Rosuvastatin Canon


Predstavljeni su analozi lijeka rosuvastatin kanon, lijekovi koji su zamjenjivi s obzirom na svoje učinke na tijelo, a sadrže jedan ili više identičnih aktivnih sastojaka. Prilikom odabira sinonima, uzmite u obzir ne samo njihovu cijenu, već i zemlju proizvodnje i reputaciju proizvođača.
  1. Opis lijeka
  2. Lista analoga i cijena
  3. Recenzije
  4. Zvanična uputstva za upotrebu

Opis lijeka

Rosuvastatin Canon - Hipolipidemični lijek, selektivni konkurentski inhibitor HMG-CoA reduktaze, koji 3-hidroksi-3-metilglutarilni koenzim A pretvara u mevalonat, prekursor holesterola.

Glavni cilj djelovanja je jetra gdje se provodi sinteza kolesterola i LDL katabolizam. Inhibira aktivnost HMG-CoA reduktaze (90% rosuvastatina cirkuliše u krvi). Povećava broj LDL receptora na površini hepatocita, povećava unos i katabolizam LDL-a, što dovodi do inhibicije sinteze VLDL, smanjujući ukupni broj LDL i VLDL. Smanjuje koncentraciju LDL kolesterola, ne-HDL holesterola, VLDL holesterola, ukupnog holesterola, triglicerida, triglicerida VLDL, apolipoproteina B (ApoV), omjer LDL kolesterola / LDL kolesterola / kolesterola, holesterola, -HDL, ApoV / ApoA-1, povećava koncentraciju HDL holesterola, ApoA-1.

Terapeutski učinak razvija se u roku od tjedan dana nakon početka terapije, nakon 2 tjedna dostigne 90% maksimalnog mogućeg efekta, maksimalni terapeutski učinak obično se postiže nakon 4 tjedna terapije i održava se redovnom primjenom lijeka.

Djelotvoran je kod odraslih pacijenata sa hiperholesterolemijom, sa ili bez hipertrigliceridemije (bez obzira na rasu, spol ili dob), uključujući u bolesnika sa šećernom bolešću i porodičnom hiperholesterolemijom.

Primjetni učinak primjećen je u kombinaciji s fenofibratom (u odnosu na smanjenje koncentracije triglicerida) i nikotinskom kiselinom u dozama za snižavanje lipida (u odnosu na smanjenje koncentracije HDL kolesterola).

Indikacije za upotrebu

- Primarna Fredriksenova hiperholesterolemija (tip IIa, uključujući porodičnu heteroroznu hiperholesterolemiju) ili miješana hiperholesterolemija (tip IIb) kao dodatak prehrani, kada dijeta i drugi nefarmakološki tretmani (vježbanje, gubitak težine) nisu dovoljni.

- Porodična homozigotna hiperholesterolemija kao dodatak prehrani i drugoj terapiji za snižavanje lipida (na primjer, LDL-afereza) ili u slučajevima kada takva terapija nije dovoljno učinkovita.

- Hipertrigliceridemija (tip IV prema Fredricksenu) kao dodatak prehrani.

- Za usporavanje napredovanja ateroskleroze kao dodatak prehrani kod pacijenata kojima je prikazana terapija za smanjenje koncentracije ukupnog kolesterola i LDL-C.

- Primarna prevencija većih kardiovaskularnih komplikacija (moždani udar, infarkt miokarda, revaskularizacija arterija) kod odraslih pacijenata bez kliničkih znakova koronarne arterijske bolesti, ali s povećanim rizikom od njenog razvoja (stariji od 50 godina za muškarce i preko 60 godina za žene, povećana koncentracija C-reaktivne protein (više od 2 mg / l) u prisustvu barem jednog od dodatnih faktora rizika, poput arterijske hipertenzije, niske koncentracije HDL holesterola, pušenja, porodične anamneze ranog početka koronarne srčane bolesti).

Kontraindikacije

Za tablete od 10 mg i 20 mg:

- povećana osjetljivost na rosuvastatin ili neku od komponenti lijeka,

- jetrene bolesti u aktivnoj fazi, uključujući trajno povećanje serumske aktivnosti transaminaza i svako povećanje aktivnosti transaminaza u krvnom serumu (više od 3 puta u odnosu na gornju granicu normale),

- ozbiljno oštećenje bubrega (klirens kreatinina (CC) manji od 30 ml / min),

žene: trudnoća, dojenje, nedostatak odgovarajućih metoda kontracepcije,

- bolesnici predisponirani za razvoj miotoksičnih komplikacija,

-Deca ispod 18 godina.

Za tablete od 40 mg:

- povećana osjetljivost na rosuvastatin ili neku od komponenti lijeka,

žene: trudnoća, dojenje, nedostatak odgovarajućih metoda kontracepcije,

- jetrene bolesti u aktivnoj fazi, uključujući trajno povećanje serumske aktivnosti transaminaza i svako povećanje aktivnosti transaminaza u krvnom serumu (više od 3 puta u odnosu na gornju granicu normale),

pacijenti sa faktorima rizika za razvoj miopatije / rabdomiolize, i to:

zatajenje bubrega umjerene težine (CC manje od 60 ml / min),

- lična ili porodična istorija bolesti mišića,

- miotoksičnost kod pacijenata koji su u anamnezi imali druge inhibitore ili fibrate HMG-CoA reduktaze,

- prekomerna konzumacija alkohola,

- stanja koja mogu dovesti do povećanja koncentracije rosuvastatina u plazmi,

- istodobni prijem fibrata,

- pacijenti iz azijske rase,

-Deca ispod 18 godina.

Za tablete od 10 mg i 20 mg:

Prisutnost rizika od miopatije / rabdomiolize - zatajenja bubrega, hipotireoze, lične ili porodične anamneze nasljednih mišićnih bolesti i prethodne povijesti mišićne toksičnosti s drugim inhibitorima ili fibratima HMG-CoA reduktaze, ovisnosti o alkoholu, starijih od 65 godina, stanja u kojima se primjećuje porast koncentracija rosuvastatina u plazmi, rasa (azijska rasa - japanski i kineski), istodobna primjena s fibratima, povijest bolesti jetre, sepsa, arterijska hipotenzija, opsežna operacija, trauma, teške poremećaje metabolizma, endokrinih ili elektrolita ili nekontrolisani napadi.

Za tablete od 40 mg:

Blaga zatajenje bubrega (CC više od 60 ml / min), starija od 65 godina, povijest bolesti jetre, sepsa, hipotenzija, opsežna operacija, trauma, teški poremećaji metabolizma, endokrinih ili elektrolita ili nekontrolisani napadaji.

Pacijenti s zatajenjem jetre: nema podataka ili iskustva s primjenom lijeka kod pacijenata s ocjenom većim od 9 na skali Child-Pugh.

Upotreba tijekom trudnoće i tokom dojenja: Rosuvastatin je kontraindiciran u trudnoći i dojenju. Budući da su kolesterol i tvari sintetizirane iz kolesterola važne za razvoj fetusa, potencijalni rizik inhibiranja HMG-CoA reduktaze prelazi korist od upotrebe lijeka tokom trudnoće.

Ako se tijekom terapije dijagnosticira trudnoća, lijek treba odmah prekinuti.

Žene reproduktivne dobi trebaju primjenjivati ​​odgovarajuće metode kontracepcije.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

Iznutra tabletu ne treba žvakati ili drobiti, gutati je celu, ispirati dovoljnom količinom vode, može se uzimati u bilo koje doba dana, bez obzira na unos hrane. Ako je potrebno uzimati lijek u dozi od 5 mg, tabletu s dozom od 10 mg treba podijeliti.

Prije početka liječenja Rosuvastatinom Canon, pacijent bi trebao započeti slijediti standardnu ​​hipoholesterolemijsku prehranu i nastaviti je slijediti tijekom liječenja. Dozu lijeka treba odabrati pojedinačno, ovisno o ciljevima terapije i terapijskom odgovoru na liječenje, uzimajući u obzir trenutne preporuke o ciljnoj razini lipida.

Preporučena početna doza za pacijente koji počinju uzimati lijek ili za bolesnike prebačene iz drugih inhibitora HMG-CoA reduktaze treba iznositi 5 mg (1/2 tablete od 10 mg) ili 10 mg lijeka jednom dnevno.

Uz istodobnu primjenu Rosuvastatina Canon s gemfibrozilom, fibratima, nikotinskom kiselinom u dozi većoj od 1 g / dan, preporučena početna doza lijeka je 5 mg (1/2 tablete od 10 mg).

Prilikom odabira početne doze treba se voditi prema pojedinačnoj razini kolesterola i uzimati u obzir mogući rizik od kardiovaskularnih komplikacija, a također je potrebno procijeniti potencijalni rizik od nuspojava. Ako je potrebno, doza se može povećati na veće nakon 4 tjedna.

Zbog mogućeg razvoja nuspojava pri uzimanju doze od 40 mg, u usporedbi s nižim dozama lijeka, povećavanjem doze na 40 mg, nakon što je dodatna doza veća od preporučene početne doze za 4 tjedna terapije, može se izvesti samo kod bolesnika s teškom stupanj hiperholesterolemije i visoki rizik od kardiovaskularnih komplikacija (posebno kod bolesnika sa porodičnom hiperholesterolemijom) koji nisu postigli željeni rezultat terapije prilikom uzimanja doze od 20 mg, a koji će se nadzirati cha. Preporučuje se posebno pažljivo praćenje pacijenata koji primaju lijek u dozi od 40 mg.

Primjena doze od 40 mg se ne preporučuje pacijentima koji se prethodno nisu konsultirali s liječnikom. Nakon 2-4 tjedna terapije i / ili s povećanjem doze lijeka, potrebno je nadzirati metabolizam lipida (ako je potrebno prilagođavanje doze).

Stariji pacijenti: prilagođavanje doze nije potrebno.

U bolesnika s blagim ili umjerenim zatajivanjem bubrega, prilagodba doze nije potrebna. Primjena svih doza lijeka je kontraindicirana u bolesnika s teškim zatajenjem bubrega (CC manji od 30 ml / min). Upotreba lijeka u dozi od 40 mg kontraindicirana je u bolesnika s umjerenim oštećenjem bubrežne funkcije (CC niži od 60 ml / min). Za bolesnike s umjerenim oštećenjem bubrežne funkcije preporučuje se početna doza od 5 mg (1/2 tablete od 10 mg).

Pacijenti s zatajenjem jetre: rosuvastatin je kontraindiciran u bolesnika s aktivnom bolešću jetre. Nema iskustva s primjenom lijeka kod pacijenata s zatajenjem jetre iznad 9 na skali Child-Pugh.

Tijekom proučavanja farmakokinetičkih parametara rosuvastatina kod pacijenata iz različitih etničkih skupina, primijećeno je povećanje sistemske koncentracije rosuvastatina među japanskim i kineskim. Ovu činjenicu treba uzeti u obzir kada se Rosuvastatin Canon koristi kod ove grupe pacijenata. Kada se koriste doze od 10 mg i 20 mg, preporučena početna doza za pacijente azijske rase je 5 mg (1/2 tableta od 10 mg). Primjena lijeka u dozi od 40 mg kontraindicirana je kod pacijenata iz azijske rase.

Pacijenti skloni miopatiji

Primjena lijeka u dozi od 40 mg kontraindicirana je kod pacijenata sa faktorima koji ukazuju na predispoziciju za razvoj miopatije. Kada se primjenjuju doze od 10 mg i 20 mg, preporučena početna doza za ovu skupinu bolesnika je 5 mg (1/2 tablete od 10 mg).

Kada se koristi s gemfibrozilom, doza lijeka ne smije prelaziti 10 mg / dan.

Farmakološko djelovanje

Rosuvastatin Canon - lijek za snižavanje lipida, selektivni konkurentski inhibitor HMG-CoA reduktaze. Djelotvoran je kod odraslih bolesnika s hiperholesterolemijom, sa ili bez hipertrigliceridemije (bez obzira na rasu, spol ili dob), uključujući bolesnike sa šećernom bolešću i porodičnom hiperholesterolemijom.

Primjetan je učinak u kombinaciji s fenofibratom (u odnosu na smanjenje koncentracije TG) i nikotinskom kiselinom u dozama za snižavanje lipida (u odnosu na smanjenje koncentracije HDL-C).

Jeftini analozi i nadomjesci lijeka rosuvastatina: cjenik

Rosuvastatin je popularan lijek koji se koristi u liječenju bolesti kardiovaskularnog sistema.Alat normalizuje holesterol u organizmu i smanjuje rizik od bolesti srca. Indikacije za uzimanje lijekova uključuju sve vrste hiperholesterolemije, kombiniranu dislipidemiju, aterosklerozu, infarkt miokarda, mozak, moždani udar.

Djelatna tvar istoimenog lijeka s njegovim imenom je rosuvastatin. Ovo je hipolipidemično sredstvo iz grupe satena. Oblik za puštanje - tablete. Lijek nije propisan djeci mlađoj od 18 godina, u trudnoći, u vrijeme dojenja. Rosuvastatin se proizvodi u Rusiji, kao i nekim zemljama ZND i inostranstvu.

Prosječna cijena lijeka je 500-700 rubalja, ovisno o doziranju i broju tableta u pakovanju. Visoka cijena lijeka nalagala je potragu za nadomjestakom jeftinog lijeka. Bliski nadomjesci i sinonimi nisu uvijek jeftiniji, ali neki nemaju slične kontraindikacije ili su više dostupni u određenoj regiji.

Ako je liječnik propisao rosuvastatin, analozi su jeftiniji od ovog lijeka treba naći među lijekovima domaćeg proizvođača.

Naziv lijekaProsječna cijena u rubaljimaZnačajka
Akorta550–880Lijek je propisan za primarnu hiperholesterolemiju prema Fredricksenu, hipergliceridemiju, da uspori razvoj ateroskleroze, da spriječi razvoj uobičajenih kardiovaskularnih bolesti.
Mertenyl450–1750Lijek je propisan za dislipidemična stanja, sa hiperholesterolemijom. Uzimanje lijekova mora se kombinirati sa standardnom prehranom. Tablete se uzimaju oralno, bez obzira na unos hrane, ispiraju vodom.
Rosuvastatin Canon400–710Učinkovitost lijeka za smanjenje lipida je u snižavanju ukupnog holesterola. Najbolji jeftini analog ruske proizvodnje.

Ukrajinski zamenici

Razmotrite jeftine analoge ukrajinske proizvodnje lijekova. Na popisu se nalazi približan trošak i kratak opis lijekova.

  • Atorvacor. Tablete sa atorvastatinom kao aktivnim sastojkom. Obavlja funkciju suzbijanja nivoa holesterola i lipoproteina u krvnoj plazmi, izvodeći svoju aktivnost u pacijentovoj jetri. Moguće je propisivanje lijeka djeci nakon 10 ljeta sa porodičnom heteroroznom hiperholesterolemijom kao dodatak glavnoj prehrani. Prosječna cijena je 140–220 rubalja.
  • Vasostat. Lijek za snižavanje lipida, aktivna supstanca je simvastatin, koji pozitivno utječe na metabolizam lipida u tijelu. Uzmi lijek oralno. Imenovanje je kontraindicirano u slučaju zatajenja jetre. Prosječna cijena je 110–180 rubalja.
  • Lovastatin. Alat eliminira hiperlipoproteinemiju, pomaže u normalizaciji sinteze holesterola u pacijentovoj jetri. Lijek smanjuje i apolipoprotein B i trigliceride. Stabilni učinak terapije lijekom se javlja 14 dana nakon početka uzimanja tableta. Glavna komponenta je lovastatin. Ne propisuje se tokom trudnoće i dojenja. Prosječna cijena je 155–70 rubalja po pakovanju od 30 tableta.

Bjeloruski generičari

Tablica u nastavku sadrži jeftine bjeloruske generičke rosuvastatine koji će vam pomoći u rješavanju pitanja s čime lijek zamijeniti.

Naziv lijekaProsječna cijena u rubaljimaZnačajka
Rosutatin210–550Lijek je u tabletama sa rosuvastatinom kao aktivnom supstancom. Ima indikacije za upotrebu slične ispitivanom agensu. Lijek ima niz kontraindikacija.
Atorvastatin120–600Najjeftinija zamjena za rosuvastatin. Alat pripada farmakološkoj grupi lijekova za snižavanje lipida i propisuje se u liječenju stanja povezanih s povećanim kolesterolom. Lijek nije propisan tokom trudnoće, dojenja, kao ni djeci mlađoj od 18 godina.
Lipromak LF135–550Aktivna supstanca u lijeku je atorvastatin. Smanjuje nivo lipoproteina u krvi. Lijek razvija snažnu aktivnost u pacijentovoj jetri, jer upravo ovdje dolazi do sinteze holesterola.Upotreba kod djece moguća je u dozi ne većoj od 20 mg.

Ostali strani analozi

Moderni sinonimi uvoza visoki su trošak i imaju manju efikasnost:

  • Crestor. Strani analog rosuvastatina, dostupan u tabletama. Popularni lijek za smanjenje lipida. Lijek se proizvodi u Velikoj Britaniji, Portoriko. Prosječna cijena je 515–5900 rubalja.
  • Mertenyl. Sastav lijeka uključuje rosuvastatin kao aktivni sastojak. Smanjuje stanje povećane koncentracije holesterola u tijelu. Zemlja porijekla - Mađarska. Prosječna cijena je 510-1700 rubalja.
  • Rosistark. Lijekovi iz farmakološke grupe satena. Koristi se za liječenje hiperholesterolemije kod odraslih pacijenata starijih od 18 godina. Dostupno u Hrvatskoj. Prosječna cijena je 250-790 rubalja.

Sve vrste rosuvastatina, kao i njegovi analozi i srodni nadomjesci, široko su zastupljeni u ljekarnama u ruskim gradovima.

Treba obratiti pažnjuda se, odlučivši za određeni lijek, mora uzimati redovito, ne dozvoljavajući zamjenu drugog lijeka. Zato bi konačni termin trebao imenovati kvalificirani liječnik koji je u stanju profesionalno procijeniti rizike i moguće nuspojave.

Rosuvastatin Canon tablete: upute i analozi od 10 i 20 mg

Rosuvastatin Canon je lijek sa svojstvima smanjenja lipida. Lijek pripada grupi statina.

Lijek je selektivni konkurentski inhibitor HMG-CoA reduktaze, koji je odgovoran za pretvorbu 3-hidroksi-3-metilglutarilnog koenzima A u mevalonat, koji je prekursor holesterola.

Glavni cilj delovanja leka je jetra, organ koji izvodi proces sinteze holesterola i katabolizam lipoproteina niske gustine.

Lijek inhibira aktivnost HMG-CoA reduktaze. Prilikom upotrebe lijeka, oko 90% rosuvastatina cirkuliše u krvnoj plazmi.

Upotreba lijeka pomaže u povećanju broja LDL receptora na površinskoj membrani hepatocita, što povećava sakupljanje i katabolizam lipoproteina niske gustine. Takav učinak na tijelo dovodi do smanjenja razine LDL u plazmi.

Terapeutski učinak upotrebe lijeka se primjećuje već tjedan dana nakon početka terapije. Nakon 2 tjedna, terapeutski učinak dostiže svoj maksimum. Nakon tog razdoblja primjećuje se optimalni pad razine kolesterola u tijelu i uz kontinuirano redovito korištenje lijekova on se održava na dostignutoj razini u dužem periodu.

Upotreba lijeka može doprinijeti gubitku težine zbog uklanjanja viška lipida iz njega.

Oblik ispuštanja i hemijski sastav

Proizvođač proizvodi lijek u obliku tableta. Površina tableta je obložena prevlakom od crvenog filma.

Oblik je okrugao, dvokonovan. Na konveksnoj površini ugrožen je rizik. U poprečnom presjeku, preparat ima gotovo bijelu boju.

Glavni aktivni sastojak lijeka je rauvastatin kalcijum. Ova komponenta je sadržana u masi jednakoj 10,4 mg, što u odnosu na čisti rosuvastatin iznosi 10 mg.

Pored glavnog aktivnog spoja, u formulaciji tableta nalaze se i sledeća hemijska jedinjenja:

  • kalcijum hidrogen fosfat dihidrat,
  • preželatinizirani kukuruzni škrob,
  • magnezijum stearat,
  • povidone
  • mikrokristalna celuloza.

Sastav filmskog premaza tableta uključuje sljedeće komponente:

  1. Selecoat AQ-01032 crveni.
  2. Hidroksipropil metilceluloza.
  3. Macrogol-400.
  4. Macrogol-6000.
  5. Titan dioksid
  6. Lak aluminijum na bazi boja Ponso 4R.

Proizvođač, proizvedeni tableti, stavljaju se u konturnu staničnu ambalažu od PVC-a. Na vrhu je pakovanje prekriveno aluminijskom folijom.Takvi paketi su zatvoreni u kartonskim kutijama, gdje se nalaze upute za upotrebu lijeka.

Lijek je dostupan u tabletama s različitim dozama aktivnog sastojka. U ljekarnama, ovisno o potrebi, možete kupiti lijek koji ima doze rauvastatina 10, 20 i 40 mg u jednoj tableti.

Cijena lijeka ovisi o regiji prodaje u Ruskoj Federaciji, koncentraciji glavnog aktivnog sastojka u sastavu lijeka i broju tableta u jednom pakovanju.

Trošak jednog paketa, ovisno o navedenim parametrima, može se kretati od 350 do 850 rubalja.

Pacijent može kupiti lijek samo ako postoji liječnik na recept.

Lijek treba čuvati na temperaturi koja ne prelazi 25 stepeni Celzijusa, na suhom mjestu nedostupnom djeci i kućnim ljubimcima. Mjesto skladištenja mora biti zaštićeno od direktne sunčeve svjetlosti. Rok trajanja lijeka je dvije godine.

Nakon tog razdoblja upotreba lijeka je zabranjena, te se moraju odložiti.

Indikacije i kontraindikacije za upotrebu

Prije upotrebe lijeka Rosuvastatin Canon, trebali biste pažljivo proučiti upute za upotrebu, preglede o lijeku liječnika i pacijenata i upoznati se s cijenom lijeka s različitom dozom aktivnog sastojka.

Upute za upotrebu lijeka preporučuju uzimanje lijeka samo nakon savjetovanja s liječnikom.

Lekar određuje optimalnu dozu uzimajući u obzir sve dostupne podatke o zdravlju i individualnim karakteristikama pacijentovog tela.

Glavne indikacije za uporabu lijeka u skladu s uputama za uporabu su sljedeće situacije:

  • prisutnost primarne hiperholesterolemije prema Fredricksonu (tip IIa, uključujući porodičnu heteroroznu hiperholesterolemiju) ili miješane hiperholesterolemije (tip IIb) kao dodatak prehrani, u tim slučajevima primjena nefarmakoloških tretmana (fizičke vježbe, gubitak težine) nije dovoljna,
  • prisutnost porodične homozigotne hiperholesterolemije, osim prehrane i druge terapije za snižavanje lipida (na primjer, LDL-afereza), ili u slučajevima kada primjena takve terapije nije dovoljno učinkovita,
  • prisutnost hipertrigliceridemije (tip IV prema Fredrickson-u) kao dodatak korištenoj prehrani.

Kontraindikacije za upotrebu lijeka imaju razlike ovisno o koncentraciji u tabletama glavnog aktivnog sastojka.

Dakle, za tablete koje sadrže 10 i 20 mg rosuvastatina pacijent ima sljedeće kontraindikacije:

  1. Bolesti jetre u aktivnoj fazi progresije, uključujući pojačanu aktivnost transaminaza.
  2. Teško narušavanje funkcije bubrega.
  3. Prisutnost miopatije kod pacijenta.
  4. Primjena terapije ciklosporinom.
  5. Period gestacije i period dojenja.
  6. Predispozicija za napredovanje miotoksičnih komplikacija.
  7. Starost manja od 18 godina.
  8. Preosjetljivost na komponente lijeka.

Kada koristite tablete s koncentracijom rosuvastatina 40 mg, kontraindikacije za upotrebu su:

  • zatajenje bubrega i jetre,
  • nošenje djeteta i dojenje,
  • istodobna upotreba s ciklosporinom,
  • prisutnost bolesti jetre u akutnoj fazi razvoja,
  • prisutnost u tijelu izražene netolerancije na komponente lijeka.

Predoziranje lijeka kod pacijenta nastaje tijekom uzimanja nekoliko dnevnih doza.

Ako se otkrije predoziranje, propisana je simptomatska terapija i nadziru se funkcije jetre, kao i aktivnost CPK-a.

Nema određenog antidota koji se koristi kada se dogodi predoziranje. Postupak hemodijalize je neefikasan.

Upute za upotrebu lijeka

Lijek se daje oralno, u bilo koje doba dana, bez obzira na dijetu.

Tabletu treba progutati cijelu bez drobljenja, dok uzimanje proizvoda mora biti praćeno pijenjem puno vode.

U slučaju imenovanja lijeka u dozi od 5 mg, tableta s masom aktivne komponente od 10 mg može se podijeliti na pola.

Prije provođenja terapije Rosuvastatinom, Canon zahtijeva da pacijent neko vrijeme drži strogu dijetu s hipokoterolom. Pridržavanje takve prehrane je također potrebno nakon početka lijekova.

Doziranje tableta za kolesterol bira liječnik uzimajući u obzir rezultate analiza i ispitivanja pacijentovog tijela nakon primjene dijetalne hrane i njegovih individualnih karakteristika.

Osim toga, na doziranje korištenog lijeka može utjecati svrha terapijskog tijeka i priroda reakcije tijela na uporabu Canona u liječenju rosuvastatinom.

U skladu s uputama za upotrebu, preporučena početna doza lijeka je 5 ili 10 mg jednom dnevno.

Uz istodobnu upotrebu rosuvastatina s fibratima ili nikotinske kiseline u dozi ne većoj od 1 grama dnevno, početna doza je 5 mg jednom dnevno.

Pri odabiru doze liječnik se treba voditi prema rezultatima mjerenja količine kolesterola u tijelu pacijenta i uzimati u obzir mogući rizik od nastanka kardiovaskularnih komplikacija. Pored toga, specijalista treba da uzme u obzir i potencijalni rizik od nuspojava od primene leka tokom terapije.

Ako je potrebno, doziranje korištenog lijeka prilagođava se svaka 4 tjedna.

Upotreba doze od 40 mg provodi se samo kod pacijenata s teškim stupnjem razvoja hiperholesterolemije i u prisustvu visokog rizika od komplikacija u radu kardiovaskularnog sistema tijela, kao i u otkrivanju visokog krvnog tlaka kod pacijenta. U slučaju korištenja najveće dopuštene doze tijekom liječenja, pacijent bi trebao biti pod stalnim nadzorom liječnika.

Upotreba lijeka u najvećoj dozi je kontraindicirana u bolesnika s izraženim zatajenjem bubrega i umjerenim oštećenjem bubrega.

Za ovu kategoriju pacijenata preporučena doza je 5 mg dnevno u jednoj dozi.

Nuspojave i analozi Rosuvastatin Canon-a

U procesu primjene lijeka, u tijelu pacijenta mogu se razviti nuspojave.

Učestalost nuspojava ovisi o primijenjenoj dozi i pojedinačnim fiziološkim karakteristikama pacijenta.

Sa strane središnjeg nervnog sustava mogu se pojaviti glavobolje, vrtoglavica i, u rijetkim slučajevima, gubitak pamćenja.

Iz gastrointestinalnog trakta nuspojave se manifestuju pojavom opstipacije, mučninom, bolovima u trbuhu, u rijetkim slučajevima, razvojem pankreatitisa i žutice.

Respiratorni sistem može reagirati na lijek s takvim manifestacijama kao što su kašalj i kratkoća daha.

Iz mišićno-koštanog sistema moguća je pojava mijalgije. Miopatije i, u rijetkim slučajevima, artralgija.

Na dijelu mokraćnog sustava nuspojava se može očitovati u obliku proteinurije, perifernog oticanja i, u rijetkim slučajevima, hematurije.

Kao rezultat uzimanja lijeka, pacijent može osjetiti simptome dijabetesa tipa 2.

Ako se otkrije nuspojava na uzimanje lijeka na organizam, on se može zamijeniti na preporuku lekara s postojećim analogima.

Do danas farmaceutski proizvođači nude više od 10 različitih lijekova koji su analogi Rosuvastatin Canon-u.

Ovi alati su:

  1. Akorta,
  2. Mertenil.
  3. Rosart.
  4. Rosistark.
  5. Rosuvastatin Sotex.
  6. Rosuvastatin SZ.
  7. Rosulip.
  8. Rosucard.
  9. Roxer.
  10. Rustor.
  11. Tevastor

Svi ovi lijekovi imaju sličan učinak na tijelo, ali imaju značajne razlike u troškovima, što omogućava pacijentu da odabere najprikladniji lijek, kako u troškovima tako i u terapijskom učinku koji se vrši na tijelo.

Lijek Rosuvastatin opisan je u videu u ovom članku.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen.

Rosuvastatin: analozi i cijene

U mnogim slučajevima, rosuvastatin je lijek izbora kad je potrebno propisati lijekove za smanjenje lipida. Međutim, može postojati nekoliko razloga kad pacijent ima poteškoća sa nabavkom ovog lijeka:

  • Nedostatak lijekova u lokalnoj ljekarničkoj mreži.
  • Dovoljno visoka cijena lijeka, koja može utjecati na pacijentov budžet, jer je za postizanje željenog terapijskog efekta neophodna primjena tečaja.

Većina lijekova ima analoge. I „Rosuvastatin“, kao lek velike potražnje, u ovom slučaju nije izuzetak.

Analozi su lijekovi koji su po supstanci identični originalnom lijeku, ali koje proizvode farmaceutske kompanije drugačije od originalnih proizvođača.

Drugim riječima, analozi Rozuvastatina na farmaceutskom tržištu su svi lijekovi čiji je aktivni sastojak rosuvastatin, ali proizvodi ih druga tvrtka osim japanske kompanije Shionogi.

Vrijedi napomenuti da se pomoćne tvari različitih proizvođača Rosuvastatina mogu razlikovati, što ne utječe na terapijski učinak, ali ih treba uzeti u obzir u slučajevima individualne netolerancije na određene komponente.

Ispod je popis glavnih analoga rosuvastatina koji po potrebi mogu zamijeniti originalni lijek. Također će biti predstavljena uporedna tablica troškova rosuvastatina različitih proizvođača. Ali najprije morate dati kratke informacije o izvornom proizvodu, kako bi potrošač mogao usporediti karakteristike, posebno originala i analoga.

Sastav "Rosuvastatin"

Rosuvastatin je lijek iz ogromne farmakološke grupe lijekova koji snižavaju lipide, a koji spada u uži skupinu inhibitora reduktaze (aktivni protiv frakcija kolesterola). Aktivni sastojak je rosuvastatin u obliku kalcijeve soli (tj. Kalcijum rosuvastatin). Potpuni popis pomoćnih sastojaka originalnih tableta:

  • Laktoza monohidrat je mliječni šećer koji se razlikuje od obične laktoze po prisustvu dodatne molekule vode u hemijskom sastavu. Prisustvo ove komponente čini rosuvastatin nedostupnim pacijentima s individualnom netolerancijom na laktozu ili s nedostatkom laktaze.
  • MCC je mikrokristalna celuloza, koja je snažan apsorbent koji se ne apsorbira u ljudskom tijelu. Apsorbuje toksine i druge štetne tvari, a zatim ih u nepromijenjenom obliku uklanja iz tijela, odnosno pomaže u smanjenju zaluđenosti organizma. Aktivno se koristi za trovanje i neravnotežu crijeva i želuca. Niz nutricionista preporučuje se koristiti kao sredstvo za smanjenje apetita, s obzirom na to da MSC daje osjećaj punoće u stomaku.
  • Ortofosfat (kalcijev fosfat) - je složena sol koja se sastoji od ortofosforne kiseline i metala kalcijuma. Ima aktivnost praška za pecivo i potiče bolju apsorpciju rosuvastatina.
  • Magnezijum stearat - složena je sol koja se sastoji od stearinske kiseline i magnezijuma. Ljudski je pomoćni sastojak farmakoloških proizvoda koji se izlučuje nepromijenjen iz tijela.
  • Crospovidone (pravopis se može pojaviti: povidone, što je alternativno ime) je enterosorbent širokog spektra. Ima sposobnost apsorbiranja štetnih tvari u tijelu (uključujući i one nastale djelovanjem rosuvastatina na ljudski organizam).
  • Gliceril triacetat (triacetin) je dodatak hrani s oznakom E1518, dozvoljen je u većini zemalja svijeta (osobito u Ruskoj Federaciji i zemljama Europske unije) i na temelju opsežnih istraživanja smatra se potpuno sigurnim za ljudsko tijelo. U proizvodnji farmaceutskih proizvoda ima složen učinak kao ovlaživač, plastifikator i otapalo.
  • Hipromelloza (hidroksipropil metilceluloza) - ima zaštitna hidratantna svojstva.
  • Željezni oksid - je tvar neorganskog porekla, koja sadrži željezo i kisik. Kao dio "Rosuvastatina" koristi se kao bojilo.
  • Titan dioksid (mogu se naći i sledeći predmeti: titanov oksid IV, titanijum beli) - bojanje hrane sa oznakom E
  • Pročišćena voda.

Zašto trebate znati o analogama "Rosuvastatin"

  • Mogućnost kupovine lijeka po najpovoljnijoj cijeni. Često analogi imaju nižu cijenu. To nije povezano s kvalitetom proizvoda, ali može biti posljedica minimiziranja troškova oglašavanja, prijevoza i drugih troškova. Takođe, nisu rijetki slučajevi suradnje liječnika specijalista ili klinika s farmakološkim kompanijama ili ljekarnama, kada se pacijentu mogu ispisati skuplji original ili analog.
  • Mogućnost zamjene rosuvastatina u odsustvu originalnog lijeka u ljekarni. Često čak ni ljekarnik ne može reći analoge lijeka ili pokušava prodati najskuplje tablete.

Lista analoga "Rosuvastatin"

Naziv lijeka Proizvođači pomoćne tvari Razlika u upotrebi itd.
CrestorASTRAZENECA UK LTD (Sjedinjene Američke Države).laktoza monohidrat, mcc, magnezijum stearat, kalcijum hidrogen fosfat, željezo oksid, hipromeloza, titanov dioksid, krospovidonsu odsutni
AkortaPJSC Pharmstandard-Tomskkhimfarm (Ruska Federacija)isto kao "Crestor"su odsutni
MertenylGedeon Richter (Mađarska)isto kao "Crestor"tablete s deklariranom standardnom dozom sadrže 0,2 mg više rosuvastatina za svakih 5 mg, odnosno: tablete od 5 mg - stvarni sadržaj rosuvastatina je 5,2 mg, u tabletama od 10 mg - 10,4 mg i tako dalje
RosartActavis Group (Island)isto kao "Crestor"
RosistarkBelupo (Hrvatska)koristi se žuti kinolin umjesto željezovog oksida, ostale su komponente identične
Rosuvastatin CalciumMSN Laboratories Limited (Indija), Assia Chemical Industries Ltd (Izrael) i drugisu odsutnilijek se ne prodaje putem maloprodajnih lanaca ljekarni, a minimalna količina za kupovinu je obično od 5 kg.
Rosuvastatin CanonNeprofitna proizvodnja Canonfarmaumjesto željezovog oksida koristi se aluminijski lak i dodaje se crveni selekoat, ostali sastojci su identični standardnom sastavuveliki broj pozitivnih kritika
Rosuvastatin-SZFarmakološka kompanija "North Star"željezni oksid je također zamijenjen aluminijskim lakom tri vrstesu odsutni
RosucardZentiva (Češka)kroskarmeloza zamjenjuje hipromelozu iz izvornog sastava, ostale su komponente identične
RosulipEGIS Pharmaceuticals PLC (Mađarska)identičan izvornom sastavu
RoxerKRKA (Slovenija)kopolimeri butil metakrilata i metilmetakrilata su dodani u školjku
Tevastor"TEVA Pharmaceutical Industries, Ltd" (Izrael)Sastav uključuje aluminijski lak i boji sunčano žutu boju, ostale komponente su identične izvornom sastavu (uključujući željezni oksid)

Svi gore navedeni lijekovi izravni su analozi rosuvastatina, odnosno lijekova s ​​identičnom aktivnom supstancom. U stvari, to je sve - isti lijek s različitim komercijalnim imenima i prodaje se po različitim veleprodajnim i maloprodajnim cijenama (prosječna maloprodajna cijena bit će navedena u tablici u sljedećem odjeljku publikacije). Postoje i indirektni analozi, odnosno lijekovi iz jedne farmakološke grupe (u ovom slučaju inhibitori reduktaze) koji imaju sličan učinak, ali imaju različitu aktivnu tvar. Ovi lijekovi su indirektni analozi i mogu ih propisati isključivo liječnik na temelju laboratorijskih podataka.

Uporedna tabela troškova analoga "Rosuvastatina"

AkortaCijena: 530 rubalja
MertenylCijena: 500 rubalja
RosartCijena: 485 rubalja
RosistarkCijena: 450 rubalja
Rosuvastatin CanonCijena: 420 rubalja
Rosuvastatin-SZCijena: 450 rubalja
RosucardCijena: 590 rubalja
RosulipCijena: 515 rubalja
RoxerCijena: 540 rubalja
TevastorCijena: 480 rubalja

Radi objektivnosti studije koja se provodi isključivo u interesu potrošača predmetnih lijekova, gornja lista sadrži analoge u sljedećoj dozi i količini: 10 mg rosuvastatina po tableti, 30 tableta u jednom pakiranju. Ovaj oblik primjene najpopularniji je kod potrošača, jer je poželjno da se lijek u početku aplicira na mjesečnom tečaju kako bi se utvrdio stepen prilagodbe ljudskog tijela na rosuvastatin.

Trošak "Rosuvastatina" i izvedivost njegove zamjene analozima

U maloprodajnom lancu apoteka „Rosuvastatin“ u dozi od 10 mg i broju tableta prodaje se 30 komada u rasponu troškova od 380 do 490 rubalja, ovisno o cjenovnoj politici dobavljača i distributera farmaceutskih proizvoda, kao i ovisno o regiji.

Tako je u većini slučajeva originalni Rosuvastatin proizvod jeftiniji od njegovih analoga, pa je preporučljivo kupiti analoge samo ako originalni lijek nije dostupan u ovoj ljekarni.

Na temelju recenzija objavljenih u javnoj domeni na Internetu i u tiskanim medijima, također se može zaključiti da potrošači više vole originalni lijek.

Pronašli ste grešku u tekstu? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enteri to ćemo popraviti!

Tablete 5 mg, 10 mg, 20 mg i 40 mg rosuvastatin: upute, pregledi i cijene

U ovom medicinskom članku možete se upoznati s lijekom Rosuvastatin. U uputama za upotrebu objašnjeno je kojim tabletama pod pritiskom možete uzimati, što lijek pomaže, koje indikacije postoje za upotrebu, kontraindikacije i nuspojave. Napomena prikazuje oblik lijeka i njegov sastav.

U članku liječnici i potrošači mogu ostaviti samo stvarne kritike o Rosuvastatinu, iz kojih možete saznati je li lijek pomogao u liječenju hiperholesterolemije i snižavanju kolesterola u krvi kod odraslih i djece za koje je i dalje propisan. U uputama su navedeni analozi rosuvastatina, cijene lijeka u ljekarnama, kao i njegova upotreba u trudnoći.

Lijek za snižavanje lipida je rosuvastatin. Uputa za upotrebu kaže da su tablete od 5 mg, 10 mg, 20 mg i 40 mg nižeg holesterola u krvi propisane za liječenje hiperholesterolemije, kao i za prevenciju ateroskleroze.

Oblik i sastav izdavanja

Lijek Rosuvastatin proizvodi se u obliku tableta, filmom obloženih tableta za oralnu (oralnu) primjenu.

Imaju svijetlo ružičastu ili ružičastu boju, okruglog su oblika i dvostruko izbočene površine.

Glavni aktivni sastojak lijeka je rosuvastatin, njegov sadržaj u 1 tableti je 5, 10, 20 ili 40 mg.Takođe, u njegov sastav spadaju pomoćne tvari

Rosuvastatin tablete su upakovane u blister pakovanja od 10 komada. Kartonsko pakiranje sadrži 3 ili 6 blister pakiranja i upute za uporabu lijeka.

Nuspojave

Na pozadini uzimanja tableta Rosuvastatin moguć je razvoj negativnih tjelesnih reakcija iz različitih organa i sistema:

  • Alergijske reakcije - osip na koži, svrbež, kopriva, nalik opekotini od koprive.
  • Digestivni sistem - može se razviti sklonost zatvoru, mučnini, bolovima u trbuhu, rjeđe upali gušterače (pankreatitis).
  • Mokraćni sistem - rijetko se pojavljuje protein (proteinurija) i krv (hematurija) u urinu.
  • Endokrini sistem - razvoj dijabetesa tipa 2.
  • Mišićno-koštani sistem - bolovi u mišićima (mialgija), upala (miozitis) i razaranje (rabdomioliza), posebno kod ljudi koji imaju predispoziciju za miopatiju.
  • Živčani sistem - glavobolja, periodična vrtoglavica, ozbiljna opća slabost (astenija).

Razvoj nuspojava je fenomen ovisan o dozi. Njihova učestalost značajno raste s primjenom lijeka u dozi od 40 mg dnevno. Pojava negativnih reakcija je osnova za prilagodbu doze ili povlačenje lijeka.

Deca, u toku trudnoće i dojenja

Rosuvastatin je kontraindiciran tokom trudnoće i tokom dojenja. Žene reproduktivne dobi trebaju primjenjivati ​​odgovarajuće metode kontracepcije. Budući da su kolesterol i njegovi proizvodi biosinteze važni za razvoj fetusa, potencijalni rizik inhibiranja HMG-CoA reduktaze prelazi korist od primjene lijeka u trudnica.

U slučaju trudnoće tijekom liječenja, lijek treba odmah prekinuti. Nema podataka o dodjeli rosuvastatina majčinom mlijekom, pa stoga u periodu dojenja lijek treba prekinuti.

Posebna uputstva

Kada se koriste velike doze rosuvastatina (obično 40 mg), može se primijetiti tubularna proteinurija, koja je obično prolazne prirode. Ovo kršenje ne ukazuje na pogoršanje / progresiju bubrežne bolesti.

Pacijentima koji uzimaju maksimalnu dozu lijeka preporučuje se praćenje bubrežne funkcije. Da bi se izbjeglo narušavanje rezultata, ne preporučuje se određivanje aktivnosti kreatin fosfokinaze nakon pojačane fizičke aktivnosti ili u prisustvu drugih mogućih razloga za povećanje njegove aktivnosti.

Ako se na početku terapije početna aktivnost kreatin fosfokinaze znatno premaši (više od 5 puta), nakon 5-7 dana, treba obaviti drugo mjerenje. Kada se potvrde pokazatelji, liječenje ne započinje. Nagli napad bolova / slabosti ili grčeva u mišićima, posebno u kombinaciji s vrućicom i nelagodom, zahtijeva medicinsku pomoć.

U takvim slučajevima potrebno je utvrditi aktivnost kreatin fosfokinaze. Ako simptomi nestanu, a indikatori se vrate u normalu, možete razmotriti ponovno imenovanje Rosuvastatina u nižim dozama pod budnim nadzorom pacijentovog stanja. U nedostatku simptoma, rutinsko praćenje aktivnosti kreatin fosfokinaze je nepraktično.

Postoje podaci o vrlo rijetkim slučajevima imunološki posredovanih nekrotizirajućih miopatija koje se javljaju s kliničkim manifestacijama (perzistentna proksimalna slabost mišića i povećana aktivnost serumske kreatin fosfokinaze) tijekom terapije ili kada se prekida primjena rosuvastatina. Uz to mogu biti potrebna serološka ispitivanja, ispitivanje živčanog i mišićnog sistema, kao i upotreba imunosupresivnih lijekova.

Prilikom uzimanja Rosuvastatina i istodobne terapije ne primjećuju se znakovi pojačanog učinka na skeletni mišić.

Međutim, postoje izvješća o povećanju incidencije miopatije i miozitisa kod pacijenata koji uzimaju druge inhibitore HMG-CoA reduktaze u kombinaciji s derivatima vlaknaste kiseline, uključujući

s gemfibrozilom, ciklosporinom, nikotinskom kiselinom u dozama za snižavanje lipida (više od 1000 mg dnevno), azolskim gljivičnim agensima, inhibitorima HIV proteaze i makrolidnim antibioticima.

Ako je u bolesnika pokazatelj koncentracije glukoze 5,6–6,9 mmol / L, povećava se vjerojatnost šećerne bolesti tipa 2. Smanjenje doze / povlačenje terapije indicirano je u slučajevima kada aktivnost jetrenih transaminaza u krvnom serumu prekorači gornju granicu normale 3 puta ili više.

Ako postoji sumnja na razvoj intersticijske bolesti pluća (koja se manifestuje nedostatkom daha, neproduktivnim kašljem, slabošću, gubitkom težine, vrućicom i općim blagostanjem), Rosuvastatin se ukida.

Zbog vjerojatnosti pojave slabosti i vrtoglavice, pacijenti trebaju biti oprezni u periodu liječenja tokom upravljanja vozilima.

Interakcija lijekova

Antacidi se mogu uzimati tek nakon nekog vremena (oko 2 sata) nakon uzimanja ovog lijeka, jer njihova upotreba dovodi do smanjenja koncentracije Rosuvastatina.

Eritromicin se također ne smije uzimati zajedno sa lijekovima, jer je učinak uzimanja lijekova smanjen.

40 mg rosuvastatina u kombinaciji s fibratima je kontraindicirano. Gemfibrozil povećava rizik od miopatije ako se koristi zajedno s određenim inhibitorima HMG-CoA reduktaze (kombinacija se ne preporučuje). U kombinaciji s fibratima ili dozama nikotinske kiseline za snižavanje lipida rizik bi trebalo pažljivo razmotriti.

Analozi lijeka rosuvastatin

Struktura određuje analoge:

  1. Tevastor
  2. Akorta.
  3. Rosuvastatin Calcium.
  4. Rosart.
  5. Rosistark.
  6. Rosuvastatin SZ.
  7. Crestor.
  8. Rosucard.
  9. Rosulip.
  10. Roxer.
  11. Mertenil.
  12. Suvardio.
  13. Rosuvastatin Canon.
  14. Rustor.

Grupa statina uključuje analoge:

  1. Leskol.
  2. Pravastatin.
  3. Tulipan.
  4. Rovacor.
  5. Roxer.
  6. Simvastol.
  7. Kardiostatin.
  8. Ator.
  9. Torvazin.
  10. Rosucard.
  11. Lovasterol.
  12. Leskol forte.
  13. Lipostat.
  14. Atherostat.
  15. Zokor forte.
  16. Lovacor.
  17. Simvalimite.
  18. Akorta.
  19. Lipobay.
  20. Rustor.
  21. Torvas.
  22. Simvor.
  23. Rosulip.
  24. Apextatin.
  25. Atorvox.
  26. Rosart.
  27. Torvacard.
  28. Liprimar.
  29. Lovastatin.
  30. Crestor.
  31. Actalipid.
  32. Simgal.
  33. Simlo.
  34. Tevastor
  35. Liptonorm.
  36. Zorstat.
  37. Simvacol.
  38. Vasilip.
  39. Ovan
  40. Simvastatin.
  41. Mertenil.
  42. Vazator.
  43. Zokor.
  44. Atorvastatin.
  45. Anvistat.
  46. Atoris.
  47. Atocord.
  48. Lipona.
  49. Sinkard.
  50. Novostat.
  51. Torvalip.
  52. Holetar.
  53. Mevacor.
  54. Atomax

Uvjeti odmora i cijena

Prosječna cijena rosuvastatina (tablete od 10 mg br. 30) u Moskvi je 325 rubalja. Izdaje se na recept.

Rok trajanja tableta je 2 godine od datuma proizvodnje. Lijek treba čuvati u originalnom pakovanju, na tamnom, suhom mjestu, pri temperaturi zraka ne većoj od +25 C. Čuvati van dohvata djece.

Detaljan pregled najpoznatijih i najjeftinijih analoga lijeka "Rosuvastatin"

Rosuvastatin je jedan od najefikasnijih i naširoko korišćenih lekova za snižavanje lipida. Ako iz više razloga, na primjer, nedostatak lokalne ljekarne ili visoki troškovi, pacijent ne može kupiti originalni lijek, tada ga može zamijeniti pristupačnijim analogom, od kojih postoji mnogo rosuvastatina.

Opće informacije o lijeku i upute za upotrebu

Rosuvastatin (Rosuvastatin) - Riječ je o lijeku za snižavanje lipida posljednje IV (nove) generacije iz opsežne farmakološke skupine statina čija je aktivna supstanca hemijska supstanca istoimenog rosuvastatina u obliku kalcijeve soli (kalcijum rosuvastatin).

Ovaj lijek namijenjen je za korekciju uporno visokog holesterola (hiperholesterolemije), koji nije podložan liječenju lijekovima koji nisu lijekovi.Također se propisuje kao dio složene terapije drugih oblika oštećenog metabolizma masti (dislipidemija), za prevenciju kardiovaskularnih komplikacija i eliminaciju aterosklerotskih modifikacija na zidovima krvnih žila.

Djelovanje statina temelji se na inhibiciji enzima odgovornog za proizvodnju kolesterola u jetri (izvor oko 80% tvari).

Mehanizam delovanja Rosuvastatin se sastoji u blokiranju enzima - HMG-CoA reduktaze, koji je "prethodnik" endogene sinteze holesterola (Chol, holesterola) u jetri. Zbog toga se povećava broj receptora osjetljivih na lipoproteine ​​niske gustine, što aktivira proces njihovog raspada i izlučivanja iz tijela.

Kao rezultat, na pozadini upotrebe lijeka dolazi do smanjenja koncentracije "lošeg" kolesterola (LDL, LDL), a razina "dobrog" kolesterola (HDL, HDL) u krvi također se povećava kompenzacijski.

Lijek je dostupan u obliku filmom obloženih tableta, koje se moraju konzumirati isključivo iznutra (oralno), s najmanje 100-150 ml vode, u bilo koje doba dana, bez obzira na hranu.

Izvorni sastav rosuvastatina uključuje mliječni šećer (laktozu) monohidrat, čije prisustvo lijek čini nepristupačnim pacijentima s individualnom netolerancijom na ovu komponentu i osobama s nedostatkom laktaze.

Režim lečenja Rosuvastatin liječnik odabire strogo pojedinačno, na osnovu težine u svakom pojedinom slučaju. Prijem započinje minimalnom dozom (5-10 mg jednom dnevno) i po potrebi se povećava (pod uslovom da nema nuspojava).

Izraženi efekat snižavanja lipida može se primetiti već nakon 7–9 dana nakon početka terapije, a nakon 2–4 nedelje dostiže 90–100% maksimalnog mogućeg rezultata, koji se održava tokom čitavog trajanja redovnog unosa Rosuvastatina.

Koji je proizvođač bolji?

Originalni lijek Rosuvastatin razvila je japanska kompanija Shionogi & Co. (Shionogi & Co), međutim njegovi analozi se proizvode pod međunarodnim nelastničkim nazivom (INN) drugih farmaceutskih kompanija:

  • Ruski - Pharmstandard (Phstandard), Ozon (Ozon), Canonfarma (Kanonfarma), FI Obolenskoye (OBL Pharm),
  • strani - Astra Zeneca (Astra Zeneca), Gideon Richter (Gedeon Richter), Actavis (Actavis), Belupo (Belupo).

Sve ove tvrtke proizvode generičke proizvode, tj. Kopiraju lijekove, čija je aktivna komponenta isti rosuvastatin, ali se razlikuju od početnog razvoja tehnološkom linijom proizvodnje, trgovačkim nazivom i omjerom pomoćnih sastojaka.

Budući da se takav izravni analog gotovo u potpunosti podudara s originalom, s gledišta njegove učinkovitosti, nije važno kojoj tvrtki dati prednost prilikom kupovine, ali s obzirom na to da se Rosuvastatin uzima duže vrijeme, ima smisla obratiti pažnju na jeftinije domaće lijekove.

Najpoznatiji analozi i zamjena za rosuvastatin

Prije razmatranja specifičnih analoga i zamjena za Rosuvastatin, vrijedno je napomenuti da, unatoč imenovanju liječnika, pacijent ima pravo odabrati pravi generički fokus, fokusirajući se na vlastite sklonosti, novčanik i pojedinačnu netoleranciju na dodatne sastojke u sastavu. Glavna stvar je da se pridržavate naznačene doze i režima lijeka.

Roxera ima posebno jak premaz koji omogućava da se rosuvastatin oslobađa isključivo u tankom crijevu gdje se tablete apsorbiraju nepromijenjene i nisu podložne destruktivnom djelovanju želučanog soka.

Značajke kompozicije: butil metakrilat i kopolimeri metilmetakrilata dodani u ljusku.

Proizvodno preduzeće: KRKA, Slovenija.

Trošak lijekova: od 383 RUB / 30 kom 5 mg do 1617 rubalja / 90 kom. 20 mg svaki.

Rosucard (Rozucard) karakteriše dobra bioraspoloživost (preko 20%), ali se aktivna supstanca rosuvastatin brzo izlučuje iz tijela, pa samim tim lijek ima prilično izražen terapeutski učinak.

Značajke kompozicije: umjesto hipromeloze iz izvorne formulacije, kroskarmeloza se koristi kao prašak za pecivo.

Proizvodno preduzeće: Zentiva, Češka.

Trošak lijekova: od 613 rub. / 30 kom. 10 mg do 2708 rubalja / 90 kom. 40 mg svaki.

Ljekari preporučuju

Za efikasno snižavanje holesterola i sprečavanje ateroskleroze bez nuspojava, stručnjaci preporučuju holedol. Moderna droga:

  • na osnovu amaranta koji se koristi u lečenju kardiovaskularnih bolesti,
  • povećava proizvodnju „dobrog“ holesterola, smanjujući proizvodnju „lošeg“ jetre,
  • značajno smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara,
  • počinje djelovati nakon 10 minuta, značajan rezultat je primjetan već nakon 3-4 tjedna.

Učinkovitost potvrđuju medicinska praksa i istraživanja Istraživačkog instituta za terapiju.

Mertenil (Mertenil) ima visoki stepen pročišćavanja aktivnog sastojka. To osigurava dobru podnošljivost lijeka s manje nuspojava, što je posebno važno kod uzimanja rosuvastatina kod starijih pacijenata.

Značajke kompozicije: podudara se s originalom, osim tvari koje se koriste za bojenje školjke.

Proizvodno preduzeće: Gedeon Richter, Mađarska.

Cijene u ljekarnama: od 478 rub. / 30 kom. 5 mg do 1439 rubalja / 30 kom. 40 mg svaki.

Rosulip (Rosulip) je jeftiniji analog rosuvastatina koji ima veliku bioraspoloživost i sporo se nakuplja, što vam omogućava da postupno stvorite željenu terapijsku koncentraciju aktivne supstance u tijelu.

Značajke kompozicije: sadrži rosuvastatin ne u obliku kalcijuma, već u obliku cinkove soli (rosuvastatin cink).

Proizvodno preduzeće: EGIS (EGIS Pharmaceuticals PLC), Mađarska.

Trošak lijekova: od 469 RUB / 28 kom 5 mg do 1087 rubalja / 28 kom. 20 mg svaki.

Crestor (Crestor) - jedini originalni lijek na bazi rosuvastatina. Ovaj uvezeni lijek karakterizira visokokvalitetna obrada aktivne tvari i, ako se oslanjate na povratne informacije pacijenta, bolja tolerancija, ali po cijeni mnogo je skuplja od ostalih generika.

Značajke kompozicije: Svi sastojci su identični izvornom receptu.

Proizvodno preduzeće: Astra Zeneca, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Cijene u ljekarnama: od 1756 rub. / 28 kom. 5 mg svaki do 5036 rub. / 28 kom. 40 mg svaki.

Tevastor je jedan od najboljih analoga rosuvastatina jer se on brzo nakuplja u tijelu, ispoljavajući izražen terapeutski učinak, a istovremeno košta mnogo jeftinije od originalnog lijeka.

Značajke kompozicije: gotovo ista leća kao u originalu (osim boje).

Proizvodno preduzeće: TEVA (TEVA Pharmaceutical Industries Ltd), Izrael.

Trošak lijekova: od 341 rub. / 30 kom. 5 mg do 1522 rubalja / 90 kom. 20 mg svaki.

Rosuvastatin-SZ

Rosuvastatin-SZ (Rosuvastatin-SZ) - danas je to najpristupačnija zamjena za Rosuvastatin od ruskog proizvođača. Uprkos vrlo skromnoj cijeni, on nije lošiji u kvaliteti od ostalih generika, a ima i svojstva identična izvorniku.

Značajke kompozicije: željezni oksid koji se koristi kao bojilo zamijenjen je aluminijskim lakom tri različite vrste.

Proizvodno preduzeće: ZAO FC Severnaya Zvezda, Rusija

Trošak lijekova: od 178 rub. / 30kom. 5 mg do 684 rubalja / 30 kom. 40 mg svaki.

Osim statina postoje i druga sredstva. Čitaoci preporučuju prirodni lijek, koji u kombinaciji sa ishranom i aktivnostima, značajno smanjuje holesterol nakon 3-4 nedelje. Mišljenje ljekara >>

Rosart (Rosart) ima sve prednosti originalnog lijeka i rijetko ima negativan učinak na tijelo, jer su i aktivna supstanca i pomoćne komponente temeljno očišćene. Možemo reći da je ovo najsvestranija zamjena za rosuvastatin.

Značajke kompozicije: svi sastojci su isti kao u originalnom pripravku.

Proizvodno preduzeće: Actavis Group, Island

Cijene u ljekarnama: od 426 RUB / 30 kom 5 mg do 2347 rub. / 90 kom. 40 mg svaki.
Proizvodi koji snižavaju kolesterol i pročišćavaju krvne sudove.

Svi najefikasniji lijekovi za visok holesterol u obliku tableta.

Kako koristiti lijek Rosuvastatin Canon?

Rosuvastatin Canon, kojeg proizvodi kompanija Canonfarm Production CJSC, efikasan je način snižavanja triglicerida i holesterola.

Rosuvastatin Canon, kojeg proizvodi kompanija Canonfarm Production CJSC, efikasan je način snižavanja triglicerida i holesterola.

Kako uzeti

Prije upotrebe, tabletu je kontraindicirano mljeti, uzima se cijela, ispere čistom mirnom vodom. Doziranje bira liječnik, uzimajući u obzir učinkovitost drugih metoda liječenja, reakciju na terapiju, koncentraciju lipida, rizik od razvoja patologija kardiovaskularnog sistema.

Preporučena početna doza je 10 mg jednom dnevno. Povećanje doze ako je naznačeno dozvoljeno je nakon 4 tjedna uzimanja lijeka. Nakon povećanja doze potreban je pregled kako bi se procijenio nivo lipida.

Nuspojave rosuvastatina kanona

Uzimanje lijeka može uzrokovati vrtoglavicu, mučninu, zatvor ili proliv, astenski sindrom. U rijetkim slučajevima pacijent razvije gubitak pamćenja, hepatitis, kratkoću daha, glavobolju.

Reakcija mišićno-koštanog sustava na aktivnu supstancu može biti razvoj miopatije, artralgija, mijalgija, rabdomioliza sa akutnim zatajenjem bubrega. Ostale nuspojave lijeka uključuju:

  1. Dijabetes tipa 2.
  2. Proteinurija
  3. Depresija
  4. Poremećaji spavanja, nesanica.
  5. Smanjen libido.

S razvojem negativnog odgovora imunološkog sustava mogu se pojaviti osipi na koži, urtikarija i Quinckeov edem.

Učinak lijeka izaziva promjenu laboratorijskih parametara, uključujući aktivnost jetrenih transaminaza, povećanje glukoze, hormona štitnjače i bilirubina.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Koristi koje se očekuju od uzimanja lijeka prelaze štetu nanesenu plodu, pa je lijek kontraindiciran tokom trudnoće. Nema podataka o sigurnosti lijeka tokom laktacije, što zahtijeva odbijanje terapije ili prebacivanje djeteta na umjetno hranjenje tokom liječenja.

Pregledi pacijenata

Roman, 43, Moskva

Lijek je propisan kako bi smanjio rizik od srčanog udara. Za šest mjeseci pokazatelji holesterola su se promijenili na bolje. Pio sam tablete u skladu sa svim uputstvima kardiologa.

Uputa za upotrebu navodi dugi popis nuspojava, na internetu postoji puno negativnih kritika, tako da sam se u početku bojao piti ove tablete.

Ali nisu se pojavile neželjene reakcije, a rezultat je visok.

Olena Alekovna, 51, Kijev

Liječenje je započeto Dibikorom, nakon pogoršanja stanja, kad je porast triglicerida bio kritičan, morao sam početi piti ovaj lijek. Rezultat je očekivan, ali njegovo dostignuće je skupo. Pojavile su se izražene nuspojave. Nakon prinudne pauze, Dibicor je imenovan.

Lijek je veoma efikasan, ali loše utiče na probavni sistem, izaziva pojavu noćnih mora, glavobolje. Morala sam se lečiti i podnositi neprijatne nuspojave, a tek tada potražim način da ih se oslobodim.

Oblik doze i sastav statina

U ljekarničkoj mreži Rosuvastatin se prodaje u obliku okruglih konveksnih tableta u ružičastoj folijama namijenjenih oralnoj (unutarnjoj) primjeni.

Glavni aktivni sastojak lijeka je rosuvastatin, koncentracija rosuvastatina u tableti ovisi o obliku oslobađanja: 5,10 ili 20 mg u 1 komadu.Statin je nadopunjen sa pomoćnim komponentama: hipromeloza, škrob, titan dioksid, krospovidon, mikrokristalna celuloza, silicijum dioksid, boja karmin, triacetin, silicijum dioksid, magnezijum stearat.

Lijek se pakuje u blister pakovanju sa po 10 ćelija. U kartonskoj kutiji može biti 3 ili 6 takvih ploča, dopunjeno uputstvima za upotrebu lijeka.

Farmakološka obilježja

Aktivna komponenta lijeka ima učinak snižavanja lipida. Rosuvastatin inhibira enzim HMG-CoA reduktazu, koji je odgovoran za proizvodnju mevalonata - prekursora holesterola. Alat ima učinak direktno na hepatocite (ćelije jetre), odgovorne za proizvodnju vlastitog (endogenog) holesterola.
Povećavanjem broja lipoproteinskih receptora niske gustoće na površini hepatocida aktivira se eliminacija viška kolesterola iz krvožilnog sustava, pomaže u smanjenju proizvodnje VLDL-a, jer su lipoproteini s vrlo malom gustoćom koji na agresivneje djeluju na krvne žile.

Važna razlika između Rosuvastatina i ostalih statina je ta da se on ne samo bori sa "lošim" holesterolom, već i zaustavlja tromu kroničnu upalu, koja je, po mišljenju mnogih naučnika, glavni uzrok ateroskleroze.

Lijek potiče sintezu azota, koji doprinosi opuštanju krvnih žila i stvara takozvani pleiotropni (dodatni) efekat.

Nakon upotrebe statina aktivni sastojak se brzo, iako ne ulazi potpuno u krvotok, ravnomjerno raspoređuje po tkivima u tijelu. Apsorbira se sporije od svojih kolega i period eliminacije je duži.

Maksimalna koncentracija aktivnog sastojka u plazmi uočava se 5 sati nakon uzimanja. Unatoč činjenici da je lijek propisan u manjoj dozi od analoga, farmakokinetika omogućava da rosuvastatin manje komunicira s drugim lijekovima u usporedbi sa statinima drugih generacija. Nažalost, to ga ne štedi od nuspojava.

Za razliku od većine statina, lijek se gotovo ne metabolizira u jetri: 5% izlučuje bubrege, a uglavnom (90%) izlazi iz crijeva u svom izvornom obliku.

Ograničenja i kontraindikacije

Za tablete rosuvastatina upute za uporabu preporučuju opsežnu listu kontraindikacija i ograničenja:

  • Netolerancija na bilo koji sastojak formule,
  • Razdoblje trudnoće i dojenja, nedostatak odgovarajućih kontraceptiva u plodnom dobu, što ne dopušta isključenje neplanirane koncepcije tijekom liječenja rosuvatinom,
  • Dječja dob (do 18 godina), s izuzetkom adolescenata sa nasljednom hiperholesterolemijom,
  • Akutno zatajenje jetre usljed kršenja njegovih funkcija u slučaju oštećenja hepatocita s visokim sadržajem plazme u jetrenim transaminazama (enzimima),
  • Istodobna upotreba ciklosporina,
  • Miopatija (bolest isprekidanih mišića skeleta) ili sklonost njegovom razvoju.

Upotreba lijeka u maksimalnoj dozi od 40 g ima dodatne kontraindikacije:

  • Hronični alkoholizam
  • Stanja koja izazivaju porast koncentracije rosuvastatina u plazmi,
  • Predispozicija za miopatiju,
  • Disfunkcija bubrega
  • Miotoksičnost u liječenju drugih lijekova koji suzbijaju enzim HMG-CoA reduktazu,
  • Sveobuhvatni tretman fibratima.

Maksimalna doza nije propisana osobama mongoloidne rase. Ovi faktori trebali bi služiti i kao osnova za oprezno uzimanje statina u različitoj dozi. Prije propisivanja Rosuvastatina, liječnik mora provjeriti je li kompatibilan, pa je važno informirati ga o svim lijekovima, dodacima prehrani, ljekovitom bilju koji se trenutno uzima.

Rosuvastatin: upute za upotrebu

Tabletu treba piti s vodom u svako doba. Jelo ne utječe na njegovu aktivnost, ali s obzirom da se holesterol intenzivno proizvodi noću, lijek se često propisuje za večernju, jednokratnu upotrebu.

Ako se statini koriste prvi put, propisano je ne više od 5-10 mg / dan. u jednom potezu. Sa niskom efikasnošću doza liječenja udvostručuje se na 20 mg / dan. Maksimalna dnevna norma (40 g) propisana je samo za tešku hiperholesterolemiju, jer se vjerovatnoća za nuspojave značajno povećava.

S istodobnim oštećenjem bubrega ili jetre, sklonošću miopatiji, predstavnici Mongoloidnog tipa, preporučena početna doza ne prelazi 5 g. Trajanje probnog tečaja određuje liječnik, ali prilagođavanje doze moguće je najkasnije mjesec dana kasnije.

Prvi opipljivi učinak uočava se nakon tjedan dana, nakon dva lijeka već utječe na 90%. U punoj snazi, Rosuvastatin se manifestuje u trećoj sedmici redovnog unosa. U budućnosti se postignuti rezultat štedi.

Lijek se ne uzima u kursevima, statini su propisani doživotno, s prilagođavanjem doze ako je potrebno. Bez dijeta i održavanja tjelesne kondicije liječenje lijekovima je neučinkovito. Kako sniziti kolesterol na pristupačne načine, pogledajte video

Nuspojave

Na pozadini liječenja statinima moguć je razvoj nepredviđenih reakcija mnogih organa:

  • Gastrointestinalni trakt - česti dispeptični poremećaji, promjene ritma rada crijeva, ponekad se gušterača upali,
  • CNS - opća slabost, glavobolja, poremećena koordinacija,
  • Endokrini sistem - šećerna bolest tipa 2 (DM),
  • Genitourinarni organi - proteinurija i hematurija,
  • Mišićno-koštani sistem - miazitis, mialgija, rabdomioliza (uništavanje mišića stvaranjem spojeva opasnih za bubrege), posebno je opasan sa sklonošću miopatiji, tj.
  • Alergije - osip, osip i svrbež kože.

Vjerovatnoća nepredviđenih posljedica ovisi o dozi. Kada se liječe rosuvastatinom s maksimalnom dozom (40 mg / dan), njihova učestalost se povećava. Pojava takvih reakcija je osnova za prilagodbu doze ili zamjenu lijeka.

Posebne preporuke

Prilikom odabira rosuvastatina, liječnik uzima u obzir posebna uputstva:

  • Dugotrajno liječenje statinom, posebno u visokim dozama, sugerira redovno praćenje sadržaja plazme enzima CPK (kreatin fosfokinaza) u prevenciji bolesti mišićnog sustava, posebno sa sklonošću miopatiji.
  • Paralelna upotreba lijekova koji inhibiraju enzim HMG-CoA reduktazu zahtijeva oprezan pristup i medicinsko praćenje pacijentovog stanja.
  • Prije uzimanja statina pacijenta treba obavijestiti o mogućim negativnim efektima na mišiće, tako da bi svaka bol u mišićima trebala biti razlog posjete liječniku.
  • Na osnovu upotrebe Rozuvatsatina zabilježeni su pojedinačni slučajevi miastenije (mišićne slabosti), provocirane sintezom imunološkog sustava autoantitijela.
  • S prilagođavanjem doze, kao i svake 2-4 tjedna, prati se sadržaj kolesterola i lipida u plazmi.
  • Prije početka kursa i opet, nakon nekoliko tjedana, neophodna je laboratorijska analiza funkcionalnih sposobnosti jetre.
  • Rosuvastatin ima mogućnost interakcije s drugim lijekovima, dok ih uzimate, morate upozoriti liječnika prije sastavljanja režima liječenja.
  • Budući da preparat sadrži laktozu, za kršenje apsorpcije ugljikohidrata u probavnom traktu (nedostatak laktaze, malapsorpcija glukoze i galaktoze), ovu značajku treba uzeti u obzir.
  • Statin negativno utječe na apsorpciju glukoze, povećanje koncentracije u plazmi doprinosi pojavi dijabetesa tipa 2, sistematsko praćenje njegovih pokazatelja je obavezno.
  • Nema podataka o učinku rosuvastatina na koncentraciju pažnje, funkcionalnost mozga i brzinu reakcije.

U ljekarnama se lijek oslobađa uz prisustvo liječnika, a samo liječenje statinima je neprihvatljivo.

Rezultati interakcije s drugim lijekovima

Uz istodobnu primjenu s drugim lijekovima, moguće je promijeniti svojstva statina ili ovih lijekova, tako da liječnik treba znati i uzeti u obzir sve nijanse.

  1. Kontakt sa derivatima nikotinske kiseline povećava verovatnoću disfunkcije bubrega i rabdomiolizu.
    Interakcija s diureticima povećava rizik od smanjenja koncentracije steroidnih hormona.
  2. Istodobna upotreba statina s drugim lijekovima za snižavanje lipida povećava rizik od nuspojava različitih vrsta.
  3. Dijeljenje sa srčanim glikozidima povećaće sadržaj digoksina.
  4. Imunosupresivi u kombinaciji sa rosuvastatinom mogu utjecati na razvoj bubrežnih patologija i rabdomiolizu.
  5. Kontakt sa antikoagulansima povećava rizik od krvarenja.
  6. Antifungalni lijekovi u interakciji povećavaju rizik od bubrežne disfunkcije i rabdomiolize.
  7. Istodobni unos alkohola povećava vjerovatnost oboljenja jetre.

Pomoć kod predoziranja

Uz istodobnu upotrebu nekoliko tableta viša od dnevne doze, ne pojavljuju se znakovi predoziranja, jer farmakokinetika aktivnog sastojka lijeka ostaje na početnoj razini.

Jako predoziranje može da poveća znakove nuspojava koje normalizuju ispiranje crijeva, upotrebu crijevnih sorbenata i simptomatsku terapiju.

Poseban antidot za rosuvastatin nije razvijen.

Slični lijekovi

Rosuvastatin je na farmaceutskom tržištu poznat od 2003. godine. Prema terapeutskom efektu i sastavu za

Analozi rosuvastatina danas su:

  • Rosuvastin SZ,
  • Mertenil
  • Tevastor
  • Roxer
  • Rosuvastatin Canon,
  • Rosicore
  • Rosulip,
  • Crestor
  • Rosistark,
  • Rosart,
  • Akorta,
  • Rosucard,
  • Torvacard.

Prema cijeni liječenja, ovu grupu možemo podijeliti u 3 kategorije: najviše proračunske: Rosuvastatin Canon, Rosuvastatin SZ, Akorta (250-650 rubalja), prosječna cijena: Rosart, Mertenil, Tevastor, Roxer, Rosucard, Rosulip (400-900 rubalja) , dragi: Crestor (1100-2200 rub.). Za rosuvatinske analoge urađena je analiza cijena za kutije sa tabletama od 10 mg.

Ocjena korisnika

Što se tiče rosuastatina, recenzije su pune straha od mogućeg razvoja nuspojava, ali ih je teško nazvati objektivnim. Većina pritužbi (alergije, umor, bolovi u mišićima) uzrokuje ne originalni Rosuvastatin, već jeftiniji analozi proizvedeni u Indiji i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Liječnici nude Krestor ili visokokvalitetne generičke proizvode proizvedene u istočnoj Europi.

Rezultati međunarodne multicentarne studije ROSU-PAZ o rosuvastatinu mogu se naći na video snimku

Rosuvastatin je propisan za kontrolu ateroskleroze. Uz normalizaciju ravnoteže lipida, vjerovatnoća za srčani udar, moždani udar smanjuje se, nema potrebe za obavljanjem stentiranja i operacijama koronarnog bypass-a, te hirurškim metodama poboljšati cirkulaciju krvi u nogama.

Glavna konkurencija danas je između najnovije generacije statina. Rosuvastatin ima jači učinak na kolesterol, ali uzimajući u obzir i njegove nuspojave, ponekad je poželjnije propisati alternativna sredstva.

Uzimanje čak i tako jakih lijekova može samo nadopuniti prelazak na nove životne uvjete, to neće zamijeniti potrebu za dijetom i mišićnom aktivnošću.

Recenzije ljekara

Elena Alekseevna, kardiolog, Moskva

Lijek je generički britanski lijek, ali vrlo je djelotvoran. Ako slijedite dijetu i pravilno odabranu dozu, nuspojave se rijetko razvijaju i blage su.U isto vrijeme, cijena lijeka i dalje ostaje pristupačna većini pacijenata.

Tatjana Valerievna, flebolog, Samara

U većini slučajeva varikozne vene nisu jedini rezultat kvara kardiovaskularnog sistema. Za povećanje efikasnosti terapije, možda će biti potrebno smanjiti koncentraciju holesterola, što osigurava upotrebu statina, ali je potrebno uvjeriti pacijenta da slijedi sve preporuke u vezi s prehranom, vremenom lijekova i doziranjem.

Uključivanje u medicinski kurs ovih tableta neophodno je u teškim slučajevima i tek nakon prethodne konsultacije s kardiologom, imenovanja odgovarajuće prehrane. Lijek daje visok i stabilan rezultat.

9 učinkovitih i jeftinih analoga rosuvastatina

  • Komponente tableta
  • Analozi lijeka

Rosuvastatin i njegovi analozi propisani su za holesterol u krvi iznad normalnog. Lijek spada u klasu statina posljednjih (4 generacije). U usporedbi s drugim lijekovima iz ove skupine, rosuvastatin je efikasnije i sigurno sredstvo.

Stvorena je sintetički i pokazuje hidrofilna svojstva, zbog čega nema izrazito štetno djelovanje na jetru.

Lijekovi vrlo produktivno inhibiraju proizvodnju lipoproteina niske gustine, koji služe kao glavna supstanca iz koje se proizvodi holesterol.

Osim toga, uzimanje ovog lijeka ne uzrokuje grčeve mišića i druge patologije sa strane mišićnog tkiva. Potrebni učinak očituje se već sedmicu nakon početka upotrebe i do 4 tjedna postaje maksimalan i uz redovito liječenje traje dugo. Upravo zbog ovih kvaliteta rosuvastatin je lijek veoma tražen za pacijente kojima je potreban niži holesterol.

Komponente tableta

Aktivna supstanca lijeka je kalcijeva sol rosuvastatina. Pored toga, sastav sadrži i niz dodatnih komponenti od kojih svaka ima svoju ulogu:

  1. Mikrokristalna celuloza je dobar adsorbent, koji se nepromijenjeno izlučuje iz ljudskog tijela. U sastavu lijeka, djeluje kao punilo i tvar koja služi za vezanje svih komponenti.
  2. Monohidrat laktoze. Koristi se za poboljšanje ukusa lijeka. Međutim, ova supstanca onemogućuje uzimanje tableta osobama koje pate od netolerancije ili nedostatka laktaze.
  3. Kalcijum fosfat Ovo je složeno jedinjenje, koje uključuje metalni kalcijum i fosfornu kiselinu. Sastav tableta pomaže asimilaciji glavne aktivne tvari.
  4. Magnezijum stearat. Olakšava proces tabletiranja i služi kao punilo sigurno za tijelo.
  5. Hidroksipropil metilceluloza je poseban hidratantni dodatak koji je važan za postupak proizvodnje doznog oblika.
  6. Povidon djeluje kao sorbent koji neutralizira tvari toksične za tijelo, uključujući one koje nastaju kao rezultat djelovanja rosuvastatina.
  7. Triacetin je odobreni dodatak prehrani (E1518). Kao dio tableta djeluje poput plastifikatora i hidratantne kože što je važno za taj proces.
  8. Boje - željezni oksid i titanov dioksid su sigurni aditivi za poboljšanje izgleda lijeka.

Tablete rosuvatatina, koje se koriste za holesterol iznad norme, proizvodi nekoliko farmaceutskih kompanija pod različitim imenima. Svi su oni izravni analozi, odnosno imaju istu aktivnu tvar.

Originalni lijek Krestor proizvodi engleska tvrtka i ima reputaciju najkvalitetnijeg lijeka. Svi drugi lijekovi u kojima je aktivni sastojak rosuvastatin su generički.

Razlikuju se od originala u cijeni i mogu imati malo drugačiji sastav pomoćnih komponenti, što ne utječe značajno na njihovu učinkovitost. Ovu točku moramo uzeti u obzir s povećanom osjetljivošću na određene tvari.

Pogledajte video: Swastik Sign. घर म बनए सवसतक, सख शत अर सभगय म हग वदध ! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar