Posledice dijabetesa tokom trudnoće

28.10.2017 Bolesti tijekom trudnoće Tijekom razdoblja gestacije tijelo žene, a posebno placenta, stvaraju hormone kako bi se normalno mogao razvijati fetus.

Kad hormoni blokiraju inzulin, kod trudnica se formira dijabetes.

Etiologija pojave i faktori rizika

Medicina ne može definitivno imenovati uzroke šećerne bolesti (DM), ali postoje neki uslovi:

  • genetska predispozicija
  • autoimune bolesti
  • virusne infekcije
  • način života i prehrana.
Gušterača izlučuje inzulin za kontrolu glukoze iz hrane i njene razine u krvi. Hormoni proizvedeni membranom djeluju u suprotnom redoslijedu, povećavajući koeficijent. U skladu s tim, funkcionalnost i performanse pankreasa se značajno povećavaju. Ponekad se žlijezda ne nosi s proizvodnjom tvari u dovoljnim količinama, tada testovi pokazuju visok šećer, a gestacijski dijabetes dijagnosticira se tijekom trudnoće.

Opterećenje na gušterači ne samo buduće majke, već i djeteta se povećava. Metabolizam postaje oslabljen, a višak inzulina povlači za sobom povećanje masti i, kao rezultat, povećanu tjelesnu težinu bebe. Tijekom porođaja opasno je oštećenje ramenog zgloba novorođenčeta, rizik od pretilosti i stvaranje dijabetesa tipa 2.

Neki pokazatelji mogu pokrenuti patologiju:

  • što je starija, to je veći faktor pojavnosti.
  • sklonost bolesti povećava se s prisutnošću bolesti u bliskim rođacima (drugi roditelj, baka i djed).
  • prekomjerne težine, izračunato u skladu s indeksom tjelesne mase, prije začeća.
  • loše navike, posebno pušenje.
  • prethodna trudnoća, koja je završila mrtvorodjenjem ili rođenjem velikog ploda - više od 4,5 kg.
Koncepciju treba unaprijed isplanirati jer je potreban određeni broj detaljnih pregleda od strane stručnjaka za procjenu rizika i komplikacija.

Skriveni test za dijabetes u trudnoći

Intrauterusni razvoj je složen proces koji je popraćen značajnim promjenama u funkcioniranju svih unutrašnjih organa. Obavezna studija, test tolerancije, se održava u roku od 24 nedelje.

Test se radi ujutro na prazan stomak (8-16 sati prije obroka). U početku se krv izvadi iz vene i odmah se provjerava na nivo šećera. Ako je sadržaj najmanje 5,1 mmol / l, tada je dijagnoza gestacijski dijabetes. Ako je indikator jednak ili premašuje oznaku od 7,0 mmol / l, tada se dijagnosticira manifestni dijabetes, što znači - prvo se otkrije.

Za žene kojima je već dijagnosticirana u prvoj fazi ispitivanja, nastavljanje uzimanja uzoraka nema smisla. U normalnim nivoima, unos u plazmu nastavit će se nakon ispijanja otopine glukoze. A zadnji test bit će test za 1-2 sata.

Pod uvjetom da je trudnica izložena riziku, test se može propisati početkom drugog tromjesečja. Odsustvo sumnje na prisutnost patologija pomiče trajanje studije na 32 tjedna.

Trudnoća kod dijabetesa tipa 1 i 2

Žene s dijagnosticiranom bolešću postaju ovisne o insulinu, tokom gestacijskog razdoblja, potreba može varirati zbog različitih hormonskih razina. Samo liječnik može nakon pomoćnih analiza utvrditi potrebnu količinu jer je potreba strogo individualna i ne ovisi o tome koja je norma bila prije začeća.

Prisutnost takve bolesti zahtijeva pažljivu pripremu za nadolazeće 9 mjeseci razvoja fetusa. Da bi povećali šanse da izdrže, ljekari su buduću majku stavili na čuvanje najmanje tri puta:

  1. Prilikom oplodnje jajašca kako bi se utvrdila mogućnost naknadnog iznošenja tzv.
  2. U drugom tromjesečju povećava se potreba za inzulinom, tako da morate biti pod nadzorom ljekara, tj.
  3. Prije porođaja odrediti moguće načine porođaja.
U slučaju pogoršanja moguća je dodatna hospitalizacija.

Dijabetes tokom trudnoće: posljedice po bebu

Treba razlikovati bolesti s dijagnosticiranom dijabetesom od gestacijske. Svi vitalni organi postavljaju se u prva tri meseca nakon začeća, tako da ne može biti urođenih mana u plodu. Iz razloga što se patologija (inzulinska rezistencija) formira nakon 12., češće u 20. tjednu.

Održavanje adekvatne razine glukoze u drugom i trećem tromjesečju potrebno je kako bi se izbjegle komplikacije i pojava fetepatije, što se očituje jednim od sljedećih simptoma:

  1. Makrosomija je veliko dijete. Velika količina šećera prodire iz majke kroz posteljicu u plod. Kada se gestacionalizira, pretvara se u tjelesnu masnoću. Povećavaju se fiziološke norme, što dovodi do ozljeda tijekom porođaja.
  2. Postporođajni respiratorni distres sindrom povezan je sa smanjenom sintezom surfaktanata zbog povećanog šećera. Beba se odmah po rođenju postavlja u posebne inkubatore, po potrebi se povezuje mehanička ventilacija.
  3. Hipoglikemija kod beba povezana je sa naglim padom unosa neke supstance, što utiče na centralni nervni sistem i mentalne sposobnosti. Takvoj djeci u početku je potrebna dodatna infuzija glukoze za kratko vrijeme.
Uz to, patologija uzrokuje da novorođenče ima nedostatak kalcijuma i magnezijuma, simptome žutice i povećani viskozitet krvi.

Prvi dani života za novorođenče su najteži. Postoji opasnost od komplikacija i naknadne smrti. Za majku, bolest prestaje odmah nakon porođaja.

Da biste izbjegli opasne situacije tokom trudnoće, koje predstavljaju prijetnju po život novorođenčeta, redovito se podvrgavajte pregledima i provodite mjere praćenja.

Dodatna mjera za održavanje normalne trudnoće tokom ovog razdoblja od 9 mjeseci bit će ograničenje prehrane i stroga prehrana, koja predviđa 6-časovni obrok s ujednačenim unosom hranjivih sastojaka. Iz svakodnevne prehrane treba isključiti proizvode sa visokim glikemijskim indeksom - banane, dinje, slatku hranu, majonez i druge. Detaljniji meni može sastaviti samo specijalista, na osnovu pregleda i individualnih potreba organizma.

Vrste patologije u trudnica

Pregestacijski dijabetes, odnosno onaj koji je nastao još prije začeća bebe, ima sljedeću klasifikaciju:

  • blagi oblik bolesti je inzulinski neovisan tip (tip 2), koji je podržan dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata i nije praćen vaskularnim patologijama,
  • umjerena ozbiljnost - vrsta bolesti ovisna o inzulinu ili ne-inzulinu (tip 1, 2), koja se ispravlja liječenjem lijekovima, sa ili bez početnih komplikacija,
  • teški oblik bolesti - patologija, popraćena čestim skokovima šećera u krvi na veću i manju stranu, čestim napadima ketoacidotskog stanja,
  • patologija bilo koje vrste, praćena teškim komplikacijama iz bubrežnog aparata, vizualnim analizatorom, mozgom, perifernim nervnim sistemom, srčanim i krvnim žilama raznih kalibra.

Dijabetes melitus se takođe dijeli:

  • za kompenzirano (najbolje upravljano),
  • subkompenzirano (živopisna klinička slika),
  • dekompenzirana (teške patologije, česte pojave hipo- i hiperglikemije).

Gestacijski dijabetes obično se razvija od 20. tjedna trudnoće, što se češće dijagnosticira laboratorijskim dijagnostikama. Žene povezuju pojavu simptoma bolesti (žeđ, prekomerno mokrenje) sa njihovim "zanimljivim" položajem, ne dajući im ozbiljan značaj.

Kako visoki šećer utiče na majčino tijelo

Za svaku osobu, bilo da je žena, muškarac ili dijete, hronična hiperglikemija smatra se patološkim stanjem. Zbog činjenice da velika količina glukoze ostaje u krvotoku, ćelije i tkiva tijela pate od nedostatka energije. Pokrenuti su mehanizmi kompenzacije, ali s vremenom pogoršavaju stanje.

Višak šećera negativno utječe na određena područja ženskog tijela (ako govorimo o razdoblju trudnoće). Procesi cirkulacije krvi se mijenjaju jer crvena krvna zrnca postaju kruta, koagulacija je oslabljena. Periferni i koronarni sudovi postaju manje elastični, njihov se lumen sužava zbog začepljenja aterosklerotskim plakovima.

Patologija utječe na bubrežni aparat, izazivajući razvoj insuficijencije, kao i vid, drastično smanjujući njegov stupanj ozbiljnosti. Hiperglikemija uzrokuje pojavu vela ispred očiju, krvarenja i stvaranje mikroaneurizmi u mrežnici. Napredovanje patologije može čak dovesti do sljepoće. Na pozadini gestacijskog dijabetesa ne dolazi do tako ozbiljnih promjena, ali ako žena pati od gestacijskog oblika, potrebna je hitna korekcija stanja.

Visoke vrijednosti šećera takođe utječu na žensko srce. Rizik od razvoja koronarne srčane bolesti povećava se, budući da koronarne žile takođe podliježu aterosklerotskim lezijama. Centralni i periferni nervni sistem su uključeni u patološki proces. Osetljivost kože donjih ekstremiteta se menja:

  • bol u mirovanju
  • nedostatak osjetljivosti na bol
  • osjećaj puzanja
  • kršenje percepcije temperature,
  • nedostatak osjetila vibracijske percepcije ili, obrnuto, njena pretjeranost.

Pored toga, u jednom se trenutku kod trudnica može pojaviti i ketoacidotično stanje. Ovo je akutna komplikacija „slatke bolesti“ koju karakteriše kritično visok broj glukoze u krvotoku i nakupljanje ketonskih (acetonskih) tela u krvi i urinu.

Moguće komplikacije trudnoće zbog gestacijskog dijabetesa

Žene s gestacijskim oblikom bolesti pate od različitih komplikacija tokom rađanja djeteta deset puta češće od zdravih pacijenata. Češće se razvijaju preeklampsija, eklampsija, oticanje i oštećenje bubrežnog aparata. Značajno povećava rizik od infekcije mokraćnog sistema, prijevremenog rođenja.

Oticanje tijela jedan je od najsvjetlijih znakova kasne gestoze. Patologija počinje činjenicom da noge nabubre, zatim dolazi do oticanja trbušnog zida, gornjih udova, lica i drugih dijelova tijela. Žena možda nema pritužbe, ali iskusni stručnjak primijetit će patološko povećanje tjelesne težine kod pacijenta.

  • postoji značajan otisak prsta na prstenima,
  • postoji osećaj da su cipele postale male,
  • noću se žena češće budi zbog odlaska u toalet,
  • pritiskanje prstom u predjelu potkoljenice ostavlja dubok zarez.

Oštećenje bubrega manifestuje se kako slijedi:

  • broj krvnog pritiska raste
  • nastaje oticanje
  • protein i albumin se pojavljuju u analizi urina.

Klinička slika može biti svetla ili oskudna, kao i nivo proteina koji se izlučuje u urinu. Napredovanje patološkog stanja očituje se povećanom ozbiljnošću simptoma. Ako se pojavi slična situacija, stručnjaci se odlučuju na hitnu dostavu. To vam omogućava da spasite život bebe i njegove majke.

Druga komplikacija koja se često javlja kod dijabetesa je preeklampsija. Ljekari razmišljaju o njegovom razvoju kada se pojave sljedeći simptomi:

  • teška cefalgija,
  • naglo smanjenje oštrine vida,
  • leti pred tvojim očima
  • bol u izbočenju želuca,
  • boli povraćanja
  • oslabljena svest.

Žene mogu patiti:

  • iz visoke vode
  • preuranjena placentacija,
  • atonija maternice,
  • spontani pobačaj,
  • mrtvorođena.

Učinak hiperglikemije na plod

Ne samo tijelo žene, već i dijete pati od hronične hiperglikemije. Djeca koja su rođena od bolesnih majki su nekoliko puta veća vjerovatnoća da će biti pod utjecajem patoloških stanja od svih ostalih. Ako je trudnica imala pre-gestacijski oblik bolesti, dijete se može roditi s urođenom anomalijom ili malformacijom. Na pozadini gestacijske vrste bolesti rađaju se djeca visoke tjelesne težine, što je jedan od simptoma fetusne fetoppatije.

Hronična hiperglikemija majke je opasna i za dijete jer se njegov pankreas u razdoblju intrauterinog razvoja koristi za proizvodnju ogromne količine inzulina. Nakon rođenja, njegovo tijelo nastavlja na isti način, što dovodi do čestih hipoglikemijskih stanja. Za djecu je karakterističan visok broj bilirubina u tijelu, što se očituje žuticom kod novorođenčadi i smanjenjem broja svih formiranih krvnih elemenata.

Druga moguća komplikacija iz djetetovog tijela je sindrom respiratornog distresa. Bebina pluća nemaju dovoljno površinski aktivne tvari - supstanca koja ometa proces adhezije alveola tokom obavljanja disajnih funkcija.

Lečenje trudnice sa dijabetesom

Ako pacijent ima pre-gestacijski dijabetes tokom gestacijskog razdoblja, medicinski protokol za praćenje takvih pacijenata naglašava potrebu za tri hospitalizacije.

  1. Žena se prvi put hospitalizira odmah nakon što se obratila ginekologu zbog prijave za trudnoću. Pacijent se pregledava, podešava se metabolički proces, odabire se režim liječenja inzulinom.
  2. Drugi put - za 20 sedmica. Svrha hospitalizacije je korekcija stanja, praćenje majke i djeteta u dinamici, provođenje mjera koje će spriječiti razvoj različitih komplikacija.
  3. Treći put je 35–36 nedelja. Trudnica se priprema za rođenje bebe.

Postoje hitne indikacije da žena može ići u bolnicu. Oni uključuju pojavu živopisne kliničke slike bolesti, ketoacidotsko stanje, kritične glikemijske brojeve (gore i dolje) i razvoj hroničnih komplikacija.

Kako se porođaj odvija u prisustvu bolesti

Rok isporuke određuje se individualno. Liječnici ocjenjuju ozbiljnost patologije, nivo šećera u krvotoku, prisustvo komplikacija iz tijela majke i djeteta. Obavezno nadgledajte vitalne pokazatelje, procijenite zrelost tjelesnih struktura djeteta. Ako dođe do progresije oštećenja bubrežnog aparata ili vida, opstetri-ginekolozi odlučuju o porođaju u 37. tjednu.

Sa normalnom trudnoćom, težina bebe od 3,9 kg indikacija je za rano rođenje carskim rezom. Ako žena i beba još nisu spremni za porođaj, a težina ploda ne prelazi 3,8 kg, trudnoća se može malo produžiti.

Porodilište

Najbolja opcija je pojavljivanje bebe kroz prirodni porođajni kanal, čak i ako majka ima "slatku bolest". Rođenje djece kod gestacijskog dijabetesa događa se stalnim nadzorom glukoze u krvi i periodičnim ubrizgavanjem inzulina.

Ako se pripravi porođajni kanal trudnice, porođaj započinje punkcijom amnijskog mjehura. Efikasan rad smatra se pokazateljem tako da se proces izgleda djeteta odvija na prirodan način. Po potrebi se daje hormon oksitocin. Omogućuje vam stimulaciju kontrakcija maternice.

Važno! Dijabetes nije indikacija za carski rez.

Kada je potrebna brza isporuka:

  • pogrešan prikaz ploda,
  • makrosomija
  • kršenje daha i rada deteta,
  • dekompenzacija osnovne bolesti.

Rutinski carski rez za dijabetes

Počevši od 12 sati ujutro, žena ne bi trebala konzumirati vodu i hranu. 24 sata prije operacije trudnica je otkazala ubrizgavanje produženog inzulina. Ujutro se glikemija mjeri ekspresnim trakama. Isti postupak se ponavlja svakih 60 minuta.

Ako glukoza u krvotoku premaši prag od 6,1 mmol / l, trudnica se prebacuje na kontinuirano intravenozno kapanje otopine inzulina. Praćenje glikemije vrši se u dinamici. Sama procedura hirurškog porođaja preporučuje se izvesti rano ujutro.

Postporođajni period

Nakon poroda, doktor ukida injekciju insulina ženi. Tokom prvih nekoliko dana obavezno se prate pokazatelji šećera u krvi, tako da se po potrebi provodi korekcija metaboličkih poremećaja. Ako je pacijentica imala gestacijski dijabetes melitus, ona automatski postaje član rizične skupine za razvoj vrste inzulinske bolesti, što znači da mora biti registrirana kod kvalificiranog endokrinologa.

Nakon 1,5 i 3 meseca nakon rođenja, žena bi ponovo trebala davati krv za procjenu glikemijskih podataka. Ako rezultat liječnika sumnja, propisan je test s opterećenjem šećerom. Pacijentici preporučujemo pridržavati se dijeta, voditi aktivan stil života, a ako želite ponovno zatrudnjeti, provesti cjelovit pregled tijela i pažljivo se pripremiti za začeće i rađanje djeteta.

Gestacijski dijabetes tokom trudnoće: posljedice po bebu

Tijekom trudnoće, žena mora obaviti puno testova - to je neophodno kako bi se isključile različite patologije i zaštitila majka i dijete. S hormonskim promjenama u tijelu žene, stare se bolesti pogoršavaju, imunitet je potrošen, a metabolizam ugljikohidrata može biti narušen. Ovo stanje povlači za sobom dijabetes u trudnica, posljedice po dijete i ženu u porodu u ovom slučaju mogu biti najgore.

Dijabetes se smatra patologijom endokrinog sustava kada se u tijelu uoči nedostatak inzulina. Uz hiperglikemiju, odnosno porast glukoze, dolazi do kvara metabolizma ugljikohidrata, proteina, masti i vode-soli. Nakon toga, bolest pogađa sve ljudske organe, postepeno ih uništavajući.

  1. Prvi tip. Dijagnosticiran uglavnom kod djece, ovisan je o insulinu i karakterizira ga nedostatak inzulina u tijelu kada ćelije gušterače ne stvaraju ovaj hormon.
  2. Drugi tip. Dijagnosticira se kod odraslih starijih od 21 godine, dok gušterača proizvodi inzulin, ali zbog oštećenja receptora tkiva ne apsorbira se.

Gestacijski dijabetes karakterističan je samo za trudnice i često svi simptomi nakon porođaja postepeno nestaju. Ako se to ne dogodi, onda bolest prelazi u drugi oblik dijabetesa, to jest u početnoj fazi bolest je predijabetes tipa 2. Glavni razlog je kršenje metabolizma ugljikohidrata, što podiže šećer u krvi.

U prosjeku se bolest dijagnosticira kod 4-6% žena. Osobe s izraženom predispozicijom za bolest, neophodno je ovom pitanju pristupiti s posebnom pažnjom. Grupa rizika uključuje žene:

  1. S nasljednom predispozicijom (postoje krvni srodnici sa sličnom dijagnozom).
  2. Prekomjerna težina.
  3. Sa teškom trudnoćom, koja se u prošlosti završila u pobačaju, bledi ili abnormalnosti ploda.
  4. Već imaju veliku djecu i rođene bebe težine više od 4 kg.
  5. U kasnoj trudnoći, nakon 30 godina.
  6. S oštećenom tolerancijom na glukozu
  7. Imati polihidramione sa trenutnom trudnoćom.
  8. Sa bolestima genitourinarnog sistema.
  9. Intenzivnim rastom fetusa i oslobađanjem prekomjerne količine progesterona (progesteron smanjuje proizvodnju inzulina, zbog čega gušterača djeluje pod povećanim stresom i postepeno se iscrpljuje. U vrijeme kada je proizvodnja inzulina blokirana, stanice postaju neosjetljive na hormon i povećava se kvantitativni pokazatelj glukoze u krvi).

Možete posumnjati na postojanje bolesti u budućoj majci sledećim simptomima:

  • pojačana žeđ i mokrenje
  • nedostatak apetita ili obrnuto stalna glad,
  • visok krvni pritisak
  • zamagljene oči
  • prekomjeran rad
  • nesanica
  • svrbež kože.

U nedostatku komplikacija, analiza se vrši između 24. i 28. gestacijske sedmice. Da biste to učinili, provedite oralni test tolerancije na glukozu. Trudnice na prazan stomak treba da piju slatku tečnost. Nakon 20 minuta uzima se venska krv.

Normalno bi rezultati trebali biti u rasponu od 5-6 mmol / L. 7,5 mmol / L je već višak glukoze, što je signal za ponovljenu analizu. Istovremeno doniraju krv na prazan stomak (2 sata nakon jela). Sa sličnim pokazateljem drugog testa, trudnici se dijagnosticira gestacijski dijabetes. Nivo šećera u krvi je normalan ako:

  • analiza se uzima s prsta, a rezultat varira od 4,8 do 6,1 mmol / l.,
  • analiza se uzima iz vene, s rezultatom u rasponu od 5,1 do 7,0 mmol / L.

Bolest se može pojaviti i u latentnom obliku i donijeti puno neugodnosti. Dekompenzacija dijabetesa tokom trudnoće izaziva niz komplikacija za fetus:

  1. Respiratorni distres sindrom (višak inzulina dovodi do usporenog intrauterinog razvoja dišnih organa djeteta, pluća se ne otvaraju samostalno na prve dahe bebe nakon rođenja).
  2. Prevremeno rođenje i smrt ploda tokom prvih dana nakon rođenja.
  3. Malformacija bebe.
  4. Pojava dijabetesa tipa 1 kod djeteta nakon porođaja.
  5. Makrosomija (višak glukoze se pretvara u potkožne masnoće, što dovodi do ubrzanog intrauterinog rasta djeteta i neravnoteže dijelova tijela).

Fetalna fetalnost - patološke promjene u svim organima i sistemima djetetovog tijela, zajedno s povećanom tjelesnom težinom (4-6 kg). Mogu se primijetiti oticanje, letargija, krvarenje, cijanoza ekstremiteta, otečen trbuh. Obično se patologija dijagnosticira ultrazvukom. Nakon rođenja, beba oseća glad za glukozom, pa bebin nivo šećera u krvi počinje naglo da pada. Nakon hranjenja, ravnoteža se postepeno obnavlja.

Važno! Sa gestacijskim dijabetesom majke dijete ima rizik od žutice, koju je teško podnijeti i potrebno je dugo liječenje.

Ženi se može preporučiti carski rez kad je fetus velik prije rođenja. Stanje može biti opasno i za majku i za bebu, s kontrakcijama i pokušajima, dijete se teško kreće po porođajnom kanalu, postoji opasnost od oštećenja ramena, a žena može doći do unutarnjeg puknuća.

Ako dođe do prirodnog porođaja, tada se mjeri indikator glukoze svakih 2-3 sata. Kada poraste do visokog nivoa, daje se insulin, sa hipoglikemijom - glukozom. U ovom se trenutku puno pažnje posvećuje otkucaju srca i ritmičkom disanju ploda.

Nakon porođaja šećer u krvi kod porođaja je normalan. Ali za prevenciju, krv treba uzimati na analizu svaka tri mjeseca.

Beba često ima nižu razinu glukoze u krvi, tada se dijete ili hrani posebno prilagođenom smjesom ili se otopina glukoze daje intravenski.

S gestacijskim dijabetesom liječnik propisuje endokrinolog. Sve mjere podrazumijevaju poštivanje određenih pravila samokontrole, prehrane, gimnastičkih vježbi. Osnovna pravila samokontrole uključuju:

  1. Merenje šećera u krvi najmanje 4 puta dnevno, na prazan stomak i 2 sata nakon svakog obroka.
  2. Praćenje analize urina na prisustvo ketonskih tijela, što se može učiniti i kod kuće pomoću posebnih traka.
  3. Usklađenost sa dijetom.
  4. Merenje i kontrola telesne težine tokom trudnoće.
  5. Mjerenje krvnog pritiska kako bi se moglo na vrijeme normalizirati stanje prilikom naglih udara.
  6. Unošenje inzulina ako je potrebno.

Važno! Ako se ne blagovremeno posavjetujete sa stručnjakom, onda patologija može neprekidno preći u dijabetes tipa 2.

Fizička aktivnost pomaže snižavanju razine šećera u krvi, to može biti i joga, fitnes, plivanje, kao i hodanje, lagani trčanje.

U liječenju gestacijskog dijabetesa mogu se koristiti razni dekocije i infuzije iz ljekovitog bilja. Najpopularniji su:

  1. Luk borovnice
    60 g biljke prelije se jednom litrom ključale vode i inzistira oko 20 minuta. Nakon istezanja, uzimajte 100 ml 5 puta dnevno.
  2. Svježe cijeđeni sok od kupusa ili mrkve
    Ovaj alat ima blagotvoran učinak na cijelo tijelo, uključujući i gušteraču, jer sadrži sekrein. Bolje ga je piti na prazan stomak, pola sata prije jela.
  3. Luk borovnice
    Pomaže u ublažavanju upale, pokreće proces regeneracije tkiva, smanjuje visoki šećer u krvi i obnavlja vid, koji često pati od dijabetesa.

Kako biste spriječili nagli porast šećera, morate kontrolirati svoju prehranu. Ako se uoči prekomjerno povećavanje kilograma, tada biste trebali smanjiti sadržaj kalorija na vašem jelovniku. Veoma je važno jesti 5-6 puta dnevno u malim porcijama, od kojih moraju biti 3 glavna obroka.

Tokom trudnoće trebalo bi da napustite brzu hranu, prženu, masnu i slanu hranu. Gestacijski dijabetes predviđa isključenje:

  • pečenje
  • Konditorski proizvodi
  • banane
  • persimmon
  • slatka trešnja
  • grožđe
  • krompira
  • tjestenina
  • margarin
  • dimljeno meso (riba, meso, kobasice),
  • kaša
  • umaci
  • riža osim smeđe.

Treba preferirati kuhanu ili parjenu hranu. Bolje je dodati biljno ulje u već pripremljeno jelo. Dozvoljeno malo orašastih plodova, sjemenki, pavlake.

Od mesnih proizvoda korisnih: piletina, ćuretina, zec, govedina s niskim udjelom masti. Možete jesti pečenu ili kuvanu ribu nemasnih sorti. Prilikom odabira sira preferiraju se manje masne sorte s niskim udjelom soli.

Važno! Morate se pridržavati režima pijenja. Dnevna norma je 1,5-2 litre vode (u čistom obliku).

Hrana sa niskom kaloričnom i niskom razinom ugljikohidrata uključuje:

  • Rajčice
  • krastavci
  • tikvice
  • rotkvica
  • celer
  • lišće salate
  • kupus
  • zeleni grah.

Prethodne proizvode možete koristiti u neograničenim količinama. Procentualno, dnevni meni uključuje 50% proteinske hrane, 40% složenih ugljikohidrata i oko 15% biljnih masti.

Da bi se smanjio rizik od razvoja dijabetesa, trudnica mora poštovati brojna pravila:

  1. Jedite uravnoteženu prehranu, uklanjajući štetne i teške obroke.
  2. Pratite očitavanja šećera ako je bilo gestacijskog dijabetesa tokom prve trudnoće.
  3. Svakodnevno se šetajte na svežem vazduhu.
  4. Kontrolišite težinu, napustite proizvode koji izazivaju debljanje, sledite norme za mjesece trudnoće.
  5. Odbijte uzimati nikotinsku kiselinu.
  6. Riješite se loših navika
  7. Odbijajte težak fizički rad.

Gestacijski dijabetes komplicira proces rađanja djeteta i šteti zdravlju majke. Zdrav način života, pravilna prehrana, vježbanje (plivanje, joga) pomaže u sprječavanju patologije.

Ako je bolest dijagnosticirana u ranoj fazi, morate slijediti preporuke liječnika i samo na te uvjete možete se osloniti na uspješno rođenje, štiteći sebe i nerođeno dijete.

Strašne posljedice gestacijskog dijabetesa tokom trudnoće

Tokom trudnoće u ženskom tijelu se događa mnogo promjena, mijenja se hormonska pozadina, različiti biokemijski parametri. U većini slučajeva to je normalan i prirodan proces, jer se tijelo obnavlja. Ali, postoje i takvi pokazatelji koje treba pomno pratiti, jer je njihovo odstupanje od norme prepuno ozbiljnih rizika za buduću majku i njenu bebu. Jedan od tih pokazatelja je i nivo šećera u krvi, koji se može iznenada povećati čak i kod onih žena sa kojima je prije toga sve bilo u redu.

Ovo je porast šećera koji se dijagnosticira tokom trudnoće. Ovaj se fenomen može javiti kako kod zdravih žena koje ranije nisu imale slične probleme, tako i kod onih koje imaju dijabetes ili predijabetes. Razlog je taj što stanice tijela gube osjetljivost na inzulin. Ovo je često uzrokovano hormonskim promjenama koje se događaju u tijelu buduće majke.

Povišena razina šećera tokom trudnoće prijeti ne samo ženi, nego i nerođenoj bebi. Zbog toga, kad to otkrije, ljekari trebaju poduzeti mjere, a žena - slijediti njihove upute.

Podmuklost GDM-a leži u činjenici da se kod mnogih trudnica događa bez ikakvih simptoma. Samo žene koje imaju dijabetes ili visoki šećer u krvi mogu ozbiljno razmisliti o provjeri razine tijekom trudnoće.

Većina, međutim, sve promjene u zdravlju pripisuje njihovom zanimljivom položaju. Merenje nivoa šećera u krvi, čak i kod zdravih žena koje nisu imale probleme sa tim, tokom nošenja dece je obavezno. Zato je neophodno na vrijeme posjetiti ljekara, proći sve zakazane preglede i uzeti testove kako ne biste propustili ovaj trenutak, jer posljedice mogu biti ozbiljne.

Ako slijedite standardnu ​​shemu, čak i za vrijeme početnog liječenja, kada je trudnica registrirana, preporučuje se provjeriti razinu šećera u krvi. Zatim, ako je sve u redu, u periodu od 24 do 28 nedelja, žena prolazi dodatni skrining test koji traje nekoliko sati.

Prvo, analiza se daje bez opterećenja - to jest iz vene i na prazan stomak. Tada joj daju piće veoma slatke vode, a ona prolazi analizu nakon sat vremena. Opet krv teče iz vene. Ovaj test omogućava vam da procijenite koliko se efikasno i brzo apsorbuje glukoza.

Posledice gestacijskog dijabetesa za žene i decu

Ako se ništa ne poduzme s GDM-om, rizici gestoze i komplikacija tijekom porođaja su visoki. Vrlo je visoko da se može razviti dijabetes tipa 1 ili 2.

Za bebu GDM takođe nije koristan. Zbog velike količine dolazne glukoze potiče se proces rasta tako da težina novorođenčeta može doseći 4 ili više kilograma, što može dovesti i do kompliciranih poroda i povreda rođenja. Ova djeca imaju povećan rizik od pretilosti adolescenata.

Činjenica je da simptomatologija nije jako izražena, a većina žena mnoge znakove GDM-a pripisuju samoj trudnoći. Komplikacije mogu nastati bliže porođaju. Može biti teško i dugotrajno rođenje, pogotovo ako je plod velik.

Općenito, nema jakih razlika kod postavljanja GDS-a ako se sve otkrije na vrijeme i poduzmu se odgovarajuće mjere. U slučaju GDM-a, ako nisu poduzete odgovarajuće mjere, žena može itekako dobiti na težini. Takođe će dijete imati veliku težinu. Može se pokrenuti prijevremeni porođaj.

Kao takav, ne postoji medicinski tretman, osim ako nivo šećera nije visok. Neznatno povećanje njegove razine može se prilagoditi koristeći:

  • posebna dijeta
  • tjelesna aktivnost
  • redovno praćenje šećera u krvi.

Ženi je propisana stroga dijeta. Mnogi su se teško držati toga, posebno tokom trudnoće, kad je teško kontrolirati svoje gastronomske želje. Ali, zbog zdravlja djeteta i samoga sebe, to će se morati učiniti.

Ako postoje rizici od povećanja šećera, bolje je o tome pobrinuti se prije trudnoće, normaliziravši svoju prehranu. Možete baviti umjerenim sportovima, mršaviti ako je dostupno. Unaprijed provjerite razinu šećera i provjerite je li sve normalno.

Inače se, ako je moguće, mora normalizirati. I na kraju, ne treba da radite uobičajenu grešku tokom trudnoće, kada žena pokuša da jede za dvoje. Nemoguće je naglo povećati volumen i kalorični sadržaj hrane koja se konzumira.

Gestacijski dijabetes melitus tokom trudnoće: dijeta i meni s uzorcima

Ljekari preporučuju da se pridržavaju ovih uputa:

  1. Treba jesti često 5-6 puta dnevno. Međutim, porcije ne bi trebale biti prevelike. Ne brkajte ih sa obrocima koji konzumiraju gubitkom težine trudnice. Ne bi trebale biti previše male, ali ni prevelike.
  2. Trebali biste napustiti brze ugljikohidrate, koji se lako apsorbiraju i dramatično povećavaju šećer u krvi. Takvi proizvodi uključuju brašno, bilo koji krompir, slatkiše i slatka pića, uključujući prirodne voćne sokove.
  3. Potrebno je 1 sat nakon svakog obroka, pomoću kućnog glukometra za mjerenje glukoze.

Približni je izbor trudnice s GDM-om:

  1. Doručak. Zobena kaša na vodi, sendvič od integralnog hleba i kobasica, biljni čaj bez šećera.
  2. Snack (ručak). Pečena zelena jabuka.
  3. Ručak Kuhano vitko meso, povrtna salata ili supa.
  4. Popodnevna užina. Orasi, nemasni sir.
  5. Večera Parena riba, povrće, nezaslađeni čaj.

Možete eksperimentirati s jelovnikom, što je najvažnije, ne zaboravite na zabranjene proizvode, računajte kalorije.

Pročitajte kako će porođaj proći ako je niska placentacija u trudnoći u 20. i drugim tjednima

Treba li vjerovati japanskom kalendaru za određivanje spola djeteta, možete pronaći ovdje

Kada se osete prvi pokreti fetusa tokom prve i druge trudnoće: http://hochu-detey.ru/conception/main/pervye-sheveleniya-ploda.html

Kao što je gore spomenuto, GDM može dovesti do komplikacija tokom porođaja. Možda su preuranjeni. Iako nije rijetkost da žena pretjeruje. Velika težina djeteta, koja je također posljedica GDM-a, dodatno usložnjava proces rođenja.

U nekim teškim slučajevima, kada je jasno da je prirodni porođaj nemoguć ili opasan, donosi se odluka o carskom rezu.

Anna Nemova, Kirishi

U toku treće trudnoće izveden je GDM. Iako je ista razina šećera bila 5,2-5,4 tijekom prvih trudnoća. Iz nekog razloga ljekari ga nisu posebno zanimali. A doktori su isti kao i moje prve dvije trudnoće. Možda tada nisu znali za dijagnozu, iako nisam bila toliko stara i prva koja je rodila relativno nedavno. Zabranjena slatka, škrobna hrana. Ionako sam jeo tajno. Stvarno sam htjela. Svi su živi i zdravi. Beba se rodila s normalnim nivoom šećera. Ni on ni ja nemamo dijabetes. Općenito, sve je to čudno.

Imala sam to tokom svoje prve trudnoće. Dijete se nikad nije prijavilo ((((Ljekari su propustili dijagnozu. Sad imaju novu trudnoću. Stavili su gestacijski dijabetes. Ograničili su prehranu uklanjanjem slatkiša, brašna, sušenog voća, fruktoze. Šećer se provjerava često. Sve dok je pah-pah, sve je u redu. Koja je opasnost od gestacijskog šećera dijabetes tokom trudnoće rekao je posmatrački ginekolog.

Moja mama ima dijabetes. Stoga su me odmah provjerili na šećer, propisali dijetu. Šećer je testiran bez opterećenja i sa opterećenjem. Nisam se pridržavao određene prehrane, iako nisam pretjerao sa zabranjenim proizvodima, jer nisam htio. Sve je prošlo u najboljem redu.

Video "Gestacijski dijabetes u trudnica"

28.10.2017 Bolesti tijekom trudnoće Tijekom razdoblja gestacije tijelo žene, a posebno placenta, stvaraju hormone kako bi se normalno mogao razvijati fetus.

Kad hormoni blokiraju inzulin, kod trudnica se formira dijabetes.

Medicina ne može definitivno imenovati uzroke šećerne bolesti (DM), ali postoje neki uslovi:

  • genetska predispozicija
  • autoimune bolesti
  • virusne infekcije
  • način života i prehrana.

Gušterača izlučuje inzulin za kontrolu glukoze iz hrane i njene razine u krvi. Hormoni proizvedeni membranom djeluju u suprotnom redoslijedu, povećavajući koeficijent. U skladu s tim, funkcionalnost i performanse pankreasa se značajno povećavaju. Ponekad se žlijezda ne nosi s proizvodnjom tvari u dovoljnim količinama, tada testovi pokazuju visok šećer, a gestacijski dijabetes dijagnosticira se tijekom trudnoće.

Opterećenje na gušterači ne samo buduće majke, već i djeteta se povećava. Metabolizam postaje oslabljen, a višak inzulina povlači za sobom povećanje masti i, kao rezultat, povećanu tjelesnu težinu bebe. Tijekom porođaja opasno je oštećenje ramenog zgloba novorođenčeta, rizik od pretilosti i stvaranje dijabetesa tipa 2.

Neki pokazatelji mogu pokrenuti patologiju:

  • što je starija, to je veći faktor pojavnosti.
  • sklonost bolesti povećava se s prisutnošću bolesti u bliskim rođacima (drugi roditelj, baka i djed).
  • prekomjerne težine, izračunato u skladu s indeksom tjelesne mase, prije začeća.
  • loše navike, posebno pušenje.
  • prethodna trudnoća, koja je završila mrtvorodjenjem ili rođenjem velikog ploda - više od 4,5 kg.

Koncepciju treba unaprijed isplanirati jer je potreban određeni broj detaljnih pregleda od strane stručnjaka za procjenu rizika i komplikacija.

Kako nastaje gestacijski dijabetes?

Ne postoje nedvosmislena mišljenja o tome zašto se dijabetes razvija u periodu rađanja djeteta. Vjeruje se da glavnu ulogu u tome igra prestrukturiranje ženskog tijela, povezano s potrebom za održavanjem života i razvoja fetusa.

Gestacijski dijabetes tokom trudnoće zahtijeva strogu dijetu.

U ovom periodu beba se hrani placentom. Ovo tijelo proizvodi hormone koji pospješuju rast i razvoj ploda, kao i blokira djelovanje inzulina kod buduće majke. Kao rezultat toga, nisu razgrađeni svi šećeri koji se isporučuju hranom. Gušterača nije u stanju da proizvede više inzulina. To dovodi do razvoja hiperglikemije, karakteristične za dijabetes.

Rizici GDM-a određeni su faktorima:

  • povećana tjelesna težina
  • debljanje tokom gestacije, iznad normalnih vrijednosti,
  • stariji od 25 godina
  • prisutnost GDM-a tokom prethodnih trudnoća,
  • dijabetes u bliskoj rodbini.

Vjerovatnoća razvoja nedostatka inzulina nije određena samo ovim uvjetima. Postoje i drugi faktori koji doprinose nastanku GDM-a.

Kako je gestacijski dijabetes

Simptomi GDM-a ne razlikuju se od manifestacija šećerne bolesti prvog ili drugog tipa. Možete posumnjati na prisustvo ovog stanja pomoću sljedećih znakova:

  • brzo debljanje bez vidljivog razloga,
  • stalna žeđ
  • povećana količina urina
  • smanjen apetit
  • opšte pogoršanje blagostanja.

Kada se ovi simptomi pojave, trudnica se treba što prije obratiti svom ljekaru.

Dijagnoza dijabetesa kod trudnica

Žene tokom porođaja djeteta trebale bi redovito podvrgavati ispitivanju koje uključuje utvrđivanje razine glukoze u krvi. Naročito su važni rezultati ove analize u periodu od 24-28 sedmica. Pacijentima koji imaju predispoziciju za razvoj GDM-a, ljekari propisuju dodatne neplanirane razine šećera u krvi.

Krv se uzima na prazan stomak, nakon čega se ženi daje čaša kandirane vode. Drugi put uzimaju krv nakon sat vremena. Ako razina glukoze u krvi u ova dva testa premaši dozvoljene vrijednosti, pacijentu se dijagnosticira gestacijski dijabetes.

Mogući efekti GDM-a

Pri prepoznavanju ovog stanja potrebno je što prije poduzeti mjere usmjerene na suzbijanje hiperglikemije. Inače, neispravljeni dijabetes u trudnica može dovesti do posljedica:

  1. Rođenje djeteta s tjelesnom težinom većom od 4 kg predstavlja makrosomiju. Zbog toga je porođaj mnogo teži, postoji velika opasnost od ozljeda što može zahtijevati carski rez.
  2. Preuranjeni početak porođaja, razvoj sindroma respiratornog tegoba kod djeteta povezan s nedovoljnim razvojem respiratornog sustava u prijevremenoj dobi.
  3. Hipoglikemija nakon rođenja kod beba.
  4. Povećana vjerovatnoća za razvoj preeklampsije i drugih komplikacija kod žena tijekom trudnoće. Ovi uvjeti takođe predstavljaju rizik za plod.

Dijagnoza gestacijskog dijabetesa temelji se na analizi šećera u krvi nakon posta i nakon jela.

Navedene komplikacije mogu se sprečiti samo slijedeći upute lekara.

Liječenje gestacijskog dijabetesa

Ispravljanje hiperglikemije u trudnica počinje metodama koje nisu lekovi:

  • dijeta
  • vežba
  • kontrola šećera u krvi.

Dijetalna terapija glavni je smjer u liječenju gestacijskog dijabetesa. Podrazumeva:

  1. Potpuno isključenje iz prehrane lako probavljivih ugljikohidrata - slatkiša, šećera, sokova, meda, pekarskih proizvoda.
  2. Odbijanje zaslađivača, uključujući proizvode koji sadrže fruktozu, jer su zabranjeni u trudnoći i dojenju.
  3. Žene sa prekomjernom težinom su ograničene u unosu masti, potpuno odbacujući prerađenu hranu, majonezu i kobasice.
  4. Frakcijska prehrana - preporučuje se jesti hranu u malim porcijama od 4 do 6 puta dnevno. Ne bi trebalo dozvoliti gladovanje.

Fizička aktivnost dopuštena je onim pacijentima koji nemaju kontraindikacije. Da biste normalizirali nivo šećera u krvi, dovoljno je da svaki dan 30 minuta hodate svježim zrakom, da radite vodenu gimnastiku. Vježbe za povećanje krvnog pritiska su zabranjene, jer mogu izazvati hipertoničnost maternice.

Uz ovo, preporučuje se svakodnevno vođenje dnevnika, u kojem treba navesti:

  1. Nivo glukoze u krvi prije jela, sat vremena nakon obroka tokom dana. Također je potrebno registrirati ovaj indikator prije odlaska u krevet.
  2. Prehrana i hrana koja se konzumira.
  3. U prisustvu posebnih test traka - određuje se nivo ketona u urinu ujutro.
  4. Krvni pritisak ujutro i uveče - ovaj pokazatelj ne sme prelaziti 130/80 mm RT. Čl.
  5. Motorna aktivnost fetusa.
  6. Tjelesna težina žene.

Vođenje takvog dnevnog dnevnika pomoći će u praćenju mogućih odstupanja u zdravstvenom stanju čak i prije pojave simptoma. Takođe je neophodno da lekar bolje kontrolira tok trudnoće.

U slučaju nedovoljne efikasnosti liječenja bez lijekova, ženu treba uputiti na savjetovanje kod endokrinologa. Ako visoka razina glukoze u krvi i dalje postoji, indiciraju se pripravci inzulina. Pravilno odabrana doza lijeka je sigurna za žene. Inzulin ne prelazi preko placente, tako da ne šteti plodu.

Dostava u GDM-u

Nakon dijagnoze gestacijskog dijabetesa melitusa, svaka žena odabire najprikladniji način porođaja. Završni pregled provodi se najkasnije u 38 tjedana, prema njegovim rezultatima liječnik utvrđuje moguće izglede za porođaj.

Uz GDM, ne preporučuje se produžavanje trudnoće duže od 40 tjedana. To značajno povećava vjerojatnost komplikacija za dijete, jer se u ovo vrijeme rezerve placente smanjuju, a njegova ruptura može se dogoditi pri rođenju. Iz tog razloga se period od 38 do 40 nedelja smatra najpovoljnijim periodom za isporuku.

Preporuke nakon isporuke

Nakon poroda, žene s GDM-om trebaju:

  1. Ako je izvedena inzulinska terapija, otkaži je.
  2. Još mjesec i pol dana da slijedite dijetu.
  3. Pratite nivo glukoze u krvi tri dana nakon rođenja.
  4. U razdoblju od 6-12 tjedana nakon porođaja - posavjetujte se s endokrinologom, provedite dodatni pregled kako biste procijenili metabolizam ugljikohidrata.

Žene kojima je dijagnosticiran gestacijski dijabetes melitus treba poduzeti mjere prilikom planiranja naknadnih trudnoća kako bi se smanjila vjerojatnost ponovnog razvoja ovog patološkog stanja.

Kako bi se spriječile ozbiljne posljedice GDM-a, žena bi trebala redovno pratiti razinu glukoze u krvi.

Djeca rođena majkama s GDM-om imaju veću vjerojatnost da će razviti dijabetes tipa 2. Stoga bi se tijekom života trebali pridržavati dijeta s niskim sadržajem šećera, promatrala ih je endokrinolog.

Prevencija dijabetesa kod trudnica

Znajući prisutnost faktora koji doprinose razvoju nedostatka inzulina, možete smanjiti vjerojatnost ovog patološkog stanja.

Kako bi se spriječio razvoj GDM-a, svim ženama tokom porođaja djeteta preporučuje se pridržavati se preventivnih mjera:

  1. Dijeta koja isključuje lako probavljive ugljikohidrate, ograničavajući upotrebu masti, soli.
  2. Normalizacija tjelesne težine - poželjno je to učiniti prije trudnoće.
  3. Redovna fizička aktivnost, šetnje na svežem vazduhu.
  4. Ako imate rođake s dijabetesom, jednom godišnje kontrolirajte razinu glukoze u krvi i nakon jela.

Gestacijski dijabetes melitus je bolest koja se može razviti samo u razdoblju gestacije. Hiperglikemija je opasna za razvoj mnogih komplikacija i za majku i za plod. Zbog toga je važno poduzeti mjere usmjerene na normalizaciju razine glukoze u krvi. Ako su dijeta i druge metode bez lijekova neučinkovite, indicirano je korištenje inzulina ovisno o količini konzumiranog ugljikohidrata.

Zašto nastaje?

Gestacijski dijabetes razvija se tokom trudnoće iz nekoliko razloga:

  1. U našem tijelu je inzulin odgovoran za unos glukoze u ćelije. U drugoj polovini trudnoće pojačana je proizvodnja hormona koji slabe njegov učinak. To dovodi do smanjenja osjetljivosti tjelesnih tkiva žene na inzulin - inzulinsku rezistenciju.
  2. Prekomjerna prehrana žene dovodi do porasta potrebe za inzulinom nakon jela.
  3. Kao rezultat kombinacije ova dva faktora, stanice pankreasa postaju nesposobne da stvaraju adekvatne količine inzulina i razvija se gestacijski dijabetes.

Nije svaka trudnica rizik za nastanak dijabetesa. Međutim, postoje faktori koji povećavaju ovu vjerovatnost. Oni se mogu podijeliti na one koji su postojali prije trudnoće i nastali tokom nje.

Tabela - Faktori rizika za gestacijski dijabetes
Čimbenici pre trudnoćeČimbenici tokom trudnoće
Starost iznad 30 godinaKrupno voće
Gojaznost ili preteška težinaPolihidramnios
Relativni dijabetes u neposrednoj porodiciIzlučivanje glukoze u mokraći
Gestacijski dijabetes u prethodnoj trudnoćiPrekomjerna težina tokom trudnoće
Rana ili kasna gestoza u prethodnoj trudnoćiKongenitalne malformacije ploda
Rođenje djece težine do 2500 g ili više od 4000 g
Mrtvorođenje, ili rađanje djece s poteškoćama u razvoju u prošlosti
Pobačaja, pobačaja, prošlih pobačaja
Sindrom policističnih jajnika

Mora se zapamtiti da glukoza prodire preko bebe kroz posteljicu. Zbog toga, s povećanjem nivoa u majčinoj krvi, višak toga dostiže dijete. Gušterača fetusa djeluje na pojačan način, oslobađa velike količine inzulina.

Kako prepoznati?

Dijagnoza gestacijskog dijabetesa provodi se u nekoliko faza. Svaka žena prilikom registracije na trudnoću uradi test krvi za glukozu. Stopa glukoze u krvi za trudnice je od 3,3 do 4,4 mmol / L (u krvi iz prsta), ili do 5,1 mmol / L u venskoj krvi.

Ako žena pripada skupini visokog rizika (ima 3 ili više gore navedenih faktora rizika), daje se oralno test tolerancije na glukozu (PGTT). Test se sastoji od sljedećih koraka:

  • Žena na prazan stomak daje krv za glukozu.
  • Zatim se u roku od 5 minuta popije otopina koja sadrži 75 g glukoze.
  • Nakon 1 i 2 sata provodi se opetovano određivanje razine glukoze u krvi.

Vrijednosti glukoze u venskoj krvi smatraju se normalnim:

  • na prazan stomak - manje od 5,3 mmol / l,
  • nakon 1 sata - manje od 10,0 mmol / l,
  • nakon 2 sata - manje od 8,5 mmol / l.

Takođe, test za toleranciju na glukozu obavlja se i kod žena koje imaju povišene vrijednosti glukoze u krvi na glasu.

Sledeća faza je primena PHTT-a za sve trudnice u periodu od 24 do 28 nedelja.

Za dijagnozu gestacijskog dijabetesa melitusa koristi se i pokazatelj glikoziranog hemoglobina koji odražava nivo glukoze u krvi u posljednjih nekoliko mjeseci. Normalno ne prelazi 5,5%.

GDM dijagnosticira:

  1. Glikoza na testu veća od 6,1 mmol / L
  2. Svako slučajno određivanje glukoze ako je veće od 11,1 mmol / L.
  3. Ako rezultati PGTT-a premašuju normu.
  4. Nivo glikiranog hemoglobina je 6,5% ili viši.

Kako se manifestuje?

Najčešće je gestacijski dijabetes asimptomatski. Žena nije zabrinuta, a jedino što brine ginekologa je povećana razina glukoze u krvi.

U ozbiljnijim slučajevima otkriva se žeđ, prekomerno mokrenje, slabost, aceton u urinu. Žena dobija na težini brže od očekivanog. Prilikom provođenja ultrazvučnog pregleda otkriva se napredak u razvoju ploda, simptomi insuficijencije placentalnog protoka krvi.

Pa što je opasnost od gestacijskog dijabetesa, zašto je glukoza tokom trudnoće posvećena tako pomnoj pažnji? Trudni dijabetes je opasan zbog svojih posljedica i komplikacija za žene i djecu.

Komplikacije gestacijskog dijabetesa za ženu:

  1. Spontani pobačaj. Povećavanje učestalosti pobačaja kod žena s GDM-om povezano je s čestim infekcijama, posebno urogenitalnih organa. Hormonski poremećaji su takođe važni, jer se gestacijski dijabetes često razvija kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika prije trudnoće.
  2. Polihidramnios.
  3. Kasna gestoza (edemi, povišen krvni pritisak, protein u mokraći u drugoj polovini trudnoće). Teška gestoza opasna je po život i žene i djeteta, može rezultirati konvulzijama, gubitkom svijesti, jakim krvarenjima.
  4. Česte infekcije mokraćnih puteva.
  5. Pri visokom nivou glukoze moguće je oštećenje žila očiju, bubrega i placente.
  6. Prevremeni porođaj češće je povezan s komplikacijama u trudnoći koje zahtijevaju ranije porođaj.
  7. Komplikacije kod porođaja: slabost porođaja, trauma porođajnog kanala, krvarenje nakon porođaja.

Učinak gestacijskog dijabetesa na fetus:

  1. Makrosomija je velika težina novorođenčeta (veća od 4 kg), ali dečiji organi su nezreli. Zbog povećanih razina inzulina u krvi fetusa, višak glukoze se taloži kao potkožna masnoća. Beba se rađa velika, sa okruglim obrazima, crvenom kožom i širokim ramenima.
  2. Moguće je odgođen razvoj fetusa.
  3. Kongenitalne malformacije češće su kod žena koje imaju vrlo visoku razinu glukoze u krvi tokom trudnoće.
  4. Hipoksija fetusa. Da bi se poboljšali metabolički procesi, fetusu je potreban kiseonik, a njegov unos je često ograničen kršenjem placentnog protoka krvi. Uz nedostatak kisika, izgladnjivanje kisika, dolazi do hipoksije.
  5. Respiratorni poremećaji javljaju se 5-6 puta češće. Višak inzulina u bebinoj krvi inhibira stvaranje surfaktanata - posebne supstance koja štiti bebina pluća nakon porođaja od pada.
  6. Češće dolazi do smrti fetusa.
  7. Ozljede djeteta tijekom porođaja zbog velikih veličina.
  8. Velika vjerovatnost hipoglikemije u prvom danu nakon rođenja. Hipoglikemija je smanjenje glukoze u krvi ispod 1,65 mmol / L kod novorođenčeta. Dijete je pospano, letargično, inhibirano, loše sisa, uz jak pad glukoze mogući je gubitak svijesti.
  9. Neonatalni period prolazi komplikacijama. Mogući su povećani nivo bilirubina, bakterijske infekcije, nezrelost nervnog sistema.

Liječenje je ključ uspjeha!

Kao što je sada jasno, ako se dijabetes otkrije tokom trudnoće, mora se liječiti! Snižavanje nivoa glukoze u krvi pomaže minimizirati komplikacije i roditi zdravu bebu.

Žena s gestacijskim dijabetesom mora naučiti kako sama kontrolirati razinu glukoze glukometrom. Zapišite sve pokazatelje u dnevnik i redovito sa njim posjećujte endokrinologa.

Osnova za liječenje gestacijskog dijabetesa je dijeta. Prehrana bi trebala biti redovna, šest puta, bogata vitaminima i hranjivim sastojcima. Potrebno je isključiti rafinirane ugljikohidrate (proizvodi koji sadrže šećer - slatkiše, čokoladu, med, kolačiće itd.) I konzumirati više vlakana sadržanih u povrću, mekinjama i voću.
Morate izračunati kalorije i konzumirati ne više od 30–35 kcal / kg tjelesne težine dnevno s normalnom težinom. Ako žena ima prekomjernu težinu, ta se brojka smanjuje na 25 kcal / kg težine dnevno, ali ne manje od 1800 kcal dnevno. Hranjive tvari se distribuiraju na sljedeći način:

Ni u kojem slučaju ne biste trebali gladovati. To će uticati na stanje deteta!

Tokom trudnoće, žena bi trebala dobiti na težini ne više od 12 kg, a ako je bila pretila prije trudnoće - ne više od 8 kg.

Potrebno je napraviti svakodnevne šetnje, udahnuti svjež zrak. Ako je moguće, vodite aerobik u vodi ili posebnu aerobik za trudnice, izvedite vježbe disanja. Vježbanje pomaže smanjenju tjelesne težine, smanjenju otpornosti na inzulin, povećavanju opskrbe ploda kisikom.

Liječenje inzulinom

Dijeta i vježbanje koriste se dvije sedmice. Ako se za to vrijeme ne dogodi normalizacija razine glukoze u krvi, liječnik će preporučiti započinjanje injekcija inzulina, jer su tableti za snižavanje šećera u kontraindikaciji tijekom trudnoće.

Ne treba se bojati inzulina tokom trudnoće! Apsolutno je sigurna za plod, ne utječe negativno na ženu, te će biti moguće zaustaviti injekcije inzulina odmah nakon porođaja.

Prilikom propisivanja inzulina detaljno će objasniti kako i gdje ga ubrizgati, kako odrediti potrebnu dozu, kako kontrolirati razinu glukoze u krvi i svoje stanje, kao i kako izbjeći prekomjerno smanjenje glukoze u krvi (hipoglikemija). Za ova pitanja treba se strogo pridržavati preporuka liječnika!

Ali trudnoća se bliži kraju, pa šta dalje? Šta će biti rođenje?

Žene s gestacijskim dijabetes melitusom uspješno se rađaju samostalno. Tokom porođaja prati se koncentracija glukoze u krvi. Akušeri prate stanje djeteta, kontroliraju znakove hipoksije. Preduvjet za prirodno rađanje je mala veličina ploda, njegova masa ne smije biti veća od 4000 g.

Sam gestacijski dijabetes nije indikacija za carski rez. Međutim, često je takva trudnoća komplicirana hipoksijom, velikim plodom, gestozom, slabim porođajem, što dovodi do hirurškog porođaja.

U postporođajnom periodu nadziranje majke i deteta će biti posuđeno. U pravilu se nivo glukoze vrati u normalu u roku od nekoliko tjedana.

Prognoza za ženu

6 tjedana nakon porođaja, žena bi trebala doći kod endokrinologa i izvršiti test tolerancije na glukozu. Češće se nivo glukoze normalizuje, ali kod nekih pacijenata ostaje povišen. U tom slučaju ženi je dijagnosticiran dijabetes i provodi se neophodno liječenje.

Stoga bi se nakon porođaja takva žena trebala potruditi da smanji tjelesnu težinu, jede redovno i pravilno, te prima dovoljne fizičke aktivnosti.

Uzroci dijabetesa tokom trudnoće

Kad se dijabetes pojavljuje kod trudnica prvi put, naziva se gestacijskim, inače GDM. Pojavljuje se zbog poremećenog metabolizma ugljikohidrata. Stopa šećera u krvi u trudnica varira od 3,3 do 6,6 mmol / L. Raste iz sledećeg razloga:

  1. Rast u djetetu zahtijeva energiju, posebno glukozu, pa je trudnicama poremećen metabolizam ugljikohidrata.
  2. Posteljica proizvodi povećanu količinu hormona progesterona, koji ima suprotan učinak inzulina, jer samo povećava šećer u krvi kod trudnica.
  3. Gušterača je pod velikim opterećenjem i često se ne nosi s tim.
  4. Kao rezultat toga, GDM se razvija kod trudnica.

Čimbenici rizika

Grupa sa srednjim rizikom uključuje trudnice sa sledećim simptomima:

  • neznatno povećana tjelesna težina,
  • polihidramnije u prethodnoj trudnoći,
  • rođenje velikog djeteta,
  • dijete je imalo malformacije
  • pobačaj
  • preeklampsija.

Rizik od gestacijskog dijabetesa kod trudnica je još veći u sljedećim slučajevima:

  • visok stepen gojaznosti,
  • dijabetes u prethodnoj trudnoći,
  • šećer koji se nalazi u urinu
  • policistični jajnik.

Simptomi i znakovi bolesti

Test glukoze ne može se isključiti tokom trudnoće, jer je gestacijski dijabetes u blagom obliku praktično nevidljiv. Ljekar često propisuje temeljit pregled. Poanta je mjeriti šećer u trudnici nakon što pije tečnost sa otopljenom glukozom. Imenovanje analize olakšano je znakovima dijabetesa kod žena tokom trudnoće:

  • snažan osjećaj gladi
  • stalna želja za pićem,
  • suha usta
  • umor,
  • učestalo mokrenje
  • oštećenje vida.

Dijagnostičke metode

Tokom trudnoće od 24. do 28. sedmice, žena bi trebala proći test tolerancije na glukozu. Prvi test se izvodi na prazan stomak, drugi nakon obroka nakon 2 sata, a posljednja kontrola jedan sat nakon prethodnog. Dijagnostika na prazan stomak može pokazati normalan rezultat, stoga se provodi kompleks studija. Trudnice pred njim trebaju poštovati nekoliko pravila:

  1. 3 dana prije porođaja svoju uobičajenu prehranu ne možete promijeniti.
  2. Tokom analize, prazan stomak treba proći najmanje 6 sati nakon posljednjeg obroka.
  3. Nakon uzimanja krvi za šećer, popije se čaša vode. Prethodno je u njemu rastvoreno 75 g glukoze.

Osim testova, doktor proučava istoriju trudnice i još nekoliko pokazatelja. Nakon pregleda ovih podataka, specijalista sastavlja krivulju vrijednosti pomoću koje se težina trudnice može povećavati svake sedmice. Ovo pomaže u praćenju mogućih odstupanja. Ovi pokazatelji su:

  • tip tela
  • opseg trbuha
  • veličine karlice
  • visina i težina.

Lečenje dijabetesa tokom trudnoće

Uz potvrđeni dijabetes melitus, ne morate očajavati, jer bolest možete kontrolirati ako poduzmete neke mjere:

  1. Merenja šećera u krvi.
  2. Periodična analiza mokraće.
  3. Usklađenost sa dijetom.
  4. Umjerena fizička aktivnost.
  5. Kontrola težine
  6. Uzimanje inzulina ako je potrebno.
  7. Studija krvnog pritiska.

Dijetalna terapija

Osnova liječenja dijabetes melitusa tijekom trudnoće je promjena prehrane, samo princip ovdje nije gubitak težine, već smanjenje dnevnih kalorija na istoj razini prehrane. Trudnicama se preporučuje da obroke podijele na 2-3 glavna i jednaki broj grickalica, porcije su poželjno malene. Sledeća hrana se preporučuje kod dijabetes melitusa:

  1. Kaša - pirinač, heljda.
  2. Povrće - krastavci, paradajz, rotkvice, tikvice, pasulj, kupus.
  3. Voće - grejpfrut, šljive, breskve, jabuke, pomorandže, kruške, avokado.
  4. Jagodičasto voće - borovnice, ribizla, koprive, maline.
  5. Meso je puretina, piletina, govedina bez masnoće i kože.
  6. Riba - smuđ, ružičasti losos, sardina, šaran obični, plavičast.
  7. Plodovi mora - škampi, kavijar.
  8. Mliječni proizvodi - skuta, sir.

Uravnotežite dnevni meni tako da se unese oko 50% ugljenih hidrata, 30% proteina i preostala količina masti. Dijeta tokom trudnoće za slučajeve gestacijskog dijabetesa ne dopušta upotrebu sljedećih proizvoda,

  • pržena i masna
  • pavlaka
  • peciva, konditorskih proizvoda,
  • voće - persimon, banana, grožđe, smokve,
  • sos
  • kobasice, kobasice,
  • kobasice
  • majonez
  • svinjetina
  • janjetina.

Osim odbijanja štetnih proizvoda, na dijeti od dijabetesa potrebno je i pravilno pripremiti zdrave. Za obradu koristite metode poput pečenja, kuhanja, parenja, pečenja. Uz to, trudnicama se savjetuje da tokom kuhanja smanje količinu biljnog ulja. Povrće je najbolje konzumirati sirovo u salati ili kuhano na prilog uz meso.

Fizičke vježbe

Motorna aktivnost kod dijabetesa u trudnica, posebno na svježem zraku, pomaže povećati protok krvi oksigeniranom u sve organe. Ovo je korisno za dijete, jer se njegov metabolizam poboljšava. Vježba pomaže u trošenju dodatnog šećera kod dijabetesa i trošiti kalorije kako se težina ne poveća više nego što je potrebno. Trudnice će morati zaboraviti na vježbe za štampu, ali možete uključiti i druge vrste fizičke aktivnosti u svoj režim:

  1. Pješačenje prosječnim tempom od najmanje 2 sata.
  2. Zanimanje u bazenu, na primer, vodena aerobika.
  3. Gimnastika kod kuće.

Sljedeće vježbe mogu se samostalno izvoditi tokom trudnoće sa šećernom bolešću:

  1. Stoji na nogavicama. Naslonite se na stolicu s rukama i podignite se na nožne prste, a zatim se spustite. Ponovite oko 20 puta.
  2. Izvijte iz zida. Stavite ruke na zid, odmaknite se od njega za 1-2 koraka. Izvodite pokrete slične push-up-ovima.
  3. Valjanje sa loptom. Sjednite na stolicu, stavite malu kuglu na pod. Zgrabite ga nožnim prstima, a zatim ga pustite ili se samo valjajte po podu.

Terapija lijekovima

U nedostatku efikasnosti terapijske prehrane i fizičke aktivnosti, liječnik propisuje lijekove za dijabetes melitus. Trudnicama je dozvoljen samo inzulin: on se daje prema shemi u obliku injekcija. Tablete za dijabetes prije trudnoće nisu dozvoljene. U periodu gestacije propisane su dvije vrste rekombinantnog humanog inzulina:

  1. Kratka akcija - "Actrapid", "Lizpro". Uvodi se nakon obroka. Karakterizira ga brzo, ali kratkotrajno djelovanje.
  2. Srednje trajanje - Isofan, Humalin. Održava razinu šećera između obroka, tako da su dovoljne samo 2 injekcije dnevno.

Moguće komplikacije i posljedice

Ako nema odgovarajućeg i pravilnog liječenja, mogu se pojaviti i popravljive i ozbiljne posljedice dijabetesa. U većini ishoda dijete rođeno sa sniženim šećerom obnavlja se dojenjem. Ista stvar se događa s majkom - oslobođena placenta kao iritantni faktor više ne ispušta veliku količinu hormona u svoje tijelo. Postoje i druge komplikacije dijabetesa kod trudnica:

  1. Povišeni šećer tokom trudnoće dovodi do pretjeranog rasta ploda, pa se porođaj često obavlja carskim rezom.
  2. Tokom prirodnog rođenja velikog djeteta mogu se oštetiti njegova ramena. Pored toga, majka može zadobiti i porođajne povrede.
  3. Dijabetes melitus može postojati kod žena nakon trudnoće. Ovo se događa u 20% slučajeva.

Tokom trudnoće, žena može osjetiti sljedeće komplikacije dijabetesa:

  1. Preeklampsija u kasnoj trudnoći.
  2. Spontani pobačaj.
  3. Upala mokraćnih puteva.
  4. Polihidramnios.
  5. Ketoacidoza. Prethodno mu je ketonemička koma. Simptomi su žeđ, povraćanje, pospanost, osjećaj mirisa acetona.

Mogu li roditi dijabetes? Ova je bolest ozbiljna prijetnja bubrezima, srcu i vidu trudnice, pa postoje slučajevi kada nije moguće smanjiti rizike, a trudnoća je na listi kontraindikacija:

  1. Dijabetes rezistentan na inzulin s fokusom na ketoacidozu.
  2. Dodatna bolest je tuberkuloza.
  3. Dijabetes melitus kod svakog od roditelja.
  4. Rezultat sukoba.
  5. Ishemija srca.
  6. Zatajenje bubrega.
  7. Teški oblik gastroenteropatije.

Video za gestacijski dijabetes u trudnoći

Buduće zdravlje njezine bebe ovisi o stanju žene za vrijeme trudnoće. Dijabetes i trudnoća - ova kombinacija je vrlo česta, ali bolest se može kontrolirati i liječiti na različite načine. Da biste saznali više o dijabetesu tokom trudnoće, pogledajte koristan video s opisom tijeka bolesti.

Pogledajte video: PRVI KORAK - VOĆE U TRUDNOĆI (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar