Jelovnik za dete sa dijabetesom tipa 1

Danas želim razgovarati o uzorku menija za dvogodišnje dijete sa dijabetesom tipa 1. Prilikom sastavljanja jelovnika preporučljivo je odabrati hranu s niskim glikemijskim indeksom, ali za dijete to pravilo nije uvijek izvedivo. Kad mi je endokrinolog prvi put savjetovao da jede hranu s niskim glikemijskim indeksom za bolju kontrolu šećera, odmah sam se uključio na internet i našao takav proizvod - biserni ječam. Kuhala sam je cijelu noć, a ujutro se ispostavilo da je možete dati samo djeci od 3 godine jer se probavni sistem male djece teško nosi s tim.

Ishrana za dijabetes tipa 1 treba biti jedinstvena. Najbolji se smatraju frakcijskim 6 obroka dnevno, u kojima dijete jede svaka tri sata. Prema sljedećoj tablici (dobili smo je u bolnici), prosječni dnevni zahtjev za XE za dijete 1-3 je 10-12 XE. Šta je XE, možete pronaći ovdje.

Imamo glavne obroke - doručak, ručak, večera i male užine. Uopće nema grickalica, jer smo i dalje na actrapidu, a uz to moramo imati i užinu da ne bismo uhvatili gipk. Dakle, šta dajemo djetetu uz 2,5 godine dijabetesa.

Uzorak menija za dete sa dijabetesom

Ovsenu kašu dajemo na vodi, u iznosu od 160 gr. - 3 XE. Nekad su davali mlijeko, a mlijeko je razrjeđivano vodom 50/50, količina XE je bila ista, ali ipak je došlo do naglog porasta glukoze i inzulina jednostavno nije bio u stanju s tim. Probali su kašu na vodi, vrhovi su postali mnogo manje. Takođe u kašu dodajemo 10-15 grama putera, opet da smanjimo brzinu apsorpcije ugljenih hidrata. Iako zvanična medicina kaže da je ta količina ulja previše. O tome kako je učinak dodavanja hrane bogate mastima i da li se proteini mogu vidjeti ovdje.

Jabuka - 70 grama

Na vrijeme, užina je oko 3 sata nakon injekcije inzulina za doručak. Tada šećer počinje opadati i, da bismo ga „pokupili“, dajemo jabuku ili neko drugo voće, ali oprezno. Naša beba na njih drugačije reaguje. Količina može biti različita, ovisno o količini glukoze u ovom trenutku, ali još uvijek negdje u granicama od 0,5-1XE.

Ručak - 3XE. Dajemo samo prvo: supu od kupusa, čorbicu od buče, borsch. Sve ovo dugo kuhamo bez krompira. Ranije (s krompirom) su vrhovi bili oh-oh-oh ... sada je puno bolje.

Posluživanje 250g: 100 grama mljevenog i 150 grama kaše, plus jedan komad hljeba 25-29 grama.

Tipično, 5% skuti sir nije veći od 50 grama, moguće s malim dodatkom kisele pavlake ili voća na 0,5 XE. Za ovu užinu ne injiciramo i ne injiciramo insulin, jer u pravilu do 15-00 dete takođe počne hipnotizirati. Nije, naravno, prikladno, ali imamo takav inzulin, iako kažu da će se uskoro prebaciti na Novorapid.

A druga večera je 200 kefir 1 XE. Pri ovom obroku nadograđujemo inzulin i odlazimo u krevet. Ali ovaj dio je 200 grama, podijeljeno sa 100 grama dva puta, jer ako odmah date 200 grama, tada inzulin ne ide u korak s porastom šećera u krvi.

Evo jela za dijete sa šećernom bolešću. Sada se hranimo tako, s malim razlikama u dostupnosti proizvoda. Nešto ćemo promijeniti, obavezno napiši.

Značajke prehrane za djecu

Prilično veliki problem je razvoj dijabetesa kod djeteta. Ljekari u ovoj situaciji preporučuju imenovanje posebne ugljikohidratne prehrane, koja može biti i do 2/3 prehrane.

Jedna od nepoželjnih posljedica ovog koraka je stalna fluktuacija glikemije. Oni mogu izazvati značajno pogoršanje stanja bilo kojeg pacijenta.

Stoga je najbolji izlaz iz ove situacije upotreba dijetalnog stola br. 9 prema Pevznerovoj.

Da biste napravili pravi izbornik, morate dati prednost takvim proizvodima:

  • meso - isključene su nemasne sorte, piletina, svinjetina i janjetina,
  • povrće - mrkva, krastavci, paradajz, kupus,
  • voće - jabuke, breskve, trešnje.

Preporučuje se potpuno uklanjanje šećera u njegovom čistom obliku, kao i dodataka proizvodima poput kompota, marmelade. Za zaslađivanje možete zamijeniti sorbitol ili fruktozu, ali najbolje je prebaciti se na steviju - prirodni zaslađivač koji gotovo da nema ugljikohidrata i kalorija. Pekarski proizvodi, peciva, također su strogo zabranjeni.

Prije nego što započnete s ovom dijetom, treba uzeti u obzir sljedeće.

  1. Hipoglikemija je moguća, tako da morate naučiti kako ih spriječiti.
  2. Šećer treba kontrolisati mnogo češće, i to do 7 puta dnevno. To će vam omogućiti propisane potrebne doze inzulina.
  3. Izuzetno je važno zaštititi bebu od stresa i pokušati ga naviknuti na približno isti način motoričke i fizičke aktivnosti. Ovo će stabilizirati terapiju inzulinom, metabolizam ugljikohidrata, kao i naučiti bebu režimu, što će se povoljno odraziti na njegovo zdravlje u budućnosti.

Dijabetes nije rečenica. A činjenica da dijabetičari jedu bez ukusa također se ne može smatrati istinom. Ako pokažete maštu, raznovrstite svoj jelovnik svim dozvoljenim proizvodima, tada će bolest podsjećati na to mnogo rjeđe.

Što prije roditelji primijete simptome i obratite se liječniku, tim brže će im se dijagnosticirati i propisati liječenje. Komplikacije dijabetesa su vrlo opasne, posebno za djecu, čiji se razvoj može usporiti zbog poremećenog metabolizma glukoze. U težim slučajevima moguća je po život opasna dijabetička koma.

Klasični simptomi koji bi trebali biti alarm za roditelje:

  • Dijete pije puno tekućine, ali nastavlja žeđ
  • Česta putovanja u toalet, posebno noću
  • Gubitak kilograma s povećanim apetitom

Glavni ciljevi dijetalne terapije za dijabetičnu djecu:

  • približiti zdravoj osobi pokazatelje šećera u krvi što je više moguće,
  • sprečiti nagli porast ili smanjenje šećera u krvi,
  • pružiti djetetu potrebne, korisne i potrebne za normalno funkcionisanje u tijelu tvari, vitamina i minerala,
  • pretvoriti dijabetes iz bolesti u stil života.

Značajke izrade jelovnika za dijete s dijabetesom: uzimajući u obzir glikemijski indeks i broj jedinica hljeba u proizvodima

Kada konzumirate hranu koja sadrži ugljikohidrate, razina šećera u krvi raste, pa je prilikom stvaranja jelovnika za dijabetičare važno uzeti u obzir količinu ugljikohidrata u hrani, izmjerenu u jedinicama kruha (XE). Jedan XE je 12 g ugljikohidrata ili 25 g hljeba. Postoje posebne tablice koje pomažu u izračunavanju sadržaja XE-a u različitim proizvodima.

Utvrditi stopu potrošnje XE za dijete oboljelo od dijabetesa može samo s liječnikom koji opslužuje, ovisno o dobi i stupnju razvoja dijabetesa u djetetu. Donja tabela prikazuje približne stope potrošnje XE za djecu različitih dobnih skupina.

U zdrave osobe, kada se konzumira hrana koja sadrži ugljikohidrate, počinje se stvarati inzulin kako bi se dobiveni šećer pretvorio u energiju. Brzina kojom konzumirana hrana povećava šećer u krvi naziva se glikemijskim indeksom (GI).

Hrana sa niskim glikemijskim indeksom dobar je način za kontrolu šećera u krvi. Ispod možete preuzeti tablicu u kojoj se nalazi popis velikih namirnica sa visokim, srednjim i niskim glikemijskim indeksom.

Dijete s dijabetesom u ranoj dobi treba dojiti što je duže moguće. Ali majka koja doji dijete sa dijabetesom treba slijediti posebnu dijetu.

Najpopularnija i preporučljiva dijeta u ovom slučaju je dijeta br. 9, zasnovana na ograničenju unosa lako probavljivih ugljikohidrata i životinjskih masti. U ovom slučaju upotreba proteina u ovom slučaju treba da odgovara normi, jer u suprotnom njihov nedostatak može dovesti do slabog zdravlja.

Osim posebne prehrane, liječenje dijabetesa uključuje vježbanje i po potrebi terapiju inzulinom.

Podijelite sa svojim prijateljima:

Ako je kod djeteta otkriven dijabetes, neki stručnjaci preporučuju prelazak na uravnoteženu dijetu ugljenih hidrata, gdje ugljikohidrati čine 60% ukupne prehrane. Ali, posljedica takve prehrane je stalan skok šećera u krvi s vrlo visokog na vrlo nizak, što negativno utječe na dobrobit djece.

Dakle, bolje je za djecu da slijede istu dijetu br. 9, gdje se smanjuje potrošena količina ugljikohidrata.

Preporučuje se da se bebe, čija je ishrana u potpunosti ovisna o majci, doje u što kraćem roku. Grudi s dijagnozom dijabetesa tipa 1 tako će moći dobivati ​​pravilnu i uravnoteženu prehranu što je duže moguće.

Ako je iz nekog razloga laktacija nemoguća, tada za svoju djecu morate kupiti posebne mješavine koje imaju smanjeni sadržaj glukoze. Izuzetno je važno promatrati iste intervale između obroka.

Prehrana za mlade pacijente može se uvesti do jedne godine prema ovoj metodi: prije svega, beba se hrani biljnim pireima i sokovima, ali žitarice, u kojima ima puno ugljikohidrata, u posljednju se liniju uvode u bebinu prehranu.

Prehrana do godinu dana

Tablice prehrane prema Pevznerovoj dizajnirane su za ubrzavanje oporavka pacijenata s različitim patologijama, kao i za prevenciju pogoršanja bolesti. Uz dijabetes koristi se tablica broj 9 koja je najpopularnija u svijetu.

Glavni princip je ograničiti sol, šećer i pravilnu termičku obradu proizvoda - pečenje, parenje. Na ovoj je tablici zabranjeno pirjati ili pržiti, ali kategorički su mogući manji amandmani.

Približni dnevni raspored ima ovaj oblik.

  1. Za doručak se mliječni proizvodi s najnižim udjelom masti - skuta, mlijeko ili kefir mogu oprati čajem.
  2. Drugi doručak, ili, kako kažu u inostranstvu ručak, uključuje kašu od ječma s kuhanim mesom bez hljeba.
  3. Borsch za ručak mora sadržavati svježi kupus, a njegova priprema treba biti na povrtnom juhu. U njega se dodaju voćna mliječ i mala količina kuhanog mesa.
  4. Bilo kakvo voće dozvoljeno je za užinu između ručka i večere, najbolje je jabuka ili citrus, ali ne slatko, poput mandarine.
  5. Za večeru se preporučuje jesti ribu pečenu bez tijesta, povrtnu salatu, najbolje od kupusa i krastavaca, može se začiniti maslinovim uljem.

Šećer se zamjenjuje zaslađivačima poput stevije. Prehrana je podložna prilagodbi, glavna stvar je isključiti iz izbornika sve zabranjene proizvode.

Životni stil koji dijabetes tipa 1 diktira u osnovi se ne razlikuje od života obične osobe. Uravnotežena prehrana i uravnotežena prehrana vjerojatno su jedno od rijetkih strogih ograničenja. Kada se razmišlja o prehrani za dijabetes tipa 1, ne može se izostaviti činjenica da u prvom redu mora biti pravovremena, grickalice su krajnje neprimjerene u prisutnosti takve bolesti.

Prethodno su nutricionisti preporučili jednak omjer masti i bjelančevina i ugljikohidrata, takva dijeta je prihvatljiva i za dijabetičare tipa 1, ali izuzetno je teško slijediti. Stoga je s vremenom prehrana postala raznolika, što je važno za održavanje kvalitete života za dijabetes tipa 1, jer je bogat izbornik koji vam omogućava da se ne fokusirate na svoju bolest.

Problem viška kilograma izuzetno je rijedak za pacijente sa dijabetesom tipa 1, međutim, još uvijek postoje izolirani slučajevi. Hrana koja se preporučuje kod dijabetesa tipa 1 i predstavljena u tablici pogodna je za bolesnike s prekomjernom težinom, jer dnevna norma takvog menija varira u prihvatljivim granicama.

U slučaju da se naprotiv, težina smanji, tada će i ovaj primjer biti primjeren, ali s određenim rezervama. Uobičajena prehrana za debljanje sastoji se uglavnom od konzumiranja lakih ugljikohidrata, liječenje dijabetesa tipa 1 u potpunosti eliminira upotrebu takvih proizvoda u hrani.

Dijeta u tablici prikladna je za sve bolesnike s dijabetesom tipa 1, međutim s malom težinom preporučeni jelovnik morat ćete prilagoditi jedenjem više hrane.

Važan obrok u prilagođavanju težine je večera. Kao i u uobičajenom životu, najzdravija večera promoviše debljanje. Međutim, mora se imati na umu da jelo noću nije sasvim prihvatljivo u prisutnosti dijabetesa. Također je nemoguće isključiti večeru podešavanjem težine tako da razina glukoze ne padne na kritična očitanja.

Ako se odlučite čvrsto riješiti težine, možete se obratiti nutricionisti, to je on koji će pravilno prilagoditi vašu prehranu i reći vam šta treba jesti za večeru, doručak i ručak, jer s dijabetesom tipa 1 morate slijediti ne samo dijetu, već i liječenje, preporučio lekar.

Ako se kod djeteta nađe vrsta dijabetesa ovisna o insulinu, endokrinolog će propisati insulin i dijetu za održavanje normalnog razvoja rastućeg organizma. Jelovnik zavisi od stadija bolesti, stanja i starosti. Za uravnoteženje prehrane potrebno je da dijete prima hranjive tvari bez rizika od pogoršanja bolesti.

Strogo pridržavanje prehrane važno je u bilo kojoj dobi, ali posebno je važno pristupiti dijeti male djece koja ne mogu samostalno procijeniti svoje dobrobit.

  • Hranite bebu prema rasporedu. Male pomake do 20 minuta mogući su samo prema ranijem vremenu.
  • Djeci je prikazano šest obroka dnevno - tri glavna obroka i tri užine između doručka, ručka i večere.
  • Procentualno gledano, kalorijska vrijednost hrane može se podijeliti na sljedeći način: oko 25% za glavne obroke i oko 10% za dodatne obroke.
  • Dnevna prehrana treba biti 30% masti, 20% proteina i 50% ugljikohidrata.

Uz planirane medicinske konsultacije, terapeutska ishrana će se pregledati i prilagoditi u skladu sa potrebama organizma u razvoju.

Dijabetes kod djece mlađe od godine dana izuzetno se rijetko dijagnosticira, ali ako se to dogodi, trebali biste pokušati nastaviti dojiti što duže - do godinu i pol. U majčinom mlijeku postoji sve što je bolesnom djetetu potrebno, a u ovom uzrastu ne možete pronaći bolji lijek.

Prehrana djece sa dijabetesom, ovisno o fazi bolesti, trebala bi imati odgovarajuću korekciju. Već je spomenuto da su najstroži prehrambeni zahtjevi radi oslobađanja gušterače (smanjenje količine probavljivih ugljikohidrata i eliminacija šećera) predstavljeni u subkliničkoj fazi dijabetesa i u prvoj fazi manifestne dijabetesa.

Razvoj stanja ketoacidoze zahtijeva ne samo smanjenje broja kalorija u hrani, već i oštro ograničenje količine masti u ishrani djece.

U ovom periodu ishrana bi trebala biti što štedljivija. Iz menija morate potpuno isključiti:

Ova hrana treba zamijeniti hranom sa visokim sadržajem ugljenih hidrata:

  • neograničen krompir
  • slatka rolica
  • hleb
  • slatko voće
  • šećer.

U periodu prije kome i nakon njega, ishrana treba da se sastoji samo od voćnih i povrtnih sokova, pire krumpira, žele. Sadrže kalcijeve soli i imaju alkalnu reakciju. Nutricionisti preporučuju unošenje alkalnih mineralnih voda (Borjomi) u prehranu. Drugog dana stanja nakon komete propisan je hljeb, trećeg - meso. Ulje se može unijeti u hranu tek nakon što ketoza potpuno nestane.

Dijeta broj 9 - najpopularniji prehrambeni sistem za dijabetes.Osnovno pravilo je smanjiti unos soli na minimum, kao i kuhati jela na pari, peći ili kuhati hranu. Morat ćete odbiti pirjanje i prženje, ali pošto prehrana ovog prehrambenog sistema nije stroga, u rijetkim slučajevima se možete maziti.

Ako želite znati više o dijabetesu tipa 1, onda će vam ovaj članak pomoći.

Uz dijabetes, izuzetno je važno slijediti principe pravilne prehrane, pridonoseći normalizaciji metaboličkih procesa u tijelu. Pridržavanjem dijeta može se spriječiti dijabetes, a oni koji već pate od njega mogu minimizirati medicinski tretman. Pravila prehrane propisuje liječnik, uzimajući u obzir karakteristike bolesti, individualnu toleranciju proizvoda, težinu pacijenta i vrstu dijabetesa.

U pravilu mladi ljudi i djeca pate od dijabetesa melitusa tipa 1, pa bi prehrana trebala biti visoko kalorična, dijabetes tipa 2 su zreli ljudi i obično imaju prekomjernu težinu. U terapeutske svrhe preporučuje se takozvana prehrana za dijabetes melitus br. 9, njezine sorte br. 9a i br. 9b reguliraju prehranu za različite vrste bolesti.

Br. 9a uključuje ograničavanje unosa kalorija na 1650 kcal dnevno isključivo zbog ugljikohidrata (posebno lako probavljivih) i masti. Sva slatka hrana i piće treba se pripremati isključivo pomoću zaslađivača.

Hrana treba biti 5 do 6 puta dnevno, s ravnomjernom raspodjelom ugljikohidrata za sve obroke. Dijeta br. 9b uključuje potrošnju ugljikohidrata ovisno o vremenu unosa inzulina, a dnevni unos kalorija može biti 2300 kcal uz puni unos svih elemenata.

Izdvojeni i isključeni proizvodi

  1. Meso, perad, riba. Goveđa hrana, jagnjetina, teletina, zec, svinjetina, riba s niskim udjelom masti, jezik, u malim količinama jetra, piletina s malo masti i puretina. Svoje dijete možete liječiti dijabetičkim i dijetalnim kobasicama. Isključuje: masno i dimljeno meso, masna riba, patke i guske meso, dimljene kobasice, konzervirana hrana, kavijar.
  2. Mliječni proizvodi. Možete jesti mlijeko, nemasni sir, nemasni sir, mliječne proizvode, u ograničenim količinama pavlake. Krem, masni mliječni proizvodi, slani sirevi, slatki sirevi isključeni su.
  3. Masti. Maslo i biljno ulje su dozvoljeni. Masti životinjskog porekla, margarin nisu uključene.
  4. Jaja. 1 jaje dnevno. Žumance potpuno ograničite ili uklonite. Pošto je jaja ograničena, bolje je da ih dodajete u druga jela - salate, palačinke, kasike.
  5. Supe Dopuštene su sve vrste povrtnih supa - borsch, supa od cikle, kupusna juha, okroshka, supe na mesnim i gljivastim juhama. Mliječne juhe s dodatkom kaše, riže, tjestenine, masnih juha su isključene.
  6. Žitarice i proizvodi od brašna. Žitarice su hrana ugljikohidrata, pa ih morate jesti kao dio ograničenja ugljikohidrata. Preporučljivo je jesti žitarice ne više od jednom dnevno. Možete jesti heljdu, ječam, proso, biserni ječam, zobene kaše. Dozvoljene su mahunarke. Hljeb je dozvoljen raž, pšenica sa mekinjama, pšenica iz brašna ispod drugog razreda, bjelančevina-pšenica.

Djeca s dijabetesom trebaju pažljivo pratiti svoju prehranu.

Nekoliko pravila kada jedete proizvode od brašna:

  • nemojte istovremeno jesti tjesteninu i krumpirovu supu,
  • nakon jela sa brašnom (tjestenina, knedle, palačinke), krumpira, bolje je jesti povrtnu salatu od mrkve ili kupusa, vlakna koja sadrže će usporiti apsorpciju ugljikohidrata,
  • korisnije je kombinirati krumpir s krastavcem i kupusom, ali ne jesti hljeb, datulje, grožđice nakon jela sa krompirom.

Heljda i zobena kaša mogu se koristiti u pripremi palačinki. Masla i lisnato tijesto, riža (posebno bijela), kašika, tjestenina isključeni su ili oštro ograničeni.

  1. Povrće. Povrće treba činiti većinu dnevne prehrane. Najkorisnije su voće koje ima zelenu i zelenkastu boju. Preporučuje se konzumiranje kupusa, tikvica, patlidžana, bundeve, salate, krastavaca, rajčice češće od drugog povrća. Plodovi jeruzalemske artičoke izuzetno su koristan proizvod za dijabetičare, smanjuju šećer u krvi. Krompir se nalazi u ograničenim količinama. Marinade su isključene.
  2. Voće i slatkiši. Dozvoljeno je jesti slatke i kisele jabuke, kruške, šljive, breskve, dinje, lubenice, šipak, citrusno voće, mango, ribizlu, trešnje, trešnje, jagode, koprive u bilo kojem obliku. Pre nego što ih date detetu, majka bi sama trebala probati da voće i bobice ne budu baš slatki. Djetetu možete dati slatkiše, pripremljene na bazi zamjena za šećer, u razumnim količinama meda. Isključeni su šećer, kulinarski proizvodi kuhani na šećeru, čokoladi, grožđu, datuljama, grožđicama, sladoledu, smokvama. Neželjene, ali ponekad prihvatljive banane, persimmons i ananas.
  3. Umaci i začini. Umak od rajčice dozvoljen je, u malim količinama zelje, luk i češnjak. Djeci je potrebno ograničiti sol, gorčicu, biber i hren. Začinjeni, masni, slani umaci isključeni su.
  4. Piće. Slatki sokovi od grožđa i industrijska pića koja sadrže šećer isključeni su iz djetetove prehrane. Preporučuje se upotreba juha od ružinog voća, kiselih sokova bez šećera (borovnica, jagoda, zelena jabuka, crna ribizla, limun, narandže, grejpfrut), domaćih sokova od bundeve i paradajza. Bilo koje sokove treba dati ne više od dobne norme (oko 1 čaša za djecu mlađu od 6 godina i ne više od 1,5 čaša za školarce). Dijete će imati koristi i od čajeva i infuzija iz ljekovitog bilja koje snižavaju šećer u krvi, blagotvorno utičući na unutrašnje organe: listov bobica, cvjetovi cvijeta kukuruza, lišće koprive, korijen maslačka, planinska trava ptica, infuzije iz planinskog pepela, crne ribizle, vitamina naknade.

Šta učiniti roditeljima djece s dijabetesom

Izuzeti brze ugljikohidrate iz dječjeg menija (šećer, slatkiši, zdrob i riža, pšenično brašno, slatki voćni sokovi, eventualno grožđe, banane, ananas, persimmons), a navedene proizvode zamijenite manje kaloričnim onima sa visokim sadržajem vlakana:

  • raženo brašno ili ista pšenica, ali s dodatkom mekinja,
  • biserni ječam, zobena kaša, heljda, proso,
  • povrće (uključujući krompir), voće, bobice.

Napomena! Vlakna usporava apsorpciju glukoze, čisti krv iz holesterola. Vlakna se nalaze u sirovoj, neobrađenoj hrani - povrću, integralnom brašnu i mahunarkama.

Preporučljivo je koristiti žitarice za dijete dijabetičare ne više od 1 puta dnevno.

Dnevni unos kalorija trebao bi biti strogo konstantan.

Uzmite u obzir navike djeteta, posebno režim u porodici. Svaki član obitelji s djetetom s dijagnozom dijabetesa trebao bi se pridržavati dijabetičke prehrane, to će mu pomoći da postane jači, da se ne osjeća uskraćeno kao i svi drugi.

Kada koristite inzulin kratkog djelovanja, ugljikohidrate treba davati pola sata nakon njegove primjene.

Kada se koristi inzulin produženog djelovanja - jedan sat nakon njegove primjene, a zatim svaka 2-3 sata.

Također, kada se koristi inzulin s produljenim djelovanjem, trebalo bi da postoje lagani zalogaji između 3 glavna obroka.

Prije vježbanja, potrebno je organizirati laganu užinu.

Ako nema komplikacija bolesti, tada se količina proteina i masti dnevno može konzumirati u skladu sa starosnom normom.

Proteine, masti i ugljikohidrate koristiti u omjeru 1: 0,8: 3. Oni bi trebali ući u djetetovo tijelo unutar starosne norme, odstupanja ne veća od 10 g, vrijednost šećera treba biti konstantna.

Promijenite dozu inzulina, ovisno o pokazateljima šećera u krvi, apetitu, fizičkoj aktivnosti, promjenama unosa hrane.

Raspored hranjenja

  • Doručak - 7.30–8.00,
  • Ručak - 9.30–10.30,
  • Ručak - 13.00,
  • Popodnevna užina - 16.30-17.00,
  • Večera - 19.00–20.00.

Jesti svaki dan treba biti istovremeno.

Odstupanja od preporučenog i uobičajenog unosa ugljenih hidratnih namirnica ne bi trebalo da pređu 15-20 minuta. Ako nije moguće uzeti hranu u pravo vrijeme, onda bi bilo bolje da je pojedete 20 minuta ranije nego kasnije od potrebnog vremena.

Ugljikohidrati bi trebalo tokom dana biti jasno raspoređeni na sat.

Za djecu predškolske djece koja ne idu u vrtiće, 1. i 2. doručak mogu se premjestiti 1 sat kasnije. U 21.00 može biti dodatna lagana večera. Tinejdžerima je dozvoljen jedan dodatni doručak.

Kuvanje

Kao i svako zdravo dijete s dijabetesom, preporučuje se kuhati na pari, kuhati, pirjati, peći, koristiti manje prženja ili pržiti s minimalnom količinom ulja.

Uz komplikaciju u obliku ketoacidoze, potrebno je kuhati pire, pire hranu. Ne koristite iritirajuće proizvode.

Uz dijabetičku leziju gastrointestinalnog trakta, preporučljivo je kuhati većinu namirnica za par, umjereno konzumirati hranu bogatu vlaknima, i piti mineralnu vodu za normalizaciju kiselosti želuca.

Zamjena ugljikohidrata

Napomena! Jedinica za hljeb (XE) konvencionalna je jedinica koju su uveli njemački nutricionisti, a iznosi 12,0 g ugljikohidrata ili 20-25 g hljeba. 1 XE povećava glukozu u krvi za 2,8 mmol / L. Potrebno je oko 1,3 U inzulina na 1 XE.

Kako mogu sama izračunati XE u proizvodu? Na pakiranju svakog proizvoda postoji oznaka "100 g proizvoda sadrži toliko ugljikohidrata." Ovu količinu ugljikohidrata treba podijeliti s 12, dobivena vrijednost odgovara sadržaju XE od 100 g, zatim izračunajte količinu koja vam je potrebna proporcionalnom metodom.

08:00 Doručak

Zobena kaša na vodi - 160 grama

13:00 Ručak

Hleb - 25 grama

15:00 popodnevna užina

Skuta 5% - 50 grama

Jabuka - 50 grama

18:00 večera

Heljda - 100 grama

Za večeru često imamo heljdu, ili nešto povrća, recimo povrtno jelo, ali najčešće je heljda. Iako joj se to, valjda, već užasno umorilo. Količina varira od 50 do 100 grama, otprilike 2 XE. I dajemo kuhano meso, piletinu ili ribu. Koliko obično ne težimo vjerovatno nije u redu, ali pošto u ovome ne uzimamo u obzir XE, dajemo očima koliko pojedemo.

21:00 2. večera

Kefir - 200 grama

Šećer2 žličice, 2 komada, 10 g
Dušo, džem1 kašika. l., 2 žličice, 15 g
Fruktoza, sorbitol1 kašika. l., 12 g
Mleko, kefir, jogurt, jogurt, pavlaka, surutka1 šolja, 250 ml
Mliječni prah30 g
Koncentrirano mlijeko bez šećera110 ml
Slatka skuta100 g
Syrniki1 srednja, 85 g
Sladoled65 g
Sirovo tijesto: lisnato / kvasce35 g / 25 g
Bilo suha žitarica ili tjestenina1,5 tbsp. l., 20 g
Žitarice od kaše2 žlice. l., 50g
Kuhana tjestenina3,5 tbsp. l., 60 g
Fritters, palačinke i drugo pecivo50 g
Knedle15 g
Knedle2 kom
Knedle4 kom
Fino brašno, skrob1 kašika. l., 15 g
Brašno od integralnog brašna2 žlice. l., 20 g
Pšenične mekinje 12 tbsp. kašike sa vrhom od 50 g12 tbsp. l sa vrhom, 50 g
Kokice10 tbsp. l., 15 g
Kotlete, kobasice ili kuhana kobasica1 kom, 160 g
Beli hleb, bilo koje pecivo1 komad, 20 g
Crni raženi hljeb1 komad, 25 g
Dijetalni hljeb2 komada, 25 g
Ruske, sušilice, štapići za kruh, mrvice, krekeri15 g
Grašak (svjež i konzerviran)4 žlice. l sa klizačem, 110 g
Grah, pasulj7-8 Art. l., 170 g
Kukuruz3 žlice. l sa klizačem, 70 g ili ½ uha
Krompir1 srednja, 65 g
Pire od krumpira na vodi, prženi krompir2 žlice. l., 80 g
Pomfrit2-3 kašike. l., 12 kom., 35 g
Čips od krumpira25 g
Palačinke od krumpira60 g
Muesli, pahuljice od kukuruza i riže (pripremljen doručak)4 žlice. l., 15 g
Cvekla110 g
Bruxelles klice i crveni kupus, zelena salata, crvena paprika, rajčica, sirova mrkva, rutabaga, celer, tikvice, krastavci, peršun, kopar i luk, rotkvica, rotkvica, rabarbara, repa, špinat, gljive200 g
Kuhana mrkva150-200 g
Kajsije2-3 srednje, 120 g
Dunje1 velika, 140 g
Ananas (sa kore)1 veliki komad, 90 g
Narančasta (sa / bez kore)1 srednja, 180/130 g
Lubenica (sa kore)250 g
Banana (sa / bez kore)1/2 kom. Sre vrijednosti 90/60 g
Lingonberry7 tbsp. l., 140 g
Trešnja (sa jamama)12 kom., 110 g
Grožđe10 kom Sre, 70–80 g
Kruška1 mala, 90 g
Šipak1 kom velika, 200 g
Grejpfrut (sa / bez kore)1/2 kom., 200/130 g
Ogulite dinje130 g
Kupina9 tbsp. l., 170 g
Jagode8 tbsp. l., 170 g
Kivi1 kom, 120 g
Jagode10 srednjih, 160 g
Brusnice120 g
Gooseberry20 kom., 140 g
Limun150 g
Maline12 tbsp. l., 200 g
Mandarine (sa / bez pilinga)2-3 kom. Sre, 1 veliki, 160/120 g
Nektarin (sa kostima / bez kosti)1 kom prosek, 100/120 g
Breskva (sa kamenom / bez kamena)1 kom prosek, 140/130 g
Šljive80 g
Crna ribizla8 tbsp. l., 150
Crvena ribizla6 tbsp. l., 120 g
Bijela ribizla7 tbsp. l., 130 g
Persimmon1 kom, 70 g
Trešnja (sa jamama)10 kom., 100 g
Borovnice, borovnice8 tbsp. l., 170 g
Šipak (voće)60 g
Apple1 kom, 100 g
Sušeno voće20 g
Grožđe, šljiva, jabuka, crvena ribizla80 ml
Trešnja, pomorandža, grejpfrut, kupina, mandarina125 ml
Jagoda160 ml
Malina190 ml
Paradajz375 ml
Sok od cvekle i mrkve250 ml
Kikiriki s kore45 kom., 85 g
Lješnjaci i orasi90 g
Bademi, pinjoli, pistacije60 g
Gotovi orasi40 g
Sjemenke suncokreta50 g

Meso, riba, kisela pavlaka, nezaslađeni sir i skuta prema XE se ne računaju.

Procijenjeni proračun XE za dijete:

1-3 godine4-10 godina11-18 godina
MD
Doručak234–53–4
Drugi doručak1–1,5222
Ručak23–454
Visoki čaj11-222
Večera1,5–22–34–53–4
2. večera1,5222

Čimbenici koji utječu na razgradnju šećera

  1. Jednostavni ugljikohidrati (šećer, čokolada, konditorski proizvodi, džem, marmelada i kompot, med, slatko voće) razgrađuju se mnogo brže od složenih ugljikohidrata (škrob, mahunarke, žitarice, krompir, kukuruz, tjestenina), njihova razgradnja započinje odmah kad uđe u usnu šupljinu.
  2. Hladna hrana se apsorbira sporije.
  3. Polako se apsorbuju ugljikohidrati iz hrane koja sadrži masti, hrane sa vlaknima.
  4. Vježbanjem se snižava i šećer u krvi. Stoga biste trebali uzimati dodatnu količinu hrane 30 minuta prije vježbanja, uzimati grickalice za vrijeme dugotrajnog napora. Za otprilike 30 minuta intenzivne fizičke aktivnosti potrebno je uzimati dodatnih 15 g ugljikohidrata.

Ako postoje promjene u djetetovoj jetri (masna infiltracija)

Promjene jetre kod dijabetes melitusa nisu rijedak problem, ako se ne borite protiv njega, može na kraju izazvati dijabetičku komu. Za borbu protiv masne infiltracije potrebno je slijediti sljedeća pravila:

  1. Smanjite unos masti za četvrtinu fiziološke norme. Ova količina će biti dovoljna za imuni sistem, unos vitamina topljivih u mastima i zdravih masti.
  2. Biljne masti treba da čine 5–25% ukupne masti. Koristite uglavnom maslac i biljno ulje.
  3. Morate jesti namirnice koje pomažu u uklanjanju masnoće iz jetre: skuta, bakalar, proizvodi od ovsene kaše i žitarica, ovčetine s malo masti.
  4. Sa izraženim promenama jetre, masti se isključuju iz hrane za 85–90%. Preostalih 10–15% potiče od masti koja se nalazi u mlijeku i mesu. Ulje se može koristiti samo za kuhanje pržene hrane. Ali vitamini topljivi u mastima bit će potrebno uzimati dodatno u obliku vitaminskih pripravaka.
  5. Kao zaslađivač med je dozvoljen i preporučuje se.

Hipoglikemija

Hipoglikemija je stanje kada je razina šećera u krvi ispod dozvoljene norme. Kod šećerne bolesti sklonost hipoglikemiji postoji čak i kod djece koja prate pravilnu prehranu i dozu inzulina. Za ljudski organizam je pad šećera u krvi mnogo opasniji od njegovog povećanja, jer uz manjak glukoze prije svega pati mozak, mogu se javiti vrlo ozbiljni problemi koji su nepovratni. Da bi se izbjegle neugodne posljedice, dijete uvijek treba imati par komada šećera, bombona. Takođe, prva pomoć može biti čaša slatke žele, čaj, kolačići (5 komada), beli hleb (1-2 komada). Nakon što postane bolje, djetetu trebate dodati kašu ili pire. Sladoled nije pogodan za prvu pomoć kod hipoglikemije, iako sadrži šećer, njegova apsorpcija se usporava zbog sadržaja masti i niske temperature proizvoda.

Kako se šećer može zamijeniti?

Djeci je teško odreći se slatkiša. Kako dijete ne biste mučili, ponudite mu umjesto šećera siguran analog - zaslađivač.

Djeca vrlo teško reagiraju na nedostatak slatkiša, pa je upotreba proizvoda koji zamjenjuju šećer neizbježna.

Ksilitol i sorbitol. Apsorbira se u crevima mnogo sporije od glukoze. Zbog neugodnog specifičnog ukusa, djeca imaju veću vjerojatnost da će ih odbiti. Negativno djeluju na gastrointestinalni trakt djeteta, imaju laksativni učinak, iz tih razloga se ta sladila ne preporučuju djeci, dopušteno je ponuditi samo malim količinama adolescente (do 20 g).

Fruktoza. Manje glukoze i saharoze utiče na nivo glukoze u krvi, ne treba inzulin, nema negativan uticaj na organizam. Prirodni je voćni šećer. Može se kupiti u trgovini. Fruktoza se nalazi u svim bobicama i plodovima slatkog ukusa. U medu se nalazi fruktoza sa šećerom u približno jednakim omjerima.

Kako djeca ne bi imala želju da od roditelja potajno jedu slatkiše, pomoću zaslađivača pripremite džem, kompote, peciva, kreme i druge slatkiše, a svoju djecu obožavate sa njima.

Dijabetes melitus kod djeteta do godinu dana

Djeca mlađa od jedne godine, uprkos prisutnosti dijabetes melitusa, trebaju se duže dojiti, samo je majčino mlijeko u stanju cijelom tijelu osigurati potrebne hranjive tvari.

Ako iz nekog razloga dojenje nije moguće, tada biste trebali odabrati posebnu smjesu s nižim udjelom šećera. Obroci se trebaju napraviti točno u preporučeno vrijeme u razmacima od 3 sata između hranjenja. Komplementarna hrana se uvodi prema prihvaćenim standardima u dobi od 6 mjeseci, savjetuje se započinjati juhom od povrća i pire krumpira, te, posljednje, ali ne najmanje bitno, nude žitarice.

Dijabetes melitus kod gojazne djece

Deca koja su gojazna treba da normalizuju svoju telesnu težinu. Trebaju biti strože ograničeni na masti i ugljene hidrate, jer su u tu svrhu sledeći proizvodi potpuno isključeni iz menija:

  • šećer
  • slatkiši
  • Konditorski proizvodi
  • hljeb od pšeničnog brašna,
  • tjestenina
  • kaša.

Vanjska hrana i posebne prigode

Što se tiče zabava, kafića i dječijih restorana, roditelji se ne trebaju brinuti, samo je dobro znati jelovnik unaprijed i izračunati količinu ugljikohidrata za točan izračun doze inzulina, dok treba voditi računa o igrama na otvorenom, jer fizička aktivnost neutralizira određenu količinu hrane.

Ručak u školi. Ovdje bi se roditelji također trebali brinuti unaprijed i saznati jelovnik za narednu sedmicu, a zatim uz pomoć razrednika koji će kontrolirati koliko dijete jede u školi.

Mala djeca vrlo često odbijaju jesti, imaju slab apetit. U takvim je slučajevima vrlo zgodno koristiti inzulin kratkog djelovanja, koji se može primijeniti odmah nakon obroka, računajući na stvarno pojevenu količinu hrane.

Dijabetes je podmukla bolest koja pogađa prije svega oči i bubrege. Ali ako se strogo pridržavate prehrane, pravilno izračunajte dozu inzulina, onda s ovom bolešću možete živjeti dug, sretan i lijep život.

  • Važnost pravilne prehrane za efikasno liječenje
  • Karakteristike i vrste supresira
  • Smjernice za prehranu za dijabetes tipa 1
  • Prehrambeni meni za nedelju dana
  • Prednosti dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata
  • Ukusni dijabetički recepti
  • Izdvojena hrana

Dijabetes tipa 1 nastaje zbog kvara pankreasa. Oštećene ćelije ne mogu tijelu osigurati inzulin, pa ga pacijent mora dodatno unijeti. Glavna stvar kod ove vrste bolesti je pravilno izračunati brzinu lijeka. Ako to radite pravilno, tada nema potrebe da se pridržavate strogih pravila u hrani. Dovoljno je da dijabetičari jedu racionalno, kao obični ljudi koji prate svoje zdravlje i figuru.

Važnost pravilne prehrane za efikasno liječenje

Dakle, kod dijabetesa tipa 1, praktično ne postoje ozbiljna kulinarska ograničenja. Jedina stroga kontraindikacija - to su proizvodi koji sadrže puno šećera: med, konditorski proizvodi, slatkiši, slatko voće, muffini itd. Također, prilikom sastavljanja prehrane morate uzeti u obzir fizičku aktivnost i prisustvo drugih bolesti. To treba uzeti u obzir pri izračunavanju dnevnog menija.

Zašto je to tako važno?

Dijabetičari moraju uzimati određenu količinu inzulina prije svakog obroka kako bi bili budni i zdravi. Manjak ili predoziranje mogu uzrokovati naglo pogoršanje dobrobiti i izazivati ​​komplikacije.

Dnevna prehrana treba da uključuje 50-60% ugljenih hidrata i oko 20-25% masti i proteina. Liječnici često savjetuju izbjegavanje masti, začinjene hrane i pržene hrane. Ovo su dragocjene preporuke za one pacijente koji pored dijabetesa imaju oslabljene probavne funkcije. Najnovija istraživanja pokazuju da masti i začini nemaju utjecaja na fluktuaciju glikemije. Ali s upotrebom ugljikohidrata morate biti oprezni.

Razlikuju se u brzini asimilacije od strane tijela. Takozvani "spori" ugljikohidrati apsorbiraju se u roku od 40-60 minuta i ne uzrokuju nagle skokove indeksa šećera. Nalaze se u škrobu, pektinu i vlaknima te su dio voća i povrća.

Jednostavni, brzo probavljivi ugljikohidrati prerađuju se za 5-25 minuta i doprinose brzom porastu razine glukoze. Oni se nalaze u voću, medu, šećeru, melasi, pivu i drugim alkoholnim pićima, kao i svim slatkim namirnicama.

Za ispravan odabir doze inzulina, morate planirati svoj izbornik u takozvanim jedinicama kruha (XE). 1 jedinica je 10-12 g ugljikohidrata. Toliko ih je u vekni hljeba debljine 1 cm. Preporučuje se uzimanje najviše 7-8 XE odjednom.

Pitanje je: koliko XE sadrži dijabetičke slatkiše i koliko ih može konzumirati?

Karakteristike i vrste zaslađivača

Podijeljeni su u nisko i visoko kalorične. Poslednji u kalorijama gotovo je jednak običnom šećeru, ali nakon njih glikemija ne raste toliko. Međutim, obje vrste se ne mogu nekontrolirano koristiti. Postoje norme, čije poštivanje garantuje normalno stanje.

Nudimo vam da se upoznate sa popisom zaslađivača. Maksimalna doza tvari na 1 kg tjelesne težine navedena je u zagradama:

  • saharin (5 mg)
  • aspartam (40 mg)
  • ciklamat (7 mg)
  • acesulfam K (15 mg)
  • sukraloza (15 mg)

Danas su široko rasprostranjeni slatkiši iz stevije. Prirodno je zaslađivač niskog kaloričnog sadržaja, što je pravi nalaz za dijabetičare koji imaju slatki zub.

Uz kvalitetnu nadoknadu dijabetesa, možete konzumirati i do 50 g šećera dnevno. Ovo savršeno motivira za pažljivije razmišljanje o XE i dozama inzulina i ublažava psihološki stres.

Kako biti ako stvarno želite "prave" slatkiše?

  • Konzumirajte ih ohlađene
  • Prednost se daje delicijama koje sadrže i proteine, vlakna, masti i sporo probavljive ugljikohidrate, na primjer, voće, bobice, peciva, sladoled, bjelančevine.
  • Jedite slatkiše nakon jela, a ne na prazan stomak

Smjernice za prehranu za dijabetes tipa 1

To odmah primjećujemo učestalost ishrane i broj XE treba dogovoriti s liječnikomohm Raspored ovisi o vrsti korištenog inzulina, vremenu primjene.

Ograničite prženu, začinjenu, masnu hranu i začine u prehrani za probleme s bubrezima, jetrom i drugim probavnim organima.

Postoje pravila zbog kojih se osećate dobro:

  • uzimati s hranom ne više od 7-8 XE. Inače je moguće povećanje glikemije i potrebno je povećati normu inzulina. Pojedinačna doza ovog lijeka ne smije biti veća od 14 jedinica.
  • pažljivo isplanirajte svoj jelovnik, jer se insulin daje pre obroka
  • podijelite XE u tri obroka i dvije male užine. Grickalice nisu obavezne, ovise o režimu svake osobe
  • unesite grickalice i ručak u režimu ako postoji rizik od hipoglikemije nekoliko sati nakon jela

Uz pet obroka dnevno, XE se može raspodijeliti na ovaj način:

doručak - 6
drugi doručak - 2
ručak - 6
popodnevni čaj-2.5
večera - 5

Prehrambeni meni za nedelju dana

Ponedeljak

Doručak. Bilo koja kaša, s izuzetkom kaše ili riže u zapremini od 200 g., Oko 40 gr. tvrdi sir 17%, kriška hleba - 25 gr. i čaj bez šećera. Ne možete sebi odbiti šalicu jutarnje kafe, ali i bez šećera.
2 Doručak. 1-2 kom. keks od keksa ili hleb, čaša ne slatkog čaja i 1 jabuka.
Ručak Salata od svježeg povrća u količini od 100g., Tanjir borsch, 1-2 parne kotlete i malo pirjanog kupusa, kriška hljeba.
Popodnevna užina. Ne više od 100 gr. skuti sir s malo masnoće, jednaka količina voćne mliječi koju treba pripremati pomoću zaslađivača i čašu juhe od bokova ruže.
1 večera. Mala salata od mesa i povrća (po 100 g)
2 večera. Čaša kefira s najmanjim procentom sadržaja masti.
Ukupna potrošena kalorija Ne više od 1400 kcal

Utorak

Doručak. Omlet, koji se sastoji od 2 proteina i žumanca, kriške kuhane teletine (50 g.) I 1 srednje rajčice i šalice čaja bez šećera.
2 Doručak. Bifidoyogurt i 2 kom. keksi ili peciva.
Ručak Juha od gljive s povrćastim salatama i pilećim dojkama i kriškom pečene bundeve, kriška hljeba.
Popodnevna užina. Tečni jogurt i pola grejpa.
1 večera. 200 gr pirjanog kupusa i kuhane ribe sa žlicom 10% kiselog vrhnja, čajem bez šećera.
2 večera. Nešto manje od čaše kefira sa pečenom jabukom srednje veličine.
Ukupni broj unesenih kalorija 1300 kcal

Srijeda

Doručak. 2 peciva kupusa sa kuhanim mesom, kriška hleba sa kašikom kisele pavlake (ne više od 10%), čaj ili kafa bez šećera.
2 Doručak. 3-4 krekera bez šećera i čaša kompota bez šećera.
Ručak Tanjur vegetarijanske supe sa povrtnom salatom, 100g. riba i onoliko kuhane tjestenine.
Popodnevna užina. Šalica voćnog čaja i 1 srednje naranče.
1 večera. 1 porcija skute sa sirom, 5 kašika svježih bobica i kašika 10% kisele pavlake. Iz tečnosti - juha od šipka (250 gr.)
2 večera. Pregled mršavog kefira
Ukupna potrošena kalorija Ne prelazi normu od 1300 kcal

Četvrtak

Doručak. Pileće jaje i tanjir kaše (ne riža i ne kaša), 40 gr. čvrsti 17% sir i šalica čaja ili kafe (nužno bez šećera).
2 Doručak. Malo više od pola čaše skuhanog nemasnog sira, pola kruške ili kivija, šolja nezaslađenog čaja.
Ručak Tanjur kiselog krastavca i 100 gr. gulaš, što više pirjanih tikvica, kriška hljeba.
Popodnevna užina. Šolja čaja bez šećera sa 2-3 nezaslađena kolačića.
1 večera. 100 gr. piletina i 200g. grah od šnite sa šalicom nezaslađenog čaja.
2 večera. Čaša 1% kefira i jabuka srednje veličine.
Ukupna potrošena kalorija Manje od 1.400 kcal

Petak

Doručak. Čaša bifidoyogurta i 150 gr. skuti sir bez masti.
2 Doručak. Sendvič sa 17% tvrdom kriškom sira i šalicom nezaslađenog čaja.
Ručak Pečeni ili kuhani krumpir sa povrćom salata (1: 2), 100g. kuhana piletina ili riba i pola čaše svježih bobica.
Popodnevna užina. Kriška pečene bundeve, 10 gr. sušenje maka plus čaša nezaslađenog kompota ili dekocija sušenog voća.
1 večera. Ploča povrća sa sa puno bilja, 1-2 mesne kotlete za par.
2 večera. Čaša kefira bez masti.
Ukupni broj potrošenih kalorija maksimalno je 1300 kcal

Subota

Doručak. Mala kriška malo zasoljenog lososa, kuhano jaje, kriška hljeba i svježi krastavac. Od tečnosti - šolja čaja bez šećera.
2 Doručak. Skuta sa bobicama (do 300g.)
Ručak Tanjur borsch-a i 1-2 lenja kupusa, kriška hljeba i kašika 10% kisele pavlake.
Popodnevna užina. Bifidoyogurt i 2 keksa sa biskvitom.
1 večera. 100g svježi grašak, kuhana perad, pirjano povrće (može i patlidžan).
2 večera. Čaša 1% kefira.
Ukupna potrošena kalorija 1300 kcal

Nedjelja

Doručak. Tanjur heljdine kaše s kriškom teletine i šalicom čaja bez šećera.
2 Doručak. 2-3 kolačića koji ne sadrže šećer i čašu juhe od šipka ruža, prosječnu jabuku ili narandžu.
Ručak Borsch od gljiva sa dvije kašike 10% kisele pavlake, 2 parne reznice teletine, 100g. pirjano povrće i kriška hljeba.
Popodnevna užina. 200gr. skuti sir sa malo šljive
1 večera. 3 kriške pečene ribe, 100 gr. salata (moguće od špinata), 150g pirjanih tikvica.
2 večera. Pola čaše jogurta.
Ukupno potrošena kalorija 1180 kcal

Prednosti dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata

Naučne studije su pokazale da stroga ograničenja ishrane koja je službena medicina uvela prije nekoliko godina ne donose rezultate, pa čak mogu i naštetiti. Ova bolest vam ne omogućuje kontrolu glukoze u krvi bez inzulina, a posebna prehrana neće pomoći da ozdravite. Zato za poboljšanje dobrobiti i sprečavanje komplikacija trebali biste odabrati dijetu s niskim udjelom ugljikohidratabogata proteinima i zdravim mastima.

Koje su njegove prednosti?

  • Unos ugljikohidrata dnevno ne prelazi 30 g, stoga nije potrebno puno inzulina
  • glikemija je stabilna, jer sporo-varenje ugljikohidrata i male porcije lijekova ne izazivaju „skok“ šećera
  • stabilnost glukoze u krvi sprečava komplikacije
  • holesterol se normalizuje
  • dijeta je što je moguće bliža prehrani zdrave osobe, koja omogućava pacijentu da smanji stres

Glavni princip takve ishrane: ograničenje "brzih" šećera. Ostale proizvode možete jesti bez ograničenja!

Ruska salata

200-300 g fileta bele ribe, 300-340 g krumpira, 200-250 g repe, 100 g mrkve, 200 g krastavca, biljnog ulja, soli, začina. Stavite ribu u slanu vodu i kuhajte sa začinima. Potom je izvadite iz vode i ostavite da se ohladi. Izrežite na male kriške. Povrće skuhajte, ogulite, isecite na male kockice ili kockice. Pomiješajte sve komponente jela, dodajte sol, začine, začinite uljem.

Vitaminska salata

200 g luka, 350-450 g nezaslađenih jabuka, 100 g slatke paprike, 350 g svježih krastavaca, 1 žličica. sušena metvica, maslinovo ulje, 300 g rajčice, 1 kašika. l limunov sok, sol. Ogulite luk i jabuke, isecite na srednje kockice. Rajčice prelijte kipućom vodom, potopite u hladnu vodu, ogulite i narežite na kriške. Samljeti biber i krastavce. Sve promiješajte, prelijte malo tučenom smjesom limunovog soka i ulja, posolite, popaprite sušenom mentom.

Italijanska paradajzna supa

300 g graha, 200 g mrkve, 2 stabljike celera, 150-200 g luka, 3 češnja belog luka, 200 g tikvica, 500 g paradajza, 5-6 kašika soka. l suncokretovo ulje, lovorov list, bosiljak, origano, sol i biber. Grah namočite tako da nabubri i prokuha, ne dovodeći ga u punu pripravnost. Povrće - češnjak, pola šargarepe, 1 stabljika celera, luk - isecite i od njih kuhajte juhu. Dodajte sol i začine. Ogulite rajčicu. U loncu zagrijte ulje, pržite preostali nasjeckani luk, češnjak i kasnije dodajte komade rajčice. Kad se povrće stegne, dodajte 300 ml bujona, isjeckanih na krugove tikvica, celera i preostale mrkve. Kad je povrće gotovo spremno, dodajte grah i kuhajte još 20 minuta. Poslužite uz svježe bilje.

Juha od tjestenine s puretinom

500 g ćuretine, 100 g luka, 2 kašike. l puter, 100 g mrkve, 150-200 g tjestenine, 300-400 g krompira, biber, sol po ukusu. Purano meso isperite, osušite i narežite na sitne komade. Meso stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom i stavite na vatru. Kuhajte dok se puretina ne skuva. Redovno uklanjajte penu. Nakon 20 minuta, sipajte prvi juhu i prikupite novu vodu. Nastavite kuhati meso, sol na kraju kuhanja. Pripremljenu juhu procijedite i ponovo stavite na vatru, prokuhajte, dodajte luk, tjesteninu, šargarepu i kuhajte dok ne omekša. Pureće meso bacite u supu, ostavite da prokuha. Gotovu supu ukrasite peršinom ili koprom.

Pileće noge pirjane s mrkvom i lukom

4 pileće noge, 300 g mrkve, 200 g luka, 250 ml vrhnja (do 15%), crni biber, biljno ulje, klinčići, sol. Izrežite noge na komade, pržite u vrućem ulju do zlatno smeđe boje. Ogulite luk, sitno seckajte. Mrkvu na sitno nasjeckajte ili sitno nasjeckajte. Dodajte povrće, začine mesu, sol, biber.Ulijte nogu vrhnjem i pirjajte oko 20 minuta ispod poklopca. Poslužite s kuhanom heljdom.

Dijetalna čokolada

200 g putera, 2-3 kašike. l kakao, zaslađivač po vašem ukusu. U loncu rastopite puter, sipajte kakao i kuhajte, miješajući, dok masa ne postane glatka i homogena. Sipajte šećernu zamjenu u čokoladu, promiješajte. Smjesu rasporedite u limenke i stavite u zamrzivač. Po želji se u čokoladu mogu dodati komadići suhe jabuke, orašastih plodova, semenki, prstohvat papra ili sušene metvice.

Izdvojena hrana

Predlažemo da se upoznate s popisom proizvoda koje možete i koje ljekari ne preporučuju jesti. Imajte na umu da samo liječnik može dati tačan popis preporučenih jela.

Možete uključiti u meni:

  • Gljive, supe od povrća, mrvice za juhu, okroshka, hladno
  • Mršavo meso
  • Hleb i od pšeničnog i raženog brašna, sa mekinjama
  • Kuhana ili pečena riba
  • Mlijeko i mliječni proizvodi
  • Gotovo sve žitarice, osim riže, kaše i kukuruza
  • Povrće se može jesti kuhano, sirovo ili pečeno. Krompir - na osnovu vaše količine ugljenih hidrata
  • Nezaslađeno voće i bobice, žele, kompoti, bomboni, grah, slatkiši sa zaslađivačima
  • Čajevi, uključujući bilje, kao i dekocije divlje ruže, borovnice, divlje jagode, nezaslađeni sokovi

Ne zloupotrebljavajte:

  • Koncentrirane juhe
  • Masno meso i riba
  • Proizvodi od maslačka od tijesta
  • Slani i veoma masni sirevi, slatka sira, masna krema
  • Marinade i kiseli krastavci, slatko voće, sušeno voće
  • Konditorski, gazirana pića sa šećerom

Uzmite 10-15 minuta dnevno da razmislite o meniju za sutra, a vi ste zagarantovani dobrog zdravlja i vitalnosti!

Pravilno organizirana prehrana djece sa šećernom bolešću tipa 1 i 2 doprinosi rješenju glavnog zadatka liječenja - normalizaciji metabolizma.

Fotografija: Depositphotos.com Autor: Simpson33

Glavni cilj terapijske prehrane je: održavanje konstantne razine šećera u krvi bez naglih skokova u smjeru povećanja ili smanjenja njegovih pokazatelja i osiguravanje tijelu potrebnih hranjivih sastojaka u skladu s dobi djeteta.

Dijabetes tipa 1

U djece najveći udio bolesti ima dijabetes tipa 1. Razlog njegovog razvoja povezan je s uništenjem stanica pankreasa, koje su dizajnirane za proizvodnju inzulina. Manjak inzulina ometa razmjenu glukoze koja dolazi sa hranom u tijelu. Šećer u krvnoj plazmi raste, ali ne može prodrijeti u stanice za daljnju sintezu energije.

Provokatori bolesti su:

  • nasljedni faktori
  • destruktivnog učinka niza autoimunih bolesti,
  • oslabljen imunitet

U djece se bolest otkriva u bilo kojoj dobi: rjeđe - tokom neonatalnog perioda, češće - u dobi od 5 do 11 godina.

Međutim, jedini način za održavanje normalnog metabolizma ugljikohidrata je redovna primjena inzulina.

Pojava dijabetesa tipa 2 obično je povezana s trajnim poremećajima prehrane (prekomjerna ugljikohidratna hrana, prejedanje) i niskom fizičkom aktivnošću. Kao rezultat toga, javlja se gojaznost - preteča razvoja bolesti. Osjetljivost tkiva na inzulin je smanjena i sposobnost tijela da ga adekvatno koristi u procesu raspada glukoze.

Naziv bolesti „dijabetes starijih osoba“ danas je izgubio na značaju, jer se tip 2 počeo češće dijagnosticirati u školske dece.

Kliničke manifestacije

Prepoznavanje bolesti u početnim fazama omogućava pravovremeno započinjanje liječenja dijetama i dijetama te sprečavanje tako opasne komplikacije kao što je dijabetička koma.

Roditelji bi trebali biti budni na simptome kod djeteta, zvane "klasična trijada":

  • stalna žeđ i velike količine tekućine popiju dnevno,
  • učestalo i obilno mokrenje, uključujući i noću,
  • povećani apetit usljed naglog gubitka kilograma.

Moguća je pojava kožnih bolesti upornim tokom, svrbež kože.

U školskoj dobi primjećuje se loše učenje akademskog materijala i smanjenje akademskog učinka, povećani umor i povremeni osjećaj slabosti.

U novorođenčadi s dobrim apetitom nema povećanja kilograma, a anksioznost nestaje tek nakon jakog pijenja.

Identificirani alarmi alarma razlog su za to da odmah potražite pomoć ljekara i pregleda dijete.

Principi terapijske ishrane

Liječenje djece s otkrivanjem dijabetesa propisuje endokrinolog. Do trenutka primjene inzulina, sati hranjenja strogo su "vezani" za preporuke za odabir dijeta za dijete.

Prilikom sastavljanja dječjeg menija uzimaju se u obzir faktori kao što su starost, stadijum i faza bolesti. Optimalni omjer masti, proteina i ugljikohidrata (BJU), kalorijski sadržaj proizvoda je nužno odabran, uzima se u obzir mogućnost njihove zamjene drugim jednakim sastavom.

Roditelji bi trebalo da pristupe nepokolebljivim pravilima ishrane sa velikom odgovornošću, strogo poštujući sledeće principe:

  • unos hrane u precizno reguliranim satima (dopuštena je greška od 15-20 minuta ako se hranjenje prebaci na ranije vrijeme),
  • dijeta - 6 obroka dnevno, gdje su 3 obroka osnovna (doručak, ručak, večera), a preostala 3 - uvode se dodatno (grickalice) u obliku drugog doručka, poslijepodnevne užine i kasne večere,
  • kalorijski unos tijekom dana trebao bi odgovarati 25% za osnovno unošenje hrane (30% je prihvatljivo za vrijeme ručka) i 5-10% za dodatna,
  • omjer masti, proteina i ugljikohidrata u dnevnom jelovniku zahtijeva stalnost i iznosi 30: 20: 50%.

Prilikom redovnih posjeta liječniku vrši se periodični pregled sastojaka terapijske prehrane. Ispravka u meniju omogućava vam da djetetu osigurate potrebnu količinu hranjivih sastojaka koji doprinose normalnim procesima rasta i razvoja.

Prva godina života

  • Majčino mlijeko kao prehrana najbolja je ponuda za bolesno dijete do godinu dana. Dojenje je potrebno održavati što duže, do 1,5 godina.
  • Hranjenje bebe strogo na satu eliminira režim besplatnog hranjenja "na zahtjev".
  • Bebe za umjetno hranjenje biraju posebnu formulu za novorođenčad s niskim sadržajem šećera.
  • Od šest mjeseci života uvode se komplementarne namirnice, počevši od povrtnih sokova i pire krumpira, a tek potom - kaše.

Mlađeg uzrasta

Fotografija: Depositphotos.com Autorska prava: AndreyPopov

Bolest kod djece predškolske dobi zahtijeva od roditelja ne samo ispravnu pripremu jelovnika, već i strpljenje. Uskraćeni za uobičajene delicije i jela, djeca mogu snažno izraziti svoje nezadovoljstvo promjenama prehrane. Određeni negativni trenutak unosi i kompleks "nije dobro", karakterističan za ovo doba.

Za uspješno liječenje djeteta cijela će se obitelj morati prilagoditi njegovom rasporedu obroka: nemojte sa njim koristiti hranu zabranjenu u prehrani, ne ostavljajte je na dostupnom mjestu.

Skup proizvoda dopuštenih djeci predškolske dobi s dijabetesom nije mnogo drugačiji od onog za zdravu djecu.

  • Upotreba žumanjka, kisele pavlake, tjestenine, riže, krompira, kaše, soli svedena je na minimum.
  • Grube žitarice u ishrani nude se jednom dnevno (zob, heljda, biser, ječam).
  • Dozvoljeni raženi hljeb, pšenica sa mekinjama i bjelančevina-pšenica.
  • Dopušteno je nemasno meso kunića, ćurki, teletine, janjetine i mršave ribe.
  • Na mrženim mesnim, povrtnim i gljivarskim juhama pripremaju se razni prvi tečajevi. Preferirajte mliječne proizvode s niskim udjelom masti: mlijeko, sir i sir.
  • Izbor masti ograničen je na biljno i maslačko ulje, a udio biljnih masti (maslinovo, kukuruzno, biljno ulje) trebao bi činiti više od 50% ukupnog broja.

Povrće treba biti prioritet na dječijem jelovniku, jer vlakna u njihovom sastavu usporavaju apsorpciju glukoze. Svježe salate, prilozi i kuhana jela s dodatkom mesa ili morskih plodova pripremaju se od:

  • kupus
  • krastavci
  • Jeruzalemski artičoka,
  • rajčice
  • mrkva
  • slatka paprika
  • tikvice
  • patlidžan
  • repe
  • grašak
  • bundeve
  • svježe bilje.

Od preporučenih plodova možete navesti nezaslađene sorte jabuka, krušaka, šljiva, breskvi. Grejpfrut, naranča i limun dozvoljeni su od agruma, ananasa, kivija, papaje dozvoljeni su od egzotičnog voća. Na popisu bobica praktički nema ograničenja. U ishrani djeteta neophodni su: ribizla, ogrozd, malina, kupina, dinja, šipak.

Slastice sa zaslađivačima nadoknađuju zabranu slatkih zuba na omiljenim slasticama: kolačiće, slatkiše, čokoladu, limunadu. Prehrambena industrija posebno za dijabetičku ishranu proizvodi ih s ksilitolom ili sorbitom. Međutim, takva hrana sadrži masti i ugljikohidrate, što zahtijeva njihovu ograničenu potrošnju u hrani. Osim toga, u posljednje vrijeme sve se češće pojavljuju novinski izvještaji o zdravstvenim rizicima nadomjestaka šećera. Na ovaj račun dobro je konsultirati se s ljekarom.

Školarka može objektivno procijeniti svoja osjećaja i naučiti kako se samostalno nositi s problemom. Roditelji moraju prijaviti bolest i njegove manifestacije učiteljima, školskoj sestri i obratiti posebnu pažnju na školski meni.

Vaše dijete će trebati razumijevanje nastavnog osoblja. Uvedeni inzulin ne reaguje na unos hrane - konstantno smanjuje nivo glukoze u krvi. Da bi izbjegao hipoglikemijsko stanje, učenik bi trebao imati užinu u određene sate. Nastavnici ne bi smjeli zadržavati dijete sa šećernom bolešću nakon nastave ili mu oduzimati vrijeme izdvojeno za predah.

Poseban značaj za bolesnu djecu je tjelesni odgoj. Oni ne samo da ga jačaju fizički, već pomažu i da se izbori s bolešću, a s dijabetesom tipa 2 se bore i s prekomjernom težinom. Vježbanje povećava opterećenje na mišićnom sustavu i zahtijeva značajan utrošak energije, što dovodi do smanjenja šećera u krvi.

30 minuta prije nastave tjelesnog odgoja dijete mora dodatno jesti proizvod koji sadrži jednostavan ugljikohidrat - komad šećera ili bombone. Da biste spriječili hipoglikemiju, morate voditi računa o prisutnosti "slatkog" pri ruci, a za dugotrajne aktivnosti izvan škole (šetnje, inozemna putovanja, izleti) - o slatkom čaju ili kompotu.

Šećerna bolest tipa 2 često se razvija kod djece tokom puberteta i do 80% s viškom kilograma. Organizacija dijetalne hrane u ovom slučaju ima sljedeće zadatke:

  • metabolička korekcija
  • smanjenje opterećenja na gušterači,
  • smanjenje težine i održavanje u normalnim okvirima.

Kao dio prehrane smanjen je dnevni unos kalorija hrane u djece s dijabetesom tipa 2 zbog ugljikohidrata i masti.

Prilikom sastavljanja dječjeg menija posebna se pažnja posvećuje ugljikohidratima. Važno je ne samo uzeti u obzir njihovu količinu, već i naknadno nakon uzimanja promjena šećera u krvi. Složeni (spori) ugljikohidrati ne dovode do naglog porasta šećera, a jednostavni (brzi), naprotiv, daju nagli skok, što se odražava na dobrobit djeteta.

Hrana visokog glikemijskog indeksa (GI) sadrži mnogo jednostavnih ugljikohidrata i malo vlakana. Ovo je:

  • šećer od repe i trske,
  • slatkiši
  • čokolada
  • džem i džem
  • banane
  • grožđe
  • pekarski proizvodi od bijelog brašna,
  • kukuruzne i zobene pahuljice.

Sve gore navedeno zabranjeno je uključiti u prehranu za dijabetes. Izuzetak: jedenje iz ove grupe kao hitan slučaj zbog hipoglikemije.

Srednji GI proizvodi:

  • pirinča
  • pileća i prepelica,
  • kaša
  • kuvani krompir
  • tjestenina.

Niski GI ugljikohidratnih proizvoda omogućava vam održavanje ravnoteže između povećanja razine šećera nakon njihovog unosa i učinka inzulina na snižavanje šećera.

  • tradicionalni slatkiši: šećer, džem, industrijski zaslađeni sokovi, čokolada,
  • izvori zasićenih masnih kiselina, inače vatrostalne masti (ovčetina, svinjetina, govedina),
  • marinade, vrući i slani kečapi i umaci, slatki umak,
  • hljeb od bijelog brašna, pecivo od maslaca i lisnato tijesto,
  • dimljeni proizvodi
  • grožđe, grožđice, datulje, persimmons, banane, smokve,
  • slatki sirevi, vrhnje,
  • slatka gazirana pića.

Preduvjet za kreiranje jelovnika za dijete s dijabetesom je stalnost dnevne kalorijske vrijednosti općenito i svakog obroka zasebno (doručak, ručak, večera).

Kako bi se održala raznolikost prehrane, svakodnevno se unose nove namirnice s brojem kalorija. Da bi se olakšao zadatak, uvedena je uslovna „jedinica za hleb“ (XE), čija vrednost odgovara komadu crnog hleba težine 25 g. Količina probavljenih ugljenih hidrata u njemu je 12 g

Koristeći javno dostupne tablice o sadržaju XE u proizvodima, mnogo je praktičnije odrediti sadržaj kalorija uobičajenim metodama mjerenja (čaša, žličica ili kašika, kriška itd.), Bez pribjegavanja svakomu vaganju.

Tabela s hljebnim jedinicama

Raženi hleb251 komad
Beli hleb201 komad
Krekeri bez šećera152 kom
Kukuruzni pahuljice154 žlice. l
Zobena kaša202 žlice. l
Krekeri (suvi kolačići)155 kom.
Kokice1510 tbsp. l
Sirova riža151 kašika. l
Kuhana riža502 žlice. l
Brašno151 kašika. l
Rafinirano pšenično brašno203 žlice. l
Cijela kaša151 kašika. l
Jakni krompir751 kom
Pire od krumpira902 žlice. l
Pomfrit151 kašika. l
Rezanci501 kašika. l
Apple1001 kom. Prosjek
Oguljene banane501/2 prosjeka
Kruške1001 mala
Svježe smokve701 kom
Oguljeni grejpfrut1201/2 velika
Bez lubenice dinja2401 kriška
Koštice trešnje9010 kom
Kivi1301,5 kom
Mandarine bez kore1202-3 kom., Srednje
Marelice bez sjemenki1002-3 kom.
Oguljena narandža1001 medij
Breskva, nektarska jaja1001 prosjek
Lubenica bez kore i jama2101 kriška
Grožđe709 kom., Velika
Šljiva bez sjemenki704 kom
Mlijeko, jogurt, kefir2501 šolja
Jogurt 3,2%, 1%2501 šolja

Kalorični sadržaj hrane koja sadrži puno vode (tikvice, rajčice, krastavci, bijeli kupus i kineski kupus itd.) Ne zahtijeva računovodstvo, kao ni fiziološka norma masti i proteina.

Prilikom zamjene jednog proizvoda s drugim u izborniku koriste princip međusobne razmjene, koji zahtijeva ekvivalentnost u sastavu sastojaka (bjelančevina, masti, ugljikohidrata).

Zamjenska hrana bogata proteinima: sir, meso, prehrambena kobasica, riba.

Pri zamjeni masti uzima se u obzir sadržaj zasićenih i polinezasićenih masnih kiselina. Na primjer, 2 žlice. ekvivalenta biljnog ulja od 1 kašike. l krem sir, 10 g putera - 35 g

Proizvodi iz ugljikohidrata zamjenjuju se kalorijskom vrijednošću (ili XE) i GI indikatorima.

Kao što vidite, dijeta za djecu koja pate od dijabetesa tipa 1 ili 2 je vrlo teška u smislu sastavljanja terapijske prehrane i uzimanja u obzir mnogih nijansi. Nije manje teško dijete naviknuti na ograničenja hrane, dok njegovi vršnjaci ništa ne uskraćuju. Ali to se mora učiniti posredovanjem lekara.

Pogledajte video: PRVI KORAK - DIJABETES TIP 1 DJECA (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar