Mogu li jesti kruške s dijabetesom tipa 2?

Kruške su jedinstveno voće čiji je glikemijski indeks izuzetno mali i iznosi 30 jedinica. Ali ne samo zato im je dopuštena upotreba dijabetičara. Glavna prednost je širok spektar vitamina i drugih komponenti koje poboljšavaju organizam, kako bi se mogle nositi s glavnim problemima koji nastanu kada se suoče sa dijabetesom. Potrebno je da se detaljnije upoznate sa opisom prezentiranog voća, pa se ispostavi da je ono 100% korisno i da ga možete jesti sa dijabetesom.

Prednosti za dijabetičare

Prije svega, kruška je dozvoljena za upotrebu jer može poboljšati metabolizam. Takođe, ne treba zaboraviti na poboljšanje crevne pokretljivosti i aktiviranje izlučivanja žuči. Ostale korisne karakteristike uključuju stručnjake:

  • pružanje diuretičkog efekta koji je važan u liječenju dijabetesa melitusa i problema sa bubrezima,
  • smanjenje šećera u krvi,
  • pružanje antibakterijskih efekata na organizam u celini,
  • mogućnost pružanja analgetskih efekata.

Uz to, kruška nije manje efikasno sredstvo za rješavanje gojaznosti. Tako će predstavljeno voće biti odličan dodatak jelovniku. Međutim, da biste to potvrdili, toplo se preporučuje da se upoznate sa glavnim značajkama njihove upotrebe. U tom slučaju će se fetus zaista pojaviti na popisu dozvoljenih imena.

Kako se nositi sa šećerom?

Prema riječima stručnjaka, najefikasnije su neke tehnike koje omogućuju primjenom krušaka postići smanjenje šećera u krvi. Govorimo o upotrebi svježe cijeđenog soka koji se razrjeđuje vodom u jednakim omjerima (na primjer 100 na 100 ml). Dijabetičarima je dozvoljeno jesti samo nakon 30 minuta.

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Drugi napitak prihvatljiv za upotrebu je dekocija sušenog voća. Savlada se od žeđi savršeno, a ujedno je i odličan antiseptički sastav, čiji je glikemijski indeks beznačajan. Sve je to vrlo važno za dijabetes prvog i drugog tipa. Treba imati na umu i da se kod dijabetesa kruške mogu dobro koristiti kao dio posebnih dekocija. Takav se alat prilično lako priprema, za to ćete trebati kuhati jednu čašu voća u 500 ml vode 15 minuta.

Potom se prezentirani dekolte od kruške infuzira četiri sata i pažljivo filtrira. Preporučuje se koristiti ga četiri puta u roku od 24 sata po 250 ml. Možete jesti drugo jelo, odnosno vitaminsku salatu koja je korisna kod dijabetesa tipa 2 i može sniziti šećer u krvi. Recept za njegovu pripremu je krajnje jednostavan i izgleda kako slijedi:

  1. koriste se jabuke, kruška i jedna repa (po mogućnosti srednje veličine),
  2. Cvekla se kuha i na kockice. Slično tome pripremite 50 gr. jabuke i 100 gr. kruške
  3. Predstavljeni sastojci se kombiniraju, temeljno izmiješaju. Prihvatljivo je koristiti malu količinu soli kao i limunov sok,
  4. preporučuje se salatu posipati malom količinom zelja, a kao prilog koristite kiselo vrhnje s minimalnim udjelom masti.

Predstavljeno jelo dijabetičari mogu jesti kod prve i druge vrste bolesti. No, ne preporučuje se to raditi prečesto - jednom u tri do četiri dana bit će više nego dovoljno. Također treba imati na umu da glikemijski indeks ove salate direktno ovisi o količini povrća i voća, stoga se ne preporučuje prekoračiti je. Da biste pobijedili dijabetes pomoću kruške, vrlo je važno razmotriti dodatne nijanse.

Šta bi dijabetičari trebali zapamtiti kada jedu kruške?

Uz prisustvo bilo kojih bolesti povezanih s probavnim sustavom, dijabetičarima se ne preporučuje jesti svježe kruške. Uz to, njihova upotreba će važiti samo 30 minuta nakon obroka. To vrijedi za one slučajeve kada su se koristili mesni predmeti čiji glikemijski indeks nije previsok.

Drugo bi pravilo trebalo smatrati nedopuštenošću jesti ovo voće na prazan stomak. To može dovesti ne samo do težine u stomaku, već i do drugih ne manje „ugodnih“ simptoma. Osim toga, piće vode nakon jela krušku također bi bilo potpuno pogrešno.

Glavne kontraindikacije

Prije svega, dijabetičarima u starosti se ne preporučuje jesti kruške, jer su slabo probavljene, a ponekad se čak i ne probavljaju. Isto se odnosi na pacijente sa komplikacijama povezanim sa kičmenim stubom i mišićno-koštanim sistemom. Uz to, kod akutnih bolesti nervnog sistema postoji još jedna stroga zabrana prezentiranog voća.

Ne treba zaboraviti i na pogoršanje bolesti gastrointestinalnog trakta: bilo da je to gastritis, čir i druge patologije. To se događa zbog prisutnosti vlakana u plodu, koja iritira crijevnu sluznicu, i stoga doprinosi povećanoj peristaltiki. Posebnu pažnju treba obratiti na recepte koji uključuju upotrebu kruške, čiji je glikemijski indeks ranije naveden.

Kruški recepti za dijabetes

Jednim od najčešće korištenih recepata treba smatrati posudu od sira. Da biste je pripremili, bit će potrebno pridržavati se slijedećih postupaka:

  1. temeljno protrljati 600 g. skuti sir sa malo masti
  2. u dobijenu masu dodajte dva pileća jaja, dve kašike. l pirinčano brašno i izmešati,
  3. ne više od 600 gr. kruške oguliti i srednji dio, nakon čega se polovica mase utrljati na grubu rernu i rastopiti u skute mase,
  4. ostatak voća seče na male kockice, koje se dodaju siru, sa niskim glikemijskim indeksom,
  5. buduća tepsija treba uliti 30 minuta, nakon čega se položi u kalup od silikona.

Sama tepsija se razmazuje s nekoliko kašika. l kisela pavlaka, koja sadrži 15% masti. Pecite jelo 45 minuta na prosječnoj temperaturi. Takvu kašu ne treba koristiti prečesto - jednom sedmično će biti više nego dovoljno.

Tako je jedenje samog voća i bilo kojeg jela od kruške savršeno prihvatljivo kod dijabetičara. Međutim, kako bi ovo bilo maksimalno korisno, vrlo je važno da se unaprijed konzultirate sa svojim liječnikom. Osim toga, čak i ljudi sa normalnim zdravstvenim uslovima ne bi se trebali odvlačiti kruškama, jer to može negativno uticati na probavni sistem.

Diabetes mellitus koji preporučuje DIABETOLOG s iskustvom Aleksey Grigorievich Korotkevich! ". pročitajte više >>>

Pogledajte video: Zabranjeno voće za dijabetičare (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar