Fritters od tikvica

  • 500 g tikvica (ili tikvica)
  • 150 g mrkve
  • 50 g sira
  • 50 g brašna
  • 2 jaja
  • sol, biber
  • začini po ukusu (imam suvi beli luk, origano i bosiljak)
  • ghee ili povrće + puter (za prženje)
Umak:
  • pavlaka
  • sol, biber, beli luk

Vjerojatno svi poznaju poznato jelo - palačinke sa tikvicama, prema takvom jelu imam pozitivan stav, ali uopće nisam obožavalac, po mom ukusu prilično je svjež i neizdrživ u svom klasičnom obliku. Stoga sam danas sa preobraženim ažuriranim receptom za ovo jelo. Umjesto tikvica, koristila sam tikvice, ukus tikvica mi se čini malo izražajniji, a boja fritica je kod njih svjetlija, mada se ovaj recept može sigurno pripremiti i sa tikvicama! Koristila sam šargarepu i sir kao aditive (kao što znate, s sirom je sve ukusnije))), a dodala sam i začine - beli luk, origano, bosiljak. Začin je jako, toplo preporučujem! Ja sam barem koristila brašno, tako da su to bile povrtne palačinke, a ne brašno s sitnim povrćem povrća, kao što je to često slučaj u mnogim takvim receptima. Pokazalo se koliko je ukusno što se ne može izraziti riječima, jako mi se dopalo, a mom djetetu je bio potreban samo dodatak, mada se zna da je teško hraniti djecu povrćem! Vrlo ukusno!
Imam 12 komada.

Kuhanje:

Tikvice (ili tikvice) naribajte na grubo (!) Rerno, dodajte malo soli.

Mrkvu naribajte na srednjoj rerni, malo soli.
Ostavite povrće 5-10 minuta da odstoji, pa neka puste sok.

Pazljivo iscijedite povrće iz oslobođene vlage. Uzimam u šarže, dobro ga stisnem u dlan i prebacim u posudu.

Dodajte naribani ili sitno sjeckani sir, jaja, sol, biber, začine. Koristio sam 0,3 tsp. origano i bosiljak, kao i 0,5 tsp. suvi beli luk, naravno i sveži beli luk.

Dodajte brašno, sve dobro izmešajte. Brašno može potrajati malo više ili manje, ali pokušajte ga staviti malo, ako ste povrće dobro iscijedili, onda puno toga neće trebati.

U tavi dobro zagrejati ulje. Pržila sam na rastopljenom vrhnju, možete pržiti povrće ili povrće na pola s vrhnjem. Više mi se dopada na kremi, daje dodatni ugodan kremasti aftertast.
Palačinke stavite u ne baš gust sloj, pržite do zlatno ispod.

Preokrenite, pržite dok ne poprime zlatnu boju, a zatim zatvorite poklopac i još 5-7 minuta dovedite do spremnosti na laganoj vatri.

Za umak sam pomiješala kiselu pavlaku, sol, biber, suhi češnjak i malo razblažila sa vrhnjem za više tečnu konzistenciju.
Palačinke poslužite tople ili tople. Fritice za tikvice vrlo su nježne, mekane, lagano hrskave, sa bogatim povrćastim ukusom i aromom! Vrlo ukusno!

Fritters od tikvica

Svaka ljubavnica ima svoj vlastiti recept za palačinke s palačinkama. U posljednje vrijeme palačinke s raznim dodacima postale su vrlo popularne. Moja porodica i ja stvarno volimo palačinke sa tikvicama, nevjerojatno korisno povrće za naše tijelo. Oni mogu biti ukusan i srdačan doručak ili dodatak bilo kojem mesnom jelu. Takođe je vrlo ukusno jesti takve palačinke sa pavlakom ili sa salatom od rajčice s krastavcima i lukom na maslinovom ulju.

Sastojci

Pripremite proizvode na listi. Tikvice mogu biti bilo kojeg oblika - duge ili okrugle - nije važno. Glavno je da je povrće svježe i mlado, s prozirnim sjemenkama, tada će gotove palačinke ispasti ukusne. Operite, osušite.

Tikvice naribajte na krupno rešetku u duboku posudu, pažljivo iscijedite sok, uvijek ga ima puno u ovom povrću.

Dodajte granulirani šećer, prstohvat visokokvalitetne morske soli, žličicu praška za pecivo i pileće jaje. Masa se može poperiti po ukusu.

Ulijte kravlje mlijeko srednje masnoće, promiješajte smjesu dok ne postane glatka.

Sada ćemo malo po malo dodati brašno i paziti na konzistenciju testo. Samo ne želim tikvice s brašnom, ali njegov je kvalitet različit kod svih proizvođača. Ovaj put mi je trebalo 4 kašike brašna s malom slajd.

Zadnje vrijeme mijesimo tijesto, trebalo bi ispasti kao gusta pavlaka. Obavezno ga ostavite da stoji prije kuhanja najmanje 10 minuta. Kad se na površini pojave mjehurići sa praškom za pecivo, možete započeti s pecivom.

Zagrijte malo rafiniranog biljnog ulja bez mirisa, prelijte ga preko pune kašike klizača tijesta i ispecite palačinke s obje strane do lijepe rumenkaste boje i potpuno skuhajte. S vremena na vrijeme ih je potrebno prevrtati kuhinjskom lopaticom.

Gotove palačinke stavite na papirni ručnik da uklonite suvišno ulje.

Servirajte friteze tikvica vruće. Imala sam ih za doručak, pa sam ih poslužila sa pavlakom. Ali, kao što sam gore napisao, na primjer, ovo je izvrsna povrtna jela uz kuhanu ili pečenu piletinu.

Korak po korak recept sa fotografijom

Kuham takve palačinke kad moram organizirati laganu istovarnu večeru. Kuhaju se brzo, ispada ukusno. Posluživanje friteza od tikvica bolje je kao samostalno jelo s nekom vrstom umaka. Obzirom da su poprilično svježi ukusu, pravim umak od kiselog vrhnja - odličan duo!

Škrob se može zameniti brašnom.

Da bismo pripremili friteze od tikvica, pripremit ćemo proizvode prema listi.

Svo povrće, osim por, naribajte na krupnu rešetku. Por izrezan na pola prstena.

Posolite, popaprite po ukusu, dodajte hmelj suneli, škrob i jaja.

Pržite, kao i obične palačinke, na malo maslaca sa obe strane.

Pripremljene palačinke stavite na upijajući papir tako da višak masnoće nestane.

Savjeti za recepte:

- Friteze od tikvica mogu se napraviti i uz dodatak krumpira, zelenog luka, bundeve, pa čak i špinata.

- Ako želite da friteze od tikvica ispadaju malo hrskavije, dodajte im malo naribanog luka u tijesto.

- Posluživanje fritaja tikvica s umakom od belog luka vrlo je ukusno, osim što ga napravite kod kuće sasvim je jednostavno. Oljuštite nekoliko režnja češnjaka, nasjeckajte ih rernom ili pritisnite i pomiješajte sa nekoliko kašika majoneza.

- Takođe sam upoznala recepte u kojima friteze tikvice predlažu prženje u rastopljenom maslacu ili svinjskoj masti.

Kako napraviti fritters od tikvica

Za kuhanje uzmite mlade tikvice s tankom korom i nerazvijenim sjemenkama. Utrljajte na krupnu rernu. Ako imate zrelije plodove, ostružite seme i ogulite ga. Koristite kašu po predviđenoj namjeni. Ako ne volite kriške povrća u palačinkama, tikvice možete usitniti ručnim mikserom.

Količinu belog luka prilagodite svom ukusu. Ogulite, naribajte na srednjoj rerni. Dodajte naribane tikvice i izmešajte.

Umutite u pileća jaja. Mešajte dok ravnomerno ne rasporedite po celoj rendanoj masi.

Dodajte prosijano pšenično brašno. Naoružajte se kašikom i dobro izmešajte.

Isperite i osušite peršin ili drugo bilje, list sitno nasjeckajte, dodajte u tijesto od tikvica. Pospite papriku, kurkumu, sol, mlevenu papriku. Razmjena. Kušajte. Ako nešto nedostaje, dodajte neke začine, po vlastitom nahođenju. Začini možete odabrati bilo koje, na osnovu vaših ukusnih sklonosti. Tijesto ispadne dosta gusto i kada se položi u šerpu ne širi se.

Možete pržiti u maloj količini ulja ili bez nje, ako ste sigurni u svoju tavu, to nije obavezno. Tepsiju podmažite uljem, dobro je zagrejte. Kašikom tijesta za kašiku stavite kašiku. Napravite umerenu vatru.

Pržite do zlatno smeđe boje s jedne strane. Uzmite dvije lopatice i prebacite na drugu stranu, nastavite pržiti dok ne porumeni.

Pripremite ravnu zdjelu s papirnatim ručnicima. Stavite pržene palačinke tako da upije višak ulja.

Prebacite se u čisto posuđe i pozovite dom za stolom. Ukusne palačinke sa tikvicama su spremne, dobar apetit!

Korisna svojstva svijetlog povrća

U središtu lako probavljivog jela su šarene tikvice. Pripadaju europskom razredu tikvica, razlikuju se po karakterističnom duguljastom obliku, sjajnoj koži, bogatog zelenog tona. Rasprostranjen je u zemljama mediteranske obale. Najbolji ukus karakteriziraju mladi tikvice koje imaju osjetljivu kašu i odlično se upijaju.

Po hemijskom sastavu povrtne kulture blizu je tradicionalnim tikvicama. Imaju proteine, ugljene hidrate, šećere (jednostavne / složene), organske kiseline, pepeo, vodu. Tikvice sadrže mnogo korisnih minerala: soli željeza, kalcijuma, magnezijuma, fosforna jedinjenja, kalijuma. Takođe su bogati vitaminima:

16 odličnih sorti šljiva za moskovsku regiju

  • tiamin
  • riboflavin
  • askorbinska i nikotinska kiselina,
  • karoten.

Tikvice imaju puno biljnih vlakana, pektine, flavonoide, antioksidante. Oni poboljšavaju procese probave, normaliziraju crijevnu mikrofloru i potiču eliminaciju toksina iz tijela. Imaju choleretic svojstva, antianemična, povećavaju imunitet. Tikvice su posebno korisne za bolesti srca, bubrega i jetre želuca. Mogu se jesti sirove ili kuhane na razne načine.

Savjet. Mali tikvice, koji privlače sočnu kašu, bit će izvrstan dodatak salati. Dovoljno je naribati, začiniti limunovim sokom, a oni će dodati originalne note ukusa poznatim proizvodima.

Popularno jelo su palačinke od tikvica u kombinaciji sa začinskim biljem, aromatične začine. Ukusno kuhani, svidjet će se gurmanima, ljubiteljima dobre prehrane, poštovateljima prehrane, udovoljit će malim fidgetima.

Tradicionalno kuhanje: uputstva korak po korak

Recept za odmrzavanje tikvica omogućava vam da eksperimentirate sa sastojcima. U tradicionalnoj metodi koriste se sljedeći sastojci:

  • mlade tikvice - 350 g,
  • jaja - 2 kom.,
  • mali luk
  • brašno - 3 kašike. kašike
  • zelje - grane kopra, kilantro,
  • limunov sok - 5 g
  • sol, paprika, biber,
  • ulje za kuhanje.

Prva faza kuhanja - zeleno povrće protrljajte na krupnoj rerni bez uklanjanja kože. Sjeckajte luk. Ako se stvori prekomjerna tekućina, masa se iscijedi pomoću sita ili gaze.

Sljedeći korak je čekić jaja, sjeckano bilje, začini, limunov sok. Dodajte brašno. Nastavite da se mešate.

Dizajn kreveta za cvijeće. TOP 10 jednostavnih i efikasnih trikova

Završna faza je brzo pečenje. Prethodno zagrejte tavu. Podmazani uljem. Pripremljenu masu pažljivo rasporedite kašikom kako biste oblikovali ovalne mesne okruglice. Kad palačinke porumeni, lagano ih preokrenite. Pržite još nekoliko minuta, pokrivajući poklopcem. Rasporedite na jelo, preliveno biljem, usitnjenim belim lukom. Poslužuje se vruće sa kiselom pavlakom, belim lukom ili limunovim sosom.

Kulinarske improvizacije

Recept za friteze tikvica omogućava varijacije u sastojcima. Ljubitelji kiselo-slanih nota će se svidjeti jelo od sira. Ispada osjetljivo, s jedinstvenim kremastim ukusom. Za kuhanje trebat će vam sljedeće komponente:

  • tikvice - 2 kom.,
  • 2 jaja
  • ribani sir (parmezan, suluguni, mocarela) - 70 g,
  • brašno - 60 g
  • zelje (aromatični kilantro, proljetni luk),
  • začini
  • so.

Mlade tikvice, bez ljuštenja, protrljajte. Iscijedite višak tečnosti. Pomiješati sa naribanim sirom. Dodajte jaja bez ljuske, brašno, sol, začine. Masa se temeljito izmeša.

Palačinke od povrća stavljaju se u prethodno zagrijanu tavu. Pržite ih, postižući zlatnu koru. Onda se okreni. Stavite na vatru, pokrijte poklopcem, još 3-4 minuta.

Nježne palačinke, šarmantne s tankom kremastom notom sira, su spremne. Dobre su sa pavlakom ili jogurtom.

Ljubitelji degustacije obožavat će palačinke kuhane tikvice i beli luk. Glavni sastojci začinjenog jela:

  • tikvice - 300 g
  • beli luk - 2 srednja luka,
  • jaja - 2 kom.,
  • brašno - 80 g
  • šalotka - 30 g
  • so.

Oljuštite tikvice, nasjeckajte češnjak pomoću usisnog luka. Čekaju jaja. Sledeći korak je ulivanje brašna. Lagano miješajte brzim pokretima. Zagrejati tavu, namazati je uljem. Kašikom rasporedite biljnu masu, formirajući okrugle mesne okruglice. Fritters pržiti, okrenuti, pirjati još nekoliko minuta. Služi se vruće kao samostalno jelo ili kao prilog uz meso, piletinu, puretinu.

Ukusne sočne palačinke od povrća postat će omiljeno jelo na porodičnom obroku, privlačiće originalnu aromu, svjetlinu paleta boja i korisna svojstva.

Što kuhate od tikvica?

Pogledajte video: Super Hrskave Polpete od TikvicaUltra Crispy Zucchini Fritters (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar