Rano otkrivanje dijabetesa: skrining za pacijente

Pojam probira dijabetesa odnosi se na rano otkrivanje bolesti. Screening i dijagnostička ispitivanja ne mogu se identifikovati. Ako postoje simptomi dijabetesa, postavlja se dijagnoza, koja nije skrining. Svrha ovog zadnjeg je identificirati osobe sa asimptomatskom patologijom. Pregledom se utvrđuje da li osoba ima dijabetes i koliko je ozbiljan problem. Za definitivnu dijagnozu potrebni su zasebni dijagnostički testovi pomoću standardnih kriterijuma.

Screening na dijabetes uključuje:

  • određivanje glukoze u plazmi nakon posta,
  • test tolerancije na glukozu
  • istraživanje nivoa glikogemoglobina (rijetko).

Dodatna dijagnostička ispitivanja mogu se koristiti, na primjer, na prisustvo glukoze, acetona (ketonskih tijela) u urinu.

Ako je potrebno, utvrdite nivo glukoze nakon jela. Ovakvi testovi se nazivaju slučajnim. Mjerenja glukoze u plazmi vrše se ne uzimajući u obzir vrijeme posljednjeg obroka. Nasumična razina glukoze u plazmi od ≥11,1 mmol / L smatra se osnovom za dijagnozu dijabetesa. Potvrdne studije (određivanje glukoze u postu na krvnoj plazmi, test tolerancije na glukozu) provode se sljedećeg dana.

Kome je potreban skrining za dijabetes i zašto?

Na osnovu stručnih savjeta WHO-a, screening se preporučuje osobama starijim od 45 godina. Redovnost: svake tri godine. Interval je odabran zbog male vjerojatnosti komplikacija u razdoblju između pregleda. Za ljude sa većim faktorima rizika potrebno je ranije pregledati.

Među tim faktorima su:

  1. Povišen krvni pritisak.
  2. Istorija gestacijskog dijabetesa.
  3. Povišen holesterol.
  4. Hronični pankreatitis
  5. Koronarna bolest srca.
  6. Sindrom policističnih jajnika.
  7. Masna degeneracija jetre.
  8. Hemohromatoza.
  9. Cistična fibroza (cistična fibroza).
  10. Mitohondrijske neuropatije i miopatije.
  11. Miotonska distrofija.
  12. Nasljedna ataksija Friedreicha.

Vjerojatnost razvoja dijabetesa veća je kod sustavne primjene određenih lijekova: glukokortikoida, antipsihotika, antidepresiva, hemoterapijskih lijekova. Takođe se povećava s godinama, uz gojaznost, slabu fizičku aktivnost. Dijabetes se češće dijagnosticira kod pojedinaca s porodičnom poviješću bolesti i članova određenih rasnih / etničkih grupa.

Pregled dijabetesa kod djece

Kao što se preporučuje, probir za djecu / adolescente je indiciran na značajan rizik za prisustvo ili razvoj dijabetesa tipa 2. Prekomjerna težina (težina> 120% od idealnog), nasljednost (dijabetes u srodnika prvog i drugog stupnja srodstva), prisustvo znakova inzulinske rezistencije - osnova za skrining test.

Zašto je važan skrining za dijabetes

Osobe s nedijagnosticiranom dijabetesom tipa 2 izloženi su velikom riziku od razvoja moždanog udara, gljivičnih infekcija, problema s očima, koronarne srčane bolesti, čireva na stopalima, perifernih krvožilnih bolesti, a postoji velika vjerojatnost da će roditi dijete s hipoglikemijom. Rano otkrivanje i pravovremeno liječenje dijabetesa smanjuje ozbiljnost bolesti i njene komplikacije.

Dijabetes se često dijagnosticira tek nakon komplikacija, što otežava liječenje. Smatra se da screening pomaže identificirati otprilike trećinu svih osoba koje imaju dijabetes. Iako se ne provode selektivne studije, postoji dovoljno indirektnih dokaza koji pokazuju prednosti rane dijagnoze skriningom na asimptomatske osobe.

Nemoguće je samostalno utvrditi prisutnost dijabetesa. Samo će liječnik, koji procjenjuje kliničke manifestacije i / ili predisponirajuće faktore, uputiti pacijenta na pregled.

Za detaljne savjete o skriningu dijabetesa zakažite sastanak sa endokrinolozima medicinskih centara President-Med

Rano otkrivanje dijabetesa: skrining za pacijente

Kod dijabetes melitusa dolazi do kršenja metabolizma ugljikohidrata i tekućina u ljudskom tijelu. Kao rezultat ovog patološkog procesa primjećuju se problemi u radu gušterače, a upravo je taj organ koji reagira na proizvodnju inzulina. Ako problemi počnu s proizvodnjom hormona, ljudsko tijelo gubi sposobnost pravilnog prerađivanja šećera u glukozu.

Kao rezultat toga, šećer se nakuplja u krvotoku, izlučuje u velikim količinama mokraćom. Istovremeno, dolazi do kršenja metabolizma vode, tkiva gube sposobnost zadržavanja vode, izlučuju se bubrezima. Kada osoba ima razinu glukoze u krvi značajno višu od normalne, to će biti glavni znak početka dijabetesa.

Ova bolest može biti urođena ili stečena. Zbog dijabetesa i nedostatka inzulina pacijent razvija bolesti bubrega, srca, nervnog sistema, arteriosklerozu žila, kožne lezije i vid.

Simptomi dijabetesa

Kliničke manifestacije dijabetesa karakteriziraju postepeni tijek, bolest se manifestuje u brzom obliku s brzim porastom glikemije izuzetno je rijetka.

S pojavom dijabetesa pacijenti imaju sljedeće zdravstvene probleme:

  1. suha usta
  2. stalna žeđ
  3. povećana količina urina
  4. naglo povećanje ili smanjenje težine, telesne masti,
  5. suhoća i svrbež kože.

Vrlo često kod dijabetičara raste povećana predispozicija za pustularne patološke procese na mekim tkivima, koži, slabost mišića i znojenje. Ozbiljan problem pacijenta s dijabetesom je loše zarastanje bilo kakvih rana.

Navedene pritužbe postaju prvi signal kršenja proizvodnje inzulina, te bi trebale biti prigoda da se posjeti lekaru, da se uradi krvni nalaz šećera radi otkrivanja hipoglikemije.

Kako bolest napreduje mogu se pojaviti i drugi simptomi koji ukazuju na početak komplikacija. U posebno teškim slučajevima javljaju se životno opasni poremećaji, jaka intoksikacija i zatajenje u više organa.

Glavne manifestacije kompliciranog tijeka dijabetes melitusa prvog i drugog tipa bit će:

  • problemi sa vidom
  • smanjena osjetljivost nogu, posebno kože na nogama,
  • bol u srcu, povećana jetra,
  • ukočenost udova
  • progresija povećanja krvnog pritiska (dijastoličkog i sistoličkog).

Uz komplikacije dijabetesa kod bolesne osobe, primjećuju se konfuzija, oticanje nogu i lica.

Dijagnostičke metode

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Nije pronađeno. Pretraživanje nije pronađeno. Pretraživanje nije pronađeno

Pri najmanjoj sumnji na dijabetes, potrebno je potvrditi navodnu dijagnozu ili je opovrgnuti. U te svrhe preporučuje se provođenje niza instrumentalnih i laboratorijskih metoda.

Prije svega, liječnik će propisati krvni test za koncentraciju glukoze u njoj (određivanje glikemije na testu). Zatim trebate proći test tolerancije na glukozu koji uključuje uspostavljanje omjera glikemije natašte i 2 sata nakon uzimanja velike količine glukoze.

Krvni test za količinu glikiranog hemoglobina i biohemijski test krvi pomažu da se utvrdi stepen poremećaja u radu unutrašnjih organa na pozadini šećerne bolesti.

Test krvi na gladovanje, nivo glikoziranog hemoglobina i tolerancija na glukozu nazivaju se dijabetesom.

Test glikemijskog profila pomaže u prepoznavanju dijabetesa kod kojeg se glikemijski test obavlja više puta zaredom u trajanju od 24 sata. To se mora učiniti i za procjenu kvaliteta i efikasnosti liječenja bolesnika sa šećernom bolešću.

Opšti test urina neophodan je da bi se utvrdilo:

  1. glukozurija (nivo glukoze),
  2. bela krvna zrnca
  3. proteinurija (protein).

Test urina na prisustvo acetona indiciran je ako postoji sumnja na povećanje koncentracije ketonskih tijela u krvi (dijabetička ketoacidoza).

Nadalje, istraživanje elektrolitnog sastava krvi, fundusa, endogenog inzulina u krvi i Rebergov test su obavezni.

Pregled dijabetesa, kao i drugi laboratorijski testovi, bit će pouzdan ovisno o specifičnosti i osjetljivosti istraživačkih metoda. Ovi pokazatelji u analizi za glukozu na testu su prilično varijabilni, ali smatra se da su specifičnost od 50%, osjetljivost od 95%. Istovremeno, vodi se računa da se osjetljivost može smanjiti ako dijagnozu postavi osoba starija od 65 godina.

Dijagnoza se završava ultrazvučnom dopplerografijom, kapilaroskopijom, reovasografijom žila nogu, ultrazvukom bubrega, srca i trbušnih organa.

Svaki pacijent s dijabetesom obavezno se mora posavjetovati sa ljekarima:

  • endokrinolog
  • kardiolog
  • hirurg
  • neuropatolog
  • oftalmolog.

Izvođenje čitavog kompleksa dijagnostičkih mjera pomaže da se jasno shvati težina dijabetesa, da se odredi taktika liječenja.

Moguće posljedice i komplikacije

Dijabetes prve ili druge vrste ne može predstavljati opasnost za život pacijenta, ali su njegove komplikacije i posledice izuzetno opasne. Kod dijabetes melitusa, pacijent riskira da naiđe na dijabetičku komu, njegov prijeteći simptom bit će zbunjenost, pretjerana inhibicija. Takve bolesnike u kratkom roku treba odvesti u bolnicu.

Najčešća dijabetička koma je ketoacidotska bolest koja nastaje nakupljanjem otrovnih tvari koje imaju negativan utjecaj na ljudske živčane stanice. Glavni simptom koji jamči brzo otkrivanje prijetećeg stanja je trajni miris acetona iz usne šupljine tijekom disanja. Simptomi takođe pomažu u sumnji na dijabetičku komu:

  1. tijelo je prekriveno hladnim znojem,
  2. brzo pogoršanje blagostanja.

Ostale vrste kome su izuzetno rijetke.

Ostale komplikacije dijabetesa trebaju ukazivati ​​na oticanje, mogu biti lokalne ili imaju široku prirodu. Jačina natečenosti direktno ovisi o prisutnosti istodobnog srčanog i bubrežnog zatajenja. U stvari, ovaj simptom je simptom dijabetičke nefropatije, što je izraženiji, jači je otok.

Kada je edem asimetričan, obuhvata samo jednu nogu, doktor govori o dijabetičkoj mikroangiopatiji donjih ekstremiteta, potpomognutoj neuropatijom.

Pravovremeno otkrivanje dijabetesa također je važno kako bi se spriječilo naglo povećanje ili smanjenje krvnog tlaka. Pokazatelji sistolnog i dijastoličkog pritiska takođe postaju kriterij za utvrđivanje težine nedostatka inzulina. Kod progresivne dijabetičke nefropatije, kada su bubrezi pogođeni, primijetit će se porast sistolnog pritiska.

Ako dođe do smanjenja krvnog pritiska u žilama nogu, što potvrđuje i postupak dopplerografije, pacijentu će biti dijagnosticirana angiopatija donjih ekstremiteta. Bol u nogama može ukazivati ​​i na dijabetičku angiopatiju i neuropatiju. Za mikroangiopatiju bol je karakterističan za:

  • hodanje
  • bilo koja fizička aktivnost.

Nelagodne senzacije čine da dijabetičari često prestanu, odmaraju kako bi smanjili svoj intenzitet.

Ali bol u nogama, koja se javlja isključivo noću, postat će simptom dijabetičke nefropatije.

Često simptomi postaju omamljenost, kao i smanjenje osjetljivosti kože. Neki pacijenti imaju lokalni osjećaj pečenja samo na jednom mjestu stopala, potkoljenice.

Ako ne postoji tretman za dijabetes, angiopatija napreduje, postoji visoki rizik od početka oštećenja i malih i velikih arterijskih debla. Po pravilu ovaj patološki proces započinje samo na jednom nožnom prstu. Zbog nedostatka protoka krvi, dijabetičar osjeća jaku bol, crvenilo i peckanje. Kako se bolest integriteta razvija:

  1. postanu hladni, cijanotični, natečeni,
  2. pojavljuju se mjehurići s zamućenim sadržajem, crnim mrljama (nekroza).

Takve promjene su nepovratne, moguće je spasiti zahvaćenu nogu samo amputacijom. Veoma je poželjno učiniti ga što je moguće nižim, jer operacija stopala neće donijeti mnogo efekta, ljekari preporučuju amputaciju do nivoa potkoljenice. Nakon operacije postoji mogućnost vraćanja hoda zahvaljujući kvalitetnim funkcionalnim protezama.

Prevencija dijabetesa najranije je otkrivanje bolesti, pravovremeno i adekvatno liječenje. Uspjeh terapije ovisi o strogoj primjeni recepta liječnika, posebnoj prehrani.

Zasebno morate navesti obaveznu dnevnu njegu kože nogu, to će pomoći u uklanjanju oštećenja, a ako se pojave, odmah potražite liječničku pomoć.

ovaj će vam članak pomoći da prepoznate dijabetes

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Nije pronađeno. Pretraživanje nije pronađeno. Pretraživanje nije pronađeno

Pregled dijabetesa tipa 2

Simptomi dijabetesa koji su dobro poznati svim ljekarima, kao što su suha usta, polidipsija (jaka žeđ), poliurija, gubitak tjelesne težine, kod dijabetesa melitusa tipa 2 (DM), uopće se ne mogu pojaviti ili se razvijaju u kasnijim fazama. Često su prvi simptomi manifestacije hroničnih dijabetičkih komplikacija - mikro- i makroangiopatija, neuropatija, nefropatija, retinopatija.

Na primjer, učestalost retinopatije u vrijeme dijagnoze dijabetesa tipa 2 kreće se od 20% do 40%. Budući da se retinopatija razvija kako trajanje šećerne bolesti raste, predlaže se da se dijabetes tipa 2 može pojaviti čak 12 godina prije postavljanja kliničke dijagnoze. Stoga je za pravovremeno otkrivanje dijabetesa tipa 2 potreban aktivni skrining.

Broj nedijagnosticiranih slučajeva dijabetesa tipa 2 među oboljelima od 30% do 90%. Općenito, podaci dobiveni u različitim zemljama, čak i sličnim onima poput, primjerice, Mongolije i Australije, ukazuju na to da za svaku osobu s dijagnosticiranom dijabetesom melitusom postoji još jedna s nedijagnosticiranom bolešću iste vrste.

U nekim je zemljama relativna učestalost nedijagnosticiranog dijabetesa još veća: na otocima Tonga dostiže 80%, a u Africi - 60 - 90%. U isto vrijeme, u Sjedinjenim Državama ostaje neotkriven samo 30% slučajeva dijabetesa.

Dijagnoza šećerne bolesti tipa 1 i 2: metode i prevencija

Dijabetes melitus se razvija kršenje metabolizma ugljikohidrata i vode u tijelu. Ovo stanje uzrokuje disfunkciju gušterače i poremećenu proizvodnju inzulina, koji je uključen u preradu šećera. Uz neblagovremenu dijagnozu, bolest može uzrokovati ozbiljne komplikacije, pa sve do smrti.

Simptomi bolesti

Znakovi dijabetesa pojavljuju se ovisno o vrsti bolesti. S problemima tipa 1, pogođeni gušterača djelomično ili potpuno zaustavlja proizvodnju hormona. Zbog toga tijelo ne metabolizira glukozu iz hrane. Bez lečenja, razvoj bolesti ne može se kontrolisati.

Znakovi dijabetesa tipa 1

Pacijenti koji pate od dijabetesa tipa 1 obično su mlađi od 30 godina. Oni primjećuju sljedeće znakove patologije:

  • nagli gubitak težine
  • povećan apetit
  • miris acetona u urinu,
  • nagle promjene raspoloženja,
  • pretjerani umor,
  • naglo pogoršanje dobrobiti.

Bez upotrebe inzulina, dijabetes tipa 1 može biti kompliciran ketoocitozom. Zbog bolesti u tijelu se pojavljuju otrovni spojevi, koji nastaju uslijed razgradnje lipidnih stanica.

Znakovi dijabetesa tipa 2

Dijabetes tipa 2 češće se dijagnosticira kod ljudi nakon 35 godina. Bolest je sklonija pretilim pacijentima.

Prema statističkim podacima, 85% ljudi kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus pati od patologije tipa 2. Bolest karakteriše prekomjerna proizvodnja inzulina u tijelu.

Ali u ovom slučaju, inzulin postaje neupotrebljiv, jer tkiva gube osjetljivost na ovaj hormon.

Dijabetes tipa 2 je rijetko kompliciran ketoocitozom. Pod utjecajem negativnih faktora: stresa, uzimanja lijekova, razina šećera u krvi može porasti na oko 50 mmol / L. Stanje postaje uzrok dehidracije, gubitka svijesti.

Izdvojite opće simptome bolesti koji se javljaju kod patologije tipa 1 i 2:

  • osjećaj stalnog suvog usta
  • žeđ
  • oštra promena telesne težine,
  • slaba regeneracija rana čak i uz manje oštećenja kože,
  • pospanost i slabost
  • invalidnost
  • smanjen seksualni nagon,
  • ukočenost ruku i nogu,
  • trnce u udovima
  • furunculosis,
  • snižavanje tjelesne temperature
  • svrbež kože.

Metode istraživanja

Dijagnoza bolesti uključuje kliničke i laboratorijske studije. U prvom slučaju liječnik prikuplja anamnezu patologije - pregleda pacijenta, utvrđuje njegovu visinu i težinu, nasljednu predispoziciju za problem. Studija se nastavlja ako pacijent ima 2 ili više znakova bolesti.

Pri postavljanju dijagnoze uzimaju se u obzir faktori rizika:

  • stariji od 40 godina
  • pretežak
  • nedostatak fizičke aktivnosti,
  • kršenje metabolizma ugljikohidrata kod žena tijekom trudnoće i nakon porođaja,
  • policistični jajnici kod lijepog spola,
  • stalni porast krvnog pritiska.

Osobe starije od 40 godina trebalo bi redovno provjeravati nivo šećera u organizmu (1 put u 3 godine). Osobe izložene riziku za dijabetes obavezno su pregledati jednom godišnje.

Dijabetes tipa 2 može se dijagnosticirati nekim testom ili skriningom. Takva studija omogućava vam da identificirate patologiju u ranim fazama razvoja, kada bolest nije praćena karakterističnim simptomima.

Pouzdan način dijagnosticiranja patologije je identifikacija pokazatelja glikoziliranog hemoglobina. Stupanj odstupanja pokazatelja od norme ovisi o koncentraciji šećera u krvi.

Osnovne dijagnostičke metode

Dijagnoza dijabetesa uključuje osnovne i dodatne tehnike. Prva grupa studija uključuje:

  1. Krvni test za utvrđivanje nivoa šećera.
  2. Test tolerancije na glukozu Prije pregleda pacijent pije koktel i daruje krv iz prsta prije i nakon njega. Tehnika omogućava razlikovanje bolesti od predijabetesa.
  3. Urin test za šećer.
  4. Otkrivanje ketona u pacijentovoj krvi ili urinu kako bi se utvrdile komplikacije bolesti ili njen akutni razvoj.

Pritisak za dijabetes - dijagnoza, liječenje

Dodatne metode istraživanja

Pored toga, određuju se sledeći pokazatelji:

  1. Autoantitijela na inzulin.
  2. Proinsulin - za proučavanje mogućnosti funkcionisanja gušterače.
  3. Pokazatelji hormonske pozadine.
  4. C-peptid - za otkrivanje brzine apsorpcije inzulina u ćelijama.
  5. HLA - tipkanje - za prepoznavanje mogućih nasljednih patologija.

Dodatne metode istraživanja koriste se za određivanje najučinkovitije taktike liječenja ili u slučajevima kada je dijagnoza dijabetesa teška. Odluku o propisivanju dodatnih testova donosi ljekar.

Priprema za test tolerancije na glukozu

Prije testa za toleranciju na glukozu ljekar razgovara s pacijentom. Norma pokazatelja za svaku osobu je individualna, pa se test indikatori proučavaju u dinamici.

  1. Doktor uči od pacijenta o lijekovima koji se uzimaju. Neki lijekovi mogu utjecati na rezultate studije, pa se privremeno ukidaju. Ako nije moguće prekinuti lijek ili odabrati prikladnu zamjenu, rezultati ispitivanja dešifriraju se uzimajući u obzir ovaj faktor.
  2. 3 dana prije postupka pacijent mora ograničiti količinu konzumiranih ugljikohidrata. Norma ugljikohidrata je 150 g dnevno.
  3. Uveče prije testa količina konzumiranih ugljikohidrata smanjuje se na 80 g.
  4. Prije same studije, ne jedu 8-10 sati, pušenje i piće su zabranjeni. Dozvoljeno je piti samo negaziranu vodu.
  5. 24 sata prije testa fizička aktivnost je ograničena.

Nakon ispitivanja, pacijent s dijabetesom može primijetiti blagu vrtoglavicu i iritaciju na koži na mjestu primjene štapića.

Diferencijalna dijagnoza

Diferencijalna dijagnoza dijabetesa omogućava vam prepoznavanje vrste bolesti. Specijalist skreće pažnju na znakove patologije, jer je za različite vrste dijabetesa karakteristična njihova simptomatska slika. Za prvu vrstu patologije karakterističan je brzi početak, 2 - spor razvoj.

U tablici su prikazani kriteriji za diferencijalnu dijagnozu različitih vrsta dijabetesa

Kriterij1 tip2 tipa
Težina pacijentaManje od normalnogIznad normalnog
Početak patologijeOštroSporo
Starost pacijentaDijagnosticira se kod djece 7-14 godina i u odraslih mlađih od 25 godina.Dijagnosticirano nakon 40 godina
SimptomatologijaOštroZamućeno
Indeks inzulinaNizakPovišen
Rezultat C peptidaNula ili podcijenjenoPovišen
Antitela na β-ćelijeSu prisutniSu odsutni
Sklonost razvoju ketoacidozeDostupna jeMala verovatnoća
Inzulinska rezistencijaNije označenoUvijek na raspolaganju
Učinkovitost lijekova za snižavanje šećeraNizakVisokog
Potreba za insulinomKonstantnoPojavljuje se u kasnim fazama bolesti
SezonalnostDo pogoršanja dolazi u jesensko-zimskom perioduNije otkriveno
Komponente u analizi urinaAceton i glukozaGlukoza

Pomoću diferencijalne dijagnoze možete prepoznati vrste dijabetesa: latentni, steroidni ili gestacijski.

Glucometer - detalji o mjeraču šećera u krvi

Dijagnoza komplikacija

Bez liječenja patologija dovodi do niza ozbiljnih komplikacija. Među njima su:

Ketoacitoza. Bolest se može razviti kod svakoga tko ima dijabetes. Među znakovima keocitoze su:

  • višak glukoze u krvi,
  • učestalo mokrenje,
  • mučnina
  • bol u stomaku
  • teško disanje
  • suva koža
  • crvenilo lica.

Simptomi trebaju uzrokovati hitnu medicinsku pomoć.

Hipoglikemija je kritično smanjenje šećera u krvi. Stanje je popraćeno:

  • drhtanje u tijelu
  • slabost
  • uzbudljivost,
  • osjećaj stalne gladi
  • glavobolje.

Ako se pronađu takvi simptomi, pacijent hitno mora provjeriti nivo glukoze u krvi.

Kardiovaskularna patologija. Uz dijabetes često boluju srce i krvni sudovi. Postoji rizik od zatajenja srca ili srčanog udara.

Neuropatija. Komplikacija se dijagnosticira na nekoliko znakova:

  • gubitak osjetljivosti udova
  • osjećaj zimice
  • nestabilnost krvnog pritiska
  • deformacije stopala,
  • smanjen seksualni nagon,
  • problemi sa pražnjenjem mjehura ili crijeva.

Patologija bubrega. Višak šećera u tijelu povećava opterećenje na organima mokraćnog sistema. Dijabetes melitus uzrokuje zatajenje bubrega. Sljedeći simptomi ukazuju na probleme sa mokraćnim sistemom:

  • zamagljivanje mokraće
  • nagli porast temperature
  • bol u donjem dijelu leđa
  • učestalo mokrenje.

Kod šećerne bolesti potrebno je redovito prolaziti urin na analize kako bi se mogao pratiti rad bubrega.

Patologija vidnog sistema. Povišena razina šećera u tijelu uzrokuje oštećenje krvnih žila. Iz tog razloga pacijenti razvijaju probleme - kataraktu, rinopatiju. Kako bi se spriječio razvoj komplikacija, potrebno je redovito posjećivati ​​optometrista. Doktor će otkriti bolesti vidnog sistema u ranim fazama razvoja.

Prevencija

Dijabetes melitus je neizlječiv, pa se što prije treba baviti prevencijom razvoja bolesti. Preventivne mjere uključuju sljedeće preporuke:

  • uravnotežena ishrana
  • odustajanje od loših navika,
  • dojenje
  • jačanje imunološkog sistema
  • tretman hroničnih problema u organizmu.

Za sprečavanje patologije važna je ne samo pravilna ishrana, već i unos dovoljne količine tekućine, jer kada organizam dehidrira, proizvodnja hormona pankreasa smanjuje se. Pročitajte više o prevenciji dijabetesa ovdje.

Ostale važne točke

Standardi za lečenje dijabetesa tipa 1 uključuju dijetu, inzulin i poštovanje režima. Da biste pravilno izračunali dozu lijeka, morate svakodnevno provjeravati razinu šećera.

Lijek je podijeljen u nekoliko vrsta: dugoročni, kratkotrajni i srednjoročni inzulin. Vrsta lijeka propisuje liječnik, ovisno o karakteristikama tijeka dijabetesa tipa 1.

U skladu s ovim pravilima, razvoj patologije usporava.

Režim liječenja dijabetesa tipa 2 sastavlja se individualno za svakog pacijenta. Glavna poanta terapije je povećati proizvodnju inzulina do potrebnih nivoa. Liječenje se nadopunjava dijetom koja sadrži minimalnu količinu ugljikohidrata i vježbanje. U nedostatku pozitivne dinamike od terapije, pacijentima se propisuje davanje inzulina.

Savremena dijagnoza dijabetesa uključuje brojna klinička i laboratorijska ispitivanja. Važno je ne samo utvrditi prisustvo bolesti, već i utvrditi njenu vrstu, raznolikost. U tu se svrhu koristi diferencijalna dijagnostička metoda.

Subjektivni ispit

Endokrinolog prikuplja anamnezu, ispituje i vaga, bilježi nasljednost, faktore rizika, osluškuje pritužbe.

Za određivanje dijabetesa tipa 1 ili tipa 2, moraju se uzeti u obzir najvažniji simptomi bolesti:

  • letargija, stalni umor,
  • "Brutalan" apetit, ali istovremeno gubitak težine (dijabetes melitus tipa 1),
  • suha usta i miris željeza,
  • polidipsija je snažna neumirljiva žeđ,
  • znojenje, uglavnom nakon jela,
  • brzo debljanje (dijabetes tipa 2)
  • ponavljajuće upalne lezije kože,
  • oštećenje vida
  • poliurija - povećanje proizvodnje urina veće od 1,8 litara,
  • urin u teškim slučajevima može imati miris acetona ili trule jabuke,
  • nepodnošljiv svrbež kože, njena suvoća,
  • povraćanje, mučnina,
  • bockanje i utrnulost u rukama i nogama.

Naravno, čak i ako imate dijabetes, to ne znači da će biti navedeni svi gore navedeni simptomi, no kad se istodobno primijete najmanje tri, potrebno je utvrditi uzrok njihovog razvoja.

U pravilu se manifestacije dijabetesa tipa 1 pojavljuju tako brzo da pacijent može tačno reći tačan datum svoje pojave. Neki pacijenti počinju shvaćati šta se dogodilo, tek na odeljenju intenzivne nege, stižući tamo s dijabetičkom komom. Ovaj oblik bolesti se najčešće javlja kod djece ili ljudi mlađih od 40 godina.

Šećerna bolest tipa 2 ima dug latentni tijek, pa je kod ove vrste patologije vrlo važna pravilna i pravovremena dijagnoza.

Prije svega, potrebno je utvrditi nivo šećera u krvi kod ljudi sa predisponirajućim faktorima, kao što su:

  • predijabetes
  • stariji od 45 godina
  • povećanje koncentracije masti i lipoproteina u krvi,
  • gojaznost
  • opterećena nasljednost (slučajevi dijabetesa u obitelji),
  • arterijska hipertenzija
  • gestacijski dijabetes u trudnica, glukozurija, polihidramnija, rođenje djeteta veće od 4 kg,
  • policistični jajnik.

Ljudi koji pređu 40-godišnju prekretnicu moraju se dijagnosticirati jednom u 3 godine na postojanje visokog šećera u krvi, ako osoba ima pretilost i također barem jedan faktor rizika - godišnje.

Objektivno ispitivanje dijabetes melitusa može se očitovati simptomima kao što su promjena stanja kose i kože (ksantomatoza, cijanoza, rumenilo, sjaj, blijed, stanjivanje, pioderma, vlaga), disfunkcionalne patologije genitalija, očiju i mišićno-koštanog sistema. Također, znakovi dijabetesa mogu biti poremećen u radu bubrega, kardiovaskularnih organa (mijenjanje granica srca, ritma, tonova) i dišnog sistema (piskarenje, učestalo, bučno disanje).

Laboratorijska istraživanja

Laboratorijska dijagnoza dijabetesa pomaže vam odrediti koju vrstu bolesti imate 1 ili 2. Tokom studije mogu se koristiti različite vrste testova, neki od njih su pogodni za probir, odnosno pomažu u prepoznavanju bolesti u ranim fazama. Izvođenje takvih testova je jednostavno, pa ih izvodi veliki broj ljudi.

Najtačniji način dijagnosticiranja dijabetesa tipa 2 je mjerenje glikoziliranog hemoglobina. Trebao bi biti unutar 4,5-6,5% ukupnog volumena hemoglobina. Uz njegovu pomoć lako možete odrediti skriveni dijabetes melitus tipa 2, ali i procijeniti adekvatnost terapije.

Dijagnoza bolesti uključuje osnovne i dodatne tehnike.

Glavni pregled dijabetesa je:

  • Šećer u mokraći - to ne bi trebalo biti normalno; glukoza ulazi u urin samo u ukupnoj koncentraciji većoj od 8,
  • Određivanje glukoze i šećera u krvi
  • Test tolerancije na glukozu - prije nego što se primijeni, pacijentu se oralno ili intravenski daje otopina glukoze. Tada se kroz utvrđene vremenske intervale krv uzima iz prsta. Takvi testovi pomažu u određivanju tolerancije na glukozu,
  • Razina fruktozamina - češće se koristi za novorođenčad i trudnice, omogućava vam određivanje razine šećera u zadnjih 21 dan,
  • Ispitivanje koncentracije ketona.

Dijagnoza dijabetesa tipa 2 uključuje i dodatne metode ispitivanja, identificirati:

  • inzulin u krvi
  • adiponektin, grelin, rezistin i leptin,
  • proinsulin
  • HLA - kucanje,
  • C-peptid (pomaže uspostaviti brzinu protoka inzulina kroz stanice).

Dodatna dijagnoza dijabetesa može biti potrebna ako ima poteškoća u postavljanju dijagnoze, a testovi također pomažu u odabiru terapije.

Da biste tačno otkrili dijabetes tipa 2, uzorkovanje krvi treba obaviti na prazan stomak. Normalno su njegovi pokazatelji jednaki - 3,3–5,5 mmol / l. Možete uzeti vensku i kapilarnu krv. Prije postupka, suzdržite se od pušenja, trebali biste izbjegavati emocionalne ispade, fizičke napore. Na rezultat mogu utjecati neki lijekovi i vitamini, druge bolesti.

Komplikacije dijabetesa

Dijabetička angiopatija - Riječ je o degenerativnim promjenama žila, koje dovode do dijabetičke retinopatije, a nakon toga do progresivnog oštećenja vida.

Dijabetička angiopatija - degenerativne promjene u žilama koje vode jednostavnoj dijabetičkoj retinopatiji, a zatim do proliferativne retinopatije, koje dovode do oštrog, progresivnog oštećenja vida s ishodom u sljepoći.

Dijabetička interkapilarna glomeruloskleroza - Teško oštećenje bubrega, što je najčešći uzrok smrti kod pacijenata u mladoj dobi.Kada se infekciji mokraćnih puteva pridruže glomeruloskleroza, zatajenje bubrega se razvija vrlo brzo, često dobivajući hronični oblik.

Gangrena donjih ekstremiteta - s dijabetesom je rezultat mnogih patoloških procesa: ateroskleroza, mikroangiopatija, neuropatija. Razvoj dijabetičke gangrene neminovno se završava amputacijom udova.

Dijabetičko stopalo - oštećenje jednog ili više zglobova stopala, koje karakterizira uništavanje kostiju i mekih tkiva, stvaranje trofičnih ulkusa stopala.

Patološke promjene u centralnom nervnom sistemu - encefalopatija, slabljenje pamćenja, depresija, poremećaj sna.

Patološke promjene na perifernom nervnom sistemu - distalna polineuropatija, koja se manifestuje bolom, gubitkom taktilne osjetljivosti, progresivnim smanjenjem jačine boli, napadajima, osjećajem slabosti, atrofijom mišića. Autonomna neuropatija dovodi do disurskih poremećaja, enteropatije, hiperhidroze, impotencije.

Ciljani pacijent

  • stariji od 45 godina
  • gojazni
  • s naslijeđenim dijabetes melitusom
  • sa hipertenzijom
  • sa hiperlipidemijom
  • sa bolešću jetre

Rok za studiranje

  • Šećerna bolest - skrining - 1 dan.
  • Dijabetes - kompletan pregled - 1 dan.

Program uključuje testove

Priprema analize

  1. Preporučuje se uzimanje krvi za istraživanje na prazan stomak, možete piti samo vodu.
  2. Nakon posljednjeg obroka trebalo bi proći najmanje 8 sati.
  3. Uzorkovanje krvi za istraživanje mora se izvršiti prije uzimanja lijekova (ako je moguće) ili najkasnije 1-2 tjedna nakon otkazivanja. Ako nije moguće otkazati lijek, na pregledu liječnika trebate navesti koje lijekove uzimate i u kojim dozama.
  4. Dan prije uzorkovanja krvi, ograničite masnu i prženu hranu, ne pijte alkohol i isključite teške fizičke napore.

Kao rezultat prolaska programa koji ćete dobiti

Pregled dijabetesa
Najbrže moguće isključenje ili potvrda dijagnoze - dijabetes

Šećerna bolest - Kompletan pregled
Najefikasnija i personalizovanija dijagnoza. Program uzima u obzir sve potrebne dijagnostičke testove i preglede, omogućujući vam potpunu kontrolu svog zdravlja i isključite razvoj bolesti i njenih komplikacija.

Jedini nezamjenjivi resurs u našem životu je vrijeme.

Program vam omogućuje da prođete kompletan pregled u samo 1 dan, dobijete termin za liječenje i potrebne preporuke

Dijagnoza raka: kako ne propustiti strašnu dijagnozu

U posljednje vrijeme puno se priča o raku. Posebno često ljekari upozoravaju da se rak ne manifestira duže vrijeme, "skrivajući se" za simptomima drugih bolesti. A samo pravovremena i ispravna dijagnoza može pomoći u preduzimanju mjera na vrijeme i spriječiti nepopravljiv ishod.

Glavni onkolog medicinske mreže Dobrobut, ljekar najviše kategorije, rekao nam je kako rak može i treba dijagnosticirati. Evgeny Miroshnichenko.

Mogu li sam otkriti rak?

Nažalost, većina malignih tumora još uvijek se dijagnosticira u naprednim fazama. U žena se otkrivaju karcinomi dojke, debelog creva, pluća, maternice i jajnika, gušterače i kože. Za muškarce su karakteristični karcinom prostate, pluća, debelog creva, gušterače, želuca i kože.

Najteže je dijagnosticirati tumore koji su slični kroničnim nespecifičnim bolestima.

Ili nemaju određene karakteristike, ali slični su tumorima koji su po različitim karakteristikama distribucije i načinima liječenja potpuno različiti.

Dugo vremena se bilo koji tumor ne osjeća, osim onih koji su napolju: tumori kože, sluznice koji su dostupni za pregled (usna šupljina, grlić materice itd.).

Tumor nema nikakvih specifičnih indirektnih znakova, osim vizualne slike ako se tumor nalazi izvan. Stoga je za sve simptome koji se tek počinju pojavljivati, slični simptomima nespecifičnih dobroćudnih bolesti neophodno je konsultacije ljekara. Liječnik će moći procijeniti potrebu za temeljitom dijagnozom i isključenjem malignog tumora.

Na primjer, karcinom dojke, ne oslanjajte se na činjenicu da se tumor u grudima može otkriti ručno: tumor promjera 5 mm može se lako propustiti, a možda već postoje metastaze.

Aleksandar Ametov: „U Rusiji je potreban skrining za rano otkrivanje šećerne bolesti“

Potrošivši relativno malo novca na takav skrining za ljude u riziku, država bi uštedjela ogromne količine novca na liječenju i pružanju lijekova za pacijente dijabetes.

O tome ko je u riziku, kako se identificirati dijabetes melitus u ranoj fazi, šef Odeljenja za endokrinologiju i dijabetologiju Ruske medicinske akademije za postdiplomsko obrazovanje Ministarstva zdravlja Rusije, doktor medicinskih nauka, profesor Aleksandar Ametov, rekao je za RIA AMI o novim trendovima u lečenju ove bolesti.

- Aleksandere Sergejeviču, šta treba učiniti da se dijagnosticira dijabetes melitus što ranije?

- Ne toliko. Svaka osoba treba davati krv jednom godišnje u nivo šećera. To se posebno odnosi na predstavnike rizičnih skupina, koji uključuju osobe starije od 45-50 godina, prekomjerne tjelesne težine, bliske rođake s dijabetesom i one rođene s malom tjelesnom težinom (manjom od 2,5 kg).

Što prije liječnik dijagnosticira dijabetes melitus tipa 2, to je efikasnije moguće spriječiti komplikacije ove bolesti, koje dovode do teške invalidnosti pacijenta i smrti. Programi probira za dijabetes u privatnom vlasništvu nemaju smisla.

Njihova razmjera trebala bi biti u državnom vlasništvu, jer je problem složen. Doista, na osnovu takvog faktora rizika za dijabetes, mogu se pojaviti pretilost, hipertenzija, problemi sa zglobovima i onkološke bolesti. Sve ove bolesti uvijek poprimaju teži oblik ako se glukoza poveća u krvi.

Dakle, što prije posvete pažnju visokim šećerima - i liječniku i samom pacijentu - to je bolje. U prvoj fazi takozvane nefarmakološke metode izlaganja mogu pomoći pacijentu: pravilna prehrana, fizička aktivnost. Postoji fraza: "Bolesna od dijabetesa - nabavite psa."

Uostalom, potrebno je prošetati s njom najmanje dva puta dnevno, a to znači i da će se vaša fizička aktivnost odmah povećati. I to će biti veliki plus za zdravlje.

- Koliko ljekari znaju za simptome koji zahtijevaju dodatna istraživanja?

- Teško je razgovarati o tome, jer mnogi ljudi nam se javljaju tek kada već imaju ozbiljnih problema. Ali mnogo toga se može učiniti za sprečavanje ovih problema. Visokotehnološka pomoć nije dostupna svim našim građanima.

Dijabetes je dijagnoza koja je usko povezana sa svim ostalim hroničnim bolestima. Mnogo je bolesti koje sada ne možemo izlečiti, ali mogu učiniti puno da zaustave svoj razvoj.

Kada osoba već ima oštećenje organa i stanica, to podrazumijeva ogromne troškove nabavke lijekova.

Morate znati da sa šećernom bolešću prvog tipa, koja se događa kod ljudi mlađe dobi, može doći do naglog gubitka kilograma, učestalog mokrenja, žeđi, odnosno takvih simptoma na koje će osoba sama ili rodbina odmah obratiti pažnju. A s dijabetesom tipa 2, ne događa se ništa posebno. Višak kilograma, kratkoća daha, slabost, hipertenzija ... Osoba će biti liječena od hipertenzije, a šećer se možda neće provjeravati.

Iako se danas u arsenalu ljekara nalazi krvni test za glikovani hemoglobin.Ovo je ukupni integralni pokazatelj koji ljekaru govori o tome da li se pacijent šećer u krvi povećao u posljednja 3-4 mjeseca.

Ako dvaput godišnje provjerite ovaj pokazatelj, a pokaže se da je iznad 6%, to će značiti da je u nekome vrijednost šećera u krvi bila veća od propisanih vrijednosti.

To znači da je pacijentu potreban detaljniji pregled - praćenje glukoze.

Za skrining je dovoljno analizirati glikovani hemoglobin. Jeftin je, ali informativan za ljekara i koristan za pacijenta. Da se takav skrining pojavio u našoj zemlji, mogli bismo unaprijed objasniti zdravoj osobi, ali iz rizične skupine kako se treba ponašati i na šta treba paziti da se ne razboli.

- Prema vašem mišljenju, da li su lekari u klinikama spremni da nauče pacijente kako da upravljaju dijabetesom?

- To pitanje ste postavili osobi koja je 1990. godine organizovala prve centre za obuku dijabetičara u različitim gradovima Rusije - takozvane „škole dijabetesa“. Nisu stvorene javnim sredstvima. Zatim časopis „Dijabetes“. Životni stil. "

Sve se to radi i za pacijente i ljude u riziku, tako da oni imaju informaciju o svojoj bolesti. A doktor u klinici ima vremena da primi jednog pacijenta - 12 minuta. On samo nema vremena da poduči pacijenta. Zbog toga su potrebne dijabetes škole: ljudi ih moraju pohađati.

A takve škole ne bi trebale biti privatna inicijativa, nego državni program i raditi uveče u bilo kojoj klinici. Sada su takve škole dostupne samo u specijaliziranim klinikama.

A u Rusiji, kako je zvanično izjavio glavni endokrinolog zemlje, akademik Ivan Dedov, već postoji 10 miliona dijabetičara! Dodajte ovom broju još pedeset miliona ljudi koji žive i ne znaju da imaju dijabetes, jer jednostavno ne vole odlaziti lekarima!

- Postoje li problemi s kupnjom lijekova za dijabetičare?

- Postoje problemi. I vjeruju, proizlaze iz činjenice da je sistemom za opskrbu dijabetičara lijekovima vrlo teško upravljati. Imamo registar dijabetesa, ali on ne vodi računa o svim pacijentima.

Trebalo bi postojati dinamički funkcionalni registar u Ministarstvu zdravlja Rusije ili u svakom regionalnom ministarstvu, ako sam region kupuje lekove. Registar bi trebao sadržavati sve podatke o oboljelima: dijagnozu, starost, koji lijekovi se primaju, koja dinamika.

Na temelju toga bi se trebalo formirati aplikacije, koje lijekove i u kojoj količini treba kupovati, formirati državni nalog za inzulin, druge lijekove, koji u našoj zemlji apsolutno ne moraju biti proizvedeni.

Nešto proizvode domaća poduzeća, a nešto proizvode strane farmaceutske kompanije, na što bismo podnijeli prijavu godinu dana unaprijed i odredili količine kupovine. Prema tome, na osnovu toga bi se moglo igrati sa cijenom.

Postoji i sistem koji procjenjuje ekonomičnost parametra „glikovani hemoglobin“. Ako je manji od 7%, tada pacijent prima adekvatan tretman, a novac potrošen na njega nije uzalud. Ako se rezultat analize ne uklapa u normu, liječenje se prilagođava, prepisuju se drugi lijekovi i upisuju se u registar. To je sve! Ovde ništa komplikovano.

Sada postoje vrlo efikasni lijekovi. Recimo, jedan od predstavnika klase inhibitora transportera natrijumske glukoze, koji uključuje empagliflozin, može ukloniti višak glukoze iz krvi, bacajući je mokraćom.

Čisti dovoljno upravo da se očitanja šećera kreću u granicama normalnih vrijednosti.

Prošle godine je završena studija koja je pokazala da smrtnost kod pacijenata sa dijabetes i ozbiljni problemi sa srcem i krvnim žilama koji uzimaju ovaj lijek, smanjeni su za gotovo 40 posto. Ovo je revolucionarno dostignuće.

S drugim tretmanima to nije bio slučaj.Čitav mehanizam tako fantastično pozitivnog učinka lijeka još nije u potpunosti razumljen. Još će istraživanja biti urađeno. Ali u to da će rezultati terapije ovim lijekom biti obećavajući, u to ne sumnjam.

- Jesu li naši ljekari dobro upoznati sa novim metodama liječenja i novim lijekovima?

"To zavisi od njih." Održava se ogroman broj različitih konferencija. Ali tamo možete zvati 30-40 ljudi. Šta je sa ostalim? Trebao bi postojati sistem za uvođenje novih profesionalnih znanja.

Putem Interneta, naprednih tečajeva za usavršavanje liječnika, sustava postdiplomskog usavršavanja na državnom nivou.

Tako da osoba ažurira svoju bazu znanja u skladu sa zahtjevima države.

Razgovarala Elena Babicheva

Dijagnoza dijabetesa u Moskvi dostigla je razinu europskih standarda: bolest se sve češće otkriva u ranoj fazi / Gradske vijesti / Moskovska web stranica

Pokazatelji za dijagnosticiranje dijabetesa u Moskvi približili su se razini europskih zemalja: za jednog nedijagnosticiranog pacijenta postoje dvije s utvrđenom dijagnozom.

Glavni pokazatelj otkrivanja bolesti u ranoj fazi je 1,5 puta veći od prosjeka za Rusiju. Prošle godine na odjelima endokrinologije liječeno je više od 21 hiljadu pacijenata s dijabetesom. Ovo je 15 posto više u odnosu na 2016. godinu.

Povećanje njihovog broja povezano je s porastom dijagnosticiranih slučajeva dijabetesa tipa 2.

„Dijagnosticiran je dijabetes kada su pacijenti registrirani i liječeni, ali postoji nedijagnosticiran. U takvim slučajevima to prolazi tajno, ljudi ne znaju za bolest, što dovodi do razvoja ozbiljnih komplikacija. Ovo je karakteristično za dijabetes tipa 2.

Važno je znati da nakon 40 godina svi koji imaju visok šećer u krvi, prekomjernu težinu i bliske rođake s dijabetesom moraju jednom godišnje posjetiti kliniku u zajednici i napraviti krvni test na šećer ", rekao je glavni endokrinolog glavnog grada. Ministarstvo zdravlja Mihail Antsiferov.

Pacijenti u moskovskim poliklinikama u riziku pregledavaju se razine šećera u krvi. U slučaju otkrivanja bolesti, građanima se pruža pomoć na tri nivoa. Prva je primarna zdravstvena zaštita, koju mogu dobiti liječnici opće prakse i liječnici opće prakse.

Pomoć drugog i trećeg nivoa već je na odjeljenjima endokrinologije. Osim toga, tijekom pregleda pacijentima se može dijagnosticirati predijabetes, granično stanje koje obično prethodi dijabetesu.

S pravodobnom dijagnozom liječnik pomaže u sprečavanju daljnjeg razvoja bolesti.

„Informiranje pacijenata je kritični korak u uspješnom liječenju dijabetesa. U moskovskim medicinskim ustanovama pacijenti uče da samostalno upravljaju tokom bolesti. Pozvani su u škole za oboljele od dijabetesa, koje rade u 24 gradske poliklinike.

U endokrinološkoj klinici na Prečistenki (kuća 37) dostupne su još tri škole. Za pacijente su otvorene posebne sobe za dijabetičko stopalo.

Pravovremenim liječenjem ljekar pomaže u sprječavanju daljeg razvoja bolesti ”, saopštila je pres služba Ministarstva zdravlja.

Takođe u Moskvi vodi se registar bolesnika sa dijabetesom. Omogućuje liječnicima da dobiju sveobuhvatne informacije o raširenosti bolesti i njezinim komplikacijama, smrtnosti pacijenata, strukturi liječenja lijekovima, potrebama pacijenata u lijekovima i alatima za samo nadgledanje.

Dijabetes melitus u ranoj fazi često se otkriva tijekom rutinskih ljekarskih pregleda. Ispitivanje glukoze u krvi predviđeno je za sve pacijente starije od 40 godina.

Prilagođene preporuke za rutinsku inspekciju za 2018. godinu možete dobiti u informativnoj službi „Moskovski zdravstveni navigator“.

Kada unosi godinu rođenja i spol, on daje podatke o tome koji će se pregledi izvršiti u sklopu prve faze programa kliničkih pregleda ove godine i kakve bolesti mogu identificirati.

Za muškarce i žene različite dobi ove su preporuke različite.

Dijagnoza dijabetesa: otkriti bolest na vrijeme

Dijagnoza dijabetes melitusa sastoji se u provođenju sveobuhvatnog pregleda, položenju potrebnih testova i pregledu od strane liječnika od strane endokrinologa. Obično nije teško postaviti takvu dijagnozu, jer mnogi pacijenti već odlaze u kliniku s tekućom bolešću.

No, moderne istraživačke metode mogu prepoznati ne samo početne, skrivene faze dijabetesa, već i stanje koje prethodi ovoj bolesti, a koja se naziva predijabetes ili kršenje tolerancije na ugljikohidrate.

Kliničke dijagnostičke metode

Liječnik prikuplja anamnezu, identificira faktore rizika, nasljednost, sluša pritužbe, pregleda pacijenta, određuje njegovu težinu.

Simptomi koji se uzimaju u obzir prilikom dijagnoze dijabetesa:

  • jaka stalna žeđ - polidipsija,
  • prekomjerno formiranje urina - poliurija,
  • gubitak kilograma s povećanim apetitom - tipično za dijabetes tipa 1,
  • brzo, značajno debljanje - tipično za dijabetes tipa 2,
  • znojenje, posebno nakon jela,
  • opća slabost, umor,
  • jak svrbež kože koji ne može biti zadovoljan ničim,
  • mučnina, povraćanje,
  • zarazne patologije, poput pustularnih kožnih oboljenja, česte mlaze u ustima ili vagini, itd.

Nije nužno da osoba ima sve inducirane simptome, ali ako se promatraju najmanje 2-3 u isto vrijeme, tada vrijedi nastaviti s ispitivanjem.

Treba napomenuti da se kod dijabetesa tipa 1 svi simptomi brzo razvijaju i pacijent se može sjećati točnog datuma pojave simptoma, a neki pacijenti postaju toliko neočekivani da završe na intenzivnoj njezi u stanju dijabetičke kome. Pacijenti s ovom vrstom dijabetesa obično su ljudi mlađi od 40-45 godina ili djeca.

Latentni tijek je karakterističniji za dijabetes melitus tipa 2, pa ćemo dalje raspravljati o dijagnozi ovog određenog oblika poremećaja metabolizma ugljikohidrata.

Od velike važnosti za dijagnozu dijabetesa tipa 2 su faktori rizika koji uključuju:

  • stariji od 40-45 godina,
  • predijabetes ili oslabljena tolerancija na glukozu,
  • prekomjerna težina, gojaznost (BMI preko 25),
  • povećani profil lipida u krvi,
  • visok krvni pritisak, krvni pritisak iznad 140/90 mm RT. Čl.,
  • niska fizička aktivnost
  • žene koje su u prošlosti imale poremećaj metabolizma ugljikohidrata tokom trudnoće ili su mu rodile dijete teže od 4,5 kg,
  • policistični jajnik.

U nastanku dijabetesa tipa 2 nasljednost igra važnu ulogu. Postojanje ove bolesti u srodnika povećava šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. Statistički podaci govore da će se osoba sa roditeljem koji je dijabetičar, razboljeti i u 40% slučajeva.

Laboratorijske metode istraživanja

Za dijagnozu dijabetesa tipa 2 koristi se više vrsta ispitivanja. Neke se tehnike koriste kao projekcije.

Screening je studija koja ima za cilj identificiranje bolesti u ranim fazama, a koju je proveo veliki broj ljudi koji često nemaju očigledne simptome bolesti.

Najpouzdanija metoda dijagnosticiranja dijabetesa je određivanje glikoziliranog hemoglobina.

Glikozilirani hemoglobin je eritrocitni hemoglobin koji je priključio molekulu glukoze. Stepen glikozilacije ovisi o koncentraciji glukoze u krvi koja u eritrocitima ostaje nepromijenjena tokom njihovog tromjesečnog života. Norma glikoziliranog hemoglobina je 4,5-6,5% od ukupne količine hemoglobina.

S tim u vezi, u svakom trenutku, postotak takvog hemoglobina odražava prosječnu razinu šećera u krvi pacijenta tokom 120 dana prije studije. To pomaže ne samo otkrivanju latentnog dijabetesa melitusa tipa 2, već i utvrđivanju stepena kontrole bolesti i procjeni adekvatnosti terapije.

Metode otkrivanja dijabetesa dijele se na osnovne i dodatne.

Glavne metode uključuju sljedeće:

  1. određivanje nivoa šećera u krvi: na prazan stomak, 2 sata nakon jela, pre spavanja,
  2. istraživanje količine glikoziliranog hemoglobina,
  3. test tolerancije na glukozu - tijekom ispitivanja pacijent pije određenu količinu glukoze i dariva krv iz prsta prije i 2 sata nakon uzimanja dijagnostičkog koktela. Ovaj test pomaže u razjašnjenju vrste poremećaja metabolizma ugljikohidrata, omogućava vam razlikovanje predijabetesa od pravog dijabetesa,
  4. određivanje prisutnosti šećera u urinu - glukoza ulazi u urin kada njegova koncentracija prelazi 8-9 određivanje,
  5. analiza razine fruktozamina - omogućava vam da saznate razinu šećera u posljednje 3 sedmice,
  6. studije koncentracije ketona u urinu ili krvi - određuje akutni početak dijabetesa ili njegovih komplikacija.

Nazivaju se dodatne metode koje određuju sljedeće pokazatelje:

  1. inzulin u krvi - za određivanje osjetljivosti tjelesnih tkiva na inzulin,
  2. autoantitijela na ćelije gušterače i inzulin - otkriva autoimuni uzrok dijabetesa,
  3. proinsulin - prikazuje funkcionalnost gušterače,
  4. grelin, adiponektin, leptin, rezistin - pokazatelji hormonske pozadine masnog tkiva, procjena uzroka pretilosti,
  5. C-peptid - omogućava vam da saznate stopu potrošnje inzulina u ćelijama,
  6. HLA tipizacija - koristi se za identificiranje genetskih patologija.

Na ove se metode pribjegavaju u slučaju poteškoća tokom dijagnoze bolesti kod nekih pacijenata, kao i radi odabira terapije. O imenovanju dodatnih metoda odlučuje isključivo liječnik.

Pravila uzorkovanja materijala i normalna očitanja glukoze

Normalne vrijednosti natašte za punu krv - 3,3-5,5 mmol / L, za plazmu - 4,0-6,1 mmol / L.

Uzorkovanje krvi za ovu jednostavnu analizu ima svoje suptilnosti. Krv, bilo da je venska ili kapilarna, treba uzimati na analizu ujutro na prazan stomak. Ne možete jesti 10 sati, možete piti čistu vodu, ali prije toga hrana bi trebala biti poznata.

Jedna studija preporučena za skrining je šećer na gladu.

Dosta brza i jednostavna metoda omogućava ispitivanje velikih skupina stanovništva na poremećaj metabolizma ugljikohidrata. Ova analiza odnosi se na one koje se mogu provesti bez recepta liječnika.

Naročito je važno darivati ​​krv iz prsta za šećer osobama rizičnim za dijabetes tipa 2.

Pregled dijabetesa - Regionalna javna organizacija dijabetesa za preporod invalida

Pregled za bolesnike sa dijabetesom.

5. aprila 2016., Regionalna javna organizacija dijabetesa osoba s invaliditetom, Vozrozhdenie, zajedno s gradskom bolnicom Novoshakhtinsk i predstavnicima Johnson & Johnson, jedne od najvećih svjetskih kompanija koja proizvodi širok spektar medicinskih i kozmetičkih proizvoda, prikazivana je na pacijente s dijabetesom u odjelu PFR i SPZ u Novošahtinsku.

Zaposleni i posetioci koji su imali priliku da saznaju nivo glukoze u krvi. Ukupno je više od 100 ljudi iskoristilo priliku besplatnog preliminarnog pregleda. Onima koji su prošli pregled i za koje je ustanovljeno da imaju visoku i visoku razinu glukoze u krvi preporučeno je da prođu dodatne preglede i konsultacije s endokrinologom.

Jedno od značenja riječi "screening" je screening preveden s engleskog. Svrha skrininga je rano otkrivanje bolesti.Činjenica je da simptomi dijabetesa nisu dovoljno specifični, a moguć je i asimptomatski period - to je kada je dijabetes već prisutan, ali još se ne pojavljuje. Možemo reći da će rano otkrivanje omogućiti:

  • Identificirajte rizik od razvoja dijabetesa čak i kad bolest još nije
  • Dijagnosticirajte bolest u asimptomatskom periodu.

Na normu glukoze (šećera) u cijeloj kapilarnoj krvi na prazan stomak.

Normalna glukoza 3,3 - 5,5 mmol / L

Razina glukoze od 5,6 - 6,0 ukazuje na povećan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2

Razina glukoze od 6,1 ili viša već je razlog za daljnje ispitivanje kako bi se potvrdila ili isključila dijagnoza dijabetesa tipa 2.

Screeningom se može otkriti dijabetes u ranim fazama. Metoda probira često se koristi za točnije utvrđivanje bolesti. Jer postoje ljudi s oštećenom osjetljivošću i tolerancijom na glukozu. Uvijek imaju visoku glukozu u krvi. Jedan test glukoze ponekad ne može otkriti dijabetes zbog različitih faktora.

Vrste dijabetesa

Dijagnoza dijabetesa nastaje kada se utvrdi glavni problem - visoki šećer u krvi. Sličan porast nastaje zbog nedostatka iskorišćenja glukoze iz krvotoka.

Glavni konzumenti glukoze - mišići, jetra i masno tkivo, ne mogu apsorbirati šećer iz različitih razloga, na osnovu kojih se razlikuje nekoliko vrsta šećerne bolesti.

Klasične vrste dijabetesa

Klasične vrste su najčešći slučajevi u medicinskoj praksi.

Tabela broj 1. Vrste dijabetesa i uzroci:

Tip dijabetesaZnačajke bolestiUzroci
Dijabetes tipa 1Povišen je šećer u krvi zbog činjenice da gušterača prestaje stvarati inzulin - potpuni neuspjeh.Vlastiti imunološki sistem pankreasa počinje napadati stanice odgovorne za proizvodnju inzulina. Uzroci većine autoimunih reakcija nisu poznati.
Dijabetes tipa 2Razina inzulina je na pravom nivou, ali nivo šećera je povišen jer potrošači ne metaboliziraju glukozuRazlog je neosjetljivost stanica na inzulin, ovo stanje se naziva inzulinska rezistencija. Razvija se kada se podudara nekoliko faktora, koji se mogu kombinirati pod konceptom metaboličkog sindroma.
Gestacijski dijabetesJavlja se kod žena koje očekuju bebuBolest koja može naštetiti i ženi i djetetu je gestacijski dijabetes. Kriteriji za dijagnozu ovog stanja su manifestacija problema tokom trudnoće.

Šećer u krvi raste zbog proizvodnje određenih hormona posteljice, koji ometaju rad inzulina. Kao rezultat toga, šećer u krvi se ne smanjuje. Ova vrsta bolesti često u potpunosti nestaje nakon rođenja bebe.

Svaka vrsta dijabetesa je posebna i zahtijeva liječenje usmjereno na rješavanje specifičnog problema koji izaziva bolest.

Mudi dijabetes

Tip Modi je čitava klasa različitih podvrsta dijabetesa, obično se označavaju brojevima, na primjer, Modi-1. Svaka vrsta ima svoje karakteristike toka.

Dijabetes, koji se razlikuje od klasičnog tipa tijeka bolesti, najčešći je kod mladih. Uzrok pojave je mutacija gena, koja određuje smanjenu funkciju rada stanica koje proizvode inzulin.

Glavna razlika od klasičnog tijeka nisu toliko ozbiljni simptomi povećanja razine šećera u usporedbi s tipičnim dijabetes melitusom. Zbog činjenice da njen tok nije tako težak i nepromišljen, stručnjaci možda neće prepoznati dijabetes i propustiti početnu fazu bolesti.

Da bi se prepoznao Modi dijabetes, dijagnoza će uključivati ​​procjenu sljedećih specifičnih znakova bolesti:

  • bolest je već započela, a ketoni se ne određuju u analizama,
  • da bi se stanje normaliziralo, pacijentu su potrebne dovoljno male doze inzulina,
  • s vremenom, povećanje doze inzulina nije potrebno, kao što je slučaj s klasičnim tokom dijabetesa ovisnog o insulinu,
  • naprotiv, s vremenom će potreba za inzulinom potpuno nestati,
  • periodi remisije dostižu 12 ili više mjeseci,
  • test za C-peptide je normalan,
  • autoimune reakcije na tkivo gušterače nisu, antitijela se ne otkrivaju,
  • osoba nema znakova metaboličkog sindroma, na primjer, porast tjelesne težine.

Od posebnog je značaja dijagnoza Mody dijabetesa kod osoba mlađih od 25 godina, uz otkrivanje graničnih vrijednosti razine šećera. U takvoj situaciji dijagnoza šećerne bolesti tipa 2 bit će upitna, potrebno je razjasniti je li podvrsta Modi izvor problema.

Gestacijski dijabetes potpuno će nestati nakon porođaja ako se pravilno liječi

Lada dijabetes

Tip Lada može se uporediti sa šećernom bolešću tipa 1, samo što se razvoj ove bolesti odvija sporije. Trenutno se termin Lada najčešće zamjenjuje drugim konceptom - autoimunim dijabetes melitusom, a u nekim se slučajevima naziva i dijabetes melitus tipa 1.5.

Mehanizam razvoja bolesti slijedi autoimuni princip - vlastite obrambene snage tijela postupno, ali nemilosrdno uništavaju stanice gušterače. Postepeno, osoba više ne može bez doze inzulina. Potpuna ovisnost nastaje nakon 1-3 godine od manifestacije bolesti, do tada, već su uništene gotovo sve stanice koje proizvode inzulin.

Važno: često se nedostatak inzulina kombinira s njegovim imunitetom tjelesnih tkiva, što znači da će pacijent morati uzimati ne samo sam inzulin, već i lijekove koji povećavaju osjetljivost stanica na njega.

Da bi se dijabetes sa grehom mogao nedvojbeno identifikovati, dijagnostički kriterijumi uključuju ne samo određivanje nivoa glukoze u pacijentovoj krvi, već i sljedeće posebne pokazatelje:

  • glikovani test za hemoglobin,
  • pretraga i analiza antitela na otočiće ćelije gušterače,
  • istraživanje genetskih markera,
  • antitijela na lijekove koji sadrže inzulin.

Ovo je samo nepotpuna lista određenih testova koje uključuje dijagnostika. Lada dijabetes je stanje koje zahtijeva rani početak liječenja i imenovanje kompetentne terapije.

Dijabetes insipidus

Ova bolest ima zajednički naziv s patologijom regulacije šećera, ali razlikuje se u njenom toku i uzrocima.

Dijabetes insipidus nastaje kada je nedostatak antidiuretskog hormona (ADH) ili kada su tkiva bubrega manje osjetljiva na ovaj hormon; razina šećera u bolesti ne odstupa od normalnih vrijednosti.

Bolest ima sledeće karakteristike kursa:

  • osoba izbaci veoma veliku količinu urina, mnogo puta veću od norme,
  • stalna žeđ
  • razvija se opšta dehidracija organizma,
  • dugim tokom, čovjek gubi kilograme, a apetit opada.

Važno: dijabetes insipidus je rijetka patologija.

Uzroci se mogu javiti kako u patološkim stanjima mozga, kada postoji nedostatak olovnog hormona (ADH), tako i u patologijama bubrežnog aparata, što je mnogo rjeđe.

Kada postavljaju ovu dijagnozu, stručnjaci utvrđuju sljedeće kriterije:

  • fiksna ukupna diureza, njegova količina je veća od 4-10 litara, u nekim slučajevima i više od 20 litara,
  • urin sadrži malu količinu soli,
  • prema testu krvi, nivo šećera ne odstupa od normalnih vrijednosti,
  • otkrije se nedostatak antidiuretskog hormona,
  • ultrazvukom se ispituju patološke promjene u stanju bubrežnih tkiva i struktura,
  • MRI dijagnostika se provodi kako bi se isključili tumorske formacije koje su čest uzrok ovog stanja.

Simptomi bolesti i pritužbe pacijenata

Žalbe koje prate stanje visokog šećera u krvi vrlo su raznolike, a utječu na većinu vitalnih sistema tijela. Mogu se podijeliti u očite pritužbe, prije svega koje ukazuju na razvoj dijabetesa i sekundarne, koje su znak već formiranog patološkog procesa.

Usmene žalbe pomažu u izradi takozvane negovačke dijagnoze.

Kod dijabetes melitusa ova se dijagnoza postavlja na osnovu razgovora s pacijentom, njegovog pregleda i fiksiranja sljedećih podataka:

  • otkucaji srca
  • krvni pritisak
  • respiratorna stopa
  • stanje kože - prisutnost pelenskog osipa, žarišta upalnog procesa, otvorene rane,
  • tijekom početnog pregleda možete uhvatiti ako miris acetona izvire iz pacijenta, to ukazuje da je bolest već prerasla iz početne faze, kada ketoni još nisu podignuti,
  • na prvom pregledu možete proceniti težinu pacijenta, izvršiti vaganje, obaviti druga merenja i izračunati indeks telesne mase, što je važno u fazi pre dijagnoze,
  • primarni pregled omogućava vam da procijenite postoji li kritično stanje s naglim porastom ili padom razine šećera, znakovi takvih stanja - tremor, znojenje, zbunjenost, neodoljiv osjećaj gladi ili žeđi, gubitak svijesti.

Tabela br. 3. Glavne i sekundarne tegobe pacijenata sa šećernom bolešću:

Savremena dijagnoza dijabetesa nije ograničena samo na prikupljanje pritužbi pacijenata; za postavljanje tačne dijagnoze koriste se najtačnije dijagnostičke metode.

Važno: otkrivanje čak jednog znaka prisutnosti bolesti u razgovoru s pacijentom je razlog za upućivanje pacijenta na pregled.

Pregled dijabetesa

Stručni odbor WHO-a preporučuje skrining za dijabetes za sljedeće kategorije građana:

  • svi pacijenti stariji od 45 godina (s negativnim rezultatom pregleda, ponavljaju se svake 3 godine),
  • pacijenti mlađeg uzrasta u prisustvu: pretilosti, nasljednog opterećenja šećerne bolesti, etničke pripadnosti / rase visoko rizične skupine, povijesti gestacijskog dijabetesa, rađanja djece težine više od 4,5 kg, hipertenzije, hiperlipidemije, prethodno otkrivene NTG ili glikemije s visokim postovanjem.

Za skrining (i centralizirani i decentralizirani) dijabetes melitus, WHO preporučuje određivanje vrijednosti glukoze i vrijednosti hemoglobina A1c.

Glikozilirani hemoglobin je hemoglobin u kojem se molekul glukoze kondenzira s β-terminalnim valinom β-lanca molekule hemoglobina. Glikozilirani hemoglobin ima direktnu povezanost sa glukozom u krvi i predstavlja integrirani pokazatelj nadoknade metabolizma ugljikohidrata tokom posljednjih 60–90 dana prije pregleda. Brzina stvaranja HbA1c ovisi o jačini hiperglikemije, a normalizacija njegovog nivoa u krvi događa se 4-6 tjedana nakon postizanja euglikemije. S tim u vezi, određuje se sadržaj HbA1c ako je potrebno kontrolirati metabolizam ugljikohidrata i dugotrajno potvrđivati ​​njegovu nadoknadu kod pacijenata s dijabetesom. Prema preporuci WHO (2002), određivanje glikoziliranog hemoglobina u krvi pacijenata s dijabetesom trebalo bi provoditi jednom tromjesečno. Ovaj se pokazatelj naširoko koristi i za probir populacije i trudnica, provodi se u svrhu otkrivanja poremećaja metabolizma ugljikohidrata, te za praćenje liječenja bolesnika sa šećernom bolešću.

BioHimMack nudi opremu i reagense za analizu glikiranog HbA1c hemoglobina kompanije Drew Scientific (Engleska) i Axis-Shield (Norveška) - svjetski lideri specijalizirani za kliničke sustave za praćenje dijabetesa (vidi kraj ovog odjeljka). Proizvodi ovih kompanija su međunarodno standardizirani za mjerenje NGSP HbA1c.

Oznake za dijabetes tipa 1

  • Genetski - HLA DR3, DR4 i DQ.
  • Imunološka - antitijela na dekarboksilazu glutaminske kiseline (GAD), inzulin (IAA) i antitijela na ćelije otoka Langerhans (ISA).
  • Metabolički - glikohemoglobin A1, gubitak prve faze sekrecije inzulina nakon intravenskog testa tolerancije na glukozu.

HLA tipkanje

Prema modernim konceptima, dijabetes tipa 1, uprkos akutnom nastanku, ima dug latentni period. Uobičajeno je razlikovati šest stadijuma u razvoju bolesti. Prvi od njih, stadiju genetske predispozicije, karakterizira prisustvo ili odsustvo gena povezanih s dijabetesom tipa 1. Od velike važnosti je prisutnost HLA antigena, posebno klase II - DR 3, DR 4 i DQ. U ovom se slučaju rizik od razvoja bolesti povećava. Do danas se genetska predispozicija za razvoj dijabetesa tipa 1 smatra kombinacijom različitih alela normalnih gena.

Najinformativniji genetski markeri dijabetesa tipa 1 su HLA antigeni. Studija genetskih markera povezanih s dijabetesom tipa 1 u bolesnika sa LADA čini se prikladnim i potrebnim za diferencijalnu dijagnozu između vrsta dijabetesa s razvojem bolesti nakon 30 godina. "Klasični" haplotipi karakteristični za dijabetes tipa 1 otkriveni su u 37,5% pacijenata. U isto vrijeme, u 6% bolesnika pronađeni su haplotipi koji se smatraju zaštitnim. Možda to može objasniti sporije napredovanje i blaži klinički tijek dijabetesa u tim slučajevima.

Antitijela na stanice otočića Langerhans (ICA)

Razvoj specifičnih autoantitijela na β-stanice otočića Langerhansa dovodi do uništavanja ovih mehanizmom citotoksičnosti ovisne o antitijelu, što sa svoje strane povlači za sobom kršenje sinteze inzulina i razvoj kliničkih znakova dijabetesa tipa 1. Autoimuni mehanizmi uništavanja ćelija mogu biti nasljedni i / ili pokrenuti brojnim vanjskim faktorima, poput virusnih infekcija, izloženosti otrovnim tvarima i različitim oblicima stresa. Dijabetes tipa 1 karakterizira prisustvo asimptomatskog stadija predijabetesa, koji može trajati nekoliko godina. Kršenje sinteze i izlučivanja inzulina tokom ovog perioda može se otkriti samo upotrebom testa tolerancije na glukozu. U većini slučajeva kod ovih osoba sa asimptomatskim dijabetesom tipa I otkrivaju se autoantitijela na ćelije otočića Langerhansa i / ili antitela na inzulin. Opisani su slučajevi otkrivanja ICA 8 ili više godina prije pojave kliničkih znakova dijabetesa tipa 1. Prema tome, određivanje nivoa ICA može se koristiti za ranu dijagnozu i identifikaciju predispozicije za dijabetes tipa 1. U bolesnika s ICA-om uočava se progresivno smanjenje funkcije β-stanica, što se očituje kršenjem rane faze izlučivanja inzulina. Sa potpunim kršenjem ove faze sekrecije pojavljuju se klinički znakovi dijabetesa tipa 1.

Istraživanja su pokazala da se ICA određuje u 70% pacijenata s novodijagnosticiranim dijabetesom tipa 1 - u usporedbi s kontrolnom populacijom bez dijabetičara, gdje se ICA otkriva u 0,1-0,5% slučajeva. ICA se također utvrđuje u bliskoj rodbini bolesnika s dijabetesom. Ove osobe čine povećanu rizičnu skupinu za dijabetes tipa 1. Brojna istraživanja pokazala su da ICA-pozitivni bliski rođaci pacijenata s dijabetesom naknadno razvijaju dijabetes tipa 1. Visoki prognostički značaj ICA određivanja određuje se i zbog činjenice da pacijenti s prisustvom ICA čak i u nedostatku znakova dijabetesa, u konačnici razviju dijabetes tipa 1. Stoga određivanje ICA olakšava ranu dijagnozu dijabetesa tipa 1. Pokazano je da određivanje razine ICA u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 može pomoći u dijagnostici dijabetesa čak i prije pojave odgovarajućih kliničkih simptoma i odrediti potrebu za inzulinskom terapijom.Stoga je kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 u prisutnosti ICA-a vrlo vjerovatno razvijanje inzulinske ovisnosti.

Antitijela na insulin

Antitela na inzulin nalaze se kod 35–40% pacijenata sa novodijagnosticiranim dijabetes melitusom tipa 1. Zabilježena je povezanost između pojave antitijela na inzulin i antitijela na stanice otočića. Antitijela na inzulin mogu se primijetiti u fazi predijabetesa i simptomatskim simptomima dijabetesa tipa 1. Anticulinska antitijela u nekim slučajevima se pojavljuju i kod pacijenata nakon liječenja inzulinom.

Dekarboksilaza glutaminske kiseline (GAD)

Nedavne studije otkrile su glavni antigen koji je glavni cilj autoantitijela koja su povezana s razvojem dijabetesa ovisnog o inzulinu, glukarinska kiselina dekarboksilaza. Ovaj membranski enzim koji vrši biosintezu inhibitornog neurotransmitera centralnog nervnog sistema sisara - gama-aminobuternu kiselinu, prvi je put pronađen kod pacijenata s generaliziranim neurološkim poremećajima. Antitijela na GAD vrlo su informativan pokazatelj za prepoznavanje predijabetesa, kao i za identifikaciju osoba sa visokim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 1. Tokom razdoblja asimptomatskog razvoja dijabetesa, antitijela na GAD mogu se otkriti u pacijenta 7 godina prije kliničke manifestacije bolesti.

Prema stranim autorima, učestalost detekcije autoantitela kod pacijenata sa „klasičnim“ dijabetes melitusom tipa 1 je: ICA - 60–90%, IAA - 16–69%, GAD - 22–81%. Posljednjih godina objavljena su djela čiji su autori pokazali da su kod pacijenata s LADA autoantitijela na GAD najinformativnija. Međutim, prema ruskom energetskom centru, samo 53% pacijenata sa LADA ima antitela na GAD, u poređenju sa 70% ICA. Jedno se ne protivi drugom a može poslužiti kao potvrda potrebe da se identificiraju sva tri imunološka markera kako bi se postigao viši nivo informacijskog sadržaja. Određivanje ovih markera omogućava u 97% slučajeva razlikovanje dijabetesa tipa 1 od tipa 2, kada je klinika za dijabetes tipa 1 maskirana kao tip 2.

Klinička vrijednost seroloških markera dijabetesa tipa 1

Najinformativniji je i istovremeno ispitivanje 2-3 markera u krvi (odsustvo svih markera - 0%, jednog markera - 20%, dva markera - 44%, tri markera - 95%).

Određivanje antitijela na ćelijske komponente β-stanica otočića Langerhansa, protiv dekarboksilaze glutaminske kiseline i inzulina u perifernoj krvi, važno je za otkrivanje u populaciji osoba koje su predisponirane za razvoj bolesti, te rodbine dijabetesnih bolesnika s genetskom predispozicijom za dijabetes tipa 1. Nedavno međunarodno istraživanje potvrdilo je veliku važnost ovog testa za dijagnozu autoimunog procesa usmjerenog protiv otočnih stanica.

Dijagnoza i praćenje dijabetesa

Sledeći laboratorijski testovi koriste se za postavljanje dijagnoze i praćenje dijabetes melitusa (prema preporukama SZO iz 2002).

  • Rutinska laboratorijska ispitivanja: glukoza (krv, urin), ketoni, test tolerancije na glukozu, HbA1c, fruktozamin, mikroalbumin, kreatinin u urinu, lipidni profil.
  • Dodatni laboratorijski testovi za kontrolu razvoja dijabetesa: određivanje antitijela na inzulin, određivanje C-peptida, određivanje antitijela na otočiće Langengarsa, određivanje antitijela na tirozin fosfatazu (IA2), određivanje antitijela na dekarboksilazu glutaminske kiseline, određivanje leptina, grelina, rezinina, adLA, adiponect, HLA i adiponect -tipkanje.

Dugo se preporučavalo određivanje sadržaja glukoze u krvi na prazan stomak i prije svakog obroka kako za otkrivanje dijabetesa tako i za kontrolu stupnja njegove nadoknade. Nedavna istraživanja pokazala su da se jasnija povezanost između razine glukoze u krvi, prisutnosti vaskularnih komplikacija dijabetesa i stupnja njihove progresije otkriva ne s glikemijom na brzi post, već sa stupnjem njegovog povećanja u razdoblju nakon jela - postprandijalnoj hiperglikemiji.

Valja naglasiti da su kriteriji za kompenzaciju dijabetesa pretrpjeli značajne promjene u proteklim godinama, koje se mogu pratiti na osnovu podataka iznesenih u stola.

Stoga se kriteriji za dijagnozu dijabetesa i njegovu nadoknadu, u skladu s najnovijim preporukama SZO (2002), moraju "pooštriti". To je zbog nedavnih studija (DCCT, 1993, UKPDS, 1998), koja su pokazala da učestalost, vrijeme razvoja kasnih vaskularnih komplikacija dijabetesa i njihova progresijska stopa imaju izravnu povezanost sa stupnjem kompenzacije dijabetesa.

Inzulin je hormon koji proizvodi β-stanice otoka pankreasa Langerhans-a i sudjeluju u regulaciji metabolizma ugljikohidrata i održavanju konstantne razine glukoze u krvi. Inzulin se u početku sintetizira kao prephormon molekulske težine od 12 kDa, zatim se preradjuje unutar ćelije, čime se formira prohormon s molekulskom masom od 9 kDa i duljinom od 86 aminokiselinskih ostataka. Taj prohormon se taloži u granulama. Unutar ovih granula razdvaja se disulfid između inzulinskih lanaca A i B i C-peptida, što rezultira molekulom inzulina molekulske težine od 6 kDa i dužinom od 51 aminokiselinskog ostatka. Nakon stimulacije, iz ćelija se oslobađa ekvimolarna količina inzulina i C-peptida i mala količina proinsulina, kao i ostali intermedijeri (

E. E. Petryaykina,kandidat medicinskih nauka
N. S. Rytikova,kandidat bioloških nauka
Morozov dečja gradska klinička bolnica, Moskva

Test šećera u krvi

Laboratorijske metode dijagnosticiranja dijabetesa počinju proučavanjem ljudske razine šećera u krvi. Kapilarna krv uzima se za analizu, analizator je glukometar sa skupom test traka ili krv iz vene se ispituje, zatim se analiza vrši laboratorijska oprema pod kontrolom oka laboratorijskih pomoćnika.

Priprema analize

Vrlo je važno da se testovi za dijagnosticiranje dijabetesa melitusa prođu u skladu s pravilima, za to bi se osoba trebala pripremiti i ispuniti sljedeće uvjete 24 sata prije uzorkovanja krvi:

  1. Vrijedi se zaštititi od fizičkih i psiholoških iskustava.
  2. Ako je osoba umorna na poslu ili je nervozna, tada bi bilo preporučljivo odgoditi ispitivanje do normalizacije emocionalne pozadine.
  3. Također je vrijedno učiniti ako postoje znakovi pojave prehlade ili druge tegobe.
  4. Osoba se treba suzdržati od prejedanja, hrane ne treba obiluje. Važno je odustati od štetnih proizvoda, kao i poluproizvoda koji u svom sastavu imaju puno začina, šećera, soli i masti.
  5. Posljednji obrok trebao bi se dogoditi 12 sati prije posjete laboratoriji.
  6. Rano ujutro, prije pijenja, ne biste trebali jesti ili piti čaj ili kafu.
  7. Dan prije spavanja i ujutro dopušteno je piti čistu, toplu pitku vodu.

Važno: uoči studije osoba bi trebala posebno pažljivo nadzirati da hrana ne sadrži veliku količinu šećera.

Analiza rezultata

Dijagnostički kriterijumi za dijabetes uključuju krvne testove WHO nakon posta i nakon jela, kao i test stresa. U cijelom svijetu, upravo ti testovi pomažu u prepoznavanju problema s regulacijom šećera i postavljanjem dijagnoze.

Trenutno se test šećera u krvi pomoću laboratorijske metode obavlja u toku dana. Osoba može znati svoj rezultat do večeri ovog dana ili sljedećeg jutra.

Važno: a ipak najtačnija metoda dijagnosticiranja stanja krvi je laboratorijska studija u skladu sa svim pravilima za pripremu za analizu.

Neki stručnjaci preferiraju upotrebu glukometara, u tom slučaju će se izvršiti eksplicitna dijagnostika. Analizu provodi sam ljekar. Doktor će uzimati kap krvi od pacijenta pomoću igle za jednokratnu upotrebu i obaviti analizu glukometrom, jednokratnim testom primijeniti traku krvi. Kod ove metode rezultat će biti poznat za nekoliko sekundi.

Sa modernim statistikama o širenju bolesti, bit će korisno da svaka osoba zna raspon normalnih vrijednosti i kod kojih dijagnoze šećera.

Tabela br. 4 Koje vrijednosti se mogu dobiti nakon analize i šta one znače:

Uslovi uzorkovanja krviPokazateljRezultat
Na prazan stomak3,5 - 5,5 mmol / LNormalna stopa
5,6 - 6,1 mmol / LStanje predijabetesa
6,1 mmol / l i višeDijabetes melitus
Nakon jelaNe više od 11,2 mmol / lNormalna stopa

Vežba test glukoze

Osim testiranja na prazan stomak i nakon jela, kriteriji za dijagnosticiranje dijabetesa uključuju testiranje nakon pijenja zaslađene tečnosti. Ovaj test naziva se testom otpornosti na stres ili testom tolerancije glukoze.

Studija se izvodi prema sledećem scenariju:

  • pacijentu se daje prazna venska krv na prazan stomak,
  • onda vam daju čašu vode sa šećerom, ona se priprema u proporcijama - 300 ml vode za piće na 100 grama šećera,
  • onda se u dva sata uzima krv iz prsta, to se radi svakih 30 minuta.
U različitim laboratorijima standardi rada mogu se neznatno razlikovati.

Rezultati takve studije daju detaljan rezultat o stanju ljudskog tijela. Analiza podataka provodi se u omjeru rezultata s opterećenjem i bez opterećenja.

Tabela br. 5 Analiza rezultata uzoraka krvi na prazan stomak i nakon pijenja slatke vode:

RezultatPodaci
Nema opterećenjaSa teretom
Normalno stanje3,5 - 5,5 mmol / LDo 7,8 mmol / l
Prediabetes5,6 - 6,1 mmol / L7,8 - 11,0 mmol / L
Dijabetes melitusViše od 6,1 mmol / lViše od 11,0 mmol / l

Test glikoliranog hemoglobina

U tačnosti, uobičajena analiza je inferiornija od testa glikoziranog hemoglobina. Dijagnosticiranje dijabetesa na ovaj način oduzima puno vremena - rezultat će biti spreman za tri mjeseca.

Ako je prilikom postavljanja dijagnoze pomoću rutinske analize potrebno napraviti nekoliko mjerenja u različite dane, uključujući korištenje testa sa i bez vježbanja, tada se dijagnoza šećerne bolesti potvrđuje analizom sadržaja glukoze u samom hemoglobinu nakon jednog testa, nakon potrebnog vremena.

Analiza mokraće

Urin s dijabetesom sadrži i preveliku količinu šećera, što znači i da je stanje urina takođe podložno analiziranju.

Postoji nekoliko načina za mjerenje glukoze u urinu:

Dijagnosticiranje urina s dijabetesom također vam omogućuje provjeru acetona u urinu. Uz dugi tijek dijabetesa otkrivanje acetona znači veliku vjerojatnost komplikacija.

C peptidni test

Dijabetes melitus može biti dvije vrste, odnosno prve i druge vrste, i nekoliko podvrsta. Obje bolesti pokazuju sliku povećanja glukoze u krvi. Ali postoji ogromna razlika između bolesti i zbog toga će liječenje biti različito.

Potrebno je moći razlikovati dva stanja, za to se koristi metoda analize C-peptida. Ova metoda će vam ne samo omogućiti da utvrdite kakvu dijabetes ima osoba, već i u kojoj je fazi ozbiljnosti bolesti, a također će vam pomoći da izračunate potrebnu dozu inzulina.

Dijabetes kod novorođenčadi

Kod novorođenih beba bolest se razvija u rijetkim slučajevima. Glavna dijagnostička metoda je promatranje i bilježenje promjena koje se javljaju kod djeteta.

U novorođenčeta s dijabetesom mogu se prepoznati sljedeći problemi:

  • pojava pelenskog osipa,
  • pelenski osip s vremenom se pretvara u upaljene dijelove kože,
  • problemi sa stolicom
  • bebin urin postaje ljepljiv.

Dijabetes kod starije djece

Bolest se kod djece formira iz sljedećih razloga:

  • djetetova pretjerana emocionalnost - promjene raspoloženja, skandali,
  • stres - zauzet raspored studija, problemi u timu s vršnjacima, emocionalna napetost u roditeljskoj porodici,
  • hormonske promjene - periodi hormonalnih promjena i hormonske eksplozije.

Dijagnoza dijabetesa kod djece nema temeljne razlike od specifikacije stanja kod odrasle osobe. Prvo što ljekar propisuje jeste pretraga krvi. Razina glukoze u krvi kod beba razlikuje se od norme za odrasle.

Tabela broj 6. Normalne vrijednosti glukoze u krvi kod djece prema dobi:

StarostNormalne vrijednosti
Do 2 godine2,8 - 4,4 mmol / L
2 - 6 godina3,3 - 5,0 mmol / L
Od 7 godina3,3 - 5,5 mmol / L

S porastom pokazatelja, u odnosu na norme za svako dob, djetetu se dodjeljuje test za toleranciju na glukozu, različit test glukoze s opterećenjem. Prije mjerenja, osoba koja se ispituje daje čašu slatke vode da popije, a nakon dva sata rezultat se bilježi.

Tabela broj 7. Tumačenje testnih vrijednosti s opterećenjem kod djece:

RezultatVrijednost
Normalne performanseDo 7 mmol / l
Stanje predijabetesa7 - 11 mmol / l
Dijabetes melitus kod djetetaViše od 11,0 mmol / l

Ako pokazatelji ovog testa ukazuju na problem sa regulacijom šećera u tijelu, tada se propisuje test za C-peptide. Pružit će priliku za utvrđivanje uzroka loših rezultata ispitivanja.

Važno: osnova rane dijagnoze patološkog stanja kod djeteta je pažnja roditelja o dobrobiti i ponašanju djeteta.

Prema statistici, kod djece bolest počinje u dobi kada se u malom tijelu događaju mnoge promjene - hormonske, bihevioralne, promjene društvenog statusa. U ovom teškom periodu roditeljima je često teško odrediti šta uzrokuje stanje njihovog djeteta, normalne fiziološke procese ili manifestaciju ozbiljnog stanja. Najbolje rješenje u takvoj nejasnoj situaciji za roditelje je da se obrate stručnjaku i polože početne testove.

Dijabetes bez liječenja - udar na sve organe i sisteme tijela

I kod djece i kod odraslih rano otkrivanje bolesti omogućava minimiziranje patoloških učinaka dijabetesa. Započeti uzimanje lijekova koji normaliziraju razinu šećera, povećati fizičku aktivnost, promijeniti prehrambene sklonosti - to je ono što može vratiti ozbiljnu bolest natrag ako se otkrije u ranoj fazi - predijabetes.

Dijagnoza i liječenje izvršeni i zakazani na vrijeme neće umanjiti kvalitetu života zbog problema sa šećerom, pomoći će produžiti život. Ako se bolest ne otkrije, a osoba ne sumnja na njenu prisutnost, tada je razvoj stanja prilično sposoban da dovede do komplikacija nespojivih sa životom, tada će se nakon smrti pacijenta uspostaviti posthumna dijagnoza dijabetesa.

Pogledajte video: Preventivni pregledi u Kući zdravlja za rano otkrivanje glaukoma (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar