Norma šećera u krvi kod žena po dobi

S godinama, tijelo prolazi kroz različite promjene, ali standardi šećera se malo mijenjaju. Ako usporedimo pokazatelje norme normi testova u krvi u tablicama za muškarce i žene prema dobi, možemo vidjeti da ne postoje razlike ni po spolu.

Stabilnost standarda šećera u krvi (glikemija) objašnjava se činjenicom da je glukoza glavni dobavljač energije za stanice, a glavni potrošač joj je mozak, koji djeluje kod žena i muškaraca s približno istim intenzitetom.

Testovi na šećer u krvi

Nakon 45 godina, žene imaju veću vjerojatnost da će formirati dijabetes melitus neovisan o inzulinu povezan s pretilošću, visokim krvnim pritiskom i sjedilačkim načinom života.

Kako bi spriječili porast glikemije, ljekari preporučuju da vam se najmanje jedanput godišnje provjeri krv na šećer na post.

Ako se norma prazne premaši na prazan stomak, propisuju se dodatni testovi krvi i urina za sadržaj šećera u njemu.

Prema osnovnom standardu za ispitivanje pacijenata, ako se sumnja na dijabetes, krv se ispituje na sadržaj:

  • glukoza na post
  • glikemija p / w 2 sata nakon uzimanja otopine glukoze na prazan želudac - tekst tolerancije na glukozu,
  • C-peptid tokom testa tolerancije na glukozu,
  • glikovani hemoglobin,
  • fruktozamin - glikozilirani (glikovani) protein.

Sve vrste analiza pružaju potrebne informacije kako bi se pružila cjelovita slika osobitosti metabolizma ugljikohidrata kod žena.

Analiza gliciranog proteina u krvi (fruktozamin) omogućava vam da dobijete predstavu o kršenju glukoze u krvi tokom prethodna 2 do 3 tjedna.

Test za glicirani hemoglobin pomaže u još informativnijoj analizi, koja nam omogućava prepoznati koja razina šećera u krvi žena traje 3 - 4 mjeseca, koliko se razlikuje od normalnih vrijednosti.

Ispitivanje tolerancije na glukozu, koje se vrši određivanjem C - peptida, omogućava pouzdano utvrđivanje:

  • tolerancija na glukozu
  • stvaranje dijabetesa kod žene,
  • vrsta dijabetesa.

Možete saznati više o metodama za određivanje nivoa glikemije na drugim stranicama web mjesta.

Norma šećera u žena

Dopuštena razina šećera u krvi kod žena od rođenja do starosti približno je jednaka i normalna je od 3,3 do 5,6 mmol / L.

Glikemija na prazan stomak nakon spavanja blago se povećava sa starenjem. Norma šećera prilikom prolaska analize na prazan stomak praktično se ne mijenja.

Grafikon šećera u krvi za žene(kapilara) prema starosti na prazan stomak

GodineGlikemija
12 — 605,6
61 — 805,7
81 — 1005,8
Preko 1005,9

Šećer na brzinu uzima se iz prsta ili iz vene, pokazatelji ovih analiza su malo drugačiji.

Numeričke vrijednosti za samo-mjerenje krvi iz prsta glukometrom trebaju se približno podudarati s vrijednostima laboratorijske analize ako je uzorak krvi uzet iz prsta.

Rezultati analize prilikom prikupljanja venskog uzorka trebali bi biti nešto viši. Kolika bi žena trebala imati na prazan stomak stopa šećera u krvi tijekom uzorkovanja iz vena prikazana je u donjoj tablici.

StarostGlikemija
12 — 606,1
61 — 706,2
71 — 906,3
Više od 906,4

Poznavanje razine šećera tijekom uzimanja uzoraka krvi u starosti ne pomaže uvijek da se pravovremeno otkriju kršenja metabolizma ugljikohidrata u razvoju i stvaranje šećerne bolesti ovisne o inzulinu.

Nakon 30 - 40 godina, žene, pogotovo sa sklonošću prekomjerne tjelesne težine u području struka, vodeći sjedilački način života, preporučljivo je godišnje provjeravati ne samo šećer na glasu, već i glikemiju nakon jela.

U zdrave žene mlađe od 60 godina porast glikemije 2 sata nakon obroka ne smije prelaziti 7,8 mmol / L.

Nakon 50-60 godina, glikemijska stopa kod žena raste. Količina šećera, koliko treba biti u krvi starijih žena 2 sata nakon doručka, podudara se s normama testa tolerancije na glukozu.

Tabelastandard za analizu šećera u krvi nakon bilo kojeg obroka nakon 2 sata kod žena

StarostGlikemija
12 — 607,8
60 — 708,3
70 — 808,8
80 — 909,3
90 — 1009,8
Više od 10010,3

Glukometar koji mjeri žensku glukozu u krvi nakon bilo koje hrane nakon dva sata mora odgovarati dobi u tablici i ne smije premašiti normu. Vjerojatnost DM 2 vrlo je velika ako nakon doručka glikemijski indeks pređe 10 mmol / L.

Velika glikemija

Glavni razlozi za odstupanje šećera od norme i razvoj perzistentne glikemije na testu ili nakon jela kod žena nakon 40 godina razvijaju se kod oštećene glukozne tolerancije i dijabetesa koji nije ovisan o inzulinu.

Ovi poremećaji metabolizma ugljikohidrata zadnjih godina su mlađi. Znakovi dijabetesa tipa 2 mogu se pojaviti kod žena nakon 30. godine života i u početku se pojavljuju kao mala odstupanja šećera od normalne dobi prema uzorku krvi praznog stomaka iz prsta.

Test šećera u krvi propisan je u slučaju simptoma:

  • pojačano mokrenje
  • debljanje ili gubitak težine uz stalnu dijetu,
  • suha usta
  • žeđ
  • promjene u potrebama za hranom,
  • grčevi
  • slabosti.

Pored dijabetesa, porast rezultata istraživanja šećera dešava se i kod drugih bolesti. Mogu izazvati visoku glikemiju:

  • bolest jetre
  • patologija pankreasa,
  • bolesti endokrinog sistema

Dosta uobičajeni razlozi za prekoračenje norme šećera u krvi kod žena nakon 30 - 40 godina mogu biti sljedeći:

  1. Strast prema dijetama i upotreba diuretika u ove svrhe
  2. Uzimanje hormonskih kontraceptiva
  3. Pušenje
  4. Hipodinamija

U žena mlađih od 30 godina dijabetes ovisan o insulinu može uzrokovati višak šećera u krvi. DM 1 je nasljedan, više tipičan za muškarce nego žene, ali javlja se i u slaboj polovini čovječanstva.

Žene u riziku od razvoja dijabetesa ovisnog o insulinu uključuju gestacijski dijabetes tijekom trudnoće. Bolest može pokrenuti autoimuni proces u tijelu koji se javlja kao odgovor na zaraznu bolest.

Provokator dijabetesa ovisnog o insulinu su virusne infekcije:

  • citomegalovirus,
  • Epstein-Barr,
  • zaušnjaka
  • rubeola
  • Coxsackie.

U žena se dijabetes 1 osim visokog šećera manifestuje smanjenjem težine, nego što se ova vrsta bolesti razlikuje od dijabetesa koji nije ovisan o insulinu 2.

Dijabetes tipa 2 prati porast tjelesne težine, a prouzrokovan je ne nedostatkom inzulina ili njegovim nedostatkom, već smanjenjem osjetljivosti stanica na inzulin. Češće nego kod muškaraca, kod žena postoji metabolički sindrom i povezane manifestacije:

  • hipertenzija
  • gojaznost - opseg struka više od 88 cm prema američkom standardu i više od 80 cm prema evropskim standardima,
  • LED 2.

Dijabetes melitus, izazvan gojaznošću i padom osjetljivosti na inzulin, najčešće je kod žena nakon 60 godina. U velikoj se mjeri ovi poremećaji objašnjavaju socijalnim uvjetima i načinom života.

Kao što pokazuju podaci na tablici standarda šećera u krvi kod žena, promjene normalnih vrijednosti nakon 60 godina malo se razlikuju od normi za djevojčice mlađe od 30 godina. Međutim, razlike u načinu fizičke aktivnosti i prehrane ovih dobnih skupina vrlo su značajne.

Naravno, ne treba očekivati ​​od žene 60 godina isti nivo tjelesne aktivnosti kao mlada djevojka. Ali izvediva fizička aktivnost i korekcija prehrane značajno će umanjiti vjerojatnost dijabetesa tipa 2.

Nizak šećer

Snižavanje razine šećera na 2,5 mmol / l, što je manje od normalnog raspona, u krvi je tipično za žene sa sljedećim stanjima:

  • probavni unos
  • bolest bubrega
  • nedostatak hormona somatotropina, kateholamina, glukagona, glukokortikoida u tijelu,
  • tumori koji proizvode inzulin.

Odstupanje šećera u krvi u smjeru snižavanja zabilježeno je kod žena koje imaju strast za mono-dijetom, gladovanjem. Mlade žene također su u opasnosti da pokušaju smršavjeti bez pribjegavanja sportu, samo dijetom.

Kad se posti, kada se zalihe glukoze u krvotoku i jetri glikogena iscrpe, mišićni proteini počinju se razgrađivati ​​na aminokiseline. Od toga, tijelo proizvodi glukozu tokom posta kako bi stanicama osiguralo potrebnu energiju za podršku vitalnih funkcija.

Ne gladuju samo mišići skeletnih mišića, već i srčani mišić. Hormon kortizol, nadbubrežni hormon koji se oslobađa tokom stresnih situacija, pojačava razgradnju mišićnog tkiva.

To znači da ako osoba doživi stres, koji je neophodan tokom posta, razgrađuje se mišićni protein i ubrzava se rizik od srčanih bolesti.

Pored toga, u nedostatku fizičke aktivnosti, povećat će se masni sloj, stisnuvši okolne unutrašnje organe, poremetivši sve više metaboličkih procesa u tijelu.

Pogledajte video: The Choice is Ours 2016 Official Full Version (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar