Koja je razlika između sorbitola i ksilitola: što je bolje?

O najpopularnijim umjetnim zaslađivačima: saharin, aspartam i drugima, opisali smo u prvom dijelu našeg pregleda. Tema današnje publikacije su prirodni nadomjesci šećera, poput fruktoze, sorbitola i ksilitola.

Najpopularniji prirodna zamjena za šećer - to je fruktoza.

Fruktoza se po izgledu praktično ne razlikuje od šećera, ali je istovremeno gotovo dva puta (1,73 puta) slađa od saharoze. Ovaj prirodni nadomjestak šećera koristi se za pravljenje dijabetesne hrane. Vjerovalo se da dijabetičari mogu sigurno pojesti do jedan gram fruktoze dnevno po kilogramu svoje težine. Međutim, kada su naučnici i liječnici iz Kalifornije pažljivo proučavali utjecaj fruktoze na ljudsko zdravlje, otkrili su da njeno povećanje hrane dovodi do nakupljanja masnog tkiva i smanjuje osjetljivost na inzulin, što izaziva razvoj dijabetesa i aktivno povećanje tjelesne težine.

Ovaj negativni učinak nastaje ponajviše zbog činjenice da se fruktoza prerađuje izravno u jetri, pa kao rezultat ove obrade velika količina masti dolazi u krv što sprečava da inzulinski signal ulazi u mozak. Stoga se fruktozni bolesnici s dijabetesom mogu konzumirati u krajnje ograničenim količinama.

Posebno zabrinjava stručnjake česta upotreba voćnih sokova. Tečna fruktoza koju sadrže odmah se apsorbuje u krv, što izaziva nagli porast nivoa šećera u krvi. Prema studijama, još jedno opasno svojstvo fruktoze povezano je s njegovom sposobnošću pojačavanja gladi i, shodno tome, povećanja apetita. Također je uočeno da zloupotreba slatkiša bogatih fruktozom stvara ovisnost kod djece, doprinoseći ranoj pretilosti i dijabetesu.

Fruktoza ima jednu zanimljivu sposobnost: kad se kombiniraju sa sintetičkim nadomjescima šećera, njihova se slatkoća povećava nekoliko puta. Ovo svojstvo aktivno koriste proizvođači hrane, dodajući fruktozu u sintetičke zaslađivače.

Drugi prirodni nadomjestak šećera je sorbitol ili dodatak hrani „E420“. Sorbitol je alkohol sa šest atoma. Tvar je prvo izolirana iz roga bobica, otuda je i dobio naziv: Sorbus na latinskom - Sorbus. Sorbitol se nalazi i u plodovima kupina, gloga, jabukama, datuljama, breskvama, grožđu, nekim drugim plodovima kao i u morskim algama. Dugotrajnim skladištenjem ploda se postepeno pretvara u fruktozu.

Po slatkoći, sorbitol je gotovo dvostruko inferiorniji od šećera, a po kalorijskoj mu je količini vrlo blizu, pa nije prikladan za dijete. Supstanca ne doprinosi naglom povećanju glukoze u krvi, što joj omogućava da bude uključeno u prehranu dijabetičara. Osim toga, sorbitol povoljno djeluje na rad jetre, pokazujući choleretic efekat. Prema istraživanjima, ovaj prirodni nadomjestak šećera pomaže tijelu da ekonomski troši vitamine B1, B6 i biotin, a također poboljšava crijevnu mikrofloru koja sintetiše ove vitamine.

Sorbitol se može koristiti u kuvanju umjesto šećera. Budući da tvar može privući vlagu iz zraka, to omekšava proizvode i sprečava ih da se brzo osuše.

Minusi sorbitola, pored malog koeficijenta slatkoće (Ksl jednak 0,6), trebaju uključivati ​​i njegov „metalni“ ukus i sposobnost izazivanja probavnih smetnji. Dakle, potreban je povećan oprez pri uzimanju zaslađivača. Preporučena dnevna stopa nije veća od 30 grama.

Prehrambeni dodatak "E967". Ksilitol je šećerni alkohol s pet atoma koji se nalazi u mnogim voćarskim i povrtarskim kulturama. Po stepenu slatkoće i kaloričnog sadržaja vrlo je slična bijelom šećeru.

Jednom u tijelu ne uzrokuje ispuštanje inzulina u krv, što ga čini pogodnim za pripremu proizvoda protiv dijabetesa. Ništa manje atraktivan antikarijski učinak ksilitola. Zato se ovaj prirodni nadomjestak šećera dodaje pastama za zube i žvakaćim gumama. Ksilitol se može koristiti i za pripremu raznih jela.

Nažalost, poput sorbitola, ksilitol može izazvati dispeptičke reakcije, pa ga treba konzumirati štedljivo. Istovremeno, zbog ovog neprijatnog svojstva, prirodni nadomjestak šećera može se koristiti kao laksativ za zatvor.

Dnevna norma ksilitola za odraslu osobu ne smije prelaziti 40 gr. U slučaju nuspojava, dnevnu dozu zaslađivača treba ograničiti na 20 grama.

Vlastiti nutricionista? Moguće je!

Možete odabrati zdrav jelovnik za sebe i svoje najmilije ako koristite metodu testiranja mišića. Ova metoda vam omogućuje da s velikom preciznošću utvrdite koji su proizvodi korisni određenoj osobi u određenom trenutku, a koje je bolje odbiti.

Tehnike testiranja mišića možete savladati na našem treningu u sistemu za ozdravljenje Touch for Health ili Healing Touch.

Odavno je poznato da je proces ljudske percepcije proizvoda dinamičan. Na primjer, danas krompir, skuta, orasi jačaju vaš organizam, a drugi put ga slabe ili čak štete.

Pomoću testiranja mišića vrlo je jednostavno i jednostavno odabrati za sebe, svoju djecu, roditelje, prijatelje i radne kolege ukusnu i ojačavajuću dijetu. Tako ne samo da ćete poboljšati svoje zdravlje, već izbjeći trošenje na nepotrebne proizvode.

Ne morate se obratiti nutricionistima radi tuđih "kulinarskih" saveta - vaše telo će vam reći najbolju ishranu.

Glavna stvar je naučiti to razumjeti reakcijom mišića na određene proizvode. Da biste to učinili, nije potrebno ni pokušavati svima “na zub”.

Kako je to moguće? O tome ćete naučiti pohađanjem fascinantnih kurseva „Iscjeliteljskog dodira“. Za više informacija posetite www.akulich.info

Svojstva zaslađivača Sorbitol

Sorbitol se dobija od određenih sorti algi, planinskog pepela, marelice i nekih nezrelih plodova. U zrelim plodovima ta se supstanca pretvara u fruktozu. Sorbitol ima kaloriju sličnu uobičajenom šećeru, ali njegov je okus lošiji.

Sorbitol je manje sladak, u vezi s tim postoji potreba za povećanjem njegove doze. Stoga je sorbitol dobra opcija kao dijete u prehrambenom programu dijabetesa.

Za ljude koji ga žele koristiti za borbu protiv prekomjerne težine - ovaj alat neće imati potreban učinak. Sorbitol povoljno djeluje na crijevnu pokretljivost i potiče apsorpciju vitamina B grupe.

Ovaj prehrambeni proizvod ima izražen choleretic efekat, zbog čega se često koristi za dijagnostičke studije hepatobiliarnog sistema. U planu proizvodnje ova supstanca se koristi za povećanje roka trajanja proizvoda.

Nakon vaganja svih činjenica, postaje jasno da je korist od sorbitola u tome što on:

  • zamjenjuje šećer u dijabetičkoj prehrani,
  • promoviše duže skladištenje proizvoda.

Nedostaci ove supstance su:

  1. Visok kalorični sadržaj, koji postaje prepreka kad ga koristite za smanjenje težine.
  2. Manifestacije dispepsije - mučnina, natečenost, proliv uz povećanu upotrebu.

Sorbitol je dobar zaslađivač, ali ima određeni broj nedostataka koji mogu ograničiti njegov unos, pa je važno odmjeriti sve pozitivne i negativne aspekte prije nego što se odlučite za upotrebu zaslađivača.

Svojstva zaslađivača Xylitol

Supstanca ksilitol proizvodi se iz izdanaka kukuruza i sjemena pamuka. Ksilitol odgovara uobičajenom šećeru po slatkoći i upola je kaloričniji, što znači da ga mogu koristiti i pacijenti oboljeli od dijabetesa i oni koji su pretili i pretili. Za pacijente sa dijabetesom ksilitol je dobar jer se polako apsorbira u krv.

Pored činjenice da za razliku od glukoze, on ne uzrokuje skokove šećera u krvi, ovaj lijek ne stimulira proizvodnju glukagona.

Ovaj se proizvod može dodati u različite slastičarske proizvode da bi se smanjio njihov kalorijski sadržaj. Supstanca poboljšava stanje zuba, pojačava obnavljanje cakline, u vezi s tim koristi se u mnogim pastama za zube i dodaje se žvakaćim gumama.

Kao i sorbitol, ksilitol ima umjereno choleretic efekat, pa se često koristi za čišćenje jetre.

Spoj ima antifungalna svojstva, pa se zbog toga često propisuje kod kandidijaze usne šupljine. Razlog ove pojave smatra se da se gljiva kandida hrani glukozom, pa u nedostatku resursa gljiva umire. To je omogućeno sposobnošću ksilitola za stvaranje uvjeta pod kojima će se gljivicama i bakterijama otežati stapanje na tkivima tijela.

Pozitivna svojstva ksilitola uključuju:

  • sposobnost upotrebe spoja za mršavljenje,
  • sposobnost poboljšanja stanja zuba,
  • nedostatak uticaja na nivo glukoze u krvi,
  • sposobnost čišćenja jetre zbog svog choleretic efekta,
  • prisutnost diuretskog djelovanja,
  • mogućnost upotrebe tijekom složenog liječenja kandidijaze usne šupljine.

Nedostaci ove supstance uključuju njegovu malu dnevnu dozu - 50 grama. Ako se doza premaši, može doći do poremećaja probavnog sistema.

Upute za upotrebu zaslađivača

Ksilitol ili sorbitol - što je bolje odabrati za dijabetes i kao dodatak prehrani za gubitak kilograma? Razlika između ovih lijekova nije toliko velika.

Oboje ne povećavaju glukozu, ali imaju različit stepen slatkoće. Pored toga, ksilitol ima mnogo pozitivnih aspekata u upotrebi. Stoga se ksilitol može nedvosmisleno preferirati, jer je ovaj pripravak slađi, manje kaloričan i ima sposobnost obnavljanja zubne cakline i boriti se protiv oralne kandidijaze. Oba lijeka kada se koriste u visokim dozama daju specifičan naknadni ukus.

Ako se lijekovi koriste za mršavljenje, bolje je odabrati ksilitol zbog njegovog nižeg kalorijskog sadržaja, ali liječnici i dalje savjetuju da, nakon što normaliziramo težinu, odbije takve analoge šećera.

Još jedan pozitivni faktor u korist ksilitola je njegova upotreba čak i u infuzijskoj terapiji - u rastvorima ova supstanca ima ulogu izvora ugljikohidrata za parenteralnu prehranu i djeluje kao stabilizator za otopine različitih lijekova.

Osim toga, ksilitol poboljšava prognozu u liječenju bolesti uha, jer povećava postojeću zaštitu od barijere, a također pomaže da se sve metode prevencije intenzivnije iskoriste.

Svi preparati koji zamjenjuju šećer mogu se upotrebljavati neograničeno vrijeme, ali je poželjno voditi računa o dozi koja se koristi dnevno. Normalna doza je 15 mg dnevno. Za ksilitol i sorbitol maksimalna dnevna doza je 50 miligrama. Prekoračenje ovog pokazatelja je prepuno poremećaja u radu gastrointestinalnog trakta, nelagode u trbuhu, proliva.

Kontraindikacije za upotrebu zaslađivača su bolesti gastrointestinalnog trakta, na primjer, kolitis, koji je praćen proljevom. Također, ti se zaslađivači ne mogu koristiti za osobe koje boluju od kolelitijaze jer zbog choleretic efekta koje posjeduju sorbitol i ksilitol može doći do začepljenja žučnih kamenaca.

Pripravci ksilitola i sorbitola, kao i stevi pripravci odobreni su za upotrebu u trudnicama i dojiljama. Ali to se radi pod strogim nadzorom ljekara, i bolje je da u tom periodu ne zloupotrebljavate upotrebu zaslađivača. Bez obzira koliko je lijek siguran, teško je predvidjeti moguću alergiju na njega.

Koji zaslađivač odabrati za dijabetičare, opisano je u videu u ovom članku.

Ksilitol ili sorbitol: što je bolje?

Svaka od ovih tvari ima svoje prednosti i nedostatke. Fokusirajući se na to i uzimajući u obzir potrebe vašeg tijela, možete napraviti pravi izbor. Ispitali smo šta su sorbitol i ksilitol. Obje ove prirodne tvari u kalorijama su blizu šećera, no ksilitol je po slatkoći mnogo bolji od sorbitola, što znači da će biti potrošnja veća. Sorbitol je praktički netoksičan, ali ako se konzumira analogno sa šećerom, tada će sadržaj kalorija biti vrlo pristojan.

U tom pogledu ksilitol ga uvelike poražava. Budući da je analogno šećeru u pogledu slatkoće, omogućava vam smanjenje potrošnje proizvoda i ne povećavanje kalorijskog sadržaja gotovih jela. Osim toga, ksilitol potiče lučenje žuči, poboljšava rad crijeva i ima diuretičko svojstvo. Ksilitol smanjuje količinu zasićenih masnih kiselina koje ulaze u krvotok. Imajući predstavu o tome šta su sorbitol i ksilitol, možete sami napraviti izbor.

Korist ili šteta

Dakle, umjesto šećera u kuhinji možete zadržati prirodna zaslađivača, kao što su fruktoza, ksilitol, sorbitol. Njihove koristi i štete uglavnom ovise o pravilno izračunatoj dozi. Maksimalna količina konzumirane tvari dnevno je 50 g. Međutim, morate znati da, kada konzumirate više od 30 g dnevno, postoji rizik od razvoja crijevnog poremećaja i želučane funkcije, razvija se ili se pogoršava holecistitis. Zbog toga je bolje da se odlučite za ksilitol. Slađi je i bit će vam teže prekoračiti dozu.

Uz nekontroliranu upotrebu sorbitola, primjećuju se jake glavobolje, uznemireni želudac, mučnina i natečenost. Ksilitol u velikim količinama izaziva hroničnu dijareju i oticanje mokraćnog mjehura.

Tubbacija žučnog peska

Ovo je vrsta čišćenja žučnih kanala. Pojačana kontrakcija žučne kesice oslobađa ga viška žuči. Imajte na umu da se ovaj događaj može provesti samo ako nema kamenca u žučnoj kesici i kanalima. Obavezno provjerite ultrazvuk. Da biste izveli ovaj postupak kod kuće, nije potrebno kupovati skupe lijekove. Cev s ksilitolom ili sorbitom može se lako provesti. Da biste to učinili, potrebna vam je čaša tople vode u koju morate razrijediti kašiku jedne ili druge. Dalje, trebate leći na desnu stranu i na desni hipohondrijum pričvrstiti jastuk za grejanje. Pijte vodu za pola sata. Postupak se mora izvesti ujutro, na prazan stomak. Pozitivan učinak može se odrediti prema boji stolice, trebao bi biti zelenkast.

Da sumiram

Ako imate dijabetes, možete birati između ove dvije tvari i koristiti ih kao zamjenu za obični šećer. Ali imajte na umu da je sorbitol manje slatk, što znači da će njegova potrošnja biti veća. Štoviše, maksimalna doza dnevno je 50 g. Ksilitol je gotovo dvostruko slađi. Za ljude koji prate njihovu težinu, to će biti poželjnije iz ovog razloga. Osim toga, ksilitol ima niz pozitivnih karakteristika. Ne zaboravite da je njegov dnevni unos takođe ograničen.

Razlika između ksilitola i sorbitola

Izdvojite prirodna i umjetna zaslađivača. Prirodne su izrađene od biljnih vlakana. Nakon stevije, ksilitol (dodatak prehrani E967) i sorbitol (zaslađivač E420, sorbitol, glucit), koji su sličnog sastava, postaju popularni među prirodnim zaslađivačima. Unatoč činjenici da su klasificirani kao šećerni alkoholi, nikakva intoksikacija nakon uzimanja neće uslijediti.

Sorbitol se pravi od voća, a ksilitol se pravi od poljoprivrednog otpada ili drveta.Ksilitol je ugodnijeg i slatkog ukusa od šećera sa alkoholom. Uz to, njegova važna prednost je činjenica da ne sadrži ugljene hidrate. Sorbitol kada je prezrelo voće pretvara se u fruktozu koja košta manje i uobičajena je u proizvodnji kolačića i slatkiša.

Kalorijska vrednost ksilitola iznosi 367 kcal na 100 grama, a sorbitola je 310 kcal. Ali to još uvijek ništa ne znači, jer postoji mogućnost da će E967 moći bolje da zasiti tijelo nego E420. Prvi zaslađivač jednak je šećeru u slatkoći, a sorbitol je gotovo upola slađi od saharoze.

Zdravstveni efekti zaslađivača

Pored sastava, štete i prednosti ksilitola ili sorbitola vrlo su slične jedna drugoj. Njihova glavna svrha i korist je zamjena proizvoda koji sadrže šećer za bolesnike s pretilošću ili dijabetes melitusom, jer uzimanje takvih zaslađivača vjerojatno neće dovesti do povećanja šećera u krvi, otpornosti na hormon inzulin zbog niskog glikemijskog indeksa.

Blagotvorno dejstvo

Prema riječima ljekara i nutricionista, prirodni zaslađivači pozitivno djeluju na želudac, usnu šupljinu i krvotok. No, umjetni analozi nisu bez korisnih svojstava:

  • Uputa za upotrebu sorbitola i ksilitola kaže da poboljšavaju lučenje želudačnog soka i žuči, imaju laksativni učinak.
  • Uz činjenicu da ovi šećerni alkoholi nisu štetni za zube, E967 povoljno utječe na njihovo stanje, jer patogene bakterije usne šupljine koje se hrane glukozom gube sposobnost apsorpcije. Zbog djelovanja protiv kariesa ksilitola, proizvođači preživara, bombona, pasta za zube široko ga koriste. Uz to, smanjuje kiselost sline i povećava količinu njegove sekrecije, što pomaže u očuvanju cakline zuba i poboljšava probavu. Također, ovaj zaslađivač uništava gljivice koje uzrokuje gnoj usne šupljine.
  • Ksilitol smanjuje količinu zasićenih masnih kiselina koje ulaze u krvotok, a sorbitol pomaže eliminaciji tekućine iz tijela.
  • Pošto E927 i E420 uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini, to još uvijek pomaže da se spriječi upala uha kod djece, jer su ove šupljine međusobno povezane.

Prednosti i štete od ksilitola, sorbitola još su malo proučavane i dokazane, stoga se na životinjama provode eksperimenti. Prema ovim istraživanjima, takvi nadomjesci šećera pomlađuju kožu, sprečavaju osteoporozu, a njihov utjecaj na crijevno okruženje gotovo je sličan vlaknima. Nada se da utječu na zdravlje ljudi na sličan način.

Vlasnici pasa trebali bi se isključiti iz modela E927. Njegova smrtonosna doza za psa je 0,1 grama po kilogramu težine, tako da su male pasmine izložene posebnom riziku. Sorbitol za životinje praktično je bezopasan, ali može prouzrokovati probavne smetnje.

Šteta i kontraindikacije

Upute za upotrebu ksilitola i sorbitola ukazuju da je kontraindikacija pojedinačna netolerancija na komponentu, kao i intolerancija na fruktozu, ali to se može naći rijetko. Pored toga, ne preporučuje se upotreba osobama koje imaju sledeće probleme:

  • Sklonost poremećajima gastrointestinalnog trakta (holecistitis) i akutni kolitis.
  • Hronični hepatitis.
  • Zatajenje jetre i bubrega.

S periodičnim nenormalnim konzumiranjem E967 nastaje upala mokraćnog mjehura i prolijeva proljev. Prekomjerni sorbitol izaziva glavobolju, zimicu, nadimanje, mučninu, suđenje i osip na koži, tahikardiju, rinitis. Nuspojave se javljaju kada je doza veća od 30 grama za oba zaslađivača (u jednoj žličici sadrži 5 grama šećera).

Nije moguće nedvosmisleno odgovoriti na pitanje je li ksilitol ili sorbitol bolji, jer je za to potrebno uzeti u obzir svrhu uzimanja i kontraindikacije.

Kako uzeti

Sada pitanje gdje nabaviti zaslađivače, ne izaziva poteškoće. Prodaju se u obliku praška ili tableta u ljekarnama, odjelima za dijabetes ili na Internetu. Sorbitol se takođe prodaje u obliku rastvora za intravensku primjenu. Minimalni trošak sorbitola je 140 rubalja za 500 grama, ali ksilitol se može kupiti za samo 200 grama po istoj cijeni.

Količina uzetih prirodnih zaslađivača ovisi o ciljevima:

  • Za poremećaje uzrokovane metaboličkim poremećajima trebate piti 20 grama, rastvorenih u toploj tekućini, dva puta dnevno tokom obroka.
  • Kao choleretic sredstvo - 20 grama na sličan način.
  • Ako je potrebno postići laksativni učinak, doziranje se povećava na 35 grama.

Trajanje lečenja je od 1,5 do 2 meseca.

Pri gubljenju kilograma potrebno je dodavati hranu u količinama koje su korelirane sa slatkoćom zaslađivača. Dakle, za sorbitol je potrebno gotovo dvostruko više šećera, a količina E967 bit će jednaka količini šećera. Stevia je postala puno popularnija među gubitkom kilograma., jer je manje kalorična od šećernih alkohola, a ujedno i dvostruko slatka od običnog šećera.

Preporučljivo je ne uzimati zamjene za šećer, već ih, naprotiv, postepeno odbijati jer će to samo podstaći ovisnost o slatkišima, a teško će biti efikasno u borbi s viškom kilograma.

Glavne razlike

Ksilitol ili sorbitol su prirodni zaslađivači koji imaju određene razlike.

PokazateljiKsilitolSorbitol
Kalorični sadržaj370 kcal260 kcal
Sirovine za proizvodnjuDrvo (obično breza)Alge, planinski pepeo, nešto voća
Laksativna svojstvaSlabijiIzraženije
SlatkoćaIdentično uobičajenom šećeru (1: 1)Manje slatko
Korisna svojstvaDobro za zubeDobro za probavni sistem.

Glavna značajka ovih zaslađivača je ta što ne zahtijevaju apsorpciju inzulina.

Što je sigurnije

Većinu pacijenata zanima koji je zaslađivač bolji, a među njima nema posebne razlike.

Ljekarima koji žele smršavjeti preporučuje se upotreba sorbitola zbog njegovog niskog kalorijskog sadržaja i male energetske vrijednosti.

U ostalim je slučajevima bolje koristiti ksilitol. Po ukusu je identičan redovnom šećeru, ali manje je kaloričan (40% manje kalorija). Sorbitol je manje sladak, ali više kaloričan.

Upotreba za dijabetes

Kao što je već spomenuto gore, ksilitol i sorbitol se vrlo često koriste za dijabetes. Lijekove možete kupiti u bilo kojoj ljekarni, u pakovanju su upute za upotrebu.

PokazateljiKsilitolSorbitol Kalorični sadržaj370 kcal260 kcal Sirovine za proizvodnjuDrvo (obično breza)Alge, planinski pepeo, nešto voća Laksativna svojstvaSlabijiIzraženije SlatkoćaIdentično uobičajenom šećeru (1: 1)Manje slatko Korisna svojstvaDobro za zubeDobro za probavni sistem.

Glavna značajka ovih zaslađivača je ta što ne zahtijevaju apsorpciju inzulina.

Kontraindikacije

Iako su oba zaslađivača na biljnoj osnovi, postoje kontraindikacije za njihovu upotrebu:

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

  • kolitis
  • enteritis
  • sklonost dijareji,
  • individualna netolerancija.

Uz prekomjernu upotrebu zaslađivača, nuspojave se mogu javiti u obliku naduvenosti i nadimanja, poremećaja u radu gastrointestinalnog trakta, te alergijskih reakcija. Zbog toga se ne preporučuje upotrebu zaslađivača u velikim dozama.

Dakle, dijabetes nije posljednja rečenica, bolest ne znači potpuno odbacivanje slatkiša. Moderni zaslađivači pomoći će vam da lako prebacite strogu dijetu bez oštećenja figure.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Prehrana i dijeta - što je bolje - ksilitol ili sorbitol

Šta je bolje - Ksilitol ili sorbitol - ishrana i dijeta

Zahvaljujući radoznalosti nepoznatog ruskog hemičara-hemičara Falberga, koji je 1879. godine izumio zaslađivač, ti i ja možemo uživati ​​u slatkom čaju i pecivu, a da pritom ne naštete vašoj figuri i zdravlju. No, je li njezino postignuće tako bezazleno i koji nadomjestak šećera odabrati između postojeće sorte?

Među poznatim sortama zaslađivača, najviše su popularnosti stekli samo dva položaja - sorbitol i ksilitol. Vjerovatno ste čuli ta imena u reklami za žvakaće gume, ali ne misle svi što je bolje. Ali uzalud ...

Krenimo od sorbitola

Sorbitol je zamjena za šećer prirodnog porijekla, koji je derivat biljnih materijala i utiče na naše tijelo na nešto drugačiji način od običnog šećera. Prvi put se ova supstanca izolirala iz roga bobica, malo kasnije pokazalo se da se više sorbitola dobija kao rezultat prerade morskih algi i određenih voćnih sorti. Zanimljiva je činjenica da se sorbitol može dobiti samo iz nezrelog voća, dok se potpuno sazri, pretvara u fruktozu.

Unatoč činjenici da je kalorični sadržaj sorbitola i poznatog šećera gotovo identičan, on se ne koristi u industrijskim razmjerima, jer se ne može pohvaliti sa sličnim nivoom slatkoće. Oni koji žele koristiti ovu tvar za mršavljenje moraju znati da ništa ne dobivaju napuštanjem klasičnog granuliranog šećera. Jedino što se može postići je aktiviranje aktivnosti probavnog trakta i pomoći vašem tijelu da ekonomičnije troši vitamine uključene u skupinu B.

Nakon relevantnih znanstvenih istraživanja koja je proveo Odbor stručnjaka EU za prehrambene aditive, sorbitol je dobio naziv prehrambeni proizvod, a njegova korisna svojstva postala su jasna i rasprostranjena. Konkretno, počeli su ga koristiti kao moćno choleretic sredstvo i upotrebljavali ga da povećaju rok trajanja hrane koja je pripremljena uz upotrebu "underfructose".

Šteta i prednosti sorbitola

Od minusa opisane supstance mogu se razlikovati samo dvije, i to:

  • njegov visoki kalorični sadržaj, isključujući upotrebu za mršavljenje,
  • sposobnost izazivanja mučnine, žgaravice i nadimanja kao posljedice zlostavljanja.

Xylitol linija

Ksilitol, kako se naziva dodatak prehrani E967, dobiva se iz kukuruza, školjki sjemenki pamuka i nekih drugih sorti povrća i voća. Ovaj alkohol s pet atoma identičan je običnom šećeru po svojoj slatkoći i kalorijskom sadržaju, ali za razliku od njega ne izaziva oslobađanje hormona adrenalina u krv. To znači da ksilitol najbolje koriste dijabetičari za kuhanje i slastice. Osim toga, E967 pozitivno djeluje na stanje zubne cakline, pa je zbog toga uključen u gotovo sve žvakaće gume i neke paste za zube.

Pozitivna svojstva ksilitola su sljedeća:

  • može se koristiti za opuštanje žučnog mjehura, oslobađanje ustajale žuči i sitnog kamenja,
  • aditiv je u mogućnosti da spriječi pojavu i razvoj karijesa,
  • upotreba ksilitola ne utiče na šećer u krvi,
  • zaslađivač ulazi vrlo sporo u tkivo.

Minus suplementacije je samo jedan: njegova dozvoljena dnevna doza iznosi samo 50 g, a kad ga premašite, morate se pripremiti na uznemiren utrobu.

Što je bolje

Okrećemo se najgorem pitanju: ksilitol ili sorbitol - koji je sigurniji i bolji za tijelo. Pravi izbor ovisi o karakteristikama tijela i krajnjem cilju konzumiranja zaslađivača. Kao što ste već shvatili, obje opisane tvari su isključivo prirodnog podrijetla, slične šećeru po sadržaju kalorija, samo što je slatkoća ksilitola nešto niža od sorbitola. Potonji proizvod je gotovo netoksičan, ali nekoliko puta više kalorija od granuliranog šećera. To znači da u svrhu gubitka kilograma i stabilizacije zdravstvenog stanja kod šećerne bolesti jednostavno ga nema smisla koristiti.

Nutricionisti i stručnjaci vjeruju da, koliko je to moguće, prednost ipak treba dati ksilitolu, a evo i zašto:

  • ne povećava kalorijski sadržaj hrane,
  • nije dovoljno davati slatkoću hrani,
  • aditiv aktivira lučenje žuči,
  • ksilitol ima izražen diuretski efekat,
  • zaslađivač doprinosi potpunom čišćenju crijeva,
  • E967 snižava zasićene masne kiseline koje ulaze u krvotok.

Šteta ili korist

Unatoč svojoj prirodnoj etiologiji, zaslađivači mogu donijeti i opipljivu štetu, ali samo uz pretjeranu upotrebu. Kao što smo gore rekli, dopušteno je koristiti samo 50 g zaslađivača dnevno, iako čak 30 g sorbitola dnevno već može uzrokovati crijevne poremećaje, disfunkciju želuca ili pogoršanje postojećeg holecistitisa. Zbog toga stručnjaci savjetuju upotrebu ksilitola, čija je doza teško prekoračiti zbog njegove vrlo visoke slatkoće. Ali on ima i negativna svojstva koja se očituju zloupotrebom, a sastoje se u sposobnosti provociranja hronične dijareje i tumora u zidovima mokraćnog mjehura.

Čišćenje kanala žučnog mjehura zaslađivačima

Taj postupak, dobio je romantično ime "tubage", podrazumijeva umjetno induciranu aktivnu aktivnost žučnog mjehura, uslijed čega se oslobađa hronične žuči. Provodi se samo u nedostatku kamenca u mjehuru i njegovim kanalima, nakon detaljnog ultrazvuka i savjetovanja s ljekarom. Ako on daje prednost, tada se i sorbitol i ksilitol mogu koristiti za liječenje.

Potpuna žlica bilo koje tvari mora se rastopiti u čaši zagrijane vode, zatim leći na desnu stranu, a ispod hipohondrija postaviti podlogu za grijanje s toplom vodom. Pripremljenu slatku tečnost treba piti u malim porcijama trideset minuta. Čitav postupak radi se ujutro i na prazan stomak, a njegov se uspjeh vidi u zelenkastoj boji izmeta.

Slični rezultati

Zaslađivači su dobra opcija za dijabetičare, ali ne i za gubitak kilograma. Ako morate birati između ksilitola i sorbitola, zapamtite da drugi nije toliko sladak, što znači da ćete ga morati unositi u hranu u većim količinama, povećavajući njegov udio kalorija na katastrofalne pokazatelje. Ksilitol je u tom pogledu malo "lojalniji", iako njegova dnevna doza ne može biti veća od 50 g.

Šteta i koristi sukraloze

Opet je važno proučiti sve pozitivne i negativne efekte koje oba razmatrana aditiva imaju na organizam. I opet: niko nije otkazao ličnu reakciju tijela na upotrebu nadomjestaka šećera, a kakva će biti - niko ne može predvidjeti.

Pogledajte video: ELEKTRIČNI SKATEBOARD VS. HOVERBOARD! Što je Bolje? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar