Upute za upotrebu sastava "Novonorm", cijena, recenzije i analozi lijeka

Lijek za snižavanje šećera nove generacije. Ne odnosi se na bilo koju od poznatih grupa hipoglikemijskih agenasa. Brzo smanjuje šećer u krvi stimulišući prvu fazu izlučivanja insulin gušterače. Stimulacija stimulacije insulin povezan sa blokadom kalijumskih kanala. To povlači za sobom prijem joni kalcijuma u β ćelija gušterača i lučenje insulin. Specifično tropizam do β ćelije gušterače i ne utiče na kalijumske kanale miokarda. Lijek ne prodire u ćeliju i vrši svoje djelovanje na staničnu membranu, ne inhibira biosintezu insulin.

Uzimanje lijeka prije jela tokom 15-30 minuta osigurava smanjenje glukoza tokom čitavog perioda obroka. Primijećeno je smanjenje glukoze u krvi ovisno o dozi.

Farmakokinetika

Brzo se upija od Gastrointestinalni trakt, a maksimalna koncentracija aktivne tvari određuje se unutar 1 sata. Zatim nivo repaglinid smanjuje se brzo i nakon 4 sata detektiraju se niske koncentracije. Bioraspoloživost je 63%. Ima nizak volumen distribucije i visok stupanj vezanja proteina. Poluvrijeme eliminacije je oko 1 sat, potpuno eliminacija za 4-6 sati. Potpuno se metabolizira CYP2C8 izoencimi i CYP3A4, metaboliti sa hipoglikemijskim efektom, nisu identifikovani. Izlučuju se uglavnom crevima, a mali deo bubrezima.

Pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega ne moraju prilagoditi početnu dozu, već pažljivo povećavati dozu. Kod teškog oštećenja funkcije jetre određuju se veće i dugotrajne koncentracije repaglinid u serumu.

Kontraindikacije

  • inzulinski ovisni dijabetes melitus,
  • dijabetička ketoacidoza,
  • dijabetička koma,
  • trudnoća i dojenje,
  • zarazne bolesti
  • teška disfunkcija jetre,
  • preosjetljivost
  • aplikacija sa gemfibrozil.

Propisuje se s oprezom u slučaju oslabljenog rada jetre, zatajenje bubregafebrilni sindrom alkoholizamneuhranjenost. Ispitivanja kod pacijenata mlađih od 18 godina i više od 75 godina nisu provedena.

Nuspojave

Uobičajene neželjene reakcije:

Manje uobičajene neželjene reakcije:

  • svrbež, osip,
  • vaskulitis,
  • urtikarija,
  • hipoglikemijska koma,
  • prolazno oštećenje vida,
  • kardiovaskularne bolesti
  • povraćanje, zatvor, mučnina,
  • povećana razina jetrenih enzima prolazne prirode.

NovoNorm, upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Tablete se uzimaju oralno prije jela tokom 15-30 minuta. Doza se bira pojedinačno i ovisi o razini. glukoza. Prije glavnih obroka preporučuje se početna doza od 0,5 mg. Doza se prilagođava jednom sedmično. Prilikom prelaska s drugog hipoglikemijskog lijeka preporučuje se početna doza od 1 mg prije svakog obroka. MD pojedinačni 4 mg, a dnevna doza ne veća od 16 mg. U kombinovanoj terapiji sa metformin ili tiazolidindioni korištena početna doza repaglinid isto kao i kod monoterapije. U budućnosti se doza svakog lijeka mijenja.

Predoziranje

Može doći do predoziranja. hipoglikemija: pojačano znojenje, vrtoglavicadrhtanje u tijelu glavobolja. Blagi tretman hipoglikemija sastoji se u uzimanju dekstroza unutar ili visoko ugljikohidratna hrana. U teškim hipoglikemija potrebna je intravenska glukoza.

Interakcija

Pojačajte efekat ovog leka gemfibrozil, trimetoprim, ketokonazol, rifampicin, klaritromicin, ciklosporin, itrakonazoldrugo hipoglikemijska sredstvainhibitori monoamin oksidazesalicilati neselektivni β-blokatori, IAPF, oktreotid, anabolički steroidi, nesteroidni protuupalni lijekovi i alkohol.
Istovremeni sastanak Deferasirox povlači za sobom pojačano djelovanje repaglinid, u vezi s čim se smanjuje doza posljednjeg. β-blokatori simptomi maski hipoglikemija.

Oralni kontraceptivi, barbiturati slabe hipoglikemijski efekat leka, rifampicinderivati tiazid, karbamazepin, glukokortikosteroidihormoni štitnjače danazol.

Recenzije o NovoNorm

Temeljna razlika između ovog lijeka i drugih lijekova koji smanjuju šećer je brzi početak djelovanja - nakon 10 minuta, a trajanje je 3 sata. To je njegova klinička prednost. Kratki poluživot uklanjanja štiti β ćelije od iscrpljenosti i obnavljaju sekretornu rezervu do sljedećeg obroka za pacijente. Nedostatak hiperinsulinemija između obroka smanjuje rizik hipoglikemija.

Lijekovi koji imaju dug poluživot u eliminaciji, stalno potiču oslobađanje insulinstoga pacijenti moraju strogo pridržavati prehrane (tri glavna obroka i tri dodatna). Razvija se preskakanje obroka hipoglikemija. Zbog činjenice da se radi o lijekovima kratkog djelovanja, pacijent ima besplatnu dijetu, može preskočiti obroke bez većeg rizika hipoglikemija. Tablete trebate piti samo kad imate obrok. Mnogi pacijenti u svojim recenzijama bilježe ovaj trenutak kao pozitivan.

  • «... U odnosu na Maninil, akcija je puno bolja. Bar mi odgovara».
  • «... Prihvaćam nekoliko godina. Djeluje kao doza inzulina. Nema nuspojava».
  • «... Šećer se glatko smanjuje i trajanje djelovanja odgovara».

Mnogi pacijenti napominju da je ovaj lijek propisan u kombinaciji sa metformin, što je omogućilo precizniju kontrolu dijabetes melitus. Ovaj sveobuhvatni pristup omogućava pojačano lučenje inzulina. w i istovremeno smanjuje otpornost na inzulin tkiva. NovoNorm tablete su sigurne, dobro se podnose i imaju minimalan broj nuspojava. Karakteristika je preferencijalno izlučivanje kroz creva, što omogućava upotrebu kod pacijenata sa oštećenjem bubrega.

Indikacije za upotrebu

Lijek NovoNorm Primjenjuje se u liječenju šećerne bolesti tipa 2 zbog neučinkovitosti dijetalne terapije, fizičke aktivnosti i gubitka tjelesne težine.
U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, repaglinid se može koristiti i u kombinaciji sa metforminom ili tiazolidindionima u slučajevima kada se ne može postići zadovoljavajuća glikemijska kontrola monoterapijom repaglinidom, metforminom ili tiazolidindionima.

Način primjene

prisutnost sekundarnog otpora kod pacijenta). U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, kod kojih je dijabetes obično dobro kontroliran dijetom, kratak tijek repaglinidne terapije može biti dovoljan u periodima privremenog gubitka kontrole glikemije.
U slučaju istodobne upotrebe s drugim lijekovima - pogledajte odjeljke "Interakcija" i "Posebna uputstva".
Početna doza Dozu lijeka određuje liječnik ovisno o koncentraciji glukoze u krvi.
Za pacijente koji nikada prije nisu primili druge oralne hipoglikemijske lijekove, preporučena početna pojedinačna doza prije glavnog obroka je 0,5 mg. Prilagođavanje doze vrši se 1 puta tjedno ili 1 put u 2 tjedna (uz fokusiranje na koncentraciju glukoze u krvi kao pokazatelja odgovora na terapiju).
Ako pacijent prelazi s drugog oralnog hipoglikemijskog sredstva na liječenje NovoNorm®, tada preporučena početna doza prije svakog glavnog obroka treba biti 1 mg.
Maksimalna doza. Preporučena maksimalna pojedinačna doza prije glavnog obroka je 4 mg. Ukupna maksimalna dnevna doza ne smije prelaziti 16 mg.
Pacijenti koji su prethodno primali druge oralne hipoglikemijske lijekove. Prebacivanje pacijenata sa terapijom drugim oralnim hipoglikemijskim lijekovima na terapiju repaglinidom može se odmah izvršiti. Istovremeno, nije pronađena točna veza između doze repaglinida i doze drugih hipoglikemijskih lijekova. Preporučena maksimalna početna doza za pacijente koji su prebačeni na repaglinid je 1 mg prije svakog glavnog obroka.
Kombinovana terapija Repaglinid se može propisati u kombinaciji sa metforminom ili tiazolidindionima u slučaju neadekvatnog praćenja koncentracije glukoze u krvi za monoterapiju metforminom, tiazolidindionima ili repaglinidom. U ovom se slučaju koristi ista početna doza repaglinida kao i kod monoterapije. Tada se podešava doza svakog lijeka ovisno o postignutoj koncentraciji glukoze u krvi.
Djeca i tinejdžeri. Učinkovitost i sigurnost liječenja repaglinidom kod osoba mlađih od 18 godina nisu ispitivane. Nema dostupnih podataka.

Dozni oblik

Osnovna fizikalna i hemijska svojstva:

tablete (1 mg) žute, okrugle, bikonveksne, s jedne strane označena je simbolom kompanije Novo Nordisk,

tablete (2 mg) su smeđe-ružičaste, okrugle, bikonveksne, jedna strana je označena simbolom kompanije Novo Nordisk.

Farmakološka svojstva

Mehanizam delovanja . NovoNorm je brzo djelujući stimulator oralne sekrecije inzulina. NovoNorm brzo smanjuje glukozu u krvi, stimulišu lučenje inzulina pomoću gušterače, a efekat lijeka ovisi o broju funkcionalnih b-stanica koje su sačuvane u otočićima žlijezde.

NovoNorm zatvara kalijumske kanale ovisne o ATP-u, u b-staničnoj membrani, posebnim proteinima. To izaziva depolarizaciju b-ćelija i dovodi do otvaranja kalcijumovih kanala, povećava ulazak kalcijevih jona u ćeliju što potiče lučenje inzulina.

Učinci povezani s farmakodinamikom lijeka . U bolesnika s dijabetesom tipa II, porast koncentracije inzulina u krvi događa se u roku od 30 minuta nakon uzimanja repaglinida. To smanjuje nivo glukoze u krvi tokom čitavog perioda asimilacije unosa hrane. Koncentracija repaglinida u krvnoj plazmi brzo opada, njegova niska razina zabilježena je kod pacijenata s dijabetesom tipa II unutar 4:00 nakon uzimanja.

Klinička efikasnost i sigurnost.Nakon uzimanja od 0,5 do 4 mg repaglinida kod pacijenata s dijabetesom tipa II, prikazano je smanjenje koncentracije glukoze u ovisnosti o dozi. Na osnovu rezultata kliničkih ispitivanja preporučuje se uzimanje repaglinida prije obroka (preprandialna primjena). Lijek se obično uzima 15 minuta prije obroka, međutim, potrebno vrijeme može varirati od doze prije obroka do 30 minuta prije obroka.

Apsorpcija NovoNorm se lako apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta, što dovodi do brzog porasta koncentracije lijeka u krvnoj plazmi. Najviša koncentracija lijeka u plazmi postiže se 1:00 nakon primjene. Nakon postizanja vrhunca, koncentracija lijeka u plazmi brzo se smanjuje. Uzimanje repaglinida neposredno prije jela, 15 minuta ili 30 minuta prije jela ili na prazan stomak, ne utječe značajno na vrijednosti farmakokinetike. Farmakokinetiku repaglinida karakterizira prosječna apsolutna bioraspoloživost (63%, koeficijent varijacije 11%). Tijekom kliničkih ispitivanja primijećena je visoka (60%) varijabilnost koncentracije repaglinida u krvnoj plazmi različitih pacijenata, a kod istog bolesnika njegova razina varira od niske do umjerene (35%). Budući da se odabir doze repaglinida temelji na kliničkom odgovoru pacijenta, velika varijabilnost u različitih bolesnika ne utječe na djelotvornost lijeka.

Distribucija . Farmakokinetika repaglinida karakterizira mala količina raspodjele

(30 l, što odgovara raspodjeli u unutarćelijskoj tekućini), repaglinid se lako veže (98%) na proteine ​​plazme pacijenata.

Uzgoj . Nakon postizanja C maks koncentracija lijeka u plazmi brzo se smanjuje. Poluvrijeme života je otprilike 1:00. Repaglinid se brzo eliminira iz krvi u roku od 4-6 sati. Repaglinid se u potpunosti metabolizira uglavnom uz sudjelovanje enzima CYP2C8 i CYPZA4. Njegovi metaboliti uzrokuju klinički značajnu hipoglikemiju.

Repaglinid i njegovi metaboliti izlučuju se uglavnom putem žuči. Manje od 2% uzete doze nalazi se u izmetu. Mali udio primijenjene doze pronađen je u urinu kao metaboliti.

U bolesnika sa dijabetesom tipa II s različitim stupnjem ozbiljnosti bubrežne insuficijencije, određena je farmakokinetika repaglinida nakon uzimanja jedne doze, kao i u stabilnom stanju. U bolesnika s normalnom bubrežnom funkcijom i blagim do umjerenim oštećenjem područje ispod krivulje "koncentracija repaglinida - vrijeme" i C maks bili su isti (odnosno 56,7 ng / (ml × h) i 57,2 ng / (ml × h) 37,5 ng / ml i 37,7 ng / ml). U bolesnika s izraženim smanjenjem bubrežne funkcije, vrijednosti ovih pokazatelja su neznatno povećane (98,0 ng / (ml × h) i 50,7 ng / ml). Međutim, tokom ove studije pronađena je slaba povezanost između nivoa klirensa repaglinida i kreatinina. Za pacijente s bubrežnom disfunkcijom nije potrebno odabrati početnu dozu repaglinida. Sljedeće povećanje doze kod pacijenata s dijabetesom tipa II s ozbiljnim oštećenjem bubrežne funkcije ili zatajivanjem bubrega koji zahtijevaju hemodijalizu treba provoditi s oprezom.

U otvorenoj studiji s jednom dozom provedenom sa

12 zdravih dobrovoljaca i 12 bolesnika s kroničnom patologijom jetre (čija je težina određena prema skali Child Childsa i klirensu na kofein) pokazalo se da je kod bolesnika s umjerenim do teškim oštećenjem jetre koncentracija ukupnog i slobodnog repaglinida u krvnom serumu veća i traje dulje nego kod zdravih dobrovoljaca (površina ispod krivulje "koncentracija repaglinida - vrijeme" u zdravih ljudi je 91,6 ng / (ml × h), u bolesnika - 368,9 ng / (ml × h) C maks kod zdravih bolesnika - 46,7 ng / ml, u bolesnika - 105,4 ng / ml). Područje ispod krivulje „koncentracija repaglinida - vrijeme“ (AUC) povezano je s razinom klirensa kofeina. Profil koncentracije glukoze u krvi u obje ispitivane grupe bio je isti. Prilikom redovnog uzimanja doza, pacijenti s oštećenom funkcijom jetre izloženi su većim koncentracijama repaglinida i njegovih metabolita nego zdravi dobrovoljci. Zato se u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre repaglinid treba primjenjivati ​​s oprezom. Pri odabiru doza intervale treba povećati kako bi se u potpunosti procijenila reakcija pacijenta.

Predklinički podaci o sigurnosti.

Prema rezultatima općeprihvaćenih pretkliničkih studija nije utvrđena posebna opasnost lijeka za ljude. U eksperimentima na životinjama pokazalo se da repaglinid nema teratogeni efekat. Studije na životinjama pokazale su reproduktivnu toksičnost. Netratogenetske malformacije ekstremiteta pronađene su u fetusa i novorođenih štakora rođenih štakorima kojima su davane velike doze lijeka u posljednjim fazama trudnoće i dojenja. Repaglinid je pronađen u mlijeku eksperimentalnih životinja.

Dijabetes melitus tipa II (dijabetes melitus neovisan o inzulinu, INCD), kada se koristi dijeta, smanjuje se tjelesna težina i fizička aktivnost, nije moguće postići zadovoljavajuća kontrola razine glukoze u krvi.

Upotreba repaglinida u kombinaciji s metforminom ili tiazolidindionima također je indicirana za bolesnike sa šećernom bolešću tipa II, u kojima se zadovoljavajuća glikemijska kontrola ne može postići zasebnim uzimanjem ovih lijekova. Liječenje treba započeti kao dodatak prehrani ili vježbanju radi smanjenja razine glukoze u krvi zbog obroka.

Značajke aplikacije

Repaglinid treba propisati u slučaju nezadovoljavajuće kontrole razine glukoze u krvi slijedeći dijetu i vježbe.

Repaglinid, kao i drugi stimulansi lučenja inzulina, može dovesti do razvoja hipoglikemije.

Kombinovani tretman sa neutralnim Hagedorn protaminom (NPH-insulinom) ili tiazolidindionima.

Ispitivanja su provedena na kombiniranom liječenju NPH-inzulinom ili tiazolidindionima. Međutim, neophodna je procjena odnosa rizika i koristi u odnosu na druge vrste kombiniranog liječenja.

Kombinovano lečenje metforminom.

Uz kombinirano liječenje metforminom, rizik od hipoglikemije raste. Ako je pacijent koji je postigao stabilizaciju kontrole glikemije uz pomoć oralnih hipoglikemijskih lijekova (groznica, trauma, zarazna bolest ili hirurška intervencija), tada može doći do kršenja ove kontrole. U takvim će slučajevima možda biti potrebno prekinuti uzimanje repaglinida i privremeno prebaciti na inzulin.

Akutni koronarni sindrom.

Liječenje repaglinidom može biti povezano s povećanim rizikom od razvoja akutnog koronarnog sindroma (npr. Infarkta miokarda), vidjeti

Kod mnogih pacijenata, s porastom razdoblja uzimanja oralnih hipoglikemijskih lijekova, njihov hipoglikemijski učinak opada. To može biti posljedica komplikacije dijabetesa ili smanjenja reakcije tijela na lijek. Taj se fenomen naziva sekundarna insuficijencija, treba ga razlikovati od primarne insuficijencije u kojoj pacijent ne reagira na lijek prvi put. Prije postavljanja dijagnoze sekundarne insuficijencije potrebno je pokušati promijeniti dozu kao i provjeriti pridržavanje pacijenta preporukama o prehrani i fizičkoj aktivnosti.

Posebne grupe pacijenata

Oslabljeni i iscrpljeni pacijenti . Izbor doza za oslabljene i iscrpljene pacijente treba provoditi posebno pažljivo kako bi se spriječio razvoj hipoglikemije (vidjeti odjeljak „Način primjene i doze“).

Deca. Nema dostupnih podataka.

Stariji pacijenti (stariji od 75 godina) . Nema dostupnih podataka.

Zatajenje jetre . Pri uzimanju normalnih doza u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre koncentracija repaglinida i njegovih metabolita može biti veća nego u bolesnika s normalnom funkcijom jetre. Zato pacijenti s oštećenom funkcijom jetre moraju biti oprezni prilikom primjene repaglinida (vidjeti dio „Kontraindikacije“). Potrebno je povećati intervale za odabir doze kako bi se u potpunosti procijenila reakcija pacijenta (vidjeti odjeljak Farmakokinetika).

Zatajenje bubrega. Iako postoji slaba povezanost između nivoa repaglinida i klirensa kreatinina, očistenje ovih spojeva u krvnoj plazmi pacijenata s ozbiljnim zatajenjem bubrega je smanjeno. Budući da bolesnici sa šećernom bolešću kompliciranim bubrežnom insuficijencijom povećavaju osjetljivost na inzulin, moraju biti oprezni pri odabiru doze lijeka (vidjeti odjeljak Farmakokinetika).

Upotreba tokom trudnoće ili dojenja.

Ispitivanja upotrebe repaglinida za trudnice i dojilje nisu provedena. Zato je nemoguće procijeniti sigurnost njegove upotrebe u trudnica. Lijek se ne može koristiti u ovim periodima.

Za informacije o studijama toksičnosti za reproduktivnu reproduktivnost u životinja, vidi

Predklinički podaci o sigurnosti.

Mogućnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom vožnje vozila ili drugih mehanizama.

Uz hipoglikemiju kod pacijenata, sposobnost koncentracije pažnje i brzina reakcije mogu se smanjiti. To može predstavljati određeni rizik u situacijama u kojima ove sposobnosti postaju posebno važne (na primjer, tijekom vožnje vozila ili drugih mehanizama).

Pacijente treba savjetovati da poduzmu preventivne mjere kako bi spriječili hipoglikemiju tokom vožnje. To je posebno važno za one koji imaju oslabljene simptome prekursora hipoglikemije, ili one koji često imaju epizode hipoglikemije. U tim uslovima treba ocjenjivati ​​primjerenost vožnje općenito.

Neželjene reakcije

Najčešće postoje nuspojave povezane sa promjenama nivoa glukoze u krvi, odnosno hiperglikemija i hipoglikemija. Učestalost pojave takvih reakcija ovisi kako o karakteristikama liječenja tako i o individualnim karakteristikama pacijenta: prehrambenim navikama, dozama, razini fizičke aktivnosti i stresu.

Na temelju iskustva upotrebe repaglinida i drugih lijekova za snižavanje šećera mogu se razlikovati nuspojave koje su česte (≥ 1/100 prije obavijesti). Pretplatite se

Hipoglikemijski lijek Novonorm: upute za uporabu, cijena, recenzije, analozi

Takva ozbiljna bolest kao što je dijabetes dijagnosticira se svakim danom sve više i više kod pacijenata različitih starosnih grupa.

Glavna osobina njegovog liječenja je posebna prehrana, koju bi trebala pratiti određena fizička aktivnost.

A često, pored ovoga, stručnjaci propisuju i lijek koji povećava nivo inzulina u krvi. Jedan od tih lijekova je Novonorm, o čijim će se uputstvima kasnije raspravljati.

Farmakološko djelovanje


Lijek Novonorm je lijek koji spada u skupinu oralnih hipoglikemija kratkog djelovanja. Može da blokira kalijumske kanale ovisne o adenosin trifosfatu koji se nalaze u membrani beta ćelija.

Nakon toga membrana se depolarizira i otvaraju se kalcijevi kanali, a oni, sa svoje strane, doprinose povećanju priliva kalcijevih jona u beta ćeliju. Aktivna supstanca je repaglinid.

Glavna karakteristika lijeka je sposobnost smanjenja glukoze u krvi, što se događa zbog kratkog poluživota. Pacijenti koji uzimaju Novonorm možda se ne boje pridržavati se slobodnije prehrane, što nije dopušteno kad uzimaju druga hipoglikemijska sredstva.

Nakon prve oralne primjene lijeka klinički učinak, koji pomaže povećati sadržaj hormona inzulina u krvnoj plazmi, postiže se nakon 10-30 minuta. Smanjenje koncentracije aktivne tvari u plazmi događa se nakon četiri sata od trenutka uzimanja ovog lijeka. Nakon oralne primjene Novonorma, vršna koncentracija tvari doseže se nakon jednog sata.

Uputa za upotrebu

Novonorm se propisuje isključivo kao dodatna mjera dijeti uz redovno vježbanje. Ovo je neophodno za smanjenje nivoa glukoze u ljudskoj krvi.

Novonorm tablete koje prate tablete upućuju na to da se lijek mora uzimati oralno prije glavnog obroka, a broj doza varira od dva do četiri puta dnevno. U isto vrijeme to je najbolje učiniti 15 minuta prije obroka. Vrijedno je zapamtiti da ako pacijent iz nekog razloga propusti glavni obrok, tada se lijek ne smije uzimati.

Tabletu nije preporučljivo žvakati, kao ni samljeti, trebala bi biti cijela i uzimati oralno, ispirati s dovoljnom količinom tekućine. Trajanje terapije, kao i potrebne doze lijeka, za svakog pacijenta individualno odredi lekar.


Početna doza za odraslog pacijenta obično je 0,5 miligrama repaglinida.

Nakon jedne do dvije sedmice od početka terapije ovim lijekom, doziranje se može povećati. U trenutku njegove upotrebe potrebno je redovno nadzirati nivo glukoze u krvi, kako bi se što tačnije odredio učinak minimalne doze lijeka na organizam.

Najveća dopuštena pojedinačna doza Novonorma iznosi četiri miligrama, a dnevna doza ne smije biti veća od 16 miligrama. Odraslima koji su prije Novonorma koristili druga oralna hipoglikemijska sredstva obično se propisuje jedan miligram repaglinida u početnoj dozi.

Pacijentima koji su oslabljeni i iscrpljeni potrebno je pažljivo odabrati dozu. Obično se takvim ljudima dodjeljuje na minimum. Uz složenu terapiju lijekovima Metformin i Novonorm, možda će biti potrebna manja doza nego kod monoterapije s ovim lijekom.

Pacijenti koji imaju oslabljenu bubrežnu funkciju ne moraju prilagođavati početnu dozu lijeka, ali vrijedi zapamtiti da je potrebno biti oprezan prilikom povećanja doziranja Novonorma.

Interakcija lijekova


Pri korištenju lijeka mora se imati na umu da neki lijekovi koji će se koristiti u kombinaciji s njim izravno utječu na metabolizam ugljikohidrata, što može uzrokovati prilagođavanje doze.

Kada Novonorm komunicira s drugim lijekovima, kao što su: glarintromicin, anabolički steroidi, neselektivni beta blokatori, etilni alkohol, inhibitori monoamin oksidaze, primjećuje se efekat povećanja poluživota repaglinida.

Značajne promjene u farmakokinetikama aktivne tvari lijeka Novonorm ne događaju se uz istodobnu upotrebu lijeka s: Nifedipin, Cimetidin, Simvastatin, estrogeni.

Srodni videozapisi

Pregled lijekova protiv dijabetesa:

Lijek Novonorm je oralni stimulator inzulina koji djeluje brzo. Recenzije o ovom lijeku uglavnom su pozitivne. Brzo smanjuje nivo glukoze u krvi. To se događa zbog stimulacije inzulina od strane gušterače. A učinkovitost lijeka direktno ovisi o broju funkcionalnih b-stanica koje su sačuvane u otočićima žlijezde. Lijek je propisan dijetom i redovnim fizičkim aktivnostima kao suplement.

Indikacije i kontraindikacije

Lijek je propisan u teškim slučajevima bolesti, kada nije moguće uspješno kontrolirati nivo glukoze kod šećerne bolesti tipa 2. Propisan je osobama sa pretilošću, doprinosi gubljenju kilograma.

Zabranjeno je uzimati ljude koji imaju dijabetes tipa 1, sa reakcijama preosjetljivosti na bilo koju od supstanci u sastavu lijeka. Kontraindiciran je kod hroničnog ili akutnog zatajenja bubrega, disanja, jetre.

Upotreba "novonorma" strogo je kontraindicirana u sljedećim akutnim stanjima:

  • Akutne zarazne bolesti
  • Hirurgija
  • Unos inzulina
  • Dijabetička koma s ketoacidozom ili laktacidozom,
  • Akutno ili pogoršanje hroničnog zatajenja jetre.

Zabranjeno je propisivanje u toku trudnoće i dojenja.

Uz oprez i pod nadzorom lekara, moguće je propisivanje osobama sa teškim popratnim bolestima, sa hroničnim alkoholizmom, kaheksijom ili s drugim poremećajima ishrane.

Nije bilo kliničkih ispitivanja i nema podataka o učinku lijeka na djetetovo tijelo, stoga liječnici ne preporučuju zbog nedostatka informacija da se pacijenti mlađi od 18 godina ne bi imenovali.

„Novonorm“ prodire kroz placentnu barijeru i može dovesti do poremećaja razvoja fetusa, što znači da je kontraindiciran ženama tokom trudnoće.

Recenzije ljekara o novoj normi

Ocjena 4.6 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

NovoNorm je vrlo dobar lijek za pacijente sa dijabetesom. Učinkovitost ovog lijeka postiže se kombinacijom glavnih komponenti u pravom udjelu. Brzo glume. Lijek "NovoNorm" u cjenovnom segmentu vrlo je prihvatljiv za pacijente. U gradskim ljekarnama cijena je niska.

Nuspojave lijeka su izuzetno rijetke.

Recenzije pacijenata o novoj normi

Pacijentima sa dijabetesom starosti 40 godina propisane su injekcije inzulina, ali ako je osoba starija od 45 godina, tada liječnici propisuju samo tablete. Tako su i mojoj baki propisane ove tablete. U odnosu na Maninil, efekat NovoNorma je mnogo bolji. Osim što snižava nivo glukoze u krvi, ovaj lijek praktično nema nuspojave. Međutim, to se odnosi kada osoba nema problema sa srcem i drugih kontraindikacija. Uz to valja napomenuti nisku cijenu i dostupnost. Prodaje se u bilo kojoj ljekarni.

Moja baka je bolesna od dijabetesa i svaki dan se pogoršava, jer su joj godine sigurno prilično velika. Nedavno joj je ljekar savjetovao ovaj lijek. Baka se isprva bojala, a onda je odlučila probati i sada uvijek koristi samo Novonorm. Čini se da djeluje kao brza doza inzulina. Nema nuspojava, djeluje brzo. Baka je sretna, a ja sam mirna zbog nje. Usput, on je relativno jeftin i može se lako pronaći u mnogim ljekarnama.

Kratak opis

Novonorm je oralni hipoglikemijski lijek kratkog djelovanja za liječenje dijabetesa tipa 2. Nedavno je endokrinološka praksa uključila lijekove koji pružaju specifičnu regulaciju postprandijalne (nakon jela) razine glukoze aktiviranjem ß-stanica pankreasa koje izlučuju endogeni inzulin. Do danas se koriste dva takva lijeka: novonorm (repaglinid) i starlix (nateglinid). O prvom od njih će se govoriti u ovom članku.

Novonorm (farmakološki aktivna supstanca - repaglinid) je u stanju da brzo smanji nivo glukoze u plazmi, „nadahnjujući“ ćelije pankreasa ß, da sintetišu više inzulina. Mehanizam delovanja nornorme je sledeći: aktivna supstanca u interakciji je s „prirodnim“ receptorima na membranama ß ćelija Langerhansovih otočića, blokirajući kalijumske kanale zavisne od ATP-a i depolarizirajući membranu. Sve ove metamorfoze zauzvrat otvaraju kalcijeve kanale do sada zaključane. Bez oklijevanja, kalcijevi ioni počinju masovno ući u ćeliju, uništavajući granule s inzulinom i pridonoseći njegovom oslobađanju iz stanice u međućelijski prostor.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, unos novonorma pruža pola sata „prozora“ tokom kojeg će nivo glukoze biti na ciljanoj razini. U međuvremenu, koncentracija novonorma u krvi brzo blijedi i nakon 4 sata, lijek se praktično više ne manifestira. Optimalno vrijeme za uzimanje nove norme je prije jela. Lijek se može koristiti kao lijek prve linije, kao i kod pacijenata koji loše reagiraju na liječenje sulfonilureama ili bigvanidima (metformin).

Lijek može održati pravilan nivo glikemije u bolesnika s prekomjernom težinom koji su prethodno "sjedili" na metforminu, istovremeno dajući manje nuspojava. Očigledno je da je kombinacija Novonorma + Metformina efikasnija od upotrebe ovih lijekova odvojeno.U okviru dugoročnih kliničkih ispitivanja nova je norma u pogledu održavanja biokemijskih parametara na razini kompenzacije za metabolizam ugljikohidrata premašila glipizid (movogleken) i bila u rangu s glibenklamidom (maninil) i gliklazidom (dijabeton).

Novonorm se propisuje kao dodatak prehrani i vježbanju. Kao što je već spomenuto, treba ga uzimati 15-30 minuta prije glavnih obroka, tj. 2-4 puta dnevno. Pacijente koji sebi dopuštaju da nepravilno jedu, liječnik detaljno informiše o svojim postupcima prilikom preskakanja unosa novih normi. U svakom se slučaju doza određuje pojedinačno, na temelju razine glukoze u krvnoj plazmi. Jer Novonorm je lijek koji potiče oslobađanje inzulina, što potencijalno može dovesti do hipoglikemijskih reakcija, a kao dio kombinirane farmakoterapije taj se rizik povećava. Vremenom, prilikom uzimanja nove norme (kao i bilo kojeg oralnog lijeka za snižavanje šećera), može se razviti tolerancija na nju, fenomen poznat kao sekundarna rezistencija. U takvim je slučajevima potrebno prilagođavanje doze ili stroži zahtjevi za pacijenta u vezi s primjenom preporuka o fizičkim vježbama i prehrani.

Farmakologija

Peroralno hipoglikemijsko sredstvo. Brzo smanjuje glukozu u krvi stimulišući oslobađanje inzulina iz funkcionalnih β-ćelija pankreasa. Mehanizam djelovanja povezan je sa sposobnošću blokiranja kanala ovisnih o ATP-u u stanicama membrane stanica, djelujući na specifične receptore, što dovodi do depolarizacije ćelija i otvaranja kalcijevih kanala. Kao rezultat, povećani priliv kalcijuma indukuje izlučivanje inzulina od β-ćelija.

Nakon uzimanja repaglinida, 30 minuta primjećuje se inzulinotropna reakcija na unos hrane, što dovodi do smanjenja glukoze u krvi. Između obroka ne dolazi do povećanja koncentracije inzulina. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 (neovisan od insulina), kod uzimanja repaglinida u dozama od 500 µg do 4 mg, primjećuje se smanjenje doze ovisne o dozi u krvi.

Obrazac za puštanje

Tablete su bijele, okrugle, bikonveksne, jedna strana je označena simbolom kompanije (bik Apis).

1 tab
repaglinid0,5 mg

Pomoćne tvari: poloksamer 188 - 0,143 mg, povidon - 1,543 mg, meglumin - 0,25 mg, kukuruzni škrob - 10 mg, kalcijev hidrogen fosfat bezvodni - 38,2 mg, mikrokristalna celuloza (E460) - 38,264 mg, glicerol 85% (glicerin) - 1,4 mg kalijum polakrilin (kalijum poliakrilat) - 4 mg, magnezijum stearat - 0,7 mg.

15 kom. - blisteri (2) - pakovanja od kartona.
15 kom. - blisteri (6) - pakovanja od kartona.

Režim doziranja postavlja se individualno, odabirom doze kako bi se optimizirala razina glukoze.

Preporučena početna doza je 500 mcg. Povećanje doze treba izvesti najkasnije nakon 1-2 tjedna stalnog unosa, ovisno o laboratorijskim parametrima metabolizma ugljikohidrata.

Maksimalne doze: jednokratne - 4 mg, dnevne - 16 mg.

Nakon upotrebe drugog hipoglikemijskog lijeka, preporučena početna doza je 1 mg.

Prihvaća se prije svakog glavnog obroka. Optimalno vrijeme za uzimanje lijeka je 15 minuta prije jela, ali može se uzimati 30 minuta prije jela ili neposredno prije obroka.

Trudnoća i dojenje

Primjena tijekom trudnoće i dojenja je kontraindicirana.

U eksperimentalnim studijama otkriveno je da nema teratogenog efekta, ali kada se koristi u visokim dozama kod štakora u posljednjoj fazi trudnoće, primijećena je embriotoksičnost i oslabljen razvoj udova u plodu. Repaglinid se izlučuje u majčinom mlijeku.

Posebna uputstva

Uz bolest jetre ili bubrega, opsežna operacija, nedavna bolest ili infekcija moguće je smanjenje učinkovitosti repaglinida.

Koristite s oprezom kod pacijenata s bubrežnom bolešću.

U debilnih bolesnika ili u bolesnika sa smanjenom hranom potrebno je uzimati repaglinid u minimalnim početnim i održavajućim dozama. Kako bi se spriječile hipoglikemijske reakcije u ovoj kategoriji bolesnika, dozu treba birati s oprezom.

Nastala hipoglikemijska stanja obično su umjerene reakcije i lako se zaustavljaju unosom ugljikohidrata. U teškim stanjima može biti potrebno / unos glukoze. Vjerovatnoća razvoja takvih reakcija ovisi o dozi, prehrambenim karakteristikama, intenzitetu fizičke aktivnosti, stresu.

Imajte na umu da beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije.

Tokom lečenja pacijenti bi se trebali suzdržati od pijenja alkohola, kao etanol može pojačati i produžiti hipoglikemijski učinak repaglinida.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Na osnovu upotrebe repaglinida treba procijeniti izvodljivost vožnje automobila ili bavljenja drugim potencijalno opasnim aktivnostima.

Doziranje i predoziranje

"Novonorm", upute za upotrebu, uključuju opis tijeka liječenja, koji se pažljivo prilagođava svakom pacijentu. Propisan je zajedno sa dijetom i drugim hipoglikemijskim lijekovima, kontraindiciran je zajedno sa inzulinom.

Bolje je uzimati 15-30 minuta prije jela.

Obično je početna doza 0,5 mg dnevno, ako bolesnik to normalno podnosi, doza se može povećati za 1-2 tjedna, nakon pregleda i laboratorijskih ispitivanja.

Potrebno je konzultirati pacijenta o potrebnim radnjama sa naglim padom glikemije, o pravilnoj prehrani i dnevnoj rutini.

Pogledajte video: Kako Složiti Rubikovu Kocku? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar