O čemu ovisi šećer u krvi?

Razina glukoze (šećera) u krvi jedan je od najvažnijih pokazatelja metaboličkih procesa. To se događa zbog činjenice da je glukoza izvor energije za sve organe, ali posebno mozak i kardiovaskularni sistem ovise o tome.

Nakon jela, razina glukoze u krvi povećava se, oslobađa se inzulin, a glukoza ulazi u stanice, uključuje se u metaboličke procese za održavanje vitalnih procesa tijela.

Ako se ne proizvodi dovoljno inzulina ili povećava aktivnost kontransularnih hormona, ali i ako ćelije ne reagiraju na inzulin, razina glukoze u tijelu raste. Ako je hormonska regulacija oslabljena ili ako se koristi predoziranje lijekova za snižavanje šećera, ovaj pokazatelj se smanjuje.

Prehrana i šećer u krvi

Šećer u krvi utvrđuje se ispitivanjem nivoa glikemije. Zbog toga se krvni test obavlja ujutro, na prazan stomak. Posljednji obrok bi trebao biti najkasnije 8 sati prije mjerenja. Normalna glukoza u krvi je ista za muškarce i žene, ovisno o dobi pacijenta:

  1. Za djecu od 3 tjedna do 14 godina: 3,3 do 5,6 mmol / L
  2. U dobi od 14 do 60 godina: 4,1 - 5,9 mmol / L.

Glavni faktor od kojeg ovisi nivo šećera u krvi je ravnoteža između njegovog unosa s hranom i razine inzulina, što pomaže prenošenju iz krvi u stanice. Hrana koja sadrži ugljikohidrate ima najveći utjecaj na glukozu u krvi.

Po brzini povećanja razine šećera dijele se na jednostavne i složene. Jednostavni ugljikohidrati se počinju apsorbirati u krv već u usnoj šupljini, njihova upotreba u hrani uzrokuje nagli porast glukoze.

Ovi proizvodi uključuju:

  • Šećer, med, džem, sirupi, džemovi.
  • Bijelo brašno, sav hljeb i peciva napravljena od njega - peciva, vafli, kolačići, bijeli hljeb, krekeri, kolači i peciva.
  • Čokolade
  • Slastice od jogurta i skute.
  • Slatki sokovi i sode.
  • Banane, grožđe, datulje, grožđice, smokve.

Složeni ugljikohidrati u hrani su predstavljeni škrobom i potrebna je probava u crijevima da bi se razgradili. U slučaju čišćenja od dijetalnih vlakana - brašna, žitarica, sokova, povećava se stopa povećanja glukoze, a kada se dodaju biljna vlakna ili mekinje smanjuje se.

Apsorpcija ugljikohidrata iz hrane se usporava ako u njoj ima puno masnoće, a iz hladne hrane ugljikohidrati također sporije dolaze iz crijeva nego iz vrućih jela.

Metabolizam ugljikohidrata također je poremećen u slučaju zloupotrebe alkoholnih pića, masne hrane, pogotovo masnog, prženog mesa, iznutrice, kisele pavlake, vrhnja jela, umaka, dimljenog mesa i konzervirane hrane.

Bolesti koje utječu na šećer u krvi

Najčešći uzrok kolebanja glukoze u krvi je dijabetes. Podijeljen je prema mehanizmima razvoja u dvije vrste. Šećerna bolest tipa I nastaje kada su oštećene beta ćelije u gušterači.

To može biti posljedica virusnih infekcija, razvoja autoimunih reakcija u kojima počinje proizvodnja antitijela na stanice koje proizvode inzulin. Najčešći uzrok dijabetesa tipa 1 je nasljedna predispozicija.

Druga vrsta dijabetesa javlja se kod nepromijenjene ili povećane proizvodnje inzulina, ali receptori tkiva postaju otporni na njegovo djelovanje. Prema statističkim podacima, drugi tip zauzima 95% svih otkrivenih slučajeva dijabetesa. Prevencija dijabetesa tipa 2 izravno je povezana s uzrocima ove patologije. Do danas su identifikovani sledeći faktori:

  1. Gojaznost, posebno taloženje masti u struku.
  2. Mala fizička aktivnost.
  3. Emocionalna nestabilnost, stres, nervna napetost.
  4. Bolest pankreasa.
  5. Povišen holesterol u krvi, ateroskleroza.
  6. Bolesti od dijabetesa u bliskoj rodbini.
  7. Bolesti štitne žlijezde, kao i nadbubrežne ili hipofize.

Vjerojatnost nastanka dijabetesa povećava se s godinama, pa bi glukozu, poput kolesterola u krvi, trebalo pratiti nakon 40 godina barem jednom godišnje.

Ako je u žena trudnoća tekla na pozadini povećanog šećera, plod je rođen težinom većom od 4,5 kg ili je došlo do pobačaja, patološkog tijeka trudnoće, kao i kod policističnih jajnika, to bi trebao biti prilika za redovito praćenje metabolizma ugljikohidrata.

Šećer može povećati akutni pankreatitis ili nekrozu pankreasa, jer upalni proces i oticanje gušterače mogu utjecati na stanice otočića Langerhansa odgovorne za proizvodnju inzulina. Nakon tretmana, šećer se može vratiti u normalu, ali takvim se pacijentima pokazuje poštivanje prehrambenih ograničenja najmanje šest mjeseci.

Sa povećanjem gušterače (hiperplazija), insulinoma ili adenoma, kao i sa urođenom insuficijencijom alfa - ćelija koje proizvode glukagon, nivo glukoze u krvi opada.

Kod hipertireoze, zbog utjecaja hormona štitnjače, u početku se javlja prekomjerna stimulacija proizvodnje inzulina, što postepeno dovodi do iscrpljivanja pankreasa i razvoja kronične hiperglikemije.

Postoji hipoteza da se dijabetes i tirotoksikoza razvijaju kao rezultat autoimunog procesa.

Oštećena regulacija metabolizma ugljikohidrata može se razviti kod bolesti nadbubrežne žlijezde i hipofize:

  • Hiperglikemija se javlja kod feokromocitoma, akromegalije, Cushingovog sindroma, somatostatinoma.
  • Smanjeni šećer (hipoglikemija) nastaje s Addisonovom bolešću, adrenogenitalnim sindromom.

Akutni period infarkta miokarda ili oslabljena cerebralna cirkulacija (moždani udar) može biti praćen naglim porastom šećera u krvi. Virusni hepatitisi i tumorski procesi u crijevima i želucu obično se javljaju sa niskom razinom glukoze u krvi.

Produljenim izgladnjivanjem ili malapsorpcijom u crijevima sa sindromom malabsorpcije, glukoza u krvi se smanjuje. Malabsorpcija može biti urođena u cističnoj fibrozi ili se može razviti kod enteritisa, hroničnog pankreatitisa i ciroze.

Lijekovi za snižavanje šećera

Uzimanje lijekova može utjecati i na regulaciju metabolizma ugljikohidrata: diuretici, posebno tiazidi, estrogeni, glukokortikoidni hormoni, beta blokatori, često neselektivni, uzrokuju hiperglikemiju. Uzimanje kofeina u velikim dozama, uključujući energiju ili tonike droge i pića, podiže šećer u krvi.

Smanjite šećer: inzulin, antidijabetičke lijekove - Metformin, Glucobay, Manninil, Januvia, salicilate, antihistaminike, anaboličke steroide i amfetamin, može se smanjiti i alkoholnom intoksikacijom.

Za mozak, nedostatak glukoze šteti više nego višak. Zbog toga se preporučuje pacijentima koji imaju dijabetes uvijek sa sobom tablete glukoze ili slatkiše, tako da s znakovima pada šećera u krvi mogu brzo podići razinu. U ove svrhe može se koristiti i med, slatki čaj, toplo mlijeko, grožđice, bilo koji sok ili slatki napitak.

Fiziološka hiperglikemija (u nedostatku bolesti) može biti uz umjerena fizička napora, pušenje. Oslobađanje hormona stresa - adrenalina i kortizola s jakim emocionalnim reakcijama, strahom, ljutnjom, napadom boli, također je razlog za kratkotrajno povećanje razine glukoze.

Fizička aktivnost visokog intenziteta ili dugo vremena, mentalni stres, povišena tjelesna temperatura kod zaraznih bolesti uzrokuju smanjenje šećera u krvi.

Zdravi ljudi mogu osjetiti simptome niskog šećera u krvi (vrtoglavica, glavobolja, znojenje, drhtanje ruku) kada dehidriraju i jedu pretjerano slatku hranu. Nakon viška unosa jednostavnih šećera, oslobađanje inzulina dramatično raste i snižava glukozu u krvi.

Za vrijeme trudnoće i prije menstruacije, žene mogu osjetiti abnormalnosti u metabolizmu ugljikohidrata zbog učinaka promjena razine estrogena i progesterona. Oštre fluktuacije šećera u krvi prate menopauzu. Video u ovom članku reći će vam kakva bi trebala biti norma šećera.

Uzroci visokog šećera u krvi - što raditi i sa čim je povezano?

Tokom visokog šećera u krvi naše tijelo počinje signalizirati na različite načine. Najčešće, to ovisi o razini glukoze i prisutnosti dodatnih bolesti.

Tako počinjemo primjećivati ​​neke simptome, ponekad čak i ne shvaćajući odakle dolaze.

Također je vrijedno napomenuti da u većini slučajeva traže druge probleme, ali na šećer se češće zaboravlja.

Prirodno, stanice našeg tijela moraju nužno sadržavati šećer, ali ni u kojem slučaju ne prelaze dozvoljene norme. Ti brojevi ne bi smjeli biti veći od 100 miligrama po decilitru.

Engleski medicinski časopis objavio je rezultate studije koja je ispitivala odnos između glikoziranog hemoglobina i smrtnosti muškaraca. U eksperimentu je učestvovalo 4662 volontera starih 45-79 godina, a većina njih nije patila od dijabetesa.

Među muškarcima čiji HbA1C nije prelazio 5% (norma za odraslu osobu) smrtnost od srčanog udara i moždanog udara (glavni uzroci smrti dijabetičara) bila je najmanja.

Svaki dodatni postotak gliciranog hemoglobina povećao je vjerojatnost smrti za 28%. Prema ovoj statistici, 7% HbA1C povećava smrtnost za 63% u odnosu na normalnu.

Ali s dijabetesom, 7% je prilično pristojan rezultat!

Prema epidemiološkim opažanjima, u Rusiji ima najmanje 8 miliona dijabetičara (90% je dijabetes tipa 2), a njih 5 miliona nije ni svjesno visokog šećera u krvi. Sve vrste šećera su agresivna oksidaciona sredstva koja uništavaju krvne žile i tkiva ljudskog tijela, a da ne spominjemo činjenicu da je slatko okruženje idealan uvjet za razmnožavanje bakterija.

Pogledajte video: Kako Koristiti L Glutamin (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar