Šećer u krvi 7, 5 - šta učiniti?

6 minuta Objavio Lyubov Dobretsova 1288

Pacijenti koji znaju normu glukoze u krvnom serumu, vidjevši u rezultatima analize 7 mmol / l i više, panično se pitaju i jesu li bolesni s dijabetesom. Naravno, takav rezultat izaziva zabrinutost i zahtijeva dodatnu dijagnostiku.

Ali liječnici upozoravaju da šećer u krvi od 7 mmol / L i više ne znači uvijek razvoj opasne bolesti. Takva reakcija može biti uzrokovana neispravnim radom u radu unutarnjih organa i sustava, kao i negativnim učinkom vanjskih faktora. Kako bi se spriječio razvoj hiperglikemije, potrebno je utvrditi uzrok odstupanja i eliminirati ga.

Stopa šećera za ljude različite dobi

Prije nego što se zapitate što znači rezultat šećernog testa, pokazujući razinu glukoze od 7 do 7,9 mmol / L, potrebno je razumjeti koji su pokazatelji u međunarodnoj medicini prepoznati kao normalni. Ne postoji jedinstvena vrijednost norme šećera u krvi za odrasle i djecu budući da koncentracija komponente varira s godinama.

Uobičajeno je mišljenje da kod zdravih muškaraca i žena šećer u krvi koji se uzima ujutro na prazan stomak ne bi trebalo da pređe gornju granicu od 5,5 mmol / l. Dozvoljena donja granica je 3,3 mmol / l. U nedostatku patološkog procesa kod većine ljudi, analiza pokazuje rezultat od 4,5 do 4,7 jedinica.

Jedini slučaj kada zdrava osoba ima povišen šećer u krvi je odmah nakon obroka. Ova reakcija je karakteristična i za odrasle pacijente i za malu djecu. U bolesnika u dobi od 60 do 90 godina, norma pokazatelja je malo drugačija i varira od 4,6 do 6,4 mmol / L.

Ako test venske krvi pokaže rezultat od 6,4 jedinice, ovo je prilika da razmislite o zdravlju i podvrgnete se dodatnoj dijagnostici, jer sličan rezultat može biti znak razvoja šećerne bolesti. Iz ovoga bismo mogli zaključiti da ako šećer u krvi na prazan želudac iznosi 7 mmol / l ili više.

Kad je šećer u krvi 7, šta to znači?

Tokom obroka tijelo je zasićeno ugljikohidratima. Ako su temelj prehrane brzi ugljikohidrati, koji se sastoje od minimalnih strukturnih elemenata, razina glukoze će se vrlo brzo povećati. Glukoza ulazi u krvotok kroz gušteraču. Ovo tijelo proizvodi inzulin koji nadoknađuje dijabetes.

Ako šećer u krvi dosegne vrijednost od 7 jedinica (7,1, 7,2, 7,3 i više), to znači da su svojstva propusnosti staničnih membrana narušena i gladuju. Uz ovaj rezultat, liječnik pacijentu propisuje drugi test koji će pomoći u potvrđivanju ili pobijanju navodne dijagnoze.

Često se ispostavi da je hiperglikemija privremena pojava, provocirana negativnim utjecajem vanjskih faktora. Da bi test ponovio pokazao pouzdan rezultat, pacijent se mora pažljivo pripremiti za njega i slijediti sve medicinske preporuke. Najvažniji uvjet je odbijanje hrane 10-12 sati prije isporuke biomaterijala.

Jedino što je dozvoljeno je popiti čašu vode ujutro. Takođe, uoči je vrijedno izbjegavanja emocionalnih iskustava i pojačanog fizičkog napora jer oni mogu izazvati lažno pozitivan rezultat. Ako je pacijent strogo slijedio sve preporuke, ali analiza je pokazala povećanu vrijednost glukoze, na primjer, 7,4 ili 7,8 mmol / l, to ukazuje na početak patološkog procesa i zahtijeva dodatne analize i dijagnostiku.

Treba imati na umu da dijabetes gotovo nikada nije asimptomatski. Znaci bolesti mogu se osjetiti već u početnoj fazi bolesti. Većina pacijenata žali se na žeđ, česte vrtoglavice, svrbež na koži i pojavu pustula, slabljenje imunološkog sistema i oslabljen vid.

Zbog čega može doći do lažno pozitivnog rezultata

Ako drugi test pokaže da šećer u krvi ne nadilazi normu, tada nema razloga za brigu. Kao što praksa pokazuje, analiza šećera prilično često pokazuje lažno pozitivan rezultat.

Razlozi privremenog povećanja komponente mogu biti:

  • povećana fizička aktivnost noć prije,
  • prekomerni rad i nedostatak sna,
  • stres, emotivni šok,
  • produljena upotreba određenih lijekova (hormonski lijekovi, oralni kontraceptivi, diuretici),
  • prejedanje
  • upala u pankreasu,
  • rođenje deteta
  • endokrini poremećaji u tijelu,
  • nedavna operacija.

Ako su bolesniku stalno propisani lijekovi, neophodno je obavijestiti liječnika koji dešifrira rezultat.

Šta učiniti kada je nivo šećera iznad 7

Ako je testiranje pokazalo da koncentracija glukoze prelazi 7 mmol / L, takva reakcija ukazuje na razvoj dijabetesa kod pacijenta. Predijabetičko stanje dijagnosticira se samo ako indikator varira od 6,5 do 7 mmol / L.

Unatoč činjenici da se ove dijagnoze značajno razlikuju jedna od druge, na početku procesa terapija se praktično neće razlikovati. Lekar koji će prisustvovati reći će pacijentu šta treba raditi i kako smanjiti koncentraciju komponente. Glavni uslov je korekcija životnog stila pacijenta.

Ako se pravodobno ne poduzmu mjere, koncentracija glukoze će se postepeno povećavati, što će se negativno odraziti na stanje unutrašnjih organa i tjelesnog sustava. To povećava vjerojatnost nepovratnih posljedica za pacijenta.

Ako je šećer u krvi 7,5, 7,6, 7,7 mmol / L i viši, sljedeći savjeti će pomoći da se vrijednost komponente vrati u normalu:

  • odreći se loših navika, uključujući pušenje,
  • podesite snagu. Osnova prehrane treba biti hrana koja sadrži minimalnu količinu ugljikohidrata,
  • ako je pacijent višak kilograma, trebate smršati. Stoga, ishrana treba da bude ne samo niskokalorična, već i niskokalorična,
  • pacijent treba voditi aktivan stil života, jer umjerena fizička aktivnost pomaže poboljšanju stanja.

Korekcija prehrane

Osnova za liječenje dijabetesa i kod odrasle i kod djeteta je korekcija prehrane. Ako ne jedete hranu s velikom količinom ugljikohidrata i ne eliminirate štetnu hranu, ne možete samo normalizirati koncentraciju glukoze u krvi, već je i održavati na potrebnoj razini.

Prije svega, pacijent mora napustiti proizvode s lako probavljivim ugljikohidratima. Također se preporučuje minimalizirati potrošnju proizvoda koji sadrže škrob. Drugi preduvjet je poštivanje frakcijske prehrane. Treba jesti 5-6 puta dnevno, ali porcije trebaju biti male.

Preporučljivo je napustiti konzumaciju sljedeće hrane i pića:

  • granulirani šećer, skrob,
  • jaka kafa i jak čaj,
  • pečenje i pečenje,
  • krompir (posebno pržen), masno meso i riba,
  • alkoholna pića
  • soda
  • slatkiši (med, čokolada, slatkiši, džem).

U prehrani bi trebali dominirati proizvodi s velikim brojem biljnih vlakana (oni smanjuju svojstva škroba i povećavaju šećer), svježe povrće i mliječni proizvodi s minimalnim udjelom masti.

Dopušteno je konzumiranje nemasnih sorti mesa i ribe, kao i žitarice, ali one moraju biti prisutne u ograničenim količinama. Takva prehrana ne samo da će spriječiti povećanje koncentracije glukoze, nego će i pomoći u gubitku kilograma.

Zaključak

Dijabetes melitus je bolest koja negativno utječe na čitav budući život pacijenta. Zato je mnogo mudrije pokušati spriječiti njegovu pojavu. Za to je potrebno ne samo promatrati preventivne mjere, već i darivati ​​krv za šećer svakih 6 mjeseci (čak i ako nema indikacija).

Ako testiranje pokaže da koncentracija komponente prelazi normu, liječnik će vam reći je li zastrašujuće, kao i koje mjere morate poduzeti kako bi se pokazatelj vratio u normalu.

Pogledajte video: Ovaj sok pijte 7 dana razina šećera u krvi brzo opada - Prirodni lijek za dijabetes (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar