Akutni pankreatitis: lek i lečenje tabletama

Među bolestima gušterače pankreatitis se s pravom smatra jednim od najtežih. Ova bolest može imati i hronični i akutni oblik, a u drugom slučaju vjerovatnost smrti velika je. Do danas, postoji mnogo načina za liječenje akutnog pankreatitisa, u rasponu od terapije lijekovima do okončanja kapaljkom.

Uzroci pankreatitisa

Gušterača je osebujna „Tvornica“ hormona i žlijezdaod čega zavisi probava i energetski metabolizam čitavog organizma. S upalom ovog organa, njegovi kaustični enzimi (poput soka gušterače) ne ulaze u tanko crijevo da bi razgradili hranu, već ostaju u samoj žlijezdi, počevši od toga da je "probavljaju".

Tijekom tog procesa oslobađaju se otrovne tvari i enzimi koji, dospijevši u krv mogu imati patološko djelovanje na ostale organe. Dakle, čim se poremeti odliv djeljivih tvari iz gušterače, bilježi se pojava pankreatitisa.

Akutni oblik ove bolesti je povezan sa povećanom aktivnošću korozivnih enzima, uslijed čega se područje širenja patologije povećava, što se osjeća i tijekom bolnih napada.

Gotovo svi odrasli su u riziku. (uglavnom muškarci), također u posljednje vrijeme učestali su slučajevi pankreatitisa kod djece. Glavni razlozi koji dovode do upalnih procesa gušterače liječnici uključuju:

  • Zloupotreba alkohola, pušenje i upotreba droga. Ovisnosti ovog tipa značajno povećavaju rizik od bolesti povezanih s gušteračom i drugim unutrašnjim organima.
  • Dugi i neopravdani lijekovi, posebno za hormonske lijekove (koji sadrže estrogen, acetilsalicilnu kiselinu, kao i kortikosteroide).
  • Prisustvo genetske predispozicije za bolesti probavnog trakta, kao i žučnu kamenu bolest.
  • Hemijsko ili prehrambeno trovanje. Na primjer, unos pesticida, hemikalija i sintetskih aditiva u ljudskom tijelu sa hranom.
  • Svakodnevna upotreba štetne i nekvalitetne hrane, koja uključuje prženu, masnu, slatku i brašnastu hranu. Post je takođe jedan od mogućih uzroka bolesti.

To uključuje i manje uobičajene uzroke, poput traume trbušne šupljine i posljedica intervencije hirurga ili endoskopista.

Simptomi akutnog oblika bolesti

Općenito, pacijenti koji pate od akutnog pankreatitisa liječe se u bolničkom okruženju. Na ovo su zaslužne osobitosti toka bolesti, koju karakteriše visoka stopa razvoja komplikacija (zbog čega se ova sorta naziva "akutna") i težine simptoma. Ovi ljudi su dobro upoznati sa svim simptomima svoje bolesti.

Međutim, u mnogim slučajevima napad ili pogoršanje bolesti može se dogoditi iznenada, doslovno iznenaditi osobu. S obzirom da su simptomi mnogih bolesti unutrašnjih organa slični, to biste trebali znati najtipičniji znakovi poremećaja gušterače (posebno, pankreatitisa):

  • Nagli razvoj napada. Ponekad osoba nema vremena da ustane od stola, jer nastaju karakteristične, neprijatne senzacije.
  • Bol u trbuhu, koja je lokalizirana na lijevoj ili desnoj strani obalne regije. Intenzitet sindroma boli ovisi o stadiju razvoja bolesti, a u nekim slučajevima bol ne uklanjaju čak i lijekovi protiv bolova (koji se odnose na lijekove bez recepta). Takav napad može trajati nekoliko dana, uzrokujući šok bola, nesvjesticu i smrt. Naravno, to se događa samo s teško zanemarenom bolešću.
  • Nagli porast temperature (hipertermija), smanjenje ili porast krvnog pritiska.
  • Nadimanje, pojava izlučujuće žgaravice ili štucanje, kao i oštra (u obliku grčeva) napetosti trbušnih mišića.
  • Može se primijetiti promjena u boji kože, oštro blijeđenje ili crvenilo, akrocijanoza (cijanotička boja).
  • Napadi jake mučnine i povraćanja, nakon čega nema poboljšanja.
  • Želja za defekacijom, proljev.
  • Spuštanje tonusa cijelog tijela, pojava znojenja, letargije i slabosti.

Kod hroničnog pankreatitisa može se primijetiti plak na jeziku bijelog ili žutog, gubitak apetita i gubitak tjelesne težine. Neki simptomi (poput proljeva ili opstipacije) mogu postati hronični.

Lijekovi za ublažavanje bolova

Unos bilo kojeg lijeka i lijekova treba dogovoriti s liječnikom. Lijekovi za liječenje akutnog pankreatitisa lijekovima mogu samo pogoršati stanje. Ipak, s takvom bolešću potrebno je piti tablete i lijekove koji smiruju sindrom boli barem prvi put (posebno ako je pankreatitis akutni, a ne hronični).

Izbor među takvim lijekovima je prilično obiman, ali trebali biste izabrati za sebe onaj lijek koji (prema senzacijama) djeluje brzo, a istovremeno nema ozbiljne posljedice po zdravlje organizma.

Lista protiv bolovax koji pomažu u ublažavanju akutnog napada pankreatitisa izgleda ovako:

  • Papaverin. Antispazmodik je kod pankreatitisa u raznim oblicima. Postoji u obliku tableta, otopina za injekcije, a također u obliku rektalnih čepića. Papaverin se odlično nosi s bolovima unutarnjih organa, uklanja grčeve, a također smanjuje pritisak.
  • Platyphyllinum. Olakšava akutne bolove, brzo djeluje. Često se koristi istovremeno s papaverinom za pojačavanje efekta. Može služiti kao lijek za imperativne nagove da se poprave.
  • No-shpa. To je najpopularniji lijek protiv grčeva u stomaku, rezanje bolova i osjećaja mučnine. Između ostalog, no-spa centar olakšava opće stanje osobe koje nastaje uslijed akutnog napada. Lijek nema negativne efekte na nervni sistem, ali ima različite kontraindikacije (kao što su zatajenje srca i bubrega, netolerancija na laktozu i dr.).
  • Drotaverinum. Za razliku od no-shpa, lijek ima nižu cijenu za opći aktivni sastojak (drotaverin hidroklorid).
  • Domet Pripada analogima Papaverine. Njegova se karakteristika može nazvati činjenicom da u određenoj mjeri potiče jačanje imuniteta. To se očituje u povećanju proizvodnje zaštitnih proteina (poput interferona) koji se bore protiv virusa i infekcija.
  • Nikoverin. Kombinacija nikotinske kiseline i papaverina poboljšava mikrocirkulaciju krvi, a također suzbija mišićne grčeve i bolove.

Za vrijeme napada bolje je ne uzimati tablete poput Analgina, Citramon-a i sličnih analgetskih sredstava. Oni neće olakšati bolne senzacije kod akutnog pankreatitisa, ali dijagnoza može biti teška.

Enzimski lijekovi za pankreatitis

Zbog akutnog toka bolesti gušterača stvara višak enzimskih supstanci (u hroničnom obliku, naprotiv, postoji nedostatak tvari). Ukupan broj preko 20 različitih enzimskih supstancikoji pripadaju jednoj od četiri grupe:

  1. Lipolitika. Tu se ubrajaju enzimi kao što su lipaza i fosfolipaza.
  2. Amilolitici. Razina ovih tvari (koja uključuju amilazu) u urinu i krvi može odrediti aktivnost pankreatitisa.
  3. Proteolitičari. Elastaza, tripsin, himotripsin, peptidaza. Sprječavaju autolizu (samo probavu) tkiva gušterače.
  4. Nucleases Deoksiribonukleaza i ribonukleaza. Njihova funkcija je cijepanje nukleinskih kiselina.

Lijekove koji regulišu nivo enzima, zauzvrat, možemo podijeliti u dvije grupe - tablete i kapsule. Činjenica je da pripravci protiv tableta ublažavaju bol vrlo brzo, jer se brzo rastvaraju u stomaku, ali ih se ne može preporučiti kao dugoročno liječenje.

Kapsule se mogu probaviti samo u alkalnom soku dvanaesnika, koji omogućava normalan proces probave. Najčešće se lijekovi s kapsulama propisuju za hronični pankreatitis povezan s nedostatkom enzima. Morate biti svjesni da je liječenje pankreatitisa lijekovima, čiji su pripravci dostupni u kapsulama, kategorički nemoguće (to se odnosi na akutni oblik bolesti).

Na primjer, Pangrol, Panzinorm Forte, Enzistal-P, Penzital, Festal, Pancreatin, Mezim Forte, Creon, Panzinorm 10000 i druge vrste takvih lijekova kontraindicirani su kod akutnih napada i sa pogoršanjem hroničnog pankreatitisa. Ne treba ih uzimati uopšte bez preporuke lekara.

Sredstva za omatanje

Intenzitet boli ovisi o području upale gušterače. Mnoge tablete, uprkos svojoj efikasnosti, ne mogu uvijek da pomognu ublažavanju simptoma, jer nisu u stanju da neutraliziraju korozivno dejstvo želudačnog soka.

Takva sredstva uključuju Almagel, koji je dokazano sredstvo protiv ancidne kiseline (tj. Smanjuje kiselost). Preporučuje se za upotrebu kod čira na želucu, akutnog gastritisa, kiselosti, ezofagitisa, enteritisa, duodenitisa, nadimanja, kao i pankreatitisa.

Almagelovi analozi prihvatljive su i opcije za bol u hipohondriju: Maalox, Fosfalugel, Gastracit, Agiflux, Maalukol, Koalgel, Gastal, Prolanta, Palmagel. Ipak, prije liječenja pankreatitisa, lijekove (posebno antacide) i njihove analoge treba provjeriti na kontraindikacije. Neke od njih je bolje ne koristiti zajedno s drugim lijekovima.

Za smanjivanje kiselosti želuca, kao i pomoćni sastojak, ponekad se preporučuje histodil. Treba imati na umu da je ovaj lijek kontraindiciran za one koji imaju teške bolesti jetre, bubrega i srca. Kao analoge Histadila, Belomet, Simesan i Cimetidine treba nazvati.

Ranitidin se dobro nosi sa smanjenjem izlučivanja klorovodične kiseline i smanjenjem aktivnosti pepsina (kaustičnog enzima želučanog soka). Ranitidin ima brzo analgetsko dejstvo ne samo kod peckanja i žgaravice, već i kod jakih grčeva u stomaku. Ima širok popis nuspojava, tako da biste trebali biti veoma oprezni u pogledu doziranja lijeka.

Efekat nalik Ranitidinu Atzilok, Acidex, Histak, Zantak, Ranigast, Ranital, Ranisan, Gertokalm, Ranitin, Rantak, Ranks, Ulran, Ulkosan, Ulkodin.

Svi ovi lijekovi učinkovito ublažavaju bol i simptome. Zato ih treba uzimati s oprezom, jer je potrebno liječiti uzrok bolesti, a ne njegove posljedice. Bilo koji analgetik može privremeno maskirati patološke procese koji se odvijaju unutar tijela, što dovodi do teških (a ponekad i neizlječivih) komplikacija.

Procedura za napad

Pogoršanje bolesti može preteći čoveka bilo gde. Prvi od svih mogućih radnji trebao bi biti poziv hitne pomoći, jer je akutni pankreatitis kod kuće nemoguće liječiti - to su stacionarni uvjeti koji su potrebni. Što prije dođu ljekari, to je vjerojatnije povoljniji ishod za pacijenta.

Nakon poziva potrebno je osigurati mir osobi, ležeći na sofi, kauču ili sjedeći u stolici. U trenutku napada nije jasno da li postoje nekrotični procesi u gušterači, pa pacijent ne bi trebao jesti i piti prije dolaska hitne pomoći.

Izuzetak je antispazmodički lijekovi i lijekovi podložnoda se osoba nalazi u situaciji u kojoj je kvalificirana medicinska njega i bolničko liječenje privremeno nemoguće (npr. on je u šumi ili vozi voz na duge staze).

Dobar alat za ublažavanje stanja pacijenta je ledeni ili hladni grijaći jastučić. Postavlja se na mjestima gdje je bol posebno jak. Ima neku vrstu ne, ali olakšava efekat, jedino je što grijaći jastučić ne može biti snažno pritisnut u tijelo. Primjena hladnih kompresa pomoći će privremeno usporiti upalne procese u hipohondriju.

Pogledajte video: Kako se leči tumor pankreasa? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar