Napomena za prevenciju dijabetičkog stopala

Izraz "dijabetičko stopalo" znači kombinacija bolnih promjena živaca, kostiju, mišića i krvnih žila kod dekompenziranog dijabetesa.

To može dovesti do razvoja gangrene udova.

DS je jedan od najozbiljnijih komplikacija dijabetesa.

Kada se javlja sindrom dijabetičkog stopala?


Jedan od problema dijabetesa je kršenje vaskularne cirkulacije. A, prije svega, to se odnosi na donje ekstremitete.

Bez odgovarajuće prehrane, koža je posebno osjetljiva na ozljede. U ovom slučaju zarastanje je sporo.

Osim toga, dijabetičari ne podnose mrazno vrijeme, iako to ne uzrokuje posebne probleme zdravim ljudima. Kršenje provođenja živaca u stopalima naziva se dijabetička polineuropatija. Osoba prestaje osjećati učinak na koži od visokih ili niskih temperatura, manjih povreda itd.

Zdrava osoba, osjeća bol, može poduzeti akciju na vrijeme. Oboljeli od dijabetesa lišeni su ove mogućnosti. Često ne obraćaju pažnju na ogrebotine, ogrebotine i male rane sve dok područje kože nije zaraženo i ne razvije se gangrena.

Drugi problem: s polineuropatijom koža gubi sposobnost znojenja i stalno ostaje suha. Pucanje na koži postepeno dovodi do čira. Pošto takve lezije nisu povezane s bilo kakvom boli, osoba ne poduzima adekvatne mjere i hvata se samo uz prijetnju amputacije.

Sljedeći faktori doprinose pojavi dijabetičkog stopala:

  • oštećenje bubrega (nefropatija). Dovodi do oticanja udova. Ležerne cipele postaju gužve, što može dovesti do ozljeda i osipa. Takve oštećene površine, ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere, prepun je ulceroznih lezija,
  • problemi sa vidom. Osoba sa oštećenjem vida možda neće primijetiti gdje korača. Nasumična grana ili šljunak zamotan pod noge mogu prouzročiti ozbiljne ozljede.

Principi za prevenciju dijabetičkog stopala kod dijabetesa

Bilo kakve preventivne mjere za dijabetes počinju utvrđivanjem faktora rizika za čireve:

  • vaskularne bolesti nogu,
  • dijabetička periferna neuropatija,
  • oticanje
  • deformacija stopala.

Ako nema faktora rizika, suština prevencije svodi se na upućivanje pacijenta na njegu stopala, pravilan odabir obuće i uložaka.

Istovremeno, ne treba zaboraviti na godišnju procjenu rizika.

U prisustvu faktora rizika, prevencija se svodi na sljedeće:

  • trening za njegu kože stopala,
  • periodični medicinski pregledi,
  • eventualno nošenje specijalnih cipela i pletiva.

Učestalost medicinskih pregleda u ovom slučaju je češća nego u prisustvu faktora rizika.

Opšti principi za sprečavanje DS su sledeći:

  • obavezna registracija svih pacijenata kod endokrinologa i u ordinaciji dijabetičkog stopala,
  • pravovremeno započeto liječenje neuropatije i vaskularnih problema. Obavezna je eliminacija pukotina i ogrebotina na koži tj.
  • ako se deformacije ne mogu ukloniti, preporučljivo je nošenje ortopedske cipele,
  • provođenje kompleksa vježbe terapije za noge,
  • rade na poboljšanju imuniteta.

Svi savjeti neće pomoći da postignete dobar rezultat ako se bolest ne nadoknadi.

Značaj kontrole šećera u krvi dijabetičara


Vraćanje šećera u normalu cilj je bilo kojeg dijabetičara. Svako ima svoje, individualno značenje „ciljne“ koncentracije glukoze koju treba postići.

Ovu brojku određuje liječnik, uzimajući u obzir starost pacijenta, težinu dijabetesa, pridružene patologije, opće dobro.

Pacijenti u pravilu provode praćenje pokazatelja šećera pomoću glukometra.

Pridržavanje posebne prehrane i uzimanje lijekova za snižavanje šećera važni su dijelovi u prevenciji dijabetičkih komplikacija.

Higijena

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...

Posebnost ozljeda nogu kod dijabetes melitusa je ta što su obično bezbolne. Istovremeno, rane zarastaju izuzetno teško. To se objašnjava djelomičnim gubitkom osjetljivosti, kao i kršenjem krvotoka.

Naravno, to se daleko ne primjećuje kod svih dijabetičara, ali bolje je ne donositi zacjeljujuće čireve. Ovo je bogato komplikacijama. Također treba imati na umu da je briga za stopala samo dio preventivnih mjera za sprečavanje „dijabetičkog stopala“.

Potrebno je pridržavati se takvih pravila:

  • pri rezanju noktiju budite oprezni, podrežite ih horizontalnim pokretima turpije nokta. Ne možete rezati uglove noktiju. Ne tretirajte grubu kožu stopala hemikalijama i oštrim predmetima. Preporučljivo je koristiti kamenčić nakon toplog kupka za stopala,
  • Obavezno održavajte noge čistima. Operite ih svakodnevno toplom sapunom,
  • ako je koža nogu suha, podmažite je (bez dodirivanja interdigitalnih prostora) masnom kremom,
  • suzdržite se od hodanja bosih nogu kako biste izbjegli slučajne povrede,
  • Ne stavljajte električne uređaje, podloge za grijanje na noge ili ne sjedite u blizini radijatora. Koristite zagrijavajući učinak gimnastičkih vježbi, lagane masaže ili tople vunene čarape,
  • Ne zaboravite da noge treba pregledavati svakodnevno. Ako se pojave pukotine, čirevi ili plombe, odmah se obratite stručnjaku,
  • u slučaju slučajnih ozljeda (ogrebotina, posjekotina), tretirati ih dezinfekcijskim otopinama (Dioksidin, Furacilin, hidrogen peroksid), nakon čega se nanosi sterilni gazni zavoj ili ljepljivi zavoj s baktericidnim učinkom. Izbegavajte upotrebu kalijum permanganata, joda ili sjajno zelene boje. Ova sredstva mogu izazvati opekotine, izlječenje će ići sporije. Uz to, bojenje rane sprečava posmatranje procesa. Maksimalni period zarastanja je od 10 do 14 dana. Ako se stanje kože ne normalizuje, to je signal da se obratite lekaru.

Bilješka o izboru cipela

Ova pravila se primjenjuju ne samo na dijabetičare. Svaka osoba ih može uzeti u službu. Opći princip odabira je sljedeći: nabaviti cipele tako da sjede na nogama poput rukavica, ne ozlijeđujući kožu, ne formirajući povrede, osipe i čireve. Prirodno, ljudi koji imaju dijabetes ne moraju ni sanjati o radovima cipela na petu od 12 centimetara.

Konkretno, nošenje posebne cipele je relevantno za ljude s ovim komplikacijama dijabetesa:

  • značajan gubitak osjeta u stopalima,
  • oštećenja posuda nogu s aterosklerozom,
  • deformacija stopala,
  • prisutnost ulceroznih lezija i (ili) amputacija.

Evo općih principa izbora cipela:

  • Materijal za izradu predmeta za cipele je visokokvalitetna meka koža. U tom je slučaju rizik od stražnjeg dijela stopala sveden na minimum. Cipele s uskim ili pretjerano tvrdim nožnim nogom ne treba nositi. To dovodi do činjenice da je raspodjela težine na stopalu pogrešna, prsti su stisnuti i povećava se rizik od ozljede nogu,
  • ne možete kupiti cipele sa grubim i čvrstim unutrašnjim šavovima,
  • Odaberite dovoljno široke cipele tako da ima dovoljno prostora za postavljanje ortopedskih uložaka. Tvrde i masažne obloge ne mogu se koristiti,
  • cipele ne bi trebale biti previše labave na stopalu, jer to može dovesti do oštećenja i ušivanja
  • najbolji potplat je čvrst. Optimalna visina pete je 4 cm .Pokretne cipele dobro pristaju. Oni nisu samo sigurni, već i izgledaju prelijepo,

Nosite cipele vrlo pažljivo. Prva 2-3 dana nosite novu stvar kod kuće. Za nošenje nemojte koristiti mokre čarape jer to nije opasno za kožu. Izlazeći u novim cipelama, izbjegavajte duge šetnje. Hodati u novoj stvari čitav dan je takođe nepoželjno.

Pazite da pri stavljanju na unutrašnjost cipele nema stranih predmeta, a čarape se ne skupljaju u naborima. Preporučljivo je koristiti posebne pletenine za dijabetičare.

Ne zaboravite da pažljivo pregledate stopala. Pojava crvenila na koži sugerira da vam cipele nisu odgovarale. Osjetljivost je smanjena, pa se na tim mjestima u najkraćem vremenu mogu pojaviti čirevi. Vidite nešto takvo - odmah se obratite ljekaru, u ordinaciji dijabetičkog stopala.

Pregled ljekara


Za pravovremeno otkrivanje DS-a, svi dijabetičari bi trebali godišnje biti podvrgnuti preventivnim pregledima.

U prisustvu faktora rizika, njihova učestalost je jednom u 1-6 mjeseci, dok posebnu pažnju treba obratiti na mjesta deformacija i zone rizika.

To omogućava navigaciju s obzirom na vjerojatnost pojave DS-a, čak i za pacijente koji ne podnose nikakve pritužbe.

Ostale preporuke za prevenciju komplikacija


Drugi element prevencije je upotreba tradicionalne medicine. Teško je ovo nazvati liječenjem, jer je malo vjerovatno da ćete uspjeti zaustaviti razvijenu gangrenu infuzijom ljekovitog bilja.

Ali spriječiti pojavu zaraženih čireva prirodnim lijekovima sasvim je moguće.

Dekoracije biljaka kao što su sukcesija, eukaliptus, celandin ili kantarion imaju efekat hidratacije. Za omekšavanje stratum corneuma možete koristiti prirodno ulje: maslinovo, čempres, suncokretovo ili kamilicu.

Za poboljšanje regenerativne sposobnosti kože pomaže obični med.

Srodni videozapisi

Hirurg, doktor medicinskih nauka za prevenciju dijabetičkog stopala kod dijabetes melitusa:

Dijabetičko stopalo - najozbiljnija komplikacija bolesti koja je obuzeta amputacijom. Međutim, to nikako nije fatalna neizbježnost. Ako se provode sve preventivne mjere, rizik od gangrene minimiziran je.

Glavna stvar je na vrijeme konzultirati liječnika zbog bilo kakvih oštećenja na nogama. Širok arsenal modernih preljeva i lijekova omogućit će vam da brzo zaustavite proces i potaknete zacjeljivanje kože. Ne možete računati na neke čudesne tablete.

Dobra pomoć u liječenju je dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, koja vam omogućava da šećer u krvi vratite u normalu, na nivou zdravih ljudi. Možda je to najbolji način da se izbjegnu komplikacije, uključujući DS.

Zašto su potrebne metode prevencije

Više od četvrtine dijabetičara razvija sindrom dijabetičkog stopala (SDS). Što je stariji pacijent i što je duže iskustvo bolesti, to je vjerojatnije da će se pojaviti takva komplikacija. Zidovi žila pate od nedostatka kisika, glukoza ne ulazi u ćelije, kao rezultat toga se lumen krvotoka značajno sužava, protok krvi usporava, stvaraju se ugrušci krvi. Mišićno tkivo, živčani završeci ne dobivaju kisik i potrebnu prehranu. Javljaju se trofični čiri, osjetljivost stopala je narušena, zaštitna funkcija kože je smanjena (značajan broj dijabetičara razvija gljivične bolesti na nogama).

Izbrisane manifestacije glukozemije ne omogućavaju pacijentu da na vrijeme obraća pažnju na manja oštećenja kože (osip, posjekotine, pukotine, ožiljci). Slabi imunitet izaziva loše zarastanje mikrotrauma, pridružena infekcija dovodi do gnojne rane, stvaranja obilnih čireva. Purulentno oštećenje duboko usađenih tkiva često se završava gangrenom, amputacijom udova, produženom primjenom velikih doza antibiotika, jakom intoksikacijom tijela. Pokrenuti slučajevi mogu biti fatalni.

Vodič za prevenciju dijabetičkog sindroma stopala

Principi praktične metodologije, višegodišnje iskustvo podijatrijskih ljekara koji pomažu pacijentima oboljelima od dijabetesa činili su osnovu memoranduma. U njemu su opisane metode suborthorticne njege, uključujući praćenje jednostavnih pravila koja su dostupna svima. Prevencija sindroma dijabetičkog stopala kod kuće lako je provesti. Savjesno ispunjavanje ovih zahtjeva omogućit će pacijentima koji imaju dugogodišnje dijabetičko iskustvo da spriječe infektivne lezije nogu, da izbjegnu nekrozu tkiva i gangrenu.

Njega stopala

  1. Za prevenciju SDS-a važna je lična higijena: pranje nogu toplom vodom dva puta dnevno (ujutro i navečer), primjenom nježnih deterdženata s antibakterijskim učinkom i nježno ih obrišite mekim ručnikom.
  2. Preporučuje se svakodnevno pregledavati kožu stopala radi manjih ozljeda (naoči, pukotine, ogrebotine) i gljivičnih bolesti kako bi se zaustavila infekcija mikrotraumama na vrijeme. Za liječenje rana ne možete koristiti alkoholne pripravke (jod, sjajno zeleni), bolje je zamijeniti ih vodenom otopinom klorheksidina, miramistina, 3% hidrogen peroksida. Prilikom rezanja noktiju pokušajte ne ostavljati oštre rubove kako ne biste izazvali rast nokatne ploče u mekim tkivima prsta.
  3. Suva koža nogu zahtijeva redovitu hidrataciju i prehranu - koristite bogatu kremu koja sadrži prirodna ulja, ekstrakte ljekovitog bilja, antimikrobne komponente. Pažljivo nanesite kremu u interdigitalne prostore. Prekomjerna vlaga stvara povoljne uvjete za rast gljivične flore.
  4. Kalupe se ne mogu rezati! Bolje je koristiti moderna sredstva s blagim efektom pilinga ili potražiti pomoć stručnjaka.
  5. Odbijte da nosite sintetičke čarape - noge se znoje, a vlaga se slabo uklanja. Dajte prednost proizvodima od prirodnih materijala bez uskih elastičnih traka koje ometaju dotok krvi.

Pravilna prehrana

Da bi smanjili razorno djelovanje šećera na organe i krvne žile potrebno je održavati normalnu razinu glukoze u krvi. Posebno za bolesnike s dijabetesom razvijena je dijeta s niskim sadržajem jednostavnih ugljikohidrata - tablica br. 9. Česti obroci u malim obrocima hrane pomoći će u održavanju razine šećera između 6-7 mmol / L. Jelovnik se sastoji od povrća, nezaslađenog voća i bobica (kisele jabuke, koprive, brusnice), puste supe, žitarice, nemasno meso. Umjesto šećera koriste se nadomjesci šećera (ksilitol, sorbitol). Masna, pržena hrana, peciva, slatko voće (grožđe, banane, dinje), alkoholna i gazirana pića, čokolada su isključeni.

Zdrav životni stil

Jaki imunitet pomaže tijelu u borbi protiv patogenih mikroorganizama, bržeg oporavka i održavanja zdravlja pacijenata na visokoj razini. Postoji mnogo načina da se podrži imuni sistem:

  • unos vitamina
  • olakšanje stresa
  • šetnje na svežem vazduhu,
  • umjerena fizička aktivnost
  • plivanje.

Vježba i gimnastika

Za normalizaciju protoka krvi preporučuje se osjetljivost donjih udova, ublažavanje bolova, masaža stopala i posebna gimnastika. Jednostavne vježbe (fleksija - produženje, stiskanje prstiju, kružna rotacija) lako se izvode kod kuće. Glavni uvjet je da pokreti ne bi trebali biti oštri, što izaziva bol, a tokom samo-masaže potrebno je intenzivno brušenje zamijeniti laganim gnječenjem.

Istovarno stopalo

Prekomjerna težina, stojeći rad, nošenje teških tereta povećavaju opterećenje na nogama. Pokušajte se više opustiti, sjedite češće, ne hodajte na velikim udaljenostima, koristite štap dok hodite, ako je potrebno. Moderna tehnologija omogućila je stvaranje posebnih umetaka za istovar cipela. Takvi ulošci pomažu ravnomjerno rasporediti tjelesnu težinu, daju stopalima pravilan anatomski položaj i izbjegavaju njihove deformacije.

Kvalitetne cipele

Do izbora cipela treba postupati najodgovornije. Imajte na umu da li je vaša kupovina svojstvena:

  • mekani prirodni materijali
  • nedostatak grubih šavova,
  • Savršene veličine
  • pouzdano fiksiranje stopala,
  • prisutnost vezanja, čičak ili drugih pričvršćivača,
  • gusti valoviti potplat.

Ispiti ljekara

Redovni medicinski pregledi pomažu u kontroli nivoa glukoze, regulisanju doza inzulina ovisnih o hormonu, otkrivanju komplikacija na vrijeme i propisuju sveobuhvatni tretman. U klinikama je glavni specijalista hormonalnih disfunkcija endokrinolog. On promatra pacijenta, ako je potrebno provodi dublje preglede, imenuje konsultacije povezanih specijalista - neuropatologa, hirurga, oftalmologa. Pacijenti se moraju strogo pridržavati svih recepata i uputa koje propisuje lekar, pohađati zdravstvenu školu. Pridržavanje svih preventivnih mjera omogućava pacijentu potpuno postojanje, sprječava razvoj SDS-a, druge grozne komplikacije u bilo kojem stadiju dijabetesa.

Prevencija dijabetičkog stopala kod dijabetesa

Video (kliknite za reprodukciju).

Dijabetes melitus nastaje kao rezultat velikog poremećaja u endokrinom sistemu, što pokreće opasne patološke procese u tijelu. To dovodi do stvaranja brojnih komplikacija kod pacijenta, od kojih je najozbiljnija dijabetičko stopalo.

Sindrom dijabetičkog stopala kod dijabetesa karakterizira teško oštećenje udova što u najsavremenijim slučajevima može dovesti do amputacije nogu. Dijabetičko stopalo je vrlo teško liječiti, posebno u kasnijim fazama, kada bolest ne pogađa samo kožu, već i mišiće, kosti i zglobove.

Video (kliknite za reprodukciju).

Stoga je za sve ljude koji pate od dijabetesa pravilna prevencija dijabetičkog stopala od tako velike važnosti. Pomaže zaštititi osobu od invaliditeta i spasiti joj život, jer je ovaj jabučar jedan od najčešćih uzroka smrti među dijabetičarima.

Glavni razlog razvoja sindroma dijabetičkog stopala je hronična hiperglikemija, koja se očituje u stalno povišenom nivou šećera u krvi. Loša je nadoknada dijabetesa koji dovodi do razvoja svih dijabetičkih komplikacija, uključujući oštećenje nogu.

Visoka koncentracija glukoze u krvi uništava zidove krvnih žila, uzrokujući ozbiljna oštećenja kardiovaskularnog sistema. Naročito je poguban učinak dijabetesa na periferni krvotok, koji krši dotok krvi u gornjim i donjim ekstremitetima.

Kao rezultat toga, tkiva nogu počinju doživljavati snažan nedostatak kisika i hranjivih sastojaka, što dovodi do njihove postepene nekroze. Neadekvatna cirkulacija krvi također uzrokuje uništavanje živčanih vlakana, što uskraćuje udove osjetljivosti i čini ih osjetljivijim na razne ozljede, posjekotine, uganuće, deformacije, opekotine i promrzline.

Uzrok sindroma dijabetičkog stopala:

  1. Angiopatija - oštećenje perifernih žila srca,
  2. Neuropatija - uništavanje perifernih nervnih završetaka,
  3. Neuroosteoartropatija - različite koštane bolesti: osteoporoza, osteoskleroza, oštećenje zglobova, povećana krhkost kostiju, patološki prijelomi,
  4. Teške povrede stopala, izazivajući njegovu deformaciju,
  5. Zarazne i gljivične kožne bolesti
  6. Značajno pogoršanje imuniteta, i općeg i lokalnog.

Poseban značaj u prevenciji dijabetičkog stopala je pravi izbor cipela. Čak i najmanja neugodnost pri nošenju može dovesti do ozbiljnih posljedica za dijabetičare, poput stvaranja nezdravljivih čireva i deformiteta stopala.

Kad birate cipele, trebali biste dati prednost udobnim modelima od prirodnih materijala koji stopalu omogućuju disanje. Ovo je od velike važnosti kod dijabetesa, jer povreda prenosa topline i pretjerano znojenje mogu izazvati razvoj gljivične infekcije.

Osim toga, za prevenciju i liječenje deformiteta stopala pacijent može koristiti posebne ortopedske uloške koji pružaju udobnost i zaštitu nogama. Takve uloške mogu biti izrađene od raznih materijala, uključujući silikon i gel, kao i imati masažni premaz i memoriju oblika.

Kako odabrati pravu obuću:

Osnova za prevenciju dijabetičkog stopala je pravilno liječenje šećerne bolesti, odnosno redovito praćenje razine šećera u krvi. Najbolje je da razina glukoze u tijelu bude što bliža normalnoj i bude veća od 6,5 mmol / L.

Da bi se to učinilo, pacijent bi trebao ubrizgavati inzulin svakodnevno ili uzimati lijekove koji smanjuju šećer. Pored toga, pacijent se za efikasnu korekciju razine šećera u krvi mora pridržavati stroge prehrane s malo ugljikohidrata i redovito vježbati.

Jednako je važna i pravilna njega stopala koja bi se trebala značajno razlikovati od onoga što je prihvaćeno kod običnih ljudi. Uz ove higijenske postupke, važno je zapamtiti da je osjetljivost stopala primjetno smanjena kod dijabetičara, što znači da ne mogu adekvatno procijeniti bol ili temperaturu.

Uz to, ljudi s visokom razinom šećera trebali bi izbjegavati čak i najmanju ozljedu kože nogu, jer se kod dijabetesa rane jako slabo zacjeljuju i lako se zaraze. To može dovesti do stvaranja trofičnih čira i nekroze tkiva, te u budućnosti do gubitka udova.

Pravila njege stopala:

Redovna masaža stopala kod dijabetesa pomaže normalizaciji prokrvljenosti u nogama, oslobađanju mišićne napetosti i poboljšanju pokretljivosti zglobova, što ih štiti od deformacija. Masaža stopala može se obaviti samostalno ili pribjegavajući uslugama stručnjaka.

Masaža za prevenciju dijabetičkog stopala treba izvoditi nježnim pokretima, izbjegavajući trljanje kože. Da biste isključili oštećenja na koži, tokom masaže potrebno je koristiti ulje ili kremu za masažu.

Nakon završetka masaže noge trebate oprati toplom vodom, obrišite mekim ručnikom, namažite kremom koja sprečava razvoj dijabetičkog stopala i stavite čiste čarape.

Redovna tjelesna vježba također može imati koristi za zdravlje nogu kod dijabetesa. Postoji čitav set punjenja za stopala, koji pomaže u jačanju mišića, obnavljanju zglobova u zglobovima, povećanju osjetljivosti i povećanju protoka krvi.

Skup vježbi za stopala:

  • Sjednite na stolicu, ispružite noge ispred sebe i stavite ih na pete. Sada povucite čarape prema sebi, a zatim dalje od vas.
  • Takođe sedeći na stolici, savijte kolena i stavite ih ispred sebe. Dalje, čarape morate odvojiti, koliko je to moguće, a zatim ponovo smanjiti. U ovom slučaju pete treba držati zajedno.
  • Podignite jednu nogu i držite je na težini da napravite kružne pokrete stopala, prvo u smjeru kazaljke na satu, a zatim u smjeru suprotnom od kazaljke na satu.
  • Naizmjenično stisnite i otkopčajte nožne prste.

Da biste izbjegli tako opasnu komplikaciju kao što je dijabetičko stopalo, čija prevencija zahtijeva prilično ozbiljne napore, potrebno je potpuno napustiti sve loše navike. Prije svega, to se odnosi na pušenje, koje nanosi ozbiljan udarac cirkulacijskom sustavu.

Pušenje je jedan od glavnih razloga razvoja vaskularne ateroskleroze i tromboflebitisa, koji narušavaju krvotok u tijelu. Svakodnevno pušenje čak i male količine cigareta doprinosi začepljenju krvnih žila, posebno u donjim ekstremitetima i doprinosi stvaranju dijabetičkog stopala.

Alkoholna pića također su izuzetno štetna kod dijabetes melitusa, jer izazivaju špic šećera u krvi. Naime, nestabilna razina šećera u krvi dovodi do razvoja svih komplikacija kod dijabetesa, uključujući sindrom dijabetičkog stopala.

Stručnjak iz videa u ovom članku govorit će o metodama prevencije i prirodi dijabetičkog stopala.

Zašto je pravilna briga za dijabetičko stopalo tako važna?


Važnost prevencije i pravilne njege stopala s dijabetesom teško je precijeniti. Ako se ta pravila ne pridržavaju, bolest brzo napreduje i počinje gangrena.

Prema WHO, 95% amputacija udova povezano je sa gangrenoznom infekcijom tkiva.

Gangrena je posljednja faza SDS-a, a ispred nje slede sljedeći simptomi:

  • bol u nogama kod hodanja, kao i nepomičan
  • poremećaj cirkulacije (hladne noge, otečene vene, peckanje, utrnulost itd.),
  • pogoršanje mišićnog tonusa udova,
  • pojava deformiteta stopala,
  • suve i vlažne korne, ulceracije,
  • duboki čirevi, gljivična infekcija stopala.
Ako ne liječite ove simptome i ne slijedite pravila njege stopala za dijabetes, tada će s velikim stupnjem vjerojatnosti bolest preći u opasnu fazu.

Nije tako teško izbjeći infekciju gangrenom i naknadnom amputacijom, dovoljno je pravilno paziti na dijabetičko stopalo kod kuće i pravodobno se savjetovati s liječnikom uz najmanje pogoršanje.

2. Redovan pregled noge.


Pregled se mora obaviti ujutro ili naveče, nakon pranja i sušenja nogu. Ako se nađu keratinizirana područja epidermisa, ždrijela i kukuruza koji nisu povezani s nošenjem novih ili neugodnih cipela, kao i sa ranama, čirima, stanjima kože, preporučuje se savjetovanje s liječnikom i korištenje specijalizirane kozmetike za dijabetičko stopalo.

Takvi proizvodi sadrže hidratantne, hranjive, omekšavajuće komponente koje doprinose obnovi normalne epiderme, kao i štite stopala od infekcije, imaju protuupalni učinak.

3. Svakodnevno pranje i liječenje dijabetičkog stopala.

Suve kurjeze na nogama treba tretirati pepelnicom. Nakon pranja morate noge obrisati mekim ručnikom, ne trljajući već samo namakanje.

Svakako nanesite hranjivu kremu koja sadrži prirodna ovlaživača. Na primjer, linija DiaDerm nudi posebne kreme za njegu stopala kod dijabetesa. Linija uključuje kremu „Zaštitna“, „Intenzivna“ i „Omekšavajuće“, koje su idealne za svakodnevnu upotrebu.

Krema "regenerišući" - odličan lijek za stopala u slučaju ogrebotina, rana nakon injekcije i drugih ozljeda. Značajka proizvoda DiaDerm je prisustvo uree i ekstrakata ljekovitog bilja i ulja u sastavu 5-15% koji vlaže, njeguju i pospješuju zacjeljivanje i regeneraciju rana.

Kliknite na sliku ispod i saznajte više o dijabetesnim kremama za stopala i naručite ih za kućnu dostavu ili poštom.

4. Pravilno rezanje noktiju.


Urastali nokti s dijabetesom često dovode do infekcije i upalnih procesa. Potrebno je nježno rezati nokte u pravoj liniji, bez zaokruživanja. Oštri uglovi su podloženi mekom fino abrazivnom turpijom za nokte.

Pri obradi noktiju ne smiju se koristiti škare s oštrim krajevima. Ako je nož stopala ozlijeđen u procesu rezanja, tada se to mjesto mora tretirati hidrogen peroksidom i podmazati mazivom za zacjeljivanje rana, na primjer, furacilinom ili na bazi streptocida. U našoj online trgovini naći ćete dobre i jeftine proizvode za njegu noktiju.

5. Prevencija gljivične infekcije.

Uz gljivičnu infekciju na nogama se pojavljuju čirevi, ogrebotine, rane. Prisutnost gljivica uvelike povećava rizik od gangrene. Prevencija infekcije je poštivanje higijenskih pravila.

Također, dijabetičari ne bi trebali hodati bosi na javnim mjestima, plažama, u šumi itd. Čarape se moraju svakodnevno mijenjati kako bi se spriječilo nošenje prljavih, loše mirisnih i mokrih cipela.

Obavezno koristite kremu "Zaštitna" kako biste spriječili razvoj bakterijskih i gljivičnih infekcija, obnavljanje zaštitne barijere.

6. Pridržavanje osnovnih načela zdravog načina života, jačanja imuniteta.


Upotreba alkoholnih pića, stalno prejedanje, pušenje, sjedeći način života faktori su koji negativno utječu na stanje nogu kod dijabetesa. Za smanjenje rizika od napredovanja bolesti potrebno je odustati od loših navika, slijediti dijetu i ojačati imunitet.

Svim dijabetičarima su prikazane dnevne šetnje u trajanju od najmanje 30 minuta. Stariji i gojazni ljudi mogu koristiti posebnu preklopnu kantu za šetnju.

7. Nošenje kvalitetne cipele.


Cipele bi trebale biti izrađene od kvalitetnog materijala, ne smiju imati debele, trljaju grube šavove. Poželjno je da je imala vezanje ili čičak, da bi regulirala punoću nogu.

Potplat bi trebao biti dovoljno gust da štiti stopalo od oštećenja. Dozvoljeno je imati nisku stabilnu petu.

8. Uporaba posebnih uložaka.


Učinkovita njega stopala protiv dijabetesa nije moguća bez kvalitetnog iskrcavanja stopala. U tu svrhu razvijeni su istovarivački ortopedski ulošci i moderni pojedinačni ulošci koji ravnomjerno raspoređuju tjelesnu težinu i sprečavaju deformaciju prstiju i luka stopala, a također sprečavaju stvaranje naočnjaka.

Ulošci sa memorijskim efektom poseduju odlične karakteristike, koje imaju oblik ovisno o fizikalno-anatomskim osobinama njihovog vlasnika. Korištenje dijabetesa u ulošku u kombinaciji s pravom cipelom može spriječiti razvoj mnogih simptoma VDS-a.

Kliknite na sliku ispod kako biste saznali više o dijabetesima i naručite ih za kućnu dostavu ili poštom.

Da li se dijabetičko stopalo može izliječiti?

Treba razumjeti da je dijabetičko stopalo posljedica dijabetesa. Savremena medicina ne može izlečiti većinu oblika dijabetes melitusa, što znači da rizik od razvoja SDS-a ostaje tokom života.

Međutim, poštujući sva gore navedena pravila i znajući kako i kako liječiti dijabetičko stopalo, možete značajno smanjiti rizik od razvoja ove bolesti.

Naša internetska trgovina sadrži najučinkovitije i najsavremenije lijekove za stopala protiv dijabetesa. Cijelu Rusiju dostavljamo kurirom do vaše kuće, do mjesta dostave narudžbi i poštom. Kliknite na sliku ispod i saznajte više.

Šta je VTS?

Postoji nekoliko oblika dijabetesa. Najčešći dijabetes koji nije ovisan o insulinu. Ovaj oblik bolesti se naziva i dijabetesom tipa 2 i nije urođen. Dijabetes tipa 1 je metabolička bolest koja ubija ćelije koje proizvode hormon inzulin u gušterači. Kod dijabetesa koji nije ovisan o inzulinu, prekomjerna težina i nepravilna prehrana dovode do inzulinske rezistencije. U oba oblika poremećaja razvija se hronična hiperglikemija.

VDS je ozbiljna komplikacija dijabetesa koja često postepeno pogoršava sveukupno zdravlje i značajno povećava smrtnost. Stoga je prevencija ove bolesti od najveće važnosti.

30-40% pacijenata sa SDS imaju neuropatiju. Često pacijenti ne osjećaju bol na nogama. Oštećenja naočnjaka mogu dovesti do sitnih rana koje inficiraju bakterije. Zbog oštećenja živaca, smanjuje se i proizvodnja znoja, što rezultira time da se kožne žile šire, a koža postaje suha i napukla.

Polineuropatija takođe može dovesti do deformiteta stopala. Stanje dovodi do niza akutnih i hroničnih promjena u gležnju zbog otapanja kostiju, procesa remodelacije i zglobne degeneracije.Razlog su male slomljene kosti koje pacijenti često ne primijete, jer je poremećen osjet boli.

Dijabetičko stopalo: simptomi, liječenje i prevencija

Sindrom dijabetičkog stopala je kompleks anatomskih i funkcionalnih promjena na stopalima osobe sa šećernom bolešću uslijed mikro- i makroangiopatije (patološke promjene u malim i velikim žilama), kao i neuropatije (patološke promjene živčanog sustava). To je najčešća komplikacija šećerne bolesti koja se javlja kod 80% dijabetičara sa iskustvom bolesti od 15-20 godina ili više, a u polovini slučajeva završava se amputacijom udova.

Kako odabrati ovaj odjevni predmet: osnovne preporuke za pacijente

Prema istraživanju koje su proveli irski naučnici, oko 4 od 10 žena odbilo je da nosi visoke potpetice zbog dijabetesa zbog jakih bolova. Kupovina cipela često predstavlja posebnu brigu za ljude koji imaju dijabetes.

Kao rezultat dijabetesa, mnogi ljudi razvijaju neuropatiju ili oslabljenu arterijsku i vensku cirkulaciju u donjim ekstremitetima. To može dovesti do sindroma dijabetičkog stopala. Kao rezultat SDS-a, na nogama se formiraju lakše povrede koje slabo zarastaju i podložne su upali. Ako pacijent ima živce ili krvne žile povezane sa dijabetesom, najbolje je konzultirati liječnika prije kupovine cipela. Ako je potrebno, liječnik može propisati posebnu zaštitnu obuću pacijentima koji imaju dijabetes. Ovo su cipele koje zbog svog posebnog dizajna štite stopala od pritiska i oštećenja.

Pogreške u izboru ženske i muške cipele

Pacijenti koji nemaju oštećenje živaca ili krvnih žila ne trebaju posebnu ortopedsku obuću, tvrde naučnici. Cipele ne bi trebale biti vrlo uske i neudobne. Mnoge trgovine nude udobne ili udobne cipele od mekog materijala koji propušta zrak. Materijal koji diše, poput prave kože ili tekstila, pomaže u sprječavanju znojenja stopala i stvaranja gljivica.

Specijalisti ortopedije upozoravaju da kupovina preuske ili preširoke cipele može ozbiljno naštetiti dijabetičaru. Ako pacijent ima vrlo uske ili široke noge, potrebno je posavjetovati se s prodavateljem: postoje proizvođači koji nude cipele različitih širina.

Široke papuče, koje su u modi već nekoliko godina, mogu pogoršati tok bolesti. To doprinosi razvoju gljivičnih infekcija i hiperhidroze. Papuče ne trljaju kožu i ne ograničavaju protok zraka.

Pravila za njegu i čuvanje

Pacijent prije kupovine cipela mora obratiti pažnju na sljedeće točke:

  • Ne previše uska: cipele ne bi trebale biti previše uske da ne postoje tačke pritiska,
  • Ne preširoko: pre svega, u predelu pete mogu se pojaviti mjehurići ako su cipele prevelike,
  • Ispravan uložak: vanjski đon dovoljno tvrdoće pogodan za zaštitu od kamenca i ivičnjaka,
  • Dovoljno prostora za uložak: radi lakše ili optimalne raspodjele pritiska, pacijent može kupiti posebne ortopedske uloške.

Cipele treba kupovati, ako je moguće, uveče, jer su noge obično deblje. Cipele koje zadovoljavaju potrebe pacijenta mogu se naručiti na posebnim web stranicama. Obuća za dijabetičare često ne sadrže šavove i imaju posebnu oblogu za sprečavanje tačaka pritiska. Ne preporučuje se nošenje silikonskih uložaka za dijabetes.

Ortopedske cipele pomažu u sprečavanju čira na nogama. Kao što je već spomenuto, nepravilne, široke ili uske cipele mogu oštetiti stopalo. Cipele sprečavaju daljnje deformitete, poremećaje pojedinih nožnih prstiju, smanjuju kurjeze ili bolne pritiske na stopalima. Ortopedski lijekovi također pomažu u sprječavanju razvoja tromboze, koja nastaje zbog dugotrajne fizičke neaktivnosti.

Čarape protiv dijabetesa

Čarape bez dijabetesa pogodne su za dijabetičare, jer mogu povećati rizik od razvoja lokalnih zaraznih bolesti. Preporučujemo upotrebu čarapa koje su napravljene od prozračnih materijala. Čarape se moraju često mijenjati kako bi se spriječilo da se rane zaraze SDS-om.

Savjet! Preporučuje se odabrati posebnu obuću nakon savjetovanja s kvalificiranim liječnikom. Važno je uzeti u obzir veličinu stopala, kao što je već spomenuto. Inače pacijent može odabrati model posebne cipele na osnovu vlastitih želja.

Dugotrajno nošenje sigurnosnih cipela pomaže srednjoročno i dugoročno u sprečavanju komplikacija VDS-a. Takođe efikasno sprečava amputaciju oštećenog ekstremiteta. Važno je razumjeti da nepravilna odjeća može pogoršati stanje dijabetičara i povećati rizik od smrti. Stoga se ortopedskom priboru mora posvetiti dovoljna pažnja, a ne zanemariti savjet stručnjaka. Zanemareni stav može povećati rizik od komplikacija, kao i smanjiti šanse pacijenta da se potpuno oporavi i regenerira oštećeno tkivo. Trajna trauma udova može dovesti do sistemske infekcije.

Uzroci i mehanizmi razvoja sindroma dijabetičkog stopala

Sindrom dijabetičkog stopala razvija se kao rezultat izloženosti kombinaciji faktora, kao što su:

  • periferna polineuropatija (dovodi do deformacije stopala, što sprečava njegov fiziološki položaj dok hodate i stojite, te smanjenje svih vrsta osjetljivosti (bol, vibracija, taktil, temperatura) - uslijed ovih promjena povećava se rizik od gnojno-nekrotičnih lezija),
  • angiopatija (oštećenje krvožilnog sustava u šećernoj bolesti, što je u osnovi aterosklerotski proces - kao rezultat, protok krvi kroz žile postaje otežan i dolazi do ishemije pojedinih odsjeka tkiva),
  • neuroosteoartropatija (osteoporoza, osteoskleroza, uništavanje zglobnih površina, uništavanje pojedinih rezova kosti, patološki prelomi),
  • obliteracijom bolesti arterija donjih ekstremiteta,
  • povrede i deformacije stopala,
  • infekcije, posebno gljivične infekcije,
  • opće i lokalno smanjenje imuniteta.

Kliničke manifestacije sindroma dijabetičkog stopala

Međunarodna radna grupa o problemima dijabetičkog stopala utvrđuje kategorije koje odražavaju suštinu ovog sindroma:

  • dovod krvi u udove
  • njihova osetljivost
  • veličina oštećenja čira,
  • dubina poraza
  • infektivni proces.

Ovisno o karakteristikama kliničkih simptoma, razlikuju se 3 skupine sindroma dijabetičkog stopala:

Neuropatski oblik je posljedica neuropatije, kompresije tkiva, njihove deformacije, infekcije i edema. Peptički čir se javlja u onim predjelima stopala, koji predstavljaju maksimalno opterećenje. Ovaj oblik bolesti dijagnosticira se u 70% slučajeva dijabetičkog stopala, uglavnom kod osoba mlađih od 40 godina s dijabetičkim iskustvom od 5 i više godina, često zloupotrebljavajući alkohol. U pravilu se čirevi lokaliziraju u područjima visokog pritiska, mjestima hiperkeratoze, na potplatu, u području interdigitalnih prostora, u područjima jake deformacije stopala. Palpacije su bezbolne. Pacijenti se žale na paresteziju (trnce, trnjenje, peckanje na zahvaćenim mjestima) i intenzivne noćne bolove. Koža ekstremiteta je suha, topla, pulsiranje na perifernim arterijama stopala je sačuvano, osjetljivost - bol, temperatura i vibracije - smanjena je, refleksi pete i koljena su oslabljeni, mišići atrofirani, stopalo je deformirano, utvrđena je osteoartropatija.

Ishemijski oblik je posljedica začepljenja krvnih žila i rezultirajuće nekroze temeljnih tkiva koja ne primaju krv. Dijagnosticira se u 10% slučajeva kod osoba starijih od 55 godina s istodobnom kardiovaskularnom patologijom (IHD, arterijska hipertenzija, ateroskleroza), kao i kod zlonamernih pušača. Manifestira se kao cijanoza (plava) dijela udova, bol u tom predelu. Kako proces napreduje, na koži se formira ulcerozni defekt koji se brzo povećava u širinu i dubinu i najizraženiji je u području gde je protok krvi minimalan. Koža je blijeda, cijanotična, vlažna, hladna na dodir. Osetljivost je sačuvana. Osipanje u perifernim arterijama stopala je oštro smanjeno ili odsutno. U dijelovima ekstremiteta, gdje protok krvi potpuno nedostaje, tkiva umiru - razvija se gangrena, što zahtijeva amputaciju dijela udova.

Mješoviti oblik karakterizira kombinacija znakova neuropatskog i ishemijskog oblika i očituje se oštećenjem i živaca i krvnih žila. Vodeći simptomi ovise o tome koja je veza patogeneze izraženija. Ovaj oblik bolesti je posebno opasan, jer je sindrom boli u ovom slučaju slab ili uopšte izostaje - pacijenti ne žure uvek da potraže pomoć („ne boli“) i dođu lekaru tek kada je čir postao velik i razvio se u tkivima nepovratne promjene posredovane lijekovima.

U principu, za postavljanje ove dijagnoze možda će biti dovoljno pregledati stopalo pacijenta sa dijabetes melitusom i otkriti gore opisane karakteristične promene. No, kako bi se razjasnila dijagnoza, pacijentu su u pravilu propisane dodatne metode pregleda i savjetovanja uskih specijalista.

Kada se postavlja dijagnoza, kao i sa svakim narednim pregledom, pacijentu se propisuju:

  • određivanje glikemijskog profila i glikoziliranog hemoglobina,
  • određivanje lipida u krvi (LDL, HDL, holesterol, trigliceridi),
  • mjerenje gležnja-brahijalnog indeksa,
  • savetovanje endokrinologa,
  • konsultacija s hirurgom (uz procjenu neurološkog deficita i mjerenje praga vibracijske osjetljivosti),
  • konsultacije neurologa,
  • konsultacija s oftalmologom (uz obavezan pregled oka da bi se otkrili vaskularna patologija).

Pacijentima s jakim deformitetima stopala propisuju se rendgenski snimci stopala, nakon čega slijedi ortopedska konsultacija.

Ultrazvučna dopplerografija i obostrano dvostrano mapiranje arterija donjih udova s ​​naknadnim savjetovanjem vaskularnog hirurga provodi se za pacijente s nedostatkom pulsa u perifernim arterijama stopala ili u klinici isprekidane klaudikacije.

Bolesnici s postojećim čirima u predjelu stopala zasijavaju se odvojivom ranom s naknadnim određivanjem osjetljivosti sjemenske kulture na antibiotike, u slučaju dubokih čira - radiografijom stopala.

Kompleks terapijskih mera za ovu patologiju uključuje sledeće aspekte:

  • obuka pacijenata u školi "Dijabetičko stopalo",
  • kompenzacija za dijabetes melitus (korekcija terapije koju pacijent prima - povećanje doze oralnih hipoglikemijskih lijekova, propisivanje inzulina ili povećanje njegove doze, detaljna objašnjenja o načinu prehrane),
  • antibiotska terapija (u pravilu se koriste antibiotici širokog spektra ili oni na koje se koristi osjetljiva sjemenska bakterijska kultura),
  • simptomatsko liječenje (lijekovi protiv bolova),
  • lokalni tretman (zacjeljivanje kože oko oštećenja, uklanjanje edema udova i gnojno-nekrotične, upalne promjene u samom čiru),
  • povećani imunitet - i opći i lokalni.

U ranoj fazi preporučuje se lokalna terapija ulceroznog oštećenja, istovar pogođenog područja stopala, propisivanje antibiotika (Ceftriaxone), lijekova koji poboljšavaju protok krvi (Actovegin, Pentoxifylline, Normoven), alfa-lipoične kiseline (Berlition, Espalipon), laserske terapije.

U kasnijim fazama liječenje se provodi u hirurškoj bolnici, gdje se može provesti nekrektomija, autodermoplastika čirnog defekta i, kao posljednje sredstvo, amputacija udova.

Postoje nove metode liječenja sindroma dijabetičkog stopala koje dovode do bržeg zacjeljivanja ulceroznih oštećenja i smanjuju potrebu za amputacijom. Nažalost, neke od ovih metoda još nisu dovoljno proučavane, a neke su primjenjene u praksi samo u odabranim svjetskim klinikama, zbog čega nisu dostupne svakom pacijentu s ovom patologijom. Ove metode uključuju:

  • terapija faktorima rasta
  • terapija ekstra-tjelesnih udara,
  • tretman matičnim ćelijama
  • tretman plazma mlazom,
  • bio-mehanička metoda itd.

Da biste spriječili pojavu dijabetičnih čira, trebali biste:

  • strogo kontrolirati nivo glukoze u krvi,
  • pridržavajte se pravila higijene kože donjih ekstremiteta (operite 2 puta dnevno i osušite suhu (ne brišite!) kožu, nanesite samo toplu vodu, izbegavajući kontakt sa hladnom ili toplom vodom),
  • svaki dan pažljivo pregledajte kožu stopala kako biste pravovremeno prepoznali pojavu osipa, kapka, pukotina,
  • Izbjegavajte upotrebu grijaćih jastučića
  • svakodnevno provjeravajte cipele radi šljunka i drugih stranih predmeta, kao i unutarnja oštećenja koja mogu doprinijeti pojavi kukuruza,
  • ne nosite donje rublje sa šavovima,
  • Ne nosite uske i uske cipele, kao ni cipele bez uložaka ili bosih nogu,
  • ne idi bosonog
  • ne koristite zakrpe
  • kada se pojave korne, nemojte pokušati sami da ih lečite, već potražite pomoć stručnjaka,
  • ako dođe do bilo kakvih traumatičnih ozljeda, također se obratite liječniku.

Ovo je stanje izuzetno opasno po zdravlje ljudi. Podložno preventivnim mjerama i održavanju razine glikemije u prihvatljivom rasponu, vjerovatnoća za nastanak dijabetičnih ulkusa je minimalna. Ako se ne liječi, rezultirajući čir na kraju će dovesti do amputacije udova.

Za prevenciju i liječenje dijabetičkog stopala neophodno je posmatrati ga endokrinolog. Za procjenu stanja perifernih živaca i krvnih žila, liječnik će imenovati konsultacije neurologa, oftalmologa i vaskularnog hirurga. Pomoć ortopeda potrebna je za odabir ortopedskih uložaka i drugih uređaja koji poboljšavaju život pacijenta sa sindromom dijabetičkog stopala. S razvojem gangrene izvodi se operacija.

Simptomi i liječenje dijabetičkog stopala, stopala njegu dijabetesa

Dijabetes melitus je ozbiljna hronična bolest, koju prati ogroman broj komplikacija. Najiskreniji od njih može se smatrati sindromom dijabetičkog stopala (SDS). Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, ovaj sindrom se javlja kod 15% pacijenata s dijabetesom 5 ili više godina.

Sindrom dijabetičkog stopala - patološke promjene na živčanom sustavu, arterijskim i kapilarnim krevetima, koje mogu dovesti do stvaranja ulceroznih nekrotičnih procesa i gangrene.

Oko 85% takvih slučajeva su trofični čir na stopalu, ostatak su apscesi, flegmon, osteomijelitis, tendovaginitis i gnojni artritis. To takođe uključuje ne-purulentna destruktivna oštećenja kostiju udova - dijabetičku osteoartropatiju.

Glavni uzroci sindroma dijabetičkog stopala

Kod dijabetesa postoji nedovoljna proizvodnja hormona - inzulina, čija je funkcija pomaganje da glukoza (šećer) dospije u tjelesne stanice iz krvotoka, pa kada on ima nedostatak, glukoza raste u krvi, što na kraju ometa protok krvi u žilama, utječući na živčana vlakna. Ishemija (nedostatak cirkulacije krvi) dovodi do poremećenog zacjeljivanja rana, a oštećenje živaca dovodi do smanjenja osjetljivosti.

Ovi poremećaji doprinose razvoju trofičnih čira koji se zauzvrat razvijaju u gangreni. Pukotine, ogrebotine pretvaraju se u otvorene čireve, a skriveni čirevi nastaju pod kalusima i keratiniranim slojevima.

Razlog kasnog početka liječenja i amputacije ekstremiteta je u tome što pacijent duže vrijeme ne primjećuje promjene koje se događaju, jer najčešće ne obraća pažnju na noge. Zbog lošeg dovoda krvi u noge uslijed smanjene osjetljivosti, pacijent ne osjeća bol od posjekotina i osipa, pa čak i čir može dugo vremena proći nezapaženo.

Obično se stopalo oštećuje na mjestima gdje je potrebno svako opterećenje prilikom hodanja, ispod sloja kože nastaju pukotine, u koje se zarazila infekcija, stvarajući povoljne uvjete za pojavu gnojne rane. Ovakvi ulkusi mogu zahvatiti noge do kostiju, tetiva. Zbog toga se, u konačnici, pojavljuje potreba za amputacijom.

U svijetu je 70% svih amputacija povezano s dijabetesom, a pravovremenim i stalnim liječenjem gotovo 85% moglo bi se spriječiti. Danas, kada djeluju ordinacije Dijabetičkog stopala, broj amputacija se prepolovio, broj umrlih se smanjio, a konzervativni tretman iznosi 65%. Međutim, stvarni broj bolesnika sa šećernom bolešću je 3-4 puta veći od statističkih podataka jer mnogi ne sumnjaju da su bolesni.

Dakle, uzroci razvoja sindroma dijabetičkog stopala su:

  • smanjena osjetljivost udova (dijabetička neuropatija)
  • poremećaji cirkulacije u arterijama i malim kapilarima (dijabetička mikro- i makroangiopatija)
  • deformitet stopala (zbog motoričke neuropatije)
  • suva koža

Smanjena osetljivost - dijabetička distalna neuropatija

Glavni uzrok oštećenja živaca je stalan učinak visokih razina glukoze na živčane stanice. Takva patologija sama po sebi ne uzrokuje nekrozu tkiva. Čirevi se pojavljuju iz drugih, indirektnih razloga:

Čirevi koji nastaju nakon mikrossadina, posjekotine i ogrebotine zarastaju vrlo slabo, stekavši hronični tijek. Nošenje neudobne i uske cipele pogoršava oštećenje kože. Trofični čirevi, rastući i produbljuju se prelaze u mišićno i koštano tkivo. Prema studijama, razvoj neuropatskih čira u 13% slučajeva dovodi do pretjeranog zadebljanja stratumskog rožnice epiderme (hiperkeratoza), u 33% - upotreba neadekvatne cipele, u 16% - liječenja stopala oštrim predmetima.

Poremećaj protoka krvi - dijabetička makroangiopatija

Pogoršanje protoka krvi u arterijama nogu povezano je s aterosklerotskim plakovima (pogledajte kako sniziti kolesterol bez lijekova). Ateroskleroza, koja uzrokuje oštećenje velikih žila, sa dijabetesom je teška i ima niz značajki.

  • zahvaćeni donji dijelovi nogu (arterije potkoljenice)
  • oštećenja arterija obje noge i u više područja odjednom
  • počinje u starijoj dobi od pacijenata bez dijabetesa

Ateroskleroza u bolesnika sa šećernom bolešću može sama uzrokovati smrt tkiva i stvaranje trofičnih čira, bez mehaničkog stresa i ozljeda. Nedovoljna količina kisika ulazi u kožu i druge dijelove stopala (zbog oštrog kršenja protoka krvi) kao rezultat toga koža umire. Ako pacijent ne slijedi sigurnosne mjere i dodatno ozlijedi kožu, tada se zona oštećenja proširuje.

Tipični klinički simptomi su bol u stopalu ili peptični čir, suhoća i stanjivanje kože koja je vrlo osjetljiva na mikrotraume, posebno na prstima. Prema studijama, pokretački mehanizmi neuroishemijskih lezija su u 39% slučajeva gljivične lezije stopala, u 14% tretmani nogu oštrim predmetima, u 14% - nemarno uklanjanje uraslih noktiju od strane hirurga.

Najdramatičnija posljedica SDS-a je amputacija udova (mala - unutar stopala i visoka - u razini potkoljenice i bedara), kao i smrt pacijenta od komplikacija gnojno-nekrotičnog procesa (na primjer, od sepse). Stoga bi svi koji imaju dijabetes trebali znati prve simptome dijabetičkog stopala.

  • Prvi znak komplikacija je smanjenje osjetljivosti:
    • prvo vibrira
    • zatim temperaturu
    • zatim bolno
    • i taktilna
  • Također, pojava oteklina na nogama treba biti upozoravajuća (uzroci)
  • Smanjenje ili povećanje temperature stopala, tj. Jako hladno ili vruće stopalo, znak je poremećaja cirkulacije ili infekcije
  • Povećan umor nogu pri hodanju
  • Bol u potkoljenici - u mirovanju, noću ili pri hodu na određene udaljenosti
  • Trnce, peckanje, peckanje u stopalima i druge neobične senzacije
  • Promjena boje kože nogu - blijedi, crvenkasti ili cijanotični tonovi kože
  • Smanjivanje kose nogu
  • Promjena oblika i boje noktiju, modrice ispod noktiju - znakovi gljivične infekcije ili ozljede nokta koji mogu uzrokovati nekrozu
  • Dugo zaceljivanje ogrebotina, rana, ožiljaka - umesto 1-2 nedelje 1-2 meseca, nakon zarastanja rana ostaju tamni tragovi koji ne nestaju
  • Čirevi na nogama - ne zacjeljuju dugo, okruženi tankom, suhom kožom, često dubokom

Nedjeljno trebalo bi pregledati noge, sjedeći na stolici u ogledalu postavljenom odozdo - prsti i gornji dio stopala jednostavno se mogu pregledati, obratiti pažnju na interdigitalni prostor, osjetiti i pregledati pete i potplat ogledalom. Ako se pronađu bilo kakve promjene, pukotine, posjekotine, ne čirne patologije, trebali biste kontaktirati ljekara podatologa (stopala).

Pacijenti s dijabetesom trebali bi posjetiti stručnjaka najmanje jednom godišnje i provjeriti stanje njihovih donjih ekstremiteta. Ako se otkriju promjene, podijatar propisuje lijekove za liječenje stopala, angiolog obavlja operacije na žilama nogu, ako su potrebni posebni ulošci, tada je potreban angiohirurg, a za ortopeda je potrebna posebna obuća.

Ovisno o prevalenciji jednog ili drugog razloga, sindrom se dijeli na neuropatski i neuroishemijski oblik.

Glavni simptom dijabetesa je visoka glukoza u krvi. Višak šećera uništava živčane završetke i krvne žile, remeti ishranu, opskrbu krvlju i inervaciju svih organa. Stopala su posebno pogođena, nalaze se na najudaljenijoj točki velikog kruga cirkulacije krvi, najudaljenijoj od srca, što objašnjava razvoj zagušnih pojava. Prevencija dijabetičkog stopala predstavlja skup mjera kojima se sprečavaju nepovratne promjene u udovima.

Više od četvrtine dijabetičara razvija sindrom dijabetičkog stopala (SDS). Što je stariji pacijent i što je duže iskustvo bolesti, to je vjerojatnije da će se pojaviti takva komplikacija. Zidovi žila pate od nedostatka kisika, glukoza ne ulazi u ćelije, kao rezultat toga se lumen krvotoka značajno sužava, protok krvi usporava, stvaraju se ugrušci krvi. Mišićno tkivo, živčani završeci ne dobivaju kisik i potrebnu prehranu. Javljaju se trofični čiri, osjetljivost stopala je narušena, zaštitna funkcija kože je smanjena (značajan broj dijabetičara razvija gljivične bolesti na nogama).

Izbrisane manifestacije glukozemije ne omogućavaju pacijentu da na vrijeme obraća pažnju na manja oštećenja kože (osip, posjekotine, pukotine, ožiljci). Slabi imunitet izaziva loše zarastanje mikrotrauma, pridružena infekcija dovodi do gnojne rane, stvaranja obilnih čireva. Purulentno oštećenje duboko usađenih tkiva često se završava gangrenom, amputacijom udova, produženom primjenom velikih doza antibiotika, jakom intoksikacijom tijela. Pokrenuti slučajevi mogu biti fatalni.

Ostavite Svoj Komentar