Liječenje ateroskleroze obliterana donjih ekstremiteta

Državna budžetska obrazovna ustanova

visoko stručno obrazovanje

"Državna medicinska akademija Tver"

Ministarstvo zdravlja i socijalnog razvoja

Odjeljenje za hirurške bolesti

Metodološki razvoj za kliničku praksu discipline

za studente pedijatrijskog fakulteta

TEMA: Ateroskleroza obliterans

Sastavio dr. Med N.A. Sergeev

Recenzent: šef katedre za opštu hirurgiju profesor E. M. Mokhov

Smjernice odobrene od strane CCMS-a

CILJ: proučiti klasifikaciju i kliničku sliku obliterirajuće ateroskleroze, savladati metode kliničke dijagnoze, steći veštine u proceni radioloških metoda za ispitivanje arterija donjih udova, kao i u izradi plana lečenja za pacijente sa obliterajućom aterosklerozom.

Ateroskleroza Arterije donjih ekstremiteta. Hronična arterijska insuficijencija. Gangrena Funkcionalni testovi. Arteriografija. Dopler ultrazvuk i dupleks skeniranje. Endovaskularna hirurgija. Plastična hirurgija. Amputacija.

TOPIC STUDY PLAN

Etiologija. Klasifikacija. Klinička slika. Dijagnostika Diferencijalna dijagnoza. Lečenje. Komplikacije Prognoza

IZJAVA MATERIJALA ZA OBUKU

Najčešće bolesti koje dovode do postepenog sužavanja i potpune okluzije lumena aorte i glavnih arterija su ateroskleroza obliterans, tliteboangiitis obliterans i nespecifični aortoarteritis. Unatoč različitoj prirodi ovih bolesti, sve se manifestiraju sindromom hronične ishemije udova ili unutrašnjih organa.

Učestalost ove patologije varira od 2,2% u općoj populaciji do 17% u starosnoj grupi 55-70 godina.

Glavne karakteristike patologije.

Ateroskleroza obliterans je hronična bolest, koja se temelji na sistemskim degenerativnim promjenama vaskularnog zida sa stvaranjem ateroma u subintimalnom sloju sa njihovom naknadnom evolucijom.

Čimbenici rizika za aterosklerozu su arterijska hipertenzija, dijabetes melitus, pušenje, poremećaj metabolizma lipida, visok sadržaj fibrinogena, povećani homocistein u plazmi, hipodinamija i loša prehrana.

Konvencionalno, redoslijed patogenetskih poremećaja može se opisati u sljedećim fazama. Dislipidemija s razvojem mikrotromboze, pojavom masnih i želatinskih mrlja. Tada se razvija skleroza (proliferacija ćelija vezivnog tkiva). Ateroma nastaje od masnih mrlja, nakupljanja holesterola, albumina, globulina i fibrina (aterosklerotski plakovi se obično javljaju u velikim i srednjim arterijama, često na području bifurkacija). I na kraju, u njemu se pojavljuje ulteracija aterome ili krvarenje, formira se lokalni ugrušak krvi, što dovodi do obliteracije arterije. Uobičajena trombotska okluzija dovodi do akutne arterijske opstrukcije.

Ateroskleroza je sistemska bolest koja pogađa arterije širokog spektra vaskularnih regija. Za kliničku praksu najznačajniji je ovaj patološki proces, koji se odvija u koronarnim arterijama (očituje se znakovima bolesti koronarne arterije), karotidnim arterijama (glavni uzrok ishemijskih moždanih udara), trbušnoj aorti i arterijama donjih udova (izaziva kroničnu ishemiju donjih udova i potencijalno njihovu gangrenu). Liječnik bilo koje specijalnosti trebao bi biti svjestan da su sve te bolesti karike jednog lanca, jednog patološkog procesa koji ima različite manifestacije koje se javljaju paralelno ili uz dominaciju jedne od njih. U ovom poglavlju se obliterani ateroskleroze smatraju uzrokom hronične arterijske insuficijencije donjih udova.

aortno-iakalni segment - Lerihov sindrom,

multifokalna oštećenja - arterije udova, mozga, unutrašnjih organa.

Faze hronične arterijske insuficijencije donjih udova (prema Fontaine-Pokrovsky):

prvi je nestabilna klaudicacijska udaljenost nestabilna, više od 1000 m,

drugi je udaljenost ograničavajuće isprekidane klaudikacije:

- A - od 200 do 1000 m,

- B - od 25 do 200 m,

treće - pacijent može učiniti nekoliko koraka, bol u mirovanju,

četvrti - trofični poremećaji (čir, nekroza, gangrena).

Treća i četvrta faza obično se kombinuju pod opštim nazivom „kritična ishemija“.

Obliteracijske bolesti trbušne aorte i arterija donjih udova očituju se sindromom hronične arterijske insuficijencije. U ranoj fazi karakteristične su pritužbe na pojačanu osjetljivost na niske temperature, osjećaj ukočenosti, parestezije i umora pogođenog ekstremiteta. Patognomonični za ovaj sindrom simptom je povremene klaudikacije. Sastoji se u pojavi tokom hodanja prilično oštrih bolova koji se osjećaju u određenoj grupi mišića donjih ekstremiteta i prisiljavanja pacijenta da prestane da se kreće. To je zbog nedovoljnog arterijskog protoka krvi kako bi se zadovoljile metaboličke potrebe mišića tokom vježbanja. Nakon kraćeg odmora bol prestaje, a pacijent može opet prijeći određenu udaljenost. Ponovljena udaljenost prije pojave bola u udovima se ponavlja.

Treba napomenuti da se otprilike polovina pacijenata s hemodinamičkim promjenama dovoljnim za razvoj povremene klaudikacije ne žali nezavisno od ovog simptoma. Postoji nekoliko razloga ove pojave. Prvo, pacijenti koji ostareju percipiraju sve veće poteškoće u hodanju kao normalno stanje njihove dobi, zbog čega liječnik mora aktivno prikupljati pritužbe. Drugo, to je zbog sjedilačkog načina života takvih pacijenata. Treće, ta se činjenica objašnjava širokim mogućnostima kolateralne cirkulacije za relativno kompenziranje protoka krvi bez izazivanja ishemijskih simptoma.

Kad protok krvi postane dovoljan da zadovolji metaboličke potrebe tkiva udova u nedostatku pokreta, pojavljuje se bol u mirovanju. Obično se osjeti na prstima i stopalu. Često se bol pojavljuje noću. U vodoravnom položaju, komponenta hidrostatskog tlaka se gubi zbog gravitacije krvotoka između srca i zone sužavanja posude. Povezano smanjenje regionalnog krvnog pritiska može uzrokovati smanjenje protoka krvi kroz stenotički dio žile do kritičnog praga, nakon čega nastaje sindrom boli. Dovodi do buđenja pacijenta. Bol u mirovanju je glomazan simptom, prijeteći razvoj gangrene udova.

Trofični poremećaji udaljenog režnja očituju se razvojem čira. Čirevi se smatraju ishemijskim ako se pojave na pozadini okluzivnih stenotičnih lezija arterija i ne mogu se liječiti 6 tjedana. Češće se nalaze na plantarnoj površini stopala ili između prstiju, prsti također mogu u potpunosti biti podvrgnuti nekrozi. Do toga dolazi kao kod povrede kože, čak i manje povrede. Na ishemijskom udu najmanja oštećenja nisu podložna lokalnom liječenju i često napreduju. Poslednji stadij arterijske insuficijencije manifestuje se nekrozom kože i gangrenom. Pridruživanje sekundarnoj infekciji može dovesti do razvoja vlažne gangrene i postati izvor sepse.

Okluzija bifurkacije aorte i iakalnih arterija (Lerish sindrom) karakteriziraju sljedeće manifestacije:

"Visoka" isprekidana klaudicacija (bol pri hodanju se javlja i u mišićima teladi, i u stražnjici i stražnjem dijelu bedara),

simptomi arterijske insuficijencije mišića karličnog dna (plinska inkontinencija),

simetrično smanjenje ili odsustvo pulsiranja bedrene arterije.

Okluzija femura i poplitealnih arterija je najčešća. S izoliranom lezijom površinske bedrene arterije klinička slika je oskudna, jer očuvanje protoka krvi kroz duboku bedrenu arteriju kroz anastomoze s poplitealnom arterijom u dovoljnoj mjeri kompenzira cirkulaciju krvi u udaljenim krajnicima. Kad se ova lezija kombinira s okluzijom aorte ili iliakalnih arterija, klinička slika je izraženija - od boli u mišićima tele u hodu na kratke udaljenosti do pojave nekrotičnih žarišta.

U procesu dijagnosticiranja kronične arterijske insuficijencije potrebno je utvrditi lokalizaciju stenoze ili okluzije, utvrditi njihov uzrok, procijeniti stadij bolesti, težinu popratne patologije i stepen oštećenja na drugim vaskularnim bazenima.

Prilikom prikupljanja anamneze važno je utvrditi prirodu tijeka bolesti (produženi monotoni tijek ili naizmjenična razdoblja remisije i pogoršanja).

Prilikom pregleda pogođenog režnja otkrivaju se hipotrofija mišića, blijeda koža, atrofično stanjivanje kože, gubitak kose na potkoljenici, hipertrofija i plastenje nokatnih ploča, hiperkeratoza. Pri palpaciji udova obratite pažnju na smanjenje temperature na koži, prisustvo ili odsustvo pulsiranja bedrene i poplitealne arterije, kao i arterija stopala. Za otkrivanje stenoze potrebna je auskultacija trbušne aorte i zajedničke bedrene arterije. Prisutnost sistolnog šumova ukazuje na stenotsku leziju odgovarajuće žile. Osim pregleda svih udova, i donjih i gornjih (i ne samo pogođenih), trebalo bi otkriti i prisutnost poremećaja protoka krvi u ostalim vaskularnim regijama. Konkretno, kod pregleda bolesnika sa obliterirajućom aterosklerozom, neophodna je auskultacija karotidnih arterija.

Instrumentalne metode dijagnostike.

Prije svega, pacijent treba obaviti ultrazvučnu Dopler studiju. Ovo je najjednostavnija i najpovoljnija dijagnostička metoda koja omogućava objektivnu procjenu funkcionalnog stanja periferne cirkulacije krvi pokazateljima regionalnog sistolnog pritiska. Općenita ideja o stanju periferne hemodinamike donjih ekstremiteta data je definicijom gležnjačko-brahijalnog indeksa. Indeks se izračunava kao odnos maksimalnog arterijskog sistolnog pritiska na jednoj od tibijalnih arterija prema ovom pokazatelju na brahijalnoj arteriji. Normalno njegove vrijednosti prelaze 1,0. Smanjenje vrednosti indeksa pokazatelj je stenozirajućeg ili okluzivnog procesa u arterijama. Smanjenje ovog pokazatelja ispod 0,3 odražava kritično stanje cirkulacije krvi u zahvaćenom udu.

Određivanje gležanjsko-brahijalnog indeksa, ne samo u mirovanju, već i u kombinaciji s testom trakom, omogućuje nam da procijenimo stanje kolateralnog protoka krvi i kompenzacijske cirkulacijske sposobnosti udova. Hodanje po trilici uzrokuje fiziološki potreban protok krvi do mišića donjih ekstremiteta. Ako je protok krvi ograničen proksimalnom stenozom, pritisak u udaljenim odsjecima opada. Ovaj test omogućava vam da razjasnite stadij bolesti i razlikujete pacijente s pacijentima s isprekidanom klaudikacijom bliskom kritičnoj ishemiji.

Najperspektivnije je ultrazvučno dupleksno skeniranje. Suvremeni ultrazvučni skeneri sposobni su istovremeno u realnom vremenu prikazati ultrazvučnu strukturu posude i analizu otkrivenog u smjeru otkrivenog protoka krvi u lumenu posude. To omogućava vizualizaciju okluzija i stenoza, zona turbulentnog protoka krvi uzrokovanih oštećenjem vaskularne stijenke, te identificiranje područja poremećaja protoka krvi u području hemodinamički značajnih stenoza. Uz zahvaćeni ud, u bolesnika sa obliterirajućom aterosklerozom treba pregledati karotidne arterije.

Za ispitivanje pacijenata s kritičnom ishemijom koristi se perkutano mjerenje napetosti kisika kako bi se procijenila održivost tkiva i predvidjela zarastanje trofičnih čira.

Posljednja faza pregleda je angiografija. Pomoću ove metode možete vizualizirati cijelo vaskularno drvo od aorte do stopala. Preporučljivo je fotografirati u dvije projekcije (direktna i bočna).

Angiografski simptomi ateroskleroze: nejednako sužavanje glavnih arterija, „koronarna“ kontura arterija, segmentarna opstrukcija arterija, kalcifikacija arterija, veliki kolateralni žili, ravni, dobro razvijeni. U nekim se slučajevima koronarna arteriografija poduzima kako bi se odabrala ispravna taktika hirurškog liječenja.

Ako preoperativna angiografija nije pružila dovoljno informacija, intraoperativna angiografska studija se provodi ako je potrebno nakon izravne revizije krvnih žila.

Kao dodatne metode instrumentalne dijagnostike koriste se elektrokardiografija i biciklistička ergometrija.

Najčešće je potrebno međusobno razlikovati tri glavna uzroka hronične arterijske insuficijencije donjih ekstremiteta (ateroskleroza obliterans, tliteboangiitis obliterans, nespecifični aortoarteritis).

Klinički znaci obliterirajuće ateroskleroze:

Kontigent bolesnika su muškarci stariji od 40 godina.

Lokalizacija lezije - trbušna aorta, arterije: karotidna, koronarna,

visceralne, femoralne i poplitealne.

Istorija pušenja, koronarne bolesti srca.

Međusobna klaudifikacija - da.

Laboratorijska dijagnostika - poremećaji metabolizma lipida.

Tok bolesti polako napreduje.

Ciljevi liječenja su usporavanje patološkog procesa, uklanjanje boli, vraćanje radne sposobnosti, sprečavanje gubitka udova i invalidnosti pacijenta.

Terapeutske taktike ovise o stadijumu kronične arterijske insuficijencije.

I i IIA faze - indicirano je samo konzervativno liječenje.

IIB, III stadijum - hirurško lečenje (rekonstruktivna hirurgija).

Faza IV - hirurško liječenje (rekonstruktivna hirurgija u kombinaciji s nekrektomijom ili malom amputacijom). Ako je nemoguće revaskularizirati bolesnike s kritičnom ishemijom, vrši se amputacija udova.

Konzervativni tretman je potreban za sve pacijente, bez obzira na stadij bolesti, mora biti kontinuiran i tokom života. Liječenje uključuje ambulantnu, bolničku i banjsku fazu. Prve preporuke za pacijente s povremenom klaudikacijom uključuju potpuni prestanak pušenja, kontrolu tjelesne težine, redovan program vježbanja u trajanju od najmanje 1 sata dnevno (hodanje do bola, odmor, a zatim ponovno nastavljanje hodanja). Pridržavanje ovih preporuka često dovodi do udvostručenja ili još većeg povećanja pređenih kilometara. Liječenje lijekovima uključuje sljedeće stavke.

Sredstva koja poboljšavaju reološka svojstva krvi, kao i sredstva protiv trombocita (mali molekulski dektrans, aspirin, dipiridamol, različiti derivati ​​pentoksifilina, tiklopedina, klopidogreda).

Liječenje dislipoproteinemije sa aterosklerozom - dijeta, terapija za snižavanje lipida (pravastin, lovastin, simvastin, klofibrat, nikotinska kiselina).

Sredstva koja aktiviraju metaboličke procese u tkivima zahvaćenog ekstremiteta (solcoseryl, actovegin, tanakan, vitamini).

Pripravci prostaglandina E1 (vazaprostan, alprostan).

Liječenje fizioterapeutskim tretmanom (dijatermija u lumbalnom predjelu, dijadinamička struja, magnetska polja).

Sanatorijsko-odmaralište (hidrogen sulfid, radon, narzan, četinarske, bisera-kisele kupke, blato za lumbalnu regiju, fizioterapijske vežbe).

Hirurško liječenje uključuje endovaskularne intervencije, otvorenu rekonstruktivnu hirurgiju i amputacije udova.

Trenutno se široko koriste kamene stenozirane (okluzirane) arterije i balonska angioplastika. Tehnika se sastoji u perkutanoj injekciji punkcije dvostrukog lumena katetera Grünziga u zahvaćenu arteriju i naduvavanja balona unutar lumena zahvaćene arterije. To dovodi do povećanja lumena razbijanjem intime, „pritiskom“ na aterosklerotski plak i rastezanjem vaskularnog zida. Metoda je uspješna u stenozama, pa čak i s okluzijama duljine do 10 cm. Dodatno intraluminalno stentiranje poboljšava rezultate balonske angioplastike i smanjuje rizik od razvoja ponovljenih stenoza proširene zone.

Endarterektomija se koristi za lokalizirane lezije femoralne arterije. Nakon uklanjanja aterosklerotično izmijenjenog područja intime i obnavljanja protoka krvi, bočna vaskularna plastika izvodi se autovenskim flasterom.

Ovo je najčešća vrsta izravne kirurške obnove glavnog protoka krvi primjenom umjetnog zaobilaznog korištenja različitih materijala (autogene, sintetičke proteze). Za intervencije iznad ingvinalnog nabora obično se u tu svrhu koristi sintetička graft.

Ako se intervencija izvodi na arterijama ispod ingvinalnog nabora, prednost se daje zaobilaznom cijepljenju uz pomoć autovene, što omogućava bolju dugoročnu prognozu.

Postoje dvije alternativne tehnike za autogenu bypass operaciju: obrnuta vena ili in situ vena. Prva tehnika uključuje raspodjelu vene duž cijele njezine dužine, njeno preokretanje, tj. Rotaciju za 180 °, tako da venski zalisci ne ometaju arterijski protok krvi, i šivanje iznad i ispod zone okluzije arterijske žile. U drugoj tehnici safasna vena ostaje na svom mjestu, mobilni su samo proksimalni i distalni segment za primjenu anastomoza. Venski zalisci uništavaju se posebnim instrumentom (valvulotome) koji se ubacuje kroz kraj grafta ili kroz njegove grane. Priliv vena mora se zavojiti kako bi se spriječilo postoperativno arteriovenozno pražnjenje krvi. Prednosti ove tehnike su mogućnost upotrebe manjih vena i bolja geometrija shunt-a. Sintetičke materijale za rekonstrukciju donjih ekstremiteta preporučuje se upotreba samo ako nema odgovarajuće autovene ili ako očekivani životni vijek pacijenta ne pređe dvije godine.

Ovo je zamjena mjesta zahvaćene posude umjetnom protezom transplantacijom postavljenim u krevet izrezane arterije. Ova se operacija rijetko koristi zbog svoje invazivnosti.

Neizravne metode revaskularizacije.

Ove metode uključuju presađivanje velikog omentuma na potkoljenicu (može biti slobodno ili na vaskularnom pedikulu) u očekivanju formiranja novog kolateralnog dna.

Najčešća operacija u IV stadijumu bolesti je amputacija udova. U tom se slučaju optimalni nivo amputacije bira uzimajući u obzir zonu odgovarajućeg opskrbe krvlju i granice ishemijskih poremećaja.

Operacije se obično izvode pod općom ili regionalnom anestezijom. Mnogi kirurzi i anesteziolozi više vole epiduralnu blokadu jer ova metoda omogućava efikasnu analgeziju s minimalnim kardiovaskularnim rizikom. Dugotrajno (nekoliko dana) uvođenje anestetika preko katetera ugrađenog u epiduralni prostor, u postoperativnom periodu pruža efikasnu analgeziju i distalnu vazodilataciju.

Nakon operacije pacijenti su invalidi 1-3 mjeseca. Tečajeve konzervativnog liječenja potrebno je provoditi najmanje 2 puta godišnje.

Gnojne komplikacije rane nastaju u 1-2% pacijenata koji su podvrgnuti arterijskim bajpasima. Učestalost rane postoperativne tromboze tokom rekonstrukcije aorto-iijalnog segmenta nije veća od 3%, a femoralno-poplitealne - 8%.

Smrtnost nakon elektivne vaskularne hirurgije ne prelazi 3%.

U bolesnika u prvom stadiju hronične arterijske insuficijencije, samo uz konzervativno liječenje, u 75% slučajeva ishemijski poremećaji ne napreduju. Učestalost amputacija do 8 godina manja je od 7%.

Rezultati rekonstruktivnih operacija u velikoj mjeri ovise o zoni (nivou) intervencije. Nakon rekonstruktivnih operacija na aortno-iliakalnom segmentu, prolaznost sintetskih proteza do 10 godina dostiže 80-90%. Dvije godine nakon balonske angioplastike, 85% iliakalnih arterija podvrgnuto je intervenciji i 50% femura ostaje prohodno.

Najčešći uzrok smrtnosti u bolesnika s hroničnom arterijskom insuficijencijom donjih ekstremiteta je napredovanje aterosklerotskih lezija drugih vaskularnih bazena i prateće komplikacije. Rizik od razvoja smrti od koronarne srčane bolesti doseže približno 60% svih smrti u ovoj grupi bolesnika. Smrtnost od ishemijskog moždanog udara je 10-15%. Ostali vaskularni uzroci, poput visceralnog infarkta i ruptura aneurizme aorte, smrtni su u 10% slučajeva.

TESTOVI U OBLIKU TESTA ZA SVAKI DIO TEME

Pacijent star 45 godina ima bolove u lijevom donjem udupu kada hoda 7 godina. U posljednje vrijeme može proći 60-70 m bez zaustavljanja.Koža lijevog stopala i potkoljenice je blijeda, hladna na dodir. Aktivni pokreti u potpunosti. Pulsiranje femoralne arterije ispod ingvinalnog nabora je izrazito, distalno - nije određeno. Urađena je arteriografija, a utvrđeno je da se, počevši od srednje trećine bedara, arterijski krevet ne kontrastira.

Koja je tvoja dijagnoza?

Koliko je operacija indicirana pacijentu?

Pacijent ima kliničku i angiografsku sliku aterosklerotske okluzije lijeve femoralne arterije.

Da bi se rešilo pitanje volumena operacije, potrebne su dodatne informacije o stanju distalnog vaskularnog kreveta.

54-godišnjeg pacijenta već 5 godina muče bolovi u lijevom stopalu i potkoljenici dok hoda. U posljednje vrijeme može proći 40-50 m bez zaustavljanja.Opće stanje pacijenta je zadovoljavajuće. Puls - 72 u minutu, ritmičan. Pakao - 150/90 mm Hg Koža lijevog stopala i potkoljenice je blijeda, hladna na dodir, aktivni pokreti u cijelosti, pulsiranje arterija se ne određuje po cijelom udu. Slabi pulsiranje desne bedrene i poplitealne arterije, kao i arterija stopala. Urađena je aortografija, dok je ustanovljeno da kontrastno sredstvo ne ulazi u lijevu iliakalnu arteriju.

Koja je tvoja dijagnoza?

Šta je taktika lečenja?

Pacijent ima aterosklerotsku okluziju lijeve iliakalne arterije.

Najbolja opcija liječenja je aortno-femoralno bypass cijepljenje aloprotezom.

Pacijent star 42 godine već 6 godina primjetio je bol u oba donja udova prilikom hodanja. U posljednje vrijeme, bolovi u mišićima nogu i bedara počeli su se pojavljivati ​​s prolaskom svakih 150-200 m. Uporedo s tim pacijent je počeo primjećivati ​​smanjenje seksualne potencije.

Opšte stanje je zadovoljavajuće. Koža oba donja ekstremiteta je blijeda, hladna na dodir, aktivni pokreti u cijelosti. Arterijska pulsacija se ne otkriva po dužini oba donja ekstremiteta. Na pacijentu je rađena aortografija, dok je otkriveno da kontrastno sredstvo ne ulazi u lijevu zajedničku ilijalnu arteriju, unutrašnje iliakalne arterije ne kontrastiraju.

Šta je taktika lečenja?

Pacijent ima kliničku i angiografsku sliku Lerishovog sindroma. Smanjena seksualna potencija zbog okluzije unutrašnjih iliakalnih arterija.

Najbolja opcija liječenja je bifurkacijsko aortno-femmoralno obilazno cijepljenje aloprotezom.

KONTROLA ISPITA ZA SVI MATERIJAL TEME

1. NAJBOLJA METODA ZA LJEČENJE AORTIČKIH ANEURIZMA JE:

a) homotransplantacija (alotransplantacija)

b) heterotransplantacija (ksenotransplantacija)

c) autovensku transplantaciju

d) ekscizija sa anastomozom od kraja do kraja

e) zamjena zahvaćenog područja aorte sintetičkom protezom

2. Aterosklerotske aneurizme češće nego ne

a) poplitealna arterija

b) radijalna arterija

c) femoralnu arteriju

d) brahijalna arterija

d) distalni dio trbušne aorte

3. ARTERIO-Venska fistula nastaje češće.

Opće informacije o bolesti

Ateroskleroza obliterans odnosi se na sistemske i hronične bolesti koje su praćene oštećenjem arterija potkoljenice, bedara, stopala, problemima s cirkulacijom, stenozom i okluzijom arterija donjih ekstremiteta.

Razvoj OASNK-a odvija se u nekoliko faza. Na dolipidu počinje nakupljanje proteinskih jedinjenja i lipida u mišićima, deformacija međućelijskih membrana i stvaranje mekih krvnih ugrušaka. Istovremeno, produkcija kolagena putem ćelija pogoršava se. U drugom stupnju javljaju se gruba vezivna tkiva, zatim se pojavljuju pjenaste stanice. U sljedećoj fazi formiraju se vlaknasti plakovi. Ateromatozni proces završava formiranjem složene aterosklerotske ploče. U ovoj fazi dolazi do krvarenja unutar plaka, a njegova je površina prekrivena čirima, pukotinama i suzama. Posljednju fazu razvoja bolesti karakterizira pojava kalcijevih ploča i tvrdih plakova u plaku. Kao rezultat toga, zidovi arterija postaju krhki i ranjivi.

Simptomi i faktori rizika

Obično se ateroskleroza u vazduhu ne manifestuje dovoljno dugo. Prvi simptomi bolesti su ukočenost i osjećaj hladnoće u stopalima, goosebumps, lagani osjećaj pečenja i visoka osjetljivost na smrzavanje. Tromboza ili embolija kao prvi simptom su rijetki.

Razvoj obliterirajuće ateroskleroze može se prepoznati po simptomima kao što su:

  • Isprekidna klaudifikacija
  • Udubljene noge čak i u mirovanju
  • Niska temperatura pogođenog udova,
  • Promjena boje kože,
  • Slab puls ili njegovo odsustvo u poplitealnoj šupljini i na bedru,
  • Smanjenje mišićnog i masnog tkiva na zahvaćenom udu,
  • Alopecija zahvaćenog ekstremiteta
  • Pojava trofičnih čira,
  • Gangrena

Glavni uzroci obliterirajuće ateroskleroze su:

  • Starost, spol i genetska predispozicija
  • Nedostatak vježbe,
  • Pothranjenost
  • Loša ekologija
  • Neudobna psihološka klima, česti stres, depresija,
  • Kršenje metabolizma masti (povećanje holesterola u krvi, niži HDL),
  • Hipertenzija, plućna bolest, bolest bubrega, koronarna bolest srca,
  • Višak kilograma
  • Dijabetes melitus, hiperglikemija, hipotireoza i tuberkuloza,
  • Hronični upalni procesi.

U rizičnu skupinu spadaju ljudi koji dugo i u velikim količinama konzumiraju alkohol i duvan. Nikotin ne utiče direktno na količinu holesterola, ali dovodi do vaskularne stenoze. Velike i česte doze alkohola čine plovila krhkim i ranjivim na masne naslage.

Prvi i glavni simptom OASNA-e je povremena klaudifikacija. Ovo je stanje praćeno jakim bolovima u mišićima prilikom hodanja, zbog čega je prestao da se odmara.

Klasifikacija 4 stadija obliterirajuće ateroskleroze dijeli se prema sljedećim kriterijima:

  • Bol se javlja pri hodanju sa udaljenosti većoj od kilometra i pri velikim fizičkim naporima,
  • Bez boli možete pješačiti do 1 km,
  • Bol nastaje pri prelasku do 250 m,
  • Bol se manifestuje čak i u mirovanju i u snu.

U posljednjem stadiju pojava trofičnih poremećaja, pojava nekroze, gangrene prstiju ili čitavog gležnja.

Ateroskleroza donjih ekstremiteta ima 3 oblika koji imaju različit stepen ozbiljnosti, područje morfologije i simptoma. Akutni oblik je praćen brzim razvojem, brzom blokadom krvnih žila i oslabljenim trofijama tkiva. Gangrena se razvija tokom prvih godina nakon dijagnoze. Subakutni oblik karakterizira stabilan tijek sa sezonskim egzacerbacijama. Hroničnu OASNA prate samo trofični poremećaji, koji se razvijaju u pozadini nepravilnog liječenja.

Ateroskleroza sudova nogu: pojava, lečenje, prognoza

Dugi niz godina neuspešno boreći se sa CHOLESTEROL-om?

Šefica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako sniziti nivo holesterola tako što ćete ga jednostavno uzimati svaki dan.

Ateroskleroza sudova donjih ekstremiteta jedna je od najozbiljnijih i najopasnijih bolesti arterija nogu. Karakterizira ga činjenica da zbog začepljenja krvnih žila aterosklerotskim plakovima ili krvnim ugrušcima dolazi do djelomičnog ili potpunog prestanka protoka krvi u donjim ekstremitetima.

S aterosklerozom dolazi do sužavanja (stenoze) ili potpunog zatvaranja (okluzije) lumena žila koji dovode krv u donje ekstremitete, što sprječava normalan protok krvi do tkiva. S arterijskom stenozom većom od 70%, pokazatelji brzine i priroda protoka krvi značajno se mijenjaju, dolazi do nedovoljne opskrbe stanica i tkiva kisikom i hranjivim tvarima, a one prestaju normalno funkcionirati.

Oštećenje arterija dovodi do bola u nogama. U slučaju napredovanja bolesti, kao i kod nedovoljnog ili nepravilnog liječenja, mogu se pojaviti trofični čirevi ili čak nekroza ekstremiteta (gangrena). Srećom, to se događa prilično rijetko.

Arterioskleroza obliterans arterija donjih ekstremiteta je vrlo uobičajena bolest krvnih sudova nogu. Najveći broj slučajeva otkriven je u starosnoj grupi starijoj od 60 godina - 5-7%, u dobi od 50-60 godina - 2-3%, 40-50 godina - 1%. No ateroskleroza se može dijagnosticirati i kod mlađih ljudi - u 0,3% obolijevaju ljudi stari 30-40 godina. Primjetno je da muškarci pate od ateroskleroze 8 puta češće od žena.

Činjenica: Pušači muškarci stariji od 50 godina izloženi su najvećem riziku od oboljenja ateroskleroze.

Glavni uzroci ateroskleroze

Glavni uzrok ateroskleroze je pušenje. Nikotin sadržan u duhanu uzrokuje spazam arterija, pa sprečava kretanje krvi kroz žile i povećava rizik od stvaranja ugrušaka u njima.

Dodatni faktori koji izazivaju aterosklerozu arterija donjih ekstremiteta i dovode do ranijeg početka i teškog tijeka bolesti:

  • povišen holesterol uz često konzumiranje hrane bogate životinjskim mastima,
  • visok krvni pritisak
  • pretežak
  • nasljedna predispozicija
  • dijabetes melitus
  • nedostatak dovoljne fizičke aktivnosti,
  • česti stresi.

Simptomi ateroskleroze sudova nogu

Glavni simptom na koji biste trebali obratiti pažnju je bol u nogama. Najčešće se bol pojavljuje prilikom hodanja u telećim mišićima i mišićima bedara. Pri kretanju u mišićima donjih ekstremiteta povećava se potreba za arterijskom krvlju koja dostavlja kisik tkivima. Sužene arterije tokom fizičkog napora ne mogu u potpunosti da zadovolje potrebe tkiva za arterijskom krvlju, zbog čega u njima počinje gladovanje kisikom, a manifestuje se u obliku intenzivnih bolova. Na početku bolesti bol prolazi dovoljno brzo kada prestane fizička aktivnost, ali se opet vraća pri kretanju. Postoji takozvani sindrom intermitentne klaudikacije, koji je jedan od glavnih kliničkih znakova obliterana ateroskleroze arterija donjih ekstremiteta. Bolovi u mišićima kukova nazivaju se bolovima tipa visoke isprekidane klaudikacije, a bol u teletu nogu naziva se bol tipa niske isprekidane klaudikacije.

U starosti se takva bol lako brka s bolovima u zglobovima svojstvenim artrozi i drugim bolestima zglobova. Artrozu ne karakteriziraju mišići, naime zglobni bol koji ima najveći intenzitet na početku pokreta, a potom pomalo slabi kada pacijent "šeta unaokolo".

Pored bolova u mišićima nogu dok hodate, ateroskleroza obliteranije arterija donjih ekstremiteta mogu kod pacijenata prouzrokovati sljedeće simptome (jedan od njih ili više njih):

  1. Hladnoća i ukočenost u stopalima, pogoršani penjanjem stepenicama, hodanjem ili drugim teretima.
  2. Temperaturne razlike između donjih ekstremiteta (noga zahvaćena aterosklerozom žila obično je malo hladnija od zdrave).
  3. Bol u nogama u nedostatku fizičkog napora.
  4. Ne zaceljujuće rane ili čirevi pojavljuju se na stopalu ili donjoj trećini nogu.
  5. Zatamnjena područja oblikuju se na nožnim prstima i stopalima.
  6. Još jedan simptom ateroskleroze može biti nestanak pulsa u arterijama donjih ekstremiteta - iza unutrašnjeg gležnja, u poplitealnoj fosi, na bedru.

Stadijumi bolesti

Prema postojećoj klasifikaciji arterijske insuficijencije krvnih žila, gornji se simptomi mogu podijeliti u 4 stupnja razvoja bolesti.

  • I faza - bolovi u nogama, koji se pojavljuju tek nakon dosta fizičke aktivnosti, kao što je hodanje na velike udaljenosti.
  • IIa stadij - bol pri hodanju na relativno kratkim udaljenostima (250-1000 m).
  • IIb stadij - udaljenost bezbolnog hodanja smanjuje se na 50–250 m.
  • III stadij (kritična ishemija) - bol u nogama se pojavljuje kada hodate na udaljenosti manjoj od 50 m. U ovoj fazi bol u mišićima donjih ekstremiteta može započeti čak i ako je pacijent u mirovanju, što se posebno očituje noću. Da bi olakšali bol, pacijenti obično spuštaju noge sa kreveta.
  • IV stadijum - u ovoj fazi pojava trofičnih čira. U pravilu se na prstima ili u predjelima calcanealusa pojavljuju područja crnjenje kože (nekroze). U budućnosti to može dovesti do gangrene.

Da se ateroskleroza ne bi dovela do krajnjeg stadija, važno je na vrijeme dijagnosticirati i provesti liječenje u medicinskoj ustanovi.

Liječenje ateroskleroze arterija donjih ekstremiteta

Ova bolest zahtijeva individualno prilagođeni režim liječenja za svakog pojedinog pacijenta. Liječenje ateroskleroze krvnih sudova donjih ekstremiteta ovisi o stadijumu bolesti, njegovom trajanju, nivou oštećenja arterija krvi. Pored toga, dijagnoza i sastavljanje kliničke slike također uzima u obzir prisutnost popratnih bolesti kod pacijenta.

Ako se obliterirajuća ateroskleroza otkrije u početnoj fazi, možda će biti dovoljno eliminirati faktore rizika za poboljšanje stanja. U ovom slučaju pomozite:

  1. Obvezan prekid pušenja i druge loše navike.
  2. Slijedeći dijetu koja sadrži malo životinjskih masti i snižava holesterol u krvi.
  3. Ako je prekomerna težina ili gojazni - korekcija težine.
  4. Održavanje normalnog krvnog pritiska na nivou ne većoj od 140/90 mm RT. Čl.
  5. Redovne fizičke aktivnosti (hodanje, bazen, bicikl za vježbanje itd.).
  6. Za pacijente sa dijabetesom - kontrola šećera u krvi.

U slučaju vaskularne ateroskleroze strogo su zabranjeni sljedeći proizvodi: maslac, margarin, salata, margarin, masno meso, kobasice, paste, kravice, mliječni proizvodi s visokim udjelom masti, prženi krompir, sladoled, majoneza, peciva.

Važno: Sedeći način života čini plovila manje elastičnim i ubrzava napredovanje bolesti.

U ostalim se fazama koriste sljedeće metode za liječenje ateroskleroze sudova donjih ekstremiteta:

  • Konzervativni
  • Endovaskularno (minimalno invazivno),
  • Operativni.

Konzervativni tretman

Može se koristiti i u početnom stadijumu bolesti, kao i u slučajevima kada pacijentovo stanje ne dopušta upotrebu drugih metoda (sa komplikacijama istodobne patologije). Konzervativni tretman uključuje primjenu lijekova, fizioterapije i uključuje pneumopresoterapiju, dozirano hodanje i terapiju vježbanjem.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Nažalost, ne postoje lijekovi koji u potpunosti obnavljaju normalnu cirkulaciju krvi u začepljenoj arteriji i liječe aterosklerozu. Liječenje lijekom može samo pružiti potporu i utjecati na sitne žile kroz koje krv ide oko blokiranog dijela arterije. Liječenje lijekovima ima za cilj širenje ovih "zaobilaženja" i kompenzaciju nedostatka cirkulacije krvi.

Kako biste ublažili grčeve iz malih arterijskih žila, razrijedili krv i zaštitili zidove arterija od daljnjeg oštećenja, koriste se posebni lijekovi, od kojih je neke potrebno piti tečajevima, a druge treba stalno uzimati.

Pored lijekova, pacijentima je propisana pneumopresoterapija - masaža mekih tkiva nogu uz pomoć posebne opreme. Naizmjeničnim niskim i visokim pritiskom u manžetni nošenom na udu periferne arterije se šire, povećava se dotok krvi u kožu, mišiće i potkožno tkivo i potiču se krvne žile.

Endovaskularni tretman

Najčešći načini liječenja ateroskleroze žila nogu su endovaskularne metode - stentiranje arterija, dilatacija balona, ​​angioplastika. Omogućuju vam da obnovite normalnu cirkulaciju krvi kroz žile bez hirurške intervencije.

Takvi postupci provode se na rendgenu, na posebnoj opremi. Na kraju se na pacijentovu nogu nanosi prešanje pod pritiskom i on mora poštovati krevet odmora 12-18 sati.

Hirurško liječenje

Ako su začepljeni presjeci arterija na nogama predugi za endovaskularne metode za obnavljanje cirkulacije krvi u nogama, koristi se jedna od sljedećih vrsta operacije:

  1. Protetika mesta arterije sa veštačkom posudom (aloproteza),
  2. Bypass operacija - obnavljanje protoka krvi preusmjeravanjem protoka krvi kroz umjetnu posudu (shunt). Kao shunt može se koristiti segment safasne vene samog pacijenta,
  3. Trombendarterektomija - uklanjanje aterosklerotskog plaka sa zahvaćene arterije.

Hirurške metode se mogu kombinirati ili nadopuniti s drugim vrstama operacija. Ako se operacija izvodi u IV stadiju bolesti, kada su se već pojavile mrtve zone, obavlja se kirurško uklanjanje tih područja i zatvaranje trofičnih čira na kožnoj preklopu.

Ako je obliterirajuća ateroskleroza prešla u ekstremni stadij, kada je pacijent razvio gangrenu donjih ekstremiteta, a već je nemoguće vratiti protok krvi, vrši se amputacija nogu. Ponekad to postaje jedini način da se spasi život pacijenta.

Kako izbjeći bolest?

Prevencija ateroskleroze u prvom redu uključuje:

  • Prestanak pušenja.
  • Pravilna prehrana, dijeta bez holesterola.
  • Fizička aktivnost.

Riječ je o tri kita koji će umanjiti rizik od ateroskleroze žila donjih ekstremiteta. Nije potrebno iscrpljivati ​​se fizičkim vježbama, već možete samo svakodnevno šetati i raditi gimnastiku za noge. Uz to, posebna akupresura i recepti tradicionalne medicine pomažu kao profilaktička sredstva.

Više o sveobuhvatnoj prevenciji ateroskleroze pročitajte ovdje.

Značajke tijeka i liječenja ateroskleroze u starijih osoba

Ateroskleroza se počinje polako razvijati u dobi od 30 godina, a ponekad se javlja i u mlađih. Bolest je povezana sa taloženjem aterosklerotskih plakova na zidovima krvnih žila. Postepeno rastu i začepljuju lumen posude. Protok krvi se pogoršava. Češće se ateroskleroza u starijih osoba javlja nakon 60. godine. Utječe na velike arterije, aortu, koronarne žile.

Faktori rizika

Glavni uzrok ateroskleroze je visok sadržaj "lošeg" holesterola u krvi. Postoje i drugi uobičajeni uzroci bolesti:

  • starost
  • hipertenzija
  • dijabetes melitus
  • nedostatak fizičke aktivnosti,
  • genetska predispozicija
  • neuravnotežena prehrana
  • gojaznost.

Loše navike (pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola) mogu dovesti do stvaranja aterosklerotskih plakova. Što često doprinosi koronarnoj bolesti, moždanom udaru, infarktu miokarda. Protok krvi u ekstremitetima, mozgu, krvnim žilama srca.

Cerebralna arterioskleroza

Početni simptomi cerebralne arterioskleroze obično se javljaju u starosti. Slomljeno
dovod krvi u intrakranijalne i blizu kranijalnih žila koje hrane mozak. Promjene su u centralnom nervnom sistemu. Može se razviti moždani udar, pojaviti se mentalne nepravilnosti.

Dotok krvi u mozak prolazi kroz karotidnu i kralježničnu arteriju. Poraz ateroskleroze ovih žila značajno smanjuje cirkulaciju krvi. Simptomi i njihova vidljiva manifestacija ovise o težini oštećenja intrakranijalnih i ekstrakranijalnih žila.

U početnoj fazi razvoja mogu se pojaviti
sledeći simptomi:

  • oslabljena koncentracija,
  • pamćenje se pogoršava
  • možda privremeno kršenje govora, vida,
  • umor, smanjena radna sposobnost.

Ovi simptomi su povremeni, liječivi, prolaze kroz određeni vremenski period sami.

Jaka ateroskleroza moždanih žila često dovodi do moždanog udara. Ima živopisnije simptome:

  • gubitak osjetljivosti, pareza, paraliza koju je teško liječiti,
  • anksiozno psihopatsko stanje,
  • poremećaji spavanja
  • česte promjene raspoloženja
  • lažna stanja oštećenja, uznemiravanja i slično.

Često ovi pacijenti sumnjaju na smrtne bolesti koje se ne otkriju tokom pregleda.

Treći stadij cerebrovaskularne bolesti naziva se demencija (stečena demencija). Ima pojednostavljeno ime - senilnost. Ovu fazu karakterizira raspad mentalnih funkcija uslijed oštećenja mozga.

Sa vaskularnom demencijom, kratkotrajno i dugoročno pamćenje, poremećeno je apstraktno mišljenje, postoje poteškoće u komunikaciji s ljudima oko sebe, osobne promjene.

Koronarna ateroskleroza

Simptomi ateroskleroze srčanih žila u početnom periodu bolesti praktično se ne manifestuju. S daljnjim razvojem slični su simptomima ishemijske bolesti:

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

  • oštri bolovi iza sternuma, koji se daju sa leve strane ramena, leđa,
  • kratkoća daha se javlja čak i pri mirnom hodanju,
  • vrtoglavica, mučnina mogu pogoršati stanje.

Neadekvatna prokrvljenost i gladovanje kisikom u krvnim žilama srca dovodi do činjenice da pacijent ima anginu pektoris, atrijsku fibrilaciju, kvarove srčanog mišića. To može dovesti do infarkta miokarda.

Ateroskleroza sudova donjih ekstremiteta

Oštećenja na žilama donjih ekstremiteta aterosklerotičnim plakovima često se nalaze kod starijih bolesnika. Značajke ove patologije su sljedeći znakovi:

  • bol u nogama tokom kretanja,
  • "Isprekidano klaudiranje" izaziva osjećaj zatezanja telećih mišića tokom pokreta,
  • pojačana bol tokom trčanja, penjanja na nagnutu površinu,
  • pojavi se hladnoća, utrnulost nožnih prstiju, koža isprva postane blijeda,
  • kada bolest napreduje, boja kože može imati plavkast nijansu,
  • pojavljuje se nekroza, oticanje stopala.

Opasnost od ateroskleroze, koja pogađa sudove donjih ekstremiteta, je ta da se gangrena razvija zbog nekroze tkiva, što dovodi do amputacije.

Dijagnostika

Za utvrđivanje ateroskleroze provodi se laboratorijska i instrumentalna dijagnostika arterija.

  1. Biohemijska analiza pokazuje količinu kolesterola, triglicerida, LDL i HDL u krvi.
  2. Dopplerografija, ultrazvučnim skeniranjem procenjuje se stepen oštećenja arterija aterosklerotskim plakovima. Ispituju se karotidna, vertebralna, subklavijalna arterija, aorta.
  3. X-zraka (angiografija).
  4. Snimanje magnetnom rezonancom
  5. Ultrazvučni pregled

Nakon potpunog pregleda velikih posuda propisan je složen tretman.

Konzervativno liječenje uključuje takve radnje.

  1. Dijeta protiv holesterola koja smanjuje količinu hrane koja ima sadržaj holesterola viši od normalnog, vitamin D. Izbornik prehrane treba da uključuje: biljne masti, skuti sir s malo masti, ribu, gljive, brokoli, žitarice.
  2. Terapijska vježba, hodanje.
  3. Mjere koje smanjuju razdražljivost, stres. Uspostavljen je određeni način rada i odmora.
  4. Normalizacija pritiska.
  5. Preporuke za promenu načina života. Važno je prekinuti pušenje, alkohol.

Liječenje vaskularne ateroskleroze lijekom ima za cilj smanjenje količine "lošeg" kolesterola, povećanje lipoproteina visoke gustoće:

  • za smanjenje lipoproteina niske gustine, lecitin se preporučuje u kombinaciji sa omega-3 masnim kiselinama,
  • vitamini grupe C, PP i B,
  • lijekovi statinske grupe, uključujući Lovastatin, Simvastatin,
  • lijekovi fibratske grupe - Fenofibrate, Ciprofibrate,
  • nikotinska kiselina.

Ako se otkrije depresivno stanje, liječi se antidepresivima. Anksiozni sindrom liječi se lijekovima za smirenje.

Ako je tijekom instrumentalnih studija utvrđeno sužavanje posude veće od 70% ili njegova potpuna blokada, tada je propisano kirurško liječenje. Izvodi se steniranje zahvaćenog područja posude.

Zaključak

S godinama, zidovi krvnih žila gube svoju elastičnost. Tijekom godina, rastući aterosklerotski plakovi sužavaju posudu kroz koju protječe krv. Rezultat toga može biti stvaranje ugruška u krvi, koji začepljuje posudu. Kao rezultat blokade pojavljuje se prijetnja ljudskom životu. Starije osobe najčešće su izložene riziku od moždanog udara, infarkta miokarda.

Uzroci i simptomi ateroskleroze

Da biste izbjegli ozbiljne posljedice bolesti, morate shvatiti koji je njen provokator.

Prije svega, osoba može samostalno isključiti faktor nastanka bolesti.

Među razlozima postoje biološki faktori koji su ključni za pojavu patologije.

Među glavnim razlozima su:

  • Zloupotreba alkohola. Alkohol u bilo kojoj količini loše djeluje na srce i krvne žile, pa njegova redovita upotreba smanjuje elastičnost zidova arterija, a utječe i na srčani mišić.
  • Pušenje može utjecati ne samo na razvoj takve patologije kao što je ateroskleroza, već i povećati faktore rizika za ne manje opasne smrtne bolesti. Dakle, odustajući od ove loše navike, osoba smanjuje vjerojatnost nastanka srčanih bolesti i krvnih žila za 80%.
  • Jelo prekomjerne količine štetne hrane koja je bogata životinjskim mastima.
  • Genetska ovisnost. Ako je bliska rodbina osobe patila od ateroskleroze ili visokog kolesterola u krvi, trebala bi je češće proći medicinski pregled i isključiti moguće rizične faktore iz života.
  • Prisutnost viška kilograma popraćena je drugim abnormalnostima koje izazivaju aterosklerozu ili prateće komplikacije.
  • Prisustvo anamneze arterijske hipertenzije ili hipertenzije u bilo kojoj manifestaciji.

Barem jedan faktor trebao bi izazvati promjenu navika i redoviti pregled u kardiološkoj klinici.

Najčešće, za nastanak ateroskleroze, potrebno vam je najmanje nekoliko razloga. Da biste pomoć mogli pružiti pravovremeno, trebali biste znati koje simptome ne možete zanemariti.

Iako bolest prolazi nezapaženo, u posljednjim fazama možete primijetiti takve opće simptome:

  1. česte glavobolje
  2. palpitacije srca,
  3. hromost
  4. težina u nogama
  5. vrtoglavica
  6. mučnina
  7. povraćanje
  8. kratkoća daha
  9. pojačano znojenje
  10. stalni povećani pritisak
  11. koronarna bolest srca
  12. bol u grudima

Ovi simptomi su uobičajeni za većinu vrsta ateroskleroze. Na primjer, obliterirajuća ateroskleroza donjih ekstremiteta karakterizira poteškoća u hodu, ozbiljnost. Često jedan ud propadne, koža mijenja boju. Čovjeku je teško pješačiti na velike udaljenosti, a s vremenom se udaljenost samo smanjuje. To je izravno povezano sa proliferacijom holesterolnih plakova i pojavom ishemijske bolesti.

Obliterani ateroskleroze mogu se razviti kod ljudi u različitim životnim dobima.

Kliničke preporuke za aterosklerozu

Kliničke preporuke uključuju terapije bez lijekova i lijekova.

Prilikom provođenja terapije za bolest, potrebno je strogo pridržavati preporuka lekara.

Metode liječenja bez lijekova uključuju: praćenje posebne prehrane za povišen kolesterol, povećanje fizičke aktivnosti, normalizaciju tjelesne težine i odricanje od loših navika.

Kada se pridržava dijeta, pacijent se treba pridržavati sljedećih principa:

  • raznolikost u ishrani
  • izbornik bi trebao pomoći normalizaciji težine pacijenta,
  • povećana potrošnja svježeg voća i povrća,
  • odbacivanje konditorskih proizvoda, možete jesti samo integralni hljeb,
  • povećanje broja ribljih proizvoda na meniju,
  • dodavanje u dnevni meni Omega-3,
  • količina masti ne smije prelaziti 30% ukupne prehrane,

U nekim je slučajevima potrebno savjetovati se sa stručnjakom iz područja prehrane. Naročito često se oslabljen metabolizam lipida primjećuje kod osoba s povećanom tjelesnom težinom. Stoga je normalizacija težine uključena i u opću terapiju, koja će doprinijeti prirodnom metabolizmu lipida i normalizaciji ravnoteže njihovih vrsta.

Korekcija tjelesne težine potrebna je i za sprečavanje komplikacija koje mogu utjecati na stanje kardiovaskularnog sustava.

Taj se rezultat može postići pridržavanjem posebne prehrane, koja se razvija uzimajući u obzir individualne karakteristike ljudskog tijela i tijek bolesti.

Da biste postigli rezultat, morate ukloniti najmanje 10% prvotne težine. Također, svi pacijenti koji pate od bolesti od kojih vaskularni sustav pati, trebaju povećati fizičku aktivnost. Prirodno, ovo treba uzeti u obzir starost i mogućnosti pacijenta.

Preporučljivo je povećavati opterećenje postepeno. Ljudima koji ne pate od koronarne srčane bolesti može se ponuditi najoptimalniji sport za njih. Režim opterećenja mora biti dogovoren sa stručnjakom.

Takođe, prestanak pušenja uključen je u kompleks terapije.

Specijalist mora uvjeriti pacijenta da prestane pušiti koristeći sljedeći algoritam:

  1. Pitanje o pušenju.
  2. Procjena stupnja navike i spremnosti pacijenta da ga napusti.
  3. Argumenti odustajanja od navike.
  4. Specijalizirana pomoć u tome, uključujući metode liječenja lijekovima.
  5. Daljnje praćenje pacijenata u vezi s tim u vezi.

Još jedna obavezna mera je odbacivanje alkoholnih pića.

Terapije lijekovima

Ruske preporuke za lečenje ateroskleroze uključuju obaveznu upotrebu posebnih lekova. Doprinose normalizaciji svih procesa u ljudskom telu i regulaciji metabolizma masti.

Doziranje i način davanja propisuje samo lekar. U osnovi, takva terapija je propisana u slučaju neefikasnosti metoda koje nisu lijekovi i ljudi s visokim rizikom od komplikacija.

Lijekove treba uzimati samo u kombinaciji s drugim metodama koje mogu izliječiti bolest.

Ljekari preporučuju upotrebu ateroskleroze:

  • Inhibitori enzima GMK-CoA (statini),
  • sekvestrans žučnih kiselina (smole),
  • nikotinska kiselina
  • derivati ​​fibrojske kiseline,
  • inhibitor apsorpcije holesterola

Statini pomažu u snižavanju holesterola u ljudskoj krvi. Osim djelovanja na smanjenje lipida, poboljšavaju funkcioniranje endotela. Doziranje i način primjene treba propisati samo odgovarajući stručnjak, ovisno o stanju zdravlja ljudi. Neželjeni efekti uzimanja ove grupe lijekova uključuju zatvor, nadimanje, a ponekad i mučninu. U osnovi, lijekovi dobro podnose tijelo. Ako se desi ova radnja, morate promijeniti dozu.

Sekvencijal žučnih kiselina propisan je pacijentima starijim od 30 godina. Da bi se izbjegle koronarne komplikacije, upravo su ovi lijekovi dokazali svoju djelotvornost. Imenovanje određenih sredstava mora provoditi samo liječnik. Nuspojave uključuju dispepsiju, probavne smetnje. Vrlo često pacijenti odbijaju da ih uzimaju zbog neugodnog ukusa. Češće se propisuju lijekovi sa sličnim učinkom za bolju prijenos terapije i izbjegavanje nelagode.

Upotreba fibrata tvrdi se pozitivnim djelovanjem na jetru koja je glavni organ proizvodnje holesterola. Zbog određenih procesa, njihova koncentracija povećava koncentraciju lipoproteina visoke gustoće. Propisani su uglavnom za miješane vrste hiperlipidemije.

U većini slučajeva ovi lijekovi dobro podnose pacijente, ali ponekad postoje i slučajevi opstipacije, nadimanja, glavobolje i mučnine.

Pri dugotrajnoj upotrebi, fibrati mogu uticati na stanje žuči.

Prednosti pravovremenog otkrivanja bolesti i upotrebe Omega 3

Poremećen metabolizam lipida jedan je od glavnih faktora u razvoju vaskularnih i srčanih bolesti.

Pravovremena dijagnoza i liječenje metabolizma lipida radi prevencije i liječenja ateroskleroze trebalo bi da budu prioritet, jer će se na ovaj način izbjeći komplikacije bolesti, koje često mogu biti fatalne.

Posebno često pate od cerebralne ateroskleroze. Nijedan klinički slučaj nije bio fatalan uz pravovremeni pristup specijalistu. Prevencija je takođe važan faktor kod zdravih žila.

Jedan od dodataka je upotreba polinezasićenih masnih kiselina. Omega-3 se koristi za normalizaciju metabolizma masti u tijelu.

Na području Ruske Federacije zvanično je registrovan lijek Omacor, koji sadrži ovu supstancu.

Studije dokazuju da redovna upotreba takvog lijeka smanjuje nivo triglicerida u krvi za 50%. Prema protokolu, druge tvari s istim sadržajem ne preporučuje se uzimati zbog nemogućnosti tačnog dodjeljivanja količine, temeljite studije interakcije s drugim terapijskim lijekovima. Upravo ove tvari snižavaju kolesterol i pomažu u sprečavanju pojave koronarne srčane bolesti. Imenovanje Omega-3 uvijek se primjenjuje uz upotrebu drugih lijekova i lijekova koji nisu lijekovi, uključujući metode tradicionalne medicine.

Ateroskleroza je opisana u videu u ovom članku.

Tretman OASNA

Ako se manifestiraju prvi simptomi bolesti, potrebno je odmah konzultirati liječnika. Neblagovremeno pružanje medicinske njege ili nepridržavanje preporuka liječnika može dovesti do razvoja gangrene, ishemije, amputacije udova i smrti.

Kada se potvrđuje dijagnoza, obliterirajući aterosklerozu krvnih sudova donjih ekstremiteta, tretman se odabire na osnovu opšte slike bolesti, trećih kroničnih procesa, starosti i opšteg stanja pacijenta. Obično se sastoji od terapije lijekovima, promjena načina života, terapije vježbanjem.

Hirurški zahvati propisani su samo u hitnim slučajevima.

Lijekovi

Liječenje ateroskleroze obliterana donjih ekstremiteta ima za cilj ne samo sprječavanje razvoja patologije, već i smanjenje utjecaja pratećih bolesti i faktora:

  • Prekomjerna težina
  • Visoki pritisak
  • Neravnoteža ugljikohidrata i lipida
  • Neravnoteža glukoze u krvi.

Lijekovi propisani za OASNK prema djelovanju su podijeljeni u nekoliko grupa:

  • Za razrjeđivanje krvi i sprečavanje razvoja moždanih udara i krvnih ugrušaka koriste se sredstva protiv trombocita,
  • Za snižavanje holesterola, LDL i VLDL su propisani statini,
  • Antikoagulansi su dizajnirani da spreče stvaranje ugrušaka i zgrušavanja krvi,
  • Vitaminski preparati na bazi nikotinske kiseline neophodni su za obnavljanje trofizma tkiva.

Osim toga, mogu se propisati lijekovi za širenje krvnih žila, normalizaciju krvnog pritiska, sprečavanje razvoja hipertenzivnih kriza. Za stabiliziranje metaboličkih procesa i poboljšanje stanja tkiva, imunološkog sistema i jačanja organizma propisani su dodaci prehrani, antioksidansi i kurs multivitamina. Sve sastanke obavlja lekar. Neprimjerivanje lijekova i prilagođavanje tijeka liječenja su neprihvatljivi.

Kolateralna cirkulacija

Ovaj medicinski izraz znači kao krv koja teče u periferne žile nogu uz bočne grane. Intenzitet kolateralne cirkulacije ovisi o:

  • Strukture velikih i prethodnih krvnih sudova,
  • Prečnik, vrsta i ugao tvorbe s glavnom arterijom,
  • Stanja vaskularnog zida,
  • Intenzitet metaboličkih procesa.

Veliki krvni sudovi s porazom preuzimaju ulogu začepljene arterije i nazivaju ih anatomskim (postojećim) kolateralima. Za obnovu normalne cirkulacije krvi koriste se metode aktiviranja protoka krvi ili smanjenja mišićne potrošnje kisika. Razumijevanje značajki anatomske strukture kolaterala pomoći će u određivanju tačne lokacije ligature: preporučljivo je odabrati mjesto smješteno ispod grane od glavne arterije.

Bypass operacija

Metoda se temelji na uvođenju transplantata kako bi se zaobišlo zahvaćeno područje. Kao proteza koristi se dio velike preponske vene zdravog udova ili sintetički implantat. Operacija je moguća samo kad srce zastane i pacijent je spojen na aparat za rad srca i pluća.

Protetika

Operacija protetike koristi se u slučajevima kada morate ukloniti područje na kojem plak sužava krvne žile i blokira normalan protok krvi. Umjetne proteze koriste se za protetiku, a zahvaćeni dio posude uklanja se. Savremene proteze u potpunosti zamjenjuju prirodne žile i pružaju pacijentima pun i dug život.

Endovaskularne metode

Endovaskularna hirurgija se razlikuje po tome što se operacije izvode kroz male rezove (do 4 mm). Tijek operacije kontroliran je rendgenskim postupcima, a jedinstvenost je u tome što kirurzi mogu provoditi liječenje bez opće anestezije. Ove su operacije propisane pacijentima kod kojih OASNK prate složeni prateći kronični procesi.

Rehabilitacija

U postoperativnom periodu i prilikom propisivanja terapije lijekovima potrebno je održavati zdrav način života:

  • Odričite se pušenja i alkohola,
  • Uvesti obaveznu i izvedivu fizičku aktivnost,
  • Mršaviti
  • Jedite zdravo,
  • Podesite balans vode i soli.

Važan dio oporavka je slijeđenje preporuka liječnika i održavanje ugodne psihološke klime. U rijetkim slučajevima su propisane dodatne konsultacije s psihologom kako bi se pomoglo pacijentu i preporučilo promjenu aktivnosti.

Fizioterapija

Samo liječenje OASNA lijekovima nije dovoljno. Važan dio tretmana je fizioterapija. Postupci masaže usmjereni su na poboljšanje kretanja tjelesnih tekućina i miogenu simulaciju. Gimnastiku za aterosklerozu žila donjih ekstremiteta bira lekar koji uzima u obzir visinu i težinu pacijenta, stadij razvoja patologije i starost. Izvođenje vežbi za lečenje ateroskleroze donjih ekstremiteta takođe pomaže povećanju elastičnosti mišićnog tkiva, poboljšanju koordinacije i izdržljivosti.

Od dodatnih postupaka propisana je elektroforeza, magnetoterapija ili darsonvalizacija. Ove metode ispravljaju davanje lijekova, djeluju pulsnim strujama i magnetnim poljem. Rezultat tijeka postupaka je poboljšanje cirkulacije krvi, protuupalni i antibakterijski učinak, stabilizacija stanja krvnih žila.

Otkrivanje ateroskleroze donjih ekstremiteta nije rečenica. Uz pravilno liječenje i poštivanje preporuka ljekara, bolest se može pobijediti. No, pacijent se mora stalno pridržavati posebne prehrane, vježbanja i kontrolirati emocionalno stanje. Da bi se izbjegle negativne, pa čak i kobne posljedice, neprihvatljivo je samo-liječiti i koristiti tradicionalnu medicinu bez pristanka liječnika.

Pogledajte video: Заслуженный тренер, мастер спорта СССР о ресурсном оздоровлении (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar