Upotreba angiovitisa u planiranju trudnoće

Lijek Angiovit dostupan je u obliku bijelih obloženih tableta. Tablete ovog proizvoda su bikonveksne i okrugle. Na presjeku su vidljiva 2 sloja. Prodaje se u blister pakovanjima od 60 komada. Jedno kartonsko pakovanje sadrži 1 paket.

Jedna tableta Angiovit u svom sastavu sadrži sledeće komponente:

  • Folna kiselina - 5 mg (vitamin B9),
  • Piridoksin hidroklorid (vitamin B6) - 4 mg,
  • Cijanokobalamin (vitamin B12) - 6 mcg.

Ono što je izuzetan sastav Angiovit

Angiovit (od "angio" - krvne žile i "Vita" - život) je složen sastav vitamina B grupe.

Ovaj lijek sadrži:

  • vitamin B12 (cijankobalamin) - 6 mcg,
  • vitamin B9 (folna kiselina) - 5 mg,
  • vitamin B6 (piridoksin hidroklorid) - 4 mg,
  • glukoza (kao dodatna komponenta).

Utvrdit ćemo kakav učinak imaju pojedinačni složeni vitamini Angiovita:

  • Vitamin B12 (cijankobalamin) - sudjeluje u sintezi aminokiselina, koja služi kao „građevni blok“ za izgradnju tijela, sudjeluje u imunološkom procesu, važan je za bebu i majku u borbi protiv anemije, regulira metaboličke procese i minimizira rizik od nerazvijenosti organa fetusa.
  • Vitamin B9 (folna kiselina) - pomaže u sprečavanju abnormalnosti u plodu kao što je nerazvijena neuronska cijev, urođene srčane greške i živčani sistem, razvojna zastoja u plodu.
  • Vitamin B6 (piridoksin hidroklorid) važan je za bebu i majku u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, predajnika i antitijela, pomaže u apsorpciji proteina, masti i ugljikohidrata, ublažava razdražljivost i ublažava toksikozu kod trudnica.

Na osnovu zbrajanja svih svojstava njegovih sastojaka upravo je Angiovit najpovoljniji za razvoj ploda i očuvanje zdravlja trudnice.

Angiovit za buduću majku

Manjak određenih vitamina u ishrani budućih roditelja može dovesti do zdravstvenog problema ne samo za sebe, već i za njihove buduće bebe. Dakle, nedostatak B vitamina u vrijeme kada žena rodi dijete može imati posljedice u obliku:

  1. Anemije kod trudnice i njezino dijete.
  2. Formiranje razvojnih problema u fetusa.
  3. Hiperhomocisteinemija (pojačano stvaranje homocisteinskih aminokiselina u tijelu).

Žene sa hiperhomocisteinemijom su u riziku. Ova tvar je toksična za vaskularno-placentni sistem i dovodi do kršenja cirkulacije krvi same placente.

Ovo je stanje najozbiljnija komplikacija nedostatka vitamina B. Njegova posljedica je fetoplacentna insuficijencija u ploda. Još prije rođenja, ova patologija može prouzrokovati gladovanje kisikom, što dovodi do smrti nerođenog djeteta. Ako se dijete još rodi, tada će biti oslabljeno i podložno mnogim tegobama. Glavne posljedice hiperhomocisteinemije su situacije:

  • tromboza i razvoj urolitijaze u trudnica,
  • (hronični) pobačaj za višekratnu upotrebu,
  • gubitak kilograma kod novorođenčadi,
  • gubitak kilograma i imune rezerve, poremećaji nervnog sistema kod novorođenčadi,
  • patologije novorođenčadi u obliku encefalopatije, tortikolisa, displazije zglobova kuka.

Prijem AngioVita od strane potencijalne majke u fazi planiranja trudnoće pomaže u sprečavanju teških malformacija u novorođenčadi: zastoja u razvoju, oštećenja neuronske cijevi, anencefalije, rascjepa usne itd.

Angiovitis je takođe propisan ženama koje sanjaju da zatrudne, a imaju anamnezu različitih prethodnih akušerskih komplikacija. Izuzetno je preporučljivo ovaj lijek uzimati pacijentima sa genetskom sklonošću ozbiljnoj patologiji kardiovaskularnog plana u mladoj dobi (koji se manifestuju moždanim udarom, srčanim udarom, trombozom, dijabetesom, aterosklerozom, anginom pektoris).

Angiovit za budućeg oca

Slabo muško zdravlje može negativno uticati na plodnost muškarca. Kao što znate, to je muškarac koji često postaje uzrokom neplodnosti u braku. Najčešće, uzroci ovog kršenja povezani su sa smanjenjem kvalitete sperme. Angiovitis u mnogim situacijama može pomoći muškarcu da začeće bebu na prirodan način, jer ima sledeće efekte na spermu:

  • povećava njihovu brzinu,
  • smanjuje vaskularnu propusnost,
  • povećava se broj sperme s pravilnim setom hromozoma, značajno smanjujući postotak nekvalitetne.

Zbog složenog učinka na genetski materijal muškaraca, Angiovit pomaže u očuvanju muškog zdravlja i začeću zdravog potomstva. Osim toga, angiovit može spriječiti razne kardiovaskularne bolesti budućeg oca (ateroskleroza, tromboza, moždani udar, infarkt miokarda, dijabetička angiopatija itd.)

Prijem Angiovita kod planiranja trudnoće

Angiovit je čest pratilac parova koji planiraju trudnoću. Najčešće, potreba za propisivanjem lijeka tokom planiranog razdoblja potomstva, diktira porast u tijelu buduće majke, razine metionina i homocisteina.

S takvim neuspjehom, žena pada u određenu rizičnu skupinu i treba joj medicinski nadzor i medicinsku podršku.

Da biste dobili kompetentne informacije o angiovitisu pri planiranju trudnoće, jasna su uputstva o njegovoj primjeni u ovom periodu. Međutim, kod svakog pacijenta sve suptilnosti uzimanja ovog multivitaminskog preparata izračunava lekar.

U kojoj se dozi propisuje Angiovit prilikom planiranja trudnoće?

Vođeni režimom lijeka opisanim u uputama za to, liječnik još uvijek korigira dozu i trajanje uzimanja Angiovitisa za ženu ili muškarca, vodeći računa o njihovom zdravstvenom stanju, težini i dobi.

Angiovit kao medicinsko sredstvo kod planiranja trudnoće može se propisati:

  1. Kako bi spriječili moguće komplikacije tokom ovog perioda, ženama se obično propisuje 1 tableta lijeka dnevno.
  2. Uzimanje lijeka nije povezano sa prehranom i može se pojaviti u bilo koje doba dana.
  3. Kurs liječenja može trajati od 20 dana do 1-2 mjeseca.
  4. Ako žena zadržava visoku stopu homocisteina i metionina, primjena angiovitisa može se nastaviti tijekom prvog tromjesečja trudnoće.
  5. Moguće je povećati dozu lijeka u liječenju postojeće bolesti kod žene u vrijeme planiranja ili same trudnoće. Kontrola prilagodbe upotrebe lijeka rezultati su detaljnog ispitivanja krvi. Uz svaku reviziju doze ili režima upotrebe lijeka, neophodna je konsultacija s ginekologom i hematologom.

Nuspojava angiovita

Iako svrha lijeka ima minimum kontraindikacija, nuspojave pri uzimanju Angiovitisa nisu neuobičajene. Najčešće se takve pojave dešavaju kada se prekorači doza ili trajanje njene primjene.

Nuspojava primjene angiovitisa može se pokazati u obliku:

  • iritacija ili svrab,
  • košnice
  • Quinckeov edem,
  • angioedem.

Obično sve gore navedene manifestacije nestaju nakon prekida lijeka.

Predoziranje lijekovima

Najčešće, predoziranje lijeka može biti asimptomatsko. Ali ponekad se može povećati doza ovog lijeka u obliku simptoma:

  • vrtoglavica ili glavobolja poput migrene,
  • preosjetljivost kože
  • dispeptičke manifestacije (natečenost, mučnina, bol u stomaku),
  • poremećaji spavanja
  • stanje anksioznosti.

Ponekad žene počnu uzimati Angiowit samostalno, nakon što su na Internetu pročitale hvalevrijedne recenzije o lijeku. U tom slučaju nekontrolirani unos ovog lijeka može izazvati hipervitaminozu vitamina B skupine, čiji se simptomi mogu očitovati znakovima:

  1. osjećaj ukočenosti u rukama i nogama, problemi sa sitnim motoričkim sposobnostima (s viškom vitamina B6).
  2. tromboza kapilarne mreže ili anafilaktički šok (kod najveće koncentracije vitamina B12 u krvi).
  3. stalni grčevi donjih ekstremiteta (s viškom vitamina B9).

Sve pojave viška vitamina mogu se dogoditi samo uz grubo kršenje uputstva o uzimanju lijeka Angiovit. U tom slučaju je potrebno hitno otkazati lijek i potražiti ljekarski savjet.

Interakcija lijekova

Često, prije planiranja trudnoće, ženi se mogu propisati razni lijekovi za liječenje postojećih hroničnih oboljenja.

Ozbiljna u vezi sa svojim zdravljem i zdravljem nerođene bebe, žena će se definitivno posavjetovati o mogućnosti kombiniranja angiovitisa s drugim lijekovima koje uzima.

Naizgled bezopasna, Angiovit u kombinaciji s drugim lijekovima može imati sljedeći učinak:

  1. s tiaminom - povećati rizik od alergijskih reakcija,
  2. s analgeticima, antacidima, estrogenima, antikonvulzivima - smanjuju količinu folne kiseline,
  3. s antitumorskim i antimalarijskim lijekovima - smanjuju efikasnost folne kiseline,
  4. sa diureticima - njihov efekat je pojačan,
  5. s preparatima kalijuma, salicilatima, antiepileptičkim lijekovima - smanjuje se apsorpcija vitamina B12.

Kombinacija angiovita sa srčanim glikozidima, aspartamom i glutaminskom kiselinom je korisna, zahvaljujući jačanju kontraktilne sposobnosti miokarda i povećanju njegove otpornosti na hipoksiju.

Stručnjaci ne preporučuju kombiniranje angiovita s hemostatičkim agensima.

Angiovit je cijenjen u akušerstvu zbog dokazanog ozbiljnog preventivnog djelovanja na trudnice i njegovu bebu. Angiovit je muškarcima prikazan i kao sredstvo za poboljšanje kvaliteta i održivosti sperme. Ali ne smijemo zaboraviti da kršenje obrasca upotrebe ovog lijeka i njegova neovlaštena primjena mogu nanijeti štetu pacijentu umjesto koristi.

Indikacije za upotrebu Angiovit

Prema uputama za Angiovit, ovaj vitaminski kompleks indiciran je za upotrebu u slučajevima prevencije i liječenja različitih kardiovaskularnih bolesti koje su povezane sa povećanjem razine homocisteina u krvi. Među njima treba razlikovati sljedeća stanja:

  • Koronarna bolest srca
  • Ishemijski moždani udar
  • Sklerotični poremećaji cerebralne cirkulacije,
  • Poremećaj perfuzije miokarda,
  • Infarkt miokarda
  • Istodobna tromboza,
  • Ateroskleroza,
  • Angina pektoris drugog i trećeg stepena,
  • Dijabetičke vaskularne lezije.

Prema uputama za Angiovit, vitaminski kompleks je indiciran i u slučajevima oštećene fetoplacentne cirkulacije, odnosno krvotoka između placente i fetusa, kako u ranom, tako i u kasnijim fazama trudnoće.

Doziranje i primjena angiovitisa

Vitaminski kompleks Angiovit uzima se oralno, bez obzira na unos hrane. Za odrasle pacijente u pravilu je propisana sljedeća doza: 1 tableta lijeka ujutro i navečer tokom 2 mjeseca, zatim 1 tableta svaki drugi dan tijekom 4 mjeseca.

Za djecu čija je tjelesna težina ispod 35 kg propisana je 1 tableta dnevno.

Neželjeni efekti angiovitisa

Upotreba angiovitisa može dovesti do nuspojava poput alergijskih reakcija u obliku osipa. Osim toga, vitamin-kompleks može uzrokovati opće stanje lošeg stanja, nadimanje i razdražljivost.

Primjena lijeka Angiovit u velikim dozama može izazvati mučninu i vrtoglavicu. Kako bi se uklonili takvi simptomi, provodi se ispiranje želuca i uzima se aktivni ugalj.

Posebna uputstva

Primjena angiovitisa ne smije se kombinirati s primjenom različitih lijekova koji povećavaju koagulaciju krvi.

Folna kiselina, koja je dio vitaminskog kompleksa Angiovit, smanjuje učinak fenitoina, pa je zato potrebno povećanje njegove doze. Oralni kontraceptivi koji sadrže estrogen, metotreksat, triamteren, pirimetamin i trimetoprim smanjuju učinak folne kiseline.

Piridoksin hidroklorid, sljedeća komponenta vitaminskog preparata Angiovit, povećava učinak diuretika, ali smanjuje učinak levodope. Na njegovo djelovanje negativno utječu oralni kontraceptivi koji sadrže estrogen, izonicotin hidrazid, cikloserin i penicilamin.

Apsorpcija cijanokobalamina, treće komponente koja sačinjava Angiovit, značajno je smanjena aminoglikozidima, preparatima kalijuma, salicilatima, kolhicinom i antiepileptičkim lijekovima.

Angiovit se izdaje iz ljekarni bez recepta liječnika.

Analozi Angiovitis

Među analogima angiovitisa treba izdvojiti sljedeće složene vitaminske pripravke:

  • Alvitil
  • Aerovit
  • Benfolipen
  • Vetoron
  • Vitabex,
  • Vitamult,
  • Gendevit
  • Kalcevita
  • Makrovit
  • Neuromultivitis,
  • Pentovit
  • Pikovit
  • Rickavit
  • Tetravit
  • Foliber,
  • Unigamma

Farmakološko djelovanje angiovitisa

Prema uputama, Angiovit aktivira metaboličke cikluse metabolizma metionina. To se događa uz pomoć kompleksa vitamina koji čine Angiovit. U tom se slučaju norma homocisteina u krvi normalizuje. Takođe, upotreba angiovitisa inhibira napredovanje ateroskleroze i vaskularne tromboze. Osjećaju olakšanje tijeka koronarne srčane bolesti i mozga, kako kažu pregledi o Angiovitisu.

Kao deo Angiovita postoje vitamini B6, B12, folna kiselina. Upotreba angiovitisa je dobra prevencija srčanog udara, ishemijskog moždanog udara i dijabetičke angiopatije.

Cijanokobalamin, koji je dio lijeka Angiovit, pomaže u snižavanju holesterola. Ovaj vitamin aktivira funkcije jetre, nervnog sistema, poboljšava proces stvaranja krvi.

Angiovit sadrži folnu kiselinu (vitamin B9) koja je važna u ljudskom tijelu za metaboličke procese, uključujući stvaranje aminokiselina, pirimidina, purina i nukleinskih kiselina. Ovaj element je neophodan za razvoj fetusa, tako da doktori mogu propisati angiovit tokom trudnoće. Folna kiselina pomaže u smanjenju negativnog utjecaja na razvoj ploda vanjskih negativnih faktora.

Vitamin B6, takođe deo Angiovita, podstiče proizvodnju proteina. Učestvuje u stvaranju važnih enzima i hemoglobina. Ovaj vitamin, učestvujući u metabolizmu, snižava holesterol. To poboljšava kontraktilnost srčanih mišića.

Ostavite Svoj Komentar