Biopsija pankreasa

Biopsija pankreasa obavljena je u Kliničkoj bolnici na Yauzi. Ovo je punkcija pankreasa, izvedena pod nadzorom ultrazvučnog pregleda, te prikupljanje ćelijskog materijala za histološki pregled. Ova metoda se koristi u prisustvu otkrivenih neoplazmi ove lokalizacije kako bi se razjasnila njihova priroda, uključujući i za dijagnozu karcinoma gušterače.

Postoje različite metode za biopsiju pankreasa.

  • Perkutana biopsija (biopsija sitne igle aspiracije, skraćeno - TIAB)
    Izvodi se tankom dugom iglom pod lokalnom anestezijom kroz prednji trbušni zid pod kontrolom ultrazvuka ili računarske tomografije. Na ovaj je način prilično teško unijeti iglu u mali tumor (manji od 2 cm). Stoga se ova metoda može koristiti za difuzne (uobičajene) promjene žlijezde, na primjer, za razlikovanje upale i onkološkog procesa (rak gušterače, diferencijalna dijagnoza).
  • Intraoperativna i laparoskopska biopsija
    Intooperativna biopsija je uzorak biopsije uzet tokom operacije - otvorena, izvedena velikim rezom ili laparoskopska, manje traumatična. Laparoskopija se izvodi pomoću punkcija u trbušnom zidu pomoću tankog fleksibilnog laparoskopa s mini-video kamerom koji prenosi sliku visokog uvećanja na monitor. Prednost ove metode je mogućnost pregleda trbušne šupljine kako bi se otkrili metastaze, upalni izliv. Liječnik može vizualno procijeniti stanje gušterače, učestalost upalnog procesa u akutnom pankreatitisu, otkriti prisustvo žarišta nekroze i uzeti biopsiju iz područja žlijezde koja je sumnjiva u pogledu onkologije.

Priprema za TIAB

  • Upozorite svog liječnika o alergijama na lijekove, određenim bolestima i stanjima u tijelu, kao što su trudnoća, hronične plućne i srčane bolesti, te prekomjerno krvarenje. Možda ćete morati da napravite neke testove.
  • Ako uzimate bilo koji lijek, o tome unaprijed obavijestite svog liječnika. Možda će vas posavetovati da privremeno odbijete uzeti neke od njih.
  • Postupak se izvodi strogo na prazan stomak, prije studije čak ne možete ni piti vodu.
  • Dan prije biopsije morate se odreći pušenja i pijenja alkohola.
  • Ako se jako bojite nadolazećeg postupka, obavijestite o tome svog liječnika, možda će vam biti data injekcija sredstva za smirenje (sedativ).

Studija se obično izvodi ambulantno (osim za intraoperativnu biopsiju u kombinaciji s operativnim zahvatom).

Uz biopsiju sitne igle primjenjuje se lokalna anestezija, uz intraoperativnu i laparoskopsku anesteziju.

Trajanje studije je od 10 minuta do 1 sata, ovisno o metodi.

Nakon biopsije gušterače

  • Nakon ambulantne biopsije, pacijent ostaje u bolnici pod liječničkim nadzorom 2-3 sata. Tada se, dobro zdravlje, može vratiti kući.
  • Hirurškom intervencijom - pacijent ostaje pod nadzorom medicinskog osoblja dan ili više. To zavisi od količine operacije.
  • Nakon anestezije, pacijent ne može sam voziti.
  • Tokom dana nakon postupka zabranjeni su alkohol i pušenje.
  • U roku od 2-3 dana, potrebno je isključiti fizičku aktivnost.
  • Vaš lekar može preporučiti da prestanete sa uzimanjem određenih lekova u roku od nedelju dana nakon biopsije.

Biopsija (punkcija) u dijagnozi karcinoma pankresa

Mnoge bolesti gušterače, uključujući rak pankreasa, životno su opasne. Što se prije postavi točna dijagnoza, veća je i šansa za oporavak. Kasna dijagnoza karcinoma gušterače povezana je s nedostatkom karakterističnih simptoma bolesti.

Dijagnoza ranog karcinoma pankreasa moguće s integriranim pristupom, koji uključuje:

  • pažnja na pritužbe pacijenata (najsumnjiviji su epigastrični bolovi sa ozračenjem u leđima, bezrazložno mršavljenje)
  • zračna dijagnostika (ultrazvuk, endo-ultrazvuk, CT, MRI, holangiopankreatografija, angiografija),
  • određivanje nivoa tumorskih markera - CA 19-9, CEA,
  • identifikacija genetske predispozicije,
  • dijagnostička laparoskopija,
  • punkcija i biopsija pankreasa radi histološkog pregleda i potvrde dijagnoze.

Jedina radikalna metoda liječenja raka gušterače koja daje nadu za uspjeh je pravovremena operacija u ranoj fazi, dopunjena daljinskim zračenjem ili hemoterapijom.

U Kliničkoj bolnici na Yauzi možete dobiti sveobuhvatnu dijagnozu pankreasnih bolesti.

Usluga na dva jezika: ruski, engleski.
Ostavite svoj telefonski broj i nazvat ćemo vas.

Glavne vrste i metode biopsije

Ovisno o tehnici postupka, postoje 4 metode za prikupljanje biološkog materijala za istraživanje:

  1. Intraoperativno. Komad tkiva se uzima tokom otvorene operacije na pankreasu. Ova vrsta biopsije je relevantna kada trebate uzeti uzorak sa tijela ili repa žlijezde. Ovo je prilično komplikovan i relativno opasan postupak.
  2. Laparoskopski Ova metoda omogućuje ne samo uzimanje uzorka biopsije s jasno definiranog područja, već i ispitivanje trbušne šupljine kako bi se otkrile metastaze. Ova vrsta biopsije relevantna je ne samo za onkološke patologije, već i za određivanje volumena volumena tekućine u retroperitonealnom prostoru na pozadini akutnog pankreatitisa, kao i žarišta masne pankreasne nekroze.
  3. Transdermalna metoda ili biopsija aspiracije sitnim iglama. Ova dijagnostička metoda omogućava vam precizno razlikovanje onkološkog procesa od pankreasa. Ova metoda nije primjenjiva ako je veličina tumora manja od 2 cm, jer je teško precizno ući u nju, a također se ne izvodi prije nadolazeće abdominalne operacije. Postupak se ne vrši slijepo, nego se vizualizira korištenjem ultrazvuka ili računarske tomografije.
  4. Endoskopska ili transduodenalna metoda. To uključuje uvođenje endoskopa kroz dvanaestopalačno crevo i biopsija se uzima iz glave pankreasa. Preporučuje se upotreba ove vrste biopsije, ako se neoplazma nalazi prilično duboko u gušterači i ima malu veličinu.

Neophodne pripreme prije postupka

Biološki materijal se uzima na prazan stomak. Ako pacijent pati od nadimanja, tada 2-3 dana prije postupka, hrana koja doprinosi stvaranju plinova (sirovo povrće, mahunarke, mlijeko, smeđi hljeb) treba isključiti iz prehrane.

Biopsija se vrši samo ako su dostupni rezultati laboratorijskih ispitivanja:

  • opšta analiza krvi i urina,
  • krvnih pločica
  • vrijeme koagulacije
  • vrijeme krvarenja
  • protrombinski indeks.

Ako su utvrđeni ozbiljni poremećaji krvarenja ili je pacijent u izuzetno teškom stanju, tada je uzorkovanje biopsije biopsijom kontraindicirano.

Period oporavka i moguće komplikacije

Ako je uzorak biopsije uzet tokom trbušne operacije, tada se nakon nje pacijent odvodi na odjel intenzivne njege radi stabilizacije općeg stanja. A onda ga prebacuju na odeljenje opšte hirurgije, gde će i dalje biti pod nadzorom medicinskog osoblja.

Ako se koristila metoda biopsije s finom iglom za aspiriranje, tada pacijent treba biti pod nadzorom specijalista najmanje dva sata nakon manipulacije. Ako se njegovo stanje stabilizira, nakon toga otpušta se kući. No pacijentu se ne preporučuje vožnja, pa bi bilo lijepo da ga netko bliski prati u medicinsku ustanovu.

Nakon postupka, pacijent se treba suzdržati od teških fizičkih napora 2-3 dana. Takođe se preporučuje prestanak pijenja alkohola i pušenje.

Po pravilu pacijenti dobro podnose ovu dijagnostičku metodu. Međutim, u nekim slučajevima, kada su krvni sudovi oštećeni, može doći do krvarenja, a u izuzetno rijetkim slučajevima nastaju lažne ciste, fistule ili peritonitis. To se može izbjeći ako postupak izvodi kvalificirani stručnjak u dokazanoj medicinskoj ustanovi.

Pogledajte video: HPP laparoskopska biopsija pankreasa (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar