Izračun doze dijabetesa

Liječenje dijabetesa u moderno vrijeme uspješno se provodi. Mnogo ovisi o naporima pacijenta da održi vitalnost i poboljša zdravlje. Pacijent mora nadgledati svoj meni, isključujući proizvode koje je endokrinolog zabranio za upotrebu.

Bolesna osoba treba se baviti tjelesnim odgojem u količini koju preporuči specijalista. Na kraju, trebate znati kako samostalno izračunati dozu inzulina za jednu potrošnju.

Postoji nekoliko vrsta primjene lijekova. Proširena metoda uključuje ubrizgavanje inzulina nakon spavanja prije nego što započnete dnevnu dijetu. Kratki inzulin se uzima prije svakog obroka. Ponekad se kombiniraju ove dvije metode. Supstanca se daje pacijentima koji imaju i T1DM i T2DM. Tu je i ultra kratki inzulin. Upotrebljava se za nagle skokove šećera. Koliko inzulina kratkog tipa i ultrazračnog djelovanja za ubod uzrokuje doza produženog hormona.

Određivanje doze produženog hormona

Kako izračunati dozu inzulina? Glavna teza pravila o primjeni produženog inzulina je da lijek ne bi trebao utjecati na glukozu u krvi, ali mu ne smije dopustiti da premaši višak. To znači da ako osoba uopće nije jela dan i nije ubrizgavala kratki inzulin, tada bi razina šećera trebala nakon dugotrajne injekcije ostati na istoj razini 24 sata.

Na početku liječenja dijabetesa pacijent možda neće ispravno izračunati dozu. Ali fluktuacije po 1 jedinici nisu previše bitne. Postepeno, osoba uči i počinje pravilno utvrđivati ​​koliko je lijeka potrebno.

Proračun doze inzulina provodi se korištenjem kontinuiranih mjerenja razine šećera:

  • Prvog dana pacijent bi trebao odbiti doručak, a od trenutka kad se probudi iz sna, izmerite nivo glukoze svakih sat vremena do podneva.
  • Zatim biste sutradan trebali doručkovati, ali preskočite ručak. Izmjerite glukozu u krvi odmah nakon jutarnjeg obroka i nastavite s mjerenjem svaki sat do večerašnjeg obroka.
  • Trećeg dana morate doručkovati i ručati, ali odbiti večeru. Merenja treba započeti nakon ručka i nastaviti sve do spavanja svakih 60 minuta.

Doziranje inzulina izračunava se prema slijedećim parametrima - ako prvog dana volumen glukoze ostane konstantan tijekom mjerenja i iznosi 5 mmol / l, 2. dana ne prelazi 8 mmol / l, trećeg dostiže 12 mmol / l , ovo su dobri pokazatelji za pacijenta s dijabetesom. Znače da je volumen produljenog inzulina pravilno odabran.

Ako večernji test glukoze daje cifru manju od jutarnje za 2 - 3 mmol / l, trebate sniziti dozu inzulina za 1 jedinicu ili 2 (na primjer, ujutro je pacijent namijenio 8 mmol, a navečer - 5). Ako suprotno, večernja doza prelazi normalnu, tada je potrebno povećati dozu produženog inzulina u šprici za jednu ili dvije jedinice.

Forshamova formula je poznata i pacijentima, koju je lako izračunati i donekle varira ovisno o šećeru u krvi. U prisutnosti glukoze u količini od 150 mg /% do 216, to izgleda ovako: (x - 150) / 5. I.e. sa šećerom 180 mg /% - (180-150) / 5 = 6 jedinica inzulina.

Ako je šećer veći od 216 mg /%, tada se formula mijenja na sljedeći način: (x - 200) / 10. Na primjer, za glukozu u količini od 240 mg /%, doza inzulina je (240-200) / 10 = 4 jedinice. Odabir doze pomoću ove formule prilično je jednostavan.

Proračun vremena i količine za davanje kratkog inzulina

Prije izračunavanja doze potrebno je odlučiti da li je potreban kratki inzulin. To se mora učiniti s lečerom. Ako se nakon davanja produljenog jutarnjeg inzulina, količina šećera u roku od 24 sata zadrži u granicama normale i poveća tek nakon večerašnjeg obroka, liječnik može preporučiti ubrizgavanje kratkog, brzo djelujućeg inzulina samo 1 put - 45 minuta prije večere. U slučaju naglih skokova hormona tokom dana, morat ćete primijeniti brzo djelujući inzulin prije svakog obroka.

Proračun inzulina kratkim načinom primjene sugerira da se standardna doza ubrizgava 3 četvrtine sata prije obroka. Zatim izmjerite šećer u krvi svakih 5 minuta. Tek kada glukoza postane niža nego u početnom mjerenju za 0,3 mmol / L, trebali biste početi jesti. Ne možete više čekati, inače će šećer previše pasti.

Merenje glukoze u organizmu nastavlja se narednih dana, sve dok se odabrana doza brzo delujućeg inzulina ne smanji za pola. Ubrizgavaju kratki hormon samo ako je količina glukoze u tijelu veća od 7,6 mmol / L. Kako pravilno izračunati količinu pravog lijeka, savjetovat će liječnik.

Određivanje doze hormona ultrazlog

Kao što je spomenuto, unošenje inzulina ultra kratkog djelovanja vrši se tokom skokova u količini glukoze u organizam, i pored ubrizgavanja produženog tipa hormona i inzulina kratkog djelovanja. Prije imenovanja liječnikom, neki faktori bi mogli biti zanimljivi:

  • Koliko pacijenta jede
  • Koju hranu jede, a koju ne,
  • Jeste li se pridržavali preporuka za količinu hrane pri svakom obroku,
  • Koliko je pacijent aktivan u pogledu fizičke aktivnosti,
  • Da li mu je propisan drugačiji set lekova za druge bolesti,
  • Da li je pacijent s dijabetesom imao neke zarazne ili druge popratne bolesti.

Količina jedene hrane uzima se u obzir u jedinicama hleba. 10 g ugljikohidratnih proizvoda je po 1 XE. 1 XE može povećati glukozu za 1,6 - 2,2 mmol / L.

Kako odabrati dozu inzulina ultra kratkog djelovanja? Ultrahortni hormon ubrizgava se u 300 sekundi - 15 minuta pre jela. Postoje razni lijekovi ultrazlog inzulina. Morate pažljivo pročitati upute. Činjenica je da ultra kratki analozi smanjuju količinu šećera mnogo više od kratkih. Neki ga smanjuju za 2,5 puta, drugi za 25%. Odnosno, lijek ove vrste mora se upotrebljavati u mnogo nižoj dozi, koju prvo izračunava specijalista.

Ultra kratki preparati se koriste u slučaju šiljaka šećera u krvi iz različitih razloga. Suština njegove upotrebe je da počinje djelovati sve do trenutka kada tijelo hranu koja je dobivena tokom jela pretvara u glukozu.

Opći principi za izračunavanje doze

Treba imati na umu da hipoglikemija (sniženi nivo šećera) izaziva komplikacije kao i hiperglikemija (visoka razina). Zbog toga postoje granične norme za količinu primijenjenog hormona, što se mora izračunati i ne preporučuje se prekoračenje.

Prilikom odabira doze inzulina za određenog pacijenta liječnik uzima u obzir kolika je kompenzacija dijabetesa. To znači - koliko je metabolička stopa odstupila od norme, koliko se pogoršala kvaliteta života. Kod kompenziranog dijabetesa metabolički broj je normalan. Kod dekompenziranog dijabetesa metabolizam je ozbiljno narušen i pacijentova kvaliteta života značajno utječe. Granične vrijednosti za primijenjeni inzulin:

  • U slučaju šećerne bolesti 1 na samom početku, doza nije veća od 0,5 jedinica inzulina na 1 kg težine,
  • Ako je dijabetes tipa 1 uspostavljen davno, ali dobro je kompenziran, liječnik propisuje dozu do 0,6 jedinica po 1 kg težine,
  • Ako T1DM ne bude nadoknađen, curi i stvara komplikacije, doza izračunatog hormona može biti i do 0,7 jedinica po 1 kg,
  • Pri ozbiljnoj bolesti kompliciranoj ketoacidozom (kršenje metabolizma ugljikohidrata s visokim sadržajem glukoze i ketonskih tijela u krvi) doza se može povećati na 0,9 jedinica po 1 kg,
  • Tokom posljednja 3 mjeseca trudnoće kod pacijentice s dijabetesom, liječnik može povećati dozu na 1,0 jedinica po 1 kg težine.

Za ispravno određivanje doze inzulina kod šećerne bolesti potrebno je konsultirati svog liječnika.

Opća pravila izračunavanja

Važno pravilo u algoritmu za izračunavanje doze inzulina je pacijentova potreba za ne više od 1 jedinice hormona po kilogramu težine. Ako zanemarite ovo pravilo, dogodit će se predoziranje inzulina, što može dovesti do kritičnog stanja - hipoglikemijske kome. Ali za točan odabir doze inzulina potrebno je uzeti u obzir i stepen kompenzacije bolesti:

  • U prvim stadijima bolesti tip 1 odabira se potrebna doza inzulina na osnovu ne više od 0,5 jedinica hormona po kilogramu mase.
  • Ako se šećerna bolest tipa 1 dobro nadoknadi tijekom godine, tada će maksimalna doza inzulina biti 0,6 jedinica hormona po kilogramu tjelesne težine.
  • Kod teškog dijabetesa tipa 1 i stalne fluktuacije glukoze u krvi potrebno je do 0,7 jedinica hormona po kilogramu težine.
  • U slučaju dekompenziranog dijabetesa, doza inzulina bit će 0,8 jedinica / kg,
  • Sa gestacijskim dijabetes melitusom - 1,0 kom. / Kg.

Dakle, izračunavanje doze inzulina odvija se prema sljedećem algoritmu: Dnevna doza inzulina (U) * Ukupna tjelesna težina / 2.

Primjer: Ako je dnevna doza inzulina 0,5 jedinica, tada se mora pomnožiti s tjelesnom težinom, na primjer 70 kg. 0,5 * 70 = 35. Dobiveni broj 35 treba podijeliti s 2. Rezultat je broj 17,5, koji se mora zaokružiti prema dolje, odnosno dobiti 17. Ispada da će jutarnja doza inzulina biti 10 jedinica, a večernja - 7.

Koja je doza inzulina potrebna po 1 jedinici hljeba

Jedinica za hljeb je koncept koji je uveden radi lakšeg izračunavanja primijenjene doze inzulina prije obroka. Ovdje se u izračun jedinica hljeba uzimaju ne svi proizvodi koji sadrže ugljikohidrate, nego samo "prebrojeni":

  • krompir, repa, mrkva,
  • proizvodi od žitarica
  • slatko voće
  • slatkiši.

U Rusiji, jedna jedinica hljeba odgovara 10 grama ugljikohidrata. Jedna jedinica hljeba jednaka je kriški bijelog hljeba, jednoj srednjoj jabuci, dvije žličice šećera. Ako jedna jedinica hljeba uđe u organizam koji nije sposoban samostalno proizvoditi inzulin, tada se razina glikemije povećava u rasponu od 1,6 do 2,2 mmol / l. Odnosno, to su upravo pokazatelji pomoću kojih se glikemija smanjuje ako se uvede jedna jedinica inzulina.

Iz ovoga proizlazi da je za svaku usvojenu jedinicu hljeba potrebno unaprijed uvesti oko 1 jedinicu inzulina. Zato se preporučuje da svi dijabetičari nabave tablicu jedinica za hljeb kako bi mogli izvršiti najtačniju računicu. Uz to, prije svake injekcije, potrebno je kontrolirati glikemiju, odnosno otkriti nivo šećera u krvi pomoću glukometra.

Ako pacijent ima hiperglikemiju, odnosno visoki šećer, trebate dodati pravu količinu hormonskih jedinica u odgovarajući broj jedinica hljeba. Uz hipoglikemiju, doza hormona će biti manja.

Primjer: Ako dijabetičar ima nivo šećera od 7 mmol / l pola sata prije jela i planira jesti 5 XE, potrebno mu je dati jednu jedinicu inzulina kratkog djelovanja. Tada će se početni šećer u krvi smanjiti sa 7 mmol / L na 5 mmol / L. Ipak, da biste nadoknadili 5 jedinica hljeba, morate unijeti 5 jedinica hormona, ukupna doza inzulina je 6 jedinica.

Kako odabrati dozu inzulina u štrcaljki?

Da biste napunili običnu štrcaljku volumena 1,0-2,0 ml s pravom količinom lijeka, morate izračunati cijenu odjeljenja štrcaljke. Da biste to učinili, odredite broj odjeljenja u 1 ml instrumenta. Hormon koji se proizvodi u zemlji prodaje se u bočicama od 5,0 ml. 1 ml je 40 jedinica hormona. 40 jedinica hormona treba podijeliti s brojem koji će se dobiti izračunavanjem odjeljenja u 1 ml instrumenta.

Primjer: U 1 ml štrcaljke 10 odjeljenja. 40:10 = 4 jedinice. Odnosno, u jednoj podjeli šprice nalaze se 4 jedinice inzulina. Doza inzulina koju trebate unijeti treba podijeliti s cijenom jedne podjele, tako da dobivate broj odjeljenja na špricu koji se moraju napuniti inzulinom.

Tu su i špricevi koji sadrže posebnu tikvicu napunjenu hormonom. Pritiskom ili okretanjem dugmeta štrcaljke inzulin se ubrizgava supkutano. Do trenutka ubrizgavanja u špriceve, mora se podesiti potrebna doza, koja će ući u pacijentovo tijelo.

Kako davati insulin: opšta pravila

Davanje inzulina odvija se prema sljedećem algoritmu (kada je potrebna količina lijeka već izračunata):

  1. Ruke treba dezinficirati, nositi medicinske rukavice.
  2. Uvijte bočicu s lijekovima u ruke tako da se ravnomjerno miješa, dezinficirajte poklopac i pluto.
  3. U špricu uvucite zrak u količini u kojoj će hormon biti ubrizgan.
  4. Stavite bočicu s lijekom okomito na stol, izvadite poklopac s igle i umetnite je u bočicu kroz pluto.
  5. Pritisnite špricu tako da zrak iz nje uđe u bočicu.
  6. Bočicu okrenite naopako i stavite u špricu 2-4 jedinice više od doze koju treba dostaviti tijelu.
  7. Izvadite iglu iz bočice, ispustite zrak iz štrcaljke, prilagodivši dozu potrebnoj.
  8. Mjesto na kojem će se raditi injekcija dva puta je očišćeno komadom vate i antiseptikom.
  9. Unesite inzulin supkutano (sa velikom dozom hormona, injekcija se vrši intramuskularno).
  10. Tretirajte mjesto ubrizgavanja i korištene alate.

Za brzu apsorpciju hormona (ako je injekcija potkožna), preporučuje se injekcija u trbuh. Ako se napravi injekcija u bedro, tada će apsorpcija biti spora i nepotpuna. Injekcija u stražnjicu, rame ima prosječnu brzinu apsorpcije.

Preporučuje se izmjena mjesta ubrizgavanja prema algoritmu: ujutro - u želudac, popodne - u rame, uveče - u bedro.

Prošireni inzulin i njegova doza (video)

Dugotrajni inzulin se propisuje pacijentima kako bi održao normalnu razinu glukoze u krvi na brzinu, tako da jetra ima sposobnost kontinuiranog stvaranja glukoze (a to je potrebno da mozak radi), jer kod dijabetes melitusa tijelo to ne može sam.

Produljeni inzulin se daje jednom u 12 ili 24 sata, ovisno o vrsti inzulina (danas se koriste dvije učinkovite vrste inzulina - Levemir i Lantus). Kako pravilno izračunati potrebnu dozu produženog inzulina, govori stručnjak za kontrolu dijabetesa u videu:

Sposobnost ispravnog izračunavanja doze inzulina je veština koju svaki dijabetičar koji zavisi od insulina mora savladati. Ako odaberete pogrešnu dozu inzulina, može doći do predoziranja, što ako se pruži neblagovremena pomoć može dovesti do smrti. Prava doza inzulina ključ je dobrog dijabetičara.

Pogledajte video: PANTHEON Farming Programska oprema za kmetijstvo Kalkulator za pesticide (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar