplatina, učinkovitost potonjeg značajno se smanjuje.

Analozi lijeka Thiogamma

Struktura određuje analoge:

  1. Tiolepta.
  2. Berlition 300.
  3. Tioktacid 600.
  4. Lipoična kiselina.
  5. Neuroleipone.
  6. Lipamid tablete.
  7. Thioctacid BV.
  8. Espa Lipon
  9. Berlition 600.
  10. Thiolipone.
  11. Lipothioxone.
  12. Oktolipen.
  13. Alfa lipoična kiselina

Uvjeti odmora i cijena

Prosječna cijena Tiogamma (tablete od 600 mg br. 30) u Moskvi je 858 rubalja. Cijena otopine za infuziju boca od 12 mg / ml od 50 ml - 226 rubalja. Lijek Thiogamma izdaje se iz ljekarni na recept liječnika.

Čuvajte rastvor kapljica van dohvata dece na temperaturi koja ne prelazi 8 stepeni. Preporučuje se da tablete budu zaštićene od direktne sunčeve svjetlosti, mogu se čuvati na sobnoj temperaturi.

Rok trajanja lijeka je 2 godine za otopinu i 4 godine za tablete. Ne upotrebljavajte lijek na datum isteka.

Uputa za upotrebu

Oblik izdavanja, sastav

Njemačka kompanija proizvodi lijek u tri različita oblika:

  • 600 mg tabletePakirano u PVC blistere od 10 kom. u svakom. Pilule imaju svijetložutu boju, umiješanu u žute / bijele nijanse. 3/6/10 blistera smeštena je u jednom kartonskom pakovanju. Sastav: tioktična kiselina (u zapremini 600 mg), laktoza monohidrat, mikrokristalna laktoza, ostali pomoćni sastojci,
  • infuzijski rastvor. Prodaje se spreman za upotrebu, proizvod ima svijetložutu boju, moguć je zeleni ton. Gotovo rješenje izrađuje se u posebnim zatamnjenim bocama zapremine 50 ml, zatvorenim gumenim poklopcem zapečaćenim željeznim okvirom. Kartonsko pakovanje sa pregradama može držati 1/10 boca. Sastav: megluminska sol tioktične kiseline (supstanca odgovara 600 mg tioktične kiseline), meglumin, makrogol, posebna voda za injekcije,
  • poseban koncentrat za otopinu za infuziju. Dostupna u zatamnjenim ampulama, zapremina 20 ml, tečnost ima žuto-zelenu boju. Karbonska ladica štiti ampule od oštećenja, ima 5 odjeljaka, jedan paket sadrži 1/2/4 ploče. Sastav: identičan gotovoj otopini, razlika: sastav ne sadrži 50 ml vode za injekcije, već 20 ml.

Ovisno o težini bolesti, drugim značajkama, liječnik propisuje različit oblik lijeka za svakog pacijenta koji koristi.

Način primjene

Pažljivo proučivši upute, možemo zaključiti da se Tiogamma koristi na sljedeći način:

  • tablete se preporučuje uzimati 1 sat prije jelabez žvakanja, gutanja, ispiranja malom količinom pročišćene vode. Za vrijeme obroka lijek se ne može koristiti. Tijek liječenja je od 30 do 60 dana (točno vrijeme trajanja propisuje liječnik), preporučena dnevna doza je 600 mg (1 pilula),
  • koristite lekove 2-4 nedelje, uvodeći jednom dnevno 600 mg. Tada se pacijentima propisuje individualni kurs tableta Tiogamma.

Zanimljivo! Priprema otopine Thiogamma za injekciju iz koncentrata: 1 ampula + 200 ml rastvora natrijum hlorida (9%). Čuvati ne duže od 6 sati, prekriveno zaštitnom futrolom.

Ne preporučuje se upotreba lijekova samostalno, prije upotrebe obavezno konzultirajte liječnika.

Nuspojave, predoziranje

Tokom kliničkih ispitivanja, na osnovu pregleda pacijenata, u nekim su slučajevima primijećene sljedeće nuspojave:

  • pojava ekcema, jakog svrbeža, raznih osipa,
  • nelagodnost, urtikarija, anafilaktički šok,
  • glavobolja, vrtoglavica, prekomerno znojenje, gubitak svijesti,
  • grčevi, epileptični napad,
  • tačkaste krvavice na sluzokoži.

Gore navedene nuspojave javljaju se kao rezultat prekoračenja doze, pojedinačne netolerancije na lijek.

Primijetivši prisutnost neugodnih simptoma: trebate prestati uzimati lijekove, odmah se obratite liječniku radi simptomatske terapije.

Politika cijena

Obrazac za puštanjeKoličina paketaProsječni troškovi u RusijiProsječni troškovi u Ukrajini
Tablete30 kom890 rub470 UAH
Tablete60 kom.1700 rub.880 UAH
Infuzijski rastvor1 boca220 rub75 UAH

Cijena može varirati ovisno o vrsti lanca ljekarne, gradu kupnje.

Zamijenite lijek takvim lijekovima:

  • Beplition,
  • Lipamid
  • Oktolipen
  • Neuro lipone
  • Tioktična kiselina
  • Espa Lipon i drugi.

Nuspojave Tiogram 600

Kada lijek koristite za kompleksnu terapiju, moguća je pojava neželjenih efekata na mnogim organima i sistemima. Oni uglavnom ne zahtijevaju nikakvu posebnu medicinsku intervenciju i prolaze dovoljno brzo nakon što se lijek ukine.

Kršenja probavnog trakta manifestuju se sljedećim simptomima:

  • bolovi u stomaku
  • jaka mučnina i povraćanje.

Specifične reakcije NS se retko primećuju. Prate ih promjene u percepciji ukusa, kao i pojava snažnog konvulzivnog sindroma. U nekim je slučajevima čak moguć i razvoj epileptičnih napada.

Pod utjecajem lijekova poboljšava se unos glukoze, što dovodi do smanjenja njegove koncentracije u krvi. Tada se pojavljuje vrtoglavica, znojenje se povećava, primjećuju se sitni poremećaji vida.

Lijek pomaže povećati imunološku zaštitu tijela. Kad se koristi, dolazi do brzog pomlađivanja ćelija, što sprečava brzo umnožavanje patogenih staničnih struktura.

Prilikom uzimanja lijeka, nuspojava može biti pojačano pojačano znojenje.

U nekim se slučajevima mogu pojaviti kožni osipi alergijske prirode. Sjajno svrbe i uzrokuju nelagodu pacijentu. U težim slučajevima pojavljuje se urtikarija. Kod nekih bolesnika primjećuje se razvoj Quinckeovog edema i anafilaktički šok.

U vrijeme liječenja, bolje je suzdržati se od samostalne vožnje. Aktivna supstanca povećava intrakranijalni pritisak. To se može negativno odraziti na manifestaciju psihomotornih reakcija, koje su toliko nužne u hitnim situacijama.

Uvjeti ljekarni u ljekarni

Dostupno u bilo kojoj ljekarni.

Izdaje se samo po receptu koji izdaje lekar.

Tablete se mogu kupiti po cijeni od 800 do 1700 rubalja. za pakovanje. Otopina za infuziju košta oko 1800 rubalja. Ali konačni trošak ovisi o broju tableta ili ampula u pakiranju i o marži ljekarne.

Komentari o Tiogamma 600

Thiogamma se široko koristi i u medicinske svrhe i u kozmetologiji. Stoga se recenzije o lijeku mogu naći puno.

Grigory, 47, Moskva

Dolaze mnoge žene koje žele izgledati mlađe. Za neke od njih preporučujem upotrebu posebnih tonika za lice na bazi Tiogamma. Aktivna supstanca inhibira razvoj i napredovanje starenja i uništavanja ćelija kože. U tom se slučaju sloj epiderme obnavlja, a bore se pojavljuju manje. Koža je zaglađena, postaje glađa i čvršća.

Valentina, 34 godina, Omsk

Ovaj lijek usporava starenje ćelija, a takođe pomaže u prevladavanju isušivanja gornjih slojeva kože. Ali svaka žena ima različitu reakciju na lijekove. Neki se žale na crvenilo i osip na koži. Zatim, sredstva koja se temelje na Tiogammi kategorički su nemoguća iskoristiti.

Prilikom uzimanja lijeka, nuspojava se može pojaviti u obliku urtikarije.

Olga, 39 godina, Sankt Peterburg

Često prepisujem lijekove svojim pacijentima. Uz duže korištenje, razina šećera u krvi opada, ali ovdje morate biti sigurni da se hipoglikemija ne razvija. Učinak na jetru je dobar. Pojačana je sinteza glikogena. Sva su ta svojstva navedena u uputama. Treba ih proučiti prije početka terapije.

Dmitrij, 45 godina, Ufa

Postoji nekoliko strogih indikacija za upotrebu lijeka, tako da ovaj tretman nije pogodan za sve pacijente. A lijekovi su prilično skupi, što je ujedno i jedan od glavnih nedostataka.

Olga, 43 godine, Saratov

Tiogammu koristim u kozmetičke svrhe. Kupujem lijek u bocama i od njega pravim poseban tonik za lice. Efekat je jednostavno odličan, ali ne pojavljuje se odmah. Promjene su počele tek nakon mjesec dana korištenja takvog alata. Koža je postala čvršća i elastičnija.One bore koje su se već počele pojavljivati ​​na vratu i licu gotovo se izglađuju. Preporučujem svim svojim prijateljima.

Alisa, 28, Moskva

Dijagnosticirana polineuropatija. Osjećam slabost u rukama i nogama. Ponekad je teško hodati i držati različite predmete. Propisana je tiogamma - prvo u obliku kapi, a zatim je počela uzimati tablete. Zadovoljan sam rezultatom. Napetost mišića postala je mnogo manja. Nisam osetio nikakve nuspojave.

Dozni oblik

600 mg filmom obložene tablete

Jedna tableta sadrži

aktivna supstanca - tioktična kiselina 600 mg

pomoćne tvari: metilhidroksipropil celuloza 5-6 mPA, koloidni silicijum dioksid, mikrokristalna celuloza, laktoza monohidrat, natrijum karboksimetil celuloza, silikon od talka koji se sastoji od talka i simetikona (dimetikon i silicijum dioksid, fino podeljeni 94: 6), magnezijev stearat,

sastav školjke: makrogol 6000, metilhidroksipropil celuloza 6 mPAs, talk, natrijum dodecil sulfat.

Tablete u obliku kapsule, obložene filmom, svijetlo su žute boje sa bijelim mrljama, s rizikom sa obje strane.

Ostali lijekovi za liječenje bolesti gastrointestinalnog trakta i metaboličkih poremećaja.

PBX kod A16AX01

Farmakološka svojstva

Uz oralnu primenu, tioktična kiselina se brzo apsorbuje u tijelu. Zbog njegove brze raspodjele u tkivu, poluživot tioktične kiseline u plazmi iznosi oko 25 minuta. Maksimalna koncentracija u plazmi od 4 µg / ml izmjerena je 0,5 sati nakon oralnog davanja 0,6 g tioktične kiseline. Povlačenje lijeka događa se uglavnom putem bubrega, 80-90% - u obliku metabolita.

Tioktična (alfa-lipoinska) kiselina je endogeni antioksidans i deluje kao koenzim u oksidacijskoj dekarboksilaciji alfa-keto kiselina. Pomaže u smanjenju šećera u krvi i povećanju glikogena u jetri kao i prevladavanju inzulinske rezistencije. Menja se koncentracija piruične kiseline u krvi. Tioktična kiselina je po farmakološkim svojstvima bliska vitaminima grupe B.

Sudjeluje u regulaciji metabolizma lipida i ugljikohidrata, potiče metabolizam kolesterola, poboljšava rad jetre. Ima hepatoprotektivni, hipolipidemični, hipoholesterolemični, hipoglikemijski efekat. Poboljšava trofične neurone.

Interakcije lijekova

Došlo je do smanjenja efikasnosti cisplatina kada se istodobno primjenjuje s Tiogamma®. Lijek se ne smije propisati istovremeno sa željezom, magnezijumom, kalijem, vremenski interval između doza ovih lijekova treba biti najmanje 5 sati. Učinak inzulina ili oralnih antidijabetičkih lijekova za snižavanje šećera može se pojačati; preporučuje se redovno praćenje šećera u krvi, posebno na početku liječenja Tiogammma®. Da bi se izbjegli simptomi hipoglikemije

potrebno je pažljivo kontrolirati nivo glukoze u krvi.

Proizvođač

Dragenopharm Apotheker Püschl GmbH, Njemačka

za Vörvag Pharm GmbH and Co. KG

Calver Strasse 7, 71034 Beblingen, Njemačka.

Adresa organizacije koja prihvata žalbe potrošača na kvalitet proizvoda (robe) u Kazahstanu:

Predstavništvo Vörvag Pharma GmbH & Co. CG u Republici Kazahstan i centralnoj Aziji,

050022, Almati, ul. Bogenbai Batyr 148, of. 303

Pregledi pacijenata

Na lijek su reagovali u većini slučajeva pozitivno. Osobe sa dijabetesom posebno su zadovoljne.

Naučnici inzistiraju na tome da je uzimanje Tiogamme za prevenciju nepraktično, ali s manifestacijama problema sa živčanim sistemom lijek donosi vidljivo olakšanje pacijentima.

Redovni kursevi poboljšavaju stanje pacijenata, njihovu kvalitetu života.

Mnogi medicinski uređaji koriste se u druge svrhe. To se također uzima u obzir u Tiogammi. Lijepe dame uz pomoć lijeka bore se protiv bora, zatežu oval lica. Izrađuju sve vrste tonika, maske na bazi droge.

Važno! Nemoguće je predvidjeti učinak lijekova na kožu lica, ne liječite se sami, brinite o svom zdravlju. Jedan lijek može pomoći, dok drugi može izazvati ozbiljne alergijske reakcije.

Korisni savjeti

Zaključno, izdvajamo nekoliko teza koje će vam pomoći da brzo shvatite i zapamtite korisna svojstva Tiogamme:

  • lijek se efikasno nosi s neuropatijom uzrokovanom dijabetesom, pomaže u obnavljanju funkcija jetre, sudjeluje u metabolizmu lipida, smanjuje glukozu u krvi,
  • ne možete uzimati lijek trudnicama, djeci mlađoj od 18 godina,
  • Thiogamma se ne sme kombinirati s alkoholom, određenim lijekovima,
  • Prije uzimanja lijekova, obavezno se posavjetujte sa ljekarom.

Thiogamma je prirodan, zadovoljava sve navedene zahtjeve. Da biste postigli željeni rezultat, morate koristiti proizvod bez prekoračenja doze, strogo prema uputama liječnika.

Ostavite Svoj Komentar