Dijeta za visoki šećer u krvi: proizvodi, meni sa uzorcima

Dijeta s visokom razinom glukoze podrazumijeva ograničenje prehrane. Pridržavanje nekih preporuka omogućit će dovođenje šećera u normalu i spriječiti ozbiljne poremećaje u tijelu i razne patologije.

Glavni princip prehrane je ograničiti količinu ugljikohidrata ili ih potpuno napustiti. Zabranjeno je jesti lako probavljive ugljikohidrate. Unos kalorija trebao bi biti nizak, a hrana sadrži veliku količinu vitamina, a proizvodi koji povećavaju šećer u krvi morat će biti isključeni.

Često, s visokom razinom glukoze, počinju problemi s prekomjernom težinom, a dijeta s visokim šećerom u krvi pruža izvrsnu priliku ne samo za snižavanje šećera i normalizaciju metabolizma, već i brigu o vašem izgledu.

Hrana sa visokim šećerom u krvi mora biti redovna, dnevnu prehranu treba podijeliti na 5 - 7 obroka i jesti u malim obrocima, izbjegavajući prejedanje.

Prilikom razvijanja prehrane trebalo bi obratiti veliku pažnju na tjelesnu težinu, postojeće bolesti, koncentraciju šećera i individualnu netoleranciju na bilo koji proizvod. Od velike je važnosti aktivnost osobe da procijeni troškove energije koji će nastati tokom dijeta.

Dijeta sa visokim šećerom

Za svakog pacijenta liječnik treba razviti režim ishrane. Glavno pravilo je pravilnost hrane. Osnova prehrane treba biti svježe povrće, pića i biljni čajevi, niskokalorična hrana.

Jedenje s visokim šećerom u krvi ne znači da biste se trebali potpuno odreći slatkiša, ali je važno da sadržaj šećera u svakom proizvodu bude pod nadzorom. Obavezno obratite pažnju na količinu proteina, ugljikohidrata i masti u hrani. Uravnotežena prehrana treba da sadrži 45% ugljenih hidrata, 20% proteina i 35% masti. Upravo s ovim omjerom može se postići normalna razina šećera.

Dijeta s visokim šećerom omogućava da vrlo pažljivo kontrolirate voće dok ste na dijeti, jer se ne mogu svi jesti. Grejpfrut, lubenice i jabuke su dozvoljeni, ali banane ili suho voće ne mogu se jesti.

Osim toga, dijeta sa visokim šećerom mora biti u skladu s učestalošću unosa hrane. Najbolje je jesti često u malim porcijama, jer dan možete jesti 4 do 7 puta. Upotreba soli preporučuje se ograničiti i potpuno odustati od alkohola.

Najveći dio prehrane trebalo bi biti povrće (i pečeno, i kuhano, i svježe) i voće. Od velikog značaja je i režim pijenja, svaki dan morate popiti barem 2,5 litara čiste vode.

Prehrana sa visokim šećerom i trudnoća

Trudnoća zbog čega žene često jedu sa visokim nivoom glukoze. Svako izostavljanje jednog od obroka štetno je i za nerođeno dijete i za samu majku. Buduće majke s visokim šećerom moraju cijelo vrijeme nadgledati razinu svoje krvi, te voditi računa da im holesterol ne bude povišen tokom trudnoće.

Da biste to učinili, možete kupiti poseban uređaj s kojim možete odrediti koncentraciju glukoze jednom kapom krvi. Šećer treba mjeriti samo na prazan stomak prije jela.

Trebali biste jesti svaka 3 sata, a noću interval ne bi trebao biti veći od 10 sati. Koje voće i mlijeko nije dopušteno konzumirati noću? Apsolutno sve!

Trudnoća dovodi do činjenice da glavna pristranost u prehrani treba biti na pustoj hrani koja sadrži malu količinu soli, ulja i začina.

Šta je dobro jesti žitarice? Heljda je posebno korisna, a s njom je i pileća supa, povrtne salate ili samo svježe povrće. Od slatkiša su pogodne namirnice sa niskim šećerom i keksi sa keksima. Ne preporučuje se jesti crveno meso, gljive, previše slatku ili začinjenu hranu.

Uzorna dijeta sa visokim šećerom

Približna dijeta za dijabetes treba biti sastavljena ovisno o dobi pacijenta, njegovoj težini i razini glukoze. Dijeta je jedini način da se šećer normalizira, pa dijetu treba pažljivo odabrati, a da biste znali koji će proizvodi tamo ići, budite sigurni da se pridržavate preporuka nutricionista i endokrinologa. Osim dijeta, možete primijeniti i lagane fizičke aktivnosti tako da postoji sveobuhvatan program.

Dijeta bi se trebala temeljiti na niskokaloričnim namirnicama. Vrlo je važno konzumirati sezonsko povrće, a količina voća mora biti kontrolirana jer mnoga od njih sadrže puno šećera i zabranjena su u visokim razinama glukoze. Žitarice će biti od velike koristi, jer mogu sniziti nivo šećera i spriječiti stvaranje holesterola. Kao prilog možete jesti zobene kaše, rižu i heljde.

Hrana sa visokim šećerom

Pitanje što se može jesti dok slijedite dijetu za snižavanje šećera zabrinjava jako puno ljudi koji imaju visok šećer, kao i probleme s gušteračom ili hormonalnim poremećajima u tijelu. Slijedi popis proizvoda koji su dozvoljeni na visokom nivou šećera i koji omogućavaju njegovu proizvodnju i koncentraciju u normalu:

  1. Povrće - osnova je dijeta. Najbolje ih je konzumirati sirove, ali mogu se i peći ili prokuhati. Prženo povrće se ne preporučuje.
  2. Voće - dopušteno je samo ono koje ima malo šećera i glukoze. Preporučuje ih se jesti nakon unosa glavne hrane.
  3. Proizvodi od brašna - hljeb i drugi proizvodi od brašna trebaju sadržavati minimalnu količinu ugljikohidrata. Izvrsna opcija je raženi hljeb, integralni kruh, proteinski kruh i hljebni hljeb. Upotreba muffina, pita, kolača i peciva nije preporučljiva.
  4. Meso - mora biti dijetalno. Odgovaraju teletina, pileće meso, govedina, kao i riba. Sve ove proizvode najbolje je kuhati ili kuhati na pari.
  5. Kiselo-mliječni proizvodi - posudice, skuta, pudingi od skute. Kefir, kisela pavlaka ili jogurt dozvoljeno je uzimati ne više od dvije čaše dnevno.
  6. Jaja - možete jesti ne više od dva komada dnevno Krupice su najkorisnija komponenta prehrane sa visokim šećerom, jer su sposobne snižavati kolesterol, sadrže veliku količinu biljnih bjelančevina i vitamina iz skupine B. Najkorisnije među žitaricama su heljda, zobena kaša, riža , ječam i proso. No kaša je zabranjena.

Hrana sa visokom glukozom zabranjena

Ovo je veoma relevantna tema u pripremi prehrane. Sa velikom koncentracijom glukoze u krvi morate ograničiti ili bolje u potpunosti odustati od upotrebe hrane koja sadrži puno ugljikohidrata, glukoze i šećera.

U potpunosti iz prehrane treba isključiti alkoholna pića, kao i jela od gljiva, slatkiše (osim meda) i neke vrste voća. Općenito, naglašavamo da su šećer u krvi i alkohol nespojivi!

Hrana koja pomaže nižem šećeru treba biti bogata vlaknima. Ne možete jesti svinjetinu, grožđe, banane, slana i začinjena jela, jer će svi ovi proizvodi dodatno povećati šećer u krvi.

Približni jelovnik sa visokim šećerom

Kako biste stanje tijela vratili u normalno stanje, preporučuje se izrada približnog menija i strogo ga pridržavanje. Ako se izbornik temelji na popisu dozvoljenih i zabranjenih namirnica, prehrana se može vrlo lako prilagoditi.

  • omlet koji se sastoji od dva jaja, jedne kašike kisele pavlake i 100 g mahuna,
  • zeleni čaj ili dekocija borovice ruža.

  1. povrtna salata
  2. hleb sa mekinjama.

  • supa od heljde ili povrća,
  • kuhana pileća prsa,
  • salata od svježeg mrkve i kupusa,
  • napitak od meda.

  • riža i kuvana riba,
  • povrtna salata
  • jedna šolja kefira ili čaja od začinskog bilja.

Uz ovu dijetu, nema osjećaja gladi, pa se podnosi vrlo lako.

Opći principi ishrane

Oni se mogu razlikovati na sljedećem popisu:

  • Hrana treba biti ugljikohidratna.
  • Dnevna norma energetske vrijednosti je 1500-1800 kalorija.
  • Mora se isključiti izgladnjivanje.
  • Osnova ishrane treba da budu složeni ugljikohidrati, voće, povrće, kao i životinjski i biljni proteini.
  • Štetni proizvodi moraju biti isključeni. Posebno jednostavni ugljeni hidrati.
  • Proizvodi moraju biti odabrani niskokalorični, kao i kontrolirati glikemijski indeks.
  • Dijeta treba biti frakcijska. Jedite 5-6 puta dnevno u malim porcijama.

Svaka osoba koja se zanima za principe prehrane koji se preporučuju zbog visokog šećera u krvi i namirnica naznačenih za konzumaciju mora znati da je i dalje važno slijediti režim pijenja. Žeđ se ne smije dozvoliti. Dnevna količina je najmanje 2,5 litara čiste vode.

Cveklu i krompir treba izuzeti iz prehrane jer imaju visoki glikemijski indeks. Prednost treba dati pečenom, kuvanom i svježem povrću. Oni čine jedan od glavnih dijelova koji je prikazan u dijetama s visokim šećerom u krvi.

Na sljedećem popisu treba istaknuti biljne proizvode koji se mogu bez straha konzumirati:

Povrće je veoma korisno jer je izvor hranjivih sastojaka koji sudjeluju u probavnim i metaboličkim procesima - to su mineralne soli, vitamini, elementi u tragovima, dijetalna vlakna i organske kiseline.

Voće i bobice

Dijeta propisana za visoki šećer u krvi ograničava proizvode ove skupine. Slatke sorte morat ćete napustiti - trebate ograničiti upotrebu smokava, dinje, grožđa, grožđica i banana. Potpuno je potrebno odbiti datume.

Ali dozvoljeni su sljedeći proizvodi:

  • Citrusi: grejpfrut, pomorandža, limun, mandarina.
  • Voće: nektarine, jabuke, breskve, šljive, kruške.
  • Šumske i vrtne bobice: trešnje, jagode, trešnje, maline, brusnice, ribizla, borovnice, borovnice.

Prezrelo voće ima više kalorija od redovnog voća, pa ih se takođe mora odbaciti. Usput, od dozvoljenog možete napraviti voćne napitke, kompote i bezalkoholna pića. Ovakva pića diverzificiraju prehranu.

Riba i meso

Nastavljajući proučavanje liste proizvoda s visokim šećerom u krvi, treba napomenuti da se u tom stanju preporučuje upotreba sorti s niskom masnoćom:

Prilikom kuhanja mesnih jela potrebno je odstraniti kožu i višak masnoće. Ponekad je dopušteno razrijediti dijetu s uzgajanjem - pileća srca, jezik, jetra. Ali morate napustiti takve proizvode:

  • Kobasice.
  • Kobasice.
  • Dimljena i kuhana kobasica.
  • Govedina i masna svinjetina.

Međutim, popis proizvoda kojima je dozvoljen visok šećer u krvi nije tako mali. Dijeta može biti raznolika i morski plodovi:

Glavna stvar je pravilno obraditi izvore životinjskih proteina. Ni u kojem slučaju ih ne biste trebali pržiti. Bolje je kuhati ili peći. Takva su jela zdrava i hranljiva.

Mliječni proizvodi

Iz prehrane će se morati isključiti takvi proizvodi:

  • Žuti sir.
  • Krem i pavlaka.
  • Masno mleko.
  • Premažite margarinom i maslacem.

Ali s druge strane, dijeta s povišenim šećerom u krvi omogućava vam korištenje ovih proizvoda:

  • Ryazhenka.
  • Kefir s malo masti.
  • Sir "Zdravlje".
  • Suluguni.
  • Brynza.
  • Nezaslađeni prirodni jogurt.
  • Skuti sir s malo masnoće.

Unatoč činjenici da su ovi proizvodi dozvoljeni, i kada ih koristite, morate znati mjeru. Kefir s niskom masnoćom je koristan, ali nikako ne smijete popiti litru, koliko mogu i voljeti.

Nezaobilazni izvor složenih ugljikohidrata s visokim šećerom u krvi. Popis proizvoda kojima dijeta dopušta je sljedeći:

Ove žitarice dobro normalizuju nivo šećera. No, zdrob i bijele sorte riže morat će se napustiti. Isto vrijedi i za granolu i instant žitarice. Sadrže konzervanse i stabilizatore, kao i zaslađivače koji čine veliku štetu.

Usput, uvijek je bolje odabrati grube mrlje.

Stroga zabrana

Dijeta s visokim šećerom u krvi prilično je ozbiljna. Osoba koja je to počela promatrati morat će se odreći puno, uključujući uobičajene dobrote:

  • Slatki skuti sir.
  • Šećer
  • Candy.
  • Slatka gazirana pića i energija.
  • Sirupi.
  • Čuva
  • Slatki sokovi.
  • Halva.
  • Sladoled.
  • Bilo koja poslastica i slatkiši.
  • Pekarske poslastice, keksi, muffini, kolači, pite, itd.
  • Alkohol

Ovo su štetni proizvodi - čak je i mali komad dovoljan da šećer u krvi "skoči" na kritične razine.

Nježna torta od vanilije

Možda ćete pomisliti da je vrlo teško u potpunosti jesti s takvim ograničenjima. Ali ne, čak i nakon dijeta sa visokim šećerom u krvi, izbornik može biti raznolik. Proučivši nekoliko korisnih recepata, to stvarno možete vidjeti.

Ako želite nešto slastičarskih proizvoda, možete čak i napraviti čokoladni kolač. Da biste to učinili, potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • prirodni jogurt bez masti - 250 g,
  • pileća jaja - 2 kom.,
  • brašno - 7 kašika. l.,
  • bez masne kisele pavlake - 100 g,
  • fruktoza - 4 žlice. l.,
  • prstohvat praška za pecivo i vanilin.

Prvo morate pomiješati fruktozu s pilećim jajima, a potom dodajte vanilu, sir, brašno i prašak za pecivo.

Posudu za pečenje obložite papirom i tamo stavite tijesto, pa stavite u rernu, prethodno zagrijanu na 250 ° C. Pecite 20 minuta. Dok se biskvit priprema, možete napraviti kremu - tucite vaniliju, pavlaku i fruktozu.

Dobivenu tortu podmažite ovom aromatičnom masom, a na vrhu ukrasite svojim omiljenim voćem. Ili orahe.

Omlet s brokolijem i prepelice

Izvrsna opcija za srdačan i ukusan doručak. Da biste pripremili takav omlet, trebat će vam:

  • limunov sok - 4 kapi,
  • brokoli - 1 kom.,
  • prepelice jaja - 3 kom.,
  • biljno ulje - 50 ml,
  • sol je mali prstohvat
  • voda - 15 ml.

U maloj posudi umutite jaja i u masu dodajte sol, vodu i limunov sok. Zeleni kupus temeljito operite i nasjeckajte. Sipati u jajnu masu, izmešati i sipati u vruću masnu tavu. Pripremite omlet na 6 minuta na laganoj vatri.

Pollock file sa umakom

Od namirnica dozvoljenih sa visokim šećerom u krvi možete napraviti tako ukusno jelo. Trebat će vam takve komponente:

  • Luk - 50 g
  • nemasna pavlaka - 50 ml,
  • mlada rotkvica - 100 g,
  • limun - 1 kom.,
  • maslinovo ulje - 40 ml,
  • file od polloka - 1 kom.,
  • prstohvat soli i bibera.

Dakle, povrće trebate oprati i dobro nasjeckati, pomiješati sa začinima i pavlakom. U ovu masu dodajte sok iscijeđen iz 2-3 debele kriške limuna. Zatim u tavi zagrijte maslinovo ulje i pržite polutku s obje strane.

Kad je gotov, stavite na tanjir i prelijte pripremljenim umakom.

Gljiva supa

Takvo jelo također treba biti uključeno u vašu prehranu ako osobu uznemiruju neugodni simptomi i visok šećer u krvi. Dijetna supa od gljiva dobro diverzificira. Dakle, potrebni su vam sljedeći proizvodi:

  • svježi šampinjoni - 200 g,
  • kupus - 200 g
  • šargarepa - 2 kom.,
  • peršinov korijen - 1 kom.,
  • konzervirani zeleni grašak - ½ šalice,
  • paradajz - 1 kom.,
  • luk - 1 kom,
  • puter - 2 kašike. l.,
  • lovorov list - 2 kom.,
  • grašak crni biber - 5 količina,
  • malo zelenila i proljetni luk po ukusu.

Ako je stanje osobe normalno, a ljekar je odobrio, možete dodati još 4 mala krumpira, prethodno namočena da biste maksimalno uklonili škrob.

Gljive se moraju sipati vrućom vodom 10 minuta. Nakon vremena izvadite ih i sitno nasjeckajte. Ne izlivajte vodu - bit će potrebna za pravljenje supe.

Pržite gljive pravo u loncu na maslacu, zajedno sa sjeckanim i natopljenim u vodi lukom, rajčicom i mrkvom. Nakon 7 minuta dodajte juhu i dodajte je u količinu vode koja nedostaje. Sipajte sitno kupus. Zagrijte na srednje jakoj vatri, a zatim polako kuvajte 1/3 sata.

Na približno pola spremno dodajte grašak i začine.Gotovu čorbu serviramo sa nasjeckanim zelenim lukom i začinskim biljem.

Kavijar patlidžana

Ova užina takođe može diverzificirati dijetu. Evo što vam je potrebno da ga skuhate:

  • sjeme šipak - 70 g,
  • beli luk - 2 režnja,
  • patlidžan - 2 kom.,
  • orasi - 50 g,
  • biljno ulje - 30 ml,
  • prstohvat soli.

Patlidžan je potrebno oprati i, odrežući repove, ispeći u rerni na temperaturi od 180 ° C do potpunog kuhanja. Zatim ohladite, nasjeckajte i stavite u posudu za blender. Dodajte seckane orahe, semenke šipak i sve dobro promešajte.

Treba dobiti homogenu masu koju treba začiniti biljnim uljem, solju i režnja češnjaka. Nakon toga možete poslužiti.

Krem juha od bundeve

Još jedan odličan recept. Jela od bundeve vrlo su korisna za visok šećer, a evo šta trebate da pripremite ovu poslasticu:

  • lagana pileća zaliha - 1,5 l,
  • luk i mrkva - 2 kom.,
  • bundeva - 350 g
  • puter - 50 g,
  • ribani tvrdi sir - 70 g,
  • zelje i vlasac,
  • prstohvat soli i bibera.

Opet, ako vam liječnik ponekad dozvoli da jedete krumpir, možete dodati 2 gomolja (obavezno prethodno isperite škrobom).

Sjeckajte povrće. Prokuhajte čorbu, baci krompir tamo i kuhaj 10 minuta. U ovo vrijeme pržite mrkvu, luk i bundevu na maslacu (dovoljno 7-8 minuta). Zatim ih dodajte u juhu. Kuhajte dok bundeva ne omekša. Zatim možete dodati sol i papar.

Ocijedite juhu, a preostalu masu mikserom umutite u homogenu masu. Zatim, bez prestanka miješanja, sipajte u juhu - toliku količinu da se dobije kremasta konzistencija.

Servirajte sa krutonima, posipajući juhu od začinskog bilja, sira i zelenog luka.

Meni za nedelju

Sve gore treba uzeti u obzir kod ljudi koji postavljaju pitanje: „Šta ako se poveća šećer u krvi, kako ga sniziti?“ Dijeta može biti raznovrsna i ukusna, glavno je tražiti nove recepte i ne bojati se pretočiti ih u stvarnost. I na kraju, vrijedno je razmisliti o približnom jelovniku za tjedan dana, koji preporučuju nutricionisti.

  • Doručak: skuti sir sa malo masnoće, porcija heljdine kaše i čaša kakaa.
  • Snack: čaša mlijeka.
  • Ručak: nemasna supa sa svežim kupusom, kriška kuvanog mesa i voćna žele.
  • Popodnevni zalogaj: nezaslađena jabuka.
  • Večera: kuhana riba s mliječnim sosom, čaša čaja i nasjeckajte kupus.

  • Doručak: porcija kaše od bisera, jela od kuhanog jajeta i pića od kafe.
  • Snack: čaša mlijeka.
  • Ručak: pire od graška, kiseli krastavac, goveđa jetra sa sosom i čaša slanine.
  • Snack: voćna mliječ.
  • Večera: kuhana piletina, pirjani kupus i čaša čaja.

  • Doručak: umućena jaja bez žumanjka sa svježim začinskim biljem, parirana teletina, svježi paradajz, komad integralnog hljeba i čaj.
  • Grickalica: hljeb i jogurt sa bifidobakterijama.
  • Ručak: vitaminska salata, supa od gljiva, piletina u pari, kriška pečene bundeve i komad raženog hljeba.
  • Snack: lagani jogurt i grejpfrut.
  • Večera: paprika od ribe i povrća u pari, svježe cijeđeni sok od kiselih jabuka.

  • Doručak: porcija heljde, nemasnog sira sa kiselim vrhnjem i napitak od kafe.
  • Snack: kefir.
  • Ručak: dijetalna juha od kupusa sa svježim kupusom, kuhano meso sa sosom i čaša kompota.
  • Snack: kruška.
  • Večera: nasjeckajte kupus, kuhanu ribu s mliječnim sosom, čaj.

  • Doručak: nešto zobene kaše, skuta sa prelivom kisele pavlake i čaša kakaa.
  • Snack: žele.
  • Ručak: mršav bor, komad kuvanog mesa, porcija heljde i čaj.
  • Snack: jedna nezaslađena kruška.
  • Večera: kuhano jaje, vinjegre i čaj.

  • Doručak: kaša od heljde, malo kavijara od tikvica, kriška hljeba i čaja.
  • Snack: 2-3 komada suvih keksa, voćni kompot.
  • Ručak: supa od povrća, kiseli kupus, pire voda sa kriškom nemasne ribe, kompot od suhog voća.
  • Snack: mala naranča i čaša voćnog čaja.
  • Večera: skuta od sira s bobicama, juha od šipka.

  • Doručak: slani losos, kuhana jaja (1-2 komada), kriška hljeba, pola svježeg krastavca i čaša čaja.
  • Snack: skuta s malo masnoće, divlje bobice.
  • Ručak: lenja peciva od kupusa, supa od kupusa, 2 kriške hljeba.
  • Snack: krekeri, čaj s mlijekom.
  • Večera: kaša od graška sa biftekom od goveđeg mesa, patlidžan i čaj.

Na osnovu toga moguće je razumjeti koja je dijeta s povišenim šećerom u krvi indicirana za poštivanje. U stvari, to može biti raznoliko - postoji na desetine jela koja se brzo pripremaju i vrlo su ukusna. Glavno je da ishrana treba biti kompletna za tijelo.

Usput, još uvijek možete imati večernju užinu 2 sata prije spavanja. To može biti kisela jabuka, čaša nemasnog kefira, pečeno voće, piće kiselo mlijeko, par krekera s čajem itd.

Pogledajte video: Eritrociti Crvena krvna zrnca RBC (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar