Vrste aterosklerotskih plakova i ateroskleroze: klasifikacija bolesti

Klinička klasifikacija ateroskleroze

ostali vazomotorni poremećaji

ustavni i nasljedni poremećaji metabolizma lipida

endokrine bolesti (dijabetes, hipotireoza, genitalna insuficijencija)

ateroskleroza koronarnih arterija

ateroskleroza aorte i njenih grana

cerebralna arterioskleroza

ateroskleroza bubrežne arterije

ateroskleroza mezenteričnih arterija

periferna arterijska ateroskleroza

III. Razvojni periodi:

b) ateroskleroza s latentnim tokom

period kliničkih manifestacija

I faza - ishemična

II stadij - nekrotičan (trombonekrotičan)

III faza - vlaknasta

IV. Faze razvoja

faza napredovanja (aktivna)

faza stabilizacije (neaktivna)

faza regresije (remisija)

Značajke najčešćih aterosklerotskih promjena

Razvoj aterosklerotskih promjena u žilama srca karakterizira dug latentni period. Više od jedne godine može proći od pojave prvih masnih mrlja na površini vaskularne intime do stvaranja kompletnih holesterola.

Najčešće, karakteristični simptomi se javljaju u trenutku kada formiranje naslaga holesterola značajno narušava opskrbu miokardom. U tom se razdoblju opaža razvoj takve komplikacije kao srčana ishemija.

Ovu vrstu bolesti prati pojava napada angine pektoris i aritmije, osim toga postoji oteklina donjih ekstremiteta.

Daljnje napredovanje bolesti dovodi do insuficijencije funkcije lijeve klijetke, primjećuje se povećanje tjelesne težine. Najopasnija komplikacija ovog oblika bolesti je infarkt miokarda.

Cerebralni oblik bolesti karakterizira prisustvo tri faze u njegovom razvoju:

  1. Prvi je inicijalni, karakteriziran pojavom funkcionalnih poremećaja.
  2. Drugi je karakteriziran činjenicom da se morfološke nepravilnosti pridružuju funkcionalnim, a manifestacije procesnog procesa postaju upornije.
  3. Treće - potonji se manifestuje prisutnošću čestih ishemijskih napada koji dovode do nekroze regija mozga i gubitka određenih funkcija od strane čovjeka.

Glavni znakovi su emocionalna nestabilnost, smanjenje memorijskih funkcija i pad intelektualnih sposobnosti. S daljnjim napredovanjem razvijaju se pareza i paraliza.

Obliterirajuća ateroskleroza donjih ekstremiteta karakterizira stvaranje kolesterolnih naslaga na unutarnjoj površini arterija koje opskrbljuju krv tkivima donjih ekstremiteta.

Glavni pokretački faktor su dijabetes i varikozne vene. Kod ove vrste bolesti nastaju naslage LDL-a i VLDL-a u arteriji kuka.

Napredovanje bolesti izaziva pojavu simptoma kao što su drhtanje i zimica u udovima, a nakon toga isprekidano klaudiranje.

Ateroskleroza obliterans dovodi do promjene prirodne boje stopala i prestanka rasta dlaka na zahvaćenom udu. Posljednju fazu karakterizira pojava nekroze tkiva. Što dovodi do gangrene.

Kada se u aorti formiraju naslage holesterola, može se pojaviti aneurizma, koja ako pukne, dovodi do smrti.

Multifokalna ateroskleroza je generalizovana lezija arterijskih žila. Ova se bolest karakterizira po tome što obuhvaća gotovo sve žile koje prevoze arterijsku krv u tijelu.

Ova sorta nema očigledne simptome, što je čini jednom od najopasnijih i najtežih za dijagnozu.

Vremenom se u kasnijim fazama pojave znakovi oštećenja koronarnog, cerebralnog arterija i vaskularnog sistema nogu.

Klasifikacija prema stepenu razvoja plaka

Sovjetski specijalista iz područja kardiologije A. L. Myasnikov predložio je klasifikaciju patologije ovisno o procesima koji se događaju u žilama.

Klasifikacija aterosklerotskih plakova podliježe podjeli bolesti na vrste i stadijume koje je predložio Myasnikov.

Postoji nekoliko vrsta aterosklerotskih plakova koji se formiraju na zidovima vaskularnog sistema ljudskog tela.

U stvaranju plakova razlikuju se tri stadija.

Na prvom stadiju formiranje holesterola u arterijama. Ovu fazu karakteriše sporo napredovanje. U ovoj fazi bolesti nema karakteristične simptomatologije, a otkrivanje bolesti je vrlo teško.

U drugom stupnju dolazi do sporog povećanja površine i volumena sabijanja masti. Rastuće zbijanje dovodi do djelomičnog preklapanja lumena, što provocira pojavu karakterističnih znakova. Ova faza stvaranja naslaga kolesterola dijagnosticira se provođenjem hardverske dijagnostike.

U trećoj fazi formiranja, naslage holesterola stječu volumetrijske dimenzije i održavaju meku strukturu. U ovoj fazi se povećava rizik od puknuća plaka iz endotela ili začepljenja posude. Šta pokreće razvoj srčanog udara. Moždani i drugi poremećaji u kardiovaskularnom sistemu.

Posljednju fazu formiranja plaka karakterizira pojava čitavog spektra simptoma karakterističnih za bolest.

3 vrste plakova odlikuju se strukturom i gustoćom.

Aterosklerotski plakovi niske stabilnosti. Akumulacija holesterola formira homogenu strukturu koja se ne razlikuje od protoka krvi. Ovaj oblik plaka je najnepovoljniji. Karakterizira ga brz rast, a njegov rast prate znakovi koronarne insuficijencije. Najčešće se takvi plakovi otkriju samo u kasnim fazama bolesti.

Plakovi srednje stabilnosti. Ove formacije imaju labavu strukturu i prekrivene su vlaknastom membranom koja ima veliku sklonost pucanju. Sa rastom ove formacije stvara se ugrušak krvi koji ima veliku vjerovatnost odvajanja i transporta kroz krvožilni sustav. Plakovi ove vrste se lako dijagnosticiraju i liječe.

Ploče visoke stabilnosti sastavljene su od kolagenih vlakana i imaju visoku elastičnost. Ovu formaciju karakteriše spor rast sa istodobnom kalcinacijom. Ova struktura otežava dijagnostički postupak u procjeni stenoze lumena.

Pored ovoga, depoziti se dijele na homogene i heterogene. Ovisno o vrsti plaka, ovisi izbor metode terapije.

Kratke informacije o aterosklerozi nalaze se u videu u ovom članku.

Klinička angiologija

- bolesti arterija i vena upalne i neupalne prirode, etiologija i patogeneza, klinička obilježja i dijagnoza, liječenje i prevencija vaskularnih bolesti.

Ateroskleroza - uobičajena bolest koju karakterizira specifična lezija arterija elastičnih i mišićno-elastičnih tipova u obliku žarišta rasta njihovog zida vezivnog tkiva u kombinaciji s lipidnom infiltracijom unutarnje membrane. U vezi s rezultirajućim zadebljanjem stijenke arterija postaju gušće, njihov se lumen sužava i često se stvaraju krvni ugrušci. što zauzvrat dovodi do organskih ili (i) općih poremećaja cirkulacije. Bolesne su uglavnom starije osobe, tijek je često težak, često se opažaju slučajevi invaliditeta i smrti pacijenata. Ovisno o stupnju ateroskleroze i njegovoj lokalizaciji u vaskularnom sustavu, promatraju se određene kliničke manifestacije, od kojih se neke izdvajaju u zasebne sindrome, pa čak i nosološke oblike (koronarna bolest srca, ateroskleroza aorte, moždane žile, mezenterijske arterije i dr.).

Etiologija i patogeneza ateroskleroze su složene i još uvijek slabo razumljive.

Opisano je više od 30 faktora rizika za aterosklerozu. Posebno je nepovoljna kombinacija faktora rizika kao što su opterećena nasljednost, naprezanje živčanog sistema, arterijska hipertenzija, hiperholesterolemija, loša prehrana i hipokinezija. Međutim, ne postoje uverljivi dokazi da svaki od tih „etioloških“ faktora pojedinačno dovodi do razvoja ateroskleroze. Umjesto toga, to su faktori rizika koji doprinose napredovanju ili kliničkoj manifestaciji ateroskleroze. Među pojmovima o porijeklu ateroskleroze, nedavno priznata teorija o infiltraciji kolesterola, temeljila se na podacima eksperimentalnih studija N. N. Anichkov i S. S. Khalatov (1912), na njihovim naknadnim radovima, kao i na radovima A. L. Myasnikov. Prema teoriji o infiltraciji J. Page-a (1954), ateroskleroza prouzrokuje prodor lipoproteina kroz vaskularni zid, zadržavaju se u unutrašnjoj membrani s naknadnim oslobađanjem lipida, uglavnom holesterola. Razlog za to je: 1) promjena u sastavu krvi (hiperholesterolemija). porast broja određenih lipoproteina, 2) kršenje propusnosti samog zida arterija. Podaci iz literature (D. S. Fredrickson i ostali, 1967.) pokazuju da metabolizam lipida igra veliku ulogu u nastanku ateroskleroze. Autori su predložili klasifikaciju hiperlipoproteinemije i pokazali značaj njihovih pojedinačnih tipova u razvoju ateroskleroze. Klasifikacija hiperlipoproteinemije temelji se na promjenama pet pokazatelja lipidnog sastava plazme i krvnog seruma: sadržaja hilomikrona, holesterola, triglicerida, beta-lipoproteina (lipoproteini male gustoće - LDL), pre-beta lipoproteina (lipoproteini vrlo niske gustoće - VLDL). U ovom slučaju identificirano je pet vrsta hiperlipoproteinemije - HFL (A. N. Klimov, 1978, D. S. Fredrick-son, 1969). U razvoju ateroskleroze od primarne je važnosti prisustvo primarno II i IV vrste HFL-a, mnogo rjeđe - III, a još rjeđe -V tipovi.

Najviše aterogeni su LDL i VLDL. U patogenezi ateroskleroze pridaju važnost omjer aterogenih lipoproteina (LDL i VLDL) i antiaterogenih alfa lipoproteina ili lipoproteina visoke gustoće (HDL). Dakle, govorimo o važnosti u patogenezi ateroskleroze ne toliko hiperlipoproteinemije koliko dislipoproteinemije, tj. Neravnoteže između aterogenih i antiaterogenih lipida. Pored kvantitativnih i kvalitativnih promjena u lipidu u plazmi, važnu ulogu u razvoju ateroskleroze igra i postojeći polimorfizam svojstava endotelnih i intimnih stanica stijenke žila (E.I. Chazov, 1982).

Posljednjih godina ponovo se aktivno raspravlja o trombogenoj teoriji porijekla ateroskleroze. U njemu posebno mjesto zauzima odnos trombocita i vaskularnog zida, naime: neravnoteža između stvaranja tromboksana trombocita koji uzrokuje agregaciju ploča i isporuke prostaciklina - prostoglandina iz vaskularnog zida sa vazodilatacijskim i antiagregacijskim učinkom.

Sljedeće vrste aterosklerotskih promjena makroskopski se razlikuju: 1) masne trake i mrlje, područja blijedo žute boje koja se ne izdižu iznad površine i sadrže lipide, 2) vlaknasti plakovi - bjelkasti, ponekad kao biserni ili blago želatinozni izgled, uzdižući se iznad površine intime, često spajajući se među sobom 3) vlaknasti plakovi s ulceracijama, hemoragijama i primjena trombotičkih masa, 4) kalcifikacija ili aterokalcinoza - ponekad taloženje velike količine kalcijevih soli u vlaknastim plakovima. Ove promjene mogu postojati istovremeno, dajući slici lezije veću raznolikost i varijabilnost. Ateroskleroza u većoj mjeri zahvaća pojedine žile, što dovodi do formiranja određenih kliničkih sindroma i bolesti. Dakle, primarno zahvaćaju aorta (posebno njen trbušni dio), koronarne arterije, moždane žile i bubrežne arterije. U našoj zemlji klasifikacija ateroskleroze koju je predložio A. L. Myasnikov (1955, 1960) opšte je prihvaćena. Prema toj klasifikaciji razlikuju se dva perioda toka ateroskleroze. U prvom razdoblju bolesti (pretklinički) nema promjena u organima, međutim, već se primjećuju poremećaji metabolizma lipida, povećana propusnost vaskula kao i promjena tijeka neurovaskularnih procesa koji se očituju općim i regionalnim arterijskim spazmima. Drugo razdoblje je razdoblje kliničkih manifestacija koje dijelimo na tri stadija: I - ishemijsko, karakterizirano periodičnom ishemijom većeg broja vitalnih organa, II - trombonecrotično, u kojem se degenerativno-nekrotične promjene u organima razvijaju kao rezultat tromboze krvnih žila, III - vlaknaste ili cirotični, s razvojem u sudovima i organima vezivnog tkiva i slijedećim grubim kršenjem funkcije organa. Gornja klasifikacija razlikuje se nizom opisa razdoblja i faza, međutim u praksi se takav slijed ne primjećuje uvijek. Dakle, s koronarnom srčanom bolešću trombonecrotska faza često se javlja nakon fibrotike (infarkt miokarda na pozadini ateroskleroze i fibroze aorte, koronarne arterije srca, aterosklerotska kardioskleroza). Očito je da opisani stadiji karakteriziraju stepen oštećenja organa povezanih s aterosklerozom, a ne stadij razvoja ateroskleroze kao opće bolesti, što je primijetio i sam A. L. Myasnikov. A. M. Wiechert i suradnici (1975) smatraju da razdoblja tijeka bolesti treba razmotriti u svrhu mogućnosti i pouzdanosti prepoznavanja ateroskleroze. Autori su identificirali sljedeća razdoblja:

2. Latentno kliničko razdoblje kada se promjene fizičkih svojstava arterija ili njihove hemodinamičke funkcije otkriju samo pomoću instrumentalnih metoda - određivanja brzine širenja pulsnog vala, reovasografije, angiografije itd. Nema drugih kliničkih znakova. Pouzdanost veze između otkrivene vaskularne lezije i ateroskleroze raste s istodobnim otkrivanjem poremećaja metabolizma lipida.

3. Razdoblje nespecifičnih kliničkih manifestacija, koje karakteriziraju simptomi prolaznih ishemijskih poremećaja u organima (ishemijska faza ateroskleroze prema A. L. Myasnikov), kao i kod hipertenzije ili angioneuroze (to se uzima u obzir u diferencijalnoj dijagnozi). Ovi se simptomi kombiniraju s prepoznatljivim instrumentalnim metodama znakova aterosklerotskih vaskularnih lezija ili s trajnim promjenama u metabolizmu lipida. Već u tom razdoblju mogući su srčani udari u organima i žarišna skleroza (fibrozni stadij po A.L. Myasnikovu), koji takođe nisu strogo specifični za aterosklerozu (primijećuju se u slučaju maligne arterijske hipertenzije, eritremija, vaskulitis), međutim najčešće se primjećuju kod ateroskleroze. 4. Period hronične arterijske okluzije, praćen ishemijskim poremećajima u predjelima vaskularnog oštećenja s određenim općim fizičkim opterećenjem odgovarajućih organa: angina pectoris (ili njeni ekvivalenti) s koronarnom aterosklerozom, naizmjenično hromost sa vaskularnom okluzijom ekstremiteta, trbušna guza s oštećenjem mezenterijskih arterija itd. U ovom se razdoblju često otkrivaju fibrotske promjene u organima, a dijagnoza ateroskleroze nije osobito teška, jer postoji razlika Vat ateroskleroze i vaskulitisa je mnogo rjeđi.

Ovisno o lokaciji ateroskleroze (u arterijama srca, aorte, mezenterijske i periferne arterije, arterija bubrega, mozga, pluća), svako od navedenih razdoblja karakterizira različite kliničke manifestacije.

Kako klasificirati vaskularnu aterosklerozu po fazama i oblicima razvoja?

Ateroskleroza je uobičajena bolest kod koje se nakupljaju naslage u arterijama i stvaraju se holesterolni plakovi. Klasifikacija ateroskleroze omogućava vam da vidite karakteristike manifestacije bolesti, stepen i lokaciju lezije.

Ovo je jedna od najčešćih bolesti koja pogađa ne samo starije ljude, već i mlađu generaciju. Širenje vezivnog tkiva i stvaranje kolesteroloških plakova dovode do preklapanja lumena krvnih žila i poremećaja cirkulacije krvi. Dakle, ateroskleroza je jedan od glavnih uzroka smrti, ispred posljedica zaraznih i onkoloških bolesti.

Uzroci bolesti

Glavni razlog za razvoj ateroskleroze je nasljedna, što se manifestira zbog nasljednih faktora rizika. To ne uključuje upotrebu hormonskih lijekova, loše navike itd.

Čimbenici koji mogu izazvati vaskularne bolesti četvrtog stepena:

  • dijabetes melitus
  • hormonalni poremećaji
  • hipertenzija ili hipotenzija,
  • kardiovaskularne bolesti, prisutnost moždanih udara u srodnika,
  • promjene povezane s godinama.

Međutim, postoje uzroci bolesti koji ovise o životnom stilu osobe. To može biti prisutnost loših navika, sklonost prejedanju i jedenju masne, bezvrijedne hrane, što kao rezultat dovodi do pojave prekomjerne težine, pretilosti, uzimanja oralnih kontraceptiva ili nedostatka fizičke aktivnosti, sjedilačkog načina života.

Stepen poraza

Ovisno o stadiju razvoja bolesti, razlikuju se sljedeći stupnjevi ateroskleroze:

    S aterosklerozom patološki procesi pogađaju samo zidove arterija, što završava njegovim postepenim uništavanjem.

Početna faza vaskularne ateroskleroze je stvaranje lipidnih mrlja. To se događa kao rezultat zasićenja stijenki arterija molekulima masnoće, dok se oni naseljavaju samo na ograničenim područjima. Na tim mjestima lokalizacije pojavljuju se žućkaste trake koje su smještene duž cijele dužine bolesne arterije.

Posebnost 1. oblika je odsutnost očiglednih simptoma, manifestacije bilo kakvih specifičnih poremećaja koji bi mogli pomoći utvrditi prisutnost problema i na vrijeme spriječiti neispravnosti u cirkulaciji krvi kroz arterije.

Stvaranje lipidnih mrlja može se ubrzati kao rezultat faktora poput problema s viškom kilograma, povišenim krvnim pritiskom i dijabetesom.

Drugi stadij, koji je definiran kao faza liposkleroze, karakterizira razvoj upale lipidnih mrlja. Ovi procesi dovode do činjenice da membrane ćelija imunološkog sistema počinju trpjeti oštećenja.

Produljeni upalni procesi izazivaju istovremeno raspadanje masti odloženih na arterijskom zidu i širenje vezivnog tkiva u njemu. Time se završava pojavom vlaknaste ploče što je prepoznatljiv trenutak ovog razdoblja.

Sužavanje lumena posude i kršenje cirkulacije krvi događa se zbog povišenog položaja plaka u odnosu na površinu zahvaćene arterije.

Posljednja faza razvoja vaskularne bolesti je pojava komplikacija koje su izravno povezane sa stvaranjem vlaknastih plakova.

Već od 3. stupnja počinju se pojavljivati ​​simptomi bolesti. Ovaj stadij ateroskleroze određuje se aterosklerozom. Procesi deformacije plaka napreduju, što dovodi do sabijanja i taloženja kalcijevih soli u njima.

Aterosklerotski plakovi se mogu očitovati na različite načine: ili stabilno stoje na mjestu ili postepeno rastu, zbog čega će se nastaviti procesi deformacije lumena zahvaćene žile i njenog sužavanja. Zauzvrat, to dovodi do činjenice da promjene u opskrbi krvlju organom koji prima hranjive tvari iz zahvaćene arterije počinju dobivati ​​progresivni kronični oblik.

Povećava se vjerojatnost začepljenja, tj. Začepljenja, koja zbog ugruška krvi ili tijekom propadanja plaka, potpuno blokira lumen žile. Procesi se završavaju porazom opskrbe krvlju organa ili uda, što rezultira srčanim udarom ili gangrenom.

Problemi s nogama

Postoje takve vrste ateroskleroze donjih ekstremiteta:

  1. Bolest se manifestuje tek nakon teških fizičkih napora. Prvi simptomi su osjećaj ukočenosti, peckanje, hladnoća u nogama i umor. Postoje slučajevi hiperhidroze.
  2. Ovaj oblik bolesti utječe na simptome tipa 1, kojima se pridružuje isprekidana klaudicacija, što ukazuje na nedovoljno opskrbu krvlju donjih ekstremiteta za vrijeme funkcionalnih opterećenja.
  3. Za 3. stupanj karakteristična je pojava bolova koji postaju trajni. Čak i u mirnom stanju, za vrijeme spavanja pacijent osjeća nelagodu u nogama.
  4. Postoje ulcerozne oštećenja, znakovi gangrene. Bol je toliko značajna da pacijent mora koristiti jaka lijeka protiv bolova.

Vaskularni problemi mogu se prepoznati klasifikacijom ateroskleroze donjih udova A. Pokrovsky.Dakle, početni stadij određen je činjenicom da čovjek može lako i bezbolno prijeći udaljenost od 1 km.

Na 2 stupnja, povremena klaudica počinje mučiti nakon 0,2 km ili manje. U 3. stupnju udaljenost se smanjuje na 25 m, a u posljednjem stadijumu bol je neprestano uznemirujući.

Vrste aterosklerotskih plakova i ateroskleroze: klasifikacija bolesti

Ateroskleroza je patološki poremećaj, koji je praćen stvaranjem naslaga holesterola na unutrašnjoj površini zidova arterijskih žila krvožilnog sistema. U procesu progresije dolazi do proliferacije vezivnog tkiva i stvaranja aterosklerotskih plakova.

Kao rezultat patološkog procesa, lumen žila se preklapa, što dovodi do poremećaja opskrbe krvlju i tkivima. Rezultat takvog kršenja je pojava gladi stanica, kako kisika, tako i gladovanja, zbog nedostatka hranjivih sastojaka.

Ova bolest je, u skladu s dostupnom medicinskom statistikom, jedna od najčešćih bolesti. U pogledu smrtnosti i razvoja invaliditeta, ova bolest je vodeća među ostalim bolestima.

U modernom svijetu bolest nije prestala da pogađa tijelo starijih osoba, bolest je počela da pogađa čak i organizme mladih i sredovječnih ljudi.

Glavne vrste ateroskleroze

Ateroskleroza je vaskularna bolest praćena nakupljanjem lipidnih naslaga na zidovima, proliferacijom vezivnog tkiva i stvaranjem holesterola. Kao rezultat toga, lumen žila je blokiran, krv ne može normalno cirkulirati.

Ova bolest je jedna od najčešćih, kojoj je izložena većina stanovništva razvijenih zemalja. U pogledu smrtnosti i invalidnosti, ateroskleroza je ispred svih ostalih bolesti, uključujući rak i zarazne bolesti.

Karakteristika je i to da ateroskleroza nije bolest isključivo starijeg stanovništva. Danas postoji stalna tendencija „pomlađivanja“ patologije.

  • Sve informacije na web mjestu su samo kao upute i NEMAJU Vodič za akciju!
  • Možete isporučiti točnu dijagnostiku Samo DOKTOR!
  • Ljubazno vas molimo da se ne bavite liječenjem, ali prijavite se kod stručnjaka!
  • Zdravlje vama i vašim najmilijima!

Ateroskleroza se odnosi na bolesti, čije se proučavanje uzroka i efikasnih metoda lečenja provodi posebno intenzivno. Međutim, još uvijek nije moguće u potpunosti utvrditi njegovu etiologiju.

Više od 30 faktora rizika može potaknuti razvoj patologije. Štaviše, faktori mogu biti predisponirajući za razvoj bolesti i direktno je uzrokovati.

Predisponirajući faktori uključuju:

  • genetska predispozicija, kao i ustav,
  • loše navike, posebno pušenje,
  • pretežak
  • širok spektar bolesti (dijabetes, giht, bolesti zarazne prirode, hipotireoza, žučna bolest, nefroza, kao i druge bolesti povezane sa visokim holesterolom).

Prisustvo ovih faktora nije dovoljno za razvoj ateroskleroze, iako mogu značajno pojačati njegove manifestacije.

Prema Myasnikovovoj neuro-metaboličkoj teoriji, faktori koji uzrokuju bolest dijele se na:

Postoji još jedna klasifikacija koja dijeli faktore na:

Uticaj ishrane na razvoj ateroskleroze proučavan je provođenjem pokusa na kunićima i psima. U prirodnim uvjetima ove životinje ne razvijaju bolest.

Tokom studije, životinjama je davana hrana sa visokim holesterolom. Kao rezultat toga, dobiveni su podaci koji ukazuju na značajan višak norme holesterola u krvi (nakon nekoliko mjeseci, početni pokazatelji su premašeni za 400%).

Obdukcija je pokazala znakove lipoidoze (3-4 mjeseca nakon početka eksperimenta), a zatim i prisutnost aterosklerotskih plakova. Tako je empirijski potvrđena veza između prehrane i razvoja ateroskleroze.

Međutim, i kod ovih podataka postoje izvanredne točke. Na primjer, pod jednakim uvjetima u životinja (jedna dob, težina, primljena doza holesterola) nastale su različite reakcije tijela.

Za neke je uočena stabilizacija procesa i prestanak povećanja nivoa holesterola, za neke je taj pokazatelj čak smanjen. Oko 10% životinja nije reagiralo na ubrizgani holesterol: nivo tvari u krvi se nije povećao, nije bilo znakova ateroskleroze.

Može se zaključiti da, uz adekvatan metabolički metabolizam, utjecaj hrane bogate holesterolom nije toliko kritičan, pa takva prehrana ne može biti osnovni faktor koji predisponira razvoj ateroskleroze.

Nasljednost

Istraživači tvrde da je genetska predispozicija nesumnjivo važna za razvoj ateroskleroze, ali ne leži u njenoj srži. Vjeruje se da se mogu prenijeti nasljedni poremećaji povezani s metaboličkim metabolizmom i regulacijom vaskularnih funkcija.

Stoga se genetski faktori smatraju pozadinom, čija kombinacija s drugim vanjskim uzrocima može dovesti do razvoja bolesti. Neki naučnici vjeruju da su reakcije tijela na utjecaje okoline genetski naslijeđene.

Ne potvrđuje se direktna veza između nasljednosti i razvoja ateroskleroze. Kao izvor provociranja razvoja bolesti smatra se kombinacija postojećih poremećaja metabolizma lipida, sistema zgrušavanja krvi, drugih prenesenih faktora s vanjskim utjecajima okoliša.

Uticaj ostalih faktora

  • Gojaznost se naziva jednim od razloga koji može dovesti do ateroskleroze.
  • Međutim, ovdje nije sve jednostavno. Ne postoji direktna veza između količine tjelesne masti i razvoja ateroskleroze.
  • Smatra se da postoji određena ovisnost razvoja bolesti od načina života osobe s pretilošću općenito: tjelesna neaktivnost, prejedanje igraju ulogu. Ljudi sa prekomjernom težinom imaju visok holesterol, kao i krvni pritisak.
  • Potvrđuje se veza između prisutnosti dijabetesa i razvoja ateroskleroze.
  • Objašnjava to činjenicom da su i metabolizam ugljikohidrata i lipida također povezani.
  • Stoga, kršenje metabolizma ugljikohidrata opaženo kod dijabetes melitusa uzrokuje i kršenje metabolizma masti.
  • Takođe je pronađena veza između dobi i broja pacijenata sa aterosklerozom. Ako je u dobi od 30 do 39 godina postotak oboljelih od ateroskleroze 81,5%, tada je u dobi od 40-49 godina taj broj već gotovo 86%.
  • Ali to nije ključni faktor, jer u nekim slučajevima ne postoje znakovi aterosklerotskih lezija čak i kod ljudi vrlo starih godina.

Istraživači kažu da kod ljudi koji vode aktivan stil života u krvi se nalazi visok nivo lipoproteina visoke gustoće kako bi se spriječio razvoj aterosklerotskih procesa.

Vrste ateroskleroze ovise o tome koji dio patologija arterijskog krvožilnog sustava je nastao.

Postoji određena klasifikacija razdoblja razvoja ateroskleroze ovisno o stupnju očitovanja simptoma. Na osnovu ove klasifikacije može se provesti rana dijagnoza:

Pročitajte više o operaciji karotidne arterije za aterosklerozu.

Prema lokaciji

Sledeće vrste ateroskleroze zavise od područja oštećenja:

  • To su najugroženija mjesta.
  • Kroz ove arterije srce prima krv, pa kršenje cirkulacije krvi u njima dovodi do razvoja infarkta miokarda i angine pektoris.
  • Često se stvaranje plakova kombinira sa stvaranjem krvnih ugrušaka.
  1. Krv prolazi kroz aortu pružajući trofizam u gotovo svim organima i sistemima.
  2. Zbog toga, stvaranje aterosklerotskih plakova u aorti negativno utiče na stanje organizma u celini.
  3. S kršenjem opskrbe krvi karotidnim arterijama, ishrana mozga se pogoršava, što se očituje glavoboljom, vrtoglavicom, pogoršanjem vidnih i slušnih funkcija i zujanje u ušima.

Teška hipertenzija uzrokuje aterosklerozu bubrežnih arterija. Deformacija zidova ovih žila može dovesti do zatajenja bubrega. S oštećenjem mezenteričnih arterija primjećuju se paroksizmalni bolovi u gornjem dijelu trbuha, praćeni kršenjima probavnog trakta.

  • Jedan od prvih simptoma je pogoršanje kratkotrajne memorije.
  • U budućnosti dolazi do emocionalne labilnosti i opadanja intelektualne funkcije.
  • Buka i osjet pulsacije u glavi karakteristični su, moguć je razvoj tremor udova.
  • Najopasnija posljedica je ishemijski moždani udar.
  • Prvi simptomi uključuju pojavu boli u mišiću mišića koji se pojavljuju dok hodate.
  • U budućnosti se bol širi na čitav ud, promatraju se otečenost i cijanoza.
  • Razvija se atrofija mišića nogu i stopala, na prstima i između njih nastaju čirevi koji su teško liječiti.

Bilo koja od manifestacija ateroskleroze već je komplikacija, a u ranoj je fazi prilično teško identificirati bolest.

Miran ali kontinuiran razvoj

Bolest se može razvijati i napredovati više mjeseci, ili čak godina, a da pacijent ne prouzrokuje nikakve posebne žalbe. Dok osobu periodično uznemiruju visoki krvni pritisak, glavobolje, angina pektoris i jakost u nogama, krvne žile u cijelom tijelu prolaze kroz ozbiljne promjene. Oštećenja na zidovima vena i arterija, taloženje štetnih lipoproteina i naknadno stvaranje aterosklerotskog plaka - sve se to događa neprimetno za pacijenta.

Podmuklost ateroskleroze leži u činjenici da je vrlo teško dijagnosticirati i lokalizirati, posebno u početnoj fazi razvoja.

Danas lekari određuju 4 stadija ateroskleroze, od kojih je svaki karakterističan određenim promenama u organizmu.Možete pratiti glavne simptome i započeti liječenje tek nakon temeljnih pregleda, naime donirati krv za ukupni kolesterol, omjer korisnih i štetnih lipoproteina, podvrgnuti ultrazvuku ili MRI. Ako nabrojite faze ateroskleroze, treba imati na umu sljedeće:

  1. Predklinička. Može se nazvati preaterosklerotičnim periodom. Obično se daje pacijentima u riziku - s poremećajima prehrane, lošim navikama, nedostatkom fizičke aktivnosti. Sasvim je moguće spriječiti pojavu bolesti drugog stupnja prilikom ispravljanja životnog stila pacijenta.
  2. Ateroskleroza drugog stadija. U ovoj fazi postoje odstupanja pokazatelja holesterola, kršenje integriteta zidova krvnih žila. Pacijenti također počinju razvijati karakteristične simptome bolesti - žute mrlje na koži i skleri, bol u srcu i angina pektoris, težina u nogama.
  3. Treću fazu karakterizira porast simptoma, kao i dodatak ishemijskih poremećaja. Svi znakovi bolesti postaju vidljivi golim okom.
  4. Posljednji oblik ateroskleroze karakterizira pojava osebujne lijenosti kod pacijenta, oštećenja koronarnih žila, angine pektoris, glavobolje itd.

Unatoč činjenici da su klasifikacija ateroskleroze i njeni glavni simptomi liječnicima poznati već duže vrijeme, izuzetno je rijetko pravovremeno utvrditi bolest. To se događa ne zbog nerazvijenog lijeka, već zbog latentnog i sporog razvoja bolesti.

Vrste bolesti

Nažalost, kod svih bolesnika bolest se manifestuje na različite načine. Zato su ljekari smislili klasifikaciju ateroskleroze u skladu s lokalizacijom patologije u krvnim žilama. Najčešća su aterosklerotična lezija srca i njegovih žila. U ovom slučaju pacijenti imaju veću vjerojatnost da će razviti koronarnu bolest, rizik od srčanih udara i angine pektoris. Početni i kasniji stadij napredovanja bolesti karakteriziraju kratkoća daha, pretjerano brz umor, vrtoglavica, oteklina mekih tkiva (posebno u udovima).

Ako se holesterolski plakovi počnu stvarati u arterijama koje vode do mozga, tada će pacijent patiti od drugih simptoma. Prvo, pacijent će primijetiti oštećenje pamćenja i odvratnu pažnju, glavobolje, vrtoglavica i zujanje u ušima postat će stalni pratitelji. Drugo, vid i sluh počet će opadati. Aterosklerotske patološke promjene u tijelu, na kraju će dovesti do produženog gladovanja mozga kisikom, povećati rizik od moždanog udara.

Ovaj oblik bolesti u medicinskim se krugovima naziva moždani. Neurološka priroda patologija ponekad dovodi do nepovratnih posljedica.

Kardiolozi često koriste pojam multifokalna ateroskleroza. Ona, naime, definira ne vrstu bolesti, nego obilježje njezina razvoja. Pacijenti koji su izrazili ovu groznu dijagnozu morat će se pripremiti za najgori ishod - amputaciju udova zbog velikih oštećenja krvnih žila u velikom broju unutarnjih organa.

Glavna stvar je prevencija

Pored lekova koji su propisani za lečenje ateroskleroze, pacijenti moraju obratiti pažnju na preventivne mere. Bez obzira na koji organ u kojem je patološki proces lokaliziran, pacijenti bi trebali prilagoditi svoju prehranu, dodati umjereno vježbanje u naviku i strogo slijediti preporuke liječnika. Odbijanje loših navika takođe će moći pozitivno uticati na zdravlje pacijenta. Takve mjere odnose se na primarnu prevenciju bolesti.

Sekundarna prevencija ateroskleroze podrazumijeva upotrebu lijekova protiv trombocita. Oni će pomoći ne samo prorjeđivanju krvi, već će smanjiti i rizik od oštećenja krvnih žila, sužavajući im lumen. Pacijentima se savjetuje da uzimaju aspirin ili klopidogrel (ovisno o pojedinačnim kontraindikacijama).

Treba napomenuti da se sekundarne preventivne mjere poduzimaju samo pod strogim nadzorom liječnika. Inače je vjerovatnoća za razvoj različitih komplikacija velika.

Pogledajte video: Holesterol ishrana Top 12 namirnica (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar