Amaril M: upute za upotrebu i sastav lijeka

Filmsko obložene tablete1 tab.
aktivne supstance:
glimepirid1 mg
metformin250 mg
pomoćni sastojci: laktoza monohidrat, natrijum karboksimetil škrob, povidon K30, MCC, krospovidon, magnezijum stearat
omotač filma: hipromeloza, makrogol 6000, titanov dioksid (E171), karnauba vosak
Filmsko obložene tablete1 tab.
aktivna supstanca:
glimepirid2 mg
metformin500 mg
pomoćni sastojci: laktoza monohidrat, natrijum karboksimetil škrob, povidon K30, MCC, krospovidon, magnezijum stearat
omotač filma: hipromeloza, makrogol 6000, titanov dioksid (E171), karnauba vosak

Opis oblika doziranja

1 + 250 mg tablete: ovalni, bikonveksni, prekriven bijelim omotačem filma, s ugraviranom s "HD125" s jedne strane.

2 + 500 mg tablete: ovalni, bikonveksni, prekriven bijelim omotačem filma, s ugraviranom s "HD25" s jedne strane, a na drugoj urezani.

Farmakodinamika

Amaryl ® M je kombinirani hipoglikemijski lijek koji uključuje glimepirid i metformin.

Glimepirid, jedna od aktivnih tvari Amaril® M, je hipoglikemijski lijek za oralnu primjenu, derivat sulfonilureje treće generacije.

Glimepirid potiče lučenje i oslobađanje inzulina iz beta ćelija gušterače (pakiritički učinak), poboljšava osjetljivost perifernih tkiva (mišića i masti) na djelovanje endogenog inzulina (ekstrapankreasni učinak).

Uticaj na lučenje inzulina

Derivati ​​sulfonilureje povećavaju lučenje inzulina zatvaranjem kalijevskih kanala ovisnih o ATP-u smještenih u citoplazmatskoj membrani beta ćelija pankreasa. Zatvaranje kalijumskih kanala, izazivaju depolarizaciju beta ćelija, što pomaže otvaranju kalcijumovih kanala i povećavanju protoka kalcijuma u ćelije.

Glimepirid, s velikom stopom supstitucije, kombinira i odvaja se od proteina pankreasne beta stanice (molekulska masa 65 kD / SURX), koji je povezan s kalijumskim kanalima ovisnim o ATP-u, ali se razlikuje od mjesta vezanja konvencionalnih derivata sulfoniluree (proteina s molekularnom masom od 140 kD / SUR1).

Taj proces dovodi do oslobađanja inzulina egzocitozom, dok je količina izlučenog inzulina znatno manja nego pod djelovanjem konvencionalnih (tradicionalno korištenih) derivata sulfonilureje (npr. Glibenklamida). Minimalno stimulišuće ​​djelovanje glimepirida na lučenje inzulina omogućava i niži rizik od hipoglikemije.

Kao i tradicionalni derivati ​​sulfonilureje, ali u mnogo većoj mjeri i glimepirid ima izražene ekstrapankreasne efekte (smanjenje inzulinske rezistencije, antiaterogeni, antiagregacijski i antioksidativni efekti).

Iskorištavanje glukoze iz krvi perifernim tkivima (mišićima i masnoćom) događa se pomoću posebnih transportnih proteina (GLUT1 i GLUT4) koji se nalaze u staničnim membranama. Transport glukoze u ta tkiva kod dijabetesa tipa 2 korak je ograničene brzine u korištenju glukoze. Glimepirid vrlo brzo povećava broj i aktivnost molekula koje transportuju glukozu (GLUT1 i GLUT4), što dovodi do povećanja unosa glukoze u periferna tkiva.

Glimepirid ima slabiji inhibitorni učinak na K + kanale kardiomiocita ovisnih o ATP. Prilikom uzimanja glimepirida sačuvana je sposobnost metaboličke prilagodbe miokarda na ishemiju.

Glimepirid povećava aktivnost fosfolipaze C, sa kojom se lipogeneza i glikogeneza mogu povezati u izoliranim mišićnim i masnim ćelijama.

Glimepirid inhibira oslobađanje glukoze iz jetre povećavajući unutarćelijske koncentracije fruktoze-2,6-bisfosfata, što sa svoje strane inhibira glukoneogenezu.

Glimepirid selektivno inhibira ciklooksigenazu i smanjuje konverziju arahidonske kiseline u tromboksan A2, važan endogeni faktor agregacije trombocita.

Glimepirid pomaže u smanjenju sadržaja lipida, značajno smanjuje peroksidaciju lipida, što je povezano sa njegovim anti-aterogenim učinkom

Glimepirid povećava sadržaj endogenog alfa-tokoferola, aktivnost katalaze, glutation peroksidaze i superoksid dismutaze, što pomaže smanjenju težine oksidativnog stresa u pacijentovom tijelu, što je stalno prisutno kod dijabetes melitusa tipa 2.

Hipoglikemijski lijek iz grupe biguanida. Njegov hipoglikemijski učinak moguć je samo ako se održava lučenje inzulina (iako smanjeno). Metformin nema efekta na beta ćelije gušterače i ne povećava lučenje inzulina; u terapijskim dozama ne izaziva hipoglikemiju kod ljudi.

Mehanizam djelovanja nije potpuno shvaćen. Vjeruje se da metformin može pojačati efekte inzulina ili pojačati ove efekte u perifernim receptorskim zonama. Metformin povećava osjetljivost tkiva na inzulin povećavanjem broja receptora inzulina na površini staničnih membrana. Pored toga, metformin inhibira glukoneogenezu u jetri, smanjuje stvaranje slobodnih masnih kiselina i oksidaciju masti i smanjuje koncentraciju triglicerida (TG) i LDL i VLDL u krvi. Metformin blago smanjuje apetit i smanjuje apsorpciju ugljenih hidrata u crevima. Poboljšava fibrinolitička svojstva krvi suzbijanjem inhibitora aktivatora tkivnog plazminogena.

Farmakokinetika

Kada se uzima u dnevnoj dozi od 4 mg Cmaks u plazmi koja je dostigla oko 2,5 sata nakon oralne primjene i iznosi 309 ng / ml, postoji linearna veza između doze i Cmaks kao i između doze i AUC. Kada se unese glimepirid, njegova apsolutna bioraspoloživost je potpuna. Jelo nema značajan utjecaj na apsorpciju, s izuzetkom blagog usporavanja njegove brzine. Glimepirid karakterizira vrlo nizak Vd (oko 8,8 L), otprilike jednak volumenu raspodjele albumina, visokom stupnju vezivanja na proteine ​​u plazmi (više od 99%) i niskom klirensu (oko 48 ml / min).

Nakon jednokratne oralne doze glimepirida, 58% lijeka izluči se bubrezima (samo u obliku metabolita), a 35% kroz crijeva. T1/2 pri koncentraciji u plazmi u serumu koja odgovara višestrukim dozama, to je 5-8 sati. Nakon uzimanja lijeka u visokim dozama uočeno je produženje T1/2 .

U mokraći i izmetu se otkrivaju 2 neaktivna metabolita koji nastaju kao rezultat metabolizma u jetri, jedan je hidroksi, a drugi karboksi derivat. Nakon oralne primjene glimepirida, terminal T1/2 ovi metaboliti bili su 3–5 i 5-6 sati, respektivno.

Glimepirid se izlučuje u majčino mlijeko i prelazi placentarnu barijeru. Loše prodire kroz BBB. Usporedba pojedinačne i višestruke (2 puta dnevno) primjene glimepirida nije otkrila značajne razlike u farmakokinetičkim parametrima, njihova je varijabilnost u različitih bolesnika bila različita. Značajno nakupljanje glimepirida je izostalo.

U bolesnika različitog spola i različitih dobnih skupina, farmakokinetički parametri u glimepiridu su isti. U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega (s niskim klirensom kreatinina) postojala je tendencija povećanja klirensa glimepirida i smanjenja njegovih prosječnih koncentracija u krvnom serumu, što je najvjerojatnije zbog bržeg izlučivanja glimepirida, zbog njegovog nižeg vezanja na proteine ​​u krvnoj plazmi. Dakle, kod ove kategorije bolesnika ne postoji dodatni rizik od nakupljanja glimepirida.

Nakon oralne primjene, metformin se apsorbira iz probavnog trakta u potpunosti. Apsolutna bioraspoloživost metformina je oko 50-60%. Cmaks (približno 2 µg / ml ili 15 µmol) u plazmi postiže se nakon 2,5 sata. Istodobnim unosom hrane apsorpcija metformina smanjuje se i usporava.

Metformin se brzo distribuira u tkivu, praktično se ne veže za proteine ​​plazme. Metabolizuje se u veoma slabom stepenu i izlučuje bubrezima. Klirens u zdravih ispitanika iznosi 440 ml / min (4 puta više nego kod kreatinina), što ukazuje na prisustvo aktivne tubularne sekrecije. Nakon gutanja, terminal T1/2 iznosi oko 6,5 sati. Sa zatajivanjem bubrega i povećava se, postoji rizik od nakupljanja lijeka.

Farmakokinetika Amaril ® M sa fiksnim dozama glimepirida i metformina

C vrijednostimaks i AUC kada uzimate kombinirani lijek s fiksnom dozom (tableta koja sadrži glimepirid 2 mg + metformin 500 mg) udovoljavaju kriterijima bioekvivalencije u usporedbi s istim parametrima kada se uzimaju iste kombinacije kao odvojeni pripravci (tableta glimepirida 2 mg i tableta metformina 500 mg) .

Pored toga, prikazano je proporcionalno doziranje povećanja C.maks i AUC glimepirida s povećanjem njegove doze u kombiniranim preparatima s fiksnim dozama od 1 do 2 mg s konstantnom dozom metformina (500 mg) u sastavu ovih lijekova.

Pored toga, nije bilo značajnih razlika u sigurnosti, uključujući profil neželjenih efekata, između pacijenata koji su uzimali Amaril ® M 1 mg / 500 mg i pacijenata koji su uzimali Amaril ® M 2 mg / 500 mg.

Indikacije Amaril ® M

Liječenje šećerne bolesti tipa 2 (osim prehrane, vježbanja i gubitka težine):

u slučaju kada se kontrola glikemije ne može postići kombinacijom ishrane, fizičke aktivnosti, gubitka težine i monoterapije glimepiridom ili metforminom,

kod zamjene kombinirane terapije glimepiridom i metforminom jednim kombiniranim lijekom.

Kontraindikacije

dijabetes tipa 1

anamneza dijabetičke ketoacidoze, dijabetičke ketoacidoze, dijabetičke kome i prekoma, akutne ili hronične metaboličke acidoze,

preosjetljivost na derivate sulfonilureje, sulfonilamidne pripravke ili bigvanide, kao i na bilo koji od pomoćnih sastojaka lijeka,

teško oštećena funkcija jetre (nedostatak iskustva s upotrebom, takvim pacijentima je potreban tretman inzulinom kako bi se osigurala adekvatna kontrola glikemije),

pacijenti na hemodijalizi (nedostatak iskustva)

zatajenje bubrega i oslabljena funkcija bubrega (koncentracija kreatinina u serumu: ≥1,5 mg / dL (135 µmol / L) kod muškaraca i ≥1,2 mg / dL (110 µmol / L) kod žena ili smanjen klirens kreatinina (povećana) rizik od laktacidoze i drugih nuspojava metformina),

akutna stanja u kojima je moguće oštećenje bubrežne funkcije (dehidracija, teške infekcije, šok, intravaskularno davanje kontrastnih sredstava koje sadrže jod, vidjeti odeljak „Posebna uputstva“),

akutne i hronične bolesti koje mogu izazvati hipoksiju tkiva (zatajenje srca ili respiratornog sistema, akutni i subakutni infarkt miokarda, šok),

tendencija razvoja laktacidoze, istorija laktacidoze,

stresne situacije (teške ozljede, opekotine, hirurške intervencije, teške infekcije s vrućicom, septikemija),

iscrpljenost, izgladnjivanje, pridržavanje niskokalorične prehrane (manje od 1000 cal / dnevno),

malapsorpcija hrane i lijekova u probavnom traktu (s crijevnom opstrukcijom, crijevnom parezom, proljevom, povraćanjem),

kršenje apsorpcije hrane i lijekova u probavnom traktu (s crijevnom opstrukcijom, crijevnom parezom, proljevom, povraćanjem),

hronični alkoholizam, akutna alkoholna intoksikacija,

nedostatak laktaze, netolerancija galaktoze, malapsorpcija glukoze i galaktoze,

trudnoća, planiranje trudnoće,

period dojenja,

djeca i adolescenti mlađi od 18 godina (nedovoljno kliničko iskustvo).

u uvjetima u kojima postoji povećan rizik od hipoglikemije (pacijenti koji ne žele ili nisu u mogućnosti (najčešće stariji pacijenti) sarađivati ​​s liječnikom, loše jedu, neredovito jedu, preskaču obroke, pacijenti s neusklađenošću između tjelesne aktivnosti i unosa ugljikohidrata, promjena prehrane, kada se pije piće koje sadrži etanol, posebno u kombinaciji sa preskakanim obrocima, sa oštećenom funkcijom jetre i bubrega, s nekim nekompenziranim endokrinim poremećajima, t kao što su neke disfunkcije štitnjače, nedostatak hormona u prednjoj hipofizi ili nadbubrežnoj kore, utječući na metabolizam ugljikohidrata ili aktiviranje mehanizama usmjerenih na povećanje koncentracije glukoze u krvi tijekom hipoglikemije, s razvojem interkurentnih bolesti tijekom liječenja ili s promjenom životnog stila) ( u takvih je bolesnika potrebno pažljivije praćenje koncentracije glukoze u krvi i znakova hipoglikemije, možda će im trebati prilagodba doze glimepirida ili čitavog hipoglida kemicheskoy terapija)

uz istodobnu upotrebu određenih lekova (vidi „Interakcija“),

u starijih bolesnika (često imaju asimptomatsko smanjenje bubrežne funkcije), u situacijama u kojima se funkcija bubrega može pogoršati, poput početka uzimanja antihipertenzivnih lijekova ili diuretika, kao i NSAID (povećani rizik od laktacidoze i drugih nuspojava metformina),

pri izvođenju teškog fizičkog rada (povećava se rizik od nastanka laktacidoze pri uzimanju metformina),

s abrazijom ili odsutnošću simptoma adrenergičke antiglikemijske regulacije kao odgovor na razvoj hipoglikemije (u starijih bolesnika, s neuropatijom autonomnog živčanog sustava ili s istodobnom terapijom beta blokatorima, klonidinom, gvanneidinom i drugim simpatikolima) (kod takvih bolesnika pažljivije praćenje koncentracije glukoze u krvi)

s insuficijencijom glukozno-6-fosfat dehidrogenaze (kod takvih bolesnika kod uzimanja derivata sulfoniluree može se razviti hemolitička anemija, stoga treba razmotriti upotrebu alternativnih hipoglikemijskih lijekova koji nisu derivati ​​sulfoniluree kod ovih bolesnika).

Trudnoća i dojenje

Trudnoća Kontraindiciran tokom trudnoće zbog mogućeg štetnog utjecaja na intrauterini razvoj. Trudnice i žene koje planiraju trudnoću trebaju obavijestiti svog liječnika. Tijekom trudnoće, žene s poremećajem metabolizma ugljikohidrata, nepravilnom prehranom i vježbanjem trebaju primati inzulinsku terapiju.

Dojenje. Kako bi se izbjeglo unošenje lijeka s majčinim mlijekom u bebino tijelo, žene koje doje ne bi smjele uzimati ovaj lijek. Ako je potrebno, pacijenticu treba prebaciti na inzulinsku terapiju ili zaustaviti dojenje.

Nuspojave

Na temelju iskustva korištenja glimepirida i poznatih podataka o ostalim derivatima sulfoniluree, moguć je razvoj sljedećih nuspojava lijeka.

Sa strane metabolizma i prehrane: razvoj hipoglikemije koja može biti dugotrajna (kao kod ostalih derivata sulfoniluree).Simptomi razvoja hipoglikemije uključuju: glavobolju, akutnu glad, mučninu, povraćanje, letargiju, letargiju, poremećaj sna, anksioznost, agresivnost, smanjeno trajanje pažnje, smanjenu budnost, usporene psihomotorne reakcije, depresiju, zbunjenost, oštećenje govora, afaziju, oslabljenost vid, drhtanje, pareza, oslabljena osjetljivost, vrtoglavica, bespomoćnost, gubitak samokontrole, delirij, grčevi, pospanost i gubitak svijesti do kome, plitko disanje, bradikardija. Pored toga, mogu se primijetiti znakovi razvoja adrenergičke reakcije na hipoglikemiju: pojačano znojenje, ljepljivost kože, pojačana anksioznost, tahikardija, povišen krvni pritisak, osjećaj ubrzanog rada srca, angina pektoris i aritmija. Klinička slika napada teške hipoglikemije može ličiti na akutno kršenje moždane cirkulacije. Simptomi se gotovo uvijek rješavaju nakon uklanjanja glikemije.

Sa strane organa vida: slabljenje vida (posebno na početku liječenja zbog kolebanja koncentracije glukoze u krvi).

Iz probavnog trakta: mučnina, povraćanje, punina stomaka, bol u trbuhu i proliv.

Na dijelu jetre i žučnih puteva: povećana aktivnost jetrenih enzima i oslabljena funkcija jetre (npr. kolestaza i žutica), kao i hepatitis, koji može napredovati do zatajenja jetre.

Iz krvnog i limfnog sistema: trombocitopenija, u nekim slučajevima - leukopenija, hemolitična anemija ili eritrocitopenija, granulocitopenija, agranulocitoza ili pancitopenija. Potrebno je pažljivo nadzirati pacijentovo stanje, jer su zabilježeni slučajevi aplastične anemije i pancitopenije tijekom liječenja preparatima sulfonilureje. Ako se pojave ove pojave, lijek treba prekinuti i započeti odgovarajuće liječenje.

Iz imunog sistema: alergijske ili pseudoalergijske reakcije (npr. svrbež, osip ili osip). Takve reakcije gotovo uvijek teku u blagom obliku, ali mogu preći u težak oblik, sa nedostatkom daha ili padom krvnog tlaka, sve do razvoja anafilaktičkog šoka. Ako se pojave košnice, odmah se obratite liječniku. Unakrštena alergija moguća je na druge sulfonilureje, sulfonamide ili slične supstance. Alergijski vaskulitis.

Ostalo: fotoosjetljivost, hiponatremija.

Sa strane metabolizma i ishrane: laktacidoza (vidi „Posebna uputstva“), hipoglikemija.

Iz probavnog trakta: proliv, mučnina, bolovi u trbuhu, povraćanje, pojačano stvaranje gasova, nedostatak apetita - najčešće reakcije s monoterapijom metforminom. Ovi simptomi su gotovo 30% češći nego kod pacijenata koji uzimaju placebo, posebno na početku liječenja. Ovi simptomi su uglavnom prolazni i nestaju sami. U nekim slučajevima može biti od pomoći privremena redukcija doze. Tokom kliničkih studija, metformin je poništen u skoro 4% pacijenata zbog reakcija iz gastrointestinalnog trakta.

Budući da je razvoj simptoma iz gastrointestinalnog trakta na početku liječenja ovisio o dozi, njihove manifestacije se mogu umanjiti postupnim povećanjem doze i uzimanjem lijeka s hranom.

Budući da proljev i / ili povraćanje mogu dovesti do dehidracije i prerenalnog zatajenja bubrega, kad se pojave, lijek treba privremeno prekinuti.

Na početku liječenja metforminom otprilike 3% pacijenata može osjetiti neugodan ili metalik ukus u ustima, koji obično prolazi sam.

Na kožnoj strani: eritem, svrab, osip.

Iz krvnog i limfnog sistema: anemija, leukocitopenija ili trombocitopenija. Otprilike 9% pacijenata koji su primali monoterapiju s Amaril ® M, a kod 6% pacijenata koji su primali metformin ili metformin / sulfonilureju, postoji asimptomatski pad nivoa vitamina B12 u krvnoj plazmi (nivo folne kiseline u krvnoj plazmi nije se značajno smanjio). Uprkos tome, zabilježena je samo megaloblastična anemija tijekom uzimanja Amaril ® M, a nije bilo povećanja incidencije neuropatije. Zbog toga je potrebno pravilno nadziranje nivoa vitamina B.12 u krvnoj plazmi (može biti potrebno periodično parenteralno davanje vitamina B12).

Iz jetre: oslabljena funkcija jetre.

Sve slučajeve pojave navedenih nuspojava ili drugih štetnih reakcija treba odmah prijaviti liječniku. Zbog činjenice da su neke nepoželjne reakcije, uklj. hipoglikemija, hematološki poremećaji, jake alergijske i pseudoalergijske reakcije i zatajenje jetre mogu ugroziti život pacijenta, ako se razviju, pacijent mora odmah obavijestiti liječnika o njima i zaustaviti daljnju primjenu lijeka prije nego što primi upute liječnika. Neočekivane neželjene reakcije na Amaryl ® M, s izuzetkom već poznatih reakcija na glimepirid i metformin, nisu primijećene tokom kliničkih ispitivanja faze I i otvorenih ispitivanja faze III.

Uzimanje kombinacije ova dva lijeka, kako u obliku besplatne kombinacije sastavljene od zasebnih pripravaka glimepirida i metformina, tako i kao kombinirani lijek s fiksnim dozama glimepirida i metformina, povezano je s istim sigurnosnim karakteristikama kao i uporaba svakog od tih lijekova odvojeno.

Interakcija

Ako se pacijentu koji uzima glimepirid propisuje ili otkaže istovremeno, mogu se dobiti i drugi lijekovi i neželjeno povećanje i slabljenje hipoglikemijskog učinka glimepirida. Na temelju iskustva s glimepiridom i drugim derivatima sulfoniluree, trebalo bi razmotriti dolje navedene interakcije lijekova.

Sa lijekovima koji su induktor ili inhibitori CYP2C9

Glimepirid se metabolizira citokromom P450 CYP2C9. Poznato je da na njegov metabolizam utječe istovremena primjena induktora CYP2C9, na primjer rifampicina (rizik od smanjenja hipoglikemijskog učinka glimepirida ako se koristi istovremeno s induktorima CYP2C9 i povećani rizik od hipoglikemije ako se induktori CYP2C9 ponište bez prilagođavanja doze glimepirida) i povećati inhibiciju CYP2C9 inhibitora CYP2C9 razvoj hipoglikemije i nuspojave glimepirida ako se uzimaju istodobno s ovim lijekovima i rizik od smanjenja hipoglikemijskog učinka glimepirida s bez CYP2C9 inhibitora bez prilagođavanja doze glimepirida).

Uz lijekove koji pojačavaju hipoglikemijski efekat

Inzulinski i oralni hipoglikemijski agensi, ACE inhibitori, alopurinol, anabolički steroidi, muški polni hormoni, kloramfenikol, kumarinski antikoagulansi, ciklofosfamid, disopiramid, fenfluramin, feniramidol, fibrati, fluoksetin, azolinofluorometaromeone, fluoromeoneromeone, fluoromeoneromeone, fluorometaromeo, fluoromeoneromeone, fluorometaromeo, fluoromeoneromeone, fluorometaromeone (sa parenteralnom primenom u velikim dozama), fenilbutazon, probenecid, antimikrobna sredstva kinolonske grupe, salicilati, sulfinpirazon, derivati ​​sulfonamida, tetraciklini, tri okvalin, trofosfamide, azapropazone, oksifenbutazon.

Rizik od hipoglikemije povećava se istodobnom primjenom gore navedenih lijekova s ​​glimepiridom i rizikom pogoršanja kontrole glikemije kad se isti ukinu bez prilagođavanja doze glimepirida.

Sa lijekovima koji smanjuju hipoglikemijski učinak

Acetazolamid, barbiturati, GCS, diazoksid, diuretici, epinefrin ili simpatomimetici, glukagon, laksativi (uz produženu upotrebu), nikotinska kiselina (u velikim dozama), estrogeni, progestogeni, fenotiazini, fenitoin, rifampicin, hormoni štitnjače.

Rizik od pogoršanja kontrole glikemije uz kombiniranu upotrebu glimepirida s gore navedenim lijekovima i rizik od hipoglikemije ako se oni ukinu bez prilagođavanja doze glimepirida povećava se.

Uz lijekove koji mogu i pojačati i smanjiti hipoglikemijski efekat

Histamin H blokatori2receptore, klonidin i rezerpin.

Uz istovremeno korištenje, moguće je i povećanje i smanjenje hipoglikemijskog učinka glimepirida. Potrebno je pažljivo nadziranje koncentracije glukoze u krvi.

Beta blokatori, klonidin, gvanetidin i rezerpin kao rezultat blokiranja reakcija simpatičkog živčanog sistema kao odgovor na hipoglikemiju mogu učiniti da hipoglikemija postane nevidljivija za pacijenta i lekara i tako poveća rizik od njegovog nastanka.

Sa simpatolitičkim agensima

U stanju su da smanje ili blokiraju reakcije simpatičkog nervnog sistema kao odgovor na hipoglikemiju, što može učiniti razvoj hipoglikemije nevidljivijim za pacijenta i lekara i tako povećati rizik od njegovog pojavljivanja.

Akutna i hronična upotreba etanola može nepredvidivo ili oslabiti ili pojačati hipoglikemijski efekat glimepirida.

S indirektnim antikoagulansima, derivatima kumarina

Glimepirid može i pojačati i smanjiti efekte indirektnih antikoagulansa, derivata kumarina.

Kod akutne alkoholne intoksikacije povećava se rizik od nastanka laktacidoze, posebno u slučaju preskakanja ili nedovoljnog unosa hrane, prisutnosti zatajenja jetre. Treba izbjegavati alkohol (etanol) i lijekove koji sadrže etanol.

Sa kontrastnim sredstvima koja sadrže jod

Intravaskularna primjena kontrastnih sredstava koja sadrže jod može dovesti do razvoja zatajenja bubrega, što zauzvrat može dovesti do nakupljanja metformina i povećanog rizika od laktacidoze. Metformin treba prekinuti prije ispitivanja ili tijekom ispitivanja i ne smije se nastaviti u roku od 48 sati nakon njega, nastavak metformina moguć je tek nakon ispitivanja i dobivanja normalnih pokazatelja bubrežne funkcije (vidjeti „Posebne upute“).

Sa antibioticima s izraženim nefrotoksičnim učinkom (gentamicin)

Povećani rizik od laktacidoze (vidjeti „Posebna uputstva“).

Kombinacije lijekova s ​​metforminom koje zahtijevaju oprez

Sa kortikosteroidima (sistemski i za lokalnu upotrebu), beta2-adrenostimulansi i diuretici koji imaju unutrašnju hiperglikemijsku aktivnost. Pacijenta treba obavijestiti o potrebi češćeg praćenja jutarnje koncentracije glukoze u krvi, posebno na početku kombinirane terapije. Možda će biti potrebno prilagoditi doze hipoglikemijske terapije tijekom upotrebe ili nakon prekida liječenja gore navedenim lijekovima.

Sa ACE inhibitorima

ACE inhibitori mogu smanjiti koncentraciju glukoze u krvi. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze hipoglikemijske terapije tokom upotrebe ili nakon povlačenja ACE inhibitora.

Uz lijekove koji pojačavaju hipoglikemijski učinak metformina: inzulin, sulfoniluree, anabolički steroidi, gvanetidin, salicilati (acetilsalicilna kiselina itd.), Beta blokatori (propranolol itd.), MAO inhibitori

U slučaju istodobne primjene ovih lijekova s ​​metforminom, potrebno je pažljivo praćenje pacijenta i praćenje koncentracije glukoze u krvi, budući da moguće je intenziviranje hipoglikemijskog učinka glimepirida.

S lijekovima koji oslabljuju hipoglikemijski učinak metformina: epinefrin, kortikosteroidi, hormoni štitnjače, estrogeni, pirazinamid, izoniazid, nikotinska kiselina, fenotiazini, tiazidni diuretici i diuretici drugih skupina, oralni kontraceptivi, fenitoin, simpatomimetičari, blokatori sporog kanala

U slučaju istodobne primjene ovih lijekova s ​​metforminom, potrebno je pažljivo praćenje pacijenta i praćenje koncentracije glukoze u krvi, budući da moguće slabljenje hipoglikemijskog efekta.

Interakcije koje treba uzeti u obzir

U kliničkoj studiji interakcije metformina i furosemida kada se uzima jednom u zdravih dobrovoljaca, pokazano je da istovremena primjena ovih lijekova utječe na njihove farmakokinetičke parametre. Furosemid povećao Cmaks metformin u plazmi za 22%, a AUC - za 15% bez značajnih promjena u bubrežnom klirensu metformina. Kada se koristi sa metforminom Cmaks AUC furosemida smanjen je za 31 i 12%, respektivno, u usporedbi s monoterapijom furosemidom, a konačni poluživot eliminacije smanjio se za 32% bez značajnih promjena u bubrežnom klirensu furosemida. Podaci o interakciji metformina i furosemida s dugotrajnom uporabom nisu dostupni.

U kliničkoj studiji interakcije metformina i nifedipina s jednom dozom kod zdravih dobrovoljaca pokazano je da istodobna primjena nifedipina povećava Cmaks i AUC metformina u krvnoj plazmi za 20, odnosno 9%, a također povećava količinu metformina koji se izlučuje bubrezima. Metformin je imao minimalan učinak na farmakokinetiku nifedipina.

Uz kationske lijekove (amilorid, digoksin, morfin, prokainamid, kinidin, kinin, ranitidin, triamteren, trimetoprim i vankomicin)

Kationski lijekovi izlučeni tubularnom sekrecijom u bubregu teoretski su u mogućnosti da stupe u interakciju s metforminom kao rezultat konkurencije za zajednički tubularni transportni sistem. Takva interakcija metformina i oralnog cimetidina zabilježena je kod zdravih dobrovoljaca u kliničkim studijama interakcije metformina i cimetidina sa jednokratnom i višestrukom primjenom, gdje je došlo do povećanja maksimalne koncentracije u plazmi u 60% i ukupne koncentracije metformina u krvi i porasta u plazmi i ukupne AUC od 40% metformin. S jednom dozom, nije bilo promjena u poluživotu. Metformin nije uticao na farmakokinetiku cimetidina. Unatoč činjenici da takve interakcije ostaju čisto teorijske (s izuzetkom cimetidina), treba osigurati pažljivo praćenje pacijenata i provesti prilagođavanje doze metformina i / ili lijeka koji u interakciji s njim provodi u slučaju istodobne primjene kationskih lijekova koji se izlučuju iz tijela izlučujućim sustavom proksimalnog tubula bubrega.

Sa propranololom, ibuprofenom

U zdravih dobrovoljaca u studijama o jednoj dozi metformina i propranolola, kao i metformina i ibuprofena, nije došlo do promjene njihovih farmakokinetičkih parametara.

Doziranje i primjena

U pravilu, dozu Amaril ® M treba odrediti ciljanom koncentracijom glukoze u krvi pacijenta. Treba koristiti najmanju dozu dovoljnu za postizanje potrebne metaboličke kontrole.

Tijekom liječenja lijekom Amaril ® M potrebno je redovito utvrđivati ​​koncentraciju glukoze u krvi i urinu. Uz to se preporučuje redovno praćenje postotka glikoziliranog hemoglobina u krvi.

Nepravilni unos lijeka, na primjer, preskakanje sljedeće doze, nikada se ne može nadoknaditi naknadnim unosom veće doze.

O postupanju pacijenta u slučaju pogrešaka prilikom uzimanja lijeka (posebno kod preskakanja sljedeće doze ili preskakanja obroka) ili u situacijama kada nije moguće uzeti lijek, pacijent i liječnik trebaju unaprijed razgovarati.

Budući da je poboljšana metabolička kontrola povezana s povećanom osjetljivošću tkiva na inzulin, potreba za glimepiridom može se smanjiti tijekom liječenja Amaril ® M. Kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije, potrebno je pravovremeno smanjiti dozu ili prestati uzimati Amaril ® M.

Lijek treba uzimati 1 ili 2 puta dnevno tokom obroka.

Maksimalna doza metformina po dozi je 1000 mg.

Maksimalna dnevna doza: za glimepirid - 8 mg, za metformin - 2000 mg.

Samo mali broj pacijenata ima efikasniju dnevnu dozu glimepirida veće od 6 mg.

Kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije, početna doza Amaril ® M ne smije premašiti dnevne doze glimepirida i metformina koje pacijent već uzima. Pri prebacivanju pacijenata s uzimanja kombinacije pojedinačnih pripravaka glimepirida i metformina na Amaril ® M, njegova se doza određuje na osnovu već uzetih doza glimepirida i metformina kao zasebnih pripravaka.

Ako je potrebno povećati dozu, dnevnu dozu Amaril ® M treba titrirati u koracima od samo 1 tablice. Amaril ® M 1 mg / 250 mg ili 1/2 tablete. Amaril ® M 2 mg / 500 mg.

Trajanje tretmana. Obično se liječenje Amaril ® M provodi duže vrijeme.

Posebna uputstva

Laktacidoza je rijetka, ali teška (s visokom smrtnošću u nedostatku odgovarajućeg tretmana) metabolička komplikacija, koja se razvija kao rezultat nakupljanja metformina tokom liječenja. Slučajevi laktične acidoze s Metforminom primijećeni su uglavnom u bolesnika sa šećernom bolešću s teškim zatajenjem bubrega. Učestalost laktacidoze može se i treba smanjiti procjenom prisutnosti drugih povezanih čimbenika rizika za laktičnu acidozu kod pacijenata, kao što su loše kontrolirani dijabetes melitus, ketoacidoza, dugotrajno gladovanje, teško pijenje pića koja sadrže etanol, zatajenje jetre i stanja praćena tkivnom hipoksijom.

Laktacidozu karakteriše acidotična kratkoća daha, bol u trbuhu i hipotermija, s naknadnim razvojem kome. Dijagnostičke laboratorijske manifestacije su porast koncentracije laktata u krvi (> 5 mmol / l), smanjenje pH krvi, kršenje vodno-elektrolitne ravnoteže s porastom manjka aniona i omjera laktata / piruvata. U slučajevima kada je metformin uzrok laktacidoze, koncentracija metformina u plazmi obično je> 5 µg / ml. Ako se sumnja na laktičnu acidozu, metformin treba odmah prekinuti i pacijenta odmah smjestiti u bolnicu.

Učestalost prijavljenih slučajeva laktacidoze kod pacijenata koji su uzimali metformin vrlo je mala (oko 0,03 slučaja / 1000 pacijenata-godina).

Prijavljeni slučajevi javljali su se uglavnom kod pacijenata sa šećernom bolešću s teškim zatajenjem bubrega, uključujući , s urođenom bolešću bubrega i bubrežnom hipoperfuzijom, često uz prisustvo brojnih popratnih stanja koja zahtijevaju medicinsko i hirurško liječenje.

Rizik od razvoja laktacidoze raste s težinom bubrežne disfunkcije i s godinama. Vjerojatnost nastanka laktacidoze tijekom uzimanja metformina može se značajno smanjiti redovitim praćenjem bubrežne funkcije i primjenom minimalnih efikasnih doza metformina. Iz istog razloga, u stanjima povezanim sa hipoksemijom ili dehidracijom, potrebno je izbegavati uzimanje ovog leka.

U pravilu, zbog činjenice da oslabljena funkcija jetre može značajno ograničiti izlučivanje laktata, upotrebu ovog lijeka treba izbjegavati za bolesnike s kliničkim ili laboratorijskim znacima bolesti jetre.

Uz to, lijek treba privremeno prekinuti prije provođenja rendgenskih studija s intravaskularnom primjenom kontrastnih sredstava koja sadrže jod i prije operacije.

Često se laktacidoza razvija postepeno i manifestuje samo nespecifičnim simptomima kao što su loše zdravlje, mialgija, zatajenje disanja, povećana pospanost i nespecifični gastrointestinalni poremećaji. Uz izraženiju acidozu, moguće je hipotermija, smanjenje krvnog pritiska i rezistentnu bradiaritmiju. I pacijent i liječnik trebaju znati koliko ovi simptomi mogu biti važni. Pacijenta treba uputiti da odmah obavijesti liječnika ako se pojave takvi simptomi. Za razjašnjenje dijagnoze laktacidoze potrebno je utvrditi koncentraciju elektrolita i ketona u krvi, koncentraciju glukoze u krvi, pH krvi, koncentraciju laktata i metformina u krvi. Koncentracija laktata u plazmi natašte u venskoj krvi nakon posta, veća od gornjeg normalnog raspona, ali ispod 5 mmol / L, u bolesnika koji uzimaju metformin, ne mora nužno ukazivati ​​na laktičnu acidozu, njegovo povećanje može se objasniti drugim mehanizmima, kao što su slabo kontrolirani dijabetes melitus ili gojaznost, intenzivna fizička aktivnost opterećenja ili tehničkih grešaka tijekom uzimanja krvi za analizu.

Treba pretpostaviti prisustvo laktacidoze u bolesnika sa šećernom bolešću s metaboličkom acidozom u nedostatku ketoacidoze (ketonurije i ketonemije).

Laktacidoza je kritično stanje koje zahteva stacionarno lečenje. U slučaju laktacidoze treba odmah prestati uzimati ovaj lijek i nastaviti sa općim potpornim mjerama. Zbog činjenice da se metformin uklanja iz krvi pomoću hemodijalize sa klirensom do 170 ml / min, preporučuje se, pod uslovom da nema hemodinamičkih poremećaja, hitna hemodijaliza za uklanjanje nakupljenog metformina i laktata. Takve mjere često dovode do brzog nestanka simptoma i oporavka.

Praćenje efikasnosti lečenja

Učinkovitost bilo koje hipoglikemijske terapije treba pratiti periodičnim nadzorom koncentracije glukoze i glikoziliranog hemoglobina u krvi. Cilj liječenja je normalizacija ovih pokazatelja. Koncentracija glikoziliranog hemoglobina omogućava procjenu glikemijske kontrole.

U prvoj sedmici liječenja potrebno je pažljivo praćenje zbog rizika od hipoglikemije, posebno s povećanim rizikom od njegovog razvoja (pacijenti koji ne žele ili ne mogu slijediti preporuke liječnika, najčešće stariji pacijenti, loša prehrana, neredoviti obroci ili preskočeni obroci, s neusklađenošću između tjelesne aktivnosti i unosa ugljikohidrata, s promjenama prehrane, s konzumacijom etanola, posebno u kombinaciji s preskakanjem obroka, s oštećenom funkcijom bubrega, s teškim oštećenjima funkcije jetre, uz predoziranje Amaril ® M, s nekim kompenziranim poremećajima endokrinog sustava (na primjer, nekom disfunkcijom štitnjače i nedostatkom hormona prednje hipofize ili nadbubrežne kore, dok se koriste neki drugi lijekovi koji utječu na metabolizam ugljikohidrata (vidjeti „Interakcija ").

U takvim je slučajevima potrebno pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi. Pacijent bi trebao obavijestiti liječnika o ovim faktorima rizika i simptomima hipoglikemije, ako ih ima. Ako postoje faktori rizika za hipoglikemiju, možda će biti potrebno prilagođavanje doze ovog lijeka ili sva terapija. Ovaj pristup se koristi kad god se bolest razvije za vreme terapije ili se dogodi promena u načinu života pacijenta. Simptomi hipoglikemije, koji odražavaju adrenergičku antihipoglikemijsku regulaciju kao odgovor na razvoj hipoglikemije (vidjeti „Neželjeni efekti“), mogu biti manje izraženi ili čak izostati ako se hipoglikemija razvija postepeno, kao i u starijih bolesnika, sa neuropatijom autonomnog nervnog sistema ili istovremeno terapija beta-blokatorima, klonidinom, gvanetidinom i drugim simpatolitikom.

Gotovo uvijek se hipoglikemija može brzo zaustaviti trenutnim unosom ugljikohidrata (glukoza ili šećer, na primjer, komad šećera, voćni sok koji sadrži šećer, čaj sa šećerom, itd.). U tu svrhu pacijent treba nositi najmanje 20 g šećera. Možda će mu trebati pomoć drugih da izbjegne komplikacije. Nadomestitelji šećera su neefikasni.

Iz iskustva s drugim lijekovima za sulfonilureju poznato je da, usprkos početnoj učinkovitosti poduzetih kontramjera, hipoglikemija može nastati. Stoga pacijente treba pomno nadgledati. Razvoj teške hipoglikemije zahtijeva trenutno liječenje i medicinski nadzor, u nekim slučajevima i bolničko liječenje.

Potrebno je održavati ciljanu glikemiju uz pomoć složenih mjera: praćenje prehrane i izvođenje fizičkih vježbi, smanjenje tjelesne težine, a po potrebi i redoviti unos hipoglikemijskih lijekova. Pacijente treba obavijestiti o važnosti poštovanja prehrane i redovitog vježbanja.

Klinički simptomi neadekvatno regulirane glukoze u krvi uključuju oliguriju, žeđ, patološki intenzivnu žeđ, suhu kožu i druge.

Ako bolesnika liječi liječnik koji se ne liječi (na primjer, hospitalizacija, nesreća, potreba za posjetom liječniku slobodnim danom itd.), Pacijent bi ga trebao obavijestiti o bolesti i dijabetesu.

U stresnim situacijama (na primjer, trauma, operacija, zarazna bolest sa groznicom) može biti narušena glikemijska kontrola, a može biti potreban privremeni prijelaz na terapiju inzulinom kako bi se osigurala potrebna metabolička kontrola.

Praćenje rada bubrega

Poznato je da se metformin izlučuje uglavnom bubrezima. S oštećenom funkcijom bubrega, povećava se rizik od nakupljanja metformina i razvoja laktične acidoze. Stoga, kada koncentracija kreatinina u krvnom serumu prelazi gornju starosnu granicu norme, uzimanje ovog lijeka se ne preporučuje. Za starije pacijente je potrebno pažljivo titriranje doze metformina kako bi se odabrala minimalna efikasna doza, kao s godinama opada funkcija bubrega. Bubrežnu funkciju u starijih bolesnika potrebno je redovito nadzirati i u pravilu se doza metformina ne smije povećavati na maksimalnu dnevnu dozu.

Istodobna primjena drugih lijekova može utjecati na rad bubrega ili izlučivanje metformina ili uzrokovati značajne promjene u hemodinamici.

Rendgenske studije s intravaskularnom primjenom kontrastnih agensa koji sadrže jod (na primjer, intravenska urografija, intravenska kolangiografija, angiografija i računalna tomografija (CT) pomoću kontrastnog sredstva): tvari koje sadrže intravenski jod koje sadrže istraživanje namijenjene istraživanju mogu izazvati akutno oštećenje bubrega. razvoj laktične acidoze kod pacijenata koji uzimaju metformin (vidjeti „Kontraindikacije“).

Stoga, ako se planira provesti takvo istraživanje, Amaril ® M. mora se otkazati prije postupka i ne obnoviti u narednih 48 sati nakon postupka. Liječenje ovim lijekom možete nastaviti tek nakon praćenja i dobivanja normalnih pokazatelja bubrežne funkcije.

Uvjeti u kojima je moguća hipoksija

Kolaps ili šok bilo kojeg podrijetla, akutno zatajenje srca, akutni infarkt miokarda i druga stanja koja karakteriziraju tkivna hipoksemija i hipoksija, također mogu uzrokovati prerenalno zatajenje bubrega i povećati rizik od laktične acidoze. Ako pacijenti koji uzimaju ovaj lijek imaju takva stanja, oni bi trebali odmah prekinuti lijek.

Svakom planiranom kirurškom intervencijom potrebno je prekinuti terapiju ovim lijekom u roku od 48 sati (osim malih postupaka koji ne zahtijevaju ograničenje unosa hrane i tekućina), terapija se ne može nastaviti sve dok se ne uspostavi oralni ingestija i ne prepozna se funkcija bubrega kao normalna.

Alkohol (pića koja sadrže etanol)

Poznato je da etanol pojačava učinak metformina na metabolizam laktata. Zbog toga pacijente treba upozoriti na konzumiranje pića koja sadrže etanol dok uzimaju ovaj lijek.

Poremećena funkcija jetre

Budući da je u nekim slučajevima laktacidoza bila povezana s oslabljenom funkcijom jetre, pacijenti s kliničkim ili laboratorijskim znakovima oštećenja jetre u pravilu bi trebali izbjegavati upotrebu ovog lijeka.

Promjena kliničkog stanja pacijenta s prethodno kontroliranim dijabetesom

Bolesnika sa dijabetes melitusom, koji je prethodno dobro kontroliran primjenom metformina, treba odmah pregledati, posebno s neizrazitom i slabo prepoznatom bolešću, kako bi se isključili ketoacidoza i laktacidoza. Studija bi trebala uključivati: određivanje seruma elektrolita i ketonskih tijela, koncentracije glukoze u krvi i, ako je potrebno, pH u krvi, koncentraciju laktata, piruvata i metformina u krvi. U prisustvu bilo kojeg oblika acidoze, ovaj lijek treba odmah prekinuti i druge lijekove propisati za održavanje glikemijske kontrole.

Informacije o pacijentu

Pacijente treba obavijestiti o potencijalnim rizicima i prednostima ovog lijeka, kao io alternativnim opcijama liječenja. Također je potrebno jasno objasniti važnost pridržavanja prehrambenih smjernica, obavljanja redovnih tjelesnih aktivnosti i redovitog praćenja koncentracije glukoze u krvi, glikoziliranog hemoglobina, bubrežne funkcije i hematoloških parametara, kao i rizika od razvoja hipoglikemije, njenih simptoma i liječenja, kao i stanja predisponirajući njegov razvoj.

Koncentracija vitamina B12 u krvi

Smanjen vitamin B12 ispod norme u serumu krvi u nedostatku kliničkih manifestacija uočeno je kod otprilike 7% bolesnika koji su uzimali Amaril ® M, međutim, vrlo rijetko je praćena anemijom kada se ovaj lijek otkaže ili kada se daje vitamin B12 bio je brzo reverzibilan. Neki ljudi (kojima nedostaje ili apsorbiraju vitamin B)12) predisponirana za smanjenje koncentracije vitamina B12. Za takve bolesnike može biti korisno redovno, svake 2-3 godine, određivanje koncentracije vitamina B u serumu u krvi.12.

Kontrola sigurnosti laboratorijskog liječenja

Hematološke parametre (hemoglobin ili hematokrit, broj eritrocita) i bubrežnu funkciju (koncentracija kreatinina u serumu) treba nadgledati najmanje jednom godišnje kod pacijenata sa normalnom funkcijom bubrega, a najmanje 2-4 puta godišnje u bolesnika sa koncentracijom kreatinina krvni serum na gornjoj granici normale i u starijih bolesnika. Ako je potrebno, pacijentu se prikazuje odgovarajući pregled i liječenje bilo kojih očiglednih patoloških promjena. Unatoč činjenici da je razvoj megaloblastične anemije rijetko primijećen prilikom uzimanja metformina, ako se sumnja, trebalo bi obaviti ispitivanje kako bi se isključio deficit vitamina B12.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima ili drugim mehanizmima. Stopa reakcije pacijenta može se pogoršati kao rezultat hipoglikemije i hiperglikemije, posebno na početku liječenja ili nakon promjena u liječenju ili kod nepravilne primjene lijeka. To može uticati na sposobnost potrebne za upravljanje vozilima i druge mehanizme. Bolesnike treba upozoriti na potrebu opreznosti u upravljanju vozilima, posebno u slučaju sklonosti razvoju hipoglikemije i / ili smanjenja težine njegovih prekursora.

Učinak lijeka na tijelo pacijenta

Gimepirid sadržan u leku utiče na tkivo pankreasa, učestvujući u procesu regulacije proizvodnje inzulina i doprinosi njegovom ulasku u krv. Unos inzulina u krvnu plazmu pomaže da se smanji nivo šećera u tijelu pacijenta s dijabetesom tipa 2.

Pored toga, glimepirid aktivira procese prenošenja kalcijuma iz krvne plazme u ćelije pankreasa. Uz to, utvrđeno je inhibitorno djelovanje aktivne supstance lijeka na stvaranje aterosklerotskih plakova na zidovima krvnih žila krvožilnog sustava.

Metformin koji se nalazi u lijeku pomaže da se smanji nivo šećera u pacijentovom tijelu. Ova komponenta lijeka poboljšava cirkulaciju krvi u jetrenim tkivima i pojačava pretvorbu šećera u ćelijama jetre u glukogen. Pored toga, metformin blagotvorno utiče na apsorpciju glukoze iz krvne plazme u mišićnim ćelijama.

Upotreba Amaril M kod dijabetesa tipa 2 omogućava da tokom terapije ima značajniji efekat na organizam pri korištenju manjih doza lekova.

Ova činjenica nije mala važnost za održavanje normalnog funkcionalnog stanja organa i sistema tijela.

Upute za upotrebu lijeka

Uputa za uporabu lijeka Amaryl m jasno upućuje da je lijek odobren za upotrebu kod pacijenta s dijabetesom tipa 2.

Doziranje lijeka određuje se ovisno o količini glukoze u krvnoj plazmi. Preporučuje se, koristeći se takvim kombiniranim sredstvima kao što je Amaril m, propiše minimalna doza lijeka koja je potrebna za postizanje maksimalnog pozitivnog terapijskog učinka.

Lijek treba uzimati 1-2 puta u toku dana. Najbolje je uzimati lijek s hranom.

Maksimalna doza metformina u jednoj dozi ne smije prelaziti 1000 mg, a glimepirida 4 mg.

Dnevne doze ovih spojeva ne smiju prelaziti 2000, odnosno 8 mg.

Kada se koristi lijek koji sadrži 2 mg glimepirida i 500 mg metformina, broj tableta koje se uzimaju na dan ne smije prelaziti četiri.

Ukupna količina lijeka koja se uzima dnevno podijeljena je u dvije doze po dvije tablete po dozi.

Kada pacijent prelazi s uzimanja određenih pripravaka koji sadrže glimepirid i metformin na uzimanje kombiniranog lijeka Amaril, doza uzimanja lijeka u početnoj fazi terapije mora biti minimalna.

Doziranje lijeka koji se uzima kao prijelaz na kombinirani lijek prilagođava se u skladu s promjenom razine šećera u tijelu.

Da biste povećali dnevnu dozu, ako je potrebno, možete koristiti lijek koji sadrži 1 mg glimepirida i 250 mg metformina.

Liječenje ovim lijekom je dugotrajno.

Kontraindikacije za upotrebu leka su sledeća stanja:

  1. pacijent ima dijabetes tipa 1.
  2. Prisutnost dijabetičke ketoacidoze.
  3. Razvoj u pacijentovom tijelu dijabetičke kome.
  4. Prisutnost ozbiljnih poremećaja u funkcionisanju bubrega i jetre.
  5. Period gestacije i period dojenja.
  6. Prisutnost pojedinačne netolerancije na komponente lijeka.

Kada se Amaril M koristi u ljudskom tijelu, mogu se razviti sljedeće nuspojave:

  • glavobolje
  • pospanost i poremećaji spavanja,
  • depresivni uslovi
  • poremećaji govora
  • drhtanje u udovima
  • poremećaji u radu kardiovaskularnog sistema,
  • mučnina
  • povraćanje
  • proliv
  • Anemija
  • alergijske reakcije.

Ako se pojave nuspojave, trebali biste se posavjetovati s liječnikom u vezi s prilagodbom doze ili povlačenjem lijeka.

Značajke upotrebe lijeka Amaryl M

Lekar koji obavlja lečenje, imenuje pacijenta za uzimanje navedenih lekova, dužan je upozoriti na mogućnost nuspojava u organizmu. Glavna i najopasnija od nuspojava je hipoglikemija. Simptomi hipoglikemije razvijaju se kod pacijenta ako uzima lijek bez konzumiranja hrane.

Kako bi zaustavio pojavu hipoglikemijskog stanja u tijelu, pacijent mora uvijek sa sobom imati bombone ili šećer u komadima. Ljekar bi trebao detaljno objasniti pacijentu koji su prvi znakovi pojave hipoglikemijskog stanja u tijelu, jer život pacijenta uveliko ovisi o tome.

Uz to, tijekom liječenja dijabetes melitusa drugog tipa, pacijent bi trebao redovito nadzirati razinu šećera u krvi.

Pacijent bi trebao imati na umu da se učinkovitost lijeka smanjuje kada se pojave stresne situacije, zbog ispuštanja adrenalina u krv.

Takve situacije mogu biti nesreće, sukobi na poslu i u ličnom životu i bolesti praćene velikim porastom tjelesne temperature.

Trošak, recenzije o lijeku i njegovim analogima

Najčešće postoje pozitivni komentari o korištenju lijeka. Prisutnost velikog broja pozitivnih pregleda može poslužiti kao dokaz visoke učinkovitosti lijeka kada se koristi u pravoj dozi.

Pacijenti koji ostavljaju svoje recenzije o lijeku često ukazuju da je jedna od najčešćih nuspojava od upotrebe Amaril M razvoj hipoglikemije. Kako se ne bi poremetile doze prilikom uzimanja lijeka, proizvođači zbog praktičnosti pacijenata obojavaju različite oblike lijeka u različite boje, što pomaže u navigaciji.

Cijena Amarila ovisi o dozi u njemu sadržanih aktivnih spojeva.

Amaril m 2mg + 500mg ima prosječnu cijenu od oko 580 rubalja.

Analozi lijeka su:

Svi su ovi lijekovi analogni Amaril m u sastavnom sastavu. Cijena analoga u pravilu je nešto niža od izvorne droge.

U videu u ovom članku možete pronaći detaljne informacije o ovom lijeku za snižavanje šećera.

Pogledajte video: Amaryl M 2mg Tablet : Uses, Price, Side Effects, Composition in hindi (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar