Kako izliječiti dijabetes tipa 1 kod djeteta?

Moderno vrijeme zahtijeva najnovije pristupe u liječenju bolesti. Dijabetes tipa 1 je, naravno, jedno od bolesti koje zahtijevaju neprestano poboljšavanje metoda liječenja, kao broj oboljelih od ove bolesti i dalje raste. Naučnici i doktori širom svijeta pokušavaju smisliti kako poboljšati kvalitetu života takvih pacijenata i produžiti im život.
S obzirom na činjenicu da uglavnom djeca pate od ove bolesti, temeljni zadatak u rješavanju problema je poboljšanje kontrole glikemije u ovoj dobnoj kategoriji. Ovo nije samo idealna razina glukoze u krvi, već i psihička dobrobit djeteta, njegov fleksibilan način života i sposobnost da se radi sve što ih uspoređuje sa zdravim vršnjacima.

Tradicionalni tretman za dijabetes tipa 1 je putem injekcija inzulina. Ovaj tretman zadovoljava mnoge pacijente, i oni ne trebaju izvoditi nikakve promjene. S druge strane, postoje djeca koja postavljaju veće zahtjeve za kvalitetom svog života i koja žele biti fleksibilnija. Za njih postoji tretman inzulinskom pumpom, što je najfiziološka metoda za postizanje optimalnog nivoa glukoze u krvi.

Dijabetes tipa 1 u djece - genetski faktori

Šećerna bolest tipa 1 može se kvalifikovati kao multifaktorna, poligena bolest, jer su u njenoj patogenezi određeni i genetski i negenetski efekti koji su međusobno povezani.

Bolest je poligenska jer je osjetljivost na bolest određena interakcijom nekoliko gena ili genskih kompleksa. Individualni rizik obolijevanja od multifaktorskih i poligenih nasljednih bolesti vrlo je teško utvrditi, a praktično je to nemoguće učiniti u slučaju dijabetesa tipa 1. Pacijenti s ovom bolešću imaju iste kombinacije gena kao i zdravi ljudi. Vrlo je mali broj bolesnika s dijabetesom koji imaju rodbinu koja boluje od ove bolesti, međutim, nedvojbena je predispozicija za ovu bolest. Dijete s rodbinom oboljelom od dijabetesa ima 25 puta veći rizik od bolesti od ljudi koji nemaju povijest dijabetesa.

Lečenje dijabetesa tipa 1 kod deteta


Plan liječenja treba definirati pojedinačno kako bi se postigla optimalna kontrola dijabetesa, ovisno o dobi, zanimanju, fizičkoj aktivnosti, prisustvu komplikacija, pratećim bolestima, socijalnoj situaciji i ličnosti djeteta. Pravilno liječenje odraslih pacijenata trebalo bi dovesti do postizanja ciljeva liječenja, a kod djece i adolescenata trebalo bi razmotriti postizanje naknade u skladu sa konsenzusom.

Plan liječenja uključuje:

  • pojedinačne prehrambene preporuke s detaljnim uputama,
  • preporuke za promjene životnog stila (fizička aktivnost),
  • savjetovanje pacijenata i njihovih porodica (posebno u slučaju dijabetesa kod djeteta),
  • postavljanje terapijskih ciljeva i edukacija pacijenata o samokontroli (uključujući promjene režima),
  • liječenje dijabetesa i drugih popratnih bolesti,
  • psihosocijalna skrb za bolesnike sa dijabetesom tipa 1.

Nefarmakološki tretman dijabetesa kod djeteta

Ovaj je oblik sastavni dio liječenja bolesti, uključujući dijabetes tipa 1. To se odnosi kao ograničenje režima, tj. izbor odgovarajuće fizičke aktivnosti, kao i dijetalna ograničenja, koja se biraju pojedinačno, uzimajući u obzir starost, radnje i vrstu korištene lijekove.

Uz pravilno upravljanje bolesnicima sa dijabetesom tipa 1 koji nisu pretili, a koji imaju intenzivno liječenje inzulinom, tzv individualna prehrana (kontrolirana dijeta). Za dijete s prekomjernom težinom preporučljivo je preporučiti takve mjere u kojima postizanje energetske ravnoteže dovodi do gubitka kilograma. Sastavni dio nefarmakoloških mjera je usmjerena edukacija pacijenata.

Lijekovi za dijabetično dijete

Za dijabetes tipa 1, lekove je potrebno davati odmah u trenutku postavljanja dijagnoze. Sastoji se u upotrebi inzulina, poželjno nekoliko doza brzo djelujućeg lijeka dnevno. Dozu treba odabrati tako da dovede do postepenog smanjenja razine glukoze u krvi, što bi trebalo sistematski ocjenjivati. Razvoj hipoglikemije u ovom početnom stadiju je nepoželjan. U teškim slučajevima (visoka glukoza, ketoacidoza) potrebno je dijete liječiti u bolnici, koristeći kontrolirano kontinuirano davanje inzulina intravenski uz intenzivnu hidrataciju u skladu s pravilima liječenja dijabetičke kome. Dijete s dijabetesom u našim uvjetima ponekad je potrebno liječiti se insulinom u stacionarnom režimu. Nakon postizanja zadovoljavajućih rezultata u glikemijskom profilu, tretman se prebacuje na jednu od mogućnosti intenzivne terapije inzulinom koja uključuje barem jednu dozu inzulina dugog djelovanja noću, obično u kombinaciji sa inzulinom koji brzo djeluje, a koji se daje prije glavnih obroka. Intenzivna terapija, koja uključuje kombinaciju inzulina različitog trajanja djelovanja, odabire se pojedinačno kako bi najbolje odgovarala prirodi dijabetesa i bolesnog djeteta, njegovim navikama, aktivnosti i dobi te ujedno dovela do najbolje moguće nadoknade bolesti.

Uzroci dijabetesa u djece

Dijabetes melitus u djece uzrokovan je raznim metaboličkim poremećajima, ali njihov je mehanizam približno isti: otočići Langerhansa koji su odgovorni za proizvodnju inzulina potrebnog za održavanje ravnoteže glukoze, s vremenom umiru i prestaju ispunjavati svoje funkcije.

U velikom broju slučajeva dijabetes melitus nastaje nakon zaraznih patologija, pošto je imunitet djeteta, koji se bori s bolešću, primoran da napada vlastite stanice.

Postoje dokazi da je poticaj za dijabetes kod djeteta:

  1. genetska predispozicija
  2. strah, stres,
  3. gojaznost, preteška težina.

Nakon rođenja, beba bi trebala biti pod nadzorom pedijatra, naznačena je kontrola težine, visine. Ako je potrebno, imenovati redovne testove, pomažu ljekaru da procijeni zdravstveno stanje djeteta u različitim trenucima njegovog života. U prisutnosti otežavajućih faktora, dijete se ispituje češće, što neće propustiti početak patološkog procesa. Otežavajući faktor može biti dijabetes melitus ovisan o insulinu kod roditelja ili jednog od njih.

Kad dijete ima prekomjernu težinu, vodi sjedeći način života, dijagnosticira ga endokrinolog kako bi isključio vjerojatnost hiperglikemije. Liječnik preporučuje normalizaciju pokazatelja tjelesne težine, uklanjanje prejedanja, tjelesne aktivnosti adekvatne dobi, kao i sposobnosti djeteta. Takve jednostavne mjere pomažu da se metabolizam dovede u skladno stanje, pa će postati prevencija dijabetesa.

Morate znati da u djetetovom životu postoje određeni trenuci kada je on posebno ranjiv. Obično se simptomi dijabetesa otkriju u dobi od 4-6 godina, 12-15 godina.

Odnosno, dijete staro 3 godine manje je podložno bolesti nego 5-godišnjak.

Prve manifestacije dijabetesa kod djece

Kada studija pokazuje veći rezultat, postoji povećan rizik da dijete ima dijabetes. Ako postoje faktori rizika, krv se donira za šećer barem jednom u pola godine, ali još bolje često.

Još prije nego što se provede krvni test, roditelji mogu pretpostaviti da dijete ima dijabetes zbog karakterističnih simptoma. Bolest se u samom početku očituje neuobičajeno brzim umorom, prekomjernom žeđi, isušivanjem kože, sluznica. Šećerna bolest tipa 1 izaziva nagli pad tjelesne težine, oštrine vida.

Svaki od simptoma povezan je s činjenicom da su hiperglikemija, pogotovo primarno pogođeni krvni sudovi i unutrašnji organi, da bi se tijelo moglo teško nositi s manifestacijama opće intoksikacije. Ako se jedan ili tri ili više simptoma odmah očituju, indicirano je potražiti savjet pedijatra, porodičnog ljekara ili endokrinologa.

Da biste postavili dijagnozu, morate uzeti test šećera u krvi:

  • često se uzima uzorak krvi na prazan stomak, rezultat treba biti oko 4,6 mmol / l,
  • nakon jela, ovaj se broj povećava za 8-10 bodova.

Klasifikacija bolesti

Težina bolesti kod djece i odraslih obično se mjeri stupnjevima. Na prvom stupnju glikemija nije veća od 8 mmol / l, ne fluktuira tokom dana, glukozurija je oko 20 g / l, liječenje nije potrebno, ponekad je dovoljna samo pravilna prehrana.

Drugi stepen ima nivo glikemije do 14 mmol / l ujutro, a glukozurija nije viša od 40 g / l, pacijent razvije ketozu, prikazane su mu injekcije inzulina, lijekova za dijabetes.

S trećim stepenom, nivo šećera raste do 14 mmol / l i više, tokom dana ovaj pokazatelj fluktuira. Glukozurija - najmanje 50 g / l odvija se ketoza, indicirano je da redovno ubrizgavamo inzulin.

Dijabetes ima 2 glavne vrste, kao i brojne vrste, karakterizira ih patogeneza i etiologija. Dakle, bolest se razlikuje:

  • Tip 1 (dijabetes ovisan o insulinu). Uz to, nedostatak inzulina može biti apsolutni, uzrokuje uništavanje stanica pankreasa, zahtijeva stalnu zamjenu inzulina, tj.
  • 2 vrste (nezavisno od insulina). U ovom se slučaju proizvodi hormon, ali tkiva tijela izgubila su osjetljivost na njega, ne apsorbiraju inzulin. Za snižavanje nivoa glukoze potrebno je uzimati lijekove.

Kako izlečiti?

U 98% slučajeva deca razviju oblik dijabetesa koji zavisi od insulina, trenutno ga se ne može zauvek izlečiti.

Ćelije gušterače u ovom slučaju nisu u stanju izlučiti dovoljnu količinu hormona inzulina, pa je potrebno napuniti.

Pacijent bi trebao primati inzulin redovitim injekcijama.

Najvažniji element terapije je kontrola šećera u krvi ako su mjerenja konstantna:

  1. možete održati nivo glikemije na prihvatljivom nivou,
  2. čime se smanjuje rizik od komplikacija.

Roditelje treba pripremiti za pojavu teških stanja koja nastaju na pozadini dijabetesa. Najalarmantnija od njih je hipoglikemijska koma, događa se na pozadini brzog pada glukoze u krvi. Dijete može u svako doba pasti u ovo stanje. Stoga je neophodno razmotriti dijetu koja isključuje razlike u koncentraciji šećera. Ako se dijete aktivno kreće, mora uzimati grickalice između obroka.

Druga važna tačka je adekvatna prehrana. Doktor odabire dozu hormona, počevši od hrane koju dijete obično jede, hrana može imati različite energetske vrijednosti. Osnova za mjerenje dijabetesnih proizvoda je jedinica za hljeb (XE). Lekar koji posmatra dete će roditeljima dostaviti materijale koji opisuju koliko jedinica hleba sadrži proizvod, na primer:

  • 3 XE - 6 kašika zobenih kaša,
  • 9 XE - ovo je 9 kašika žitarica (u suvom obliku).

Hiperglikemija prijeti ljudskom životu, pa se s njom, nakon što se razvije pola godine intoksikacija, pogoršava stanje zidova krvnih žila, vitalnih unutrašnjih organa.

Kada se hiperglikemija često javlja, važno je pregledati dozu inzulina, zbog čega se dijabetes možda ne može izliječiti.

Šta drugo uzeti u obzir

Pored održavanja određenog životnog standarda koji se zasniva na posebnoj prehrani, fizičkoj aktivnosti i terapiji inzulinom, važno je podvrgnuti i pravovremenom pregledu od strane ljekara i uzeti testove. Ako zanemarite ovu preporuku, dijabetes utječe na unutrašnje organe i sisteme: krvne žile, kožu, srce, jetru, oči.

Ljekari daju savjete da obrate pažnju na higijenu, da prate kožu, posebno stanje djetetovih stopala. Uz kršenje metabolizma ugljikohidrata, često nastaju rane koje dugo ne zarastaju, treba ih pregledati kirurg. Najmanje dva puta godišnje navodno je zatražiti savjet:

Na pitanje je li moguće izliječiti dijabetes kod djeteta, ne postoji tačan odgovor. Dobri rezultati mogu se postići ako se liječenje bolesti tipa 2 započne odmah u samom početku. U nekim je slučajevima moguće poraziti patologiju ovog tipa i u težim oblicima.

Kad dijete ima dijabetes tipa 1, pokazuje mu se cjeloživotna inzulinska terapija, jedini način da živi u potpunosti. Pokrenuti oblici bolesti zahtijevaju uporabu radikalnih mjera.

Može li se dijabetes izliječiti tradicionalnim metodama? Da, ali uz dogovor sa ljekarom. Međutim, kada dijete ima oblik ovisan o insulinu, lijekovi za dijabetes su neophodni.

Učinkovitost preduzetih mera u velikoj meri zavisi od niza faktora:

  • vrsta dijabetesa
  • starosna dob djeteta (pol nije bitan),
  • disciplina u primjeni preporuka,
  • stadijumu u kojem je otkrivena bolest.

Kada dijete ima genetsku predispoziciju za dijabetes, a roditelji pate od hiperglikemije, pokazano je da sustavno mjeri glukozu u krvi glukometrom i podvrgava se preventivnim pregledima. Ove mjere pomažu u uspostavljanju patologije na samom početku njezina razvoja, a liječenje će biti učinkovito.

Stoga je prilično teško odgovoriti na pitanje može li se dijabetes izliječiti, hoće li određeni lijek pomoći, potrebno je razmotriti konkretan slučaj.

Kako sprečiti komplikacije

Postoji mogućnost da se spreči razvoj zanemarenog oblika bolesti ako iz prehrane deteta izuzmemo hranu koja je štetna za dijabetes i koja povećava nivo šećera:

  1. masno meso, riba,
  2. hljeb, peciva, peciva, tjestenina,
  3. slatko voće, krompir, mahunarke,
  4. puter, mast.

Kad su roditelji svjesni djetetove tendencije povećanja razine šećera, trebali bi pratiti svoju prehranu.

Sa indeksom glukoze u krvi od 14 mmol / l potrebno je djetetu da jede u malim obrocima, prvi obrok mora biti uravnotežen. Dobro na zdravlje djeteta odrazilo se na sport, čak i na pola snage. U slučaju da je razina glikemije previsoka, fizička aktivnost je zabranjena, može prouzrokovati štetu.

Prema statističkim podacima, oko 6% ljudi širom svijeta živi s dijabetesom, a nažalost, među pacijentima ima puno djece. Stoga, da li se dijabetes leči, to je pitanje više nego ikad za mnoge.

Danas je razvijena prevencija dijabetesa kod djece bilo koje dobi. Jedan od pravaca njenog rada su alati koji pomažu u održavanju beta ćelija živih ako se bolest tek počela razvijati. Za provođenje ove ideje potrebno je zaštititi gušteraču od napada imunološkog sistema.

U videu u ovom članku dr. Komarovsky će vam reći sve o dječijem dijabetesu.

Principi inzulinske terapije za dijabetes tipa 1

  1. Liječenje dijabetesa provodi se ljudskim inzulinom ili njegovim analogima, za uvođenje kojih se koriste aplikatori.
  2. Broj doza izabran je tako da omogući najbolju kontrolu glikemije u skladu sa svakodnevnim životom djeteta.
  3. Veličina pojedinih doza treba biti individualizirana kako bi se smanjila glikemijska neravnoteža i istovremeno održavala njena optimalna vrijednost. Doziranje treba stalno ocjenjivati ​​zajedno s kliničkom slikom pacijenta i njegove tjelesne težine. Konstantno debljanje kod djeteta sa hroničnim oblikom bolesti znak je prevelike doze inzulina, što treba preispitati. U pravilu, u takvim je slučajevima potrebno odabrati najnižu efikasnu dozu lijeka.
  4. Uspješno liječenje ovisi o vrsti inzulina, već izboru režima inzulina, edukaciji i suradnji pacijenata.
  5. Sastavni dio intenzivne njege je provođenje samokontrole glikemije, tj. procjena pojedinačne glukoze u krvi i glikemijskog profila.
  6. U slučaju slabe kompenzacije za dijabetes, koja se procjenjuje pojedinačno (na prazan stomak, nivo glukoze u krvi je stalno iznad 6,5 mmol / L ili nakon jela - iznad 9 mmol / L, a HbA1c iznad 5,3%), potrebno je pregledati plan liječenja (režim mjera, farmakoterapija ) da se utvrdi njen uzrok.
  7. Uz nezadovoljavajuću nadoknadu, trebali biste isprobati tradicionalni tretman različitim vrstama inzulina, uključujući njegove analoge, i odabrati kombinaciju koja će dovesti do poboljšanja stanja djeteta.
  8. U slučaju nezadovoljavajućih rezultata uobičajenog liječenja inzulinom i nedovoljne kompenzacije za dijabetes, može se primijeniti terapija inzulinom na bazi pumpe ako su ispunjeni uslovi za njegovu upotrebu.
  9. Neposredni uvjet za kompenzaciju dijabetesa tipa 1 ovisi o mjerama bez lijeka, posebno u području djetetove tjelesne aktivnosti i prehrane, koje bi trebalo biti u skladu s inzulinskom terapijom.
  10. Dugoročni rezultati liječenja šećerne bolesti tipa 1 ovise o integriranom pristupu, a samim tim, ne samo o terapiji inzulinom.

Preventivne mjere


Cilj liječenja dijabetesa tipa 1 je kontinuirano težiti smanjenju kasnih vaskularnih komplikacija. Preventivne mjere uključuju:

  • napori usmjereni na maksimiziranje metaboličke kontrole dijabetesa (u odnosu na određenog pacijenta),
  • napori na maksimiziranju kompenzacije krvnog pritiska (uzastopno liječenje hipertenzije),
  • efikasan tretman za dislipidemiju,
  • napori za postizanje optimalne tjelesne težine djeteta,
  • napori na primeni dobrih društvenih navika (fizička aktivnost),
  • redovni pregledi donjih ekstremiteta, kao deo jedinstvenog plana,
  • redoviti pregled fundusa i albuminurije u unaprijed određenim vremenskim intervalima.

Roditelji djece i adolescenata sa dijabetesom tipa 1

Roditelji nesumnjivo imaju veliki uticaj na lečenje bolesti deteta. Zbog činjenice da se dijabetes obično dijagnosticira kod male djece, u ranim godinama liječenje ovisi samo o roditeljima. Dijabetes melitus je bolest koja pogađa ne samo dijete, već cijelu obitelj, njegovu društvenu aktivnost, ishranu, sportske događaje, putovanja ili odmore. Dijagnoza šećerne bolesti znači da će roditelji morati naučiti puno novih informacija i steći mnoge vještine vezane uz primjenu inzulina.

Roditelji bolesnog djeteta udaljavaju se od svog uobičajenog života, zanimanja, a ponekad čak i prijatelja. Mnogi roditelji u početku doživljavaju osjećaj očaja i straha da se neće uspjeti izboriti. Vrlo često se dešava da majka snosi glavnu odgovornost, a otac dete samo posmatra "spolja". No, to ne bi trebalo biti tako, pa bi i očevi trebali znati sve o dijabetesu tipa 1 kako bi se u hitnim slučajevima brinulo o djetetu i pomoglo mu u teškoj situaciji.

Roditelji male dece

Roditelji novorođenčadi i male djece vjerojatno će imati najveće prehrambene probleme jer nikada ne znaju koliko ovo malo dijete pojede, a čak i mala promjena doze inzulina može dovesti do hiperglikemije ili hipoglikemije. Za tako malu djecu liječenje inzulinskom pumpom je idealno jer s ovom metodom možete unijeti vrlo malu bazalnu dozu i bolusnu dozu nakon obroka, kada postane jasno koliko je dijete pojelo.

Problemi nastaju i kada djeca počnu zahtijevati slatkiše, što im u velikim količinama nikako ne odgovara. Potrebno je objasniti probleme dijabetesa i djedova i baka, kako bi se izbjegli nesporazumi tokom nadzora.

Roditelji tinejdžera

Dok su djeca mala, u potpunosti su ovisna o roditeljima. Promjene nastaju kada dijete odraste i počne pokazivati ​​neovisnost u tom pogledu. Roditelji, u određenoj mjeri, gube kontrolu nad djetetom i njegovom bolešću. Problem se često javlja tijekom puberteta, kada se inzulinska rezistencija produbljuje i dođe do potrebnog povećanja doze inzulina. Pored toga, nepravilnosti režima, neuspjeh samokontrole i upotreba sredstava ovisnosti tipične su za ovo razdoblje. S obzirom na to postoji rizik od razvoja mikrovaskularnih komplikacija. Zbog toga je u ovom periodu preporučljivo razmotriti pitanje terapije inzulinskom pumpom i brzih analoga. Pubertet je specifičan za pobunu, pokušaj razlikovanja sebe od drugih i, iznad svega, činjenje suprotnog od onoga što roditelji kažu. Stoga je ovaj put za roditelje i terapija jako težak zadatak. Važno je međusobno poštovanje djeteta i roditelja. Preporučuje se da s tinejdžerom razgovaraju o određenim pravilima, njihovo poštivanje bi trebalo da donese djetetu neke prednosti, dok će ih ignorisanje dovesti do posljedica.

ODGOVORNI ODGOVOR

Liječenje dijabetesa tipa I ne sugerira lijek. Razmatraju se samo postizanje maksimalne moguće kompenzacije za metabolizam ugljikohidrata, sprečavanje hipo- i hiperglikemije te sprečavanje, dakle, komplikacija dijabetesa. Odnosno, imenovanje zamjenske terapije (preparati inzulina) je doživotno.

ODGOVOR AUTORA

Teško se ne slagati s gore navedenim, ali, na primjer, iz nekog razloga pacijent počinje pojavljivati ​​duge epizode hipoglikemije na pozadini neprestane zamjenske terapije inzulinskim pripravcima. U ovom slučaju su objektivni pokazatelji stanja pacijenta idealni, ne promatra se samo stabilna kompenzacija.

Glikolirani hemoglobin - 5. Obilježen rast bazalnog C-peptida, analiza koja pokazuje stanje aktivnih b-stanica koje proizvode inzulin. Odsustvo "autoimunog napada" na sopstvene b-ćelije na imunogramu (ne samo nakon godinu dana).

Suparno je pitanje šta će u toj situaciji učiniti najkonzervativniji endokrinolog? U početku će preporučiti "pojesti" XE, ali kako stanje hipoglikemije napreduje, neminovno će početi smanjivati ​​dozu inzulina. Ali tada počinju čuda.

U posljednjih deset godina pacijenti koji su pali u ovu situaciju često su uopće ostali bez inzulinske terapije, u protivnom bi počele epizode teške hipoglikemije, što bi u normalnoj situaciji (na klinici) bilo vrlo lako eliminirati uvođenjem povećane količine XE.

Ali ovi pacijenti su ovde primećeni i umesto da „pojedu“ višak XE, preporučeno im je da smanje dozu terapije insulinom. Kao rezultat toga, nakon šest mjeseci, a zatim godinu ili više, s obzirom da se stanje pacijenta ne mijenja na gore, pacijent je prebačen u IEC ... radi ublažavanja invalidnosti! Dijagnoza nije uklonjena. Na pitanje roditelja - zašto - često je odgovor bio jednostavan: što znači da nemate dijabetes ...

- To je, kako? Sami ste postavili ovu dijagnozu !?

Donio sam tako neobičan tijek događaja s razlogom. Ovdje su obje strane odjednom zapale u tešku situaciju - i pacijenti i ljekari!

Prvo jer (nemojte se iznenaditi) nije htio da im se ukloni invalidnost. To su neke beneficije, oslobađanje od vojne službe i tako dalje. Potonji jednostavno nisu razumjeli kako je to moguće, jer su podučavani da to ni pod kojim uslovima ne može biti. Ali može biti. Deseci pacijenata s obnovljenim C-peptidom, normoglikemiju već nekoliko godina ne mogu se nazvati "medenim mjesecom".

NAPOMENA: Samo želim gore objasniti da se ponekad invalidnost također uklanja (pokušavaju je ukloniti) jednostavno na pozadini kompenzacije bilo kojom dozom inzulina koja je primijenjena. Želio bih naglasiti da se u ovom slučaju terapija inzulinom ne provodi duže od 1 godine.

Na našoj web stranici konkretno periodično objavljujem stvarne testove za bazalni i stimulirani C-peptid, obični liječnik ne može ni sugerirati mogućnost obnove endokrinog dijela gušterače, ne govorimo o obnovi (regeneraciji) β-stanica, riječ je o stvaranju novih β-stanica iz vlastitih stabljika, kao u embriogenezi pod utjecajem određenih faktora.

2000. godine dobili smo patent za pronalazak „Metoda za lečenje dijabetesa zavisnog od insulina“ (vidi Dodaci), ali nismo bili prvi. Čudno je da temeljni vodič za liječnike „Dijabetologiju“ koji je uredio M. I. Balabolkin pruža strane podatke o takvoj mogućnosti i čak opisuje sličan mehanizam.

No, u posljednje vrijeme imamo malo onih koji čitaju tiskane priručnike, sve više i više odlomaka iz članaka na Internetu. Kasnije je mogućnost stvaranja novih b-stanica pod utjecajem RAZLIČITIH (!) Faktora objavljena u različitim zemljama od strane različitih znanstvenih skupina. I za laboratorijske životinje (štakore) i ljude.

Bilo bi naivno vjerovati da je to vrlo jednostavan i brz proces. Jao, vrlo je složen, dug i, što je najneugodnije, strogo individualno. To je ono što ga čini nepristupačnim za apsolutnu većinu. U svakom je slučaju model terapije različit. Zašto? Odgovoriću vam u nastavku ali glavno je to što je moguća mogućnost postizanja normalizacije metabolizma ugljikohidrata, sprečavanja autoimune reakcije tijela i vraćanja normalne aktivnosti endokrinog dijela gušterače.

Autor do sada nema dovoljno podataka o dugoročnom promatranju velikog uzorka pacijenata u stanju trajne remisije tijekom 10 godina, ali radimo na tome. Istovremeno je započeto prikupljanje više nego ozbiljnih podataka o proteomskom mapiranju određenih skupina gena povezanih s dijabetesom kod naših pacijenata u dinamici, nažalost to su vrlo skupe studije.

Prije desetak godina na raznim forumima koji se kritički raspravljaju o našem radu duže vrijeme, ništa se nije promijenilo: svi isti ljudi, odjeli, osim pokojnika, i što je najvažnije, metode.

Običan mehanički raspršivač smatra se čudo, ali pumpa je samo mehanički uređaj koji se vrlo često pogoršava i ne poboljšava stanje djece i adolescenata, jer potonji vode prilično aktivan životni stil za koji pumpe "nisu spremne".

Ne kritikujem, samo se mirno, ne borim sa "vjetrenjačama", a da nikome ne dokazujem ništa, radeći zanimljive i voljene radove. Možda zato imamo pravi rezultat.

Kritičari povremeno postavljaju pitanje "Nobelove nagrade". I tko vam je rekao da, nakon što smo nakupili čvrstu bazu dokaza, nećemo objavljivati ​​u vodećim znanstvenim časopisima i putem europskih akademskih krugova tamo neće predavati materijale?

Uzalud si potpuno ironičan, samo za nas to nije cilj sam po sebi. A napraviti sve to uopće nije teško. Jednostavno moraš raditi, a ne razgovarati. Općenito, ako već raspravljamo o ovoj teškoj temi, potrebno je napomenuti da je metodološka kvaliteta istraživanja provedenog u našoj medicini niska, slučajna istraživanja u najboljem slučaju predstavljena javnosti, ali takvih je radova malo.

Većina publikacija posvećena je opservacijskim studijama s vrlo ograničenim brojem pacijenata, a provode se na osnovi kontrole slučaja, kada glavna skupina ispitanika prima specifičnu terapiju, ali kontrola ne.

Zanemarivanje postupka randomizacije, slijepa metoda provođenja istraživanja, nekorištenje placeba kao kontrole, nedostatak praćenja nakon završetka terapije, zanemarivanje nuspojava koje se razvijaju tijekom razdoblja liječenja glavni su znakovi 99% domaćeg rada.

Drugi čisto domaći fenomen su zaključci autoritativnih stručnjaka iz ovog ili drugog razloga bez ikakvog razloga, a slijede sljedeće praktične preporuke.

Ishitreni zaključci potiču užurbane zaključke, koji mogu dovesti do sumnjivih preporuka, ali munja „odozgo“ - „dolje“ u obliku kružnih slova i drugih stvari. Možda je to razlog zbog kojeg se u inostranstvu većina članaka tretira sumnjičavo.

Istovremeno, navodeći stotine referenci u svojim znanstvenim publikacijama posebno na strana istraživanja, svaki domaći znanstvenik periodično smatra svojom dužnošću naglasiti da su akademski stupnjevi na Zapadu barem znatno niži. nego kod nas ... to nije uvijek tako.

Ostavite Svoj Komentar