Dijetalni dodatak koenzim Q10: upute za upotrebu, analozi i cijena lijeka

Sve češće na policama drogerija možete pronaći biološki aktivne aditive. Ovi lijekovi dizajnirani su za prehranu ljudskog tijela esencijalnim vitaminima. Glavni "junak" naše recenzije bio je lijek "Koenzim Q10". Recenzije kupaca često hvale ovaj dodatak prehrani. Razgovarat ćemo o najpoznatijim proizvođačima koji proizvode koenzim Q10, no prvo da razjasnimo što je dodatak prehrani i sa čime se jede?

Sam pojam skovao je 1989. godine lekar Stephen de Felice. Dodaci - kombinacija biološki aktivnih supstanci koje su dizajnirane da popune manjak vitamina u tijelu. Ova tema i dalje izaziva mnogo polemike u medicini. U našoj zemlji niti jedan liječnik pacijentu neće propisati recept za dodatak prehrani, ali on ga može usmeno preporučiti - ljekari vrlo često primaju postotak prodaje od ljekarni.

Dodaci prehrani nisu lijekovi. U pravilu se ne provode istraživanja prije nego što su lansirana na tržište. Dakle, u slučaju komplikacija prilikom uzimanja lijeka, sva nadoknada ovisi o proizvođaču, a ako govorimo o dodacima prehrani, tada će biti odgovorna osoba koja je pacijentu službeno propisala lijek.

Međutim, sporovi oko koristi i štete dodataka uopće ne utječu na razinu prodaje. Najpopularniji među potrošačima dodataka prehrani su:

  • Doplate sa Omega-3. Riječ je o masnim kiselinama koje mogu značajno smanjiti rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Jačanje imuniteta, regulisanje krvnog pritiska i šećera u krvi samo su neke od zasluga dodataka Omega-3. Treba napomenuti da naše tijelo ne proizvodi ove masne kiseline samostalno, tako da postoje samo dvije mogućnosti njihove proizvodnje: unos dodataka prehrani ili upotreba velike količine morskih plodova.
  • Multivitamini su potrebni tokom trudnoće, uz ujednačenu ishranu, kao i uz nedostatak sezonskog voća i povrća.
  • Kalcijum pomaže jačanju kostiju, ali njegova upotreba je beskorisna bez vitamina D i magnezijuma. Pored toga što učestvuje u mnogim funkcijama našeg tijela, magnezijum pomaže apsorpciju kalcijuma. Uz to, suplement je učinkovit u borbi protiv nesanice, hipertenzije, konvulzija, povećane anksioznosti, stresa i srčane aritmije.
  • Jodirana sol je neophodna za rad štitne žlijezde.
  • Ubikinon Kompozit utiče na proizvodnju energije naših ćelija. Suplementi sa Q10 poboljšavaju rad pankreasa i štitnjače, pomažu u sagorijevanju masti i kontroli holesterola. Vjeruje se da koenzim Q10 sprečava rano starenje.

Recenzije ljekara i farmaceuta posebno bilježe proizvođači prehrambenih dodataka s dobrom reputacijom. Nije lako napraviti izbor, a šansa za kupnju lažne pojave u naše vrijeme je prilično velika.

Glavni savjet je u vezi s prodavateljem. Vrlo često možete pronaći oprečna mišljenja o suplementima: neki imaju strašnu alergiju, drugi vam omogućavaju da se omladite pred očima. Kao što smo već rekli, učinkovitost bilo kojeg dodatka prehrani nije dokazana, tako da odgovornost snose potrošači. Istovremeno, također ne želite potrošiti puno novca na eventualno beskorisni lijek. Da ne biste postali žrtva lažiranja, pažljivo birajte ne samo ljekarnu već i proizvođače, o čemu ćemo kasnije govoriti.

Mnogi od nas pamte čuveni reklamni slogan marke Doppelherz, čiji su se proizvodi pojavili na ruskom tržištu 1996. godine. Najpoznatija droga - „Doppelherts Energotonik“ nastala je 1919. godine. Zanimljivo je da se od tada originalni recept nije puno promijenio.

Danas je Queisser Pharma, koja proizvodi suplemente pod markom Doppelherz, jedna od najvećih hemijskih i farmaceutskih kompanija u Njemačkoj.

Slijedeće serije su predstavljene u Doppelherzu na šalteru ljekarne:

  • Ljepota (gubitak težine, jačanje noktiju, ljepota kože, anticelulit, štavljenje, zdravlje kose).
  • V.I.P. (za trudnice i dojilje, s kolagenom, Cardio Omega, Cardio System, OphthalmoVit).
  • Klasična (Immunotonik, Venotonik, Energotonik, Nervotonik, Vitalotonik, Ginseng Asset).
  • Aktiv (Magnezijum + Kalijum, Ginseng, Omega-3, Antistres, Koenzim Q10).

Doppelherz, čije se recenzije lako mogu naći u raznim tiskanim medijima, ogromna je kolekcija vitaminskih dodataka za sve prilike.

Prema podacima proizvođača, uzimanje ubikinona Compositum pomaže poboljšati energetski metabolizam. Sastav, pored aktivne supstance sadrži i pomoćne sastojke: želatinu, sojino ulje, pročišćenu vodu, mahunsko ulje, žuti vosak, lecitin, bakarni kompleks klorofilina i titanovog dioksida.

Preporuke za upotrebu:

  • Kada se bavite sportom i povećanom fizičkom aktivnošću.
  • Sa manjkom imunološkog sistema.
  • Za mršavljenje.
  • Da bi se poboljšalo stanje kože.
  • Kao prevencija preranog starenja.

Lijek je potrebno uzimati po jednu kapsulu dnevno, trajanje kursa je dva mjeseca. Cijena alata je od 450 do 600 rubalja. U jednom pakovanju od 30 tableta "Koenzim Q10 Doppelherz".

Recenzije potrošača primjećuju poboljšanje raspoloženja i živosti ujutro. Lijek pomaže kod hroničnog umora. Učinak Q10 povezan je s antioksidacijskim svojstvima glavne komponente, tako da nisu pronađeni nikakvi dokazi ili čak mišljenje kupca u vezi s ubrzavanjem metabolizma i pomlađivanjem.

Količina aktivne tvari u jednoj kapsuli lijeka je 30 mg. Ovo je svakodnevna potreba, pa je vjerovatnoća za nuspojave izuzetno mala.

Pitate se koja je Coenzyme Q10 koja kompanija je bolja. Recenzije ljekarnika i detaljne informacije o proizvođačima pomoći će izboru.

Prve prirodne multivitamine stručnjaci Solgar kreirali su 1947. godine. Od tada se asortiman značajno proširio, a razni dodaci prehrani dobili su nagrade Best of Beauty Awards, Vitamin Retailervity Awards i druge.

Proizvodi američke farmaceutske kompanije zastupljeni su u 50 zemalja.

Kao aktivna komponenta, supstanca ubikinon predstavljena je u četiri proizvoda proizvoda „Solgar Koenzim Q10“. Recenzije bilježe razliku u količini aktivne komponente i, naravno, trošku aditiva.

Najpopularniji su Q10 30 mg i 60 mg. Cijena za trideset kapsula iznosi otprilike od 1500 do 2000 rubalja. Drugi proizvod s ubikinonom je Nutricoenzyme Q10, koji je dostupan u klasičnoj verziji i sa alfa lipoičnom kiselinom. Glavna razlika je posebna patentirana tehnologija koja se sastoji u mogućnosti stvaranja tvari iz tvari topljivih u masti koje se mogu lako rastopiti u vodi. Pakovanje Nutricenzima (50 kapsula) koštat će 2.500 rubalja, a Nutricenzim s alfa lipoičnom kiselinom (60 kapsula) koštat će više od 4.500 rubalja.

Uprkos visokoj cijeni, potrošači vjeruju američkom proizvođaču i kupuju solgar „Coenzyme Q10“. Pregledi liječnika preporučuju redovnu upotrebu - tada se pojavljuje više energije (čak i uz ograničenu prehranu), ten se poboljšava i nivo holesterola se normalizira. Jedini nedostatak je veličina kapsula, koje se moraju uzimati jednom dnevno.

U odnosu na Solgar i Doppelherz, ruska kompanija RealCaps može se smatrati vrlo mladom. Njegova djelatnost započela je 2005. godine proizvodnjom bešavnih želatinskih kapsula, a samo dvije godine kasnije odlučeno je da stvori vlastitu laboratoriju.

Danas „RealCaps“ potrošačima nudi medicinsku kozmetiku i dodatke prehrani po povoljnim cijenama.

Proizvodnja ubikinona usporava se s godinama. Uz to, razlozi nedostatka ove tvari smatraju se pretjeranim emocionalnim i fizičkim stresom, metaboličkim poremećajima, uzimanjem određenih lijekova kao i različitim bolestima.

Sigurnost možete nadoknaditi nekim namirnicama. Međutim, najefikasniji način je uzimanje suplemenata iz RealCapsa - Coenzyme Q10 forte. Pregledi medicinskih radnika ukazuju na dobar sastav u kojem je aktivna komponenta kombinirana s vitaminom E. Zanimljivo je da praktično nema razlike između lijekova američkog i ruskog porijekla.

Proizvođač tvrdi da se efekt uzimanja dodatka pojavi unutar mjesec dana. Ali preporučljivo je održati kurs najmanje šest mjeseci.

Drugi lijek ove marke je Cardio Coenzyme Q10. Pregledi ljekara i naučna istraživanja pokazuju posebne prednosti ubikinona za osobe koje pate od koronarne bolesti srca. Redovitom upotrebom suplementa Q10 smanjuje se broj napada angine i povećava se izdržljivost tokom vježbanja.

  • Ubikinon.
  • Vitamin E poboljšava sastav krvi i stanje krvnih žila, smanjuje krvni pritisak i povećava otpornost organizma.
  • Laneno ulje je dragocjen izvor masnih kiselina.

Jedan od lidera na ruskom tržištu prehrambenih dodataka je RIA Panda, osnovana 1996. godine. Kozmetika, kapsule, čajevi i kafa, praškovi i tablete - pri stvaranju svih proizvoda farmaceutske kompanije informacije o ljekovitim svojstvima biljaka i jedinstvenim tehnologijama za njihovu preradu igraju važnu ulogu.

Neposredni planovi RIA Panda uključuju otvaranje najvećeg proizvodnog kompleksa u Lenjingradskoj regiji, s kojim kompanija očekuje da uđe na međunarodni nivo.

Prepoznati lider u prodaji već je vrijeme Omeganol Coenzyme Q10. Recenzije profesionalaca bilježe ne samo pouzdan sastav bez štetnih aditiva, već i prikladno pakiranje.

U sastavu ovog lijeka glavna uloga dodijeljena je jedinstvenom Omevital 18/12, stvorenom na bazi ribljeg ulja. Ovaj kompleks je u stanju da snizi holesterol, ublaži aritmije i smanji sklonost trombozi.

Preporučeno trajanje primjene je 90 dana - jedna kapsula tri puta dnevno. Cijena pakiranja (120 kapsula) iznosi oko 500 rubalja.

Sigurni smo da je nemoguće ne primijetiti usporavanje starenja i podmlađivanje čak ni nakon cijelog tečaja Koenzima Q10. Recenzije ljekara to samo potvrđuju. Ipak, poboljšanje dobrobiti se i dalje primjećuje, a umor se pojavljuje tek pred kraj radnog dana.

Nagrada za najgledanije proizvode dodijeljena je Evalaru, koji također proizvodi Coenzyme Q10 vitamine. Recenzije o ovom proizvođaču vjerovatno će biti pozitivne. Kao dio serije Time Expert, stručnjaci su razvili dva proizvoda: kapsule i kremu.

Sadrži samo aktivnu tvar i vitamin E, o čijim smo koristima već spomenuli. Prema podacima proizvođača, redovan unos „Q10“ (s razmakom od 10 dana) dat će blistav izgled i pojačati snagu, spriječiti stvaranje bora i čak pomoći odgoditi promjene u cijelom tijelu povezane s godinama. Cijena čudotvornog lijeka je od 450 do 500 rubalja po pakovanju (60 kapsula).

Povjerenje kupaca uzrokuje popularnost marke i činjenica da u asortimanu ne postoje samo dodaci prehrani, već i lijekovi.

Individualna netolerancija na komponente, laktaciju i trudnoću tradicionalne su kontraindikacije za uzimanje koenzima Q10. Upute, pregledi i sastav lijeka ukazuje na visoku učinkovitost njegovih komponenata. Međutim, treba imati na umu da takvi proizvodi nisu lijek.

Pored gore navedenih proizvođača, lako možete pronaći mnoge dodatke prehrani s ubikinonom drugih marki, o kojima ćemo ukratko govoriti.

Cijena najjeftinije opcije je 300 rubalja. Riječ je o Vita Energy Coenzyme Q10. Pregledi ljekara ukazuju na ne baš dobar sastav, gdje se uz aktivnu supstancu nalazi i maslinovo ulje, voda, kao i hrana i umjetne boje. Što se tiče efekta, malo kupaca primjećuje lakoću jutarnjeg buđenja.

Neke se mrežne kompanije bave ne samo proizvodnjom kozmetike i kemikalija za kućanstvo. Na primjer, najveći poslovni predstavnik kompanije Amway predstavio je i svoj Coenzyme Q10. Recenzije su prilično kontradiktorne, a to sugerira da bi i sami menadžeri mogli dati pozitivne ocjene za promociju proizvoda. Glavni nedostatak dodatka "networkersima" iz SAD-a je cijena - više od 1200 rubalja po 60 kapsula.

1978. godine, naučnik Peter Mitchell dobio je Nobelovu nagradu. Prema njegovom istraživanju, energetski balans ćelija zavisi od sadržaja ubikinona u tijelu. Prednosti koenzima Q10 dokazane su pre više od trideset godina. Ova tvar se nalazi u hrani, ali neće biti moguće napuniti dnevni unos na ovaj način. Jedini izlaz je skrenuti pažnju na dodataka prehrani.

I tada se postavlja logično pitanje: Koji je "Koenzim Q10" bolji? Recenzijama redovnih kupaca savjetuje se odabir proizvoda samo stranih proizvođača - učinak je, ali trošak je prilično visok. Druga opcija su „zlatna sredina“ i ruske farmaceutske kompanije koje nude dobar kvalitet po povoljnim cijenama. U svakom slučaju rezultat se manifestuje samo kod duže upotrebe.

Jedna tableta (dnevna doza) sadrži 30 mg koencim Q10 i 10 mg vitamin e. Pomoćne tvari su: mikrokristalna celuloza, farmaceutski talk, kalcijev karbonat, kalcijev stearat, a također i aerosil.

Krema sadrži sojino ulje, pročišćenu vodu, glicerin, lipodermu, multi liposentol (uključuje vitamini A, E, Fbiljni fosfolipidi), etilni alkohol, kiselinski kompleks AGA-VITAL, D-pantenol (s provitaminom B5), lecitin, koencim Q10, hijaluronska kiselina, alantoin, trietanolamin, karbopol i T-8 emulgator.

Time Expert Evalar dostupan je u tabletama od 520 mg, upakovanim u blistere za 20 tableta. (u 1 pakovanju od 1 ili 3 blistera), kao i u obliku kreme zatvorene u epruvete od 50 ml.

Restorativni, tonik, antioksidans.

Uključeno u ovaj dodatak prehrani koencim Q10 i vitamin e značajno povećavaju stabilnost tijela, pojačavaju i daju nalet vitalnih sila, koji se sastoji od:

  • u smanjenju vanjskih manifestacija starenja,
  • u povećanju oštrine konture ovalnog oblika lica, elastičnosti i gustoće kože, vidljivog smanjenja broja bora, poboljšanju strukture kose i noktiju,
  • poboljšanju funkcionalnog stanja kardiovaskularnog i imunološkog sistema,
  • u sticanju veće otpornosti tijela na stres, preopterećenje i utjecaj drugih nepovoljnih faktora.

Kao što znate koencim Q10 ne važi odmah. Za postizanje rezultata potrebno je koristiti lijek 2-4 tjedna jer njegova koncentracija u organizmu mora dostići potrebnu razinu i održavati trend, podložan daljnjem redovnom unosu.

Kombinacija sa vitamin E zbog povećanja njihove učinkovitosti u smislu antioksidacijske zaštite na staničnoj razini od djelovanja slobodnih radikala i radi sprečavanja taloženja kolesterola iz plaka na endotelu (stijenke krvnih žila). Uz to, vitamin E (tokoferol) je uključen u sintezu kolagena i elastičnih vlakana u međućelijskoj tvari. Dakle, prvi rani znak nedostatka vitamina E je mišićna distrofija, jer nedostatak vitamina dovodi do raspada mišićnih vlakana i taloženja u nekrotičnim vlaknima kalcijumove soli.

Podaci o farmakokinetika ne obezbeđuje proizvođač.

Pojedinačna netolerancija na sastavne dijelove.

Tokom terapije lijekom zabilježene su neželjene reakcije alergijske manifestacije.

Time Expert Evalar tablete za odrasle i osobe starije od 14 godina preporučuje se uzimanje 1 tablete. jednom dnevno uz obroke. Standardno trajanje prijema je 30 dana, moguće je nastaviti s prijemom s 10-dnevnom pauzom.

Kremu nanositi na kožu lica, vrata, masirajući pokretima laganog pritiska, koristiti 2 puta dnevno - ujutro i uveče.

Nije bilo slučajeva preuzimanja doza Time Expert Evalara.

Nema podataka o prepoznavanju klinički značajnih reakcija interakcije s drugim lijekovima.

Lijek se prodaje bez recepta, međutim, preporučuje se da iz zdravstvenih razloga prvo konsultujete ljekara.

Ne koristiti nakon 2 godine od datuma na pakovanju.

Recenzije o kremi Time Expert Evalar uglavnom su pozitivne. Mnogi ga smatraju "receptom za mlade", koji ne samo da može poboljšati stanje kože, već i povećati imunitet, otpornost na stres i dati potrebno pojačanje energije.

Recenzija o tabletama Time Expert Evalar je nekoliko. Mogu ih uzeti čak i adolescenti od 14 godina, a pomažu majkama kad je potreban efikasan asistent u održavanju ljepote i zdravlja u jesensko-proljetnom periodu depresijeklimatske promjene i nedostatak vitamina.

Tablete Time Expert Evalar 520 mg (20 kom.), U prosjeku, koštaju 220-250 rubalja. Veliki paket od 60 tableta koštat će negdje od 550 rubalja.

Cijena Time Expert kreme, dizajnirana za borbu protiv znakova starenja kože, 50 ml - 190-200 rubalja.

Početna »Liječenje» Lijekovi » Dijetalni dodatak koenzim Q10: upute za upotrebu, analozi i cijena lijeka

Koenzim Q10 tvar je koju stvara ljudsko tijelo.

Njegova prisutnost u tkivima pomaže jačanju imunološkog sistema, vraćanju vitalnosti i normalizaciji vitalnih metaboličkih procesa.

Međutim, stres, fizička pretjeranost, promjene povezane s godinama, neuhranjenost i druge okolnosti dovode do inhibicije proizvodnje ove korisne tvari.

Zbog toga, radi sprečavanja bolesti uzrokovanih negativnim faktorima, kao i ublažavanja simptoma razvijenih bolesti, koriste se preparati koji sadrže ubikinone. Uključuju tablete Koenzim Q10, čije su upute detaljno opisane u ovom materijalu.

Koenzim se može propisati u terapeutske ili profilaktičke svrhe kao složena komponenta opsežnog kursa. Budući da je supstanca obogaćeni dodatak, u stanju je obnoviti prirodne resurse tijela, a pritom normalizirati njegovo stanje.

Uputa za uporabu koja prati koenzim navodi sljedeće naznake:

  • razne patološke promjene,
  • poremećaj krvnih žila,
  • hipertenzije različitog porijekla,
  • iscrpljivanje mišića,
  • hronični umor,
  • stomatitis
  • prevencija starenja
  • gojaznost
  • oštećenja tkiva desni,
  • neke druge uslove.

Prilikom korištenja lijeka u medicinske svrhe, dozu suplementacije treba odrediti liječnik.

Glavni sastojak koji ima željeni učinak je ubikinon, koji se nalazi u svakoj kapsuli u količini od 0,03 g. Sastav, osim ove tvari, sadrži i dodatne komponente: kompleks bakra i klorofila, posebno pripremljenu vodu, žuti vosak, titanov dioksid, licetin sojino ulje.

Postoje različiti oblici oslobađanja koenzima. U većini slučajeva liječnici propisuju dodatke prehrani u kapsulama pakiranim u blistere ili plastične posude u količini od 30 ili 60 doza.

Koenzim Q10 kapsule

Uz uobičajene kapsule koncentriranijeg sastava, u prodaji se nalazi i koenzim Q10 Forte, čija se uputa za upotrebu praktično ne razlikuje od originalnog lijeka ruskog proizvođača Evalar, kao i stranih proizvođača medicinskih sredstava.

Ako je potrebno, moguće je kupiti dodatke prehrani, ne samo u obliku kapsula. U ljekarnama su suplementi dostupni u obliku kapi različitih koncentracija i tableta.

Koenzim Q10 sadrži takav koenzim kao što je ubikinon, zbog čega lijek ima pozitivan učinak na tijelo, poput vitaminskog kompleksa.

Sastojk je osnovni u sastavu lijeka i ima nekoliko važnih funkcija.

Ubikinon odlikuju snažna antioksidacijska svojstva. Takođe je u stanju ubrzati i intenzivirati proces oksidacije i redukcije.

Kao rezultat, dolazi do povećanja opskrbe energijom stanica, neutralizacije slobodnih radikala koji toksično djeluju na tkiva, kao i povećanog imuniteta i usporavaju proces starenja i trošenje stanica.

U procesu uzimanja lijeka se koncentriše u krvnoj plazmi. Sastojk dostiže vrhunsku koncentraciju nakon 7 sati nakon gutanja, a njegov poluživot nastupa nakon 3,5 sati. Podložna dugotrajnoj upotrebi, tvar se nakuplja u tkivima jetre i srca.

Upute za upotrebu

Upućeni lijek Koenzim Q10 upućuje na to da ako ga ima, treba ga uzimati oralno u količini 60 mg ubikinona dnevno.

Za bolju apsorpciju preporučuje se podjela podijeliti u 2 doze. Istovremeno se ne preporučuje kršenje integriteta kapsula.

U nekim slučajevima, kada je pacijentu potrebna pojačana podrška, doziranje se povećava na 3 kapsule dnevno. Prosječni kurs uzimanja Q10 koenzima je 1 mjesec. Po potrebi, specijalista može propisati drugi tečaj pacijentu. Ako u tijelu pacijenta postoji kršenje metabolizma lipida ili bilijarnog procesa, potrebno je povećati dozu uzimanog lijeka.

U uputama za uporabu koja prate Coenzyme 10 napominje se da se u profilaktičke svrhe lijek uzima 1 tableta dnevno tijekom 2 tjedna. Zatim uzimaju pauzu od 7 dana, nakon čega se nastavak terapije nastavlja i nastavlja naredne 2 tjedna.

Uprkos općenito utvrđenim normama, doziranje u svakom pojedinačnom slučaju treba odabrati liječnik. Inače, koenzim Q10 možda neće dati željeni efekat.

Kontraindikacije

Uprkos masi korisnih svojstava koje lijek posjeduje, još uvijek postoje slučajevi u kojima je krajnje nepoželjno uzimati lijek.

Priložena uputa Senzyme Q10 upozorava na sljedeće kontraindikacije za upotrebu:

  • pogoršanje peptičkog čira (u bilo kojoj od njegovih manifestacija),
  • glomerulonefritis (u akutnom obliku),
  • pojedinačna netolerancija na sastojke u sastavu proizvoda,
  • usporen rad srca (bradikardija, kod koga brzina otkucaja srca ne doseže 50 otkucaja u minuti).

Izuzetno oprezno, lijek se koristi tijekom trudnoće, dojenja, zatajenja bubrega i holestaze.

Prije toga, zbog nedostatka oblika topivog u vodi, upotreba koenzima Q10 bila je kontraindicirana kod djece. Međutim, s pojavom ove opcije, lijek je odobren za upotrebu u pedijatrijskoj medicinskoj praksi.

Nuspojave

Prateći upute Q-enzima Q10, pregledi liječnika i pacijenata primjećuju da se alat dobro podnosi.

Čak i u slučaju povećanja doze lijeka na 900 mg dnevno, pacijenti nisu imali neugodne simptome.

Međutim, rijetki su slučajevi (njihov broj je manji od 1%) kada se nakon uzimanja kapsula pacijent požalio na žgaravicu, bol u trbuhu ili alergijski osip.

Neželjeni efekti koji nastaju kao posledica kombinacije lekova s ​​Koenzimom Q10 nisu prijavljeni u medicinskoj praksi. Istodobnom primjenom lijeka s vitaminom E moguće je pojačati njegova svojstva.

Cijena Koenzima Q10 ovisit će o koncentraciji glavne tvari, kao i o broju doza u pakovanju, cjenovnoj politici ljekarne u kojoj je planirana kupovina lijeka, ali i ugledu proizvođača.

Cijena lijeka u ljekarnama može se kretati od 437 do 2558 rubalja.

Najisplativija će biti kupovina lijekova u internetskoj apoteci. Za odabir bolje cijene koristite internetsku uslugu usporedbe cijena.

Sljedeći lijekovi su među lijekovima koji u potpunosti mogu zamijeniti koenzim Q10: solgarni koenzim q-10, Doppelherz Asset koenzim Q10, koenzim Q10, kudesan. Ovisno o prisutnosti hroničnih bolesti, izbor analoga treba izvršiti lekar.

Uputa koja prati Coenzyme Kew 10 ne preporučuje upotrebu lijeka za dojenje i trudnoću.

Ali ne zato što nepovoljno utječe na organizam ploda ili rođenu bebu. Specijalisti nisu dovoljno proučili ovo područje.

Stoga ne mogu dati 100% jamstvo odsutnosti štete zdravlju djeteta.

Uzimanje koenzima Q10 tokom laktacije i trudnoće nije poželjno.

U pedijatriji se ne preporučuje koenzim Q10 zbog nedostatka snažnih dokaza o očiglednim koristima za dječje zdravlje.

Međutim, u nekim slučajevima ljekari i dalje pribjegavaju korištenju lijeka kako bi se uklonile postojeće patologije.

Ljekar određuje izbor doze i trajanje liječenja za djecu.

„Uvek je imao višak kilograma. Sada sam odlučila smršavjeti. Nutricionista je propisala koenzim Q10. Ne mogu reći da jako doprinosi gubljenju kilograma. Ali zahvaljujući njemu, koža zadržava elastičnost i ne propada, poput onih koji su izgubili puno kilograma. "

Marina, 54 godine: „Imam naslednu predispoziciju za ishemiju. Kardiolog je propisao koenzim Q10. Vrlo zadovoljan. "Osjećam nalet energičnosti i sada dišem lakše!"

Vladimir, 49 godina: „Moja majka je ranije imala veliki pritisak. Kupio koenzim Q10 Cardio. Nakon nekoliko dana trčanja staza je prestala, a moja majka je počela ružiti ružno pred očima. Sada se osjeća puno bolje. "

Zašto i kako uzimati Coenzyme Ku 10? Upute za upotrebu u videu:

Indikacije za upotrebu

Koenzim se može propisati u terapeutske ili profilaktičke svrhe kao složena komponenta opsežnog kursa. Budući da je supstanca obogaćeni dodatak, u stanju je obnoviti prirodne resurse tijela, a pritom normalizirati njegovo stanje.

Uputa za uporabu koja prati koenzim navodi sljedeće naznake:

  • razne patološke promjene,
  • poremećaj krvnih žila,
  • hipertenzije različitog porijekla,
  • iscrpljivanje mišića,
  • hronični umor,
  • stomatitis
  • prevencija starenja
  • gojaznost
  • oštećenja tkiva desni,
  • neke druge uslove.

Glavni sastojak koji ima željeni učinak je ubikinon, koji se nalazi u svakoj kapsuli u količini od 0,03 g. Sastav, osim ove tvari, sadrži i dodatne komponente: kompleks bakra i klorofila, posebno pripremljenu vodu, žuti vosak, titanov dioksid, licetin sojino ulje.

Oblik za puštanje i pakiranje

Postoje različiti oblici oslobađanja koenzima. U većini slučajeva liječnici propisuju dodatke prehrani u kapsulama pakiranim u blistere ili plastične posude u količini od 30 ili 60 doza.

Koenzim Q10 kapsule

Uz uobičajene kapsule koncentriranijeg sastava, u prodaji se nalazi i koenzim Q10 Forte, čija se uputa za upotrebu praktično ne razlikuje od originalnog lijeka, Ruski proizvođač Evalar, kao i strani proizvođači medicinskih uređaja.

Ako je potrebno, moguće je kupiti dodatke prehrani, ne samo u obliku kapsula. U ljekarnama su suplementi dostupni u obliku kapi različitih koncentracija i tableta.

Farmakološko djelovanje: farmakokinetika i farmakodinamika

Sastojk je osnovni u sastavu lijeka i ima nekoliko važnih funkcija.

Ubikinon odlikuju snažna antioksidacijska svojstva. Takođe je u stanju ubrzati i intenzivirati proces oksidacije i redukcije.

Kao rezultat, dolazi do povećanja opskrbe energijom stanica, neutralizacije slobodnih radikala koji toksično djeluju na tkiva, kao i povećanog imuniteta i usporavaju proces starenja i trošenje stanica.

Cijena i gdje kupiti

Cijena Koenzima Q10 ovisit će o koncentraciji glavne tvari, kao i o broju doza u pakovanju, cjenovnoj politici ljekarne u kojoj je planirana kupovina lijeka, ali i ugledu proizvođača.

Cijena lijeka u ljekarnama može se kretati od 437 do 2558 rubalja.

Najisplativija će biti kupovina lijekova u internetskoj apoteci. Za odabir bolje cijene koristite internetsku uslugu usporedbe cijena.

Sljedeći lijekovi su među lijekovima koji u potpunosti mogu zamijeniti koenzim Q10: solgarni koenzim q-10, Doppelherz Asset koenzim Q10, koenzim Q10, kudesan. Ovisno o prisutnosti hroničnih bolesti, izbor analoga treba izvršiti lekar.

Tokom trudnoće i dojenja

Uputa koja prati Coenzyme Kew 10 ne preporučuje upotrebu lijeka za dojenje i trudnoću.

Ali ne zato što nepovoljno utječe na organizam ploda ili rođenu bebu. Specijalisti nisu dovoljno proučili ovo područje.

Stoga ne mogu dati 100% jamstvo odsutnosti štete zdravlju djeteta.

U pedijatriji se ne preporučuje koenzim Q10 zbog nedostatka snažnih dokaza o očiglednim koristima za dječje zdravlje.

Međutim, u nekim slučajevima ljekari i dalje pribjegavaju korištenju lijeka kako bi se uklonile postojeće patologije.

Ljekar određuje izbor doze i trajanje liječenja za djecu.

Marina, 54 godine: „Imam naslednu predispoziciju za ishemiju. Kardiolog je propisao koenzim Q10. Vrlo zadovoljan. Osjećam snažnu energiju i sada dišem lakše! “

Vladimir, 49 godina: „Moja mama je ranije imala veliki pritisak. Kupio koenzim Q10 Cardio. Nakon nekoliko dana trčanja staza je prestala, a moja majka je počela ružiti ružno pred očima. Sada se osjećam puno bolje. "

Grupa lijekova

Supstanca je inherentno biološki aktivni aditiv, ali djelovanje vam omogućuje da je koristite ne samo za održavanje tijela, već i u ljekovite svrhe. Međunarodni nepristični naziv je Ubidecarenone, Coenzyme Q10 ili ubikinol.

Pripravci s ovom supstancom uključeni su u različite farmakološke grupe. Dakle, ćelijska energija odnosi se na dodatke prehrani, a Forte ima ATX kod, što znači da je lijek uključen u multivitaminsku grupu u kombinaciji sa drugim sredstvima. Ali, ipak, većina sredstava koja se temelje na ubidecarenonu odnosi se na srčane lijekove.

Zbog toga je koenzim Q10 koristi se u kardiološkoj praksi u preventivne i terapijske svrhe. Ali opseg sredstava je puno širi - propisuju ga neurolozi, alergolozi, vaskularni kirurzi, imunologi, pa čak i nutricionisti.

Koenzimski preparati dolaze u mnogim oblicima, ali najpopularniji su kapsule ili tablete. Rješenja su rjeđa, na primjer, Coenzyme compositum, koji osim ubidecarenona sadrži i veliku količinu homeopatskih supstanci.

Cijena ovisi o proizvođaču i pomoćnim komponentama koje su uključene.

Prosječna cijena različitih lijekova:

  • Energija srca kompanije Evalar - je pakovanje sa 30 kapsula. Cijena lijekova je od 577 rubalja.
  • Forte od proizvođača RealCaps AO - pakovanje sa 2 blistera i u svakoj 1 želatinskoj kapsuli košta od 280 rubalja. A oblik Cardio preparata, istog proizvođača, košta 20-50 rubalja više.
  • Doppelherz Asset - 30 kapsula može se kupiti za 450 rubalja.
  • Energija ćelija Alkoy-Farm - paket lijekova koji sadrži 30 kapsula košta od 300 rubalja.

Sredstva stranih proizvođača imaju veću cijenu. Za jedno pakovanje lijeka različite kompanije traže od 1.000 do 5.000 rubalja. Takvi lijekovi se obično ne prodaju u ljekarnama - mogu se kupiti izravno od proizvođača ili preko zastupnika. Pripravci koji sadrže ubikinol, a ne ubikinon se najbolje apsorbiraju, i najvjerovatnije su, zato, skuplji.

Da li je to vitamin ili ne?

Mnogi ljudi misle da je konferencija Q10 je vitamin, ali to nije sasvim tačno. Po svom delovanju i hemijskoj strukturi bliski je vitaminima K i E, zato ga zovu supstancom sličnom vitaminu. Slično je i s vitaminom D - jer se oboje proizvode u tijelu i tvari su topive u mastima.

Koenzim se naziva vitaminom za srce zbog njegovog pozitivnog učinka na stanje srčanog mišića i krvnih sudova.

Indikacije i ograničenja

Proizvođač navodi da lijek pomaže ojačavanju srca i smanjenju negativnih učinaka statina koji se prepisuju pacijentima koji imaju visok holesterol i aterosklerotske vaskularne lezije. Dugotrajna upotreba ovih lijekova dovodi do činjenice da tijelo proizvodi manje konfiguracije, kao rezultat toga tijelo slabi, a nastaju i pridružene bolesti.

Uputa pokazuje da je konferencija Q10 potreban za produžavanje mladosti, jačanje miokarda i zaštitu srca. Lijek je propisan pacijentima koji pate od patologija miokarda, jer ćelijama tog određenog organa najviše trebaju ubidecarenon.

Koenzim Q10 Propisan je za poboljšanje stanja kože, jačanje nervnog sistema, smanjenje pritiska, normalizaciju cirkulacije krvi i povećanje imuniteta. Njegova je upotreba potrebna pacijentima koji imaju kronične bolesti i često pate od prehlade - u tim uvjetima postoji izraženi nedostatak tvari.

U napomeni su navedene samo dvije kontraindikacije za prijem - pojedinačna netolerancija i dječja dob do 14 godina. Ali, stručnjaci također ne preporučuju uzimanje lijeka ženama tokom trudnoće i dojenja, jer nije bilo dovoljno studija o učinku lijeka u tim periodima.

Kapsule je dovoljno uzimati samo jednom dnevno, a najbolje ujutro uz doručak. Lijek se bolje apsorbira ako su u hrani prisutne masnoće, jer je konferencija supstanca topiva u mastima.

Odrasli i adolescenti od 14. godine trebaju uzimati 1 kapsulu bez žvakanja i bez narušavanja integriteta školjke. Kapsulu trebate piti čistom vodom bez plina, a tokom razdoblja unosa potpuno odustati od kofeinskih napitaka kako ne bi izazvali hiperpobudljivost.

Trajanje tečaja je 1 mjesec, ali po potrebi se može nastaviti ako liječnik smatra da je to potrebno. Proizvođač ne navodi maksimalno trajanje liječenja, ali stručnjaci preporučuju da ne prelaze tromjesečni kurs liječenja i povremeno prave pauze.

Nuspojave

Koenzim rijetko uzrokuje nuspojave, a to se obično događa ako pacijent ima individualnu netoleranciju na komponente lijeka. Prilikom provođenja studija o utjecaju ubidecarenona na organizam otkriveno je da čak i ako ga uzimate u velikim dozama mjesec dana, nije naštetio zdravlju.

Ako se pojave nuspojave, pojavljuju se u obliku:

  • poremećaji u probavnom sistemu
  • alergijske reakcije
  • glavobolje
  • poremećaji spavanja.

Ako se pojave bilo kakve negativne reakcije, morate se obratiti stručnjaku kako bi prilagodio doziranje ili prekinuo lijek.

Koenzim Q10 Forte

Najčešće se na policama ljekarni nalaze kapsule proizvođača RealCaps. Lijek ima jedinstven sastav: u svakoj kapsuli, osim 33 g materije, sadrži tokoferol acetat, maslinovo i suncokretovo ulje.

Takav sastav, za razliku od drugih vrsta lijekova, omogućava bolju apsorpciju i očuvanje strukture ubidekaranona, sprečavajući njegovo uništavanje pod utjecajem želučanog soka.

Maslinovo ulje u sastavu pruža dodatne koristi za tijelo, poboljšava stanje kože, poboljšava metabolizam, jača vaskularne zidove. A vitamin E doprinosi izrazitom antioksidacijskom efektu.

U kojim slučajevima su propisani:

  • Za lečenje hroničnog umora i povećanje općeg tonusa tijela.
  • Da bi se spriječile i liječile kardiovaskularne patologije.
  • Uporedo sa statinima, za uklanjanje njihovih nuspojava i liječenje ateroskleroze.

Da biste normalizirali stanje kože, spriječite stvaranje starosnih mrlja i bora.

  • Uz emocionalni i fizički stres.
  • Prije pripreme i za vrijeme rehabilitacije nakon operacije.
  • Za poticanje regenerativne funkcije tijela.
  • Nakon hipoksije kako bi se uklonili njeni simptomi.
  • Za povećanje imuniteta čestim infekcijama i alergijama.
  • Za održavanje organizma sa dijabetesom, tumorima i hroničnim bolestima.
  • Uz smanjenje vaskularnog tonusa i poremećaja cirkulacije.
  • Lijek mogu uzimati i potpuno zdravi ljudi u preventivne svrhe i spriječiti prerano starenje. Koenzim za prijem Q10 Forte pomaže poboljšati stanje kose, kože, ploča noktiju, što je posebno važno za žene nakon 30-40 godina.

    Trajanje lečenja je 1 mesec, ali lekari preporučuju uzimanje leka šest meseci, periodično uzimajući dvonedeljne pauze. Potrebno je piti 1-2 kapsule jednom dnevno, u prvoj polovini dana, kako ne bi došlo do poremećaja spavanja.

    Studije su pokazale da lijek ne uzrokuje nuspojave ili predoziranje. Slučajevi razvoja nuspojava opisani su u obliku poremećaja stolice, alergijskih osipa i nesanice, ali samo u 1% bolesnika.

    Pri planiranju trudnoće

    Da bi trudnoća protekla bez problema, a rodila se zdrava beba, potrebno je unaprijed se pripremiti za začeće. Mnoge žene pristupaju planiranju trudnoće odgovorno i podvrgavaju se svim potrebnim pregledima unaprijed. Kako bi povećali šanse za začeće, ljekari propisuju vitaminske komplekse trudnim majkama, a često uključuju konferencijski Q10.

    Ova supstanca poboljšava apsorpciju i djelovanje drugih vitamina, omogućava budućoj majci da dobije snagu, poveća imunitet i ojača krvne žile - sve će to biti potrebno tijekom trudnoće kako bi zdravo dijete rodilo i rodilo bez komplikacija.

    To je posebno važno za žene nakon 35 godina, jer s godinama u tijelu postaje sve manje i manje elemenata. Ipak, vrijedi zapamtiti da, uprkos svim njenim blagodatima, žene ne bi trebale uzimati u periodima dojenja i dojenja.

    Enzim Q10 ne trebaju samo žene nego i muškarci. Nalazi se u svakoj spermi između glave i repa. Ako nije dovoljno, tada su motoričke funkcije sperme poremećene, a šanse za začeće su smanjene. Liječnici ne ograničavaju muškarce na uzimanju konferencije, ali žene moraju prestati uzimati lijek 1-2 mjeseca prije začeća.

    Za mršavljenje

    Koenzim Q10 sudjeluje u proizvodnji energije i metaboličkim procesima, što pomaže u održavanju težine i nižem kolesterolu. Ali, čim se njegova količina u organizmu smanji, višak masnoće se počinje taložiti na tijelu, što dovodi do prekomjerne težine.

    Obavljena su ispitivanja u kojima su uzimane dvije grupe dijetera, a jedna od njih im je davala lijekove s koenzimom. Nakon 9 tjedana, rezultati su zbrojeni, a prosječni gubitak težine u skupini koja je uzimala tvar bio je 2 puta veći nego u drugoj skupini.

    To je zbog činjenice da se zahvaljujući koenzimu višak masnoće u tijelu koristi za proizvodnju ATP-a koji je uključen u energetske procese tijela. Alat ne samo da doprinosi gubljenju kilograma, nego i povećava izdržljivost tijela tokom fizičkih napora. Treba napomenuti da je uzimanje lijeka bez održavanja dijeta i bavljenje sportom praktično neučinkovito.

    Koenzim Q10 U sastavu je proizvoda za njegu kože: kreme, maske, serumi i losioni. Kozmetika ovom supstancom održava zdravo stanje kože, normalizuje tonus i elastičnost i sprečava rano pojavljivanje bora. Ali najbolje od svega, ako uzmete koenzim unutra, to na taj način najbolje utiče na organizam.

    Prednosti kože:

    • Usporava prirodni proces starenja.
    • Sprječava pojavu staračkih mrlja.
    • Oporavi oštećena područja kože, uključujući i nakon kemijskog pilinga.
    • Stimuliše sintezu kolagena.
    • Normalizira međućelijski metabolizam, sprečavajući pojavu akni i mitesera.
    • Zaustavlja upalne procese.
    • Sprječava pojavu crnih krugova i "vreća" ispod očiju.

    Dermatolozi i kozmetolozi često preporučuju uzimanje dodataka ako se pacijenti žale na kožne probleme. Najbolji učinak očituje se ako istodobno koristite vanjska sredstva i uzimate kapsule s ubidecarenonom iznutra.

    Pregled ljekarne

    Na ovoj supstanci postoji mnogo lekova:

      Forte - kombinacija ulja, vitamina E i ubidekaranona daje lijeku snažno antioksidativno djelovanje. Dobar učinak na stanje kose, noktiju, kože, krvnih sudova i srca. Može se uzimati u preventivne i terapijske svrhe. Mnogi pacijenti koriste lijek za borbu protiv prekomjerne težine, s problemima začeća i oporavka nakon porođaja i dojenja.

    Doppelherz Active - u sastavu lijeka postoji samo jedna aktivna supstanca - ubidecarenon, 30 mg u svakoj kapsuli. Ta količina aktivne tvari je premala, pa se alat koristi samo u preventivne svrhe.

    Poduprijet će imunološki sustav, spriječiti prerano starenje, normalizirati metabolizam, ali za postizanje izraženog terapeutskog efekta, lijek ćete morati uzimati nekoliko mjeseci. Uz to je cijena za takvu količinu koenzima malo precijenjena.

  • Od Evalara - sadrži 100 mg aktivnog sastojka u jednoj kapsuli i dodatnu supstancu - kokosovo ulje. Ovo ulje doprinosi visokoj bioraspoloživosti koenzima, pozitivno deluje na krvne sudove i krvotok, ima antioksidativno djelovanje i snižava kolesterol. Kombinovani efekat ovih supstanci doprinosi visokoj efikasnosti leka kod različitih poremećaja u organizmu.
  • Doctor's Best High Absorption CoQ10 - Lijek je dostupan u Sjedinjenim Državama. Svaka kapsula sadrži 100 mg aktivne tvari i bioperina, što poboljšava učinak koenzima. Lijek ima izražen terapeutski efekat, pa se koristi za održavanje srčane aktivnosti, sprečavanje ranog starenja, smanjenje težine i jačanje organizma. Cijena je prilično visoka - 120 kapsula košta oko 2000 rubalja.
  • Korist i šteta

    Sredstva na temelju ove tvari u većini slučajeva nisu prošla dovoljan broj kliničkih studija koje bi se mogle klasificirati kao lijekovi, ali ih aktivno propisuju stručnjaci. Razmislite o čemu je povezano.

    Sva klinička ispitivanja pokazala su da koenzim Q10 šteti zdravlju, ali naprotiv, samo koristi. Unos ove tvari potreban je starijim osobama, posebno ako imaju bolesti kardiovaskularnog sistema.

    Koenzim se propisuje čak i djeci ako pate od čestih prehlada i zaraznih bolesti, imaju hronične patologije ili se ne mogu nositi sa školskim opterećenjima. Lijekovi s ubidecarenonom povećavaju reproduktivnu funkciju i kod muškaraca i kod žena, doprinose gubljenju kilograma i održavaju stanje kože, sprječavajući stvaranje bora. A to nisu sva korisna svojstva koenzima.

    Recenzije kardiologa i specijalista iz drugih područja kažu da ubikinon ili ubikinol imaju nesumnjive koristi za tijelo, ali uz produženu i redovitu upotrebu. A samo mali broj ljekara vjeruje da koenzim Q10 nema terapijski efekat, ali se, istodobno, slažu s tim da njegova primjena nema negativan učinak na zdravlje pacijenata.

    Pregledi kardiologa i drugih specijalista

    Recenzije ljekara često se temelje na vlastitoj praksi, tako da ako liječnik propiše koenzim Q10pacijenti trebaju paziti i slijediti sve preporuke.

    Koenzim Q10 - Ovo je naziv lijekova raznih proizvođača koji sadrže ubidecarenon (ubikinon ili ubikinol). Takvih lijekova ima puno, a proizvode se ne samo pod imenom Coenzyme, već i pod drugim trgovačkim imenima.

    Strukturni

    Lijekovi koenzim Q10, sadrže jednu aktivnu tvar, ali teško ih je nazvati strukturnim analogima, jer postoje određene razlike u sastavu. Sve se razlikuju u količini aktivne tvari u svakom pripravku, prisutnosti ili odsutnosti drugih aktivnih tvari, obliku otpuštanja i sadržaju pomoćnih sastojaka.

    Najpopularniji preparati koenzima:

    • Kudesan - dostupan je u pet oblika, sa različitim sadržajem aktivne tvari. Cijene lijekova variraju od 230 do 630 rubalja.
    • Ubikinon Compositum - sadrži primarni oblik ubidekaranona i homeopatskih supstanci. Dostupno u obliku injekcija. Košta od 700 rubalja. Analogni koenzim kompozit - košta od 600 rubalja.
    • Ubikinol je najefikasniji oblik ubidecarenona, koji proizvode uglavnom strani proizvođači. Košta od 1000 do 5000 rubalja.
    • Koenzim Q10 Kardio - namijenjen je prije svega za liječenje srčanih patologija. Trošak proizvođača lijeka RealCaps od 290 rubalja.

    Postoji mnogo više lijekova s ​​koenzimom Q10 i svi imaju iste radnje u većoj ili manjoj mjeri. Najbolje je ako liječenje propiše liječnik koji će odabrati najprikladniji lijek.

    Lijekovi drugih grupa

    Zamijenite koenzim Q10 mogu biti lijekovi drugih grupa dizajnirani za poboljšanje metabolizma i održavanje kardiovaskularnog sistema. Neki od njih se mogu uzimati koenzimom, ali samo prema uputama lekara.

    Šta može zamijeniti ubidecarenone:

    • Riboxin je najjeftiniji analog, a košta od 20 rubalja. Normalizuje metabolizam u srčanom mišiću, poboljšava opće stanje organizma, potiče energetske i biohemijske procese u tijelu. Kao i koenzim, poboljšava izdržljivost, jača mišiće i smanjuje težinu.
    • Eltacin - sadrži aminokiseline koje se stvaraju u tijelu, ali ako su manjkave, potrebno je umjetno napuniti rezerve. Lijek je propisan kod neuroloških i kardioloških bolesti, smanjenog učinka i hroničnog umora. Trošak Eltatsina od 220 rubalja.
    • Kardionat - propisan je za prevenciju i liječenje koronarne srčane bolesti, šloga, angine pektoris i zatajenja srca. Može se koristiti za povećanje performansi, uključujući profesionalne sportaše.

    Zamena koenzima Q10 lijekove drugih grupa može primiti samo lekar, na osnovu pacijentovog stanja i dijagnoze. Samo zamjena lijeka je nemoguća, jer se mogu razviti neželjene neželjene reakcije i različite komplikacije.

    Na osnovu povratnih informacija pacijenata i ljekara, kao i kliničkih studija, možemo reći da koenzim Q10 nesumnjivo dobar za organizam. Iskusni ljekari preporučuju uzimanje 1-2 kursa godišnje kako bi se nadoknadio nedostatak ubidekaranona, čime bi se održalo stanje srca, krvnih sudova, imuniteta i svih ostalih organa i sistema.

    Pogledajte video: ZEITGEIST: MOVING FORWARD. OFFICIAL RELEASE. 2011 (April 2024).

    Ostavite Svoj Komentar