Amoklav-375: upute za upotrebu

Filmsko obložene tablete od 375 mg i 625 mg

Jedna tableta sadrži

aktivne supstance: amoksicilin kao amoksicilin trihidrat 250 mg, klavulanska kiselina kao kalijev klavulanat 125 mg (za doziranje 375 mg) ili amoksicilin kao amoksicilin trihidrat 500 mg, klavulanska kiselina kao kalijev klavulanat 125 mg (za doziranje 625 mg),

pomoćne tvari: koloidni silicijum dioksid, krospovidon, natrijum karmeloza, magnezijum stearat, talk, mikrokristalna celuloza,

sastav premaza za film: hidroksipropil celuloza, etil celuloza, polisorbat, trietil citrat, titanijum dioksid (E 171), talk.

Tablete, obložene filmskom školjkom bijele ili gotovo bijele boje, osmerokutnog oblika s bikonveksnom površinom, urezane su s "250/125" s jedne strane i "AMS" s druge strane (za doziranje od 250 mg + 125 mg).

Tablete, filmom obložene, bijele ili gotovo bijele boje, ovalne su s dvostrukom konveksnom površinom (za doziranje od 500 mg + 125 mg).

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Amoksicilin i klavulanska kiselina potpuno se rastvaraju u vodenoj otopini kod pH tijela. Obe komponente se dobro apsorbuju nakon oralne primene. Optimalno je uzimati amoksicilin / klavulansku kiselinu tokom ili na početku obroka. Nakon oralne primjene, bioraspoloživost amoksicilina i klavulanske kiseline je približno 70%. Dinamika koncentracije lijeka u plazmi obje komponente je slična. Maksimalne koncentracije u serumu dostižu se 1 sat nakon primjene.

Koncentracije amoksicilina i klavulanske kiseline u krvnom serumu tijekom uzimanja kombinacije amoksicilina / klavulanske kiseline slične su koncentraciji opaženoj oralnim odvajanjem ekvivalentne doze amoksicilina i klavulanske kiseline.

Oko 25% ukupne količine klavulanske kiseline i 18% amoksicilina veže se na proteine ​​plazme. Zapremina distribucije za oralno davanje leka je otprilike 0,3-0,4 l / kg amoksicilina i 0,2 l / kg klavulanske kiseline.

Nakon intravenske primjene, i amoksicilin i klavulanska kiselina pronađeni su u žučnoj kesici, vlaknima trbušne šupljine, koži, masnom tkivu, sinovijalnoj i peritonealnoj tečnosti, žuči i gnoju. Amoksicilin slabo prodire u cerebrospinalnu tečnost.

Amoksicilin i klavulanska kiselina prelaze placentarnu barijeru. Obje komponente prelaze i u majčino mlijeko.

Amoksicilin se djelomično izlučuje u urinu u obliku neaktivne penicilinske kiseline u količinama, ekvivalentnim 10 - 25% početne doze. Klavulanska kiselina se metabolizira u tijelu i izlučuje urinom i izmetom, kao i u obliku ugljičnog dioksida sa izdisanim zrakom.

Prosječni poluživot eliminacije amoksicilina / klavulanske kiseline je oko 1 sat, a prosječni ukupni klirens oko 25 l / h. Oko 60-70% amoksicilina i 40-65% klavulanske kiseline izlučuje se nepromijenjeno u urinu tokom prvih 6 sati nakon uzimanja jedne doze tableta amoksicilina / klavulanske kiseline. Tokom različitih studija, ustanovljeno je da se 50-85% amoksicilina i 27-60% klavulanske kiseline izlučuje u urinu u roku od 24 sata. Najveća količina klavulanske kiseline izlučuje se prva dva sata nakon nanošenja.

Istodobna primjena probenecida usporava oslobađanje amoksicilina, ali ovaj lijek ne utječe na izlučivanje klavulanske kiseline kroz bubrege.

Poluživot amoksicilina sličan je kod djece u dobi od 3 mjeseca do 2 godine, također u starijoj djeci i odraslima. Prilikom propisivanja lijeka vrlo maloj djeci (uključujući nedonoščad) u prvim tjednima života, lijek se ne smije davati više od dva puta dnevno, što je povezano s nezrelošću bubrežnog izlučivanja kod djece. Zbog činjenice da stariji pacijenti imaju veću vjerojatnost da boluju od bubrežne disfunkcije, lijek se ovoj grupi bolesnika treba oprezno propisati, ali ako je potrebno, treba provoditi nadzor bubrežne funkcije.

Ukupni klirens amoksicilina / klavulanske kiseline u plazmi smanjuje se u direktnom srazmeri sa smanjenjem bubrežne funkcije. Smanjenje klirensa amoksicilina izraženije je u poređenju s klavulanskom kiselinom, jer se veća količina amoksicilina izlučuje putem bubrega. Stoga je prilikom propisivanja lijeka pacijentima s bubrežnim zatajenjem potrebno prilagođavanje doze kako bi se spriječilo prekomjerno nakupljanje amoksicilina i održavala potrebna razina klavulanske kiseline.

Prilikom propisivanja lijeka bolesnicima sa zatajenjem jetre treba biti oprezan prilikom odabira doze i redovito nadzirati rad jetre.

Farmakodinamika

Amoksicilin je polusintetički antibiotik iz penicilinske grupe (beta-laktamski antibiotik) koji inhibira jedan ili više enzima (koji se često nazivaju proteinima koji vežu penicilin) ​​koji su uključeni u biosintezu peptidoglikana, a koji je važan strukturni sastojak ćelije bakterijske stijenke. Inhibicija sinteze peptidoglikana dovodi do slabljenja ćelijske stijenke, obično praćenog lizijom i staničnom smrću.

Amoksicilin uništavaju beta-laktamaze koje proizvode rezistentne bakterije, i samim tim, spektar aktivnosti samog amoksicilina ne uključuje mikroorganizme koji proizvode ove enzime.

Klavulanska kiselina je beta-laktamski strukturno povezan s penicilinima. Inhibira neke beta-laktamaze, sprečavajući tako inaktivaciju amoksicilina i proširuje njegov spektar aktivnosti. Klavulanska kiselina sama po sebi nema klinički značajan antibakterijski efekat.

Prekoračenje vremena iznad minimalne inhibitorne koncentracije (T> IPC) smatra se glavnom odrednicom učinkovitosti amoksicilina.

Dva glavna mehanizma rezistencije na amoksicilin i klavulansku kiselinu su:

inaktivacija bakterijskim beta-laktamazama koje nisu supresirane klavulanskom kiselinom, uključujući klase B, C i D.

promjena u proteinima koji vežu penicilin, čime se smanjuje afinitet antibakterijskog sredstva prema ciljnom patogenu.

Nepropusnost bakterija ili mehanizmi pumpe za ispuštanje (transportni sustavi) mogu uzrokovati ili održavati otpornost bakterija, posebno gram-negativnih bakterija.

Granične vrijednosti MIC-a za amoksicilin / klavulansku kiselinu su one koje je utvrdio Europski odbor za ispitivanje antimikrobne osjetljivosti (EUCAST).

Indikacije za upotrebu

Amoklav je indiciran za lečenje sledećih infekcija kod odraslih i dece:

• Akutni bakterijski sinusitis (adekvatno dijagnosticiran)

• Upala potkožnog tkiva

• Teški zubni apsces sa širenjem upale na potkožno tkivo. Treba uzeti u obzir formalne smjernice za pravilnu upotrebu antibakterijskih lijekova.

Doziranje i primjena

Doze su propisane ovisno o sadržaju amoksicilina / klavulanske kiseline u pripravku, osim ako su doze postavljene ovisno o sadržaju jedne od komponenti.

Prilikom odabira doze Amoclava za liječenje pojedinih infekcija treba uzeti u obzir sljedeće:

• Sumnjivi patogeni i njihova osjetljivost na antibakterijske lijekove (vidjeti „Mjere opreza“)

• Težina i lokacija infekcije

• Starost, težina i funkcija bubrega pacijenta.

Ako je potrebno, mogu se koristiti i druge doze Amoklava (uključujući veće doze amoksicilina i / ili različite omjere amoksicilina i klavulanske kiseline) (vidjeti „Mjere opreza“).

Za odrasle i djecu težine 40 kg ili više, ukupna dnevna doza Amoklav-375 iznosi 750 mg amoksicilina / 375 mg klavulanske kiseline kada se koristi u skladu s donjim preporukama. Ako je potrebno koristiti veću dnevnu dozu amoksicilina, preporučuje se uporaba drugih doza Amoklava kako bi se izbjeglo nerazumno visoke dnevne doze klavulanske kiseline (vidjeti „Mjere opreza“).

Odrasli i djeca težina 40 kg i više od 1 tablete 250 mg / 125 mg tri puta dnevno.

Djeca težina do 40 kg

Za djecu s tjelesnom težinom manjom od 40 kg, Amoklav-375 tablete se nazivaju:

Stariji pacijenti Prilagođavanje doze nije potrebno.

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega

Prilagođavanje doze temelji se na maksimalnoj preporučenoj dozi amoksicilina.

U bolesnika sa vrijednosti klirensa kreatinina (CrCl) većom od 30 ml / min, prilagođavanje doze nije potrebno.

Djeca težina do 40 kg

Za djecu s tjelesnom težinom manjom od 40 kg i vrijednosti klirensa kreatinina manjom od 30 ml / min, primjena Amoclav-375 s omjerom amoksicilina / klavulanske kiseline 2: 1 nije preporučljiva, jer ne postoji mogućnost prilagodbe doze. Za takve bolesnike preporučuje se Amoclav s odnosom amoksicilina / klavulanske kiseline od 4: 1.

Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre

Liječenje se provodi s oprezom; redovno se prati funkcija jetre (vidjeti „Kontraindikacije“ i „Mjere opreza“).

Amoklav namijenjen oralnoj upotrebi.

Preporučuje se da uzimate lijek na početku obroka kako biste smanjili probavne smetnje i poboljšali apsorpciju amoksicilina / klavulanske kiseline.

Predoziranje

Možda je razvoj simptoma iz gastrointestinalnog trakta, kao i kršenje vodno-elektrolitne ravnoteže. Zapaženi su slučajevi kristalurije povezane sa amoksicilinom, što ponekad dovodi do zatajenja bubrega.

Pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega ili primaju terapiju visokim dozama mogu razviti napadaje. Za gastrointestinalne simptome može se dati simptomatski tretman zajedno s obnavljanjem ravnoteže vode i elektrolita. Amoksicilin i kalijev klavulanat mogu se izlučiti hemodijalizom.

Interakcija s drugim lijekovima

Opisani su slučajevi povećanja međunarodnog normaliziranog omjera (INR) u bolesnika koji su primali terapiju održavanja acenokumarolom ili varfarinom u pozadini propisanog tijeka amoksicilina. Ako je potrebno, istodobnim davanjem lijekova pažljivo se nadzire protrombinsko vrijeme ili INR na početku liječenja i nakon prekida liječenja amoksicilinom. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze oralnih antikoagulansa.

Penicilini mogu smanjiti izlučivanje metotreksata, što je praćeno povećanom toksičnošću.

Istodobna upotreba probenecida se ne preporučuje. Smanjuje izlučivanje amoksicilina u bubrežnim tubulima. Istovremena primjena probenecida sa Amoclavom može dovesti do povećanja razine amoksicilina u krvi (ali ne i klavulanske kiseline) i njihovog dužeg održavanja.

Mjere sigurnosti

Prije početka liječenja lijekom Amoclave potrebno je prikupiti detaljnu anamnezu o prethodnim reakcijama preosjetljivosti na peniciline, cefalosporine ili druge beta-laktamske pripravke.

Tijekom terapije penicilinom uočene su ozbiljne i periodično smrtonosne reakcije preosjetljivosti (anafilaktoidne reakcije). Najvjerovatnije se razviju kod pacijenata sa reakcijama preosjetljivosti na peniciline i s atopijom u anamnezi. Ako se razvije alergijska reakcija, terapija Amoclavom se prekida i propisuju se drugi prikladni antibakterijski lijekovi.

U slučaju dokazane osjetljivosti patogena infekcije na amoksicilin treba razmotriti prelazak s Amoclava na amoksicilin u skladu s zvaničnim smjernicama.

Ovaj oblik doziranja lijeka je neprikladan za upotrebu ako postoji visoki rizik da su sumnjivi patogeni rezistentni na beta-laktamske pripravke koji nisu posredovani beta-laktamazama osjetljivim na inhibitorni učinak klavulanske kiseline. Budući da ne postoje privatni podaci o T> IPC (minimalna inhibitorna koncentracija), a rezultati ocjenjivanja uporedivih oblika oralnih doza imaju granični značaj, ovaj oblik doziranja (bez dodatnog amoksicilina) potencijalno je neprimjeren za liječenje infekcija uzrokovanih penicilin-rezistentnim sojevima S. pheumoniae.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega ili mogu razviti napadaje. Terapija Amoclavom pokazuje trag infektivne mononukleoze jer je nakon primjene bolesti uočeno pojavljivanje osipa nalik na ospice.

Istodobna primjena alopurinola tijekom liječenja amoksicilinom potencijalno povećava vjerojatnost pojave kožnih alergijskih reakcija.

Dugotrajna upotreba lijeka može dovesti do prekomjerne reprodukcije vatrostalnih mikroorganizama.

Razvoj generaliziranog eritema sa vrućicom i stvaranje pustula na početku terapije potencijalni su simptom akutne generalizovane egzantematske pustuloze (OGEP) (vidjeti „Nuspojave“). Ova reakcija zahtijeva prekid terapije Amoclaveom i kontraindikacija je naknadnoj primjeni amoksicilina.

Liječenje bolesnika s oštećenjem jetre provodi se s oprezom.

Neželjeni događaji iz jetre primijećeni su uglavnom kod muškaraca i starijih pacijenata i potencijalno su povezani s dugotrajnim liječenjem. Ovi štetni događaji u vrlo rijetkim slučajevima primijećeni su kod djece.

U svim se skupinama pacijenata znakovi i simptomi obično razvijaju tokom ili ubrzo nakon liječenja, ali u nekim se slučajevima javljaju samo nekoliko tjedana nakon prestanka terapije. Obično su reverzibilni. Mogu se razviti teški štetni događaji iz jetre, izuzetno rijetko sa smrtnim ishodom. Gotovo su uvijek primijećeni među pacijentima sa ozbiljnim osnovnim bolestima ili uzimanjem istodobnih lijekova koji mogu utjecati na jetru (vidjeti „Neželjeni efekti“).

Slučajevi kolitisa povezanih sa antibioticima koji su zabilježeni tijekom terapije s gotovo svim antibakterijskim lijekovima, uključujući amoksicilin, mogu varirati u ozbiljnosti od blage do opasne po život (vidi „Nuspojave“).

Važno je predložiti ovu dijagnozu kod pacijenata sa prolivom tokom ili nakon završetka bilo kojeg kursa antibiotskom terapijom. U slučaju razvoja kolitisa povezanog antibioticima, terapija Amoklavom odmah se zaustavlja, posavjetujte se s liječnikom i provedite odgovarajući tretman. U ovoj situaciji upotreba lijekova koji inhibiraju peristaltiku je kontraindicirana.

Tijekom dugotrajne terapije, preporučuje se periodična procjena funkcija različitih organa organa, uključujući bubrege, jetru i organe koji stvaraju krv.

U rijetkim slučajevima, za vrijeme uzimanja lijeka, primijećeno je produženje vremena protrombina. Uz istodobnu primjenu antikoagulansa, pravilno nadziranje pokazatelja koagulacije obvezno je. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze oralnih antikoagulansa za postizanje željenog nivoa antikoagulacije.

U bolesnika s bubrežnom insuficijencijom potrebno je prilagoditi dozu u skladu s razinom insuficijencije (vidjeti „Doziranje i primjena“).

U bolesnika sa smanjenom diurezom rijetko je primijećena kristalurija, uglavnom na pozadini parenteralne terapije.Tijekom terapije amoksicilinom u visokim dozama preporučuje se odgovarajući unos tekućine da bi se smanjila vjerovatnoća za kristaluriju povezanu sa amoksicilinom. Kod pacijenata s kateterom instaliranim u mjehuru potrebno je redovito pratiti njegovu prohodnost. Tijekom liječenja glukozurijem određuje se nivo glukoze pomoću enzimskih metoda s glukoznom oksidazom, jer neenzimske metode ponekad daju lažno pozitivne rezultate. Prisutnost klavulanske kiseline u Amoklavi može uzrokovati nespecifično vezanje IgG i albumina za membrane eritrocita, što može dovesti do lažno pozitivnih rezultata Coombsova testa.

Bilo je slučajeva pozitivnog ispitivanja enzima imunosorbentom (ELISA) na Aspergillus kod pacijenata koji su primali lijek, što je kasnije utvrdilo odsutnost infekcija uzrokovanih Aspergillusom. Unakrsne reakcije s nonaspergilicima

polisaharidi i polifuranoze kao dio ELISA testa na Aspergillus. Pozitivne rezultate ispitivanja kod pacijenata koji uzimaju Amoklav treba tumačiti s oprezom i potvrditi drugim dijagnostičkim metodama.

Doze za djecu

Za male bolesnike dnevna doza Amoksiklava se uvijek izračunava na osnovu tablice u uputama:

  • do 3 mjeseca, Amoxiclav se propisuje u količini od 30 mg / 1 kg tjelesne težine dnevno, podijeljeno u 3 doze dnevno,
  • od 3 mjeseca do 12 godina, dnevna doza se izračunava prema formuli 20 mg / 1 kg tjelesne težine za blage bolesti, ili 40 mg / 1 kg za teške infekcije, rezultirajući volumen lijeka se dijeli na 3 dijela i daje u pravilnim intervalima,
  • Od 12. godine djeca mogu uzimati doze za odrasle.

Trajanje liječenja za djecu obično ne prelazi 5-7 dana. To je upola manje nego kod odraslih. Ako je potrebno, liječnik može produljiti tijek terapije antibioticima.

Amoxiclav recenzije

Većina recenzija o Amoxiclav je pozitivna. Gotovo odmah nakon uzimanja lijeka, simptomi su oslabljeni, nuspojave su blage ili uopšte izostale. U izoliranim slučajevima, stariji pacijenti i oni koji pate od bolesti bubrega izrazili su pritužbe na edeme, koji ukazuju na nedovoljno funkcioniranje organa. Ova situacija se ne smatra normalnom, pogotovo ako uzmete u obzir da se klavulanska kiselina izlučuje. Istodobno, lijek pojačava svoj učinak, mogu se pojaviti znakovi predoziranja. Da se ovo ne dogodi, treba poduzeti preventivne mjere - piti više tekućine i povremeno posjetiti liječnika.

Pogledajte video: Hamza - HZA - Uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar