Nasljedna fosfatna dijabetesa (otporna na vitamin D, hipofosfatemija, rahit)

Fosfatni dijabetes je genetska patologija koja nije povezana s kršenjem proizvodnje inzulina u gušterači i količinom glukoze u krvi. Ova bolest nastaje zbog nepravilnog metabolizma vitamina D, kao i fosfata. S dijagnozom fosfatnog dijabetesa, nema povratne apsorpcije ovih tvari u bubrežnim tubulima, a za koštano tkivo je karakterističan pogrešan kemijski sastav.

Kako se manifestuje fosfatni dijabetes kod djece?

Hipofosfatemski rahit počinje se manifestirati u djece u ranoj dobi. Najčešće se prvi znakovi pojavljuju u prvoj godini ili tokom naredne godine, kada dijete tek počinje samostalno hodati. Fosfatni dijabetes ne utječe na opće stanje osobe.

  1. Postoji usporavanje rasta.
  2. Noge su iskrivljene.
  3. Zglobovi koljena i gležnja se deformišu.
  4. Kosti smještene u području zgloba zgloba zadebljaju se.
  5. Smanjeni mišićni tonus.
  6. Tokom palpacije oseća se bol u leđima i kostima. Jaka bol može uzrokovati da se dijete prestane samostalno kretati na nogama.
  7. U rijetkim slučajevima vidljivi su oštećenja cakline na zubima, rahiti u kralježnici ili zdjeličnim kostima.
  8. Može se razviti spazmofilija, karakteristična za rahit koji ima nedostatak vitamina D.
  9. Udovi novorođenčeta mogu se skratiti (često nerazmjerno).
  10. S godinama pacijent razvija osteomalaciju.
  11. Rendgenski snimci pokazuju razvoj osteoporoze, kostur se formira kasno.
  12. Karakteristično visoki kalcijum u kostima.
  13. Sastav elektrolita, aminokiselina u krvi, kreatinina, CBS se ne mijenja.

Djetetu je potreban veliki broj korisnih i hranljivih sastojaka, uključujući fosfor i kalcijum, za normalan razvoj i rast. Manjak ovih elemenata tokom prvih godina života objašnjava težinu bolesti.

Varijante manifestacije bolesti

Fosfatni dijabetes, ovisno o reakciji na unošenje vitamina D, klasificira se kako slijedi:

  1. Karakterizira ga povećani sadržaj anorganskih fosfata u krvi, koji su se pojavili kao rezultat povećane reapsorpcije u bubrežnim tubulima.
  2. Karakteriše ga povećana reapsorpcija fosfata u crevima i bubrezima.
  3. Reabsorpcija postaje intenzivnija samo u crijevima.
  4. Fosfatni dijabetes ima povećanu osjetljivost na vitamin D. Čak i male doze ove tvari mogu prouzrokovati intoksikaciju.

Članci medicinskih stručnjaka

Nasljedni fosfatni dijabetes je heterogena skupina nasljednih bolesti s oštećenim metabolizmom fosfata i vitamina D. Hipofosfatematski rahit je bolest koju karakterizira hipofosfatemija, oslabljena apsorpcija kalcija i rahitisa ili osteomalacija, nije osjetljiva na vitamin D. Simptomi uključuju bol u kostima, lomove i poremećaje rast. Dijagnoza se zasniva na određivanju nivoa serumske fosfata, alkalne fosfataze i 1,25-dihidroksivitamina D3. Liječenje uključuje unos fosfata i kalcitriola.

, , , , ,

Uzroci i patogeneza fosfatnog dijabetesa

Porodični hipofosfatemski rahit nasljeđuje je X-vezan dominantni tip. Slučajevi sporadične hipofosfatemske rahitije ponekad su povezani s benignim mezenhimskim tumorima (onkogeni rahitis).

Osnova bolesti je smanjenje reapsorpcije fosfata u proksimalnim tubulima, što dovodi do hipofosfatemije. Ovaj se defekt razvija zbog cirkulacije faktora i povezan je s primarnim poremećajima u funkciji osteoblasta. Tu je i smanjenje crijevne apsorpcije kalcijuma i fosfata. Oštećena mineralizacija kostiju je više zbog niskog nivoa fosfata i disfunkcije osteoblasta nego zbog niskog nivoa kalcijuma i povećanog nivoa paratireoidnog hormona kod rahita koji nedostaje kalcijuma. Budući da je nivo 1,25-dihidroksikolekalciferola (1,25-dihidroksivitamin D) normalan ili lagano smanjen, može se pretpostaviti defekt u stvaranju aktivnih oblika vitamina D, obično hipofosfatemija treba prouzrokovati porast razine 1,25-dihidroksivitamina D.

Hipofosfatemski rahit (fosfatni dijabetes) razvija se zbog smanjenja reapsorpcije fosfata u proksimalnim tubulima. Ova tubularna disfunkcija se posmatra izolirano, tip nasljeđivanja je dominantan, povezan s X hromosomom. Pored toga, fosfatni dijabetes jedna je od komponenti Fanconijevog sindroma.

Paraneoplastični fosfatni dijabetes uzrokovan je proizvodnjom paratireoplastičnog hormona faktora od strane tumorskih stanica.

, , , , ,

Simptomi fosfatnog dijabetesa

Hipofosfatemski rahit manifestuje se kao niz poremećaja, od asimptomatske hipofosfatemije do usporenog fizičkog razvoja i niskog rasta pa sve do klinike jakog rahitisa ili osteomalacije. Manifestacije u djece obično se razlikuju nakon što počnu hodati, razvijaju zakrivljenost nogu u obliku slova O i druge deformacije kostiju, pseudo-prijelome, bolove u kostima i kratki rast. Koštani izrastaji na mjestima vezanosti mišića mogu ograničiti kretanje. Uz hipofosfatematski rahit rijetko se primjećuju rahiti kralježnice ili zdjeličnih kostiju, oštećenja zubne cakline i spazmofilije, koji se razvijaju kod rahita koji nedostaju vitamin D.

Pacijentima treba odrediti nivo kalcijuma, fosfata, alkalne fosfataze i 1,25-dihidroksivitamina D i HPT u serumu, kao i izlučivanje fosfata iz urina. Uz hipofosfatemski rahit smanjuje se nivo fosfata u serumu u krvi, ali njihovo izlučivanje u urinu je veliko. Razina kalcijuma i PTH u serumu je normalna, a alkalna fosfataza često povišena. Kod rahita s nedostatkom kalcijuma primjećuje se hipokalcemija, nema hipofosfatemije ili je blaga, izlučivanje fosfata u urinu se ne povećava.

Hipofosfatemija se već otkriva kod novorođenčadi. U 1-2 godine života razvijaju se klinički simptomi bolesti: usporavanje rasta, jaki deformiteti donjih ekstremiteta. Mišićna slabost je blaga ili je nema. Karakteristični su nesrazmjerno kratki udovi. U odraslih se osteomalacija postupno razvija.

Do danas su opisane 4 vrste nasljednih poremećaja kod hipofosfatemskih rahitisa.

Tip I - hipofosfatemija povezana sa X - rahitis rezistentan na vitamin D (hipofosfatemska tubulopatija, porodična hipofosfatemija, nasledna fosfatna bolest bubrega, dijabetes bubrežnog fosfata, porodični postojani fosfatni dijabetes, bubrežni crijevni rahit, bolest Alberta Blairta) zbog smanjenja reapsorpcije fosfata u proksimalnom bubrežnom tubulu, a očituje se hiperfosfaturijom, hipofosfatemijom i razvojem sličnih rahitetskim promjenama koje su rezistentne na obične doze vitamina D.

Pretpostavlja se da je s hipofosfatemičkim rahitom povezanim s X regulirana aktivnost 1-a-hidroksilaze s fosfatom, što ukazuje na kvar u sintezi metabolita vitamina D 1,25 (OH) 2D3. Koncentracija l, 25 (OH) 2D3 u bolesnika nije adekvatno smanjena za postojeći stepen hipofosfatemije.

Bolest se manifestuje do 2 godine života. Najkarakterističniji znakovi:

  • usporavan rast, čučanj, velika snaga mišića, nema hipoplazije cakline trajnih zuba, ali postoje ekstenzije pulpnog prostora, alopecija,
  • hipofosfatemija i hiperfosfaturija sa normalnim kalcijumom u krvi i povećanom aktivnošću alkalne fosfataze,
  • teški deformiteti nogu (s početkom hodanja),
  • Rendgenske rakete slične promjenama kostiju - široka dijafiza sa zadebljanjem kortikalnog sloja, grubim uzorkom trabekula, osteoporoza, vagalni deformitet donjih ekstremiteta, odloženo stvaranje skeleta, povećava se ukupni sadržaj kalcija u kosturu.

Reapsorpcija fosfata u bubrezima smanjuje se na 20-30% ili manje, izlučivanje fosfora mokraćom povećava se na 5 g / dan, aktivnost alkalne fosfataze povećava se (2-4 puta u usporedbi s normom). Hyperaminoaciduria i glucosuria nisu karakteristične. Izlučivanje kalcijuma se ne menja.

Postoje 4 kliničke i biokemijske varijante fosfatnog dijabetesa prema reakciji na unošenje vitamina D. U prvoj varijanti porast sadržaja anorganskih fosfata u krvi tijekom terapije povezan je s povećanjem njihove reapsorpcije u bubrežnim tubulima, u drugoj se pojačava reapsorpcija fosfata u bubrezima i crijevima, s trećom - povećana reapsorpcija javlja se samo u crijevima, a u četvrtoj, osjetljivost na vitamin D značajno se povećava, tako da čak i relativno male doze vitamina D uzrokuju znakove intoksikacije.

Tip II - oblik hipofosfatemske rahitije - autosomna je dominantnost, nije povezana sa bolešću X hromozoma. Bolest karakteriše:

  • pojava bolesti u dobi od 1-2 godine,
  • zakrivljenost nogu s početkom hodanja, ali bez promjene visine, snažna tjelesna građa, kostne deformacije,
  • hipofosfatemija i hiperfosfaturija s normalnim nivoom kalcijuma i umjerenim porastom aktivnosti alkalne fosfataze,
  • X-ray: blagi znakovi rahitisa, ali s ozbiljnom osteomalacijom.

Ne postoje promjene u sastavu elektrolita, CBS-a, koncentracije paratireoidnog hormona, sastavu aminokiselina u krvi, nivou kreatinina i zaostalog azota u serumu. Promjene urina nisu karakteristične.

Tip III - autosomno recesivna ovisnost o vitaminu D (hipokalcemijski rahit, osteomalacija, hipofosfatemski rahit ovisan o vitaminu D s aminoacidurijom). Uzrok bolesti je kršenje stvaranja 1,25 (OH) 2D3 u bubrezima, što dovodi do poremećaja apsorpcije kalcija u crijevima i izravnog utjecaja vitamina D na specifične koštane receptore, hipokalcemije, hiperaminoacidurije, sekundarnog hiperparatiroidizma, poremećene reapsorpcije fosfora i hipofosfatemije.

Pojava bolesti odnosi se na starost od 6 meseci. do 2 godine Najkarakterističniji znakovi:

  • ekscitabilnost, hipotenzija, konvulzije,
  • hipokalcemija, hipofosfatemija, hiperfosfaturija i pojačana aktivnost alkalne fosfataze u krvi. Povećava se koncentracijom hormona paratireotizma u plazmi, a zapažaju se i generalizirana aminoacidurija i nedostatak, ponekad i kvar kiselosti mokraće,
  • kasni početak hodanja, usporavanje, teški deformiteti koji se brzo razvijaju, mišićna slabost, hipoplazija cakline, abnormalnosti zuba,
  • Rendgenski snimci su otkrili jak rahitis u predjelima rasta dugih tubularnih kostiju, prorjeđivanje kortikalnog sloja, sklonost osteoporozi. Ne postoji promjena u CBS-u, sadržaj zaostalog azota, ali koncentracija l, 25 (OH) 2D3 u krvi je naglo smanjena.

Tip IV - nedostatak vitamina D3 - nasljeđuje se na autosomno recesivni način ili se javlja sporadično, djevojčice su uglavnom bolesne. Pojava bolesti je uočena u ranom djetinjstvu, karakterizira je:

  • zakrivljenost nogu, deformacija kostura, grčevi,
  • česta alopecija i ponekad anomalija zuba,
  • Na rendgenu su otkriveni rahiti različitih stepena.

Dijagnoza fosfatnog dijabetesa

Jedan od pokazatelja koji sumnjaju na fosfatni dijabetes je neučinkovitost standardnih doza vitamina D (2000-5000 IU / dan) kod djeteta koje pate od rahitisa. Međutim, pojam rahita otpornog na vitamin D, koji se prethodno koristio za označavanje fosfatnog dijabetesa, nije u potpunosti tačan.

, , , ,

Diferencijalna dijagnoza fosfatnog dijabetesa

Potrebno je razlikovati nasljedni fosfatni dijabetes s rahitisom s manjkom vitamina D, koji se dobro podnosi složenom liječenju, de Toni-Debre-Fanconijevom sindromu, osteopatiji kod hroničnog zatajenja bubrega.

Kad se simptomi fosfatnog dijabetesa prvi put pojave kod odrasle osobe, treba pretpostaviti onkogenu hipofosfatemsku osteomalaciju. Ova varijanta paraneoplastičnog sindroma opažena je kod mnogih tumora, uključujući kožu (višestruki displastični nevi).

,

Posljedice i moguće komplikacije

Fosfatni dijabetes je ozbiljna bolest koja se ne može zanemariti. U suprotnom mogu se razviti neželjene, pa čak i opasne komplikacije.

Tu spadaju:

  1. Držanje je poremećeno, a kostur se može deformirati ako je osoba u djetinjstvu patila od fosfatnog dijabetesa.
  2. Dijete sa sličnom bolešću često zaostaje u razvoju (i psihički i fizički).
  3. Pacijent može postati onesposobljen zbog napredovanja zglobnih i koštanih deformacija ako adekvatna terapija nije dostupna.
  4. Krši se pojam i redoslijed izbacivanja zuba u bebinim zubima.
  5. Otkrivena je patologija strukture cakline.
  6. Pacijenti mogu pretrpjeti gubitak sluha zbog nepravilnog razvoja kostiju srednjeg uha.
  7. Postoji rizik od nefrokalcinoze. Ovu bolest karakterizira taloženje kalcijevih soli u bubrezima, što kao rezultat može uzrokovati patologije organa.
  8. Fosfatni dijabetes, otkriven kod žena, može komplicirati tok porođajnog procesa i izazvati carski rez.

Posledice bolesti bez adekvatne terapije ostaju za život. Spoljno, komplikacije fosfatnog dijabetesa očituju se malim rastom i zakrivljenošću nogu.

Prevencija bolesti

Fosfatni dijabetes je bolest koja se u gotovo svim slučajevima prenosi s bolesnih roditelja na djecu. Ako je njegov izgled posljedica genetske predispozicije, tada osoba ili čak bilo koji kvalificirani liječnik neće moći utjecati na njegov razvoj i ukloniti rizik od bolesti.

Prevencija ove patologije uglavnom je usmjerena na sprečavanje nastanka posljedica i smanjenje rizika od deformacije skeleta kod pacijenata različitih dobnih skupina.

Te mjere uključuju sljedeće:

  1. Važno je da roditelji ne propuste prve simptome bolesti. Važno je odmah se obratiti stručnjaku za pomoć kako bi se prepoznao fosfatni dijabetes u ranim fazama razvoja i započeo odgovarajuću terapiju.
  2. Konstantno posmatrajte djecu s takvom patologijom kod endokrinologa i pedijatra.
  3. Podvrgnite se genetskom savjetovanju i provedite potreban pregled u fazi planiranja trudnoće za svaku obitelj u kojoj su bliski rođaci u djetinjstvu imali sličnu patologiju. To će omogućiti roditeljima da budu svjesni rizika i mogućih komplikacija koje može imati nerođeno dijete kako bi bilo spremno započeti liječenje bolesti na vrijeme.

Ostavite Svoj Komentar